VälkommenLennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller hästförsäkring.....eller du villa beställa bilder eller vinnartavla

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

Onsdag 1 mars  -3,2C Snöfall

Tisdag 28 februari -2,2C Snöfall


Nu kan Du ringa Lennart Kihlman om Du skall försäkra Din häst.....
Aktoriserat AGRIA-Ombud från febr. 2006
Ring 0705-768542 så får Du vet mer vilka "mervärden" Lennart kan erbjuda....

Gazza Degato valde AGRIA-Försäkring
************************************************

Hackspetten har "kört bort " Ekorren

Across the Lines har sju raka segrar. På lördag debuterar han på V75. Foto: Lars Jakobsson.
 

Fotbollshästen jagar åttonde raka
STOCKHOLM

Två kända ägare resulterade i smeknamnet "fotbollshästen".
Sju raka segrar gav honom respekt.
På Jägersro debuterar Across the Lines på V75 som storfavorit.
- Jag vore jäkligt korkad om jag inte trodde på vinst på lördag, säger kusken Erik Adielsson.


Sören Åkeby har vunnit dubbla SM-guld i fotboll med Djurgården. Hasse Backe har lika många titlar som tränare för FC Köpenhamn i den danska ligan. Nu är de på väg att bli riktigt framgångsrika även som hästägare. Tillsammans äger de Across the Lines som på lördag i V75-1 på Jägersro kan ta sin åttonde raka seger.
- Det känns ungefär som när man lyfte bucklan efter SM-gulden. Nä, det kanske var lite större men det är alltid roligt att vinna och alla som håller på med trav vet hur svårt det är att överhuvudtaget få en häst till start. Att sedan ta sju raka är helt fantastiskt, säger Sören Åkeby, som under hela sitt liv haft ett stort travintresse.


Across the Lines tillsammans med kusken Erik Adielsson och en av delägarna, Hasse Backe. Foto: Lars Jakobsson.

Fotbollsfolk i massor
Ett möte på Solvallas stallbacke mellan fotbollstränaren Åkeby och travkusken Adielsson var början på samarbetet. Åtskilliga samtal senare ledde till att Sören Åkeby tillsammans med Hasse Backe, och landslagsspelarna Tobias Linderoth och Markus Allbäck, i somras köpte tvåårige Lyx Brodde och placerade hästen i träning hos Hans Adielsson. Hittills har hästen startat en enda gång. Då blev det galopp och diskvalificering.
- Vi har inte fått någon riktig stil på honom. Därför är det skönt att Across the Lines, som var den andra hästen jag tipsade dem om, har lyckats bättre, säger Erik Adielsson.
Hur är det att ha två så pass kända namn som hästägare?
- Det sköna med Hasse och Sören är att båda själva genom fotbollen tävlat på elitnivå och vet att det går åt skogen ibland. Det är inte lätt att vinna varje gång. Båda två har varit väldigt tålmodiga men vi får väl se hur de reagerar när Across the Lines börjar förlora...

"Riktigt förvånad"
Något som kan dröja. I sin senaste start såg fyraåringen läckrare ut än någonsin när han dansade runt Jägersros oval på en riktig kanontid, 1.14,4 över 2 140 meter. Sören Åkeby var en av alla dem som imponerades.
- Jag måste erkänna att jag blev riktigt förvånad. Att gå en sådan tid den här årstiden är jätteimponerande. Är han lika smidig och fin på lördag måste det vara stor chans till ny seger.
Kommer du vara på plats på Jägersro?
- Jag tror faktiskt inte att det är möjligt. Tyvärr. Vi har träningsmatch då med Malmö FF så jag får väl spela in och titta på loppet i efterhand.
Även Erik Adielsson är förhoppningsfull inför Across the Lines V75-debut.
- Jag vore klart obegåvad om jag inte hoppades på vinst med en häst som har sju raka. Det är en häst utöver det vanliga. Samtidigt ska man komma ihåg att han ännu inte har mött några världsstjärnor.
Hur klarar han fjärdespåret och den långa distansen?
- Han har gått iväg felfritt från ett femtespår så jag tror det är större chans att han klarar av det än att han galopperar. Distansen tror jag inte ska vara något problem, men eftersom det är första gången på 2 640 meter så vet man inte säkert förrän efter loppet.
Du kör ytterligare två hästar åt din pappa Hans - är det någon du tror på segerchans med?
- Pulpa (V75-5) var fin senast då hon förvånade mig. Hon hade nämligen inte känts riktigt perfekt i sitt sista jobb. Men farsan ändrade lite på skorna så det kan ha varit det som gjorde att hon fungerade så bra. Det är inte lätt att vinna V75 från tillägg men hon tål att göra en del jobb själv och jag känner mig inte borta.
- Med Prince Valliant (V75-6) vore det intressant att låta en statistiker kolla hans spår på V75. Allvarligt talat. Det känns osannolikt att han alltid får usla lägen. Men han gör det bra och kändes okej senast. Nu krävs det nog att det körs under 1.14 första varvet om vi ska ha någon chans att hinna fram till seger.

Pär AnderssonBröderna Sedin följde travet noga under succén i Turin. Foto: Lars Jakobsson
 

Trav hade en given plats i OS-byn
ARLANDA

OS-guld i hockey? Ja, tack. Men inte utan vårt trav. Så resonerade bröderna Sedin som lyckades förena de två sporterna under veckorna i Turin.
- Vi brukar följa varje stor tävling via datorn, det gjorde vi förstås även denna gång, berättar Daniel Sedin.


Att hockey och trav har en speciell relation är känt sedan länge, många hockeyspelare äger travhästar och ännu fler följer sporten och spelet med stort intresse. Därför är ATG Live, möjligheten att se travlopp via datorn, mycket populärt i Tre Kronor.
- Att klubbor och övrig utrustning saknades när vi kom till Italien var ingenting, huvudsaken var att killarna kunde komma åt veckans startlistor, berättar Sveriges Olympiska Kommittés ordförande Stefan Lindeberg.
Faktum är att travsporten har en stor del i framgången i Turin. Via Olympiatravet har ATG under åren bidragit med cirka 127 miljoner kronor till SOK. Välinvesterade pengar och en logisk koppling eftersom många av olympierna ser trav som sin andra sport.
- Det är spänningen i loppen som lockar. Jag älskar att åka till en travbana och se loppen live, spelandet är inte så viktigt, sporten är njutning nog, säger Daniel Sedin.

Äger Sveriges näst bästa kallblod
Bröderna Sedin äger framgångsrika kallblodet Roland som tränaren Robert Bergh har rankat som nummer två i landet efter Järvsöfaks.
- Robert Bergh har förstås grattat oss till guldet. Vi har god kontakt och har haft mycket kul med hästen, jag och brorsan hoppas att fler framgångar ska följa.
Daniel Sedin har provat att köra häst men konstaterar att det är alldeles för farligt under hockeykarriären. Risken för skador är för stor. Istället är bröderna gärna med och hjälper till med matchningen av hästen. De har även funderat på att köpa ett varmblod, tanken att som olympier ha en starthäst i Olympiatravet är lockande.

Finske Jori Turja höll på Sverige
Team manager Mats Näslund som även har amatörlicens är också nöjd med att travet hade en given plats under OS-veckorna.
- Vi hade full koll på alla resultat och kunde även se V75 förra veckan, berättar han nöjt.
Mats Näslund fick också möjlighet att assistera några av travsportens stora profiler.
- Jag ordnade matchbiljetter åt Jori Turja och Veijo Heiskanen. Faktum är att Jori Turja höll på Sverige, skrattar Mats Näslund som till helgen ser fram emot V75 på hemmabanan Jägersro.

Åsa Elmroth

 Opec har tagit fyra segrar på Solvalla under vintern. På onsdag i V64-2 kan nästa seger komma. Foto: Lars Jakobsson.

Opec dominerar på Solvalla
STOCKHOLM

Karriären var hotad efter en allvarlig knäskada.
Men Opec kom tillbaka och blev vinterns häst på Solvalla.
På onsdag jagar han sin femte seger på kort tid.
- Folk begriper inte vilken ruggigt bra häst det här är, säger amatörtränaren Ulf del Monte Lijon.


Som treåring tog Opec två raka segrar och var tvåa bakom Intoxicated i ett lopp bakom Solvalla. Sedan hände det som inte fick hända. En allvarlig skada i höger framknä tvingade fram en operation - och en lång frånvaro från tävlingsbanan.
- Det tog nästan ett helt år innan han var riktigt fräsch igen. Jag hade is i magen och lät honom få en rejäl vila innan det var dags för comeback, säger Ulf del Monte Lijon, som tidigt insåg vilken kanonhäst han hade fått in i träning.
- Jag är inte ett dugg förvånad över alla segrar. Redan i debuten kände jag att det var en riktigt duktig häst.
Är det den bästa häst du har haft?
- Överlägset.

En framgångsrik vintersaga
Opec har under vintern radat upp segrarna på Solvalla. Ledningen eller bakspår har inte spelat någon större roll. Till slut, när mållinjen passerats, har det ändå för det mesta slutat med ett besök i vinnarcirkeln. På sina fem senaste starter har det blivit fyra segrar och en andraplats.
- Han har visat rätt inställning hela tiden i såväl träning som tävling. Det är en underbar individ även om han inte var så rolig förra våren innan vi kastrerade honom. Då hade han börjat titta på andra grejer och sprang mest och skrek för sig själv på rakbanan, säger Ulf del Monte Lijon.
- Efter sitt senaste lopp var Opec fullständigt oberörd och hade puls som efter ett vanligt snabbjobb. Det brukar hända att jag tänker att hästen snart måste tappa formen, men så länge som han är så här fräsch och fin så får han starta på.
Amatörtränaren Ulf del Monte Lijon, som är även är med och deläger Opec, jobbar till vardags som säljare.
- Travet är en hobby och en trevlig sådan så länge Opec fortsätter vinna.
Hur ser framtidsplanerna ut för Opec?
- Vi kör på och hoppas kvala in till V75-finalerna på Mantorp den elfte mars. Sedan har jag stora planer för honom och jag hoppas att han ska kunna räcka en bra bit upp i klasserna.
Hur långt upp i klasserna?
- Nog tror jag att han ska räcka långt i silverdivisionen. Och sedan en bit till...

Pär Andersson

 

 

 

Måndag 27 februari -11,6C
Trav på färjestad i kväll

Gidde T.H första vinnande avkomman till Gidde Palema

High Score D. Dagens AGRIA-Häst


Lopp 1.  Malibu - Tom Horpestad
Lopp 2. Gidde T.H - Magnus Jakobsson
Lopp 3. Suitzin - Björn Goop
Lopp 4.  Trans Elektra - Magnus Jakobsson
Lopp 5. Aragon Star - Mikael J Andersson
Lopp 6 High Score D. - Dagfinn Aarum
Lopp 7. Con Man - Björn Goop
Lopp 9. Prikk Dalen - Per Ludvig Nilsen
Lopp 10. Bell Why Dalmon - Gunnar Kylén

Söndag 26 februari - 7,6C

Hot Tub och Åke Svanstedt
Foto:Jörgen Tufvesson/ALN

Svanstedt och Hot Tub glänste i Kalmar
STOCKHOLM

Åke Svanstedt är en av Sveriges främsta travtränare.
Men i Kalmar på lördagen utmärkte han sig mest som catchdriver.
Svanstedt vann tre V75-lopp med "lånade" hästar och allra mest glänste fjolårets V75-komet Hot Tub, som nu vann sin första seger i Gulddivisionen.
-Han var snabb, stark och otroligt speedig, var Svanstedts berömmande omdöme om sexårige Hot Tub.


Den dubbelt så gamle franske världsstjärnan General Du Lupin var storfavorit till sin tredje raka seger i Gulddivisionen. Men tränaren och ägaren Marcus Öhman hade andra planer med sin stjärna Hot Tub:
- Jag visste att han är snabb från start och hade hoppats att han kunde nå ledningen enkelt. Och då skulle det vara en bra chans.
Öhman hade rätt. Hot Tub blixtstartade till ledningen och Svanstedt fick därefter dämpa tempot till en behaglig lunk i 2000 meter, trots att storfavoriten General Du Lupin, känd för sin styrka, efter bara 500 meter avancerade upp utvändigt om Hot Tub. Sista halvvarvet blev det hård körning mellan de två, men General Du Lupin kunde aldrig få grepp om Hot Tub, som till slut vann enkelt med en längd.
- Jag blev lite orolig när General du Lupin så snabbt hamnade utvändigt om min häst. Och sedan blev jag orolig att Åke körde för sakta i ledningen. Men det gick vägen och nu siktar vi på guldfinal om två veckor, sade Marcus Öhman, vars häst tjänade 150,000 kronor och nu tjänat nästan 400,000 kronor på fem starter i år.

