Välkommen Söndag 12 maj 2019


 

     
     
     
     
     
     
     
   


 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring ALN 08-366 480 när det gäller att beställa bilder
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTO i samarbete med ALNNär det gäller trav klicka här >>>>>>>>


     

 

 

 


Foto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


OBS. All bilder i nedanstående "blogg" är skyddade av upphovsrätten och tillhör
Kihlmans/Foto och ALN

Måndag 3 juni 2019

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.se
Kihlmans V5 & V4-Tips - Färjestad kommer kring lunchtid

Söndag 2 juni 2019

Nu har säsongen med Båtbussarna startat i Karlstad

GS75: Zolly – ett riktigt guldsto

 

Mattias Djuses jättetalang Zolly tog sin största triumf hittills när hon på söndagen vann Guldstoet på Axevalla. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-06-02 17:56 Senast ändrad: 2019-06-02 18:11

Tjejerna var i fokus på Axevalla under söndagen och i huvudnumret Guldstoet fortsatte jättetalangen Zolly att imponera.
- Det är helt underbart! sa Mattias Djuse sedan hans häst visat härlig inställning och sträckt på sig den sista biten.

Zolly kom till start i Guldstoet med tre raka segrar och efter att hon körts till ledningen på den första bortre långsidan var hon orubblig, även om utvändige Grande Diva Sisu utmanade upploppet ner.
- Jag provade att öppna lite med henne i dag och hon blev lite pigg. Men sedan gick hon ett bra sistavarv. Hon blev rejält utmanad till slut och 100 kvar hade jag torskfrossa, men hon ville ha sitt huvud först och bet i riktigt den sista biten. En stor eloge till hästen, sa Mattias Djuse, som utöver att träna och köra också deläger treåringen, och därför kunde glädja sig lite extra över segerchecken på 350 000 kronor.

Drottning i Kronprinsessans lopp
Dagens näst högsta förstapris delades ut i Kronprinsessan Victorias lopp och de 150 000 kronorna bärgades av Robert Bergh-tränade Sanda Love och Susanne H Osterling, som tveklöst är damloppets drottning. Av de 27 upplagor som körts har hon vunnit fem.
- Otroligt kul! Och jag är grymt imponerad av hästen, sa Solängetkusken.
Hon var inte ensam om att imponeras av Sanda Love, vars insats var minst sagt svettig. Från spår tolv rundade han till positionen utvändigt om ledaren och trots mycket högt tempo tog han över ledningen halvvarvet från mål och höll sedan undan till säker triumf.
- Det är ett långt upplopp här men han var gudomlig, sa Osterling.

Lång distans inget problem
I Andra testet till Stochampionatet bars favoritskapet av kullens segerrikaste sto A Sweet Dance, och den Helena Burman-tränade fyraåringen stod i en klass för sig när hästarna svängde in på målrakan. Med Johnny Takter i sulkyn spurtade hon till säker seger före en tapper Vikens Fingerprint.
- Det var nervuppslitande. Jag vet ju att hon har en vass speed till slut och jag ville bara att hon skulle komma till, och det gjorde hon till slut, sa en lättad Helena Burman.
För Johnny Takters del var det svårare att komma ur sulkyn än att vinna loppet.
- Jag kunde knappt gå av. Jag har fått någon bristning i ljumsken och har jätteont, sa toppkusken som smärtorna till trots kunde dra på smilbanden över hur A Sweet Dance kändes.
- Det är en klasshäst rakt igenom och det var kul att få ett kvitto på att 2 600 meter inte är något problem för henne.
 
Jepson dubblade
Axevallas kuskchampion Carl Johan Jepson hade en bra dag på jobbet och vann två av GS75-avdelningarna. Först ledde han från start till mål med Thomas Jezeks Food Money, som enkelt höll undan för storfavoriten Jairo, och sedan lotsade han Ingbritt Persson-tränade Mago först över mållinjen från bakspår. Övriga GS75-lopp vanns av Christoffer Erikssons Fireman Am och Peter Untersteiners Cheerful Rivner.
Alla rätt på GS75 betalade 38 627 kronor, för sex rätt fick man 385 kronor och fem rätt gav 51 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

 

 

Lördag 1 juni 2019

V75: Kihlström förbi Stig H i maratontabellen

 

Örjan Kihlström blev på lördagen den kusk i historien som har vunnit flest V75-lopp. Foto av Maria Holmén/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-06-01 19:26 Senast ändrad: 2019-06-01 19:55

Örjan Kihlström skrev travhistoria på lördagen.
När han vann med Digital Track blev han tidernas segerrikaste V75-kusk.
- Det känns väldigt, väldigt stort, sa toppkusken.

Han fick nöja sig med andraplatsen bakom Who’s Who i gulddivisionen men i V75-omgångens stolopp ledde Örjan Kihlström från start till mål med Stefan Melander-tränade Digital Track. En fullträff som innebar att han gick förbi travnestorn Stig H Johansson och blev den kusk med flest V75-segrar i historien – 1 007 stycken.
- Det är kul att göra något som ingen annan har gjort. Så är det ju när man håller på med sport. Sedan ändras förutsättningarna lite grann. Rikstoton fanns inte när Stig började exempelvis och nu är det fler rikstotolopp än när Stig körde. Men så är det i de flesta idrotter att förutsättningar förändras och rekord slås. Jag är väldigt tacksam för att ha det här rekordet just nu i alla fall. Sedan kommer det säkert folk som slår det i framtiden, men jag är glad att få ha det ett tag, sa toppkusken som har fått visa upp otaliga stjärntravare för den breda publiken i travets elitserie.
Med megastjärnan Propulsion har han 17 V75-segrar, med Maharajah åtta och med Nuncio sex.

- Det går nog inte att övervärdera vad V75 har betytt för travet i Sverige. Det är den grunden vi har vilat på i väldigt många år och fortsatt gör.

