Välkommen


 

     
     
     
     
     
     
   


 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring ALN 08-366 480 när det gäller att beställa bilder
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTO i samarbete med ALNNär det gäller trav klicka här >>>>>>>>


     

 

 

 


Foto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


OBS. All bilder i nedanstående "blogg" är skyddade av upphovsrätten och tillhör
Kihlmans/Foto och ALN

Onsdag 2 januari 2019

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.se

Kihlmans V86-Tips kommer kring lunchtid

Allsvenska kuskligan: Ohlsson champion igen i överlägsen stil

 

Foto av Foto: Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2019-01-01 15:26

Ulf Ohlsson blev återigen allsvensk kuskchampion i överlägsen stil.
Han tog hela 340 segrar i Sverige under 2018 och var därmed 112 segrar före Jorma Kontio som är stil going strong och vann 232 lopp.
Dessa båda stjärnkuskar får sällskap på prispallen av Carl Johan Jepson som blev trea med 216 segrar.


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 340-238-212
2. Jorma Kontio, Solvalla, 232-152-120
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 216-192-174
4. Peter Untersteiner, Halmstad, 202-139-147
5. Örjan Kihlström, Solvalla, 198-157-117
6. Björn Goop, Färjestad, 195-147-122
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 154-118-120
8. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 138-126-139
9. Christoffer Eriksson, Jägersro, 126-118-91
10. Kim Eriksson, Mantorp, 112-101-97
11. Erik Adielsson, Solvalla, 111-76-74
12. Robert Bergh, Åby, 111-60-52
13. Kaj Widell, Solvalla, 108-117-109
14. Ulf Eriksson, Bollnäs, 96-94-111
15. Mikael J Andersson, Färjestad 91-86-88
Siffror till och med 31 december 2018

Kanal 75

Inför V86/jackpot: Upplagt för rivstart efter rekordåret

 

Hans-Owe Sundberg har ett rekordår bakom sig. På onsdagen inleder han 2019 med fyra hästar inom V86-spelet. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-31 12:05 Senast ändrad: 2018-12-31 12:14

Hans-Owe Sundberg kan blicka tillbaka på sitt bästa år hittills som travtränare.
Stallet håller toppform och med fyra hästar inom V86-spelet kan han på onsdagen rivstarta 2019.

Det är på träningsanläggningen Nygård i Nykvarn som Hans-Owe Sundberg och hans fru Rosmarie sedan många år bedriver sin verksamhet. I dagsläget finns 21 hästar på träningslistan. Mest kända ute i stugorna är elithästen Charrua Forlan och toppfyraåringen Eldorado B. men ytterligare 14 hästar har bidragit till segerskörden. Totalt blev det 38 fullträffar under 2018 och 4,2 miljoner kronor inkört är rekord för stallet.
- Det går inte att säga annat än att det har fungerat riktigt bra. Sedan tycker man väl alltid att det kan gå ännu bättre. Det finns saker som inte har funkat som vi ville med både det ena och det andra, säger Hans-Owe Sundberg.
Är det något särskilt du tänker på?
- Vi hade lite otur med unghästarna tycker jag. Det är fina hästar som fortfarande kan bli riktigt bra men som av olika anledningar inte kom ut och fick tävla på ordentligt.
- Men så där är travet. Det går alltid att förbättra saker. Den dagen man inte längre har den känslan utan slår sig till ro och tycker att allting är jättebra, den dagen har man tappat motivationen. Man måste hela tiden tycka att man hade kunnat få mer.

Många hästar att hoppas på inför 2019
Vilket är ditt starkaste minne från 2018?

- Det är väl inget specifikt lopp eller så men det är väldigt roligt att en gammal häst som Charrua Forlan har hävdat sig bra i högsta klassen. Han fick vinna några halvstora lopp och gjorde väldigt bra ifrån sig i Sweden Cup under elitloppshelgen. Sedan har Eldorado B. gjort det fantastiskt som har löpt mot de bästa hela året och varit väldigt bra.
Hur ser målsättningen ut för det kommande året?
- Jag har inte satt upp några mål direkt men det jag har som grund inför varje år är ett minimum på i snitt 10 000 kronor inkört per start. Det är en grundplåt som jag har grejat nästan varje år. 2006 tror jag var rekordåret med 28 000 - 29 000 per start. I år blev det närmare 20 000 och det är också väldigt bra.
Vilken häst i stallet tror du mest på inför 2019?
- Det vete tusan. Jag hoppas att Eldorado B. får fortsätta att utvecklas. Det tycker jag att han i stort sett har gjort för varje start under året. Han har visat sig väldigt snabb men än har han aldrig startat över kort distans. Kanske kan han hävda sig bra över den. 
- Sedan är Sigel Garline en väldigt tuff häst med styrkan som sitt främsta vapen,
Charrua Forlan tror jag kan ge oss fler roliga dagar på travbanan, vi har fem talangfulla tvååringar som blir tre år nu och det finns hopp om att treåringarna som det inte ville sig riktigt för under året kan bli bra hästar.
- Sedan vill man se att hästarna får vara friska och sunda innan man säger något men vi har lite i stallet i alla fall.

Kan ta tredje segern i femte starten
Som brukligt är för många travtränare kommer Hans-Owe Sundberg att arbeta över årsskiftet. Men på fredag drar han och Rosmarie iväg på välförtjänt semester till Gran Canaria. Dessförinnan ska emellertid det nya travåret inledas med fyra hästar till start inom V86-spelet på hemmabanan Solvalla. Den i kvartetten som sticker ut mest på förhand är Bella M.J. (V86-8). Stoet har på fyra starter i Hans-Owe Sundbergs regi tagit två segrar och lika många andraplatser.
- Hon har gjort det bra varje gång. Senast fick stryk av den som smet med i rygg hela vägen och det var inte mycket att säga om att hon inte kunde hålla den ifrån sig. Hon kämpade på bra och de lämnade de andra. Allt är fortsatt bra med henne efter det och hon har vunnit bakifrån tidigare. Jag vet inte exakt vad hon möter så det är svårt att bedöma chansen men hon har gjort bra ifrån sig så jag vill hoppas och tro att hon är med där framme igen.

"Hon flyter fram ovanpå marken"

Det är jackpot på V86 och åttarättspotten beräknas uppgå till 13 miljoner kronor. En häst som kan få värdet att dra i höjden är Elektra (V86-4). Hon vinner inte så ofta men är snabb från start och har tidigare överraskat till höga odds.
- Hon är en väldigt fintravande och talangfull häst men hon har inte den mentala biten med sig. Hon kan blixtra till och göra riktigt bra lopp då och då men man vet aldrig på förhand hur hon ska göra. Det är synd eftersom hon har så lätt för sig, hon flyter fram ovanpå marken.
I V86-6 startar Hans-Owe Sundberg två hästar.
- One Two Beat (V86-6) tycker jag inte riktigt har fattat vad det går ut på än. Han är en talangfull häst som har lätt för sig men det har inte lossnat för honom. Nu har han fått två lopp i kroppen och han känns pigg och fin i träningen. Senast fick han stryk av en väldigt bra häst (It’s Showtime Zaz) men han var förbättrad med lopp i kroppen jag tror att han ska kunna peta upp sig något snäpp ytterligare den här gången.
- U.Bergs Svante (V86-6) kämpade på hyggligt som tvåa senast. Han gör hyfsat ifrån sig när han möter lämpligt motstånd och formen verkar fortsatt fin. Vi får hoppas att Emilia (Leo) får till det bra med honom igen och vi hoppas på bra slantar. Vilken av mina två i loppet som är först i mål beror mycket på hur de kommer till och så vidare. Jag bedömer dem som ganska jämbördiga.
- Broddar i skorna är inget problem för någon av mina hästar. De tränar på det och har gått med det när de har startat på sistone.

Ola Johansson, Kanal 75

Tisdag 1 januari 2019

Nytt år ger nya möjligheter..

Måndag 31 december

V75: Åke Svanstedt fixade miljonregn över V75-spelarna

Åke Svanstedt vann fyra lopp, varav två inom V75, när han på nyårsaftonen gästspelade på sin tidigare hemmabana Axevalla. Foto av Malin Albinsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-31 17:34 Senast ändrad: 2018-12-31 17:52

Numera USA-stationerade Åke Svanstedt ordnade miljonregn över V75-spelarna när han på nyårsaftonen gästspelade på sin forna hemmabana Axevalla.
- Nu har vi två anledningar att ta ett champagneglas i kväll, sa hemvändaren som vann totalt fyra lopp under dagen.

Efter ännu ett framgångsrikt år i Nordamerika är Åke Svanstedt i Sverige för jul- och nyårsfirande. Det senare förgylldes av en framgångsrik dag på tävlingsbanan där Åke Svanstedt fick förtroendet bakom sin tidigare lärling Pär Hedbergs hästar. Hemmatränaren hade ställt i ordning och Åke Svanstedt skötte uppdraget med bravur. Sedan han värmt upp med segrar bakom Hjalle Palema och Sara

 Palema satte han i tur och ordning dit Diva Deo ....

och Dream Night Palema i V75.
- Det har varit en bra dag, konstaterade segerstaplaren, vars fullträff med Diva Deo i allra högsta grad bidrog till att V75-året avslutades med miljonutdelning.
Det var så kallad multijackpot och trots att så många som 49 inlämnade system innehöll den rätta raden betalade sju rätt 1,2 miljoner kronor. Diva Deo var endast treprocentare på V75-spelet och fick utdelningen att dra i höjden när hon säkert höll omgångens största favorit Stonewashd Diamant bakom sig.
- Det var kul det här. Hästarna var starka och kämpade bra till slut, sa Svanstedt.  

Italienskt schackdrag sänkte favoriten

Men precis allt gick inte som på räls för Åke Svanstedt. I V75-1 spelades han till favorit med X.L.Bygg Palema men när italienaren tillika Halmstadlärlingen Christian Fiore satte allt på ett kort och via tredjespår blåste till ledningen med Othala på den första bortre långsidan galopperade X.L.Bygg Palema i blotta förskräckelsen. Othala tuffade sedan på där framme och lämnade aldrig konkurrenterna skuggan av en chans.
- Helt fantastiskt! Det här är min första V75-seger som tränare så det är väldigt roligt, sa Halmstadtränaren Laura Myllymaa och önskade alla åhörare gott nytt år.

”Han tog fram skallen”

Rikard Svanstedt fick precis som pappa Åke lämna Axevalla som en vinnare. Efter ett lopp i kön avslutade Baron Gift starkt och höll undan knappt men säkert före skuggande Michelangelo Ås.
- Det var skönt så klart. Han var lite flegmatiskt och jag hade svårt att tro på det under vägen, men han tog fram skallen i dag, sa hemmatränaren.

”Det bara löste sig”

Överraskningen Ibelieveinamerica gav också V75-utdelningen en rejäl skjuts när han från invändig position långt ner i kön lyckades hitta fri passage och spurta till seger. På V75 var hästen endast spelad på fem procent.
- Det bara löste sig. Det kom lite luckor att gå ut i och det blev helt perfekt. Känslan inför loppet var att han skulle kunna göra ett sånt här lopp men det är hysteriskt svårt att ha tur och komma till. Vi har haft lite stolpe ut på slutet tycker jag så det här var gött, sa segerkusken Mathias Alm vars sambo Louise Frumerie tränar hästen.
- Louise gör det mesta av jobbet i stallet. Jag är mest assisterande lallare, hovslagare och lånekusk, sa Alm.

Övriga V75-lopp vanns av Catrin Fajerssons Sobel Photo (Stefan Söderkvist) ...

och Peter Untersteiners Zeeland Kronos. På lördag går startskottet för det nya V75-året på Bergsåker, där bland annat topphästarna Lionel, Zenit Brick och Nimbus C.D. ska göra upp i gulddivisionen.

Ola Johansson, Kanal 75Kihlmans V75-Tips Axevalla 

En bra V75-Spik = Stonewashd Diamant

V75-1...1-3-8-9-10-12-15
v75-2...1-3-6-7
V75-3...6-10-11-12-13
V75-4...5-7
V75-5...1-4
V75-6...15 Stonewashd Diamant
V75-7...3-4-10
1680 rader = 840 kr

Inför V75/multijackpot: Lånar ut en kvartett till Åke Svanstedt

 

Pär Hedberg lånar ut fyra hästar till sin läromästare Åke Svanstedt när Axevalla bjuder på multijackpot på V75 på nyårsafton. Foto av Maria Holmén, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-28 19:17

Pär Hedberg har bra hästar till start under multijackpoten på hemmaplan under nyårsafton.
Han låter sin läromästare Åke Svanstedt att köra samtliga V75-hästar när ”Svanen” är hemma på besök över jul och nyår.
- Jag hoppas att han kan vinna med någon av mina hästar. Det hade varit kul, säger Axevallatränaren.

På måndag smäller det när det är Grand Final av V75 Winter Burst. Axevalla är värd för multijackpoten som i skrivnande stund är uppe i 60 miljoner till en ensam vinnare med sju rätt. Det beloppet kan ökas på ytterligare om det blir fler jackpots under helgen.
Åke Svanstedt är tillbaka på sina gamla jaktmarker och gör ett gästspel på V75. Han är hemma och firar jul och nyår med familjen i Sverige under några veckor. Nyårshelgen tillbringar han på Bjertorpo där han hälsar på mamma, pappa och sönerna Anders och Rikard.
Svanstedt har fostrat många tränare och en av dem som var lärling länge hos honom är Pär Hedberg.
- Jag började hos Åke år 2000 när han var på Bergsåker. Sedan följde jag med flytten ner till Bjertorp och var kvar honom tills han drog till USA 2013. Det var en väldigt rolig och lärorik tid. Det mesta jag har lärt mig inom det här har jag lärt mig av Åke, säger Pär Hedberg.

”Han har bra chans att vinna loppet”
Till V75-tävlingarna på Nyårsafton har Pär Hedberg fyra hästar till start. Ett par av dem har riktigt bra chanser på förhand och han hoppas kunna avsluta det här året med en eller ett par V75-segrar.
- Jag tycker att vi har några bra chanser och det vore kul om Åke kunde vinna med någon av mina hästar. Han har varit på besök här redan och jag träffade honom för några dagar sedan. Han är nere och hälsar på lite runtomkring här och det är en kul grej att han ska köra lopp, säger Pär.
Så här kommenterar Axevallatränaren sina V75-hästar i tur och ordning.

- X.L.Bygg Palema (V75-1) är en kapabel häst som har vunnit fyra lopp i år och han var fin näst senast vid segern. Men senast i Örebro var det snömoddig bana efter allt snöande och det passade honom inte den dagen. Han måste få fäste i banan, det är viktigt för hans aktion. Det är annars en rätt så rejäl häst som har känts fin i träningen efter förra starten. Vi har inte hittat något fel alls så jag tror att det berodde på banan. Han är bäst när han får tuffa på hela vägen och läget är perfekt eftersom han är startsnabb. Det bästa vore ledningen och att han får dra i sitt eget tempo så att ingen annan kommer in i matchen. Jag tycker att han ska ha bra chans att vinna loppet. Det är några bra på tillägg men de som står på start känns det som att han ska slå. Det är en av mina bästa chanser på V75, säger Pär Hedberg.

”Har varit lugnare på slutet”

- Jejje Palema (V75-3) vann från ledningen senast och gick undan enkelt. Hästen är i fin form och läget är passande med springspår på tillägg eftersom hon är snabb ut. Den långa distansen ska inte vara några bekymmer, bara hon håller sig lugn. Men hon har varit lugnare i loppen på slutet vilket är positivt. Det är lite tuffare motstånd nu än tidigare och det kan bli svårt att vinna. Kanske hon kan greja en plats om det klaffar fullt ut.

- Diva Neo (V75-6) är kapabel och har vunnit V75 förut men senast var hon lite seg som tvåa. Hon hade inte startat på ett tag inför det loppet och hon känns uppåt i träningen efteråt. Hon kommer att vara bättre nu med täta starter men står med 20 meters tillägg på Vikens Fingerprint som slog henne senast. Den och Peter Untersteiners häst kan bli svåra att slå. Men hon borde kunna vara bland de tre om det stämmer.

”Står för klassen i det här loppet”
- Dream Night Palema (V75-7) kändes fin senast och travade jättebra men blev lite stum i kroppen. Det kan vara för att hästen gick med brodd i skorna för första gången. Vi hade inte tränat med det innan och vissa hästar blir väldigt stumma när det är första gången med brodd. Nu har han gått med brodd i jobben efteråt och har tränat på bra. Jag tror att det ska fungera bättre nu. Han satt fast med krafter kvar i Europaderbyt i höstas och står för klassen i det här loppet. Det är inte så tokigt med bakspår för då slipper han att vara med i någon körning om ledningen. Eventuellt ändrar vi till någon form av ryckhuva och har bomullen kvar under. Han har alltid haft fast huva och den ändringen kan ge lite extra fart, säger Pär Hedberg.