Dubbel Svanstedt/Fajersson
Gästkusken Åke Svanstedt och Kalmar-tränaren Catrin Fajersson blev annars en gyllene kombination i Kalmars V75:a. I första avdelningen vann Svanstedt med Swift Hornline och i fjärde avdelningen med Non Stop Silas. Båda hästarna tränas av Catrin Fajersson och sambon Börje Bs Johansson - som också äger hästarna - men styrningarna överläts den här gången till rutinerade Svanstedt.
"Kung Åke" vann den tunga vägen, utanpå ledande favoriten First Mack Grocer, med starke Swift Hornline. Och efter ett vilsamt lopp, med en snabb avslutning, med Non Stop Silas.
- Swift Hornline skulle ju vara stark, så jag var inte så orolig över att sitta utanför ledaren. Hästen var bra.
- Non Stop Silas var lite trög och kunde först inte svara när de attackerade bakifrån. Men när han sedan fick fritt fram tog han i ordentligt och det gick riktigt fort sista 300 metrarna, sade Svanstedt.

Untersteiner vann på målfoto
Åke Svanstedt var nära att kröna lördagen med en fjärde seger med överraskningen Arizona Sun i V75-avslutningen. Men hanns upp på mållinjen och förlorade på målfoto mot den ännu större överraskningen Harmonic Silvio, körd av Peter Untersteiner, som mitt på upploppet hittade en lucka och spurtade till en mycket knapp seger.
- Jag trodde inte att vi hann fram. Vi har haft så dålig stallform att jag inte vågade tro på seger. Jag gratulerade Åke efter mållinjen. Tur att man har fel ibland, sade Untersteiner, som med dåligt självförtroende inte vågade göra sin typiska segergest efter årets första V75-seger.

Favorit som höll
Den enda V75-favoriten som höll i Kalmar var Gift To Europe i Silverdivisionen. Efter två omstarter lyckades Torbjörn Näslund pricka perfekt från springspåret i den tredje starten och väl i ledningen och efter ett snabbt slutvarv var segern för Gift To Europe aldrig hotad.
Omgången kompletterades med "obligatoriska" segrar av landets två ledande kuskar Björn Goop och Erik Adielsson. Goop vann stoloppet med Lisa Rhode, som var på väg av banan på sista långsidan, men kom på bättre tankar och spurtade till en enkel seger. Adielsson vann klass 2-försöket med Hjärter Dam efter ledning från start till mål. Hjärter Dam, tränad av Kalmar-tränaren Dan-Åke Olsson, blev därmed lördagens tredje segrare från "hemmalaget".
Storfavoriten General Du Lupins fall, en rad halvskrällar och till slut 15-oddsaren Harmonic Silvio bäddade för hög utdelning på Kalmars V75:a. Till slut fanns bara 80 rätta rader, som belönades med 262,610 kronor vardera.


Per Carlsson

Lördag 25 februari -0,9C
Skickat "stora" V75-systemet till ICA + Gran Canaria

Fredag 24 februari +0,1C
Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA-Kristinehamn


************************************************

 


Vinst i var tredje start. Joakim Lövgrens stall har inlett det nya året rent lysande. På lördag åker han till V75 i Kalmar med tre hästar.
Foto: Lars Jakobsson.

Lövgren vinner var tredje start
STOCKHOLM
 
Vinst i var tredje start.
Joakim Lövgrens stall har inlett det nya året rent lysande.
På lördag åker han till V75 i Kalmar med tre hästar.


Det är inte många som kan skryta med 33 i segerprocent.
Joakim Lövgren kan.
Hittills har det blivit 14 segrar på 43 starter, och mer än hälften av starterna har slutat bland de tre främsta. I insprungna pengar har det blivit 575.000 kronor.
Jägersro-tränaren har kanonform på sitt 66 hästar stora stall. Och då har ändå inte tungviktare som Torvald Palema gjort årsdebut.
- Hela min rörelse fungerar bra just nu. Det har den i och för sig gjort de senaste åren, men kvaliteten på stallet höjs hela tiden. Jag har exempelvis fler talangfulla unghästar nu än vad jag haft tidigare, säger Joakim Lövgren.
Hur är läget med stallets stjärna Torvald Palema?
- Han fungerar fint i träningen. Nyligen gick han ett jobb på Jägersro efter 1.22 över 2600 meter och kändes bra. Hästen ska få ytterligare ett par jobb inne på banan innan det blir årsdebut. Jag har sett att det finns lämpliga lopp i slutet av mars och hoppas att det blir start då.
- Annars har det varit en sämre vinter än vanligt i Skåne. I alla fall om man ser till hur det varit att träna häst. Hårda vindar och tjällossning har gjort träningsförhållandena besvärliga. Ibland har vi fått ställa in körningarna helt och hållet, berättar Lövgren.

Bästa insatsen som tvåa
På lördag reser han till Kalmar-travet och startar tre hästar på V75. Så här tycker han om sina chanser.
- Simon Starlight (V75-2) har varit duktig i två raka segrar. Men bästa loppet han gjort var när han var tvåa för tre starter sedan. Då kämpade hästen mycket bra från "dödens" på 14,0. Han har blivit klart lugnare sedan vi kastrerade honom förra året. Innan dess lade han bort mycket krafter i värmning och provstarter. Får vi ett bra lopp här tror jag att han är med där framme och hugger.
- Selldahir S.G. (V75-4) gjorde ett bra lopp sist, men innan dess har han löpt vid sidan av formen hela hösten. Det beror på att hästen haft problem med magen vilket vi nu har kommit tillrätta med. Jag har ingen känsla av att han är i toppform ännu, och därför är han lite svårbedömd. Han har mött tuffare hästar tidigare och i normal form tror jag att det varit segerchans. Nu är jag som sagt lite osäker på vad jag har honom.

Dålig rygg senast
- Katjanas Diamond (V75-7) styrde jag på tidigt med senast men tyvärr fick jag svar av en dålig rygg. Jag fick sedan attackera via fjärdespår och det gick fort till slut. Han kändes annars lika fin som vid segrarna tidigare. Nu har vi spår en bit ut på vingen och hästen är ingen snabbstartare. Han tränar fortsatt bra och klaffar det på vägen tror jag på en framskjuten placering.
Hur sammanfattar vi det här? Vilken är bästa vinstchansen på V75?
- Ingen riktigt het chans, men heller ingen som gör bort sig. Alla tre är värda att prova på rikstoton och jag hoppas att någon kan räcka till seger med lite flyt, säger Joakim Lövgren.

Michael Carlsson

 

 

Torsdag 23 februari +2,5C

Sundbo Kravall och Jan-Olov Persson vinner på Vincennes.
Foto: Gerard Forni.

Sundbo Kravall och Persson vann i Paris
STOCKHOLM

Han sägs vara framtidens Järvsöfaks.
Men kapaciteten räcker gott och väl redan nu.
På torsdagen hade Sundbo Kravall lekstuga i Paris.


Det blev alltså svensk seger i det första loppet av kallblodslandskampen på Vincennes. Jan-Olov Persson lotsade sin Sundbo Kravall till en övertygande triumf. Förstapriset var 10.000 euro och vinnartiden blev 1.25,6 över distansen 2100 meter med bilstart.
Persson gav sin häst ett lopp mestadels i andra par utvändigt. Efter en tidig attack övertogs ledningen redan innan den sista kurvan. Sundbo Kravall stack sedan ifrån till en enkel seger.
- Jag är lite förvånad att han kunde vinna så pass enkelt idag. Speciellt med tanke på att han nu mötte äldre och mer rutinerade hästar, sa Jan-Olov Persson efteråt.

Revansch för Persson
I fjol var Persson också först i mål på Vincennes. Då var det med hästen Åkre Lurifax, som senare fråntogs segern efter att ha tävlat med ett otillåtet medel i kroppen. Nu blev det skön revansch för Hagmyrentränaren.
Tvåa i mål blev Hornmo Prinsen och trea Milia. För de andra svenska hästarna gick det sämre. Clay blev sjua för Åke Sundberg och Pyronto galopperade i ledningen som slagen innan sista kurvan. Idenors Tindex blev oplacerad.
Kallblod på fransk mark hör inte till vanligheterna. Men en gång om året körs den här kallblodslandskampen, och på söndag är det dags för det andra loppet.

Ny framgång för Zandra Widén
I övrigt var det många svenska hästar ute i andra lopp denna torsdag på Vincennes. Duktiga Zandra Widén visade på nytt att hon är en riktig framtidstjej som montéryttare. Hon red nu in Tommy Hanné-tränade Harriet Vane till en snygg andraplats. Harriet Vane fick 12.500 euro för den bedriften.

Triton Sund sexa
I det inledande loppet, Prix du Plateau de Gravelle, gjorde Giant Superman och Triton Sund intressanta starter. Det blev dock inga framgångar och bästa placeringen tog Triton Sund genom en sjätteplats. Han blev hängande i tredjespår hela vägen och gjorde ett godkänt lopp på tiden 1.12,0. Vann loppet gjorde Kool du Caux på tiden 1.11,4. Giant Superman blev oplacerad liksom Straightup och Sävaflickan.

I Prix du Cantal var det också många svenska hästar som deltog. Bäst lyckades Anders Lindqvist-tränade Active Trinity som blev tvåa. Han avslutade bra efter ett lopp i rygg på ledande King Cobra. Den senare tröttnade över upploppet (blev sjua) medan Active Trinity belönades med 17.500 euro för andraplatsen. Trea blev Villevalle Victory för Torbjörn Jansson. Han tog först ledningen men släppte och fick sedermera ett lopp i tredje par invändigt. En bra avslutning gav 9.100 euro för tredjeplatsen. Fyra i mål blev Dollars All Over för Fredrik B Larsson och femma Com Orlando med Robert Bergh.

Michael Carlsson

 

 

Onsdag 22 februari - 5,5C

Jocose segerdefilerar. Foto: Lars Jakobsson.

Campo Roc vann V64-6. Foto: Lars Jakobsson

Läcker årsdebut av Jocose
STOCKHOLM

Årsdebut, bakspår och en trevande start.
Inget kunde stoppa talangfulle Jocose från att vinna V64-5.
- Han var jättefin i de sista starterna i fjol och visade fin form nu också, sa kusken Örjan Kihlström.


Jocose avslutade sin treårssäsong med två raka segrar. Dessförinnan hade Stefan Hultmans unghäststjärna bland annat tagit en imponerande tredjeplats i Kriteriet bakom stallkamraten Jaded. I år kan Jocose vara mogen att ta hem stora årgångslopp på egen hand. Årsdebuten på Solvalla slutade i alla fall med en säker seger.
- Till skillnad från Jaded låter vi Jocose debutera redan nu eftersom siktet är inställt på Kungapokalen på Åby i början av maj för hans del, sa tränaren Stefan Hultman.
I fjol var Jocose blixtrande snabb från start vid några tillfällen. I V64-5 visade han upp motsatsen. Från sitt bakspår stämde ingenting från start och favoriten tappade 20-30 meter.
- Han inledde lite trevande första biten och det tog ett par hundra meter innan han hittade rytmen i travet. Efter det kändes allt bra, sa Örjan Kihlström.
Attacken kom på sista bortre långsidan - och då gick det fort. Ledande D.J.Seabrook, som nyligen vann V75, hade inget svar och Jocose gick undan över upploppet till en säker seger.
- Tussarna satt kvar och jag behövde inte tömma honom helt. Det kommer säkert att behövas senare under säsongen, sa Örjan, som berömde den nyblivne fyraåringen.
- Det är en genomsympatisk häst på alla sätt och vis, som alltid är pigg, glad och trevlig. Nu mötte han ju inte de allra värsta i kullen så vi får se i sommar hur bra han står sig mot dem.

Dubbla segrar för toppkuskarna
Både Erik Adielsson och Björn Goop tog en dubbelseger på V64. Erik körde två Stig H-tränade hästar till vinst, Thunder Flight och Fly Me High, där särskilt den sistnämnde såg lysande ut i såväl värmning som lopp. När väl luckan kom på upploppet flög Fly Me High förbi ledande storfavoriten Escudo By Pass.
- Det blev väldigt, väldigt enkelt till slut. Annars var det ett allmänt konstigt lopp där jag mest satt och svor fram till 150 meter från mål. Egentligen stämde inte mycket förrän den sista biten, sa Erik Adielsson.
Björn Goops två segrar togs med Domain Launcher och Campo Roc. Den inledande V64-avdelningen vanns av Rebecka med Jorma Kontio som ledde från start till mål. Utdelningen på sex rätt denna jackpotomgång blev blygsamma 1 590 kronor.

