Välkommen


 

     
     
     
     
     
     
     
   


 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring ALN 08-366 480 när det gäller att beställa bilder
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTO i samarbete med ALNNär det gäller trav klicka här >>>>>>>>


     

 

 

 


Foto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


OBS. All bilder i nedanstående "blogg" är skyddade av upphovsrätten och tillhör
Kihlmans/Foto och ALN

Fredag 3 maj 2019

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.se


 

Inför GS75: Kör obesegrade storfavoriten - men tror lika mycket på en annan...

 

Magnus Jakobsson kör två heta segerbud när GS75 på söndag avgörs i Årjäng. Foto av Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2019-05-02 16:48 Senast ändrad: 2019-05-02 16:56

Med obesegrade Polly Avenue kommer han spikas på många GS75-kuponger.
Men Magnus Jakobsson tror på minst lika bra segerchans med en annan häst.

- Jag har bra feeling för My Silver Lining, säger han.


Att Polly Avenue (GS75-4) blir storfavorit när hon på söndag gästar Årjängstravet är givet. Det femåriga stoet har vunnit fem av fem starter.
- Det är en jättefin häst som har varit väldigt bra varje gång. Hon har gjort allt rätt och visat att hon är allround och inte beroende av någon speciell resa eller så. Hon är väldigt ärlig och gör alltid vad man begär av henne. Men nu har hon fått på sig en del pengar och gått snabbt genom klasserna, så motståndet hårdnar och vi kan inte räkna med att hon bara fortsätter på samma vis, säger Magnus Jakobsson om den Berne Gustafsson-tränade hästen.
Den här gången startar Polly Avenue från spår tre i volten. Hon ska lättas från järnskor till aluminiumskor och det är ingen vild gissning att hon kommer till ledningen.
- Utgångsläget är bra. Hon kan öppna bra från start och vi hamnar säkert i den främre träffen direkt. Det klart att jag måste vara optimistisk med en häst som aldrig har förlorat men man ska ändå ta med i beräkningarna att hon är väldigt grön i förhållande till konkurrenterna. Hon är inget givet singelstreck om man säger så.

Bra feeling från bra utgångsläge
Magnus Jakobsson tränar själv kapabla men osäkra My Silver Lining (GS75-5). Hon är jämgammal med Polly Avenue men till skillnad från sin kullsyster har hon inte gjort allt rätt så här långt. Tvärtom har hon galopperat i hälften av sina åtta starter. Men de gånger hon har skött sig har hon slutat topp tre och två gånger har det räckt hela vägen. Senast startade hon med nummer tolv bakom bilen och avslutade starkt till tredjeplatsen.
- Hon hamnade långt bak men gick väldigt rejält i spåren sista 700 meterna. Nu är utgångsläget betydligt bättre, säger Magnus Jakobsson.
My Silver Lining gjorde en start i Årjäng under fjolåret. Då tog hon ledningen från spår fyra bakom startbilen och gick undan till säker seger. Den här gången har hon innerspår bakom bilen.
- Hon kan öppna rätt så bra men jag vet inte riktigt hur snabba de andra år. Dessutom är inte innerspåret i Årjäng helt optimalt. Men det är inte omöjligt att vi kan hålla ledningen. Jag tror att formen är rätt så bra, hon känns riktigt fin i jobben efter senast, och jag tror att hon har väl så bra segerchans som den andra (Polly Avenue). Jag har bra feeling för henne!

”Inte helt iskallt”
Magnus Jakobsson har ytterligare två uppsittningar inom GS75-spelet.
- Notre Dame Broline (GS75-1) öppnade bra senast och fick en fin resa. Hon räckte inte riktigt ändå fram men var inte så långt efter i mål. Nu är inte startspåret så roligt men det känns ändå inte helt iskallt i och med att hon kan öppna så bra som hon kan. Jag skulle tro att distansen är ett plus.
- Tindra Star (GS75-6) var bra när jag vann med henne i höstas, men det har varit lite mycket galopper på slutet och dem vet jag inte orsaken till.

Ola Johansson, Kanal 75

 

 

Torsdag 2 maj 2019
 

Inför V75 (lördag): Nu kan lillebror ta klivet in i Cluben

 

Vinner Örebro International? Mellby Club och Jorma Kontio. Foto av TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-04-29 18:51 Senast ändrad: 2019-04-29 20:01

Mellby Viking vann styrkeprovet Örebro International två gånger.
På lördag kan lillebror Mellby Club ta sin första seger i storloppet.
– Det är en mycket stark och fin häst, precis som sin bror. Jag tror att han vinner när som helst, säger Timo Nurmos.


Solvalla-tränaren passerade under den gångna helgen tio miljoner kronor inkört till stallet hittills i år. Hästarna har vunnit 53 lopp och ståtar med en segerprocent på hela 31 procent. Nurmos toppar även V75-ligan med 15 tränarsegrar och har inlett det här året mycket starkt.
- Det har rullat på mycket bra. Det är inte bara Readly Express utan många hästar som har gått bra och vunnit flera stora lopp. Vi startar också nästan bara i V75 och på Solvalla, säger Timo Nurmos.
Nurmos står inför en mycket spännande helg där Readly Express startar i det finska storloppet Finlandia-Ajo. Han fick ett perfekt läge med spår tre bakom bilen och blir storfavorit för Björn Goop.
- Det är ett av de bästa spåren på Vermo och hästen känns väldigt fin i träningen. Jag körde honom i morse (måndag) och var mycket nöjd, säger Nurmos.

”Är en mycket stor häst”
Samtidigt som Readly Express startar i Finland (tillsammans med tre stallkamrater som startar i övriga lopp) så har Timo det väl förspänt på förhand i Örebro. I lördagens V75-omgång är stayerloppet Örebro International 400 000 kronor i förstapris i dagens sportsliga höjdpunkt. Loppet körs över tretusen meter och brukar vara något av ett genrep inför Harper Hanovers lopp på Solvalla under elitloppshelgen.
Mellby Viking var en av de starkaste hästar som Timo Nurmos har tränat. Han vann Örebro International i imponerande stil två gånger. Först 2014, då han rundade då konkurrenterna från tillägg och vann på tiden 1.14,3. Tre veckor senare gick han ut och vann Harper Hanovers lopp på nya svenska rekordet 1.12,5/3160. Styrkefenomenet vann även Örebro International 2016. Nu är det dags för lillebror Mellby Club att försöka ta en seger i samma storlopp som brorsan.

”Ju längre distans desto bättre”

Vad finns det för likheter och olikheter mellan Mellby Club och Mellby Viking?
- Mellby Club är en mycket stor häst medan Mellby Viking var av mindre modell. Han var inte jätteliten men mindre än Club. Båda har styrkan gemensamt som kommer från deras helfranska mamma (Naomi de Lou). Mellby Club har alltid varit lite fransk i gången precis som Viking var när han var yngre.
- Viking började att stabilisera sig med åldern men var även stänkrädd. Det ändrade sig och blev bättre med tiden men Mellby Club är inte stänkrädd. Viking behövde lite vikt också fram och det tog tid innan han kunde klara sig utan skor. Det var därför han galopperade vissa gånger under karriären, en kombination med hans trav och att han var stänkrädd.
- Club är också fransk i gången men har blivit bättre och bättre. Man måste balansera honom lite men det är en stark och fin häst och han fungerar bra barfota fram. Han tränade väldigt fint i dag (måndag) och ju längre distanser det är desto bättre, säger Nurmos.

”Kommer att vara ännu bättre nu”
Mellby Viking har gjort tre lopp efter sin comeback och var lysande som tvåa i V75 i Mantorp från dödens, galopperade gången efter i kön i en temposkärpning på sista bortre långsidan och var senast trea i V75 efter en tuff resa även då utvändigt om ledaren.
- Han har fått tuffa lopp men varit otroligt fin och kämpat på bra. Senast var han bara en längd efter vinnaren i mål. Jag tror att han kommer att vara ännu bättre nu när han har fått tre lopp i kroppen. Jag tror att han kommer att vinna när som helst.

”Kan gå en 1.14-tid”
Mellby Club har spår två på startvolten i Örebro International (V75-7) och körs av Erik Adielsson. Tränare Nurmos är optimist och hoppas att han kan göra som brorsan Mellby Viking och vinna.
- Han kan säkert gå en 1.14-tid nu och jag tycker att han måste räknas tidigt. Han möter flera bra hästar men är mycket bra i ordning, distansen är perfekt och han står bra inne i loppet. Spåret är också okej. Eventuellt barfota fram och huvudlaget bestäms efter värmningen, säger Nurmos.

”Vann lätt med krafter kvar - ännu bättre nu”
Solvalla-tränaren har ytterligare tre hästar till start i V75 i Örebro på lördag. Så här kommenterar Timo Nurmos deras möjligheter.
- Marvelous (V75-2) har varit väldigt fint i ordning en längre tid men haft mycket otur i loppen. Jag sa inför loppet på Solvalla senast att han vinner när som helst. Då vann han trots spår elva och han tränar fortsatt fint. Nu fick han tyvärr återigen bakspår och den här gången över kort distans. Det är svårt att komma från bakspår i Örebro då det är väldigt speciella kurvor på den banan. Han går barfota runt om igen och med samma vagn och huvudlag som senast.

- Master Hill (V75-4) är en fin häst som hade tränat bra en längre tid inför senaste starten. Då vann han lätt med krafter kvar från bakspår och han kändes väldigt stark och fin i jobbet i dag (måndag) och det känns att hästen har gått framåt. Han kommer att vara ännu bättre nu och läget är bra och han är snabb ut. Spår tre är ett av de bästa spåren i Örebro. Jag måste vara optimist och han går barfota runt om, med öppet huvudlag och vanlig vagn som senast.

”Vann helt okörd senast - vår bästa chans”

- Global Trust (V75-6)
är en mycket fin häst som har varit väldigt fin länge. Han hade lika gärna kunnat ha fem raka segrar. Näst senast gjorde han ett otroligt bra lopp som tvåa i V75-finalen på 1.11,8. Senast vann han helt okörd med tussarna kvar. Han var jättefin i jobbet i dag (måndag) och håller toppformen. Hästen är väldigt snabb ut men har vunnit från alla positioner, ledningen, dödens och bakifrån. Han har även blivit lite mer stabil sedan vi bytte till en annan typ av gamascher. Han har gått barfota runt om, helstängt huvudlag, jänkarvagn och rycktussar i de två senaste starterna och går samma igen. Det är vår bästa chans på V75, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75

Inför V75 (jackpot): Derbytvåan är tillbaka - "Känns bättre än på mycket länge"

 

Foto av Jesper Hammarlund, TR Media

Stockholm. Publicerad: 2019-05-02 10:30 Senast ändrad: 2019-05-02 13:17

I årsdebuten satt han fast med gott om krafter kvar i rygg på Perfect Spirit.
Nu är derbytvåan från 2017, Monark Newmen, rejält på gång efter sjukdom och är en outsider i storloppet Örebro International.
- Han känns bättre än på mycket länge och det är kul att han är tillbaka. Han är en av många som kan vinna det här loppet, säger Fredrik Persson.


