VälkommenLennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
På denna TRAVBLOGG kommer varje vecka att finnas nyheter/bilder som är unika.

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

Tisdag 31 januari -1,9C
Bilresa till Stockholm och Agria-besök

Måndag 30 januari -4,4C
Trav på Färjestad i kväll

Demilo Action inledde V5 med spetsseger för Dagfinn Aarum

Lucky Duck tog en spetsseger för Rickard Jansson i V5-5.

Lucky Duck dagens AGRIA-Häst

Söndag 29 januari -8,9C

Erik Adielsson slog till med ett hat-trick på V75.
Alla tre hästarna tränas av Stig H Johansson. Foto: Lars Jakobsson

Dubbeljackpot kommande lördag
MALMÖ

Firma "Stig-Erik" fortsätter att dominera.
Vid Jägersros V75-omgång blev det en snygg trippelseger.
Adielsson vann med favoriterna Tequilaracing Rose, Mellby Ocarina och It's Enough.
Därmed lades även grunden till en dubbeljackpot nästa lördag på Solvalla.


"Ni kommer inte att förstå hur bra det här kommer att bli".
Så har Erik Adielsson tidigare kommenterat det nya samarbetet med Stig H Johansson.
Och ännu så länge finns det ingen anledning att ångra det uttalet.
Adielsson slog nu till med ett hat-trick när V75 avgjordes på hemmabanan Jägersro. Han gick även upp i topp av V75-ligan med sex segrar, och på tränarsidan toppar förstås Stig H Johansson med lika många triumfer.

Dålig värmning av storfavoriten
Men innan den första V75-avdelningen skulle köras var det mungiporna nedåt på Erik Adielsson. Anledningen var att storfavoriten Tequilaracing Rose inte hade känts bra i uppvärmningen. Trots det kunde den klassige femåringen avgå med segern, väl understödd av sin kusk.
Erik Adielsson gjorde slag i saken direkt och laddade hårt den första biten. I ett huj flög jättefavoriten till ledningen och därmed var mer än halva loppet vunnet. Tequilaracing Rose inledde med 1.11,5 första 500 metrarna och varvade på 1.14,4. Över upploppet åkte han sedan ifrån till en säker seger.
- Hästen var inte som bäst idag och hade problem med ett sår i en karled. Det var därför som jag laddade till lite extra ifrån start för att få ledningen. På så vis ville jag försöka kontrollera fältet. Under veckan som gått har jag haft feeling för att vi skulle ta oss förbi de invändiga, men samtidigt var jag lite osäker på var jag hade Spot, sa Erik Adielsson.
- Sedan lufsade han på i bra tempo men travade inte helt perfekt i svängarna. Det berodde säkert på karleden plus att innerspåret är lite löst, vilket inte gynnar den här pållen. Men det här är en väldig bra häst som lägger enormt mycket mark under sig. Man känner inte att det går så fort som det gör.

Andra raka med Mellby Ocarina
Erik Adielsson åkte in och bytte häst till Mellby Ocarina. Och resultatet blev precis det samma som i loppet innan. Erik inledde snett utvändigt om ledaren innan han tryckte till och övertog täten 1300 meter kvar. Då valde Lutfi Kolgjijni bakom Symfoni Sund att lämna ifrån sig taktpinnen. Mellby Ocarina dirigerade sedan varje meter av loppet, och trots att Västerbovivinnare försökte genom slutsvängen försvarade sig Mellby Ocarina till en lätt seger.
- Det var en strulig volt men vi kom ändå iväg hyggligt. Luddes häst låg på en del i början men när hon lugnade ner sig så körde jag till. När vi sedan fick ledningen kände jag att hon skulle vinna, sa Erik Adielsson.

Travade inte som bäst i slutkurvan
Framgångarna fortsatte för sedan för "Stig-Erik" i den fjärde avdelningen. Där rundade favoriten It's Enough allt ifrån sitt tiondespår. Men det krånglade lite i inledningen och stoet återfanns efter ett tag i femte par utvändigt. Erik Adielsson gled ut i tredjespår för attack varvet kvar, och fick sedan rygg att gå i över sista bortre långsidan.
- Det löste sig bra under slutrundan och i sista kurvan fick jag ge henne en liten paus. Detta beroende på att hon inte travade som bäst där. När jag sedan begärde det lilla extra över upploppet avgjorde hon på ett bra sätt och visade fin inställning, sa Erik Adielsson.

Hot Shot Knick visade löpskallen
Favoriten Hot Shot Knick infriade favoritskapet i gulddivisionen. Thomas Uhrberg gav hästen ett perfekt lopp i andra par utvändigt, samtidigt som Harlans Boogie tagit ledningen. När sjuhundra meter återstod attackerade Hot Shot Knick som snabbt tog sig fram utvändigt om ledaren. Det såg sedan lite segt ut för favoriten i utgången av sista kurvan, men kort före mål visade han den bästa löpskallen och avgjorde till sin fördel. Vinnartiden blev finfina 1.13,0.
- Det kändes utsiktslöst att nå ledningen med Harlans Boogie invändigt. Sedan gällde det att se till att hästen inte jagade upp sig, vilket han kan göra ibland. Vi fick ett bra lopp men kanske hade man kunnat önska sig att tempot var lite högre. Harlans Boogie fick bestämma i ledningen och jag tycker det var jättebra gjort att han fixade det, sa Thomas Uhrberg.

Thryvellis första på V75
Gladast på Jägersro kan lärlingen Johan Thryvelli ha varit. Han tog nämligen sitt livs första V75-seger, när han styrde in Giant Night Star i V75-5. Johan lämnade inget åt slumpen och avancerade direkt ut den första långsidan. Han kom så pass snabbt att Erik Adielsson bakom favoriten Idholmens Kenzo släppte täten. Väl i ledningen drog sedan Giant Night Star i ett jämnt tempo, och i sista kurvan såg han helt oslagbar ut. Över upploppet rumplade han till i travet ett par gånger men annars var hästen helt överlägsen i loppet. Kort före mål stack han ifrån lite och Idholmens Kenzo galopperade som slagen.
- Jag kan inte riktigt beskriva hur det känns. Man blir nästan tårögd, sa en lycklig Johan Thryvelli.
- Jag trodde annars att vi skulle vinna om det inte strulade. Min häst tål även "dödens" och jag var inte rädd för att köra fram. Dessutom fick ju Eriks häst ett tufft lopp förra veckan. Giant Night Star är en mycket bra häst som kommer att gå en bra bit upp i klasserna.

Favoriterna radade upp sig denna lördagseftermiddag på Jägersro. Sju rätt på V75 gav endast 364 kronor och det blev ingen utdelning på varken sex eller fem rätt. Det innebär att 31,1 miljoner kronor förs vidare till nästa veckas V75:a som körs på Solvalla. Då kan en ensam vinnare med sju rätt ta hem 56 miljoner kronor.

Michael Carlsson

Lördag 28 januari -8,8C

Skyttepaviljonen vid Arvkabanan
Resultat finns på Arvikasidan under söndagen

Hambofuxen övertygade i släddebuten

Per Anders Thuresson bakom Hambofuxen vann med "halva upploppet" denna soliga
lördag på Arvikabanan när Eda Travklubb körde sin istravsdag

Mystica Spin tog en spetseger för Niclas Bebzon

Hans Reuter segrade med Kalle Penning

Provinzia tog en enkel spetsseger för Per-Anders Thuresson


En spetsseger även för Christer O Andersson med Sober Rapida

Stjärnpeggy och Emil Sillén segrade från dödens i dagens sista lopp

Erik Karlsson 83 år alltid plats när det är Istrav. Erik berättade
att han varit med i travsällskapet i 56 år

Kenneth Larsson med Vibergs Borken

Istrav Arvikabanan - Eda Travklubb kl. 11.00


Hambofuxen provar med släde idag för Per-Anders Thuresson
Foto: Urban & Lennart Kihlman


Foto: Urban Kihlman

Årets mest överraskande duo: Scarlet Knight och Björn Goop.
Tillsammans ska de försöka vinna Prix d'Amerique.
- Jag känner mig väldigt stolt över att Stefan frågade mig och det ska bli jättekul, säger Björn.


Scarlet Knight har knappast gjort någon succé på Vincennes i år. Tre starter har slutat med lika många "nollor" i raden. Därför har tränaren Stefan Melander väntat in i det sista med att bestämma sig om det ska bli ännu en Prix d'Amerique-start för Scarlet Knight. I dag på förmiddagen kom det slutgiltiga beskedet. Det blir ännu en start i världens mest prestigefylla lopp för Scarlet Knight. I sulkyn Sveriges bästa kusk - Björn Goop.
- Scarlet är ju en av världens bästa hästar även om han inte visat toppform på ett tag. Chansen att vinna loppet är väl inte så stor men han är säkert bättre än han visat i de senaste starterna då han körts passivt. Alla vet hans kapacitet, säger Björn.
Scarlet Knight har i sina två senaste travlopp körts av Stefan Melander själv. I somras på hemmaplan satt en annan mästare i sulkyn - Stig H Johansson. På söndag väntar alltså en ny bekantskap för Scarlet Knight - och en ny mästerkusk.

Pär Andersson


Skickar V75-systemen till ICA och Gran Canaria

Fredag 27 januari -5,5C
Skickat "lilla" V75-systemet till ICA i Kristinehamn

Torsdag 26 januari -4,5C

Ulf Ohlsson Foto: Urban Kihlman

Båth och Ohlsson nytt radarpar
STOCKHOLM

En av Sveriges bästa kuskar inleder ett samarbete med en av Sveriges bästa tränare.
Ulf Ohlsson blir ny förstekusk hos Svante Båth.
- Det ska bli intressant och naturligtvis jättekul att få köra Kung Lavec, säger Ohlsson.


I fjol blev Ulf Ohlsson champion på sex banor - nytt svenskt rekord. Nu talar mycket för att även 2006 blir ett framgångsrikt år. Från och med 1 mars kommer Ulf Ohlsson nämligen att agera förstekusk åt Svante Båth.
- Jag kommer att köra hans hästar i första hand. Svante är bevisligen en av Sveriges bästa unghästtränare och förhoppningsvis kommer han fortsätta att ta fram nya stjärnor, säger Ulf Ohlsson.
Den stora stjärnan i Svante Båths stall är fyraårige Kung Lavec.
- Det ska bli jättekul att köra Kung Lavec, som i fjol var Sveriges bästa treåring. Vi får hoppas att han får en ny kanonsäsong i år, säger Ulf Ohlsson.
Tidigare har 64-årige Lars Lindberg kört merparten av Svante Båths hästar. Ett samarbete som nu avbryts, även om Lindberg kommer att fortsätta att köra en del lopp åt Båth på Bergsåker.
- Det har varit på gång en längre tid. Någonstans har det känts som om jag har stoppat huvudet i sanden som en struts och hoppats att Lasse ska vara ung på nytt när jag tittar upp. Han har betytt så otroligt mycket för mig, säger Svante Båth.
Varför väljer du Ulf Ohlsson som ersättare?
- Han tillhör den översta kuskeliten och är samtidigt geografiskt rätt placerad. Jag är säker på att Ulf kommer passa mig som handsken.
- Jag tycker det fungerar bäst att använda sig av en kusk i stället för att variera hela tiden. Då kan man jobba tillsammans mot olika mål, och kanske se till hur mycket en häst kör in på ett år i stället för på en vecka, säger Svante Båth.

Pär Andersson

Onsdag 25 januari -0,3C

Christian Gustafsson med Tradewind D.
Vi besökte Christian i Väse och fick bilder på två blivande andelshästar som är
något alldeles extra: Tradewind D. och Mystick Trick. Christian avslutar
nu utbildningen inför att ta ut A_licens.

Tradewind D.

Tradewind D.

Mystick Trick

Mystick Trick

Skickat V64-systemet till Gran Canaria nu på morgonen


En ekorre delar mat med fåglarna utanför vårt fönster

Tisdag 24 januari -1,3C
Inför V64-skickat till Gran Canaria

Stig H trivs med nya livet
"Det har börjat bättre än jag kunde tro"
STOCKHOLM

Han har slutat som travkusk.
Men Stig H Johansson dominerar fortfarande i travloppen.
På lördag har stallet fyra vinstkandidater på Jägersro.
- Det har varit en bättre start på det här nya stuket än vad jag kunde tro, säger han.


Tre veckor har gått av det nya året. Stig H Johansson står numera vid sidan medan Erik Adielsson sköter styrningarna. Resultaten är hittills goda och det nya teamet har inlett slagkraftigt. Det har blivit tolv segrar på 44 starter vilket ger fina 27 i segerprocent. Inkörda pengar har passerat en miljon kronor och det är siffror som glädjer Stig H.
- Det får vi vara helt nöjda med. Det har varit en mycket bättre start på det här nya stuket än vad jag kunde tro. Vi har heller inte hela maskineriet igång, utan det är många hästar som tar igen sig och vintertränar just nu. Januari brukar vara en lugn månad för oss, säger Stig H Johansson.
Hur känns det själv att stå vid sidan? Nu har det gått en tid, har du hunnit vänja dig?
- Jag tycker att det känns bra. Jag visste om vad jag gjorde och har varit förberedd på det sedan ett år tillbaka.
- Ännu så länge har det inte kliat i fingrarna på mig att köra lopp igen. Sedan kanske det dyker upp något specialtillfälle framöver med något enstaka lopp, men ärligt talat så tror jag inte det. Just nu har jag inte en tanke på att jag skulle känna något sug efter att köra i framtiden heller.
Hur är du som "staketkusk"?
- Det har inte varit några bekymmer hittills. Det har gått så bra att det inte funnits någon anledning att hetsa upp sig. Men även om det gått dåligt tror jag inte att jag hade gjort det heller.
Hur ofta kommer du att närvara vid tävlingarna när dina hästar startar? Noterar att du värmde de flesta hästarna själv vid lunchtravet i fredags.
- Avsikten är att vara med så mycket som möjligt. Framförallt på V75 och på Solvalla.
- Nu var jag inte med i lördags eftersom det var svårt att ta sig till Sundsvall i snöovädret. Jag kommer heller inte att vara med på Jägersro nu på lördag eftersom jag har en annan grej inbokad som jag i så fall inte hinner hem till.
Apropå stallets stjärnor, hur står det till med Victory Tilly?
- Han ser fräsch och fin ut. Efter senaste starten har han varit nere hos veterinär Jonas Tornell som har gått igenom och undersökt honom. Med tanke på hästens ålder, och vad han har varit med om, så ser det bra ut. Veterinären tyckte till och med att han såg bättre ut nu än vid förra besöket.
- Annars så joggar hästen bara lite lätt och går inga snabbjobb just nu. Om allt fortsätter att se bra ut så hoppas jag att det blir årsdebut i månadsskiftet mars/april. Mycket hänger på hur banorna ser ut och om vi kan träna ordentligt.

