Välkommen


 

     
     
     
     
     
     
   


 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring ALN 08-366 480 när det gäller att beställa bilder
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTO i samarbete med ALNNär det gäller trav klicka här >>>>>>>>


     

 

 

 


Foto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


OBS. All bilder i nedanstående "blogg" är skyddade av upphovsrätten och tillhör
Kihlmans/Foto och ALN

Måndag 4 mars 2019

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.seOn Track Piraten kommer på Lördag till V75 på Färjestad

Söndag 3 mars 2019

V75 (söndag): Kan det bli lilla Elitloppet för amatörhästen?

 

Ajlexes Cubano lyser av form. Erik Adielsson körde nioåringen i Eskilstuna V75. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild Foto av Lars Jakobsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-03-03 17:34 Senast ändrad: 2019-03-03 17:42

Bra har han alltid varit men kanske är hästen som bäst nu vid nio års ålder.
Ajlexes Cubano lyser av form och klev på söndagen över två miljoner intjänat i karriären efter segern i Eskilstuna V75.
Amatören Anders Jonsson från Falun lurar på sista helgen i maj och lilla Elitloppet med gamlingen.


Snöblandat regn och blåst var det yttre förutsättningarna på Sundbyholmstravet i Eskilstuna. Söndagsomgången med spelet V75 såg på förhand ut som en svårknäckt nöt för spelarna med många hästar som normalt inte är med i travets elitserie.
Men en efter en av de betrodda ramlade in och det blev i stället en ganska lätt omgång med drygt 10 000 kronor i betalning för alla rätt.

Rommeamatören Anders Jonssons Ajlexes Cubano var favoritspelad i loppet för den högsta klassen som inledde V75.
Erik Adielsson satt bakom en häst i högform. För ett par veckor sedan segrade nioåringen på Solvalla över sprinterdistans på kanontiden 1.11,2. Nu brottades man med ett bakspår över medeldistans, och det gick bra det också.
Tempot var ganska högt uppskruvat framme i täten och Ajlexes Cubano avgjorde utan att behöva visa botten sedan Adielsson låtit valacken kliva på först i tredjespår 700 meter från mål.
- Att vara i den åldern och ha gjort så många starter och få gå ensam i tredjespår sista 700 och bara kriga. Nej, det är bra gjort, sade Adielsson som hoppade in i stället för semestrande Tomas Pettersson.

Hur matcha mot maj?
Pensionerade journalisten Anders Jonsson tränar hästar på gården Stora Hälla i Falun och slutar aldrig förvånas över pållen som agerar som en evighetsmaskin.
- Det är fantastiskt naturligtvis. När jag tog hem honom och började träna själv hade han tjänat 90 000, nu har han gått över två miljoner. Som jag sa efter Solvalla så kanske vi ska börja fundera på sista helgen i maj. Det vore kul att matcha dit, jag vet bara inte hur man gör med den här hästen som är van att starta varannan vecka! sa Anders Jonsson.
Ajlexes Cubano lär få en stor hejarklack om det blir start i Sweden Cup, Lilla Elitloppet.

Torkan över för Djuse

Söndagens bästa prestation lät vänta på sig till den sjätte avdelningen i loppet för hästar som tjänat upp till  750 000 kronor. Mattias Djuses Leader Brodde svepte fältet i fjärde- och sedan tredjespår från fjärde utvändigt sista 700 och klev ärligt undan.
- Han brukar få mycket skit av så kallade experter men fick nu visa hur bra han är, sade Solvallatränaren.
Djuse segrade även med favoriten Electrical Storm i den sista avdelningen. Solvallatränaren körde in nästan åtta miljoner till stallet förra året men hade inte segrat just på V75 på 60 starter innan söndagen och fick nu alltså bryta segertorkan dubbelt upp.

Luomalas första på V75
I december plockade 36-åriga Sandra Luomala ut proffslicensen på Sundbyholmstravet. Nu stod hon som V75-vinnare på hemmabanan.

 Estelle Brodda skulle visa sig överlägsen i ett försök till Diamantstoet med Kaj Widell i sulkyn och vinna trots startgalopp. - Jag höll på att bryta ihop när hon galopperade men det gick ju bra, pustade Sandra Luomala.
Betrodde Remarkable Feet vann V75 i karriärens sjunde start. Jörgen Westholm fick bestämma tempot helt i ledningen och allt såg klappat och klart ut då hästen rumplade till i den sista kurvan och var på väg att galoppera. Fyraåringen tog sig samman och kunde kliva undan.
- Han är inte riktigt polerad ännu och bröt ut i sista sväng, men den här hästen gillar jag, sade Jörgen Westholm.
Emilia Leo satt bakom klara favoriten Grainfield Aiden i lärlingsloppet och kunde vinna efter behag efter snabbt avancemang i spåren på den sista bortre långsidan. Amatören Hannu Korpi från Finland tränar.

Storfavoriten Maple Hill's Eto'o (30 procent) blev svaret i klass II-försöket. Kevin Oscarsson tog hand om ledningen från femtespåret bakom bilen och ledde sedan sprinterloppet runt om med den femårige valacken som tränas av pappa Jim. En fin typ av häst som höll ordning på påkarna trots ett opassande underlag
Sju rätt på V75 betalade 10 512 kronor, sex rätt 155 kronor och fem rätt 23 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

 Kihlmans V75-Tips - Eskilstuna
 

V75-1...1-2-3-4-5-6-7-9-10
V75-2...5-12
V75-3...2-4-7-10
V75-4...1-5-10-11
V75-5...10 M.T.Master Don
V75-6...3-7
V75-7...4-5-6
1728 rader = 864 kr

Lördag 2 mars 2019

V75: Italiensk prägel i Halmstad

 

Probo O.P. och Wim Paal segrade på årets snabbaste tid, 1.10,9. Foto av Malin Albinsson/TR Bild

stockholm.

Sveriges snabbaste häst 2019 är italiensk.
Probo O.P. spurtade hem lördagens gulddivisionen på 1.10,9.
- När man lyfter ut honom på upploppet så påminner han om Ringostarr Treb, han bara flyger, sade Wilhelm Paal som inte drog sig för att jämföra sin jätteskräll med den regerande elitloppsvinnaren.

Att vi skulle bjudas på nationellt årsbästa i säsongens första V75-omgång med tillåten barfotakörning var inte oväntat.
Och att det skedde i gulddivisionen över 1 640 meter var i så fall närmast självklart.
Men att det skulle bli Probo O.P. som skar mållinjen först var det få som hade räknat ut.
Från ytterspår bakom startbilen i årsdebuten så hade den tioårige italienaren blott 1,79 procent av V75-spelarnas pengar i ryggen.
Men det brydde han sig inte om.

När Wilhelm Paal lyfte ut till attack vid ingången till upploppet växlades hela fältet, inklusive den snopne ledaren Donatomite.
- Den här hästen överraskar oss alltid. Jag trodde inte att han skulle vinna idag, men vi fick rätt resa där bak i hårt tempo. När jag vek ut honom så var det som en turbo. Han har samma speed som Ringostarr Treb, förklarade Paal som presenterade sig för den svenska travpubliken för drygt 30 år sedan då han skrällvann Sweden Cup med Dizam Speed, som betalade över 80 gånger pengarna i försöket, 1987 och sedan dess tillhört kuskeliten i Centraleuropa.
För fyra år sedan flyttade tysken sina bopålar från Italien till Halmstadtravet och driver förnärvarande en rörelse med tolv hästar, där Probo O.P. är den överlägset mest meriterade.
- Vi vet från Italien att han var otroligt bra som unghäst, som fyraåring tillhörde han eliten. Sedan har han haft hälsoproblem i benen vilket stoppat honom, men han kommer alltid tillbaka. Han har klassen att möta de allra bästa när han känns fin, förklarade Paal som i fjol vann Elitloppet som kusk bakom Ringostarr Treb och fortsatte jämförelsen.
- Probo O.P. har samma speed. I ett helt lopp är han inte lika bra, men över upploppet är det samma känsla.

Darling Mearas svek i avskedet
Tränaren bakom Ringostarr Treb är en annan inflyttad Halmstadstränare med rötter i Italien, som också tog för sig på sin nya hemmaplan.

Men Jerry Riordan använde inte kollega Paal till att köra sitt toppsto Shadow Gar, utan en annan utländsk kusk med minst lika tung meritlista.
Italienske Pietro Gubellini äger det åttaåriga stoet och gjorde ett sällsynt gästspel för att få känna på sin häst. Det blev full pott när ”Pippo” i patenterad stil skavde sig loss från ledarryggen i precis rätt tid för att hinna förbi ledande Unrestricted utan att få bestraffning från domarna för störning mot utvändiga Darling Mearas.
Den senare var omgångens stallskrik i sista starten i Europa, men Stefan Persson fick inte den drömavslutning han laddat för med sin galjonsfigur och sexfaldiga miljonärska.
- Hon var inte bra nog, jag vet inte varför. Jag tycker att hon var 20 meter för dålig. Eller, det var jag som hade förberett henne för dåligt. Nu glömmer vi det här loppet och tänker tillbaka på allt som varit bra, sade Persson om hästen som tog hem Svenskt Trav-Oaks som treåring, blev tvåa i Stochampionatet som fyraåring och Europamästarinna som femåring, men nu alltså lämnar sin kontinent som sexåring för en fortsatt karriär i Nordamerika.

”Något utöver det vanliga”

I temat italienskfödda hästar med tränare som varit verksamma där placerar vi även Vlad del Ronco.
Omgångens största favorit fick ingenting gratis då Erik Adielsson tvingades köra fram utvändigt om ledaren, men höll ändå ifrån sig sin landsman Thriller M.P. i en rafflande upploppsduell.
- En ruskig prestation. Det här ser man inte varje vecka på V75, det var något utöver det vanliga, kommenterade gästkörande Adielsson.
Tränaren Edvin Ceka var minst lika nöjd:
- Fantastiskt. Att han vann en gång (på V75) är bra. Men att han kunde vinna igen är ett bevis på att det är en riktigt bra häst

Ett annat exempel på att Europas travelit, Frankrike undantaget, dras till Sverige är Conrad Lugauer.
Den frispråkige tysken firar allt större framgångar och visade nu upp Quite A Quality i bästa skick vilket räckte till seger trots en resa utanpå ledaren.

”Så besviken på mig själv”
Att Halmstads tränarkår är en av de främsta i landet bekräftades av att man tog hem de övriga tre avdelningarna och vann kampen mot ”resten av världen” med 5-2.

Johan rattade in pappa Peter Untersteiners Je t’Aime Lucky från ledarryggen varpå .......

Christoffer Eriksson upprepade taktiken bakom Marcus Lindgren-tränade Adiago Trot, till hemmachampionens förtret.
- Man kallas för proffs, så kör man så här. Jag är så besviken på mig själv, muttrade Peter Untersteiner sedan han bjudit på luckan bakom ledande Secret Mission och blivit snuvad på mållinjen.

Den sista pusselbiten som krävdes för att belönas med 310 085 kronor för sju rätt på V75 var Magnus Dahléns Velvet Gio, vilken visade sig starkast i avslutningen för Carl Johan Jepson.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 Kihlmans V75-Tips - Halmstad

En bra V75-Spik = Vlad De Ronco

V75-1...1-3-5-6-7
V75-2...1-4-5-6-7
V75-3...2-3-4-5
V75-4...6-7-10-13-15
V75-5...5 Vlad Del Ronco
V75-6...2 Adiago Trot
V75-7...3-6-7
1800 rader = 900 krEn bra V75-Spik = Adiago Trot


 

Fredag 1 mars 2019

Inför V75: Barfotaspecialisterna

 

Barfotagynnade Rocky Winner skrällde just denna tävlingsdag i fjol med Peter Ingves. Är det dags för en ny knall på lördag? Foto av Malin Albinsson/TR Bild

stockholm. Publicerad: 2019-02-28 16:47 Senast ändrad: 2019-02-28 16:56

På lördag hävs skotvånget på V75.
Plötsligt är det fritt fram för alla hästar att springa barfota.
Vissa gynnas mer än andra.
Här kommer ett försök att reda ut vilka.

Travsportens första vårtecken kommer numera 1 mars då förbudet mot att tävla skolöst försvinner.
Eftersom den första V75-omgången därefter körs på Halmstadtravet, som är känd för att bjuda barfotavänligt underlag oavsett årstid, finns all anledning att tro att många tränare kommer att ta chansen att riva skorna.
Majoriteten av lördagens V75-hästar har vana av att tävla med någon form av barfotabalans, vissa mer än andra, och framförallt med olika resultat.
Medan en del blir märkbart förbättrade och oftare når framskjutna placeringar i barfotalopp, får andra det jobbigare att hinna med i det snabbare tempot, även om de också får tävla utan skor.
I statistiken nedan har vi skapat ett indextal för varje häst, genom att jämföra resultaten med skor och utan.
Uppgifterna är hämtade ur databasen travfakta.se där man separerar de tre barfotabalanserna, det vill säga om hästen tävlat utan skor fram, utan skor bak, eller utan skor både fram och bak.
I jämförelsen har vi valt den mest relevanta balansen för respektive häst och redovisar vilken det rör sig om inom parentes.
Uppgifterna blir således mest relevanta för hästar som tävlar på ”sin” barfotabalans på lördag.
Endast hästar som gjort minst fem starter på jämförelsebalansen får ett indextal, annars hamnar de under rubriken ”Inget underlag” med någon form av kommentar.
Observera att statistiken enbart omfattar starter i Sverige.