Guld till Emil i Lönneberga


Men med favoritspelade Who’s Who fick Örjan Kihlström alltså nöja sig med andraplatsen. Fjolårets svenske derbyvinnaren gjorde sin första start mot den äldre eliten i gulddivisionen och han avslutade mycket starkt och gick från jumboposition till andraplatsen. Men undflyende Racing Mange var omöjlig att nå när han i imponerande stil stack ifrån sina förföljare över upploppet.


- Det är en härlig häst. Det är lite Emil i Lönneberga över honom. Han ställer till med mycket hyss men i loppen är han en fantastisk häst. Han är en hjälte i loppen! sa Racing Manges tränare och kusk Joakim Lövgren.

Favoritseger i Ina Scots Ära

Segern i Ina Scots Ära gick precis som i stoloppet till Stefan Melander och det efter att två av hans hästar gjort upp. Sida vid sida lämnade de konkurrenterna på den sista bortre långsidan. På upploppet kopplade favoritspelade Thrust Control grepp i Björn Goops händer och till slut blev segern enkel. Men frågan är hur det hade gått om inte stallkamraten Brothers N.Arms hade fått oväntat svar i spetskörningen och tvingats öppna första 500 på 1.09,1 för att komma till ledningen.
- Han gjorde ett kanonlopp och stred hela vägen in. Men det klart att det kostade lite för mycket att komma till spets när vi fick lägga en sådan speed på långsidan. Hade vi istället fått glida till ledningen, som jag hade hoppats, hade vi kanske kunnat utmana Björns häst, sa måltvåans kusk Kevin Oscarsson.

Björn Goop satt även i sulkyn bakom Johan Untersteiners Sandsjöns Enzo, som tog ner ledande stallkamraten Global Warrior från positionen utvändigt i klass II, och Färjestadkusken räknade in en V75-seger som tränare när Grandfather Bill skrällde i klass I tillsammans med Peter Ingves. I det loppet satt Björn Goop i sulkyn bakom favoriten Short In Cash som galopperade bort sig när han var på väg till ledningen.

- Galoppen var förvånande. Vi får kolla upp honom men han kändes jättefin annars. Grandfather Bill är ju bra och han växer en klass när han får gå i ledningen, kommenterade Goop.

Till ledningen från spår åtta

Mack Dragan överraskade sin tränare och många spelare när han dundrade till ledningen från spår åtta bakom bilen i silverdivisionen. Efter 1.08,4 första 500 meterna valde körande Carl Johan Jepson sedan att släppa ifrån sig taktpinnen till Jorma Kontio och M.T.Joinville men sedan Mack Dragan kommit ut i andraspår i slutkurvan hade han inge bekymmer med att kliva fram till seger över upploppet.

- Han slutar aldrig att överraska den här hästen. Han är enastående. Nu fick han ett drömlopp men det kostar att öppna sådär. Jag trodde att han skulle backa sig sist, men Calle kör fantastisk och passar bra på den här lite småtröga hästen, sa tränaren Morgan Wilhelmsson.

Jonny Mårtenssons Secret Mission tog hem den avslutande bronsdivisionen tillsammans med Henriette Larsen och det gjorde att sju rätt på V75 delade ut 67 416 kronor. Sex rätt gav 565 kronor och fem rätt 50 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75Kihlmans V75-Tips - Mantorp

Björn Goop kör en V75-Spik = Short In Cash

V75-1...1-3
V75-2...1-4-5-6-8
V75-3...5 Short In Cash
V75-4...1-3-5-6-7-11-12
V75-5...1-2-3-8
V75-6...10 Who´s Who
V75-7...1-2-4-6
1680 rader = 840 krEn bra V75-Spik = Who´s Who

 

Inför V75: Who's Who gör gulddebut - "Kräver inte seger direkt"

 

Foto av TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-05-27 16:47 Senast ändrad: 2019-05-27 16:54

I fjol tog han en förkrossande seger i Svenskt Travderby och vann på nytt svenskt rekord.
Efter segern i årsdebuten gör den karismatiske Who’s Who debut i Gulddivisionen på lördag.
- Jag kräver inte att han ska gå ut och vinna direkt. Men hästen är så pass fin att jag inte blir förvånad om han är med i matchen, säger tränaren Pasi Aikio.


Who’s Who är hästen som tidigt blev en snackis på sitt namn och likheten med pappan Maharajah. Han radade tidigt upp segrarna men slog igenom på allvar när han vann försök och final i V75 i fjol våras. Då blev han också favorit till Derbyt och precis som sin pappa Maharajah tog han en imponerande triumf i travsportens blå band. Segertiden blev 1.12,0/2640a vilket var nytt svenskt rekord för fyraåriga hingstar och valacker.
- Det var en fantastisk känsla och det största jag har upplevt inom travet. Inget snack om den saken. Han är en otroligt fin häst med en väldig styrka och hög kapacitet, säger Pasi Aiko.

”Spänstig och fin i årsdebuten”
Who’s Who, som har sprungit in drygt 5,6 miljoner kronor, blev framröstad till Årets Fyraåring på Hästgalan i Stockholm. Han hade fått en rejäl vinterträning i kroppen innan årsdebuten ägde rum för två veckor sedan. Då vann Who’s Who överlägset före Dibaba och det var första gången som hästen tävlade barfota runt om.
- Årsdebuten visade precis det vi ville se. Han var smidig och fin och löpvillig, Det var kanon och Örjan var nöjd med hästen och tyckte han var spänstig. Hästen vann med krafter kvar, så det var roligt, säger Pasi Aikio.


- Han har haft en jättebra vinter med mycket tryckvagnsträning och varit inne på Solvalla två gånger innan årsdebuten. Men då hade vi lite otur med banan som inte var så bra så han hade bara gått 1.19 som snabbast inför comebacken. Vi visste inte riktigt var formen låg men han levererade ett skönt besked direkt.

