Välkommen


     
     
     
     
     
     
   


 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring ALN 08-366 480 när det gäller att beställa bilder
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTO i samarbete med ALNNär det gäller trav klicka här >>>>>>>>


     

 

 

 


Foto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


OBS. All bilder i nedanstående "blogg" är skyddade av upphovsrätten och tillhör
Kihlmans/Foto och ALN

Fredag 4 maj 2018

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.se 

Inför V75: Bergh avslöjar bästa chansen - och varnar för skräll

 

Foto av Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-05-03 21:14 Senast ändrad: 2018-05-03 21:48

I fjol vann han Örebro International som tränare med Balfour.
I år heter Robert Berghs vapen Tesio – som gjorde en positiv debut i sin nya regi senast.
- Jag har en lika kapabel häst som i fjol, säger Bergh och avslöjar bästa chansen samt varnar för ett par andra V75-hästar där han gör förändringar i balans- och utrustning.


Åbytränaren ångar på i toppen som vanligt och har fina 25 i segerprocent för stallets hästar i år. I lördagens V75-omgång i Örebro är stayerloppet Örebro International en av de sportsliga godbitarna. Förstapriset är 400 000 kronor och i fjol tog Robert Bergh-tränade Balfour en övertygande seger i det här kraftprovet, tillsammans med Kim Eriksson. I år är det Tesio som Robert Bergh väljer att sela ut över distansen 3140 meter. Den väldige Tesio (mäter 1.72 centimeter över manken) är inte bara stor till växten utan har också visat sig väldigt kapabel. Han blev direkt en snackhäst när han vann i debuten som treåring på tiden 1.14,2 i voltstart. Nu tre år senare har hästen gjort 20 starter och vunnit i tio av dem. Han har haft en hel del bekymmer, galopperat en del och tävlat sporadiskt men också visat sitt kunnande när han fungerat som han ska. Numera finns Tesio hos Robert Bergh och han lämnade Timo Nurmos i början av december i fjol. Hästen hade således fått gott om tid på sig hos sin nye tränare när han gjorde debut i ny regi för en dryg vecka sedan.

- Tesio (V75-7) var jag jättenöjd med i debuten. Han kändes väldigt harmonisk och trodde på sig själv och vann enkelt med krafter kvar. Eftersom han hade varit ifrån så pass länge och är så stor i kroppen som han är så är det svårt att träna honom i form. Den kommer genom tävling och han kommer att gå mycket framåt med loppet i kroppen, säger Robert Bergh.
- Hästen har haft lite olika småskavanker och vi har gett honom den tid han har behövt för att de ska läka ut ordentligt. Det är ingen toppform ännu och han kommer att bli bättre och bättre för varje lopp han får.

”Väldigt mycket styrka i sig – och en vägvinnande aktion”

Robert Bergh har gjort sig känd för att få till och gilla hästar där det står Love You som pappa i härstamningen. Han utvecklar varför.
- De har ett speciellt sätt de hästarna. En typisk Love You-häst är en blandning av hög kapacitet, styrkan, men också att de är lite ängsliga och kan få aktionsproblem. Får man de bitarna att fungera på en Love You-häst blir det riktigt bra. Då får man tillbaka väldigt mycket på kapaciteten, menar Bergh och tycker att Tesio passar bra in på den beskrivningen.
- Han har väldigt mycket styrka i sig och en väldigt bra och vägvinnande aktion. Förhoppningsvis kommer styrkan att omvandlas till snabbhet också ju mer han får tävla på. Jag tror absolut inte att han bara behöver gå ut i långlopp framöver utan även klarar kortare distanser bra.

”Vore oförskämt att tro på bra chans”
Precis som Balfour gjorde i fjolårets upplaga av Örebro International står Tesio på start, men däremot har han ett stängt läge med spår åtta. Tränare Bergh har inte samma känsla för seger som han hade då, men tycker samtidigt inte att man kan räkna bort Tesio helt.
- Känslan att han ska vinna är inte lika stark som jag hade med Balfour. Men det var också stor skillnad då. Det var bara tre, fyra hästar på start och Balfour kom med formen på topp och vi kunde göra lite utrustningsändringar.
- Nu är det lite annorlunda med bakspår och även om Tesio har lopp i kroppen så hade Balfour varit igång längre förra året. Tesio står också lite hårt inne men jag kan i alla fall säga att jag har en lika kapabel häst som jag hade i fjol. Även om jag inte skulle bli överraskad om han vann så tycker jag det är oförskämt att tro på bra vinstchans under de här förutsättningarna. Men visst, jag känner hur bra häst det är och det blir barfota fram den här gången (gick med skor runt om senast), säger Robert Bergh.

”Blek senast, hetsig och inte rolig i aktionen”

Åby-tränaren har ytterligare fem hästar till start inom V75 och tror framförallt mycket på två av dem. Han delger även intressanta balans- och utrustningsändringar.
- Mellby Drake (V75-2) har tagit ett steg till i vinter och känns riktigt fin. Han vann på ett småbekvämt sätt i årsdebuten och kommer att gå framåt med loppet eftersom han är stor och tung. Nu är det bakspår men jag tycker inte att det har någon betydelse om han går i ledningen eller bakifrån. Han gör bra lopp oavsett. Jag tycker att hästen är en av flera som ska räknas i ett sådant här lopp. Mycket troligt så blir det skor fram och barfota bak.
- Digital Ink (V75-3) var blek senast och konstigt nog var han som på Åby, sådär hetsig och inte rolig i aktionen. Han tävlade barfota runt om då och nu kör vi barfota fram. Han känns bra i jobben så vi provar igen. Det ska bli intressant att se hur han tävlar i ryggar men det är såklart alltid svårt med bakspår över kort distans. Jag hoppas att han gör en vettig prestation.

”Kan absolut vinna –min bästa chans i omgången”
- Loke Survive (V75-4)
gjorde en rejäl prestation på V75 senast efter ett omöjligt lopp och gången innan vann han från dödens. Hästen ser väldigt formstark ut och det blev en liten kick när han fick tävla utan skor också. Han är lite missgynnad av voltstart och har haft lite problem att ta sig iväg. Men det här läget med springspår är nog det bästa möjliga spåret att komma iväg felfritt ifrån. I början av karriären var han rätt så snabb från början och han är inte dålig nu heller men han kan vara lite trampig av sig när det är voltstart. Jag kände att barfota runt om var ytterligare en växel till senast och det blir samma balans även nu. Jag tror absolut att han kan vinna loppet och tror nästan att det är min bästa chans i omgången.

”Barfota runt om för första gången – jänkarvagn också”
- Sambuca Knight (V75-5)
var fin som femma i sin comeback i ett mycket hårt gäng. Nu fick han tyvärr spår elva och känns väl inte het från ett sådant läge. Men formen är klart bra nu i alla fall.
- Il Diablo (V75-6) känns också bra och han var tvåa över 2600 meter senast. Jag funderade på att rycka alla skor redan då men det kommer jag att göra nu och det blir barfota runt om för första gången hos mig. Eventuellt blir det även jänkarvagn och spåret är bra och han är snabb ut. Jag tycker att han måste ses med en rätt så hygglig chans, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson, Kanal 75

Torsdag 3 maj 2018

V86: Inte svårt alls med stallets tiger

 

Christel Berntsson med Tiger Marke efter segern på Solvalla.  Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-05-02 22:31 Senast ändrad: 2018-05-02 22:51

Christel Berntsson är lärling i stallet hon delar med sambon Mikael Selin.
Tiger Marke har körts av andra kuskar det senaste året men i ett lärlingslopp på Solvalla fick frun i huset förtroendet igen och tog en kassaskåpssäker seger med den sexårige valacken från ledningen.
- Det var inte så svårt att vinna med den här! sa Christel efter favoritsegern på V86.


Mantorptränaren Mikael Selin hade en av de största spelfavoriterna i V86 på onsdagen i omgången Solvalla samkörde med Jägersro.

Tiger Marke är stor och lite av en grovjobbare som höjde sig ett helt snäpp i den senaste starten då han gick barfota för första gången.
Carl Johan Jepson körde sig till ledningen i den starten och Christel Berntsson följde samma exempel på Solvalla och Tiger Marke visade på nytt att den lite grova aktionen förfinas med barfotadans. Efter en liten tryckare mitt i loppet kunde Christel Berntsson lugna ner tempot en bit och var aldrig i förlustfara med hästen hon inte suttit bakom i lopp sedan i december 2016.
- Det var länge sedan jag körde honom och han har ju blivit mycket bättre. Det kändes ganska lugnt och behagligt hela vägen faktiskt, jag behövde inte rycka norsken eller någonting, sa segerkusken.
Duon Selin- Berntsson har inlett säsongen starkt och tagit sig ur en längre period av problem i stallet.
- Hästarna har ofta varit sjuka och varit svåra att få fin päls på. Så det är något som varit fel. Vi har borrat för nytt vatten och det kan vara det som är skillnaden. Det är stor skillnad jämfört med föregående år, sa Christel Berntsson.

Uppskjuten avelskarriär?

Stefan ”Tarzan” Melander hade 15 hästar till start på Solvalla och flaggade på förhand för storskrällen Oceanic Clearence i stoloppet (V86-2). Det blev tidig ledning och efter 1.13,0 första varvet höll sexåringen undan precis för Swish Lane som var omgångens mest streckade häst.
- Det är faktiskt en bra häst det här som suttit fast samtliga fem lopp på slutet. Vi hade dragit av henne skor och skydd och satsat lite med tanke på att hon skulle betäckas i morgon. Ni vet jag inte. Är hon så här vore det roligt att fortsätta med henne, då duger hon en bra bit upp, sa Stefan Melander om Oceanic Clearence som inte hade segrat på 17 försök inför onsdagen.

Segermarginalen nio längder

Hans R Strömberg serverade OnTrack He's Black en bra resa i loppet över 2640 meter på kupongen.
Strömberg gled ut från ett invändigt läge dryga varvet från mål till tredje utvändigt och fyraåringen raketspurtade i den sista kurvan och blev kvällens mest överlägsna segrare…nio längder!

I den sista avdelningen hade Örjan Kihlström händelserna under kontroll från start till mål med Jagger Zon. Kihlström körde upp i dödens och satte sig lugn med Roger Walmanns häst och gled undan,
Märkligt nog tvåprocentare på V86.

Mange på 11,3

I Majsprintern på Jägersro fick Marc Elias offra en hel del för att komma till spets från åttondespåret med Sahara One. 500 meterspasseringen klockades till 1.07,0 och Sahara One höll starkt till andraplatsen.
Joakim Lövgren tog sig förbi sista biten med Racing Mange. Efter ett lopp som första häst i andraspår en bit bak fick Mange en rygg att gå i sista 700 och visade fin stridsmoral i årsdebuten. Segertiden 1.11,3 över sprinterdistansen.
- Han var ute i stentuffa gäng hela fjolåret och fick ingen utdelning. Vi tar ny start och hoppas att det flyter bättre i år i stället, sa Joakim Lövgren.

Joakim Lövgren hade fyra hästar ut från stallet på V86 och vann också med Croquet Rose efter ledning så gott som hela vägen,

Snygg upphämtning

Kvällens prestation svarade italienfödde Uccello Jet för. Hästen är fartfylld men galopperar i så gott som varje start och klarade inte att ta sig iväg felfritt på onsdagen heller bakom bilen men ställde sig relativt snabbt som tredje häst från slutet.
I fronten försvarade sig Thomas Uhrberg bakom Scorpios Kiss mot Lutfi Kolgjini som tryckte på med Ulisse Kronos. Körningen bäddade för Uccello Jet som kom som skjuten ur en kanon i tredjespår i sista kurvan och vann överlägset för Christoffer Eriksson.
- Jag har ju sagt att han är bra! Men den här gången får vi tacka de som körde tio på varvet. Att han galopperade igen... men det är bara att jobba på, sa tränaren Björn Lindblom.

Majstayern över tre kilometer vanns av Petri Puro-tränade Cashback Pellini. Peter Ingves tog tredje raka med hästen och noterade sig även för en trippelseger under onsdagen i Malmö.
På V86 blev det 332 281 kronor i utdelning för åtta rätt. För sju rätt fick man 2291 kronor och utdelningen för sex rätt blev 227 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

 

Onsdag 2 maj 2018


Kihlmans V86-Tips

En bra V86-Spik = Swish Lane

V86-1...1-3-7-8
V86-2...8 Swish Lane
V86-3...1-2-5
V86-4...2-4-5-11
V86-5...6-8
V86-6...2-4-5-8
V86-7...1-2

2304 rader = 576 kr

Tisdag 1 maj 2018

 

V75 (tisdag): Sorbet stark vinnare på smeten

 

Sorbet och Örjan Kihlström blev svaret i Assar Engbloms lopp. Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2018-05-01 18:14 Senast ändrad: 2018-05-01 18:49

Solvallatränaren Daniel Redéns Sorbet har tjänat grova pengar i Frankrike.
Under V75-tävlingar första maj på Bergsåker var det dags för seger på svensk mark igen första gången sedan sommaren 2015 och sjuåringen imponerade på ett smetigt och svårbemästrat underlag.
Örjan Kihlström och Sorbet var en av favoriterna som höll i ruskvädret där utdelningen snuddade en miljon kronor för sju rätt.


Smetig bana och regn var förutsättningar på Bergsåker under den röda tisdagen med V75.
Assar Engbloms lopp med 150 000 kronor till vinnaren var huvudloppet som gick som den femte avdelningen och inför start utlystes en tio minuters paus för att banpersonalen skulle kunna skrapa av den värsta sörjan från banan.
När loppet väl kom igång var det otursförföljde Sorbets tur att glänsa igen. Skadedrabbad och med endast trettiotalet starter i karriären visade Sorbet återigen stabilt ”guldkunnande” och kördes till ledningen efter 700 meter.
Örjan Kihlström ville förvissa sig om att Robert Bergh blev kvar på innerspår med Balfour innan han laddade av på allvar.
- Jag ville se till så att inte han kom ut och så provade jag på ledningen och det löste sig ju bra. Om han får vara hel och frisk nu så ska han kunna få en fin säsong, sa Örjan Kihlström om Sorbet
Assar Engblom delade ut pris i sitt eget lopp som kördes för andra året. Bergsåkers mångårige ordförande och förre basen i Svensk Travsport passade sig när lergubben Kihlström erbjöd honom en segerkram efter loppet.

”Hade att köra med”
Sorbet rundade på strax över 1.15 men fick snart sällskap av Queer Fish när Kaj Widell valde att testa en bit. Norske Noralf Braekken satte högsta fart med Evil Enok M.E. i spåren 800 meter från mål och tempot skruvades upp.
Örjan Kihlström menade att det hade varit ganska lugnt ändå och drog inte propparna ur Sorbets öron förrän hundra kvar.
- Det gick fort där ett tag men jag hade att köra med. Noralf Braekkens häst gjorde ju ett fantastiskt lopp men Sorbet vann ju säkert i alla fall, sa Solvallakusken.

Lerigt och slirigt
Per Lennartsson inledde omgången med käcke Young da Vici (sex procent) som fick göra grovjobbet utvändigt ledande Kövras So Far.
Robert Bergh vann treåringsloppet (V75-2) mycket enkelt med löftet Frenchnorwegian ID.
Tempot var lågt i loppet med endast sex startande hästar och 1300 meter från mål körde Bergh upp utvändigt ledaren och tog sedan över in på upploppet i en galoppfylld tillställning.
- Det var lerigt och slirigt för honom men nu hade han den rätta spänsten igen, sa Robert Bergh om fuxen som ägs av hockeytvillingarna Henrik och Daniel Sedin.
Jan-Olov Persson körde galopp kort efter start med storfavoriten Järvsöodin i kallblodsloppet. Hudiksvallsstallet tog dock hem loppet ändå med andrahästen B.W.Sture, körd av Ulf Eriksson. B.W.Sture låg på en del och ödslade krafter i loppet över lång distans men till skillnad mot förra starten kunde femåringen hushålla lite grand med krutet och svarade för en stark insats.
Segern satt dock hårt åt och nästan ospelade Karlängs Linda och Kjell Svanstedt fanns med på målfotot.

