Välkommen


     
     
     
     
     
     
   


 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring ALN 08-366 480 när det gäller att beställa bilder
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTO i samarbete med ALNNär det gäller trav klicka här >>>>>>>>


     

 

 

 


Foto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


OBS. All bilder i nedanstående "blogg" är skyddade av upphovsrätten och tillhör
Kihlmans/Foto och ALN

Onsdag 4 april 2018

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.se

Kihlmans V86-Tips

Conrad Lugauer kör en V86-Spik = Harran Boko

V86-1...5 Harran Boko
V86-2...4-6-8
V86-3...2-3-5-6-8
V86-4...1-3-10
V86-5...2-5-7-12
V86-6...2 Arch Lane
V86-7...1-3-8-9-10
V86-8...2-5-12
2700 rader =675 krJorma Kontio kör en V86-Spik = Arch Lane

Inför V86: Lugauer om sitt superlöfte - "Vinner felfri"

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-04-03 19:42

Han är är obesegrad felfri och har imponerat stort med bland annat svenskt rekord i vinter.
Harran Boko är en ny topphäst hos Conrad Lugauer och som blir storfavorit i V86.
- Han har jättehög kapacitet och felfri vinner han, säger Lugauer.


Jägersro-tränaren har ett nytt superlöfte på gång i fyraårige Harran Boko. Hästen har vunnit fem lopp på åtta starter och i de andra tre har det blivit galopp. Han har visat fartresurser utöver det vanliga och slog nytt svenskt rekord i mitten av december när han vann med halva upploppet i Gävle på tiden 1.14,7 över 2640 meter voltstart.
- Det är en oerhört intressant häst. Jag har tränat flera riktigt bra hästar som har gått långt och det hoppas jag att Harran Boko också gör. Han har visat jättehög kapacitet, säger Conrad Lugauer.

”Är fruktansvärt tävlingsinriktad”
Apropå riktigt bra hästar som Lugauer har tränat eller tränar så kan nämnas stjärnor som Copper Beech, Gareth Boko, Spartan Kronos och Calvin Borel.
Hur bra är Harran Boko i förhållande till dem?

- Man kan inte jämföra dem med varandra, för de är olika karaktärer. Spartan Kronos sprang 1.12 redan som treåring och de som du nämnde har tjänat mycket pengar och varit med länge medan Harran Boko fortfarande är färsk. Men Harran har gått svenskt rekord mitt i vintern med broddar i sin femte start i livet, så det talar för sig självt.
- Kapacitetsmässigt är han nästan lika bra som Spartan Kronos, men jag tror nog att Spartan ligger lite före. De är två helt olika hästar. Harran Boko är fruktansvärt tävlingsinriktad medan Spartan är en häst som kan vara lite bekväm ibland. Spartan tränar inte gärna medan Harran tränar jättegärna.

Galopperade bort 300 000 kronor
I senaste starten strulade dock Harran Boko till det för sig. Han gick i ledningen och var på väg mot segern i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla när han plötsligt galopperade kort före mål. Därmed gick segerchecken på 300 000 kronor upp i rök. Harran Boko har heller inte tävlat sedan den starten den 30 januari.
- Det var tråkigt det som hände, men hästen bröt ner lite helt plötsligt och krängde till. Därför kom galoppen. Förmodligen hade han vunnit annars och kanske gått en 1.12-tid. Han är fortfarande en unghäst som är orutinerad och hade en ny kusk bakom sig. Det var inte Christoffers fel men han missuppfattade hästen lite och var inte beredd på det beteendet.
- Så fort en häst galopperar tänker man att hade man kunnat göra något annat. Så är det i alla sporter överhuvudtaget att missar du målet så tänker man att kunde man ha gjort något annorlunda.

”Känns stark och bra – jättefin”
- Hästen åkte till veterinären efteråt och blev behandlad men det var inga stora grejer. Han fick jogga i fyra veckor och sedan har vi tränat på som vanligt.
Hur känns Harran Boko i träningen och har du kört något snabbare jobb?
- Han känns stark och bra och är redo för säsongen nu. För tio dagar sedan körde jag 1.15 i två varv inne på Jägersro med honom och var jättenöjd. Hästen känns jättefin, säger Lugauer.
Harran Boko är storfavorit i onsdagens V86-omgång där han startar i V86-1 på Åby. Tränare Lugauer tror på vinst – om hästen sköter sig.
- Jag förstår att hästen blir favorit när han har gått de tiderna han har gjort i vinter och varit så bra vid segrarna. Om han går felfritt, då vinner han. Det blir aluminiumskor runt om, säger Conrad Lugauer.

Michael Carlsson, Kanal 75

Inför V86: Zukanovic har gjort sitt

 

- Han har tränat på hela vintern och jag tycker att han har blivit starkare. Åbytränaren Admir Zukanovic om Gizmo de Veluwe. Foto: Mikael Wikner Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-02 10:51 Senast ändrad: 2018-04-02 10:52

Åbytränaren Admir Zukanovic har putsat klart.
En skada satte stopp för Gizmo de Veluwe under fyraåringssäsongen i fjol.
Nio månader senare är hästen redo för comeback.
- Det går inte att göra mycket mer i träningen, utan den lilla pricken över i:et får komma med lopp i kroppen, säger Zukanovic inför onsdagens V86-start.


Gizmo de Veluwe (V86-7) inledde sin karriär med tre raka segrar. Årsdebuten förra året slutade även den med en fullträff och säsongen såg ut att bli lovande.
- Man såg att hästen var på väg att slå sig in i det bättre skiktet bland fyraåringarna. Han sprang 12-tider full väg och slog hästar som Masterglide – honom slog han två gånger från dödens – så han var på väg åt rätt håll, minns Admir Zukanovic.
Men istället för fortsatta tävlingar blev det otaliga besök hos veterinären.
- Han ådrog sig en hälta i somras som det tog tid att hitta orsaken till. Han var halt i trav men vi hittade inte något när vi gick igenom de sedvanliga undersökningarna som röntgen, bedövning och ultraljud, berättar Stall Dencos tränare och fortsätter:
- När vi hade gjort allt vi kunnat tänka oss, och allt man kan göra på en vanlig klinik, rekommenderade veterinären oss att boka tid på ett större djursjukhus. Så vi åkte till Köpenhamn. Där sprutade de in kontrastvätska för att göra en specialröntgen och då hittade de orsaken: han hade en spricka i nackkotan.

”Avslutar starkt”
Efter medicin och vila är den nu femårige hingsten på banan igen.
- Han har tränat på hela vintern och jag tycker att han har blivit starkare. Han är en stor häst, men han har blivit ännu grövre och fått mer muskler. Vi har tränat på rätt så hårt men vi får anta att han behöver lopp i kroppen, det ska bli spännande att se comebacken, säger Admir Zukanovic.
Vilka är förväntningarna?
- Att han gör ett bra lopp och avslutar starkt så att man ser att man haft rätt känsla efter träning och att han är på väg åt rätt håll.

Debut över sprint

På onsdag gör Gizmo de Veluwe sin första start på drygt nio månader. I comebacken blir det också debut över sprinterdistans, från ett tredjespår.
- Det är nog inte hans mest optimala distans, så han kanske tappar lite från start men det får han ta igen i slutet. Han kan säkert komma ner någonstans i andraspår och få en bra resa. Taktiken överlämnar jag till Stefan (Söderkvist) men skulle han mot förmodan nå ledning får han gärna köra där, resonerar Admir Zukanovic som kommer till Åbytravet med en väl förberedd häst.
- Han har tränat på utan anmärkning och har känts stark och rejäl i jobben. Det går inte att göra mycket mer i träningen utan den lilla pricken över i:et får komma med lopp i kroppen.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

Tisdag 3 april 2018

Våren på G ? i slutet på veckan ?
 

Inför V75/jackpot: Nurmos gör spännande ändringar i finalerna

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-04-03 00:29 Senast ändrad: 2018-04-03 00:53

Dubbelseger på V75 i lördags och hetast inför finalerna på Solvalla.
Timo Nurmos har åtta hästar till start, däribland Zenit Brick och Sir Ratzeputz som jagar en plats i Olympiatravet.
Nu avslöjar han vilken V75-vinnare som pullade i mål senast, vilka som har fått drömläge, samt delger flera balans- och utrustningsändringar.
- Jag tror att jag lättar Zenit Brick i balansen nu och kör barfota bak, säger Nurmos.


Solvalla-tränaren har fortsatt knallform på stallet och hästarna vinner i vart tredje lopp som de startar i. I lördags blev det en dubbelseger i V75 på Romme genom Ile Saint Louis och Globalsatisfaction. Dessutom var Zenit Brick mycket tapper som tvåa från dödens i den första uttagningen till Olympiatravet.
I och med dessa framgångar passerade Nurmos tio miljoner kronor i inkörda pengar i år och han toppar överlägset den allsvenska tränarligan med 10,3 miljoner kronor inkört.
- Det är mycket bra. Hästarna har varit friska och tagit åt sig träningen på rätt sätt. De är starka och vill springa, säger Nurmos när vi når honom under måndagskvällen.

”Fantastiskt bra – nytt topplopp”
Zenit Brick föll alltså med flaggan i topp som tvåa bakom On Track Piraten efter att ha gjort grovjobbet utvändigt om ledande Digital Ink. På lördag är det dags för guldfinalen och samtidigt den andra deltävlingen till Olympiatravet. Björn Goop är avstängd och istället sitter Örjan Kihlström upp bakom Zenit Brick som lottades till innerspår bakom startbilen.

- Zenit Brick (V75-3) var fantastiskt bra och gjorde ett nytt topplopp. Det är inte lätt att vinna från dödens i gulddivisionen och nu har han gått utvändigt två gånger i rad och blivit tvåa och bara slagen av en som smugit med. Jag tycker att de här är ett par av hans bästa lopp som hästen har gjort i karriären, säger Timo Nurmos.
- Hästen har utvecklats väldigt mycket, framförallt mentalt, och jag kommer inte ihåg när han gjorde ett dåligt lopp senast. Nu är det innerspår precis som han hade för tre starter sedan och då gick det bra. Han kom ut och vann. Men man vet aldrig var man hamnar nu. Hästen kan öppna snabbare än han har visat men kuskarna har inte laddat med honom. Jag tror att jag kommer att lätta honom i balansen den här gången och köra barfota bak om banan är fin. Det var länge sedan och det känns som att det är dags. Vanlig vagn och inga övriga ändringar. Självklart har han bra chans om han kommer till.

”Väldigt fin form – läget perfekt”

Du har även med Sir Ratzeputz från spår två i guldfinalen. Kommentar?

- Sir Ratzeputz (V75-3)
var otroligt bra som tvåa i Mantorp och var jättefin i ett jobb i dag (måndag). Erik peppade upp hästen senast som blev lite för vass och han ville heller inte ta upp honom. Normalt sett pullar aldrig Sir Ratzeputz för han är en ganska snäll häst att köra. Han är i väldigt fin form och läget med spår två är perfekt och han visade senast att han kan öppna bra. Barfota runt om och jänkarvagn som senast.
Om du jämför och beskriver dina två guldhästar, vad säger du då?

- Det är två olika typer av hästar. Sir Ratzeputz är mer en speedig häst medan Zenit Brick är mer stark och kan gå länge i hårt tempo. Han är stenhård och klarar tuffa upplägg. Det kan bli positioner som avgör vem av dem som är först i mål.

”Hade vunnit med tidigare lucka – okörd i mål”
Timo Nurmos har ytterligare sex hästar till start i lördagens V75-finaler på Solvalla. En omgång som kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 54 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Nurmos lämnar värdefull information vad gäller balans- och utrustningsändringar. Han berättar även vem av hästarna som pullade i mål med gott om krafter kvar vid V75-segern senast.
- Faye Bros (V75-1) satt fast för länge senast och hade hon fått luckan tidigare hade hon vunnit. Hon var helt okörd i mål. Hästen har kommit i form nu med ett par lopp i kroppen men det var väldigt synd på läget här. Spår åtta över 1600 meter är mycket svårt. Barfota runt om och jänkarvagn.
- Ile Saint Louis (V75-2) har gjort karriärens två bästa lopp senast och näst senast. Hon var värd att få vinna V75 i lördags efter att ha varit riktigt bra efter ett tufft lopp gången innan i Halmstad. Hästen har utvecklats mycket och blivit starkare. Det var mycket bra gjort att vinna från dödens senast. Nu är läget perfekt med innerspår för hon är snabb ut och bäst i ledningen. Barfota runt om igen och vanlig vagn och jag måste vara optimist.

”Pullade i mål med propparna kvar”
- Linus Boy (V75-5)
fick ett tufft lopp i dödens senast och var ursäktad. Han hade varit förkyld innan dess och stått över lite och har säkert gått mycket framåt med det loppet i kroppen. Läget är bra och hästen är snabb ut. Det är ett tufft lopp men jag tror att han gör en bra insats. Skor runt om och vanlig vagn som tidigare.
- Globalsatisfaction (V75-5) vann lätt med krafter kvar i lördags och Ulf Ohlsson sa att hästen pullade i mål med propparna kvar. Det har han nytta av nu när det bara är sex dagar till finalen. Hästen var mycket bra vid V75-segern gången innan i Eskilstuna och hade krafter kvar då också trots att han gick utvändigt. Även i comebacken var han inte tom i mål men kom lite för sent där. Han är snart i högsta klassen och har kommit tillbaka bra efter det långa uppehållet. Anledningen till det var att han hade haft problem med en kota och även blivit opererad i halsen. Väldigt synd på läget med spår tolv i en final, alla vet att det svårt därifrån. Han gick med helstängt huvudlag och barfota runt om senast. Nu blir det återigen barfota runt om men han kommer inte att gå med helstängt från det här spåret. Det blir något annat huvudlag som jag vill fundera lite på. Vanlig vagn igen.

”Har fått ett önskespår – barfota och ryckhuva nu”
- Aventador S.F. (V75-6)
var tvåa i V75 senast på en 1.12-tid och gjorde det mycket bra. Hästen har gått bra hela tiden men är orutinerad och har inte gjort så många starter. Han har vunnit vartannat lopp och är under utveckling. Senast gick han barfota runt om och jänkarvagn för första gången och det blir samma igen. Även han har fått spår tolv i en final vilket drar ner möjligheterna.

- Erik Sting (V75-7) är mycket fint i ordning och vann med krafter kvar senast. Han har varit fin länge men haft lite otur och galopperat i starten och så. Nu har han fått ett mycket bra läge, ett önskespår, för han är mycket snabb ut om kusken vill ladda. Han gick med fast huva i Mantorp senast men nu tror jag att han kommer att gå med ryckhuva. Sedan blir det eventuellt barfota runt om ifall banan är fin och det är inte omöjligt att vi testar att värma i jänkarvagn så får vi se hur det blir till loppet. Han måste räknas med bra chans, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75

Måndag 2 april 2018

Allsvenska kuskligan: Kör mest – vinner mest

 

Kuskchampion Ulf Ohlsson. Foto av  Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2018-04-02 09:32 Senast ändrad: 2018-04-02 09:36

Ulf Ohlsson är den av toppkuskarna i landet som kör flest lopp. I förra veckan var han återigen den som också fick segerdefilera flest gånger.
Tio segrar blev det varav två inom V75 - tillsammans med Catarina Lundströms Sir Q.C. och Timo Nurmos GlobalSatisfaction.


Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 74-53-50
2. Jorma Kontio, Solvalla, 48-29-25
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 36-37-34
4. Peter Untersteiner, Halmstad, 35-17-15
5. Björn Goop, Färjestad, 32-25-20
6. Johan Untersteiner, Halmstad, 32-22-17
7. Kaj Widell, Solvalla, 31-18-26
8. Örjan Kihlström, Solvalla, 30-32-24
9. Peter Ingves, Halmstad, 27-13-23
10. Kim Eriksson, Mantorp, 26-23-15
11. Ulf Eriksson, Bollnäs, 23-26-29
12. Stefan Söderkvist, Åby, 22-19-11
13. Robert Bergh, Åby, 22-9-9
14. Johnny Takter, Jägersro, 21-18-16
15. Nicklas Westerholm, Romme, 20-26-17
(Siffror till och med 1 april)

Kanal 75

 

V75: Omöjlige Piraten mot fjärde raka olympiafinalen

 

Olympiern Anna Lindberg var på plats på Rommetravet och fick dela ut pris till Hans R Strömberg och "sin häst" On Track Piraten. Foto: Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-04-01 19:48 Senast ändrad: 2018-04-02 07:45

Dalarnas fyrbente hjälte har varit med i Olympiatravets final de tre senaste åren.
På påskdagen säkrade tioårige On Track Piraten sin fjärde finalplats i storloppet.
4 155 personer kom till Rommetravet och fick se Hans R Strömberg ta emot pris av hästens fadder, förra simhopparen Anna Lindberg.


Rommeheatet över 2140 meter kördes som den tredje V75-avdelningen på Rommetravet på söndagen.
Det var också Olympiatravets första deltävling och vrålet från publiken när On Track Piraten säkrade en plats i fältet på Åby 28 april blev minnesvärt.
Det stod och vägde hela upploppet och det var först i de sista stegen tioåringen kunde slå klorna i favoriten Zenit Brick och ledaren Digital Ink.
On Track Piraten har nu tagit 27 segrar på V75 och tangerar därmed värmländske Callits segerrekord bland varmbloden i travets elitserie.
Efter downperiod i höstas trodde många att hästen passerat sitt bästa.
- Jag har då aldrig tvivlat. Det är jättestort att få vinna så här på Romme där han alltid går bra. En fantastisk häst som levererar hela tiden…det går inte att vara annat än tacksam, sa Hans R Strömberg i vinnarcirkeln.

Stort jubel
On Track Piraten hade spår ett bakom bilen och Rättvikstränarens plan var att försvara innerspåret. Robert Bergh kunde dock ganska lätt glida till ledningen och tilläts bestämma första varvet till beskedliga 1.14,5 med Digital Ink.
Björn Goop gled snabbt fram med favoriten Zenit Brick och på den sista bortre långsidan skruvades tempot upp då Robert Bergh försökte göra utvändige konkurrenten mör.
Bakom skuggade Hans R Strömberg som passade på att backa och lyfta ut i luckan som uppstod 500 meter från mål och hästen med nio liv klarade lite oväntat av att kriga ner tätduon.
Stort jubel utbröt när On Track Piraten stack nosen först.

- Jag trodde inte att han skulle rå på dom, för de hade ju fått bestämma lite där framme. Men han var jättestark alltså. Hästen går in sin hage med en kompis och gör inte så mycket mellan starterna. Så livet leker för både han och mig och alla runt omkring, sa den populäre segerherren i den gula dressen.

Månprinsen värst som vanligt

Elva år gammal lär Månprinsen A.M. ha ett ännu ett toppår framför sig. Kungen bland kallbloden lekte under dagen hem en final i Dubbelcupen för sin tränare Gunnar Melander. Månprinsen hade tillägg att hämta in och Melander valde den här gången att lyfta ut sin häst i tredjespår 900 meter från mål. Elvaåringen såg ut som en vinnare redan när han kom fram i spåren 600 meter från mål några hack utanför ledande Eldvin och i dödens gående Smedheim Solan.
Segermarginalen skrevs till sju längder och det fanns en hel del krafter sparade på 1.23,2 över 2180 meter.
- Han bara stack undan, det var åkandes som man säger. Det är en fantastisk häst! sa Gunnar Melander som avslöjade att kallblodskungen har två tänkbara lopp framöver: ett V86-lopp på Bergsåker 11 april och Vårbjörken på Umåker V75 lördagen 21 april.
- Sedan siktar vi naturligtvis mot sista helgen i maj, sa Gunnar Melander syftande på Elitkampen på Solvalla.

Oanseligt krutpaket


En grovjobbare med en något ansträngd stil stod för en av dagens bästa prestationer i silverdivisionen.
GlobalSatisfaction hade inte startat på ett år på grund av skada då han fick börja tävla igen i februari. Sexåringen ser inte särskilt bra ut från sidan men är uppenbarligen riktigt bra.
Under söndagen bärgades andra raka segern i V75 från positionen utvändigt ledaren. Körande Ulf Ohlsson körde bara undan med några retfulla längder den sista biten. Ett krutpaket.
- Det är inte lätt att vinna från dödens och nu har han gjort det två gånger i rad. Jag har sagt hela tiden att det blir en guldhäst. Nu är han klar för silverfinalen på Solvalla i alla fall och sedan får vi se hur utvecklingen blir, sa Timo Nurmos.

I övrigt noterade vi att…

…den lägsta klassen (klass II) vanns av Djorkaeff Sisu med Erik Adielsson i sulkyn. Svante Båth tränar femåringen som fick gå med i rygg i tredjespår på den sista bortre långsidan från fjärdeparet utvändigt och vann ett ganska ihåligt lopp med många galopper.
- Han har lite problem med tekniken och jag vill lyfta fram hästen som verkligen fick koncentrera sig för att hålla ihop travet sista 200, kommenterade Erik Adielsson.

…en riktigt bra insats ledde till seger i stoloppet på V75-kupongen. Jorma Kontio körde Timos Nurmos Ile Saint Louis och såg till att styra upp i dödspositionen varvet från mål. Efter att ha knäckt ledaren var stoet ett tag slagen av överraskningen Diamond Of’Em på upploppet men sträckte ärligt på sig sista biten. Storfavoriten Well Done La Marc fastlåst.


…Ulf Ohlsson tog en dubbelseger på V75. Efter en galoppfylld inledning gjorde han slag i saken direkt från bakspåret med favoriten Sir Q.C. och dök till ledningen 1400 meter till mål. Catarina Lundströms häst skulle visa sig helt överlägsen.

…det inte var något snack om att Axevallatränaren Ulf Stenströmers Handsome Brad var bästa hästen i det avslutande bronsloppet. Carl-Johan Jepson satt bakom.
…sju rätt denna omgång med samlade miljoner delade ut 2398 kronor, sex rätt blev värt 23 kronor och i kolumnen för fem lyste ordet jackpot. Pengarna flyttas vidare till V75-omgången på Solvalla lördagen den 7 april då en ensam vinnare kan bli minst 54 miljoner kronor rikare.

Mikael Wikner, Kanal 75

Söndag 1 april 2018


Kihlmans V75-Tips - Romme

En bra V75-Spik = Månprinsen A.M.

V75-1...6 Månprinsen A.M.
V75-2...1-3-4-5-6-7-9
V75-3...1-3-5-9
V75-4...6-7-8-11-12-13-15
V75-5...5 Globalsatisfaction
V75-6...3-6-10
V75-7...1-2-9
1764 rader = 882 krEn bra V75-Spik = Globalsatisfaction

Lördag 31 mars 2018

 

V75: Påsksmäll i Klosterskogen

 

Pingus Vang och Åsbjörn Tengsareid (längst till vänster) spurtar till seger i Klosterskogen Grand Prix. Foto av Kanal 75

stockholm. Publicerad: 2018-03-31 18:54 Senast ändrad: 2018-03-31 19:07

Gammal är äldst.
Elvaårige Pingus Vang svarade för en jätteskräll i Klosterskogen Grand Prix.
- Det är fantastiskt att få gå på trav med så mycket folk och få vinna det största loppet, njöt tränaren Sigbjörn Kolnes.