Det är jackpot i lördagens V75-omgång på Örebrotravet. Efter att det återigen inte blev någon utdelning på femmorna i onsdagens V75-omgång på Bergsåker, späddes potten på ytterligare. Nu beräknar ATG att en ensam vinnare kan ta hem 53 miljoner kronor enbart på sju rätt.
Fredrik Persson selar ut stallets två bästa hästar och kalmartränaren åker till Örebro med förhoppningar om att kunna vinna med någon av dem.
Monark Newmen gjorde comeback för tre veckor sedan och blev då tvåa. Det var inte bakom vilken häst som helst, utan han satt klistrad i rygg på självaste Perfect Spirit genom mål.
- Han höll nästan på att käka upp hjälmen på Kihlström. Hästen kändes riktigt fin och bättre än på mycket länge. Det var väldigt roligt att köra honom, säger tränaren Fredrik Persson.

”Fick borrelia - blev less”
Monark Newmen blev tvåa i Svenskt Travderby 2017 efter en vass spurt och var nära vinnaren Cyber Lane i mål. Den nu sexårige hingsten har sprungit in 4,4 miljoner kronor men fick problem i fjol höstas.
- Han fick borrelia och fick stå med stark penicillin rakt in i blodet. Det märktes på hästen att han var less på slutet och han hade skiten i kroppen redan när han var tvåa och gick 1.14,1 över tretusen meter bakom Carabinieri i september.
- Det blev en lång vila och sedan vinterträning. Hästen var rejält förberedd när han gjorde årsdebut och nu känns han på hugget igen och vill tävla. Jag är jättenöjd med honom och tycker att han känns bättre än på mycket länge.
- Senaste loppet kommer att föra fram honom formmässigt. Om han sedan har toppform redan nu är svårt att säga för han är rätt så stor och tung med mycket muskler. Det kan vara så att han behöver ett par lopp till men jag tyckte att det här loppet i Örebro var passande som ett andra lopp för honom, säger Persson.

”Är oerhört kvick - kan vinna”
Monark Newmen startar med 40 meters tillägg i stayerloppet Örebro International (V75-7) som har 400 000 kronor i förstapris.
- Det är ett jämnt och öppet lopp och jag tycker inte att det är några superhästar med. Får han gå med i rygg sista varvet är han oerhört kvick på femhundra meter. Löser det sig är han en av många som kan vinna loppet. Men det är klart att springer någon 1.13 av de som står på start blir det tufft. Jag ändrar inget och det blir skor runt om som senast. Det är kul att han är tillbaka, säger Fredrik Persson.

”Tog längder på kanonhästar senast”
Kalmartränaren har även med toppstoet Ultra Bright i den femte V75-avdelningen. Hästen vann direkt i årsdebuten efter ett långt uppehåll, och var senast fyra på tiden 1.10,6 bakom vinnande Ringostarr Treb.
- Ultra Bright (V75-5) inledde bra i fjol men tappade sedan formen helt och fick en bristning i en sena i ett bakknä. Det blev en lång vila och uppträning för att komma tillbaka. Hon kändes jättefin i årsdebuten när hon vann i ett rätt så mediokert gäng, och jag var jättenöjd med henne även senast. Då tog hon längder på kanonhästar som Ringostarr Treb över upploppet.
- Om Shadow Gar får ledningen och får bestämma blir den hästen väldigt svår att slå. Men blir det tufft tempo och hon hamnar bra till ska hon räknas. Det blir inga ändringar.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Onsdag 1 maj 2019

V75: Kihlström historisk med 1000…1001 och 1002

 

Örjan Kihlström efter jubileumssegern nummer 1000 på V75. Jubileumssegern kom med Daniel Redén-tränade Moses. Foto: David Schreiner, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-05-01 18:25 Senast ändrad: 2019-05-01 18:41

Över 6400 segrar totalt i karriären.
I V75 på Bergsåker första maj tog världskusken Örjan Kihlström seger nummer 1000 på V75 och passerar snart självaste Stig H Johansson i ligan.

- Det är ju bara en som klarat av det tidigare så det är klart att det är stort, sade Kihlström efter jubileumssegern med Daniel Redéns Moses, och följde sedan upp med rikstotosegrar nummer 1001 och 1002 med hästar från samma tränare.


För tredje året i rad bjöd travbanan i Sundsvall in till V75 den röda dagen, första maj.
Omgången på Bergsåker avgjordes utan de vanliga klassindelningarna med ett inledande lopp vikt för fyraåringar med maximala 300 000 kronor intjänat.
Kihlströms jubileumshäst i maratonligan för V75 blev lille käcke Moses som tränaren Daniel Redén nojade lite över innan loppet. En kapabel men inte alltid samarbetsvillig häst. Dessutom rädd för startbilen menade Solvallatränaren.
Örjan Kihlström tog med lätthet hand om ledningen med Moses från innerspåret och det blev en överlägsen seger och sänkt rekord med nästan två sekunder, 1.12,5 2140 meter, auto.
- Han var laddad som tusan och drog iväg själv faktiskt. Han var riktigt, riktigt fin i dag, berömde kusken som alltså noterade sig för 1000:e rikstotosegern i karriären.
Stig H Johansson hann, innan han slutade som kusk, med att ta 1006 segrar på rikstoton. Alltså den stora spelformen som startade som V65 och 1993 bytte namn till V75.
På onsdagen blev Kihlström andre kusken över gränsen 1000 segrar på V75.
- Det har passerat väldigt bra hästar på vägen och förhoppningsvis kommer det någon till. Jag har varit med och kämpat i många år och det har ju rullat på bra. Man får vara tacksam, kommenterade jubileumskusken.

Fortsatte med 1001 och 1002
Örjan Kihlström vinner drösvis med lopp varje år och samarbetet med Solvallas Daniel Redén är minst sagt lyckosamt. Av bara farten kom seger nummer 1001:a och 1002:a segern på V75 under dagen i Sundsvall med hästar från det framgångsrika stallet.
I ett lopp över tre kilometer bjöds Fighting Bax en spårsnål resa och vann loppet när storfavoriten (dagens största) Magic Cash tröttnade helt i ledningen.
I V75-avslutningen körde sig Örjan Kihlström till täten med formdjuret och Sweden Cup-aktuelle Michelangelo Ås och spårade till mål i loppet över medeldistans.
Här hann tränare Redén bli lite orolig.
- Jag trodde att han (Kihlström) höll inne lite för länge där när hästarna kom ute i banan - men han vet ju hur man gör!

Ny svepning av stolöftet

Färske hemmaproffset Daniel Wäjersten har helt klart en häst för framtiden i femåriga stoet Global U.S.A.
Wäjersten fick hästen i träning i slutet av fjolåret. 2019 har stoet höjt sig för varje start och nu kom tredje raka.
Global U.S.A. satt än en gång en bit bak och växlade än en gång ett fält med ett rasslande avslut när tränaren lättade på tömmarna – den här gången via fjärdespår i den sista kurvan.

- Det är klart att man är imponerad. Jag har kört en del V75-lopp och vet ju att ett spår för långt ut i en kurva kan man förlora loppet på. Men trots en vid sista sväng håller hon farten bra ändå och vinner med tussarna kvar, sade Wäjersten.

Rus Can höll undan

22-åriga amatören Lovisa Canneryd med licens på Lindesberg, har ett fint kallblod i sexåriga Rus Can. Efter insatsen som tvåa bakom Månprinsen A.M. i den senaste starten spelades stoet till stor favorit i V75-4. Ett lopp där ston hade fördelen av att ställas 20 meter före hingstarna och valackerna.
Ulf Eriksson körde sig till täten efter ett varv och även om Rus Can stannade till lite i sin ensamhet 75 meter kvar blev segern säker.
- Hon har ju en tendens att tycka att upploppet är lite långt. Men det kan vara farligt att ta upp också så i dag körde vi på styrka, sa Eriksson.
Peter Eriksson skröt över bra träningsrundor med Wrongdoer och visst blev det en fullträff. Tredje segern för året kom med körskicklige Anders Eriksson, ett brorsbarn till Bollnästränaren och alltså Ulf Erikssons son.
Jorma Kontio tog för sig av kakan och vann treåringsloppet på kupongen med Qvidja’s Aapo. Pekka Korpi tränar andrahandsfavoriten som fick hållas i måttligt tempo framme i ledningen.
Utdelningen för sju rätt på V75 blev måttliga 3797 kronor, sex rätt delade ut 69 kronor, medan det blev jackpot på fem rätt och miljoner som går vidare till Örebro på lördag, då en ensam vinnare kan bli minst 53 miljoner kronor rikare.

Mikael Wikner, Kanal 75

 Kihlmans V75-Tips - Bergsåker

Kevin Oscarsson kör en V75-Spik = Granit De La Roque

V75-1...1-3-9
V75-2...1-2-4-5-10-13
V75-3...5 Granit De La Roque
V75-4...2-8
V75-5...5 Magic Cash
V75-6...1-2-3-5-6-8-10-11
V75-7...3-9-11
1296 rader = 648 kr


Magic Cash är en bra v75-Spik

 

Inför V75 (onsdag): Glödheta chanser för Nurmos - "Första barfota runt om"

 

Foto av TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-04-30 19:29 Senast ändrad: 2019-04-30 19:48

Timo Nurmos har glödheta chanser hela veckan och i onsdagens V75-omgång tränar han de två största favoriterna.
Hankypanky Rubyred är obesegrad efter fyra starter hos Solvalla-tränaren samt nyblivne svenska rekordhållaren Magic Cash som jagar tredje raka.
- Det är två mycket bra chanser och sedan blir det första barfota runt om på Dixie Brick, säger Nurmos om hästen som är andrahandsfavorit.


Timo Nurmos toppar inte bara landets tränarliga med drygt tio miljoner kronor inkört i år, han leder även klart V75-ligan med 15 segrar. Den här veckan är extra intressant för finländaren som har glödheta chanser både i onsdagens samt lördagens V75-omgång. Det hela kulminerar med Readly Express i Finlandia-Ajo på lördag som körs av Björn Goop från ett perfekt läge med spår tre bakom startbilen.
Men nu tar vi oss an V75-omgången 1 maj på Bergsåker där Nurmos tränar omgångens två största favoriter.
Han inleder med Hankypanky Rubyred som har haft stor uppvisning och vunnit överlägset med krafter kvar flera gånger, bland annat senast. Det fyraåriga stoet är obesegrad efter fyra starter hos Nurmos och har nu ett perfekt läge med spår tre bakom bilen.
- Hankypanky Rubyred (V75-1) är en stark och rejäl häst som jag har gillat mycket hela tiden och det har känts att det funnits mycket utveckling i henne. Senast vann hon på 1.13,3 med gott om krafter kvar. Hon tävlade barfota fram då för första gången och det blir samma balans igen och inga ändringar. Hästen blir bara bättre och bättre och har ett bra läge. Det är min bästa chans på V75, säger Timo Nurmos.

”Första barfota runt om”
I den andra V75-avdelningen selar Nurmos ut Dixie Brick, ett fyraårigt sto som efter en startgalopp i debuten ståtar med två raka segrar.
- Dixie Brick (V75-2) är en häst under utveckling och hon var bra vid segern senast när hon sprang en 1.15-tid. Hon har varit barnslig tidigare men börjar få mer rutin nu och klarade fjärdespåret i voltstart senast. Nu är det en spårtrappa och hon möter mer rutinerade och tuffare hästar än senast. Men vi kommer att rycka alla skor den här gången och det blir första gången barfota runt om. Dessutom ett helstängt huvudlag. Hästen känns fin i träningen och kommer att göra en bra insats.