Till lördagens V75-tävlingar på Jägersro skickar Stig H ner fem hästar. Två av dem kommer med färska V75-segrar i bagaget, och så här tror Johansson om sina chanser:
- Tequilaracing Rose (V75-1) såg bra ut vid segern i Eskilstuna. Det känns som att han är i fortsatt bra författning av träningen att döma. Självfallet har jag goda förhoppningar om att han ska duga igen, speciellt eftersom hästen är kvar i bronsdivisionen. Det känns som min bästa chans på lördag.
- Mellby Ocarina (V75-2) fick ett bra lopp i lördags men jag tycker också att hon gick bra. Hon gör bra lopp för det mesta och det var kul att hon nu kunde vinna. Hästen missgynnades av att tävla med hakar, vilket väl de flesta gjorde. Hon är såklart bättre med sommarbalans vilket jag hoppas och tror att det går att köra på nu. Jag har inte studerat motståndet och vill inte ge mig in på någon analys. På den fina formen känns det ändå som att hon ska räknas.
- Green Chili (V75-3) tog jag ut i gulddivisionen trots att hästen egentligen är i silverdivisionen. Det var lite hästar anmälda i guld och de hade problem att få ihop loppet. Dessutom är den korta distansen mer passande för Green Chili än den långa distansen som är i silver. Men normalt sett ska hästen inte duga här.

Bra i måndagsjobbet
- It's Enough (V75-4) har gjort två bra lopp på raken och vunnit efter tuffa löpningar. Framförallt så travar hon bättre nu och det är nog den största anledningen till förbättringen. Hästen tränade under måndagen och kändes fortsatt fin. Jag har inte riktigt koll på motståndet här men normalt är It's Enough en av de som räknas i den här typen av stolopp.
- Idholmens Kenzo (V75-5) gick rätt så skapligt i lördags trots att han blev fyra. Jag har svårt att tro att han ska bli bättre med loppet i sig på bara en vecka. Vi får istället hoppas på att hästen inte har tagit illa vid sig, eftersom det blev ett tufft lopp för hans del. Bilstart gynnar honom men sedan får man se hur han tar de långa resorna. Först till Bergsåker i lördags och nu till Malmö. Läget är bra och är allt som det ska bör han väl också räknas med lite chans.
Vem har bästa chansen av dina hästar?
- Jag tycker att det är likvärdig chans mellan fyra av mina hästar. Kanske ett lite extra plus för Tequilaracing Rose, säger Stig H Johansson.

Michael Carlsson

Måndag 23 jan -2,3C
Snöfall under natten med blåst

Björn Goop har fått upp ångan
STOCKHOLM

Björn Goop inledde det nya året med semester. Men nu är fjolårets kusksuverän tillbaka med besked. Förra veckan tog Björn elva segrar och han har därmed fått upp ångan ordentligt.
Han är dock inte i ledningen ännu i den allsvenska kuskligan. Den har Erik Adielsson tagit med 16 segrar. Det är lika många som Thomas Uhrberg, men Adielsson leder tack vare fler andraplatser.


Namn Bana Etta Tvåa Trea

1) Erik Adielsson Jägersro 16 13 13
2) Thomas Uhrberg Jägersro 16 8 9
3) Björn Goop Åby 14 9 9
4) Örjan Kihlström Solvalla 10 3 9
5) Ulf Ohlsson Bergsåker 9 18 12
6) Carl-Erik Lindblom Örebro 7 11 8
7) Åke Svanstedt Axevalla 7 6 6
8) Jörgen Sjunnesson Jägersro 6 5 5
9) Roger Malmqvist Solvalla 6 4 4
10) Lars Lindberg Bergsåker 6 0 2
11) Olle Goop Åby 5 7 8
12) Per Lennartsson Solvalla 5 7 2
13) Sören Eriksson Gävle 5 4 6
14) Joakim Lövgren Jägersro 5 1 0
15) Ove A Lindqvist Umeå 4 4 2

 

Söndag 22 jan -8,8C
Snöfall nu på morgonen
Trav V65-Färjestad

Magnifique Bråten övertygade med Anna Rogell på V65

Dagens AGRIA-Häst Bon Roc - Björn Goop

Han tog en dubbelseger premiärdagen som proffstränare.
 Carl Johan Jepson har fått en bra start på sin nya karriär.
På söndag vill han göra ytterligare reklam för sin rörelse. -
Houston Dream blir farlig felfri, säger Jepson
Foto: Urban Kihlman

Jepson tror på nya framgångar
STOCKHOLM

Han tog en dubbelseger premiärdagen som proffstränare.
Carl Johan Jepson har fått en bra start på sin nya karriär.
På söndag vill han göra ytterligare reklam för sin rörelse.
- Houston Dream blir farlig felfri, säger Jepson.


Han är purfärsk som professionell travtränare.
Den 1 januari kvitterade Carl Johan Jepson, 28, ut sin tränarlicens och han är knuten till Färjestadtravet. Jepson kom tidigt i kontakt med travhästar eftersom hans far är amatörtränare.
- De senaste ett och ett halvt åren har jag jobbat hos Åke Svanstedt. Det var en lärorik tid, säger Carl Johan Jepson.
Han har tolv hästar i träning och håller till på en egen gård, Trossnäs, två mil utanför Färjestadtravet.
- Jag kan inte få bättre träningsmöjligheter än de jag har nu. Vi har en rakbana, en jättefin slinga i kuperad terräng på åtta kilometer, samt en backe på en kilometer.
Vad har du för målsättning med din verksamhet?
- Det är oerhört svårt att sätta upp siffror första året som egen tränare. Mycket hänger ju på om hästarna får vara friska, samt om jag får in bra material. Men jag ska i alla fall försöka slå mig in som topp fem på Färjestad, både som tränare och kusk.
Något annat?
- Jag ska försöka att bara ha hästar som kan försörja sig. Det gäller att kunna vara så pass ärlig mot hästägarna och säga till om en häst inte duger.

Vinst eller galopp på söndag?
På söndag körs V65 på Jepsons hemmabana Färjestad. Han selar då ut Houston Dream i avdelning ett, samma häst som gav "Calle" en seger under dennes första tävlingsdag som proffstränare. Jepson slog då till med en dubbelseger, då även Action Fly fick segerdefilera. Båda hästarna tränar han dessutom själv.
- Det var en skojig inledning på den nya karriären. Jag tror faktiskt att Houston Dream är med i segerstriden även på söndag. Men då gäller det att han travar felfritt. Hästen är nämligen väldigt knepig i starten, säger Carl Johan Jepson.
I senaste starten blev det galopp?
- Han bröt och hängde nedåt i första kurvan. Han har en känslig punkt där och har gjort så förut då han haft hästar invändigt om sig. Efter galoppen gick hästen riktigt bra och satt fast till slut med gott om krafter kvar.

Inte tippad i programmet
- Hästen känns fin för dagen och allt hänger på om han går felfritt. Han har väl tidigare inte gjort sig känd som någon kämpe som går runt fält, men i den form han är i just nu så tror jag att det kan gå vägen. Jag såg att hästen inte var rankad alls i tipsen i Färjestads-programmet. Men han som har gjort tipsen kan inte ha sett Houston Dream på slutet.
Träningen efter senaste starten?
- Han har bara skrittats under sadel och allt verkar bra. Det har ju bara gått några dagar sedan förra starten.

Michael Carlsson


För ett år sedan debuterade han på V75. Nu har Hot Tub tagit klivet in i
gulddivisionen. På lördagen tog han en imponerande triumf hemma på Bergsåker.
Foto: Martin Langels/ALN

Hot Tub till guld på ett år
STOCKHOLM

För ett år sedan debuterade han på V75.
Nu har Hot Tub tagit klivet in i gulddivisionen.
På lördagen tog han en imponerande triumf hemma på Bergsåker.
- Utvecklingen är helt fantastisk, sa segerkusken Ulf Ohlsson.


Den 22 januari förra året vann Hot Tub ett klass III-försök. Därefter har klassklättringen varit rent sagolik på V75. I och med lördagens seger i silverdivisionen tog Hot Tub steget in i gulddivisionen.
- Det är en helt otrolig häst och utvecklingen är fantastisk. Det är verkligen kul att få förtroendet att köra en sådan här fin häst, sa Ulf Ohlsson.

Öhman hade klart för sig
Hot Tub tränas av amatören och delägaren Marcus Öhman ifrån Alnö utanför Sundsvall. Inför V75-tävlingarna på hemmaplan var det många som hade farhågor om innerspåret bakom bilen som Hot Tub hade lottats till. De allra flesta trodde inte att hästen skulle kunna hålla ledningen, och därmed riskera att bli fast.
Men inte Marcus Öhman.
- Jag stack ut hakan innan loppet och sa att han skulle ta ledningen. Jag har känt att hästen har varit startsnabb och var ganska säker på spets.
- Han såg lite seg ut i sista kurvan men jag vet att han svarar bra när man rycker tussarna. Det här var en skön seger och nu siktar vi in oss på finalen i silverdivisionen om två veckor, sa Marcus Öhman.

Full kontroll i sista kurvan
Kusken Ulf Ohlsson var också full av beundran efter loppet. Inte heller han trodde att Hot Tub skulle hålla ledningen från innerspåret. Men när startbilen lämnade fältet tog hästen omgående hand om befälet. Sedan ledde Hot Tub varje meter av loppet, även om det såg krisartat ut i sista kurvan. Utvändige Taylor Boko såg ut att ha kopplat greppet och Hot Tub såg slagen ut för ett ögonblick.
- Jag tyckte ändå att jag hade full kontroll i sista kurvan. Jag vet hur bra hästen svarar när man rycker tussarna och det gjorde han även den här gången.
- Jag måste också säga att Marcus har otroligt klart för sig när han sa att hästen skulle ta ledningen, sa Ulf Ohlsson.
Hot Tub vann på tiden 1.15,2 och än lär inte sista kapitlet vara skrivet i sagan om den sexårige hingsten.

Dubbel till Björn Goop
Björn Goop tog en dubbelseger och gick därmed upp i topp av V75-ligan på totalt fyra triumfer.
Han inledde med favoriten Lukas Lupin i gulddivisionen. Björn fick en kanonstart och trots 20 meters tillägg satt han omgående i andra par utvändigt. Han blev sedan tvungen att attackera i tredjespår redan varvet kvar, men kunde ändå avgöra säkert den sista biten. Den Kari Lähdekorpi-tränade hästen svarade på nytt för en femstjärnig insats.
- Han gjorde ett otroligt tappert lopp. Det blev lite fel när Jorma körde fram utvändigt med Ebel, men samtidigt tyckte jag att jag satt så bra till och ville ha rygg så länge som möjligt.
- Vi fick sedan gå lite för tidigt och över sista bortre långsidan körde jag inte för fullt. Jag visste att vi ändå inte skulle kunna komma förbi Ebel som satt i "dödens". Lukas Lupin visade sedan otroligt stark stridmoral till slut, sa Björn Goop.

Fjolårets allsvenska champion avslutade sedan V75-omgången med Lobster. Efter en resa i femte par utvändigt bet spurten mycket bra för den Petri Salmela-tränade hästen. Lobster avgjorde kort före mål via en mäktig avslutning.
- Det blev långt fram för alla satt mest och bevakade sina positioner över bortre långsidan utan att köra för fullt. Vi fick en vid utgång av sista kurvan men han kopplade ändå greppet 50 meter kvar. Jag tycker att han gjorde ett mycket bra lopp, sa Goop.

"Sedinarna" vann dramatiskt lopp
Det blev även en tränardubbel till Robert Bergh, trots att han inte var på plats. Han var nämligen avstängd i tre dagar.
I kallblodsloppet vann Ulf Eriksson med Roland, vilken ägs av hockeytvillingarna Daniel och Henrik Sedin. Roland vann ett dramatiskt lopp, där han efter en resa i andra par utvändigt höll på att få sina chanser spolierade 900 meter kvar. Framförvarande Hafell Kongen och Tranmälselden krokade ihop, och det var ytterst nära att de dragit med sig Roland. Nu blev hästen störd men kusken Ulf Eriksson lyckades parera det hela och smita ut i tredjespår. Däremot stördes favoriten Vinning Kos till galopp och blev hindrad.

Ner i rygg och vilade
Roland gick sedan en snabb sista bortre långsida, och kom fram utvändigt om ledande Alsaker Knekten (som hade tagit över täten in i sista sväng efter ett lopp i rygg på ledaren). Ulf Eriksson gjorde ett smart drag i slutkurvan som gick ner i rygg på Alsaker Knekten och vilade sin häst. När han sedan lyfte ut Roland in på upploppet svarade den Robert Bergh-tränade hästen genom att gå förbi till en lätt seger.
- Han blev lite ivrig och tog några galoppsteg i starten. Vi lyckades sedan komma ut i andra par utvändigt ganska snart vilket var bra, sa Ulf Eriksson.
- Sedan krokade de ihop framför oss 900 meter kvar och där kunde loppet ha blivit förstört för vår del. Som tur var klarade vi oss och det kändes bra att vi kunde gå ner och vila lite runt sista kurvan. Med en sådan här fin häst kan man egentligen bara misslyckas.