Sjätte raka för Sir
3140 meter på blötan var ingen match för Catarina Lundström-tränade Sir Q.C. som nu tog sjätte raka segern. Ulf Ohlsson lade av i hög fart från dubbla tillägg med femåringen och satt i ledningen redan efter ett varv.
Betrodde Ready Ribb uppvaktade genom den sista kurvan och upploppet ner men Sir Q.C. bara sträckte på sig. Strongt.
På lördag startar halvbrodern Qahar Q.C. i storloppet Orebro Intn'l över tre varv i Örebro V75. Hästarna ägs och är uppfödda av Roland Johansson.
U.Boat och John Östman var på vippen att ställa till med sensation i V75-4 men blev upphunnen i de sista stegen av andrahandsfavoriten Esprit Sisu. Körande Per Linderoth körde slalom på upploppet och dök invändigt med den Svante Båth-tränade fyraåringen.
Omgången avslutades med en storskräll i form av enprocentaren Rita C.D. Kaj Widell gav stoet en resa i ledande Bear Aribas rygg och lyckades ta sig förbi och vinna på målfoto.
V75-utdelningen sköt upp i 922 459 kronor för sju rätt, sex rätt gav 2 054 kronor och fem rätt 118 kronor.
Bland de vinnande systemen fanns fyra Harry Boy som gav dryga 950 000 kronor vardera. Hos Madlains Tobak i Borås hade två vinnande kuponger lämnats in, utdelningen 984 000 och 968 000 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75Kihlmans V75-Tips - Bergsåker

Jan-Olov Persson kör V75-Spiken = Järvsöodin

V75-1...6-7-8-10
V75-2...2-3-4-5
V75-3...2 Järvsöodin
V75-4...5-6-7-11
V75-5...1-5-8
V75-6...12-14-15
V75-7...1-8-14
1728 rader = 864kr


I eftermiddag trav på Åmål  16.55

Dagens ALN-Häst = Hållihop
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 3 Silence Of Joy - Peter Ådefors


Lopp 2 Nr 7 Troll Tara - Kristian Lindberg


Lopp 3 V5-1 Nr 4 Hållihop - Henrik Åslund


Lopp 4 V5-2 Nr 6 Dalforno - Peter Ådefors


Lopp 5 V5-3 Nr 1 Bambam Pegg - Emil Sillén


Lopp 6 V5-4 V4-1 Nr & Enjoy Avenue - Peter Nilsson


Lopp 7 V5-5 V4-2 Nr 4 Another Dewey - Glenn H Persson


Lopp 8 V4-3 Nr 5 No Faith - John Ö Jensen


Lopp 9 V4-4 Nr 11 Livi More Money - Carl Johan Jepson


Ponnyloppet Nr 5 Regliss - Cecilia KarlssonKihlmans V5 & V4-Tips - Åmål
V5-tipset - Åmål

En bra V5-Spik = Hållihop

V5-1...4 Hållihop
V5-2...4 Fixie
V5-3...3-5-6-11-12
V5-4...1-4-9-10
V5-5...3-4-6-11-12-13
120 rader = 120 krEn bra V5-Spik = Fixie

V4-Tipset - Åmål
 

V4-1...4-6-9
V4-2...3-4-6-11
V4-3...1-2-5-6-8
V4-4...1-5-11
180 rader = 360 kr

Måndag 30 april 2018

I kväll V5-Trav på Färjestad

Dagens ALN-Häst = Chapuo
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 1 Amigo Racer - Morgan Ivarsson


Lopp 2 Nr 4 Tangen Trygg - Jan Roar Mjölneröd


Lopp 3 V5-1 Nr 3 X.L. Bygg Palema - Mikael J Andersson


Lopp 4 V5-2 Nr 5 Chapuy - Åke Lindblom


Lopp 5 V5-3 Nr 5 Mjölner Zorro - Jan Roar Mjölneröd


Lopp 6 V5-4 V4-1 Nr 10 Jejje Palema - Mikael J Andersson


Lopp 7 V5-5 V4-2 Nr 4 Monfalcone - Tom Horpestad


Lopp 8 V4-3 Nr 6 Bo Boy - Samuel Rehn


Lopp 9 V4-4 Nr  9 Roadscanner - Madelen Berås


Lopp 10 Nr 2 Mango Medness - Niclas StenquistKihlmans V5 & V4-Tips -Färjestad

V5-Tipset - Färjestad
 

V5-1...3-4-6-9-10
V5-2...1-3-4-9
V5-3...2-5
V5-4...3-9-10
V5-5..4-6-8
360 rader = 360 kr

V4-Tipset - Färjestad
 

V4-1...1-3-8-9-10
V4-2...4-5-6-8-11
V4-3...6-10-11
V4-4...2-8-9
225 rader = 450 kr

Allsvenska kuskligan: Trion som skördade flest

 

Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2018-04-30 09:08 Senast ändrad: 2018-04-30 09:11

Ulf Ohlsson 13 segrar, Örjan Kihlström sju och Stefan Söderkvist sex.
Där är trion som skördade flest segrar på svenska banor i förra veckan.
Ohlsson suverän ligaledare.


Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 126-75-73
2. Jorma Kontio, Solvalla, 56-40-34
3. Peter Untersteiner, Halmstad, 51-29-31
4. Carl Johan Jepson, Färjestad, 48-63-48
5. Johan Untersteiner, Halmstad, 45-33-32
6. Örjan Kihlström, Solvalla, 39-36-26
7. Kaj Widell, Solvalla, 39-28-41
8. Kim Eriksson, Mantorp, 37-33-28
9. Björn Goop, Färjestad, 35-29-24
10. Robert Bergh, Åby, 34-20-15
11. Peter Ingves, Halmstad, 33-19-29
12. Stefan Söderkvist, Åby, 35-25-15
13. Johnny Takter, Jägersro, 30-25-20
14. Ulf Eriksson, Bollnäs, 28-37-39
15. Erik Adielsson, Solvalla, 28-23-21
Siffror till och med 29 april

Kanal 75

Söndag 29 april 2018

V75: Ringostarr Treb överlägsen i Olympiatravet

 

Ringostarr Treb hyllas efter segern i Olympiatravet Foto KANAL75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-28 20:15 Senast ändrad: 2018-04-28 23:38

Första starten sedan i februari.
Då utklassar Ringostarr Treb konkurrenterna i Olympiatravet på nytt svenskt rekord och den nyblivna mästaren belönades direkt med en inbjudan till Elitloppet.
- När de här hästarna är små föl drömmer man om att tävla i Elitloppet, det är vad allt handlar om, sade tränaren Jerry Riordan när han mottog den rosa biljetten.

Thomas Wassberg tog täten med den svenska flaggan när olympierna och paralympierna tågade in tillsammans med kuskarna på Åbytravet. Färska OS-mästaren Hanna Öberg tände den olympiska elden medan den rutinerade paralympiern Helene Ripa förklarade den 38:e upplagan av Olympiatravet invigd.

Och vilket lopp Olympiatravet blev. Favoriten Day Or Night In straffade ut sig direkt genom att galoppera. Ringostarr Treb höll däremot koll på benen och rusade till ledningen tillsammans med Wilhelm Paal. Första varvet öppnades på snabba kilometertiden 1.10,7. Titelförsvaren Lionel försökte men kunde aldrig riktigt utmana Jerry Riordans stjärna som segrade på 1.10,0 – nytt svenskt rekord för femåriga och äldre hingstar och valacker.
- Det var enklare än jag trodde och den största anledningen var att hästen var så bra och exceptionell, sade Wilhelm Paal i vinnarcirkeln som även gav eloge till hästens tränare.
- Jag hörde precis tiden och det såg ut som han bara joggade, jag tycker att han gör sina bästa lopp efter uppehåll. Han ger alltid 110 procent och är en fantastisk häst, alla tränare borde ha en sådan här häst i stallet, sade Jerry Riordan som strax därefter fick en biljett till Elitloppet av Solvallas sportchef Anders Malmrot.
- När de här hästarna är små föl drömmer man om att tävla i Elitloppet, det är vad allt handlar om när man har hästar. Det handlar om att ta sig till toppen. Elitloppet är toppen, Sverige är toppen, landet är en förebild för resten av travvärlden, sade en lycklig Jerry Riordan.

Stolpe in, och stolpe ut

I Olympiastayern kunde omgångens största favorit Heartbreaker V.S. ta en säker seger trots dubbla tillägg. Tränaren Björn Goop körde fram utvändigt ledaren efter halva varvet och därifrån bevakade han bara konkurrenterna tills hans springare stegade undan.
- Jag hade fått för långt fram om jag hade suttit kvar, det är kanske inget man vill göra när man står med 40 meter tillägg att köra för fort i början men jag var tvungen att göra någonting. Det gäller att hålla koll på sina konkurrenter och inte ödsla krafterna för tidigt men inte heller vara för iskall, sade en nöjd segerkusk.

I V75-2 blev det däremot stolpe ut för Björn Goop när hans vagn krockade i Peter Ingves. Det banade vägen för en holländsk seger. Rick Ebbinge styrde Gina Schermer som susade förbi konkurrenterna. Det femåriga stoet tränas av Jeroen W.M. Engwerda.
- Det var en väldigt stark prestation av hästen. Tempot var lågt andra halvvarvet så jag styrde ut vilket Björn också gjorde men jag hade tur när de fastnade med hjulen och vi kunde komma fram rätt enkelt till positionen utvändigt ledaren, sade Rick Ebbinge i vinnarcirkeln.

”Vilken känsla och vilken vilja”

Southwind Feji och Double Exposure hade inget att sätta emot fjolårets Stochampionatvinnare i Lovely Godivas Minne. Ultra Bright formligen flög till ledningen med tränaren Fredrik Persson i sulkyn och släppte den aldrig.
- Det var underbart, vilken känsla och vilken vilja! Hon ville inte ge sig och vilket besked jag fick, sade en tagen Fredrik Persson som fick revansch på stoets misslyckade årsdebut i mars.
- Hon har inte startat på länge och årsdebuten var inte så bra heller. När jag fick Örjan (Kihlström) utvändigt sista varvet då visste jag att det skulle bli tufft men det gäller att vara positiv och tro på sin häst och det gjorde jag och hon trodde på mig.

Spets och slut blev det även för favoriten Magic Gwin när han bjöd på sin magi i V75-6. Kaj Widell lotsade Maharajah-sonen till sin sjunde seger. Uppfödare, ägare och tränare är Mona Winkvist.

Snabba sprinterlopp

Det gick undan värre i silverdivisionen. Tränaren Robert Bergh körde tidigt till ledningen med Coktail Fortuna och första halvvarvet klockades på 1.07,7. Den nioåriga fuxen sträckte på sig när han säkrade karriärens 17:e fullträff. Segertiden blev 1.10,4 över 1 640 meter.
- Det finns något i honom som är väldigt talangfullt fortfarande och det är tacksamt. Bättrar man på träningen, balanserar om honom och han får chans barfota så händer det jättemycket, det är en väldigt utvecklande häst och jag är enormt nöjd med hästen, sade en glad Robert Bergh.

Tuff körning blev det även i V75-4 vilket fällde den danska segermaskinen Bandit Brick. Segern gick istället till den norska segerstaplaren Floris Baldwin som kördes av Kristian Malmin. Tränare är Trond Anderssen.
Utdelningen för sju blev 14 107 kronor, sex rätt gav 147 kronor och fem rätt 19

Gina Söderlund, Kanal 75
 

Olympiamontén - det gick lika bra med Ivehag

 

Anna Mix med tränare Sofia Aronsson, ryttare Josefin Ivehag och prisutdelare efter Olympiamontén.  Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-28 17:32 Senast ändrad: 2018-04-28 18:28

Inhyrde franske ryttaren missade flyget.
Det gick lika bra - om inte bättre - med Josefine Ivehag som red världsstjärnan Anna Mix till seger i Olympiamontén på Åby på lördagen.
- Det här var helt jävla otroligt! utbrast inhopparen.


Åttaåriga franska stoet Anna Mix är i Sverige igen för ännu en säsong för Axevallatränaren Sofia Aronsson.
Stoets tränare i hemlandet, Franck Leblanc, hade anlitat franske Adrien Lamy för att rida hästen i Olympiamontén på Åby i stoets första försök i disciplinen på flera år.
Nu bar det sig inte bättre än att den ryttaren missade flyget från Frankrike. Inhoppare blev Josefine Ivehag som hade tänkt sig en tävlingsdag som publik på Åby när hon vaknade på morgonen.

- Jag var för dålig för att komma på frågan att rida i ett första läge, skämtade Josefin Ivehag som fick frågan om att hoppa in med kort varsel av kompisen Sofia Aronsson.

Ivehag en bit bak
Even’s First Boy höll ett högt tempo i ledningen i Olympiamontén och var trött redan 800 meter från mål där Stephanie J Verder tog över med Olympic Kronos och försökte haka av övriga fältet.
Josefine Ivehag gav Anna Mix ett utvändigt lopp i första spår en bit bak i fältet och gjorde sig inte någon brådska förrän på den sista bortre långsidan.
Tolvfaldiga miljonärskan Anna Mixs avslutning var enorm efter den tuffa resan. Segertiden 1.13,0 över 2140 meter, autostart.
- Det var ju inte så svårt att rida den här. Rid framåt sa Sofia, hon blir inte trött utan hon går hela vägen, och det gjorde hon verkligen. Det går inte att beskriva hur roligt det är och jag har ju inte vunnit Olympiamontén heller tidigare. Så det är ju skitroligt! jublade Ivehag.

Sofia Aronsson står inför en spännande sommar med det åttaåriga stoet. Det är tredje året i rad tränaren Franck Leblanc låter henne ta över för en matchning i de skandinaviska storloppen.
- Den här hästen har gett mig så mycket i så många år nu. Efter sådana här prestationer känner man värme och kärlek och tacksamhet för allt hon ger oss, sa Sofia Aronsson.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

Lördag 28 april 2018


Kihlmans V75-tips - Åby

Dagens bästa V75-Spik = Heartbreaker V.S.

V75-1...11 Heartbreaker V.S.
V75-2...3-4-5-7-8-9-10-11-12
V75-3...1-5-8
V75-4...6-7
V75-5...1-5-9-12
V75-6...7-8
V75-7...1-4-5
1296 rader = 648 kr

 

Inför V75: Barfotadans inleder ny segersvit?

 

Segervan trio. På lördag kan Pär Hedberg, Mikael J Andersson och framför allt Southwind Feji ta hem Lovely Godivas Minne på Åbytravet. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-26 15:17 Senast ändrad: 2018-04-26 15:19

Senast bröts segersviten efter nio raka fullträffar.
Nu är frågan många ställer sig om det var en tillfällighet eller om toppstoet har tappat formen.
- Jag har fortsatt en bra känsla, säger hästens tränare inför lördagens V75-start.

Olympiatravets final är dagens clou på Åbytravet men det är inte den enda godbiten inom V75-spelet. Omgången håller hög klass och Lovely Godivas Minne (V75-5) för femåriga ston, med 300 000 kronor till vinnaren, har lockat ett mycket starkt startfält. Stochampionatsvinnaren Ultra Bright, E3-vinnaren Unique Juni och Stosprintervinnaren Caddie Lisieux är tre starka namn, men favoritskapet ligger hos segerstaplande amerikanskan Southwind Feji och enligt spelarkollektivet är hennes landsmaninna Double Exposure första utmanare. När de två sistnämnda möttes på Solvalla i förra veckan spräckte Double Exposure Southwinds Fejis segersvit efter nio raka triumfer.
- Loppet senast avgjordes egentligen så fort starten gick och hon inte kom förbi Redéns häst. Jag trodde på förhand att den som kom först från start skulle vinna och så blev det.
- Sedan fick hon inte det rätta fästet i banan heller utan sprang och slirade lite. Hon har gått med vinterskor och korta broddar hela tiden och då blir det lite skillnad när man går till sommarskor, säger Southwind Fejis tränare Pär Hedberg.
Att det skulle handla om något formtapp tror alltså inte Axevallatränaren, även om hans sto inte heller i sin näst senast start imponerade som tidigare.
- Då hade det blivit sex veckor mellan starterna och två av de veckorna hade hon bara vilat. Så att hon inte var som allra bäst då tror jag berodde på det, att hon stått över jobb. Nu efter Solvalla har hon bara tränat lugnt men hon känns jättefin, och senast var hon jättesmidig i värmningen och Micke (kusken Mikael J Andersson) tyckte att hon var väldigt fin i provstarten också, så jag tror att formen är fortsatt bra.