”Krafter kvar på svenskt rekord senast”
I den femte avdelningen blir Magic Cash storfavoriter efter dennes våldsamt imponerande segerlopp på slutet. Först i V75-finalen på Solvalla då han bara dundrade fram i dödens och krossade konkurrenterna i ett tidigt skede. Samma visa var det senast i Gävle då han fick överta ledningen tidigt och vann på nya svenska rekordet för fyraåringar, 1.14,1 över distansen 3180 meter.

- Magic Cash (V75-5) är en väldigt fin häst som har varit otroligt bra. Han har varit känslig i munnen och är lite fortfarande. Det är därför som han har galopperat några gånger när kusken har varit tvungen att korrigera honom. Det bästa är om man inte behöver ta i honom och att han kan sköta sig själv. Trots svenskt rekord senast så fanns det krafter kvar enligt Jorma. Nu är det tre varv igen och det är en fördel eftersom han är så stark. Men femtespåret i voltstart kan vara lite lurigt. Hoppas att han sköter sig igen för då är det bra chans. Barfota runt om igen.

”Hästen är väldigt fin nu”

Du har ytterligare två hästar med i V75, vad säger du om deras chanser?
- S.G.Charpentier (V75-6)
fick ett tufft lopp i dödens senast i V75. Det är inget att säga om den insatsen. Hästen är mycket fint i ordning men fick tyvärr spår åtta bakom bilen. Det är nästan omöjligt att vinna därifrån i ett sprinterlopp. Han måste ha mycket tur att komma till därifrån. Barfota runt om igen.
- Linus Boy (V75-7) har tränat bra en längre tid men har inte kommit med i lopp. Jag har anmält flera gånger men startpoängen har inte räckt till. Det känns att hästen är bra i ordning och från ett bättre läge hade jag varit optimist. Nu är det spår tolv och det blir normalt mycket svårt därifrån. Men jag vill ha sagt att hästen är väldigt fin nu. Skor runt om igen, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75

Inför V75 (onsdag): Wäjersten har en häst på väg uppåt

 

Daniel Wäjersten intervjuas på en stallbacke 2017. Foto: Mikael Wikner, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-04-30 11:21 Senast ändrad: 2019-04-30 14:59

Hallå där…
…Bergsåkerstränaren Daniel Wäjersten, 28, som har en framtidshäst i femåriga stoet Global U.S.A. som startar i V75 i Sundsvall på onsdagen. Kan du berätta om några riktigt braskande träningsrundor inför starten första maj?


- Nja, vi ligger mest och nöter på i 1.30-tempo i träningen och det ser bra ut tycker jag. Det är inga bekymmer att träna henne. Hon är en sådan häst som alltid ser bra ut.
Du fick in henne i träning i december i fjol, en fix och färdig tävlingshäst som höjt sig i år. Det har blivit två andraplatser och framför allt två övertygande segrar på slutet. Senast vann hon med en startgalopp och svarade för en ögonbrynshöjande svepning i upphämtningen.
- Hon har lite tävlingsnerver och stressade upp sig efter en återkallad start och galopperade innan bilen lämnade. Vi tappade mycket och det var helt klart lite överraskande att hon skulle vara så bra.
Ni hamnade sist i det 13 hästar stora fältet. Du måste ha slagit alla segerplaner ur hågen men kanske ändrad dig när Global U.S.A. tassade med på lätta hovar?
- Blev lite frustrerad eftersom jag tyckte att jag hade bästa hästen men vi kom ikapp enkelt. Jag styrde på och normalt sett brukar det inte bli bra när kuskar gör sådana där offensiver. Men hon visade ju att hon är så pass bra för klassen att hon kan vinna även med sådana lopp.
Hur ska spelarna behandla Global U.S.A. från ett tufft läge i Diamantstoet (V75-2) på onsdagen?
- Det är klart att jag tror på henne. Samtidigt börjar det bli snabba banor nu och spår i tredje led bakom bilen är som det är. Hon kan göra ett kanonlopp som bara räcker till en tredjeplats också. Men det är mycket plustecken också, en häst på väg uppåt i bra form. Vi kör samma i utrustningsväg.
En som är rankad långt ner i förhandstipsen är Serious Try (V75-5) som provar 3140 meter. Han kanske ska vara långt ner i rankingen?
- Ja, han gör det väldigt bra men har hunnit bli åtta år och läget med bakspår på tillägg drar ner. Blir det tempo brukar han alltid spurta ner många till slut och tjäna pengar men att vinna blir svårare. Tre kilometer passar.
Du har nyligen köpt Svante Båths gård i Solum, dryga halvmilen från travbanan i Sundsvall. Hur funkar det?
- Bra. Jag och Svante har 25 hästar var och sammanlagt på gården finns 60 boxar, så det är tolv tomboxar bara för dagen. Det har varit ett ganska tufft år med mycket att sätta sig in i som ny tränare men nu när snön försvann för någon månad sedan fick man en bra känsla i hela kroppen och det kändes som att nästan allt har ”satt sig” och allt hårt arbete har lönat sig, säger Daniel Wäjersten.
Har du familj?
- En sambo. Anna jobbar på kontoret på SCA här i Sundsvall. Hon har ingenting att göra med det dagliga men stöttar mycket kvällar och helger. Vi har tre heltidsanställda och folk som fungerar som konsulter som vi tar hjälp av.
Du har en mix av unghästar och äldre i stallet. Några av nyförvärven har inte startat i din regi ännu, berätta.
- Tour Knight är ett sexårigt sto som kanske kommer ut om sex veckor som vi hoppas få tillbaka till den form hon haft hos Peter Untersteiner. Sedan är det klart att en som Hank von Håleryd är en intressant äldre. Han var duktig i bronsdivisionen och även i silver. Han fick ett halvår i Frankrike innan han kom till oss och hästar brukar kunna höja sig ytterligare ett snäpp av det. Vi har planerat start i slutet av maj med honom. Är han bra hoppas vi på V75 i både Östersund och Boden i början av juni med honom.

Fotnot: Första V75-start på Bergsåker på onsdag är klockan 15.00.

Mikael Wikner, Kanal 75

Tisdag 30 april 2019

Cecilia Karlsson skrällde på V64

Måndag 29 april 2019

I kväll V64 från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Peder Mykla
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 11 Maracanazo - Emilia Leo


Lopp 2 Nr 6 Sunettan Palema - Mikael J Andersson


Lopp 3 Nr 1 Pinsleterna - Johan Ole Östre

Lopp 4 V64-1 Nr 4 Mimmi Dynmite - Jan-Erik Lundkvist


Lopp 5 V64-2 Nr 2 Flashing Boko- Christina A Hande


Lopp 6 V64-3 Nr 3 Osen Prinsessa - Jan Roar Mjölneröd


Lopp 7 V64-4 Nr 3 Onrush Face - Cecilia Karlsson


Lopp 8 V64-5 Nr 4 Peder Mykla - Dagfinn Aarum

Lopp 9 V64-6 Nr 10 Stardust Melody - Carl Johan Jepson


Lopp 10 Nr 1 Thai Explosive - Erlend RennesvikKihlmans V64-Tips -Färjestad

En bra V64-Spik = Rappnor

V64-1...1-3-4-5-7-11-12-15
V64-2...2-5
V64-3...5 Rappnor
V64-4...1-4-8-10-12
V64-5...2-3-7
V64-6...2-10
480 rader = 480 kr

Allsvenska kuskligan: Kihlström tog hem största loppet

 

Örjan Kihlström hissas efter storsegern på Åby i lördags. Foto: Malin Albinsson, TR Bild Foto av Malin Albinsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-04-29 09:29

Örjan Kihlström intar en fjärdeplats i allsvenska kuskligan med sina 52 segrar. Men Solvallakusken vann det största loppet i Sverige i förra veckan.
Tillsammans med Propulsion blev det 1,5 miljoner kronor inkört på ett bräde i finalen av Olympiatravet på Åby.


Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 102-94-70
2. Carl Johan Jepson, Färjestad, 69-57-45
3. Jorma Kontio, Solvalla, 63-35-28
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 52-40-27
5. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 49-46-49
6. Peter Untersteiner, Halmstad, 39-22-33
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 37-34-26
8. Erik Adielsson, Solvalla, 35-26-12
9. Ulf Eriksson, Romme, 35-24-22
10. Christoffer Eriksson, Jägersro, 33-41-35
11. Conrad Lugauer, Jägersro, 32-8-6
12. Torbjörn Jansson, Solvalla, 29-28-32
13. Magnus A Djuse, Östersund, 28-18-18
14. Stefan Söderkvist, Åby, 27-32-22
15. Oskar J Andersson, Bollnäs, 27-30-20
Siffror till och med 28 april

Kanal 75

 

 

 

Söndag 28 april 2019

V75: Propulsion krigade hem Olympiatravet

 

Daniel Redén och skötaren Ellinor Wennebring kramar om Propulsion efter segern i Olympiatravet. Foto av Malin Albinsson/TR Bild

stockholm.

Konkurrenterna gjorde sitt bästa för att bjuda upp till kamp.
Det spelade ingen roll.
Propulsion krossade motståndet i Olympiatravet.

- Det ska inte gå att vinna ett sådant lopp den väg han fick vandra idag. Han är unik, berömde Örjan Kihlström.

I vissa travlopp får storfavoriter mycket gratis.
Olympiatravet 2019 var verkligen inte ett sådant lopp.
Propulsion tvingades göra allt grovjobb på egen hand, men var ändå omutlig i årets första drabbning för den äldre eliten.
- Man blir tagen faktiskt. Han är helt enorm. Jag har fått svälja några gånger efter loppet, sade körande Örjan Kihlström som valde att backa ner i kön från start och sedan blev utsvarad i tredjespår genom andra svängen av Muscle Hustle.

Inte förrän varvet från mål var Propulsion framme utvändigt ledande Cyber Lane, men när upploppet nalkades visade åttaåringen varför han i fjol blev den förste svensktränade häst genom tiderna att springa in elva miljoner kronor under en säsong.

"Finns inga mer ord"

Hoten kom från två hästar som sprungit på innerspår och utnyttjat open stretch, men varken Handsome Brad eller fransyskan Bahia Quesnot hade tillräckligt spurtkrut för att utmana på allvar.
- Jag har skrikit och svurit. Det blev jättetufft. Men han är grymt stark. Vilken kämpe, pustade tränaren Daniel Redén som om möjligt ser ut att ha satt USA-importen i ännu bättre skick under dennes deklarerat sista säsong på tävlingsbanan.
- Det finns så många växlar i den här hästen. Man kan inte tro att han är åtta år och har tävlat i eliten så länge. Det är nog den tuffaste häst jag kommer att komma i kontakt med i hela mitt liv. Det finns inga mer ord att säga om honom, fortsatte Redén som nu kan matcha vidare mot Elitloppet – där Propulsion fått nöja sig med andrapriset två år i rad.
Belöningen på 1,5 miljoner kronor innebär att Propulsion ligger på par jämfört med sina rekordsiffror från 2018.
Segertiden 1.10,9/2 140 meter autostart är densamma som noterats i tre av de fem senaste upplagorna av Olympiatravet och ska ses i ljuset av att underlaget var rejält smetigt på ytan.