I den fjärde avdelningen skrällde Robert Bergh-hästen Showmethemoney för Håkan Skoglund. Han följde med i rygg på avancerande Jeanette Zodiac och gick invändigt om denne över upploppet. Kort före mål satte Showmethemoney nosen först och den stora överraskningen var ett faktum.

Fyra segrar till hemmalaget
Det blev totalt fyra hemmasegrar för Bergsåker på inom. Bo Eklöf inledde omgången genom att sätta dit Chip Tory efter en vass avslutning. Den sjuårige valacken - som tränas av Bergsåkersamatören Torbjörn Sahlin - var ensam på plan till slut och vann väldigt enkelt. Efter ett lopp i femte par utvändigt följde han med i ryggar ute i spåren 600 meter kvar. Och när Bo Eklöf lyfte ut sin häst för full anfallsorder 300 kvar bet det rejält.
- Det löste sig bra under slutrundan och han kändes pigg hela vägen. När jag väl lyfte ut honom fanns det inget motstånd kvar, sa Bo Eklöf.
Utdelningen på V75 blev 98.232 kronor för sju rätt.

Michael Carlsson

 

 

Lördag 21 jan-6C
Snö under natten 15cm

Vadjungens Travklubb körde Istrav på Arvikabanan som var spolad
så det var en rejäl och bra isbana. Tyvärr många strykningar
på grund av nattens snöfall. 5 lopp kördes.


Inledningsloppet med spetsseger för Borkvina - Roland Göransson


Lopp 2 med hemmaseger och tidigt i ledning - Amidala - Per-Anders Thuresson


Lopp 3 med seger för Romhus Knerten - Kjell Sillén

En nöjd segerkusk - Kjell Sillén


Lopp 4 med Perle Pojken - Rolf Moberg som vinnare

Rolf Moberg


Lopp 5 med seger för Golden Ness - Niclas Benzon
Mer bilder och resultat kommer inom kort på Arvikas sida

Skickat till Ica och Gran Canaria

Fredag 20 jan -7,3C
10cm nysnö under natten
Skickar "lilla" V75-systemet till ICA-Kristinehamn

 

Torsdag 19 jan -9C

Han fyller 65 år i mars. Men Lars Lindberg har inga planer på att lägga av som kusk.
Nyligen vann nestor fem lopp under samma tävlingsdag på Bergsåker. - Det bevisar att gubben kan än. Jag har inga planer på att sluta men kommer att skära ner en del, säger han. Foto: Lars Jakobsson

Pensionärslivet är inget för Lindberg
STOCKHOLM

Han fyller 65 år i mars.
Men Lars Lindberg har inga planer på att lägga av som kusk.
Nyligen vann nestor fem lopp under samma tävlingsdag på Bergsåker.
- Det bevisar att gubben kan än. Jag har inga planer på att sluta men kommer att skära ner en del, säger han.


Lars Lindberg har rivstartat det nya året och säger själv att han är i toppform. På lördag stundar V75 hemma på Bergsåker och där sitter Lindberg upp bakom fem hästar.
Men även om Lasse fortfarande är stil going strong, så kommer han att trappa ner sina styrningar i år. Han kommer exempelvis inte att vara kusk på fjolårets treåring Kung Lavec längre.
- Nej, jag har sagt åt Svante Båth att jag inte vill köra hans hästar längre. Framförallt vill jag slippa resandet för jag tycker att jag har flackat runt tillräckligt mycket genom åren. Dessutom tycker jag det är bättre att någon yngre kusk tar över, säger Lars Lindberg.
- Däremot hjälper jag gärna till och kör på hemmaplan om han vill det. Men det är just resande över landet som jag vill slippa. Och hästar som Kung Lavec och Luxury Ås lär ju få åka en del i år och tävla i stora sammanhang.
Så du har inte blivit petad som kusk på Kung Lavec?
- Inte alls, jag har sagt ifrån själv. Men jag är både hedrad och stolt över att de vill ha en 65-åring som kusk på en sådan stjärnhäst.
Är Kung Lavec den bästa häst du har kört?
- Jag har kört många fina hästar genom åren, och helt klart är Kung Lavec en av dem. Roligaste segern var i E3-finalen hemma på Bergsåker i höstas.
- Men jag måste även nämna Bowspirit och Indus som jag tränade själv. Ännu så länge får jag väl säga, för jag har fortfarande ett litet stall med några fina unghästar, säger Lasse som tränar 16 hästar för dagen.

Femling inget rekord
Bergsåkerstränaren har vunnit över 3200 segrar totalt. De senaste tio åren har han legat på en jämn nivå mellan 100 till 180 segrar per år. Och inledningen av det här nya året har börjat väldigt bra. Den 5 januari slog Lasse till med fem segrar hemma på Bergsåker.
- Det var skönt och bevisar väl bara att gubben kan än. Jag har hälsan i behåll och tycker fortfarande att det är roligt att både träna hästar och köra lopp, fast i lite mindre skala. Det kommer jag att fortsätta med.
- Fem segrar på en och samma tävlingsdag har jag tagit flera gånger förut. Rekordet är sex segrar på Solvalla och det var när jag var tränare på "Valla", säger han.

"Innerspåret passar perfekt"
Om toppformen håller i sig för Lars Lindberg återstår att se. Här kommenterar han sina V75-chanser på lördag:
- Markus Emm (V75-1) är en fin häst som vann på ett bra sätt från ledningen senast. Han är rätt så snabb ut och innerspåret passar perfekt. Jag hoppas att han kan komma till ledningen och i så fall räknar jag med vinstchans.
- Minper (V75-2) har jag aldrig kört och kan inte uttala mig om.
- Fastprint (V75-3) har jag kört ett par gånger och vann även lopp med i höstas. Han är rätt så bra ifrån start och jag hoppas att vi kan få ett vettigt lopp. Men han möter alldeles för tuffa hästar och jag tror inte att vi håller undan 20 meter för de som står med tillägg.

"Le Garcon Soleil bästa vinstchansen"
- Cathy Freeman (V75-5) har jag haft i träning tidigare, men nu har hon varit hemma hos ägaren för vinterträning. Kristian Lindberg körde ett banjobb med henne förra veckan och sa att hästen kändes bra. Nu tror jag att hon behöver ett lopp i kroppen och dessutom är den långa distansen ingen fördel. Vi får försöka sno åt oss en hygglig slant i första hand.
- Le Garcon Soleil (V75-7) var jättefin vid segern senast och har varit bra hemma i träningen efteråt. Det är en häst som jag har haft stora förhoppningar på men han är osäker och har lätt för att galoppera bort sig. Framförallt har det inte gått så bra när vi har provat i rikstoton. Jag hoppas att han sköter sig nu och i så fall är han med i segerstriden. Vissa dagar kan hästen vara snabb ut bakom bilen men jag vågar nog inte ladda nu utan kör på säkerhet. Le Garcon Soleil är min bästa vinstchans på lördag, säger Lars Lindberg.

Michael Carlsson

 

 

Onsdag 18 jan -1,2C

Hot Shot Knick och Thomas Uhrberg imponerade stort vid segern i V64-1.
Foto: Lars Jakobsson.

Hot Shot Knick glödhet i kylan
STOCKHOLM

Tränaren Kari Lähdekorpi har pratat om Elitloppet.
Kusken Thomas Uhrberg nöjer sig med att ösa beröm över pånyttfödde Hot Shot Knick.
- En superfin travare, sa Uhrberg efter segern i V64-1.


Hot Shot Knick var väldigt lovande som fyraåring när han bland annat var fyra i Derbyt bakom blivande världsstjärnor som From Above och Gigant Neo. Sedan har det mesta handlat om skador. I slutet av förra året flyttades Hot Shot Knick från Bo F Karlsson till Kari Lähdekorpi. En flytt som har satt ordentlig fart på den nu åttaårige hingsten. På ett iskallt Solvalla tog Hot Shot Knick sin andra raka seger, och återigen imponerade han stort. Från dödens kämpade han ner ledande Think Yatzee, och höll samtidigt undan för vasst spurtande Sara Lu Hanover.
- Det är en häst med väldigt fin gång som kämpar jättebra. Jag hade på känn att jag aldrig skulle nå ledningen, därför valde jag att ta det lugnt från start, sa kusken Thomas Uhrberg.
Efter segern på Jägersro i förra veckan sa tränaren Kari Lähdekorpi att "jag har sagt åt ägarna att ta ledigt sista helgen i maj". Då körs Elitloppet på Solvalla. Även om det är långt kvar dit kommer Hot Shot Knick säkert tjäna en hel del pengar i år om han lyckas hålla sig skadefri.

Fler framgångar
Duon Uhrberg/Lähdekorpi tog en dubbel på V64 efter att talangfulle Jewish Banker varit fullständigt överlägsen sina konkurrenter i den femte avdelningen. När ledaren James Bond omotiverat kastade sig i galopp på sista bortre långsidan, svepte Jewish Banker fältet och Thomas Uhrberg satt bara och njöt.
- Det är sällan man kör en så överlägsen häst. Han är kolossalt kvick en bit, och jag passade på att köra till när Eriks häst galopperade i ledningen.
Jewish Banker har den senaste tiden tänt till ordentligt, och tog nu sin femte seger på de sju senaste starterna.
- I mitt tycke är han den bästa häst som Kari tränar. Jewish Banker är en riktig klippare, sa Thomas Uhrberg.
Allt talade för ännu en Lähdekorpi-seger när Shenandoah, körd av Ville Karhulahti, ledde V64-4 i överlägsen stil 300 meter kvar. Men i stället för defilering in mot mål blev det en oförklarlig galopp. I stället kunde formstarke Daniel Redén vinna med femårige Estragone.

Andra raka för Sean Trot
Örebrotränaren Mikael P Johansson har fått fram en fin häst i femårige Sean Trot. Senast vann V75 på hemmaplan. Nu följde Sean Trot upp den segern genom att leda V64-3 från start till mål. Enda hotet, Rapkin med Thomas Uhrberg, gick i närkamp över upploppet men kunde aldrig ta sig förbi.
- Thomas häst kom närmare ett tag men Sean Trot vägrade att ge sig. Det är en tapper kämpe som verkligen vill ha huvudet först hela vägen, sa segerkusken Per Lennartsson.

Låg utdelning
Jorma Kontio och Jenkas Tuffing gick segrande ur en hård upploppsduell i V64-2, medan den avslutande avdelningen vanns av hårdsatsande Erik Lindegren med Tequila Zon. Efter att loppets båda favoriter, Pulpa och Information Center galopperat i starten, kunde Tequila Zon säkert avgöra sista biten. Därmed stannade utdelningen för sex rätt på 4 810 kronor.

Pär Andersson

 


Skickat V64-system till Gran Canaria


Ken Karlsson nu sportchef på Färjestadstravet
Efterträder Ken Kent Öhlander som chef på Färjestadstravet.
Kent börjar på ATG 1/2 med växelvis Färjestad och ATG, försvinner helt till ATG efter långfredagstravet. Ken börjar samtidigt med att jobba tillsammans med Kent från 1/2
Efter påsktravet blir Ken ensam ansvarig chef men med stöd/hjälp av styrelsens ordf. Lennart Olsson som finns till hands ett antal timmar per vecka på travbanan.

Tisdag 17 jan -4C
Bildscoop från Färjestad 16/1

Judi Bean övertygade i lopp 1 för Xara Olsson på 1.16,2

Dark Rhapsody hade bästa spurtkrutet för Jonas Moberg
Lennart Olsson ordf. på Färjestad äger.


Dafinn Aarum skrällde i V65-1 med kuskseger bakom Bråttom

Björn Goop tog sin första "hemmaseger" i ny dress bakom Nadine Crownline

Björn Goop med ny dress 2006

En "formtoppad" Carl-Erik Lindblom bakom Tamina A.E vinner V65-3.

Nebbenes Faxa övertygade för Jan Roar Mjölneröd i V65-4.

Rikard S Jansson tog en spetsseger med Interference i V65-5

Rikard S Jansson

V65 avslutades med en övertygande seger (nr 9) för
Comeback Victory och Magnus Jakobsson

Comeback Victory och Magnus Jakobsson dagens AGRIA-Häst

Stall Goop har en ny stjärna efter Grades Singing ?
Lopp 9 vinner Olle Goop en spetsseger med 4-årige Camp Roc

Twigs Joker avslutade kvällen med seger för Björn Goop

*******************************************************************************

KändisHästen
STOCKHOLM

Hästen heter Hästen och ägs av stall Stallet.
Som om det inte vore nog med det.
Bakom stallpseudonymen döljer sig ett helt gäng tv-profiler.
- Det är helt klart mer nervöst att vara hästägare än reporter, säger Jessica Almenäs, programledare för "Vinnare V75" i TV4.

Vinnarcirkeln på Solvalla fylldes av tv-profiler efter
Hästens seger i november. Stefan Serrander (röd jacka)
och Jessica Almenäs (svart jacka) står precis till höger
om kusken Kaj Widell. Foto: ALN.