”Kräver inte att han ska vinna direkt”
På lördag väntar årets andra start för Who’s Who. Han går då ut i V75-6 på Mantorp och gör debut i Gulddivisionen från spår tio över 2640 meter. I sulkyn sitter som vanligt Örjan Kihlström.
- Hästen har tagit loppet bra och ska normalt sett bara gå framåt. Han känns jättefin men man ska tänka på att det är första gången i Gulddivisionen och dessutom bakspår. Det är tufft och man måste ha det rätta flytet därifrån. Så jag ligger lite lågt.

- Jag kräver inte att han bara ska gå ut och vinna direkt utan han måste få växa in i klassen. Men de värsta hästarna är inte med i loppet, även om On Track Piraten i sina bästa stunder kan slå vem som helst. Who’s Who var så pass fin i årsdebuten att jag inte blir förvånad om han är med i matchen i alla fall och fightas om segern.

”Provar jänkarvagn för första gången”

Några ändringar i balans och utrustning?
- Det blir barfota runt om som senast, det fungerade bra. Sedan så kommer vi även att prova en jänkarvagn på honom för första gången. Det blir intressant att se.
Hur blir den fortsatta matchningen framöver för Who’s Who?
- Jubileumspokalen har varit det första stora målet och att ha hästen i toppform till den dagen. Sedan är det klart att man drömmer om Prix d’Amerique, men det är väl varje travtränares dröm. Men jag tror mig i alla fall ha en häst som ska kunna vara med där om det flyter på. Fast då måste han visa i sommar att han tävlar bra och utvecklas. Det blir en spännande tid framöver, säger Pasi Aikio.

Michael Carlsson, Kanal 75

Fredag 31 maj 2019


Dagens ALN-Häst = Ready To Roll
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 1 Arverud B.E.T. - Johan Ole Östre


Lopp 2 Nr 4 Chuck Yeager - Göran Antonsen


Lopp 3 V5-1 Nr 11 Global Unesco - Magnus Jakobsson


Lopp 4 V5-2 Nr 6 Fly Even Higher - Erik Berglöf


Lopp 5 V5-3 Nr 12 Egge Piril - Magnus Jakobsson


Lopp 6 V5-4 Nr 5 Roberto Brazz - Carl Johan Jepson


Lopp 7 V5-5 V4-1Nr 7 Ready To Roll - Jan Silvén


Lopp 8 V4-2 Nr 5 Horg Mio - Kristian Malmin


Lopp 9 V4-3 Nr 4 Upside Down Cake - Tova Bengtsson


Lopp 10 V4-4 Nr 2 All Reasons - Paw MahonyKihlmans V5-Tips - Årjäng

V5-Tipset - Årjäng

En bra V5-Spik = Ready To Roll

V5-1...1-4-5-9-11
V5-2...2-6-8-9
V5-3...1-3-6-10-12
V5-4...1-3-5-6
V5-5...7  Ready Ro Roll
400 rader = 400 kr

V4-Tipset - Årjäng

En bra V4-Spik = All Reasons

V4-1...1-4-7-10
V4-2...2-5--9
V4-3...1-4-10
V4-4...2 All Reasons
36 rader = 72 kr

Torsdag 30 maj 2019

Blågule Ohlsson leder Kusk-VM

 

Ulf Ohlsson leder Kusk-VM. Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-05-29 23:15

Inför fredagens finaldag är det väldigt jämnt i täten av World Driving Championship.
Det ser ut att stå mellan hemmakusken Ulf Ohlsson och kanadensaren Doug McNair, men med fem lopp kvar på fredag finns det fortfarande chansen andra att blanda sig i toppstriden under lunchens VM på fredag.


Ulf Ohlsson inledde dagen i Rättvik med en andraplats och avslutade med en seger med Spickleback Face, vilket gjorde att han blev ”Driver Of The Day” och dessutom med knapp marginal passerade den tidigare totalledaren Doug McNair.
Norrmannen Eirik Höitomt var bara en poäng sämre för dagen än Ulf Ohlsson efter att han vann från ledningen med Fagur på ett överlägset sätt.
– Det har varit upp och ner i tävlingen. Det här var trots allt min tredje seger, men det har varit dålig utdelning på de andra hästarna, sa Eirik Höitomt när han för första gången besökte Rättvik och i och med segern tog upp sig på en fjärdeplats i totalställningen.

Forss med i striden
De nordiska kuskarna verkar vara gynnade av att tävlingen avgörs i Sverige då även Mika Forss är med i tätstriden. Han vann dagens kallblodslopp efter att tagit ledningen med Faks Nils och sedan släppt till favoriten innan han avgjorde över upploppet.
Bollnästränaren Jan Ove Olsen tränar även Yannick Gingras vinnare Livi Mistress.
Tysken Michael Nimczyk har haft det motigt hittills under veckan, men ikväll kom den första segern när spurtade hem ett lopp med Fast Food Hanover.
Det skiljer bara två poäng i toppen mellan Ulf Ohlsson och Doug McNair när de i morgon har en vilodag innan allt avgörs på fredag lunch i Gävle.