Gocciadoro show
Men att banan plågats av regn var inget hinder mot sportsliga prestationer av högsta klass även i övriga lopp.
Den första urladdningen kom i silverdivisionen då Fredrik B Larsson valde att trycka på startknappen hos Milliondollarrhyme i dennes första framträdande över sprinterdistans.

Det gav ledning och 1.09,6 första varvet vilket var tillräckligt för att dra alla konkurrenter möra utom italienske kullkamraten Vareta’ Luis.
Alessandro Gocciadoro lyckades hitta ner i ledarryggen trots en vid förstasväng och bjöd på en sällsynt engagerad segergest sedan han slagit sig förbi sista biten.

- Det är en lång historia, men det är en häst som ligger väldigt nära mitt hjärta. En speciell häst i stallet, förklarade italienaren som emellertid hade sparat sitt bästa krut till bronsdivisionen där Vincero' Gar stod för en sällsynt uppvisning.
Spetsälskande Harran Boko körde sig förbi i första sväng, men Gocciadoro hade inte läst läxan kring sin konkurrents egenskaper och bjöd på en brutal tryckare som utmynnade i våldsamma 1.09,9 första varvet. Efter att ha liftat med i rygg en bit så rundade favoriten sin antagonist på sista bortre långsidan och dundrade undan på 1.11,9/2 140 meter.
- Jag trodde att jag skulle bli släppt till ledningen, men nu fick vi köra i rygg istället. Hästen var formidabel, sade Gocciadoro innan han fick ta emot pris från det svenska skidskyttelandslaget.

”Ruggigt stark häst”

En fartfest av ett helt annat slag kom i Olympiastayern som utvecklades till ett märkligt lopp sedan Örjan Kihlström kört till ledningen med Whipped Eggs och ställt kronometern på 1.14-tempo.
Det var alldeles för snabbt tyckte konkurrenterna som sprang sina lopp 50 meter bakom och sedan aldrig kom i närheten.
- Han fick tuffa på i sin fart hela vägen och de andra var på behörigt avstånd. Och han höll farten så bra att de inte kom närmare heller. En ruggigt stark häst, konstaterade Kihlström om valacken som onekligen visade varför tränare Robert Bergh på förhand så gärna vill se honom komma till ledningen.

Betydligt långsammare körde Björn Goop i täten bakom Mellby Free som fick en oväntat behaglig årsdebut i Lovely Godivas lopp sedan flera av konkurrenterna galopperat från början.
- Det kommer att bli en mellansäsong det här, ett femårigt sto som måste ut och möta eliten. Men hon har något lite extra i sig, jag hoppas att hon ska kunna hitta en eller två växlar till, förklarade Goop om hästen som i och med triumfen tjänat 6,5 miljoner kronor och aldrig varit utanför prispallen på karriärens 15 starter.

Jackpot på lördag

Femåringarna dominerade stort och den femte vinnaren född 2014 var tyske Norton Commander, som onekligen också ser ut att ha både en och två växlar kvar i sin stora kropp. Marc Elias skötte tömmarna åt pappa Conrad Lugauer och valde att åka runt konkurrenterna via tredjespår utan rygg på slutvarvet.

Omgångens yngste vinnare tillika skräll signerades Jörgen Westholm som prickade starten snyggt med USA-födde fyraåringen Remarkable Feet, släppte till hårt betrodde Viking Brodde, och speedade förbi via open stretch.
Det gjorde att utdelningen trots favoritparaden orkade upp i 5 028 kronor kronor för sju rätt.
På fem rätt blev det jackpot vilket innebär att 26,4 miljoner kronor vandrar vidare till kommande lördag på Örebrotravet.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 

Lördag 27 april 2019


Kihlmans V75-Tips - Åby

En bra V75-Spik = Vincero'Gar

V75-1...1-3-10-11-12-13-14-15
V75-2...1-6-7-9-10
V75-3...3-4-6
V75-4...3-5-8-12
V75-5...4-5-12
V75-6...5 Vincero'Gar
V75-7...7 Propulsion
1440 rader = 720 krEn bra V75-Spik = Propulsion

Fredag 26 april 2019

Adielsson om stjärnan: ”En av de absolut bästa hästar jag har kört”

 

Foto av Malin Albinsson TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-04-25 22:49

Vi fick se imponerande prestationer av fantastiska unghäststjärnor i kvalen till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal.
Conrads Rödluva var suverän när hon vann lekande lätt och blir storfavorit till att vinna Drottning Silvias Pokal.
Attraversiamo och Campo Bahia svarade för bländande insatser och blir en riktig godbit att se fram emot i Kungapokalen.
- Attraversiamo är en av de absolut bästa hästar jag har kört. Han känns snuskigt fin och jag är fruktansvärt nöjd med honom, berömde segerkusken Erik Adielsson.
- När man kör den här hästen känner man varje meter att vi vinner, sa Conrad Lugauer om Campo Bahia.


Det var minst sagt högklassiga tävlingar på Åbytravet under torsdagskvällen. Landets bästa fyraåringar gjorde upp i uttagningsloppen till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal.
Attraversiamo imponerade stort när han vann det första uttagningsloppet till Kungapokalen. Det kördes friskt i inledningen på flera händer där Hurriane River tog ledningen och fick sedan hårt tryck av Manuzio Hanover en bit. Attraversiamo kom fram i andra par utvändigt och Erik Adielsson lämnade den positionen 1300 meter kvar och körde till l ledningen dryga varvet kvar. Detta efter en tuff inledning i tredjespår genom första kurvan. Men Attraversiamo såg kanonfin ut hela vägen och vann hur enkelt som helst. Segertiden blev 1.12,6/2140a före en mycket bra spurtande Trust Control som blev tvåa och trea blev Night Rhythm. Den Svante Båth-tränade Attraversiamo har tidigare visat att han är något alldeles extra och Erik Adielsson tog till stora ord efter segern.
- Han är en av de absolut bästa hästar jag har kört. Det är en underbar individ och han är så behaglig hästen. Han känns snuskigt fin och har inte tagit ut sig helt och hållet. Jag är fruktansvärt nöjd med honom, sa Erik Adielsson.

Rödluvan lekande lätt

Conrads Rödluva blir storfavorit till att finna finalen i Drottning Silvias Pokal. Den Daniel Redan-tränade fuxan har flera gånger visat att hon är något utöver det vanliga. Nu lämnade Örjan Kihlström andra par utvändigt ut på den första långsidan och körde mot ledningen. Jorma Kontio som tagit täten bakom Zourane Kronos släppte välvilligt efter sjuhundra meter och därmed var loppet i praktiken över. Via en snabb avslutning under 1.10 sista halvvarvet gled Conrads Rödluva enkelt undan över upploppet. Zourane Kronos klarade andraplatsen precis.
- Hon kändes fin och det blev ett lämplig lopp. Hon är väldigt, väldigt fin. Det kändes redan i bröstkorgen när jag körde henne första gången. Hon är speciell, berömde Örjan Kihlström.

Evaluate obesegrad i Sverige
Kihlström åkte ut och vann även loppet efter med Evaluate i ett kval till Kungapokalen, Den här fyraåringsstjärnan är obesegrad på svensk mark efter tre starter hos tränaren Stefan ”Tarzan” Melander. Det var Sato Different Day som blåste till ledningen direkt men galopperade i första kurvan. Evaluate inledde som tredje häst men ut på den första långsidan gjorde Kihlström slag i saken och forcerade Evaluate till ledningen som togs 1400 meter kvar. Efter att ha varvat på 1.12,9 gled Evaluate enkelt undan över upploppet.
- Det är en jättetrevlig häst som jag körde i fjol somras och det är en fin travare. Det blev ett ganska lämpligt när vi kom till ledningen, även om han var lite peppad inför loppet, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Ny uppvisning av Campo Bahia

Campo Bahia fortsätter att imponera stort och hade en ny uppvisning när han lekande lätt vann sitt uttagningslopp till Kungapokalen. Från spår elva bidade han sin tid i kön den första delen av loppet samtidigt som det var stenhårt tempo i täten. Zephyr Kronos tog ledningen men fick hård press av utvändige Bartitone Artist och första halvvarvet öppnades på hiskeligt snabba 1.06,7. Zephyr Kronos varvade på 1.11,8 och dryga varvet kvar sände Conrad Lugauer fram Campo Bahia utvändigt om ledaren. Han slog sedan klorna i ledaren vid upploppets början och stegade undan till en bekväm seger. Vinnartiden blev kvällens snabbaste, 1.12,1/2140a med krafter kvar och intrycket var bländande.
- Jag är jätteglad såklart och han var oerhört bra. Det är en undantagshäst helt enkelt, så effektiv och snabb. Jag har sällan den känslan att jag vinner loppet men när man kör den här hästen känner man varje meter att vi vinner. Jag är lycklig, sa Conrad Lugauer.

Racing Brodda åkandes
Favoriterna fortsatte att rada upp sig och Racing Brodda hade inga problem att infria favoritskapet i sitt uttagningslopp till Drottning Silvias Pokal. Hon fick en perfekt resa i andra par utvändigt och avgjorde elegant över upploppet efter att Rikard N Skoglund lyft ut henne till attack i tredjespår sexhundra meter kvar. Det fyraåriga stoet tränas av Mattias Djuse och tog nu sin tredje raka seger åkandes.
- Det känns som att en liten sten faller från hjärtat. Jag är inte den nervösa typen men det är mycket ansvar gentemot hästägarna, Mattias Djuse och hans personal. Det var skönt att det gick vägen. Hon kändes fantastisk och det är sällan man vinner så här fina lopp så enkelt med tussarna kvar, sa Rikard N Skoglund.

Jätteskräll av Zeta Wise As
Om det varit en riktig favoritparad hittills så blev det en rejäl knall i det avslutande uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal. Zeta Wise As, spelade till blott en procent av insatsfördelningen, skrällvann till 71 gånger pengarna för Kevin Oscarsson. Detta efter att ha öppnat snabbt till ledningen och sedan släppt till favoriten Felicity Shagwell. Efter en fin resa i rygg på ledaren speedade hon säkert förbi den sista biten via open stretch. Tränar gör Fredrik Linder tillsammans med sambon Magdalena Eriksson. Paret driver en liten verksamhet och fick även med Zeus Bi i finalen till Kungapokalen efter en tredjeplats i försöket.
- Det är jättekul, helt fantastiskt. Det går inte att beskriva, sa en glad Magdalena Eriksson.
- Den här hästen är rätt underskattad och hade problem med halsen i fjol som vi opererade. Nu har vi fått rätt på det.
Segerkusken Kevin Oscarsson körde också ett helt perfekt lopp.
- Förhoppningarna började komma trehundra meter före mål då jag märkte att André Eklundh smackade på sin häst. Hon är lite speciell i sitt humör, men som idag när det är på hennes villkor går det bra, sa Kevin Oscarsson.
Finalerna i Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal körs på Åby den 11 maj.