Pär Andersson


Skickat V64-system till Gran Canaria

*******************************************
Dagfinn Aarum i Paris

Kallblodsfest på Vincennes
STOCKHOLM

Sverige skickar ned fyra hästar till kallblodslandskampen på Vincennes på torsdag.

Störst segerchans har Sundbo Kravall som lottades till ett perfekt tredjespår. Tränaren Jan-Olov Persson laddade upp inför Prix des Trotteurs genom att köra lopp i Rom på måndagen. Tyvärr galopperade hans häst, Rapdancer, bort sig tidigt i loppet. Värste motståndaren kan komma att bli finske Plantom, som hittills i år tagit två segrar.

Pär Andersson

Startlista Prix des Trotteurs "Sang Froid", 2 100 meter auto:
1. Milia (FIN) - Oskari Mäenpää
2. Nostetor (NOR) - Gunnar Austevoll
3. Sundbo Kravall (SVE) - Jan-Olov Persson
4. Plantom (FIN) - Ari Moilanen
5. Hornmo Prinsen (NOR) - Dagfinn Aarum
6. Idenors Tindex (SVE) - Lars I. Eriksson
7.
Pyronto (SVE) - Jean Michel Bazire
8. Romfo Jokeren (NOR) - Kai Johansen
9.
Finans (NOR) - Thierry Duvaldestin
10. Tupla-Heli (FIN) - Veli Erkki Paavola
11. Clay (SVE) - Åke Sundberg
12. Rento-Reiska (FIN) - Pierre Levesque


**************************************************************Jorma Kontio valde familjen före Italien. På lördag kör han sex hästar på V75 i Kalmar. Foto: Petri Johansson.

Familjen i första hand för Jorma
STOCKHOLM

Storsatsningen i Italien kom av sig.
Jorma Kontio valde den svenska vintern - och sin finska familj.
På lördag kan Nordens segerrikaste kusk dominera på V75.


Det började ju så bra. Första tävlingsdagen som förstekusk åt det storsatsande italienska stallet Scuderia Ucci Riccitelli i höstas slutade med fyra segrar - på fyra lopp. Jorma Kontio var på väg att erövra Italien. Då tog han ett avgörande beslut.
- Allt var lika bra i Italien som jag hade hoppats på, men familjelivet blev lidande. Det går inte att vara på två ställen samtidigt och det viktigaste i mitt liv är min familj, säger Jorma, samtidigt som han poängterar att samarbetet inte har avslutats helt.
I vanliga fall har "den flygande finländaren" ett fullspäckat schema. Nya lopp på nya banor dag efter dag efter dag. Men hittills i år har antalet uppsittningar varit färre än normalt.
- Det är ett medvetet beslut från min sida. Jag har trots allt passerat 50, och har haft den här livsstilen i 40 år. Januari och februari är travets lågsäsong och då passar jag på att ladda batterierna. I mars är jag övertygad om att jag kommer att vara igång för fullt och köra i stort sett varje dag igen.

Nära 8000 segrar
Jorma Kontio har vunnit flest lopp av samtliga kuskar i Norden, och närmar sig sin 8000:e seger. Den allra första togs 1967 i Uleåborg, och segerhästen var speciell.
- Det var min pappa Mikkos häst, Ulla-Maija. På den tiden fick alla som anmälde häst vara med, någon tvångsstrykning förekom inte, så det var uppemot 60 hästar till start. De delades upp i tre heat där den häst som hade den bästa segertiden stod som slutsegrare. Jag vann det första heatet men fick vänta in de två andra innan jag kunde jubla.
Kommer du ihåg känslan efteråt?
- Det blev stor uppståndelse eftersom pappa både ägde och tränade hästen. På kvällen var det en stolt son och en ännu stoltare far, berättar Jorma.

Sex hästar på V75
I Kalmar på lördag kör Jorma Kontio sex hästar, två åt Timo Nurmos och fyra åt Kari Lähdekorpi. En av hästarna, Rite On Dirt i V75-2, är han även med och äger.
Hur kommer det sig?
- Jag övernattade hos Petri Salmela i Boden och utanför sovrumsfönstret gick Rite On Dirt i hagen. När jag tittade på honom tyckte jag att det såg ut att vara en fin individ. Förhoppningen är att han ska utvecklas till en riktigt bra travare, och håller han sig frisk tror jag att det kommer gå fort i sommar, säger Jorma.
Finns det nackdelar med både vara kusk och delägare?
- Det finns både för- och nackdelar. Man slipper vara orolig för att det ska bli kuskbyte om man råkar göra en sämre styrning. Samtidigt har man som ägare ingen kusk att klaga på om det går dåligt...
Vad tror du om segerchansen på lördag?
- Jag var väldigt förhoppningsfull innan jag såg spårlottningen. Nu gör åttonde spåret att vi blir utlämnade åt konkurrenterna. Men hästen går även bakifrån och får vi bara en vettig resa tror jag att vi är med och gör upp om segern.
Vad tror du om dina övriga V75-hästar?
- Peasant Gallant (V75-7) var riktigt bra senast i finalen. Det är väl den som jag har störst förhoppningar på tillsammans med Rite On Dirt.
- Ebel (V75-3) är ute på en passande distans, men jag tror att General du Lupin blir svårslagen.
- Tropik Sund (V75-1) och Global Drop (V75-4) vet jag inte så mycket om eftersom jag inte har kört dem tidigare.
- Present (V75-6) möter några som blir svåra att rå på. Jag är nöjd med en plats bland de tre-fyra främsta.

Pär Andersson

 

Tisdag 21 februari -7,3C

En god och en ond Kasparaitis
STOCKHOLM

I Turin är han en fruktad rysk benknäckarback.
På Solvalla - en snäll fyraåring.
Kasparaitis är ett hett namn i sportvärlden.
- Han blir bara bättre för varje lopp, säger Björn Goop.


Den 33-årige ryske stjärnbacken Darius Kasparaitis är i första hand ökänd för sina låga tacklingar. Om det blir Sverige mot Ryssland i OS-finalen i ishockey på söndag kan det vara läge för "Foppa", "Zäta" och "Sudden" att se upp. Betydligt snällare, och betydligt mer ung och lovande, är hästen med samma namn - Kasparaitis. Fyraåringen kommer till start på onsdag i V64-5 på Solvalla med två raka segrar bakom sig. Båda tagna efter imponerande uppvisningar.
- Han har gått jättebra och det är en fin häst. I fjol hade han stora bekymmer med en hovspricka, men det har rättat till sig bra. Nu har han tyvärr fått ett tråkigt läge samtidigt som flera av de värsta konkurrenterna har fått bra lägen, säger Björn Goop.

Dåligt utgångsläge
Från spår elva bakom bilen har Kasparaitis en tuff uppgift framför sig om han ska lyckas ta sin tredje raka seger. Bland motståndarna finns nämligen så pass bra fyraåringar som Jocose och Athena Sign.
- Anledningen till att vi startar honom här i tt fyraåringslopp är att han står rätt hårt inne i bronsdivisionen för tillfället. Tanken är att det här ska bli ett mellanlopp inför framtida rikstotolopp, säger Björn.
Är hästen Kasparaitis lika elak som hockeyspelaren Kasparaitis?
- Nej, det är en rätt snäll häst. Ibland kan han vara lite väl pigg innan loppet ska starta, men i övrigt är han väldigt bra att köra.

Flera toppchanser
Björn Goop kör inte bara Kasparaitis på Solvalla på onsdag. Han har även chans till seger i fyra andra V64-avdelningar.
Global Glory i V64-1?
- Hon gick ett jobb i dag och kändes fortsatt bra. Jag är nöjd med läget samtidigt som det kan bli svårt att ta en längd på Rebecka som startar invändigt. Hästen har gått upp snabbt i klasserna efter tre raka segrar men jag tror ändå på bra chans.
Domain Launcher i V64-2?
- Fick gå utvändigt om Vilde Gral hela vägen i sitt senaste lopp och höll starkt. Jag hoppas att han ska gå framåt ytterligare ett snäpp nu och jag tror att han börjar närma sig den form han hade i somras.

Escudo By Pass i V64-4?
- Senaste loppet var kört direkt när värste konkurrenten fick ledningen och vi hamnade sist från 20 meters tillägg. Han gick intervaller i dag och kändes väldigt pigg och han är snabb ut bakom bilen.

Campo Roc i V64-6?
- Det var lite synd med spåret för hans del. Annars känns hästen jättebra och senast var han inte slagen med mycket som trea. Jag hoppas kunna vara med en bit där framme.
Vilken är din bästa chans?
- Svårt att säga. Men jag hoppas mycket på Global Glory och Escudo By Pass.

Pär Andersson

Måndag 20 februari -1.5C
Kvällens vinnare på Färjestad

Lopp 1. Prikk Dalen Per Ludvig Nilsen, utvändigt ledaren, gick i från in mot mål

Lopp 2. Mazarine - Patrik Andersson, ledning hela vägen

Lopp 3. V5-1. Baloo Skift - Hans-Ove Sundberg Spetsseger

Lopp 4. V5-2. Hot Mail - Erik Berglöf, lucka invändigt från tredje invändigt


Lopp 5. V5-3. Torp'n - Tom Horpestad, fritt i sista sväng från rygg ledaren

Lopp 6. V5-4. Eges Officer - Björn Goop, ledning hela vägen
Kvällens AGRIA-Häst

Lopp 7. V5-5. Abadan As - Björn Goop, ledning hela vägen

Lopp 8. Claudia Buvetier - Johan Berglöf, bra spurt från klungan

Lopp 9. Pine Wood Harry - Mikael J Andersson


Lopp 10. Putte Chill - Marcus HultmanDubbelt Goop på listan
STOCKHOLM
 
Olle Goop hade en framgångsrik vecka trots att han bara körde en enda tävlingsdag. På Färjestad i måndags tog pappa Goop tre segrar. Sonen Björn toppar fortfarande den allsvenska körsvensligan i suverän stil.

1) Björn Goop Åby 45 25 34
2) Erik Adielsson Jägersro 30 30 26
3) Thomas Uhrberg Jägersro 27 17 15
4) Ulf Ohlsson Bergsåker 23 30 30
5) Åke Svanstedt Axevalla 22 19 15
6) Örjan Kihlström Solvalla 21 11 14
7) Jorma Kontio Solvalla 15 14 12
8) Jörgen Sjunnesson Jägersro 14 17 17
9) Stefan Söderkvist Åby 14 8 9
10) Lars Lindberg Bergsåker 14 1 4
11) Carl-Erik Lindblom Örebro 12 14 11
12) Per Lennartsson Solvalla 11 9 10
13) Joakim Lövgren Jägersro 11 4 0
14) Olle Goop Åby 10 12 10
15) Daniel Olsson Romme 10 11 12
 Hot Shot Knick startar från spår ett i OS-loppet i Turin med Thomas Uhrberg i sulkyn. Foto: Lars Jakobsson

Hot Shot Knick jagar OS-seger
STOCKHOLM

Hot Shot Knick har fått ett drömläge i OS-loppet i Turin på söndag.
- Han öppnar som bäst från innerspår så jag tror på bra segerchans, säger Thomas Uhrberg.


Kari Lähdekorpis nytända stjärna startar från spår ett i Gran Premio degli Sport Invernali i Turin, ett lopp över 2 100 meter med 650 000 kronor till vinnaren. Hot Shot Knick, som har imponerat stort i gulddivisionen den senaste tiden, utmanas i första hand av hemmahoppen Pegasus Boko och Echo' dei Veltri.
- Det är en jättefin häst som överraskat positivt och vunnit på bra sätt varje gång, säger Thomas Uhrberg, som har några dagar på sig att fundera över hur han ska hinna ta sig från Kalmars V75-tävlingar på lördag till Turin på söndag.
Även Per Lennartssons Order By Fax startar i OS-loppet och har lottats till spår elva.

Pär Andersson

Startlista Gran Premio degli Sport Invernali, 2 100 meter:
1. Hot Shot Knick - Thomas Uhrberg
2.
Likable River - Wilhelm Paal
3. Pegasus Boko - Roberto Andreghetti
4. Zinzan Brooke Tur - Edoardo Baldi
5. Deep Feeling LF - Pietro Gubellini
6. Echo' dei Veltri - Enrico Bellei
7. New Aldo - Pierre Vercruysse
8. Exelon LB - Paolo Leoni
9. Eclisse Domar - Marco Smorgon
10. Dart Boss - Andrea Guzzinati
11. Order By Fax - Per Lennartsson
12. Exploit Caf - Gaetano di Marco
13. Teddybear - Vincenzo Tufano
14. Chance au Chef - Alessandro Gocciadoro

 


Resultat istrav Årjäng 18 februari

I kväll trav på Färjestad.