Topp 8 inför finaldagen på fredag:
1. Ulf Ohlsson, Sverige, 166,5 poäng
2. Doug McNair, Kanada, 164,5 poäng
3. Mika Forss, Finland, 154 poäng
4. Eirik Höitomt, Norge, 151 poäng
5. Yannick Gingras, USA, 149,5 poäng
6. Rick Ebbinge, Nederländerna, 146,5 poäng
7. Matthew Williamson, Nya Zeeland, 135,5 poäng
8. Michael Nimczyk, Tyskland, 125,5, poäng

Svensk Travsport

 

V86: Ohlsson återtog kommandot i Kusk-VM

 

Robert Bergh-tränade Spickleback Face förde Ulf Ohlsson upp i topp i Kusk.VM. Foto: Maria Holmén, TR Bild Foto av Maria Holmén, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-05-29 22:30 Senast ändrad: 2019-05-30 06:59

Ulf Ohlsson kan vara på väg mot en seger i Kusk-VM.
Inför fredagens finaldag i Gävle har blågule Ohlsson återtagit kommandot i ligan i World Driving Championship.
Ohlsson tog en kassaskåpssäker seger med Robert Bergh-tränade Spickleback Face – enda V86-favoriten som höll under skrällkvällen i Rättvik där ingen lyckades hitta alla vinnarna.


Spelformen V86 har dragit ut på sommarturné och nådde på onsdagen den första anhalten i Rättvik. Samtliga åtta lopp avgjordes på dalabanan där fem av V86-loppen ingick i Kusk-VM som i veckan turnerar runt på fem banor i landet.
Fem lopp återstår nu av VM:et. Torsdag är vilodag för kuskarna och på fredag rundas tävlingen av på Gävletravet.
Ulf Ohlsson knep en betydelsefull seger på onsdagskvällen. Robert Bergh hade lånat ut Spickleback Face som mötte ett mycket enklare motstånd än vanligt och Ulf Ohlsson satt och körde efter klockan utvändigt ledaren. Lätt vunnet.
- Han var stark och rejäl men det har han ju visat många gånger förut. Det var ganska givet på förhand att han skulle hamna utvändigt ledaren. Därifrån kunde jag reglera tempot på ett sätt som passade hästen, sa Ulf Ohlsson.
Spickleback Face var spelad på 55 procent av kupongerna i en skrällfylld V86-omgång där det enda kvarvarande systemet åkte ur i V86:ans sista avdelning.
Åby arrangerar som ensam bana V86-omgången nästa onsdag då det alltså bjuds på en jackpot modell större.

Drömmer om Elitloppet
Yannick Gingras är med sina drygt 7000 segrar segerrikast i kuskarnas VM. Jänkaren drömmer om att vinna Elitloppet och ser de 40 loppen han kör i Sverige i veckan som en bra skola.
- Jag lär mig efter hand här och kommer att ha nytta av det här när jag kommer tillbaka med en häst för Elitloppet. För det kommer jag att göra! sa jänkaren med ett leende.

Gingras inledde V86-spelet med Bollnästränaren Jan Ove Olsens Livi Mistress. En jätteskräll spelad på fyra procent på V86.
Att stoet inte var betrodd syntes inte på sättet hon vann på. Ledande storfavoriten Moa Margunn (Ulf Ohlsson) var inte som bäst och Livi Mistress levererade en mycket kraftfull spurt från tredjeparet utvändigt.

I ett ganska ihåligt lopp i World Driving Championship var kvällens största favorit Bottnas Fantom behållningen efter ett lopp i tredjespår sista 1200 meterna av loppet för Rick Ebbinge. Favoriten blev dock nedspeedad i de sista stegen av tredjehandaren Fast Food Hanover, körd av tysken Michael Nimczyk. Jörgen Westholm tränar.
Kanadensaren Doug McNair vann ett kallblodslopp ingående i VM på Lindesberg.

I Rättvik på onsdagen var ordningen återställd kan man säga. Nordiska kuskar har rutin på kallblod och finske Mika Forss stod som vinnare.
Finlands mestvinnande kusk släppte ifrån sig ledningen när det återstod ett varv av sprinterloppet med Faks Nils, och återtog kommandot över upploppsrakan igen. Yannick Gingras från USA hade bra hand med Björs Viking som blev tvåa.
Jan-Ove Olsen från Bollnäs tränar Faks Nils och blev dubbelsegrare på V86.

Pensionärsliv från onsdagen

V86-2 var ett rätt öppet lopp för orutinerade treåringar. Favoriterna visade galopp och Leif Witasp kunde leda loppet runt om med överraskningen Massaj Käll som endast var spelad på två procent av kupongerna. Leksingen Lars Stenvall tränar och äger hästen tillsammans med sin familj
Förmodligen hinner amatören från Leksand vässa sina hästar extra i framtiden.
- Det passade bra det här, jag jobbade faktiskt min sista dag på mitt jobb i dag och är nu pensionär!

Höitomt tog en VM-pinne
Eirik Höitomt från Norge vann ett ”VM-lopp” över lång distans efter att ha kört till ledningen med starke Fagur. Bollnäsproffset Zandra Vidén tränar.
Björn Goop hade två hästar till start och vann ett av ramloppen med egentränat och hade framgångar även på V86-spelet. Sugarcraft lät Goop svepa fältet på den sista bortre långsidan och femåringen försvann snyggt ifrån till en säker seger. Trea favoritspelade Frankenstein Am som fastnade i ledarens rygg.
Femåriga Lullaby S.I.R. var urstark i försöket till Diamantstoet och kunde vinna enkelt trots ett första varv i 12-tempo. Niclas Benzon körde till seger. Anna Björlin, amatör från Färjestad, tränar.
Samtliga V86-spelare misslyckades med att pricka in alla rätt och åttarättspotten går vidare till nästa veckas omgång då en stor jackpot väntar på Åby.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

 

Onsdag 29 maj 2019


Kihlmans V86-Tips - Rättvik

En bra V86-Spik = Sugarcraft

V86-1...5-6-11
V86-2...3-6-7-9-11
V86-3...6 Bottnas Fantom
V86-4...3-4-5-7-10
V86-5...9 Sugarcraft
V86-6...3-6-8
V86-7...5-7-12
V86-8...4-6-9-10-15
3375 rader = 843,75 kr

Inför V86: Frankenstein Am - en derbyhäst enligt Linder

 

Foto av Maria Holmén TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-05-27 18:59 Senast ändrad: 2019-05-27 19:03

Han har strålande form på stallet och hästarna vinner lopp i var fjärde start de gör.
Fredrik Linder tror sig ha en kommande topphäst i Frankenstein Am som startar i V86.