V75-1

5 Hevin Boko +54 (barfota fram)
7 Darling Mearas +24 (barfota runt om)
4 Catch My Love +14 (barfota runt om)
8 Galactica -5 (barfota bak)
2 Wild Love -7 (barfota runt om)
3 Unrestricted -47 (barfota runt om)

Inget underlag
1 Shadow Gar (bara en start med skor)
6 Kash Brodda (ej tävlat barfota)

V75-2
10 M.T.Jewel +18 (barfota bak)
9 Dats So Cool +16 (barfota bak)
1 Moruga -35 (barfota bak)

Inget underlag
2 Tyfon Brodde (obesegrad i en start barfota fram)
3 It’s Time (ej tävlat barfota)
4 Echelon (obesegrad i två starter barfota runt om)
5 Quite A Quality (ej tävlat barfota)
6 Buring Man (aldrig sämre än trea på fyra barfotastarter)
7 Delantero (ej tävlat barfota)
8 Victory Lee (ej tävlat barfota)
11 Freddie Silvåkra (vunnit en av två starter barfota runt om)
12 Randemar R.D. (ej tävlat barfota)

V75-3
7 Rocky Winner +65 (barfota runt om)
4 Dante Boko +19 (barfota runt om)
5 Västerboonthenews +11 (barfota runt om)
6 Deuxieme Picsous +5 (barfota runt om)
1 Kadett C.D. -1 (barfota bak)

Inget underlag
2 Timone Ek (ej tävlat barfota)
3 Donatomite (ej tävlat med skor)
8 Probo O.P. (två starter barfota runt om, etta och tvåa)

V75-4
4 Hip Hurray Boko +50 (barfota runt om)
8 Bara Min +40 (barfota runt om)
3 I’m the Only One +30 (barfota bak)
1 Domestic Ås +3 (barfota bak)
11 Global Tenderness +3 (barfota fram)
5 Je t’Aime Lucky -30 (barfota runt om)
12 Tour Knight -30 (barfota runt om)
7 Indian Front -33 (barfota fram)
14 Amphibian Madness -48 (barfota runt om)
6 Cheerful Rivner -93 (barfota fram)

Inget underlag
2 Modern Love (ej varit topp tre i tre starter barfota runt om)
9 Kiss My Lips H.C. (tävlat barfota bak en gång, galopp)
10 Okaloosa Bell (ej tävlat barfota)
13 Darling Harbour (tävlat barfota bak två gånger, en seger)
15 Ryssebo La Reine (tävlat med barfotabalans två gånger, etta och tvåa)

V75-5
3 Infinitus +33 (barfota bak)
7 No Comment +23 (barfota runt om)
2 Marvelous +19 (barfota bak)
8 Panamera -22 (barfota fram)

Inget underlag
1 Niras Bumblebee (tävlat barfota fram två gånger, etta och tvåa)
4 Dontbreakthebankås (ej tävlat barfota)
5 Vlad del Ronco (ej tävlat barfota)
6 Sinfonia d’Amore (ej tävlat barfota)
9 Höwings Venus (tävlat barfota fram en gång, galopp)
10 Powderfinger (tävlat barfota runt om två gånger, en seger)
11 Thriller N.P. (ej tävlat barfota)
12 Callmeawinner (tävlat barfota runt om en gång, oplacerad)

V75-6
4 Uappa di Azzurra +44 (barfota runt om)
3 Star Keeper +21 (barfota runt om)
7 Global Takeover +17 (barfota bak)
6 Harpos Rockland +11 (barfota runt om)
5 Dynamite Light +3 (barfota runt om)
8 Kung Edward +1 (barfota runt om)
1 Secret Mission -21 (barfota runt om)
11 Counterfeightr -25 (barfota runt om)
9 Bonnies Celebrity -26 (barfota fram)
2 Adiago Trot -35 (barfota bak)

Inget underlag
10 Peder Mykla (ej tävlat barfota)
12 Vikings Preacher (tävlat barfota runt om en gång, galopp)

V75-7
3 Velvet Gio +47 (barfota runt om)
11 Master Crowe +6 (barfota bak)
4 J.H.Mannerheim 0 (barfota runt om)
12 Elliot Coger -3 (barfota fram)
5 Stepping Spaceboy -5 (barfota fram)
6 Västerbo Exact -12 (barfota runt om)
9 Pacific Gace -18 (barfota runt om)
2 Rafiki Fri -21 (barfota runt om)
8 Legend Brodde -27 (barfota fram)
7 Olle Rols -40 (barfota bak)
10 Transcendence -66 (barfota fram)

Inget underlag
1 Wingait C.D. (tävlat barfota fram två gånger, en seger)

Robin Johansson, Kanal 75

 

 

Torsdag 28 februari 2019

V86: Jensen både brände och fällde

 

Flemming Jensen tog revansch med Stella Newmen efter att ha bränt med V86-omgångens största favorit. Foto av Maria Holmén/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-27 22:02 Senast ändrad: 2019-02-27 22:27

Först brände han med omgångens största favorit.
Sedan fällde han den näst största.

Flemming Jensen spelade huvudrollen i V86 är han på onsdagen gästade Solvalla.


Omgångens tyngsta favorit Highspirit presterade långt under sin normala nivå när han efter ett mycket långsamt inledningsvarv kastade in handduken redan i slutkurvan och gick som ett sänke genom fältet. Ingen skugga ska emellertid falla över den Stefan Melander-tränade vinnaren Output Pressure som vann säkert efter avancemang till positionen som första häst i andraspår varvet från mål.
- Allra helst hade jag gett honom ett mer vilsamt lopp men det gick så sakta så jag tänkte att jag åker fram utvändigt. Han kämpade på bra ända in i mål och gjorde ett jättebra lopp, konstaterade kusken Örjan Kihlström.

Revansch med Stella Newmen

Highspirits tränare och kusk Flemming Jensen fick revansch för den tunga förlusten när han i det efterföljande loppet på Solvalla flög förbi storfavoriten El Fitzgerald med sitt fina sto Stella Newmen.
- Hon gör alltid bra lopp och har presterat fint de senaste gångerna på Åby, så jag tänkte hon skulle få följa med till Valla och det gick fint, sa Jensen som precis som alla åskådare kunde konstatera att något inte stod rätt till med Highspirit för dagen.
- Jag märkte redan i slutkurvan att det var kört för min del. Det är något fel på hästen som vi får kolla upp.

De övriga V86-avdelningarna på Solvalla vanns av Timo Nurmos-tränade Hugo Gustivar Boko (Per Lennartsson).......

och Peter Erikssons Wrongdoer (Anders Eriksson).

Vincent As bäst i långa loppet

Av V86-omgångens tre dunderfavoriter var Magnus Dahlén-tränade långdistansaren Vincent As den ende som stod pall för trycket. Han såg inte ut som en vinnare någon gång under de inledande 3 000 meterna på Åbytravet men när upploppet kom tog han i så det knakade och till slut blev segern mycket enkel.
- Han tog tag i grejerna när vi kom in på upploppet, det gjorde han ju senast också, sa kusken Carl Johan Jepson.

Ytterligare växlar att vänta

Jerry Riordan-tränade italienaren Zio Tom Jet hade lite bekymmer med travet i kurvorna men gick ett starkt slutvarv mestadels i tredjespår och satte efter ett rappt upplopp nosen först strax före mållinjen.
- Det kommer nog bli en fin sommar för hans del. När man kan köra barfota kommer han nog få en helt ny växel, sa körande Christoffer Eriksson.

Övriga V86-lopp på Åby vanns av Peter Untersteiners Sobel Jasmine .......

och Joakim Lövgrens Staro Leonardo.
Alla rätt på V86 betalade 22 498 kronor. För sju rätt fick man 253 kronor och sex rätt delade ut 30 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Tredje raka den tunga vägen

 

Berne Gustafsson har ett nytt toppämne i Polly Avenue. Foto av Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2019-02-27 19:55 Senast ändrad: 2019-02-27 22:32

Berne Gustafsson kan ha en ny stjärna i vardande.
Obesegrade Polly Avenue imponerade när hon på onsdagen vann på Solvalla.
- Jag tror att det här är en häst som kan gå riktigt långt, sa kusken Magnus Jakobsson.

Hans V75-stjärna On Hold har gått i pension. Men skicklige Färjestadamatören Berne Gustafsson har för vana att ta fram nya förmågor. I Polly Avenue kan han ha ett nytt affischnamn. Det femåriga stoet, som fick fjolårssäsongen spolierad av halsbekymmer, visade härlig styrka och vilja när hon krigade till sig tredje raka segern från positionen utvändigt om ledaren.
- Det gick väldigt sakta på mellanvarvet så då tänkte jag att vi tar väl dödens och ge ledaren en match. Sedan gick sista 600-700 gick väldigt fort och båda hästarna stred så gott de kunde. Hon visade riktigt fin inställning, berömde Magnus Jakobsson, som har höga tankar om stoet.
- Jag tror att det här är en häst som kan gå riktigt långt, som det känns nu i alla fall. Vi får hoppas att hon kan fortsätta att utvecklas på ett bra sätt.

Ola Johansson, Kanal 75

Onsdag 27 februari 2019


Kihlmans V86-Tips Solvalla & Åby

En bra v86-Spik = Vincent As

V86-1...1-4-5-6-8
V86-2...2-6
V86-3...2-3-5-6-8
V86-4...1-4-6-9
V86-5...9 Vincent As
V86-6...4-6-11
V86-7...8 StareoLeonardo
V86-8...1-3-5-7-8
3000 rader = 750 krEn bra V86-Spik = Staro Leonardo

Tisdag 26 februari 2019
 

Inför V86: Danska vintrar är Highspirits melodi

 

I fjol vann han nio av elva lopp. När Highspirit på onsdagen startar i V86 kan han inleda ett nytt segertåg. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-25 14:54 Senast ändrad: 2019-02-25 14:58

Att låta Highspirit vintertränas i Danmark visade sig vara ett genidrag.
I fjol vann hästen nio av elva lopp och efter att på nytt ha tillbringat några vintermånader på andra sidan sundet kan han inleda en ny segersvit i onsdagens V86-omgång.
- Flemming har aldrig torskat med hästen och vi får hoppas att det håller i sig något lopp till, säger Highspirits ägare och ordinarie tränare Troels Andersen.

För andra vintern i rad har Gävletränaren Troels Andersen skickat sitt största affischnamn söderut, till sin landsman Flemming Jensen.
- Flemming tränar ungefär likadant som jag och hästen är bäst när han får hålla igång hela tiden. Han blir för pigg av att vila och jag vill helt enkelt inte ställa av honom på vintern, förklarar Troels Andersen.
Upplägget slog ut på bästa sätt förra året. Visserligen galopperade hästen när han gjorde första starten efter vinteruppehållet men sedan var han i det närmaste prickfri. Bortsett från två galopper gick han obesegrad genom 2018.
- Han kom hem från Flemming i jättebra skick och tävlade sedan väldigt fint hela året.

”Bättre än någonsin”
Så här långt har historien upprepat sig i år. Precis som förra vintern galopperade nämligen Highspirit (V86-2) när han i slutet av januari gjorde första starten efter uppehåll.

- Han startade långt ut på vingen och blev för pigg där mellan hästar och slog ihop och hoppade. Jag skulle ha tryckt till ordentligt och kommit förbi de andra istället, men jag ville försöka köra snyggt och snällt och det är ofta då det skiter sig, säger Troels Andersen.
Hur kändes hästen annars, om du bortser från galoppen?
- Han kändes nästan bättre än någonsin tidigare, han var verkligen jättefin.

Upplagt för ledning från start till mål
Highspirit gör onsdagens start i regi Flemming Jensen och den här gången är det också han som sitter i sulkyn. Från spår två bakom startbilens vingar blir hästen stor favorit och Troels Andersen andas optimism.
- Nu har han ett bättre spår och det är mycket mindre risk för strul jämfört med senast. Jag tror att han tar ledningen utan att behöva ta i för mycket. Vi har provat honom liter bakifrån också och det fungerar men ledningen är hans bästa position.
Hur är det att stå på sidan och titta istället för att köra själv?
- Det är helt klart mer nervöst än att köra själv. Men Flemming är rutinerad så det blir säkert kanon det där.

Hem till gården efter loppet
Det finns ont om lopp söderöver för Highspirit den närmaste tiden och därför ska han följa med Troels Andersen hem efter Solvallastarten.
- Det hade varit fint om det hade funnits bättre lopp åt honom på Åby och Jägersro, men det finns fina lopp häromkring och eftersom det ser ut att bli en tidig vår tror jag att vi kan gnugga på direkt här hemma.
Vilka förhoppningar har du på honom inför den här säsongen?
- Han är elva år och gjorde det kanon i fjol, så han är inte skyldig mig något. Men jag tror att han kan fortsätta en bit till och få en fin säsong om han får vara frisk och fräsch och inget konstigt händer.

Ola Johansson, Kanal 75

 

 

Måndag 25 februari 2019

Hot’n Cold - varmblod mot kallblod

Umåker har fått klartecken att köra ett lopp med varmblod mot kallblod. Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2019-02-22 14:57

Travbanan Umåker har fått klartecken att köra ett mycket annorlunda travlopp.
9 augusti möts två raser på travbanan – varmblod mot kallblod.
- Det kommer att bli ett spektakulärt lopp som kommer att beröra, säger Håkan Persson sportchef på Umåker.

Det annorlunda travloppet ”Hot’n Cold” kommer att köras fredagen 9 augusti och det blir tio kallblod mot fem varmblod. Fem kallblod startar från 2140 meter, fem kallblod från 2160 meter och fem varmblod kommer att starta från cirka 2540 meter.
– Vi har räknat noga på det och kommer att räkna fler gånger innan vi slutgiltigt sätter propositionen, säger Håkan Persson.
Förstapriset i loppet blir 75 000 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Allsvenska kuskligan: Skoglund bäst igen

 

Rikard N Skoglund har vind i seglen. Under förra veckan vann han åtta lopp. Foto av Malin Albinsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-25 09:02 Senast ändrad: 2019-02-25 09:09

För andra veckan i rad var Rikard N Skoglund den kusk som fick segerdefilera flest gången. Åtta fullträffar, varav en i V75, blev det och nu har Bergsåkerkusken endast fem segrar upp till pallen.

1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 41-46-27
2. Jorma Kontio, Solvalla, 35-17-11
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 31-26-20
4. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 26-18-22
5. Örjan Kihlström, Solvalla, 22-16-11
6. Johan Untersteiner, Halmstad, 19-13-3
7. Torbjörn Jansson, Solvalla, 17-8-15
8. Ulf Eriksson, Bollnäs, 16-11-8
9. Oskar J Andersson, Romme, 14-18-11
10. Kaj Widell, Solvalla, 13-15-13
11. Emilia Leo, Gävle, 13-7-5
12. Mikael J Andersson, Färjestad, 12-15-16
13. Sandra Eriksson, Boden, 12-9-6
14. Peter Untersteiner, Halmstad 12-7-11
15. Conrad Lugauer, Jägersro, 12-3-0
Siffror till och med 24 februari

Kanal 75

Nurmos ohotad etta i topplistan

 

Timo Nurmos är landets vinstrikaste tränare 2019. Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-24 13:13

Timo Nurmos noterades för en skrälldubbel på V75 på lördagen på Bergsåker och stallet har fått en riktigt vass start på 2019. Timo Nurmos hästar har tjänat mer än dubbelt så mycket pengar som tvåan på listan över Sveriges vinstrikaste travtränare i år.
Solvallatränaren har 27 segrar på 92 starter och det innebär samtidigt en segerprocent på 29,3. Stjärnan i stallet, Readly Express, har tjänat 2 965 430 kronor via sin tredjeplats i Prix d’Amerique och triumf i Prix de France.

Vinstrikaste tränare 2019:
1) Timo Nurmos, Solvalla – 6 440 530 kronor
2) Robert Bergh, Åby – 3 132 548 kronor
3) Björn Goop, Färjestad – 2 822 681 kronor
4) Peter Untersteiner, Halmstad – 1 850 282 kronor
5) Daniel Redén, Solvalla – 1 617 745 kronor
6) Adrian Kolgjini, Jägersro – 1 529 600 kronor
7) Mattias Djuse, Solvalla – 1 425 800 kronor
8) Jörgen Westholm, Romme – 1 422 201 kronor
9) Joakim Lövgren, Jägersro – 1 254 300 kronor
10) Jan-Olov Persson – 1 116 000 kronor
* Listan till och med 2019-02-23

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

 

 

Söndag 24 februari 2019

V75: Guld till finske elitloppshästen

 

Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-23 19:13 Senast ändrad: 2019-02-23 19:42

För två år sedan var han med i Elitloppet.
Kanske kan han få en rosa biljett av Solvalla även i år?

På lördagen visade Elian Web i alla fall att formkurvan pekar uppåt när han tog en mycket enkel seger i gulddivisionen på Bergsåker.

Att storfavoriten Zenit Brick galopperade bort sig kort efter start underlättade förvisso vägen till vinnarcirkeln väsentligt men att döma av Elian Webs prestation hade han hittat dit ändå. Den flyfotade finländaren blixtrade till ledningen från innerspår bakom startbilen och stegade sedan undan till överlägsen seger i fin stil.
- Han var jättefin i dag, travade bra och var nästan okörd i mål. Det kändes som att han hade allt kvar och formen är verkligen uppåt på hästen nu, sa kusken Jorma Kontio om den Katja Melkko-tränade sjuåringen.

Obesegrad med Djuse

Jan-Olov Persson-tränade kallblodet Smedsbo Faksen hade inte vunnit lopp sedan april 2017 när unge kusktalangen Magnus A Djuse fick chansen i sulkyn för en dryg månad sedan. Nu ståtar ekipaget med tre raka segrar och precis som vid de två tidigare fullträffarna togs lördagens seger från ledningen.