Påsktravet på Klosterskogen utgör på många sätt avstampet för storloppssäsongen i Norden.
Och publiken slöt som vanligt upp när den lilla 800-metersbanan med de snäva svängarna bjöd in till sin största dag för året med V75 och Klosterskogen Grand Prix för den äldre eliten.
Sportsligt stack väl huvudloppet inte ut över en vanlig svensk gulddivision, men stämningen runt banan gjorde att man kunde ana att travsportens högsäsong ligger på lut.
En säsong som började med en präktig knall.
Trashanken Pingus Vang har haft en brokig karriär hos många tränare runt om i Europa, där han alltid visat hög kapacitet, men stoppats upp av diverse skadeproblem och tävlat sporadiskt.
Som elvaåring nådde han nu sin största framgång hittills då han som en av fältets minst spelade hästar spurtade hem förstapriset på 300 000 norska kronor efter en smörresa i tredje par invändigt signerad Åsbjörn Tengsareid.

- Jag kände att vi skulle kämpa om segern hela vägen. Får hästen bara rätt löpning så har han motivation och kapacitet att vara med de bästa, berömde segerkusken innan raderpartner och tränare Sigbjörn Kolnes fyllde i:
- Hästen stod med en gaffelbandskada när vi fick honom, men det vara bara att jobba på och försöka få honom mot start. Han har en inställning som få hästar och idag tog vi av skorna och satte på dragskylappar, sedan klaffade det perfekt. Jag trodde att han skulle kunna vara med och kämpa i toppen om det klaffade och det blev som vi hade hoppats. Det är fantastiskt att få gå på trav med så mycket folk och få vinna det största loppet.

Kleppe Sauren mot Elitkampen
Vad heter Norges bästa kallblod?

Efter lördagen på Klosterskogen är det svårt att svara något annat än Kleppe Slauren. Nioåringen hade sin bästa säsong på tävlingsbanan i fjol då han sprang in över miljonen och rekordsänkte till 1.19,0 som tvåa i Elitkampen på Solvalla.
Rasens forne forne konung Tekno Odin var favoritspelad i Moe Odins Äreslopp, men liksom övriga chanslös att hänga med då Kjetil Djöseland tryckte på gaspedalen runt slutsvängen.
- Det är en jäkla krigare det här. Han var väldigt pigg i sista sväng, sedan ville jag inte köra galopp, så jag fick hålla gott i honom, kommenterade segerkusken/tränaren som hade kyla nog att bjuda på segergest trots att det gick på nålar över upploppet och nu har en ny tripp till Sverige i sikte sista söndagen i maj.
- Det är det som är målet. Det var en av de största upplevelserna jag haft med trav, att köra det loppet på Solvalla.

Siktar också mot Solvalla
En annan häst som förgyllde fjolårets elitloppshelg var Waffle Cone då hon Europadebuterade med att vinna Treåringseliten för ston på löpningsrekordet 1.10,9.
I årsdebuten som fyraåring blev det betydligt lugnare tempo sedan Frode Hamre i egenskap av megafavorit fick styra i 1.17-fart första kilometern i Habibs Äreslopp.
Trots det hade den flyfotade amerikanskan fullt upp att hålla ifrån sig skuggande Gretzky B.R. och stallkamraten American Cheque i en virvlande avslutning.
- Jag kunde kanske ha kört fortare och inte låtit det bli så mycket speeduppgörelse. Jag visste att jag hade en häst som kunde speeda, men det gällde alla tre som var på linje. Vi körde väldigt fort sista biten, funderade Hamre och avslöjade att det närmast väntar ett nytt Solvallabesök 17 april.

Dubbel för Juel

Nästa storfavorit att infria var Twigs Briard som var betydligt mer överlägsen sina konkurrenter efter tidig ledning. Körande Jeppe Juel följde upp med att sätta dit........

 egentränade Onceforall Face i stayerloppet och underströk hur han trivdes i vårsolen på Norges äldsta travbana.
- Det är fantastiskt. Man gläder sig varje gång man kommer hit och får känna närheten och entusiasmen från publiken, sade dansken som är en återkommande gäst denna tävlingsdag.


De svenska segrarna uteblev helt, istället utgjorde Olav Mikkelborg/Myhreng Jerker ......

samt Dag-Sveinung Dalen/Etna B.R. de två sista pusselbitarna i en V75-rad som betalade 68 684 kronor för sju rätt.

Robin Johansson, Kanal 75Kihlmans V75-Tips Klosterskogen

En bra V75-Spik = Tekno  Odin

V75-1...1-3
V75-2...1-6-7-8-9-10
V75-3...1-2-3
V75-4...1-2-3-5-9
V75-5...3 Tekno Odin
V75-6...4-15
V75-7...1-2-5-6-8
1800 rader = 900 kr

Fredag 30 mars 2018

I dag V75 från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Pastore Bob
 

V75: Southwind Feji miljonär efter nio raka segrar

 

Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2018-03-30 17:42 Senast ändrad: 2018-03-30 18:16

Nio raka segrar.
Southwind Feji fortsätter rada upp segrar och på långfredagen klev femåringen över sin första intjänade miljon.
- Det är helt osannolikt egentligen, sa tränaren Pär Hedberg om hästen som köptes till Stall Palema som avelssto.

En av långfredagens största snackisar på förhand var duellen mellan Double Exposure och Southwind Feji i V75-3.
Men det blev aldrig någon duell. Först tvingades Örjan Kihlström avstå styrningen av Double Exposure på grund av ryggbesvär, sedan en kvart före V75-inlämningen ströks även Double Exposure då tränaren Daniel Redén inte var nöjd efter värmningen.
- Jag fick vissa signaler av henne och när vi kom in i stallet så tog jag pulsen direkt. Pulsen var lite högre än vanligt och jag chansar inte med den här hästen, sa Daniel Redén.
Därmed blev det ingen duell och istället fick publiken på Färjestad nöja sig med att se hemmakusken Mikael J Andersson ta ännu en seger med segermaskinen Southwind Feji.

Det femåriga stoet, som köptes för att bli avelssto, kördes till ledningen efter 300 meter och sedan log vägen mot nionde raka segern öppen. Det var samtidigt den 17:e vinsten på 19 starter.
- Det blev odramatisk, hon sprang lite på tvären på upploppet. Hon blev rädd för reklamtavlorna på innerplan och sprang mest och tittade på dem. Men jag såg att jag skulle vinna och då fick det räcka så, sa Mikael J Andersson som måttade in segern med trygg marginal.
- Att köra henne jämfört en vanlig häst är som att gå ut med en kamphund istället för en papillon, sa kusken.
Axevallatränaren Pär Hedberg var förstås nöjd efter nionde raka segern, varav den sjunde segern totalt på V75 för Southwind Feji.
- Hon är otrolig. Det är helt osannolikt egentligen. Det är klart vi får sikta mot Åby om en månad i Lovely Godivas Minne, olympiatravsdagen, kanske blir det ett lopp i mellan.

Pastore Bob snabbast i år

Dagens sportsliga höjdpunkt var Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal (V75-7) där tio femåringar gjorde upp om ett förstapris på 250 000 kronor.

Segern gick till Pastore Bob som spurtade sylvasst efter sen lucka från rygg ledaren tillsammans med kusken Christoffer Eriksson.
Segertiden blev årsbästa i Sverige – 1.10,6 över 1640 meter autostart.
- Han vann åkandes på 1.11 i Halmstad så tiden är inte förvånade. Han har verkligen utvecklats hästen, jätteskoj. Han går framåt för varje lopp. Sedan han blev valack kan han koncenterar sig på tävling istället för damer, sa tränaren Johan Untersteiner.
Tvåa blev Disco Volante och trea ledaren Justice Ås.

Goop vann dubbelt
Björn Goop hade en bra dag på hemmabanan och vann dubbelt inom V75-spelet.

I V75-1 serverade Björn Goop tidigare unghäststjärnan Mister J.P. ett perfekt lopp. Efter en inledning som näst sista häst när hästarna var uppradade på innerspåret första två varven så stötte Goop varvet kvar och fick andrapar utvändigt. När sedan Mister J.P. fick fortsatt draghjälp ända tills upploppet kunde han avgöra ganska bekvämt samtidigt som ledaren Explosive Merlot försvarade sig med galopp.
- Han fick ett maximalt lopp och det var vad han behövde, han har ju knappt startat på två år, sa Björn Goop om kriterievinnaren från 2015.
Segern var den tionde på 13 starter i karriären för den numera sexårige hingsten.

Björn Goop blev dubbelsegrare sedan han även dominerat kallblodsloppet V75-4 i ledningen från start till mål med Björnemyr Texa.
- Hon var fin, pigg vaken och alert hela tiden, sa Björn Goop som bjöd på en segergest redan drygt 50 meter före mål.
Norska amatören Ida T. Skaane, som gjort tränarjobbet, fanns inte på plats i Karlstad utan blev kvar hemma och födde en son.

Vinnare på V75 för första gången

V75-2 var ett lärlingslopp och det blev dubbelseger för Marcus Lindgren. Hierro Boko fick lucka från rygg ledaren in på upploppet och spurtade ner ledande stallkamraten Adiago Trot. I segersulkyn satt Markus Niklasson och tog sin första V75-seger.
- Otroligt glädje, en lättnad när vi gick över mållinjen, sa Markus Niklasson.

I V75-5 körde Jorma Kontio resolut till ledningen med Bo C. och sedan höll han ett högt tempo som fällde favoriten Vikens High Yield som tvingades gå utvändigt ledaren.
Örebroamatören Bo E Nilsson är uppfödare, ägare och tränar även vinnaren Bo C. som även fått sitt namn från ”Bosse”.
- Det är som ens eget barn, så det känns…det är häftigt, jättehäftigt. Det är första gången jag vinner V75 och jag har försökt många gånger, sa Bo E Nilsson.

Snabb barfotadans

Veijo Heiskanen har form på sitt stall och i V75-6 svarade Keycard för en imponerande prestation när hon dominerade från spets på utmärkta segertiden 1.13,4 över distansen 2140 meter autostart. Keycard tvingades till en våldsam öppning för att komma till ledningen och klockorna visade 1.08 första 500 meterna och 1.11,5 första varvet.
- Nu är vi på rätt väg. Jag kände att hon sprang väldigt lätt. Det var första gången utan skor på fötterna, kommenterade Veijo Heiskanen.
Sju rätt på V75 gav 50 880 kronor, sex rätt gav 467 kronor och fem rätt 46 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
Övriga lopp

Lopp 1 V4-1 Nr 4 Strikkeprinsen - Marine O Sörvik

Lopp 2 V4-2 Nr 6 Global Unprotected - Magnus Jakobsson

Lopp 3 V4-3 Nr 7 Stand Bayou - Johan Untersteiner

Lopp 4 V4-4 Nr 11 Miladay Amok - Veijo Heiskanen

Lopp 12 Nr 5 Ad Hoc - Carl Johan Jepson

Ponnyloppet Nr 2 Tröstads Tyra - Isabelle Hansen

Kändislopp Nr 2 Med Anders OlssonKihlmans V75-Tips - Färjestad

Oskar J Andersson kör en V75-Spik = Adiago Trot

V75-1...3-4-5-8-9
V75-2...3 AdiagoTrot
V75-3...6 Southwind Feji
V75-4...1-2-3-4-5-7-10-12
V75-5...1-5-7-11
V75-6...2-5-6-10-14
V75-7...1-4
1600 rader = 800 krEn bra V75-Spik = Southwind Feji

Inför V75 (fredag & söndag): Fortsatt harmoni viktigare än resultatet

 

Mindyourvalue W.F. är tillbaka i Sverige efter sin bragdvinter i Paris. På långfredagen startar han på Färjestad. Foto av Scoopdyga

Stockholm. Publicerad: 2018-03-29 17:49 Senast ändrad: 2018-03-29 17:55

Mindyourvalue W.F. är hemma igen efter en succéartad vinter i Frankrike.
Med fem raka segrar bakom sig startar han på långfredagen i Prins Carl Philips Jubileumspokal.
- Förhoppningsvis fortsätter han på sin nya väg i livet, säger hästens tränare Robert Bergh.

I höstas valde Robert Bergh att prova Mindyourvalue W.F. (V75-7) i Frankrike. Det visade sig vara ett genidrag. Innan resan hade hästen en seger på 30 starter. Nu ståtar han med fem segrar på lika många försök på den franska nationalarenan Vincennes.

- Jag ska väl inte lägga av än men jag undrar om jag kommer vara med om att ta fem raka med en häst på Vincennes igen, säger Robert Bergh.

Monté var nyckeln
Även om segrarna uteblev tidigare har femårige Mindyourvalue W.F. hela tiden visat hög kapacitet. Som treåring slutade han bland annat tvåa i Treåringseliten under elitloppshelgen och i fjol blev han fyra bakom stallkamraten Diamanten i Sprintermästaren. Men han har varit stökig och många gånger gjort bort sig med galopp. Nyckeln visade sig vara monté. När hästen fick springa under sadel hände något.
- I första montétestet hemma gick han bara och njöt, som tjuren Ferdinand. Det var en helt annan känsla i honom mot vad vi hade sett förut. Så min känsla växte mer och mer, att ”tänk om han gillar monté och sedan får komma ut på sådana banor”.  Jag har haft andra hästar som har kommit i väldigt fin harmoni när de kommit till de tävlingssammanhangen (de franska), börjat gå felfritt och landat i det mentalt.

Harmoni även i sulky
Det kan man lugnt säga att Mindyourvalue W.F. också gjorde. Debuten på Vincennes ägde rum 25 november och under sadel utklassade han motståndet. Hästens nyfunna harmoni höll dessutom i sig när han på nytt spändes för en sulky.
- Det var det som landade så bra. I sulkyloppet direkt efter första montéstarten fick vi se att han såg likadan ut när han kom ut på banan, så det blev en otrolig bonus på det.
Totalt tog Mindyourvalue W.F. tre segrar i monté och två för sulky under det franska vintermeetinget i Paris. Triumftåget inbringade två miljoner kronor.
- Det var ju fantastiskt! Det är inte bara motståndsmässigt som det är väldigt tufft på Vincennes. Det är väldigt krävande att tävla där och efter ett par lopp brukar hästarna känna av det, men han klarade det jättebra.

Formen fortsatt bra
Nu har Mindyourvalue W.F. varit hemma i Sverige i en månad och det har blivit dags att dra igång vårsäsongen.
- Allt har rullat på bra. Han har sett fin ut hela tiden och fått en månads träning här hemma. Jag tycker att formen ska vara på samma nivå som senast han startade. Visst har han väl fått större träningsdoser inför några lopp där vi verkligen gått för det och det är inte samma ”påställ” nu, men han har gått så många tunga lopp i Frankrike och landat bra. Jag har haft det här upplägget förut med hästar som kommit hem och varit bra, så han ligger bra på det.

Bra dag lika viktigt som resultatet
Fredagens lopp, Prins Carl Philips Jubileumspokal över 1 640 meter på Färjestad, lockar med ett förstapris på en kvarts miljon kronor och startfältet är högklassigt. Mindyourvalue W.F. lottades till spår fyra bakom startbilen, en bil han inte har sett sedan sin senaste start i Sverige.
- Jag är jättenöjd med spåret, men även om han kommer med fem raka undrar jag vad det här kommer att landa i, med startmetoden, hur han kommer vara före loppet och så vidare. Kommer det vara den svenska modellen igen eller kan vi rida vidare på att han har hittat en ny väg i livet? Att han har en bra dag är lika viktigt som resultatet, säger Robert Bergh och fortsätter:
- Vi får träna lite bakom startbilen före loppet och jag hoppas att han känner lugn och ro och inte galoppsprångar som han har gjort förut för oss.
Mindyourvalue W.F. har precis som i de flesta av sina starter i Sverige tävlat barfota runt om i Frankrike. Planen är att han ska göra det igen och dessutom ska han fortsätta med sin franska utselning.
- Utrustningsmässigt kommer han gå precis som i Frankrike, utan käkrem och utan skygglappar. Det är en väldigt simpel utrustning och det kan eventuellt göra honom lite trögare i loppet, men jag vill köra så nu för att bedöma honom.

Inga montéstarter i Sverige
Efter sin bragdartade vinter är Mindyourvalue W.F. ett högintressant namn för vårens och sommarens storlopp, men Robert Bergh har inte stakat ut någon plan för säsongen.
- När man har en sådan här häst brukar man kunna lägga upp en bra plan på kapacitet liksom, men jag kan inte sticka ut hakan så mycket nu. Sett till hans kapacitet kan jag tänka mig vilket lopp som helst, men vi får se vad som blir rätt efter den här starten.
Några tankar på att starta Mindyourvalue W.F. i monté på hemmaplan finns inte.
- Faktiskt inte. Vi kommer åka till Frankrike fler gånger och sparar montén till dess.

”Han ska segerstrida”
Robert Bergh har ytterligare en spännande femåring till start på Färjestad. Explosive Merlot (V75-1) vann V75-lopp i fjol och kvalade i höstas in till Breeders’ Crown-final, där han galopperade bort sig.
- Det har sett bra ut i vinter och jag är jättenöjd med honom. Han är en otroligt stark och rejäl häst men han har varit väldigt stänkrädd i hela sin karriär. Jag hoppas att det ger med sig lite och att han då kan höja sig några snäpp. Det ser i alla fall bra ut.
Explosive Merlots årsdebut sker över mastiga tre varv och han startar från innerspår med 20 meters tillägg.
- Det är ett bra lopp för honom sett till den kapacitet han besitter. Han kommer att gå med framskor för att stabilisera lite så här i årsdebuten och fungerar han tycker jag att han ska segerstrida. Annars blir jag förvånad.

Digital Ink i Olympiatravet
Med långfredagen avklarad tar Robert Bergh körledigt på påskafton innan han drar till Romme på påskdagen. Då går ATG:s satsning V75 Spring Race i mål med en multijackpot på minst 55 miljoner. Robert Bergh har fyra hästar till start och det skulle inte förvåna om någon av dem finns med på den rätta V75-raden. Mest uppåt låter han på högkapable Digital Ink (V75-3) som går ut i Olympiatravets första deltävling.
- Jag tror nog att han är hetast av mina hästar på söndag. Eftersom han har haft en skada och det var så många olika underlag under en period lät jag honom bara träna i ett par månader i väntan på bättre banor. Han har sett bra ut hela tiden och gjorde ett bra lopp i comebacken senast. Jag tycker att han ska ha gått framåt ett snäpp med det loppet, när de får vinna sådär behagligt är det alltid lite bättre för formtalet, och jag tycker att han ska vara med i matchen igen. Han känns väldigt bra med skor så vi kör med skor runt om igen och han kan mycket väl vinna loppet, säger Bergh och kommenterar söndagens övriga V75-hästar enligt följande:
- Vikens Easy (V75-2) blev för ivrig bakom bilen näst senast men gången efter vet jag inte varför han galopperade. Det har nog mest varit tillfälligheter men vi hade gjort lite korrigeringar och han kanske svarade lite konstigt på dem. Om det går kommer vi att köra barfota runt om den här gången. Annars återgår vi till grundbalansen som han hade när han började starta.
- Han har känts säker på benen i volten så jag har tro på att han ska komma iväg bra. Jag tyckte att han kändes som en lite entaktad häst som gärna vill ha ledningen och han började med två bra lopp för oss, men på Solvalla tyckte jag att han skulle ha bjudit till bättre strid. Jag tycker att han är lite svårbedömd på distansen också. Formen ska det hur som helst inte vara något fel på.
- Aramis Amok (V75-6) kastrerades i vintras och det var roligt att se honom i årsdebuten. Han ser väldigt fin ut hemma och det var väldigt skönt att han såg likadan ut på banan. Det var en perfekt comeback för honom och han har gått jobb efter det och allt ser bra ut. Jag tycker att han är en av dem i loppet som kan vinna. Han är hygglig iväg men det är alltid svårt att vinna V75 om det strular lite så det gäller som vanligt att ha lite flyt, men med ett lopp i kroppen kan jag inte tänka mig annat än att han kommer att göra ett riktigt bra lopp. Han går utrustad precis om i årsdebuten.
- Aileron (V75-7) gjorde nog den bästa årsdebut han har gjort senast. Det var starkt av honom att gå utvändigt på det där sättet i bra tempo. Han brukar alltid vara klart bättre när han har klarat av årsdebuten men han brukar å andra sidan fungera klart sämre från de här lägena. Han är mer en frontrunner med väldigt bra löpskalle. Jag hoppas att det ska hända saker i år så att han blir lika bra bakifrån och vi tränar lite annorlunda för att han ska bli det, men sett till gamla meriter är han sämre med såna här lägen.

Ola Johansson, Kanal 75

Torsdag 29 mars 2018

 

V75: Respektingivande årsdebut av Walmanns kulltopp

 

Kulltoppen Dibaba var totalt överlägsen när hon årsdebuterade på skärtorsdagen. Foto av Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-03-29 22:07 Senast ändrad: 2018-03-29 22:19

Roger Walmanns supertalang Dibaba utklassade motståndet när hon på skärtorsdagen årsdebuterade i Gävle.
- Det är ingen vanlig häst. Man tycker inte att man kör något speciellt men det går fort ändå, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Det var en något överpeppad Dibaba som inledde säsongen när den första av påskens fyra V75:or avgjordes på Gävletravet. Från start hamnade den fyraåriga kulltoppen som tredje häst på innerspår men i andra sväng var körande Örjan Kihlström tvungen att ge sig iväg då Dibaba inte var nöjd med det låga tempot och i ren iver var nära att galoppera. När hästarna kom upp för varvning tog Dibaba över ledningen och då visade klockorna 1.15,2. Sedan blev det åka av. Dibaba var totalt överlägsen motståndet och efter ett respektingivande slutvarv skrevs segertiden till 1.13,1 över 2 140 meter med bilstart.
- Det var en bra årsdebut. Hon kändes ungefär likadan som i fjol, lite stökig både innan och efter loppen men i själva loppen är det ingen fara. Visst blev hon lite laddad när det gick sakta första varvet, då ville hon iväg. Sedan blev det bra fart. Det såg hon själv till. Hon tycker om att springa och det gjorde hon bra, sa Kihlström, som även lotsade Roger Walmanns Urban Kronos till seger inom V75-spelet.
- Det här blev en väldigt bra dag så det är bara att vara glad att det är skärtorsdag, sa Roger Walmann och fyrade av ett brett segersmil.

Sjätte segern i sjunde starten
Med Järvsöfaks i spetsen har kallblodsspecialisten Jan-Olov Persson tagit fram otaliga toppindivider genom åren. I Månlykke A.M. har han ett nytt stjärnämne. När fyraåringen nu gjorde sin första start bakom bilen stack han direkt till ledningen och en snabb inledning till trots klev han undan till ohotad triumf.
- Det är en jättefin häst som har gjort det rätt hela tiden. Jag tror att han är en stjärna i vardande, sa Persson efter hästens femte seger i sjätte starten.