- Jag tror att det är en derbyhäst, säger han och meddelar toppchans i V86.
- På en skala från ett till fem är det 4,8.


Sommarturnén för V86 drar norrut och på onsdag är det Rättvik som är värd för omgången. V86 är spelet som verkligen levererar miljonutdelning på löpande band och i onsdags belönades en ensam vinnare med 16,1 miljoner kronor enbart på åtta rätt.
Fredrik Linder är en kille som tillsammans med sin sambo Magdalena Eriksson har sitt stall i toppform. De har 20 hästar i träning och ligger på en imponerande segerprocent på 26 procent i år.
- Det har gått bra men vi flyttade till en ny gård för 14 dagar sedan och vi får se om vi kan hålla den fina procenten framöver. Vi börjar väl snart se resultatet från den om vi tränar rätt eller fel där. Det verkar bra än så länge i alla fall även om hästarna har gått på träningen från den tidigare gården, säger Fredrik Linder.
- Vi håller till i skogen mellan Avesta och Sala och det är bara tre mil från den gamla gården. Jag har tidigare sagt till de som frågar om vår höga segerprocent att vi har haft en bra vinter och hästarna står väldigt bra inne i sin klass i förhållande till den kapacitet de har.

”Vann lätt senast med krafter kvar”
För två veckor sedan stack Fredrik ut hakan i V75 och trodde på toppchans med sin Falcon Am som vann lekande lätt. Nu har han en ny mycket bra segermöjlighet på V86 i Frankenstein Am. Hästen har bara gjort fyra starter för Linder men tagit två segrar och en andraplats på dessa. Det hörs på Rommetränaren att han har mycket höga tankar om den här fyraårige valacken.
- Frankenstein Am (V86-5) tror jag är en derbyhäst om vi sätter allt rätt framöver. Han har väldigt hög kapacitet och jag hörde på Ludde (som tränade honom tidigare) i fjol att han rankade hästen som sin bästa treåring. Sedan vet jag inte vad som hände. Vi åtgärdade lite grejer när han kom till oss och sedan har det varit spikrakt fram, säger Fredrik Linder.
- Han vann lätt senast från ledningen och Kevin sa att det fanns mycket krafter kvar på tiden 1.14,5 över 2640 meter. Han visade startsnabbhet och följde bilen den första biten. Sedan styrde han och ställde i täten och när Kevin petade lite på honom i sista sväng avslutade han rejält.

”Är en bättre häst än det lopp han går ut i”
Frankenstein Am körs på nytt av Kevin Oscarsson när han går ut i den femte V86-avdelningen från spår tre bakom startbilen. Tränare Linder är optimist och tror på toppchans till en ny seger.
- Det är i alla fall en bättre häst än det lopp han går ut i. Spår tre är okej men jag hade hellre önskat fyra eller fem eftersom starten kommer rätt ur kurvan i Rättvik. Om allt är normalt så borde han ha en riktigt bra chans. Jag bedömer vinstchansen till 4,8 på en skala från ett till fem. Det blir inga ändringar utan skor runt om igen, säger Fredrik Linder.
Och tillägger:
- Jag har aldrig haft en häst för derbyt tidigare men jag har suttit och kört många hästar åt Stefan Melander och Roger Walmann och kan i alla fall säga att den här känns som någonting extra.
Du har även med stallkamraten K.S.Cascade i samma lopp som kommer från seger senast. Möjligheterna där från spår åtta?
- K.S.Cascade (V86-5)
var riktigt bra vid segern på Solvalla. Annars tycker jag att han har varit en liten fegis i starterna innan och galopperat i trånga situationer. Jag sa åt Kevin Svedlund inför loppet senast att kör på säkerhet de första fyrahundra metrarna och sedan får du köra hur du vill.
- Mika Forss som kör hästen nu körde även honom i sista starten i fjol men då hade han spår tolv över 1640 meter. Mika gillade hästen och ville gärna köra honom igen och det här loppet passade bra nu när det är kusk-VM. Hästen har alldeles för lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet men han ligger några snäpp under Frankenstein Am. Jag tror ändå att han har en halv miljon till att hämta innan det börjar kärva. Klarar han första halvvarvet här tror jag att han gör ett bra lopp och då kan han dyka upp bland de tre främsta. Samma balans som senast, skor runt om.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 


 

Tisdag 28 maj 2019


Dagens ALN-Häst = Aifur
Målbilder

Lopp 1 Nr 1 Global Villy - Jonas Moberg


Lopp 2 Nr 3 Kissy´S Icon - Per Anders Thuresson


Lopp 3 V5-1 Nr 5 All Reasons - Nathlie Blom


Lopp 4 V5-2 Nr 7 Bear Turbo - Andreas Andersson


Lopp 5 V5-3 Nr 12 Just East - Erik Berglöf


Lopp 6 V5-4 V4-1 Nr 7 Aifur - Björn Beckman


Lopp 7 V5-5 V4-2 Nr 11 Alfredo Di Stefano - Glen  H Persson


Lopp 8 V4-3 Nr 1 Sidner Specijal - Glenn H Persson


Lopp 9 V4-4 Nr 6 Vici Supreme - Sebastian Hedblom


Ponnyloppet Nr 5 Vikas Rosty - Viktor EkblomKihlmans V5-Tips Färjestad

V5-Tipset -Färjestad
 

V5-1...1-5-9
V5-2...1-7-8-9-10-11
V5-3...1-2-6-8-10
V5-4...8-11-12
V5-5...3-5
540 rader = 540 kr

V4-Tipset - Färjestad
 

V4-1...1-3-8-10-11
V4-2...2-3-4-11
V4-3...2-10
V4-4...5-6-7-8
160 rader = 320 kr

Måndag 27 maj 2019

Olle Alsén glad efter segern i Speedracet Nu tar han sats mot nästa år !