Bra läge och första utan skor

Den här gången kommer Southwind Feji definitivt komma före Double Exposure från start. Den sistnämnde har nämligen startnummer tolv och Southwind Feji startar från innerspår bakom bilen.
- Det är intressanta förutsättningar. Hon är rätt så kvick ut så jag tror att hon kommer att öppna ganska bra. Om det blir ledningen vet jag inte men det är tufft att gå ute i spåren i de här loppen och en spårsnål resa kommer hon i alla fall få. Sedan finns det ju extraspår till slut på Åby.
Att Southwind Feji ska tävla utan skor på samtliga hovar för första gången i karriären torde precis som utgångsläget stärka hennes möjligheter.
- Det känns som det borde ge bra effekt. Hon är lite trång i gången och slår på sig lite så jag tror att hon kommer bli mycket friare när hon springer utan skor. Om barfotabalans även gör henne snabbare från start är väldigt svårt att säga för det där är väldigt olika. Vissa hästar blir snabbare när man tar av skorna och vissa inte.
Summa summarum ser Pär Hedberg fram emot lördagens start med tillförsikt.
- Det är jättebra hästar med i loppet och det måste stämma med positionerna, hon kan göra ett jättebra lopp och bli trea-fyra, men jag har fortsatt en bra känsla med henne.

Ola Johansson, Kanal 75

Fredag 27 april 2018

Xanthis Amazing med glada ägare

Torsdag 26 april 2018

I dag Lunchtrav på Årjäng

Dagens ALN-Häst = Joie Au Coeur H.C
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 6 Zivertson - Carl Johan Jepson


Lopp 2 V4-1 Nr 4 Joie Au Coeur H.C. - Stefan Söderkvist


Lopp 3 V4-2 Nr 11 Tripsson Ö.K. - Cato Antonsen


Lopp 4 V4-3 V5-1 Nr 10Panther Face - Stefan Söderkvist


Lopp 5 V4-4 V5-2 Nr 4 Xanthis Amazing - Carl Johan Jepson


Lopp 6 V5-3 Nr 6 Rinde Rutha - Gunnar Austevoll


Lopp 7 V5-4 Nr 1 Kaci - Rickard Svanstedt


Lopp 8 V5-5 Nr 7 Benzema - Kristian LindbergKihlmans V4 & V5-Tips Årjäng
V4-Tipset

Dagens V4-Spik = Vollanfaks

V4-1...1-3-4-5-10-11
V4-2...8 Vollanfaks
V4-3...1-2-10
V4-4...1-3-4-5
72 rader = 144 kr

V5-Tipset - Årjäng

V5-1...1-2-4-10
V5-2...1-3-6
V5-3...10-12-14
V5-4...1-7-12
V5-5...1-6-7-12
432 rader = 432 kr


 

Onsdag 25 april 2018

 

V86: Jakobssons nya stjärnämne fortsatt obesegrat

 

Magnus Jakobsson blev hundraprocentig på Solvalla på onsdagen sedan han styrt två fyraåriga talanger till seger. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-04-25 22:24 Senast ändrad: 2018-04-25 22:45

Fjärde segern i fjärde starten.

Global Unprotected är fortsatt obesegrad i år sedan han på onsdagen utklassat motståndet i V86.
- Ändå känns det som han springer på halvfart, sa hästens tränare och kusk Magnus Jakobsson som blev hundraprocentig på

 Solvalla genom att även styra Charlock Wiking till seger utanför V86-kupongen.

Global Unprotected visade fin kapacitet redan i fjol men fungerade inte fullt ut. Det gör han i år. Sedan hästens problem lokaliserats till en armbåge och åtgärdats har det lossnat rejält för fyraåringen. Med tre segrar på lika många försök mot lite enklare motstånd bakom sig spände Magnus Jakobsson bågen hårdare och anmälde till Solvalla. Även där stod hästen i en klass för sig.
- Han var inte helt perfekt i fjol utan har mognat till fint under vintern. Nu är han väldigt fin. Man kan köra som man vill med honom, köra till, ta upp, han är med på allt, sa Magnus Jakobsson sedan Global Unprotected sprintat undan från ledningen.
- Ändå känns det som att han springer på halvfart, så det finns mer att gå på.
Global Unprotecteds kullbröder behöver emellertid inte få skrämselhicka. Hästen är nämligen inte anmäld till några årgångslopp.
- Han är tyvärr inte anmäld till några större lopp, det är Breeders’ Crown i så fall, utan vi får väl försöka vara med i rikstoton istället.
Redan innan starten av V86 hade Magnus Jakobsson visat upp en annan lovande fyraåring. Charlock Wiking har hittat nya växlar sedan han blev valack i vintras och nu tog han årets tredje seger i tredje starten.
- Han är en väldigt fin häst. Han har det mesta tycker jag, fin uppfattning och utvecklas hela tiden, sa Jakobsson.

Supertalang slog till direkt

I höstas galopperade Svante Båth-tränade Very Kronos bort sig som hårt spelad i Svenskt Travkriterium. På onsdagen gjorde han sin första start som fyraåring och även om han gynnades kraftig av ett högt uppskruvat tempo, där han satt långt nere i kön, såg han mäktig ut när han rundade fältet till seger, före en urtapper Born Unicorn.
- Det är en helt underbar individ. När han är på det här humöret är det lite som när man var liten och åkte karusell, man vill bara duscha av honom och köra ett lopp till om en timme. Det är en underbar upplevelse att köra honom och jag var snuskigt nöjd med honom i dag, sa segerkusken Erik Adielsson efter hästen sjätte seger i nionde starten.

Eklundh gav Kolgjini svar på tal

André Eklundh presenterade ett riktigt toppämne på Jägersro. Fyraåriga stoet Rose Mary stod för kvällens prestation när hon en brutal inledning till trots, Lutfi Kolgjini bakom utvändige Restless Face pressade ner tempot till 1.06,6 första 500 meterna, hade styrka och mod att hålla undan till säker seger från ledningen.
- Jag är kokt! sa André Eklund med ett leende efter loppet.
- Jag fick mig en sådan skopa av Ludde för att jag svarade ledningen. Han gav mig en sådan utskällning om att jag inte skulle komma någonstans med sådana styrningar. Men jag visste att jag hade en bra häst så jag stod på mig och det var skönt att vi kunde ge svar på tal och hålla undan, sa Eklundh.
Rose Mary gjorde sin blott femte start och fortsätter hon på den inslagna vägen lär hon blir att räkna med i årgångsloppen senare under säsongen.
- Ägarparet ville att vi skulle gå ut i kval till Drottningens Pokal och det kanske var fel att vi inte gjorde det, men jag tror att det blir roligt i höst och att vi kan få mer betalt då, sa Eklundh.
Lutfi Kolgjini och Restless Face dalade genom fältet under det sista halvvarvet och kom i mål som sista felfria ekipage. 

Dunderskräll efter märkligt löpningsförlopp


André Bood-tränade Super Photo Bood skrällde rejält på Solvalla och det var knappast någon V86-spelare som hade analyserat fram löpningsförloppet som ledde till seger. Placerad i rygg på ledande favoriten Volocity de Vie hade Super Photo Bood förvisso ett bra läge men när favoriten började krokna in mot slutkurvan såg det kört ut.
- Det var lite jobbigt in i sista sväng när det kändes som fina Volocity de Vie hade en dålig dag bara för att jag lyckats få rygg på honom, men när det blev galopp för den blev det istället jättebra, sa Kim Eriksson som lämnade motståndarna över upploppet sedan det blivit fritt fram på innerspår.

Bättre från år till år

På Jägersro gjorde Steen Juuls Wonderboy en mycket fin insats när han pilade till ledningen och därifrån gick undan till seger på fina kilometertiden 1.11,3 (1 640 meter auto).
- Steen Juul utvecklar hästarna från år till år. Den här hästen har gått bra förut också men så kommer han ut i år och är ännu bättre. Sedan gick han med skygglappar i dag och det gjorde honom mycket bättre från start och hjälpte honom nu när det var sprinterdistans, sa kusken Thomas Uhrberg.

Övriga V86-lopp på Jägersro vanns av Petri Puros Cashback Pellini (Peter Ingves)

 och Johan Untersteiners Broadway Appolo. På Solvalla vann även ....

Roger Walmann-tränade Odessa Celeber (Örjan Kihlström). Den rätta V86-raden delade ut 11 080 kronor och för sju rätt fick man 108 kronor. Nästa vecka väntar jackpot. Då utdelningen för sex rätt understeg 15 kronor läggs hela sexrättspotten (6,1 miljoner kronor) till nästa veckas åttarättspott.

Ola Johansson, Kanal 75Kihlmans V86-Tips

Jorma Kontio kör en V86-Spik = Volocity De Vie

V86-1...1-2-4-6
V86-2...8 Volocity De Vie
V86-3...4-7-10-11
V86-4...5 Global Unprotected
V86-5...7-8-9
V86-6...2-6-9-11-12
V86-7...1-3-5-7
V86-8...3-5-11
2880  rader = 720 krEn bra V86-Spik = Global Unprotected

Tisdag 24 april 2018

Florella efter segern i går på Färjestad - Elin Björk och Madelene Elgtberg

Måndag 23 april 2018

I kväll V5-trav på Färjestad

Dagens ALN-Häst = Namara Love
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 1 Namara Love - Jan Silvén


Lopp 2 Nr 6 Tove Vingboons - Elin Dalegård


Lopp 3 V5-1 Nr 1 Cessna S.S. - Per-Olof Svantesson


Lopp 4 V5-2 Nr 3 Florella - Madelen Elgtberg


Lopp 5 V5-3 Nr 5 Paly Surprise - Niclas Benzon


Lopp 6 V5-4 V4-1 Nr 5 Notre Dame Broline - Morgan Ivarsson


Lopp 7 V5-5 V4-2 Nr 4 Viktor På Knecken -André Bood


Lopp 8 V4-3 Nr 4 Sachmet Carjan - Niclas Benzon


Lopp 9 V4-4 Nr 9 Above Angel - Henrik Rudqvist


Målgång Tandenrace


Kihlmans V5-tips - Färjestad
 

V5-Tipset

En bra V5-Spik = Cotton Club

V5-1...Alla 10 hästar
V5-2...1-5-7-9-10
V5-3...6 Cotton Club
V5-4...2-3-5-6
V5-5...1-10
400 rader = 400 kr

V4-Tipset - Färjestad
 

V4-1...3-5-6-7-8
V4-2...5-10
V4-3...4-8
V4-4...3-6-8-9-10
100 rader = 200 kr

 

Allsvenska kuskligan: Adielsson in på listan

 

Erik Adielsson vann bland annat med Diamanten i lördags och genom totalt sex segrar under veckan slog han sig in på top 15 i kuskligan. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-23 10:01 Senast ändrad: 2018-04-23 10:06

Erik Adielsson har med sina mått mätt haft en försiktig inledning på året men under förra veckan satte han fart.
Genom sex fullträffar, varav två i V75, slog han sig in bland landets 15 segerrikaste kuskar.

Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 113-69-66
2. Jorma Kontio, Solvalla, 54-36-32
3. Peter Untersteiner, Halmstad, 46-27-27
4. Carl Johan Jepson, Färjestad, 45-62-45
5. Johan Untersteiner, Halmstad, 42-31-27
6. Kaj Widell, Solvalla, 36-25-39
7. Kim Eriksson, Mantorp, 34-30-27
8. Örjan Kihlström, Solvalla, 32-32-24 
9. Björn Goop, Färjestad, 32-25-20 
10. Robert Bergh, Åby, 32-19-15
11. Peter Ingves, Halmstad, 30-18-28
12. Stefan Söderkvist, Åby, 29-21-14
13. Johnny Takter, Jägersro, 28-23-19 
14. Ulf Eriksson, Bollnäs, 27-36-38
15. Erik Adielsson, Solvalla, 26-21-16
Siffror till och med 22 april

Kanal 75

Söndag 22 april 2018

V75: Stig H:s stjärna glänste på Umåker

 

Stig H Johanssons nya stjärna Diamanten glänste på V75 på Umåker. Foto KANAL75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-21 18:55 Senast ändrad: 2018-04-21 19:37

Stig H Johansson har slipat i vinter – och Diamanten glänste i årsdebuten.
Frågan är om intrycket på Umåker ger en inbjudan till Elitloppet.
- Han har den kapaciteten, ingen tvekan om det, sa kusken Erik Adielsson efter segern i Berth Johanssons Memorial.

I fjol flyttades Diamanten från Robert Bergh till Stig H Johansson och det blev som alltid när stjärnhästar flyttas stor uppmärksamhet i media. Att Diamanten ställdes mot tidigare stallkamraten Muscle Hustle i årsdebuten kryddade lördagens inledande V75-lopp rejält.
Robert Bergh var också offensiv från start med Muscle Hustle men Erik Adielsson kunde försvara ledningen i en härlig duell första halvvarvet. Efter den snabba inledningen i 1.09-fart dämpades farten rejält på mellanvarvet och i den snabba avslutningen sedan vann Diamanten bekvämt före Muscle Hustle och Makethemark.
Diamanten, som i fjol tjänade över fyra miljoner kronor som fyraåring och bland annat vann Kungapokalen och Sprintermästaren, gav tränaren Stig H Johansson det svar han önskat i årsdebuten.

- Ja, det var riktigt ruggig snabb första trehundring som jag förstår och han såg jättefin ut hästen. Det vart bra ändå när han fick ledningen och fick dämpa tempot så rejält som han fick göra, men det är en riktigt fin häst och han klarar nog att gå tuffare också. Jag är jättenöjd, naturligtvis, sa Stig H Johansson.

”En topphäst”

Solvallatränaren var förstås spänd vilket svar han skulle få av Diamanten.
- Det tillhör den här verksamheten och det är lite grann finessen med det också, att man ska bli lite stressad och att man ska bli lite påtänd när det är stora lopp, speciellt som det var i dag.
Erik Adielsson var förstås också nöjd med svaret Diamanten gav i årsdebuten.
- Han har visat otroligt mycket redan förra säsongen. Det är en riktig motor i honom, han var lugn och fräsch, han var löpvillig, han var perfekt och jag var supernöjd med honom. Han känns som han kan gå på alla distanser. En topphäst helt enkelt.
När Elitloppet kom på tal svarade Erik Adielsson.
- Han kan vara med där om ägarna och Stig vill. Han har den kapaciteten, ingen tvekan om det.

Banrekord och biljett till Olympiatravet

En biljett Olympiatravet stod på spel i Guldbjörken (V75-3) och Beau Mec bjöd på en imponerande långspurt sista 700 som räckte ända till Åbys miljonlopp nästa helg.
I sista sväng såg det ut som att favoriten Cruzado Dela Noche hade avgjort loppet då han bara längde på stegen och kopplade grepp på ledaren Digital Ink. Men över upploppet var Beau Mec starkast och den elvaårige hingsten såg härligt löpsugen ut på nytt banrekord, 1.11,6 över distansen 2 140 meter autostart.
- Det är härligt. Nu får vi ladda för Åby nästa helg. Det är jättestort. Det är kul ha sådana här hästar. Han är bra, sa tränaren Lars Wikström.
Kusken Carl Johan Jepson var förstås också nöjd med en plats i Olympiatravet.
- Han känns fräsch och fin och visar ju kanonform, så varför inte.
- Han var jättebra hästen. Det var bra tempo som vi önskade och han var starkast till slut.
Nio hästar är därmed klara för Olympiatravet: Lionel, Takethem, Ringostarr Treb, Titty Jepson, Giveitgasandgo, On Track Piraten, Zenit Brick, Day Or Night In och Beau Mec.
Kusken Ulf Ohlsson var besviken efter loppet och menade att materialfel kostade honom och Cruzado Dela Noche segern.
- Snöret till rycktussarna fastnade i svansen. Vi förlorade loppet på det med garanti, sa Ulf Ohlsson.

Hattrick för Ulf Ohlsson

Ulf Ohlsson fick revansch i V75-4 och det blev en ren uppgörelse över upploppet mellan stallkamraterna Total Recall i ledningen och Digital Performer där den sistnämnde drog längsta strået. En dubbelseger för tränaren Stefan Melander.

I V75-6 blev det ytterligare en tränarseger för Stefan Melander. Ulf Ohlsson skötte tömmarna bakom favoriten Disco Volante som visade att han numera även klarar att gå i ryggar.

Ulf Ohlsson tog sedan även en tredje V75-seger då han vann V75-avslutningen med Catarina Lundström-tränade Qahar Q.C. Ulf Ohlsson styrde fram utvändigt ledaren 1500 meter kvar i långloppet och sedan var sjuåringen bara starkast.