I vanliga fall står de bakom kameran, sitter i kontrollrum, håller i intervjumikrofonen, eller agerar programledare. De fjorton delägarna till den fyraårige valacken Hästen arbetar samtliga på produktionsbolaget OTW som ligger bakom bland annat de populära travprogrammen i TV4, "Vinnare V75" på lördagar och "Vinnare V65" på söndagar. Men det finns vissa dagar då det rutinerade tv-gänget byter sida. När svetten börjar rinna och nervositeten skenar. Onsdag kväll på Solvalla är ett sådant tillfälle. Då startar nämligen Hästen på V64.
- Jag förstod inte riktigt tjusningen med att vara hästägare tidigare. Nu har jag fått uppleva en annan del av travet som är ännu mer spännande, säger Jessica Almenäs.
- Vi ser det mest som en rolig grej. Halva grejen är att surra, snacka och kolla anmälningslistor inför loppen. Sedan trodde nog inte folk att det skulle gå så bra som det har gjort, säger Stefan Serrander, redaktör på OTW.

Bara "Kusken" som fattas
Uppfödare till Hästen är tv-reportern Tony Ryttar, ofta synlig i de båda Vinnare-programmen. Det var han som kom på namnet Hästen, och sedan föreslog för sina kollegor att göra hästen till en "redaktionshäst".
Har ni inte försökt övertala honom att byta namn på hästen Hästen...?
- Nej, tvärtom. Den ska heta Hästen och stallet ska heta Stallet, säger Stefan Serrander.
- Vi tyckte Hästen var ett otroligt roligt namn, och stall Stallet spånade vi fram tillsammans. Egentligen borde han väl köras av "Kusken" (Lennart Forsgren, travkusk och expertkommentator) också..., säger Jessica Almenäs.

Programledaren Jessica Almenäs är en av delägarna till Hästen.
Foto: Thomas Blomqvist


Seger på Solvalla
På fem starter i karriären har Hästen redan tagit två segrar. Höjdpunkten hittills är utan tvekan segern på Solvalla i november förra året, då många av delägarna samlades i vinnarcirkeln.
- Det var urhäftigt att vinna lopp på "Valla". Drömmen är att starta honom på V75, men i så fall kan ingen av oss delägare jobba med sändningarna den dagen, så egentligen är det bäst att han inte springer in alltför mycket pengar, säger Jessica.
Har du fått ökad förståelse för att en ägare vars häst vinner kan stå och stamma i segerintervjun?
- Absolut. Jag förstår dem och jag ville absolut inte bli intervjuad efter Hästens seger. Då var jag alldeles stimmig.
Från spår åtta bakom startbilen skulle det vara en rejäl överraskning om Hästen med Roger Malmqvist i sulkyn vinner V64-2 på onsdag. Men det är som bekant alltid tillåtet att drömma. Om V64-segrar - och om större lopp.
- Någon på redaktionen tyckte det var synd att vi gjorde Hästen till valack. Då får han ju inte starta i Prix d'Amerique..., säger Stefan Serrander.

Pär Andersson

  

Måndag 16 jan -1,7C
Istravsresultat Holmedals Travklubb 14 jan-Årjäng

Söndag 15 jan +1C

Torbjörn Jansson Foto: Petri Johansson.

Två toppkuskar tillbaka efter olycka
STOCKHOLM

Två olycksdrabbade kuskar gör comeback på tävlingsbanan kommande vecka.
Torbjörn Jansson och Stefan Söderkvist kör båda sina första lopp på flera månader.
- Jag vill komma igång nu, säger Torbjörn.


I mitten av oktober skadade Torbjörn Jansson sitt ena knä allvarligt i samband med en olycka på Solvalla. Några veckor senare var det Stefan Söderkvist som åkte i backen och tvingades till sjukhus med brutet revben och frakturer i ryggen. Nu är de båda toppkuskarna redo för comeback. Stefan Söderkvist är uppsatt att köra i så många som åtta lopp på Åby på torsdag. Torbjörn Jansson väljer en lite lugnare start med två styrningar åt Stig H Johansson under lördagens V75-omgång på Bergsåker.
- Jag får börja försiktigt, men samtidigt tror jag att ju fortare jag kommer igång desto bättre, säger Torbjörn Jansson.
Är du orolig för att du kommer vara ringrostig?
- Nej, men det är klart att det kan finnas en risk för det. Jag har kört en del häst hemma på gården och då har allt känts som vanligt, förutom knäet som är lite stökigt.
Kommer du att köra med något extra skydd?
- Jag kommer att ha en stödskena på bägge sidor av benet. Det är en extra trygghet, och den blir nog kvar under rätt lång tid framöver.
Finns det risk att olyckan sitter i huvudet på lördag?
- Det vet jag inte förrän då. Men de gånger tidigare när jag har gjort comeback efter skada så har det inte påverkat mig.

Pär Andersson

Lördag 14 jan +0,7C

Sveriges bäste kusk Björn Goop vann V75-Mästaren 2006.
Foto: Lars Jakobsson
.

Björn Goop - en mästare på V75
GÖTEBORG

Fyrverkerier och guldhjälmar.
Det märktes att Björn Goop var tillbaka efter semestern.
Förutom segern i V75-mästaren blev det ytterligare en till triumf på Åby.
Och ett leende som sa allt.


Så var han då tillbaka på V75 - mannen med guldhjälmen. Utvilad och segersvulten. Trots att han under fredagskvällen utsågs till Årets kusk på den årliga travgalan i Göteborg, var det inte många av spelarna som trodde på Björn Goop i prestigeladdade V75-Mästaren, loppet för de kuskar som lyckades bäst på V75 under 2005. Från 20 meters tillägg körde numera grönklädde Goop länge passivt med spurtkanonen Maximilian O.C., och det var först när Rooney Boko galopperade i början av upploppet som luckan uppenbarade sig.
- Vi hade riktig tur i det läget men det måste man ha ibland. Det såg annars mörkt ut länge och jag var bekymrad på sista bortre långsidan då det var hästar i vägen överallt. Jag chansade i sista sväng och så löste det sig turligt, sa Björn Goop, som därmed tog sin andra seger i V75-Mästaren.
- Visserligen är det bara ett enda lopp, och det krävs en bra häst för att kunna vinna, men det här loppet är en prestigesak mellan oss kuskar, sa årets mästare.

Årets första seger
Segern var Björn Goops allra första under 2006. I torsdags gjorde han comeback efter en två veckor lång semester, och det dröjde hela tolv starter innan Björn åter fick segerdefilera. Ovanligt länge för en kusk som i fjol vann 411 lopp. Efter segern med Maximilian O.C. dröjde det inte länge innan seger nummer två kom. Fyraårige Kasparaitis vann V75-2 efter ett tungt lopp i dödens.
- Riktigt kul. Kasparaitis var i kanonfin författning när han kom till oss och det är en väldigt bra häst, sa Björn Goop.

Lärling vann sin första V75-start
Som om det inte räcker med att sonen Goop vinner lopp på löpande band, och att pappa Goop är Sveriges segerrikaste kusk genom tiderna. Stallet har även en duktig lärling i 31-årige Tom Berg. I sitt livs första V75-start blev det så klart - seger. Luckytobeborn krigade över upploppet mot favoriten Royal Will, och när denne galopperade 100 meter från mål kunde stall Goop räkna in ännu en V75-vinnare.

En gåva till travet
Amatörtränaren Arne Nilsson har fått fram en riktig stjärna i sjuårige Gift to Europe. Kusken Torbjörn Näslund körde fram till dödens 1400 meter från mål, och efter stenhård press kunde Gift to Europe överta ledningen halvvarvet kvar. Över upploppet höll sedan omgångens största favorit undan på ett imponerande sätt före starkt avslutande Tornado Gull.
- Jag kämpade på upploppet men inte hästen. Han är otrolig och det känns som om han utvecklas hela tiden, sa Torbjörn Näslund.

Västkusten dominerade
Hemmaseger blev det i silverdivisionen genom Flemming Jensen som vann med Open Mind efter ett perfekt lopp i rygg på ledaren. Thomas Uhrberg kunde räkna in sin andra V75-seger för året när han vann V75-5 med Invincible Dust. Utdelningen på sju rätt blev 40 964 kronor efter att Stanley Bar och Åke Svanstedt vunnit den sista avdelningen.

Pär Andersson


Skickat V75-System till Gran Canaria


Björn Goop hoppas få göra segergest på Åby på lördag då han gör comeback på V75.
Foto: Lars Jakobsson.

Mästarens återkomst
GÖTEBORG

De två senaste veckorna har något saknats på V75.
Eller rättare sagt - någon.
På Åby är Sveriges bäste kusk, Björn Goop, tillbaka i sulkyn efter semester.
- Självklart är jag extra sugen på att köra och det ska bli skitkul, säger mannen som 2005 tog osannolika 411 segrar.


Det ska till en travkusk för att på fullt allvar säga "det känns bra att vara tillbaka", dagen efter att han har bytt sol och 25 graders värme i Florida mot ett kallt och regnigt Göteborg. Björn Goop hade ett fenomenalt år i fjol och var väl värd den två veckor långa semestern som fram till nu hållit honom borta från landets travbanor 2006. Årsdebuten skedde på Åby i torsdags, samma dag som han åter landade i Sverige.
- Tidsskillnaden gör att jag är lite trött, samtidigt är jag van vid att vrida dygnet åt alla möjliga olika håll, säger han.
Vad har du gjort i två veckor utan trav?
- De sista veckorna förra året var jag väldigt sliten och kroppen kände nog att det snart var dags för semester, så jag har mest vilat upp mig och haft det kanonbra. Men jag hann med ett besök på Pompano Park (travbana nära Miami), och var även och hälsade på och körde fort hos den svenske tränaren Jonas Czernyson som jobbade hos oss tidigare.
Är en proffskarriär i USA något som lockar?
- Nej. Jag har det bra här hemma.

Goop byter blått mot grönt
En nyhet i år är att såväl Björn som Olle Goop kör i grön tävlingsdräkt efter ett sponsorbyte. Däremot sitter guldhjälmen stadigt fast på Björns huvud efter fjolårets succé. Inför V75-dagen på Åby har Sveriges segerrikaste kusk 2005 hunnit med att köra tio lopp sedan hemkomsten. Facit - noll segrar och som bäst två tredjeplatser.
- Jag hoppas att 2006 ska bli ett bra år samtidigt som jag är medveten om att det kommer bli svårt att överträffa fjolåret. Risken finns alltid att man förr eller senare hamnar i en svacka. Min inställning är i alla fall att kämpa på och ha så roligt som möjligt, säger Björn.
Har du satt upp några mål för 2006?
- Ja, men de är hemliga så klart...
Lördagens V75-chanser har Björn Goop av naturliga skäl svårare att bedöma än normalt.
- Jag har bara hunnit ögna igenom startlistorna. Självklart är det bättre att vara rejält påläst, men V75 går ju inte förrän på lördag så än finns det tid kvar. Hur som helst ska det bli skitkul att köra igen.

Björn Goop om sina V75-hästar...
Maximilian O.C. (V75-1): - Han går bra varje gång men det är svårt att vinna V75 från tillägg.
Kasparaitis (V75-2): - En häst jag bara har kört i lopp en gång, då var han ok på Solvalla som tvåa. Vad jag har hört så var han hygglig senast men läget är ju riktigt risigt.
Quattro Kash (V75-3): - Han var hårt spelad senast, väl tufft tycker jag nog. Trots förlusten gick han en bättre tid än gången innan när han vann. Han är klart bäst i ledningen så bakspår är negativt.
Ligne Droite (V75-6): - Han gick riktigt fort senast efter att ha hamnat i en dålig rygg. Tyvärr slog han knut på sig själv och hoppade sista biten när det gick alltför fort. Det är en riktigt stark häst som kan vara lite krånglig. Han gynnas av överpace och tung bana.
Underberg (V75-7): - Har varit kanonbra i två lopp och fick sätta pricken över i:et senast. Han är riktigt snabb ut och jag försöker komma förbi Luddes häst från start.

Pär Andersson


Skickat "stora" systemet till ICA

Fredag 13 jan +3.3C

Gänget bakom Conny Nobell blev galans stora vinnare. Foto: Lars Jakobsson.

Förutom priserna med Conny Nobell tog Björn Goop även hem priset för Årets kusk. Prisutdelare Stig H Johansson och Berndt Lindstedt. Foto: Lars Jakobsson.
 

Björn och Conny galans prinsar
GÖTEBORG

Conny Nobell - Björn Goop.
Två dominanter inom svensk travsport 2005.
Tillsammans tog de hem tre priser på Årets Häst-gala i Göteborg.
- Derbysegern ger mig fortfarande kalla kårar och för mig är den obeskrivbar, sa Björn Goop.


Årets Häst-galan blev odramatisk. Som väntat. Järvsöfaks tog efter att ha fått 47 % av rösterna hem priset som Årets Häst, framröstad av svenska folket, och tränaren Jan-Olov Persson jublade.
- Det var mycket mer spännande i år än tidigare eftersom vi tävlade mot fantastiska hästar. Det här bevisar att Järvsöfaks är otroligt älskad ute i landet och att han sprider travsporten på ett positivt sätt, sa mannen bakom kallblodsfenomenet.
Väntade vinnare under kvällen var Simb Chaplin som tog hem Årets 2-åring, Kung Lavec Årets 3-åring, Fama Currit som blev Årets sto, och Gidde Palema som snuvade Steinlager på titeln som Årets äldre häst. Känslosammast under kvällen var när Stig H Johansson tog emot pris som Årets tränare. Han fick stående ovationer efter sitt beslut att lägga av med kuskkarriären.
- Jag är väldigt nöjd och glad och det har gått riktigt bra i år. Det går inte att lura de naturlagar som finns och jag ville inte sluta när någon berättade för mig att nu ska du inte vara med längre, sa Stig H.
Suveräne Björn Goop tog hem priset som Årets kusk, och hans stora stjärna, Conny Nobell, vann pris som såväl Årets 4-åring som Journalisternas häst.
- En riktigt kul utmärkelse att få eftersom journalisterna ska vara våra experter. Nästa år blir inget lätt år för Conny Nobell, men vi har höga ambitioner och jag är sugen på att möta de bästa hästarna, sa Björn.