Final, Kungapokalen
2140 meter autostart
Häst - Tränare
1) Thrust Control - Stefan Melander
2) Attraversiamo -Svante Båth
3) Campo Bahia - Conrad Lugauer
4) Evaluate - Stefan Melander
5) Brothers N.Arms - Stefan Melander
6) Baritone Artist - Markus B Svedberg
7) Townshend Broline - Peter Untersteiner
8) Zephyr Kronos - Daniel Redén
9) Ferrari Sisu - Conrad Lugauer
10) Zeus Bi - Fredrik Linder
11) Night Rhythm - Daniel Redén
12) Derby Simoni - Thomas Madsen

Final, Drottning Silvias Pokal
2140 meter autostart
Häst- Tränare
1) Zeta Wise As - Fredrik Linder
2) Racing Brodda - Mattias Djuse
3) Conrads Rödluva - Daniel Redén
4) Felicity Shagwell - André Eklundh
5) Zeta Kronos - Björn Goop
6) Zourane Kronos - Timo Nurmos
7) Convivial Church - Daniel Redén
8) Miss Sober - Robert Bergh
9) Intake - Jörgen S Eriksson
10) Dancingqueendiablo - Peter Untersteiner
11) Activated - Fredrik Wallin
12) Dallas As - Robert Bergh

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Torsdag 25 april 2019

V86: Heavy Sound visade elitloppsform - snabbast i år på 1.09,6

 

Foto av Maria Holmén TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-04-24 22:57 Senast ändrad: 2019-04-25 00:50

Heavy Sound visade elitloppsform i årsdebuten när han tog en imponerande seger på tiden 1.09,6 i bländande stil.
Det är årets snabbaste segertid i Sverige.
Även om han inte fick någon elitloppsinbjudan direkt i vinnarcirkeln så är tränaren Daniel Redan övertygad om att han platsar där.
- Det har han ju visat att han gör när han är i toppform. Det är en fantastisk häst. Jag är faktiskt lite chockad, sa Daniel Redén.


V86-omgångens sportsliga highlights kom i The Onions lopp, tillika V86-4, där Heavy Sound hade en bländande uppvisning i sin årsdebut. Efter ett succéår i fjol hos sin nye tränare Daniel Redén hade stjärnhästen inte startat på ett halvår när han nu gjorde comeback. Men han hade fått en rejäl vinterträning på sand- och lerbanan i Örsundsbro utanför Enköping där tränare Redén har sitt högkvarter.
Och wow vilken insats som Heavy Sound bjöd på i årsdebuten på Solvalla. Han öppnade överraskande snabbt bakom startbilen och tog hand om ledningen för Kenneth Haugstad. Startraketer som Charrua Forlan och några andra hade inte en skuggan av en chans i starten.
- Fasiken, han tog fram startsnabbheten och hela kittet. Jag tror att den här vintern har gjort honom gott. Nu har han fått en hel träningsvinter i leran, sa Daniel Redén.

”Fantastisk häst - ruggigt bra”
Heavy Sound fortsatte att bomba på i ledningen. Han inledde första 500 metrarna på 1.10,4 och varvade på 1.10,6. Sedan drog han på ytterligare och lämnade de andra när han avslutade under 1.07 sista halvvarvet i mycket imponerande stil. Segertiden blev 1.09,6 i en överlägsen seger och det bara skrek Elitloppet om den insatsen. Något som ägaren Lennart Ågren efteråt i vinnarcirkeln sade sig vara intresserad av att vilja vara med i det här året. I fjol tackade de nej efter att Heavy Sound vunnit Prins Daniels lopp i Gävle veckan innan Elitloppet. Men i är lär det vara dags och en inbjudan från Solvallas sportchef Anders Malmrot lär komma när som helst.
- Herregud vad hästarna springer. Jag är faktiskt lite chockad. Det stod 1.09,6 på tavlan, det kan ju inte stämma. Men det är fantastiskt vilken häst det är. Han var ruggigt bra, sa Daniel Redén direkt efter loppet.

Även den ordinarie kusken Kenneth Haugstad var full av berundan över stjärnhästens segerlopp.
- Att han skulle vara så här bra det hade jag inte kunnat drömma om. Det är inte många hästar man får köra som den här. Man får bara njuta, sa Haugstad.
Tvåa bakom Heavy Sound blev Charrua Forlan på tiden 1.10,7.

Favoriter radade upp sig - jackpot på V86

Det blev en favoritbetonad V86-omgång där sju rätt betalade 1600 kronor. Det blev ingen utdelning på sex rätt och därmed jackpot den kommande V86-omgången som är om två veckor, eftersom det är V75 kommande onsdag den 1 maj.
Utöver Heavy Sound fick vi se flera jättefina prestationer i kvällens V86-tävlingar. I den inledande avdelningen imponerade Gento stort när han vann enkelt med gott om krafter kvar för Kim Eriksson från ledningen.

Sanslös toppform - Blue Mustasche läcker

Ännu mer imponerade Lesperanza i den andra avdelningen för Björn Goop när hon svepte de andra via en ruggig långsida till en lätt seger. Det var minst sagt mäktigt att se.
Conrad Lugauer tog en dubbelseger med två egentränade hästar och båda övertygade. Först Nero Maximus........
och därefter Ilydia Boko, båda från ledningen.

Laura Myllymaa har en sanslös toppform på sina hästar och hennes Blue Mustasche var oerhört läcker när han bara dundrade på i ledningen för Christian Fiore och vann lekande lätt på tiden 1.11,8 på kort distans.

Sir Henry P.Hill var en övertygande vinnare för sin tränare Jörgen Westholm i V86-6 som vann lätt och i den........

 avslutande avdelningen spurtade Solkattens Chiron vasst till seger för Carl Johan Jepson efter att ha kommit ut från sitt innerspår. Tränar gör Tomasz Wisniewski i Mantorp.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Onsdag 24 april 2019


Kihlmans V86-Tips

Conrad Lauger kör en V86-Spik = Nero Maximus

V86-1...1-2-3-4-6
V86-2...1-2-4-7-8
V86-3...7 Nero Maximus
V86-4...4 Heavy Sund
V86-5...2-3-4-5-6-7
V86-6...4-8-10-13
V86-7...1-2-7
V86-8...1-3
3600 rader = 900 krEn bra V86-Spik = Heavy Sund


 

Tisdag 23 april 2019

I dag Lunchtrav från Årjäng med V4 & V5

Dagens ALN-Häst = Västerbo Whistler
Målgångsbilder

Lopp 1 V4-1 Nr 9 Ibra Boko - Erlend Runnesvik


Lopp 2 V4-2 Nr 4 Orvar Mollyn - Dagfinn Aarum


Lopp 3 V4-3 Nr 1 Niklas M.J. - Petter Lundberg


Lopp 4 V4-4 Nr 1 Västerbo Whistler - Paw Mahony


Lopp 5 V5-1 Nr 11 Bara Joe - Per Nilsson


Lopp 6 V5-2 Nr 10 Quality Dancer - Erlend Runnesvik


Lopp 7 V5-3 Nr 9 Egge Piril - Magnus Jakobsson


Lopp 8 V5-4 Nr 8 Bravo Qadir - Stefan Söderkvist


Lopp 9 V5-5 Nr 11 El Cantante - Mikael J Andersson
Kihlmans V4 & V5-Tips - Årjäng
V4-Tipset - Årjäng

En bra V4-Spik = Orvar Mollyn

V4-1...1-7-8
V4-2...4 Orvar Mollyn
V4-3...3-4-5-7-9
V4-4...7-8-9-13-15
75 rader = 150 kr

V5-Tipset - Årjäng

En bra V5-Spik = Shadows Yankee

V5-1...1-2-12
V5-2...1-2-3-6-10-12
V5-3...2-3-5-9
V5-4...1 Shadows Yankee
V5-5...4-7-11
216 rader = 216 kr

Måndag 22 april 2019

Allsvenska kuskligan: Ohlsson värst igen

 

Segrarna blev många för Ulf Ohlsson. Foto: Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2019-04-22 09:40 Senast ändrad: 2019-04-22 09:42

Ulf Ohlsson var med sina tolv fullträffar överlägset bäst i landet under veckan och rycker i toppen av allsvenska kuskligan.


Allsvenska kuskligan

1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 94-92-66
2. Carl Johan Jepson, Färjestad, 67-54-44
3. Jorma Kontio, Solvalla, 61-32-28
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 47-37-23
5. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 46-44-49
6. Johan Untersteiner, Halmstad, 37-31-25
7. Peter Untersteiner, Halmstad, 36-20-26
8. Erik Adielsson, Solvalla, 32-23-12
9. Christoffer Eriksson, Jägersro, 29-36-32
10. Torbjörn Jansson, Solvalla, 29-28-30
11. Ulf Eriksson, Romme, 29-20-19
12. Conrad Lugauer, Jägersro, 28-7-6
13. Stefan Söderkvist, Åby, 26-30-19
14. Oskar J Andersson, Bollnäs, 25-30-20
15. Magnus A Djuse, Östersund, 25-16-15
Siffror till och med 21 april

 

 

V75: Makthemark slog av Sorbet - men Salmela tvekar om Olympiatravet

Foto av Maria Holmén TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-04-21 20:09 Senast ändrad: 2019-04-21 21:01

Det blev en rafflande upploppsduell i ”Sista Chansen” till Olympiatravet.
Makethemark och Sorbet stred sida vid sida, men precis på mållinjen satte Petri Salmelas stjärna nosen först.
- Vilken häst det är alltså, han är nästan overkligt bra. Men det blir inget Olympiatrav, det hade vi bestämt redan innan, sa Salmela som senare lämnade en liten öppning om att han vill fundera under söndagskvällen innan han lämnar definitivt besked.


Söndagens Multijackpot på Rommetravet hade Gulddivisionen, tillika Sista Chansen till Olympiatravet, som dagens sportsliga clou. Det utmynnade i en häftig slutstrid mellan två stjärnhästar som stred sida vid sida. Årsdebuterande Makethemark fick en vilsam resa i tredje par invändigt (efter att ha tagit några galoppsteg i starten) men hade tur att kunna slinka ut i andraspår när utvändig häst galopperade sjuhundra meter kvar. Samtidigt satt loppets favorit Sorbet snett utvändigt om den ledande Speedy Foxy Vicane hela vägen.
Makethemark kom ut i rygg på Sorbet, samtidigt som Örjan Kihlström inte körde någonting med sin häst. Men när Ulf Ohlsson attackerade ute i tredjespår i sista sväng med Makethemark då körde Örjan också. Det gick undan rejält och Sorbet avväpnade enkelt Speedy Foxy Vicane vid upploppets början. Samtidigt kom Makethemark stormande mitt i banan och kom närmare och närmare. Sorbet försvarade sig storstilat men precis på mållinjen satte Makethemark nosen först. Segertiden blev 1.11,4 över distansen 2140 meter med bilstart.

Tränaren rörd - ”En undantagshäst”

Tränaren Petri Salmela fanns på plats och var rörd efter segern.
- Vilken häst alltså, det är så roligt att han får tillhöra det här gänget. Han är en undantagshäst och jag har sagt hela veckan att det är emot naturens lagar att han redan nu slår de här hästarna i årsdebuten. Men han är bara så overkligt bra, sa Petri Salmela.
- Det blev precis en sådan årsdebut som vi på förhand ville ha. Tanken var en snäll resa. Han tog några felsteg från start och sedan löste det sig perfekt och Uffe körde som en dröm. Hästen var ännu bättre än jag trodde.