Söndag 19 februari -2,5C

General du Lupin och Örjan Kihlström efter segern i gulddivisionen.
Foto: Micke Gustafsson/ALN

"Generalen" som barn på nytt
GÄVLE

Han gör sin sista säsong på travbanorna - General du Lupin.
Tolv år gammal vann den imponerande fransmannen gulddivisionen i Gävle.
- Hästen känns mer som två år än tolv..., sa segerkusken Örjan Kihlström.


Jämfört med de hästar som General du Lupin brukade möta under sin storhetstid nere på Vincennes i Paris, framstod motståndet i V75-3 på förhand mest som något slags skämt. I isande kyla och lätt snöfall tog Örjan Kihlström en lugn start och backade sig sist i kön från sitt usla utgångsläge. Attacken kom på bortre långsidan efter en rörig situation.
- Det blev tvärstopp framför mig efter 600 meter så jag var mer eller mindre tvungen att ge mig iväg. Många andra hästar hade säkert galopperat i det läget men General du Lupin är rätt säker på benen. Jag tycker att det är strongt att göra sådana här lopp vid tolv års ålder, sa Örjan Kihlström.
Det blev ett tungt lopp för General du Lupin, utvändigt om ledande Lill Adolf. I sista kurvan såg fransmannen inte alls ut som om han tänkte vara med och göra upp om segern. Sedan satte han fart. Sista biten in mot mål höll General du Lupin enkelt undan för starkt spurtande Sara Lu Hanover och Hot Tub.
- Han var ovanlig lugn i dag, såväl före, under, som efter loppet. Det var till och med så att jag blev lite fundersam på om han hade en dålig dag. Det är ju en speciell häst men peppar, peppar, så brukar han sköta sig och göra det han ska när det väl gäller, sa Örjan.

Dubbelt Hultman/Kihlström
Stefan Hultman, som tränar General du Lupin, kunde glädja sig åt en dubbelseger på V75 efter att On Way Laday vunnit den avslutande avdelningen. I sulkyn än en gång - Örjan Kihlström.
- Jag är helnöjd med dagen. On Way Laday är en väldigt mysig och trevlig häst, som höll undan på upploppet trots sin lite sega stil, sa Örjan.

Silverseger för Acclaim
Annars verkar inget kunna stoppa Håkan Erikssons femåring Acclaim. Tidigare har han tagit sina flesta segrar tack vare sin ruggiga upploppsspeed. I V75-1 gjorde "Hockey" och Acclaim tvärtom - de tryckte sönder sina motståndare från dödens.
- Den här hästen är helt sanslös. Han förvånar mig gång på gång. Det här önskar man att alla som håller på med trav någon gång får uppleva, sa Håkan Eriksson.
Men det var nära att guldet förbyttes i sand, eller i alla fall till en andraplats. Empire Dust och Örjan Kihlström fick nämligen lucka i sista sväng och avslutade mycket vasst sista biten.
- Jag blev lite rädd för Örjans häst som hade fått ett smörlopp. Men min häst försvarade sig tappert och just nu känns det bara kul, sa "Hockey", som fick se sin stjärna vinna på kanontiden 1.12,5.

"En överlägsen känsla"
Kallblodslopp utan Järvsöfaks brukar vara lika ovissa som en vårdag i april. Kungen av kallblod, Jan-Olov Persson, trodde inför V75-5 på god segerchans med Ulsrud Igel, men han kom aldrig in i loppet. I stället fick en annan kung jubla - Hafell Kongen. Tommy Eriksson gav sin häst ett perfekt lopp i rygg på ledaren, och när luckan dök upp i sista sväng blev det aldrig riktigt spännande. Hafell Kongen tog sig lätt förbi ledande Alsaker Knekten.
- Senast blev det bara fel, då jag provade med norskt huvudlag. Nu var han som vanligt igen och det blev ett perfekt lopp. Det är en överlägsen känsla att vinna V75 och hästen är helt underbar, sa Tommy Eriksson.

Övriga vinnare var Hunted Man i V75-2 med Per Lennartsson, Symfoni Sund med Henrik Larsson i V75-4, och Black Flyer med Lars Lindberg i V75-6. Utdelningen på sju rätt blev 13 029 kronor.

Pär Andersson
*****************************************************

Lördag 18 februari -4,0C

23-åriga lärlingen Sandra Luomala kör favoriten Starly d'Aunou i V75-4 i Gävle. Foto: Lars Jakobsson.

Nervös lärling i V75-debut
HÅRBY GÅRD

Miljontals kronor satsas i morgon på femåriga Starly d'Aunou - och 23-åriga Sandra Luomala.
En lärling som hittills i år är obesegrad.
Nu väntar V75-debut.
- Jag har kört runt 140 lopp och varit lika nervös varje gång. Hoppas att jag inte gör någon jättetabbe nu när det är V75, säger hon.


I sina sex senaste starter har Starly d'Aunou körts av Erik Adielsson fyra gånger och av Stig H Johansson två. Resultatet - noll segrar. Nu ska orutinerade lärlingen Sandra Luomala lyckas där proffsen misslyckats.
Känner du press på dig som V75-favorit?
- Ja, det gör jag. Men jag tror inte det gör att jag presterar sämre som kusk. Jag kommer inte att få någon blackout på banan, däremot är det klart att man blir nervös. Väldigt nervös, säger Sandra.
Vid årsskiftet bytte Sandra Luomala arbetsgivare. Från en mästare till en annan. Från Stefan Melander till Stig H Johansson.
- Jag vill hela tiden lära mig nya saker och tyckte att det räckte med två och ett halvt år hos "Tarzan". Sedan hade jag bestämt mig för att jag ville jobba hos Stig någon gång innan han slutade. Han är ju bäst, säger hon.

Seger i årets enda lopp
I fjol körde Sandra Luomala 24 lopp utan att vinna ett enda. I år har det hittills bara blivit en enda uppsittning i sulkyn - då blev det seger med Arnies Dame E. En häst som hon tackade nej till att köra på V75 i Gävle. I stället sitter Sandra upp bakom favorittippade Starly d'Aunou.
- Jag hade bestämt mig för att köra Arnies Dame E., men så ringde de från sekretariatet och sa att jag var uppsatt på två hästar i samma lopp. Hur ofta händer det egentligen? Först blev jag chockad för jag trodde aldrig att Stig skulle låta mig köra. Sedan är det klart att man helst vill köra hans hästar så valet var inte så svårt.
Vilka instruktioner har du fått av Stig H inför din V75-debut?
- Han har inte pratat något alls om taktiken utan bara om hästen. Det gäller att ta det lite försiktigt eftersom Starly d'Aunou kan slå ihop vid tempoväxlingar. Hon är långsam ut så det är bara att hoppas att de kör på där framme och sedan tar vi dem till slut. Det blir ingen överoffensiv från min sida.
Anledningen till att Stig H Johansson väljer att sätta upp Sandra Luomala som kusk i V75-4 är enkel.
- Hon jobbar på Hårby Gård där Starly d'Aunou står och tjejen som passar hästen har ingen körlicens. Men jag tror inte att det kommer att vara några bekymmer för Sandra. Jag tycker att hon verkar vara rätt så duktig, säger Stig H.
När Sandra Luomala, som till vardags sköter om bland andra Mellby Ocarina och Nisse, får höra chefens beröm skiner hon upp.
- Gud var härligt! Det ska jag tänka på i morgon, säger hon.
Vad har du för mål med travkarriären?
- Just nu är det bara att försöka vara en så bra hästskötare som möjligt. Skulle man berätta om alla sina mål och ambitioner skulle man väl bli idiotförklarad.
Hur tror du att du skulle reagera om du vinner V75-4 med Starly d'Aunou?
- Då skulle jag bli helt galen. Helt vild. Dessutom har jag lovat att i så fall försöka baka smörgåstårta åt alla här på gården. Det vet de att jag inte kan göra.

Pär Andersson
******************************************************
Skickat V75-systemen till ICA & Gran Canaria

Fredag 17 februari -2,5C Snöfall
Skickat V75-system till ICA-Maxis i Kristinehamn

Gunnar Eggen är Norges vinstrikaste kusk med närmare 5.500 segrar. I oktober förra året blev Gunnar Eggen akut sjuk under ett lopp och tappade kontrollen över sin häst. Han fick därmed omedelbart sin körlicens indragen. Nu är den norske stjärnkusken fri att köra igen.
Foto: Petri Johansson

Norsk stjärnkusk får köra igen
STOCKHOLM

I oktober förra året blev Gunnar Eggen akut sjuk under ett lopp och tappade kontrollen över sin häst.
Han fick därmed omedelbart sin körlicens indragen.
Nu är den norske stjärnkusken fri att köra igen.


Gunnar Eggens körförbud har upphävts av det norska travsällskapet.
Enligt förbundet har Eggen genomgått grundliga hälsoundersökningar.
Man har funnit att han har en helt normal hälsa för att vara i 60 års-åldern. Det har även konstaterats att det INTE rörde sig om ett epilepsianfall under det aktuella travloppet.
Travförbundet hänvisar även till regler om att utövare (travkuskar) själva har huvudansvaret över sin hälsa.
För en vecka sedan fick Gunnar Eggen sitt körkort tillbaka och han kommer att köra lopp på Bjerke nästa onsdag.
Om allt fortsätter att vara normalt, kommer Eggen sedan att få köra som han önskar framöver. Skulle dock minsta tvivel om hans hälsa uppstå, kommer han att få sin körlicens indragen igen. Allt för att förhindra olyckor i travsporten.

Norges vinstrikaste kusk
Det var i samband med V75-tävlingarna i Leangen i fjol som Gunnar Eggen blev akut sjuk mitt under loppet. Han tappade kontrollen över sin häst och en olycka var mycket nära att inträffa. Gunnar Eggen satt hjälplös bakom en galopperande häst och den norske kusken fick en riktig skräckresa. Det hela slutade dock lyckligt.
Nu har alltså Gunnar Eggen repat sig och är snart tillbaka på travbanorna igen. Gunnar Eggen är Norges vinstrikaste kusk genom tiderna med närmare 5.500 segrar.

Michael Carlsson

 

 

Torsdag 16 februari - 0,0C

Jan-Olov Persson tävlar i fyra länder på åtta dagar. Och snart är det dags för årsdebut för kallblodskungen Järvsöfaks.
 Foto: Kanal 75

Hallå där Jan-Olov Persson...
STOCKHOLM

...som tävlar i fyra länder på åtta dagar.
Och som snart årsdebuterar Järvsöfaks.


Du är ute på en riktig turné just nu.
- Ja, just nu är jag i Oslo där Vinning Kos startar på Bjerke under onsdagskvällen. Sedan är det Bergsåker som gäller på torsdag. Där kör jag bland annat Faksen J:r och hans syster Tumlan inom V65-spelet.
- På lördag är det V75 i Gävle där jag har med Ulsrud Igel. Han var bra i första starten för mig och normalt ska han vinna det här loppet.
Ett riktigt klartecken alltså?
- Ja, jag tycker faktiskt det. Det är visserligen tillägg över kort distans men samtidigt ett litet fält. Han bör runda det här gänget.

Och sedan bär det av till betydligt sydligare breddgrader.
- Jag åker till Italien ett par dagar på en kombinerad semesterresa. Jori Turja har lovat att fixa en styrning till mig i Rom och det ska bli kul. Det blir på måndag på Tor di Valle-banan, och det blir mitt första lopp jag kör i Italien.

Därefter är det Frankrike som gäller.
- Ja, jag blir kvar i Italien några dagar innan jag åker till Paris. Där ska Sundbo Kravall starta i kallblodsloppen på Vincennes torsdag och söndag. Han gjorde ett mycket bra lopp som tvåa senast och påbörjar resan till Paris på lördag. Det är en cool häst så det ska nog gå bra.
- Jag tror att han kommer att passa perfekt på Vincennes kolstybb. Hästen ska gå barfota fram och jag hoppas kunna vinna något av loppen.

Hur är det med Järvsöfaks för dagen?
- Det är bara bra. Träningen har gått planenligt hela vintern och hästen känns bra. Han har gått två banjobb och som snabbast 1.35 över 2100 meter. På fredag blir det ett tredje banjobb och sedan börjar det närma sig start.

När blir det årsdebut?
- Njae, det törs jag inte avslöja. I så fall skrämmer jag ju bort konkurrenterna och då finns ju risken att det inte blir något lopp, säger Persson och skrattar.

Men det blir alltså ganska snart?
- Ja, det blir inom de närmaste veckorna. Det första stora målet är V75-loppet i Eskilstuna den 25 mars. Meningen är att hästen ska ha gjort två lopp innan dess.