Allsvenska kuskligan: Ulf Ohlsson ohotad i toppen

 

Ulf Ohlsson i den blågula VM-dressen. Foto av Lars Jakobsson TR Bild

stockholm. Publicerad: 2019-05-27 11:32

Ulf Ohlsson håller högt segertempo i täten av Allsvenska kuskligan. Han även Sveriges representant i pågående Kusk-VM där en världsmästare ska koras på Gävletravet på fredag.

Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 134-114-81
2. Carl Johan Jepson, Färjestad, 86-73-59
3. Jorma Kontio, Solvalla, 81-48-40
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 76-61-37
5. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 56-57-61
6. Johan Untersteiner, Halmstad, 55-39-34
7. Peter Untersteiner, Halmstad, 55-29-42
8. Christoffer Eriksson, Jägersro, 47-51-42
9. Erik Adielsson, Solvalla, 45-36-17
10. Ulf Eriksson, Romme, 44-32-30
11. Magnus A Djuse, Östersund, 41-28-24
12. Björn Goop, Färjestad, 40-23-26
13. Conrad Lugauer, Jägersro, 39-11-8
14. Kim Eriksson, Mantorp, 37-26-34
15. Adrian Kolgjini, Jägersro, 35-25-25
Siffror till och med 26 maj

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

 

 

Söndag 26 maj 2019

Dijon vann Elitloppet efter osannolik dramatik

 

Romain Derieux firar segern i Elitloppet med Dijon. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

stockholm. Publicerad: 2019-05-26 19:31 Senast ändrad: 2019-05-26 19:47

En strykning, en trängning, misstänkt passgång och ett resultat som dröjde.
Elitloppet 2019 blev mer dramatiskt än någon kunnat föreställa sig.
En kvart efter målgång stod det klart att segern gick till franske Dijon.
- Det är som en dröm. Jag kan fortfarande inte förstå att vi har vunnit, sade en chockad Romain Derieux efter sin storskräll.

Det fullständigt osannolika händelseförloppet i Elitloppet började redan i defileringen till finalen då försöksvinnaren och förhandsfavoriten Readly Express inte tog ett travsteg.
Björn Goop försökte förgäves att få hästen att fungera i provstarterna, men sjuåringen med den makalösa karriären var synbart halt. En minut före start kom beskedet att hästen inte skulle starta (se separat text).
Det ändrade givetvis förutsättningarna och när franske startkanonen Dijon dök förbi sin landsman tillika spelfavoriten Aubrion du Gers från start var förhandsspekulationerna tillintetgjorda.
Romian Derieux hade dragit mardrömsspåret åtta i försöket och smugit till final via ett spårsnålt upplägg.
Men det var en kontroversiell finalplats då hästen tappade travet sista biten och såg ut att rulla över i passgång.
Domarna friade och från spår fyra i finalen kunde hästen, nu utrustad med stängt huvudlag, utnyttja sin allra främsta egenskap.
Väl i front visade sig Dijon omutlig. Propulsion anslöt tidigt på utsidan, men kom aldrig upp i närkamp.
Istället var det Aubrion du Gers som utmanade upploppet ner.
Detta efter att körande Joseph Verbeeck bryskt tagit sig ut i andra par utvändigt varvet från mål, på bekostnad av finske Next Direction.
Men det var en detalj till.
Även i finalen tappade Dijon travet så till den grad att han var på gränsen till passgång.
Just på gränsen visade det sig, det var vad domarna kom fram till efter tio minuters överläggning.
- Det var en väldigt jobbig väntan. Jag var inte helt säker på om han gick i passgång eller trav och visste inte hur domarna skulle bedöma det. Det var nästan olidligt, förklarade Romain Derieux som sekunderna efter beskedet i högtalarna brast ut i glädjetårar innan försökte spruta ner hela Solvalla-publiken med champagne.
- Elitloppet är ett lopp jag sett sedan jag var barn. Det har alltid varit en dröm att få en inbjudan och komma hit. Men att vinna, på första försöket. Jag kan inte förstå det.
- Det är en fantastisk häst som trivs perfekt över kort distans och när han får komma till ledningen. I finalen stämde allting. Däremot är han väldigt känslig, när banorna blir hårda som den blev av regnet idag så tappar han lätt stilen. Det var vad som hände. Men jag är så lycklig att det räckte ändå. Som sagt, jag kan fortfarande inte förstå att vi har vunnit. Det är den största dagen i mitt liv. 

”Det fanns inte mycket plats, men det fanns tillräckligt”
Men kontroverserna var inte över för det.
Sättet som Aubrion du Gers tog sig ut i andraspår var synnerligen bryskt.
Även här valde domarna att fria i den mån att hästen fick behålla andrapriset medan körande Joseph Verbeeck dömdes till i sammanhanget futtiga 10 000 kronor i böter samt tre dagars avstängning.
- Hästen blev nervös innan loppet, därför kunde vi inte ta ledningen. Men Dijon travade inte sista 50 meterna, det var passgång, han borde ha varit diskad, fastslog Joseph Verbeeck som hade detta svar på hur han tog sig ut i andraspår:
- Det fanns inte mycket plats, men det fanns tillräckligt.
Något som tränaren till tredjepristagaren Makethemark hade tydliga synpunkter på:
- Det spelar ingen roll om han (Verbeeck) får 200 000 kronor i böter. Måste det hända en olycka, att någon bryter benen för att man ska våga diska, frågade sig Petri Salmela vars häst svarade för en lysande debut i absoluta världseliten och inte såg tom ut från ledarryggen – bara två domarbeslut från att bli elitloppsvinnare.