”Har en lång säsong framför oss - gäller matcha klokt”
I och med segern så är Makethemark klar för finalen i Olympiatravet på lördag. Men tränare Salmela har hela tiden hävdat att det inte är aktuellt.
- Vi hade bestämt på förhand att det inte skulle vara rätt emot hästen. Vi har en lång säsong framför oss och han har många fina lopp att gå i. Bland annat Norrbottens Stora Pris hemma i Boden. Förhoppningsvis har han flera år kvar att tävla och det gäller att matcha honom klokt.
- Jag har sagt preliminärt att det blir Köpenhamn (Copenhagen Cup) om tre veckor.
Elitloppet då?
- Vi får se, det får hästen bestämma, sa Salmela som i en senare intervju ändrade sig och sa att han inte riktigt bestämt sig om Olympiatravet och ville ha söndagskvällen på sig att fundera på saken.
Åbys sportchef Jon Walter Pedersen berättade att han pratat med Petri Salmela som vill ha betänketid under söndagskvällen och sedan återkomma.
Om inte Makethemark kommer så blir det någon av Handsome Brad eller Sorbet som får den sista platsen i Olympiatravet, meddelade Jon Walter Pedersen.

Svenskt rekord av Månprinsen A.M.

Det blev närmare en kvarts miljon kronor i utdelning för sju rätt på V75, detta trots att omgångens största favorit Månprinsen A.M. vann. Han gjorde det som vanligt lekande lätt efter att Gunnar Melander den här gången kört offensivt och styrt fram utvändigt om ledaren efter ett varv. Månprinsen A.M. slog tidigt klorna i sina konkurrenter och försvann ifrån till åttonde raka segern och sin 68:e triumf totalt sett i sin fantastiska karriär. Dessutom på nytt svenskt rekord, 1.20,9 över distansen 2180 meter.
Närmaste uppgift för kallblodskungen blir i ett lopp på Bergsåker och därefter väntar Elitkampen på Solvalla.
- Han kändes jättefin och jag körde på säkerhet. Jag körde ingenting på långsidan och i sista sväng fick han gå på lite och då avgjorde han väldigt lätt, sa tränaren och segerkusken Gunnar Melander.

Bizzi Blizz spöade hingstarna

I V75-inledningen galopperade favoriten Emile Zola Sisu bort sig direkt i starten. Han gjorde sedan en mycket stark upphämtning till sjundeplatsen. Det blev även en tidig galopp för andrahandaren Deep Pockets. Istället blev det en suverän uppvisning av Bizzi Blizz tillsammans med sin tränare Claes Sjöström. Han körde fram utvändigt om ledande Twinkle Kronos och var helt överlägsen på tiden 1.12,1 över kort distans. Bizzi Blizz var enda stoet i loppet men satte alltså killarna på plats.
- Hon gjorde det väldigt bra och vann väldigt enkelt. Det här var inte min taktik på förhand men när favoriterna gjorde bort sig tänkte jag att vi måste vara med i matchen. Hon kändes väldigt, väldigt bra, sa Claes Sjöström.

Kihlström kall och satt kvar

Andrahandsfavoriten Chapter N.Deo vann V75-2 för Örjan Kihlström. Han satt kvar på den sista bortre långsidan när favoriten Southwind Feji attackerade via tredjespår. Men sedan löste det sig perfekt och hon kunde följa med i rygg på favoriten genom slutkurvan. När Örjan vred ut in på upploppet avgjorde Chapter N.Deo säkert före en mycket vasst spurtande Ginny Weasly som blev tvåa. Tränar gör Daniel Redén.

Diskad som etta i mål för passgång

Favoriten Quito Lane först i mål i V75-5 men diskvalificerad för passgång den sista biten. Han gick undan säkert från ledningen men blev rullig i travet den sista biten. Därmed gick segern till tvåan i mål, Head For Home, vilken var en riktig smällkaramell. Hästen, som tränas av Fredrik Wallin och kördes av Rikard N Skoglund, var streckad på blott en procent av insatsfördelningen.

Strålande Global Trust från dödens

I den sjätte avdelningen tog Global Trust en välförtjänt seger i V75 efter flera väldigt tappra insatser på slutet. Han behöver heller inte be om ursäkt för den här segern då han kördes fram utvändigt om ledaren av Jorma Kontio inför slutvarvet och var sedan ensam på plan. Timo Nurmos-tränade Global Trust såg dunderfin ut och har kanonform för dagen.
- Hästen har varit bra hela livet och i dag kändes han jättefin. Han vann med krafter kvar, berömde Jorma Kontio.

Dubbelt Redén och Kihlström

Örjan Kihlström och Daniel Redén avrundade V75-omgången genom Bucks To Burn och detta efter ännu en ”Kihlströmare”. Precis som han gjorde....

 i V75-2 med Chapter N.Deo så satt han kvar i andra par utvändigt när attackerna kom från kön in på sista långsidan. Sedan löste det sig perfekt runt sista sväng och in på upploppet gick Bucks To Burn i närkamp med Sign Me Up To. Den sistnämnde gjorde ett strålande lopp när han kämpade heroiskt till andraplatsen efter att ha travat utvändigt om ledande Ural hela vägen.
Sju rätt på V75 gav 241 618 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


 

Söndag 21 april 2019


Kihlmans V75-Tips - Romme

En bra V75-Spik = Månprinsen A.M.

V75-1...Alla 12 hästar
V75-2...Alla 15 hästar
V75-3...1-6
V75-4...8 Månprinsen A.M.
V75-5... 6 Charlock Wiking
V75-6...4-11
V75-7...3-5
1344 rader = 672 kr


En bra V75-Spik = Charlock Wiking

Inför V75/multijackpot: Redo att lämna avtryck i eliten

 

Makethemark och Petri Salmela efter segern i Jubileumspokalen. Foto av Maria Holmén, TR Bild

stockholm.

I fjol fick han äntligen sin fullträff.
I år ska Makethemark slå sig in i världstoppen.
- Planen är att bara matcha honom i de hårdaste loppen, säger tränaren Petri Salmela inför söndagens årsdebut på Rommetravet.

Sjuk som storfavorit i kriteriekvalet och missad anmälan till derbyt.
Makethemark fick aldrig ens chansen att fullgöra sina största uppgifter som tre- och fyraåring.
Men som femåring kom revanschen.
I augusti i fjol spurtade Petri Salmelas ögonsten förbi sina kullkamrater i en sprakande upplaga av Jubileumspokalen på Solvalla.
Den första miljonchecken var bärgad.
I år ska den sällsamme spurtkanonjären slå sig in bland världens allra främsta travare.
Att han redan tagit plats i sin tränares hjärta står klart.
- Många tycker att det är lätt att säga att han är bästa hästen jag har haft bara för att han sprungit in mest pengar. Men det är någonting speciellt klokt med Makethemark. Om någon häst i min regi kunnat prata så är det han. Den känslan har blivit mycket starkare de senaste åren, han är grym, förklarar Petri Salmela som valt att förlägga årsdebuten till Rommeheatet under den sista dagen av Spring Race.
Spring Race som är ATG:s namn på avslutningen av påskveckan då man kör fyra raka V75-dagar med start torsdag och avslutar med en multijackpot på Rommetravet på söndagen.

Vill inte till Olympiatravet
Rommeheatet lockar med en sista fribiljett till Olympiatravet, årets första miljonlopp för äldre eliten.
Men den är inte Petri Salmela det minsta intresserad av.
- Nej, oavsett hur det går på söndag så kommer han inte starta i Olympiatravet. Vi har många fina lopp att välja bland och det kommer för tidigt, fastslår tränaren till Nordkalottens stora travstjärna.
Men även om Makethemark officiellt tränas i Boden så har han inte varit där på hela vintern.
Istället har han stått på Petri Salmelas Stockholmsfilial.
Och den tänkta vårtrippen hemåt blev inte av.
- Planen var att årsdebutera honom i samband med V75-tävlingarna i Boden 31 mars, men vi har haft några sjuka hästar på filialen så det blev inte av. Makethemark var inte speciellt drabbad själv, han hade en halvdag med feber i vecka 10 och var inte snorig som många av de andra hästarna. Men eftersom han har en lång säsong med många viktiga lopp framför sig valde vi att vänta in det här istället, säger Salmela som annars låter mycket nöjd med hur hans gunstling skött vinterträningen.
- Han fick några veckors vila efter sista starten i november, sedan har det varit full träning förutom veckan efter han stod sjuk. Han har fått två snabbare jobb. För drygt tre veckor sedan hemma på gården, då kändes riktigt fin och jag kan säga att det är det hårdaste jag kört med någon häst på den gården någon gång. Sedan var vi inne på Solvalla i torsdags. Han gick tillsammans med ett sto som fick starta 100 meter framför. Första varvet jagade han ikapp i 1.15-fart, sedan sprang de i en 1.15-fart sista varvet tillsammans. Då kände jag att han är färdig för start.

Brukar vinna i årsdebuten

Och Makethemark brukar prestera när han återkommer efter vinterträning.
Årsdebuterna som såväl fyra- som femåring slutade båda i seger efter virvlande avslutningar.
Något som är Makethemarks signum – att komma flygande långt ut i banan efter en resa en i kön i andraspår.
Det var också så han tog hem Jubileumspokalen.
- Om man kollar loppen genom hela hans liv så är det inte många meter som han har sprungit på innerspår, trots det har han levererat så fint. Men när man kör de allra hårdaste loppen, där det går i jämnt 1.10-tempo hela vägen så är det ofta avgörande att få springa där. Jag drömmer om vad som kommer att hända den dagen han får allt serverat, säger Salmela som planerar att söka upp hårdast tänkbara motstånd under säsongen.
- Men en sådan här häst är det logiskt. Det passar honom att få slå lite ur underläge. Samtidigt är vi inte rädda för några konkurrenter. Har man en sådan här häst måste man tro på honom och tro på hela konceptet vi har. Vårt första stora mål är Norrbottens Stora Pris hemma på Boden i juni. Han var riktigt bra där som tvåa bakom Propulsion i fjol. Hur vi gör på vägen dit är inte bestämt, vi har fått förfrågningar från Copenhagen Cup och Finlandia Ajo. Det funderar vi på efter söndagens lopp.