Art Nökkve miljonär lagom till påsk
Håkan Skoglund fick även han en glad inledning på påsken. Med ett och ett halvt varv till mål lät han Art Nökkve avancera i tredjespår och 300 meter senare landade ekipaget utvändigt om ledande favoriten Björlifant. I slutkurvan var favoriten slagen och då enda hotet bakifrån, Torwall, galopperat på upploppet kunde Art Nökkve defilera i mål.
- Det gick så sakta så jag tänkte att jag måste göra något och sedan var det bara att hålla i sig, sa Skoglund, vars sjuårige hingst i och med segern passerade miljonen insprunget.

Ytterligare tio miljoner till multijackpoten
Timo Nurmos och Jorma Kontio tog precis som Solvallakollegorna Walmann och Kihlström en V75-dubbel. Först körde Kontio till ledningen från 20 meters tillägg med Volocity de Vie och därifrån hade sexåringen inga som helst problem med att infria favoritspelarnas förväntningar. Sedan använde sig Kontio av en annan taktik när han lät S.G.Charpentiers vassa spurt tala segerspråk.
Queer Fish serverades en drömresa i andra par utvändigt av Kaj Widell i V75-avslutningen och när han fick full anfallsorder vid upploppets början avgjorde han i ett nafs.
Den favoritbetonade V75-raden betalade endast 598 kronor och då både utdelningen för sex och fem rätt understeg 15 kronor går de potterna, totalt 10,5 miljoner kronor, vidare till söndagen multijackpot på Romme. Då kan en ensam vinnare med sju rätt håva in över 70 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75Kihlmans V75-Tips -Gävle

En bra V75-Spik = Dibaba

V75-1...7 Volocity De Vie
V75-2...4-6-7-8-9-13-14-15
V75-3...3 Dibaba
V75-4...2 Månlykke A.M.
V75-5...1-6-9
V75-6...Alla 14 hästar
V75-7...2-6-7-9-11
1680 rader = 840 krJan Olov Persson kör en V75-Spik = Månlykke A.M.

Jorma Kontio kör en V75-Spik = Volocity De Vie


 

Inför V75 (torsdag): Toppår för Skoglund

 

Håkan Skoglund är nöjd med fjolåret och starten på det här året. Foto av Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-03-28 16:32 Senast ändrad: 2018-03-28 16:59

Färre men bättre hästar.
Håkan Skoglund gjorde ett av sina bästa år som tränare förra året – och nu hoppas han på ett ännu bättre 2018.
- Jag tror att jag kommer köra in mer pengar än i fjol, det känns som att jag har fina hästar i år, säger Bergsåkerstränaren som på torsdag tar ut Art Nökkve och Order By Keeper i V75.

Håkan Skoglund kan blicka tillbaka med glädje på 2017.
Förutom att de inkörda pengarna ökade, dubblades också segerprocenten jämfört med tidigare, från 12 till 24.

- Förra året var bra tycker jag, det går inte att klaga på. Jag har få hästar nu men de är lite bättre, summerar Håkan Skoglund.
Kallblodet Art Nökkve (V75-2) ......

och varmblodet Order By Keeper (V75-7) stod för flest segrar förra året, fem respektive fyra. Fyra segrar tog även Scarlet Knight-sonen Heading Reference i fjol, som vid årsskiftet bytte regi och flyttade upp till Sundsvall.
Tre hästar som ger Bergsåkertränaren stora förhoppningar att slå fjolårets siffror.
- Det har börjat ganska bra det här året också. Jag tror att jag kommer köra in mer pengar än i fjol, det känns som att jag har fina hästar i år. Det är tre som lyfter sig lite över mängden, det är de två som startar på torsdag och fyraåringen Heading Reference.

Minus med springspår
När påsken inleds på skärtorsdagen drar även V75 Spring Race i gång på Gävletravet.
Håkan Skoglund är optimistiskt inför sina två starter, även om finns några frågetecken.
- Läget med Art Nökkve är chansartat. Han är dålig på att öppna och springspår på 20 meters tillägg är ingen hit, men har han lite tur och kommer ner så kan han vara med i striden, meddelar tränaren som sköter tömföringen bakom båda sina hästar.
Art Nökkve inledde året med seger men i den senaste starten kom aldrig luckan.
- Det strulade lite sist men han var bra. Det blev tvärstopp femhundra kvar så den starten glömmer vi, men han blir bara bättre och bättre och känns fin nu också.

”Ledningen som gäller”
Läget är desto bättre för Order By Keeper som lottades ett andraspår. Men för honom handlar det om årsdebut.
- Han har tränat hela vintern utan avbrott och känns jättefin för dagen. Nu är det årsdebut och han kanske inte är på topp men han är så pass fin att jag tror på lite chans ändå. Han verkar laddad, resonerar tränaren och tillägger:
- Det är bra hästar han möter men jag tycker att han ska räknas ändå. Spåret är helt perfekt och det är ledningen som gäller. Han är startsnabb, travsäker och distansen är bara ett plus.
Håkan Skoglund hoppas också att banan tillåter barfotabalans. Planen är att köra barfota runt om med båda hästarna.

Gina Söderlund, Kanal 75
 

Dalahästen laddar upp med Anna Lindberg

 

Anna Lindberg hälsar på On Track Piraten inför söndagens start i Olympiatravet. Foto av Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-03-28 13:23 Senast ändrad: 2018-03-28 13:45

Hon har deltagit i fem OS.
Han jagar sin fjärde raka final i Olympiatravet.
I tisdags möttes de två olympiska veteranerna, simhopparen Anna Lindberg och travhästen On Track Piraten.

På söndag gästar simhopparen Anna Lindberg Rommetravet när Olympiatravet går av stapeln för 38:e gången.
Uppladdningen inför travets OS har hon gjort tillsammans med Dalarnas egen stjärna On Track Piraten och Rättvikstränaren Hans R Strömberg.

- Det var intervaller i dag och Hans verkade nöjd, berättar Anna Lindberg.
Är det någon som vet vad som krävs för att ladda upp inför mästerskap är det Anna Lindberg. Förutom fem OS finns på meritlistan sex EM-guld, tre junior VM-guld och 73 SM-guld.
Men hästar och trav är för henne en ny arena.

- Det var spännande att se hur det här skulle gå eftersom jag är halvrädd för hästar, jag tycker de är fascinerande men väldigt stora. Men dagen har varit jätterolig och alla var trevliga.
Med sina 170 centimeter i mankhöjd är On Track Piraten ovanligt stor. Men det stoppade inte Anna Lindberg från att hjälpa till såväl före som efter träningen.
- Jag borstade lite på On Track Piraten och hjälpte till att leda ut honom. Sedan tittade vi på träningen och efteråt fick jag hoppa i vagnen och åka med tillbaka. Att duscha honom efter var roligast eftersom han gillade det. Han stod helt still och var nöjd, jag kände mig hyfsad lugn också.

Träningsfilosofi

Anna Lindberg och On Track Piraten är båda olympiska veteraner. En femteplats som bästa resultat har de också gemensamt.
Trots att det handlar om helt olika sporter kunde Anna Lindberg också dra paralleller mellan sin och Hans R Strömbergs filosofi.
- Jag och Hans pratade om det här med träning och hur han ser på det. Han var mycket för att ha hästarna ute, det är de gjorda för så varför ändra på det menade han. Jag gillar en sådan sund inställning, när det inte är så mycket krångel, och att man jobbar utifrån det, berättar hon och fortsätter:

- Jag kan relatera det till idrottsvärlden. Där vill man ofta hitta nya sätt att göra saker på, helst som ingen annan gör, och visst är det viktigt med nya vägar men ibland känns som man bara gör det för att. Ibland gäller det bara att göra det hårda jobbet och det behöver inte vara märkvärdigt. Jag kände att vi hade samma sätt att se på det, även fast det inte är samma grej.

”Guld är alltid guld”
Anna Lindberg avslutade sin långa elitidrottskarriär 2012. Det finns många framgångsrika stunder att blicka tillbaka på.
- Om jag måste välja ett är det nog mina två första EM-guld i Budapest 2006, guld är alltid guld, säger 36-åringen som då bärgade Sveriges första internationella mästerskapsguld i simhopp på 32 år.
De Olympiska Spelen minns hon också gärna tillbaka på.
- Den bästa placeringen i OS var i Sydney, men Peking var också fantastiskt, då kom jag sexa. Det häftiga med OS är allt runt i kring, tävlingen i sig är inte särskilt annorlunda mot andra tävlingar. Utan det är alla olika idrotter som möts och att i princip hela jordklotet går samman, förklarar simhopparen.
Tioåriga On Track Piraten är däremot fortfarande mitt uppe i sin elitsatsning.
I helgen har han chansen att kvala in till sin fjärde raka final i Olympiatravet. Stödet för dalahästen kommer att bli stort när han tävlar inför hemmapublik på Rommetravet.
På plats är också Anna Lindberg för att bland annat dela ut priser. Frågan är vem som blir hennes favorit på söndag?
- Det är ju så klart On Track Piraten. Det är roligare att gå på trav när man träffat en av hästarna, det är coolt.

Gina Söderlund, Kanal 75

 

Onsdag 28 mars 2018

 

V86: Heiskanen siktar på elitloppshelgen

 

Veijo Heiskanen siktar på Sweden Cup med Mr Lindy som på onsdagen årsdebuterade på bästa sätt. Foto av Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-03-28 22:41 Senast ändrad: 2018-03-28 22:50

Mr Lindy blir att räkna med i år.
I alla fall att döma av onsdagens årsdebut där han trots en stenhård öppning höll han undan till säker triumf.

- Vi siktar på Sweden Cup, klargjorde hästens tränare och kusk Veijo Heiskanen.

Veijo Heiskanen presenterade Mr Lindy i ett bländande skick när han årsdebuterade på ett blåsigt Jägersro på onsdagskvällen. Hästen svarade enkelt upp innerspåret från start men utifrån laddade Kevin Oscarsson för allt vad tygen höll med Rajah Press och när klockan visade 1.07,5 de första 500 meterna var det upplagt för favoriten Falk On Hill i andra par utvändigt. Men den senare gick bet på att ta sig förbi ledaren som sträckte på sig över upploppet och vann säkert.
- Det här var riktigt bra. Han hade tränat bra och jag trodde att han skulle göra ett bra lopp, men det här var lite bättre än jag trodde, sa Veijo Heiskanen.
Mr Lindy passerade i och med segern en miljon kronor insprunget och hans tränare har siktet inställt på elitloppshelgen på Solvalla sista helgen i maj.
- Vi siktar på Sweden Cup, så vi får hoppas att han håller sig frisk och fräsch och kan tävla kontinuerligt.

Styrkedemonstration av Lindas’ Girl

V86 delades mellan Jägersro och Solvalla och på huvudstadsbanan stod Lena Norin-tränade Linda’s Girl för kvällens mäktigaste prestation. Hon fick tåga 800 meter i tredjespår innan hon nådde positionen utvändigt om ledaren och därifrån krossade hon motståndet med Oskar Kylin-Blom i vagnen.

Untersteiner fattade ingenting

Tour Knight visade en ny egenskap när hon blixtrade till ledningen i den inledande V86-avdelningen på Jägersro. Där pinnade hon sedan på i tufft tempo och trots att hon var ordentligt trött in på upploppet kämpade hon sig först över mållinjen.
- Jag är väldigt överraskad för hon var sig inte lik. Så här startsnabb och på alerten har hon aldrig varit så en pollett måste ha ramlat ner. Men så är det med hästar, ibland kan de ta ett kliv utan att man fattar någonting, sa hästens tränare och kusk Peter Untersteiner, som räknade in ytterligare en V86-seger .....
.
till stallet när Peter Zadel satte dit Kaiser Håleryd i lärlingsloppet.
- Han var mycket bättre i dag jämfört med senast. Det var lite tufft att flytta ut honom från andra- till fjärdespår men han skötte det bra och levererade en väldigt stark sista tvåhundring, sa Zadel.
Tvåa i loppet var Fontaine Brodde och Henriette Larsen. Även hon lärling hos Peter Untersteiner.
- Vi körde hit tillsammans och ingick ett vad, att den av oss som var sist i mål skulle köra hem, så 50 kvar sa jag, ”sorry Henriette, du kör bilen”, berättade Zadel glatt.

Bellino B. visade rätta gnistan

En annan häst som visade nya takter var på Jägersro var Conrad Lugauers Bellino B. I Vårstayern över tre varv gav han prov på härlig moral när han efter ett tungt lopp kämpade till sig segern.
- I dag krigade han mycket bättre än vad vi känner honom. Han har ofta gett upp sista biten men i dag fullföljde han galant och han kanske är på väg att bli en krigare, sa kusken Marc Elias.

Exploderade när ”norsken” drogs

Roger Walmann lät uppåt på Odessa Celeber inför kvällens start hemma på Solvalla och han hade fog för sin optimism. Fyraåringen tog hand om ledningen och att utvändigt travande favoriten Creation Primero var på väg att utmana i slutkurvan var en synvilla. När Örjan Kihlström drog ner det norska huvudlaget la Odessa Celeber bara i en ny växel och sprintade ifrån konkurrenterna.
- Hon har visat bra form i de två senaste starterna och verkar vara under utveckling, sa Örjan Kihlström.

Övriga V86-lopp på Solvalla vanns av Björn Goops Ragazzo da Sopra ....

och Svante Båths Empire Garbo (Ulf Ohlsson). På V86-spelet betalade åtta rätt 88 201 kronor. För sju rätt fick man 1 027 kronor och för sex rätt 114 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

 Kihlmans V86-Tips

Örjan Kihlström kör en V86-Spik = Dom Peignon

V86-1...1-2-3-6-10
V86-2...1-5-6-7
V86-3...2-3-6-8-10
V86-4...1-2-6-11
V86-5...1-3-4-6
V86-6...10 Dom Pergion
V86-7...5 Falk On Hill
V86-8...4-5
3200 rader = 800 krJohnny Takter kör en V86-Spik = Falk On Hill


 

Tisdag 27 mars 2018
 

Inför V86: Olik pappa men bra ändå

 

Starke men opolerade Maharajah-sonen Undies årsdebuter hemma på Solvalla i V86-6. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-03-26 16:07 Senast ändrad: 2018-03-26 16:11

I lördags hade Who’s Who uppvisning i V75.
På onsdag selar Pasi Aikio ut ännu en av sina Maharajah-söner.
- Han har styrkan som sin främsta egenskap men jag kan inte påstå att han är speciellt lik Maharajah, säger Solvallatränaren.

Världsstjärnan Maharajah har lagt tävlingsskorna på hyllan och fördriver numera sin tid som avelshingst på Menhammar stuteri utanför Stockholm. Pasi Aikio ansvarar för tävlingshästarna på gården och naturligtvis finns det flera Maharajah-avkommor i stallet. Fyraårige Who’s Who är väldigt lik sin far utseendemässigt och i helgen som gick gjorde han pappa stolt när han vann V75-lopp. Ett år äldre Undies (V86-6) har inte ärvt Maharajahs utseende i samma utsträckning men det hindrar honom inte ifrån att vara en kapabel springare som kan göra farsgubben ännu malligare när han på onsdagen gör årsdebut i V86 på Solvalla.
- Han har tränat på bra i vinter och är tungt jobbad. Det saknas tempo i honom så han kommer nog behöva några lopp i sig innan han har riktig matchform. Jag tror att han kan göra ett bra lopp direkt ändå men det är inte så att jag kräver att han bara går ut och vinner, säger Pasi Aikio.

Måste jobba på tekniken
Undies har så här långt vunnit 7 av 23 starter och flera gånger visat att han har hög potential. Men stilen han rör sig i lämnar en del övrigt att önska.
- Styrkan är hans styrka så att säga. Det är tekniken han har att jobba på. Men den kommer säkert bli bättre ju mer han får starta och allt eftersom han blir starkare och får mer rutin.
Hur långt bedömer du att han kan gå om han slipar till sin teknik?

- Det är svårt att sia om hur bra han kan bli innan han får tekniken på plats men det klart att vi hoppas att han kan bli riktigt bra och duga en bit upp i klasserna i V75.

Kapacitet som räcker men svårbedömd form
Onsdagens distans är 2 640 meter och Undies lottades till spår fyra bakom startbilen. Pasi Aikio ska själv sköta tömmarna. Han har kört hästen fem gånger tidigare och två gånger har det blivit seger.
- Jag satte upp Örjan Kihlström i första hand men han valde en annan häst så då kör jag själv. Då vet jag att det blir ett snällt upplägg. Planen är verkligen inte att köra fram i ”dödens” (positionen utvändigt om ledaren). Hamnar vi där gör det väl ingen men det är inte planen i alla fall.
Det snabbaste Undies har tränat inför sin årsdebut är 1.20 över 2 100 meter inne på Solvalla. Pasi Aikio betonar att hästen inte har någon toppform men han vill samtidigt inte såga hästens chanser.
- Det är så lurigt det där. Hästarna kan överraska oss tränare och han kanske har gått framåt mer än jag tror med det där 1.20-jobbet i sig. Kunnande har han för att vinna ett sånt här lopp när formen sitter där och distansen passar honom, men jag ligger lite lågt eftersom han behöver lopp för att komma i form.
Utrustningsmässigt sparar inte Pasi Aikio någon växel.
- Vi kommer köra så optimalt vi kan. Barfota fram, jänkarvagn och helstängt huvudlag. Han gick så i fjol också.

Ola Johansson, Kanal 75

Inför V75 (torsdag & fredag): Walmanns toppduo inleder säsongen

 

Roger Walmann går en spännande säsong till mötes med toppstona Dibaba och Caddie Lisieux. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-03-27 16:05 Senast ändrad: 2018-03-27 16:13

Våren är här och med den börjar de vassaste travarna dyka upp i startlistorna igen.
På skärtorsdagen och långfredagen årsdebuterar Roger Walmann sina två starkast lysande stjärnor.
- Våren är alltid spännande, när man tar fram det bästa man har i stallet, säger Solvallatränaren.

Påsken är inte bara en kristen högtid fylld av egendomliga hedniska traditioner. Den fjäderprydda helgen brukar också bjuda på högklassig travsport. Så även i år när trav-påsken kryddas av ATG:s satsning V75 Spring Race med fyra V75-omgångar på fyra dagar.
- Det är alltid kul på våren när man tar ut de hästar som var bäst året innan och som man tror väldigt mycket på. Då får man svar på om allt har funkat under vintern och om hästarna kommer tillbaka med samma löpvilja som året innan, säger Roger Walmann, som låter sina toppston Dibaba och Caddie Lisieux årsdebutera i V75 på torsdag respektive fredag.

Bra utvecklingspotential

Skärtorsdagens V75-tävlingar körs i Gävle och det är i Påskägget (V75-3) för fyraåriga ston som Dibaba, kullens vinstrikaste sto, inleder sin andra säsong på tävlingsbanan.
- Hon har övervintrat väldigt bra och fått enormt mycket träning.
Är det något särskilt som ni har slipat på, som du tycker att hon behöver förbättra?
- Vi har försökt jobba med det psykiska. Hon är lite het och i det hela taget har vi försökt få henne stabilare i psyket. Det tycker jag att vi har kommit en bit med. Hon har slappnat av mycket mer här hemma de senaste månaderna. Vi får se om hon gör det även när det blir lopp men så här långt är det positivt i alla fall.
Hur går funderingarna inför säsongen?
- Jag tror att hon har bra utvecklingspotential. Hon känns lite starkare i sig själv och hon känns som att hon ska vara en av de tre-fyra främsta i kullen i år också.

Drottningens Pokal första målet
I fjol vann Dibaba sju av tolv lopp och tjänade 2,7 miljoner kronor. Men den där riktiga fullträffen uteblev. I långa E3 galopperade hon som favorit och i både Breeders’ Crown och Svenskt Travoaks fick hon nöja sig med andrapriset bakom dansktränade speedkulan Candy la Marc.
- Det ligger henne i fatet att hon inte är startsnabb och vi hoppas att hon kan förbättra det. Snabbheten har hon, det är bara det att hon måste lugna sig bakom bilen så att det går att ladda med henne, säger Roger Walmann, som hoppas att hästens första stora seger kommer redan under våren.
- Målsättningen är att ha henne i riktigt bra form till Drottningens Pokal-kvalet och sedan finalen där. Det är det första stora målet.

Tror på fin insats
Uttagningarna till Drottning Silvias Pokal körs på Åby 27 april och finalen går på samma bana 12 maj. Men först väntar alltså V75 i Gävle för Dibaba och där vill hennes tränare få ett första kvitto på att vinterträningen har gett resultat.
- Jag vill gärna se en bra prestation direkt och jag tror att hon gör ett väldigt fint lopp. Men hon blir troligtvis sittande en bit bak. Det är inte aktuellt att köra henne i botten så här i första starten utan det blir väl till att jogga fram 600-700 kvar och känna lite hur det ligger till. Sedan får vi se.

Skött vinterträningen bra

Med skärtorsdagen lagd till handlingarna är det dags för Roger Walmanns andra toppsto att inleda säsongen. Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express lillasyster Caddie Lisieux har hunnit bli fem år och hon rundade precis som stallkompisen Dibaba av fjolåret med en andraplats i Breeders’ Crown.
- Hon har också skött träningen väldigt fint i vinter. Vi började med att åtgärda framknät som hon hade problem med hela förra säsongen väldigt grundligt. Sedan fick hon vila och efter det har hon tränat på väldigt bra. Vi har fått jättemycket träning i henne men det är med henne som med Dibaba, vi har inte kört henne så fort.
Hur lägger man upp säsongsplanen med ett femårigt sto som har tjänat 3,7 miljoner kronor?
- Först kommer vi prova att ha henne i riktigt bra ordning till Lovely Godivas Minne för femåriga ston på Åby (28 april), sedan får vi se vilka lopp som dyker upp och vilken klass hon visar. Vi kommer nog prova att smyga in i stoeliten lite försiktigt. Men det är hästen som bestämmer hur det blir och vi ska inte dra för stora växlar utan först försöka få en bra säsongsstart.

Vann årsdebuten i fjol
Skådeplatsen för långfredagens V75 är Färjestad och Caddie Lisieux möter jämnåriga ston av grov kaliber. För motståndet står bland andra Unrestricted, som slog Caddie Lisieux i Breeders’ Crown-finalen i höstas, och så ska segerstaplaren Southwind Feji mäta krafterna med kulltoppen för första gången.
- Det är inte Caddie Lisieux melodi att ge sig in i körningen för tidigt utan det blir nog till att försöka ta dem till slut. Med högt tempo på loppet kan hon kliva in och slå dem till slut. Blir det ingen körning blir det svårt. Men ett bra lopp kommer hon att göra, det är jag ganska säker på.
I fjol årsdebuterade Caddie Lisieux också mot bra motstånd. I Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla rundade hon till mycket enkel seger från sjätte par utvändigt sedan täten eldat på i högt tempo.
- Jag bedömer henne som likvärdigt förberedd i år, säger Walmann.

