Välkommen


     
     
     
     
     
     
   


 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring ALN 08-366 480 när det gäller att beställa bilder
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTO i samarbete med ALNFoto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


OBS. All bilder i nedanstående "blogg" är skyddade av upphovsrätten och tillhör
Kihlmans/Foto och ALN

Lördag 4 november 2017

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.se
 

Storvinst till Värmland - vann 669 706 kronor på V75

I dagens V75-omgång, 2017-11-04, på Bergsåker blev det hög utdelning på sju rätt. En kupong inlämnad på Hanssons Tobak gav hela 669 706 kronor.

Kupongen, som kostade över 2 000 kronor lyckades pricka in sju rätt. Kupongen innehöll förutom 10 rader med sju rätt, 200 rader med sex rätt. och 1500 rader med fem rätt.

Det vinnande systemet var sålt i 100 andelar, vilket innebär att varje andel är värd 6 697 kronor.

Det vinnande systemet innehöll två så kallade spikar - ogarderade lopp.

 

V75: Gruvlig revansch för Nuncio

 

Nuncio var tillbaka som en vinnare i lördagens gulddivision på Bergsåker. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2017-11-04 19:53 Senast ändrad: 2017-11-04 20:43

Prix d’Amerique-drömmen lever.
Nuncio tog gruvlig revansch för fiaskot i sin senaste start när han på lördagen vann gulddivisionen på Bergsåker.
- Jag kan egentligen inte finna ord för en sådan underbar häst som han är, sa topptravarens ägare, tränare och kusk Stefan Melander.

Fixstjärnan Nuncio gjorde en med sina mått mätt mycket slät figur när han för två veckor sedan slutade femma i V75 på Örebrotravet. När han nu var tillbaka på banan i ett kylslaget Sundsvall visade han att han fortfarande är att räkna med, och att drömmen om seger i vinterns stora travdrabbning, Prix d’Amerique i Paris, lever.
- När Örjan kom i sista sväng behövde jag inte säga till utan Nuncio gjorde allt själv, bet tag i bettet ordentligt och upploppet ner var åkandes, sa Stefan Melander.
Solvallatränaren körde offensivt från spår sex bakom startbilen och via en inledande kurva i tredjespår och en långsida som första häst i andraspår kunde Nuncio glida till ledningen i den andra svängen. Kort senare sände Örjan Kihlström fram tuffaste utmanaren Tobin Kronos utvändigt och det var tätduon som gjorde upp under slutrundan. På den sista bortre långsidan blev det lucka ner till bakomvarande ekipage och Tobin Kronos såg kaxig ut utvändigt om Nuncio när hästarna dundrade in i slutkurvan. Men Nuncio hade läget under full kontroll och stegade enkelt undan till seger på 1.12,0 över 2 140 meter.

- Han är en fantastiskt häst, en grym häst, sa Stefan Melander, som siktar på att ha Nuncio på absolut topp sista söndagen i januari, när Prix d’Amerique avgörs på Vincennes.
- Det var jätteviktigt att han fungerade i dag, och framför allt att han hade så mycket krafter kvar i mål. Nu åker vi hem och tar det lite lugnt. Det vore jättebra om det inte blir någon vinter så att han kan träna på ett tag till hemma, men vi får se vad som händer med honom. För mig och Cattis är han i alla fall världens bästa häst, sa Stefan Melander innan han och sambon Catarina Lundström begav sig hem mot Enköping med sin ögonsten.

Segersviten bruten

Klass II spurtades hem av Henrik Larsson-tränade Global Trader och dennes kusk Örjan Kihlström såg också till att bryta segermaskinen Izzys åtta triumfer långa svit när .......

han sände Reijo Liljendahls Barbara L.Hanover till ledningen varvet från mål i stoloppet.
- Det kändes bra att ge sig iväg före Izzy och se vad som skulle hända sedan. Tryggt kändes det inte med Izzy på utsidan, hon är en jättebra häst, men det ökade chanserna för vår del att vi kom till ledningen, sa Solvallakusken sedan Barbara L.Hanover enkelt försvarat ledningen in i mål.

Även Björn Goop bokförde sig för en V75-dubbel. Han gästade Bergsåker med två egentränade hästar och först ut var Bryssel som tog en mycket enkelt seger i bronsdivisionen efter att Goop fått bestämma tempot i ledningen.
- Jag ville inte att det skulle bli någon speeduppgörelse så jag ökade undan för undan och han klarade det bra, sa Färjestadtränaren.

Joe Martini fullbordade sedan stalldubbeln när han vann klass I från positionen i rygg på ledaren.

Första V75-segern med favorithästen


I silverdivisionen visade Peter G Norman-tränade Valeur att han trivs utomordentligt med Sandra Nordemo i sulkyn när han trots större delen av loppet utvändigt om ledaren vann enkelt.
- Han är helt otrolig, jag är i chock! sa segerkusken efter karriärens första V75-seger.
Dubbelcupens final för kallbloden blev en galoppfylld historia där favoriten Gustav E. hade segern på gaffeln när även han var på vippen att straffa ut sig med galopp.
- När jag begärde lite sista biten tappade han travet och var nära att galoppera och det tappade han segern på, sa Henrik Svensson som skickligt lyckades hålla hästen i trav och rädda andraplatsen.

För Öystein Tjomsland-tränade Lome Annar flöt travet bättre och det resulterade i seger.
- Vi fick ett fint lopp i rygg på en bra häst och det blev ju helt perfekt, konstaterade körande Ulf Ohlsson.
På V75 landade sjurättsutdelningen på 49 446 kronor. Sex rätt gav 464 kronor och för fem rätt fick man 55 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


 Kihlmans V75-Tips - Bergsåker

En bra V75-Spik = Global Trackmaster

V75-1...1-3-5-9
V75-2...1 Global Trackmaster
V75-3...4-6-8-12-15
V75-4...6-8-10
V75-5...4-5-10
V75-6...4-6-7-11-12
V75-7...2-5
1800 rader = 900 krJoe Martini kan duga i V75-7 Nr 5

 I eftermiddag full fart vid Lenas IT-Café på Gran Canaria - San Agustin

Alex hälsar alla välkomna till Lenas IT-Café och Tre Hjärtan


Samarbete med Travstugan.se

 

Fredag 3 november 2017
 

Inför V75/jackpot: Obesegrade Izzy jagar nionde raka

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-02 13:45 Senast ändrad: 2017-11-02 16:08

Hon är obesegrad och jagar sin nionde raka seger.
Izzy är storfavorit när hon gör V75-debut i jackpotomgången på Bergsåker.
- Hästen har aldrig varit trött efter loppen, säger tränaren Timo Nurmos.


Hör talas om det fyraåriga stoet Izzy?
Trots åtta raka segrar så är hon kanske inte känd för den breda travpubliken ännu. Men på lördag kliver hon in i rampljuset när hästen gör sin första start i V75. Izzy började tävla först i mars i år som fyraåring och vet fortfarande inte hur det känns att förlora.

- Izzy (V75-4) har varit sen i utvecklingen och därför inte startat förrän i år. Hon har inte haft några skador men har vuxit mycket sent och har fått tid på sig. Det är en jättefin häst som har gjort allt rätt. Hon är stark, snabb och travsäker, säger Timo Nurmos.
- Hon har vunnit lätt från olika positioner varje gång. Ledningen, dödens och bakifrån. Hästen har aldrig varit trött efter loppen och haft propparna kvar i öronen. Det är inte lätt att ta åtta raka segrar i dagens travsport. Vinner man så många lopp i rad måste det vara en bra häst. Hon har heller inte haft bra spår varje gång.

Står perfekt inne i loppet

Lördagens V75-omgång kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 30 miljoner enbart på sju rätt. Izzy är omgångens största favorit i skrivande stund – trots spår åtta i den fjärde avdelningen.
- Läget behöver inte vara fel om det löser sig. Men det är nog det tuffaste loppet hon har varit ute i, även om hon står perfekt inne på pengarna. Hon har gått jobb i veckan och känts fin och gått framåt med senaste loppet. Hästen har bara gjort två lopp efter ett uppehåll och vi har siktat mot det här loppet.
- Självklart måste man vara optimist och tro på bra chans igen. Man kan inte göra annat med en häst som är obesegrad och som har haft krafter kvar varje gång, menar Nurmos.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Det blir skor eller barfota runt om, beroende på hur banan blir. Det är lite svårt att säga så här några dagar innan loppet. Men om banan är fin kan det bli barfota runt om, precis som senast.

It’s Showtime Zaz en outsider
Solvalla-tränaren har även med It’s Showtime Zaz i V75-avslutningen. Hästen har vunnit två V75-lopp tidigare i år och är nu en outsider från spår elva.
- It’s Showtime Zaz (V75-7) fick ett tufft lopp i dödens senast över lång distans. Jag tycker att han var bra där med tanke på resan. Gången innan galopperade han strax efter start från innerspåret bakom bilen. Hästen är fint i ordning och har tränat lika bra nu som han har gjort inför de senaste loppen. Han är stark och rejäl men det måste såklart stämma en hel del från spår elva i V75. Det blir barfota runt om eller skor beroende på hur banan blir.
- Båda mina hästar har bakspår men har chans att vinna om de kommer till, säger Timo Nurmos.
Du har strukit favoriten Araw Hoss i V75-inledningen. Varför?