Michael Carlsson

 *******************************************************
Skickat till Gran Canaria inför Gävle V75 18 februari

 

Onsdag 15 februari -2,4C

Tränarparet Jim och Susanne Oscarsson pussar på sin guldklimp Dig For Dollars efter den imponerande segern på Solvalla.
Foto: Lars Jakobsson.

Dollars till Jim och Susanne
Fjärde raka för stjärnan Dig For Dollars
STOCKHOLM

Jim och Susanne Oscarsson behöver knappast gräva efter dollar framöver.
I guldklimpen Dig For Dollars har de en häst utöver det vanliga.
I årets första större treåringslopp hade han stor uppvisning på Solvalla.
- Han var helt obrukad i mål, sa Jim Oscarsson.


Dig For Dollars gjorde processen kort med sina konkurrenter. När startbilen släppte iväg fältet var hästen snabbast iväg och tog direkt hand om ledningen. Sedan kunde Jim Oscarsson bestämma farten som han ville.
- Jag körde inte för fullt ifrån början. Jag ville bara försäkra mig om att hålla Björn Goops häst på utsidan, sa Jim Oscarsson.

Rumplade till 50 kvar
I utgången av sista kurvan drog Dig For Dollars ifrån de övriga. Han kom in på upploppet i ensamt majestät, när plötsligt något hände. Hästen rumplade till 50 meter kvar och höll sånär på att galoppera. Han höll sig dock på benen och kunde ändå vinna överlägset.
- Han slappnade av och tappade bakpartiet. Det kom helt oväntat, även om han är lite strulig ibland. I den förra starten gjorde han likadant efter 800 meter.
- Men hästen kan bli sådär när han blir ensam. Han är mera skärpt när han har konkurrenter runtomkring och ju fortare det går desto bättre travar han. I stallet efteråt drog han knappt en suck. Hästen var helt oberörd och har en härlig styrka och speed i sin kropp.

Bra pengar och PR - nu semester
Paret Jim och Susanne Oscarsson inte bara tränar Dig For Dollars, som nu tog sin fjärde raka seger. De både äger och har dessutom fött upp det treårige stjärnämnet. Innan hästen började starta bjöd Jim ut honom till försäljning, utan att någon nappade. Men på senare tid har spekulanterna ringt flitigt och velat köpa treåringen.
- Men nu vet jag inte om han är till salu längre. Det betyder så mycket för en liten tränare som mig att få fram en sådan här reklamhäst. Inte bara penningmässigt, utan även all PR som det här också innebär. Det är nog så värdefullt och han är anmäld till alla stora unghästlopp framöver, säger Jim Oscarsson.
- Den här segern satt otroligt skönt och nu drar vi på semester. Vi ska till Florida i 14 dagar och då får även Dig For Dollars ta igen sig. Nästa start blir i slutet av mars i ett treåringslopp på Solvalla.
Förstapriset i Grains lopp var 100.000 kronor. Dig For Dollars har därmed tjänat 364.800 kronor, och fortsätter hästen så här behöver Jim och Susanne knappast gräva efter dollar i framtiden.

Jackpot på V64
Dig For Dollars var en stor favorit som höll. Det blev också rena favoritparaden på Solvalla denna afton. Lassiter (bara bäst utvändigt om ledande Togge), Valeroso (också fram i "dödens" och vann säkert), Asabra Bud (vass spurt långt ut i banan), Cash Winning Vita (ledning hela vägen) och Inlines (lätt från spets efter 450 meter) var de övriga vinnarna.
Sex rätt gav 347 kronor och fem rätt sju kronor. Det blev ingen utdelning på fyra rätt och därmed jackpot nästa onsdag. Totalt flyttas 3,8 miljoner kronor vidare till nästa veckas pott.

Michael Carlsson

 


Skickat V64 till Gran Canaria


Han är hästen som ingen ville ha. Nu står spekulanterna i kö för att köpa Dig For Dollars. På onsdag jagar den treårige talangen sin fjärde raka seger.
Foto: Urban Kihlman

Hästen som ingen ville ha
Men nu är intresset stort för Dig For Dollars
STOCKHOLM

Han är hästen som ingen ville ha.
Nu står spekulanterna i kö för att köpa Dig For Dollars.
På onsdag jagar den treårige talangen sin fjärde raka seger.


Dig For Dollars är uppfödd, ägs och tränas av Jim Oscarsson. Eskilstunatränaren har genom åren drivit en mindre rörelse, men ändå fått fram flera bra hästar.
Nu har han ett riktigt råämne på gång. Dig For Dollars kan bli den där stjärnan som Oscarsson länge har drömt om.
- Det är den bästa häst jag har tränat. I alla fall vid den här tiden på treårssäsongen, slår Jim Oscarsson fast.
- Han är oerhört talangfull och bara leker sig fram. Jag har aldrig ryckt tussarna i loppen på hästen och han har varit helt oberörd efteråt. Kapaciteten finns men han är fortfarande lite valpig och okoncentrerad. Det känns som att det finns mer att hämta ur honom.

Dåligt intresse för guldklimpen...
Dig For Dollars moder heter Good Golly. Det var en häst som Jim Oscarsson firade fina framgångar med. En av segrarna var i Silverstoet på Axevalla och Jim har efter tävlingskarriären haft kvar Good Golly som avelssto. Nu ser hon ut att ha sin främsta avkomma på gång i Dig For Dollars.
- Tidigare fick jag aldrig in några nya hästar i träning, och därför har jag haft lite uppfödning vid sidan om tränarverksamheten. Jag födde upp en del hästar som jag sedan försökte sälja till nya kunder.
- Men trots att Dig For Dollars har en intressant härstamning var det dåligt intresse för att köpa honom. Det var några spekulanter som var och tittade men de backade ur. Därför äger jag fortfarande hästen, berättar Oscarsson.

...men nu ringer det som bara den
Nu är det dock annat ljud i skällan. Dig For Dollars har på tio starter vunnit fyra lopp och tjänat 264.000 kronor. Nu är spekulanterna betydligt hetare att på köpa den treårige guldklimpen.
- Ja, det ringer som fasen hela tiden. Men just nu vill jag nog avvakta. I och för sig, alla hästar är till salu, men han ska få göra den här starten på onsdag och sedan får vi se.
- Jag körde jobb med honom i fredags och han kändes fantastiskt fin. Det är ju det här man drömmer om som travtränare, att få fram en så här fin häst. Jag tycker att han blir bättre och bättre hela tiden och utvecklas för varje start.
Bästa egenskaperna?
- Han är stark som bara den. Och så är han speedig, det är en häst som verkligen kan flytta på sig.
På onsdag startar Dig For Dollars i V64-3. Han har ett fjärdespår bakom startbilen och blir klar favorit i loppet.
- Bilstart är en klar fördel för då kan han lufsa igång lite som han vill. Han är ganska snabb ut och jag kommer nog att köra offensivt.
Blir det vinst igen?
- Allt kan hända och det är orutinerade treåringar. Men visst hoppas och tror jag att Dig For Dollars ska vara med och kriga om segern, säger Jim Oscarsson.
Tillsammans med sin fru Susanne har Jim 25 hästar i träning. För fem år sedan flyttade paret till en ny gård 1,5 mil utanför Eskilstuna. Där har Oscarsson byggt upp en egen träningsanläggning och det har inneburit ett klart uppsving. Hästar som Cool Flying Filly, Alvena Jojo, B.Cool, Quantas Alma med flera har starkt bidragit till framgångarna.
Nu kan han ha fått fram sin bästa häst någonsin i Dig For Dollars.

Michael Carlsson

 

Tisdag 14 februari -13,6C

Han har en tvååring som är något alldeles extra. Nu siktar Kent P Gustavsson på USA med Courageous Spirit. - Hästen är anmäld till Peter Haughton Memorial, säger Kent. Foto: Kanal 75

Kent P siktar mot stjärnorna
Åker till USA med tvåårig supertalang
STOCKHOLM

Han har en tvååring som är något alldeles extra.
Nu siktar Kent P Gustavsson på USA med Courageous Spirit.
- Hästen är anmäld till Peter Haughton Memorial, säger Kent.


På isen på Fornaboda travbana tränas han nu för ett kommande USA-äventyr. Siktet är inställt på världens största tvååringslopp som körs på The Meadowlands i slutet av juli. Courageous Spirit är en tvåårig USA-född häst som Kent P Gustavsson inhandlade på auktion förra året för 16.000 dollar. Nu kan han komma att gå samma väg som Order By Fax. Per Lennartssons stjärntravare debuterade just i försöket till Peter Haughton Memorial som tvååring.
- Courageous Spirit är en jättefin travare som går på samma träningsschema som de amerikanska hästarna, berättar Kent P Gustavsson.
Förra året hade Lindesberg-tränaren en tvååring vid namn Killer Whale. Hästen var i träning hos Tommy B Andersson i USA och tävlade framgångsrikt innan han såldes för stora pengar. Killer Whale vann bland annat finalen av New Jersey Sire Stakes på The Meadowlands.
- Jag ägde honom tillsammans med min bror som var delaktig i träningen. Courageous Spirit håller jag för att vara minst lika bra. Han tränas också efter samma schema som Killer Whale och det ser bra ut så här långt.
- Det vore en riktig dröm att få åka till USA och tävla med honom. Men jag vet samtidigt hur svårt det är. Det krävs en mycket stark och tuff häst för att klara av det. Jag hoppas och tror att Courageous Spirit ska göra det, säger Kent P Gustavsson.
Vad kostar det att anmäla till Peter Haughton Memorial?
- Totalt kostar det 4.300 dollar. Vi har erlagt den första insatsen på 300 dollar. Snart är det även hög tid att betala den andra på 500 dollar.
Det handlar alltså om totalt cirka 33.000 kronor i insats.

Michael Carlsson


Alla målgångsbilder från Färjestad i går
Foton: Urban Kihlman

Vilde Gral kvällens AGRIA-Häst

Lopp 1. Stripe Hornline - Claes Svensson en fin spetsseger

Lopp 2. Hullabaloo - Olle Goop - Spurtseger

V65-1. Vilde Gral - Benny Danielsson - Spetsseger


V65-2. Kära Goliat - Dagfinn Aarum - Utvändigt ledande Hexdance, till ledning i sista sväng och undan till en övertygande seger

V65-3. Song Contest - Magnus Jakobsson

V65-4. Underberg - Olle Goop - Till ledning efter 500m, sedan aldrig hotad

V65-5. Grand Tigon - Erik Berglöf - Ledning hela vägen

V65-6. Gibs Millpond - Car-Erik Lindblom - Till ledning efter 500m, sedan undan till en säker seger

Lopp 9. Sjöli Prinsen - Henrik Kulblik - Till ledning efter 600m, sedan aldrig hotad


Lopp 10. Explosive Dream Olle Goop - Resolut till ledning, övertygade !

**************************************************************
 

Måndag 13 februari - 10,2C
V65 på Färjestad i kväll måndag

Dagfinn Aarum har fina chanser i kväll - Färjestad
 


Björn Goop
Foto: Urban Kihlman

Goop nådde 2000
STOCKHOLM

Björn Goop tog i lördags sin 2000:e seger i karriären, och befäste samtidigt ledningen i den allsvenska körsvensligan. Bakom honom är det jämnt mellan Erik Adielsson, Thomas Uhrberg och Åke Svanstedt.

1) Björn Goop Åby 38 22 32
2) Erik Adielsson Jägersro 26 26 23
3) Thomas Uhrberg Jägersro 24 16 14
4) Åke Svanstedt Axevalla 22 14 13
5) Ulf Ohlsson Bergsåker 18 28 23
6) Örjan Kihlström Solvalla 16 6 14
7) Jorma Kontio Solvalla 14 13 8
8) Stefan Söderkvist Åby 13 7 6
9) Jörgen Sjunnesson Jägersro 11 14 15
10) Carl-Erik Lindblom Örebro 11 12 10
11) Lars Lindberg Bergsåker 11 0 4
12) Roger Malmqvist Solvalla 10 5 5
13) Per Lennartsson Solvalla 9 9 9
14) Jim Frick Solvalla 9 5 8
15) Joakim Lövgren Jägersro 9 3 0

 

 

Resultat Istravet Årjäng 11 februari

Söndag 12 februari sol -16,5C
Tillsammans med Rapkin tog Björn Goop sin 2000 seger i karriären.
Foto: Tommy Andersson/ALN
 

Goop yngst till 2000
MÖLNDAL

11 januari 1994: Björn Goop, då 17 år, vinner sin första seger i karriären.
11 februari 2006: Björn Goop, 29, vinner seger nummer 2000.
Tolv år och en månad.
Ingen har klarat av det snabbare.