Roger Walmann om sina övriga V75-hästar i Gävle:
- Hillcrest Player (V75-3) tävlade ett snäpp under de bästa i kullen i fjol. Vi startar henne här mest för att få igång henne och får hon en hyfsad prispeng är det bra. Hon tävlar normalt inte på samma nivå som Dibaba och henne slår hon inte om båda står på alla fyra och springer framåt.
- Urban Kronos (V75-6) gjorde en hyfsad årsdebut som trea, även om jag kanske hade hoppats att han skulle kunna sprattla till lite till. Nu blir det barfota och då är han bättre. Jag tror att han kan vara med ganska långt framme.
- Mythology Bluechip (V75-7) gjorde ett fint lopp senast och gick i mål med rätt så mycket sparat. Jag har svårt att tippa honom som vinnare men han tränar väldigt fint så en liten outsider kan han vara.  

Roger Walmann om sina övriga V75-hästar på Färjestad:
- Bailiff (V75-5) gör ganska fina lopp och om han kan komma till spets från springspåret och eventuellt kan gå där eller få en bra rygg kan han vara med bland de tre främsta.
- Just Stunning (V75-6) är uppåt formmässigt för dagen. Senast på Solvalla bromsade hon lite från start men då hade vi tagit av ”can’t see back” på ena sidan och hon sprang och tittade på ”murphyn”, så vi får väl göra om lite till den här starten. Men hon gick fort till slut och är spännande outsider här.
- Broklyn Hill (V75-7) är väl förberedd men har inte gått några farter. Han ska köras lugnt och jag tror inte att han vinner direkt.

Ola Johansson, Kanal 75

Måndag 26 mars 2018

Våren dröjer snöfall i Karlstad nu på morgonen

Snöplogen fram igen...???
 

Allsvenska kuskligan: Peter Untersteiner avancerar

 

Peter Untersteiner har klättrat fyra placeringar i kuskligan. Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2018-03-26 09:10

Förra veckan var det Johan Untersteiner som hade klättrat mest i kuskligan. Nu är det pappa Peter som genom nio fullträffar under den gångna veckan har avancerat fyra placeringar och slagit sig in ett pinnhål före sonen. Till ledande Ulf Ohlsson är avståndet fortfarande långt men Peter Untersteiner sniffar på bronsplatsen.

Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 64-47-45
2. Jorma Kontio, Solvalla, 41-27-22
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 32-35-32
4. Peter Untersteiner, Halmstad, 31-15-12
5. Johan Untersteiner, Halmstad, 30-19-15
6. Kaj Widell, Solvalla, 29-16-23
7. Björn Goop, Färjestad, 26-21-15
8. Örjan Kihlström, Solvalla, 25-30-21
9. Kim Eriksson, Mantorp, 25-20-12
10. Peter Ingves, Halmstad, 25-12-23
11. Ulf Eriksson, Bollnäs, 23-23-28
12. Stefan Söderkvist, Åby, 22-19-11
13. Robert Bergh, Åby, 21-9-7
14. Johnny Takter, Jägersro, 19-17-13
15. Nicklas Westerholm, Romme, 19-14-10
(Siffror till och med 25 mars)

Kanal 75

 

 

Inför V75 multijackpot (söndag): "Piraten" skjuter från innern i Olympiatravet

 

On Track Piraten gångbar även på våren. Här med Hans R Strömberg på Grosbois i Paris. Foto: Thomas Blomqvist Foto av THOMAS BLOMQVIST

Stockholm. Publicerad: 2018-03-26 16:11 Senast ändrad: 2018-03-26 16:21

Vintern älskar han.
Våren är inte heller så dum.
Femtonfaldige miljonären On Track Piraten är allround och återigen med och kämpar om en plats i Olympiatravet på dalabanan Romme på Påskdagen.
- Vi fick innerspåret och det är aldrig fel, säger Hans R Strömberg förväntansfullt.


På söndag börjar kampen om platserna i Olympiatravets final som i år går lördagen 28 april på Åby.
Populäre dalahästen On Track Piraten har hunnit bli tio år och är still going strong.
En segermaskin som var lite uträknad under hösten och vintern då segrarna inte ramlade in i den takt på V75 som publiken vant sig vid. I guldloppet på Romme i slutet av januari tog tränaren Hans R Strömberg hand om tömföringen i lopp igen för första gången på ett och ett halvt år.
Det blev seger direkt med husse i vagnen.
- Jag vill göra det här själv nu och det blir jag som kör igen på söndag, säger Rättvikstränaren.
Olympiatravets första deltävling går som V75-3 på Piratens andra hemmabana Rommetravet på Påskdagen.
En omgång som även utgör finalen av ATG:s vårliga satsning V75 Spring Race med fyra V75-omgångar på fyra dagar – med start på Skärtorsdagen.
Samlade jackpotmiljoner bygger en multijackpot till söndag då en ensam vinnare med sju rätt är garanterad minst 54 miljoner kronor i utdelning.

”Åtta komma fem!”
On Track Piraten har varit ett populärt spikobjekt på V75 förr om åren. Nu har valacken rundat tio år på jorden och tränaren Hans R Strömberg kan inte vara lika säker på sin häst längre.
- Vi får vara tacksamma så länge han vill vara med och tävla den här fantastiska hästen. Men ännu så länge ser det bra ut. Han känns oförändrat fin, säger Strömberg.
På frågan var Piraten står formmässigt på en skala ett till tio kommer ett snabbt svar:
- Tjaaa…åtta komma fem!

Mot fjärde raka finalen

Det blir fjärde starten för året på söndag och återigen är det hästens andra hemmabana Romme som bjuder in. On Track Piraten har varit med i tre raka finaler av Olympiatravet och kretsen runt hästen hoppas så klart på en fjärde.
2016 slutade Piraten femma i olympiafinalen och öppnade som en blixt från från just ett innerspår bakom bilen. Men efter hårt tryck i omgångar under loppet tröt krafterna. Insatsen var ändå heroisk efter tryckare av B.B.S.Sugarlight och Mosaique Face.
- Det där var ju en final där det blev en jäkla körning. Även om det är fina hästar han möter på söndag är det ändå jämförelsevis mycket enklare motstånd än vad han stötte på den gången.

”Hoppas ta ledningen”

Senast tog sig On Track Piraten förbi jättefavoriten Zenit Brick den sista biten. Nu möts de igen.
- Innerspåret är ju aldrig fel och det ska vara en ganska så bra chans tycker jag. Jag hoppas ta ledningen och att det går att köra honom barfota runt om. Av moståndarna har vi mest respekt för Digital Ink som såg jättefin ut senast och Zenit Brick. Nurmos häst har ju haft superform hela vintern, säger Hans R Strömberg.
Så vad säger du om söndagen?

- Vi ser fram emot loppet så klart. Det är en fördel att vi inte behöver åka så långt och han har ju gått bra på Romme också. Vi kommer till Romme med en häst i fin form.
Ni har två ytterligare hästar till start på V75. Hur vill du guida spelarna om dem?
- Rim Perfect (V75-2) har varit fin i två raka och distansen är den rätta för henne. Men hon är lite uppanmäld och det är lite tuffare nu. Spåret är inte heller riktigt bra för henne, då hon inte snabb alls är snabb från början och det lär bli en tappstart. Jag tror att det blir svårt att vinna.
- Qamaro C.D. (V75-6) var fin som trea i trekilometersloppet i fredags. Formen är rätt så god men han är lite entaktad och det krävs att det blir stenhårt tempo för att han ska komma till. Det blir svårt att vinna där också. Det är On Track Piraten som är min chans, säger Hans R Strömberg.

Mikael Wikner, Kanal 75


 

Söndag 25 mars 2018

V75: Bear Dancer dansade undan favoriten

 

Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-03-24 20:12 Senast ändrad: 2018-03-24 21:11

Bear Dancer sänkte omgångens största favorit.
Sir Ratzeputz såg länge ut att hålla för trycket trots en vansinnig inledning.
Men Ulf Stenströmers häst bjöd upp till kamp och gick segrande ur striden.

- Han är så här lagom trög och fin, det är som att köra bil, sade kusken Carl Johan Jepson.

Det blev hård körning om ledningen där favoritspelade Sir Ratzeputz med Erik Adielsson vann kampen och fortsatte i ursinnigt tempo på den tungsprungna banan. Ekipaget varvade på kilometertiden 1.10,5 men luckan ned till övriga konkurrenter krympte sedan sakta men säkert och på upploppet spurtade fyraprocentaren Bear Dancer tillsammans med Carl Johan Jepson förbi. Kilometertiden blev 1.12,0 och segern var åttaåringens första i gulddivisionen.
- Han lyfte sig ett snäpp i dag när han gick barfota. Han är en dröm att köra. Han är så här lagom trög och fin, det är som att köra bil, sade en lycklig segerkusk efteråt.
Erik Adielsson hade tudelade känslor efteråt.
- I efterhand kanske jag bara skulle ha tagit upp från start och satt mig utvändigt men så där är det. Jag står och ler men det är klart att besvikelsen är stor, inget snack om det. Samtidigt så gör han ett bra lopp hästen och det är klart att man är besviken över att ha svikit spelarna, men hästens insats var femstjärnig.

”Onödigt spännande”

Carl Johan Jepson kunde räkna hem en kuskdubbel inom V75 efter att ha lotsat Erik Sting till en favoritseger i bronsdivisionen. Sexåringen tränas av Timo Nurmos och det här var hästens andra årsseger.
- Det gällde bara att sitta lugn i båten och låta hästen sköta jobbet. Dagen har varit jättebra, jag har vunnit två och fick målfotostryk i andra, summerade kusken.

En dubbel blev det även för Örjan Kihlström. Han kunde sitta helt still och måtta in favoriten Who’s Who efter en resa utvändigt ledaren i V75-4. Varken spår 8 eller två omstarter bekymrade den V75-debuterande Maharajah-sonen.
- Det såg onödigt spännande ut tycker jag. Även om han inte vann med mycket, vann han och det är huvudsaken, sade tränaren Pasi Aiko efter segern.

I omgångens sista avdelning blev det spets och slut för Örjan Kihlström med Titan Brodde. Efter segern var det en rörd tränare som pustade ut.
- Nu är det över, vad skönt. Det är spännande och man vill att det ska gå väl. Nu har det varit stolpe ut ett tag så det blir extra jobbigt men nu fick vi se hur fin han var i dag. Det är mycket jobb bakom det här så det är roligt, sade Stefan Öhman.

Untersteiner revanscherade

Platon Face var starkast i Ultrastayern. Lutfi Kolgjini laddade på sista långsidan och tog sig lätt förbi ledande Qahar Q.C. Ekipaget kunde sedan ta en överlägsen seger.
- Jag har haft Qahar Q.C i träning och vunnit flera lopp med honom. Han har en känslig punkt och det är när han ska accelerera så jag attackerade honom väldigt hastigt och då kan han inte vara med. Sedan fick min upp farten och var bäst i dag, sade Lutfi Kolgjini i Mantorps vinnarcirkel.

I V75-2 skrällde Tahays Blue Amber med Peter Ingves i sulkyn efter en resa utvändigt favoriten Julia Af Solnäs. För favoriten var det en snöplig förlust.
- Jag blev chockad, jag kände att jag hade loppet i min hand hela tiden men hon bara lade av på två steg, sade Peter Untersteiner som tog revansch i silverdivisionen.

Där tog Wilhelm Paal och Trinity Lux hand om taktpinnen och de grillade sina konkurrenter hårt. Trots det kunde Generaal Bianco skölja hela fältet i sista kurvan och sätta nosen först.
- När jag såg att det hade gått fort första varvet, 12,5, var jag nöjd såklart. Men jag hade dålig hjälp av mina ryggar och när den framför galopperade 500 kvar så tappade vi lite fart, men det var en härlig avslutning han hade, sade tränaren och kusken Peter Untersteiner.
Utdelningen för sju rätt blev 32 753 kronor, sex rätt gav 196 kronor och fem rätt 22 kronor.

Gina Söderlund, Kanal 75

 

 

Lördag 24 mars 2018


Kihlmans V75-Tips - Mantorp
 

V75-1...7-10-11
V75-2...2-5-11-12
V75-3...2-3
V75-4...6-8-9
V75-5...1-6-10-12
V75-6...1-2-5
V75-7...3-8
728 rader = 864 kr


 

Fredag 23 mars 2018

Inför V75/jackpot: Hoppas på ny svepning

 

Claes Sjöström och Dealwithakiss. Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2018-03-22 20:41 Senast ändrad: 2018-03-22 20:48

Han har över 50 hästar i träning.
Men på lördag åker Claes Sjöström till Mantorp som catchdriver.
Precis som för två veckor sedan.
- Då trodde jag mest på Jordan och hade fel. Vi får se om jag har lika fel den här gången, säger kusken som den lördagen bjöd på V75-årets mest överlägsna skrällvinnare.

Sin stora träningsrörelse till trots får Claes Sjöström ibland chansen att göra avstickare i rollen som lånekusk.
Han har inga egna hästar med sig till Mantorp utan beger sig dit för att köra Dealwithakiss (V75-2) och Jordan Lee G.L. (V75-7).
Samma duo som han åkte för att köra på Eskilstuna för två veckor sedan.

Resultatet blev en galopp som slagen och en förkrossande seger då Dealwithakiss vände ut och in på motståndet och försvann med tio längder, med endast två procent av V75-spelet i ryggen.
Starten var på förhand avviserad att vara stoets sista, men efter uppvisningen valde man naturligt nog att tänka om.
- Jag tror fortfarande att planen är att hon ska gå till avel i år. Men fortsätter hon att prestera på det viset kan det bli annat. Beslut är ju till för att omvärderas, konstaterar Sjöström som slutade på plats 15 med 104 segrar i den allsvenska kuskligan i fjol.

Vinner oftare i jänkarvagn
Tittar man statistiskt på resultaten finns det tre saker som sticker ut i positiv bemärkelse.
Först och främst kör Sjöström sällan galopp, bara i 18,7 procent av loppen vilket placerar honom som trea på en lista bland landets 25 segerrikaste kuskar.
- När jag först hörde siffran tyckte att den lät hög. Men när jag såg vad de andra kuskarna hade kändes det mycket bättre. Men jag kan inte säga att det är något jag tänker på i loppen, jag är alldeles för fokuserad på att sluta så långt framme som möjligt.
Det andra som sticker ut är att Sjöström är väldigt lyckosam när han kör i jänkarvagn. Segerprocenten i ”bike” är 16, att jämföra med 11 i konventionell sulky.
- Det var ganska stor skillnad måste man säga, och roligt att höra eftersom jag trivs att köra i jänkarvagnen. Men lite av förklaringen ligger nog i när man använder jänkarvagnen. Räknar man bort hästar som alltid tävlar i den så är det ju ofta när uppgiften ser bra ut på förhand som man blir sugen att ”maxa”. Från spår 4 och 5 i voltstart och andra dåliga lägen blir det oftast vanlig vagn.
Tar du med jänkarvagnen till Mantorp?
- Nej, inte min egen. Men båda hästarna brukar tävla i jänkarvagn så jag räknar med att tränarna sköter det.
Det tredje är att Sjöström har väldigt fina resultat när banan är tungsprungen. 16 i segerprocent på tung eller något tung bana, att jämföra med 12 på lätt bana.
- Oj, jag som hatar när det är skitigt. Jag borde alltså önska mer dåliga banor… Det var intressant.
Har du någon förklaring till det?
- Ja, det jag kan tänka mig är att mycket av resultatet hänger på hästarna jag tränar själv. De är mer starka än de är snabba, så har det alltid varit. Det kan nog ge utslag när banorna blir jobbiga.

"500 kvar började jag undra"
Huruvida det blir tungsprunget på lördag återstår att se. Klart är i alla fall att Dealwithakiss inte lär bli lika bortglömd med förra insatsen i ryggen. Då tävlade hon barfota runt om för första gången på länge och fick sällan skådad effekt.
- Det var verkligen häftigt. Jag hade inte förväntat mig att det skulle göra så mycket. Det är sällan det gör.
Hur upplevde du förändringen?
- Man märker det inte så mycket i tömmarna, man märker det på konkurrenterna. Hästen kändes faktiskt inte speciellt annorlunda mot normalt, men 500 kvar började jag undra varför min häst sprang så mycket fortare än de andra. På V75 är det ju väldigt sällan man kör hästar som bara går runt fältet på det viset.
Hur var intrycket över mål?
- Hon vann väldigt behagligt, men huvan oryckt och utan att jag behövde begära något sista 200.
Hur ser du på uppgiften den här gången?
- Jag har faktiskt inte tittat på loppet alls, jag vet bara vilket spår vi har och därifrån måste man alltid ha lite tur. Men å andra sidan kunde hon inte alls utnyttja sjättespåret senast så vi borde inte hamna så mycket sämre till den här gången.
Så du siktar på samma upplägg som senast, en svepning från fjärde ytter?
- Gärna det, men som det kändes senast kan jag nog köra lite hur som helst.
Har du haft någon kontakt med stallet inför det här?
- Nej, ingenting. Jag har bara klickat i ”ja” i samband med anmälningarna. Men jag utgår från att vi kör som senast och att hon kan gå barfota igen.
Påverkas hon mycket av underlaget?
- Jag tror inte det. Det var absolut inget superunderlag senast, banan var ojämn.

Bäst i spets
Jordan Lee G.L. provades också barfota den dagen, men det slutade med galopp.
Vad var din syn på insatsen?
- Han var väldigt missgynnad av att vi blev av med ryggen och fick dödens efter 700 meter. Hästen kändes fin, men när han kände att han inte rådde på dem i slutsvängen så var det som att han gav upp. Barfotakörningen fungerade, men han är mindre gynnad av det än många andra hästar. Jag har pratat med stallet och vi har sagt att det blir skor den här gången.
Han har tagit åtta av sina tio segrar från spets, är han gynnad av att gå där?
- Ja, så känns det absolut. Även om det bara räckte till tredjepriset så tycker jag att han gick riktigt bra i spets gången innan. Loppet blev lite väl överpacat på den banan.
Så om han får varva på samma tid (1.12,7) på lite bättre underlag den här gången kan det hålla hela vägen?
- Ja, det kan det absolut. Däremot misstänker jag att det blir svårt att komma till ledningen nu, han är inte så supersnabb ut. Men jag ska i alla fall ladda det som går.
Måste han gå i spets för att vinna på V75?
- Han skulle kunna göra det från rygg ledaren och tredje inner, eller från andra ytter om han får sitta still till 300 kvar. Med tuffare upplägg blir han lätt less, det är lite humör i hästen.
Vem har du mest segerfeeling för?
- Dealwithakiss. Men jag har som sagt haft fel förut, säger Claes Sjöström.

Robin Johansson, Kanal 75

Torsdag 22 mars 2018

V86: Våren nalkas för Liljendahl

 

Exclamation Mark och Kim Eriksson fixar den första av Reijo Liljendahls två V86-segrar. Foto av Kanal 75

stockholm. Publicerad: 2018-03-21 22:42 Senast ändrad: 2018-03-21 22:59

Årets första seger dröjde till 7 mars.
Sedan har det varit proppen ur.
- Vi kommer med solen, konstaterade Reijo Liljendahl nöjt sedan han räknat in en prydlig V86-dubbel.

Det krävdes 28 starter innan Reijo Liljendahl fick spräcka segernollan för 2018.
Sedan kan man verkligen tala om ketchupeffekt.
På onsdagskvällen kunde han räkna in stallets sjätte respektive sjunde seger inom loppet av två veckor.
- Det är som jag har sagt, vi startar lite andra hästar nu. De har vilat under vintern och börjar komma. Jag hoppas att vi kommer med solen, sade Liljendahl som först fick se Kim Eriksson dominera från spets med Exclamation Mark.
- Det var årsdebut, man vet inte hur mycket han behöver ha i sig. Förra året blev spolierat av lite småproblem. Han har inte toppform, men det är en bra häst.

Torbjörn Jansson valde samma taktik bakom Zangone som aldrig släppte starkt avslutande Ineedyourmoneymum i farlig närhet.
- Vi ska försöka i alla fall, svarade Liljendahl på frågan om han kan hålla sin segerprocent (54) för mars månad under resten av året.

”Linda in honom i bubbelplast”

Ännu mer överlägsen var Björlifant i det inledande kallblodsloppet.
Något som fick delägaren Mohammed Malla att jubla högt i ATG Live-studion.
- Fantastiskt bra, det här trodde jag inte. Jag tänkte att det gick lite väl fort, men kolla hur han ser ut hästen, utbrast en lycklig expertkommentator.
Körande Per Linderoth var mer kortfattad i vinnarcirkeln:
- Det blev lätt, jag hade tussarna kvar i mål. Han var riktigt fin.

Jan-Olov Persson var på vippen att kopiera Liljendahl och bokföra en tränardubbel, men blev snuvad bakom ledande favoriten Nordby Hugin när S.T.C.C.Faksen slog sig förbi kort före mål.
Till stor lycka för tränaren och ägarinnan Karen Kvåle Eriksen som hade svårt att hålla tillbaka tårarna efter målgång.
- Det är som min unge, kunde man linda in honom i bubbelplast och ställa in honom i kökshyllan så skulle man ha gjort det. Jag var klar i stallet tio i ett i natt så det var skönt att man får lite utdelning.

Första miljonären

Istället blev det Linderoth som tog en dubbel då han följde upp med att skicka egentränade årsdebutanten Papiljotte till spets i Diamantstoet och roffa åt sig kvällens tyngsta segercheck på 125 000 kronor.
- Jättebra pengar, men det viktigaste är att hästen fungerar, pengarna kommer i andra hand, i alla fall för mig, sade kvällens kusk.

Någon som hade pengar i tankarna var däremot Ingemar Söderberg sedan han fått se sin lärling Sofia Frilén blåsa förbi proffsgubbarna efter en snygg styrning bakom Ellieann.
- Det är min första häst jag kört in en miljon med som jag tränat upp själv. Det är skoj, berättade Söderberg vars sexåring behövde 54 starter för att passera milstolpen.

Ett annat sto som mycket väl lär kunna kalla sig miljonärska innan året är slut är Jörgen Westholms Bula Bula Am. Oskar J Andersson förvaltade favoritskapet på bästa sätt bakom styrkefenomenet.

Litade på styrkan gjorde även Dennis Spangenberg när han skickade fram Jamie Oliver utanpå ledande Eldorado B. och betvingade denne i en tuff duell.