- Han har verkligen tänt till och vann med krafter kvar. Han är en väldigt okomplicerad och helt fantastisk häst. Jag tycker om honom jättemycket, sa Magnus A Djuse innan han blev hissad av Smedsbo Faksens glada ägare.

Tur och styrka receptet för seger

Något så ovanligt som ett stolopp över tre varv rymdes inom ramen för V75 och sedan loppet gått iväg efter två omstarter visade sig Jörgen Westholms Amalia Cash starkast över den mastiga distansen.

- Hon hoppade (galopperade) faktiskt i andra startförsöket så det var lite tur med i bilden, men det måste man ha, sa Rommetränaren sedan han snyggt lotsat sin häst till seger från dubbla tillägg.

Dubbel till Nurmos-Kihlström

Trots att Timo Nurmos-tränade favoritduon Zenit Brick och Global Trust brände räknade Solvallatränaren in dubbla V75-segrar. Detta efter att Örjan Kihlström förvaltat pundet på bästa sätt bakom både Hawk Cliff i silverdivisionen .....

och Global Undecided i bronsdivisionen. Den senare tog enkelt ner omgångens största favorit Perfect Dynamite från positionen utvändigt.
- Han var bara bäst, konstaterade Kihlström.

Trivs på Bergsåker


När Budets Lasse gästade Bergsåker i december blev det V75-seger. Nu var det dags igen. Med sin tränare Ville Karhulahti i sulkyn vann hästen klass I från ledningen.

I lägsta klassen serverade Rikard N Skoglund Okashi Cheri, som nyligen gick i träning hos Fredrik Palm, ett fint lopp och när hästen fick anfallsorder flög han ifrån motståndet.
Den rätta V75-raden delade ut 496 536kronor, för sex rätt fick man 3 437 kronor och fem rätt betalade 246 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

 

 

Lördag 23 februari 2019


Kihlmans V75-Tips - Bergsåker

Global Trust = En bra V75-Spik

V75-1...Alla 12 hästar
V75-2...Alla 15 hästar
V75-3...2-4
V75-4...6-10
V75-5...1-4
V75-6...7 Global Trust
V75-7...3 Perfect Dynamite
140 rader = 720 krEn bra V75-Spik = Perfect Dynamite

Fredag 22 februari 2019

Inför V75: Heta chanser för Pihlström på hemmaplan - spikar sig själv

 

Foto av TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-21 16:12 Senast ändrad: 2019-02-21 16:13

Förra lördagen skrällvann Miss Hejaracka på V75.
Tränaren Markus Pihlström har öppnat det nya året starkt - och hoppas på nya segrar när V75 gästar hemmabanan Bergsåker.
- Jag har flera fina chanser men den bästa av dem är Vanessa F.B., säger Pihlström som har spikat hästen i det officiella tipset Fem tippar V75.


Markus Pihlström har fått en bra start på det nya året och stallets hästar närmar sig 700 000 kronor i insprungna pengar. Förra lördagen blev det en skrällseger på V75 genom Miss Hejaracka. Men någon större överraskning för tränare Pihlström var det inte.
- Det var inte en sådan skräll för mig som det var för spelarna. Visst, det var inte väntat att hon skulle vinna, men jag hade förväntat mig en bra prestation. Hästarna är i bra form och vi avslutade fjolåret jättebra och det nya har börjat lika bra, säger Markus Pihlström.

”Den som tränar bäst i hela stallet”
Bergsåkerstränaren tycker själv att han har flera bra chanser både i V75 och i loppen utanför på lördag. När det gäller V75 så har han stuckit ut hakan och spikat sig själv i Fem tippar V75. Det är med Vanessa F.B. i den andra avdelningen som jagar sin tredje raka seger.
- Man måste ju tro på sig själv. Jag tror jättemycket på min häst, säger Pihlström och kommenterar sina V75-chanser på följande vis i tur och ordning.

- Mr Matjes (V75-1) var åtgärdad inför senaste starten och jag sa inför det loppet att det var den hästen som tränade bäst i hela stallet. Han hade ett dåligt läge och det gick väldigt långsamt tempo med 1.19 första varvet. Sedan blev det en snabb slutrunda och han fick gå tufft i spåren. Formen är bra men han står lite hårt inne i klassen och har ett fjärdespår i voltstart vilket innebär galopprisk. Det blir helstängt huvudlag och vanlig vagn den här gången, säger Pihlström.

”Gott om krafter kvar och tussarna kvar”
- Vanessa F.B. (V75-2)
har toppform och det här känns som ett lämpligt lopp. Hon har varit fin i två raka segrar och näst senast vann hon från dödens och senast fanns det gott om krafter kvar. Tussarna satt kvar i öronen och hon fick extra mod i sig till det här loppet. Nu är det ovan lång distans men det är en lugn, nästan flegmatisk häst, som aldrig ligger på något i loppen. Så jag tror inte att det ska vara några problem och jag är väldigt nöjd med henne. Vi byter från ett helstängt till ett norskt huvudlag den här gången. Vanlig vagn igen. Det är min bästa chans på V75.
- Importedfromdetroit (V75-6) gör topplopp hela tiden och levererar varje gång trots dåliga lägen. Nu har han äntligen det bästa spåret på länge och behöver inte börja som sista häst som han har gjort i de fem senaste starterna. Han känns fortsatt fin i jobben och jag tror att det är samma form som när han vann försök och final i V75. Voltstart är inga problem och det blir vanlig vagn och öppet huvudlag som senast. Han måste räknas tidigt, säger Markus Pihlström.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

Inför V75: Skolpojke slår V75-rekord

 

Magnus A Djuse. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

stockholm.

Han är född på 2000-talet och går sista året på gymnasiet.
På lördagen kör Magnus A Djuse fem hästar på V75.
- Mitt mål är att bli catchdriver när jag gått ut skolan, säger trav-Sveriges hetaste tonåring.

Att en 18-åring får köra fem hästar inom V75-spelet är unikt.
Ska man jämföra med de av dagens toppkuskar som är unga nog att ha tillgänglig statistik hos Svensk Travsport kan man se att Björn Goop totalt körde 89 lopp det året han fyllde 19.
Erik Adielsson körde 51 lopp vid motsvarande ålder.
Magnus A Djuse körde 150 lopp redan 2017, alltså året han fyllde 17.
I fjol körde han 400 lopp.
Dessutom kunde det ha blivit betydligt fler.
Att det stannade vid exakt dessa siffror beror på att det är maxantalet för att få köra på en specifik licens.
Gränsen på 400 ligger för att få ha C-licens, alltså normallicensen för lärlingar som Djuse kör på i år.
Men förmodligen blir det bara ett år.
- Jag tänker köra på så mycket jag får i år. Blir det i samma takt som nu borde det landa på runt 600 lopp, säger Djuse som i sådana fall kommer att köra 2020 som så kallad elitlärling, vilket går att jämställa med en catchdriver.
Och just att köra lopp på heltid är något som Djuse vill göra.
- Ja, det är mitt mål. Kan man livnära sig på att köra lopp, gör jag gärna det. Det beror på helt hur bra det går.
Vilka målsättningar har du för 2019?

- Att köra in fem miljoner kronor och vinna minst tre V75-lopp.

Hellre hästskötare än tränare
Att Magnus A Djuse tillhör en brödraskara på fyra torde vara allmän kännedom hos travpubliken vid det här laget. Äldsta bröderna Mattias och Martin är proffstränare sedan många år, tredje broder Mats arbetar hos amatören Oscar Berglund och kör framgångsrikt på lärlingslicens.
Magnus A Djuse går sista året av gymnasieutbildningen på Wången.
Nästa steg i en travkarriär borde vara att prova lyckan hos någon större tränare.
Eller…?
- Nej, det är inget som jag har planerat. Jag har jobbat lite hos Mattias, annars har jag inte varit hos någon tränare. Men jag har aldrig varit intresserad av att ha någon tränarrörelse. Nu när det gått så bra när man har kört, så vill man hålla på med det.
Vad är det som lockar med att bli catchdriver?
- Jag tycker om att köra hästar och att köra dem i lopp ännu roligare. Sedan är det allt runtomkring på en tävlingsdag som är väldigt roligt.
Hur travintresserad är du i allmänhet?
- Väldigt. Jag ser väl i princip alla lopp som körs på datorn. Allt jag hinner se i alla fall.
Har du någon förebild?
- Ulf Ohlsson kanske. Han jobbar ju hårt, kör mycket, eller kör alltid.
Så det är så du ser din framtid, att köra över 2 000 lopp varje år?
- Ja, absolut. Sådan skulle jag vilja bli.
Om du skulle misslyckas med att bli catchdriver, vad ska du göra då?
- Då får jag väl bli hästskötare. Jag gillar att hålla på med hästar, men ansvaret att ha en hel rörelse är inget som lockar.
Vad säger dina klasskamrater om dina framgångar?
- Inte så mycket. Jag vet inte hur insatta de är.
Ingen har noterat att du ska köra fem V75-hästar på lördag?
- Nej.
Hur känner du själv inför att köra i fem V75-avdelningar?
- Det har jag aldrig varit i närheten av tidigare så det är klart att det är stort. Det blir den viktigaste dagen hittills i min karriär.
Hur laddar du upp?
- Inte på något speciellt vis. Jag gissar att det blir mycket tipstidningar som hör av sig i veckan.
Du streckar alla hästarna i ”Fem tippar V75”, är du optimistiskt lagd?
- Det är jag nog, jag tror alltid på hästarna jag ska köra.
Hur många avdelningar vinner du på lördag?
- Jag hoppas att det blir någon. Smedsbo Faksen är den som ska ha riktigt bra chans att vinna. De andra är lite mer långsökta, men ingen känns borta på förhand. Det ska bli roligt.
Blir du inte nervös?
- Inte nu i alla fall. Det är möjligt att jag blir det framåt tävlingsdagen. Men jag brukar inte bli nervös så jag tror inte det.
Du har beskrivit dig själv som ”den lugnaste” av er fyra bröder, håller du fast vid det?
- Ja, jag tycker det. De andra är lite mer tävlingsmänniskor. De kan ta det hårt om det går dåligt.
Måste man inte vara tävlingsmänniska för att lyckas?
- Nej, det tror jag inte alls. Det är klart att man måste vilja vinna loppen, och det gör jag verkligen. Men jag är inte den som gräver ner mig när jag misslyckas.
Var ska du hålla till när du slutar på Wången?
- Jag vet inte, det är inget planerat. Jag tar det som det kommer, säger Magnus A Djuse.


Det här berättar Magnus A Djuse om sina V75-styrningar:
- 7 Special Major (V75-1) körde jag inte själv senast, men jag vet att hästen inte var som bäst och är uppfräschad efteråt. Därmed är det lite frågetecken för formen, jag vet inte om han är i samma slag som då vi vann V75 på Umåker. Han är ganska snabb ur volten så förhoppningsvis kan vi komma ner på innerspår och få ett fint smyglopp. Då är han vass till slut. Hästen brukar gå med jänkarvagn, men det är upp till tränaren om vi ska ha det nu när det är voltstart.
- 10 Miss Golden Quick (V75-2) gör alltid bra lopp, men har lite svårt att vinna. Hon trivs på isen där hon tävlat på sistone, men jag ser det inte som någon nackdel att det är vanligt underlag. Vi smyger med och siktar på en peng i första hand, skulle det lösa sig kan hon räcka ännu längre. Det gäller samma sak med vagnen för hennes del.
- 6 Smedsbo Faksen (V75-4) är en jättefin häst som är jäkligt fin att köra. Dessutom är han snygg så det är klart att jag gillar honom lite extra. Banan var seg senast och det var starkt att gå 1.24, prestationen var nog ännu bättre än det såg ut från sidan. Förhoppningsvis kan vi ta oss till ledningen igen, han är väldigt snabb ut. Det är väl 1 Storm Odd som kan tänkas ta emot oss om jag inte skulle pricka starten perfekt. Jag tror mycket på honom.
- 11 Whitsun Eve (V75-5) var jättebra senast, klart bättre än tidigare. Jag vet inte varför, men hon kändes betydligt finare i travet. Jag hoppas att hon är lika fin igen. Läget gör att vi behöver mycket tur på vägen, men hästen är i alla fall inte sämre bakifrån.
- 1 Vic de Luxe (V75-6) vann jag med från ledningen i enklare omgivning senast. Jag har aldrig kört honom i voltstart och vet inte hur snabb han är där, men oavsett så är jag inställd på att hitta en bra rygg den här gången. Även om han gjort bra lopp i spets så är tränaren inne på att hästen tar i bättre då han får gå på rulle så förhoppningen är ledarryggen på en bra häst. Med fritt borde han bli giftig, även om det är möjligt att 7 Global Trust helt enkelt är för bra oavsett resa.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 

Torsdag 21 februari 2019

V86: TV-parets segerlycka

 

Paula Ahlström kramar om segerkusken Anders Eriksson efter segern med Thunderinmyheart. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

stockholm. Publicerad: 2019-02-20 23:09 Senast ändrad: 2019-02-20 23:28

Båda är kända tv-profiler.
På onsdagen fick Paula Ahlström och Per Skoglund uppleva en av sina största stunder som tränare och hästägare.
- Han är min föralltid häst, sade en tårögd Ahlström sedan hon fått se sin uppfödning Thunderinmyheart spurta hem V86-4.

För den stora travmassan är hon mest känd som tv-reporter.
Men Paula Ahlström är även tränare i liten skala och uppfödare i ännu mindre skala.
Två av hennes tre uppfödningar har tagit sig till tävlingsbanan.
På onsdagen fick även åttaårige Thunderinmyheart visa upp sig tv-publiken då han skrällde hem sin V86-avdelning i händerna på Anders Eriksson.
Ahlström intervjuades i tv direkt efteråt och verkade smått chockad.

- Min Tudor, han är min föralltid häst. Han är allt. Han är så komplicerad. Jag är så glad att han får visa att han kan, utbrast Ahlström i ett känsloutspel hon inte visat då hon stått på andra sidan mikrofonen.
Sekunderna innan hade maken Per Skoglund bevittnat målgången från sin position som programledare för direktsändningen i TV12.
- Herrejössesanamma, lilla gubben, vad duktig du är. Nu får jag lämna över till min fru, sade Skoglund som efter intervjun omedelbart gick vidare till reklam.

Tävlar för att få träna
För paret var förstapriset på 30 000 kronor det största på över tre år och att den betydde något extra går inte att betvivla.
- Det är min första uppfödning, jag har valt allting själv från att jag leasade mamman till hingsten Order By Fax som var en favorithäst och jag drog ut honom själv. Sedan är han världens finaste, tryggaste och snällaste häst hemma. Han är otroligt speciell. Men på tävlingsbanan får han sådana nerver och är så komplicerad. Man kan säga att de andra hästarna tränar vi för att tävla, men den här hästen tävlar vi för att få träna. Jag har tänkt pensionera honom flera gånger, men då skulle jag inte ha någon anledning att köra och rida honom, och det är det mest underbara som finns, berättar Ahlström som alltså var den som visade mest nerver den här kvällen.
- Jag vet inte vad jag sa i tv. Jag minns att hästen vinner, plötsligt sticker Åsa (Elmroth) fram mikrofonen och sedan är allt blankt.

”En annan ras”

Liknande glädje uttryckte Camilla Jonasson sedan hennes Queen of Sand stått pall för en öppning i 1.08-fart för att nå ledningen.
- Det är en annan ras mot vad jag är van vid, man får bara njuta. Kan hon fortsätta så här blir det väldigt spännande i år. Man får nypa sig i armen, sade Jonasson om hästen som sprungit in en halvmiljon på tre månader.