Samtliga priser under Årets Häst-galan:
Årets 2-åring: Simb Chaplin
Årets 3-åring: Kung Lavec
Årets 4-åring: Conny Nobell
Årets sto: Fama Currit
Årets äldre häst: Gidde Palema
Årets kallblod: Järvsöfaks
Årets galoppör: Jubilation
Årets tränare: Stig H Johansson
Årets kusk: Björn Goop
Årets komet: Johan Untersteiner
Årets häst: Järvsöfaks
Journalisternas häst: Conny Nobell

Pär Andersson

 
Thomas Uhrberg
Foto: Urban Kihlman
 

Uhrberg jagar mästartitel
STOCKHOLM

Nio gånger har Thomas Uhrberg försökt vinna prestigefyllda V75-mästaren men aldrig lyckats.
-Jag har faktiskt inte ens varit i närheten, nu på lördag ser det däremot bra ut på förhand, säger Uhrberg.


På lördag i Göteborg avgörs V75-mästaren, en årlig kuskmatch där de tolv segerrikaste kuskarna inom V75 från året innan deltar. Jägersrotränaren Thomas Uhrberg är med för tionde gången och jagar sin första seger i det prestigefyllda loppet.
-Det är klart att det skulle vara riktigt kul att vinna V75-mästaren. Jag har aldrig lyckats och har faktiskt inte ens varit i närheten tidigare. Media gör det här till en stor grej för oss kuskar och därmed blir det lite extra spänning, säger Uhrberg.

Nöjd med fjolåret
Jägersrotränaren kvalade in till årets V75-mästare via tretton rikstotosegrar.
-Av dessa så kom elva från det egna stallet och det är klart att jag är nöjd med ett sådant resultat. Jag hoppas och tror att vi kan matcha de siffrorna även det här året, säger Uhrberg.

Flera V75-chanser
På lördag kör Thomas Uhrberg flera betrodda hästar, den mest intressanta är naturligtvis egentränade Brian Ås i V75-mästaren.
-Det ser bra ut på förhand. Den senaste insatsen var ett klart fall framåt och han är dessutom startsnabb. Det kan bli seger i år, säger Uhrberg och skrattar.

Mr Meatball (V75-2)?
-Jag har kört honom två gånger och han har gjort det hyggligt. Han står perfekt inne i loppet den här gången men det blir ändå svårt att vinna.
Mr Arrow, Tornado Gull (V75-3)?
-Varje gång som Jim Frick har kört honom så har det gått bra, därför får Jim prova igen. Han är inte helt borta. Min uppsittning Tornado Gull vill jag sätta ett extra plus för. Han kändes riktigt fin i det jobb som han gick i tisdags och han känns klart intressant.
Nice Surprise S.A. (V75-4)?
-Han var dålig senast men jag tror att han hade magproblem. Jag tror inte att det är någon fara på lördag då han tidigare gjort bra lopp efter en mindre bra insats.
Invincible Dust (V75-5)?
-Vid nollorna i programraden kunde hon inte göra sig själv rättvisa då hon hade problem med halsen. Senast var hon fin igen och det är en mycket bra häst för klassen. Normalt sett borde hon ha en bra vinstchans.
Cider Ås (V75-6)?
-Han gick bra på Jägersro när jag körde honom näst senast. Blir det överpace på loppet så är han nog med där framme.
First Mack Grocer (V75-7)?
-Hans ork tog slut senast och han var inte lika bra som gången innan. Vettigt läge den här gången men får nog svårt att räcka hela vägen.
Vilken är bästa segerchansen?
-Utan tvekan Invincible Dust och sedan hoppas jag naturligtvis på Brian Ås, det vore skönt att vinna V75-mästaren, säger Thomas Uhrberg.

Patric Skoglund


Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA-Kristinehamn

Torsdag 12 januari +2,5C

Stjärnhästen Max Flukt är på väg tillbaka. Tränaren Kent Knutsson meddelar att hästen tränar strålande, och nu är siktet inställt på sista helgen i maj. Foto: Thomas Blomqvist

Max Flukt tränar strålande
Laddas för sista helgen i maj
STOCKHOLM

Max Flukt är på väg tillbaka.
I år ska fantomhästen ta upp kampen med världseliten.
- Siktet är inställt på sista helgen i maj. Men vilket lopp det blir låter jag vara osagt, säger amatörtränaren Kent Knutsson.


Max Flukt var hästen som tog travpubliken med storm under fjolåret. Han charmade alla genom sina imponerande segrar, och framfarterna på travbanan lämnade inte många oberörda. Han gick obesegrad genom fjolåret i fem starter och en av triumferna var i Harper Hanovers lopp på Solvalla under elitloppshelgen.
Senaste starten var i V75 i Örebro den 28 augusti. Sedan dess har Max Flukt inte synts till på tävlingsbanan.

"Känns rent strålande"
Delägaren och tränaren Kent Knutsson i Nässjö berättar:
- Hästen blev behandlad för lite småskavanker och fick vila en tid. Bland annat hade han problem med ett överben (svullnad på benet) och det tog åtta veckor att läka ut.
- Men nu ser det helt perfekt ut för dagen och hästen har grundtränats sedan några månader tillbaka. Han jobbas inte i några snabbare tempon men jag måste säga att han känns rent strålande.
När kan det bli tal om årsdebut?
- Jag hoppas att det blir i månadsskiftet mars/april. Vi ökar nu på träningsdosen under januari och februari, allt för att ha honom i bästa författning när det är dags. Sedan får vi se om det blir banrekord i årsdebuten i år också, säger Kent med ett skratt.
Hur har du tänkt lägga upp matchningen?
- Han ska få gå ett par vanliga lopp till en början. Kanske något V75-lopp också. Sedan är Olympiatravet i slutet av april ett lopp som är högaktuellt.
- Därefter återstår att se hur högt vi kan spänna bågen. Allt hänger ju på hur han går i de första starterna.
Elitloppet?
- Siktet är i alla fall inställt på sista helgen i maj. Men vilket lopp det blir låter jag vara osagt. Antingen försöker vi försvara segern i Harper Hanovers lopp, eller så blir det något annat.
- Vi ska i alla fall prova hästen i ett kortlopp med bilstart under våren, säger Kent Knutsson.
Max Flukt har hittills tagit tio segrar på elva starter och tjänat drygt 1,2 miljoner kronor.

Michael Carlsson

 

Onsdag 11 januari +2C

Jim Frick avslutade V64 med Special Cat
"Spelpengar" tillbaka för Gran Canaria

Vinst till ATG-konto 582,00

Vinst till ATG-konto  582,00

Special Cat och Jim Frick. Foto: Lars Jakobsson

Dubbelt Adielsson och Stig H
STOCKHOLM

Nästan en miljon kronor inkört efter elva dagar.
Erik Adielssons samarbete med Stig H Johansson har börjat i dur.
På onsdagen blev det en dubbelseger med Kickan Silvio och Willie Marrone på V64.


Trots att omgångens största favorit Nisse brände, blev det ändå en bra kväll för firma Adielsson/Johansson.
I V64-2 rundade Kickan Silvio konkurrenterna via ett mäktigt slutvarv. Stoet snabbstartade och Erik Adielsson hittade tredje par utvändigt ifrån sina 40 meters tillägg. Efter attack runt sista kurvan spurtade Kickan Silvio rappt och avgjorde i god tid före mål. Hon avslutade sista varvet efter 1.12,9.
- Hade jag vetat att hästen skulle sitta i tredje utvändigt efter femhundra meter hade jag sagt att hon var stenklar. Hon var riktigt bra idag, berömde Erik Adielsson.

Allsvenskans kuskledare (med nio årssegrar hittills) åkte in och bytte häst till Willie Marrone. Efter en lugn start körde Adielsson till ledningen i första kurvan. Sedan fick Willie Marrone bestämma i lugnt tempo, och i lite flegmatisk stil höll han undan säkert till slut. Willie Marrone avslutade sista varvet efter 1.14,5.
- Jag körde till efter hundra meter när Örjans häst hoppade. Sedan var han lite trög i ledningen och jag drog därför upp farten sista varvet. Detta för att inte vara med om någon speeduppgörelse. Hästen stånkade på och jag tror nog att det fanns lite krafter kvar, sa Erik Adielsson.

Svensson tillbaka i vinnarcirkeln
Däremot så brände jättefavoriten Nisse (streckad på 89 procent på V64) i inledningen. Adielsson lämnade andra par utvändigt och körde till ledningen två varv kvar. Så långt talade allt för favoritseger men Kjell Brandt bakom Poppes Fighter ville annat. Han avancerade fram utvändigt om Nisse varvet kvar och lade rejäl press på storfavoriten. Nisse fick allt kortare steg runt slutkurvan och över upploppet kunde han inte stå emot Haark, som kom farande för Claes Svensson. Claes, som här körde sitt andra lopp efter benbrottet, gav Haark en resa i fjärde par invändigt. Han kom sedan ut i tredje par utvändigt knappa varvet kvar, och avgjorde enkelt över upploppet.
- Vi hamnade i fjärde par invändigt kort efter start, och då behöver man lite tur. Nu tröttnade en del hästar redan varvet kvar, och på så vis kunde vi komma ut. I sista kurvan fick jag upp hoppet att det skulle räcka till seger, sa Claes Svensson.

"Tempot passade inte Nisse"
Nisse då? Han blev tvåa till slut och var slagen med två längder.
Erik Adielsson kommenterar:
- Hästen gjorde ett hyggligt lopp. Tempot passade honom inte bitvis och han behöver inte stå så långt ner med huvudet.

Slitna armar för Redén
Daniel Redén vann Dagens Dubbels första avdelning med Hercules Laser. Sexåringen blåste som vanligt till ledningen och rusade sedan undan i ett friskt tempo framme i täten. Kusken Daniel Redén gjorde allt vad han kunde för att hålla igen, men trots den hårda farten höll Hercules Laser undan till en imponerande seger.
- Han var ruskigt fin idag, men mina armar är ruggigt slitna, sa Daniel Redén med ett flin.
- Redan i värmningen drog han på och jag klarade bara av att köra två varv med honom. Sedan var jag tvungen att åka ut. Då tänkte jag att antingen är hästen oduglig idag eller riktigt bra.

Special Cat krossade allt
I V64-avslutningen bjöd Special Cat på en styrkeuppvisning. Körd av Jim Frick forcerades han fram utvändigt om ledaren varvet kvar. Därifrån knäckte den Mikael Selin-tränade hästen ledande Svedbo Pontiac. Special Cat kopplade greppet snabbt in på upploppet och åkte ifrån till en övertygande seger.
- Det här är en stark och fin häst så det var inte så svårt. Det gick sakta i täten och vi var tvungna att ge oss iväg, men det var ingen fara ändå, sa Jim Frick.
Sex rätt på V64 gav denna onsdagskväll 16.601 kronor.

Michael Carlsson

 

 *****************************************************************************************************************


Skickat till Gran Canaria V64


Meroxina och Göran Jansson i vinnarcirkeln efter deras V75-seger på nyårsafton.
Foto: ALN

Formtoppad Jansson tror på seger
STOCKHOLM

Efter en strålande avslutning på travåret 2005 kör Solvallatränaren Göran Jansson i ordentlig medvind för dagen.
-Hästarna i stallet har fruktansvärt fin form för tillfället och det är klart att jag tror på seger även på onsdag, säger Jansson optimistiskt.


2004 är nog ett år som 39-årige Göran Jansson helst av allt vill glömma. Totalt sett blev det bara fem segrar till stallet och 278 000 kronor inkört.
-Inledningen på fjolåret var inte heller speciellt bra. Det mesta gick trögt och hästarna tävlade inte på topp, berättar Jansson.

Tuffare träning
I oktober kom vändningen. Segrarna trillade in med jämna mellanrum och Jansson hade plötsligt vind i seglen.
-Svårt att säga varför det blev ett sådant uppsving. Kanske kan det vara så att det nya träningsupplägget passar bättre. Nu tränar vi betydligt tuffare och det har givit resultat. V75-vinnaren Slowstarter G. och stoet Meroxina är tydliga exempel, säger Jansson.

Siktar högt
Fjolårets siffror visar en segerprocent på nästan 15 på de egentränade hästarna och i inkörda pengar blev det över 650 000 kronor.
-Avslutningen på förra året var fantastisk. Jag hoppas att vi kan hålla ställningarna under hela det här travåret och kanske kan vi till och med slå fjolårets siffror. Det ser bra ut i stallet. Just nu har vi 25 hästar i träning varav fem är treåringar och fem nyblivna tvååringar.
Något löfte?
-En häst som är tre år gammal och heter Phillipoosi. Det är en son till Spotlite Lobell som verkligen glänser. Förmodligen kommer han till start framåt vårkanten, säger Jansson.

Två segrar - i drömmarnas värld
På onsdag kör Jansson två hästar inom V64-ramen.
-Får man drömma blir det två segrar, säger han och skrattar.
Sweetly Girl (V64-2)?
-Hon har tävlat i tuffa gäng den senaste tiden och möter kanske lite lättare mostånd den här gången. Det är en underskattad häst som vinner när som helst, kanske redan på onsdag.
S.J.´s Victory (V64-4)?
-Han kommer med två raka segar och är i fin form. Han har däremot lite knölig aktion och är inte alldeles enkel. När vi vann näst senast så hade vi ledningen och det känns som det är en klar fördel om vi kommer dit. Jag tror att han kan vinna från den positionen, säger Göran Jansson.


Patric Skoglund

 

 

Tisdag 10 januari -1C
E-post från Lena på Gran Canaria

"Hej på er!