Robin Johansson, Kanal 75

 

Onsdag 21 mars 2018

Lunchtrav på Färjestad

Dagens ALN-Häst = Frisco Runner
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 2 Evelina C - Dagfinn Aarum


Lopp 2 V4-1 Nr 8 True Vision - Magnus Jakobsson


Lopp 3 V4-2 Nr 9 Elstar Rapida - Peter Strömberg


Lopp 4 V4-3 Nr 5 Frisco Runner - Carl Johan Jepson


Lopp 5 V4-4 Nr 5 Man At Work - Petter KarlssonKihlmans V4-Tips - Färjestad

Carl Johan Jepson kör V4-Spiken = Frisco Runner

V4-1...2-5-7-8-9
V4-2...2-3-4-5-7-12-14
V4-3...5 Frisco Runner
V4-4...4-5-6
105 rader = 210 kr

 Kihlmans V86-Tips

Kim Eriksson kör V86-Spiken= Fairy Pellini

V86-1...8-13-14
V86-2...2-4-12
V86-3...4-5-6-9
V86-4...3-4-7-11
V86-5...3-6-7-10
V86-6...4-6-7
V86-7...4-12
V86-8...3 Fairy Pellini
3456 rader = 864 kr

Tisdag 20 mars 2018

Inför V75/jackpot: Trimmat för nya lördagssegrar

 

Ulf Stenströmer har gått ner 20 kilo på tre månader och säger sig må betydligt bättre. Foto av Kanal 75

stockholm. Publicerad: 2018-03-19 17:00 Senast ändrad: 2018-03-19 18:11

För några år sedan blev han hastigt en av landets mest segerrika V75-tränare.
Men framgångarna hade ett pris.

- Jag tog inte hand om mig själv någonting. Nu har jag gått ner 20 kilo och mår mycket bättre, säger Ulf Stenströmer som laddar med fyra hästar under lördagens jackpotomgång på Mantorp.

Det var 2014 som Ulf Stenströmer presenterade sig på allvar för den breda lördagspubliken. Från att ha vunnit tre V75-lopp som mest under en säsong höstade han plötsligt ihop elva segrar.
Året efter fortsatte marschen mot toppen med 16 triumfer samtidigt som stallet växte till runt 100 hästar.
Idag är två tredjedelar av dessa borta, samtidigt som Stenströmer i fjol hade sitt sämsta år som tränare sedan 2008, i reda pengar räknat.

Själv var han emellertid inte missnöjd med resultaten 2017.
- Nej, tittar man på hästmaterialet så tycker jag inte alls att det var något dåligt år. Tappar man 60 hästar på två år så märks det givetvis i resultaten. Vi körde in 100 000 kronor per häst i träning och det är ungefär samma som jag hade då vi körde in tio miljoner 2015.
Det minskade hästantalet gjorde att Stenströmer lämnade den stora travcampen Bjertorp och istället koncentrerade verksamheten till sin egen gård Vasken.
Något han låter glad över.
- Vi har byggt ut så att det blivit en helt komplett träningsanläggning. Det nyaste är en slinga på två kilometer som innehåller en lätt rakbana på 700 meter. Den är perfekt sätta igång unghästarna på. Sedan har vi djupsandbanan som fostrat Noras Bean, Your Highness och våra andra stjärnor, där starthästarna tränas. Det nya konceptet är att vi låter de yngre testa sanden redan på vintern. När det blir kallt blir banan mer lättsprungen och då är det lagom att köra igång. När vi hade unghästarna på Bjertorp fick de uteslutande tränas på rak- och rundbana. Min kull som är tre år nu är de första som provat det här upplägget och jag är väldigt nöjd med resultaten hittills.

Vill fylla boxarna
Faktum är att stall Stenströmer startat 2018 starkt med 22 i segerprocent, något man inte var i närheten av ens under de bästa åren.
En anledning kan vara att tränaren börjat prioritera sin egen hälsa.

- När det gick som bäst tog jag inte hand om mig själv någonting. Det gick så långt att jag fick en släng av diabetes för ett halvår sedan, då började jag äta mycket bättre mat och träna mig själv. När man var på trav fem-sex dagar i veckan blev det ofta hamburgare pommes frites och cola på vägen hem. Nu har jag inte druckit sötdricka på ett halvår och mina värden är normala igen. Jag har gått ner 20 kilo på tre månader och mina vänner säger att jag ser ut att må mycket bättre, det gör jag också.
Känner du i efterhand att stallet växte för snabbt?
- Nej, det vill jag inte säga. När jag började för 14 år sedan hade jag 15 hästar. Sedan utökade vi med 10-20 hästar vartannat år och resultaten blev stadigt bättre fram till 2015. Det var väl mer att jag kämpade på som en blådåre utan att riktigt njuta av framgångarna. Men visst, har man 100 hästar i träning så är det svårare att få grepp om, få tag i personal man trivs med och sådant. Idag är jag jättenöjd med hur stallet fungerar med min personal och att ha alla hästar samlade på samma ställe. Enda problemet är att vi har 20 tomma boxar.
Varför har du det?

- Det är väl inte bara jag som har problem, det är många kollegor som också klagar över att det inte kommer in nya starthästar längre. Men jag kan inte tvinga någon att ha häst i träning hos oss och ska inte gnälla, var sak har sin tid och fortsätter vi att visa bra resultat så tror jag att det kommer in nya hästar igen.

”Toppoptimist med honom”
På lördag ska fyra av stallets kämpar ut i V75-elden, ett antal man inte matchat sedan sommaren 2016, vilket talar för att man får bryta den halvårslånga segertorkan.
För visst måste Ulf Stenströmer längta efter en ny V75-seger?
- Det är klart att man gärna vill vinna, men det är inte allt här i världen. Jag tycker att det har gått bra på V75 i vinter även om vi inte har vunnit, ibland kan man åka hem med ett tredjepris och vara nöjd ändå.
Men skulle du vara nöjd med bara ett tredjepris på lördag?
- Nja, kanske inte. Hade Donato E. fått spår 1-4 så hade jag varit toppoptimist med honom och trots ett sämre läge har jag förhoppningar. Bear Dancer och Khaleesi kan också vara vinstaktuella, men då behövs maxklaff. Gärna att de kommer till ledningen samtidigt som några konkurrenter kommer bort. Omöjligt är det inte att vi får med någon seger hem, hästarna känns i alla fall väldigt fina för dagen, säger Ulf Stenströmer.


Det här berättar Ulf Stenströmer om sina V75-hästar:

- 1 Jula Menuett (V75-2) är kanske den häst i hela stallet som är mest extrem när det gäller att tävla barfota. Hon är mycket sämre med skor och därför har vi väntat in den här starten. Däremot tror jag att hon kommer att behöva loppet i kroppen. Hästen är väldigt mycket jobbad, men bara i sanden så risken att det blir mjölksyra till slut i loppet är nog stor. Jämfört med årsdebuten i fjol då hon satt fast mot bra hästar är hon inte lika preparerad. Jag hoppas på tredje inner och att hon kan lifta med till fina pengar. Vi har varierat huvudlag och vagn med henne, nu lutar jag åt jänkarvagn och norskt huvudlag.
- 6 Kahleesi (V75-2) såg fin ut i årsdebuten, men blev lite rullig till slut och galopperade. Jag tror att det berodde på muskeltrötthet samt att hon tävlade med brodd, något hon aldrig riktigt trivts med. Hästen kommer att vara mycket bättre på lördag och nu siktar vi på barfota, antingen bak som tidigare eller runt om. Läget är jag väldigt nöjd med, senast fick hon spår 13 med samma proposition, och hon kan öppna rätt så bra. Det lär bli laddning från start och skulle hon nå ledningen finns absolut ingen anledning att släppa. Vi fortsätter med vanlig vagn och öppet huvudlag, hästen är vass av sig så jag vågar inte ändra det ännu. Skulle vi bestämma oss för barfota runt om så blir det första gången.
- 5 Bear Dancer (V75-3) var jag jättenöjd med senast, han kom inte riktigt loss i sista sväng och gick bra sista biten. Nu är det mer passande förutsättningar och det kommer att bli barfota runt om och full laddning från start. Skulle han nå spets kanske han körs där, det är upp till kusken och framförallt hästen som kan bli lite pigg när han kommer först. Han hade ingen chans mot 2 Sir Ratzeputz näst senast och lär få svårt att rubba denne nu också. Men jag hoppas att barfotakörningen ska ge effekt så får vi se. I övrigt blir det helstängt huvudlag och jänkarvagn, precis som vanligt.

- 8 Donato E. (V75-6) har varit skör, men förra året tog han åt sig loppen på rätt sätt och utvecklades stadigt. Han har haft en fin vinter och visade grymt tryck i årsdebuten, däremot trivdes han inte riktigt på underlaget och med de snäva kurvorna på Örebro. Nu hoppas vi på fint underlag, då kommer han att tävla barfota runt om och fungera mycket bättre. Hästen är väldigt kvick på rakorna och även om spåret blev svårt lär vi testa en bit från början. Skulle ha hamna i dödens så räknar jag med att han gör ett bra lopp därifrån också. Vi kommer att sätta på jänkarvagn den här gången, han gick med den två gånger i fjol och även om han inte vann så tycker jag att det var positiv effekt. Trots läget så håller jag honom som min bästa chans på lördag.

Ulf Stenströmers V75-segrar som tränare
2004: 3
2005: 3
2006: 1
2007: 0
2008: 2
2009: 1
2010: 3
2011: 3
2012: 2
2013: 3
2014: 11
2015: 16
2016: 7
2017: 3

Robin Johansson, Kanal 75

Måndag 19 mars 2018

Allsvenska kuskligan: Untersteiner och Goop klättrar

 

Johan Untersteiner . Foto av LENNART KIHLMAN

stockholm. Publicerad: 2018-03-19 09:37

I fjol blev han Årets Tränare i Sverige.
I veckan dominerade Johan Untersteiner på de svenska travbanorna.
Nio segrar innebär att han avancerat åtta placeringar i kuskligan och plötsligt har häng på prispallen.
Den andre klättraren var Björn Goop som noterade sex segrar trots att han inte får tillgodoräkna sig sin V75-fyrling på norska Momarken.

Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 60-43-41
2. Jorma Kontio, Solvalla, 40-25-20
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 29-34-30
4. Johan Untersteiner, Halmstad, 27-15-12
5. Kaj Widell, Solvalla, 24-12-23
6. Örjan Kihlström, Solvalla, 23-30-21
7. Björn Goop, Färjestad, 23-20-15
8. Peter Untersteiner, Halmstad, 22-13-9
9. Peter Ingves, Halmstad, 22-10-20
10. Stefan Söderkvist, Åby, 21-18-11
11. Kim Eriksson, Mantorp, 21-18-9
12. Robert Bergh, Åby, 21-9-6
13. Ulf Eriksson, Bollnäs, 20-23-25
14. Nicklas Westerholm, Romme, 18-12-9
15. Johnny Takter, Jägersro, 17-16-11

(Siffror till och med 18 mars)

Kanal 75

Hallå där, Lena Sirocco Berglund...

 

Foto av Foto: Jessica Ortiz Bergström

stockholm.

…som på måndag byter arbetsgivare efter 36 år som hästskötare med enorma sportsliga framgångar hos Stig H Johansson.

Hur kommer det sig att du slutar?
- Därför att jag känner att jag inte hänger med längre. Av någon konstig anledning har jag kommit på att jag inte är 20. Det blir fler hästar och jag känner att jag inte hinner göra det jobb som jag vill göra. Jag har varit bortskämd genom åren och haft få passhästar, då kommer man in i en viss rutin. Nu har jag sju och då blir det stress som tar både på kropp och huvud.
Var ska du jobba?
- I anslutning till Menhammar, inte på stuteriet utan hos Eva och Jonas Kleberg som har dressyrhästar. De ville ha en travtjej som tyckte om att pyssla med hästarna och gillar att rykta.
Är det annorlunda att jobba med dressyrhästar?
- Ingen aning. Men jag tror inte det, de är väl individer precis som travhästar. Sedan går de pensionerade hästarna från Menhammar på lösdrift där så lite tid för travare blir det nog också.
Vad kommer du att sakna mest tror du?
- Tävlingsbiten. Jag har alltid tyckt att det varit så roligt att se hästarna tävla. En annan sak som jag har saknat de senaste åren är att åka utomlands. Det var många år som jag var utomlands jättemycket. Man lärde känna så otroligt mycket trevligt folk.
- Kommer man exempelvis till Italien och jobbar åt Stig H Johansson, då blir man behandlad som en prinsessa nästan.
Kan du ge några exempel?
- 1993 var jag i Neapel för att tävla i Lotterian med Kosar och Anders Crown. Hela lotteriet runt loppet är väldigt stort med reklam överallt. Vi hade vunnit ett par år tidigare med Peace Corps och det var bilder på mig och ”Pisan” precis överallt. Det är lite konstigt att se sig själv tapetserad på hela husväggar.
- Jag gick förbi en mur varje dag för att komma till travbanan, men det tog flera dagar innan jag såg att det var jag på bilderna eftersom man hade målat mustascher och annat på mig.
- Gazetta dello Sport skrev inför loppet att jag var den mest kända svenskan i Italien efter Anita Ekberg, jag tror att jag har kvar tidningen någonstans.
Finns det något annat lopp som etsat sig fast extra i minnet?

- Ja, VM-loppet med Peace Corps 1991. Speciellt när hästarna defilerade en och en i spotlights. Även om Pisan hade sålts till Sverige med svensk tränare och kusk så var det hon som fick de absolut största ovationerna. Alla älskade henne, jag blir fortfarande lite tagen när jag tänker på det.
- Samtidigt har jag ett av mina värsta och mest pinsamma minnen knutet till det loppet.
Berätta!
- Det var i samband med spårlottningen. Den skulle hållas i FN-huset och jag trodde att vi skulle se det på tv från hotellet på andra sidan gatan. Men när vi kom dit fick jag veta att vi skulle vara med. Jag hade vita shorts och en t-shirt det stod ”Sparbanken Norrland” på mig. Jag ville gå och byta om, men det hann vi inte med. Så kommer man in och ser alla uppklädda som till en galamiddag. Jag skäms fortfarande när jag tänker på det. Jag fick gå fram där i direktsänd tv och dra min boll. Dessutom drar jag bricka åtta. Jag hade Stig H på telefonen och de frågade mig i tv vad han sa. ”Att jag ska få sparken” svarade jag.
Vad sa han egentligen?
- Att jag skulle få sparken, sedan skrattade han.
Men Peace Corps vann loppet ändå…

- Ja, Pisan var fantastisk. Hon hamnade långt bak och fick attackera så långt ut i banan att vi kollade sulkyn efter skrapmärken från reklamskyltarna efteråt. Men ändå hann hon ikapp Reve d’Udon.
Är hon den bästa du har haft?
- Ja, utan tvekan.
Och din personliga favorit?
- När vi reste runt hade jag bara henne och lever man med en häst så kommer man varandra väldigt nära. Ibland hade vi inte något hotellrum, då sov jag hos henne i boxen.
Men det sägs att det var en folkilsken häst?
- Inte när man var med henne själv. Det var när det kom mycket folk, det gillade hon inte och visade det. Men att utse en häst till favorit kan man inte göra, det är som att fråga någon med flera barn vem man älskar mest. Jag älskar alla mina hästar, men en del har gett lite fler minnen.
Något annat speciellt minne som kommer upp?
- Vi åkte till La Capelle för att inviga banan där. Peace Corps vann och i prisutdelare var Prinsessan Caroline av Monaco. Vi pratade jättelänge, en enormt trevlig människa som pratade med mig som om vi känt varandra hur länge som helst. En vecka senare hade hennes man ihjäl sig i en båtolycka, det var så tragiskt.
Vad kommer du ihåg från elitloppsvinsterna med Peace Corps och Gum Ball?
- Pisan är bara dimmigt. Jag fick inte in att hon hade vunnit förrän efteråt, det var så omtumlande. Vi hade just kommit hem från att ha vunnit Lotterian och Oslo Grand Prix. Jag hann knappt landa innan det var Elitloppet.
- Med Gum Ball kommer jag ihåg mycket mer. Dels att ingen trodde på honom, men det gjorde jag. Då hade jag blivit lite mer van av att ha bra hästar och vara med i stora lopp så den segern kunde jag glädjas mycket mer åt.
Hur var Gum Ball som häst?

- En klump, stor och rund och grov. Han tyckte det var kul att springa 1 609 meter, men 1640 meter var nästan lite för långt. Han kunde vara stökig när man gick med honom, därför sprang jag nästan alltid på våra promenader. En gång slog han mig så jag fick hjärnskakning.
Vilken är den besvärligaste häst du haft?
- Det kanske var Big Star, som vann derbyt 1984, min första stora seger. Han var väldigt speciell, en riktig gris skulle man kunna säga.
Har du ofta fått ta hand om jobbiga hästar?
- Nej, det skulle jag inte säga. Den sista riktiga stjärnan jag hade var Nu Pagadi. Han var genomsnäll, en helt underbar häst. Tyvärr drabbades han av något fel som ingen veterinär kunde hitta och blev aldrig så bra som han kunde ha blivit.
Kommer du att sluta gå på trav nu när du inte har några tävlingshästar?
- Nej, absolut inte. Mina passhästar som jag lämnar nu kommer jag att följa. När de tävlar så kommer jag att vara där, klappa dem och ”vara i vägen”. Sedan hoppas jag kunna gå på Elitloppet. Det är så roligt att vara på stallbacken den helgen, få träffa människor man lärt känna utomlands och inte sett på länge. Det är bara att hoppas att någon kan fixa biljetter så att jag kommer in.
Hur blev du avtackad?
- Stig tog med allihop i stallet på en restaurang som ligger här i närheten. Det var god mat och vin och väldigt trevligt.
Blev det nostalgiskt?
- Ja, lite.
Men du är ändå i stallet idag (söndag), fast du slutade igår?
- Ja, jag är ju sådan. Är jag inte på någon utställning med hundarna så åker jag till stallet även när jag inte jobbar.
Hur känns det att gå till ett nytt jobb imorgon?
- Lite konstigt. Men det känns bra, spännande. Jag är mest orolig att jag ska göra något fel. Men de verkar väldigt trevliga. Dessutom har jag flera gamla arbetskamrater som jobbar på stuteriet, jag tror säkert att jag kommer att trivas.
Kan du avsluta med att ge ett tips hur man blir framgångsrik som hästskötare?
- Man ska tänka på att man aldrig blir fullärd, det finns alltid nya saker att ta till sig. Sedan måste man älska det man håller på med. Det kan inte bli ett vanligt sju-till-fem-jobb, eller vad man nu säger. Man måste älska djuren. Nu är tyvärr mycket av mentaliteten ”alla vill bli catchdrivers”. Med det menar jag att man blir ombedd att borsta en häst så är det klart på två minuter. Förr i tiden när man ryktade hästarna så tog det en timme. Det hjälper hästarna att få upp blodcirkulationen i kroppen och är jättenyttigt för dem. Det är det jag älskar mest och så jag vill jobba, tyvärr finns det sällan tid till det i travstallen numera, säger Lena Sirocco Berglund.

Robin Johansson, Kanal 75

Söndag 18 mars 2018

V75: Amerikanskan bäst i Goops fyrtal

 

Här kommer Dizzy Broad! Björn Goops amerikanska kan bli något extra i vår och sommar. Foto: Roger Svalsröd Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2018-03-17 20:06 Senast ändrad: 2018-03-17 20:09

Fyra segrar på V75.
Imponerande tre med hästar från det egna stallet.
Björn Goop hade en stor dag när V75 gästade norska Momarken på lördagen där femåriga amerikanskan Dizzy Broad visade att hon kan bli ett stort utropstecken i vår och sommar.


Sverige och Norge drabbar samman ett par gånger per år i travet och på lördagen var det dags för Unionskampen – landskampen som avgjorts varje vår sedan 2008.
Momarkens travbana i Mysen några mil söder om Oslo var skådeplatsen för lördagens tävlingar och bäst av alla lyckades Björn Goop med ett fyrtal på V75.

I början av året fick stall Goop in amerikafödda Dizzy Broad i träning, som efter tävlande i USA som två- och treåring kom till Sverige och sedan testades i Danmark.
Ett sto på väg i avel som tänder till när hon testas en sista gång som tävlingshäst. Vi har hört det förr...
Femåriga Dizzy Broad imponerade enormt för Björn Goop den här lördagen när hon lyftes ut i spåren på den sista bortre långsidan och blåste förbi fältet i stoloppet. Allt inom ett par hundra meter.
Dizzy Broad var helt överlägsen i loppet och tog nu första segern i femte starten för nye tränaren efter att ha testats ett par gånger i silverdivisionen på slutet.
- Jag har kört snällt med henne många gånger och nu gick hon barfota runt om för första gången. Jag tyckte att det drev så bra för henne. Det hade gått ganska fort och just i det läget började konkurrenterna att ta upp och då valde jag att attackera.

”Ett sista försök”
Goop kunde inte så mycket om stoets bakgrund när hästen kom till gården i Kil. Ägarna ville testa Dizzy Broad en sista gång på banan.
- Jag fick hästen för att vi skulle göra ett sista försök med henne - annars skulle hon bli fölmärr här om någon månad. Hon har fått psyket tillbaka och blivit modigare och modigare. Vi får väl se då, om hon fortsätter eller inte, sa Goop.

Inledde med Heartbreaker

Karlstadtränaren inledde sitt fyrtal med att vinna med favoritspelade Heartbreaker V.S.
I inledningen av silverloppet kubbades innerspårets Clemenza Am och Lutfi Kolgjini och Johan Untersteiner bakom Broadway Apollo.
När det mesta lugnat ner sig satte Björn Goop av mot täten på den första långsidan och lät favoriten landa lite försiktigt utvändigt ledaren. Clemenza Am stretade emot föredömligt men fick ge sig mot den starke uppvaktaren på utsidan som även höll undan för spurtande Evil Enok M.E.

- Heartbreaker tog fram skallen på upploppet och gav sig inte vilket är en av hans storheter, sa Björn Goop.
Stall Goops Farouk B.R. var omgångens mest spelade häst i klass I-loppet och kördes till ledningen efter en bit. 56-procentaren fick bestämma där framme (1.17 första varvet) och blev överraskande hårt utmanad av i rygg gående Clint Classic och fick sträcka på sig den sista biten.

”Sprang och slirade”

Den fjärde segern kom med Timo Nurmos-tränade Sir Ratzeputz i dagens huvudlöpning Steinlagers Äreslöp.
Lutfi Kolgjini drog hårt i ledningen sista varvet i sprinterloppet med Quick Fix. Björn Goop hade vid det laget sett till att runda fram till dödspositionen. Genom den sista kurvan vek Goop ner i rygg på Kolgjinis häst och var förbi knappa hundra meter från mål med Sir Ratzeputz.
Goop berättade att förhållandena inte hade varit de bästa för Timo Nurmos springare.
- Han sprang ju barfota och den sista halvtimmen har det frusit lite. Så han sprang faktiskt och slirade lite, sa dagens man på Momarken.

Solvalla nästa

Trond ”Bullern” Andersen har tränat många fina hästar hemma i Norge genom åren. Sexårige Floris Baldwin är en käck sak som visade fin moral i klass II-loppet för körande Kristian Malmin.
Ett stallskrik som skulle till ledningen och leda runt om sades det på förhand. Och så blev det också, en seger som bärgades trots elakt tryck.
- Frodes häst blev lite ”hissig” (het) på utsidan men han svarade riktigt bra när jag tryckte på gasen på upploppet. Nu ska vi till Solvalla och försöka slå dem där också, sa Kristian Malmin, syftande på V75-finalerna i Stockholm i början av april

I kallblodsloppet galopperade många av de betrodda bort sig och segern gick Will Prinsen med Åsbjörn Tengsareid i sulkyn. Fjolårets derbyvinnare i Norge kördes till ledningen 1300 meter från mål och var så kraftfull att hästen säkert hade haft chans oavsett hur loppet hade gestaltat sig. Anders Wolden Lundström tränar femåringen.