Nästa kvinnliga tränare att slå till var Laura Myllymaa, vars Othala bjöd på kvällens knall då hon slog av motståndet från ledarryggen för Christian Fiore.
- Hon har haft otur i de två senaste starterna så jag förväntade mig ett bra resultat idag, men inte att det skulle räcka till seger, sade Myllymaa.

Dubbel för Untersteiner

Betydligt mer garvad när det kommer till att plocka V86-segrar är Peter Untersteiner.
Den här kvällen blev det en favoritdubbel sedan comebackande Cheerful Rivner tuggat i spåren sista 700 och fångat in sonen Johans Pippi Roc kort före mål.

Med Powderfinger drog Untersteiner senior själv till spets och anförde i friskt tempo till knapp triumf.

Ytterligare en favoritseger var klar då Jorma Kontio hittade till ledningen från bakspår med Timo Nurmos-tränade Magic Cash.

Ronny Palm valde bort hemmabanan Jägersro för att skicka stoet Sinfonia d'Amore till Solvalla och fick se Örjan Kihlström finåka till seger efter ryggresa.

Claes Sjöström satte punkt för omgången och fastställde utdelningen för åtta rätt till 660 612 kronor sedan Bizzi Blizz spurtat förbi tappra gotländskan Moa Margunn till tredje raka.

Robin Johansson, Kanal 75


 

Onsdag 20 februari 2019


Kihlmans V86-Tips

En bra V86-Spik = Powderfinger

V86-1...5-7-9
V86-2...3-6-7-8
V86-3...1-2-3-5-6-8
V86-4...3-6-7-11
V86-5...4 Powderfinger
V86-6...3-4-9-10
V86-7...1-5
V86-8...12 Zourane Kronos
2304 rader = 576 kr


Jorma Kontio kör en V86-Spik = Zourane Kronos
 

Inför V86: Sandens drottning dansar fram

 

Queen of Sand har läge för att komma till ledningen och väl där kan hon bli svårfångad i V86-inledningen. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-18 17:07 Senast ändrad: 2019-02-18 17:22

Sandbanan har gett nya växlar.
På onsdagen fortsätter Queen of Sand sin succévinter med V86-start på Jägersro.
- Hon dansar fram i jobben, säger hästens tränare Camilla Jonasson.

Queen of Sand (V86-1) har så här långt i karriären vunnit 5 av 19 lopp. Tre av segrarna har kommit sedan hon i höstas återkom på tävlingsbanan efter några månaders uppehåll.
- Hennes vinter har verkligen varit fantastisk, säger Camilla Jonasson som räknade in sin hittills största seger när Queen of Sand i november vann Diamantstoets final på Solvalla och på ett bräde sprang in en kvarts miljon kronor.
- Jag har inte varit i närheten av något sådant över huvud taget tidigare.

Tränar bland sanddynerna

Den Halmstadlicensierade proffstränaren har sin gård i Slöinge strax söder om Falkenberg, ett stenkast från havet och Långasand strand. Där tränar hon hästarna när årstid och badgäster tillåtet.
- Från mars till maj är det helt optimalt att träna på stranden. Det är verkligen helt underbart både för hästarna och en själv. Men under badsäsong är det inte lätt att träna på stranden så jag byggde min egen sandbana med natursand för två och ett halvt år sedan. Den har gett ett otroligt fint komplement till min rörelse.
Queen of Sand är ett bra exempel på vilken effekt sandbanan kan ha. Efter att ha inlett tävlingskarriären skakigt genomgick hon en förvandling i sanden.
- Hon fick gå galoppträning på sandbanan i tre månader och när hon sedan startade var det bara ”ojsan!”, säger Camilla Jonasson.

”Hon var heroisk”
Sandens drottning, den fyrbenta, gick senast i mål som fyra från ledningen i ett stolopp i V75 på Solvalla. Inte så märkvärdigt kan tyckas, men banunderlaget var svårbemästrad den dagen och i lopp efter lopp hade täthästarna tomt i tanken in på upploppet.
- Jag tycker att hon var heroisk, hur bra som helst. Hon tog loppet så himla rätt också. I vanliga fall hade jag kanske låtit henne vila i ett par veckor till men hon känns så himla bra. Hon är helt sagolik i jobben och som jag känner henne nu har hon gått framåt ytterligare.
I onsdagens lopp startar Queen of Sand med spår fem bakom startbilens vingar och för första gången ska hon ut över sprinterdistans.
- Det ska bli roligt att testa henne över 1 640 meter. Hon kommer få en urblåsare och det tror jag är väldigt bra i hennes ”utbildning”. Spår fem är bra och de innanför är inte så snabba. Planen måste vara att komma till ledningen och sedan hålla holländskan (Gina Schermer) utvändigt hela vägen.
Queen of Sand ska tävla med samma utrustning som tidigare – vanlig vagn, helstängt huvudlag och aluminiumskor – och Camilla Jonasson tror på sin häst.
- Hon kommer ut med en god chans, det gör hon.

Ola Johansson, Kanal 75

 

 

Tisdag 19 februari 2019

Topphäst byter tränare

 

Nadal Broline lämnar Reijo Liljendahls träning. Foto av Malin Albinsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-18 20:24 Senast ändrad: 2019-02-18 20:26

Reijo Liljendahl bryter med storhästägaren Päivi Laakonen och därmed flyttas elithästen Nadal Broline, skriver sulkysport.se.
- Jag tycker att jag har synnerligen starka skäl att göra det även om det känns jättetufft att mista en kompis som Nadal Broline, säger Liljendahl till travsidan.

Sexfaldige miljonären Nadal Broline blev förra året trea i Elitloppet och han vann bland annat Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst. Nioåringen har tränats av Reijo Liljendahl genom hela karriären och totalt har det blivit 22 segrar på 52 starter. Men nu har alltså Nadal Broline tillsammans med 13 andra hästar ägda av Päivi Laakonen (Onkel Invest AB) lämnat Reijo Liljendahls stall.
- Givetvis är det trist. Jag har tagit två Onkel Invest-hästar till final i Elitloppet, vunnit Breeders' Crown-final och tagit några från noll till gulddivisionen och anser att jag gjort ett ”hyggligt” jobb, säger Reijo Liljendahl till sulkysport.se och ger en antydan till varför han valt att avbryta samarbetet.
- Hela mitt lag måste få arbetsro, inklusive veterinär och hästskötare.
Enligt sulkysport.se kommer Nadal Broline gå i träning hos Björn Goop.

Ola Johansson, Kanal 75

 

 

Måndag 18 februari 2019

Readly Express slutar efter Elitloppet

 

Readly Express busar med sin boll i hagen. Foto av Maria Holmén, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-17 11:30 Senast ändrad: 2019-02-17 11:34

Världens just nu bästa travare Readly Express har inte många dagar kvar som tävlingshäst.

Starten i Elitloppet på Solvalla blir hästens sista i karriären meddelar ägarna som bestämt att Prix d’Amerique-vinnaren ska bli avelshingst på heltid.


På lördagen kunde Solvallas sportchef Anders Malmrot presentera den första inbjudna hästen i Elitloppet 2019. Readly Express tränare Timo Nurmos och hästens ägare Rolf Andersson var överens om att pausa avelskarriären och satsa fullt ut mot Solvalla den sista söndagen i maj.
Senare samma kväll kom beskedet att Readly Express avslutar tävlingskarriären.
Ägaren Rolf Andersson (Bro Byggnads AB) i ett pressmeddelande som skickades ut av Menhammar stuteri:
”Vi är helt överens med Timo Nurmos om att Readly Express till 100 procent skall matchas mot Elitloppet 2019 sista helgen i maj. Det är en dröm, som för alla hästägare, att få delta i Elitloppet. Detta blir också den sista starten för Readly Express då han efter Elitloppet, delvis med nya ägare, övergår till avelsverksamhet på Menhammar Stuteri.”
Menhammar Stuteri skriver i pressmeddelandet att man för en lista över stoägare som anmält intresse av att eventuellt betäcka med Readly Express under 2019 och att stuteriet inom de närmaste två veckorna kommer att kontakta stoägarna för att eventuellt bekräfta en bokning.
Totalt har Readly Express sprungit in drygt 21 miljoner kronor och på sina 34 starter hittills aldrig tävlat över elitloppsdistansen 1 609 meter.
Skulle Readly Express vinna på Solvalla blir han den första travaren i historien att ta hem Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, Europaderbyt, Prix d’Amerique och Elitloppet.

Kanal 75

 

Söndag 17 februari 2019

V75: ”Omöjligt att någon kört en bättre häst”

 

Rikard N Skoglund stortrivs bakom On Track Piraten. Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-16 19:18 Senast ändrad: 2019-02-16 19:32

On Track Piraten levererar år efter år.
En bra bit över 17 miljoner kronor har elvaåringen sprungit in och på slutet har Rikard N Skoglund fått chansen att köra den populäre kändishästen.
Efter lördagens guldlopp på Axevalla har duon två segrar tillsammans på lika många starter.
- Fråga vilken kusk i Sverige som helst så kan de inte säga att de kört en bättre häst - det är omöjligt.

29-årige Rikard N Skoglund från Sundsvall hårdsatsade på löpkörningen i fjol och tog sig in på en åttondeplats i den allsvenska kuskligan med sina 138 segrar under året.
Hans R Strömberg gav nykomligen chansen på sin stjärna i Romme V75 i november. Under lördagen fick Rikard N köra On Track Piraten igen i gulddivisionen på Axevalla och det slutade med ännu en säker seger. Den här gången vann man som omgångens största favoriter (49 procent).
I starten gällde det att hinna före värste opponenten Nimbus C.D. och Robert Bergh. Rikard N Skoglund lyckade med det. När Lutfi Kolgjini dessutom släppte ifrån sig ledningen med Target Kronos var loppet i praktiken i hamn.
Efter att ha fått dämpa tempot till långsamma 1.22,0 i 600 meter mitt i loppet seglade favoritduon undan över Axevallas långa upplopp.
- Jag har inte känt honom så länge men det blev en sådan där blixtförälskelse direkt. Man är inte ett dugg nervös när man kör en sådan här. Det känns som att han ska lösa det mesta själv, han är ett proffs den här hästen!
Rikard N Skoglund fick frågan om han suttit bakom en bättre häst.
- Fråga vilken kusk i Sverige som helst så kan de inte säga att de kört en bättre häst än det här - det är omöjligt. Att få sitta bakom sådana här hästar har man ju drömt om.
Ägargänget i stall Mörkermasse kunde räkna in Piratens 31:a seger enbart i V75.
- Det är inte många hästar som vinner så många lopp totalt i karriären, sa John Backlund, en av delägarna.

Rikard bakom storskrällen

Rikard N Skoglund tog en dubbelseger på V75. 29-åringen satt även bakom omgångens storskräll som kom i stoloppet (V75-2) där Miss Hejaracka var starkast till slut trots att hon hade fått dra tåget först i tredjespår sista 800 meterna av loppet.
Marcus Pihlström reste från Sundsvall till Skara med en häst och sa till alla som ville lyssna att han trodde på Miss Hejaracka. Men vem lyssnade? Stoet var endast spelad på två procent.
- Det blev en bit fram där i spåren men Marcus sa att vi skulle ge henne chansen i dag och inte sitta fast, sa kusken Rikard N.

Bergh vann galoppfyllt lopp

Sju av 12 hästar galopperade i det inledande klass II-loppet. Robert Bergh stod till slut som vinnare med tredjehandsspelade Whipped Eggs som kopplade grepp på upploppet. Hästen med den lite stötiga aktionen lade bort mycket mark på krångel i starten och Bergh chansade sedan och körde invändigt i långloppet och kunde glida ut i fritt läge under slutrundan.
Adrian Kolgjini har tagit över som stallchefen på Vomb i Malmö och har fått bra flyt i verksamheten under det nya året. Tony Afrika, en fyraårig efter familjens Joke Face, kördes till ledningen efter 500 meter i V75-4 och stannade där till mål.

Dödens dög det också

I silverdivisionen tog Björn Goop ledningen från innerspåret med norske gästen Always On Time. Thomas Uhrberg satte sig utvändigt med Västerbo Exact och loppets favorit kopplade enkelt grepp på upploppet i ett taktiklopp där hästarna i kön hade svårt att plocka längder. Halmstadamatören Roger Persson tränar pålitlige Västerbo Exact.

Åbytränaren Giuseppe Lubrano körde sig resolut till ledningen efter 600 meter i bronsdivisionen över tre varv med storvuxne Pacific Face. Sjuåringen är ingen sköntravare men är björnstark och hästens tredje seger i travets elitserie V75 var aldrig i fara. Segertiden 1.16,2 över 3140 meter auto.

Joakim Lövgren satt bakom Illuminati och storfavoriten tappade som väntat i starten och avslutade rappt till andraplatsen.
Björn Goop vann det avslutande klass I-loppet med Edvin Cekas Vlad del Ronco och kompletterade en favoritbetonad V75-rad där utdelningen för sju rätt stannade vid 28 036 kronor, sex rätt gav 214 kronor och fem rätt 23 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

Lördag 16februari 2019


Kihlmans V75-Tips Axevalla

En bra V75-Spik = Västerbo Exact

V75-1...1-2-4-6-8
V75-2...1-6-9-11-12-15
V75-3...3-10
V75-4...3-5-6-7-9-14
V75-5...4 Västerbo Exact
V75-6...1-7-9-10
V75-7...9 Vlad Del Ronco
1440 rader = 720 krBjörn Goop kör en V75-Spik = Vlad Del Ronco

 

Fredag 15 februari 2019

Inför V75: Från skidresa i Åre - till heta chanser för Bergh

 

Stockholm. Publicerad: 2019-02-12 17:02 Senast ändrad: 2019-02-12 18:02

Robert Bergh är på semesterresa i Åre och åker skidor tillsammans med sin personal.
På lördag är han högaktuell i V75 där stjärnhästen Nimbus C.D. är tillbaka efter en strålande comeback.
- Han ser fantastiskt fin ut och är otroligt spänstig. Det är jätteroligt att han har tagit loppen så bra, säger Bergh och avslöjar vem som är bästa chansen på V75.
- Det är Whipped Eggs. Han känns enormt fin.


Åby-tränaren befinner sig i Åre där han har bjudit hela sin personal på en semesterresa. Hela team Bergh är på plats för att umgås och åka skidor några dagar. Det gjorde de även förra året och Bergh har regelbundet genom åren hittat på olika aktiviteter tillsammans med personalen.

- Jag tycker att det blir bättre gemenskap om man går utanför travbubblan. Det blir en helt annan avkopplande känsla och det blir inte att man träffas så ofta på det här viset. Man kär känna varandra väl och det är jättebra, säger Robert Bergh.
- Nu när vi har hästar på tre olika ställen så är det svårare att göra något tillsammans varje månad som vi gjorde förut med olika månadsaktiviteter. Då bestämde vi att vi slår ihop det här och gör något stort tillsammans istället. Vi hyr lägenheter på torget i Åre och är här i fyra dagar. Det är jättekul.
- Vi har personal som är spridda från hela Europa alltifrån Holland och Danmark så det är lite olika nivåer på skidåkningen. Det är bra att alla får lära känna varandra när vi har hästar på olika ställen och de inte träffas så ofta.

Stora framgångar i Frankrike

I fjol körde stall Robert Bergh in 24,5 miljoner kronor och hästarna vann totalt 212 lopp. Det nya året har också börjat jättebra med drygt 2,6 miljoner inkört och Bergh ligger tvåa i den allsvenska tränarligan efter Timo Nurmos. Han har bland annat firat stora framgångar i Frankrike där hästar som Balfour, Angle of Attack, Mellby Drake, och inte minst montéstjärnan Mindyourvalue V.F. har tagit flera segrar och sprungit in mycket pengar.
- Det har varit ett fantastiskt resultat. Från oktober, november, fram till nu januari, februari, har vi snittat på 170 000 kronor inkört per start där nere. Det är otroligt bra, säger Bergh.