Här har vi regn och rusk, ikväll spelar Trubadur Janne för första gången den här vändan och i morgon vill jag ha 2 system till V64.
saludosLena"
Turisterna spelar och "Glada flickor" severar....
Carl Johan Jepson ny A-tränare på Färjestad 2006
Här med Action Fly Foto: Urban Kihlman
Började med en dubbelseger på Färjestad 9 jan
Rubriker i NWT + VF se nedan

NWT

 

Måndag 9 januari - 3C
Årspremiär med V65 på Färjestad i kväll
Istravresultat från Årjäng/Karlanda 7 jan 2006 nedan

Söndag 8 januari - 3C

V65-tips till Färjestad 9 jan nedan

Måndagens V65-Spik - General Shogun - Olle Goop

Foto: Urban Kihlman

Måndagens V65-Spik - Alsace Ås - Tom Horpestad
Foto: Urban Kihlman

V65-1...2 General Shogun
V65-2...2-3-6-11
V65-3...Alla 12 hästar
V65-4...2-5-9
V65-5...6 Alsace Ås
V65-6...1-3-4-9
576 raderSören Eriksson är numera catchdriver på heltid.
På söndag hoppas han på fler segrar när V65 avgörs på hemmaplan.
Foto: Lars Jakobsson

En nybliven catchdriver
STOCKHOLM

Efter en längre tids nedtrappning av tränarverksamheten är Sören Eriksson nu catchdriver på heltid.
Det har inneburit mer tid för familjen - och mer tid för segrar.
- Jag tror att jag vinner V65-2 med Kaiser Amok även från dödens, säger han.


I höstas blev svensk travsport en tränare fattigare - och en catchdriver rikare. Då bestämde sig nämligen Sören Eriksson för att i fortsättningen, liksom stjärnkuskar som Erik Adielsson och Örjan Kihlström, enbart köra lopp. Ett beslut han inte ångrar i dag.
- Jag hade trappat ned på träningsverksamheten under en längre tid, och efter att jag valde att sluta helt så mår jag just nu väldigt bra. Jag har levt ett hektiskt liv tidigare och har nu fått mer tid över för barn och familj, säger Sören Eriksson.
Tycker du att du får köra tillräckligt många lopp som catchdriver?
- Fler lopp behöver jag inte köra, mängden är det inget fel på och jag tycker ekonomin är hygglig. Däremot skulle det vara positivt att köra lite mer på rikstoton. Det som saknas är fler V75-uppsittningar. Men den senaste tiden tycker jag att jag har fått köra allt bättre hästar.

Slutar vid 55
För drygt tre år sedan sa Sören Eriksson att han skulle lägga av med travet vid 55 års ålder. I år fyller han 54.
- Målet är väl fortfarande att sluta vid 55, men jag kanske ruckar lite på den gränsen. Hur som helst tänker jag inte köra till dess att jag blir pensionär, så någon gång mellan 55 och 60 års ålder är det definitivt slut, säger han.
Du kallas ofta för en "utpräglad spetskusk" - varför?
- Jag vet inte hur det kom till, men det har blivit så att jag ofta har kört i ledningen. Starterna har fungerat bra för mig, det ska jag inte sticka under stol med. Jag tycker även att jag har fått respekt från de andra kuskarna och därmed ofta får köra i ledningen.

Toppchans med Kaiser Amok
På söndag har Gävletravet sin årspremiär när det är dags för V65-tävlingar. Sören Eriksson kör i fyra av loppen, och tror framför allt på toppchans med Kaiser Amok i V65-2.
- Det är en stark häst med mycket hög kapacitet. Jag tror inte på någon ledning och det är väl läge för dödens, men det är inget jag räds. Jag tror att jag vinner med Kaiser Amok även från dödens, säger Sören Eriksson.
Varför galopperade Kaiser Amok i sin senaste start?
- Han var inte riktigt fräsch då och kändes rullig hela vägen. Nu är han åtgärdad och uppåt i jobben enligt tränaren Kjell O Jonsson. Det är min bästa vinstchans på söndag.

Sören Eriksson om sina övriga V65-chanser...
Trönöfaks (V65-3): - Han har kanonform men står stenhårt inne. Senast gjorde han sitt bästa lopp sedan jag började köra honom, och jag tror att det kan bli en riktigt bra häst. För att vinna krävs mycket tur men han kan vara en outsider.
Mollie's Photo (V65-4): - Jag har aldrig kört henne men vet att det är en häst med hög kapacitet. Senast gjorde hon det väldigt bra i tufft gäng. Bakspår, 1640 meter, och voltstart är inte det bästa, men motståndet är inte det värsta och hon ska räknas.
Martini Ås (V65-5): - Han har gått ganska bra i skymundan. En typisk spetshäst som har fått rätt läge här och kommer vi till ledningen kör vi där. Han har en lite missvisande rad tycker jag, samtidigt är det ingen häst man bara vinner med.

Pär Andersson

 

Lördag 7 januari -1,8C

Håkan "Hockey" Eriksson gratuleras till en snygg V75-dubbel av
ATG:s vd Remy Nilsson. Foto: Mats Hansson/ALN.

Hockeyfeber på hemmaplan
Firade med oxfilé och champagne
STOCKHOLM

Håkan "Hockey" Eriksson tog en bejublad dubbelseger på V75.
Han vann med egentränade Aquarelle Elegance och Acclaim inför hemmapubliken.
Men inte nog med det.
"Hockey" är även uppfödare till båda hästarna och äger dessutom själv Aquarelle Elegance.
- Nu firar vi med oxfilé och champagne, sa Håkan Eriksson och skrattade.


"Hockey" hade en lysande lördagseftermiddag när V75 kördes på hemmabanan Eskilstuna. Först skrällde han bakom sin egenägde Aquarelle Elegance. Efter ett lopp i tredje par invändigt kom luckan en bit in på upploppet. Det femåriga stoet avslutade rappt och hann fram kort före mål.

Rykande avslutning av Acclaim
Men en betydligt svettigare avslutning svarade Acclaim för. Han gick praktiskt taget från sista häst till första via en rykande avslutning. Efter ett lopp i fjärde par utvändigt hade han fortfarande väldigt långt fram när han vreds ut till anfall 300 meter kvar. Acclaim flög sedan fram över upploppet och slog av ledande Present kort före mål.
- Vi fick ut och runda korvkiosken i sista kurvan och fick nästan senap på armen, skojade Håkan Eriksson efteråt.
- Det strulade en del i inledningen av loppet och när Örjan Kihlströms häst galopperade hamnade vi längre bak. Han avslutade sedan otroligt bra och jag fattar egentligen ingenting. Det är en liten häst men han har ett kämpahjärta av guld och är oerhört snabb i fötterna.

Semester på Kanarieöarna
Totalt körde Håkan Eriksson in 200.000 kronor till stallet i och med dubbelsegern. Och "Hockey" är förstås mycket belåten med inledningen på det nya travåret.
- Jag tog en dubbelseger på Solvalla i onsdags och nu en dubbel på hemmaplan. Det här smäller högt, och det är en av mina största framgångar som travtränare.
- Nu firar vi med oxfilé och potatisgratäng ikväll. Jag vet att det även finns lite champagne kvar sedan nyårsafton. På tisdag reser vi sedan på en veckas semester till Kanarieöarna så just nu känns allt underbart, sa Håkan Eriksson.

Bra början för Erik och Stig H
Trots att Stig H Johansson stod vid sidan satte han ändå sin prägel på Eskilstunas V75:a. Förstekusken Erik Adielsson såg till att det blev en dubbelseger till stallet, och en del andra fina placeringar. Facit blev 1-1-2-4-4-5, för de sex hästar som Adielsson körde åt Stig H Johansson. Dessutom blev Erik tvåa bakom Pulpa och körde totalt in 343.500 kronor på V75.

"Hade vunnit hur loppet än blivit kört"

Han inledde genom att sätta dit jättefavoriten Tequilaracing Rose i V75-1. Segerreceptet var ledning från start till mål. Och över upploppet satt Erik bara och tittade bakåt för att bevaka konkurrenterna. Tequilaracing Rose såg helt okörd ut när mållinjen passerades.
- Det blev enormt enkelt och hästen är väldigt bra för klassen. Så fin som han var idag hade det inte spelat någon roll hur loppet hade blivit kört. Han hade vunnit ändå, sa Erik Adielsson.
- Hästen var lugn och avslappnad idag och lägger mycket mark under sig. Jag förstår konkurrenterna, det är inte roligt att få den här över sig om någon skulle ha försökt svara ledningen. Och det är heller ingen som går fram och trycker upp tempot, fortsatte han om den Stig H-tränade femåringen.

Ymers Diamant gjorde grovjobbet
Seger nummer två för firma Adielsson/Johansson kom i V75-4. Trots att Ymers Diamant fick göra grovjobbet sista varvet så var hon starkast till slut. Segern var smått imponerande efter att själv dragit fram de andra ute i spåren.
- Hästen fick gå i tredjespår hela sista varvet och gjorde ett riktigt bra lopp. Hon sprang fortare och fortare ju närmare mål vi kom, och helt klart hade det senaste loppet fört fram henne formmässigt, sa Erik Adielsson.
Om det nya samarbetet med Stig H Johansson sa han:
- Jag har en väldigt bra dialog med Stig. Han kommer med råd och lär mig saker som han tidigare inte gjort när han haft mig som konkurrent. Det känns bättre och bättre för varje dag som går, och jag tror att vi kommer att få ruskigt roligt tillsammans.

Lukas Lupin strålande i guld
Gulddivisionen blev en fartfest där Lukas Lupin vann på för årstiden lysande 1.12,7. Det höga utgångstempot bäddade för segertiden då första halvvarvet avverkades på 1.09,0. Det var just Lukas Lupin och Flying Herkules som stod för farthållningen. Tommy Hanné bakom Flying Herkules provade stenhårt för täten men fick svar, och tingades att gå resten av loppet i "dödens". Flying Herkules tröttnade sedan helt över upploppet medan Lukas Lupin bara dundrade undan till en mycket lätt seger. En imponerande insats av den Kari Lähdekorpi-tränade sjuåringen.
- Hästen var jättefin idag. Vi lade på ett halvstängt huvudlag och han blev lite vassare från start än tidigare. Jag kände direkt när bilen släppte att vi skulle ta ledningen. Tommy provade rejält i 200 meter och det gick riktigt fort en bit, sa Thomas Uhrberg.

Michael Carlsson


Skickat V75-system till Gran Canaria

Fredag 6 januari -1.3C

Present - Kari Lähdekorpis bästa segerchans inom V75 på lördag. Här vid en tidigare seger med Per Lennartsson i sulkyn. Foto: Lars Jakobsson

Kari delar ut fin present
STOCKHOLM

Kari Lähdekorpi hade ett fantastiskt fint fjolår. I pengar räknat blev det över 28,3 miljoner kronor till stallet. -Det gick helt okey på V75 och även i en del andra lopp, säger Kari. På lördag i Eskilstuna är han högaktuell igen. Inte mindre än nio hästar från stallet startar på V75.

I januari förra året blev Kari Lähdekorpi utsedd till 2004- års travtränare. Halmstadtränaren sågs allt oftare i vinnarcirklarna och 2003 års siffror slogs med över 10 miljoner kronor. -Jag hade fler hästar i träning men egentligen gick det lika bra året innan. Däremot lyfte vi hästantalet från 70 hästar till 100 och flera gick riktigt bra, säger Kari. Inom V75 dominerade Lähdekorpi under 2004. -Då blev det 49 segrar på V75 jämfört med 26 segrar ifjol. Det gick inte dåligt med tanke på inkörda pengar men i det här landet är det viktigt att vinna på lördagar. Där syns man mest och där vill dessutom ägarna se sina hästar starta, förklarar Lähdekorpi.

Väljer Sverige
När flera av landets största och mest framgångsrika tränare skickar sina hästar till det franska vintermeetinget väljer Lähdekorpi den svenska vintern.
-Den enda häst jag har på kontinenten är Sun Protection, jag är för lat för att ha hästar i Frankrike. Här hemma har jag sju minuter till banan och när jag tycker att det är för lång tid, hur skulle jag då klara mig i Frankrike? -Jag vill vara här hemma på gården. Det känns som ett måste, jag är banmästare och lite allt i allo, fortsätter Halmstadtränaren.

I stallet finns för närvarande runt 115 hästar. -Just nu är det ungefär fem treåringar och resten är äldre. Det är kanske därför folk tycker att jag inte har några framgångar med yngre hästar. Ändå var jag under fjolåret med i de största finalerna för tre- och fyraåringar. Profit Ås vann till och med Sprintermästaren, säger Kari.

Varför har det gått så bra?
-Jag har väldigt bra personal. Det är viktigt för mig eftersom jag själv inte tycker att jag är så himla duktig. Vi har en skön sammanhållning i stallet och jag hoppas att min personal känner likadant. Flera i personalen kommer från Finland och kanske blir det lite extra gemenskap när vi känner att vi är i ett främmande land. Att matcha fjolårets siffror blir inte alldeles enkelt men vi ska i alla fall göra ett försök, berättar Kari.

Nio till start på V75
På lördag är Kari högaktuell på V75-spelet igen. Hela nio hästar ska selas ut från stall Lähdekorpi och på frågan vem som är den bästa chansen så kommer svaret blixtsnabbt.
-Det är Present i V75-6. Senast galopperade han då vi hade lättat honom i balansen, nu återgår vi till den gamla vanliga. Han har fått ett perfekt läge och känns dessutom bra i jobben. Min näst bästa chans är Lukas Lupin i Gulddivisionen. Han har gått bra en längre tid och i den senaste starten fick han ett opassande lopp. Jag bara satt och väntade på att han skulle tröttna men i stället kämpade han hela vägen. Även om det "bara" blir en V75-seger på lördag så är jag faktiskt nöjd, det hade jag inte varit för två år sedan, flinar Lähdekorpi.