- Han har blivit förkyld och har fått penicillin. Han är snart tillbaka igen.

”Lutar åt avel för Villiam”

Vi kollar också hur läget är med stallets världsstjärnor, de båda världsrekordhållarna Villiam och Readly Express. När det gäller Villiam så avelsvärderades han förra veckan och kriterievinnaren fick högsta poängen av samtliga hingstar som var med.
- Villiam fick högsta betyg och är på Menhammar nu för att göra lite tester. Han hoppar på bocken och man tar spermaprov för att kolla kvaliteten och även frysa in. Vi får se hur resultaten blir och vad testerna visar. Men det verkar bra så här långt i alla fall.
- Det är ett helt otroligt stort intresse att använda honom som avelshingst och det kommer bokningar varje dag. Det lutar åt att vi provar honom i avel redan nu men vi har inte bestämt priser eller någonting sådant. Vi måste fundera i lugn och ro hur många ston han kan ta emot först. Eftersom han ska tävla nästa år kan han inte ta emot alla, utan vi måste begränsa det, förklarar Nurmos.

Ingen avel för Readly Express i vinter

När det gäller Readly Express, som är obesegrad i år efter fem starter och som ståtar med tolv raka segrar, trimmas han nu inför ett Frankrike-äventyr i vinter med sikte på Prix d’Amerique.
- Allt är bra med Readly Express. Han tränar för fullt och känns fin efter SM. Vi har inte bestämt när och var nästa start blir. Det finns flera möjligheter, bland annat B-loppen i Paris i vinter. Vi har heller inte bestämt om hästen ska åka ner inför varje lopp och träna här hemma, eller om han ska stå på Grosbois.
- Däremot så blir det ingen avel för Readly Express nu i vinter eftersom han ska tävla i Frankrike. Man kan inte göra två jobb samtidigt, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75

Torsdag 2 november 2017

V86: Amoklöpare skrämde spelarna

 

Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2017-11-01 22:46 Senast ändrad: 2017-11-01 22:58

Passgång, galopp eller trav hela vägen?
Ett dramatiskt ögonblick avgjorde hur onsdagens jackpotpengar skulle fördelas.
- Vi tittade ett antal gånger och var eniga om att hästen aldrig var över i otillåten gångart, förklarar Solvallas bandomare Göran Andersson sedan kvällens största favorit Nobel Amok trasslat till det för sig på upploppet.

I solklar ledning med till synes allting klart trots svettig resa.
Då gav Nobel Amok sina många anhängare skrämselhicka när han plötsligt tappade travet 50 meter före mål.
Hästen miste i princip all fart, men hade tillräckligt försprång för att hålla undan sedan han återfunnit aktionen kort före mål.
Bandomarnämnden kikade en stund på situationen och fann ingen otillåten gångart, vilket skulle ha renderat i diskvalifikation.
- Vårt första intryck live var att hästen inte varit över i fel gångart, men vi tittade på filmen ett antal gånger för att vara säkra. Det närmaste var passgång, men han kom aldrig riktigt över i det. Det var ingen lätt situation att bedöma, säger Göran Andersson, bandomare på Solvalla.
Var ni eniga i bandomarnämnden?
- Ja.
Hur vanligt är det att ni får en så svårbedömd situation?
- Det är inte vanligt, säg att det händer fyra gånger per år. Men vi var som sagt väldigt eniga om att fria i det här fallet.
Huvudpersonen verkade ta det hela med ro.
- Man måste göra allt för spänningen, skojade Örjan Kihlström innan han gav sin syn på händelsen.
- Han slappnade nog av lite hästen när han blev själv och höll på att gå över i passgång. Det var nära att det gick åt pipan, men vi lyckades rädda upp det tillsammans.
På frågan om han var orolig när domarna tittade på filmen blev svaret:
- Man kan aldrig vara helt säker, men det kändes som att det skulle gå bra.

”Haft marginalerna på min sida”
Vad gäller prestationen i övrigt levde Nobel Amok mer än väl upp till förväntningarna.
Björn Goop svarade ledningen med Abano H. varför favoriten fick jobba först i andraspår i hårt tempo på sin väg till den omtalade situationen.
- Han är grymt i ordning nu, det var imponerande. Jag hade faktiskt tussarna kvar så det var inte slutsålt i mål, berömde Kihlström som i loppet efter fick se sig utsvarad bakom nästa favorit och då valde en annan taktik.
Stefan Öhman-tränade Titan Brodde fick krypa ner i rygg på Sebastian Journey och speedade förbi sedan luckan uppenbarat sig i början av upploppet.
- Hästen kändes fin hela vägen. Vi hamnade i en position där vi behövde en hel del tur, men idag har jag haft marginalerna på min sida.

I sista avdelningen fick emellertid Kihlström smaka på sin egen medicin. Efter att ha spetsat med Urban Kronos fick han se sig nerspurtad av skuggande Mactheman och Magnus Jakobsson.

Ny jackpot nästa vecka
Att vinna från ledarryggen är av naturliga skäl ännu vanligare på Åby.

Carl-Johan Jepson tog den vägen och utnyttjade open stretch då han sluggade Mellby Dashing förbi Annabelle Dimanche i en tät slutstrid.
Dessförinnan hade även Åby fått en dubbelsegrare i Johan Untersteiner.

Denne började med att spara Jerry Riordans Venere Lux’ speed till upploppet för varpå treåringen visade sig betydligt mer kvickfotad än sina äldre konkurrenter.

Egentränade Cantona America fick istället utnyttja styrkan och visade sig ha mest av den varan i ett svängigt lopp över tre varv.
Övriga två vinnare kom från ledningen.
Harrington och Jorma Kontio kämpade sig undan med säker marginal medan...

 Wilhelm Paals italienare Sciacallo O.M. stod i en klass för sig i ett kortlopp.
Utdelningen på V86 stannade på 4 913 kronor medan sex rätt understeg jackpotgränsen. Det innebär att över sju miljoner kronor flyttas vidare till kommande onsdag.

Robin Johansson, Kanal 75

Onsdag 1 november 2017


Kihlmans V86-Tips

En bra V86-Spik = Nobel Amok

V86-1...3-4-6-7-8-12
V86-2...2 NobelAmok
V86-3...3-6-7
V86-4...3-4-7
V86-5...1-2-6-9-11
V86-6...2-6-9-12
V86-7...1-2-6
V86-8...1 Urban Kronos
3240 rader = 810 krÖrjan Kihlström kör v86-Spik = Urban Kronos

Tisdag 31 oktober 2017

Inför V86/jackpot: Med lugnet har segrarna kommit

 

Tidigare så hetsige och galoppbenägne Titan Brodde har efter flytt gått felfritt fem gånger i rad och vunnit tre gånger. På onsdagen kan han vara jackpotspiken att luta sig mot. Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2017-10-30 16:34 Senast ändrad: 2017-10-30 16:37

Före flytten hade han galopperat i sju av nio starter.
Hos Stefan Öhman har Titan Brodde stabiliserat sig och på onsdagen jagar femåringen sin tredje raka seger i V86 på Solvalla.
- Jag tycker att han ska vara favorit, säger Eskilstunatränaren.

Titan Brodde (V86-4) inledde för ett år sedan tävlingskarriären mycket lovande med tre segrar på fyra starter i regi Catarina Lundström. Men när hästen galopperade som V75-favorit i januari började problemen. Åtta starter och sex galopper senare valde ägarna att ta hem honom.
- Han har varit fin hela tiden fast lite stressad och omogen.  Det kan väl brinna till nu med emellanåt men han har blivit lugnare efter att han fick komma till en annan miljö, säger Stefan Öhman.
Är det just miljöombytet som är förklaringen?

- Han har väl mognat också och börjat förstå vad det går ut på. Tidigare var han väldigt hetsig i värmningarna men på slutet har han hållit sig lugnare.

Ny vind i seglen
46-årige Stefan Öhman har varit amatörtränare sedan 90-talet. På Långby Gård i Västerås tränar han Titan Brodde och ytterligare tre hästar. Där driver han också familjeföretaget Kenneth Öhman Bil och Maskin AB, uppkallat efter Stefans far och sedan drygt tio år tillbaka specialiserat på husbilar.
- Det är tidiga morgnar och sena kvällar som gäller. Min hustru (Camilla) är också med i stallet, men även hon har ett annat heltidsjobb. Det skulle nog inte gå om vi inte hade både häst- och husbilverksamheten på föräldragården, men det är en livsstil kan man säga, vi har hållit på med det i så många år.
Stefan Öhman körde en hel del lopp själv tidigare men har sedan 2015 stått på sidan. De senaste åren har hela travverksamheten gått lite på sparlåga. Innan fyraåriga stoet Creme Freiche började tävla förra hösten hade Stefan Öhman ingen starthäst på ett och ett halvt år, men i år har stallets två tvååringar gått godkända premielopp och sedan Titan Brodde kom hem har det blåst ny vind i seglen.
- Man blir lite sugen på att köra lopp igen nu när man ser hur han är, men jag har lagt körhandskarna på hyllan, säger Öhman och skrattar.