Michael Carlsson, Kanal 75
 

Inför V75/multijackpot: ”Hoppas det klaffar snart så han får en fullträff”

 

Peter Untersteiner har en häst i varje V75-lopp när travåret avrundas på Axevalla på nyårsafton. Foto av Mikael Rosenqvist TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-30 19:19

Sju lopp. Sju chanser
Peter Untersteiner har en häst i varje V75-lopp när travåret avrundas på Axevalla på nyårsafton.

Peter Untersteiner har sitt bästa år som tränare sett till inkörda pengar med drygt 32,3 miljoner kronor inkört 2018.
Men det är tävlingsdag kvar av 2018 och Peter Untersteiner har laddat inför V75-tävlingarna på Axevalla som kryddas av en multijackpot på 60 miljoner kronor.
Som vanligt bjuder Halmstadtränaren på sina tankar inför loppen i samarbete med spelvärde.se.

- 9 Arsenal (V75-1) blev lite trött i slut i comebacken, men gick utanpå ledaren sista varvet. Men han verkar ha tagit det loppet bra och jag tror han går framåt lite. Jag är medveten om att han har fått mycket pengar på sig i år och han kan inte bara avgöra loppen längre. Så jag får köra lite snällare, men troligtvis är han i alla fall bättre med loppet i kroppen. Det blir norskt huvudlag och vanlig vagn.

- 3 Justice Ås (V75-2) känns fin efter lite paus och allt tyder på att han ska gå bra. Medeldistans var länge sedan och det är inget plus, men han har vunnit V75 över det – så det är ingen katastrof. Det kommer bli norskt huvudlag istället för helstängt huvudlag den här gången eftersom han kan bli lite hetsig med helstängt. Det är viktigt att han inte lägger för mycket kraft första varvet. Jänkarvagn fortsätter vi med.
- Borups Regent (V75-3) får smyga med och ta en slant här. Det är bra att han fick det här läget, då kan han rädda lite pengar. Han räcker inte riktigt till. Det blir öppet med murphy och rulle som senast, men vanlig vagn istället för jänkarvagn.
- Kapten Kidd (V75-4) tror vi är bra i ordning. Han blev överladdad senast och nöp i galopp efter 50 meter. Nu har han spår sju och då ser jag det som goda chanser att han går felfritt. Vi är revanschsugna såklart. Det blir murphybländare på insidan och can’t see back på utsidan samt vanlig vagn som senast.
- Zeeland Kronos (V75-5) var positiv senast i Halmstad och kämpade bra. Jag har klagat på det tidigare, men det fungerade bra med norskt huvudlag och det kan ha gjort sitt. Spår elva och kort lopp gör att det ser jobbigt ut, men insatsen senast var positiv i alla fall. Det blir fortsatt norskt huvudlag, men jänkarvagn istället för vanlig vagn nu när det är autostart.
- Stonewashd Diamant (V75-6) ser allting bra ut med och hon är väldigt tuff. Är det någon häst som ska vinna med sådana här förutsättningar är det hon. Det blir helstängt huvudlag som senast, men vanlig vagn istället för jänkarvagn.

- Magic Happens (V75-7) har riktigt fin form tycker jag. Det har han visat tre gånger i rad utan att få utdelning. Han gick riktigt bra i skymundan senast och gick resolut sista 100 meterna. Hoppas det klaffar snart så han får en fullträff – det känns som det ligger nära. Det blir norskt huvudlag och jänkarvagn som senast.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

 

Söndag 30 december


Kihlmans V75-Tips - Bjerke

Frode Hamre kör en V75-Spik = Royce Rolls

V75-1...1-3-4-7-9
V75-2...3-6-7-10
V75-3...8 Royce Rolls
V75-4...14 Ulsruds Tea
V75-5...2-3-5-6-9
V75-6...1-4-9-10
V75-7...1-5-9-11
1600 rader = 800 kr

Inför V75 (söndag): Norska segermaskinen blir svårslagen igen

 

Ulsrud Tea är storfavorit i söndagens V75 på Bjerke. Foto av Jeannie Karlsson TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-29 17:05 Senast ändrad: 2018-12-29 18:28

Hon är segermaskinen som har vunnit 75 lopp och är Norges bästa kallblodiga sto för dagen.
Ulsrud Tea är storfavorit i söndagens V75 på Bjerke.
- Hon brukar vara överlägsen när hon möter ston. Jag har god tro på en ny seger, säger tränaren Ove Kenneth Karlsen.

V75 Winter Burst rullar vidare och under söndagen är det Bjerke travbana utanför Oslo som gäller. Omgångens största favorit är det kallblodiga stoet Ulsrud Tea som startar i den fjärde avdelningen. Hon är elva år gammal och har vunnit hela 75 lopp i karriären. I år har det blivit tolv segrar på 18 starter och i fjol vann hon nio lopp på 18 starter. När kallblodsfenomenet Lannem Silje nu har slutat tävla är det Ulsrud Tea som är Norges bästa kallblodiga sto för dagen.
- Det är en enorm individ som ofta har startat från tuffa tillägg och gjort väldigt många tuffa lopp. Ett normalt sto borde ha gett upp för länge sedan men hon bara arbetar på och tycker att det är kul. Hästen har en otrolig vilja och lust att tävla. Hon har en väldig lungkapacitet och när hon får mjölksyra så står hon ändå på in i mål, säger Ove Kenneth Karlsen.

”Har varit ett fantastiskt äventyr”
Karlsen är tränare på Forus travbana utanför Stavanger med 18 hästar i träning. Karlsen fick in Ulsrud Tea i träning när hon var fyra år och då hade hästen vunnit två lopp på tolv starter och tjänat 75 000 kronor. Nu som elvaåring har Ulsrud Tea sprungit in 6,3 miljoner norska kronor och alltså vunnit 75 lopp.
- Det har varit ett fantastiskt äventyr att få vara med på. Jag tycker att hon är det bästa norska kallblodiga stoet i modern tid. Hon har vunnit de flesta av storloppen, bland annat Nordiskt Mästerskap för ston tre gånger i rad.
- Hon visade bra kapacitet som treåring och blev tvåa i norska Kriteriet. Men hon galopperade väldigt ofta och när jag fick henne i träning på våren som fyraåring gjorde vi lite ändringar i utrustningen och skodde om henne. Sedan har vi tränat på efter vårt sätt och det har fungerat bra. Hästen har varit väldigt bra i många år och jag hoppas att det fortsätter. Lannem Silje tjänade 6,8 miljoner och står vi på ett tag till kanske vi passerar henne, säger Karlsen.

”Har en väldigt hög toppfart – slog hingstarna senast”
Ulsrud Tea är storfavorit i den fjärde avdelningen där hon startar från 40 meters tillägg över medeldistans. Just att starta från tillägg är något som hon är van vid och hästen körs som vanligt av Svein Ove Wassberg.
- Ulsrud Tea (V75-4) har startat från tillägg många gånger, bland annat från 80 meters tillägg och ändå vunnit. Senast mötte hon och slog hingstarna och nu möter hon bara ston. Jag ska inte säga att hon är överlägsen men hon har en väldigt hög toppfart i kroppen som de andra stona inte har.
- Det får såklart inte strula i loppet och man vet att det ska inte mycket till för att det inte ska gå vägen. Men får hon bara ryggar att gå i så springer hon väldigt fort sista fem- sexhundra metrarna. Hästen har visat att hon kan sitta i tredjespår och ändå vinna. Det är klart att jag har god tro på en ny seger, säger Ove Kenneth Karlsen.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Lördag 29 december

V75 (lördag): Blytungt favoritfall när On Track Piraten besegrade Propulsion

 

On Track Piraten besegrade Propulsion i gulddivisionen på Rommetravet. Foto av Malin Albinsson TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-29 19:03 Senast ändrad: 2018-12-29 19:06

En månad kvar till Prix d’Amerique.
Då föll Propulsion som blytung favorit i gulddivisionen på V75 mot publikfavoriten On Track Piraten.

Propulsion föll som 90-procentig favorit på V75.
Spelarna var i chock.
Tränaren Daniel Redén såg också mer än förvånad ut i TV12.
- Jag vet inte… du får fråga Örjan... han körde väldigt snällt. Jag ville se att han skulle bli trött, men det här blev mycket märkligt det här loppet, sa Daniel Redén i TV12.
Örjan Kihlström var förstås också besviken, men ändå samlad direkt efter loppet.
- Vi var jämsides med On Track Piraten sista varvet men klarade inte av att slå honom helt enkelt, det var den enkla matematiken.
- Piraten en bra häst, han har alltid gått extra bra på vintern. Det är så, ibland räcker det inte helt enkelt. Det finns mycket jag kunde gjort annorlunda, men sedan om jag vunnit om jag gjort något annorlunda det vet jag inte. Piraten hade bättre spår än oss och hade befälet från början, jag vet inte… Hästen gör alltid ett bra jobb, och det gjorde han i dag också, sa Örjan Kihlström.
Om lördagens insats på något sätt påverkar satsningen mot Prix d’Amerique gav Daniel Redén ett tydligt svara på.
- Det påverkar ingenting. Nästa start? Nu får vi tänka och smälta det här först.

Bäst genom tiderna

On Track Piraten
tog karriärens 30:e V75-seger och befäste sin titel som segerrikaste varmblod på V75 genom tiderna.
Tränaren Hans R Strömberg satt i sulkyn den här gången och han avvaktade startrusningen innan han tog sats och fick överta ledningen utan problem.
- Jag fick gå närmsta vägen och då blir han väldigt nöjd hästen. Jag drog på för fullt 300 kvar och fick lite försprång och det räckte ju. Han har fantastisk statistik här på Romme nio segrar på tolv starter, sa Hans R Strömberg.

Skräll inledde V75

I V75-1 fick Rauno Pöllänen lucka från rygg ledaren med tolv-oddsaren Västerbo Grosbois som ganska enkelt avväpnade ledaren Super Zantos sista biten. Storfavoriten Global Trust fick gå utvändigt ledaren och tappade spänsten i sista kurvan och bjöd samtidigt vinnaren på lucka.

I V75-2 vände Laura Sånna ut och in på motståndet när hon gick från sista till första plats dryga sista halvvarvet tillsammans med Oskar Kylin Blom, som fick vikariera för Ulf Eriksson.

- I loppet kändes som det mesta gick fel hela vägen, men hon kunde springa otroligt mycket fortare än alla andra. Det var en riktig Merca att köra, sa Oskar Kylin Blom.
Dannero-amatören Elisabeth Lundholm tränar och äger vinnaren.

Första V75-segern för framtidsnamn

Jenny A Björk är ett framtidsnamn och på hemmaplan tog kusktalangen karriärens första V75-seger då hon ledde varje meter av V75-4 med B.B.S.Poetry, som tränas av pappa Bo Björk.
- Det blev perfekt. Jag fick bestämma helt som jag ville och hon kändes jättestark hela vägen. Det var min första V75-seger så den var efterlängtad, sa segerkusken.

En favorit som höll på Romme var Reverend Wine som bara var bäst i V75-5 tillsammans med Ulf Ohlsson. Från tredje utvändigt avgjorde femåringen med en mäktig långspurt i tredjespår sista 700 meterna.
- Otroligt roligt, en försenad julklapp som räcker och blir över, sa tränaren Diederik Meilink.


Oskar J Andersson serverade hemmahoppet Lima Mermaid ett perfekt lopp i rygg på ledaren och när luckan kom in mot upploppet avgjorde stoet V75-6 mycket enkelt. Oskars syster Ruth J Andersson tränar.

Kim Eriksson och Indy Lane avslutade V75-omgången på Rommetravet och ekipaget imponerade med ett starkt slutvarv i spåren. Björn Röcklinger tränar vinnaren.
Sju rätt på V75 gav 42 905 kronor. Sex rätt gav 523 kronor och fem rätt 60 kronor.
Nu fortsätter V75 Winter Burst med V75-tävlingar på Bjerke (söndag) och sedan multijackpot på Axevalla på nyårsafton. En multijackpot som hittills är uppe i 60 miljoner kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75Kihlmans V75-Tips - Romme


En bra V75-Spik = Global Trust

V75-1...6 Global Trust
V75-2...1-2-3-5-7-9-11-14
v75-3...7 Propulsion
V75-4...1-2-4-7-9-11
V75-5...3-4-7-9
V75-6...1-2-13-14-15
V75-7...5-12
1920 rader = 960 krDagens bästa V75-Spik = Propulsion


 

Fredag 28 december


Kihlmans V75-Tips - Århus

En bra V75-Spik = Candy La Marc

V75-1...1-3-4-5-7-9
V75-2...1-3-6
V75-3...3-5-6-7-9-15
V75-4...2 Candy La Marc
V75-5...5 Duglas
V75-6...1-2-3-6
V75-7...2-4-7-9
1728 rader = 864 kr

Torsdag 27 december
 

V75 (torsdag): Svensk skräll gav miljonutdelning

stockholm. Publicerad: 2018-12-27 23:07

Winter Burst inledde sin utlandsturné på torsdagskvällen.
Ett dimmigt Momarken bjöd på en svårfunnen V75-rad där ett system kammade hem 3,8 miljoner kronor.

Det började med en favorit då välmeriterade femåringen Phantasm Soa kom flygande ur dimman på upploppet och spurtade hem det inledande långloppet långt ut i banan.

Fyra avdelningar senare var det fortfarande svårt att ana någon högre utdelning sedan stoet Lightning glatt sin långväga tränare och ägare Harald Inge Hagen som gjort åtta timmars resa enkel väg från hemmet längst ut på norska västkusten
- Det var helt sjukt. Det här betyder så mycket för mig. Äntligen fick hon vara först i ett stort lopp, jublade en andfådd Hagen efter målgång.

Skrällar från vinnarhålet
Men två avslutande jätteöverraskningar gjorde att värdet steg från tre tusenlappar till dryga miljonen.

Den första av dessa var svensk då Marcus Hultman serverade Per C Johanssons-tränade nioåringen Seek and Destroy en drömresa i ledarryggen.
- Härligt att han äntligen fick vinna V75, han har varit så bra hela livet, sade segerkusken som är en ofta sedd gäst på andra sidan gränsen.

Vidar Hop kopierade det segerreceptet bakom Tin Balder vilket innebar att ett system inlämnat på atg.se plockade hem halva sjurättspotten och totalt 3 862 850 kronor.
Ytterligare ett av sjurättssystemen var inlämnat på atg.se medan ett tredje spelades från Finland.
De två senare gav 1,3 miljoner vardera.

Robin Johansson, Kanal 75

 
I dag V75 från Momarken med Monfalc0ne


Kihlmans V75-Tips - Momarken

En bra V75-Spik = Monfalcone

V75-1...4-8-11-14-15
V75-2...2-3-7-11-12-14
V75-3...1-3
V75-4...1-3-7-10
V75-5...1-3-5-6
V75-6...11 Monfalcone
V75-7...7-13
1920 rader = 960 kr

 

Inför V75 (torsdag): Hedersuppdrag i köket och segerchans i V75

 

Monfalcone kan fälla allt över upploppet när han på torsdag startar i V75 på Momarken. Foto av Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2018-12-21 09:14 Senast ändrad: 2018-12-21 09:23

Som travtränare kan det vara svårt att få tiden att räcka till kring jul och nyår.
Särskilt om man förväntas tillaga en västnorsk specialitet som kräver dagar av förberedelser.
- Mina två vuxna barn kräver ”pinnekött” varje jul, säger Årjängtränaren Tom Horpestad, som efter årets hedersuppdrag i köket åker över gränsen till sitt fosterland för att starta formtoppade Monfalcone i V75.

Att träna fram en travhäst och få den att prestera max på tävlingsbanan är en konst. Men frågan är om det inte krävs lika stor skicklighet för att tillaga familjen Horpestads julfavorit på bästa sätt.
- Jag är uppväxt med lite annan julmat än vad ni svenskar är och min favoriträtt till julen är vad vi norrmän kallar pinnekött – revben från får, säger Tom Horpestad och förklarar hur man i dagar rimmar, lufttorkar och ångkokar fårköttet innan det slutligen läggs i stekpannan eller på grillen.
- Det är en väldig procedur men det är också väldigt gott med rotmos och potatis till, säger Horpestad och skrattar.