Banrekord även i Vårbjörken

Månprinsen A.M. var dagens största favorit på V75 men efter tre raka segrar i år kom första förlusten då norske Lome Brage ganska bekvämt kunde hålla undan från ledningen i Vårbjörken (V75-5) tillsammans med Erik Adielsson.
Månprinsen A.M. fick en tung resa fram till positionen utvändigt ledaren och föll ändå med stil i en snabb avslutning.
Jan-Olov Persson tränar numera Lome Brage som även ska arbeta med avel i Sverige.
- Hudiksvalls-luften har gjort bra på en vecka. Jag fick en häst i fint skick. Jag såg att han såg lugn och fin ut i ledningen och vet att han kan flytta på sig när han får ta det lugnt en bit, sa Jan-Olov Persson.
Segertiden på Lome Brage blev 1.20,6 över 1640 meter autostart, nytt banrekord på Umåker.
- Han gjorde det fantastiskt bra. Det här är nästan som att köra varmblod, det här är kallblodens formel 1. Han vann väldigt enkelt på en ruskig tid, sa segerkusken Erik Adielsson.

I V75-2 överraskade 14-oddsaren Cameron Dream tillsammans med Martin P Djuse. Sjätte invändigt blev tredje invändigt dryga 1500 meter kvar, när sedan luckan kom på sista bortre långsidan kunde han sedan ganska enkelt sätta klorna i ledaren Il Diablo över upploppet.
- Jag valde köra på chans och det löste sig bra, konstaterade Martin P Djuse.
Sju rätt på V75 gav 33 945 kronor, sex rätt 349 kronor och fem rätt 37 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Lördag 21 april 2018


Kihlmans V75-Tips - Umåker

En bra V75-Spik = Digital Ink

V75-1...2-4-6
V75-2...3-4-5-7-10-12
V75-3...2 Digital Ink
V75-4...1-2-3-7-11
V75-5...1-4-5
V75-6...7 Disco Volante
V75-7...2-4-5-6-8-9
1620 rader = 810Disco Volante är en bra V75-Spik


 

Fredag 20 april 2018

Wassberg imponerad – Melander likaså

 

Thomas Wassberg har träffat Cruzado dela Noche inför starten i Olympiatravet. Foto av Lissi Gustafsson

Stockholm. Publicerad: 2018-04-19 14:47 Senast ändrad: 2018-04-19 14:51

Fyra OS och fyra guldmedaljer.
Thomas Wassberg är en av tidernas mest framgångsrika längdskidåkare.
I veckan träffade han en av de främsta travtränarna genom tiderna – Stefan Melander.

Thomas Wassberg har bjudit på många minnesvärda sportögonblick.
På meritlistan finns bland annat fyra OS-guld och lika många VM-guld. En av karriärens höjdpunkter var VM i Oberstdorf 1987 när Thomas Wassberg tog två guld och två silver. Totalt blev det sju medaljer i VM-sammanhang.
1976 gjorde Thomas Wassberg sitt första OS och i sitt sista bar han den svenska fanan under invigningen i Calgary.
På lördag är han ambassadör för Olympiatravet när den fjärde deltävlingen avgörs i Umeå. Men den här gången har han inte laddat upp på skidor, utan i stallet hos Stefan Melander.

- Vi har gjort allt möjligt. Jag fick bland annat prova att köra häst, det har jag aldrig gjort förut. Det var kul, konstaterar Thomas Wassberg som i första hand var där för att träffa Cruzado dela Noche som startar i Olympiatravet på lördag.

- Det verkar vara en häst med lite egen vilja. De körde intervallträning i dag och det lät på henne som körde att hästen verkar bra. Stefan verkade också nöjd.

Cruzado dela Noche visade också Thomas Wassberg sin gräsplats där hästen ritualenligt rullade sig efter duschen.

Två av tidernas främsta
När Thomas Wassberg besökte Stefan Melander i Enköping fastnade han inte bara för Cruzado dela Noche.

- Det var intressant att vara på gården och se träningsanläggningen som han har. Den var imponerande faktiskt. Man får se helheten – det var mycket hästar, stall och banor som man har skapat för hästarna. Han bor ju ganska fint också, lite halvt avskilt, säger den fyrfaldiga OS-mästaren.
Stefan Melander är, precis som Thomas Wassberg, en av de tidernas främsta inom sin sport.
Solvallatränaren har bland sina många segrar trippeln Hambletonian, Elitloppet och Prix d’Amerique på meritlistan – de tre största travloppen i världen.

”Thomas – min idol”
Lika mycket som Thomas Wassberg uppskattade att hälsa på, uppskattade Stefan Melander påhälsningen.

Efter hästkörning och en runda med traktorn kokade travtränaren kaffe och bjöd in skidåkaren på en kopp.

- Jag blev så otroligt glad när Thomas skulle komma hit. För när jag var ung var jag var så otroligt imponerad av honom som idrottare, när han var uträknad så satte han bara dit dem. Det kanske är lite som en annan gör också, man smyger lite med hästar och så bara trycker man till ordentligt, berättar Stefan Melander och fortsätter:
- Jag gillar överhuvudtaget alla idrotter när en ensam människa gör något. Jag tycker bara det ser löjligt ut när elva fotbollsspelare springer runt och kramar varandra. Och Thomas, han var min idol när jag var ung.

Gina Söderlund, Kanal 75


 

Torsdag 19 april 2018

V86: Untersteiner tog sin 3000:e kuskseger

 

Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-18 23:24 Senast ändrad: 2018-04-19 00:07

Där satt den.
Peter Untersteiner hade flera chanser att ta sin 3000:e kuskseger under V86-kvällen på Åby men bjöd på spänning och dramatik in i det sista.
- Att det skulle bli så här bra kunde jag inte föreställa mig, sade jubileumskusken efteråt.


Favoriten Global Upper Style och Peter Untersteiner fick se sig besegrad i V86-1 när Johnny Takter susade förbi med Jerry Riordan-tränade Tropicana Ås.
Det betydde att kusken från Halmstad var tvungen att sätta dit sina sista två styrningar för att kunna få fira sin 3000:e kuskseger på onsdagen - vilket han gjorde.

Först styrde Peter Untersteiner Tomas Malmqvist-tränade Ethien du Vivier till seger i V86-5.

Jubileumssegern kom sedan i V86-7 där han körde egentränade Absolut Gehör som gjorde årsdebut. Attacken i tredjespår på sista långsidan blev avgörande och gav Peter Untersteiner sin 3000:e kuskseger.
- Det känns bra, det gör det verkligen. Att det skulle bli så här bra kunde jag inte föreställa mig. Jag var rätt talanglös när jag började köra måste jag säga. På den tiden när jag började köra var det inga provlopp eller så och jag klantade mig – körde upp i vagnar och strulade. Jag är faktiskt bäst nu när jag är över 50, konstaterade Peter Untersteiner som blev den 20:e att passera 3000 kusksegrar i svensk travhistoria.

”Hon gör ett hästjobb”
Peter Untersteiner tackade både sin son och sambo som möjliggjort framgångarna.
- Det är Maria och Johan som har gjort att det har blivit så här. Maria syns ju aldrig men hon gör ett hästjobb bakom kulisserna så kan jag åka omkring och glänsa på banorna varje dag, sade Halmstadkusken tillika tränaren som så klart också var nöjd med Absolut Gehörs insats.
- Det var mest nollor i raden och jag visste inte själv var jag hade henne. Det var härligt att hon levererade, hon gjorde ett bra lopp och gick ända hem. Hon kämpade verkligen.

Dice Man tillbaka som segrare

Ulf Ohlsson såg dessutom till att ge Peter Untersteiner ytterligare en tränarseger, där 3000 segrar också närmar sig, i V86-8.
Efter ett lopp längre ned i kön styrde Ulf Ohlsson ut i fjärde spår in på upploppet och Swish Lane bjöd på en rykande avslutning och bärgade sin femte raka seger.
För Ulf Ohlsson var det kvällens andra seger.

I V86-2 lotsade han Stefan Melander-tränade Dice Man till sin första seger sedan juli förra året. Taktiken var spets och slut.
- Han kom iväg på ett bra sätt och visade form senast så jag kände mig ganska trygg, sade segerkusken i vinnarcirkeln.

I övrigt noterade vi att…

… det blev hårt i mål i V86-3. Längsta strået drog Jamie Oliver som tränas av Conrad Lugauer och kördes av sonen Marc Elias. Segertiden blev 1.13,6.
- Det blev en rekordsänkning så nu har vi högre förväntningar än vad vi hade innan, sade segerkusken.

Valborg Marje påminde om att våren är här. Tränaren Paw Mahony lotsade det femåriga stoet till en efterlängtad seger i V86-4.
- Hon har gjort många bra lopp men inte riktigt fått utdelning, haft lite stolpe ut så hon stod på tur tycker jag. Det var välförtjänst, sade Paw Mahony.

… Åbytränaren Admir Zukanovic och kusken Stefan Söderkvist inte åkte till Solvalla med enkom en häst i onödan. Gizmo de Veluwe visade att han gått framåt med comebackloppet i kroppen när han satte nosen först i V86-6.
… åtta rätt på V86 gav 17 964 kronor, sju rätt 244 kronor och sex rätt gav 32 kronor.

Gina Söderlund, Kanal 75

Onsdag 18 april 2018


Kihlmans V86-Tips

Erik Adielsson kör en V86-Spik = Poem In Motion

V86-1...2-5-6
V86-2...1-2-3-12
V86-3...2-6-10-11
V86-4...4 Poem In  Motion
V86-5...5 Spicklebacke Face
V86-6...1-3-9
V86-7...1-6-8-12
V86-8...1-2-7
1728 radr = 432 krRobert Bergh kör en V86-Spik = Spicklebacke Face

Tisdag 17 april 2018

Inför V86: Från strulputte till segermaskin

 

Sigel Garline jagar tredje årssegern på onsdag. Foto av Martin Langels/ALN

Stockholm. Publicerad: 2018-04-16 12:55 Senast ändrad: 2018-04-16 13:23

Fram till i höstas var han en strulputte som ofta gjorde bort sig med galopp.
Nu ståtar han med fem segrar på sex starter.
På onsdagen kan Hans-Owe Sundbergs förvandlingsnummer fortsätta sitt segertåg.

Efter karriärens tio inledande starter hade Sigel Garline (V86-6) bara vunnit ett lopp. Galopper fanns det desto fler i resultatraden. Sex gånger hade han tagit till fel gångart. Men i november hände något och hästen som många börjat betrakta som ett hopplöst fall började vinna.
- Det är en stor tung häst som tidigare hade svårt att hålla sig fräsch men han har både mognat och stabiliserats i övrigt. Tidigare spände han sig väldigt. Vi har inte gjort något särskilt utan han har fått träna på tills det har släppt för honom helt enkelt, berättar hästens tränare och kusk Hans-Owe Sundberg.

Har fortsatt utveckling i sig
Sedan vändningen i november har det bara blivit en galopp för Sigel Garline. Övriga fem lopp har han vunnit.

- Jag är inte förvånad för i grunden har han känts som en riktigt rejäl häst hela tiden. Han hade även tidigare visat att han är väldigt stark och kan hålla bra tempo länge.
Sigel Garline har övertygat stort vid vinterns segrar, som samtliga är tagna i smått överlägsen stil från positionen utvändigt om ledaren. Det har inte varit tomt i tanken någon gång och frågan är hur långt det kan bära för den starke femåringen.
- Det där vet man ju aldrig men som det känns har han fortsatt utveckling i sig om han får vara sund och frisk.

Obesegrad över lång distans
Loppet som Sigel Garline nu ska ut i hemma på Solvalla är en så kallad spårtrappa över 2 640 meter där hästarna får startspår efter prissumma. Eftersom Hans-Owe Sundbergs häst tjänat minst pengar startar han från innerspår bakom startbilen.
- Han har haft innerspår en gång förut men då felade han efter ett par hundra meter. Men det var under hans osäkra period. Han öppnar hyggligt men jag vet inte om han kan försvara ledningen.
Kan man som i vinterns segerlopp förvänta sig ett tidigt avancemang annars?
- Det beror alldeles på vad som händer men han har visat att han inte är löpningsberoende. Han trivs med att trampa på och när han får gå i sin egen takt känns han som mest effektiv.
Hur ser du annars på loppet?
- Det blir tuffare motstånd hela tiden men han är bra själv också och det klart att man har förhoppningar när han kommer ut över lång distans som han aldrig har tagit stryk på.

Ola Johansson, Kanal 75

 

Måndag 16 april 2018


Merci Bråten med Paula Pettersson imponerade i går på Årjäng
 

Allsvenska kuskligan: Ohlsson har tagit sin 100:e årsseger

 

Ulf Ohlsson firade förra veckan sin seger nummer 100 i år. Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2018-04-16 10:10 Senast ändrad: 2018-04-16 10:17

Femton segrar vecka 15.
Ulf Ohlsson fortsätter att vinna överlägset mest och har nu passerat 100 segrar i år.
Jorma Kontio är fortsatt stabil tvåa men ny trea är Peter Untersteiner efter fyra fullträffar förra veckan.

 Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 103-65-60
2. Jorma Kontio, Solvalla, 53-35-30
3. Peter Untersteiner, Halmstad, 44-23-25
4. Carl Johan Jepson, Färjestad, 42-55-44
5. Johan Untersteiner, Halmstad, 41-29-25
6. Kaj Widell, Solvalla, 35-25-35
7. Kim Eriksson, Mantorp, 32-28-24
8. Björn Goop, Färjestad, 32-25-20
9. Örjan Kihlström, Solvalla, 30-32-24
10. Peter Ingves, Halmstad, 30-17-26
11. Robert Bergh, Åby, 29-14-12
12. Stefan Söderkvist, Åby, 28-21-13
13. Ulf Eriksson, Bollnäs, 26-33-32
14. Johnny Takter, Jägersro, 26-23-19
15. Christoffer Eriksson, Jägersro, 25-31-21
Siffror till och med 15 april

Gina Söderlund, Kanal 75

Söndag 15 april 2018

I dag GS75 från Årjäng

Dagens ALN-Häst = Categorical
Mågångsbilder

Lopp 1 Nr 6 Vångs Felicia - Carl Johan Jepson


Lopp 2 Nr 9 Sirikit - Kristian Lindberg


Lopp 3 Nr 4 Harvey Boko - Christian Persson


Lopp  4 Nr 1 Bol Brage - Jan Roar Mjölneröd


Lopp 5 GS75-1 Nr 7 Aston D.K. - Veijo Heiskanen


Lopp 6 GS75-2 Nr 7 Prince Tanic - Niclas Benzon


Lopp 7 GS75-3 Nr 7 Nordby Fröy - Jan Roar Mjölneröd


Lopp 8 GS75-4 Nr 5 Hickothepooh - Vidar Hop


Lopp 9 GS75-5 Nr 6 Categorical - Jonas Moberg


Lopp 10 GS75-6 Nr 7 R.K.King - Veijo Heiskanen


Lopp 11 GS75-7 Nr 2 Merci Bråten - Paula Pettersson


Ponnyloppet Nr 2 Missoni Mi - Emma Sanamon
 Kihlmans GS75-Tips - Årjäng

Veijo Heiskanen kör/tränar båda spikarna

GS75-1...1-4-7-8
GS75-2...1-2-3-5-10
GS75-3...10-13-15
GS75-4...3 Mr Lindy
GS75-5...1-2-6-10
GS75-6...7 R.K.King
GS75-7...2-12-13
720 rader = 720 kr

Lördag 14 april 2018

 

V75: Day Or Night In klar för Olympiafinal

 

Day Or Night In och Johan Untersteiner tog hem den tredje deltävlingen av Olympiatravet. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-04-14 20:00 Senast ändrad: 2018-04-14 20:46

Årets hittills snabbaste häst i Sverige.
Day Or Night In var också snabbast i den tredje deltävlingen av Olympiatravet och är nu klar för final.
- När man väl trycker gasen i botten är det en riktig V8-motor som kommer fram. Det är en häftig känsla, sade tränaren och kusken Johan Untersteiner efter segern på Jägersro.

Under Prix d’Amerique-dagen tidigare i år tog Day Or Night In sin hittills största seger i karriären. Förra veckan årsdebuterade han i Sverige på årssnabba kilometertiden 1.09,6.

På lördagen säkrade den sexåriga hingsten en finalplats till Olympiatravet. Även om det inte gick lika fort som i årsdebuten var hästen bättre den här gången, enligt tränaren och kusken.
- Han kändes så fantastiskt fin i dag. Han kändes ännu finare än vad han gjorde i Halmstad. Jag hade go feeling, det hade jag verkligen, sade Johan Untersteiner som förvånade många med att sno åt sig ledningen i den första kurvan.
- Jag hade bestämt att jag skulle prova en bit men jag hade inte en tanke på att jag kunde ta en längd på Dante Boko. Sedan öppnade Mindyourvalue mycket bättre än vad jag hade räknat med. Det var inga stora marginaler men vi lyckades ta oss förbi båda två.
Lutfi Kolgjini uppvaktade med Dante Boko på utsidan sista varvet men Day Or Night In stod emot attacken.
Halmstadhästen må vara läcker när han vinner men den där stjärnglansen kan annars vara svår att se.
- Det är bara en stor klumpeduns, han glänser ju inte men med hans mått mätt kändes det nästan som han var glänsande i dag. När man väl trycker gasen i botten är det en riktig V8-motor som kommer fram. Det är en häftig känsla, det är inte många hästar man får en sådan känsla med.