”Riktigt mäktig”
Således är det toppkusken Örjan Kihlström som på nytt får förtroendet bakom Titan Brodde. När han senast återförenades med hästen, som han körde några gången i vintras, sände han fram utvändigt om ledaren dryga varvet från mål och därifrån imponerade Titan Brodde stort när han enkelt kopplade grepp och gick undan till överlägsen seger.
- Senast såg han riktigt mäktig ut. Han avgjorde så enkelt in på rakan, konstaterar Stefan Öhman.
Hur ser du på loppet den här gången?

- Det är några bra emot men han är bra själv också. Distansen passar och spåret är också bra. Han behöver inte ledningen men det underlättar väl om han kommer dit.
Det är jackpot på V86-spelet och enligt prognosen kommer det att ligga 13 miljoner kronor i åttarättspotten. Kanske är Titan Brodde en spik att hänga upp systemet på?
- Jag tycker att han ska vara favorit. Det är Sebastian Journey som man inte riktigt vet vad den kan i första starten för Timo Nurmos. Men de har mötts förut. I debuten vann Titan Brodde med en nos och sedan var de två favoriter när de möttes i V75. Då galopperade Titan Brodde och blev femma och Sebastian Journey blev trea. Allt verkar hur som helst bra med min häst. Han gick jobb i lördags och kändes finfin och han kommer att jogga lite i morgon (tisdag).
Titan Brodde har vunnit 7 av 18 lopp. Felfri har han bara förlorat tre gånger. Kapacitet finns och fortsätter han på den inslagna vägen kan det bära långt.
- Det klart att jag tror och hoppas att han ska bli en riktigt, riktigt bra häst. Jag har sett hur han kan bete sig och göra bort sig, men som det ser ut nu går det åt rätt håll.

Ola Johansson, Kanal 75
 

Inför V86/jackpot: Hoffman intar fastlandet

 

Henrik Hoffman kan se tillbaka på en framgångsrik sommar hemma på ön. Foto av THOMAS BLOMQVIST

Stockholm. Publicerad: 2017-10-31 12:08 Senast ändrad: 2017-10-31 13:29

132 starter, 19 vinster och ett halvår senare.
Nu lämnar Visbytränaren ”ön” för att gästa Solvalla när V86 avgörs på onsdag.
- Det har flutit så pass bra att vi har kört på, här på hemmaplan men nu har vi inget val längre utan får ge oss iväg, säger Henrik Hoffman när säsongen på Visbytravet är över.

Storstaden väntar med andra ord celebert besök från ön som kanske mest är känd för sina raukar men som också är hemvist åt de något mindre travarna, gotlandsrussen. Som än i dag kan ses strosa i det vilda på Lojsta hed.
Travsäsongen på ön blir bara längre och längre konstaterar Henrik Hoffman som i år har startat på samtliga 17 travdagar, med i snitt nästan åtta hästar per tävlingsdag. Förutom en kortare tripp med sin son till Skara Sommarland har han inte lämnat Gotland på över ett halvår.
- Det kommer sig av att vi har fått mer pengar att köra om på Visbytravet och jag tycker det har varit lämpligt att tävla på hemmaplan. Men det är väldigt ovanligt, jag brukar alltid ta några utflykter.
Mätt i siffror har valet att tävla hemmavid varit en framgångsfaktor, med hela tio procentenheter har Visbytränaren förbättrat segerstatistiken jämfört med förra året.
- Jag har färre starthästar än tidigare men de har istället gått bättre. Jag är supernöjd med året så långt.
På onsdag kan segrarna bli fler när Henrik Hoffman far över med två hästar till Solvalla varav en startar inom V86. Lady Youline (V86-6) har visat framfötterna på Gotland men detta blir hennes första start på fastlandet sedan kvalet för ett år sedan.

”Tvungen att få dropp”
Det är en otroligt smittsam dialekt gotländskan, inte desto mindre när Henrik Hoffman börjar prata om sin egen uppfödning Lady Youline.
- Hon har alltid varit lovande och tog tre raka segrar i starten på karriären men blev tyvärr sjuk i somras. Hon drabbades av en rejäl korsförlamning och var tvungen att få dropp, hon blev riktigt dålig. Det var nästan så att jag tänkte att den här säsongen var körd men det visade sig inte blir fallet efter att vi ändrat på kost och träning, säger ägaren tillika tränaren.
Det nya upplägget innebär mer träning, minst varannan dag, och mindre socker liksom havre. Det här har lett till att treåringen har tagit ytterligare två segrar. Hon kommer närmast från vinst tillsammans med kusken Oskar Kylin-Blom som också fattar tömmarna på onsdag.
- Senast var hon lika fin som hon var i början på sommaren, konstaterar Henrik Hoffman.

Barfota runt om, igen
Förutom en kry Lady Youline och ett nytt upplägg växlade Visbytränaren också upp balans- och utrustningsmässigt i den senaste starten.
- Det var första gången hon gick barfota runt om och med jänkarvagn. Det föll väl ut, hon har som sagt alltid travat fint men i och med att vi tog bort skorna kunde vi även ta av skydden och då blev hon friare och rappare. Hon har inte varit startsnabb tidigare men nu var hon som en tiger när hon följde bilen, det blev en enorm effekt på så sätt, säger Henrik Hoffman som meddelar att det bli samma utrustning och balans i onsdagens uppgift, där utgångsläget inte är till deras fördel.
- Helst hade jag önskat ett framspår men spår 9 är ändå det bästa av bakspåren för hennes del och om hästen framför öppnar bra kan det räcka långt. Men nu är det annat motstånd, så klart, och det är svårt att sia. Men är hon på rätt humör och får ihop det som sist är hon med där framme. Hon vann med lite krafter kvar, vi ryckte aldrig tussarna då och hon ska till och med kunna ha gått framåt med det loppet.

Gina Söderlund, Kanal 75

Måndag 30 oktober 2017


 

Allsvenska kuskligan: Status quo

 

Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2017-10-30 09:49

Örjan Kihlström var veckans lyckosammaste kusk med åtta triumfer och befäste andraplatsen bakom överlägsne Ulf Ohlsson.
Annars verkar positionerna intagna, inga avancemang överhuvudtaget ägde rum bland landets 15 segerrikaste sulkyarbetare.


Allsvenska kuskligan:

1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 281-219-193
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 185-162-142
3. Jorma Kontio, Solvalla, 165-100-118
4. Björn Goop, Färjestad, 159-101-87
5. Peter Untersteiner, Halmstad, 155-124-114
6. Christoffer Eriksson, Jägersro, 139-112-85
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 126-75-78
8. Ulf Eriksson, Bollnäs, 121-95-92
9. Erik Adielsson, Solvalla, 110-106-64
10. Carl Johan Jepson, Färjestad, 108-115-113
11. Kim Eriksson, Mantorp, 102-74-80
12. Stefan Söderkvist, Åby, 99-100-87
13. Claes Sjöström, Solvalla, 93-69-52
14. Johnny Takter, Jägersro, 92-86-79
15. Ove A Lindqvist, Umåker, 89-94-90
Siffror till och med 29 oktober

Robin Johansson, Kanal 75

V75: Rajesh imponerade mest

 

Rajesh Face och Adrian Kolgjini. Foto av Kanal 75

stockholm. Publicerad: 2017-10-29 18:52 Senast ändrad: 2017-10-29 19:05

Kungamötet blir av.

Diamanten och.....

 Cyber Lane gjorde båda sin plikt i Breeders’ Crown-semifinalerna.
Om två veckor drabbar fyraåringsdominanterna samman.
Men frågan är om någon kan stoppa utmanaren Rajesh Face.
Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar/valacker har alla förutsättningar att bli något alldeles extra.
Detta sedan årets två storloppskungar löst sina uppgifter lekande lätt på ett stormigt Solvalla.

Diamanten har under säsongen sprungit hem Kungapokalen, Sprintermästaren och Grosser Preis von Deutschland vilket gett nästan fyra miljoner kronor i prispengar.
Totalt ståtar han efter söndagen med 20 segrar på 27 starter och 5,5 miljoner.
Vägen till BC-finalen blev så odramatisk som V75-spelarna hade spått sedan Robert Bergh omgående styrt till ledningen.
- Han är så härligt positiv, bryr sig inte så mycket om att det är storm och vind. Han tycker det är skoj ändå idag, förklarade Bergh sedan han fått bestämma farten efter behag.

Minst lika enkelt blev det för derbyvinnaren Cyber Lane som egentligen bara behövde springa för fullt i 400 meter, 200 från början och 200 till slut.
- Han blir inte trött, det är en bra egenskap. Men på något konstigt sätt är han så ruggigt snabb också. Det ska bli spännande i finalen, det var imponerande vinnare, Diamanten och framförallt Rajesh Face, sade Johan Untersteiner vars häst har snarlik statistik i ryggen: 14 segrar på 17 starter och 5,1 miljoner insprunget.