Passande med långt upplopp
Men det är inte i första hand för att få nya influenser till julbordet som Kanal 75 pratar med den kockutbildade travtränaren. Från juldagen till och med nyårsafton körs det V75-tävlingar varje dag och Tom Horpestad kan komma att spela en huvudroll när travbanan Momarken i Mysen, några mil sydost om Oslo, på torsdag står värd för V75. Dit reser han med två hästar och mest tror han på V75-meriterade och formtoppade Monfalcone (V75-6). Hästen kommer närmast från en mycket enkel seger från ledningen.
- Han gick dåligt i Örebro för tre starter sedan men då hade han haft det för lugnt i träningen. Gången efter spurtade han väldigt bra som trea efter ett snällt lopp och senast gav han ett riktigt formbesked. Han blev kaxig i spets och vann väldigt lätt.
Den här gången blir det knappast ledningen för Monfalcone. Han startar nämligen med nummer elva i andra ledet bakom bilen. Det utgångsläget fick han på grund av att loppet är en så kallad spårtrappa. Det är ett handicapupplägg där de bästa hästarna, eller i alla fall de som har tjänat mest pengar, får de sämsta startspåren.
- Han går bra bakifrån också och får han lite hjälp med bra tempo under vägen är upploppet på Momarken bra för att ta ner dem till slut, säger Horpestad och syftar på den utslagsgivande målrakan, som med sina 240 meter är längre än samtliga upplopp i Sverige.
- Från spår elva behöver det inte strula mycket innan man är borta men om de andra kör för att vinna så att det blir lite tempo och vi kan spara speeden till slut ska han helt klart räknas med vinstchans.
Norsk travsport har inte det barfotaförbud som gäller i Sverige under vintern men för Monfalcones del spelar det ingen större roll. Han var lika bra med skor senast som utan skor gången innan.
- Om det är vinterbana blir det skor men om det blir milt väder och kanske lite tungt kan det vara en fördel att köra barfota. Annars fungerade han perfekt senast med open eye-huvudlag och jänkarvagn så det blir troligen samma igen.

”Fått henne att funka”
Monfalcone får sällskap till Momarken av Merles Rapida (V75-4). Hon har ingen seger på 25 försök men har presterat bra och inte varit sämre än fyra i de fyra starter hon har gjort för Tom Horpestad.
- Hon har gått väldigt bra i loppen hon gjort för mig. Det är en häst som inte har tagit i i loppen förut men nu har vi fått henne att funka och hon har gått bra till slut.
Fjärdeplatsen kom i Merles Rapidas senaste start och det var en bra placering med tanke på att det efter loppet upptäcktes att hon hade halsinfektion.
- Hon fick stå över lite under behandlingen och det kan vara ett minus, men samtidigt hade hon gått flera lopp innan och jag tror det lilla uppehållet vägs upp av att hon är helt fräsch nu.  Jag har förhoppningar på att hon kan vara bra nu. Det kanske är lite väl långsökt att tro på seger men hon går som sagt bra till slut. Det är en stor fördel för henne om det går att köra utan framskor. För övrigt går hon som tidigare med norsk gas och jänkarvagn.

Ola Johansson, Kanal 75

Onsdag 26 december


Kihlmans V75-Tips - Solvalla

En bra V75-Spik = Double Exposure

V75-1...7 Double Exposure
V75-2...1-3-5-6-7-9-12
V75-3...1-2-3-8
V75-4...1-2-5-9
V75-5...1-2-4-6-7
V75-6...12 Sorbet
V75-7...1-2-5
1920 rader = 960 krNy seger för Sorbet ???

Tisdag 25 december

V75: Winter Burst inleddes med jackpot

 

Foto av Ola Westberg, TR Bild

stockholm.

Isdrottningen och Långben.

Hanna Olofsson och Ove A Lindqvist dominerade juldagstravet på Umåker.
Spelarna var offside redan efter fem avdelningar vilket innebär att multijackpoten på nyårsdagen växte ytterligare.

Snön låg utbredd längs arenan och isbanan var spolad när Umåker bjöd in till juldagstrav och samtidigt smällde av startskottet för ATG:s Winter Burst med V75-tävlingar varje dag fram till årsskiftet.
Först att sätta tonen var ”Isdrottningen från norr”, Hanna Olofsson.
Och det började redan långt innan V75 drog igång.

När Olofsson blåste runt fältet med Madelene Wikstén-tränade Shiver W.F. i V75-1 fullbordade hon en fyrling som kusk och tränare.
- Normalt sett är det inte så här lätt, men nu verkar det vara det, konstaterade Bodentränaren som dessförinnan satt dit Satellit L.A, Atlas Eagra och Mediaislittletoxic på V4-spelet.

Brände med två – en vinnare ändå
Björn Karlsson selade ut favoriterna i dagens båda kallblodslopp och började med att köra galopp bakom Backegubben.
Men fiaskot uteblev när Solänget-kollegan Susanne H Osterling skötte sina kort bakom stallkamraten Åstas Marcus som efter en behaglig ryggresa enkelt spurtade till seger.
- Jag får be om ursäkt, men det är svårt att inte röra på smilbanden. Det är helt fantastiskt roligt. Ägarna är tolv stycken som varit med mig från dag ett, att få belöna dem med en seger i högsta ligan…. Då mår man gott, sade Karlsson som skyllde sin galopp på att Backegubben dragit ner huvudet under startbilsvingen.
- Det var synd, men han kändes jättefin i övrigt, sade Karlsson som lyckades betydligt bättre med sin andra styrning Tangen Haap.
Men det räckte ändå inte hela vägen då Hallsta Vinnex vägrade släppa favoriten förbi sig för en jublande glad Magnus O Jonsson.
- Hästen var på jättebra humör, han bara stred hela vägen. När jag bad honom ta i så åkte han undan, en underbar känsla, sade segerkusken.

Fler skrällar från svåra spår
Att starta med högsta numret på brickan i ett autostartslopp brukar inte vara någon genväg till vinnarcirkeln, men när Åstas Marcus drog upp V75-värdet i sexsiffrigt belopp var han den tredje vinnaren på rad att inleda med till synes sämsta tänkbara förutsättningar.
Magnus A Djuse hade nämligen satt dit Mika Haapakangas Special Force från bricka tolv varpå Ove A Lindqvist gjorde detsamma med Thomas Claessons Sweet Eddie.
- Jag försökte ge honom så snällt lopp som möjligt. Men när luckan kom trodde jag att vi skulle vinna enklare, förklarade Lindqvist, i travkretsar ofta kallad ”Långben” och en gång i tiden med en hjälm målad med den julaktuelle Disneyfiguren som motiv.
Åsa Näsman-tränade New Joker fick inget gratis i ledningen, men kunde ändå hålla undan i kvällens mest rafflande slutstrid, utmanad av favoriten Hagentoy och vasst spurtande Höwings Star.
Även här var det en något förvånad Lindqvist som fick åka till vinnarcirkeln.
- Jag kände mig slagen redan 300 kvar och trodde att vi hade förlorat, men hästen kämpade på, konstaterade ”Långben”.

I brorsans fotspår
Omgångens enda favoritvinnare dröjde till avslutningen och då var det redan för sent för spelarna.
Samtliga V75-system var bortblåsta då Jens Eriksson tog ledningen med Zorro Swing, som stod emot tuff utvändig uppvaktning från mer storväxte Salong.
- Han är otroligt fin och har börjat växa in i sin brors klass, så vi får sikta högt, sade Eriksson om familjehästen vars storebror Usain Swing blev miljonär och knep tre V75-segrar under 2015-2016.
Det innebär att hela sjurättspotten på 9,2 miljoner kronor vandrar vidare till multijackpoten på nyårsafton. Denna innehåller därmed drygt 28 extramiljoner och kan växa ytterligare om det skulle utfalla fler jackpots under Winter Burst som närmast fortsätter med traditionsenliga V75-finaler på Solvalla under annandagen.
Sex rätt betalade 240 861 kronor och två system lyckades roffa åt sig miljonvinster.
Ett andelssystem spelat på Ica Kvantum i Lillänge betalade 2,8 miljoner medan ett system inlämnat via atg.se av en spelare hemmahörande i Värmland belönades med 1,3 miljoner.

Robin Johansson, Kanal 75

 Kihlmans V75-Tips - Umåker

Björn Karlsson kör/Tränar V75-Spikarna

V75-1...1-5-10-11-13-5
V75-2...2-6-7-10
V75-3...2-5-6
V75-4...7 Backegubben
V75-5...5-7-11-12
V75-6...14 Tangen Haap
V75-7...2-5-7-10
1152 rader = 576 kr

 

Inför V75 (tisdag): Björn toppar juldagen med stallets två bästa hästar

 

Foto av TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-21 23:21 Senast ändrad: 2018-12-21 23:36

Han plockar ut stallets två bästa hästar i V75 på juldagen.
Björn Karlsson har stora förhoppningar när han reser till Umeå med Backegubben och Tangen Haap.
- Jag hoppas att det blir en julklapp åtminstone. Men gärna två, säger han.


Winter Burst rullar vidare på tisdag och efter en travfri julafton är det dags för Umåker att duka upp till V75-fest på juldagen. Sedan körs det V75 varje dag fram till och med Nyårsafton. Det är vinterbana som gäller i Umeå och därmed hakar i hästarnas skor.
Två av omgångens största favoriter är Backegubben och Tangen Haap, som båda tränas av Björn Karlsson på Solänget. När vi når Björn under fredagskvällen för en intervju har han precis kommit tillbaka till stallet efter att ha avnjutit ett julbord.
- Det är gott med julbord men man äter ju så mycket när det är buffé att man nästan får ont i magen. Det är som att man inte tror att det finns någon morgondag, säger Björn Karlsson och skrattar.
- Så nu är jag ute i stallet och jobbar av mig julmaten. Jag håller på och masserar benen på hästarna samtidigt som vi pratar. Det är mycket jobb med det här och en del tror att det är bara att köra. Men samtidigt är det väldigt kul också. Jag brukar köra i två skift och slutar klockan fyra och så börjar jag klockan åtta på kvällen igen. Däremellan är jag med ungarna.

”Fick rysningar när jag körde honom”
Om vi börjar med fyraårige Backegubben så har han gjort 14 starter och vunnit i sex av dem. Det här är en häst som tränare Karlsson lovordar stort.
- 7 Backegubben (V75-4) är en stor och rejäl häst med väldigt bra teknik och starka lungor. Han har alltid varit en stor begåvning och är en av de mer imponerande hästar jag har suttit bakom. Han har en otrolig styrka i sig och redan som tvååring fick jag rysningar när jag körde honom, säger Björn Karlsson.

”Känns som en helt annan häst – mycket spänstigare”
Backegubben gjorde nyligen comeback efter ett tre månader långt tävlingsuppehåll. Han blev då trea efter att ha snabbstartat till ledningen.
- Det var första gången jag laddade med honom och han var riktigt snabb iväg bakom bilen. Han hade bara tung träning i sig och hade inte gått ett enda tempojobb på tre månader. Jag ogillar att köra tempojobb i träningen för man får så dåligt betalt då. Vi körde samma upplägg när han startade i Boden i mitten av september. Då blev han tvåa i försöket och hade bara tung träning i benen inför det. Sedan var han markant förbättrad när han vann finalen där en vecka senare.
- Så den här genomköraren som han fick senast flyttar fram honom rejält. Han känns faktiskt som en helt annan häst i jobben efteråt och mycket spänstigare. Eftersom det är en häst med stor volym i så behöver han få upp farten i kroppen. Jag tycker också att han känns ännu bättre nu än när han vann i Boden i höstas.
- Han blev trea senast och var en längd efter i mål mot betydligt mer rutinerade hästar. Han hade dessutom stått på transporten i 83 mil fram och tillbaka till Boden en vecka innan men där blev det ingen start på grund av den dåliga banan.

”Har gått framåt minst 20 meter”
Backegubben har spår sju bakom startbilen i den fjärde avdelningen över distansen 1640 meter. Han körs av Björn Karlsson och är favorit i loppet.
- Det känns som ett likvärdigt lopp som senast och då tog han stryk av hästar som var i dokumenterad toppform. Nu har min häst gått framåt med minst 20 meter och vi försöker att brassa på från start och ladda för ledningen.
- Han borde kunna ha lite vinstchans men samtidigt är det svårbedömt när han möter konkurrenter som är mycket mer rutinerade. Backegubben har bara gjort 14 starter och en häst som Don Viking har gjort närmare 60 starter. Han är dessutom bra många år yngre än sina konkurrenter men talang brukar ju slå ålderdomen många gånger, säger Björn Karlsson.

”Fick en oerhörd käftsmäll”
I omgångens andra kallblodslopp som körs som V75-6 plockar Karlsson ut stallets stjärna Tangen Haap. Hästen har vunnit 32 lopp och tjänat drygt 1,7 miljoner kronor. I senaste starten blev han trea i V75 bakom vinnande Månprinsen Am efter att ha gått med i dennes rygg ute i spåren dryga varvet kvar.

- Tangen Haap (V75-6) blev det en oerhörd käftsmäll för fyrahundra meter kvar då han blev rejält trött. Gunnar Melander körde så jäkla fort när vi gick med i spåren 1200 meter kvar och samtidigt var banan väldigt dålig och krävande efter allt regnande. Så det tog ut sin rätt till slut och samtidigt hade vi haft lite dåliga träningsförhållande hemma så han var lite lugnt tagen. Och man vet att man inte kan tappa något på träningen om man ska vinna V75-lopp, menar Björn.
- Hästen känns mjuk och smidig efteråt och faktum är att han brukar ta sig ur de riktiga järnloppen på ett bra sätt. Han står i stallet här nu med sitt massagetäcke på sig och ser lite ilsk ut som han ska göra när han är i form. Han tränas annars ganska lätt mellan starterna och det gäller främst att hålla honom fräsch och på bra humör.

”Går ner både två och tre klasser – men gillar inte brodd”
Tangen Haap är favorit från 40 meters tillägg och körs av Björn Karlsson. Han menar själv att det är både för- och nackdelar med förutsättningarna.
- Motståndsmässigt går han ner både två och tre klasser men det är 14 hästar han ska runda på ett underlag som inte är helt optimalt för honom. Han gillar inte riktigt att ha brodd i framskorna, även om han löste det bra i årsdebuten på isbanan. Det funkade bra travmässigt då och det är enda gången han har tävlat på isbana.
- Jag hoppas att han ska klara det lika bra igen men det får inte bli för många dåliga ryggar om han ska hinna fram till seger. Det borde vara en vettig chans och hade det varit grusbana hade jag lovat seger. Nu är det lite baissning när det är isbana, säger Björn Karlsson.

Vem tycker du är bästa chansen av Backegubben och Tangen Haap?
- Jag känner mig tryggare med Backegubben eftersom han har lite bättre förutsättningar än vad Tangen Haap har. Backegubben har ju framspår och kan få ledningen medan Tangen Haap kan ha många hinder efter vägen.
Du har även med Åstas Marcus från spår elva i samma lopp som Bakegubben. Kommentar om honom?
- Åstas Marcus (V75-4) fick problem efter att han mötte Backegubben i Boden i höstas där han gjorde ett enormt lopp. Han blev sedan het i de två efterföljande loppen och kvävde sig i två starter. Han fick en paus och träna på och var tillbaka senast efter två månader men det ebbade ut lite för mycket till slut. Hästen är lite för kort i rocken mot de han möter här och från bakspår är jag nöjd om han kan vara trea, fyra, femma med lite tur.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

Måndag 24 december


GOD JUL
Tillönskas
Alla
Travvänner

 

Söndag 23 december

V75 (söndag): Pappa värst dan före dan

Gammal är äldst. Peter Untersteiner säkrade kuskligan i Halmstad dan före dan. Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-23 23:02 Senast ändrad: 2018-12-23 23:30

Ett fyrtal och en kontring i kuskligan dan före dan.
Peter Untersteiner avgjorde championatet på hemmabanan under årets sista tävlingsdag mot sonen Johan.
Efter ett rekordår med över 32 miljoner inkört med stallets hästar längtar 58-åringen efter en sak.
- Att bara få vara hemma och ha det lugnt och skönt ett par dagar över jul.


Travets traditionella uppesittarkväll med V75 dominerades av Peter Untersteiner som vann fyra lopp på hemmabanan i Halmstad varav tre som kusk.
Sonen Johan har vunnit kuskligan tre år i rad i Halmstad men 2018 blev det pappas tur igen.
En omtalad strid som varade till årets sista tävlingsdag. När loppen satte igång dan före dopparedan stod herrarna med lika många segrar.

Peter Untersteiner knep nu tre segrar som kusk och en som tränare, där tre av triumferna kom på V75-spelet
Tiger Face kostade 1,5 miljoner kronor på auktion som ettåring och har nu trummat igång karriären med tre segrar på sex starter.
Leif Bergwall, sedan 31 år hästägare hos Untersteiner, äger Tiger Face som spurtade till seger efter en fin resa i loppet där stallets Kapten Kidd (favoriten) galopperade.
- Hästen har ju höga krav på sig men bitarna börjar sakta men säkert falla på plats, sade Peter Untersteiner.