”Nimbus C.D. – är en speciell häst”

Hemma i Sverige har en annan av stallets stjärnor glänst i loppen. Det är Nimbus C.D. som har gjort en strålande comeback för sin nye tränare Robert Bergh. Den karismatiske fuxen, som delägs av bland annat hockeylegendaren Mats Sundin, hade varit borta i två och ett halvt år från tävlingsbanan. Detta på grund av en skada i ett bakben. Nimbus C.D. vann som femåring miljonloppet Jubileumspokalen och radade upp V75-segrar för sin dåvarande tränare Stefan Hultman. Han var därefter i träning hos såväl Pasi Aikio, Fabrice Souloy, Sebastien Guarato och Peter Untersteiner innan han blev konvalescent hos Kenth Åkerlund och Caroline Holm. Sedan den 22 mars förra året finns hästen hos Robert Bergh och nu har han glädjande nog blivit fräsch och börjat tävla. Nioårige Nimbus C.D. inledde med att bli trea i comebacken, varpå han vann i starten efter i Bollnäs. Senast blev han trea i V75 på Åby efter en mycket vass avslutning bakom vinnande Sorbet.
- Nimbus C.D. (V75-3) har sett fantastiskt fin ut efteråt och det är jätteroligt att han tar loppen så bra och går framåt hela tiden. Det är ett bakben som har varit problemet men det senaste halvåret har vi kunnat träna honom kontinuerligt och det har bara blivit bättre och bättre. Han har varit på två återbesök hos veterinären efter att han började tävla och det har sett bra ut. Nu får vi verkligen hoppas att det här håller i sig, säger Robert Bergh.
- Det krävs en speciell häst för att komma tillbaka på den här nivån men han är så otroligt spänstig och lever mycket på just det att han har kommit tillbaka. Vi har gett hästen den tid han har behövt och ägarna har varit lugna hela tiden och velat att vi ska ge det en chans till.

”Har en väldigt cool stil”

Om du beskriver Nimbus C.D. som individ och hans kvaliteter, hur låter det då?
- Det är en riktigt speciell och skön individ. Det jag är mest imponerad över är att han är så otroligt laddad i värmningen men i själva loppen har han en väldigt cool stil. Trots att han har sprungit bakom startbilen och jagat vingen sedan han var tre år är han överladdad innan loppen men sedan otroligt flegmatisk och fin i själva loppen. Jag hoppas att han varvar ner i värmningen också men det tror jag att han kommer att göra, säger Bergh.
Vad säger du om senaste insatsen som tvåa i Gulddivisionens final?

- Det kändes fantastiskt bra och hästen var helt perfekt. Hade jag suttit ett hack längre fram hade han vunnit loppet. Nu sprang han med full fart över mål och man känner att han blir starkare med loppen och blir lite bättre på allting. Han vann ju lätt gången före med krafter kvar.
- Det känns som att han skulle kunna ta sig upp och tävla mot eliten men samtidigt får vi tänka på historiken också.

”Visst har han chans”
Nimbus C.D. har spår tio i lördagens V75-omgång. Han startar i den tredje avdelningen över distansen 2640 meter. Robert Bergh sitter själv i sulkyn och tror på bra chans, trots bakspåret.
- Visst har han chans men han är samtidigt lite utlämnad från det här läget. Jag hade gärna sett honom från ett bra spår men vi får se hur loppet utvecklar sig. Han har som sagt gjort tre fina lopp hos mig och blir bara bättre så det är klart att han ska räknas.
Du har även med Kadett C.D. i samma lopp som har gjort tre starter efter ett långt uppehåll. Hur ser du på hans möjligheter?

- Kadett C.D. (V75-3) blev det tempofel för senast men gången före var han fin och satt fast med krafter kvar i rygg på ledaren. Det är en bror till Nimbus C.D. och han är i fin form. Hästen är tolv år och känns fantastiskt fin och kan nog vara med bland de tre, fyra främsta.

”Whipped Eggs känns bättre än någonsin”

Du har ytterligare två V75-hästar till start på Axevalla, dels Whipped Eggs samt nyförvärvet Island Life. Chanserna där?
- Whipped Eggs (V75-1)
känns enormt fin för dagen och faktiskt bättre än någonsin. Han gjorde ett bra lopp på Åby senast men det var den dagen när det regnade så mycket och banan var dålig. Han blev kvar i vattnet på bortre långsidan när det var tempoökning och tappade tio till 15 meter där. Sedan kom han tillbaka bra och jag är väldigt nöjd med utvecklingen för honom för dagen. Hästen är stor och väldigt grov i gången och nu har han springspår, det är i och för sig ett bra spår, men det är svårt att veta hur pass snabbt han kommer iväg därifrån. Jag tycker att Whipped Eggs är min bästa chans på V75, säger Bergh.

- Island Life (V75-4) har sett bra ut i träningen en längre tid och jag har även kört ett banjobb på Åby med honom. Då sprang han 1.17 över full distans och han känns verkligen redo för start. Det känns som ett bra häst men jag har svårt att värdera chansen så här i debuten för mig från dubbla tillägg.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Torsdag 14 februari 2019

V86: Dubbelsegrare med marginalerna på sin sida

 

28-oddsaren Let It Happen W.W. med Leif Eriksson vann V86-1. Foto av David Schreiner TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-13 22:28 Senast ändrad: 2019-02-13 22:35

Vinnare som tvåa i V86-1.
Målfotoseger i V86-3.

Leif Eriksson hade marginalerna på sin sida och fick segerdefilera två gånger på Bergsåker.
- Inga problem att köra 40 mil hem i dag, sa Skellefteåkusken.

I V86-1 kom Tale Of Jacks först till mål tillsammans med Kaj Widell, men resultatet dröjde då domarna tittade på hur det gick till när Tale Of Jacks fick luckan in mot upploppet.

Till slut kom resultatet och domarna valde att diskvalificera Tale Of Jacks för träning och istället gick segern till 28-oddsaren Let It Happen W.W. med Leif Eriksson i sulkyn. Tränar vinnaren gör Kjell-Ove Eriksson.

Leif Eriksson var dagens kusk på Bergsåker och han hade marginalerna på sin sida även i V86-3 då målfotot visade att Zorro Swing hann fram i sista steget.

Leif Eriksson fick fritt från rygg ledaren 400 kvar och kunde sedan vänta med att sätta in spurten tills 250 kvar och Zorro Swing fångade in ledaren Mellby Don Juan på mållinjen. Tränar vinnaren gör Jens Eriksson.
- Det var verkligen full pott i dag. Jag tyckte jag hann dit men det var tajt, absolut, sa Leif Eriksson efter favoritsegern med Zorro Swing.

Häftig upploppsduell

Kvällens häftigaste upplopp bjöd publiken i V86-2 där Cash T.J. och Grainfield Aiden kämpade sida vid sida sista 500 och det var två hästar som vägrade ge sig. Målfotot gav segern till Cash T.J. som försvarade sig tappert i spets.
- Han är så jävla bra den här hästen. Han sträckte på sig, han trivdes att gå i ledningen. Mamma har gjort ett bra jobb, jublade Ida Riesterer.
Cash T.J. tränas av Solvallas Ulrika Riesterer.

Erica imponerade

Dagens prestation på Solvalla levererade Li Hanné-tränade Erica som gjorde allt grovjobb själv utvändigt ledaren. Nioåringen tog över ledningen 500 kvar och tillsammans med Oskar J Andersson var hon mycket tapper när hon höll undan för favoriten Fame Boko.

- Hon har varit så bra i träningen länge men inte fått ut det i loppen. Nu äntligen…det är jätteroligt. Hon är ojämn men fruktansvärt bra när hon är bra, sa Li Hanné.

Broximus Zet imponerade rejält i V86-5 där han gjorde grovjobbet då han drog tåget i tredjespår dryga varvet från mål. Genom slutsvängen kopplade femåringen greppet och höll undan i imponerande stil i händerna på Rikard N Skoglund.
- Jag tycker fortfarande han är orutinerad och går framåt för varje start. Sista 1100 i tredjespår och bara knäcker dem, otroligt, sa Östersundamatören Åke Eriksson.

Favoriter från spets

I V86-6 körde Jorma Kontio till ledningen med betrodde Tiger Journey och från spets blev det en bekväm vinst för andrahandsfavoriten. Marko Korpi tränar vinnaren.

V86-omgången bjöd på ett kallblodslopp och favoriten Smedsbo Faksen dominerade loppet från ledningen. I segersulkyn satt Magnus A Djuse och tränar gör Jan-Olov Persson.

I V86-8 var Rickard Svanstedt offensiv med åttaoddsaren Vien Ici som klev fram utvändigt ledaren och bara var bäst.
ATG bjöd på ett specialspel och på ATG Sport gick det att spela på hur hög utdelningen skulle bli på V86. ATG kommer att ge möjlighet till detta specialspel även de kommande två veckorna.
Åtta rätt på V86 gav 669 997 kronor, sju rätt gav 2 951 kronor och sex rätt 127 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

 

 

Onsdag 13 februari 2019


Kihlmans V86-Tips

Jorma Kontio kör en V86-Spik = Tiger Journey

V86-1...1-3-4-5
V86-2...2-4-5-8-9-10
V86-3...1-4-5-9-11
V86-4...1-4-5-9
V86-5...3-5-7-9
V86-6...4 Tiger Jouney
V86-7...5-14
V86-8...4 Bomobitt S.I.R
3840 rader = 960 krCarl Johan Jepson kör en V86-Spik = Bombibitt S.I.R.

 

 

Inför V86: Träffprocenten i fokus

 

Magnus Träff kan numera titulera sig prffstränare. Foto av Maria Holmén/TR Bild

stockholm.

Han är känd som amatörtränare med extremt hög segerprocent.
Sedan årsskiftet bedriver Magnus Träff sin verksamhet professionellt.


- Det har alltid varit en dröm att få träna häst som jobb. Nu ska jag bara hitta en gård att hålla till på, säger 48-åringen från Järvsö som startar Sugar Daddy inom onsdagens V86-spel.

Ett litet stall fyllt med segerstaplare.
Det har varit Magnus Träffs signum.
Sedan 2015 har han gjort 263 starter och vunnit 69 av dessa, vilket ger en segerprocent på 26,2.
Tittar man på Sveriges 30 segerrikaste travstall under 2018 är det bara ett som slår den siffran, nämligen Timo Nurmos.
Och det är mot dessa som Magnus Träff hädanefter får jämföra sig då han vid årsskiftet gick från amatör till proffstränare.
- Det har varit en dröm länge att ta det här steget. Och med tanke på att det gått så bra de senaste åren kändes det som nu eller aldrig, berättar Magnus Träff som emellertid fortfarande har kvar sitt ordinarie jobb.
- Ja, min huvudsyssla har varit att driva ett behandlingshem. Det gör jag fortfarande, men siktar på att kunna avyttra det under året.
Vad är det för typ av behandlingshem?
- För barn och ungdomar som hamnat lite på glid. Det är en verksamhet som jag äger själv.
Vad händer med ungdomarna då?
- Tanken är inte att lägga ner utan att sälja det, förhoppningsvis som ett personalkooperativ.

Inga ledbehandlingar
Även när det kommer till fyrbenta har Magnus Träff specialiserat sig på att ta hand om individer som haft det kämpigt under unga år. Samtliga åtta hästar på träningslistan har gemensamt att de kommit till stallet mer eller mindre skadade. Dessutom är alla valacker. De flesta är uppfödda på Menhammar Stuteri och har ägts av Travkompaniet.
- Många har varit hingstar när de kommit, men eftersom de inte lyckats under unghäståren på grund av sina skador så har deras potential som avelshingstar varit borta. Jag har lärt mig att de läker ut bättre som valacker, därför har vi valt att göra så. Jag skulle absolut inte ha något emot att träna hingstar eller ston.
Vad är hemligheten med att få tillbaka ”trashankar” på tävlingsbanan?
- Jag tror att den främsta orsaken är att vi ger varje häst väldigt mycket tid. Vi är många i stallet, fyra stycken med pappa, brorsan och sambon. Det gör att vi kan köra hästarna mycket och köra väldigt långa turer.
Veterinären måste vara viktig också?
- Jag använder mig inte så ofta av veterinär, men desto mer av naprapat, equiterapeut och kiropraktor. Det är något jag har från min egen idrottskarriär. Många gånger när man hittar att en häst är halt på kotan så sprutar man kotan. Men jag ledbehandlade mig inte en enda gång under min aktiva karriär, varför ska jag då ledbehandla mina hästar? Många gånger gäller det att hitta den bakomliggande orsaken till en hälta, exempelvis hästen Utopi som också startar på onsdag. Han hade en mystisk hälta i vänster framknä. Till slut hittade vi att felet istället satt i höger framknä och när vi fick ordning på det blev han mycket bättre. Han har aldrig känts så fin i träningen som han gör nu.
Hur kommer det sig att du lyckats så bra med hästar från just Menhammar?
- Vi har fått väldigt fint förtroende av Travkompaniet, förfrågan om att överta hästar som varit skadade. Det är en jättehärlig chans som vi är otroligt tacksamma för. Dealen är att vi tar över kostnaderna och träningen, mot att de behåller 20 procent av insprungna pengar. Det är väldigt tryggt att få en häst därifrån. Dels vet man att det finns en tanke bakom stamtalvan, att de är uppfödda på bästa sätt, väl hanterade och dessutom utvalda av en stortränare, i detta fall ofta Stefan Hultman.
- Då vet man att grundkapaciteten finns där, lyckas vi bara få bukt med problemen så kommer de att bli bra och springa in fina pengar.

Små stall och få hästar per anställd
En detalj återstår emellertid innan Magnus Träff kan dra igång sin proffskarriär på allvar.
En ny träningsanläggning.
- Det är huvudfokus just nu. Där vi håller till nu är det bara åtta boxar. Skulle någon höra av sig och vilja sätta häst i träning så kan jag lösa ett antal boxar i grannfastigheter, men tanken är att hitta en ny gård så fort som möjligt. Och helst ska den ligga i närområdet så att inte barnen ska behöva byta skola.
Det låter inte så lätt, hur många lämpliga objekt har du att välja på?
- Det finns väldigt mycket fina gårdar häromkring som man med kärlek och kreativitet skulle kunna göra om till fantastiska travanläggningar. Att man inte haft travverksamhet förut gör ingenting, jag vill bygga upp allt från grunden ändå så att jag kan få den småskalighet vi har nu.
Hur menar du med småskalighet?
- Att stallen är små. Det är ur en sundhetsfaktor för att få bort sjukdomar, men framförallt att det blir en lugn och avstressad miljö. Jag har tänkt max sex boxar i varje stall, det ger en annan harmoni.
Hur stor verksamhet planerar du?
- Målsättningen på sikt är 25-30 hästar. Större än så kan vi inte ha om vi ska behålla samma koncept som nu.
Om du ska lägga så mycket tid på varje häst måste du väl anställa många skötare?
- Ja, jag vill inte ha mer än sex hästar per anställd. Annars skulle vi inte hinna köra lika mycket som vi gör nu.
Då måste du ta ut en hög träningsavgift för att det ska gå ihop?
- Förmodligen blir den hög jämfört med andra tränare i närheten. Där kommer det kanske in prestige, jag är inte beredd att ändra koncept bara för att bli proffs, då tror jag att vi tappar alltihop.
Har du fått många förfrågningar om att ta in hästar sedan du blev proffs?