”Det värsta jag varit med om”

Just det, Rajesh Face.
Förmodligen blir ingen av de båda penga- och segermaskinerna favorit i kampen om 800 000 kronor på Sundbyholmstravet.
Lutfi Kolgjinis styrkefenomen må ha en femtedel så mycket pengar på kontot, men var tveklöst den som övertygade mest av alla.
Efter att först ha orsakat en omstart för dålig anslutning körde Adrian Kolgjini bestämt fram utanpå ledande favoriten Deimos Racing, satte klockan på 1.11,5-fart och hade mosat fjolårets kriterievinnare redan 600 meter från mål.
Resten var defilering från den karismatiske hingsten som visade alla de egenskaper som måste ha anats då han klubbades för rekordhöga 1,9 miljoner kronor som ettåring.
- Det var något av det värsta jag varit med om. Jag åker, han bara väntar på nästa kommando. Det var sjukt, det fanns minst en sekund sparat i mål, sade Kolgjini efter uppvisningen på 1.11,7/2 140 meter autostart, särklassigt snabbast under eftermiddagen och ytterligare ett formbesked från stallet efter lördagens V75-fyrling.
- Skönt att veta att hästarna är i ordning, så man kan köra som en galning igen, skojade Adrian Kolgjini.

Jackpot på lördag
Även om några favoriter föll ifrån så var hela tävlingsdagen i princip skrällfri.

Johan A Nilsson tog efter Adrian Kolgjini genom att orsaka en omstart bakom bilen med Lucifer Lane.
Resultatet blev lika lyckat efter ledning hela vägen.

Dansktränade Oaksvinnaren Candy la Marc spurtvann snyggt och fixade en V75-dubbel åt Johan Untersteiner medan .....

Caddie Lisieux
och.....

 Selmer I.H.
båda övertygade stort efter avancemang till utanpå ledaren.
Det gjorde att V75-utdelningen stannade vid 641 kronor medan 5,8 miljoner kronor vandrar vidare till lördagens V75-omgång på Bergsåker i form av jackpot.

Robin Johansson, Kanal 75
 

Oslagbart amatörstall

 

Samu Sundqvist och Mika Forss tackar varande sedan Selmer I.H. krossat konkurrenterna utvändigt om ledaren. Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2017-10-29 19:31 Senast ändrad: 2017-10-29 19:47

Startlistorna är spikade inför årets sista storloppsdag.
Söndagens Breeders’ Crown-semifinaler på Solvalla såg flera favoriter som höll, men också nya kandidater till kulltoppen.
- Det är helt otroligt. Det kan inte bli såhär bra, jublade Malin Viklund i Stall Ratu som tog full pott med sina två hästar.

Ingemar Hultqvist från Umåker driver landets proffsigaste amatörstall.
Med lärlingarna Samu Sundqvist och Malin Viklund anställda för att ta hand om blott åtta hästar har resultaten varit smått fenomenala under året.
Seger i var tredje start är något som landets största tränare bara kan drömma om och på söndagen kom kvittot på att superamatörerna kan konkurrera även i de tuffaste årgångsloppen.

Att syskonen Selmer I.H......

 och Eva I.H. båda lottats till svårast tänkbara utgångslägen spelade ingen roll.
Körande Mika Forss styrde målmedvetet fram utvändigt ledaren varpå hästarna helt enkelt visade sig tuffast.
Treårige Selmer I.H. fick tävla skolöst och tackade med att trycka sönder Da Pepperboy.
- Hästen gör vad vi tänker att han ska göra varje gång. Första gången barfota var lite problem, men han klarade att trava hela vägen, berömde Forss medan Sundqvist fyllde i:
- Hästen såg fin ut. Vi fick den effekt barfota som vi sökte.
När storasyster gjort om bedriften var det Malin Viklund som fick kliva fram och ta ovationerna.
- Det är helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga. Det kan inte bli såhär bra. Det bara snurrar just nu, hästarna har varit fantastiska, sade Viklund som fått hämta ut de avskydda nummerbrickorna 8 och 12 inför tävlingarna.
- Det är klart att man inte blev så glad när startlistorna kom. Vi fick ta några extraväxlar idag som vi tänkt spara, men det visade sig att de gav effekt.
I finalerna på Sundbyholmstravet om två veckor är det istället två vojlockar med ”3” som väntar vilket kan bädda för att stall Hultqvist står inför sitt stora genombrott i klassiska sammanhang.

Häst hängde över staketet
Tävlingsdagen fick en dramatisk och otäck start då Hevin Boko kastade av Johnny Takter och kom lös på banan.
Efter att ha skenat två varv svängde hästen plötsligt rakt ut mot publikplats och blev hängande med frambenen över staketet.

Det tog flera minuter innan man fått loss hästen som kunde lämna banan för egen maskin. Hevin Boko drabbades skrubbsår och togs vidare till hästkliniken på Solvalla för vidare undersökning.
Johnny Takter klagade på smärtor i armbågen, men kunde fullfölja tävlingsdagen.


Det avblåsta loppet kom igång 20 minuter efter utsatt tid och dominerades som väntat av Jerry Riordans Vamp Kronos och Christoffer Eriksson.

Även Fredrik Perssons stochampionatsvinnare Ultra Bright fick husera i spets och levde upp till förväntningarna som förstaseedad.
- Det ska bli spännande att köra finalen. Hästen kändes som hon gjorde inför Stochampionatet, hon är tillbaka, sade Persson.

Coin Perdu utslagen

Örjan Kihlström använde samma segerrecept bakom Dibaba, vilket gav Roger Walmann en tränardubbel då även Caddie Lisieux visat sig från sin bästa sida, och satte sedan fingret på varför dylika semifinaldagar inte alltid blir de mest dramatiska.
- I försöksloppen är ofta de här favoriterna lite bättre än de andra och många är glada att lifta med och försöka vara tvåa. Man får lite gratis, men det blir värre i finalen.
En som inte nöjde sig med att lifta med var däremot Per Lennartsson som svarade bestämt i ledningen när Coin Perdu kom upp på utsidan.

Och visst fanns det täckning, Hazard Boko lämnade storfavoriten som snöpligt galopperade bort en finalplats kort före mål.


Startlistor Breeders’ Crown-finaler Eskilstuna 12 november.
2 140 meter autostart och förstapris 800 000 kronor.

Treåriga ston
1 Run Chica Run (Peter Untersteiner)
2 Dibaba (Roger Walmann)
3 Candy la Marc (Lars Marcussen)
4 Vamp Kronos (Jerry Riordan)
5 Virunga (Svante Båth)
6 Kashmary Night (Reijo Liljendahl)
7 Shestheone Trot (Markus B Svedberg)
8 Ensamble Am (Stig H Johansson)
9 Bellatrix Zet (Daniel Redén)
10 Callela Lisbeth (Markku Nieminen)
11 Sheilah Laday (Peter G Norman)
12 Devs Daffodil (Joakim Lövgren)

Treåriga hingstar/valacker
1 Hazard Boko (Per Lennartsson)
2 Lucifer Lane (Thomas L Nilsson)
3 Selmer I.H. (Ingemar Hultqvist)
4 Vainqueur R.P. (Frode Hamre)
5 Husse Boko (Joakim Lövgren)
6 Eurythmic Sisu (Petri Salmela)
7 Capitol Hill (Svante Båth)
8 Global Unspoked (Svante Båth)
9 Free to Party (Timo Nurmos)
10 Exquisite Sisu (Per Nordström)
11 Global Un Poco (Svante Båth)
12 Weekend Fun (Daniel Wikberg)

Fyraåriga ston
1 Ultra Bright (Fredrik Persson)
2 Caddie Lisieux (Roger Walmann)
3 Eva I.H. (Ingemar Hultqvist)
4 Fantasy River (Ola Samuelsson)
5 Unrestricted (Johan Untersteiner)
6 Amalia Cash (Jörgen Westholm)
7 Inga In Heaven (Fredrik Wallin)
8 Dream Lane (Stig H Johansson)
9 Uncertain Age (Tomas Malmqvist)
10 Mulligan (Thomas Uhrberg)
11 Looks Likeaqueen (Joakim Lövgren)
12 Quebec C.D. (Peter Norman)

Fyraåriga hingstar/valacker
1 Cyber Lane (Johan Untersteiner)
2 Rajesh Face (Lutfi Kolgjini)
3 Diamanten (Robert Bergh)
4 Bruno Bagheera (Stefan Melander)
5 Test Drive (Stefan Melander)
6 Handsome Brad (Carl Johan Jepson)
7 Han Herred (Stig H Johansson)
8 Explosive Merlot (Robert Bergh)
9 Sobel Conway (Peter Untersteiner)
10 Makethemark (Petri Salmela)
11 Stepping Spaceboy (Admir Zukanovic)
12 Global Trustworthy (Timo Nurmos)

Robin Johansson, Kanal 75

 

Söndag 29 oktober 2017


Kihlmans V75-Tips - Solvalla

En bra spik = Diamanten

V75-1...4 Diamanten
V75-2...1-5-9
V75-3...3-4-5-12
V75-4...4-5-9-11
V75-5...1-3-4-11
V75-6...2-5
V75-7...7-9-10-12
1536 rader = 768 kr

Lördag 28 oktober 2017

 

V75: Kolgjini show på Jägersro

 

C.L. Müllers Memorial till Dante Boko, Adrian Kihlström och representanter från Stall Be the Best. Foto: Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2017-10-28 19:37 Senast ändrad: 2017-10-28 19:58

Fem segrar till Kolgjinis.
Adrian och Lutfi Kolgjini var i segertagen hemma på Jägersro på lördagen.
Och visst vann man även loppet i fokus - C.L. Müllers Memorial.
Adrian Kolgjini dirigerade storloppet med Dante Boko och satt bekvämt bakåtlutad den sista biten.