Han har det svenska rekordet i antalet segrar under en säsong och naturligtvis blev han den yngste kusken i den svenska travhistorien att nå 2000 segrar.
29 år gammal (han fyller 30 i oktober) krossar han alla rekord som finns.
Med en stor dos ödmjukhet.
- Det känns stimulerande, fick Goop fram i vinnarcirkeln efter segern med Rapkin i V75-7.
Han var glad. Högernäven knöts i en segergest kort före mål och leendet hängde kvar länge.
- Man ville inte att det skulle häxa. Det brukar ju kunna göra det, sa Goop.
Flest segrar har han tagit med sin nuvarande stjärna Conny Nobell, 20 stycken. 22 gånger har han blivit champion på olika banor, en gång har han vunnit sex segrar under en och samma tävlingsdag och han har vunnit lopp som Stochampionatet, Kriteriet och Derbyt.
Men till pappa Olle Goop är det en bit kvar. Olle är bäst i Sverige med sina totalt 6437 segrar.
Och det var just Olle som Björn passerade när han fick luckan invändigt på upploppet med Rapkin.
- Jag ville inte chansa från början så vi hamnade i rygg på ledaren. Ändå hade jag på känn att det kanske skulle lösa sig, sa Björn Goop.
- Skönt också att segern togs på min hemmabana. Åby har alltid stöttat mig.

Dubbla kometer
Seger 1999 kom också under V75-omgången. Med Stefan Perssons Nicolas Cake prickade Goop starten perfekt och vann överlägset.
- Vi fick lite tryck i omgångar, men han är väldigt bra och vann med krafter kvar.
Här fick komettränaren - hans Kahili vann ett stort lopp i Frankrike tidigare i veckan - Stefan Persson en dubbelseger. Han körde själv Blue Zorro till en andraplats.
På tal om kometer. Hot Shot Knick kom till Kari Lähdekorpi i slutet av fjolåret. Nu har han fyra raka segrar varav de två senaste i gulddivisionen.
Thomas Uhrberg lämnade inget åt slumpen och körde fram utvändigt om ledande Larron du Bouffey varvet från mål. Ett halvvarv senare var Hot Shot Knick först och dramatiken borta.
- Han är väldigt bra. Sen får vi se vad som händer när de bästa hästarna kommer ut om någon månad, sa Uhrberg.

Bergh väckte hästen
146 mil tur och retur var ingen match för Robert Bergh.
Sundvallssonen hade tre hästar med sig och åkte hem med två segrar och en tredjeplats.
När Simb Chester blev struken blev D.J.Seabrook favorit i V75-1.
Helt rätt, skulle det visa sig.
Bergh kunde glida till ledningen efter 400 meter, hålla ett lugnt tempo och vinna hur lätt som helst.
- Jag ruskade i honom 650 meter från mål. Det var för att väcka honom. Han hade haft det lite väl bra i 1500 meter sa Bergh.
Dubbelsegern fullbordades med Simb Lucille på ett helt olikt sätt. Från rygg ledaren kom luckan sent. Väldigt sent.
- Jo, det tog tid, sa Bergh med ett flin.
75 meter från mål fick Simb Lucille helt fritt, men hann ändå först till linjen.
- Jag förstår att domarna kollade en extra gång på filmen. Jag tyckte inte det var snävt, men det handlar om ett riksspel med stora pengar och de vill vara säkra på att de dömer rätt, sa Bergh.

Hårt i mål
Inte fullt lika långt som Bergh åkte Gävles Erik Lindegren - och det gick nästan lika bra.
Med Tequila Zon såg allting ut att vara frid och fröjd när de fick bestämma i ledningen. Kort senare ändrades allt. Favoriten Information Center kom i överljudsfart och Lindegren var chanslös att svara.
- Det gick helt enkelt för fort. Samtidigt kändes det som att det skulle lösa sig, sa Lindegren.
In på upploppet ledde Information Center med en längd men direkt Tequila Zon kom upp på utsidan gav sig favoriten.
Dagens mest spännande upplopp kom i V65-6.
Open Mind och Flemming Jensen segrade med knapp marginal sedan alla möjliga hästar varit inblandade i striden.
Sju rätt gav till slut 9924 kronor.


Johan Lindberg

 

Lördag 11 februari sol -15C

Sören med Bragden okt. 2005
Sören Jakobsson har gått bort efter en tids sjukdom. Sören blev 57 år.
Lite typiskt för Sören var när vi tog denna bild. Jag frågade om han inte skulle borsta av Bragden innan vi tar bilden ? Sören sa "Jag säger som pappa Evert ögonblicket gör bilden"


Ekorren på hugget i kylan
********************************************************

Skickar V75-systemen till ICA och Gran Canaria*********************************************


Jörgen Sjunnesson är på jakt efter årets första V75-seger. Foto: Lars Jakobsson
 

Sjunnesson hoppas på slumpen
STOCKHOLM

V75-torkan byttes mot fyrfaldigt segerjubel i slutet av 2005.
På Åby jagar Jörgen Sjunnesson årets första rikstotoseger.
- Det är mycket slumpen som styr. Helt plötsligt snubblar man över några hyggliga hästar som kan vinna på V75, säger han.


Undantaget en seger i ett rikstotoförsök på Solvalla i april, så dröjde det 330 dagar innan Jörgen Sjunnesson vann sitt första V75-lopp under 2005. En mardrömslik svit, särskilt för en catchdriver som har ett extra behov av att synas. Men när väl årets första V75-seger kom, med Mike Daro i slutet av november, var det som om något hände. Plötsligt stämde allt. Innan nyårsklockorna ringde hade Jörgen Sjunnesson hunnit med ytterligare tre vinster på V75.
- Jag spurtade ursinnigt på slutet. Självklart vill man alltid bli bättre och vinna fler lopp på V75, men man ska vara medveten om konkurrensen och att det är jäkligt tufft att lyckas där.
Hur viktigt är det för dig med V75-framgångar?
- Det är jätteviktigt. Samtidigt fungerar det inte så att jag går in extra mycket för att vinna på V75, utan främst vill jag köra så mycket som möjligt och så många bra hästar som möjligt. Det handlar om tillgång och efterfrågan och att rätta in sig som kusk efter det.

Sågad för passiv styrning
Egentligen händer det inte särskilt ofta att travkuskar får kritik för sina styrningar. Det mesta snacket sker inför loppen i stället för efter. Och de gånger då en kusk verkligen blir kritiserad slutar det lätt med mediebojkott och sura miner. Den 7 januari var det Jörgen Sjunnessons tur att sågas av Nybrink, Nilsson & co. Hans häst, Information Center, var klar favorit på V75 men slutade sexa efter en sen lucka. Passiv kuskinsats sa experterna, Sjunnesson själv har en annan åsikt.
- Jag fick mycket kritik för att jag inte attackerade i tid, men min bedömning var att det inte var rätt att gå redan 1100 kvar. Det är en häst som behöver vilsamma lopp, säger han.
Tycker du att kritiken var orättvis?
- Om du inte vill ha kritik som kusk finns det inget lättare än att dra i högertömmen och styra ut i tredjespår. Det kan vem som helst göra och sedan säga att det var hästen som inte räckte till om det går dåligt. Jag vill inte köra tio hästar på rad och vrida på bara för att slippa kritik. Då tycker inte jag att man har sett till hästens bästa möjliga förutsättningar.

"Mycket snack och lite verkstad"
På lördag kör Jörgen Sjunnesson fyra hästar på V75 i jakten på årets första rikstotoseger. En häst som det varnas för på många håll är Ynot Boy i V75-4.
- Honom viskas det om hela tiden, men jag tycker än så länge att det har varit mycket snack och lite verkstad. Trots allt är det ändå bara resultaten som räknas. Det är en häst med hygglig kapacitet för klassen men som gärna krånglar till det, säger Jörgen.
- Senast svarade Ynot Boy för en imponerande upphämtning, men sådana prestationer ser ofta bättre ut än vad de är. Har han tagit det loppet rätt bör han vara 20 meter bättre på lördag. Annars kan han lika gärna ha gått bakåt.
Är Ynot Boy ändå din bästa vinstchans?
- Ja, det tycker jag. Han är den av mina hästar som kan göra något själv i loppen, vilket oftast är nödvändigt på V75. Jag får försöka utnyttja hans styrka och köra tidigt.
Hur ser du på dina övriga V75-chanser?
- Email Launcher (V75-1) överraskade verkligen under slutet av 2005 då han spottade upp sig. Han är väldigt gynnad av spår ett i stället för två, och om han någonsin ska vinna V75 är det från ett sådant här smygläge. Jag tror ändå att han är lite för kort i rocken. Kahlua Knick (V75-2) gör det bra varje gång men har svårt att räcka till vinst. Hon går som bäst på rulle och jag hoppas på en plats bland de tre. Brave Princess (V75-5) har jag ingen bra koll på eftersom jag aldrig har kört henne. Vad jag har förstått så ska hon i alla fall ha hygglig form.

Pär Andersson

 

Fredag 10 februari -3C

Nya framgångar för Stefan Persson? I tisdags vann Kahili storlopp i Frankrike. På lördag har Stefan Persson två starka kort på V75. Han selar ut både Blue Zorro (som han kör själv) och Nicolas Cake (som Björn Goop tar hand om) på Åby. Foto: Lars Jakobsson.

Stor vecka för Stefan Persson
STOCKHOLM

I tisdags vann Kahili lopp i Frankrike.
På lördag har Stefan Persson två starka kort på V75.
- Den som får bästa loppet tror jag också är först i mål, säger Persson.


Halmstad-tränaren fick se sin stjärna Kahili vinna lopp i Cagnes-Sur-Mer i tisdags. Körd av Erik Adielsson tog han lätt hand om förstapriset på drygt 230.000 svenska kronor.
- Det var nog ett av hästens tre lättaste lopp som han har vunnit. Det såg ut som rena träningsjobbet, säger Stefan Persson som såg loppet på tv hemma i Sverige.

Montélopp nästa?
Sexårige Kahili har nu tjänat drygt 1,5 miljoner kronor. Han är stationerad på en gård i Normandie, och snart väntar fler starter i Frankrike.
- Hästen är anmäld till ett lopp på Vincennes den 23 februari. Då ska Erik köra igen. Men jag tror det blir svårt att komma med då han har för låg prissumma.
- I annat fall går Kahili ut i ett montélopp den 4 mars. Då är det meningen att Jean-Pierre Dubois barnbarn, Louis Baudron, ska rida hästen. Han får vara kvar i Frankrike ett tag till, det är så fina prispengar och passande banunderlag där nere för honom.

Stallkamrater i samma V75-lopp
Stefan Persson har 22 hästar i träning och håller till inne på Halmstadtravet. På lördag selar han ut två av dem i V75 på Åby. Det är Blue Zorro (som han kör själv) och Nicolas Cake (Björn Goop) som startar i samma lopp.
- Blue Zorro kör jag själv eftersom jag känner hästen bäst. Nicolas Cake är ganska ny i vår träning och det skulle hur som helst ha blivit en ny kusk på hästen nu. Nicolas Cake blir mera betrodd men det beror nog mycket på att Björn kör.
- Jag tycker dock att hästarna är ganska jämna, och den som får bästa loppet tror jag också är först i mål, säger Persson.

Gynnad av distansen
Blue Zorro kommer från seger på Jägersro, och har ett fjärdespår i starten.
- Det tror jag inte ska vara några problem, för han är säker på benen. Blue Zorro har bra form och är gynnad av 2600 meter. Får hästen ett bra lopp så spurtar han bra till slut. Jag tycker att han är lika bra som Nicolas Cake och ska räknas här.

Gott om krafter kvar senast
Nicolas Cake köptes till hästägare hos Stefan Persson inför den senaste starten. Det slutade med lätt seger i ett amatörlopp.
- Enligt kusken så hade han gott om krafter kvar då. Det är en väldigt kapabel häst men han sprang och bröt lite senast och jag vet inte riktigt vad det berodde på. Inför den starten hade han blivit behandlad av veterinär, så han är inte ofräsch på något sätt. Han känns i alla fall fortsatt fin i träningen.
- Trampar hästen iväg från femtespåret är han snabb ut. Då tror jag att han kan vara med och köra om ledningen. Jag hoppas och tror att Nicolas Cake ska ha en bra segerchans.

Michael Carlsson

 *************************************************

 


Skickat V75-system till ICA-Kristinehamn

*****************************************

Stefan "Tarzan" Melander med sina stjärnor Scarlet Knight och Gigant Neo.
På söndag väntar Prix de France på Vincennes i Paris.
Foto: Thomas Blomqvist.

Tarzan lyrisk inför Prix de France
Björn Goop kör Scarlet Knight igen
STOCKHOLM

På söndag körs Prix de France med 200.000 euro till vinnaren.
Efter torsdagens träning har Stefan Melander bestämt sig.
- Jag startar tre hästar. Scarlet känns kraftigt uppåt och "Giganten" är ruggig i jobben, säger han.