”Inte sin bästa dag”
Besvikelsen i finalen var Propulsion.
- Han hade inte sin bästa dag, så enkelt är det. Jag körde för att hålla inne Aubrion du Gers och undrar hur det gick till när han kom loss bakom oss. Sedan blev det en bryddsam situation, jag ville inte köra på Dijon för att bjuda in Aubrion du Gers i matchen. Men i efterhand spelade det ingen roll, Propulsion var inte som bäst för dagen, sade Örjan Kihlström efter fjärdeplatsen.
Nykomlingen Milliondollarrhyme slutade femma och tacklade finländaren Next Direction sexa.
Looking Superb galopperade i finalen vilket en självkritisk Åke Svanstedt tog på sig.
- Den finska hästen vinglade ut, jag så inte vad som hände, men tänkte att då skulle jag prova invändigt. Sedan pullade han sig så hårt i sista sväng att han trampade upp i sitsen på Ulf Ohlsson och Makethemark. Hästen kändes betydligt vassare i finalen än i försöket och jag kommer att gräma mig länge för det här, det var en väldigt dålig styrning.

Händelselösa försök
Lika rafflande som finalen blev, lika odramatiska var försöken.
Readly Express hängde i tredjespår runt första sväng, men varken Erik Adielsson bakom Double Exposure eller Ulf Ohlsson bakom Makethemark hade något intresse av att ta emot favoriten som sedan fick dämpa farten till 1.11,7 första varvet.
Det andra försöket gick visserligen en sekund snabbare första varvet, men utvändige Heavy Sounds försök att gå i närkamp med ledande Aubrion du Gers tog slut i sista kurvan. Samtidigt agerade Propulsion segt i tredje par utvändigt och fick inte upp farten förrän på upploppet.
- Det blev fel. Vi hade tänkt sätta på can’t-see-back-huvudlag, men hästen blev för pigg i provstarten så det gick inte. Det innebar att han inte kunde ha sitt vanliga norska huvudlag heller. Då blev han lite trög, förklarade Örjan Kihlström.

Bakslag för Redén
Daniel Redén-duon Double Exposure och Heavy Sound hade många förespråkare på förhand, men missade alltså båda finalen efter resor i andraspår utan rygg.
- Om hästen är normal imorgon så är det ett misslyckande av mig. I efterhand ångrar jag att jag inte körde hårdare mot Makethemark för att få överta ledningen. Men jag tappade kontakten med hästen tidigt så jag skulle vilja se om allt är klockrent med henne imorgon, förklarade Erik Adielsson.
Även Kenneth Haugstad anade att något var galet med Heavy Sound.
- Hästen kändes jättefin 500 kvar, men 300 kvar var han tom och tappade travet. Han svarade ingenting på det norska huvudlaget, normalt brukar han explodera när man drar det. Då förstod jag att något inte stod rätt till. Visst fick han ett tufft lopp, men han har vunnit många lopp från dödens.
Därmed fick Daniel Redén nöja sig med ett fjärdepris det år han gick till historien som den förste tränaren att få med fyra hästar i Elitloppet.

Robin Johansson, Kanal 75

Sonens tur att vinna Elitkampen

 

Vinnare av Elitkampen och en halv miljon kronor. Tangen Haap och Björn Karlsson. Foto: Malin Albinsson, TR Bild Foto av Malin Albinsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-05-26 18:41 Senast ändrad: 2019-05-26 18:44

1989 vann pappa Kenneth med Svinten.
I år var det sonens tur i Elitkampen - kallblodens eget elitlopp - med Tangen Haap.
- Vilken häst! Den här segern betyder allt…det här var nog genombrottet på riktigt för mig, sa den 32-årige Solängettränaren Björn Karlsson.


Extraväxeln har sparats sedan i maj förra året på tioårige hingsten Tangen Haap från Örnsköldsvik. På söndagen var det dags i Elitkampen på Solvalla.
Skorna av på hästen som avslutade tungt till en säker seger efter en smygare i loppet som i år bjöd på rekordhöga 500 000 kronor till vinnaren.
Elitkampen är ett av elitloppshelgens populäraste lopp där familjen Karlsson testat några gånger med förre stjärnan Nordgubben under åren men inte nått ändra fram.
Kenneth Karlsson vann en av de tidigaste upplagorna med Svinten och på söndagen var det sonens tur att triumfera i det största loppen för de äldre kallbloden.
Tangen Haap ägs av hockeyproffsen Daniel och Henrik Sedin och tränas av Björn Karlsson som tagit över i stallet. En lycklig lergubbe efter mål.
- Det här är absolut det största jag vunnit. Fy fan vad fin han är! Henrik och Daniel vet jag sitter och jublar där borta i Vancouver och är minst lika glad som jag är.

Raketspurt efter smygare
Tangen Haap brottades med ett niondespår bakom bilen och serverades en resa längs plankan i tredjeparet invändigt av Karlsson.
Jorma Kontio anförde med finske Josveis som tvingades trava 1.19,0 första 1000 för att hålla uppvaktarna ifrån sig. Finländaren var tapper tvåa men orkade inte riktigt hålla en raketspurtande Tangen Haap bakom sig. Öviks-hästen vann med en och en halv längd på tiden 1.20,4 över 1640 meter auto.
Lome Brage vann loppet i fjol och fick den här gången trava i dödspositionen. 600 meter från mål var det tomt i tanken på den kanten och då kunde Björn Karlsson glida ut med Tangen Haap.
- Det är helt enormt, att det kan lösa sig så perfekt. Jag har väntat i ett års tid på att köra barfota med honom och han har ändå presterat bra. Men hela tiden sikta, sikta, sikta hit. Sedan att de strök Månprinsen här i veckan gjorde att pulsen gick upp ytterligare. Men jag hade velat möta honom (Månprinsen A.M.) i dag faktiskt, sa Björn Karlsson.