Sjukdomar har satt ner Lutfi Kolgjinis hästar på slutet men till V75 på hemmabanan hade man bullat upp värre med ett koppel hästar till start.
Efter lärlingen Alexandre Dessartres seger i montéloppet - utanför V75 – med Olympic Kronos fyrades det tunga pjäserna av vilket slutade med en fyrling på V75-spelet.
Årets upplag av C.L. Müllers Memorial var på förhand en jämn historia med ett flertal segeraspiranter, som exempelvis comebackande Lionel, Västerboonthenews, Zenit Brick och On Track Piraten, där den senare kunde kunna loppet för fjärde gången.
Men det blev aldrig någon kamp. Adrian Kolgjini styrde till ledningen med Dante Boko, släppte kort ifrån sig densamma och övertog igen efter några hundra meter. En växling med
Stefan Söderkvist bakom Västerboonthenews.

- Det var lite bäddat för att vi skulle få bestämma. Men vaddå - vi kör liksom 1.16,5 första varvet! sa segerkusken Adrian Kolgjini menade att han hade velat tävla mer.
Adrian hade mycket krafter sparade i Dante Boko.som noterade tiden1.13,9 över 2 640 meter, auto.
400 000 kronor var segern värd i loppet som körts sedan 1927 på Jägersro.
- Jag tyckte ändå att det var klart att han skulle vinna i dag. Dante var så jäkla fin också, på bettet hela tiden vilket han inte brukar vara. Det har varit ett dåligt storloppsår för mig. Skönt med Müllers, det var hemmaplan och bra med pengar, sa Adrian.
Flera glada ägare i Stall Be the Best äger Dante Boko.
Tvåa från ledarryggen slutade Västerboonthenew, trea Zenit Brick. Knappe favoriten Lionel kom bort i speeduppgörelsen sista varvet och var klart godkänd.

En häst på banan

Det blev alltså ytterligare tre V75-segrar till stallet. Adrian Kolgjini satt bakom när Platon Face utklassade motståndet i Oktoberstayern.
Adrian styrde till täten efter 600 meter och femåringen var kvar i den positionen över de dryga tre kilometerna. Under slutrundan fick Platon Face dra upp tempot för att plåga konkurrenterna. Uttrycket ”en häst på banan” kom väl till pass.

Thomas Uhrberg satte sedan dit överraskningen Rhesos Face med det beprövade receptet ledning från start till mål. Men segern var ingen bluff. Rhesos Face uppvaktades och inleda första 1000 efter snabba 1.13,5 men kunde ändå lätt sprinta undan.

Stall Kolgjinis flyt fortsatte över bronsdivisionen där Lutfi själv satt bakom vinnaren Marciano.

En stjärna presenterade sig?

Med 380 000 kronor intjänat presenterade sig Now Or Never Flair med en dunderinsats i klass I-loppet.
Åbytränaren Mikko Aho tränar den fyraårige valacken som kördes av Örjan Kihlström. Now Or Never Flair var nära galopp från sjundespåret bakom bilen och Kihlström valde att ta det lilla lugna.
Vad gör Kihlström? Jo, över hetsiga 1640 meter vred han bara på sin häst 800 meter från mål och hade rundat samtliga innan slutkurvan. Segermarginalen: sju längder!
- Det var en imponerande prestation, det måste man säga. Ja, det är sällan man suttit bakom en häst som rundat ett fält så enkelt i V75, sa Örjan Kihlström.

I övrigt noterade vi att...

…imponerade gjorde också USA-födda Southwind Feji som nu inlett karriären med tio segrar på tolv starter. Axevallatränaren Pär Hedberg hade fog för sin optimism före loppet.
Stallets lärling Linus Svensson var passagerare. Nytt rekord för stoet, 1.13,3 över 2140 meter, auto.
- Oj, att prestera så här i vanlig vagn och med skor! sa Svensson.

...ordet "äntligen" användes en hel del efter Speedy Foxy Vicanes seger i silver. Det åttaåriga stoet har radat upp fina insatser i V75 och fick nu sätta pricken över i tillsammans med Thomas Uhrberg. Stoet slog dessutom jättefavoriten Generaal Bianco regelrätt. Tränar gör amatören David Källgren med licens på Vaggeryd.
…sju rätt på V75 delade ut 35 985 kronor, sex rätt gav 446 kronor och fem rätt 50 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75Kihlmans V75-Tips Jägersro

En bra V75-Spik = Sambuca Knight

V75-1...8 Sambuca Knight
V75-2...1-2-3-7
V75-3...7-8-9-12
V75-4...4 Southwind Freji
V75-5...2-3-5
V75-6...3-4-9-10
V75-7...2-3-6-7-8-10
1152 rader = 576 kr


Southwind Freji = En bra V75-Spik


I kväll 18.55 V65 från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Racer Reo
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 7 Charlock Wiking - Magnus Jakobsson


Lopp 2 Nr 4 Global Wildlife - Olle Goop


Lopp 3 V65-1 Nr 7 Carlos Milo - Magnus Jakobsson


Lopp 4 V65-2 Nr 2 Chill Out Joe - Henrik Rudqvist


Lopp 5 V65-3 V4-1 Nr 10 Racer Reo - Niclas Benzon


Lopp 6 V65-4 V4-2 Nr 13 Barkborren - Morgan Ivarsson


Lopp 7 V65-5 V4-3 Nr 3 Donnafugata - Carl Johan Jepson


Lopp 8 V65-6 V4-4 Nr 14 Labellaragazza - Olle Goop


Lopp 9 nr 3 Zolomestur - Göran S Karlsson


Lopp 10 Nr 4 Global Unesco -  Magnus Jakobsson

 Kihlmans V65-Tips - Färjestad

Zulu Lynet = En bra V65-spik

V65-1...2-5-7-8-9-13-14
V65-2...5-6-10
V65-3...2-4-9-10
V65-4..7 Zulu Lynet
V65-5...11 Global Tess
V65-6...2-3-7-13-14
420 rader = 420 kr


En bra V65-Spik = Global Tess

Fredag 27 oktober 2017

Inför V75 (lördag): Prix d'Amerique-trean i svårbedömd start

 

Daniel Redén och Lionel framför kameran i Paris i vintras. Foto: Tony Ryttar Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2017-10-26 17:13 Senast ändrad: 2017-10-26 17:16

Spurten till tredjeplatsen i Prix d'Amerique fick många att spärra upp ögonen.
På lördag låter Daniel Redén norskägde Lionel dra igång igen efter några månaders paus från tävlandet med sikte på ännu en vinter i Paris.
Kapacitetsmässigt duger han - men duger formen i C.L Müllers Memorial?


Solvallatränaren Daniel Redén fick sjuårige Lionel i träning förra vintern och starten med tredjeplatsen i Prix d'Amerique blev succéartad.
I våras skrällvann hästen Olympiatravet med ägaren och tidigare tränaren Göran Antonsen i sulkyn och det blir också ägaren som tar hand om tömmarna på lördag efter tre månaders paus från tävlingsbanorna.
Lionel har gnuggats på gården mellan Enköping och Uppsala och uppges vara i fin författning. Läget är dock nästan sämsta tänkbara – ett åttondespår - i storloppet C.L Müllers Memorial (V75-7) på lördag.
- Jag har ingen aning om taktiken. Göran kör och sedan får vi se vad som händer. Men hästen ser fräsch och fin ut och har tränat väldigt bra. Hur långt det sedan räcker återstår att se, säger Thomas Hedlund i team Daniel Redén.

”Kan inte vara med överallt”
Om läget är ett minus så är den långa distansen en fördel för starke Lionel. Kanske blir starten i C.L Müllers Memorial den sista i Sverige innan flytten till vinterboendet i Frankrike.
Den tre månader långa tävlingspausen fram till nu är helt enligt planen.
- Hästen har tränat två gånger i veckan under den här tiden och inte stått över något. Att döma av hur han sett ut under den här tiden tror jag säkert att han skulle ha gjort sig gällande i ganska många storlopp som körts här under hösten. Om man nu hade valt den vägen. Göran och Daniel har dock hållit sig till planen om att sikta mot Paris igen och då kan man inte starta i alla lopp som finns, säger Thomas Hedlund.