Punkterade med Zeeland

Peter Untersteiner satte punkt för championstriden i V75-3 där Zeeland Kronos imponerade i ett lopp för enbart ston.
Storfavoriten Queen of Sand är jämn och säker men gjorde nu en slät figur föll ur travet helt i den sista kurvan. Untersteiner senior hade placerat Zeeland Kronos i dödspositionen och tryckte på nästan hela resan för att möra upp ledarhästen och lyckades. Global Rhapsody spurtade som en raket från de bakre regionerna men var lite för sent ute.
Untersteiners trogne hästägare Leif Bergwall äger även den här vinnaren.
- Zeeland Kronos kunde få fjärde invändigt eller dödens. Eftersom jag tyckte att jag hade så dåliga hästar framför mig valde jag det senare och litade på min träning, sade Peter Untersteiner.
58-åringen hade fem raka kuskchampionat i Halmstad innan Johan tog över och tagit hand om de tre senaste titlarna.
- Att bli champion på Jägersro, Åby och Halmstad är inte gjort på en handvändning faktiskt. Det är härligt att ha med sig det i livet, för det är inte lätt att göra om, sade Peter Untersteiner.
Fjärde segern till stallet ordnade Johan som gästkusk bakom Kaiser Håleryd i V75-5. Peter körde galopp i starten med loppets favorit Vinci Power medan Johan hittade rygg ledaren och lucka invändigt till slut med fyraåringen.

Simbergs stjärna

Bengt Simberg, amatör med licens på Halmstadtravet, var lycklig efter stoloppet V75-6. Simberg har en häst på träningslistan och har verkligen lyckats med fyraåriga Wild Love. Kevin Oscarsson satte in attacken från andra utvändigt i den sista kurvan och tog sig enkelt förbi ledaren, danska storfavoriten Carna Sensei, i årets andra V75-triumf.

- Jag är väldigt glad att jag får vara med om det här – för en sån här häst får jag aldrig mer, sa Bengt Simberg.

Joakim Lövgren grejade en dubbel på V75 med två smarta styrningar. I det avslutande fyraåringsloppet hittade han ut från tredjeparet invändigt med stallets Staro Leonardo som spurtade till sig segern.
I ett treåringslopp för ston med upp till 300 000 intjänat serverade Joakim Lövgren fuxan Personal Jesus ett stillsamt lopp och hästen svarade med att ta en säker seger i ett lopp där det kördes friskt framme i täten. Jägersros Johan Lejon tränar.
Det inledande stayerloppet över tre kilometer gick till Kalmar, Fredrik Persson och Elliot Coger.

Mikael Wikner, Kanal 75

 Kihlmans V75-Tips - Halmstad

Sten Juul avslutar med 2 V75-Spikar

V75-1...4-7-9-10-12
V75-2...1-2-4-9-12
V75-3...1-3-6-8-14
V75-4...1-4-8-12
V75-5...3-5-9
V75-6...3 Carna Sensei
V75-7...7 Victory Island
1500 rader = 750 kr


 

Inför V75 (söndag): Steen kommer med vinnarhästar till Juul - "Är supernöjd"

 

Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-19 21:15 Senast ändrad: 2018-12-19 21:16

Da’n före doppareda’n och traditionsenlig uppesittarkväll med V75.
Det kan mycket väl bli Steen Juul som gör skäl för sitt smeknamn ”Julemanden”.
Han kommer till Halmstad med två vinnarhästar som båda jagar sin femte raka seger.
- Jag är supernöjd och tror mycket på dem, säger Juul.


Det är V75 på söndagskvällen i Halmstad och sista chansen till julpengar. Inte omöjligt att det är Steen Juul som i sin rödgröna dress kommer att agera jultomte på travbanan. Han kan mycket väl ha ett par julklappar med sig i transporten då han kommer med två hästar som bara vinner och vinner.
Först ut är Carna Sensei i den sjätte avdelningen. Det fyraåriga stoet ståtar med fyra raka segrar och har ett perfekt läge med spår tre bakom startbilen.
- Carna Sensei (V75-6) vann stoavdelningen i Axel Jensens Minneslöpning senast och gick på från fjärde par utvändigt i spåren sista åttahundra metrarna. Hästen har även vunnit från ledningen och går både i spets och bakifrån. Hon är allround och har gått fantastiskt bra i starterna för mig. Jag fick henne i augusti och är supernöjd med henne. Det är en riktig vinnarhäst, säger Steen Juul.
- Det man ska tänka på är att hon har gått mot fyraåringarna och nu möter hon äldre hästar. Men jag inbillar mig att hon är bra nog att matcha dem. Hon är hygglig från start och är lugn och reglerbar i loppen. Jag har kört barfota med henne men nu blir det ju skor och det tror jag att hon klarar bra. Annars hade jag inte anmält henne. Det var egentligen meningen att hästen skulle ha gått till vintervila men jag tyckte att det här loppet passade bra propositionsmässigt. Vi har heller inte så långt att resa. Det är en bra häst och jag har full tro på henne.

”Har gjort väldigt bra lopp – vunnit lätt”
I V75-avslutningen selar Steen Juul ut Victory Island, som även han ståtar med fyra raka segrar. Hästen kommer från Italien och har gjort två starter i Juuls regi och vunnit båda. Han tror mycket på den fyraårige valacken.
- Victory Island (V75-7) blev köpt till vårt stall och han har också gått väldigt bra i två lopp för mig. Första gången hade han bakspår och gick barfota runt om då och vann lätt. Senast testade vi med skor för jag hade den här starten i åtanke. Det var inga problem och hann vann lätt även där. Nu är det V75 i Sverige och där är det alltid bra hästar med och motståndet är nog hårdare än han är van vid. Men han har gjort det så pass bra att jag måste tro på honom igen. Tyvärr är det inget önskeläge med spår sju och det är bara att hoppas att vi kommer ner någonstans, säger Steen Juul.
Du har även Tunder Peak till start i V75-1. Chanserna där?
- Thunder Peak (V75-1)
gör alltid okej lopp men i senaste starten var han kanske inte som bäst. Han fick gå i andraspår och fram utvändigt om ledaren och blev lite trött sista hundra metrarna. Annars brukar hästen göra jämna och fina prestationer. Nu står han med dubbla tillägg i stayerloppet och distansen är ett plus men det blir nog svårt att vinna.

Michael Carlsson, Kanal 75

Inför V75 (söndag): Ruggig segerprocent för Puro - kan ha ny vinnare

 

Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-18 18:07 Senast ändrad: 2018-12-18 18:21

Han har en otrolig segerprocent på hela 36 procent för stallets hästar.
Inför V75 på hemmabanan Halmstad under uppesittarkvällen kan Petri Puro ha en vinnare i kapable DA Pepperboy.
- Fyraåringssäsongen har tyvärr blivit spolierad. Men nu känns hästen riktigt fin och formstark, säger Puro.


Halmstad-tränaren är känd för att inte starta sina hästar i onödan. Om man tittar på statistiken för hans stall i år så vimlar det av ettor i raden. Det har blivit 37 segrar på 102 starter och hästarna har varit bland de tre främsta i 61 av loppen. Imponerande siffror minst sagt för Petri Puro som för dagen har 14 hästar i träning.
- Jag har dragit ner litegrann och det kommer att bli en ganska lugn vinter. Men jag ska se till att ta hand om mig själv lite också, säger Petri Puro som även meddelar att toppstoet Cash Crowe inte kommer ut till start på ett bra tag.
- Cash Crowe vintertränar och kommer inte ut förrän till sommaren. Och Cashback Pellini som har tävlat så bra är nyligen såld till Österrike, fortsätter Puro som blev av med två kapabla hästar nyligen som flyttades till Björn Goop, Short In Cash och Shorthanded Jag.
Däremot visade Puro upp en imponerande V75-vinnare på Åby i lördags i Martin de Bos som gjorde en heroisk insats via tredjespår och dödens.
- Ja, han var otroligt bra och det är inte många hästar som vinner efter sådana lopp, menar Petri.

”Har strulat i år – problem med allergi”
Puros främsta signum är att hans hästar är starka, rejäla och vältränade med bra löphuvud. Framförallt är de väl förberedda när de kommer ut efter en paus. På söndag är det V75 i Halmstad under uppesittarkvällen och tränare Puro hoppas på en julklapp på tävlingsbanan. Det är den kapable fyraåringen DA Pepperboy som nu är tillbaka efter ett uppehåll. Hästen var Puros bästa treåring i fjol och vann sitt uttagningslopp till Kriteriet och var en av de mer betrodda i finalen. Där blev det dock galopp sexhundra meter kvar och enligt kusken Peter Ingves var det en placering bland de tre främsta som försvann. DA Pepperboy tvingades till ett långt tävlingsuppehåll och gjorde inte comeback förrän i augusti då han vann direkt.
- Det har strulat i år och efter att vi tränat upp honom efter operationen för lösa benbitar fick han problem med andningen. Det var i somras och han fick allergiska problem i samband med all pollen som han inte tålde och började hosta. Därför kom han inte upp till sin normala nivå och kunde inte tävla, säger Petri Puro.
- Hästen hann inte att komma i form till Derbyt och räckte inte i derbykvalen där han blev femma. Han vann loppet efter men senast var han inte fräsch och sprang och slog ihop.
Hur känns hästen inför V75-starten på söndag?
- Nu har han haft en bra period bakom sig i träningen. Han känns riktigt fin och formstark och jag körde honom i dag (tisdag) och det känns att han är riktigt på gång. Han känns så pass fin att han är redo att starta. Andningen funkar bra och han låg puls.

”Är kvitt sina bekymmer och i fin form nu”
DA Pepperboy har spår sex bakom startbilen i V75-avslutningen och körs av Christoffer Eriksson. Det hörs på Petri Puro att han är optimist inför loppet.
- DA Pepperboy (V75-7) är kvitt sina bekymmer och är i form nu. Jag har alltid hållit den här hästen högt och ägarna har haft tålamod. Hoppas att resultaten börjar att komma och meningen är att han får tävla på under vintern när han har missat så mycket av säsongen i år.
- Min känsla är att han funkar bra på vinterbanorna och jag tycker att hästen är bättre med skor än utan. Vi provade barfota i somras och då sprang han och slog ihop. Han öppnar hyfsat bakom bilen och väldigt är stark, säger Petri Puro som är på väg att handla lax inför julen när intervjuen görs.
- Jag är på väg till Lyngalax. Det är ett mycket bra ställe med delikatesser. Jag ska köpa varmrökt lax och gravad lax, det är för jäkla gott.
Du har ytterligare en häst med i V75 på söndag. Det är Frances Yoda i den fjärde avdelningen som kommer med två raka segrar. Chanserna där?
- Frances Yoda (V75-4) har jättefin form och skulle ha startat i ett annat lopp men jag har haft svårt att hitta lämpliga lopp till henne. Jag vill gärna starta i stolopp och det här blev hög kvalitet på loppet. Hästarna har väldigt höga startpoäng och tyvärr fick hon bakspår på tillägg. Annars har hästen vuxit med uppgifterna i år och har varit väldigt fin efter sommaren. Det kan bli hur som helst från det här läget.

Michael Carlsson, Kanal 75

Lördag 22 december

V75 (lördag): Fantastiskt, Wisniewski!

 

Mantorptränaren Tomasz Wisniewski rundade av 2018 på bästa sätt. Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-22 19:29 Senast ändrad: 2018-12-22 20:03

Trav är en mycket liten sport i Polen.
Så via studier vid lantbruksuniversitet i hemlandet blev det Italien och Sverige för polskfödde Tomasz Wisniewski.
På lördagen kunde han runda av sitt första år som proffs på hemmabanan Mantorp med första V75-segern i karriären med hästen Indian Front.
- Jag har haft ett fantastiskt första år som proffstränare och avlutningen blev också fantastisk!


Det var vintriga förhållanden på Östgötaslätten och ett smålurigt underlag i lördagens V75-omgång på Mantorptravet.
Värdet på sju rätt blev till slut så högt som 2,3 miljoner kronor.

En betrodd häst som inte hade några problem banan var Indian Front. Erik Adielsson stod med 20 meters tillägg i ett stolopp på kupongen och hittade tredjeparet utvändigt. 700 meter från mål lät Adielsson Indian Front följa med i favoriten Wave Lengths rygg och avväpnade enkelt konkurrenten i den sista kurvan och stack undan.
40-årige Tomasz Wisniewski är tränaren bakom.
- Det var sista starten i år med hästarna från stallet och min första V75-seger. Vad ska jag säga, jag är väldigt nöjd, sa Mantorptravets färske proffstränare.
Premiäråret som professionell har inbringat drygt 1,1 miljoner kronor. 14 hästar finns i stallet där succéhästen Catch My Love är den stora stjärnan med sina 667 000 kronor intjänade under året.

- Indian Front är bra hon också, en liten häst med stort hjärta. Jag är väldigt nöjd med resultatet under mitt första år. Det har varit ett bra team, väldigt bra hästägare, bra hästar och jag hoppas på framtiden nästa år, sa en överlycklig Tomasz Wisniewski.

Rymdpojken tung favorit
20 system kunde kvittera ut hela 2 386 218 kronor bara för sju rätt på V75. Ett andelssystem på Husie Tobak i Malmö rakade hem drygt 3,9 miljoner kronor till 16 andelsinnehavare.

Stepping Spaceboy var spelad på 55 procent (!) och var dagens verkliga tungviktare på V75-spelet och mångas spik.
Och visst blev det seger trots flera irritationsmoment för Åbytränaren Admir Zukanovic häst. Att som hingst bli hänvisad att stå bredvid ett sto i gäststallet tog på krafterna. Att det blev en omstart bakom bilen och att förhållandena var vintriga var annat som kunde ha satt käppar i lyckohjulet för femåringen som gjorde sin elfte start i den näst högsta klassen på V75 och nu tog första segern i silver.
Stefan Söderkvist blåste till täten och fick bestämma tempot lite med Stepping Spaceboy som segrade på tiden 1.14,4 över medeldistansen.
- Han är naturligt startsnabb och vi kom åt ledningen tämligen lätt. Men han hade lite problem med banan, det var nog lite svårt att få tag i den för honom riktigt. Jag har trott på honom flera gånger men det behöver inte strula så mycket i den här höga klassen för att man ska komma bort, sade Stefan Söderkvist.

Dubbeldos knallar
Skrällarna då? Ja, främst var det två hästar som var svåra att hitta på V75.
En av landets segerrikaste kuskar Carl Johan Jepson svarade för omgångens näst största knall. Jepson spurtvann Takter-Trofén (stolopp) med åttaåriga stoet Roly Poly som endast var spelad på två procent på V75. Axevallas Eric Martinsson tränar.

Nästan ingen trodde på Secret Mission i bronsdivisionen. Men när storfavoriten Man at Work galopperade för Jorma Kontio, samtidigt som Peter Untersteiner gav den sjuårige valacken ett perfekt smyglopp över sprinterdistansen var skrällen ett faktum.
En enprocentare på V75.
- Han var så värd det här, sa amatören Jonny Mårtensson som tränar hästen. Lite omtumlad är jag men jag trodde ändå på honom eftersom han känts så oerhört fin i träningen hemma. Det är en riktig familjehäst och vår första V75-seger så det är stort det här.

I övrigt noterade vi att…

…dramatiken i det inledande klass I-loppet kom efter mål. Jorma Kontio med över 10 000 segrar i karriären fick ta till en del av sitt register när Global Undecided klev över ena tömmen och fick den lindad runt vänster bakben. Något han gjorde funktionärerna medvetna om efter mål. Beundransvärt av Global Undecided att ta sig till mål i trav och vinna så lätt trots störningsmomentet från 300 kvar.
…landets proffsigaste lärling Oskar J Andersson ledde lärlingsloppet Sture Lindströms lopp från start till mål med Dardanos. Hästen var andrahandsfavorit och så pass bra att det kanske inte hade spelat någon roll om storfavoriten Sanda Love hållit sig på benen.
- Det var ju sista chansen jag hade att vinna ett lärlingslopp på V75 så det var kul, sa Oskar som blir proffs hemma på Rommetravet 2019.

…Johan Untersteiner satt bakom pappa Peters Pastor Power som vann det avslutande klass II-försöket efter en rejäl startgalopp. Hästen kördes på chans invändigt och flög fram över upploppet och slog av Silent Hill och Untersteiner senior kort före mål.
- Det ska normalt inte gå med en sådan galopp, sa Johan.