Årets tränare i år också?
I Göteborg nästa lördag avgörs den årliga hästgalan och Kari Lähdekorpi är återigen nominerad till årets tränare.
-Jag har bara kört in en miljon mindre än Stig H Johansson och då ska vi tänka på att jag är bosatt i Halmstad och inte i mellersta delen av Sverige. Det är skönt när man tittar på inkörda pengarna under fjolåret. Stortränare som Lufti Kolgjini, Hans Adielsson, Joakim Lövgren och Thomas Uhrberg får faktiskt lägga ihop sina inkörda pengar för att komma upp till min nivå. Jag borde faktiskt få utmärkelsen även det här året, avslutar Kari.
I Nästa vecka får vi svaret.


Patric Skoglund

 


Skickar (kväll) till ICA-Kristinehamn (Stora)Håkan "Hockey" Eriksson hoppas på framgångar när V75 kommer
till hemmabanan Sundbyholm. Foto: Petri Johansson.

Spurtstarke Acclaim i silverdebut
STOCKHOLM

Bedrövlig från start men lysande till slut.
Acclaim är hästen som oftast spurtar fenomenalt - men ibland gör det för sent.
På lördag gör femåringen debut i silverdivisionen.
- Han är utlämnad åt ödet och turen men med Acclaim känner jag mig aldrig slagen på förhand, säger tränaren Håkan "Hockey" Eriksson.


Inför V75-finalerna på Solvalla för två veckor sedan hade Acclaim lottats till spår tolv. Ett omöjligt läge. Med tanke på den goda form hästen hade visat i starten före, såg ändå många av V75-spelarna Acclaim som en rolig outsider. När startbilen släppte fältet var Håkan Erikssons häst spelad till favorit på toton. Någon hade satsat tiotusentals kronor på Acclaim som vinnare.
Vad tänkte du när du fick se att din häst var favoritspelad?
- Egentligen bryr jag mig inte om sådant där. Men det är klart att det var en konstig grej, och många kom fram och påpekade det för mig. Jag har ingen aning om vem som satsade pengarna, och jag har inte heller hört något efter loppet, säger "Hockey".
Någon seger blev det inte för Acclaim. Efter en rykande avslutning långt ut i banan blev det till slut en andraplats. Återigen var han aningen för sent ute.
- Han gjorde ett jättebra lopp men samtidigt vill man ju alltid vinna. Med bättre draghjälp tror jag även att vi hade hunnit fram. Den här hästen måste köras på ett speciellt sätt och det hoppas jag att alla vet och förstår, säger Håkan Eriksson.
Hur är Acclaim från start?
- Bedrövlig. Hur dålig som helst. Det är därför han alltid hamnar långt bak i loppen. Någon sa åt mig att köra tidigare men i så fall tvingas vi ut i fjärdespår och då säger ju sunt förnuft att hästen inte kommer att kunna speeda lika fort till slut.

Från noll till silver
I början av 2005 var Acclaim en fyraåring som visserligen ansågs som lovande, men som endast hade tjänat 75 500 kronor i karriären. Ett strålande år senare har samma häst utvecklats till en riktig V75-profil, och på lördag gör han debut i silverdivisionen på hemmabanan Sundbyholm. En uppseendeväckande utveckling.
- Jag kunde aldrig drömma om att Acclaim skulle bli så här bra på så kort tid. I träning gör han aldrig mer än han behöver, han springer mest omkring och leker. Det är i lopp han är som bäst, säger Håkan Eriksson.
Vad tror du om segerchansen i V75-6 på lördag?
- Han är beroende av hårt tempo och bra ryggar så det känns som att han är utlämnad åt ödet och turen. Dessutom är distansen, 1640 meter, för kort och risken är att de i täten springer en 1.13-tid och att vi hamnar jäkligt långt bak. Men med Acclaim känner jag mig aldrig slagen på förhand.
Kan du vinna med någon av dina andra V75-hästar?
- Nirvana Ås (V75-2) kommer undan för undan och gör säkert ett bra lopp, men jag tror inte hon räcker till vinst. I V75-4 har båda mina hästar (Aquarelle Elegance och Brilliant Olympic) fått bakspår, men eftersom de gillar att smyga med så kan den som får ett hundraprocentigt lopp dyka upp på linjen.

Pär Andersson


Skickat V75-systemet "Lilla" till ICA-Kristinehamn

Torsdag 5 januari -2,6C

It's Enough vann efter ett lopp i dödens. Foto: Lars Jakobsson.

Erik vann på klassiskt Stig H-sätt
STOCKHOLM

Stig H Johansson vid sidan av - Erik Adielsson i sulkyn.
En lyckosam kombination i V64-2.
It's Enough vann efter ett lopp i dödens.
- Stig H brukade ju köra på det sättet så det är väl bara att lära sig, sa Erik Adielsson.


För precis en vecka sedan körde Stig H Johansson sitt livs sista lopp. En sagolik kuskkarriär var över. Tränarkarriären, däremot, är långt ifrån slut. På Solvalla tog han emot pris för att 2005 ha vunnit sitt 29:e kuskchampionat på banan.
- Klart det känns bra att ha vunnit flest lopp på Solvalla under så många års tid, sa Stig H, som även fick motta en check på 150 000 kronor till sin stipendiefond för lärlingar.
- En riktig överraskning som jag är oerhört tacksam för. Det här betyder att fonden kan leva vidare i många år till.

Erik kopierade "Mäster"
Erik Adielsson, ny förstekusk i stallet, gjorde sedan det som Stig H i så många år har gjort på Solvalla - han segerdefilerade. Tack vare en klassisk Stig H-styrning var nämligen Erik Adielsson först i mål med favoriten i V64-2, It's Enough. Efter att ha prickat starten perfekt från springspår på tillägg satt Erik Adielsson i dödens efter bara ett par hundra meter. I stället för att köra slut på sin häst i ett försök att överta ledningen, fick It's Enough spendera större delen av loppet utvändigt om ledande Buzzin Key. Först vid ingången till sista sväng tryckte Erik Adielsson på gasen och körde till spets, sedan kämpade It's Enough tappert på upploppet och höll undan till en säker seger.
- Hästen öppnade väldigt bra och även om jag kanske kunde ha kört till ledningen var jag rätt nöjd med dödens. Stig H brukade ju köra på det sättet så det är väl bara att lära sig, sa Erik Adielsson.

En galan(n)t inledning
V64-inledningen bjöd på ett rafflande upplopp där vinnaren inte helt oväntat hette Örjan Kihlström. Efter ett lopp i fjärde par utvändigt kom Peasant Gallant med en mäktig spurt och fångade in ledande favoriten Loverboy Pellini kort före mållinjen.
- Jag körde hästen senast när han gjorde ett bra lopp. Trots det dåliga läget hade jag därför en del förhoppningar i dag, sa Örjan Kihlström, som i fjol tog näst flest segrar på Solvalla.
Urstarke President Amok vann V64-3 efter en målfotostrid med vasst spurtande Hot Force och Jörgen Sjunnesson. Segerkusken Håkan "Hockey" Eriksson trodde att han hade - förlorat.
- Jag fick lite torskfrossa efter målgången och sa till Sjunnesson att han skulle stanna kvar på banan, men han åkte hem till stallet. Han såg tydligen bättre än mig, sa "Hockey", som även äger en tredjedel av vinnarhästen.
Claes Svensson, tillbaka i tävlingssulkyn för första gången sedan den våldsamma olyckan i mitten av november, körde favoriten Cash Hammering som inte räckte till från tredje par utvändigt.

Segerlös lärling skrällvann
29-årige lärlingen Tobias Palmberg, helt segerlös i fjol, var först i mål med 17-oddsaren Baron Solfari i V64-4. Sedan var det slut på skrällar. Båda de avslutande V64-loppen vanns av favoriter från ledningen. Först styrde Per Lennartsson femårige Opec till seger, sedan imponerade amatörtränade Terrific Step när hon höll undan i den sista avdelningen efter en tuff öppning. Utdelningen på sex rätt stannade på 13 460 kronor.

Pär Andersson


Torbjörn Jansson kan äntligen börja le igen efter en längre tids dystert
skadeuppehåll. Foto: Petri Johansson.

Positivt besked för Torbjörn Jansson
STOCKHOLM

Två och en halv månad efter den våldsamma olyckan kom glädjebeskedet:
Torbjörn Jansson är snart tillbaka på travbanan.
- Jag fick verkligen bra besked av läkarna och nu kan jag belasta knäet fullt ut igen, säger han.


En efter en är höstens fyra olyckskuskar på väg tillbaka. Örjan Kihlström har redan kört lopp under en längre tid efter sin skada, Claes Svensson gör comeback i sulkyn i kväll på Solvalla, och Stefan Söderkvist är, enligt tränaren Kari Lähdekorpi, bara ett par veckor ifrån sin återkomst på tävlingsbanan. För Torbjörn Janssons del återstår fortfarande en del träning, men det senaste återbesöket hos läkarna gav enbart positiva besked.
- Allt såg bra ut. Från och med nu kan jag börja träna som jag vill och då tror jag att det ska gå rätt fort till dess att jag kan börja köra lopp igen, säger han.
Det var i samband med ett lopp på Solvalla i mitten av oktober som Torbjörn Jansson kastades ur sulkyn och blev liggande på banan. Fraktur strax under ena knäet löd domen, och sedan dess har han mestadels tvingats att vila.
Hur sugen är du på att åter börja köra lopp?
- Självklart blir man trampig av att inte få sitta i sulkyn. Nu kan jag i alla fall börja köra häst i träning igen.

Pär Andersson

 

 

 

Onsdag 4 januari -4,5C

Prins Amok håller undan för "Skrällen" Hot Force på V64 Solvalla 4/1

 

Tisdag 3 januari -16,0C
Skickat V64-systemet till Gran Canaria Se nedan

***********************************************************************

Cash Hammering är hästen som Claes Svensson gör comeback med på onsdag.
Han räknar med en bra segerchans. Foto: Thomas Blomqvist.

Sju veckor efter olyckan
Claes Svensson gör comeback
STOCKHOLM

För sju veckor sedan bröt han lårbenet.
På onsdag gör Claes Svensson comeback i sulkyn.
- Det känns helt okej och jag är inte det minsta orolig. Dessutom har Cash Hammering en bra vinstchans, säger han.


Det var den 14 november som olyckan var framme i Mantorp. Claes Svensson fick en häst över sig i samband med en strulig start, och bröt ena lårbenet. Han opererades i fem timmar dagen efter och fick en lång spik insatt i det skadade benet.
På onsdag gör Mantorps flerfaldige champion comeback på banan igen. Det sker i V64-tävlingarna på Solvalla.
- Jag bestämde mig när jag var hos min sjukgymnast måndagen innan jul. Han säger att det är inget som hindrar läkningen eller kan försämra skadan om jag börjar köra.
- Jag tycker att det känns helt okej för dagen och är inte det minsta orolig, säger Claes Svensson.
Hur har tiden varit efter olyckan?
- Jodå, det har varit ganska okej. Men trots att det bara har gått sju veckor känns det som det dubbla.
- Jag behövde inte gipsas utan har fått en spik från höften ner till knäleden. Den är sedan fixerad med fyra skruvar och redan dagen efter operationen fick jag belasta benet. Sedan har jag tagit mig fram på kryckor fast den senaste veckan har jag provat att gå utan bitvis. Men då blir jag ganska trött efter ett tag.
Du kör bara en häst, Cash Hammering i V64-3, den här veckan. Hur blir det framöver, kommer du att börja köra mer frekvent?
- Det är meningen. Redan nästa vecka ska jag anmäla hästar till minst två banor och då kör jag själv.
- Jag kommer också att köra med säkerhetsväst framöver. Det gör många andra kuskar också och det hade jag bestämt mig för att göra redan innan olyckan.
Blir det vinst direkt i comebacken på onsdag?
- Jag tycker att Cash Hammering har en bra chans att vinna. Formen är jättebra och hästen har tagit fyra segrar sedan vi flyttade honom till en ny miljö. Numera finns han i Lekeryd i Småland hos min sambo Maries föräldrar. Jag har fem, sex hästar där nere och resten är fördelade på min gård i Söderköping och Mantorptravet.
- Hästen kämpar betydligt bättre nu och har hittat en växel till. Jag tycker att Cash Hammering är den enda hästen i fältet som har visat toppform på slutet. Den enda eventuella nackdelen är att han förmodligen måste gå med bakskor. Han har gått barfota runt om det senaste halvåret men jag antar att man måste köra med broddar i bakskorna på Solvallas bana. Hästen känns i alla fall fin i jobben, säger Claes Svensson.

Inte nöjd med fjolåret
Mantorpstränaren har 55 hästar i träning och stallet drog in 3,3 miljoner kronor i fjol. Det är siffror som han inte är nöjd med.
- Nej, det var lite sämre än vanligt och ett mellanår. Vi hade ändå 13 olika hästar i stallet som tjänade över 100.000 kronor. Det tycker jag är bra, men samtidigt tjänade den bästa hästen 400.000 kronor. Jag har alltså saknat den där riktiga topphästen som man behöver.
Annars är jag nöjd med fördelningen i stallet. Vi har tio nyblivna treåringar och sju tvååringar. Resten är starthästar och det ser bra ut.

Michael Carlsson

 

Måndag 2 januari -9,9C
 

Nytt rekordår för ATG
STOCKHOLM

Spelet på hästar slog nytt rekord under 2005.
Omsättningen landade på strax under elva miljarder - vilket är nytt rekordår för AB Trav- och Galopp (ATG).
- Det är mycket glädjande siffror. 2005 var konkurrensen på spelmarknaden hårdare än någonsin och därför är det fantastiskt att vi återigen sätter nytt rekord, säger Remy Nilsson, vd på ATG.