Bättre förberedd nu

Lionel och norrmannen Göran Antonsen ser ut att bli knappa spelfavoriter på lördag. Det hästen visade i Prix d'Amerique överskuggar spårproblem och ringrost.
Jämfört med förra vintern kommer hästen enligt stallet bättre förberedd till den här säsongens vintermeeting.
- Då kom han från en problemfylld tid med skador. Han har fått mer kontinuerlig träning inför det här meetinget. Så det finns förhoppningar om att han ska kunna tjäna några kronor i vinter.
Hur går han utrustad på lördag?
- Det blir barfota runt om, jänkarvagn och som jag tror ett norskt huvudlag. Men det sista är ingenting som är säkert.
Stallet bidrar med två hästar i loppet. Femårige Caid Griff är en fransk häst som sprungit in över fyra miljoner kronor och nu gör första starten i er regi. Innerspår och hästen är känd för att vara ganska rask från start.
- Han är snabb ut vilket han visat flera gånger där nere. Sedan är det ju svårt att veta vad han kan göra från spår ett mot amerikanskstammade hästar. Men jag tror att han duger rätt bra ”startsnabbhetsmässigt” mot de här hästarna. Därmed inte sagt att jag tror att han tar ledningen den här gången eftersom han inte fått några vässande jobb.
Framtiden för Caid Griff?
- Han har så pass bra prissumma på sig att han har en hel del passande lopp i Paris han också. Det är en ganska tuff häst, som ju slagits bland de fyra-fem främsta hela tiden och mött Carat Williams, Charly du Noyer, Traders med flera. Men det är Lionel som har den bättre chansen av våra. Caid Griff ska i första hand få testa på hur det funkar här uppe. Han tävlar barfota och för första gången med jänkarvagn, slutar Thomas Hedlund.

Mikael Wikner, Kanal 75

Inför V75 (söndag): Puros stjärna jagar revansch

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-24 16:35

Han galopperade bort stora pengar i Kriteriets slutskede.
Nu jagar topptreåringen DA Pepperboy revansch i Breeders Crown.
- Det var ett felbeslut av mig att ta av skorna i Kriteriet. Han hade varit med i segerstriden utan galoppen, säger Petri Puro.


På söndag är det semifinaler i Breeders Crown på Solvalla och även V75.
Petri Puro sa tidigt inför den här säsongen att han hade en riktig skjutare i DA Pepperboy. Det treårige löftet radade upp segrarna och vann även sitt försök till Kriteriet i övertygande stil. Han var en av de mer betrodda i finalen och fick en fin löpning. Men när attacken sattes in från ett bra slagläge blev det en försmädlig galopp sexhundra meter kvar.
- Vi körde barfota runt om för första gången och han såg fin ut i provstarten och även under loppets gång. Men sedan började han fuska lite med travet och dra vänster bakben. När han skulle runda en konkurrent på sista långsidan höll han inte ihop aktionen och felade. Så var den dagen förstörd, säger Petri Puro.
- Jag tyckte att hästen hade mycket fötter och hade tränat honom utan skor flera gånger. Det känns som en barfotahäst. Men han hade en reaktion i en hovled när vi kollade upp honom efteråt och det var nog det som han kände av när han inte hade skorna på sig. Det var ett felbeslut av mig att köra med den balansen. Men i de här stora loppen tar man ibland lite risker och jag visste att det krävdes en tid runt 1.12,5 för att vinna. Då vill man försöka förbättra så mycket som möjligt. Men när det går i 1.12-tempo hela vägen är det inte så lätt.
- Men så här är det. Ibland tar man de rätta besluten och ibland tar man sämre beslut, menar Puro.

Hur långt framme hade han varit utan galoppen?

- Det är svårt att säga men han är med i segerstriden och i alla fall bland de tre främsta utan galoppen. Hästen var helt obrukad när han kom in i stallet efteråt och drog inte en suck efteråt. Han hade formen helt på topp den dagen.
Vad har hästen gjort efteråt?
- Han kollades upp och blev behandlad i hovleden. Sedan har vi tränat på som vanligt och jag tycker att han känns likvärdig gentemot tidigare. Det är alltid svårt att säga med honom för han är så jäkla lat i träningen. Han springer i trehundra meter och sedan börjar han bromsa. Men så har hästen varit hela tiden så det är svårt att läsa av honom i träningen. Men han känns fräsch och fin i alla fall.

"Visat startsnabbhet - tror på bra chans"
DA Pepperboy blir en av de mest betrodda i V75-avslutningen på söndag. Breeders Crown är det sista chansen för i år för DA Pepperboy för att kunna ta en riktigt stor seger. Han har lottats till spår sju bakom startbilen och körs som vanligt av Peter Ingves. Tränare Puro är optimist.
- Hästen har blivit mycket snabbare ut i de två senaste starterna. Man har sett att det finns startsnabbhet i honom och jag har förstått hela tiden att han kan öppna bra. Sedan är det svårt att säga om det räcker för att ta ledningen från spår sju.
- Hästen är i alla fall stark och bra styrka har han alltid visat. Han har mest gått styrketräning hemma efter Kriteriet och gillar styrkepassen, men jag ska även köra ett tempojobb med honom på onsdag, eller torsdag. När han vann försöket till Kriteriet var han jäkligt bra. Det blev ett ryckigt kört lopp och han fick nästan lägga tre speeder. Så det var bra gjort att vinna där, menar Halmstadtränaren.
- Är han i normalt skick så tror jag på bra chans. Han tillhör de sex, sju bästa treåringarna i Sverige, det är jag hundraprocent säker på.
Blir det några ändringar i balans och utrustning?

- Ja, nu återgår vi till den tidigare balansen barfota bak och skor fram. Det blir även rycktussar precis som han hade i Kriteriet för första gången men då fick vi aldrig chansen att dra dem. Han är skolad med rycktussar ett par gånger hemma i träningen och har svarat bra på dem. Vi fortsätter med vanlig vagn och väntar med jänkarvagn. Han kan fortfarande vara lite vinglig och springer och bromsar och behöver lite hjälp med stängerna. Så jänkarvagn är inte aktuellt just nu, säger Petri Puro.

Till sist; hur är läget med Cash Crowe, vinnaren av Drottning Silvias Pokal och Derbystoet?
- Jag har tränat ner henne litegrann och hon har inte gått några tuffare jobb utan mest fått röra på sig. Hon är inte anmäld till Breeders Crown och för hennes del är säsongen nog över. Jag hittar inga riktiga lopp till henne och vi får träna för nästa säsong istället. Det finns visserligen lopp i Frankrike men jag vill inte gå mot hingstarna eftersom hon har så lite rutin. Det är också svårare att matcha henne i Frankrike eftersom hon har vunnit Grupp 1-lopp. Men jag ska ringa till Anders Lindqvist och kolla lite mer.

Michael Carlsson, Kanal 75

Torsdag 26 oktober 2017

Storvinst till Värmland - vann 212 705 kronor på V86

I gårdagens V86-omgång, 2017-10-25, på Solvalla/Åby blev det hög utdelning på sju rätt. En kupong inlämnad på Gulf I Skåre gav hela 212 705 kronor.

Kupongen, som kostade 900 kronor lyckades pricka in sju rätt. Kupongen innehöll inte några rader med åtta rätt, men den hade 7.5 rader med sju rätt. och 97.5 rader med sex rätt.

Det vinnande systemet var sålt i 15 andelar, vilket innebär att varje andel är värd 14 180 kronor.

Det vinnande systemet innehöll två så kallade spikar - ogarderade lopp.

 

Storvinst till Värmland - vann 165 600 kronor på V86

I gårdagens V86-omgång, 2017-10-25, på Solvalla/Åby blev det hög utdelning på sju rätt. En kupong inlämnad via ATG.se gav hela 165 600 kronor.

Kupongen, som kostade 600 kronor lyckades pricka in sju rätt. Kupongen innehöll inte några rader med åtta rätt, men den hade 0 rader med sju rätt. och 200 rader med sex rätt.

Det vinnande systemet innehöll fyra så kallade spikar - ogarderade lopp.

 

V86: Kaj Widell gasade och vann dubbelt

 

Spitcam Jubb skrällde i V86-avslutningen tillsammans med Kaj Widell. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-25 22:36

Två V86-skrällar signerade Kaj Widell.
Erica och Spitcam Jubb glänste på Solvalla efter offensiva styrningar.
Ingen klarade åtta rätt och därmed väntar jackpot nästa onsdag.

- De här tipsexperterna kan gräva ner sig, sa Spitcam Jubbs tränare Micael Broberg som inte var förvånad sedan hans häst överraskat.

Kaj Widell blev dubbelsegrare inom V86-spelet efter två offensiva styrningar.