…gulddivisionen endast innehöll sju hästar och därför hade placerats utanför V75-omgången. Stor favorit var Lionel som också vann loppet mycket enkelt efter att ha körts till ledningen efter 400 meter. I sulkyn satt ägaren Göran Antonsen som hoppas på en ny storloppssäsong med åttaåringen som nu klev över 16 miljoner intjänat.
- Vi siktar på en ny storloppssäsong med honom och då tänker jag främst på lopp som Prix d’Amerique och Elitloppet, sa Göran Antonsen om fuxen som tränas av Daniel Redén.

Mikael Wikner, Kanal 75Kihlmans V75-Tips - Mantorp

En bra V75-Spik = Stepping Spaceboy

V75-1...3-5-7-9-11
V75-2...1-6-8-11-12-15
V75-3...4-6-13
V75-4...6-10-13
V75-5...2 Stepping Spaceboy
V75-6...8 Man At Work
V75-7...3-4-5-7-8
1350 rader = 675 krJorma Kontio kör en V75-Spik = Man At Work

Fredag 21 december

Många som gladdes år Conrads Wilhelms seger i går

 

Torsdag 20 december

I dag lunchtrav från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Listas Marion
Målgångsbilder

Lopp 1 V4-1 Nr 2 Shorthanded Jag - Björn Goop


Lopp 2 V4-2 Nr 5 Arewehavingfun - Miael Lindblom


Lopp 3 V4-3 Nr 6 Bäste Hornline - Petter Karlsson


Lopp 4 V4-4 V5-1 Nr 7 Greyhound Boko - Björn Goop


Lopp 5 V5-2 Nr 4 Conrads Wilhelm - Kristian Lindberg


Lopp 6 V5-3 Nr 1 Farao Barsk - Erlend Rennesvik


Lopp 7 V5-4 Nr 8 Listas Marion - Michael Larsson


Lopp 8 V5-5 Nr 2 Twist Lane - Carl Johan JepsonKihlmans V4 & V5-tips - Färjestad
V4-tipset

En bra V4-Spik = Quite Right

V4-1...1-2-5-6-7-8
V4-2...4 Quite Right
V4-3...2-4-7-8
V4-4...1-6-7-11
96 rader = 192 kr

V5-Tipset - Färjestad

En bra V5-Spik = Twist Lane

V5-1...3-6-8-10-11
V5-2...1-2-4-5-6
V5-3...1-3-4-6
V5-4...3-8-9
V5-5...2 Twist Lane
300 rader = 300 kr


 

Onsdag 19 december 2018

V86: Segerrikast i landet efter joggingrunda

 

Årets tionde fullträff kom i E3 Revanschen och det gör Global Withdrawl till Sveriges segerrikaste varmblod under 2018. Foto av David Schreiner/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-19 22:17 Senast ändrad: 2018-12-19 22:52

Landets segerrikaste varmblod under 2018 heter Global Withdrawl.
På onsdagen bokförde sig treåringen för årets tionde fullträff när han joggade hem E3 Revanschen på Bergsåker.
- Jag längtar redan till nästa gång jag får köra honom, sa segerkusken Erik Adielsson.

Svante Båth-tränade Global Withdrawl har haft en strålande säsong. Han inledde året med att rada upp segrar på Solvalla, där han även vann Treåringseliten under elitloppshelgen, och när han nu rundade av året på Bergsåker behövde han inte förta sig för att bärga ännu ett saftigt förstapris. Från spår tre tog han omedelbart hand ledningen och sedan Erik Adielsson fått anföra i moderat tempo blev segern mycket enkel.
- Bland elithästarna finns det de som är snabbare från start men det vete tusan om det finns bland treåringarna, han är kvick alltså! sa Erik Adielsson som fick loppet precis dit han ville.

- Jag ville gärna ge honom ett snällt lopp. Dels för att han gick med grepp i skorna i dag och dels för att det är skönt att avsluta säsongen med ett lugnt och snällt lopp.
Nu väntar alltså vinteruppehåll för Global Withdrawl som lär bli en tuff konkurrent för kullkamraterna även nästa år.
- Det känns spännande inför fyraåringssäsongen. Han är en så otroligt läcker häst att köra, han gör allt på två fingrar och jag längtar redan till nästa gång jag får köra honom.
Onsdagens promenad belönades med 150 000 kronor vilket ger Global Withdrawl en årsförtjänst på 1 654 000 kronor.

Hat trick av Svante Båth

I loppet efter tog Erik Adielsson en överlägsen seger med Global Unlimited och.....

 däremellan hade Örjan Kihlström satt dit Global Wizard på Solvalla. Tre V86-segrar på mindre än en halvtimme för Solvallatränaren Svante Båth alltså.

Dubbel till Lindgren

Halmstadtränaren Marcus Lindgren har riktigt bra snurr på stallet. Utanför V86-kupongen hjälpte hans Adiago Trot Emilia Leo att ta hem lärlingsmatchen Travrondens Guldklocka och i V86 spurtade Counterfeightr ner favoriten Lexington Hall från rygg på densamme.
- Han kändes väldigt laddad och fin hela vägen och när Jorma (Kontio) var tvungen att köra undan kändes det som att vi hade loppet i vår hand, sa kusken Per Lennartsson.

Och dubbel till Lönn

Thomas Lönn tog också en dubbel på Solvalla. Först vann Bollnästränarens Findus M. innan V86 tog sin början och sedan levde Cesar F.C. upp till favoritskapet på V86 tillsammans med Kaj Widell.
- Jag njuter ganska mycket nu. Jag har varit med i så många år så jag hoppar inte upp och ner, men jag gör det inombords, sa Lönn.

Övriga V86-lopp på Bergsåker vanns av Henrik Svenssons Candy Lane ....

och Robert Berghs Nobel Amok, innan Örjan Kihlström rundade av jackpotomgången på Solvalla med........

 Roger Walmann-tränade Odessa Celeber.
På V86 fick man 3 216 kronor för åtta rätt och 33 kronor för sju rätt. Sexrättspotten går vidare till nästa års första onsdag då alltså en ny V86-jackpot väntar. Kommande onsdag körs V75.

Ola Johansson, Kanal 75

Guldklockan till Emilia Leo

 

Emilia Leo tog hem Travrondens Guldklocka. Foto av Maria Holmén/TR Bild

Stockholm.

Den prestigefyllda lärlingsfighten Travrondens Guldklocka avgjordes på Solvalla under onsdagen och urverket gick till Emilia Leo.
- Jag är helt skakis, sa Rommelärlingen.

Travrondens Guldklocka har körts på huvudstadsbanan sedan 1957 och i år var det alltså Emilia Leos tur att skriva in sig i historieboken, bredvid Torbjörn Jansson, Örjan Kihlström, Stefan Hultman, Stefan Melander, Daniel Redén och många andra av travets storheter som lagt beslag på den eftertraktade kronometern.
- Det här är hur stort som helst! Jag har inte fattat det än. Men jag kollade på en bild på klockan i morse och tänkte att den är ju snygg den där, sa Emilia Leo.
Segern bärgades tillsammans med Marcus Lindgren-tränade Adiago Trot som Emilia Leo resolut körde till ledningen med 1 500 meter från mål. Utvändige Uppochhoppa och Oskar J Andersson utmanade rejält genom slutkurvan och över upploppet men Emilia Leo och Adiago Trot höll undan med säker marginal. 26-åriga Emilia Leo går mot sitt i särklass bästa år hittills. Under 2018 har hon vunnit 79 lopp och kört in 5,2 miljoner kronor.
- Det är jättekul att det får flyta på när jag får så fina chanser. Det är helt fantastiskt! Det brukar gå upp och ner i den här branschen så man får passa på att njuta när det går bra.

Ola Johansson, Kanal 75Kihlmans V86-Tips

En bra V86-Spik = Lexington Hall

V86-1...1-3-4-9-10-11
V86-2...3 Lexington Hall
V86-3...3 Global Withdrawl
V86-4...1-5-9-11
V86-5...2-4-7-11
V86-6...4-5-7-8-10
V86-7...6-9-10
V86-8...2-4
2880 rader = 720 krEn bra V86-Spik = Global Withdrawl

Inför V86/jackpot: Guldklockejakt för jackpotfixaren

 

Anders Eriksson efter onsdagens V86-skräll med Celinn Palema. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

stockholm.

I onsdags blev han utsedd till Nordin-stipendiat och satte dit sin första 100-oddsare.
Den här veckan jagar han nya V86-segrar och Travrondens Guldklocka.
- Det var en rolig kväll, förhoppningsvis blir den här lika minnesvärd, säger Anders Eriksson, lärlingen som fixade veckans jackpot på V86.


När Anders Eriksson styrde in 109-oddsaren Celinn Palema i V86-2 i onsdags la han grunden till att V86-raden blev omöjlig och att det därmed finns 5,7 extramiljoner att spela om denna vecka.
För Eriksson var det punkten på ett omtumlande dygn som började med att han fick veta att tilldelats det årliga Nordin-stipendiet, vilket förutom äran ger 10 000 kronor att förkovra sig med inom travsporten.
Om förkovring nu är något han behöver.
Sprungen ur en travfamilj från Bollnäs där pappa Ulf Eriksson och farbror Peter Eriksson båda är proffstränare och dessutom har en meriterad kusin vid namn Örjan Kihlström så är det inte konstigt att karriären blivit som den blivit.
- Min farfarsfar hade hästar i lite mindre skala, men för släkten började det på allvar med min farfar Kjell som var en av de större tränarna i regionen på framförallt 1970-talet. Han var champion på Bollnästravet några år och hade väl 30-40 hästar under sin storhetstid, berättar Anders Eriksson som emellertid är uppväxt vid en annan travmetropol, Stig H Johanssons träningsgård Stora Alby.
- Min mamma Helén Nilsson arbetade som hästskötare hos Stig H Johansson i 25 år och jag bodde där fram till jag åkte till USA som 19-åring. Från högstadiet så spenderade jag alla lov i stallet och jobbade extra hos Stig, förutom några somrar då jag var hos pappa och farbror och hjälpte till i deras stall. Så det har alltid varit hästar som gällt, förklarar Anders Eriksson som efter ett år i Nordamerika hos Björn Norén återvände för en tur hos Stefan Hultman följt av ytterligare tre år hos Stig H Johansson innan han kom till sin nuvarande arbetsgivare Svante Båth.
Men trots den digra bakgrunden är det inte förrän de senaste två åren som 28-åringen börjat höra tala om sig i sulkyn.
- Jag hade aldrig någon ungdomslicens och var bara hästskötare i början. När jag återvände till Sverige hade jag inte så mycket kontakter och även om jag fick köra lärlingslopp under andra sejouren hos Stig H så blev det bara 30-40 styrningar per år. Men sedan började det gå bra och därefter har det rullat på. Nu kör jag så mycket jag kan och har tid till, det är det roligaste jag vet.

”Det största man kan vinna”
I fjol gick Anders Eriksson den första delen av proffstränarkursen och planen är att gå den avslutande nästa vinter. Men innan han försöker sig på en tränarkarriär finns det många saker att uppnå som lärling.
Exempelvis gå i pappas kusins fotspår och vinna Travrondens Guldklocka, Solvallas lärlingsserie med anor från 1957 som förutom Örjan Kihlström sett vinnare som Torbjörn Jansson, Stefan Melander och Daniel Redén.
- För mig är Guldklockan det största man kan vinna som lärling. Det är så mycket historia knutet till loppet. Jag hoppas att andra fortfarande tycker att det är lika stort, även om det hamnat lite i skymundan de senaste åren.
Så är fallet också i år då loppen körs innan V86-spelet med avgörande i lopp 5 där kuskarna får välja häst utifrån hur många poäng de samlat in.
Anders Eriksson slutade tvåa i grundserien bakom Oskar J Andersson och har därmed tolv poäng med sig redan från start.
I de två försöksloppen har han lottats på hästarna Valentine Heart (lopp 1) och Ready to Flex (lopp 2), där ingen är rankad bland de fyra främsta i Solvallaprogrammet.
- I fjol var det ganska givet vilken häst som var bäst i finalen, men nu tycker jag att det är fler som kan vinna och det är bra. Men loppet ser ändå lite ojämnt ut och det är synd när det är 100 000 kronor i förstapris, säger Anders Eriksson som har ett förslag på hur Travrondens Guldklocka ska hamna mer i rampljuset framöver:
- Man kunde väl köra det i samband med V75-finalerna under annandagen? Det är garanterat fler som tittar på V4-loppen en sådan dag än som kommer att se V5-loppen på onsdag.

Skräll i repris?
Oavsett om det är med en nyvunnen guldklocka på armen eller inte så har Anders Eriksson ytterligare två styrningar under kvällen, och dessa i ljuset av V86.
Dessutom handlar det om en duo som han vet hur man skräller med.
26 september avrundade Eriksson V86-omgången med att sätta dit Henrik Larsson-tränade Global Thunder. Med fyra procent av spelet i ryggen såg ekipaget till att det blev miljonutdelning.
- Hästen var riktigt bra då, men jag tror faktiskt att formen är ännu bättre nu. Han var riktigt på hugget senast, tyvärr var han så laddad att det blev galopp 800 kvar, säger han inför onsdagens V86-2:
- Det blev en rörig situation när vi gick ut i rygg i tredjespår på en häst som hängt därute hela loppet. Det tog lite stopp och i eftersom min häst var så pigg och framåt blev det galopp. Men formintrycket var bästa tänkbara och nu ska jag försöka var med på noterna om det händer något liknande. Motståndet ser inte värre ut den här gången och lyckas jag servera honom en passande resa, gärna ryggar till 600 kvar i hårt tempo, så borde vi vara i segerstriden.
Lite mindre är förväntningarna på förra veckans superknall Celinn Palema som är kraftigt uppanmäld i V86-8.
- Jag visste väldigt lite om hästen inför loppet senast och tyckte på förhand att vi hade ett bra läge för att köra längs sargen och hoppas på lite pengar.
- Men tränaren (Bo Ralfelt) var väldigt optimistisk och hade inte alls några planer på att ligga invändigt. I efterhand är jag väldigt glad att jag lyssnade på honom och körde i andra- och tredjespår. Hästen var riktigt bra och både jag och spelarna var definitivt fel ute.
Kan ni skrälla igen?
- Det har jag svårt att tro. Motståndet ser betydligt tuffare ut. På förhand tycker jag att vi har ett bra läge att köra längs sargen och hoppas på lite pengar…

 

Det här berättar Anders Eriksson om stallets övriga V86-hästar:

- 2 Duke of Mearas (V86-2) kördes snyggt senast och fick äntligen vinna, det var välförtjänt efter många fina insatser. Han öppnade lite förbättrat då, men är ingen startraket eller den typen som gynnas av kort distans. Ska man jämföra med Global Thunder är Duke of Mearas den som tål tuffare upplägg, men Thunder är snabbare i benen. Hårt tempo skulle vara gynnsamt och hästarna i jämna, men med tanke på distansen hoppas jag att det är liten fördel för min styrning.
- 3 Global Withdrawl (V86-3) föll ur travet och galopperade i Breeders’ Crown-finalen senast. Spontant skulle jag gissa att han blev lite öm i fötterna på den sträva banan, det har nämligen inte varit några fel på honom och han har tränats för fullt hela tiden. Jag körde honom för två timmar sedan och han kändes jättefin så någon fara för formen tycker jag inte att det är. Hästen är givetvis inte toppad för den här uppgiften, men bör vara i samma slag som vid vinsterna och därmed ha bra vinstchans i det här sällskapet. Han har tagit sina flesta segrar med skor så det ser vi inte som negativt.
- 1 Global Wizard (V86-4) har jag sämre koll på eftersom han står i Sundsvall. Det är en bra häst i grunden, men eftersom jag inte kan dagsformen kan jag inte uttala mig om hans möjligheter här.
- 11 Global Unlimited (V86-5) står också i Sundsvall, men den har jag bättre koll på, inte minst för att jag körde emot honom senast. Han vann på rejält sätt då och det var välförtjänt efter att ha mött tuffa hästar mest hela året. Eftersom han är mer stark än snabb, lite flegmatisk och alltid går in i mål så känns distansen snarast som en fördel. Utan att kunna motståndet ordentligt så tycker jag att han ska räcka långt i den här typen av lopp.
- 7 Idun A’Lir (V86-6) står här i Knivsta och jag kör henne ibland, senast i förra veckan. Hon är grov i gången och har haft problem med travet bitvis, framförallt har hon haft lätt att slå ihop vilket varit orsaken till galopperna. Hon har gått många banjobb på Solvalla för att få rutin och det känns som att hon har utvecklats mycket de senaste veckorna. Styrkan räcker och blir över i klassen, men även om hon känns allt bättre är det fortfarande ingen häst att lita på.
- 9 Virunga (V86-8) slog ihop kort efter start senast och har gjort så förut, även om det kom lite oväntat den gången. Hon var väldigt bra vid vinsten gången innan. Hästen står på Stora Alby så jag ser henne inte till vardags, men är formen intakt kan hon vara platsaktuell. Motståndet ser hårt ut så jag misstänker att hon får svårt att räcka hela vägen.