”Nya fotbollsskor i morgon”
Johan Untersteiner stod också som segrare i den inledande avdelningen.

Omgångens största favorit Harran Boko såg länge ut att hålla för trycket men i sista kurvan galopperade hästen. I stället kunde Johan Untersteiner lotsa Kalmartränade Fritjof till en skrällseger, till drygt 26 gånger pengarna på vinnarspelet.
- Det blev helt idealiskt, planen på förhand var att komma iväg bra och få rygg på Lugauer. Luckan kom perfekt 300 kvar, i samma ögonblick som Luguaers häst galopperade, sade segerkusken.
Det var en överlycklig tränare som gästade vinnarcirkeln.
- Nu blir det kval till Kungapokalen om två veckor och nya fotbollsskor i morgon till pojken, det lovade jag i ett svagt ögonblick före starten, sade Niklas Robertsson som hade sällskap av sin son.

24 segrar på 26 starter

Den danska segermaskinen Bandit Brick infriade förväntningarna i den avslutande avdelningen, klass I. 23 segrar på 25 starter fanns på meritlistan inför hans första start på svensk mark.
Johan Untersteiner släppte villigt ledningen när Steen Juul körde upp utvändigt. Bandit Brick stod sedan emot konkurrenterna och kunde lätt ta hem seger nummer 24.
På frågan om vad hans bästa egenskap är svarade tränaren och kusken Steen Juul:
- Han är travsäker, lätt att placera och är en dröm att köra.

Stallform hos Kolgjini


Lutfi Kolgjini hade en fantastisk dag på hemmaplan. Totalt blev det fyra segrar varav två inom V75-spelet.
Rajesh Face stod för en strålande årsdebut. Varken Olle Rolls, som jagade sjunde raka i V75, eller Master Crowe fick en syl i vädret.
- Han var pigg och glad hela vägen. Jag ryckte bomullen på honom och han bara lade in en växel till, sade Lutfi Kolgjini som även berättade om kommande uppgifter för femåringen.
- Han kommer att åka till USA i augusti och vara med i Toronto Maple Leaf först och sedan har han ett par fina lopp därutöver också men fram till dess ska han starta någon gång här hemma.

I V75-4 var Lutfi Kolgjinis Dontbreakthebankås starkast från ledningen.

I övrigt noterade vi att…

… Kevin Oscarsson gav Super War Horse ett perfekt lopp i V75-5. Efter sex raka andraplatser fick fyraåringen äntligen sätta nosen först igen. Den Jerry Riordan-tränade hästens fjärde seger i karriären.
- Han är väldigt fin att köra. Han behöver snälla resor, då är han väldigt speedig som han var i dag. Jag har känt att han bara blivit bättre och bättre för varje start i år, sade segerkusken.

… det blev spets och slut för tyskan Lesperanza i lärlingsloppet. I sulkyn satt Jan Hansen som räknade hem sin tredje V75-seger i karriären. Christian Lindhardt tränar det femåriga stoet.
… utdelningen för sju rätt blev 436 140 kronor. Sex rätt betalade 999 kronor och fem rätt 70 kronor.

Gina Söderlund, Kanal 75Kihlmans V75-Tips - Jägersro

En bra V75-Spik  = Harran Boko

V75-1...2 Harran Boko
V75-2...1-2-5-8-9-12
V75-3...1-2-6-8
V75-4...3-4-5
V75-5...2-3-6-12
V75-6...1-2-8-10
V75-7...3 Bandit Brick
1536 rader = 768 krEn bra V75-Spik = Bandit Brick


I kväll V65 från Färjestad

Dagens ALN-Häst =Knightgi
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 1 Tale Of Jacks - Johan Wiman


Lopp 2 Nr 3 M.C.C.Orlando - André Eklundh


Lopp 3 Nr 8 Briskebytrikken - Magnus Jakobsson


Lopp 4 V65-1 Nr 3 Missing The Blues - Kaj Widell


Lopp 5 V65-2 Nr 1 Knightgi - Magnus Jakobsson


Lopp 6 V65-3 V4-1 Nr 9 Cath And Release - Mathias Halldin


Lopp 7 V65-4 V4-2 Nr 5 Moe Tabac - Per Nordlund


Lopp 8 V65-5 V4-3 Nr 8 No Faith - John Ö Jensen


Lopp 9 V65-6 V4-4 Nr 5 Miss Melinda - Lars Erixon


Lopp 10 Nr 1 Carlos C.- Peter Ådefors


Ponnyloppet Nr 4 Movera - Amelia FredrikssonKihlmans V65-tips - Färjestad

Ny seger för Rose Mary = En bra V65-Spik

V65-1...2-5-7-8
V65-2...1-6-8
V65-3...1-3-5
V65-4...5-7-9-12
V65-5...4 Rose Mary
V65-6...1-9
288 rader = 288 kr


 

Fredag 13 april 2018

Björn Lind gör Day Or Night In sällskap på Drömgården

 

Björn Lind trivdes i Drömstallet hos Johan Untersteiner. Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-12 17:34

Tre OS och tvåfaldig olympisk mästare.
Längdskidåkaren Björn Lind blev imponerad när han hälsade på hos Johan Untersteiner, men det var inte bara hästen Day Or Night In som gjorde ett gott intryck.
- Det är en stor och fin träningsanläggning, jag sa till de att hade man varit en travhäst hade jag gärna varit där, berättar Björn Lind.

På lördag är det dags för den tredje deltävlingen i Olympiatravet. Dagen till ära får Jägersro besök av en olympisk mästare i längdskidåkning.
Björn Lind hann under sin elitidrottskarriär delta i tre olympiska spel. Efter en snöplig fjärdeplats i sitt första OS 2002 tog sprintexperten en oförglömlig revansch fyra år senare. OS-guld i såväl individuell sprint som i sprintstafett, det senare bärgade han tillsammans med Thobias Fredriksson.

- Det bästa OS-minnet är så klart från när jag tog mina guld 2006, idrottsmässigt sett. Men upplevelsemässigt var nog Salt Lake City en häftigare upplevelse med arrangemanget, och för att det var första gången, kommenterar Björn Lind.
Säsongen 2005/2006 tog Björn Lind också hem totalsegern i sprintvärldscupen. Året därpå prisades han med utmärkelsen Årets manlige idrottare på Idrottsgalan.

”Min morfar var travfrälst”
Prisad är också Halmstadtränaren Johan Untersteiner som utsågs till Årets tränare tidigare i år.
Efter en lyckad sejour i Frankrike under vintern – där Day Or Night In bland annat segrade i ett lopp under Prix d’Amerique-dagen – jagar ekipaget på lördag en finalbiljett till Olympiatravet.
Björn Lind besökte dem hemma på gården i Holm för att kolla läget, och blev dessutom en ny upplevelse rikare.
- Vi hälsade på Day Or Night In och tog in honom från hagen. Han hade vilodag i dag. Sedan var vi faktiskt ut och körde, Johan körde en häst och jag en annan. Det var första gången för mig och det var häftigt. Jag körde en treåring som aldrig har startat så nu är den väl helförstörd, säger Björn Lind och skrattar.
Men det var inte första gången som skidåkaren var i kontakt med trav och hästar.
- Min morfar var travfrälst och hade egna hästar som han tränade. När man var liten och hälsade på där uppe hängde man med till travet. I dag brukar jag spela då och då men framförallt kollar jag på trav.
Drömgården, som Johan Untersteiners gård heter, imponerade på Björn Lind som gillade både vad han såg och hörde.
- Johan vill att hästarna ska ha det så bra som möjligt för att kunna prestera. Det ska vara rätt kost, vila, bestämda tider och rent och snyggt. Det är en stor och fin träningsanläggning, jag sa till de att hade man varit en travhäst hade jag gärna varit där.

Hårdare träning för skidåkare
I årsdebuten på svensk mark förra veckan visade Day Or Night In att han är en vass sprinter. Segertiden blev den hittills snabbaste i år, 1.09,6. Björn Lind noterade så klart detta, och drog paralleller mellan två- och fyrbenta sprintlöpare.
- Man såg på hästen att han är kraftigt byggd, han har definitivt mycket power. Här kan man se likheter i att man kan vara mer muskulärt byggd, det krävs en viss explosivitet och styrka. Sedan gäller det ändå att hästen ska orka, samma sak i skidor. Vilka förutsättningar man har är nog till viss del genetiskt men mycket går givetvis att träna upp – det är den allra största delen, förklarar sprintspecialisten som fann en stor skillnad i just träningsupplägget.
- Vi tränade mycket mer, om man jämför skidåkare med travhästar, den En häst tål inte samma typ av mängd, antal timmar och antal hårda pass, har jag fått höra.

Lika bra, eller bättre
Day Or Night In möter tufft motstånd i bland annat Dante Boko och Jairo på lördag.
- Johan sa att han kommer vara minst lika bra som han var sist. Men det är några andra hästar i hans race som man märkte att han hade respekt för, säger Björn Lind som ser fram emot Olympiatravet på Jägersro.
- Hela dagen ska bli kul men höjdpunkten blir att se den här hästen i sitt lopp. Efter att ha lyssnat på Johan tror jag, utan att vara någon expert, att den har bra möjligheter att vinna.

Gina Söderlund, Kanal 75

 

Inför V75/jackpot: "De som jobbar i tv är överraskade hela tiden"

 

Olle Rols med tränaren Mats Rånlund och hästen delägare Anne Haglund. Foto: Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-12 17:32 Senast ändrad: 2018-04-12 17:37

Hallå där…
…travtränare Mats Rånlund från Jägersro som jagar åttonde (!) raka segern på lördag i V75 med den fula ankungen Olle Rols som för länge sedan blivit en svan.

 Vad tänkte du då du såg spårlottningen till silverdivisonen (V75-6)?
- Jag tänkte...att det där var väl inte så bra. Men det är inte lönt att bli arg.
Det blev det kanske sämsta spåret för den starttröge – ett innerspår bakom bilen – och hästen riskerar att fastna i gröten därifrån. Men om man bortser ifrån det, hur har Olle Rols känts efter segerloppet i lördags?
- Han är bara joggad i veckan eftersom det är så tätt mellan starterna. Men han känns precis som vanligt och peppar-peppar, det hoppas jag ska båda gott.
Olle Rols såg slagen ut en bit bak i kön i bronsfinalen på Solvalla men var först i mål igen efter ett ruggigt upplopp. Fortsätter han att överraska dig?
- Nej, så överraskad är jag inte. Det är mera tidningarna och de som jobbar med sändningarna i tv som är överraskade hela tiden. Åtminstone var det så i början. Men de har lugnat ner sig lite grand och talar inte så mycket längre om hur dålig han ser ut i värmningarna och så.
Det är ju lite fula ankungen över honom. Men hästen har en vilja och ett jävlar anamma som få andra som gör honom till en vinnare. Sex raka V75-segrar - och i december startade han i den lägsta klassen.
- Han vill vinna. Och det där med hur han ser ut. Om man bedömer honom när han springer i full fart finns inte så mycket att anmärka på. Det är få hästar jag tränat som haft en sån oerhörd kraft i baksteget som han har. När han bara springer och ”fjuttar på” ser man ju inte det. Hästen har dock bara blivit mjukare och mjukare.
Brukar även veterinärerna vilja ta sig en extra titt på honom?
- Det har hänt en gång och det var i Kalmar i somras då veterinären påstod att han måste göra en bättre provstart för att vara med i loppet. Men kantigheten har blivit bättre. Det är hans sätt det där, även om han blivit mjukare och mjukare.
Din sambo Anne Haglund – som förresten är veterinär – var rörd efter segern senast. För att inte tala om kusken Peter Ingves som för ovanlighetens skull fick en "tupp i halsen" då han pratade om hästens inställning.
- Ingves sa att han i princip var säker på seger redan 400 kvar på Solvalla då han ju hade många längder fram. Då hade han Olle Rols helt i handen och bara gled med i den farten som var.
På lördag jagar han åttonde raka segern och du tycker att spåret är problematiskt. Hur ska han kunna få fritt spelrum?
- Det löste sig ju bra från spåret för tre starter sedan på Solvalla, då de kom ut efter några hundra meter. Men den här gången... i värsta fall får Ingves väl backa sig sist. Att det bara är tio hästar med är en fördel i alla fall. ”Ludde” är med och hans Rajesh Face var nästan bäst då han fungerade full ut i kullen i fjol, så den får man ha respekt för. Samtidigt brukar Kolgjini sätta fart på tillställningarna och det är ett plus för oss naturligtvis. Ju hårdare tempo desto mer gynnar det min. Räknar med att han ska kunna gå barfota bak igen om banan blir perfekt.

Mikael Wikner, Kanal 75

Torsdag 12 april 2018

Inför V75/jackpot: Den danska Banditen bara vinner och vinner

 

Foto av BURT SEEGER

Stockholm. Publicerad: 2018-04-11 16:38

Han tangerade det danska rekordet och tog 20 raka segrar.
Nu gör Bandit Brick debut i V75 i Sverige som favorit för Steen Juul.
- Han har förutsättningar för att gå upp i eliten, säger Juul.


Den danske championtränaren har fostrat mängder av stjärnhästar genom åren. Han har haft elitloppshästar som Sea Cove, Legendary Lover K., Rudolf Le Ann, Nahar och vinnaren av Hambletonian Oaks, Tarport Frenzy, i träning för att nämna några. Nu har han en ny riktig skjutare i Bandit Brick. Den femårige valacken inledde karriären med en tredjeplats innan han radade upp 20 raka segrar.
- Vi försökte slå de danska rekordet som var just 20 segrar. Men han blev tvåa då och det var lite synd. Så vi fick nöja oss med att tangera rekordet, säger Steen Juul.
- När han förlorade så fanns det flera orsaker till det. Hästen hade pausat lite för att han varit halt på ett framben och sen så körde jag mot fel häst i det loppet. Jag körde mot ledaren och fick stryk av en som satt i tredje par invändigt.

”Bra hästar vinnar trots dåliga dagar”

Efter den andraplatsen har Bandit Brick bara vunnit igen och ståtar nu med tre raka segrar. Han vann säkert i årsdebuten för några veckor sedan.
- Det blev ett enkelt lopp. Vi kom till ledningen och fick köra rätt så sakta. Sedan drog jag på lite sista fyrahundra metrarna och han vann lätt.
- Det här är en riktigt bra häst och man vinner inte så många lopp som han har gjort annars. Även om det har varit i enklare konkurrens i Danmark. När så här bra hästar har en dålig dag så vinner de likaväl.
- Jag tycker att han har förutsättningar för att gå upp i högsta klassen och vara med i eliten framöver. Han är travsäker, har bra hjärta och lungor och är rätt så komplett. Han är även startsnabb, men jag har inte tryckt av honom ännu från start men vet att han kan öppna riktigt snabbt, säger Juul.

”Barfota runt om nu – bra chans”

På lördag gör Bandit Brick debut i V75 när han startar i den avslutande avdelningen från spår tre bakom startbilen på Jägersro. Han är favorit i en omgång som kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 53 miljoner kronor enbart på sju rätt. Tränare Juul är optimistisk angående hästens vinstchans.
- Jag tror ju alltid på min häst efter vad han har presterat. Nu kan jag flera av de andra hästarna lite för dåligt men jag tror på bra chans i och med de meriterna som han har. Vi får se om jag kör från start men han har vunnit från andra positioner än ledningen.
- Jag har kollat på hovarna nu och bestämt att det blir barfota runt om. Han har gått så vid tre, fyra tillfällen men i årsdebuten gick han med skor. Vanlig vagn som han brukar gå i och inga ändringar i övrigt, säger Steen Juul.

Michael Carlsson, Kanal 75

V86: Favoriter på Bergsåker och skrällar på Solvalla

 

Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-11 22:30 Senast ändrad: 2018-04-12 16:37

Månprinsen A.M. har inlett året strålande och glänste på Bergsåker.
Tränaren och kusken Gunnar Melander sken som en sol efter i tredje raka årssegern.
- Han kan fin, han känns otroligt fin. Ändå tycker jag inte han har någon toppform.