- Nej. Den var en som hörde av sig precis efter årsskiftet, men då hade jag inte möjlighet att ta hästen. Men när vi väl hittat en ny gård hoppas jag att det ska finnas intresse för våra tjänster.

”Pausen har gjort honom gott”
Enligt travfakta.se har du allra högst segerprocent (36) med hästar som inte startat på över 30 dagar, precis som 9 Sugar Daddy (V86-3).
Är han redo att vinna direkt?
- Jag hoppas det. Hästen var allmänt skral i senaste starten och fick en uppfräschning efteråt. Våra hästar brukar vara på tårna efter vila och det gäller även honom. Han har fått ett lugnare banjobb inför det här, annars har vi tränat hemma och de senaste veckorna har han släppt till rejält. Så laddad som han är nu har han inte varit på väldigt länge, den här pausen har gjort honom gott.
Hur ser du på uppgiften?
- Först och främst hoppas jag att banan inte blir för hård eftersom han missgynnas av att tävla med brodd fram. Slipper han det tycker jag att han ska duga långt. Mycket avgörs i var han hamnar från start, sitter han får långt bak blir det svårt, slinker han igenom från bakspåret så borde han kunna slåss om segern. Tidigare var han bäst i ledningen, men numera tycker jag att han är lika effektiv i ryggar. Vi kör med jänkarvagn och stängt huvudlag som vanligt.
Vad har Magnus Träff för mål för sitt första år som proffstränare?
- Att hitta en ny gård och bygga upp en verksamhet där hästar, personal och kunder trivs. Få harmoni och ett avstamp för kommande år.
Och fortsätta vinna mer än var fjärde lopp...?
- Ja, det kämpar vi för. I sig är väl inte segerprocenten viktig, men jag ser den som ett kvitto på att vi vet när vi har hästarna i ordning för att starta.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 

Tisdag 12 februari 2019

Nurmos önskan efter Prix de France: "Jag hoppas att det blir Elitloppet"

 

Timo Nurmos duschar Björn Goop med champagne efter segern i Prix de France. Foto: Jll-letrot. Foto av Jean Luc LAMAÈRE ©JLL-LeTROT

Stockholm. Publicerad: 2019-02-11 12:26 Senast ändrad: 2019-02-11 12:40

Efter miljonsegern och champagnefirande i Prix de France avslöjar Timo Nurmos att Prix de Paris kan bli nästa uppgift för världsstjärnan.
Sedan hoppas han att ägarna tar beslutet om att starta i Elitloppet.
- Jag vill inte straffa hästen med att göra två jobb samtidigt. Det går inte att både vara avelshingst och tävla. Jag hoppas att vi i år kan sikta mot Elitloppet, säger Nurmos.


Readly Express hade stor uppvisning i söndagens Prix de France som han vann lekande lätt för Björn Goop. Den imponerande segern var värd drygt 1,6 miljoner kronor och segertiden skrevs till 1.10,3 över distansen 2100 meter på Vincennes-banan i Paris.
- Hästen var jättefin men det har jag också känt i jobben hela tiden efter Prix d’Amerique. Han vann med propparna kvar och Björn sa att det fanns en sekund sparat i mål. Det hade regnat hela dagen och banan var lite småtung. Dessutom blåste det storm i Paris, säger Timo Nurmos.
Efter att ha sprutat ner Björn Goop och ägaren Rolf Andersson med champagne från magnum-buteljen, tog Nurmos flyget hem till Stockholm senare på kvällen.

- Vi tog lite champagne och firade på stallcaféet efteråt. Det var mycket trevligt. Björn var helt blöt av champagne när han skulle köra nästa lopp och det var även ägaren på planet hem, ha, ha.
Var Readly Express ännu bättre nu än i Prix d’Amerique?

- Han var precis lika fin i Prix d’Amerique. Om man går i dödens i det loppet och torskar på målfoto måste man säga att han var jättefin. Om hästen hade fått samma lopp i Prix d’Amerique som i Prix de France hade han vunnit då också.

”Mer på bettet med nya huvudlaget”
Readly Express gick för första gången i karriären med ett annat huvudlag. En ansiktsmask med skygglappar på, så kallade blinkers. Det var något som han hade haft i träningen i de två sista jobben inför Prix de France.
- Jag fick en dag känslan att jag ville testa det. Att nu är det dags. Han har blivit sju år och gjort drygt 30 lopp och jag har sparat på det här. Jag har aldrig velat stressa honom som unghäst, trots att han har varit mycket trög i träningen och i loppen. Jag har velat spara sådana växlar till framtiden.
- Nu har han blivit färdig i kroppen och i travet och man kan ladda med honom. Han har tidigare visat att han kan öppna bra. Med skygglapparna nu blev effekten att han blev mer koncentrerad och mer på bettet. Han springer inte och sover eller myser längre. Tidigare har han sprungit lite med händerna i fickan, men nu tog han ut händerna ur fickan. Nu öppnade han 1.06 och en sådan häst som Bold Eagle som är speedigast i världen hade inte en chans, säger Nurmos och berättar vidare att det finns en annan tanke med det nya huvudlaget.
- Eftersom hästen aldrig har gått några 1600 meters lopp så tänkte jag även att vi ska prova nu inför i år då han ska börja starta över 1600 meter. Jag vill börja lära honom. Om vi först ska starta i Criterium de Vitesse så blir det i så fall det första sprinterloppet för honom.

Kan bli styrkeprovet Prix de Paris

Tränare Nurmos har tidigare sagt att det stora sprinterloppet i Nice i början av mars kan vara nästa uppgift för Readly Express. Men nu kan det även bli styrkeprovet Prix de Paris över 4000 meter om två veckor.
- Vi kollar lite hur det känns i veckan. Om hästen har återhämtat sig bra är det inte omöjligt att det blir Prix de Paris också. Det blev inget riktigt lopp i går och han hade så mycket krafter kvar så det kan bli Prix de Paris också, säger Timo.

”Det sliter på honom att vara i aveln”

Hur är tankarna och planerna om att starta i Elitloppet?
- Jag hoppas och tror att ägaren tar beslutet om att starta i Elitloppet. Det har tagit hårt på hästen varje år när han betäcker och det tar flera månader innan man kan träna och komma till formen. Det är en helt annan värld när hingstarna är i aveln. Om man betäcker några ston är en sak, men inte när man betäcker 80 till 100 ston. Det är ett heltidsjobb, menar Nurmos.
- Hästen är heller inte så stor och när han måste hoppa på bocken så sliter det på hans bakknän. Det är ett stressigt moment när man betäcker så många ston och hans blodvärden ändrar sig. Man måste vara noggrann så att man inte går över gränsen.
- I fjol kände jag att han började komma till formen först fem, sex månader efter betäckningarna. Då kunde man träna för fullt och det kunde man inte göra innan. Hästen har visat att han är bäst i världen och jag som tränar vill inte straffa honom genom att göra båda jobben samtidigt. Han har gjort allt rätt och kämpar som fan och jag har gjort allt rätt som tränare bakom. Då vill jag inte straffa hästen, säger Nurmos.

”Nu är hans bästa liv i karriären – nu är han färdig”
Solvalla-tränaren fortsätter att utveckla resonemanget.
- I aveln kan han vara i många år till efter tävlingskarriären. Men nu är han sju år och det här året och nästa år är hans bästa liv i karriären. Jag tycker därför det är lite synd att betäcka nu när han är färdig.
- Vi startade några lopp förra sommaren och på hösten men man kunde inte träna honom riktigt fullt ut. Det var först senare som han kom till formen och kroppen och blodvärderna blev bra. Halva säsongen blev spolierad, kan man säga. Det var först inför SM som jag kände att han blev smidig och fin i kroppen igen.
- Jag vill inte göra samma i år igen. Att han först ska vara i aveln och betäcka många ston och sedan inte kunna tränas fullt ut. Då kommer han att vara i halvform när han ska starta på sommaren och hösten och kanske bara komma upp i 70 till 80 procent. Så jag hoppas att vi i år kan träna för fullt och sikta mot Elitloppet, säger Timo Nurmos.
Readly Express har vunnit 24 lopp på 34 starter och sprungit in drygt 21 miljoner kronor. Fjolårets Prix d’Amerique-vinnare blev även framröstad till Årets Häst för andra året i rad.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Måndag 11 februari 2019

Årets häst bäst i Prix de France

 

Readly Express tog en överlägsen seger från ledningen i Prix de France. Foto av Jean-Philippe Martini/Scoopdyga

Stockholm. Publicerad: 2019-02-10 17:37 Senast ändrad: 2019-02-10 17:52

Svenske topptravaren Readly Express tog gruvlig revansch för den knappa förlusten i Prix d’Amerique när han på söndagen vann Prix de France i Paris.

- Han vann verkligen enkelt och jag behövde inte be honom om någonting till slut, sa segerkusken Björn Goop.

Timo Nurmos-tränade Readly Express föll för två veckor sedan med flaggan i topp som trea bakom Belina Josselyn och Looking Superb i vinterns huvudnummer Prix d’Amerique. När den sjuårige hingsten på nytt äntrade den franska nationalarenan Vincennes var konkurrenterna chanslösa. För första gången utrustad med så kallade blinkers, ett helstängt huvudlag, öppnade Readly Express snabbt från spår fem bakom bilen och efter 500 meter satt han i ledningen. Där fick Björn Goop sedan dämpa tempot en bit innan han lät hästen gå undan till överlägsen seger på 1.10,3 över 2 100 meter.
- Efter Prix d’Amerique var jag lite besviken. Inte för att vi blev besegrade utan för att han gjorde en superprestation och inte fick vinna. Men man måste vända blad och i dag är det ett nytt blad i tidningen. Readly Express gör mig aldrig besviken. Han var precis lika bra i dag som i Prix d’Amerique, sa Björn Goop i segerintervjun i franska travkanal Equidia.
Readly Express, som vann Prix d’Amerique förra vintern och tack vare det utsågs till Årets häst på fredagens Hästgala i Stockholm, fick 1,6 miljoner kronor för segern. Totalt ståtar han med 21 miljoner kronor på vinstkontot.

Från succé till fiasko
Uza Josselyn blev tvåa från rygg på Readly Express och trea blev franske nationalidolen Bold Eagle. För Jean-Michel Bazire blev Prix de France ett lika stort fiasko som Prix d’Amerique blev en succé. Han körde själv galopp med Belina Josselyn kort efter start och även hennes stallkamrater Looking Superb och Davidson du Pont straffade ut sig med fel gångart.

Ola Johansson, Kanal 75

Allsvenska kuskligan: Regerande champion i topp

 

Foto av Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2019-02-11 12:13 Senast ändrad: 2019-02-11 12:59

Ulf Ohlsson och Carl Johan Jepson var båda nominerade till Årets Kusk i fjol.
De två har också öppnat det nya året bäst och är i täten av den allsvenska kuskligan.
Regerande champion Ulf Ohlsson är redan i ledningen med 31 segrar.

 Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 31-34-24
2. Carl Johan Jepson, Färjestad, 27-21-14
3. Jorma Kontio, Solvalla, 24-16-9
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 17-14-8
5. Torbjörn Jansson, Solvalla, 14-8-12
6. Ulf Eriksson, Bollnäs, 14-7-5
7. Mikael J Andersson, Färjestad, 12-8-11
8. Conrad Lugauer, Jägersro, 12-3-0
9. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 11-14-15
10. Johan Untersteiner, Halmstad, 11-8-2
11. Sandra Eriksson, Boden, 11-4-4
12. Kaj Widell, Solvalla, 10-9-8
13. Per Lennartsson, Eskilstuna, 10-7-5
14. Oskar J Andersson, Romme, 8-16-8
15. Björn Goop, Färjestad, 8-2-7 
Siffror till och med 10 februari

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Söndag 10 februari 2019
 

V75: Jepson tog hem jämn prestigematch

 

Carl Johan Jepson vann årets upplaga av V75 Champions. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-09 19:54 Senast ändrad: 2019-02-09 20:21

V75 Champions blev en jämn kamp.
Efter olika vinnare i varje avdelning var kuskmatchen fortfarande en öppen historia inför avslutningen – där Carl Johan Jepson bärgade slutsegern genom en femteplats.
- Det är mycket prestige och jättekul att vinna, sa Färjestadkusken.

Solvalla stod värd för lördagens tävlingar och i sex av loppen gjorde fjolårets mest framgångsrika V75-kuskar upp i prestigematchen V75 Champions. Det var stor spridning på vinnarna och ingen kusk vann mer än ett lopp. Carl Johan Jepson lade grunden för slutsegern när han vann loppet över tre varv med Magnus Dahlén-tränade Vincent As. Något som förvånade många eftersom ekipaget inte såg segerfarligt ut någon gång, före upploppet.

- Jag trodde att det var något fel på hästen så trög som han var. Han orkade inte hänge med framförvarande och jag tänkte ”vad är det här”. Men det kanske var så att han inte gillade när det stänkte på honom, för när han inte längre hade någon framför sig tog han i och han gick ju dubbelt så fort som de andra till slut, sa Jepson efter att Vincent As vrålspurtat till seger.
Inför den sista avdelningen i V75 Champions var Carl Johan Jepson i ledning och trots att han fick nöja sig med femteplatsen tillsammans med Conrads Wilhelm räckte det för att hålla undan.
- Det var en rolig kuskmatch i och med att den var så jämn. Och det var otroligt kul att jag lyckades vinna.

Ensam om att klara innerspåret

Mildväder och regn hade gjord banan krävande och i lopp efter lopp tröttnade täthästarna långt före mållinjen. Det gjorde Perfect Dynamits prestation i Solvalla Hästägarförenings Vårvintervadringspris än mer imponerande. Trots att Peter Ingves var tvungen att köra en bit från start för att nå ledningen tågade den Tina Lisell-tränade sexåringen ifrån konkurrenterna och tog en förkrossande överlägsen seger.
- Vi har sett att det är tungt att springa på innerspår i dag men den här herren klarade det. Han var jäkligt bra! berömde Peter Ingves som efter en tids segertorka fick in sin första fullträff för året.

Arragon visade upp sig för morfar


Pensionerade kallblodsikonen Järvsöfaks hedersgästade Solvalla och sedan han umgåtts med publiken fick han se flera av sina söner äntra banan i Centaurs lopp. Men då favoritspelade Bellfaks galopperade i ledningen varvet från mål och Jörvsöodin tröttnade fick Järvsöfaks nöja sig med att vinna som morfar.

Det såg Hans Petterssons-tränade överraskningen Arragon och Kaj Widell till. Solvallakusken visade prov på fina körhänder när han lirkade fram hästen från en position på innerspår långt nere i kön innan Arragon enkelt avgjorde via tredjespår genom slutsvängen.
- Det såg helt iskallt ut från början men sedan löste det sig på baksidan. Han har gått bra varje gång som jag har kört honom och det handlar om en fin häst, sa Kaj Widell.

Omgångens största favorit, finske gästen Wind Of Victory, gjorde en slät figur i ledningen och hade inget att sätta emot när Adrian Kolgjini-tränade skrällen Up North utmanade genom slutkurvan och därefter seglade undan till överlägsen triumf.
- Det löste sig vettigt och hästen var väldigt bra. De flesta blir trötta i dag men det gällde inte den här, sa kusken Kim Eriksson.

Eriksson höll huvudet kallt

I V75 Lärlingschampion bidade Anders Eriksson sin tid i kön och sedan han snyggt lotsat fram Ritchie Ås i ryggar spurtade hästen ifrån motståndet över upploppet. Toppkusken Erik Adielsson köpte nyligen hästen och tränar den tillsammans med sin far, pensionerade trav- och galopptränaren Hans Adielsson.