Han inledde med Li Hanné-tränade Erica i V86-4 där han tidigt bytte ut andra utvändigt mot positionen utvändigt om ledaren Tro Lo Lo. Genom slutsvängen kopplade Erica greppet och vann i imponerande stil.
I V86-8 imponerade sedan Spitcam Jubb och vann enkelt från positionen utvändigt ledaren Star Advisor Joli.
- Det är en fantastiskt häst. Micke sa att i dag krossar vi dem från dödens, så det var bara att köra fram, sa Kaj Widell.
13-oddsaren Spitcam Jubb var streckad på fyra procent på V86-spelet och ingen klarade åtta rätt denna onsdagkvällen.
Bollnäs-amatören Micael Broberg är en profil och han var förstås nöjd med segern.
- Hästen är finare nu än han varit någon gång. De här tipsexperterna kan gräva ner sig. Jag har sagt hela tiden att han skulle vinna detta, han har mött hästar som Bold Eagle, Readly Express, Propulsion och Ringostarr Trebb och några sådana hästar var inte med i dag. Jag sa kör fram i dödens. Spår 8? Åtta är lyckotalet i Kina, sa Micael Broberg.

Ingen utmanade Untersteiner

I V86-1 fick Peter Untersteiner bestämma hur han ville i täten tillsammans med Stay Alert som aldrig blev utmanad om förstapriset på 70 000 kronor. Jeppe Juel såg ointresserad ut bakom favoriten Onceforall Face och när han väl försökte hinna ikapp ledaren var loppet i praktiken redan över.
- Han vinner inte så ofta, men har ändå vunnit elva lopp i karriären. Han är snäppet under de bästa men är nyttig och han är rolig att ha i stallet för både oss och ägarna, sa Peter Untersteiner.

Lady Vera visade både styrka och mod när hon avgjorde ett galoppfyllt V86-2 efter en resa utvändigt ledaren Cikoria Frazer. Dennis Spangenberg satt i segersulkyn bakom det fyraåriga stoet som tränas av Thorsten Tietz.
- Hon var inte så bra i värmningen men vi ändrade lite och i loppet fungerade hon även om inte travet var perfekt. Hon är stark, kommenterade Thorsten Tietz skrällsegern.

Glädje och dramatik för Goop

Christoffer Eriksson körde till spets med Well Done La Marc efter 500 meter och sedan höll det Björn Goop-tränade stoet undan i en tät slutstrid med fyra hästar nästan i bredd över mållinjen. Well Done La Marc vet dock var mållinjen ligger och hon sträckte på sig och tog tionde segern i karriären i 21:a starten.
Glädjen över tränarsegern på Åby byttes ut mot dramatik på Solvalla för Björn Goop som ramlade ur sulkyn bakom Caresse sedan New Star Power snubblat och hästarna krokat ihop inför defileringen till V86-4. Caresse skenade ett par varv på Solvalla men kunde sedan fångas in av Björn Goop själv. Både Caresse och New Star Power ströks ur loppet som alltså vanns av Erica och Kaj Widell.

I V86-5 körde Robert Bergh bestämt mot ledningen med Honore d’Inverne och väl i spets dominerade den treårige valacken loppet och imponerade.

Carmine Am visade härlig inställning i V86-6 och vägrade ge sig i en läcker upploppsduell med Santiago Kyu. Markus B Svedberg valde positionen utvändigt om ledaren med sin häst och redan 600 meter från mål kunde Carmine Am ta över ledningen där han sedan blev rejält uppvaktad ända hem.

Danskt på prispallen

V86-7 blev ett rivigt sprinterlopp med tre dansktränade hästar på prispallen. Flemming Jensen-tränade favoriten Victory Kåsgård var tapper efter en blytung resa, först hängande i spåren och sedan ett lopp utvändigt om stallkamraten Offshore Man. Offshore Man å sin sida fick öppna stenhårt för ledningen där första 500 meterna klockades till 1.07 och var också mycket tapper då han höll undan före Triton Neergård i en tät slutstrid. Segertiden blev mycket fina 1.10,7 över 1640 meter, autostart.
- Det är bra en höstdag i oktober, kommenterade segerkusken Johan Untersteiner.
Inget system klarade åtta rätt på V86 och därmed väntar jackpot nästa onsdag. Sju rätt 17 597 kronor och sex rätt 828 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Inför V75: Brindeborg in i hetluften

 

Lars Brindeborg har åter tagit ut proffslicens och har en av landets formstarkaste hästar i Västerboonthenews. Foto av ALN PRESSBILD

stockholm. Publicerad: 2017-10-23 19:24 Senast ändrad: 2017-10-24 09:26

En nygammal proffstränare med en av landets formstarkaste hästar.
På lördag kan Lars Brindeborg och Västerboonthenews nå sin största framgång tillsammans.
- Vi har hittat harmoni, både jag och hästarna, berättar 52-åringen som går mot en ny vår i karriären.


Det är snart två månader sedan Lars Brindeborg blev professionell travtränare.
Igen.
Förra gången var 1998 och bara ett år senare kvalade han in Space Time till Svenskt Travderby.
I finalen blev ekipaget utan pengar i upplagan som vanns av Victory Tilly före Gidde Palema – vilka kom att utvecklas till två av Sveriges bästa travare genom tiderna med bland annat varsin elitloppsseger.

Space Time fick istället avsluta karriären som femåring och för hans tränare blev derbyfinalen den största framgången innan proffslicensen lämnades in 2007.
Men Brindeborg lämnade aldrig travsporten. Istället har han verkat i skymundan på Halmstadtravet och dess framgångsrika tränararmada.
- Jag har varit runt och hjälpt till hos flera av tränarna här nere, bland annat Peter Untersteiner och Dan Widegren. Kört jobb och skott hästar.
Sedan 1 september tillhör Brindeborg själv åter denna skara.
Efter att ha ansvarat för en handfull hästar under Patrik Södervalls flagg i två år står han nu som tränare även på pappret.
- Det är ju jag som har tränat hästarna och gjort allt jobb så när jag fick möjligheten att flytta till en ny gård kändes det naturligt att ta ut tränarlicensen igen. Och här trivs vi väldigt bra, säger Brindeborg som har sju hästar i sin vård.
- Det passar mig för tillfället. Jag har faktiskt haft förfrågningar om att ta in nya, men tackat nej. Men det är eftersom jag sköter allting själv, på sikt är jag inte främmande för att utöka lite grann.

Springer på morötter
Kronhults Gård i Getinge beskriver sig själva som ”HästHotell” och har nu fått sin första permanenta tränare.
- Det är en rehab-gård som är fantastiskt välskött och väldigt populär. De flesta tränarna i södra Sverige skickar sina hästar hit när de fått gaffelbandsskador, men det finns också friska hästar som bara behöver ett break i vardagen. Man kan kalla det för ett häst-spa. Det gör att det finns utmärkta möjligheter till alternativträning.

Det är något som stallets fanbärare Västerboonthenews verkar gilla.
Nioåringen har startat tre gånger sedan flytten och tycks ha funnit sitt livs form.
I SM på Åby utmanade han självaste Readly Express till mållinjen på en av de snabbaste tider som travats över lång distans i Sverige överhuvudtaget.
- Han trivs väldigt fint och det gör jag också. Det är torra fina hagar, dessutom har han fått börja träna i vattenmaskinen och tycker det är jättekul.
Hur fungerar vattenmaskinen?
- Det är ett rullband med väggar runt om, så fyller man på med vatten. Han brukar ha runt 40 centimeter. Så får hästen kliva på där, det blir ett annat sätt att arbeta jämfört med att trava. Han går minst två gånger i veckan.
Är det därför han är så bra just nu?
- Det har säkert gjort sitt till, men jag tycker att hästen haft stigande form en längre tid. Han är fortfarande ung i sinnet och i kroppen så jag tror faktiskt att han kan bli ännu bättre nästa år.
Vad får dig att tro att han kan utvecklas som tioåring?
- Därför att han är den typen av häst. Hittills har han alltid höjt sig i takt med att motståndet blivit tuffare. Han är väldigt genomtränad så det viktigaste är att han har kvar glädjen, och det har han. Tar man hand om honom på rätt sätt så är han alltid glad. Kommer jag till hagen med morötter så kommer han som ett skott. Överhuvudtaget får han väldigt mycket morötter, jag skulle vilja säga att han springer på det.

Ratad av tre kuskar
Andraplatsen i SM var värd en kvarts miljon kronor och kan numera sorteras in som den största framgång i karriären, både för häst och tränare.
Seger i C.L.Müllers Memorial på Jägersro på lördag belönas med 400 000 kronor och den här gången ser Västerboonthenews ut att bli betydligt mer betrodd.
- Det borde han väl bli. Men själv är jag glad när han blir bortglömd, som han brukar vara. Vi tycker om att slå ur underläge.
Hur ser du på lördagens uppgift?
- Jag tycker inte att han ska vara favorit och hoppas att han slipper det. Han möter kanonhästar som varit med i de allra största loppen, som Prix d’Amerique. Men det är klart att jag hoppas att han ska kunna hävda sig. Det finns i alla fall inget i träningen som tyder på att han skulle vara på väg ner i form.
Senast tog ni ledningen och släppte, är det samma taktik som gäller här?
- Det kan jag inte svara på. Det enda jag önskar är att kusken försöker utnyttja hans startsnabbhet, så att han slipper hamna i tredjespår eller utvändigt om ledaren. Får han springa på innerspår så tål han hårt tempo även över den här distansen.
Kusken ja, det är Stefan Söderkvist som kör för första gången, hur kommer det sig?
- Därför att kuskarna alltid väljer bort honom. Jag hade satt upp Johnny Takter, Örjan Kihlström och Christoffer Eriksson i den ordningen. Men de valde andra hästar i loppet. Stefan var fjärdevalet, men han har kört åt mig förut och gör alltid ett bra jobb.
Då får han visa kuskarna som valde bort honom att de gjorde fel…?
- Jag hoppas det. Men jag tänker inte så, att han ska vinna. Jag tänker alltid långsiktigt. Skulle han vinna så kommer inte vara beredd på det, säger Lars Brindeborg.