Två veckor efter Prix d'Amerique är det nu dags för världens mest penningstinna lopp över medeldistans. Prix de France körs på Vincennes-banan i Paris, och den definitiva startlistan blir klar fredag förmiddag.
De senaste två åren har det blivit svensk seger genom Naglo och Örjan Kihlström. På söndag hoppas Stefan "Tazan" Melander att någon från hans stall ska lägga beslag på det digra förstapriset.
På torsdagsmorgonen körde han själv det sista finslipande jobbet med sina hästar. Efter dessa hade han enbart superlativer att säga.
- Dom var jättefina alla tre, hälsar "Tarzan".
- Jag körde bara lugnt på rakbanan men jag var mycket nöjd med hur de uppförde sig.
Hästarna det rör sig om är alltså Gigant Neo, Scarlet Knight och Straightup.
Hur har Gigant Neo tagit andraplatsen i Prix d'Amerique?
- Väldigt, väldigt bra. Han var ju med om den snabbaste avslutningen i Prix d'Ameriques historia. Det gick 09,5 sista 1000 metrarna och ännu snabbare över upploppet. Hästen tog det loppet bra och känns fräsch och fin.
- Dominik Locqueneux ska köra honom som vanligt. Fortsätter hästen att gå bra så kan nästa start bli i Olympialoppet i Turin den 26 februari.
Scarlet Knight då? Hur ser du på honom inför Prix de France?
- Hans form blir bättre och bättre. Det känns att hästen är på väg uppåt och han tycker fortfarande att det är kul att springa. Men så fort jag märker att han inte vill längre så kommer han ju inte att starta mer.
- Även om hästen blev oplacerad i Prix d'Amerique så var jag nöjd med honom. Jag sa ju innan att han inte hade någon toppform, och hade jag sagt att han hade det så skulle jag ju i så fall varit missnöjd med hans placering. Men han känns faktiskt väldigt fin i träningen och går framåt hela tiden.

Scarlet till Cagnes-Sur-Mer
Hur ser det ut för Scarlet Knight framöver?
- Han ska starta i Criterium de Vitesse i Cagnes-Sur-Mer. Det sprinterloppet blir perfekt för Scarlet, och då kommer han dessutom att vara ännu bättre i form. Sedan har jag ytterligare några passande lopp som är aktuella för hästen framöver.
Vem kör Scarlet Knight i Prix de France?
- Det gör Björn Goop.
Din tredje häst Straightup då?
- "Straighten" är på topp. Han har aldrig tagit ut sig i hela sitt liv, så jag hoppas att han gör det på söndag. Hästen har i princip bromsat ihop 4,5 miljoner kronor, säger Stefan Melander lite skämtsamt.
- Jag har dock inte bestämt vem som kör honom ännu.
Vem vinner Prix de France?
- Jag hoppas att någon av mina hästar gör det. Annars hade jag inte ställt upp. Men självklart blir Jag de Bellouet svårslagen om han fungerar.
- Sedan är det också så att de franska hästarna brukar bli överlyckliga av att få springa 2100 meter. Många av de här hästarna som nästan alltid tävlar över lång distans, tänder till lite extra när det helt plötsligt blir medeldistans. Mara Bourbon gick bra i Prix d'Amerique och hon blir nog inte lätt att tas med.

Michael Carlsson

************************************************

Torsdag 9 februari -1,3C Snöfall
Conny Nobell - Björn Goop på Lökene
Foto: Urban Kihlman

Det våras för Goops stjärnor
STOCKHOLM

Conny Nobell och Thai Tanic.
Stall Goops superhästar tränas nu för fullt inför årsdebuten.
- Många vill att jag ska säga att Elitloppet är det stora målet. Men så är det inte, möjligen en ambition att vara med där, säger Björn Goop.


Den försiktige generalen kan dock inte dölja sin förtjusning om hur stjärnhästarna sköter vinterträningen. "Gooparna" har det väl förspänt med två potentiella elitloppsdeltagare i stallet.
Conny Nobell har inte startat sedan han vann Europaderbyt på Solvalla i början av oktober. Nu vintertränar den snart tiofaldige miljonären inför kommande säsong. En säsong där det är tänkt att Conny Nobell ska ta steget fullt ut i världseliten. Att han är kapabel att göra det råder det inga tvivel om efter två makalösa år på travbanan.

Intervalltränar i 1.30-tempo
Delägaren och tränaren Björn Goop är också belåten med hur hästen sköter uppträningen. Det är för övrigt Björn som själv kör nästan alla snabbjobben med Conny Nobell.
- Han tränar nu två gånger i veckan med intervallträning. Däremellan går han motion och hästen ser jättebra ut. Han är visserligen bara nere i 1.30-tempo men det märks på Conny att han tycker det är kul att träna, berättar Björn Goop.
- Efter sista starten i fjol fick han ta det lugnt en månad och mest gå i hagen. Sedan började vi köra motion i november och i december fick han börja med lite lätta snabbjobb. Efter en liten paus under julhelgen har vi nu trappat upp träningen lite, även om det som sagt inte handlar om några högre farter ännu.
När blir det årsdebut?
- Det är inte bestämt. Men fortsätter träningen att gå bra och vi har bra banor att köra på så kanske det blir i början av april.
Har Conny Nobell något stort mål i år?
- Nej, det har han inte. Många vill att jag ska säga att Elitloppet är det stora målet, men så är det inte alls. Det är möjligen en ambition att vara med där, men säsongen är lång och det finns flera stora lopp i slutet av året också.
- Det här året kommer att bli väldigt tufft för Conny, helt klart. Jag vill också ha en hel häst i många år framöver.

Thai Tanic kanonfin i jobb
Ett intressant nyförvärv i stall Goop är Thai Tanic. Den norskfödde sexåringen har vunnit 25 lopp på 35 starter och tjänat närmare fem miljoner kronor. Thai Tanic har varit i Björn och Olle Goops träning en längre tid, och de senaste månaderna har det varit positiva träningsrapporter om hästen.
På onsdagsmorgonen var Thai Tanic inne på Färjestad för en test. Björn körde hästen själv och fick det svar han ville ha.
- Thai Tanic sprang 1.19 över 2100 meter. Han avslutade sista varvet efter 1.16 och sista 400 metrarna på 1.11. Hästen kändes fräsch och fin och det var en mycket bra värdemätare på honom.
- Han har fått mycket jobb en längre tid nu och det här var det snabbaste som vi har kört med hästen. Nu siktar vi på årsdebut den 23 februari på Åby, säger Björn Goop.
Och matchningen sedan för Thai Tanic?
- Det är samma sak där som med Conny Nobell. Först gäller det loppet den 23 februari. Men det är klart att vi har höga förväntningar på en sådan här häst. Och visst vill man ju vara i storlopp som exempelvis Elitloppet och Oslo Grand Prix.

Michael Carlsson

******************************************************

Onsdag 8 februari -2,3C Snöfall
 

*********************************************************
Skickat V64-system till Gran Canaria


Kahili - körd av Erik Adielsson - tog en mycket lätt seger i Nice under tisdagen. Förstapriset för den Stefan Persson-tränade hästen var 25.000 euro. Foto: Gerard Forni.

Lätt seger för Kahili i Nice
STOCKHOLM

Kahili - tränad av Stefan Persson - vann hur enkelt som helst sin andra start på fransk mark.
Erik Adielsson körde hästen för första gången och segerchecken uppgick till 25.000 euro.
- Det kändes klart redan när vi kom till ledningen, sa Adielsson.


Kahili var favorit i Prix de Grasse som kördes på franska rivieran i Cagnes-Sur-Mer.
I Sverige har hästen inte gjort sig känd som någon startraket. Snarare har Kahili ofta knäckt sina konkurrenter den tunga vägen och låtit styrkan tala segerspråk.

Spets direkt - trots störning i starten
Nu var det andra bullar från början. Erik Adielsson skickade iväg Kahili direkt till ledningen, och sexåringen fick sedan ligga oantastad i täten.
- Jag har ju aldrig kört hästen tidigare, men kände direkt att han var kvick i fötterna. Sedan tror jag också att han är snabbare ut med volt än med bilstart, sa Erik Adielsson.
- Han blev dessutom grovt störd i starten av en annan häst som bara vände upp rakt på oss. Men Kahili visade fin uppfattning som klarade den incidenten och tog trav direkt.

"Vann med krafter kvar"
Loppet såg sedan ut som rena träningsjobbet och Kahili joggade undan i fin stil hela vägen. Mitt på upploppet ryckte Adielsson tussarna ur hästens öron och Kahili svarade direkt. Han sprintade ifrån till en lätt seger med ett par längders marginal.
- Det kändes klart redan när vi kom till ledningen. Hästen kändes bra hela vägen och vann med krafter kvar. Men han är också van att möta tuffare hästar än de som var med i det här loppet, sa Erik.
Segertiden blev 1.15,5 över distansen 2825 meter och Kahili gav 2,90 i vinnarodds. Förstapriset var alltså 25.000 euro, ungefär 230.000 svenska kronor.
Kahili - som är stationerad i Normandie - kommer att göra ett par starter till i Frankrike innan han går hem till Stefan Persson i Halmstad igen.
I den första starten på fransk mark galopperade Kahili bort sig på Vincennes och blev diskvalificerad.

Michael Carlsson

 

 

Tisdag 7 februari - 4,2C


Björn Goop
Foto: Urban Kihlman

 

Goop åter i topp
STOCKHOLM

Ordningen är återställd. Björn Goop toppar åter den allsvenska körsvensligan. Fjolårets suveräne mästare tog nio segrar under veckan som gick, och passerade därmed Erik Adielsson i toppen.

1) Björn Goop Åby 29 18 26
2) Erik Adielsson Jägersro 25 22 21
3) Thomas Uhrberg Jägersro 20 13 13
4) Åke Svanstedt Axevalla 18 10 10
5) Ulf Ohlsson Bergsåker 17 26 20
6) Örjan Kihlström Solvalla 14 5 14
7) Carl-Erik Lindblom Örebro 11 12 8
8) Lars Lindberg Bergsåker 11 0 2
9) Jorma Kontio Solvalla 10 12 6
10) Roger Malmqvist Solvalla 10 4 4
11) Per Lennartsson Solvalla 8 9 8
12) Sören Eriksson Gävle 7 7 11
13) Stefan Söderkvist Åby 8 4 5
14) Jörgen Sjunnesson Jägersro 7 9 10
15) Daniel Olsson Romme 5 7 9Order By Fax tar glädjeskutt av framgångarna nere i Frankrike.
Foto: Thomas Blomqvist.

Lennartsson till Frankrike igen
STOCKHOLM

På torsdag drar Per Lennartsson till Frankrike igen.
Stallets stjärna Order By Fax startar i ett nytt storlopp i Paris.
Men först väntar onsdagens V64-tävlingar på Solvalla.
- Jag ska göra lite ändringar på Opec som jag hoppas faller väl ut, säger Per om den segervane femåringen.


Order By Fax har tjänat drygt 900.000 kronor på sina starter i Frankrike. Han har tagit två segrar och då svarat för riktigt vassa prestationer.
- Loppet han gjorde vid senaste segern är det bästa han har gjort. Då var hästen grymt bra, säger Per Lennartsson.
- I senaste starten i Prix de Luxembourg kom han bort helt. Jag tror att vi var ute i elftespår i utgången av sista kurvan. Hästen har tagit det loppet bra enligt skötaren, och känns inte sliten på något sätt.

Kanske Olympialoppet i Turin
På torsdag är det Prix Jean Le Gonidec på Vincennes som gäller. Loppet går över 2800 meter och har 50.000 euro till vinnaren.
- Order By Fax har verkligen visat att han passar bra nere i Frankrike. Loppen där blir ofta överpacade och det passar han ypperligt.
- Men efter det här loppet så blir det bara en start till innan han går hem igen. Hästen ska vara kvar februari månad ut och antingen blir det en start till i Paris eller så åker vi till Turin. De kör där Olympialoppet i samband med OS och distansen är 2100 meter. Vi får se hur det blir, men sedan ska han hem till avelsvärderingen på Axevalla den 6 mars.

Trivs inte i snön
Det här Frankrike-äventyret har ju onekligen varit lyckat. Men några planer på att ta ner ytterligare hästar eller starta en filial har inte Lennartsson.
- Nej, jag kommer inte att skaffa någon träningsfilial i Frankrike. Om Order By Fax finns kvar hos mig och fortsätter att gå bra, åker vi nog ner nästa år igen. Men någon annan häst från mitt stall är inte aktuell, berättar Per.
Solvallatränaren har 63 hästar i träning på sitt högkvarter Simlom i Norrtälje. Och det är inte bara Order By Fax som är stjärna i stallet. Nyblivne treåringen U.S.A.Hornline hann med både ett Amerika-äventyr, tog fyra segrar och tjänade närmare en halv miljon kronor i fjol.
Hur är dagsläget med U.S.A.Hornline?
- Det är bara bra. Hon har gått tryckvagnsträning under december och januari för att bättra på fysiken. Nu i februari blir det backträning och sedan hoppas jag på årsdebut i månadsskitet mars/april.
- För hennes del gäller det att bygga på hästen mer styrka. Att hon har talangen och speeden har hon redan visat, men nu gäller det att få femhundra meter mer distans i henne.