- Det här är jättestort för mig. Jag är oerhört glad. Kanske inte mest för min egen skull utan för Erik och för Hans som gjort en liten comeback här nu och satt den här hästen i ordning. Jag och Erik har känt varandra länge och Hans har alltid varit en förbild för mig, sa Anders Eriksson.

Fina pengar för sju rätt

Timo Nurmos El Fitzgerald imponerade i Björn Goops händer när hon vann stoloppet och ...


Johan Untersteiner bokförde sig för en seger tillsammans med Lightningsky.
- Johan körde ett perfekt lopp och det var kul för jag fick hästen från Johan och nu fick han återstifta bekantskapen med honom, sa Lightningsky nuvarande tränare Reijo Liljendahl.
På V75 delade sju rätt ut 438 677 kronor. För sex rätt fick man 2 946 kronor och för fem rätt 206 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

 

 

Lördag 9 februari 2019


Kihlmans V75-Tips -Solvalla

Björn Goop kör dagens V75-Spikar = Wind Of Victory & Je T'Amie Explosiv

V75-1...1-2-7-10-11-15
V75-2...1-3-8-10
V75-3...1-3-4-7-9-10-11-12-14-15
V75-4...9-10
V75-5...5 Wind Of Victory
V75-6...5 Je T'Amie Explosiv
V75-7...1-2-6
1440 rader = 720 kr

Fredag 8 februari 2019

Inför V75: Kusken Adielsson nu V75-tränare

 

Erik Adielsson har växlat ut tränarlicens som ett litet projekt vid sidan av. Foto:Lars Jakobsson, TR Bild Foto av Lars Jakobsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-05 14:35 Senast ändrad: 2019-02-05 14:37

Erik Adielsson ger sig på lördag in i V75-leken som professionell tränare.
Toppkusken som närmar sig 5000 segrar i karriären har kvitterat ut licensen för att träna häst som ett kul projekt tillsammans med sina föräldrar.
- Jag är ju catchdriver i första hand men just nu känns det kul att ha ett par hästar tillsammans med mamma och pappa, säger Adielsson.


44-årige Erik Adielsson hade tränarlicens i början av 2000-talet och hans senaste start med egen häst ligger så långt tillbaka i tiden som december 2000.
På lördag är det dags igen, efter 18 år. Adielsson köpte nyligen fyraårige valacken Ritchie Ås från hästägare hos Johan Untersteiner och på lördag gör hästen regidebut i V75-3 på Solvalla.
Anders Eriksson, lärling hos Svante Båth, kör hästen i loppet ”V75 Lärlingschampion”.
- Jag tycker att Ritchie Ås är given på kupongen i alla fall. Hästen är nog så pass bra att han ska ha en rimlig chans att vara med högst upp även om han så klart är väldigt svårbedömd för mig, säger Erik Adielsson.
Föräldrarna Hans och Mai Adielsson var under många år landets främsta inom galoppen. I slutet av 1980-talet bytte Hans inriktning och satsade på travet innan det blev träning av galopphästar igen för några år sedan.
Sedan årsskiftet är Hans Adielsson pensionär och föräldrarna har flyttat från Malmö till Stockholm för att komma nära Erik och hans familj.
- Mamma och pappa flyttade upp för en och en halv månad sedan var det väl och bor nu på Stora Alby. Ritchie Ås var till salu och mamma och pappa ville ha lite mer att göra. Så man kan säga att det är ett gemensamt projekt. Jag tränar två hästar nu men det är inte så att vi planerar att vi bygga upp en träningsverksamhet på något sätt utan det räcker nog så här, säger Erik Adielsson.

”Hästen verkar bra”
4945 segrar har Adielsson jr bokfört sig för (per 190204)och på lördag fortsätter han att jaga nya segrar. Han kör åtta hästar under dagen men är alltså extra engagerad i en nionde.
Ritchie Ås i V75-3 står med sina 258 000 kronor intjänade med ett fjortondespår bakom bilen i loppet som är utskrivet som en spårtrappa.
Hästen fullföljde bra som fyra i ett lopp på Solvalla för tre veckor sedan efter ett lopp utvändigt ledaren för Erik. 
- Ritchie Ås kom till oss på kvällen efter den starten där jag tycker att han gjorde det jättebra. Jag har kört honom på rakbanan och sedan har han gått ett jobb inne på Solvalla också. Han verkar bra den här hästen, säger tränaren.
Läget, det näst sämsta, är han mindre nöjd med.
- Samtidigt är det spårtrappa och det är ju också så rättvist det kan bli. Men det är klart att ”14 är 14”. Men jag är väldigt nöjd med honom. Hur han kommer att tävla den här gången är så klart svårbedömt men allting pekar på att han ska göra ett bra lopp.

Dubbelmiljonären vilar
Färske tränaren på Solvalla har två hästar på listan. Delägde åttaåringen Scellino Luis är den andre. Den dubble miljonären har tävlat framgångsrikt i V75 för Stig H Johansson men har nu inte startat sedan i juli förra året.
- Vi har tagit det lite lugnt över vintern nu med honom. Han var lite sliten i somras och nu har han fått ”chilla” lite.  Han inväntar våren.

Mikael Wikner, Kanal 75

Torsdag 7 februari 2019

V86: Ferrarin rivig värre på smutsen

 

Ferrari River vann direkt efter ett tävlingsuppehåll för Conrad Lugauer. Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-06 22:30 Senast ändrad: 2019-02-06 22:53

Kvällens största favorit på V86-spelet galopperade i starten.
Conrad Lugauer körde sedan offensivt i sprinterloppet och satt i ledningen 900 meter från mål i en snabb forcering med kapable Ferrari River.
Åbys geggiga bana bemästrade sexåringen bra.
- Han vill göra det lite onödigt spännande ibland bara.


Solvalla och Åby körde V86 tillsammans på onsdagen.
Västkusten bjöd på rena skräpvädret med mildväder och regn och förhållandena var ganska tuffa. Kuskarna menade att underlaget var hyfsat efter omständigheterna även om man ogärna körde sina hästar på de två extra innerspåren på Åby som var rejält vattensjuka.
Conrad Lugauer från Jägersro mer eller mindre lovade seger på förhand med sexårige Ferrari River. Hästen hade inte startat sedan i oktober men förberetts väl och såg så där härligt kattsmidig ut när han sprintade undan till överlägsen seger efter att ha övertagit ledningen 900 meter från mål i sprinterloppet.
I starten höll det dock på att gå helt galet. Ferrari River galopperade men ställde sig och rann upp i andraparet utvändigt. Conrad Lugauer visste vad han hade i tömmarna och tryckte till direkt i spåren. Ledande Global Takeover med Adrian Kolgjini i sulkyn hade inget att sätta emot.

- I dag är det så dålig sikt så jag tror inte att Adrian hade koll på att vi hade tappat från start. Sedan kom vi så fort också, så det var lika bra att släppa, sa Conrad Lugauer.
Sista 1000 klockades till 1.12,5 på den inte alltför perfekta banan.
- Han ville helt enkelt för mycket i starten och slog ihop. Det är lite hans attityd det där, ibland vill han lite för mycket, sade en nöjd tränare.
Adamas HB, Helsingborg äger guldklimpen Ferrari River som kan bli en bra häst just för gulddivisionen.

Adrian nära V86-dubbel
2640 meter med bilstart var förutsättningarna i V86-3 på Åby. Adrian Kolgjini gav sig av från andraparet utvändigt 600 kvar med pappa Lutfis Victory Lee som stred till knapp seger, före hela tiden ledande Ecu de Mieloui och Whipped Eggs som kom tillbaka på open stretch efter att ha tappat lite i temposkärpningen i den sista kurvan.
Adrian Kolgjini var på väg mot ännu en seger på V86 i den femte avdelningen. I spets gående Dontbreakthebank Ås var tapper men blev upphunnen i de sista stegen av Thriller N.P. som fick upp farten rejält över upploppet för Carl Johan Jepson.
39-årige lärlingen Bernardo Grasso knep två segrar på V86 på Åby för ett par veckor sedan. Dubbelseger blev det nu också med stallets hästar där en av triumferna kom utanför det stora spelet. På V86 segrade Marjons Ivory igen. Det femåriga stoet gick en ordentlig repa från kön och betvingade storfavoriten Randemar R.D. över upploppet. Starkt av hästen som tränas av Joakim Lövgren.

108-oddsare på Solvalla

Solvalla bjöd på en riktig överraskning på V86. En häst spelad på bara en procent var hur konstigt det än kan låta faktiskt överlägsen i ett lopp över 2640 meter med 14 hästar bakom bilen i en så kallad spårtrappa.
Wind Knight skrällde tillsammans med sin ägare Mats Gunnarsson till 108 gånger pengarna på vinnarspelet via en svepning från tredjeparet utvändigt sista 600 meterna.
- 108 gånger pengarna? Jag kollade inte på oddsindikatorn alls. Jag sa till brorsan innan att spela plats, så det var ju lite skillnad, sa den 42-årige amatören från Solvalla som fött upp hästen och lämnade över den till Jörgen Westholm i somras för träning.
- Han kändes otroligt fin hela vägen. I sista kurvan tänkte jag att jag drar tussarna så att han inte stannar till. Men när jag lyfte ut honom...han bara la ner sig! sa en glad segerkusk.

I ett lopp för fyraåriga ston spelades finskan Viking Grace till stor favorit och vann också efter behag. En 58-procentare på V86.
Örjan Kihlström körde till ledningen i den första kurvan där finskan direkt började bestämma över sin kusk och drog undan med tre-fyra längder.
Kihlström lät favoriten hållas och Viking Grace slog aldrig av på farten så det störde.
Andra raka segern på Solvalla för stoet som tränas av Riina Rekilä.
- Hon är inte lätt att köra. Antingen är det skritt eller full fart, summerade Riina Rekilä.
Torbjörn Jansson hittade till ledningen med Freddie Silvåkra (23 procent) och lät hästen sköta sig själv och ryckte den sista biten. Björn Goop tränar.

Real Masterpiece med Oskar J Andersson vid tömmarna spurtade till seger i den sista avdelningen. En häst tränad av amatören Joakim Reiser från Bollnäs. Knappt slagen Wrongdoer, en annan häst från Bollnäs,
Åtta rätt på V86 delade ut  164 654 kronor. Sju rätt gav 492 kronor och sex rätt 42 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

 

Onsdag 6 februari 2019


Kihlmans V86-Tips

En bra V86-Spik = Ferrari River

V86-1...5 Ferrari River
V86-2...5 Viking Grace
V86-3...3-4-6
V86-4...2-6-12
V86-5...2-5-9
V86-6...4-6-7-11
V86-7...2-7-9-11
V86-8...1-4-6-7-9
2160 rader = 540 krNy seger för Viking Grace ???


 

 

Tisdag 5 februari 2019

Inför V86/superjackpot: Fem raka - men duger hästen på Åby?

 

Ecu de Mieloui sträcker ut för Eirik Höitomt. På onsdag får Carl Johan Jepson prova fransmannen för första gången. Foto: hesteguiden.com Foto av hesteguiden.com

Stockholm. Publicerad: 2019-02-04 17:34 Senast ändrad: 2019-02-04 17:36

Stor, snygg och med ett vägvinnande steg.
Ecu de Mieloui kom igång sent och var en relativt billig häst när han köptes ostartad från Frankrike och har nu tagit fem raka segrar på lika många starter i nya hemlandet Norge.
- Nu får vi se om han duger î tuffare gäng. Han har mött väldigt enkla sällskap, men har å andra sidan vunnit väldigt lätt varje gång, säger amatören Bengt Solberg.


En häst med bara ettor i raden drar blickarna till sig onsdagens startlistor.
Ingen spelare lyckades få åtta rätt på V86 förra onsdagen och nu kan en ensam vinnare enligt prognoserna kamma hem 23 miljoner kronor med den superjackpot som bjuds.
Ecu de Mieloui, en femårig franskfödd häst som är ägd och tränad i Norge, är obesegrad efter fem starter och körs av svenske toppkusken Carl Johan Jepson i V86-3.Hur ska den bedömas?
Bengt Solberg har varit hästtransportör i många år i Norge men har lagt av med den sysslan och livnär sig numera på att producera och handla med hö.
Solberg har fem hästar i stallet i Holmestrand i Drammen några mil söder om Oslo. Efter ett långt travliv kan han ha kommit över topphästen han gått och väntat på.
- Han är stor och stark och faktiskt väldigt bra. Men det trodde jag inte då jag köpte honom från Frankrike. I början kunde han inte springa kilometern på två minuter ens en gång, säger Bengt Solberg.
Ecu de Mieloui har vunnit från de flesta positioner och varit överlägsen konkurrensen i fem starter sedan i november i fjol. Senast klev hingsten undan från dödspositionen  för segerrike kusken Eirik Höitomt som menar att hästen är kapabel.

”Inte behövt ta ut sig”
Fransmannen har dock inte behövt visa så mycket vid segrarna.
På onsdag debuterar hästen över 2640 meter men ork finns som sagt och blir över.
- Han klarar 3000 meter också. Det som gör mig lite osäker inför den här starten är ju att han inte behövt ta ut sig det minsta för att vinna de här starterna och nu måste han kanske göra det för första gången, funderar tränaren.
Ecu de Mieloui kan helt enkelt bli fundersam om tempot är för högt och konkurrenterna tuffa, menar Solberg, och utvecklar:
- Han har aldrig behövt bli trött på en travbana. Men om han får gå hårt nu, kanske hela vägen över 2640 meter, så kanske han blir lite överraskad. Situationen är i så fall helt ny för honom. Han kanske inte tar ut sig så här första gången, men det vet man aldrig - det kan fungera bra också.

Hoppas på körning
Solberg är imponerad av Whipped Eggs som tränas och körs av Robert Bergh.
- Den är bra men det finns åtminstone ett par-tre fina hästar i loppet. Så det blir väldigt spännande. Vi vet inte hur bra hästen är egentligen. Hoppas bara att det blir ett ”riktigt lopp” och körning, så att vi får svar på hur han står sig i en sådan här konkurrens. Hästen är jättestor, men det tänker du inte på när du sitter bakom. Du kan köra på fruset underlag och det bara susar. Han är lite som en katt, berömmer ägaren.
Om det går bra på Åby provas  Ecu de Mieloui troligtvis i rikstoton i Jarlsberg nästa lördag i ett lopp över 3000 meter.
Funkar hästen bra även då planerar Bengt Solberg att ta ner sin häst till Frankrike och tävla med honom där.
- Det är för tidigt att säga hur det ska bli. Men som hästen uppför sig nu är jag helt säker på att han kan ta en del segrar provinsbanorna där nere och jag håller det inte för otroligt att han klarar av att springa in en miljon innan året är slut.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

Måndag 4 februari 2019

Nurmos om framtiden för Readly Express

Foto av Thomas Blomqvist, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-03 16:54 Senast ändrad: 2019-02-03 18:24

Timo Nurmos reser till Frankrike igen.
Under måndagen kör han jobb med Readly Express och därefter kommer beslut om nästa start.
- Jag vill känna hur hästen har återhämtat sig efter Prix d’Amerique, säger Nurmos som på söndagen blev fast på Arlanda då alla flyg blev inställda.


Solvalla-tränaren sitter på Arlanda när vi når honom söndag eftermiddag. Det är kaos på flygplatsen efter det senaste dygnets intensiva snöande och många flyg är inställda eller kraftigt försenade. Nurmos flyg till Paris är redan sex timmar försenat i dagsläget.
- Vi skulle flyga klockan elva i förmiddags men det är nu framflyttat till klockan 17. Hoppas att vi kommer iväg då, säger Nurmos som reser tillsammans med sin veterinär Nicholas Dimitri.
Några timmar senare ringer han tillbaka.