Väntar med barfota och skygglappar
Vad gäller söndagens lopp så har Makethemark läge att plocka fram ett vapen han inte visat så många gånger, startsnabbhet.
- Hästen kan öppna snabbt också, det vet jag. Han visade det i sista starten i fjol, även om någonting inte stod rätt till med honom den dagen. Jag tycker att innerspår är ett perfekt utgångsläge. Däremot vet jag inte hur hårt Ulf (Ohlsson) vill ladda upp honom och hur stor chans han har att hålla ledningen.
Hur vill du att han körs?
- Det enda jag vill är att han undviker dödens, annars får Ulf köra som han vill.
Utrustningsmässigt fann Makethemark onekligen en växel till då han fick springa barfota runt och med jänkarvagn i samband med genrepet till Jubileumspokalen. Däremot har han ännu inte tävlat med någon form av skygglappar.
- Han har aldrig haft de bästa fötterna och även om de blivit bättre under vintern så kan man inte köra barfota för ofta. Den här gången kommer skorna att sitta på, däremot får han fortsätta med jänkarvagnen.
- Vad gäller huvudlaget så tror jag inte det skulle ge något, i alla fall inte till slut. Hästen är så ärlig och det går gärna inte att springa snabbare än 1.08 sista varvet som han gjort många gånger. Däremot skulle det nog göra honom snabbare bakom bilen, men det får dröja. Kanske i Elitloppet 2020…, säger Petri Salmela.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 


 

Lördag 20 april 2019


Kihlmans V75-Tips - Klosterskogen

Dagens V75-Spik = Lome Brage

V75-1...2-3-5-8-10-12-14
V75-2...4-5-7-9-12
V75-3...2-6
V75-4...3-4-5-8
V75-5...3-10
V75-6...4 Lome Brage
V75-7...3-6-8
1680 rader = 840 kr


 

Fredag 19 april 2019

Idag V75 från Färjestad
Bild Förra året segrade Global Unprotected - Magnus Jakobsson


Dagens ALN-Häst = Perfect SpiritKarl o Johansson fick pris "Månadens Hästägare"

Pelle Prästberg segrade i Dubbelsulkyloppet tillsammans med Ulf Ohlsson

Pelle Prästberg - Peter Jakobsson - Glenn Ohlsson körde kändisracet

 

V75: ”Perfect Spirit mjukare och finare i år”
 

Perfect Spirit har inlett året strålande och vann som storfavorit på V75 på långfredagen. Foto av Lennart Kihlman
 

Daniel Redéns femåriga stjärna hade inga problem när han dominerade långfredagens huvudnummer på Färjestadstravet.
 
- Han var fantastiskt bra redan i fjol, men han känns mjukare och finare i år och det är väldigt positivt. Han är verkligen komplett, sa kusken Örjan Kihlström.
Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal för femåringar är ett riktigt vårtecken och också ett tecken på vad travpubliken kan vänta sig resten av året.
 
Perfect Spirit gjorde inte favoritspelarna besvikna och Hambletonian-vinnaren dominerade loppet från spets sedan Örjan Kihlström ganska bekvämt kommit till ledningen.
Mellantiderna var 1.09,6 första 500 och 1.10,8 första 1 000.
Segertiden blev 1.10,1 över distansen 1 640 meter autostart.
 
- Han såg fin ut och det är det viktiga. Han ser finare ut i travet i år jämfört med förra året. Vi har det norska huvudlaget kvar och det brukar han svara bra på. Det finns en hel del kvar att göra, sa tränaren Daniel Redén.
 
Förstapriset var en kvarts miljon kronor och Perfect Spirit närmar sig tio miljoner kronor insprunget i karriären via 17 segrar på 31 starter.
 
Bakom storfavoriten såg flera andra femåringar spännande ut. Peter Untersteiners Heart Of Steel avslutade strålande från tredje utvändigt till andrapriset.
 
- Jag har en feeling att han kan gå rätt så längt denna hästen. Han har haft en bra vinter. Han tar så långa kliv att man inte känner hur snabbt det går, sa Halmstadkusken.
 
Även trean Eldorado B. såg läcker ut med krafter kvar från rygg på ledaren.
 
- Det såg jättefint ut, det blir ett roligt och spännande i år, sa tränaren Hans-Owe Sundberg.
Storfavoriten skenade och ströks
V75-omgången bjöd på stor dramatik redan före första loppet då storfavoriten Hevin Boko sparkade bakut och skenade i uppvärmningen sedan hästen blivit rädd för en traktor. Hästskötaren som satt i vagnen lyckades parera sparkarna och hanterade situationen på ett föredömligt sätt.
Hevin Boko blev struken och därmed kom endast fyra hästar till start i V75-1.

 
Odessa Celeber fick bära ett mycket stort favoritskap och tillsammans med Örjan Kihlström blev det favoritseger efter en stark insats efter attack 700 meter från mål.
Roger Walmann tränar det femåriga stoet som tjänade 100 000 kronor och därmed klev över en miljon kronor inkört.
- Hon var bäst i det här gänget och vann på ett bra sätt, konstaterade Roger Walmann.
Goop hälsade till ägarna

I V75-2 visade Björn Goop att han även bemästrar kallblod och han serverade Joker C.K. ett drömlopp när han hittade andra utvändigt från bakspår och 20 meters tillägg över kort distans. Jan-Olov Persson tränar segraren som gav 17,93 vinnarodds på ATG.
Mitt på upploppet hälsade Björn Goop till någon på publikplats.
 
- Ägarna är uppe i våran loge, jag ville bjuda på det, sa Färjestadskusken.Segergest fick vi se även i V75-3 sedan Christian Fiore dominerat loppet från start till mål med favoriten Taiga Woodland.
 

Segertiden blev fina 1.12,8 över distansen 2 140 meter autostart och tränar gör Laura Myllymaa som kunde räkna in karriärens andra V75-seger.


 

Ledning från start till mål fick vi se även i V75-4 där Emmylou var bäst för dagen tillsammans med Carl Johan Jepson. Tränar gör Axevalla-amatören David Persson.
 

I V75-5 blev det hemmajubel sedan Magnus Jakobsson lotsat Global Weather kopplat segergreppet mitt på upploppet efter en resa utvändigt ledaren. Det var fyraåringens fjärde seger på sex starter i karriären.
Långfredagens stora skräll kom i V75-6 över dryga tre kilometer där 41-oddsaren Enzo Am hade torrt spurtkrut över upploppet efter en resa i tredje invändigt. Per Nilsson satt i segersulkyn och tränar och äger gör Färjestadsamatören Bengt Oltorp.
 
Sju rätt på V75 gav 71 506 kronor, sex rätt gav 392 kronor och fem rätt 32 kronor.
 

 Kihlmans V75-Tips - Färjestad

En bra V75-Spik = Vincent As

V75-1...3-5
V75-2...1-4-6-8-10-11-12
V75-3...1-4-5-8-10
V75-4...1-2-3-9-12
V75-5...1-4
V75-6...10 Vincent As
V75-7...3-4
1400 rader = 700 kr

 

Inför V75 (fredag): Revanschlysten underdog

 

Lucifer Lane flankerad av Thomas L Nilsson och skötaren/ägaren Christine Larsson. Foto av Thomas Engström/TR Bild

stockholm.

Den folkkäre familjehästen som ständigt överraskar.
På fredagen för Lucifer Lane årsdebut.
- Man har fått kika i lite andra propositioner mot vad man är vad vid den här tiden på året. Det är jättekul, säger tränaren Thomas L Nilsson inför V75-omgången på Färjestad.

Långfredagen på Färjestad brukar vara platsen för en av årets första riktiga fartfester.
Loppet med det långa namnet ”Hertigen av Värmland, Prins Carl-Philips Jubileumspokal – Femåringslopp” har lockat många av landets bästa femåringar genom åren.
Hästar som direkt, eller året efteråt, tagit steget vidare till världseliten.
Den snabbaste upplagan hittills kördes 2014 då Magic Tonight dundrade runt på 1.09,5, sex tiondelar snabbare än vad som krävdes då hästen vann Elitloppet året efter.
För tre år sedan segrade en viss Propulsion och i fjol vann Pastore Bob, som följde upp med att ta hem Finlands största lopp Finlandia-Ajo.
Tittar man längre tillbaka i segerlistan återfinns superstjärnor som Gidde Palema, From Above och Opal Viking.
Om vinnaren av årets upplaga når sådana höjder återstår förstås att se, men på startlinjen finns några av fjolårets bästa fyraåringar med Hambletonianvinnaren Perfect Spirit i spetsen.
Denne gjorde i rent hus i årgångsloppen under första halvan av säsongen då han tog hem Kungapokalen och Sprintermästaren.
Därmed var han också den som i första hand stod i vägen för Lucifer Lane.
Hästen som tränas av Thomas L Nilsson och körs av sonen Johan A Nilsson.
En duo som inte brukar figurera i de största loppen.
Räknar man bort Lucifer Lane så sprang Thomas’ hästar in cirka 150 000 kronor medan Johan körde 18 lopp, utan att placera sig bland de tre främsta, under 2018.
Men räkna bort Lucifer Lane ska man verkligen inte göra.
Det är något som både spelare och konkurrenter fått erfara under två glimrande säsonger på tävlingsbanan.

Gasar för ledningen
För familjen Nilsson har onekligen visat att man kan förvalta en stjärna när man väl fått fram en.
Lucifer Lane inledde karriären med att stapla segrar i enklare omgivning och avrundade treåringssäsongen med seger i Breeders Crown-finalen, värd 800 000 kronor.
Precis som vid genombrottet i Margaretas Tidiga Unghästserie fem månader tidigare var hästen spelad till över tio gånger pengarna.
I Kungapokalskvalet som fyraåring besegrade han blivande derbyvinnaren och storfavoriten Who’s Who, men gick nöja sig med femtepriset i finalen.
Bättre gick det i Sprintermästaren då Lucifer Lane stred med Perfect Spirit till mållinjen efter att ha serverats en drömresa av sin i sammanhanget orutinerade kusk.
Andra halvan av säsongen blev inte lika lyckosam, men triumfen i Najos Minne hemma på Örebrotravet visade att gnistan finns kvar och nu står hästen alltså inför årsdebut som femåring.
En årsdebut där han åter drabbar samman med Perfect Spirit.
- Vi är väldigt revanschsugna, vi har ju inte lyckats slå honom ännu, berättar Thomas L Nilsson som nyligen vässade upp formen i ett provlopp.
- Det var ingen officiell tidtagning, men hästen gick en snabb avslutning och kändes väldigt bra, pigg och alert. Han landade någonstans mellan 1.12-1.13 över 1 600 meter med full fart över mål sedan jag lyft ut från rygg ledaren 600 kvar. Det var det besked jag ville ha.
Hur har hästen utvecklats under vintern?
- Han har inte växt något på höjden, däremot har han blivit grövre. Vi fick ett litet bakslag för en månad sedan då vi fick behandla ett bakknä, i övrigt har det fungerat som önskat då han gått mycket tryckvagnsträning.
Är han lika väl förberedd som inför fjolårets årsdebut, då han vann i stor stil?

- Då hade han gått två provlopp, i år blev det ett tuffare intervalljobb istället. Totalt är han kanske lite lugnare tagen i år, men jag tror att han är redo att prestera bra direkt.
Vad har ni får ambitioner under året?
- Jag vet inte. Hästen har redan gett oss så pass mycket så vi har väl inga jättestora planer. Jag hoppas att han fortsätter att tycka att det är lika roligt att tävla, då borde han kunna tillhöra de bättre i sin kull ett tag till. Vi tar ett lopp i taget och har inte satt upp några direkta mål. Har man fått fram en sådan här häst på 40 år vill man vara rädd om honom. Samtidigt är det klart att jag har funderat kring vilka lopp som skulle vara lämpliga. Man har fått kika i lite andra propositioner mot vad man är vad vid den här tiden på året. Det är jättekul.
Har ni fått några inbjudningar från storloppsarrangörer?
- Ja, vi fick en inbjudan till Klosterskogen på lördag. Men då hade vi redan sett ut det här loppet på Färjestad.
Hur ser du på loppet, kan ni slå Perfect Spirit den här gången?
- Jag såg Perfect Spirit i årsdebuten på Örebro och måste säga att jag aldrig sett honom så fin, så det blir inte lätt. Men Lucifer var som sagt väldigt fin i sitt provlopp också.
Hur gör ni med utrustning och balans?
- Förutsatt att banan inte blir stenhård så kommer han att tävla barfota fram, han har väldigt fina hovar fram. Sedan sätter vi på trekvartsstängt huvudlag. Det hade han i både försök och final av Sprintermästaren och är det huvudlag han öppnat snabbast med. Över sprinterdistans måste vi vara med och gasa från start.
Vill du att han körs i ledningen?
- Det avgör förstås Johan och jag vet inte om det går att nå dit. Att komma förbi Eldorado B. blir inte lätt. Men skulle han ta ledningen så tycker jag att det vore kul att prova och försöka syna Perfect Spirit. Vi är som sagt revanschsugna efter förra året, säger Thomas L Nilsson.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 

Torsdag 18 april 2019

V75: Spännande lillasyster tog Påskägget

 

Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

stockholm.