Elvaårige Månprinsen A.M. ser ut som en unghäst och han löste onsdagens uppgift med 20 meters tillägg i V86-1 på Bergsåker utan större problem. Gunnar Melander placerade sin stjärna sist utvändigt och avancerade sedan framåt sista varvet. I slutsvängen fick Månprinsen A.M. närkontakt med Flex och Tangen Haap och sedan avgjorde favoriten enkelt direkt in på upploppet.
- Han kan fin, han känns otroligt fin. Ändå tycker jag inte han har någon toppform. I sista sväng hade jag fulla händer och han vann mycket lätt. När jag släppte av honom avgjorde han på bara några steg, sa Gunnar Melander
Det var sjätte raka segern och den tredje för året för Månprinsen A.M. som närmast siktar mot V75 på Umåker.
- Om allt är som det ska blir det Vårbjörken om en och en halv vecka.

Fin kväll för Linderoth

Favoritseger blev det även i V86-3 där Ditty Bopper vann från ledningen tillsammans med Ulf Ohlsson. Det var en bra prestation där Ditty Bopper försvarade sig mot en vass attack mot täten från Sahara Hotlady varvet kvar. Per Linderoth tränar vinnaren.

V86-7 var ett fyraåringslopp, ett försök i Norrlands Grand Prix, och det handlade om två hästar där Enterprise och Transcendence duellerade långt före övriga och ingen av dem ville ge sig. Enterprise och Per Linderoth höll undan knappt från ledningen före en mycket tapper Transcendence och Robert Bergh.
Enterprise, som i fjol vann ett försök till Hambletonian, kunde räkna in första segern på svensk mark i andra starten i regi Stefan Melander.
- Det var friska tag. Det är en jättefin travare. I dag fick han inget gratis, och all heder åt Berghs häst. Enterprise hade gått fram med lopp i kroppen och han kommer få en fin sommar. Det är jättefin gång i hästen, sa Per Linderoth.
Trea blev Weekend Fun som spurtade sylvasst men fick sin segersvit bruten efter fem raka segrar.

V86-2 bjöd på ett spännande upplopp där 32-oddsaren Enge Lincoln fångande in Hochthereitis Sox efter perfekt lucka från rygg ledaren in på upploppet. I segersulkyn satt Mads H Nielsen och vinnaren tränas av Peter G Norman.

V86-4 var ett lärlings- ungdomslopp och det blev ett rivigt race där 13-oddsaren Zoom Zoom och Tomi Haapio avgjorde en upploppsduell mot Prediction. Zoom Zoom satt sist utvändigt och skuggade Prediction när köhästarna attackerade på sista långsidan. Petri Salmela tränar vinnaren.

Det var stenhårt i mål i V86-6 och målfotot visade att 25-oddsaren Fred Cobra fick nosen före Quality Tilly. I segersulkyn satt Patrik Fernlund som var rörd efter segern..

Spets och slut från spår 10

I V86-5 prickade Robert Bergh starten med Digital Archive som tog hand om ledningen från 20 meters tillägg och var sedan aldrig hotad.

I V86-avsluningen serverade Johan Untersteiner Je t’Aime Lucky en perfekt resa i andra utvändigt och med draghjälp till upploppet avgjorde fyraåringen i pigg stil.
Åtta rätt på V86 gav 1 893 649 kronor till tre vinnande system. Sju rätt gav 6 792 kronor och sex rätt 292 kronor.
Ett av de vinnande systemen var ett Tillsammans-system som kostade 1 200 kronor och gav totalt 2 110 309 kronor. En spelare från Stockholm hade lämnat in via ATG.se och 1 728 kronor gav 2 110 601 kronor, det systemet var ett filsystem. Tredje miljonsystemet var inlämnat i Kalmar på ATG.se, det systemet kostade 144 kronor och gav 1 992 089 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Onsdag 11 april 2018


Kihlmans V86-Tips kommer

En bra V86-Spik = Månprinsen A.M.

V86-1...10 Månprinsen A.M.
V86-2...1-2-3-5
V86-3...2-4-11-14
V86-4...9-10-12
V86-5...7-8-10-13
V86-6...2-4-10
V86-7...1-7
V86-8...4-8-12
3456 rader = 864 kr

Tisdag 10 april 2018

Gladast i går på Färjestad var Veronika Larsson när hennes Twist'n Shout segrade

Måndag 9 april 2018

I kväll breddtrav på Färjestad

Dagens ALN-Häst = Donatella Center
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 1 Axport - Morgan Ivarsson


Lopp 2 Nr 5 Win It Launcher - Linda Sedström


Lopp 3 V5-1 Nr 3 Livi Limit - Per Fromell


Lopp 4 V5-2 Nr 7 Cotton Club - Andreas Andersson


Lopp 5 V5-3 Nr 7 Twist'n Shout - Morgan Ivarsson


Lopp 6 V5-4 V4-1 Nr 6 Soda - Kajsa Ljunghager


Lopp 7 V5-5 V4-2 nr 10 Donatella Center - Juhani Partanen


Lopp 8 V4-3 Nr 2 Hiphop A.E. - Niclas Benzon


Lopp 9 V4-5 Nr 5 Order Min - Bengt Erik  DaggertKihlmans V5-Tips Färjstad 
V5-Tipset

Kan vara "spets o slut" i kväll för Bobbery

V5-1...1-2-3-5-7
V5-2...3-4-5-9
V5-3...1-2-4-5-6
V5-4...1-2-5-6-7-8
V5-5...4 Bobbery


V4-Tipset

Spikar även Bobbery på V4

V4-1...1-5-6-7
V4-2...4 Bobbery
V4-3...2-9
V4-4...1-2-3-7-9
40 rader = 80 kr

Allsvenska kuskligan: Ny succévecka för Ohlsson

 

Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2018-04-09 13:54

Ulf Ohlsson vann 14 lopp förra veckan och han utökar bara avståndet till de övriga i den allsvenska kuskligan.
Med 88 segrar tagna i Sverige i år är det inte omöjligt att han passerar 100 innan den här veckan är slut.


Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 88-61-56
2. Jorma Kontio, Solvalla, 51-30-28
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 40-48-42
4. Peter Untersteiner, Halmstad, 40-21-21
5. Johan Untersteiner, Halmstad, 35-26-21
6. Kaj Widell, Solvalla, 34-22-33
7. Björn Goop, Färjestad, 32-25-20
8. Örjan Kihlström, Solvalla, 30-32-24
9. Peter Ingves, Halmstad, 30-15-24
10. Kim Eriksson, Mantorp, 29-24-20
11. Stefan Söderkvist, Åby, 26-20-12
12. Ulf Eriksson, Bollnäs, 25-29-31
13. Robert Bergh, Åby, 25-13-10
14. Johnny Takter, Jägersro, 24-22-18
15. Christoffer Eriksson, Jägersro, 23-28-18
(Siffror till och med 8 april)

Kanal 75

Söndag 8 april 2018

I dag årspremiär på Årjäng med V4 & V5

Dagens ALN-Häst = Rolex Bigi
Målgångsbilder

Lopp 1 V4-1 Nr 5 Rolex Bigi -Jorma Kontio


Lopp 2 V4-2 Nr 1 Golden Garbo - Magnus Jakobsson


Lopp 3 V4-3 Nr 6 Aas Balder - Ove Bakkevold Reime


Lopp 4 V4-4 Nr 6 Beat'Em - Sveinung Dag Dalen


Lopp 5 V5-1 Nr 6 X.L.Bygg Palema - Mikael J Andersson


Lopp 6 V5-2 Nr 7 Sirikit - Kristian Lindberg


Lopp 7 V5-3 Nr 1 Global Weather - Magnus Jakobsson


Lopp 8 V5-4 Nr 5 Grislefaksen G.L.- Jan Roar Mjölneröd


Lopp  9 V5-5 Nr 5 Teton Miss Lindy - Mikael J Andersson


Ponnyloppet Nr 7 Lacerta - Anjala SmedhultKihlmans V4 & V5-Tips - Årjäng
V4-Tipset - Årjäng

En bra V4-Spik = Mjölner Zorro

V4-1...2-4-5-6
V4-2...1-4-11
V4-3...5 Mjölner Zorro
V4-4...6-8-12
36 rader =72 kr

V5-Tipset - Årjäng

Robert Bergh kör en V5-Spik = Pinto Bob

V5-1...2-4-8
V5-2...3-4-6-7-8
V5-3...8 Pinto Bob
V5-4...1-2-5-14
V5-5...1-4-6-9
240 rader = 240 kr

Lördag 7 april 2018

 

V75: Zenit Brick till olympiafinal efter styrkedemonstration

 

Zenit Brick och Kim Eriksson satte skräck i motståndarna inför finalen av Olympiatravet. Foto av LARS JAKOBSSON

Bäva månde konkurrenterna inför finalen i Olympiatravet.
Utan skor på bakhovarna visade Zenit Brick var skåpet skulle stå när han mosade konkurrenterna i den andra delfinalen.
- Det spelade nog ingen roll hur jag hade valt att köra, han var bäst i dag, sa segerkusken Kim Eriksson.

Zenit Brick hade fallit med flaggan i topp två gånger i rad inför lördagens gulddivisionsfinal på Solvalla. Den här gången plockade tränaren Timo Nurmos av hästen bakskorna och trots tappstart och två svängar i tredjespår var Zenit Brick bara bäst.
- Så här i efterhand var det ganska odramatiskt att köra en så här fin häst i ett så fint lopp och vinna, men det hände desto mer på vägen, sa Kim Eriksson, som hamnade i sjätte par utvändigt från innerspår bakom startbilen innan han styrde på i tredjespår i andra sväng.
Där blev sedan Zenit Brick kvar då Kaj Widell valde att försvara positionen utvändigt om ledaren med Queer Fish.
- Jag kunde väl ana att Kaj skulle gå före men jag tyckte ändå att det var värt en chansning för det skulle bli så väldigt långt fram annars.
I slutkurvan kunde Kim Eriksson vila sin häst i andra par utvändigt innan han lät honom kliva fram och avgöra över upploppet. Zenit Brick gick i mål med ryckhuvan kvar på öronen men hans aktion lämnade en del övrigt att önska sista biten och strax efter mål galopperade han.

- Jag provade att fiska i snöret till ryckhuvan men det var inget där så jag fick strunta i det och hålla i honom tills han passerat mål. Men jag blev så jäkla glad att jag gjorde en segergest och när jag inte hade tag om honom längre slappnade han av och snubblade till.

Klev in i äldre eliten
Zenit Brick är tredje häst att bli klar för Olympiatravet. Norske Lionel är direktkvalificerad i kraft av fjolårsvinnare och förra helgen kvalade Hans R Strömberg in outtröttlige On Track Piraten till hästens fjärde raka olympiafinal. Även den här lördagen fick Rättviktränaren segerjubla när hans femåriga sto Unique Juni på allvar tog steget upp i den äldre eliten. Från positionen som första häst i andraspår satte hon tänderna i ledande In Toto Sund genom slutkurvan och sedan släppte hon aldrig de jagande hästarna in på livet.
- Jag vet inte vad Hans gör men det han gör gör han helt rätt. Hans hästar är helt fantastiskt fina så han vet vad han håller på med den gubben, konstaterade Unique Junis kusk Kaj Widell.

”Aldrig känt honom trött”

I silverdivisionens final ledde Peter Untersteiners spurtkanon Generaal Bianco från start till mål på snabba 1.11,8 över 2 140 meter med autostart. Men hästens uppträdande var inte hundraprocentigt. På upploppet vinglade han ut och släppte sånär fram skrällen Trinity Lux invändigt.
- Han bröt ut mitt på upploppet och då började Paal gå invändigt, men jag försökte dra inom honom och hålla mitt spår, så det blir lite vingligt. Jag tycker att min häst är läckrast när han får gå i ryggar, sa Untersteiner som fick böta 3 000 kronor för fadäsen på upploppet.


Något upploppsvingel var det inte för Catarina Lundström-tränade storfavoriten Sir Q.C. som sedan han dragit på i bra tempo i ledningen tog sin femte raka seger i klass I-finalen.
- Han visar otroligt styrka. Jag har aldrig känt honom trött. Han springer en 12-tid i dag och jag tror att det är fortsatt utveckling i honom, så han kan nog gå en bit, sa kusken Ulf Ohlsson.

”Kolossalt imponerande”

Pasi Aikios fyraårige talang Who’s Who fick inget gratis i klass II-finalen men var ändå totalt överlägsen. Tredjespår i inledningskurvan och resten av loppet som första häst i andraspår bekom honom inte och över upploppet lämnade han motståndet.
- Det kändes som att det var gott om krafter kvar. Kolossalt imponerande! sa körande Torbjörn Jansson.

Imponerande var även klassklättraren Olle Rols när han i Peter Ingves händer tog sin sjätte raka V75-seger via en vass spurt i bronsfinalen.
- Det känns otroligt bra. Han är fantastisk, konstaterade Mats Rånlund.

Jackpot på Jägersro

Timo Nurmos nöjde sig inte med att vinna Olympiatravets andra deltävling. Även i Diamantstoets final räknade han in segern sedan Jorma Kontio gett Ile Saint Luis anfallsorder från andra par utvändigt på den sista bortre långsidan.
- Hon är jättefin nu. Hon vann förra helgen också men var mycket bättre i dag, sa Kontio.
Det var jackpot på V75-spelet och den favoritbetonade raden betalade 1 402 kronor. Sex rätt betalade 18 kronor och då femrättsutdelningen understeg 15 kronor går den potten (27 miljoner kronor) vidare till nästa veckas sjurättspott. Då väntar högklassiga tävlingar på Jägersro och en ensam jackpotvinnare kan håva in 53 miljoner kronor.Kihlmans V75-Tips - Solvalla

En bra V75-Spik = Sir Q.C.

V75-1...Alla 9 ästar
V75-2...1-2-3-6-8-13
V75-3...1-2-4-9
V75-4...4 Sir Q.C.
V75-5...1-12
V75-6...3 Floris Baldwin
V75-7...1-4-10-11
1728 rader = 864 kr

 

Stig H om Diamanten: "Det var ett toppjobb"

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-04-05 16:28 Senast ändrad: 2018-04-05 16:29

Diamanten var ute och luftade sig i ett snabbjobb innan tävlingarna på Solvalla under onsdagen.
I sulkyn satt Stig H Johansson som var mycket nöjd med sin stjärnhäst.
- Det var ett toppjobb av honom, berömde Stig H.


Diamanten vann i fjol både Kungapokalen och Sprintermästaren för Robert Bergh, samt flera andra större lopp. Den nu femårige hingsten har sprungit in drygt 5,6 miljoner kronor och tagit 20 segrar på 29 starter. Trots det flyttades hästen under uppmärksammade former från Bergh till Stig H Johansson i mitten av november. Han gjorde en start för Stig H och blev trea i Solvalla Grand Prix innan det blev vintervila och uppträning för nästa säsong.
Innan onsdagens tävlingar på Solvalla fick Diamanten sträcka ut i ett snabbjobb för Stig H som var mycket nöjd med gensvaret som han fick från hästen.
- Det är inte så ofta jag har så här bra hästar framför mig längre, men den här känns ju riktigt, riktigt fin. En fantastiskt fin häst, sa Stig H Johansson.
Vad är det du känner i honom?
- Det är något speciellt med de här topphästarna. De har en motor som är perfekt och en inställning som också är perfekt och man behöver inte ge dem många tecken förrän de kryper ner i skinnet och ger sig iväg ordentligt.

Galopp på upploppet
Diamanten travade 1.16 över 2100 meter och i en snabbare avslutning men däremot blev det en galopp kort före mål. Det var dock inget som Stig H lade någon större vikt vid.
- De hade sladdat banan och det hade blivit lite spår och grejer på upploppet så han hoppade över ett märke, strax före mål.
- Jag körde 1.16 drygt hela vägen och 1.10 sista 600 metrarna. Det är bra papper med de här förutsättningarna som var i dag. Banan var i och för sig inte osnabb men man får köra lite långt ut i och med att man får spara innerspåret. Det var ett toppjobb av honom.