Robin Johansson, Kanal 75

 

Tisdag 18 december 2018

Årets sista trav på Färjestad är....


Björn Goop årets champion på Färjestad

Måndag 17 december 2018

Fransk storloppsseger till Björn Goop

 

Björn Goop blev på söndagen historiens andre svensk att vinna Criterium de 3 ans på Vincennes. Foto av Scoopdyga/Jean-Philippe Martini

Stockholm. Publicerad: 2018-12-16 15:55 Senast ändrad: 2018-12-16 16:07

På söndagen kunde den svenske toppkusken Björn Goop lägga ännu en storloppstitel till sitt cv.
Med franske jättetalangen Face Time Bourbon vann han Criterium des 3 ans i Paris.

Face Time Bourbon hade imponerat stort redan inför söndagens huvudnummer på Vincennes och med sex segrar på sju starter bakom sig spelades han föga förvånande till stor favorit. Treåringen var också överlägsen sina jämnåriga motståndare. Efter en bra start tassade han med som tredje häst och sedan ledaren gått över i passgång och tagits ur loppet gjorde Björn Goop slag i saken och körde till spets i uppförsbacken. In mot slutkurvan kom attackerna bakifrån men Face Time Bourbon hade gott om krafter i behåll och när Björn Goop manade på honom lämnade han sina förföljare.
- Det skulle betyda jättemycket att vinna ett franskt kriterium. Det är jättestort. Man kan jämföra det med svenska derbyt, sa Björn Goop inför loppet.
Sebastien Guarato-tränade Face Time Bourbon landade på kilometertiden 1.14,4 över de 2 700 meterna på den kladdiga banan och segern inbringade 1 075 000 kronor. Totalt har hingsten tjänat 3,2 miljoner kronor. Criterium des 3 ans har körts sedan 1924 och Björn Goop är historiens andre svenska kusk att vinna loppet. 1994 gick segern Ulf Nordin och Destin de Busset.

Ola Johansson, Kanal 75

 

 

Allsvenska kuskligan: Strålande år för Kontio

 

Foto av Lennart Kihlman

Jorma Kontio är sannerligen stil going strong.
Under förra veckan vann han nio lopp och säkrade därmed sin andraplats i den allsvenska kuskligan.
Kontio har vunnit 228 lopp i år och leder även Solvallas championliga med sju segrar före Örjan Kihlström när tre tävlingsdagar återstår på ”Valla”.


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 334-234-207
2. Jorma Kontio, Solvalla, 228-145-114
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 212-186-168
4. Björn Goop, Färjestad, 193-140-117
5. Peter Untersteiner, Halmstad, 192-135-143
6. Örjan Kihlström, Solvalla, 191-153-111
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 150-109-114
8. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 132-120-134
9. Christoffer Eriksson, Jägersro, 123-115-88
10. Robert Bergh, Åby, 110-57-52
11. Kim Eriksson, Mantorp, 108-100-95
12. Erik Adielsson, Solvalla, 107-75-72
13. Kaj Widell, Solvalla, 104-111-106
14. Ulf Eriksson, Bollnäs, 96-94-107
15. Mikael J Andersson, Färjestad 89-85-86
Siffror till och med 16 december

 

Söndag 16 december 2018

V75: Game, set och match för Nadal

 

Reijo Liljendahls Nadal Broline hade lekstuga i Legolas Minne på Åby. Foto av Malin Albinsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-15 19:11 Senast ändrad: 2018-12-15 19:25

Nadal Broline imponerade stort när han på lördagen utklassade motståndet i Legolas Minne på Åbytravet.
På lätta hovar dundrade han ifrån motståndet på snabba 1.10,6 över 1 640 meter med bilstart.

- Han sviker oss aldrig den här gubben, sa en rörd Reijo Liljendahl.

Nadal Broline har tillhört den äldre eliten i flera år men frågan är om han någon gång har varit bättre än vad han är nu. Åttaåringen visade en nyfunnen växel från start när han senast blixtrade till ledningen i gulddivisionens final på Solvalla och från innerspår tog han på nytt hand om spets. Där anförde han sedan i bländande stil och på upploppsrakan lämnade han odriven motståndet med flera längder.

- Det kanske inte är tårar i ögonen men jag blir lite darrig på rösten för jag tycker så mycket om den här hästen. Han har inte haft det
 där riktiga flytet under säsongen men nu har han det, sa tränaren Reijo Liljendahl.
Erik Adielsson körde hästen för fjärde gången och efter ett tredjepris och två andraplatser fick han ta en efterlängtad seger.
- Så enkelt som han gjorde det och på den tiden, det är bra alltså! Det känns som att han kommer ta ett steg till nästa år och då har han mycket att göra i de stora loppen, sa Adielsson.

Förstapriset i Legolas Minne uppgick till 200 000 kronor och därmed passerade Nadal Broline sex miljoner kronor insprunget.

Femte raka för obesegrade löftet

I treåringsloppet delade obesegrade Velten Versailles på favoritskapet med segerstaplande Amerindienne. Men någon riktigt duell blev det aldrig. Velten Versailles tog hand om ledningen och därmed visade sig loppet vara över. Amerindienne galopperade uppgivet utvändigt om ledaren i utgång av sista sväng och även övriga deltagare var chanslösa att nå den undflyende jättetalangen.

- Det här är en väldigt trevlig häst och insatsen i dag bedömer jag som riktigt bra. Nu är planen att vila lite och träna på i vinter, så att han kan komma tillbaka ännu starkare nästa år. Med tiden tror jag att han kan bli en riktigt bra häst, sa kusken Rick Ebbinge om den Jeroen W.M. Engwerda-tränade hingsten.

Holländske duon Ebbing-Engwerda tog även hem bronsdivisionen och där hette segervapnet Tuxedo Bi. Rick Ebbinge serverade hästen ett fint lopp i ryggar och det tackade sexåringen för genom att spurta till enkel triumf.

Öronbedövande segervrål

Åbyamatören Tony Löfqvist är en riktig färgklick och när hans hästar levererar på banan hörs det. Den här lördagen var inget undantag

. När hans Vikings Preacher tillsammans med Anders Christiansson fällde storfavoriten Arch Lane i klass II klämde Löfqvist i så att flanörerna på Avenyn en mil från Åbytravet sannolikt trodde att åskan rullade in.

- Jag är i himlen! Det här är det största jag har varit med om inom travet. Men han är grym hästen! segerjublade Åbyprofilen.

Taktiken gick i lås

I silverdivisionen lyckades Jörgen Sjunnesson till fullo med sin taktik bakom norske gästen Gigant Invalley. Sedan han kört till ledningen och planenligt släppt till favoriten Velvet Gio spurtade han till knapp seger på open stretch.
- Det här var jätteskoj! Det är stort att komma till Sverige och vinna i V75. Särskilt som jag även är uppfödare och äger hästen, sa tränaren Truls Desserud.

Sex segrar på tolv starter

Tyskan Stonewashd Diamant kom i Peter Untersteiners träning i våras och i hans regi har hon vunnit sex av tolv lopp. Den här gången spurtade femåringen hem V75-omgångens stolopp från andra par utvändigt.
- Hon bara fortsätter att utvecklas och det är rätt så ovanligt för ett så här gammalt sto. Det är en ren fröjd att tävla med henne, sa Peter Untersteiner.

Petri Puro-tränade Martin de Bos (Kim Eriksson) var bara bäst i klass I där han vann från positionen utvändigt om ledaren.
Sju rätt på V75 betalade 11 941 kronor och sex rätt gav 89 kronor. Femrättspotten går vidare till nästa lördag då en ny jackpot väntar på Mantorp.

Ola Johansson, Kanal 75

Lördag 15 december 2018


Kihlmans V75-Tips - Åby

En bra V75-Spik = Arch Lane

V75-1...1-2-12
V75-2...3 Arch Lane
V75-3...1-4
V75-4...11 Amerindienne
V75-5...2-3-4-6-7-8-10
V75-6...1-2-3-4-5-10
V75-7...1-2-3-5-8
1260 rader = 630 krEn bra V75-Spik = Amerindienne

 

Inför V75 (jackpot): Tre segerfarliga hästar från succéstallet

 

Magnus Dahlén har en stark trio till start i lördagens jackpotkryddade V75-omgång. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-14 15:29 Senast ändrad: 2018-12-14 15:35

Hästarna vinner var fjärde start och stallets tidigare toppnoteringar är slagna sedan länge.
På lördagen fortsätter Magnus Dahlén sitt rekordår med tre segerbud i V75.

- Velvet Gio är bästa chansen, säger Halmstadtränaren utan att tveka.

Magnus Dahlén har 44 hästar på träningslistan och 56 segrar på 231 starter under 2018 betyder att stallets segerprocent uppgår till fina 24. På lördagen kan den siffran bli ännu högre. Magnus Dahlén har tre hästar till start på Åby och mycket talar för att någon av dem kommer att utgöra en del av raden som fördelar jackpotmiljonerna på V75. Först ut ur trion är Velvet Gio (V75-1) som imponerade stort när han senast kördes fram utvändigt om ledaren efter ett varv och sedan utklassade motståndet.
- Han har gjort väldigt fina lopp på slutet och nästan alltid levererat även om han inte har vunnit jämt, säger Magnus Dahlén.
Velvet Gio gör debut i silverdivisionen och möter äldre och mer rutinerade hästar. Men från spår två bakom startbilen tilldelas han ändå favoritskapet av spelarkollektivet.
- Spåret är väldigt bra, precis som man skulle önskat, konstaterar Dahlén och fortsätter:
- Det är väldigt tuffa hästar han möter men han är så pass bra att jag tycker att han ska ha en hyfsad chans i alla fall.
Hur barfotaförbudet påverkar möjligheterna för den fyraårige italienaren, som har tävlat utan skor på hovarna i sina sju senaste starter, har inte Magnus Dahlén någon klar uppfattning om. Men att hästen inte är beroende av att springa barfota visade han i fjol då två av tre segrar togs med skor runt om.

”Fungerat bättre än någonsin”
Om Velvet Gio infriar favoritspelarnas förväntningar bäddar han för att Farlander Am (V75-2) får stall Magnus Dahlén att passera fem miljoner kronor inkört under 2018. Treåringen har tagit två enkla segrar från ledningen men dit kan det bli svårt att komma nu när han startar i den bakre volten.
- Han kunde ha fått lite bättre spår och nu när Nurmos häst (Arch Lane) har ett bra spår tror jag att den blir svår att slå. Men Farlander Am är en jättefin häst som jag tror kommer att göra en bra prestation. Han är stor och rätt så tung och har inte alltid varit 100 i travet, men nu på slutet har han varit som en klocka travmässigt och fungerat bättre än någonsin.
I den avslutande bronsdivisionen är det Vischio Holz (V75-7) tur att försvara Magnus Dahléns färger. Hingsten har en knepig resultatrad med tre galopper i de fem senaste starterna men i september visade han sin klass när han vann långloppet Walter Lundbergs Memorial på Solvalla och fem segrar på tio starter i år talar sitt tydliga språk.
- Han är en jättefin häst han också men det kanske är lite fel distans här. Han är väldigt beroende av att det går fort första varvet. Gör det det så kan han säkert vara med och hugga men om det blir 1.15 första varvet som i Eskilstuna näst senast kan man lika gärna köra hemåt. Han funkade bra med skor hela tiden i Italien och även senast när det var som en sandstrand i Örebro, så normalt sett ska inte skor vara något bekymmer för honom.

Ola Johansson, Kanal 75

Fredag 14 december 2018

Inför V75 (jackpot): Timo Nurmos om succéåret - stjärnhästarna - de heta chanserna på V75

 

Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-13 19:45 Senast ändrad: 2018-12-13 20:24

Han är på väg mot ett nytt rekordår i sin tränarkarriär.
Timo Nurmos hästar har sprungit in nästan 40 miljoner kronor och har snart vunnit 200 lopp i år.
Solvalla-tränaren leder även V75-ligan överlägset och är glödhet inför jackpotomgången på Åby.
- Jag tycker att vi har två riktigt bra chanser, men även de andra hästarna är mycket fint i ordning och inte borta, säger Nurmos.


Timo Nurmos har haft ett otroligt bra år och ord som stor succé är ingen överdrift. Finländaren gör sitt bästa år någonsin i sin framgångsrika karriär och har inte bara vunnit världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique, utan även flera andra stora titlar. När vi skriver detta, luciadagen 13 december, har stallets hästar sprungit in 39 456 717 kronor. Det fattas alltså drygt en halv miljon kronor innan 40 miljoner passeras. I fjol var inkörda pengar 23 miljoner kronor.
När det gäller antalet segrar så är det i skrivande stund 198 stycken, vilket torde bli 200 och några fler innan året är slut. Segerprocenten ligger på helt strålande 31 procent för stallets hästar.
- Det har gått mycket bra hela året och jag är självklart väldigt nöjd. Det är rekord när det gäller inkörda pengar men när det gäller antalet vinster har vi kommit upp i 230 segrar en gång tidigare, säger Timo Nurmos.
- Vi har bra hästar som har presterat på topp och även lyckats i de stora loppen. Som jag har sagt tidigare så har jag ett mycket bra team runtomkring mig med bra personal, hästägare, veterinärer och andra som jobbar med oss. Detta på Jordanstorp gård som har bästa tänkbara förutsättningar och fina banor att träna på.

”En oförglömlig dag”

Förutom Readly Express seger i Prix d’Amerique har Timo Nurmos även vunnit svenskt Travkriterium med Inti Boko, Europaderbyt med Villiam, Finska Derbyt med Hachiko de Veluwe (Gloria Web trea), Svenskt Mästerskap och Jämtlands Stora Pris med Readly Express. Dessutom toppar Nurmos tränarligan på V75 överlägset med 45 segrar och ännu mer överlägsen är han i Solvallas tränarliga med 85 segrar.
- Prix d’Amerique var helt fantastiskt. En helt otrolig dag där allting klaffade med alla förberedelser för hästen och allt runtomkring. Det kommer man aldrig att glömma, säger Timo.

Readly Express och Global Trustworthy mot start i Paris

Vi kollar lite med Timo om dagsstatus för stallets stjärnor inför de stundande storloppen i vinter i Frankrike.
- Readly Express har styrketränat efter SM och känns bra. Allt har gått som planerat och det kan bli start på Nyårsafton i Paris. Det är i Prix du Bourgogne som körs över 2100 meter med autostart. Vi får se, det är inte helt spikat ännu. Det kan även bli att vi startar i Prix de Belgique istället, eller i båda loppen, säger Nurmos.

- Global Trustworthy var otroligt bra när han vann V75 i Norge. Han känns fortsatt jättefin i träningen och vi siktar på att starta i femårsloppet Prix Tenor de Baune på julafton i Paris.

- Däremot blir det ingen mer start för Villiam i Frankrike i vinter. Han var på Menhammar stuteri i fyra veckor efter Europaderbyt och tappades på sperma för infrysning. Arrangörerna frågade om vi var intresserade av att starta i Criterium Continental men vi står över det loppet. Det är så stort intresse för honom i aveln och just nu vintertränar han och ska sedan tillbaka till Menhammar och betäcka till våren.

- Zenit Brick kommer att få starta på i Gulddivisionen i vinter och närmast blir det V75-finalerna Annandag jul. Han vann med krafter kvar på den dåliga banan på Bergsåker senast.

”Jag går på känsla och litar på mig själv”

Timo Nurmos hästar är alltid kända för att vara väl förberedda när de startar. Det är ofta som de presterar topprestationer direkt trots att de har varit borta länge från tävlingsbanan. De behöver sällan några lopp i kroppen för att komma i form. Nurmos förklarar:
- Man känner när man kör hästarna i träning om de är färdiga för start. Jag kör mest styrketräning och aldrig så fort. Jag kör aldrig under 1.20 med hästarna innan de ska börja starta efter vila eller uppehåll. Jag går på känsla. Man känner hur hästen är i handen, hur de återhämtar sig efter jobben, om de är pigga och glada, och fräscha och fina.
- Jag litar på mig själv och när jag får känslan att en häst är redo att starta börjar jag att leta efter lopp i propositionerna. Jag kollar aldrig efter lopp i propositionen innan hästen känns så fin att den är redo.
- Sedan är det självklart olika för alla hästar är olika. En del är inget träningslejon och kan då behöva lopp i kroppen för att hitta toppformen. Och ibland kanske man siktar på något lopp längre fram när man vill att den ska vara på topp.
- När det kommer nya hästar måste man fixa till dem lite, de kan vara ofräscha eller inte orkar. Man kan justera olika saker och ändra balansen. Alla nya hästar är ett projekt när man får dem i träning men det är roligt också. Även om det så bara är en vanlig häst, säger Timo Nurmos.