6-5 till Sverige

Omgången avslutades med en helsvensk kamp. Johan Untersteiner släppte ifrån sig ledningen med Pastore Bob i långloppet då Lutfi Kolgjini körde till med Rushmore Face och gick med i rygg på den hårddragande konkurrenten. Upploppet ner duellerades det och Pastore Bob kunde knappt men säkert ta sin andra raka seger i bronsdivisionen inom loppet av två veckor.
Samtliga elva lopp under dagen ingick i landskampen och Sverige vann med 6-5.
Dryga 11 000 rader hittades med alla rätt. Sju rätt på V75 betalade 4 128 kronor, sex rätt 37 kronor medan utdelningen för fem uteblev och omvandlas till en jackpot på Mantorp nästa lördag med potentiella 43 miljoner till en ensam vinnare.

Mikael Wikner, Kanal 75

Lördag 17 mars 2018


Kihlmans V75-Tips - MomarkenDagens bästa V75-Spik = Farouk B.R.

V75-1...1-4-5-8
V75-2...2-5-8-10
V75-3...2-6-7-8-9
V75-4...2-3-4-11-15
V75-5...4
 Farouk B.R.
V75-6...2-10
V75-7...4-10
1920 rader = 960 kr

Fredag 16 mars 2018

Inför V75/jackpot: Björn Goop i flera huvudroller

 

Björn Goop kommer att vara påpassad av både press och spelare på lördag. Foto: Lars Jakobsson Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-03-15 10:48 Senast ändrad: 2018-03-15 10:51

Björn Goop har stora chanser att bli dagens man på lördag då V75 avgörs i norska Momarken.
Världskusken kör tre hästar från det egna stallet och i dagens huvudlöpning Steinlagers minneslopp ger Timo Nurmos honom förtroendet bakom Sir Ratzeputz.


Efter tävlingar i franska Caen på fredagen börjar Björn Goop leta sig till Momarken för lördagens V75-tävlingar. Unionskampen är den svensk-norska travdagen som körts sedan 2008.
I år kryddas anrättningen med en jackpot där en ensam vinnare med sju rätt kan kamma hem 45 miljoner kronor.

Björn Goop deltar med tre egentränade hästar i omgången. Heartbreaker V.S. ....

i V75-1 och Farouk B.R. i V75-5 blir spelfavoriter och stallmannen Anton Sverre har svårt att skilja dem åt chansmässigt.
Femårige hingsten Farouk B.R. var tapper vid spetssegern för Sandra Eriksson i loppet V75 Lärlingschampion på Solvalla för några veckor sedan och har chans på ledningen igen.
- Ja, hästen svarade för en ruskigt bra insats senast och jag trodde inte att han skulle stå in i mål efter den öppningen. Faktiskt så hade hästen även lite krafter kvar också, säger Anton Sverre.
Håller formen i sig?
- Han känns fortsatt fin i träningen och visade senast att han är snabb från start. Det ser ut som en bra chans även om jag har lite dålig koll på motståndet.
Favoritspelad blir också Heartbreaker V.S. i den inledande silverdivisonen (V75-1) som gav favoriten Master Crowe en match i den senaste starten. Vad säger ni om den hästen?
- Heartbreaker V.S. svarade för en mycket stark insats då. Han är säkert lika bra igen och han är bra för klassen. Han kan vara lite osäker från start och i hans fall gör spåret inte så mycket. Han ska räknas med segerchans och vi ändrar inget, säger Anton Sverre i stall Goop.
V75-2 är ett stolopp där ni ställer upp med Dizzy Broad. Hon ställs med 20 meters tillägg i loppet.
- Hon håller en stabil form. Nu möter hon bara ston vilket är ett plus och får hon bara ett rygglopp på sin väg fram kan hon säkert sluta ganska långt framme igen. Vad jag vet är det inga ändringar på gång.

”Hästen är i kanonform"
Dagens huvudlöpning är Steinlagers minneslopp (V75-6) och gulddivisionen där Timo Nurmos överlåter en Sir Ratzeputz i toppform till Björn Goop.
Sir Ratzeputz blir storfavorit i loppet och Andreas Lövdal i Timo Nurmos stall säger så här om chanserna:
- Hästen är i kanonform och han tränar bra. Det finns inte så mycket att säga utan att han ska ha en bra chans om det löser sig. Momarkens upplopp kommer att gynna honom. Han tävlar med samma utrustning och balans som senast, säger Andreas Lövdal.

Kanal 75

Torsdag 15 mars 2018

En uggla på Hammarö Foto Urban Kihlman
 

V86: Glödhet Untersteiner kvällens kusk

 

Johan Untersteiner lotsade Arsenal till sin tredje raka årsseger. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2018-03-14 22:52 Senast ändrad: 2018-03-14 23:08

Johan Untersteiner är glödhet på Åbytravet.
På onsdagen fick Halmstadkusken segerdefilera fem gånger varav två inom V86-spelet.
- Det är väl nio segrar sista två dagarna så det kan knappt vara bättre, sade Johan Untersteiner.

När Peter Untersteiner är på skidsemester i alperna fick Johan Untersteiner fatta tömmarna även bakom pappas hästar.
Trots sämsta utgångsläget i V86-5 löste Arsenal uppgiften och tog sin tredje raka årsseger. Medan Staro Leonardo, Lucas Laday och Black Snapper slogs om ledningen väntade Johan Untersteiner ut stormen och varvet före mål körde han fram utvändigt ledaren. Därifrån kunde Arsenal stega undan och ta en säker seger.
- Han blir bara säkrare och säkrare på benen, han är inte klockren i aktionen men i dag flöt det på väldigt fint och det kändes stabil hela vägen. Det gick lite fort när jag var tvungen att köra fram utvändigt men sedan kändes det som att vi skulle vinna hela vägen, sade segerkusken.

Även i V86-7 väntade Johan Untersteiner ut konkurrenterna och på upploppet växlade Juni Håleryd utan problem ner hela fältet.
- Jag bara satt och mös hela vägen. Pappa sa till mig innan att hon har tränat bra och han tyckte nog inte att jag lyssnade riktigt så han nämnde det en gång till, att hon har tränat bra, så jag förstod att det skulle vara en bra prestation i dag, sade Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Bryssel höll för trycket

Omgångens största favorit Bryssel höll för trycket i V86-1. Peter Ingves väntade tills upploppsrakan innan han gav kommando och Bryssel spurtade ner Ukebell Jet.

I V86-2 gjorde Ninepoints Gaagaa en imponerande årsdebut efter åtta månaders uppehåll. Efter en resa utvändigt ledaren kunde hon ta hem karriärens tredje seger med tränaren Jörgen Westholm i sulkyn.
- Hon är väldigt fin och vi får jobba på med henne och hoppas att hon blir starkare.

I lärlings- och ungdomsloppet skrällde Samiswhoiam med Jakob Smith i sulkyn. Det var sjuåringens tredje seger i karriären och Smiths andra kuskseger.

Även i V86-4 fick favoriten ge vika. Istället blev det en upploppsduell mellan treprocentaren Lima Mermaid och andrahandsfavoriten Mellby Euphoria där den senare drog det längsta strået. Jorma Kontio körde och Timo Nurmos tränar.

Björn Goop lotsade egentränade Earn n’Burn till en favoritseger i V86-6 efter att ha övertagit ledningen varvet från mål.

När favoriten Rigel Face galopperade bort sig på upploppet i V86-8 kunde Valley Brodde med Örjan Kihlström avsluta kvällen med en snygg spurtseger.
Åtta rätt på V86 gav 103 757 kronor, sju rätt 385 kronor och sex rätt 39 kronor.

Gina Söderlund, Kanal 75

Onsdag 14 mars 2018

I dag lunchtrav från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Global Unprotected
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 8 Bonjour Hornline - Björn Goop


Lopp 2 V4-1 Nr 5 Opus Mind - Magnus Jakobsson


Lopp 3 V4-2 Nr 7 Entertaiment Ås - Björn Goop


Lopp 4 V4-3 Nr 2 Global Unprotected - Magnus Jakobsson


Lopp 5 V4-4 Nr 1 Othello Brodde - Björn GoopKihlmans V4-Tips - Färjestad
 

V4-1...8 Tore
V4-2...3-4-6-7
V4-3...1-2-3-9-10
V4-4...1-3-4-10
80 rader = 160 krKihlmans V86-Tips Solvalla/Åby

Bryssel blir kvällens V86-Spik
 

V86-1...5 Bryssel
V86-2...4-6-7-8-9
V86-3...3-4-5-7-10
V86-4...3-7
V86-5...2-6-8-12
V86-6...8-12
V86-7...4-11-14
V86-8...5-8-9
3600 rader = 900 kr

Tisdag 13 mars 2018

Storvinst till Värmland - vann 215 162 kronor på V64

I dagens V64-omgång, 2018-03-13, på Solvalla blev det hög utdelning på sex rätt. En kupong inlämnad via ATG.se gav hela 215 162 kronor.

Kupongen, som kostade över 2 000 kronor lyckades pricka in sex rätt. Men ingen rad med 5 eller fyra rätt. Detta beror på att kunden valt spelmetoden V6 som innebär att kunden vinner 2,5 gånger mer på sex rätt, men avstår utdelning på fem och fyra rätt.

Det vinnande systemet innehöll ingen så kallad spik - ogarderat lopp.

 

 

Inför V86/superjackpot: Friska och laddade

 

Admir Zukanovic. Foto av DANIEL LARSSON

stockholm. Publicerad: 2018-03-12 18:21 Senast ändrad: 2018-03-12 18:22

Vintern hänger kvar över Sverige.
Men för en av Åbytravets största tränare är det vår i luften.
- Man ser på hästarna, i hullet och i pälsen, att de mår mycket bättre. Det blir spännande på onsdag, säger Admir Zukanovic som selar ut tre högintressanta deltagare till veckans superjackpotkryddade V86-omgång.

Väderprognoserna för veckans två V86-banor Solvalla och Åby talar om minusgrader under onsdagskvällen.
Men med nästan 13 miljoner kronor tillfört i åttarättspotten finns alla förutsättningar för att temperaturen på det spelmässiga planet ska nå kokpunkten.
En sällsynt superjackpot står för dörren och ATG uppskattar att en ensam vinnare kan få 21 miljoner kronor, i sådana fall en dubblering av vinstrekordet på V86.
En av nyckelpersonerna i omgången är Admir Zukanovic som är inne på sin tredje säsong som professionell tränare och ansvarig för hårdsatsande stall Dencos tävlingsverksamhet.
- Jag kan inte säga att jag var nöjd med resultaten förra året, vi har mycket högre krav än så. Det kändes som att vi hade stolpe ut mest hela tiden och de sista fyra månaderna fick vi stora problem med infektioner och dåliga blodvärden, summerar Zukanovic 2017 där stallet landade på 3,9 miljoner kronor insprunget och 13 i segerprocent.
Att jämföra med 4,4 miljoner och 18 i segerprocent under debutåret.
- Tittar man bara på hästmaterialet så ser det väl snarast lite sämre ut på förhand i år. I fjol hade vi flera bra fyraåringar att hoppas på, nu har jag nästan inga så de pengarna ”försvinner”. Men huvudsaken är att hästarna får vara friska, då ska vi kunna toppa de siffrorna ändå. Dessutom har vi flera tvååringar att hoppas på till slutet av säsongen. Det är fem stycken i första kullen efter Solvato som ska bli oerhört spännande.
Vad gäller dagsstatus på stallets starthästar så låter Zukanovic däremot betydligt nöjdare.
- Jämfört med ett par månader sedan då infektionerna gick runt så är det stor skillnad. Man ser på hästarna, i hullet och i pälsen, att de mår mycket bättre nu. De flesta är igång och tränar och känns allmänt starkare och piggare i jobben.
- Sedan tar det tid att komma tillbaka. En häst som haft problem med sina blodvärden i fyra månader går inte att vila två veckor och sedan börja starta. Man kan väl säga att det tar fyra månader att få tillbaka dem i full form också.
Så man kan säga våren nalkas extra mycket för stall Denco och Admir Zukanovic?
- Ja, så känns det verkligen. Jag hoppas på några riktigt roliga månader framöver.

Mer peppad som valack

Närmast i tid ligger alltså onsdagens V86-omgång där man har hästar i tre avdelningar.
Först ut är V75-härdade 3 Valentino Strix (V86-1), som gör årsdebut och dessutom första starten som valack.
- Det gick inte att ha honom som hingst längre. Den som följt hästen kanske sett att han sprungit med ”fem ben” i vissa lopp, dessutom har han skrikit och försökt betäcka i volten. Senaste loppet blev droppen då han inte var det minsta intresserad av att tävla.
Har hästen förändrats efter kastrationen?
- Ja, det är mer harmoni i honom. Han är betydligt lugnare, smidigare och mer peppad. Det verkar ha gjort honom gott, han börjar komma på rätt köl igen. Tidigare sprang han mest och gnäggade i jobben, nu är han fokuserad och går att köra på två fingrar.
Hur är han förberedd inför comebacken?
- Han är rejält tränad. Eftersom hästen hade fräschörproblem tidigare i karriären så vågade jag inte trimma honom så hårt i jobben under uppehållen, men det har jag gjort nu. Han har fått mycket fler hårda jobb jämfört med tidigare comebacker. Däremot har vi inte kört speciellt fort, bara några intervaller där han var laddad och fin.
Det låter som att han kan vara värd att passa?
- Jag hoppas att han ska kunna prestera bra direkt, sedan hur långt det räcker beror helt på hur loppet blir kört. Han kan gå en rejäl avslutning sista 600, det är bara att hoppas att tempot innan varit passande.
Några ändringar i utrustning eller balans?
- Vi tar bort jänkarvagnen nu när det är voltstart och byter murphybländaren mot ett helstängt huvudlag. Hovarna håller för barfota, men eftersom det ska bli kallt får han troligen fortsätta med skor.

Vill ha klar luft
Nästa häst ut är 5 Rushlight Face (V86-3) som sina fem år till trots bara hunnit med sju starter, varav tre slutat med seger. Senast sviktade han emellertid från ledningen som favoritspelad.
- Det är en stor och tung häst och blivit lite sen. Han har lite problem med sin hals och är känslig för fuktig luft, det var det som fällde honom senast. Han kommer betydligt bättre till sin rätt när det är klart och kallt så egentligen skulle han väl tränas i norr istället för här på västkusten. Men nu ska det ju bli kallt i veckan så jag hoppas att det blir hans förutsättningar.
Senast var första gången han sprang i ledningen, byter ni taktik nu?
- Nej, hästen trivs bäst med jämnt, hårt tempo så för min del får han gärna köras i spets om han skulle nå dit igen. Det är en häst med kapacitet som räcker långt i klassen.
Några ändringar där?
- Nej, det blir vanlig vagn, skor och öppet huvudlag som på slutet.

”Vunnit efter paus flera gånger”
Stallets sista kort är 10 Caddie Jo (V86-5) som riskerar att bli av med nästan samtliga startpoäng om han skulle misslyckas på onsdag.
Betyder det att ni vässat extra i jobben inför det här?
- Nej, det har jag inte gjort. Men det är en häst som brukar svara för bra insatser efter vila även med vanliga rutinjobb. Inför senaste vinsten hade han också varit ifrån och hästen är förberedd på samma sätt nu med ett lite snabbare jobb i fredags då han kändes fin.
Har du koll på att han har tagit fyra av karriärens sju segrar efter mer än en månads uppehåll?
- Jag hade inga exakta siffror, men vet att han vunnit efter paus flera gånger. När han får starta för tätt kan han bli lite less, det var vad som hände i de senaste starterna.
Ändrar du något där?
- Nej, han går som i senaste starten.
Hur påverkas dina hästar om banan blir tungsprungen?
- Inte negativt som jag ser det. Valentino är väl mest effektiv på fast bana, men har vunnit när det varit krävande. Rushlight tog en seger i snöstorm, för hans del är luften viktigast. Caddie tog sin senaste seger på tung bana så det är absolut ingen fara.
Det låter som tre spännande bud för V86-spelarna, vem tror du mest på själv?
- Då måste jag säga Rushlight eftersom han är den som varit igång på slutet och har läget. Men jag hoppas som sagt att de båda andra ska kunna prestera bra också. Det ska bli intressant att se dem efter sina uppehåll, speciellt Valentino, säger Admir Zukanovic.

Robin Johansson, Kanal 75

Måndag 12 mars 2018

Allsvenska kuskligan: Widell klättrar rejält

Kaj Widell ny fyra i Allsvenska kuskligan. Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2018-03-12 09:47

Topptrion är oförändrad med Ulf Ohlsson i fortsatt stor ledning före Jorma Kontio och Carl Johan Jepson.
Bakom tar Kaj Widell ett jättekliv från nionde till fjärde plats via fyra veckosegrar.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 56-40-40
2. Jorma Kontio, Solvalla, 34-24-20
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 29-34-30
4. Kaj Widell, Solvalla, 23-11-22
5. Örjan Kihlström, Solvalla, 22-29-21
6. Peter Untersteiner, Halmstad, 22-13-9
7. Robert Bergh, Åby, 21-9-6
8. Kim Eriksson, Mantorp, 20-15-8
9. Ulf Eriksson, Bollnäs, 19-20-21
10. Stefan Söderkvist, Åby, 19-14-10
11. Peter Ingves, Halmstad, 19-9-20
12. Johan Untersteiner, Halmstad, 18-11-8
13. Björn Goop, Färjestad, 17-18-14
14. Johnny Takter, Jägersro, 16-15-11
15. Nicklas Westerholm, Romme, 15-12-9
Siffror till och med 11 mars.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Elitloppet vinnare när Bold Eagle vann

 

Bold Eagle vann i Cagnes-sur-Mer och fick en biljett till Elitloppet. Foto av JOAKIM HALL

Stockholm. Publicerad: 2018-03-11 17:10

Bold Eagle är tillbaka som en vinnare.
Franske travkejsaren bjöd på uppvisning på Rivieran och nu laddas han mot Elitloppet.
- Bold Eagle är en av världshistoriens bästa travhästar och naturligtvis vill jag se honom i Elitloppet 2018, sa Solvallas sportchef Anders Malmrot som delade ut en rosa elitloppsbiljett på plats på Cagnes-sur-Mer.

Tvåa i Trotting Masters, Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne, Prix de Belgique, Prix d’Amerique och Prix de France. På söndagen fick äntligen Bold Eagle segerdefilera igen efter sex raka andrapris.
Segern i Criterium de Vitesse var första triumfen på ett drygt halvår för den franske travkejsaren som med eftertryck visade att han inte är redo att abdikera.
Bold Eagle imponerade och vann sprinterloppet på franska Rivieran i Cagnes-sur-Mer utanför Nice på utmärkta 1.08,9 över 1 609 meter autostart, nytt löpningsrekord.
Segern för Bold Eagle var dessutom kanske det bästa som kunde hända Elitloppet. Alla travälskare vill förstås se revanschmötet mellan Bold Eagle och svenske Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express.
- Bold Eagle är en av världshistoriens bästa travhästar och naturligtvis vill jag se honom i Elitloppet 2018. Jag är väldigt nöjd över att hela kretsen runt Bold Eagle vill komma tillbaka till Elitloppet i år igen. Han var det stora utropstecknet i fjol och har alla förutsättningar för att bli det igen. En elitloppsseger är egentligen det enda som saknas i hästens enastående karriär, sa Solvallas sportchef Anders Malmrot som delade ut en rosa elitloppsbiljett på plats på Cagnes-sur-Mer.

Stalldubbel
Bold Eagle hade lottats till innerspår bakom startbilen i Criterium de Vitesse men var chanslös att försvara ledningen inledningsvis mot stallkamraten Billie de Montfort, men Franck Nivard var snabb att dra i högertömmen och kunde sedan tidigt köra fram och överta ledningen. Väl i spets handlade det bara om en häst och Bold Eagle såg både spänstig och löpsugen ut när han vann lätt före Billie de Montfort och Dijon. Andrahandsfavoriten Bird Parker fick nöja sig med fjärdepriset efter en tung resa som första häst i tredjespår hela vägen och femma blev Anna Mix med Björn Goop i sulkyn.
Rommetränaren Jörgen Westholm försvarade de blågula färgerna och knep sjundepriset värt nästan 20 000 kronor med Apollon de Kacy.
Segern för Bold Eagle var värd närmare 900 000 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

 


 

Söndag 11 mars 2018
 

V75: Piraten fällde jättefavoriten

 

On Track Piraten fällde favoriten Zenit Brick. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-03-10 19:22 Senast ändrad: 2018-03-10 20:34

On Track Piraten börjar bli till åren men är still going strong.
På lördagen fällde han omgångens största V75-favorit i Eskilstuna.
- Han är en fantastisk individ som bara levererar, sa hästens tränare och kusk Hans R Strömberg.

Han brukar kallas ”Världens bästa dalahäst”. Det är ett bra epitet på Rättviks stolthet On Track Piraten. Tio år gammal är han fortfarande en maktfaktor i högsta klassen och det demonstrerade han när han stegade förbi dunderfavoriten Zenit Brick över upploppet i gulddivisionen.

- Jag hade lite flyt den här gången och fick ett smörlopp i rygg på Zenit Brick. Han travade inte riktigt 100 så jag var lite orolig, men han tog sig samman på upploppet och lyckades slå sig förbi sista biten. Det var häftigt!, sa Hans R Strömberg.
Det var karriärens tredje seger i Eskilstuna för On Track Piraten. Den första tog han som treåring i E3 Revanschen.
- Jag kommer så väl ihåg det loppet. Det var hans genombrott och då jag förstod att det här är något extra. Sedan dess har det hänt en hel del. Han är en fantastisk individ som bara levererar, sa Strömberg om sin enastående springare som vunnit 39 lopp och närmar sig 16 miljoner kronor insprunget.

Kvalité för derbyt

Lightningsky stod för dagens sportsliga prestation när han trots en ursinnig öppning, i vilken han tvingades släppa ifrån sig ledningen, hade ork och mod att komma igen och avgöra till överlägsen seger.
- Det finns kvalitéer i den här hästen som gör att han kanske, kanske kan vara med första helgen i september, sa tränaren Reijo Liljendahl och syftade på fyraåringarnas största lopp, Svenskt Travderby.

Även Mats Rånlunds Olle Rolls imponerade stort när han efter kort startgalopp och ett lopp i tredje par utvändigt spurtade hem sin sjätte raka seger tillsammans med Peter Ingves.
- Jag har ju känt att han i princip aldrig blir trött så jag förstod tidigt att det skulle räcka en bit. Hur långt beror på hur långt farten räcker för han har inte så långa ben, men än så länge har det räckt bra, sa hästens tränare Mats Rånlund.