- Vi har precis fått besked att alla flyg är inställda nu hela dagen. Det är några som har landat men inga plan har lyft härifrån i dag. Vi får övernatta på hotell på Arlanda och flyger i morgon bitti klockan sju istället. Vi har suttit och väntat i nio timmar men det är inget att göra åt och det finns värre saker, säger Timo.

Kan bli start i Prix de France på söndag
Den senaste tiden har varit hektisk för finländaren. För en vecka sedan gjorde Readly Express en heroisk insats som trea i Prix d’Amerique. Under lördagen blev det en dubbelseger i V75-finalerna genom Victory Topline och Erik Sting. Nu är han alltså på väg till Frankrike och efter framkomsten till flygplatsen måndag förmiddag väntar tre timmars bilresa till Björn Goops filial i Mortree i Normandie, där Readly Express är under sin Frankrike-vistelse. Efter snabbjobbet på måndag eftermiddag kommer Nurmos att lämna besked när nästa start blir för superstjärnan.

- Jag vill känna på hur hästen har återhämtat sig efter Prix d’Amerique. Han var helt otroligt bra där och ännu bättre än förra året när han vann. Jag är stolt över hästen och alla runt omkring som jobbar med honom, säger Timo Nurmos.
- Om han är bra i jobbet nu så startar vi i Prix de France nästa söndag. Annars kan det bli sprinterloppet i Nice i mars, Criterium de Vitesse. Det är heller inte omöjligt att det blir båda loppen. Vi får se, men däremot blir det ingen start i Prix de Paris över 4000 meter, säger Nurmos och lämnar dörren varken öppen eller stängd till en start i Elitloppet.
- Jag kan inte säga någonting om det redan nu. Det hänger mycket på om han ska vara i aveln som i fjol. I så fall blir det omöjligt att vara med i Elitloppet.

Michael Carlsson, Kanal 75

Allsvenska kuskligan: Sandra och Emilia sticker upp

 

Emilia Leo (vänster) och Sandra Eriksson har rivstartat 2019 med nio respektive åtta segrar. (Bilden är ett montage) Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2019-02-04 11:57 Senast ändrad: 2019-02-04 12:10

Det hör inte till vanligheterna att kvinnliga kuskar slår sig in i toppen av den nationella kuskligan.
Så här i början av året passar körskickliga Emilia Leo och Sandra Eriksson på att sticka upp bland männen med nio respektive åtta förstaplatser.


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 26-28-21
2. Carl Johan Jepson, Färjestad, 22-17-11 
3. Jorma Kontio, Solvalla, 21-13-4 
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 15-11-6 
5. Torbjörn Jansson, Solvalla, 11-8-12
6. Mikael J Andersson, Färjestad, 11-8-11 
7. Per Lennartsson, Eskilstuna, 10-7-5
8. Conrad Lugauer, Jägersro, 10-3-0
9. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 9-14-15
10. Kaj Widell, Solvalla, 9-7-5
11. Ulf Eriksson, Bollnäs, 9-7-4
12. Emilia Leo, Gävle, 9-2-3
13. Sandra Eriksson, Boden, 8-3-3
14. Oskar J Andersson, Romme, 7-12-4
15. Johan Untersteiner, Halmstad, 7-6-1
Siffror till och med 3 februari

Kanal 75

 

Söndag 3 februari 2019

V75: Tonys galna segerfirande - "Det är ett monster och vi är i himlen"

Tony Löfqvist bjöd på vild segerglädje efter att Vikings Preacher vunnit V75 på hemmabanan Åby. Foto: Malin Albinsson. Foto av Malin Albinsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-02 17:58 Senast ändrad: 2019-02-02 20:01

Det blev vild glädje och stor show när hemmahästen Vikings Preacher dundrade runt fältet och vann för Erik Adielsson.
Vid sidan av banan stod amatörtränaren och ägaren Tony Löfqvist och jobbade in sin häst så att det hördes över hela Åbytravet.

- Det är ett monster och vi är i himlen, vrålade han.


Den frispråkige och känslosamme amatörtränaren har blivit en följetång i tv när hans framgångsrike Vikings Preacher har tävlat i V75. Nu blev det en riktig knockout-seger när Vikings Preacher forcerades fram utvändigt om ledande Sebastian Journey varvet kvar. Han slog enkelt klorna i ledaren som var slagen tidigt och fick därmed revansch från senaste starten när de möttes och då Sebastian Journey speedade ner Vikings Preacher. Det här var Vikings Preachers andra V75-seger inom loppet av några månader och förstapriset var 250 000 kronor.
- Var är du Nurmos, ropade Tony Löfqvist efter målgången, vars känslor svallade över.
- Det här är ett monster och vi är i himlen.

- Erik sa innan loppet att du får ta med hjälmen för han skulle till flyget så du får ta segerdefileringen själv, sa han. Så jag fick springa tillbaka och hämta hjälmen.
- Jag frågade även Erik efter värmningen när han var så nöjd att kör du honom i Jubileumspokalen. Ja tack, svarade han då.

”Jätteroligt att få vara en del av den här sagan”
Erik Adielsson var extra glad efter segern innan han hastade iväg till tåget, och inte flyget, på vägen hem.
- Det är jätteroligt för mig att få vara en del av den här sagan. Jag körde en hel del för Tony för många år sedan och har kört både mor och mormor till den hästen och vunnit lopp med mamman till den andra hästen som han hade med. Det var jätteroligt för Tony att han fick vinna på hemmaplan. Det är Tony som ska äras här, jag ska inte stjäla någon spotlights, sa Erik Adielsson.

Scenförändring i loppet när Victory Topline vann

Favoriten Victory Topline tog enkelt ledningen i V75-2 och fick sedan bestämma i mycket måttligt tempo. Johan Untersteiner kastade loss från kön med Pastor Power och kom med bra fart och överrumplade Victory Topline varvet kvar och övertog ledningen. Jorma Kontio lyfte ut favoriten i andraspår och sedan gick det undan värre. Pastor Power såg svårslagen ut in på upploppet men Victory Topline gav inte upp. Han kämpade strålande och kort före mål plockade han ner Pastor Power i en snabb avslutning. En stark insats av hästen som tränas av Timo Nurmos och som nu tog sin sjunde seger i nionde starten.
- Han har varit jättebra i de senaste starterna, haft lite otur och dåliga spår men hästen gör det bra hela tiden. Starten var bra och han tog ledningen men han kunde inte växla tempo så snabbt och svara när Johan kom efter ett varv. Men hästen var jättebra och kom på upploppet och 150 kvar kände jag mig säker på att vinna, sa Jorma Kontio.

Skön seger för Stefan Persson

Det blev favoritseger även i V75-3 genom Wingait C.H., som tränas och körs av Stefan Persson. Efter en perfekt resa i rygg på ledaren fick han chansen via open stretch och speedade till seger kort före mål. Tvåa blev en mycket tapper Hawk Cliff som hängde i tredjespår först och sedan utvändigt om ledaren hela vägen och var mycket stor i nederlaget. Stefan Persson har för övrigt tränat både pappan Bring Me Back och mamman Wingait Inga till Wingait C.H.
- Det var jäkligt kul och jag tänkte innan spårlottningen kom att tänk om han nu kunde få ett framspår när han är så bra i ordning. Jag kände att jag hade krafter kvar i hästen men han har en tendens att tappa aktionen till slut. Han är inte så kortspeedig och helst ska han dra upp spurten femhundra till sexhundra kvar. Jag försökte att inte förivra mig och inte överforcera honom, sa Stefan Persson.

Hemmahäst tog emot storfavoriten
Det blev hemmaseger i V75-inledningen genom Okaloosa Bell, uppfödd, ägd och tränad av amatören Lars Järpedal och körd av Ulf Ohlsson. Hon tog enkelt ledningen från innerspåret och gav sedan inte storfavoriten Southwind Feji en chans. Den sistnämnde kom fram utvändigt om ledaren varvet kvar men hade inte sin bästa dag och var slagen redan i slutkurvan. Okaloosa Bell stegade undan till en lätt seger. Förstapriset var 250 000 kronor.

- Det här är helt klart det största jag har varit med om, förutom mina barns födelse. Men det är nästan lika stort. Det var en härlig känsla och hästen är under utveckling, sa Lars Järpedal.
Segerkusken Ulf Ohlsson fyllde i:
- Jag tyckte runt sexhundra kvar att Southwind Feji såg lite sliten ut och jag hade kräm kvar i min häst. Då steg förhoppningarna. Jag valde att sticka där i slutkurvan eftersom jag visste att de skulle komma bakifrån. Hon var stark och rejäl, sa Ulf Ohlsson.

Falsig skrällde

Det blev skräll i den fjärde avdelningen när Bo Falsig ordnade en populär hemmaseger genom sin egentränade Crossfire Simoni. Efter en vilsam resa i ett galoppfyllt lopp slog hon av en tapper Rushmore Face den sista biten. Då hade det varit hårt tempo i täten där Peder Mykla kördes resolut till ledningen efter femhundra meter och varvade på 1.13,5.
- De körde friskt där framme och han har toppform och är stark. Men det kändes inte som vinst förrän vi var förbi 100 kvar, sa Bo Falsig.

Andra raka för Sorbet i guld

Sorbet tog sin andra raka seger i Gulddivisionen när han nu tog hem finalen för Örjan Kihlström. Tränaren Daniel Redén har satt sin stjärna i ett ypperligt skick och efter en resolut styrning körde Örjan Kihlström till ledningen 1400 meter kvar. Detta efter att Nimbus C.D. dundrat till ledningen först men som sedan släppte till Dante Boko som i sin tur överlät ledningen till Sorbet. När det var dryga varvet kvar lämnade Björn Goop andra par utvändigt med favoriten Zenit Brick och landade utvändigt om Sorbet. Det blev en ordentlig temposkärpning på slutrundan men Zenit Brick var tidigt slagen. Sorbet stegade ifrån och höll säkert undan före en mycket vasst spurtande Nimbus C.D. som flög fram till andraplatsen.
- Sorbet var jättefint i ordning och gick ett jättebra lopp i dag igen, sa Örjan Kihlström.

Äntligen Erik Sting

V75 avslutades med att Erik Sting äntligen fick vinna efter hur många tappra insatser som helst utan att få sätta pricken över i:et. Men det såg länge mörkt ut när han hamnade sist i sjätte par utvändigt från spår åtta bakom bilen. Detta samtidigt som tempot var lågt i täten med ledande Disco Volante. Den sistnämnde kastade dock in handduken helt in på upploppet och stannade helt. Erik Sting följde med i angrepp ute i spåren genom slutkurvan och genom en ruggigt starkt spurt längst ut i banan sprintade han före precis före mållinjen.
- Han hade verkligen samlat ihop till en seger. Det var starkt gjort att kunna vinna, vi satt ju sist hela vägen, sa Örjan Kihlström om hästen som tränas av Timo Nurmos som därmed tog en dubbelseger på V75 som tränare.
Sju rätt på V75 gav 401 125 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Lördag 2 februari 2019


Kihlmans V75-Tips - Åby

Jorma Kontio kör en V75-Spik = Sebastian Jouney

V75-1...1-7-11-12
V75-2...2-6-8-11
V75-3...1-2-3-4-9
V75-4...3-4-8-11-15
V75-5...1 Sebastian Journey
V75-6...3-4-9-10
V75-7...3 Disco Volante
1600 rader = 800 krEn bra V75-Spik = Disco Volante

Fredag 1 februari 2019

Inför V75: Okörd senast och perfekt utgångsläge

 

Reverend Wind har vunnit fyra av fem lopp efter sitt långa uppehåll. På lördag går han ut i V75 på Åby. Foto av Mira Lindgren/ALN

Stockholm. Publicerad: 2019-01-29 15:26 Senast ändrad: 2019-01-29 15:30

Tre segrar på lika många starter sedan årsskiftet.
Diederik Meilink har vind i seglen och på lördag kan framgångarna fortsätta i V75.
- Reverend Wine var obrukad i mål senast och känns lika fin som tidigare i träningen, säger Solvallatränaren om sin segerstaplare.

För några år sedan tvingades Diederik Meilink lägga tränarrörelsen på is på grund av diskbråck i nacken. Vägen tillbaka har varit lång men nu är han på banan igen med ett riktigt framtidsstall. Av träningslistans 22 hästar är 16 stycken tre år eller yngre.  

- Jag började bygga upp stallet igen för två år sedan med fyra hästar och nu är vi här. Det här året ska bli intressant, säger Diederik Meilink, som efter tre starter är obesegrad som tränare under 2019.

Vunnit fyra av fem lopp
Förra året blev det endast fyra segrar till stallet. Vilket i och för sig inte är så bara när det endast går unghästar och konvalescenter i hagarna. Under en period på nästan fem månader gjorde inte Diederik Meilinks hästar ett enda tävlingsframträdande.
- Wave Lenght opererades och det gjorde även Twombly, som har börjat starta nu och vunnit två gånger. Reverend Wine var sliten efter några lopp så honom fick vi ställa av helt. Sedan hade vi bara unghästar på listan och då är det svårt att starta.
Men sedan hästarna i startbar ålder började tävla igen i november har de imponerat. Sex av elva lopp har de vunnit och Reverend Wine (V75-3) står för merparten av segrarna. Fyra fullträffar på fem försök är sexåringens facit efter uppehållet.
- När han blev sliten ville han inte äta som han skulle och man såg på honom att han var nere och inne i en dålig period. Då var vi kloka nog att ställa av honom helt och släppa honom på bete. Under två-tre månader rörde vi inte hästen. Men han är lättränad och kom igång ganska kvickt när vi började träna igen och jag tycker faktiskt att han är bättre nu än förra året.

Okörd i genrepet
Under mellandagarna vann Reverend Wine ett klass I-försök i STL (Svenska Travligan) i överlägsen stil och det kvalificerade honom till lördagens final i V75 på Åbytravet. Dit genrepade han senast i ett lunchlopp på Romme, där han såg slagen ut in på upploppet innan han kontrade till seger.
- Jag hade broddat för dåligt bak och han fick inte tag i banan riktigt. Från sidan trodde jag också att han var slagen på upploppet men när jag frågade Ohlsson (kusken) om det var hårt sa han att hästen var okörd i mål. Han sa att det var halt i slutkurvan men att han hela tiden visste att han skulle vinna loppet.
Eftersom Svenska Travligan och V75 den här veckan gästar Göteborg kommer knappast banunderlag och broddning vara något stort huvudbry för tränarna.
- Det skulle förvåna om man behöver brodd fram och sedan beror det på banan hur man ska sko bak. Men det är inget som oroar. Han går alltid med skor runt om så han är gynnad under den här perioden när alla måste ha skor. Övrig utrustning är som ett karbonpapper från när han senast vann i V75.

Utgångsläget ökar förhoppningarna
Precis som vid de två senaste segrarna är det Ulf Ohlsson som ska hålla i tömmarna bakom Reverend Wine och ekipaget lottades till spår två bakom startbilen.
- Jag körde två heat med honom i går här på milebanan och han var fin i bägge. Ingenting tyder på tappform utan han känns precis lika fin som vanligt.
Hur ser du på loppet?
- Att han lottades till ett väldigt bra spår ökar förstås förhoppningarna. Sedan är det ett lopp som bjuder bra motstånd och han kan både slå och ta stryk av de där hästarna. Det ser öppet ut och jag tror att taktik och vad de enskilda kuskarna gör blir helt avgörande.
Hur går dina taktiska funderingar?
- Det har jag inga. Han luggar aldrig Sebastian Journey på ledningen, även om han är startsnabb om man vill det, men han går i alla positioner och är reglerbar i alla lägen, så Ohlsson kan se vad de andra gör och välja taktik utifrån det.

Ola Johansson, Kanal 75