Årsdebut i Umeå

Stig H menade även att han tycker att Diamanten nu är där han vill ha honom inför den stundande säsongen. Han meddelade också att det blir årsdebut i Berth Johanssons Memorial i Umeå under V75-dagen 21 april.
- Nu när jag fick testa honom i dag tycker jag att han är där, han var inte riktigt bra när han startade för mig första gången. Då hade han haft lite problem med halsen och hade även ett miljöbyte en vecka emellan. Jag tror att han är, kanske inte betydligt, men bättre i dag i alla fall.
- Vi startar i Umeå om allt ser väl ut efter det här jobbet i Berth Johanssons Minne den 21 april, sa Stig H Johansson.
Även kulltoppen Makethemark fick sig en genomkörare på Solvalla där Petri Salmela körde 1.15 över 2100 meter med sin topphäst. Även Makethemark är aktuell för att starta i Berth Johanssons Memorial i Umeå.

Michael Carlsson, Kanal 75

Fredag 6 april 2018

Sjöberg håller på ponnyn i Olympiatravet

 

I tisdags hälsade höjdhopparen Patrik Sjöberg på hemma hos Zenit Brick och hans tränare Timo Nurmos för en tv-inspelning. Foto: Lissi Gustafsson Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-04 16:38 Senast ändrad: 2018-04-04 16:41

Tre gånger olympisk medaljör.
På lördag håller travbitne höjdhopparen Patrik Sjöberg på Zenit Brick i den andra deltävlingen av Olympiatravet på Solvalla.
- Hästen ser ut som en liten cirkusponny egentligen men har ju visat att han kan springa, säger Sjöberg, som mötte tränaren Timo Nurmos i veckan.


2.42 gäller fortfarande som den tredje högsta höjden i världen genom tiderna.
Reslige Patrik Sjöberg kan efter 31 år ståta med europarekordet i höjd och vann som bekant nästan allt under karriären. I OS blev det dock ”bara” två silver och ett brons för vinnarskallen som blev biten av trav för något år sedan under inspelningen av underhållningsprogrammet Stjärnkusken.
Sjöberg tävlar vidare med hästar. Som amatörkusk har han kört tre ”riktiga lopp” och ett bygdetravslopp.
- Jag hade 33 i segerprocent första året jag körde, och det förklarades ju av att jag bara körde tre lopp och vann ett. Att Timo Nurmos har 33 i segerprocent i år är imponerande, med tanke på hur många hästar han har i stallet. Man förstår liksom att han har koll på vad han sysslar med, säger Patrik Sjöberg.
Olympiatravet är ett samarbete mellan travsporten och landets olympier och paralympier. Liksom tidigare år deltar svenska idrottsstjärnor under travdagarna och på lördag är det Patrik Sjöbergs tur att vara prisutdelare.
I V75-3 på Solvalla blir sjuårige valacken Zenit Brick klar favorit. Sjöberg var ute på Timo Nurmos gård på tisdagen för en tv-inspelning och träffade då sin tilldelade häst.
- Det är klart att jag håller på honom. En snäll cirkusponny. Det är alltid så att det blir en annan dimension när man som nu träffat hästen och även tränaren. Timo tror att Zenit Brick är tillräckligt förberedd för att kunna klara av två lopp med så här pass kort tid emellan. Hästen är ju vass och har visat det också. Det såg också väldigt bra ut allting, säger Patrik Sjöberg.

Nurmos minns Sjöberg

Timo Nurmos har två hästar med i andra deltävlingen av Olympiatravet, Zenit Brick och Sir Ratzeputz. Han tror mest på den förstnämnde men räknar med segerchans för båda.
- Det kan bli positioner som avgör vem av dem som är först i mål. Både Zenit och Ratzeputz har i alla fall mycket bra form och allt känns bra inför lördagen, säger han.
Solvallatränaren är en av världens främsta inom sitt gebit och just nu landets nummer ett på tränarsidan med en kanonstart på 2018.
- Jag har alltid hängt med och sett sport hela livet och självklart har jag sett många av Patrik Sjöbergs tävlingar och kommer ihåg hur det var med det där världsrekordet också. Det var lite kul nu när han pratade med hästen i reportaget, han sa ”Zenit, lycka till”, säger Nurmos och skrattar.

”Aldrig gillat att springa”
Timo Nurmos håller igång med lite löpning för att hålla sig i form. Sjöberg styrketränar och ägnar sig inte gärna åt att springa.
Det blev ändå en tur med löparskorna på tisdagen på en av träningsbanorna på Nurmos gård, Jordanstorp säteri söder om Stockholm.
- Jag har aldrig gillat att springa överhuvudtaget. Men som Timo sa så rensar han skallen när han är ute och det är mycket därför han springer, och det kan jag förstå.
Föreläsaren och författaren Patrik Sjöberg försöker underhålla sitt nyväckta intresse för travet och tar sig ibland en tur till Åbytränaren Bosse Falsig där han får köra häst.
Men han har endast fyra lopp innanför västen som amatörkusk och vill köra mycket mer.
- Det är lite tråkigt att alla som tyckte att jag skulle få chansen att köra lopp när jag höll på att ta licens lyser lite med sin frånvaro i dag. Travsporten skulle nog tjäna på att släppa in lite nya personer och inte bara köra på säkra kort.

Få gånger i hetluften
Hästarna är avkoppling och de gå gånger han fått prova på hetluften beskriver han som stora kickar.
- Jag har så mycket annat för mig att jag inte kan se det på annat sätt än som en kul hobby. Jag får leta vidare efter uppsittningar och jag förstår ju att ägarna har lite svårt för att tillåta en sådan oerfaren som jag att köra. Men jag har ju kört lopp där jag visat att jag kan i alla fall.
Höjdhopparen rörde sig vant bland djuren i hagarna på tisdagen och Timo Nurmos var nöjd med det han såg.
- Naturligtvis har han mer talang och kropp till sin idrott. Men det verkar som att han är mycket intresserad. Som han sa själv också så är han inte uppfödd med hästar runt omkring sig. Då är det lite svårare att komma med i vår bransch också när man är lite äldre, men jag hoppas att han lyckas, säger Nurmos.

Mikael Wikner, Kanal 75

Torsdag  5 april 2018

V86: Lugauer hade fog för sin kaxighet

 

Harran Boko kan bli nåt. Här med sin Conrad Lugauer, skötaren och längst till höger delägaren Simon Mitman.  Foto av Kanal75
Stockholm. Publicerad: 2018-04-04 22:29 Senast ändrad: 2018-04-04 22:48

- Jag tror han bara vinner!
Jägersrotränaren Conrad Lugauer har ett stort löfte i fyraårige Harran Boko och kunde kosta på sig att vara kaxig före V86-loppet på Åby på onsdagskvällen.
Det blev uppvisning efter tidig ledning och seger med sju längder för kvällens största favorit.
Sjätte triumfen i nionde starten.


Harran Boko är så här dags på säsongen en av hästarna det snackas lite extra om inför Svenskt Travderby i höst. Conrad Lugauer drar vissa paralleller med topphästen Spartan Kronos men trycker på att det är en bit kvar till de verkliga höjderna.
Valacken har aldrig förlorat ett felfritt lopp. I den senaste starten galopperade han kanske bort segern i ett lopp ingående i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla där hästen föll ut i travet den sista biten.
Hästen har fått besöka veterinären efter det och intrycket på onsdagen bådar gott. Conrad Lugauer körde sig till ledningen tidigt med Harran Boko och bara brakade undan.
Seger på en inte helt snabb bana på tiden 1.14,0 över 2140 meter med bilstart. Kvällens verkliga "storis" på V86, spelad på 75 procent.

- Han var stark och rejäl hela loppet - det är inte ofta man vinner lopp på det här sättet. Det är en talang det här som är utrustad med extrem snabbhet och bra styrka. Hästen är…ja, lite crazy också. Alltså en sådan attityd som ofta riktigt bra hästar har, sa Conrad Lugauer.
Tidigare SHL-spelaren Simon Mitman äger hästen tillsammans med sin pappa. Simon Mitman valde att sluta med ishockeyn för en karriär inom travet och jobbar nu i stallet hos Conrad Lugauer.

Amatörers jubel

Hemma-amatörerna hade en fin kväll på Åby.
Mats Olsson tränar stoet Save Our Souls som nu tog andra raka med sonen Klas i sulkyn. I förra starten vann duon ett lopp på Grand Slam 75. Nu spårade välkörande Klas Olsson ett sprinterlopp runt om bekvämt tillbakalutad.

Amatören Tony Löfqvist triumferade i V86-5, ett långlopp för hästar som hade tjänat upp till 135 000 kronor. Robert Bergh körde sig till ledningen tidigt med storfavoriten Aperfectdream men fick problem över upploppet. I stället gled Vikings Preacher ut från ledarryggen framlotsad av Peter Ingves och spurtade till knapp seger på målfoto mot Federal Agent som dök på open stretch.
- Derbydrömmen lever! sadeTony Löfqvist från Åby som showade efter loppet.

Heiskanen drog skorna

Veijo Heiskanen vann det fjärde loppet på Åby med Puccy Italia som köptes till Sverige från Italien i fjol. Nio år gammal var det dags att springa utan skor för första gången för hästen.
Första segern i åttonde starten för tränaren och ägaren Veijo Heiskanen.
- Det är väl ingen gulddivisionshäst men i sådana här sammanhang duger han bra, sa Åbytränaren.

”Han bara leker” sa Kontio
Åby delade på V86-omgången med Solvalla och på huvudstadsbanan var det en häst från Timo Nurmos stjärnfyllda stall som stal showen.

Arch Lane är en häst som Timo Nurmo har höga tankar om. Fyraåringen är obesegrad efter onsdagen efter fyra starter och segerreceptet Jorma Kontio använde sig av var samma som tidigare. Kontio körde sig tidigt till ledningen och lät hästen kliva undan till seger i lite klassig och typiskt opolerad stil.
- Han bara leker som det är nu, sa Kontio.
Superhästen Readly Express ägare Rolf Andersson rår om även den här.

Dubbelt Goop

Björn Goop tog två segrar som tränare men var inte själv närvarande på Solvalla.
Joe Martini vann ett klass I-lopp i V75 i november och föder sig bra. Björn Goop hade lånat ut den starke sexåringen till Carl-Johan Jepson på Solvalla och det blev en seger med plus i kanten.
Stefan Melanders jänkare Diceman fick bestämma i ledningen men kunde inte freda sig i ett snabbt avslut där Joe Martini fick runda fram utvändigt genom den sista kurvan och krigade ner ledarhästen till knapp seger.

Mera Björn Goop blev det i loppet efter då Kaj Widell såg till att sno år sig ledningen i den första kurvan med Rose Garden och hålla till mål. Favoritspelade Barbara L.Hanover hamnde en bit bak och fick dra tåget först i tredjespår sista 900 meterna.

Kvällens enda skräll kom i den sista avdelningen på Solvalla där Bollnäshästen I'll Fixit spurtade till seger längst ut i banan för Ulf Eriksson. Krister Jakobsson tränar denne enprocentare på V86-spelet.
Åtta rätt på V86 delade ut 121 044 kronor. Sju rätt gav 576 kronor och sex rätt 44 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

 

Onsdag 4 april 2018


Kihlmans V86-Tips

Conrad Lugauer kör en V86-Spik = Harran Boko

V86-1...5 Harran Boko
V86-2...4-6-8
V86-3...2-3-5-6-8
V86-4...1-3-10
V86-5...2-5-7-12
V86-6...2 Arch Lane
V86-7...1-3-8-9-10
V86-8...2-5-12
2700 rader =675 krJorma Kontio kör en V86-Spik = Arch Lane

Inför V86: Lugauer om sitt superlöfte - "Vinner felfri"

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-04-03 19:42

Han är är obesegrad felfri och har imponerat stort med bland annat svenskt rekord i vinter.
Harran Boko är en ny topphäst hos Conrad Lugauer och som blir storfavorit i V86.
- Han har jättehög kapacitet och felfri vinner han, säger Lugauer.


Jägersro-tränaren har ett nytt superlöfte på gång i fyraårige Harran Boko. Hästen har vunnit fem lopp på åtta starter och i de andra tre har det blivit galopp. Han har visat fartresurser utöver det vanliga och slog nytt svenskt rekord i mitten av december när han vann med halva upploppet i Gävle på tiden 1.14,7 över 2640 meter voltstart.
- Det är en oerhört intressant häst. Jag har tränat flera riktigt bra hästar som har gått långt och det hoppas jag att Harran Boko också gör. Han har visat jättehög kapacitet, säger Conrad Lugauer.

”Är fruktansvärt tävlingsinriktad”
Apropå riktigt bra hästar som Lugauer har tränat eller tränar så kan nämnas stjärnor som Copper Beech, Gareth Boko, Spartan Kronos och Calvin Borel.
Hur bra är Harran Boko i förhållande till dem?

- Man kan inte jämföra dem med varandra, för de är olika karaktärer. Spartan Kronos sprang 1.12 redan som treåring och de som du nämnde har tjänat mycket pengar och varit med länge medan Harran Boko fortfarande är färsk. Men Harran har gått svenskt rekord mitt i vintern med broddar i sin femte start i livet, så det talar för sig självt.
- Kapacitetsmässigt är han nästan lika bra som Spartan Kronos, men jag tror nog att Spartan ligger lite före. De är två helt olika hästar. Harran Boko är fruktansvärt tävlingsinriktad medan Spartan är en häst som kan vara lite bekväm ibland. Spartan tränar inte gärna medan Harran tränar jättegärna.

Galopperade bort 300 000 kronor
I senaste starten strulade dock Harran Boko till det för sig. Han gick i ledningen och var på väg mot segern i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla när han plötsligt galopperade kort före mål. Därmed gick segerchecken på 300 000 kronor upp i rök. Harran Boko har heller inte tävlat sedan den starten den 30 januari.
- Det var tråkigt det som hände, men hästen bröt ner lite helt plötsligt och krängde till. Därför kom galoppen. Förmodligen hade han vunnit annars och kanske gått en 1.12-tid. Han är fortfarande en unghäst som är orutinerad och hade en ny kusk bakom sig. Det var inte Christoffers fel men han missuppfattade hästen lite och var inte beredd på det beteendet.
- Så fort en häst galopperar tänker man att hade man kunnat göra något annat. Så är det i alla sporter överhuvudtaget att missar du målet så tänker man att kunde man ha gjort något annorlunda.

”Känns stark och bra – jättefin”
- Hästen åkte till veterinären efteråt och blev behandlad men det var inga stora grejer. Han fick jogga i fyra veckor och sedan har vi tränat på som vanligt.
Hur känns Harran Boko i träningen och har du kört något snabbare jobb?
- Han känns stark och bra och är redo för säsongen nu. För tio dagar sedan körde jag 1.15 i två varv inne på Jägersro med honom och var jättenöjd. Hästen känns jättefin, säger Lugauer.
Harran Boko är storfavorit i onsdagens V86-omgång där han startar i V86-1 på Åby. Tränare Lugauer tror på vinst – om hästen sköter sig.
- Jag förstår att hästen blir favorit när han har gått de tiderna han har gjort i vinter och varit så bra vid segrarna. Om han går felfritt, då vinner han. Det blir aluminiumskor runt om, säger Conrad Lugauer.

Michael Carlsson, Kanal 75

Inför V86: Zukanovic har gjort sitt

 

- Han har tränat på hela vintern och jag tycker att han har blivit starkare. Åbytränaren Admir Zukanovic om Gizmo de Veluwe. Foto: Mikael Wikner Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-02 10:51 Senast ändrad: 2018-04-02 10:52

Åbytränaren Admir Zukanovic har putsat klart.
En skada satte stopp för Gizmo de Veluwe under fyraåringssäsongen i fjol.
Nio månader senare är hästen redo för comeback.
- Det går inte att göra mycket mer i träningen, utan den lilla pricken över i:et får komma med lopp i kroppen, säger Zukanovic inför onsdagens V86-start.


Gizmo de Veluwe (V86-7) inledde sin karriär med tre raka segrar. Årsdebuten förra året slutade även den med en fullträff och säsongen såg ut att bli lovande.
- Man såg att hästen var på väg att slå sig in i det bättre skiktet bland fyraåringarna. Han sprang 12-tider full väg och slog hästar som Masterglide – honom slog han två gånger från dödens – så han var på väg åt rätt håll, minns Admir Zukanovic.
Men istället för fortsatta tävlingar blev det otaliga besök hos veterinären.
- Han ådrog sig en hälta i somras som det tog tid att hitta orsaken till. Han var halt i trav men vi hittade inte något när vi gick igenom de sedvanliga undersökningarna som röntgen, bedövning och ultraljud, berättar Stall Dencos tränare och fortsätter:
- När vi hade gjort allt vi kunnat tänka oss, och allt man kan göra på en vanlig klinik, rekommenderade veterinären oss att boka tid på ett större djursjukhus. Så vi åkte till Köpenhamn. Där sprutade de in kontrastvätska för att göra en specialröntgen och då hittade de orsaken: han hade en spricka i nackkotan.