”Det finns många växlar kvar i honom”
Inför lördagens V75-omgång på Åby, som kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 48 miljoner bara på sju rätt, är Nurmos i hetluften igen. Han har fem hästar till start och ett par riktigt heta chanser på förhand. Så här kommenterar han dem själv i tur och ordning.

- Antonio Trot (V75-1) är inne i sin rätta årstid nu och han gick bra i fjol vintras. Han går så bra med skor och är därmed lite gynnad gentemot många andra som normalt tävlar barfota. Han är stark och gynnad av lång distans men det hade varit ännu bättre om det varit 3100 meter än som nu 2640 meter. Hästen är jämn och säker och har varit tvåa och trea flera gånger i V75 under hösten. Det är inte lätt att vinna från spår elva på open stretch-banan Åby men helt borta är han inte.

- Arch Lane (V75-2) har vunnit fem lopp på sex starter och är under utveckling. Han är inte färdig än och det finns många växlar kvar i honom. Han är fortfarande lite småtrög men är jättefin att köra och en trevlig häst. Vi kastrerade honom och han hade haft ett tävlingsuppehåll inför senaste starten men vann på ett bra sätt direkt. Normalt går han bara framåt med loppet i kroppen eftersom han är lite småtrög. Han kan öppna bra och är den enda av våra hästar på V75 som har fått ett bra spår. Jag tycker att det är vår näst bästa chans.

”Han är vår bästa chans – trots spåret”

- Amerindienne (V75-4)
galopperade i debuten när han sprang på en av de vita pinnarna i sista sväng annars hade han vunnit det loppet också. Därefter har han vunnit varje gång med krafter kvar och bara rundat fälten ofta från dåliga lägen. Det är en väldigt fin häst att köra som har bra inställning. Han är franskstammad och de har inte samma aktion som USA-hästarna men jag tycker att han travar fint. Han går fortfarande med järnskor och har många växlar kvar i sig. Han är stark och rejäl men visade senast att han även är snabb ut. Han har vunnit från alla positioner och kan mycket väl göra det igen trots dåligt läge med spår elva. Det är aldrig lätt men jag gillar den här hästen och måste vara optimist. Han känns fortsatt jättefin i jobben och jag tycker att det är vår bästa chans, trots spåret.

- Ile Saint Louis (V75-5) var ett projekt från början när hon kom och har utvecklats fantastiskt under året och tagit åt sig träningen på bästa sätt. Hon har tjänat över en miljon kronor och vunnit flera lopp den tunga vägen, även på V75. Senast fick hon åter ett tufft lopp men hon har tränat fint efteråt och det känns som att hon fortfarande är i form. Tyvärr fick hon ett dåligt spår igen och det kan bli svårt att komma till därifrån.

”Är i sitt livs form”

- Hawk Cliff (V75-7)
är i sitt livs form men han har också utvecklats mycket under året. Han får alltid de sämsta spåren varje gång, sju, åtta och elva. Det är bara sådana spår på slutet men ändå har han levererat toppinsatser och vunnit V75. Senast höll han starkt från dödens i finalen och hästen kändes väldigt fin i veckans jobb. Han har klarat av att vinna från spår åtta bakom bilen tidigare och hoppas att kusken gör de rätta taktiska besluten. Hästen har gått med skor nästan hela livet så det är inga problem. Jänkarvagn igen, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75


 

Torsdag 13 december 2018

V86: "Han har lekt sig till det här"

 

Trio som står Trix On Libe nära. Tränaren Sören Norberg, ägaren Fred Persson och kusken Christoffer Eriksson. Foto: Mikael Rosenqvist, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-12 21:26 Senast ändrad: 2018-12-12 22:48

Missen i Svensk Uppfödningslöpning är glömd.
Trix On Line tystade tvivlarna i tvååringsloppet i V86 på hemma på Jägersro på onsdagen som en av två favoriter i omgången där ingen hittade alla rätt.

- Han har lekt sig till det här och har bara haft kul den här säsongen. Nu ska vi börja träna, hälsade tränaren Sören Norberg.


Breeders Crown för tvååringar med 175.000 kronor till vinnaren stod på programmet i V86:ans tredje avdelning på Jägersro.
Trix On Line kom till finalen av Svensk Uppfödningslöpning för några veckor sedan som obesegrad efter tre starter. Banan var lite tung och konkurrenterna arga och tvååringen med den blåblodiga härstamningen orkade bara till en femteplats.
Ingen fara meddelade tränaren Sören Norberg som trodde på toppchans i säsongsavrundningen.
Peter Untersteiner var tydlig med att han skulle försöka på ledningen från innerspåret med Roller Coaster Ås men var chanslös.
Christoffer Eriksson satt i ledningen på några steg och resten blev en transportsträcka enligt Jägersrokusken.
- Han trampade i rejält första stegen och det blev odramatiskt. Sedan fick vi köra kanske lite väl sakta för hans del för han är väldigt bekväm av sig och springer inte ifrån dem och sprang och väntade även den här gången trots att vi lika väl hade kunnat köra undan med tre längder, sa Eriksson i vinnarcirkeln.
Fred Persson ägde Fascination, mamman till Trix On Line som var en stjärna. Enligt tränaren Sören Norberg känns sonen minst lika bra.
- Nu tar vi den här vintern och hoppas på bra saker i vår och sommar. Han har lekt sig till det här och har bara haft kul. Det är en sådan fantastiskt individ och nu ska vi börja träna! sa hemmatränaren med ett brett leende.

108-oddsare på Solvalla
V86 har varit ett pålitligt högvinstspel på slutet. På onsdagen såg det ut att bli miljoner igen men när kvällen var slut stod det klart att ingen hade lyckats pricka alla åtta vinnare.

Kvällens skrällar kom på Solvalla. I V86-2 styrde Anders Eriksson in amatörtränade 108-oddsaren Celinn Palema till seger.
Eriksson är en lärling hos Svante Båth som tar för sig mer och mer. Nu hade Solvalla-amatören Bo Ralfelt sagt åt honom att köra hyfsat offensivt med det fyraåriga stoet som svarade med att spurta till seger från kön.
- Jag hade tänkt styra ner invändigt men tränaren var optimistisk och det hade han allt rätt att vara i dag och ville att vi skulle vara i andraspår. Och det tackar jag för! sa en glad Anders Eriksson med stoet som var spelad på under en procent på V86.

I Solvallas lopp över tre kilometer briserade den andra oddsknallen. Tio hästar bakom bilen över 3140 meter med autostart slutade med seger för Peter G Norman och Zeus Karsk.
Konkurrenterna galopperade bort sig och var inblandade i småstrider under loppet och första segern för året blev mycket säker för treprocentaren (!) Zeus Karsk.
- Han är inte så jättesnabb i benen så det är hans årstid som kommer nu med långa lopp, sa Peter G Norman.
Erik Adielsson vann ”spårtrappan” med 15 hästar bakom bilen tillsammans med Svante Båth-tränade Harrington.
Claes Sjöström rundade av omgången med Timo Nurmos Sebastian Journey. En skräll som fick hålla ett högt tempo i ledningen och var suverän när han enkelt höll motståndet stången.

Foxy blir farlig i finalerna

Solvalla och Jägersro delade på V86-omgången. Kvällens prestation stod Speedy Foxy Vicane för i Malmö, Stoet som tagit tre segrar på V75 under hösen satt sist utvändigt över sprinterdistansen och körande Kim Eriksson chansade dessutom invändigt i den sista kurvan.
Speedkulan hann dit ändå trots att första varvet klockats till relativt beskedliga 1.13,5.
Amatören David Källgren från Vaggeryd kommer med en häst i brakform till V75-finalerna annandag jul.

Luciastayern var namnet på det inledande loppet på Jägersro. Distansen var mastiga tre kilometer och segern gick till tredjehandsfavoriten Prosperous.
När storfavoriten Vincent As galopperade bort sig och betrodde Cashback Pellini fick löpa i dödspositionen blev loppet en munsbit för Prosperous som Johan Untersteiner gav ett smakligt lopp i andraparet utvändigt. Halmstads Marcus Lindgren tränar.
- Det kändes tidigt att alla bitar hade fallit på plats, kommenterade Untersteiner.
Staffanstorp är adressen för reklammakaren Richard Berg som fick se sin Diamond Hall ta andra raka segern på hemmabanan Jägersro på onsdagen. Markus Waldmüller har kört i båda starterna. Ett fjärdespår genom sista kurvan stoppade inte det femåriga stoet i högform.
Ingen spelare lyckades alltså få åtta rätt vilket innebär att många miljoner kilar vidare som en jackpot till nästa onsdag. Utdelningen för sju rätt blev 12 166 kronor och för femmorna fick man 458 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75


 

Onsdag 12 december 2018


Kihlmans V86-Tips

Mattias Djuse kör en V86-Spik= Leader Brodde

V86-1...4-5-7-8
V86-2...3-5-11
V86-3...1-4-5
V86-4...4 Leader Brodde
V86-5...3-4-10
V86-6...11 Je T'Aime Explosiv
V86-7...1-6-8-10-12
V86-8...4-5-7-10-12
2700 rader = 675 krEn bra V86-Spik = Je T'aime Explosiv

Tisdag 11 december 2018Lucia & Jul närmar sig
 

Måndag 10 december 2018

I kväll V64 från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Monfalcone
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 2 Tycoon Broline - Björn Goop


Lopp 2 Nr 3 Tangen Töff - Jan Roar Mjölneröd


Lopp 3 Nr 3 Kryptonite Zon - Arthus Leportier


Lopp 4 V64-1 Nr 4 Monfalcone - Tom Horpestad


Lopp 5 V64-2 Nr 1 Gomnes Hans T. - Vidar Hop


Lopp 6 V64-3 Nr 4 Duke Of Mearas - Kim Moberg


Lopp 7 V64-4 Nr 2 Dardanos - Oskar J Andersson


Lopp 8 V64-5 Nr 4 Vikens Fingerprint - Oskar J Andersson


Lopp 9 V64-6 Nr 11 Gazza B.R. - Björn Goop


Lopp 10 Nr 12 Forever D'Ecajeul - Björn GoopKihlmans V64-Tips - Färjestad

Kvällens V64-Spik = Gazza B.R.

V64-1...3-4-5-8
V64-2...5-7-8-11-12
V64-3...2-4-5-10
V64-4...2-3-6-9
V64-5...7-10
V64-6...11 Gazza B.R.
640 rader = 640 kr


 

Allsvenska kuskligan: Lyckosamt år för Rikard N

 

Populärt intervjuobjekt, Rikard N Skoglund. Foto: Mikael Wikner, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-10 12:15

Med tre veckor kvar av året kan rookien Rikard N Skoglund se tillbaka på ett bra 2018. Satsningen som kusk har lyckats och Skoglund från Bergsåker har nu en åttondeplats i kuskligan med sina 129 segrar på 1134 starter.


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 334-234-207
2. Jorma Kontio, Solvalla, 219-138-110
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 206-182-163
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 191-152-111
5. Björn Goop, Färjestad, 190-137-113
6. Peter Untersteiner, Halmstad, 187-134-138
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 145-108-112
8. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 129-119-133
9. Christoffer Eriksson, Jägersro, 121-113-85
10. Robert Bergh, Åby, 108-56-50
11. Erik Adielsson, Solvalla, 106-75-71
12. Kaj Widell, Solvalla, 104-110-103
13. Kim Eriksson, Mantorp, 103-99-93
14. Ulf Eriksson, Bollnäs, 94-93-106
15. Mikael J Andersson, Färjestad 86-82-83
Siffror till och med 9 december

Kanal 75

Söndag 9 december 2018

V75: Stjärnorna höll för favorittrycket

Två stora V75-profiler.
Två tunga favoritskap.
Zenit Brick och Månprinsen A.M. levde upp till alla förväntningar under Bergsåkers regnplågade decemberomgång.
- Jag hade en plan och den lyckades precis, förklarade Gunnar Melander var prins blivit hela landets kallblodskung.

Om Gunnar Melander hade en plan med lördagens lopp så har han haft detsamma genom hela Månprinsen A.M:s makalösa karriär.
Under sin debutsäsong som treåring startade hästen 15 gånger.
Därefter har han matchats mer sparsamt och aldrig gjort fler än 13 starter per år och ändå sprungit in över miljonen varje säsong sedan 2014.
Och förmodligen har hästen aldrig varit bättre än som elvaåring, vilket speglas i att han haft sin främsta säsong sett till insprungna pengar.
Lördagens triumf i Brimsguttens Minne var värd 200 000 kronor och togs via ett förutbestämt avancemang.
- Jag tänkte redan i värmningen att jag ska fara 1 400 kvar, banan kändes fast och fin där och då är de inte beredda när jag kommer så att ingen far ut före, förklarade Melander som styrde fram utvändigt om ledande Järvsöodin och bevakade sin position.
- Jag hade kunnat ta över ledningen 900 kvar, men tyckte att det såg tyngre ut på innerspår, så vi väntade bara till upploppet. När det är så här kladdigt vet man aldrig när energin tar slut, men det är en bra häst… En fantastisk häst.
Nu får travpubliken vänta minst tre månader på att se om Månprinsen kan bevara sin position på kallblodstronen även som tolvåring.
- Nu far vi hem och tränar, så kommer vi ut till vårdagjämningen plus minus en vecka, lovade Gunnar Melander.

”Bättre för varje år”

En häst som knappast lär vila de närmaste månaderna är Timo Nurmos vinterspecialist Zenit Brick som återfunnit den form som gjorde honom till landets segerrikaste V75-häst under 2017.
Lördagens seger innebär att han skuggar Propulsion i kampen om samma titel i år.
Den senare fanns inte med bland motståndarna i Hilda Zonetts lopp, men det gjorde däremot On Track Piraten – landets segerrikaste V75-häst genom tiderna.
Den gamle V75-kungen gick ett rasande upplopp långt ut i banan, men kom aldrig farligt nära den nye som övertagit ledningen vid varvningen för Mika Forss.
- Piraten kom jättefint sista rakan, men det fanns lite krafter kvar. Jag bara tittade och väntade på mållinjen. Hästen blir lite bättre för varje år och idag kändes han superfin, berömde segerkusken.

”Trodde att han skulle avgöra enklare”
Med dagens två tyngsta favoriter i mål försvann i princip chansen till mångmiljonutdelning och sedan Robert Bergh reglerat fältet utanpå ledaren med Yrr var värdet trots jackpotpåslag bara dryga femhundringen efter fem avdelningar.

Det inkluderade Importedfrmdetroit som av sin tränare Markus Pihlström utsågs till ”dagens mest understreckade häst” i förhandssnacket. Det visade sig finnas täckning då den slutlige 15-procentaren krigade ner Donners Am över upploppet.
- Jätteroligt, men jag trodde att han skulle avgöra enklare, slog tränaren fast.
I sjätte avdelningen kom emellertid knallen signerad Kevin Oscarsson och familjehästen Livinginmydream som speedade förbi från ledarryggen i stoloppet.

Första V75-segrarna
Två finsksvenska herrar som säkert kommer att låta höra tala om sig framöver kompletterade omgången med historiska segrar.

Ville Karhulahti kunde se tillbaka på en av landets digraste meritlistor som lärling då han i somras drog igång sin egen tränarrörelse.
Stallet har en extrem unghästprofil där bara fyra av 33 hästar har startat, men dessa har gjort det bra och nu kom första V75-segern i egen regi när Budets Lasse satte nosen främst i en tuff slutstrid.
Samu Sundqvist har haft smått fantastiska resultat som försteman i stall Ratu, vars Selmer I.H. vann Breeders Crown-finalen för några veckor sedan.

Nu fick Sundqvist äntligen styra in sin första V75-vinnare för egen hand då Magnifik Brodde avrundade omgången med en glimrande spetsviktoria på i vätan strålande 1.13,7/1 640 meter autostart, dagens särklassigt snabbaste segertid.
Det fastställde utdelningen för sju rätt till 45 755 kronor medan femrättspotten på dryga 24 miljoner kronor vandrar vidare till kommande lördag i form av jackpot.