Ett ”Sedin-väder”

Björns hustru Ida Karlsson är hästens skötare och tog hand om vinnaren efter loppet. I vinnarcirkeln fanns också bröderna Sedins pappa Tommy Sedin som myntade ett uttryck som kan bli en ny klassiker i travleden.
2013 vann Sedins Elitloppet med Nahar. Allt regn den dagen har gjort vädermässigt rusk till ”Nahar-väder” på Solvalla.
- Jag sa just att det här är ”Sedin-väder”, för vi vann ju med Nahar här 2013 då fick jag också stå i vinnarcirkeln. Tangen Haaps seger är jättestort för mig, för det här har vi ju sett fram emot, sa Tommy Sedin.
Regn och blåst i Stockholm. Björn Karlsson tackade och tog emot.
- Finnen var helt enorm. Det var en fördel den hästen och min när det var en sådan bana som det var i dag. Men Jormas häst fick ta emot dem i ledningen och vi fick smyga med, summerade travtränaren karriärens lyckligaste dag.

Mikael Wikner, Kanal 75

Världsrekord på blötan i Treåringseliten

 

Stor stund efter Treåringseliten. Världsrekordhållaren Aetos Kronos med Johan Untersteiner och Jerry Riordan. Malin Albinsson TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-05-26 19:30 Senast ändrad: 2019-05-26 19:53

En miljon i förstapris.
Och det krävdes ett världsrekord för att vinna på blötan.
Johan Untersteiner gästkuskade bakom Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos som spurtade till seger i Treåringseliten i ett lopp där täthästarna bäddade för rekordtiden efter kubbning.

 
En duell mellan Lutfi Kolgjini och italienaren Alessandro Gocciadoro bäddade för en skrällseger i Treåringseliten på Solvalla.
Det 2140 meter långa loppet var en final i loppserien Breeders Course och bjöd på ett förstapris på en miljon kronor.
Lutfi Kolgjini ville köra i ledningen med Upset Face och utsattes för press i omgångar av Alessandro Gocciadoro som tidigt klev fram i dödspositionen med favoriten Axl Rose.
Johan Untersteiner hittade fjärdeparet utvändigt med överraskningen Aetos Kronos som kunde avgöra enkelt och kliva undan upploppet ner på nya svenska rekordet 1.11,9 över 2140 meter.
- Faktum är att jag sagt till alla som frågat i veckan att den här hästen kunde bli en riktig skräll eftersom jag hoppades att ”Ludde” och Gocciadoro skulle köra mot varandra. Aetos Kronos svarade ju för en ruggig årsdebut i försöket på Jägersro när han gick utvändigt Luddes häst på och kämpade storstilat, sa Johan Untersteiner.

Världsrekord med lite darr

Aetos Kronos satte sitt världsrekord med lite darr och var nära galopp ett par gånger under loppet. Halmstadtränaren Jerry Riordan nöjd.
- Det var två starka hästar där framme och den höga farten gynnade oss naturligtvis, sa Riordan om hästen som ägs av konstellationen Team Snyder AB & Aetos Dios AB.

Offensiv av Adrian

Adrian Kolgjini levererade en ordentlig skräll i Treåringseliten för ston med egentränade Sashay My Way. Den nykläckte Jägersrotränaren gjorde sitt drag tidigt i loppet och körde fram utvändigt ledaren. Över upploppet matade sedan det USA-födda stoet ner ledande italienskan Avena Jet med Örjan Kihlström i sulkyn och vann med knapp marginal.
- Banan är vattenfylld och alls inte som snabbast och det var riktigt bra av henne att gå så fort i karriärens åttonde start. Hon har hög kapacitet och jag gillar henne skarpt, sa Adrian.
Segertiden skrevs till 1.12,6 över 1640 meter auto. Storfavoriten från Finland, Mascate Match, åkte på karriärens första förlust efter ett lopp i tredjespår.

I Fyraåringseliten för ston blev det en italiensk uppvisning. Rene Legati tryckte sig till ledningen varvet från mål med Zalie Gar och bara lämnade motståndarna i den sista kurvan.
Segertiden strålande 1.10,8 över den korta distansen för stoet som samlat åtta segrar på elva starter i betydligt enklare omgivningar fram till söndagen. Alessandro Gocciadoro tränar.

Ny jänkare i Fyraåringseliten
Daniel Redén och Örjan Kihlström plumpade i Elitloppet med Propulsion. I Fyraåringseliten Tommy Hannés lopp blev det full pott för duon med Missle Hill.
USA-födde Missle Hill köptes till Sverige under fjolåret av Stall Zet med 28 starter och tre segrar bakom sig som två-och treåring. 
I andra starten i den nya regin kom en seger värd en halv miljon kronor.
Kihlström släppte ifrån sig ledningen med Missle Hill till Evaluate och Stefan Melander och bjöds på perfekt lucka till slut när ledaren försökte skaka av sig motståndet genom den sista kurvan.
- Jag var nöjd med honom i Finland där han fick ett snällt lopp men det är alltid osäkert att veta var man har dem innan de sätts på lite hårdare prov. Men han var ju riktigt bra, sa Kihlström efter segern på tiden 1.11,0 över 1640 meter, auto.

Lärlingseliten avslutade V75-omgången på Solvalla denna elitloppssöndag. Det blev norskt i topp i loppet i form av N.Y.CoeurdeSoleil med Magnus Teien Gundersen i sulkyn, pappan Geir Vegard tränar.
Sju rätt på V75 betalad 583 774 kronor, sex rätt 3275 kronor och fem rätt 187 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

 Kihlmans V75-Tips - Solvalla

En bra V75-Spik = Evaluate