Det är onekligen vind i seglen för spelet på hästar i Sverige just nu. Under 2005 fortsatte den positiva trenden för ATG från 2004. Spelet på hästar i Sverige omsatte 10,99 miljarder, vilket är en ökning med två procent jämfört med 2004. Det är den högsta omsättningen för ATG sedan bildandet 1974.

V75 fortsätter att behålla titeln som Sveriges största spel. Omsättningen slutade på 4,1 miljarder. Men den stora procentuella ökningen finns bland produkterna Tvilling, V5 och V65 vardagar samt Vinnare och Plats.
Tvilling har ökat sin omsättning med 15,1 procent, V5 och V65 på vardagar med 7,1 procent och Vinnare och Plats har ökat med 5,4 procent.
- Ett skäl till detta är vår satsning på ATG Live, där man kan spela fram till start och se loppen i direktsändning. ATG Live är en succé, både hos våra ombud och på nätet, säger Kerstin Wallentin, marknadschef på ATG.

Ny spelform 2006
Under 2006 kommer ATG att lansera en rad nyheter och satsa vidare på lunchkonceptet som i februari får en ny spelform, V4. V4 innebär att man ska hitta vinnaren i fyra lopp och kostar två kronor raden.
- Lunchspelet är en stor framgång för ATG och vi satsar vidare med V4, ett helt nytt spel som blir exklusivt på lunchen. En annan nyhet är att ATG.se kommer i en ny läcker kostym under våren. Det gör att vi ser positivt på 2006 trots en allt hårdare konkurrens på spelmarknaden, säger Kerstin Wallentin.
Publikmässigt fortsätter trav- och galoppsporten att vara en av landets största arenaidrotter. Drygt två miljoner besökte i fjol landets trav- och galoppbanor.


 

 

Vinnarna av banchampionaten 2005
STOCKHOLM

Ulf Ohlsson blev historisk genom att som förste kusk någonsin bli champion på sex olika banor under ett och samma år. Årets kusksuverän Björn Goop, som till slut stannade på 407 segrar i Sverige, fick nöja sig med fem banchampionat.


Segerrikaste körsvenner per bana 2005:
Arvika - Dagfinn Aarum 9 segrar
Axevalla - Björn Goop 68 segrar
Bergsåker - Ulf Ohlsson 61 segrar
Boden - Ove A Lindqvist 26 segrar
Bollnäs - Ulf Ohlsson 20 segrar
Dannero - Ulf Ohlsson 20 segrar
Eskilstuna - Örjan Kihlström 48 segrar
Färjestad - Björn Goop 64 segrar
Gävle - Jim Frick 30 segrar
Hagmyren - Ulf Ohlsson 20 segrar
Halmstad - Thomas Uhrberg 45 segrar
Jägersro - Erik Adielsson 79 segrar
Kalmar - Jörgen Sjunnesson 44 segrar
Lindesberg - Juhani Partanen 9 segrar
Mantorp - Åke Svanstedt 29 segrar
Romme - Torbjörn Jansson 27 segrar
Rättvik - Leif Witasp 17 segrar
Solvalla - Stig H Johansson 106 segrar
Skellefteå - Ove A Lindqvist 25 segrar
Solänget - Ulf Ohlsson 19 segrar
Tingsryd - Per Nordström 6 segrar
Umåker - Ove A Lindqvist 26 segrar
Vaggeryd - Jörgen Sjunnesson 9 segrar
Visby - Ronny Widerström 19 segrar
Åby - Björn Goop 85 segrar
Åmål - Björn Goop 14 segrar
Årjäng - Björn Goop 44 segrar
Örebro - Jorma Kontio 23 segrar
Östersund - Ulf Ohlsson 27 segrar


 

Top Ten vann direkt i Paris
STOCKHOLM

Top Ten, tränad av Thomas Uhrberg, slog till direkt i sin första start på fransk mark.
Körd av Nicolas Roussel vann han Prix du Croise-Laroche och tjänade 30.000 euro.


Sjuårige Top Ten avgjorde den tunga vägen på Vincennes. Han avancerade tidigt fram utvändigt om ledaren och fick sedan tåga där hela vägen. Mitt på upploppet kopplade han greppet på Lalba Du Pont och tog en imponerande seger. Vinnartiden blev 1.15,3 över distansen 2850 meter. Tvåa i mål blev Lalba Du Pont som noterade samma tid och Top Ten gav 13,40 i vinnarodds.
Femma i mål blev King Cobra som avslutade vasst för Michel Lenoir. Han startade med 25 meters tillägg på bland annat Top Ten, och fick tiden 1.14,8. För den insatsen tjänade King Cobra 1.800 euro. Sexa i mål blev Anders Lindqvist bakom Active Trinity och sjua blev Glen Norman-tränade Zoccer Mickey.

Michael Carlsson

 


 

Söndag 1 januari 2006 - 1,8C

Björn Goop
Foto: Lennart Kihlman

Slutställning Allsvenska körsvensligan 2005
STOCKHOLM

Slutfacit för Björn Goop blev 407 segrar tagna i Sverige 2005. Återigen en makalös bedrift.
Bakom honom var det hårdare i kampen om andraplatsen. Där drog Erik Adielsson det längsta strået till slut. Han blev tvåa på 236 segrar före Åke Svanstedt på 235. Ulf Ohlsson slutade på en fjärdeplats med 230 segrar.


Namn Bana Etta Tvåa Trea

1. Björn Goop Åby 407 265 202
2. Erik Adielsson Jägersro 236 184 142
3. Åke Svanstedt Axevalla 235 163 128
4. Ulf Ohlsson Bergsåker 230 171 157
5. Örjan Kihlström Solvalla 216 171 168
6. Jorma Kontio Solvalla 191 152 142
7. Stig H Johansson Solvalla 179 120 87
8. Thomas Uhrberg Jägersro 175 154 148
9. Robert Bergh Bergsåker 126 68 69
10. Jörgen Sjunnesson Jägersro 123 137 113
11. Torbjörn Jansson Solvalla 117 120 99
12. Lars Lindberg Bergsåker 113 96 64
13.
Ove A Lindqvist Umeå 101 84 81
14. Daniel Olsson Romme 93 89 87
15. Jan-Olov Persson Hagmyren 93 43 32

Slutställning tränarligan 2005
STOCKHOLM

Stig H Johansson
Foto: Lennart Kihlman

Stig H Johansson vann tränarligan 2005.
Stig H:s hästar sprang totalt in 29.643.160 kronor.
Tvåa blev Kari Lähdekorpi, tätt bakom med 28,3 miljoner.
Och trea Åke Svanstedt vars hästar tjänade 25,2 miljoner kronor.


1) Stig H Johansson 29.643.160 kronor
2) Kari Lähdekorpi 28.313.655
3) Åke Svanstedt 25.203.742
4) Olle Goop 15.293.378
5) Roger Walmann 15.213.489

6) Stefan Hultman 14.792.326
7) Robert Bergh 13.799.786
8) Stefan Melander 13.138.608
9) Lutfi Kolgjini 10.999.677
10) Svante Båth 9.946.242

11) Timo Nurmos 9.496.547
12) Veijo Heiskanen 7.212.735
13) Jan-Olov Persson 7.186.115
14) Petri Puro 6.305.864
15) Peter Untersteiner 6.272.092


Michael Carlsson

 Örjan Kihlström vann V75-ligan med totalt 34 segrar under året.
Foto: Mats Hansson/ALN.

Örjan Kihlström vann V75-ligan
STOCKHOLM

Det snöade miljoner över årets sista V75-omgång som kördes i Örebro på nyårsafton.
Örjan Kihlström vann V75-ligan med en seger före Erik Adielsson.
Han lade därmed grunden till att sju rätt på V75 gav 6,4 miljoner kronor - till tre vinnande system.


Årets sista V75-tävlingar avgjordes i ett snöigt Örebro. Inför finaldagen hade Örjan Kihlström och Erik Adielsson vunnit 33 V75-segrar vardera.
Nu slog Kihlström spiken i kistan direkt genom att skrälla med Go Places i den första avdelningen. Efter att ha tagit ledningen kort efter start ledde Go Places varje meter av loppet. Han blev hårt utmanad över upploppet men sträckte på sig och höll undan knappt.
- Han är lite trög och flegmatisk men kämpade på bra, sa Örjan Kihlström.
- Ägaren sa innan loppet att hästen är klart bäst i ledningen och då provade vi där. Han vann ju även ett långlopp för Torbjörn tidigare i höstas och det var också från ledningen.

"Generalen" framhalt
Det innebar seger nummer 34 på V75 för Örjan Kihlström. Det blev också slutfacit sedan omgångens största favorit, General du Lupin, blivit struken. Hästen markerade hälta i värmningen och ströks kort därefter.
- Det känns naturligtvis jättekul att vinna V75-ligan. Det är ju det här som man kämpar för hela året och det känns skönt att det lyckades. Jag vann ju även förra året också, sa Örjan Kihlström.
- Men det var tråkigt med General du Lupin. Hästen var framhalt i värmningen och från början var han rejält halt. Det blev bättre mot slutet av värmningen men det var inte aktuellt att starta. Jag har ingen aning om ifall det är allvarlig, det vill jag inte spekulera i.

Idholmens Kenzo utkörd
Samtidigt körde Erik Adielsson blankt denna V75-dag. Bästa chansen på förhand var Idholmens Kenzo i den andra avdelningen. Hästen travade iväg i en omstart men uppträdde sedan oregeligt och ville inte gå in i volten. Domarna på Örebro-travet tog snabbt beslutet att Idholmens Kenzo inte skulle få vara med och således blev han struken. Ett beslut som inte gillades av Erik Adielsson.
- Hästen gick iväg som en klocka i första starten men sedan ville han inte vända. Jag tycker att det var hårt att köra ut honom men det hjälper inte att gnälla. Det är domarna som dömmer, sa Erik Adielsson.
Nu vanns loppet av Blue Moon Stallion som tränas av Neng Wanlayaphol. Körd av Jörgen Sjunnesson ledde han från start till mål, och kunde hålla undan trots att tempot var tufft i inledningen.

Dubbelt Lähdekorpi
Kari Lähdekorpis hästar var etta och tvåa i Express Gaxes lopp sedan General du Lupin blivit struken. Nasdaq Boy skrällde för Per Lennartsson i en tät slutstrid före stallkamraten Lukas Lupin. Per Lennartsson släppte ledningen till Bon Roc efter 600 meter och bidade sin tid i rygg på ledaren. Nasdaq Boy galopperade kort 300 kvar, men ställde sig och kom fram invändigt den sista biten.
- Hästen kändes fin idag men jag förstod att vi inte skulle vinna från ledningen under press. Därför var det bara att släppa när Erik kom med Bon Roc, sa Per Lennartsson.
- Han konstrade i sista kurvan och hoppade ett par steg. Vi hade sedan turen att komma fram invändigt och hann fram i sista stegen.

Untersteiner brände - men vann ändå
Johan Untersteiner vann den totala lärlingsligan inom rikstoton. Detta trots att han brände med favoriten Harmonic Silvio i den femte avdelningen. Hästen fick ett tungt lopp utvändigt om ledaren och var slagen redan i sista sväng. Nu vanns loppet istället av Earth Bound och Angelica Holm ifrån rygg på ledaren. Hon kom ut i andraspår 600 meter kvar och avgjorde säkert till slut före Chogo.
- Det här var riktigt roligt och min första V75-seger, jublade Angelica Holm.

"Älskar att köra den här hästen"
Det blev även kvinnlig kuskseger i loppet efter, då Elin Gustavsson satte dit Lönshults Danne. Den sexårige hingsten har varit skadedrabbad men har nu kommit tillbaka på allvar. Han tog nu sin trettonde seger i livet efter ett perfekt kört lopp av Elin Gustavsson. Efter en snabb start hittade hon ner i rygg på ledaren och där satt ekipaget kvar tills det var 200 meter kvar. Då kom den Anders Lindqvist-tränade hästen loss och avgjorde till en lätt seger.
- Det var ett perfekt avslut på det här året och jag älskar att köra den här hästen, sa en glad Elin Gustavsson efteråt.
- Hästen blev tyvärr illa skadad och var borta i 1,5 år. Vi trodde inte att han skulle komma tillbaka men nu kändes han lika fin som han gjorde tidigare. Jag tycker att han är helt underbar, han kan kännas seg men sedan tar han bara tag i grejerna när man ber honom om det.

Meroxina tog sig samman till loppet
V75-4 vanns av Meroxina med sin tränare Göran Jansson i sulkyn. Alltmer framgångsrike Jansson kunde inte försvara ledningen från innerspåret och fick ett lopp i rygg på ledande Athina O. Luckan kom i utgången av sista kurvan och Meroxina spurtade till en lätt seger över upploppet. Detta trots att hästen inte såg bra i provstarten före loppet då hon galopperade två gånger.

Årets sista V75-lopp vanns av Jorma Kontio bakom Sean Trot. Hemmaseger på Örebro då hästen tränas av Mikael P Johansson. Trots ett lopp mestadels utvändigt om ledande Totti T.Dream avgjorde Sean Trots knappt men säkert till slut.

Tre vinnande system
Det var bara tre system som klarade av att hitta alla sju vinnarna på V75. Två av dem var inlämnade hos Spelkompaniet i Malmö och båda ingick i ett så kallat "Jokersystem" (reducerat system utskrivet på många kuponger). Det ena kostade 240 kronor och det andra var på över 1.000 kronor. Systemen var konstruerade av samma person och ingick i ett stort bolagsspel. Den totala vinsten för bolaget blev 14.288.148 kronor.
Det tredje vinnande systemet var inlämnat hos ATG-Live-ombudet Spelbutiken i Visby. Det var också på över 1.000 kronor och gav totalt 7.515.138 kronor i återbäring.

Michael Carlsson


En ekorre som "delar" mat med fåglarna på nyårsdagen

 

 Foto/text: Lennart Kihlman