Storasyster laddas mot Elitloppet.
På torsdagskvällen presenterade sig Vivacious Allie för den svenska travpubliken.
- Det är enorma likheter exteriört och utseendemässigt. Det blir spännande framöver, förklarade tränaren Daniel Redén sedan han fått se sitt nyförvärv skoja med kullsystrarna i Påskägget på Gävletravet.

 Sällan har en häst tjänat 150 000 kronor så enkelt.
Årets upplaga av Påskägget blev ett sömnpiller för publiken.
Men en som njöt av den uteblivna dramatiken var Daniel Redén.
Örjan Kihlström tilläts köra 1.17,3 första 1 500 meterna i ledningen varefter Vivacious Allie sprintade ifrån sina konkurrenter på spänstiga ben över upploppet.
- Det är en jättefin häst som jag tog in i träning av en anledning, att hon var syster till Double Exposure och att det är enorma likheter exteriört och utseendemässigt. Jag ville prova om hon är som syrran. I träningen är de inte lika ännu, men det var kul att hon var så startsnabb och såg så fin ut till slut. Det blir spännande framöver, berättade Daniel Redén.
Och ska man jämföra med storasyster så ser det onekligen lovande ut då två år äldre och nyligen elitloppsinbjudna Double Exposure behövde fyra starter på svensk mark för att spräcka segernollan som fyraåring.

Övertygande favoriter
En stor anledning till att kvällens huvudlopp gick så långsamt var att Alessandro Gocciadoro valde ett passivt upplägg i tredje par invändigt med totofavoriten Zaragoza.

Två lopp tidigare var det annat ljud i skällan då treårige Acciaio hade uppvisning på banrekordtiden 1.13,5/2 140 meter autostart.
Den italienske succétränaren gjorde sitt första besök på Gävletravet och passade på att hylla banmästarna.
- En riktigt bra häst som fungerar ännu bättre i Sverige på lite större banor med bättre underlag. Det är den här typen av banor vi saknar i Italien.

Enkla favoritsegrar var kvällens tema och allra enklast blev det för Hankypanky Rubyred. Timo Nurmos läckra fyraåringssto joggade ifrån i okörd stil på 1.13,3/2 140 meter efter tidig ledning.
Några lopp tidigare hade Kontio använt samma segerrecept bakom stallkamraten Magic Cash som följde upp sin V75-finalseger på bästa sätt.

Betydligt svettigare och mer spårfylld väg till vinnarcirkeln fick Minnestads El Paso, som räddades av att utmanande You To Neat galopperade kort före mål.
- Han är så laddad i år att han inte riktigt är med mig. Jag tror att jag körde i andraspår i tio meter, men skulle han ha någon chans så fick jag ge honom det värsta lopp han fått i hela sitt liv. Men hästen bara fortsätter att utvecklas för varje start, jag tror att han springer 1.10 i sommar, urskuldade sig Rebecca Dahlén.

Multijackpoten växer

En som sprang 1.10 redan denna kväll var Disco Volante. Uppladdningen inför Lotterialöpningen i Neapel löstes på tilltalande sätt och 1.10,2/1 640 meter autostart gör honom till den näst snabbaste vinnaren på svensk mark under 2019.
- Tanken var att han skulle få kuta på lite fortare idag och det gjorde han också. Hästen var jättefin, kommenterade Ulf Ohlsson.
Omgångens enda överraskning signerades Jörgen Westholm som bestämt körde till ledningen med Guli Rubin och inte släppte någon över bron.
Det förhindrade absolut bottenutdelning på V75, men med ynka 617 kronor för sju rätt blev det sexrättsjackpot.
Därmed flyttas ytterligare nästan nio miljoner kronor vidare till söndagens multijackpot på Rommetravet.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 Kihlmans V75-Tips - Gävle

Rebecca Dahlén kör en v75-Spik = Minnestads El Paso

V75-1...2-4-5-6-8
V75-2...1-6-7-13-14
V75-3...1-2-3-4-5-6
V75-4...1-11-12-13
V75-5...14  Minnestads El Paso
V75-6...6 Disco Volante
V75-7...1-7-10
1800 rader = 900 kr


En bra V75-Spik = Disco Volante

Upp till bevis för Goop och Bold Eagle

 

Bold Eagle. Foto av Mia Törnberg TR Bild

stockholm.

Björn Goop och Bold Eagle drog femtespår bakom bilen i lördagens Prix de l’Atlantique på Enghien.
Det blir första gången som duon strålar samman i lopp.

Efter att ha utvärderat plattmatchen i Grand Criterium de Vitesse i mars bestämde sig ägaren Pierre Pilarski att byta kusk på sin stjärnhäst.
Önskemålet var att Bold Eagle skulle göra comeback i Prix de l’Atlantique med Björn Goop i sulkyn.
- Vi måste få veta om Bold Eagle fortfarande vill springa och för att göra det måste vi ändra hans rutiner, det gäller all typ av träning och återhämtning, samt hur han körs i loppen. Det här är inget straff mot Franck Nivard som vunnit så mycket med hästen, berättade Pilarski för Kanal 75 i slutet av mars.
Varför väljer ni Björn Goop?

- Därför att han är en kusk på allra högsta nivå. Han känner min häst väl efter att ha tävlat mot honom så många gånger. Dessutom är han en gentleman och ett fullblodsproffs, både i med- och motgång.
På lördag ser det ut att bli verklighet när Sveriges segerrikaste kusk ska sitta upp bakom Frankrikes största fixstjärna.
Men duon är inte helt obekanta med varandra. Goop var uppsatt som kusk på Bold Eagle i Prix de Bretagne på Vincennes 2017, men fick bara värma hästen som visade sig ha problem med en hov och ströks ur loppet.

Vunnit två år i rad
Bold Eagle har segrat i de två senaste upplagorna av Prix de l’Atlantique och är obesegrad på Paris andra travbana Enghien.
Petade Franck Nivard, som kommer med fyra raka segrar i loppet, får i år köra stoet Tessy d’Ete.
Många franska hästar har genom åren tagit vägen via i Prix de l’Atlantique till Elitloppet och med i årets fält finns redan elitloppsklare Dijon samt fjolårets deltagare Uza Josselyn – hästen som enligt positioneringssystemet avslutade snabbast av samtliga hästar under hela elitloppssöndagen, men ändå missade finalen.

Startlista
Prix de l’Atlantique
2 150 meter autostart

1 Uza Josselyn – Gabriele Gelormini
2 Billie de Montfort – Eric Raffin
3 Valko Jenilat – Francois Lagadeuc
4 Traders – Yoann Lebourgeois
5 Bold Eagle – Björn Goop
6 Dijon – Romain Derieux
7 Carat Williams – David Thomain
8 Tony Gio – Christophe Martens
9 Tessy d’Ete – Franck Nivard
10 Titty Jepson – Alexandre Abrivard
11 Cash Gamble – Jean Philippe Monclin
12 Looking Superb – Jean Michel Bazire
Förstapris: cirka 750 000 kronor

Robin Johansson, Kanal 75


 

Onsdag 17 april 2019

V86: Svenskt stål bet i fint fyraåringslopp

 

Flight Dynamics och Per Lennartsson. Foto av TR Bild

stockholm.

Fyra färska hyperintressanta USA-importer på startlinjen.
Plus en svensk slitare som vunnit ett lopp på 22 starter.
Flight Dynamics satte sina blåblodiga kullkamrater på plats i onsdagens fyraåringslopp på Solvalla.

Europadebutanterna Im Your Captain, Zephyr Kronos, Samo Different Day och andra gången på svensk mark travande favoriten Night Rhythm stal rubrikerna på förhand.
Men när onsdagens fina fyraåringslopp på Solvalla gick iväg blev det blågult i topp sedan Per Lennartsson serverat Flight Dynamics en snygg smygare bland galopperande konkurrenter och ordnat hästens andra seger i karriären.
- Det var en del osynade hästar med i dag som vi inte ha en aning om. Vi kom igenom bra, sedan gick det väldigt fort hela vägen och han fick jobba stenhårt för att komma ikapp. Men han har ett fantastiskt huvud, berömde Lennartsson om hästen som slutade tvåa i fjolårets långa E3-final och nått samma placering ytterligare sex gånger i karriären.
Karriärens enda seger hade nio månader på nacken, men dubblades nu i en prydlig tränartrippel för Stefan Melander sedan Manuzio Hanover och Im Your Captain slutat närmast bakom.

Finsk storvinst
Att två av omgångens största favoriter gjorde sitt i Can Lane och Marvelous hindrade inte utdelningen från att snudda vid sjusiffrigt.
Fem miljonvinster delades ut varav den största gick till Finland och ett litet system med fyra spikar som belönades med 1 961 004 kronor.

Huvudanledningen till det var Made In Sweden, tränad av Kalmaramatören Evelina Johansson, som gick en rejäl långspurt för Kim Eriksson och sopade bort 94 procent av alla kvarvarande system.
Amatörtränad glädje kom även efter första avdelningen då Kristian Lindberg styrt Dolorosa Am till spurtseger.
- Det var bara att åka med. Tränaren har gjort ett jättebra jobb, kommenterade Lindberg innan den nämnda fick utveckla:
- Jag fick hästen när han var skadad, av Kristian, och tycker att han ska få köra. Vi har ett bra samarbete. Men idag var hästen bättre än jag vågat tro, förklarade segertränaren Elina Jernberg.

Italiensk uppvisning

En annan överraskning var forne snackhästen Pane Vino som var satt i utmärkt skick av sin nye tränare Marcus Lindgren. Christoffer Eriksson skötte tömmarna i en snygg spurtseger före en tapper Panther Face.
Peter Untersteiner hade som så ofta hästar på båda banorna och valde själv Åby varpå han fick se Erik Adielsson välja en liknande avvaktande segertaktik bakom Ilona Håleryd.

Men även om omgången gick i blågula tecken så kom kvällens sportliga höjdpunkt från Italien.
Stoet Ultimaluna Grif och kusken Federico Esposito presenterade sig för den svenska publiken genom att dundra runt sina konkurrenter på strålande 1.11,6/2 140 meter. Tyvärr avstod Esposito från att besöka vinnarcirkeln efteråt varvid Solvallabesökarna inte fick någon möjlighet att lära känna ekipaget närmare.

Robin Johansson, Kanal 75

 Kihlmans V86-Tips

J