 


 

Lördag 8 december 2018


Kihlmans V75-Tips - Bergsåker

En bra V75-Spik = Zenit Brick

V75-1...2-4-8-9-10-11
V75-2...4-6-7-12
V75-3...3 Zenit Brick
V75-4...12 Månprinsen A.M.
V75-5...2-3-5-9
V75-6...2-10-12-13
V75-7...3-4-6-9
1536 rader = 768 krJag spikar Månprinsen A.M.


 

Fredag 7 december 2018

Inför V75/jackpot: Månprinsen svårslagen igen

 

Månprisen A.M. efter segern i Verners lopp på Solvalla. Ägarinnan Annamaria Öberg och tränaren Gunnar Melander. Foto: Maria Holmén, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-04 15:40

Världens bästa kallblod Månprinsen A.M. rundar av säsongen med V75 på Bergsåker på lördag och blir i vanlig ordning svårslagen.
- Ingenting är enkelt men vi far så klart till Sundsvall för att vinna, säger tränaren Gunnar Melander.


Det kommer att ligga runt 48 miljoner kronor i sjurättspotten på lördag och det mesta tyder på att det bara är sex lopp att lösa.
Månprinsen A.M. har 40 meter att hämta in över medeldistans i Brimsguttens Minne (V75-4) och blir återigen gigantisk favorit.
Loppet är en final i Dubbelcupen och rasens bäste har jättechans att ta hem de 200 000 kronorna som utgör förstapriset.
Senast avfärdade elvaårige Månprinsen A.M. trätobrodern Lome Brage från positionen utvändigt ledaren på Solvalla och har väl nästan aldrig setts bättre.

- Han känns riktigt fin i alla fall och är pigg och glad. Som det känns kommer han att göra ett nytt bra lopp på lördag, säger Gunnar Melander.

"Fint att träna på"
Melander har flyttat ner till Hälsingland och hyr in sig på Runemogård strax väster om Bollnästravet med sambon Annamaria Öberg.
Träningsförhållandena har varit bra rapporterar kallblodsnestorn.
- Jag tycker att allt har gått som vi har tänkt oss. Det har varit bra förhållanden och man har skött banorna väldigt fint och vi har kunnat träna precis som vi velat, säger han.
Brimsguttens Minne har man haft i åtanke en tid med hästen som får runda av säsongen efter lördagen för vinterträning. Siktet är som vanligt inställt på årspremiär runt vårdagjämningen i mitten av mars.

”Kör ju bästa hästen”
Som det låter är Gunnar Melander mest rädd för att någon av hästarna på starfållan ska hinna undan. Han nämner konkurrenter som 5 Sippson och ....

1 Bilbo B.S.

Vid sunda vätskor ska dock Månprinsen A.M. vara mycket svår att ruska av sig.
- Om de som står start får bra löpningar utan störningsmoment är det inte så lätt att hitta igen dem. Men jag kör ju bästa hästen. Kommer vi till någorlunda så vet vi ju att han är tuff till slut och brukar vara ett par klasser bättre. Ingenting är enkelt men vi far så klart till Sundsvall för att vinna, säger Gunnar Melander.
Vädret är lynnigt. På lördag kan det lika gärna bli regn, som snö och flera minusgrader. Vid hård bana lär det behövas brodd i skorna för de flesta hästar.
- Han har ju visat att han klarar alla underlag och alla distanser, säger Gunnar Melander.

Mikael Wikner, Kanal 75


 

Torsdag 6 december 2018

V86: I himmelriket efter dubbla segrar

 

Hemmaamatören Tony Löfqvist jublade så det hördes över hela Åby när hans No Comment vann V86-lopp på onsdagen. Foto av Malin Albinsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-05 22:56 Senast ändrad: 2018-12-05 23:20

I lördags vann hans Vikings Preacher på Jägersro.
På onsdagen utklassade hans andra häst No Comment motståndet i V86 hemma på Åby.
Det går bra för amatörtränaren Tony Löfqvist.
- Det är underbart! Jag har två hästar och de går som spjut!

Tony Löfqvist är ett aktat namn ute i Europa när det kommer till radioaktiv strålning. Men han kan även träna travhästar. Och när hans adepter levererar på banan hörs det.
- Jag kunde inte urskilja orden men jag kände igen stämman, sa kusken Anders Christiansson med ett leende sedan han kört No Comment till överlägsen seger från ledningen.
- Jag jobbar väldigt mycket och det här är min avkoppling, det här är kicken! sa Tony Löfqvist, som alltså har fått se båda sina hästar vinna inom loppet av fem dagar.

- Nu är jag i himlen! Jag har trott på mina hästar hela tiden. Den här skadade sig som treåring två dagar innan debuten utan att vi insåg det och då försvann tio starter. Under fyraåringssäsongen gjorde han 12-13 starter med Erlishia. Vi tog fem blodprov innan vi hittade det. Det här är en bra häst och i dag fick han visa det. Han vann ju okört. Underbart!

Stark tyska överlägen

I Åby Damklubbs Stolopp fick favoriten Ofelia O.E. ett tungt lopp som första häst i andraspår men det bekom inte den resliga tyskan som var överlägsen motståndet.
- Hon får starta på så länge hon har form. Sedan är det tyska Breeders’ Crown som är huvudmålet nästa år, sa hästens tränare och kusk Peter Untersteiner.

Tomas Malmqvists Zohar Font gjorde en stark prestation när han vann ett treåringslopp från 20 meters tillägg med Christoffer Eriksson i sulkyn ........

och i kvällens sista V86-lopp på Åby vann Pacific Face, som trots dåligt trav gick undan till säker triumf efter att han rundat till spets från bakspår.
- När det gick sakta kände jag att jag måste köra fram för han är stark och gillar att gå hela vägen, sa körande tränaren Giuseppe Lubrano.

Uppåt med skor på hovarna

USA-importen Reigning Moni gjorde sin åttonde start på svensk mark och när han nu tog sin första seger sedan 2016 gjorde han det med besked. För första gången i år gick Daniel Redén-träningen med skor på hovarna och det gillade han bevisligen. Med Örjan Kihlström i sulkyn drog han konkurrenterna sönder och samman i ledningen på Solvalla och vann lätt med flera längder.
- För mig var det framför allt en överraskning att han skulle blåsa till spets direkt. Sedan blev han lite pigg varvet kvar och när det blev lite lucka till dem bakom tänkte jag att det var bäst att låta honom springa på och han vann med tussarna kvar i öronen och var inte helt tom i mål, sa kusken Örjan Kihlström.

Sex miljonvinnanade system

V86-omgångens största favorit, Timo Nurmos-tränade treåringen Amerindienne, tog sin femte raka seger på Solvalla tillsammans med Jorma Kontio och det bidrog till att utdelningen för åtta rätt på V86 länge såg ut att bli blygsam.

 Men när Diederik Meilink-tränade överraskningen Reverend Wine vrålspurtade till seger drog värdet i höjden och.......

 då Hans-Owe Sundbergs Sigel Garline krossat motståndet i den avslutande avdelningen återfanns endast sex kuponger med alla rätt. Åtta rätt betalade 900 135 kronor, för sju rätt fick man 4 485 kronor och för sex rätt 264 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

 

Onsdag 5 december 2018


Kihlmans V86-Tips

Jorma Kontio kör en V86-Spik = Amerindienne

V86-1...2-3-4-6-7
V86-2...1-2-3-4-5
V86-3...2-8-9-10-13
V86-4...6 Amerindienne
V86-5...3-5-9-10
V86-6...2 Short In Cash
V86-7...1-4-5
V86-8...4-7
3000 rader = 750 krBjörn Goop kör en V86-Spik = Short In Cash

Tisdag 4 december 2018

Super Photo Bood fixade familjeglädje i går på Färjestad

Måndag 3 december 2018

I kväll V5-Trav från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Super Photo Bood
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 6 Siona Leejs - Per Nilsson


Lopp 2 Nr 3 Ferrari Gil - Anders Elehn


Lopp 3 V5-1 Nr 2 Super Photo Bood - André Bood


Lopp 4 V5-2 Nr 10 Västerbo Starlet - Petter Karlson


Lopp 5 V5-3 Nr 5 Ibelieceinamerica - Mathias Alm


Lopp 6 V5-4 V4-1 Nr 5 Elsa C.B. - Dagfinn Aarum


Lopp 7 V5-5 V4-2 Nr 11 BackIn Yellow - Carl Johan Jepson


Lopp 8 V4-3 Nr 10 Röjar Ralf - Per Ludvig Nilsen


Lopp 9 V4-4 Nr 10 Fedex Cup - Fredrik Claesson


Lopp 10 Nr 11 Goes All Magic - Henrik Åslund

 Kihlmans V5-Tips - Färjestad


En bra V5-Spik = Chapuy

V5-1...2-3-5-7
V5-2...1-2-3-4-7-8
V5-3...3 Chapuy
V5-4...1-2-3-5-11
V5-5...5-10-11-12-14
600 rader = 600 kr

V4-Tipset - Färjestad
 

V4-1...1-2-5-11
V4-2...2-4-5-10-14
V4-3...1-5-6-8
V4-4...3-6
160 rader = 320 kr


 

Allsvenska kuskligan: Jepson har vind i seglen

 

Carl Johan Jepson har vunnit 17 lopp under de två senaste veckorna och därmed på allvar tagit upp kampen om silverplatsen i kuskligan. Foto av Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2018-12-03 09:03 Senast ändrad: 2018-12-03 09:04

Trots att en vrickad handled tvingade honom att lämna återbud till lördagens V75-tävlingar i Malmö hade Carl Johan Jepson en bra vecka.
Tio segrar blev det för Färjestadkusken som med fyra veckor kvar av året på allvar tar upp kampen om silverplatsen.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 331-228-207
2. Jorma Kontio, Solvalla, 214-134-107
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 202-176-157 
4. Björn Goop, Färjestad, 189-137-112
5. Örjan Kihlström, Solvalla, 188-148-108
6. Peter Untersteiner, Halmstad, 183-129-137
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 142-105-111
8. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 126-119-133
9. Christoffer Eriksson, Jägersro, 116-112-80
10. Erik Adielsson, Solvalla, 105-75-71
11. Robert Bergh, Åby, 105-56-50
12. Kaj Widell, Solvalla, 103-106-100 
13. Kim Eriksson, Mantorp, 103-94-92
14. Ulf Eriksson, Bollnäs, 93-93-105
15. Mikael J Andersson, Färjestad 84-81-79
Siffror till och med 2 december

Kanal 75

Söndag 2 december 2018

V75: Delad segerglädje i Svensk Uppfödningslöpning

 

Inte ens målkameran kunde skilja Belker och Bythebook åt i Svensk Uppfödningslöpning. Foto av Mikael Rosenqvist/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2018-12-01 19:53 Senast ändrad: 2018-12-01 20:07

Bythebook vann årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning.
Det gjorde Belker också.
De båda toppämnena delade på segern i det klassiska loppet.
- Det klart att man vill vinna ensam men delad glädje är dubbel glädje, sa Belkers tränare Sten O Jansson.

Svensk Uppfödningslöpning är det äldsta av Sveriges tre klassiska unghästlopp, dit även kriteriet och derbyt räknas. Sedan 1926 har tvååringsloppet körts på Jägersro i Malmö. Men aldrig tidigare har två vinnare korats efter målgång.
- Det var väl rättvist med två så bra hästar, sa Sten O Jansson sedan hans Belker via en enastående slutstöt hunnit ikapp favoritspelade Bythebook precis på mållinjen.
Den senare hade då tågat i tredjespår i drygt 600 meterna och till synes kopplat segergrepp. Men Belker, som tvingats ut i fjärdespår i slutkurvan och vid upploppets början hade mycket långt fram till täten, hade torrt spurtkrut och de sista 150 meterna briserade han i en ursinnig spurt.

- Han gick lysande helt enkelt och så här i efterhand skulle jag nog ha tagit fjärdespår en längre bit, sa Belkers kusk Torbjörn Jansson.
Solvallakusken har vunnit Svensk Uppfödningslöpning en gång tidigare, 1996 med Gardens Mack som också var en Sten O Jansson-produkt. Visbytränaren har ett enastående unghästfacit med den lilla träningsrörelse han bedriver tillsammans med sin fru Ingela.
- Nu är jag jättenöjd, framför allt med Ingela. Det är hon som pysslar och sköter om, jag bara tar åt mig äran, sa Sten O Jansson skämtsamt.

Tredje raka för Båth
För Bythebooks tränare Svante Båth var det tredje raka fullträffen i Svensk Uppfödningslöpning. Endast Sören Nordin och Lutfi Kolgjini toppar det med fyra raka segrar. Örjan Kihlström som skötte tömmarna bakom Bythebook vann loppet för första gången.
- Hästen gick jättebra och det var roligt att få bocka av det här loppet också, sa toppkusken som vunnit i stort sett allt som går att vinna i Sverige.
Kilometertiden för Belker och Bythebook skrevs till 1.13,7 över 1 640 meter med bilstart och loppets förstapris uppgick till 700 000 kronor. Men då båda hästarna är med i Premiechansen får deras ägare hela 1 050 000 kronor vardera. Då Sten O Jansson och hans fru Ingela dessutom är uppfödare till sin häst belönas de också med en uppfödarpremie på 210 000 kronor. Den summan kan även Bythebooks uppfödare Thomas Johansson och Gösta Samuelsson glädja sig åt.

Tredje raka för Illuminati


På förhand spekulerades det i att opolerade toppämnet Illuminati kunde ställa till det för sig från start i klass I. Men med två färska svenska rekord bakom sig spelades han ändå till omgångens största favorit och sedan han gått iväg från start och hittat ut i andraspår var det spel mot ett mål. När två varv återstod av långloppet fick körande tränaren Joakim Lövgren överta ledningen och när mållinjen skars hade Illuminati lämnat sina förföljare med många längder.

- Han hade en bra dag i dag, skötte sig jättefint och grejade till och med en omstart, så han ska ha all heder. Han är duktig att springa men har inte varit helt rumsren förut, sa Jägersrotränaren, som även tog hem gulddivisionen med Jairo före en mycket tapper Dante Boko.

Virvlande spurt stal showen

I Johan Jacobssons Minne, där fyraåringarna startar 20 meter bakom treåringarna, såg ledande Stoletheshow ut att leva upp till sitt namn när han ryckte ifrån konkurrenterna i slutkurvan. Men favoritspelade Candy La Marc var helt enkelt för bra och trots att hon hade långt fram hann hon via en virvlande avslutning fånga in ledaren i god tid före mållinjen.
- Det kändes kymigt att sitta där bak för Christoffer (Eriksson) körde ett väldigt fint lopp där framme tempomässigt. Det passade inte oss direkt men hon var riktigt, riktigt bra och avgjorde enkelt, sa segerkusken Erik Adielsson om den Lars Marcussen-tränade kulltoppen.

Första V75-segern för Kolgjini Junior

Partizan Face pulveriserade motståndet i bronsdivisionen. Trots tredjespår till positionen utvändigt om ledaren stack han ifrån till överlägsen seger över upploppet. I sulkyn satt Adrian Kolgjini och för hans del var det första tränarsegern i V75.

- Det är speciellt, det ska det vara när stora saker händer för första gången. Det är detta jag brinner för och vill hålla på med så det är roligt att resultaten också visar sig, sa Jägersroprofilen.

Treårige Aquamarin, tränad av hemmaamatören Viktoria Selitska, lekte också med konkurrenterna. Från positionen som första häst i andraspår tågade treåringen ifrån sina äldre kamrater i klass II.
- Det är en jättebra treåring så det ska bli väldigt spännande nästa år. Han är väldigt storväxt så det borde finnas några växlar till nästa år, sa kusken Thomas Uhrberg.

48 miljoner till ensam V75-vinnare

I silverdivisionen visade Speedy Foxy Vicane att plumpen i protokollet senast var en engångsgrej. Från andra par utvändigt kastade körande Kim Eriksson loss på den sista bortre långsidan och trots att det nioårige stoet fick ge absolut max för att komma ner utvändigt om ledaren knappa halvvarvet från mål hade hon mod att ta senhöstens tredje seger i silver.
- Hon är hård den här donnan! konstaterade tränaren David Källgren.
På V75-spelet delade sju rätt ut 6 838 kronor och för sex rätt fick man 74 kronor. Femrättspotten går vidare till nästa vecka då en ensam jackpotvinnare kan bli 48 miljoner kronor rikare.

Ola Johansson, Kanal 75

Lördag 1 december 2018


Kihlmans V75-Tips Jägersro

En bra V75-Spik = Jairo
 

V75-1...2-3-6-9-10-11
V75-2...2-3-4-6
V75-3...1-2-9
V75-4...1-2-3
V75-5...3-7
V75-6...2-6-10
V75-7...4 Jairo
1296 rader = 648 kr