”Avslutar starkt”
Efter medicin och vila är den nu femårige hingsten på banan igen.
- Han har tränat på hela vintern och jag tycker att han har blivit starkare. Han är en stor häst, men han har blivit ännu grövre och fått mer muskler. Vi har tränat på rätt så hårt men vi får anta att han behöver lopp i kroppen, det ska bli spännande att se comebacken, säger Admir Zukanovic.
Vilka är förväntningarna?
- Att han gör ett bra lopp och avslutar starkt så att man ser att man haft rätt känsla efter träning och att han är på väg åt rätt håll.

Debut över sprint

På onsdag gör Gizmo de Veluwe sin första start på drygt nio månader. I comebacken blir det också debut över sprinterdistans, från ett tredjespår.
- Det är nog inte hans mest optimala distans, så han kanske tappar lite från start men det får han ta igen i slutet. Han kan säkert komma ner någonstans i andraspår och få en bra resa. Taktiken överlämnar jag till Stefan (Söderkvist) men skulle han mot förmodan nå ledning får han gärna köra där, resonerar Admir Zukanovic som kommer till Åbytravet med en väl förberedd häst.
- Han har tränat på utan anmärkning och har känts stark och rejäl i jobben. Det går inte att göra mycket mer i träningen utan den lilla pricken över i:et får komma med lopp i kroppen.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

Tisdag 3 april 2018

Våren på G ? i slutet på veckan ?
 

Inför V75/jackpot: Nurmos gör spännande ändringar i finalerna

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-04-03 00:29 Senast ändrad: 2018-04-03 00:53

Dubbelseger på V75 i lördags och hetast inför finalerna på Solvalla.
Timo Nurmos har åtta hästar till start, däribland Zenit Brick och Sir Ratzeputz som jagar en plats i Olympiatravet.
Nu avslöjar han vilken V75-vinnare som pullade i mål senast, vilka som har fått drömläge, samt delger flera balans- och utrustningsändringar.
- Jag tror att jag lättar Zenit Brick i balansen nu och kör barfota bak, säger Nurmos.


Solvalla-tränaren har fortsatt knallform på stallet och hästarna vinner i vart tredje lopp som de startar i. I lördags blev det en dubbelseger i V75 på Romme genom Ile Saint Louis och Globalsatisfaction. Dessutom var Zenit Brick mycket tapper som tvåa från dödens i den första uttagningen till Olympiatravet.
I och med dessa framgångar passerade Nurmos tio miljoner kronor i inkörda pengar i år och han toppar överlägset den allsvenska tränarligan med 10,3 miljoner kronor inkört.
- Det är mycket bra. Hästarna har varit friska och tagit åt sig träningen på rätt sätt. De är starka och vill springa, säger Nurmos när vi når honom under måndagskvällen.

”Fantastiskt bra – nytt topplopp”
Zenit Brick föll alltså med flaggan i topp som tvåa bakom On Track Piraten efter att ha gjort grovjobbet utvändigt om ledande Digital Ink. På lördag är det dags för guldfinalen och samtidigt den andra deltävlingen till Olympiatravet. Björn Goop är avstängd och istället sitter Örjan Kihlström upp bakom Zenit Brick som lottades till innerspår bakom startbilen.

- Zenit Brick (V75-3) var fantastiskt bra och gjorde ett nytt topplopp. Det är inte lätt att vinna från dödens i gulddivisionen och nu har han gått utvändigt två gånger i rad och blivit tvåa och bara slagen av en som smugit med. Jag tycker att de här är ett par av hans bästa lopp som hästen har gjort i karriären, säger Timo Nurmos.
- Hästen har utvecklats väldigt mycket, framförallt mentalt, och jag kommer inte ihåg när han gjorde ett dåligt lopp senast. Nu är det innerspår precis som han hade för tre starter sedan och då gick det bra. Han kom ut och vann. Men man vet aldrig var man hamnar nu. Hästen kan öppna snabbare än han har visat men kuskarna har inte laddat med honom. Jag tror att jag kommer att lätta honom i balansen den här gången och köra barfota bak om banan är fin. Det var länge sedan och det känns som att det är dags. Vanlig vagn och inga övriga ändringar. Självklart har han bra chans om han kommer till.

”Väldigt fin form – läget perfekt”

Du har även med Sir Ratzeputz från spår två i guldfinalen. Kommentar?

- Sir Ratzeputz (V75-3)
var otroligt bra som tvåa i Mantorp och var jättefin i ett jobb i dag (måndag). Erik peppade upp hästen senast som blev lite för vass och han ville heller inte ta upp honom. Normalt sett pullar aldrig Sir Ratzeputz för han är en ganska snäll häst att köra. Han är i väldigt fin form och läget med spår två är perfekt och han visade senast att han kan öppna bra. Barfota runt om och jänkarvagn som senast.
Om du jämför och beskriver dina två guldhästar, vad säger du då?

- Det är två olika typer av hästar. Sir Ratzeputz är mer en speedig häst medan Zenit Brick är mer stark och kan gå länge i hårt tempo. Han är stenhård och klarar tuffa upplägg. Det kan bli positioner som avgör vem av dem som är först i mål.

”Hade vunnit med tidigare lucka – okörd i mål”
Timo Nurmos har ytterligare sex hästar till start i lördagens V75-finaler på Solvalla. En omgång som kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 54 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Nurmos lämnar värdefull information vad gäller balans- och utrustningsändringar. Han berättar även vem av hästarna som pullade i mål med gott om krafter kvar vid V75-segern senast.
- Faye Bros (V75-1) satt fast för länge senast och hade hon fått luckan tidigare hade hon vunnit. Hon var helt okörd i mål. Hästen har kommit i form nu med ett par lopp i kroppen men det var väldigt synd på läget här. Spår åtta över 1600 meter är mycket svårt. Barfota runt om och jänkarvagn.
- Ile Saint Louis (V75-2) har gjort karriärens två bästa lopp senast och näst senast. Hon var värd att få vinna V75 i lördags efter att ha varit riktigt bra efter ett tufft lopp gången innan i Halmstad. Hästen har utvecklats mycket och blivit starkare. Det var mycket bra gjort att vinna från dödens senast. Nu är läget perfekt med innerspår för hon är snabb ut och bäst i ledningen. Barfota runt om igen och vanlig vagn och jag måste vara optimist.

”Pullade i mål med propparna kvar”
- Linus Boy (V75-5)
fick ett tufft lopp i dödens senast och var ursäktad. Han hade varit förkyld innan dess och stått över lite och har säkert gått mycket framåt med det loppet i kroppen. Läget är bra och hästen är snabb ut. Det är ett tufft lopp men jag tror att han gör en bra insats. Skor runt om och vanlig vagn som tidigare.
- Globalsatisfaction (V75-5) vann lätt med krafter kvar i lördags och Ulf Ohlsson sa att hästen pullade i mål med propparna kvar. Det har han nytta av nu när det bara är sex dagar till finalen. Hästen var mycket bra vid V75-segern gången innan i Eskilstuna och hade krafter kvar då också trots att han gick utvändigt. Även i comebacken var han inte tom i mål men kom lite för sent där. Han är snart i högsta klassen och har kommit tillbaka bra efter det långa uppehållet. Anledningen till det var att han hade haft problem med en kota och även blivit opererad i halsen. Väldigt synd på läget med spår tolv i en final, alla vet att det svårt därifrån. Han gick med helstängt huvudlag och barfota runt om senast. Nu blir det återigen barfota runt om men han kommer inte att gå med helstängt från det här spåret. Det blir något annat huvudlag som jag vill fundera lite på. Vanlig vagn igen.

”Har fått ett önskespår – barfota och ryckhuva nu”
- Aventador S.F. (V75-6)
var tvåa i V75 senast på en 1.12-tid och gjorde det mycket bra. Hästen har gått bra hela tiden men är orutinerad och har inte gjort så många starter. Han har vunnit vartannat lopp och är under utveckling. Senast gick han barfota runt om och jänkarvagn för första gången och det blir samma igen. Även han har fått spår tolv i en final vilket drar ner möjligheterna.

- Erik Sting (V75-7) är mycket fint i ordning och vann med krafter kvar senast. Han har varit fin länge men haft lite otur och galopperat i starten och så. Nu har han fått ett mycket bra läge, ett önskespår, för han är mycket snabb ut om kusken vill ladda. Han gick med fast huva i Mantorp senast men nu tror jag att han kommer att gå med ryckhuva. Sedan blir det eventuellt barfota runt om ifall banan är fin och det är inte omöjligt att vi testar att värma i jänkarvagn så får vi se hur det blir till loppet. Han måste räknas med bra chans, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75

Måndag 2 april 2018

Allsvenska kuskligan: Kör mest – vinner mest

 

Kuskchampion Ulf Ohlsson. Foto av  Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2018-04-02 09:32 Senast ändrad: 2018-04-02 09:36

Ulf Ohlsson är den av toppkuskarna i landet som kör flest lopp. I förra veckan var han återigen den som också fick segerdefilera flest gånger.
Tio segrar blev det varav två inom V75 - tillsammans med Catarina Lundströms Sir Q.C. och Timo Nurmos GlobalSatisfaction.


Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 74-53-50
2. Jorma Kontio, Solvalla, 48-29-25
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 36-37-34
4. Peter Untersteiner, Halmstad, 35-17-15
5. Björn Goop, Färjestad, 32-25-20
6. Johan Untersteiner, Halmstad, 32-22-17
7. Kaj Widell, Solvalla, 31-18-26
8. Örjan Kihlström, Solvalla, 30-32-24
9. Peter Ingves, Halmstad, 27-13-23
10. Kim Eriksson, Mantorp, 26-23-15
11. Ulf Eriksson, Bollnäs, 23-26-29
12. Stefan Söderkvist, Åby, 22-19-11
13. Robert Bergh, Åby, 22-9-9
14. Johnny Takter, Jägersro, 21-18-16
15. Nicklas Westerholm, Romme, 20-26-17
(Siffror till och med 1 april)

Kanal 75

 

V75: Omöjlige Piraten mot fjärde raka olympiafinalen

 

Olympiern Anna Lindberg var på plats på Rommetravet och fick dela ut pris till Hans R Strömberg och "sin häst" On Track Piraten. Foto: Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-01 19:48 Senast ändrad: 2018-04-02 07:45

Dalarnas fyrbente hjälte har varit med i Olympiatravets final de tre senaste åren.
På påskdagen säkrade tioårige On Track Piraten sin fjärde finalplats i storloppet.
4 155 personer kom till Rommetravet och fick se Hans R Strömberg ta emot pris av hästens fadder, förra simhopparen Anna Lindberg.


Rommeheatet över 2140 meter kördes som den tredje V75-avdelningen på Rommetravet på söndagen.
Det var också Olympiatravets första deltävling och vrålet från publiken när On Track Piraten säkrade en plats i fältet på Åby 28 april blev minnesvärt.
Det stod och vägde hela upploppet och det var först i de sista stegen tioåringen kunde slå klorna i favoriten Zenit Brick och ledaren Digital Ink.
On Track Piraten har nu tagit 27 segrar på V75 och tangerar därmed värmländske Callits segerrekord bland varmbloden i travets elitserie.
Efter downperiod i höstas trodde många att hästen passerat sitt bästa.
- Jag har då aldrig tvivlat. Det är jättestort att få vinna så här på Romme där han alltid går bra. En fantastisk häst som levererar hela tiden…det går inte att vara annat än tacksam, sa Hans R Strömberg i vinnarcirkeln.

Stort jubel
On Track Piraten hade spår ett bakom bilen och Rättvikstränarens plan var att försvara innerspåret. Robert Bergh kunde dock ganska lätt glida till ledningen och tilläts bestämma första varvet till beskedliga 1.14,5 med Digital Ink.
Björn Goop gled snabbt fram med favoriten Zenit Brick och på den sista bortre långsidan skruvades tempot upp då Robert Bergh försökte göra utvändige konkurrenten mör.
Bakom skuggade Hans R Strömberg som passade på att backa och lyfta ut i luckan som uppstod 500 meter från mål och hästen med nio liv klarade lite oväntat av att kriga ner tätduon.
Stort jubel utbröt när On Track Piraten stack nosen först.

- Jag trodde inte att han skulle rå på dom, för de hade ju fått bestämma lite där framme. Men han var jättestark alltså. Hästen går in sin hage med en kompis och gör inte så mycket mellan starterna. Så livet leker för både han och mig och alla runt omkring, sa den populäre segerherren i den gula dressen.

Månprinsen värst som vanligt

Elva år gammal lär Månprinsen A.M. ha ett ännu ett toppår framför sig. Kungen bland kallbloden lekte under dagen hem en final i Dubbelcupen för sin tränare Gunnar Melander. Månprinsen hade tillägg att hämta in och Melander valde den här gången att lyfta ut sin häst i tredjespår 900 meter från mål. Elvaåringen såg ut som en vinnare redan när han kom fram i spåren 600 meter från mål några hack utanför ledande Eldvin och i dödens gående Smedheim Solan.
Segermarginalen skrevs till sju längder och det fanns en hel del krafter sparade på 1.23,2 över 2180 meter.
- Han bara stack undan, det var åkandes som man säger. Det är en fantastisk häst! sa Gunnar Melander som avslöjade att kallblodskungen har två tänkbara lopp framöver: ett V86-lopp på Bergsåker 11 april och Vårbjörken på Umåker V75 lördagen 21 april.
- Sedan siktar vi naturligtvis mot sista helgen i maj, sa Gunnar Melander syftande på Elitkampen på Solvalla.

Oanseligt krutpaket


En grovjobbare med en något ansträngd stil stod för en av dagens bästa prestationer i silverdivisionen.
GlobalSatisfaction hade inte startat på ett år på grund av skada då han fick börja tävla igen i februari. Sexåringen ser inte särskilt bra ut från sidan men är uppenbarligen riktigt bra.
Under söndagen bärgades andra raka segern i V75 från positionen utvändigt ledaren. Körande Ulf Ohlsson körde bara undan med några retfulla längder den sista biten. Ett krutpaket.
- Det är inte lätt att vinna från dödens och nu har han gjort det två gånger i rad. Jag har sagt hela tiden att det blir en guldhäst. Nu är han klar för silverfinalen på Solvalla i alla fall och sedan får vi se hur utvecklingen blir, sa Timo Nurmos.

I övrigt noterade vi att…

…den lägsta klassen (klass II) vanns av Djorkaeff Sisu med Erik Adielsson i sulkyn. Svante Båth tränar femåringen som fick gå med i rygg i tredjespår på den sista bortre långsidan från fjärdeparet utvändigt och vann ett ganska ihåligt lopp med många galopper.
- Han har lite problem med tekniken och jag vill lyfta fram hästen som verkligen fick koncentrera sig för att hålla ihop travet sista 200, kommenterade Erik Adielsson.

…en riktigt bra insats ledde till seger i stoloppet på V75-kupongen. Jorma Kontio körde Timos Nurmos Ile Saint Louis och såg till att styra upp i dödspositionen varvet från mål. Efter att ha knäckt ledaren var stoet ett tag slagen av överraskningen Diamond Of’Em på upploppet men sträckte ärligt på sig sista biten. Storfavoriten Well Done La Marc fastlåst.


…Ulf Ohlsson tog en dubbelseger på V75. Efter en galoppfylld inledning gjorde han slag i saken direkt från bakspåret med favoriten Sir Q.C. och dök till ledningen 1400 meter till mål. Catarina Lundströms häst skulle visa sig helt överlägsen.

…det inte var något snack om att Axevallatränaren Ulf Stenströmers Handsome Brad var bästa hästen i det avslutande bronsloppet. Carl-Johan Jepson satt bakom.
…sju rätt denna omgång med samlade miljoner delade ut 2398 kronor, sex rätt blev värt 23 kronor och i kolumnen för fem lyste ordet jackpot. Pengarna flyttas vidare till V75-omgången på Solvalla lördagen den 7 april då en ensam vinnare kan bli minst 54 miljoner kronor rikare.

Mikael Wikner, Kanal 75

Söndag 1 april 2018


Kihlmans V75-Tips - Romme

En bra V75-Spik = Månprinsen A.M.

V75-1...6 Månprinsen A.M.
V75-2...1-3-4-5-6-7-9
V75-3...1-3-5-9
V75-4...6-7-8-11-12-13-15
V75-5...5 Globalsatisfaction
V75-6...3-6-10
V75-7...1-2-9
1764 rader = 882 krEn bra V75-Spik = Globalsatisfaction