Rundade av tävlingskarriären med seger

Dagens svepning stod storskrällen Dealwithakiss (V75-2) för. Körande Claes Sjöström kastade loss från kön ut på slutrundan och sedan det femåriga stoet pressat sig till ledningen in i slutkurvan sprintade hon ifrån motståndet till överlägsen seger.
- Jag är så otroligt glad. De betyder så mycket de här hästarna. Det har strulat lite under vintern och hon har inte fått ut allt, men i dag visade hon verkligen hur bra hon är, sa Kajsa Ljunghager med glädjetårarna rinnande nerför kinderna, innan hennes sambo tillika hästens tränare David Persson fyllde i.
- Hon är så här bra! I dag kunde vi köra utan skor och utan skydd och det gav en jäkla effekt.
Tanken var att Dealwithakiss skulle ha gått till avel efter förra starten men att hästen fick göra ett lopp till gav jackpot.
- Det är fantastiskt att hon får avsluta såhär. Som tränare vill jag starta henne mer men hon kommer få en fantastisk karriär i avelsboxen, sa David Persson.

För övrigt noterades att...

...V75 inleddes med en favoritseger. Efter en resa utvändigt ledaren kunde Globalsatisfaction till slut ta en säker seger i Håkan ”Hockey” Erikssons lopp. Den sexåriga hingsten tränas av Timo Nurmos.

...Henriette Larsen är ett namn att lägga på minnet. I lärlingsloppet körde hon ett taktiskt lopp i ryggar med Peter Untersteiner-tränade Staro Ivy Leauge. På upploppet satsade ekipaget allt och kunde spurta ner Ellieann.
- Det blev lite längre fram till slut än vad jag hoppas på men han gick hela vägen och var suverän, sa segerkusken efteråt.

...Ulf Ohlsson blev segerrikast denna lördag med tre fullträffar. Han satte även punkt för V75-omgången tillsammans med favoriten Sir Q.C som Catarina Lundström tränar.
...sju rätt på V75 betalade 15 462 kronor och att sex rätt belönades med 96 kronor. Femrättspotten går vidare till nästa veckas omgång på Momarken då en ensam jackpotvinnare kan håva in minst 45 miljoner kronor.

Kanal 75

Lördag 10 mars 2018


Kihlmans V75-Tips - Eskilstuna
 

V75-1...1 Globalsatisfaction
V75-2...4-8-15
V75-3...5 Zenit Brick
V75-4...3-6-9-11-13
V75-5...2-3-4-5-7-9-11
V75-6...1-2-5-9
V75-7...2-4-6
1260 rader = 630 kr

Fredag 9 mars 2018

Storvinst till Värmland - vann 51 291 kronor på V65

I dagens V65-omgång, 2018-03-09, på Boden blev det hög utdelning på sex rätt. En kupong inlämnad via ATG.se gav hela 51 291 kronor.

Kupongen, som kostade över 2 000 kronor lyckades pricka in sex rätt. Kupongen innehöll förutom en rad med sex rätt, också 26 rader med fem rätt.

Det vinnande systemet innehöll två så kallade spikar - ogarderade lopp.

Inför V75: Orkidee Skift blommar ut

 

Orkidee Skift kan ta sin första V75-seger på lördag. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-03-07 13:42 Senast ändrad: 2018-03-07 13:43

Galopp eller vinst.
För Orkidee Skift har det länge varit allt eller inget.
Med på sistone har hon gett ett betydligt mer stabilt intryck.
- Nu känns det som att man börjar lita på henne, säger tränaren Svante Ericsson.

När Orkidee Skift (V75-2) kom till Svante Ericsson förra året hade hon flera raka diskningar i resultatraden. En massa d:n. Men med tiden har de blivit färre, och siffrorna fler.
- Hon har galopperat extremt mycket i sitt liv och i början var det bara vinst eller galopp, berättar Eskilstunatränaren Svante Ericsson och fortsätter:
- Det är svårt att sätta fingret på vad det är men vissa hästar behöver få tid. Nu är hon äldre och mognare också, det spelar säkert in.
I Svante Ericssons regi blev det förra året tre segrar på nio starter och i slutet på januari satte hon nosen först igen, på en långt ifrån lättsprungen bana.
- Hon var riktigt bra, det var första gången man kände att hon började få form. Det var inga lätta omständigheter men hon kunde vinna från dödens i alla fall.
Tanken var sedan att starta hästen i V75 på Solvalla. Men en karledsinflammation satte stopp, vilket är ett vanligt problem så här års när underlaget ofta är lerigt och banorna salta.
- Det är så klart ett tråkigt problem att stryka för men hon hade ont av det så vi var tvungna. Men nu är hon bra och vi har kunnat träna på.

Kör för ledningen
På lördag väntar V75 på hemmaplan och förutsättningarna är optimala för Orkidee Skift med fjärdespår över distansen 2140 meter och ett lopp för enbart ston.

- Det kunde inte ha blivit mer perfekt, det var som att propositionen var utskriven för henne. Hon är rätt så startsnabb, det är ingen spetsgaranti men det är stor chans att hon kan komma till ledningen, säger Svante Ericsson.
- Hon är dessutom bättre när hon går i ledningen eller dödens, hon är mer skärpt när hon går där framme.

”Han kan skrälla”

I loppet före har Svante Ericsson Blue Star Champion (V75-1) till start.
- Han är i sitt livs form, hemma studsar han i intervallerna. Senast blev det ett tufft upplägg men med tanke på det gjorde han ett fint lopp, säger Svante Ericsson.
Förutom tioendespår väntar ett hårdare motstånd än vanligt på lördag.
- Han är anmäld till silverdivisionen, egentligen tävlar han i bronsdivisionen men eftersom det var voltstart i brons blev det silver. Han klarar inte voltstart. Det ser hårt ut på papperet men samtidigt får man hoppas att det blir körning och då har han en bra speed på slutet.
Vilka förväntningar har du inför lördag?
- ”Orkidee” har den bästa vinstchansen men det är ”Champion” som jag har mest förväntningar på. Om han är på plats är jag jättenöjd, det är klart att han kan skrälla men ska jag vara realistisk är det en platschans för honom.

Gina Söderlund, Kanal 75

Torsdag 8 mars 2018

V86: Barfotadans och ingen med åtta rätt

 

Final Dream håller undan i V86-finalen efter en offensiv av Kaj Widell. Foto: Lars Jakobsson Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-03-07 22:32 Senast ändrad: 2018-03-08 07:29

Kaj Widell avslutade en mycket lurig V86-omgång med en barfotadansande Final Dream på Solvalla.
Ingen spelare hittade alla vinnarna – Lindesbergamatören Jan Gustafssons fux hade få räknat med.
- Jag körde hästen senast och då han hoppade för mig. Nu blev han riktigt effektiv utan skor, sa Kaj Widell.


Travet i Expressfart på onsdagkvällen involverade Solvalla och Bergsåker.
I norr var det vintriga förhållanden. I Stockholm däremot kunde hästarna köras utan skor för första gången sedan skotvånget upphävdes i landet vid månadsskiftet.
Skrälltätt i Sundsvall men även huvudstadens lopp bjöd på överraskningar.
I det avslutande sprinterloppet styrde Kaj Widell fram utvändigt ledaren 1200 meter från mål med Final Dream som bara var bäst i loppet. En fyraprocentare på V86-spelet.
- Han höll farten mycket bra och hade stor hjälp av att gå barfota, berömde Kaj Widell som fick prova femårige valacken Final Dream för första gången senast i Karlstad.
Björn Goop vann dubbelt på V86 på Solvalla med egentränade hästar.
En rivigt och sevärd tillställning blev loppet för ston som tjänat upp till 280 000 kronor. Stefan ”Tarzan” Melander var stor favorit med USA-importen Beautiful Bacardi och rundande fältet till täten 800 meter från mål i tredjespår.

Torrast spurtkrut hade dock Mellby Estella för Björn Goop och favoriten kunde fångas in till knapp seger,
1.12,7 över 1640 meter med bilstart indikerar att våren snart är i antågande.
- Tarzans häst var enormt duktig efter en tuff inledning men Stella tog fram det där lilla extra och avgjorde, summerade Goop.

Han vann även med Pampalo i V86-2 där Stig H Johansson utfärdat en varning för ringrost för favoriten Dream Lane och resultatet blev inte lyckat i första starten sedan i november

Inget slösande av Westerholm

På Solvalla kördes också ett lopp över tre kilometer där Nicklas Westerholm inte slösade många meter i onödan med favoriten My Dream Art. Hästen går bäst i ryggar och Westerholm släppte ledningen till den första som kom vilket den här gången blev högoddsaren Red Miles.
400 meter från mål kom luckan där Westerholm snabbt flyttade ut i andrapar utvändigt.
- Han måste ha sådana här lopp på väntan och det fick han i dag och då svarade han med en bra insats, sa Rommetränaren och fjolårets komet i Sverige.

21 miljoner för åtta rätt
Av dryga 703 000 inlämnade system fanns alltså inget med alla vinnarna markerade. ATG kalkylerar med att en ensam vinnare kan dra hem 21 miljoner kronor nästa onsdag då Solvalla kör V86 tillsammans med Åby.
Ribban sattes på Bergsåker där skrällar streckade på en respektive noll (0,40) procent var först i mål.

Hemmatränaren Lars-Göran Söderberg gav Overtimeosåfin ett lopp i rygg på hårddragande ledaren tillika favoriten Vic de Luxe och kunde spurta till seger.
- I dag kändes det direkt att han skulle göra ett bra lopp. Jag hade kunnat hålla ledningen också men det kändes trots allt bäst att släppa. Han vann faktiskt enkelt, jag skrek till i den sista kurvan lite för galleriet men det hade nog gått utan också, sa Lars-Göran Söderberg om i princip ospelade Overtimeosåfin.

"Löste sig bra"

En dundersmäll inledde spelet på Bergsåker. Amatören Ricky Eklund från Örnsköldsvik hade lämnat stoet Pandora Diamant i Per Linderoths händer.
Jättefavoriten From The Mine blev av med ledningen och kunde ta över densamma igen efter 500 meter i en öppning i överkant 1.10.
I tredjepar invändigt satt Per Linderoth med Pandora Diamant som kunde slå av favoriten precis på linjen när luckan kom. En enprocentare på V86.
Segertiden strålande 1.13,2 /1640 meter med bilstart på den moddiga banan.
- Det var ett invändigt lopp som var vår chans och det löste sig bra. Det var bra gjort av henne att kunna spurta samtidigt som jag behövde ta ut henne fyra spår på upploppet, sa Per Linderoth.
USA-importen Coogan var inte alls bekväm med det frusna underlaget i Sverigedebuten och kunde inte hänga med i tredje utvändigt när tempot drogs upp.
Empire Garbo vann fyraåringsloppet för Jimmy H Andersson. Svante Båth tränar.
Kallblodloppet vanns av norske gästen Mjölner Brun med Ole-Christian Kjenner i sulkyn. Jan Roar Mjölneröd tränar.
Ingen med åtta rätt på V86. Sju rätt gav mastiga 85 056 kronor och för sex rätt fick man 1712 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

Onsdag 7 mars 2018

Harry Boy fixade storvinst till Värmland - vann 105 600 kronor på V86

I dagens V86-omgång, 2018-03-07, på Solvalla/Bergsåker blev det hög utdelning på sju rätt. En kupong inlämnad via ATG.se gav hela 105 600 kronor.

Kupongen, som kostade 96 kronor lyckades pricka in sju rätt. Kupongen innehöll inte några rader med åtta rätt, men den hade 1 rader med sju rätt. och 12 rader med sex rätt.

Det vinnande systemet innehöll tre så kallade spikar - ogarderade lopp.
Kihlmans V86-Tips Solvalla & Bergsåker
 

V86-1...1-4-11
V86-2...3-7-8-10
V86-3...1-2-3-5-8-9
V86-4...5-7-11
V86-5...2-3-5
V86-6...3-7
V86-7...2-9-11
V86-8...5 Hochtheretis Sox
3888 rader = 972 kr


Örjan Kihlström kör kvällens V86-Spik = Hochtheretis Sox

Inför V86/jackpot: Tarzans varning till spelarna - "Ingen höjdare"

 

Stockholm. Publicerad: 2018-03-06 15:50

Han spanade in hästen på datorn när hon tävlade i USA och ropade in henne på auktion.
Beautiful Bacardi är obesegrad i två raka hos Stefan Melander och nu är det dags för årsdebut.
- Hon känns väldigt fin i träningen och är stark i backjobben. Men det är ändå varning till spelarna från det läget, säger ”Tarzan”.


Det är jackpot i onsdagens V86-omgång där en ensam vinnare kan ta hem tolv miljoner kronor enbart på åtta rätt. En av favoriterna är det fyraåriga stoet Beautiful Bacardi som är obesegrad på svensk mark. Hon kom i Stefan Melanders träning i oktober i fjol och på två starter blev det två segrar från ledningen.
- Hon var väldigt fin och hade krafter kvar båda gångerna. Hästen har visat fin talang, säger Melander.
- Jag följer amerikansk travsport mer än vad jag följer svensk travsport. Jag är fascinerad av deras hästar och spanar in rätt så mycket lopp via datorn. När det gäller Beautiful Bacardi hade jag sett henne i några löpningar och tyckte att det var en fin gång i hästen.
- Egentligen är det emot mitt upplägg då jag brukar köpa hästar som är ett år gamla men nu köpte jag den här på auktion. Men jag minns faktiskt inte vad hon kostade.

”Varning till spelarna – ingen höjdare”

Det är nu drygt tre månader sedan Beautiful Bacardi startade och vann senast. När hon nu gör årsdebut blir det från spår elva i V86-4 över 1640 meter med bilstart på Solvalla.
- Hästen har övervintrat väl och även om det har varit ganska besvärligt väder hela vintern så har vi kunnat träna på bra ändå. Framförallt i backen har det varit väldigt bra att träna i och Beautiful Bacardi känns stark i backjobben.
- Men man måste ju säga vad man tror och bricka elva över 1600 meter känns inte som någon höjdare. Läget drar ner chanserna och det är lite varning för spelarna från ett så svårt läge. Hästen har knappt startat från bakspår och kan bli het i ryggar. Jag hoppas att hon inte blir så laddad att hon bara vräker sig iväg och att jag blir tvungen att köra fram direkt. Då kan det bli problem.
- Så även om hon är väldigt fin i jobben är det alltid varning på våra hästar när de gör årsdebut. De är vältränade men brukar behöva ett par lopp i kroppen för att komma i form. Rent kapacitetsmässigt duger hon annars bra och hon blir intressant för framtiden. Jag hoppas och tror att hon ska kunna utvecklas för det måste hon göra om hon ska duga. Men just den här starten tar jag inte så allvarligt på. Vi kör med skor runt om igen, säger Stefan Melander.

Du har även Lavidaloca de Vie till start i V86-2. Chanserna där?

- Hon var alldeles för laddad i årsdebuten men Björn tyckte att hästen kändes fin men var för pigg. Nu fick hon gå ett lopp i alla fall och ska ha gått framåt med det i kroppen. Men även hon har bakspår och spår tio känns inte som hennes likör. Jag tycker annars att det här är en kanonhäst som gjorde många riktigt bra lopp i fjol.

Har hälsat på Nuncio – andra stjärnor på gång ut

Hur är läget annars med dina stjärnhästar i stallet? Har du varit och hälsat på Nuncio på Menhammar stuteri ännu?
- Ja, men bara två gånger. Cattis har vart där flera gånger. Nuncio är nöjd och glad med sin nya tillvaro. Han är avelshingst i hela världen och det är väl första gången det har hänt att jänkarna är intresserade av en hingst som står i Sverige. Han är fulltecknad här hemma och det är kul att han även betäcker i USA, säger Tarzan.
- Annars känns våra hästar starka i träningen och närmar sig startklar form. Cruzado dela Noche och Volstead har tränat bra hela vintern och känns fina. De ska starta någon gång i slutet av mars. Enterprise känns också fin och ska gå i Kungapokalen om allt är bra. Han beräknas starta i månadsskiftet mars/april.

Michael Carlsson, Kanal 75


 

Tisdag 6 mars 2018


Sofia Adolfsson "är bara bäst" Nu seger med High On Heels

Inför V75: Glödheta chanser för Nurmos

 

Foto av PETRI JOHANSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-03-05 18:52 Senast ändrad: 2018-03-05 19:08

Snacka om att Timo Nurmos är glödhet inför V75 på lördag.
Bland flera toppchanser är Zenit Brick, med fyra segrar i Gulddivisionen i vinter, ett av de stora utropstecknen.
- Han hade bara 78 i puls efter guldfinalen senast. Hästen har utvecklats mycket efter lite ändring i träningen, säger Nurmos som siktar på Olympiatravet framöver.


Solvalla-tränaren ångar på efter en raketstart av det nya året. Hela stallets hästar verkar rida på framgångsvågen av Readly Express seger i Prix d’Amerique. Stall Timo Nurmos hästar vinner i nästan vart tredje lopp som de startar i och även om det har gått otroligt bra för Nurmos i många år tidigare är resultaten ännu vassare just nu. Med 8,7 miljoner inkört till stallet leder han tränarligan överlägset. När det gäller Readly Express, som blev framröstad till Årets Häst nyligen, så lever han strandliv just nu på Utah Beach i Normandie tillsammans med sin skötare Inga Perk.
- Readly Express tränar på vid havet och körs varje dag. Det var inga problem för honom att gå i vattnet och det gick bra på en gång. Det var precis som att han hade tränat hela livet i vattnet och på en sandstrand, säger Timo Nurmos.
- Hästen tränar varje dag och man kan köra över en mil rakt fram på stranden. Han får springa och leka i vattnet och när tidvattnet går ner så försvinner havet femhundra meter ut. Det är jättefin fast sand för honom att springa på och inga stenar alls. Han verkar trivas med det och vi får se hur länge han stannar. Allt fokus ligger nu på att ha hästen i full form till Elitloppet.

”Har ändrat på träningen – krafter kvar på en 1.11-tid”
En annan av Timo Nurmos stjärnor är Zenit Brick som har tagit storslam i Gulddivisionen i vinter. På de fem senaste starterna i högsta klassen har det blivit fyra segrar och en andraplats. Hästen har sprungit in 1,1 miljoner kronor sedan den 16 december och imponerat stort. Zenit Brick blev även segerrikaste hästen på V75 i fjol. Senast hade han en ny suverän uppvisning i Guldfinalen på Solvalla där han vann smått överlägset för Björn Goop.

- Zenit Brick (V75-1) vann på en 1.11-tid med huvan kvar och krafter kvar. Han återhämtade sig snabbt och hade bara 78 i puls några minuter efter loppet. Då kan man säga att hästen är i toppform, säger Timo Nurmos med ett skratt.
- Hästen har utvecklats mycket både mentalt och i kroppen. Jag har gjort lite ändringar i träningsupplägget och han har tagit till sig träningen bra och blivit starkare både fysiskt och psykiskt. Man vill hela tiden försöka att utveckla hästarna och ändra på lite småsaker. Det är inga stora grejer men det är roligt när de svarar bra på det man gör. Han har gjort kanonlopp varje gång i vinter.

”Den långa distansen är perfekt”
Zenit Brick blir storfavorit i lördagens Gulddivision över distansen 2640 meter. I sulkyn den här gången sitter Örjan Kihlström eftersom Björn Goop är upptagen med att köra lopp i Frankrike.
Blir det seger igen?
- Självklart är det en jättebra chans. Hästen har tränat normalt efter förra starten och känns lika fin som tidigare. Den långa distansen är helt perfekt, det är en klar fördel. Om det blir fin bana på lördag så blir det nog sommarskor. Men det är lite för tidigt att säga så här på måndagen. Inga ändringar i övrigt.
- Hästen kan öppna snabbare än han har visat hittills. Kuskarna har aldrig laddat riktigt med honom men till sommaren kanske det kan komma något läge att testa rejält från början. Efter det här loppet siktar vi mot Olympiatravet, säger Nurmos.

”Han var fin, riktigt fin i måndagsjobbet”
Det vimlar av bra chanser för finländaren och redan i V75-inledningen har han en ny toppchans med Globalsatisfaction som gjorde en strålande comeback senast med en andraplats.

- Globalsatisfaction (V75-1) hade inte startat på ett år men gjorde ett otroligt bra lopp. Han avslutade mycket bra och var inte långt efter Linus Boy i mål. Jag körde honom i jobbet i dag (måndag) och han var fin, riktigt fin. Det känns att hästen har gått mycket framåt med loppet i kroppen. Får han vara fräsch framöver kommer han att få en riktigt bra utveckling. Vi får se hur det blir med balansen beroende på hur banan blir. Barfota fram eller barfota runt om och tillsammans med Zenit Brick är det min bästa chans.

”Har varit en stor överraskning för mig”

Vad säger du om dina övriga V75-hästar?

- Hankypanky Frances (V75-2)
är väldigt fint i ordning och hon har varit en stor överraskning hos mig. Hästen har vunnit två V75-lopp och var trea senast. Hon hade vunnit då också om hon inte haft trafikproblem under vägen. Hon avslutade mycket bra och var nära att vinna ändå. Om banan är bra kan det bli barfota runt om. Läget är dåligt precis som senast men jag tycker att hon har chans ändå.
- Handsome Pelle (V75-5) vann direkt efter ett uppehåll senast och hade bara gått styrketräning i backen inför den starten. Han kommer att gå mycket framåt när han fick lopp i sig och har bättre läge den här gången. Hästen kan öppna ganska bra och måste räknas tidigt. Barfota runt om ifall banan är bra.

”Första med urryckare – behövde aldrig dra dem”
- Aventador S.F. (V75-5)
är en fin häst som har gått bra hela tiden och vunnit många lopp trots att han ofta har haft dåliga lägen. Senast vann han trots spår tolv och var stark och rejäl i avslutningen. Det var första gången han gick med urryckare men kusken behövde aldrig dra dem. Så den växeln sparar vi till den här starten. Tyvärr fick han tråkigt läge igen men han har chans om han bara kommer till. Jag har inte bestämt balansen på honom ännu. Båda mina hästar i loppet är ganska jämna.
- Jaques Noir (V75-6) har kommit tillbaka till formen nu med några lopp i kroppen och han var klart godkänd senast från ett svårt läge. Det är en stor fördel för honom om han kan gå med sommarskor så vi får hoppas på en fin bana. Tråkigt läge igen men helt borta är han inte om det klaffar, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75

Måndag 5 mars 2018

I kväll V64 från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Mellby Collector
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 4 Wotts Initforme - Carl Johan Jepson


Lopp 2 Nr 1 Zolomestur - Göran S Karlsson


Lopp 3 Nr 15 High On Heels - Sofia Adolfsson


Lopp 4 V64-1 Nr 6 Mellby Collector - Björn Goop


Lopp 5 V64-2 Nr 3 Rose Mary - André Eklund


Lopp 6 V64-3 V4-1 Nr 7 Joe Martini - Björn Goop


Lopp 7 V64-4 V4-2 Nr 4 Garbo Boko - Shkelzen Boka


Lopp 8 V64-5 V4-3 Nr 1 Lill Maria - Hans Brunlöf


Lopp 9 V64-6 V4-4 Nr 6 Panheon Face - Carl Johan Jepson


Lopp 10 Nr1 Magneto - Lars-Åke SöderholmKihlmans V64-Tips - Färjestad
 

V64-1...4-5-6-7
V64-2...3-7-9-12
V64-3...2-7-10
V64-4..4-5-6-8
V64-5...5-7
V64-6...2 Glenn Cashman
384 rader = 384 krSandra Eriksson kör kvällens V64-Spik= Glenn Cashman

Allsvenska kuskligan: Åtta fullträffar för Ohlsson

Ulf Ohlsson närmar sig 50 årssegrar. Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2018-03-05 09:32

Topptrion oförändrad men Ulf Ohlsson fortsätter att utöka sin ledning.
Vi noterar även att Peter Untersteiner klättrar fem placeringar och att Hanna Olofsson tagit sig in på listan.

 Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 48-36-35
2. Jorma Kontio, Solvalla, 32-24-19
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 26-32-28
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 21-25-20
5. Peter Untersteiner, Halmstad, 21-9-7
6. Robert Bergh, Åby, 21-8-6
7. Kim Eriksson, Mantorp, 20-13-7
8. Stefan Söderkvist, Åby, 19-13-8
9. Kaj Widell, Solvalla, 19-10-15
10. Ulf Eriksson, Bollnäs, 18-17-18
11. Peter Ingves, Halmstad, 17-9-18
12. Erik Adielsson, Solvalla, 15-12-8
13. Johnny Takter, Jägersro, 14-12-10
14. Joakim Lövgren, Jägersro, 14-7-10
15. Hanna Olofsson, Boden, 14-3-9
Siffror till och med 4 mars.

Kanal 75

Söndag 4 mars 2018

V75: Untersteiner tuffar på

 

Johan Untersteiner och Pastore Bob hade uppvisning i bronsdivisionen. Foto Kanal75

stockholm.

För en dryg vecka sedan utsågs han till Årets Tränare i Sverige 2017.
På lördagen visade Johan Untersteiner att han inte tänker släppa titeln frivilligt.
- Vi började på noll igen 2018, det är bara de senaste resultaten som räknas, påminde komettränaren efter en prydlig dubbelseger som bidrog till att det blev miljonutdelning på V75.

Ska man vara bäst går det inte att titta i backspegeln.
Den devisen verkar gälla för Johan Untersteiner som sin vana trogen höll sig framme när V75 gästade hemmabanan Halmstad.
Framförallt imponerande Pastore Bob som dundrade hem bronsdivisionen från ledningen på nya rekordet 1.11,0/1 640 meter autostart utan att se det minsta ansträngd ut.
- Jag hade lite feeling att han skulle göra en bra prestation. Han gjorde ett bra slutvarv senast och idag tog vi av skorna och körde med jänkarvagn, så var det bara att tuta och köra. Det blev väldigt enkelt, förklarade Untersteiner som fick hästen i träning i november.

- En härlig häst, jag fastnade för honom direkt. Han har fin aktion och är väldigt trevlig. Även om han stod tufft inne i loppet idag så trodde vi att han var bra nog att duga, det var skönt att vi fick ett kvitto på det, fortsatte Untersteiner som dessförinnan segerdefilerat bakom Ambon Degato efter en rejäl långspurt i Diamantstoet.

”Man blir lite kluven”

Pappa Peter Untersteiner ville förstås också ha ett ord med i laget och satte dit Ultimate Wine, som gjorde sista starten inför ett bokat besök hos Nuncio och en ny karriär i avelsboxen.
Men efter uppvisningen från spets på samma tid som Pastore Bob tycktes tränaren plötsligt sväva en aning på målet gällande framtidsplanerna.
- Man blir lite kluven nu, hon är ju bättre än någonsin. Hon sprang bara och klippte med öronen trots att hon mötte bra hästar. Men det är inte jag som bestämmer, det är 18 glada tullare som väl får ta ett tullmöte. Så får vi se efter lite champagne ikväll hur tankarna går, sade Untersteiner som alltså verkade öppna dörren på glänt för fortsatt tävlande.
Skulle ägarkretsen stå fast vid sitt beslut så avslutar det sjuåriga stoet karriären med 1,2 miljoner kronor på kontot och tre av karriärens fyra största segrar i programraden.

En seger att minnas

Pastore Bobs tidigare tränare Stefan P Pettersson visade att återväxten i stallet är god när fyraårige Yankee Boy växlade sina äldre konkurrenter efter en avvaktande styrning från Kim Eriksson.
- Han är riktigt fin. Senast hade han väldigt mycket krafter kvar, men då hetsade han upp sig bakom bilen. Han var lite ivrig idag också, men vi tog det bara försiktigt och körde sen istället, det var receptet, förklarade segerkusken.

Motsatt taktik valde Giuseppe Lubrano som fick uppleva sin största framgång som tränare sedan han placerat Pacific Face utanpå ledaren och tuggat sönder motståndet.
- Min första V75-seger som tränare, jag tror inte att jag kommer att glömma det här, konstaterade italienaren som verkligen funnit nyckeln till den björnstarke sexåringen vars fyra årssegrar gör honom till landets segerrikaste travare under 2018, jämte Roger America.

1.04-speed bäddade för skräll
Dagens speedduell utspelade sig i gulddivisionen sedan Joakim Lövgren och Jairo försökt överrumpla ledande Olympic Kronos/Lutfi Kolgjini. Det utmynnade i ett andra halvvarv på 1.09,3 där positioneringssystemets hastighetsmätare för ett ögonblick nådde 56 kilometer i timmen – vilket motsvarar 1.04-fart.

Resultatet blev trötta ben och en jätteskräll sedan Peter Ingves snirklat loss Jörgen Westholms hedershäst Rocky Winner som fick jubilera i karriärens 100:e start.
Lövgren ville inte kommentera körningen direkt efter loppet medan Kolgjini var avslappnad när han kom tillbaka till stallet.
- Jag satt i ledningen och hade sagt att jag skulle köra där, Lövgren såg väl sin chans att överraska mig. Nu lyckades inte det, då gick det åt pipan för oss båda, summerade Kolgjini med ett leende.


I V75-avslutningen valde Kolgjini istället att släppa ifrån sig kommandot med Clemenza Am vilket visade sig vinstgivande då luckan kom i tid för att växla förbi ledande Master Crowe.

Femfaldiga miljonvinster
Den överraskningen såg till att dra upp V75-utdelningen till 4 617 863 kronor till fem vinnande system med sju rätt.
Fyra av dessa var inlämnade på atg.se och betalade över fem miljoner kronor vardera, varav två tillhörde samma spelare som fick nästan elva miljoner.
Ett Tillsammans-system där 38 lagmedlemmar köpte varsin andel för 500 kronor betalade drygt 140 000 kronor per andel.
Det minsta vinnande systemet, som fick nöja sig med 4,99 miljoner, var spelat på Stora Coop Enköping och kostade 648 kronor att lämna in.

Robin Johansson, Kanal 75

Lördag 3 mars 2018
 

Storvinst till Värmland - vann 132 345 kronor på V75

I dagens V75-omgång, 2018-03-03, på Halmstad blev det hög utdelning på sex rätt. En kupong inlämnad via ATG.se gav hela 132 345 kronor.

Kupongen, som kostade över 2 000 kronor lyckades pricka in sex rätt. Kupongen innehöll inte några rader med sju rätt, men den hade 3 rader med sex rätt. och 87 rader med fem rätt.

Det vinnande systemet innehöll en så kallad spik - ogarderat lopp.

Storvinst till Värmland - vann 94 023 kronor på V5

I dagens V5-omgång, 2018-03-03, på Halmstad blev det hög utdelning på fem rätt. En kupong inlämnad via ATG.se gav hela 94 023 kronor.

Kupongen, som kostade 240 kronor lyckades pricka in fem rätt. Kupongen innehöll 1 rader med fem rätt.

Det vinnande systemet innehöll en så kallad spik - ogarderat lopp.

 
Kihlmans V75-Tips - Halmstad

Peter Untersteiner kör en V75-Spik = Sauron Pil

V75-1...Alla 12 hästar
V75-2...3 Sauron Pil
V75-3...1 Jairo
V75-4...1-4-5-6-7-10
V75-5...4-5-7-8-10
V75-6...4 Erik Sting
V75-7...4-5-7-9-11
1800 rader = 900 krJorma Kontio kör en V75-Spik = Erik Sting

Joakim Lövgren kör en V75-Spik = Jairo


 

Fredag 2 mars 2018

Inför V75: Gulddebut för silverkungen

 

Jairo debuterar i guld och från innerspår får han bära favoritskapet. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2018-03-01 12:29 Senast ändrad: 2018-03-01 12:31

Han är vinterns kung i silverdivisionen.
På lördag gör han debut i guld.
Frågan är hur långt det kan bära för hårdingen Jairo.

När man tittar på Jairos senaste lopp i videoarkivet på ATG.se kan man inte annat än imponeras. Man kan också konstatera att banreferenterna har olika uppfattning om hur hans namn ska uttalas - med j-ljud eller sje-ljud?
- Jag gör det enkelt för mig och uttalar det Jairo, säger Joakim Lövgren med samma j-ljud som i sitt förnamn.
- Men det är ägarfrun som döper hästarna och jag har ingen aning om hur hon kom fram till Jairo. Hon brukar välja namn efter geografiska platser. Brioni var till exempel döpt efter Titos semesterö i forna Jugoslavien.
Googlar man det spanskklingande namnet Jairo får man upp att han är argentinsk singer-songwriter, fotbollsspelare, ökänd colombiansk gangster...
- Jairo kan det mesta. Hoppas han kan vinna guld också, skämtar Joakim Lövgren.

Har växlar kvar

Jairo har ända sedan han började tävla som treåring varit en häst utöver det vanliga, men efter att han i somras kom tillbaka från ett åtta månader långt tävlingsuppehåll har han växlat upp ytterligare.
- Han har alltid haft lätt för att vinna lopp men också haft sina problem. Nu är han finare, starkare och gladare än tidigare och han har haft en väldigt bra vinter. Vi får se hur många växlar som finns kvar i hästen, säger Lövgren och spår att det finns fortsatt utveckling i sjuåringen.
- Jag har inte vågat trycka till honom i träningen och han tränar inte annorlunda i dag än vad han har gjort förut. Det är loppen som har tagit fram honom så mycket nu. Det kommer säkert en dag när vi skärper till träningen på honom och ser vilken form han kan komma i då, men än så länge har vi bara kört ett normalt upplägg där han inte har varit trött i träningen någon gång.

Litar på spurten
Hur trött Jairo behöver bli på lördag återstår att se. Efter att i vinter ha tagit hem två finaler i silverdivisionen har det blivit dags för debut i högsta klassen. V75-omgången körs på Halmstadtravet och Jairo lottades till innerspår bakom startbilen.
- När jag såg spåret tänkte jag att det är tur att det bara är åtta hästar med i loppet. Han är normalt sett ingen häst som är inblandad i spetsstrider och det är ett par katapulter med nu, så han får försöka göra som vanligt och använda sin slutspurt.
Man skulle kunna tro att Jairo börjar bli lite sliten efter att ha tävlat flitigt i V75 hela vintern, men så är inte fallet enligt hans tränare.
- När man håller igång dem över vintern får man ta med i kalkylen att banorna inte är lika spänstiga som på sommaren, men han har - peppar, peppar - tålt det hur bra som helst och han kom ur den senaste starten på Solvalla helt omärkt.

Redo för högsta klassen
Vinterns barfotaförbud har upphört men planen är att fortsatt låta Jairo springa med skor på hovarna i Halmstad. Motståndet han ställs mot är med guldmått mätt inte det allra värsta och Joakim Lövgren är förhoppningsfull.
- Rent propositionsmässigt är det tuffare nu när han går upp i guld, men hungriga brons- och silverhästarna behöver inte vara så mycket lättar att möta än etablerade gulddivisionare. Han har tävlat mot bra motstånd i många starter och är väl förberedd för att gå ut i guld.

”Med och krigar om det”
Joakim Lövgren selar ut ytterligare ett hett segerbud inom V75. Belle Godiva (V75-4) hade gått segerlös ur tio starter när hon kom till Lövgren i januari. Sedan dess har hon två segrar på tre starter.
- Hon har haft talang och kunnande hela tiden och gjort det bra utan att vinna lopp tidigare också. Det har inte varit några problem att lösa utan hon kom i tävlingskondition och jag körde bara några jobb med henne och började starta.
Belle Godiva vann mycket enkelt från ledningen i sin senaste start men strax före mållinjen började hon trava dåligt och var till synes nära att galoppera.
- Jag hade lite annan skoning på henne på grund av att det var väldigt kallt. Hon tog ett felsteg och slog sig på ett knä och tappade rytmen helt sista 50 meterna. Dessförinnan travade hon väldigt fint och hon är en fin travare. Vi får se hur banan blir på lördag men oavsett kommer jag ändra skoningen så att vi får henne att trava rent hela vägen.
Loppet Belle Godiva startar i är ett stolopp med så kallad spårtrappa. Det innebär att hästen med minst intjänade pengar får spår ett bakom startbilen, den med näst minst intjänat får spår två och så vidare. Belle Godiva har nummer fem, det bästa spår man kan ha bakom startbilens vingar.
- Med den form hon har nu är det värt att prova i V75 och jag tror att hon är med och krigar om det.

Ola Johansson, Kanal 75

Torsdag 1 mars 2018
 

V86: Hannas Roger fortsatt obesegrad

 

Hanna Olofsson gjorde långresan från Boden till Stockholm och det var mödan värt. Hennes Roger America tog fjärde raka segern. Foto av Tommy Andersson/ALN

Stockholm. Publicerad: 2018-02-28 22:35 Senast ändrad: 2018-02-28 22:51

Att han lottats till ett ”omöjligt” utgångsläge spelade ingen roll.
I mål var Roger America ändå först, för fjärde gången i rad.
- Det var nog bra för honom att det var kallt i dag, det gillar han, sa tränaren Hanna Olofsson som gjort resan från Boden för att köra en häst.

 Åttaårige Roger America tycks bara bli bättre och bättre. På onsdagen gjorde han sin fjärde start för året och precis som i de tidigare framträdandena blev det seger. Sedan i somras ståtar han med nio fullträffar på tretton försök. Att han den här gången hade startnummer tolv över kort distans hade mindre betydelse. Hans tränare Hanna Olofsson lotsade elegant fram honom i ryggar ända till upploppet, där han avgjorde till säker seger.
- Han har verkligen utvecklats hela tiden och det är ju fantastiskt att han fortsätter med det, sa Bodentränaren, som trots sin vana av nordliga breddgrader inte uppskattade den bistra Stockholmskylan.
- Nej, jag är dålig på att hantera kylan, men det var nog bra för honom att det var kallt i dag, det gillar han.

Favoritparad
Roger America var andrahandrare på V86-spelet och även innan han klev in på banan hade de mer betrodda hästarna levererat. På Åby tog Johan Untersteiner en mycket enkel seger med favoritspelade Gute Band efter att ha fått bestämma tempot i ledningen.
- Jag var lite orolig för han kändes helt död i ledningen men när jag ryckte tussarna 500 kvar fick jag plötsligt fulla händer och sedan vann han jättelätt, sa Johan Untersteiner.
Favoritseger blev det även för Catarina Lundströms Sir Q.C. på Solvalla. Körande Ulf Ohlsson lämnade femte par utvändigt 1 300 meter från mål och sedan Sir Q.C. pressat sig till ledningen knappa varvet från mål lämnade han konkurrenterna och vann överlägset.
- Får han vara fräsch och fin kan det bli väldigt fin utveckling för den här, sa Ohlsson, som tog sin 20:e årsseger på Solvalla.
Robert Bergh och Tyson Dimanche stod pall för favorittrycket när de vann komfortabelt från ledningen hemma på Åby och på Mölndalsbanans open stretch grejade även Lars I Nilsson-tränade favoriten Scorpion Kiss och Peter Untersteiner segern. Den enda V86-favoriten på Åby som inte vann var comebackande talangen Dontbreakthebankås, som fick nöja sig med fjärdeplatsen. Där blev det istället seger för andrahandaren Prosperous och Johan Untersteiner. Hästen tränas av Marcus Lindgren som utanför V86-spelet även fick se sin numera femårige kriteriefinalist Gandhi Boko vara tillbaka i vinnarcirkeln för första gången sedan treåringssäsongen.

”En miljon för lite på sig”
V86-omgångens enda lilla överraskning stod Erik Lindegrens Garmin B.J. för. Han gjorde en mycket gedigen insats när han via tredjespår första halvvarvet nådde positionen utvändigt om ledaren, varifrån han mosade konkurrenterna. Även Ready For Money med Kaj Widell vid tömmarna gjorde en fin insats när hon rundade av tävlingskvällen med en spetsseger.
- Man får ta en start i taget men jag har sagt att hon har en miljon för lite på sig och så hoppas jag att det är, sa tränaren Urban G Eriksson.
Åtta rätt på V86 delade ut 1 303 kronor. Sju rätt gav 24 kronor och sexrättspotten på 5,9 miljoner kronor går vidare till nästa veckas åttarättspott.

Ola Johansson, Kanal 75

Onsdag 28 februari 2018


Kihlmans V86 från Solvalla & Åby
 

V86-1...2-4-6
V86-2...9-10
V86-3...2-7-9
V86-4...1-2-7
V86-5...1-5-7-8
V86-6...1-2-4-12
V86-7...5-10
V86-8...2-3
3456 rader = 864 kr

Inför V75: Stochampionatsvinnaren tidigt vårtecken

 

Snö i mängder i Kalmar. Det mesta är dock förberett med vinnaren av Stochampionatet, Ultra Bright. (Fotot är ett montage). Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2018-02-26 15:54 Senast ändrad: 2018-02-26 16:15

Inte det minsta vårlikt i vårmånaden mars.
Fredrik Persson har överraskats av snö i Kalmar men följer planen på att årsdebutera fjolårets vinnare av Stochampionatet Ultra Bright i Halmstad V75 på lördag.
- Hon känns väldigt fin och jag är sugen på att dra igång nu.


Det har snöat kraftigt i Kalmar de senaste dagarna och mängden vitt ställer till det för många som har hästgårdar att underhålla. 
Nu är det som tur är ingen fara med stostjärnan Ultra Bright. Fredrik Persson berättar att han hunnit lägga grunden när han nu aviserar start med hästen han vann Stochampionatet med i somras.
- Det kanske blir lite problem nu den sista veckan då jag inte hinner förbereda henne som jag vill, Men hon är mycket tränad sedan tidigare och vi ska ju till Halmstad på lördag där det alltid är fina banor, säger Kalmartränaren Persson.
Intervjun görs måndag efter lunch och under natten har det fallit en hel del snö igen i Kalmar. Stallet har en ridbana som hållits fin hela tiden. Värre är det i skogen.

- Vi har lite problem med skogsvägarna och så där men där har vi bara försökt packa underlaget och kört på snön i några dagar nu. Man får ta det lite försiktigt. Så här mycket snö var det länge sedan vi hade, det är väl en sex-sju år sedan nu som det kom lika mycket, säger han på sin karaktäristiska småländska.

Världsrekord i somras

Fredrik Persson vann Stochampionatet på Axevalla i somras där ingen kunde stå emot Ultra Brights kraftfulla slutstöt. Segertiden 13,0 över 2640 meter var ett nytt världsrekord för fyraåriga ston på 1000-metersbana.
Inför starten i Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston i Eskilstuna i början av november var oturen framme. Ultra Bright ådrog sig en hovböld och fick strykas men var okej kort tid efter loppet.
- Hon var väldigt fräsch där i höstas då jag hade tränat upp henne inför Breeders. Och så blev det ingenting. Eftersom hon var väldigt på tårna redan där har planen hela tiden varit att starta henne tidigt på säsongen i år. Jag har kört henne i två banjobb inne på Kalmartravet efter 1.20 och hon känns alert och väldigt fräsch.

”Viktigast att hon känns fin”
På lördag debuterar Ultra Bright i Stoeliten (V75-5). I första starten mot äldre och mera rutinerade ston blev det ett surt åttondespår bakom bilen över kort distans.
Detta mot märrar som Robert Berghs Geisha Sund, Per Nordströms Dixi Sisu, Jerry Riordans Treasure Kronos med flera. Ett lopp som håller hög klass.
- Jag vill gärna komma igång med henne och säsongen nu. Det viktigaste är att hon går fort på upploppet och känns jättefin över mållinjen. Så det blir nog en lugnare start - och så kör vi till slut.
Ultra Bright får det inte lätt i hetluften direkt på lördag från sitt tråkiga utgångsläge. Men Fredrik Persson tycker inte att slaget är helt förlorat.
- Jag tycker att hon ska med som en outsider om man streckar på. Kör de bara lite tokigt där framme och hon kommer in i matchen – ja, då kan hennes avslutning bita jättebra. Hon har en bländande teknik i sitt steg. Hon kan växla tempo väldigt fort.

”Lättare än Monarken”
Fredrik Persson hade ett fint år i fjol med en hel del framgångar. Monark Newmen var en annan som tjänade grova pengar och bland annat slutade tvåa i Svenskt Travderby.
Jämfört med Monark Newmen tycker han att säsongen som femåring ser ljusare ut för Ultra Bright.
- Jag hoppas på en del femåringslopp för ston och Stoeliten som jag tror att hon ska kunna växa in i. Hon är lättare att matcha än Monarken, där det känns lite tuffare på grund av att han är hingst då.
Om allt går bra på lördag kan nästa uppgift bli Folke Hjalmarssons Minneslopp på i Karlstad under långfredagen, ett femåringslopp för ston.
Tuffaste konkurrenten på lördag i Stoeliten?
- Jag har mest respekt för Riordans häst Treasure Kronos som har hårdheten och har varit med i Frankrike i vinter.
Du har även med startkatapulten Britt Palema i loppet, Stefan Söderkvist kör. Blir det Dixi Sisu eller Britt som tar ledningen?
- Britt är väldigt snabb ut, särskilt på lördag tror jag då det är fritt att köra barfota igen om banan blir fin. Hon kan inte accelerera riktigt med skor. Jag tycker nog att hon har bra chans att ta ledningen. Trea-fyra kan hon vara.
Barfotaförbudet hävs 1 mars i travets Sverige. Siktar du på att köra även Ultra Bright skolös?
- Hon har också fina ”fötter”, så jag räknar med att köra barfota med henne också. De är duktiga i Halmstad och jag är rätt så säker på att det blir fin bana på lördag, slutar Fredrik Persson.

Fotnot: Jörgen Johansson på Halmstadtravet är optimist vad gäller att kunna erbjuda en fin ”barfotabana” på lördag.

Mikael Wikner, Kanal 75