Jättefin i sista jobbet
På onsdag har Solvalla-tränaren en egentränad häst till start på V64. Det är Mrs Meyer Landsky som startar i den tredje avdelningen.
- Det är ett fint fyraårssto som tyvärr stannade helt i senaste starten. Det visade sig att hon hade en infektion i kroppen. Hon fick vila lite men var jättefin på 1.20 över 2100 meter inne på Solvalla förra onsdagen.
- Spår nio nu är ett perfekt smygläge och jag kommer att köra försiktigt med henne. Får hon chansen till slut är hon väl inte helt borta, men tar hästen det här loppet rätt så kommer hon att vara toppad till nästa start istället.

Murphybländare på Opec
Per Lennartsson kör även Opec i V64-5. Det är en häst som har tagit tre segrar på de fyra senaste starterna. I senaste starten fick han press men höll bra som tvåa. Nu fick han dock ett besvärligt utgångsläge med spår elva.
- Det är något som missgynnar hästen eftersom han är startsnabb. Han är nämligen som bäst när han får gå i ledningen. Annars har han en tendens att springa och bryta i kurvorna.
- Jag kommer att ändra lite i huvudlaget på honom nu. Förmodligen sätter jag på en murphybländare för att få hästen att springa rakt. Skulle loppet bli överpacat är han inte borta, och Opec bör räknas tidigt, säger Per Lennartsson.

Michael Carlsson

 

Måndag 6 februari -5,3C Snöfall
Trav på Färjestad i kväll


Henrik Åslund tog sin första seger med Goop-tränade Eges Officer.
Blev även kvällens AGRIA-Häst

Säby Jäntan övertygade vid spetsseger för Mats Karlsson


Valeroso ny hos Goop. Michael Larsson tog vara
på chansen och hästen övertygade i VF's lopp

Framgångarna fortsätter för Magnus Jakobsson. Tidigt till ledning med Isolated sedan aldrig hotad.

 

Söndag 5 februari - 9,5C

Skickat denna bild till tidningen Ridsport som gör ett reportage om/kring Kristna Larsson Bilden: Lysjö Svala efter seger på Arvika
Foto: Urban Kihlman

********************************************************************


Kari Lähdekorpi var nöjd med dagen efter en dubbelseger på V75.
Foto: Lars Jakobsson

Lähdekorpi i topp
STOCKHOLM

Kari Lähdekorpi toppar tre viktiga ligor i år.
Han är både den vinstrikaste och segerrikaste travtränaren.
Och efter lördagens V75-dubbel toppar finländaren även V75-ligan.


Kari Lähdekorpis hästar är i toppslag för dagen. Vid den kylslagna finaldagen på Solvalla blev det nya framgångar för Halmstad-tränaren. Två V75-segrar, ett par andra fina placeringar och över en halv miljon kronor i inkörda pengar blev facit. Totalt har Kari nu sju V75-segrar hittills i år. Det är en mer än Stig H Johansson.
- Jag får vara nöjd med dagen. Hästarna har gått bra, sa Lähdekorpi kort och gott.
- Men det blir ändå svårt att hålla undan i V75-ligan för Stig H och Erik.
Han satte i alla fall sin prägel direkt på dagen när Peasant Gallant vann V75-1. Trots en långsam inledning lotsades han fram snyggt av kusken Örjan Kihlström. Efter ett lopp i femte par utvändigt, och med i rygg på attackerande Stanley Bar, nådde Peasant Gallant fram utvändigt om ledaren i sista kurvan. Då hade storfavoriten Stanley Bar gjort bort sig med galopp när han var under angrepp dryga halvvarvet kvar. Peasant Gallant kunde sedan avgöra till en säker seger över upploppet.
- Det här var en oväntad seger. Hästen hade lite problem med benen efter förra starten men var riktigt fin i tisdagens jobb inne på Halmstad-travet. Jag har lagt om träningen helt för hästen och det har han svarat bra på, sa Kari Lähdekorpi.

Jewish Banker en guldhäst
En häst som aspirerar på "bäst i stall Lähdekorpi" är Jewish Banker. Kari har tidigare sagt att han inte är sämre än varken Lukas Lupin eller Hot Shot Knick. I lördagens bronsdivisionsfinal bollade han på nytt med konkurrenterna. Björn Goop körde till ledningen ut ur första kurvan i en hiskeligt tuff inledning. Första halvvarvet gick på 1.09,9 men sedan kunde Björn få dämpa tempot ordentligt. Över upploppet lämnade Jewish Banker de övriga och stack undan på lätta fötter till en imponerande seger.
- Hästen har en enorm speed, ett oerhört driv i steget och en bra skalle. Det finns utveckling i honom och helt klart hör han hemma i gulddivisionen, berömde Björn Goop.
Kari Lähdekorpi fyllde i:
- Hästen var bra idag men när de är så stora favoriter som han var så är det närmast en lättnad när de vinner. Han var inte tom i mål men jag vet att han är ännu bättre bakifrån.

Den franske Generalen blev för mycket
En betrodd Lähdekorpi-häst som inte vann var Lukas Lupin. Han fick ge sig i gulddivisionen för General du Lupin, som plockade ner favoriten den tunga vägen. Lukas Lupin tog planenligt ledningen ifrån sitt innerspår, men fick snabbt den franske "pansarvagnen" på utsidan. Men när Örjan Kihlström begärde lite extra på General du Lupin över upploppet slog han klorna i Lukas Lupin och gick ifrån till en säker seger.
- Men Lukas Lupin var precis lika bra som tidigare. Han sprang 1.12 sista varvet men den andra hästen var bara bättre, sa Kari Lähdekorpi.

"En av de bättre insatserna"
General du Lupin gjorde nu comeback på banan efter att haft problem med en hovböld. Det var därför som hästen blev halt och struken i Örebro på nyårsafton. Nu imponerade som sagt den Stefan Hultman-tränade hästen rejält. Och som tolvårige General du Lupin såg ut har han en hel del att hämta framöver.
- Det var en av de bättre insatserna som hästen har gjort när jag har kört honom, sa Örjan Kihlström som därmed tog sin andra V75-seger för dagen.
- Jag fick segervittring redan 500 meter kvar då jag tyckte att Lukas Lupin började se lite slak ut. Han höll ihop travet på ett bra sätt till slut och kändes väldigt fin idag.

Ligne Droite följde upp förra veckans V75-seger med en ny triumf. Den urstarke Timo Nurmos-tränade hästen var helt överlägsen i stayerloppet. Jorma Kontio gjorde tidigt slag i saken och forcerade sin häst till ledningen efter ett knappt varv. Sedan var det spel mot ett mål och Ligne Droite vann hur lätt som helst, även om kanske inte travet stämde riktigt lika bra som förra veckan.
- Men det fanns krafter kvar i mål, sa Jorma Kontio efteråt.

Utdelningen på sju rätt denna dubbeljackpot blev 10.252 kronor.
V75 omsatte lysande 117,3 miljoner kronor.

Michael Carlsson

 

Lördag 4 februari -12,9C
Istravsbilder från Arvika

Strålande vinterväder med solsken och 15 minusgrader när Järnskogs Travklubb
körde sin istravsdag på Arvikabanan.
Resultat med tider och bilder finns på Arvikasidan under söndagen

Mats Andersson på plats

Linnfoss - Ulrika Axelsson

Rune Arvidsson på plats

Black Eagle - Gunnar Lundqwist

"Säg inte Nej, säg kanske"  Gunnar Lundqwist

Lill Braga - Gunnar Kylén en av lördagens deltagare

Sam Andersson som vanligt på hugget

Emil Sillén

Sör Elden - Jimmy Johansson

Anders Harvester - Per Ludvig Nilsen

Nedan de sex vinnarhästarna

450m kvar med Prick Dalen med Per Ludvig Nilsen i ledning för Linnfoss

Lopp 1. Där segrade Prick Dalen med Per Ludvig Nilsen efter ledning hela vägen

Mystica Spin friskt på bettet in i sista sväng

Lopp 2. Mystica Spin i ledning hela vägen för Niclas Benzon

Provinzia i storledning 400m kvar

Lopp 3 med Provnizia och Per Anders Thurersson genom spetsseger


Romhus Knerten mot seger genom sista sväng före Sör Elden

Lopp 4. Romhus Knerten - Kjell Sillén som segrare

Golden Ness - Niclas Benzon i ledning Sootsayer och Firm Speed i dödens

Lopp 5. Golden Ness - Niclas Benzon spurtseger från andra utvändigt före
Soothsayer - Christer O Andersson

Lopp 6. Knekt Troll till ledning efter ett varv för Per Ludvig Nilsen, sedan
undan till en överlägsen seger.

********************************************************************


I onsdags blev det fem tränarsegrar på Solvalla. Nu hoppas Timo Nurmos på en V75-dubbel. Både Ligne Droite och Ebel är heta segerkandidater i dubbeljackpoten på Solvalla. Båda hästarna körs dessutom av Jorma Kontio. Foto: Lars Jakobsson.

Heta chanser för Timo Nurmos
Toppform på stallet efter femling i onsdags
STOCKHOLM

I onsdags blev det fem tränarsegrar på Solvalla.
Nu hoppas Timo Nurmos på en V75-dubbel.
- Det ser lite lättare ut för Ligne Droite än senast. Och Ebel var mycket fin i måndagens backjobb, säger Nurmos.


Solvallatränaren hade en helkväll på hemmabanan i onsdags. Hela fem tränarsegrar blev det till stallet, trots att storfavoriten Maximilian O.C. inte vann.
- Det var riktigt kul och min första femling på Solvalla, säger Timo.
- Men förra året hade vi fem hästar till start en dag i Gävle, och då lyckades alla fem att vinna. Det var också skojigt, men Solvalla smäller ju lite högre.
Vad hände egentligen med Maximilian O.C.?
- Han blev ömfotad och det var därför som han tappade travet och galopperade.
I samband med V75-finalerna på Solvalla, med dubbeljackpot, så har stall Nurmos två hästar till start. I den fjärde avdelningen kommer färske V75-vinnaren Ligne Droite ut igen. Hästen imponerade stort då han bollade med konkurrenterna på Jägersro i lördags, och såg kanske bättre ut än någonsin.
- Han vann lätt då och enligt Jorma fanns det krafter kvar. Det var en lång resa till Malmö men hästen har tagit det bra och känns pigg och fin. Han har bara gått lugna motionsjobb men allt verkar som det ska, säger Timo Nurmos.
Ligne Droite blir storfavorit i V75-4. Är han en jackpot spik?
- Det får spelarna avgöra. Men jag tycker att loppet nu ser lite lättare ut än det gjorde senast. Det ser bra ut på förhand i alla fall.

"Kämpar till sista blodsdroppen"
I den avslutande avdelningen startar Ebel från bricka sju bakom startbilen. Ebel mötte guldhästar senast på Bergsåker, och skötte sig bra som tvåa.
- Han gjorde ett mycket bra lopp senast och har varit fin länge nu. Trots att hästen är så stor som 1.74 över manken har han ett lätt och fint trav. Han orkar med sig själv och kämpar till sista blodsdroppen.
Vad har han gjort efter senaste starten?
- Han har tränat på som vanligt och känts normal. Men i måndagens backjobb var jag riktigt nöjd med honom. Då kändes hästen mycket fin och jag hoppas att formen håller i sig.
- Nu fick han som vanligt ett dåligt utgångsläge. Den här hästen har haft otur i hela sitt liv och får nästan alltid dåliga startspår. Men jag skulle inte vilja byta häst med någon annan i fältet och tycker att Ebel ska räknas tidigt.
Bästa vinstchansen av dina två hästar?
- Det är lite fördel för Ligne Droite.

Michael Carlsson

 


Idag istrav Arvika kl. 11.00

Perle Pojken är en av de startande
Skickat "Stora" V75-systemet till ICA-Kristinehamn + Gran Canaria

Fredag 3 februari -4,5C
Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA


 

Torsdag 2 februari


Besök på Globen tillsammans med drygt 10000

Kajsa Bergkvist


Susanna Kallur

 

Onsdag 1 februari


Solvallabesök

Mycket Björn & Erik under årets start

 Foto/text: Lennart Kihlman