Robin Johansson, Kanal 75

 

Onsdag 25 oktober 2017


Kihlmans  V86-tips

En bra V86-Spik = Officer C.D.

V86-1...3 Officer C.D.
V86-2...1-2-8
V86-3...2-5-7-10
V86-4...1-2-3-5-6
V86-5...2-4-5-9
V86-6...4-5-10
V86-7...6 VictoryÅsgård
V86-8...1-3-5-7
2880 rader = 720kr


Johnny Takter kör en V86-Spik = Victory Åsgård

Inför V86: Bergh: "Det är min bästa chans"

 

Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2017-10-23 19:20 Senast ändrad: 2017-10-23 19:29

Efter måndagens seger med Balfour i Paris har Robert Bergh dragit ifrån ytterligare i toppen av tränarligan.

I onsdagens V86-omgång har han intressanta hästar till start som kan spä på ledningen ytterligare.
- Honore d’Inverne är min bästa chans, säger Bergh.


Åby-tränaren snuddar vid 24 miljoners-strecket när det gäller inkörda pengar i år. För några veckor sedan gick han upp i topp och förbi den tidigare ledaren Daniel Redén vars stall har dragit in 23,2 miljoner kronor. Robert Bergh har vunnit flera stora lopp i år genom stjärnor som Diamanten (Kungapokalen, Sprintermästaren), Muscle Hustle (Norrlands Grand Prix och tvåa i Sprintermästaren) och Balfour (Örebro International, The Owners Trophy). Den sistnämnde vann dessutom direkt i sin tävlingsdebut på fransk mark under måndagen. En övertygande seger på Enghien-banan i Paris som var värd 238 000 kronor efter tidig ledning. Och det var tränaren - och tillika ägaren - Bergh som själv satt i sulkyn.
- Det var bland det enklaste lopp som hästen har vunnit. Han sprang riktigt fort över upploppet och gick med full snurr över mållinjen. De sista 20, 30 metrarna gick han ifrån med ett par längder, säger Robert Bergh.
- Hästen kändes harmonisk och fin och jag trodde på förhand att det franska startsystemet skulle passa honom bättre än svenska voltstarten. Han var också mindre spänd och kom iväg bra.

”Har börjat bra i Frankrike”
Bergh är på väg från Enghien-banan till träningsanläggningen Grosbois när intervjuen görs måndag eftermiddag. Han har sex hästar installerade på Grosbois hos Ecurie Etoile just nu.
- Jag har ju ingen filial kvar i Frankrike längre utan meningen är att jag gör i ordning hästarna hemma och så går de ner för att göra ett par starter. Då står de på Grosbois innan de åker hem igen, förklarar Bergh.
- Balfour ska göra två, tre starter här nere nu men jag har inte bestämt var och när nästa lopp blir. Det har annars börjat bra med hästarna som är här nere och Digital Archive vann i Reims förra veckan.

”Diamanten känns fin inför Breeders Crown”

Apropå stjärnhästar så ska både Diamanten och Muscle Hustle starta på söndag på Solvalla. Det är semifinaler i Breeders Crown som även ingår i en extra V75-omgång. Diamanten kommer närmast från seger i det tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland och hade tur i spårlottningen och startar från bricka fyra bakom startbilen.
- Diamanten gjorde ett fantastiskt bra lopp i Tyskland och gick en väldigt bra tid på den banan i Hamburg. Han har knallat på i träningen efteråt och känns fortsatt fin. Allt tyder på att han kommer att göra ett bra lopp igen.
- Muscle Hustle var inte kurant i Gävle senast och fick ta det lugnt ett tag. Sedan har vi tränat på och jag är nöjd med honom. Men nu fick han spår tolv och det var inget roligt läge, säger Bergh.

”Har blivit lugnare och pullar inget längre”
Men innan V75 ska avgöras väntar V86 på onsdag. Omgången delas mellan Solvalla och Åby och Robert Bergh startar fyra hästar på hemmabanan. Så här kommenterar han sina chanser.
- Officer C.D. (V86-1) blev det för tufft med att gå utvändigt i hårt tempo senast, samtidigt som det var smetig bana. Hästen känns väldigt bra men här blir det ett defensivt upplägg över tretusen meter. Men han har blivit lugnare och pullar ingenting längre och det är en bra anledning till att starta över tretusen meter. Han är ju jämn och säker och gör nästan alltid bra lopp och som det känns håller han fortsatt fin form. Inga ändringar, barfota runt om igen.

”Det har blivit fel vid anmälan”
- Honore d’Inverne (V86-5)
utvecklas väldigt bra för tillfället och är inne i en fin period. Han har gått utvändigt på slutet och blev lite het senast med halvstängt huvudlag. Därför återgår vi till öppet huvudlag nu. Femtespår bakom bilen är ett perfekt läge för honom mitt i banan. Han är lite storstegad och öppnar bra därifrån. Det är min bästa chans i omgången och det blir barfota runt om igen.
- Making Love (V86-7) har gjort det jättebra i år men senast var han inte helt kurant. Han tog lite illa vid sig av resan till Berlin och har vilat upp sig efteråt. Hästen ser fin ut och har ett bra spår men jag har ingen riktig känsla för att han vinner här. Det har även blivit fel vid anmälan och det var meningen att jag skulle ha kört Aileron. Inga ändringar.

”Ser otroligt fin ut”

- Aileron (V86-7)
vann på ett bra sätt senast och ser väldigt smidig och fin ut måste jag säga. Det var verkligen synd på spåret för hästen ser otroligt fin ut. Han kommer nog att göra ett riktigt bra lopp men det är väldigt svårt att vinna från spår tolv över kort distans på Åby. Eftersom han är lite entaktad är det en häst som måste få vara med där framme i loppen och äga dem själv. Han kommer nog att göra ett bra lopp som tvåa, trea, och så kanske det blir en vinnare via open stretch. Inga ändringar, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson, Kanal 75

Tisdag 24 oktober 2017

Peter Norsell som äger Caresa har fina framgånga i Paris där Caresa tränas av Björn Goop
Hästen har nu tagit 4 segrar på Fransk mars. Senast 22 oktober med drygt 87.000 kr i första pris

Måndag 23 oktober 2017

Bild: Sirsjön 2001 med istrav

Bild: Vi läser i NWT oktober 2017 att det fiskas i Sirsjön för att få en bättre sjö i balans.
Sirsjön som är knappt 32 hektar stor och 6-7 m djup. Ca 5 ton fisk togs upp.

 

Allsvenska kuskligan

 

Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2017-10-23 16:42

Ulf Ohlsson ångar på och har drygat ut sin ledning ytterligare i den allsvenska kuskligan.
Han leder nu med 99 segrars marginal ner till tvåan Örjan Kihlström.
Björn Goop var värst med antalet segrar förra veckan, tio stycken, och närmar sig Jorma Kontio som ligger trea i ligan.


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 276-214-189
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 177-158-137
3. Jorma Kontio, Solvalla, 163-95-114
4. Björn Goop, Färjestad, 154-100-85
5. Peter Untersteiner, Halmstad, 152-118-110
6. Christoffer Eriksson, Jägersro, 131-110-82
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 122-71-76
8. Ulf Eriksson, Bollnäs, 116-92-92
9. Erik Adielsson, Solvalla, 108-105-62
10. Carl Johan Jepson, Färjestad, 103-112-109
11. Kim Eriksson, Mantorp, 100-72-78
12. Stefan Söderkvist, Åby, 96-96-86
13. Claes Sjöström, Solvalla, 93-66-51
14. Johnny Takter, Jägersro, 90-84-77
15. Ove A Lindqvist, Umåker, 88-94-90
Siffror till och med 22 oktober

Michael Carlsson, Kanal 75

Söndag 22 oktober 2017

V75: Lovande genrep inför Parisvintern

 

Nu väntar det franska vintermeetinget för lördagens guldvinnare Day Or Night In. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-21 19:23 Senast ändrad: 2017-10-21 20:30

Planen var att Nuncio skulle visa att Prix d’Amerique-drömmen lever.

Istället var det Day Or Night In som genrepade på bästa sätt inför en vinter i Paris.
- Det här var sista gången vi fick se honom i Sverige på ett tag, sa hästens tränare och kusk Johan Untersteiner efter segern i lördagens gulddivision på Örebrotravet.

Fixstjärnan Nuncio står fortfarande inte att känna igen. I fjol gick den fantastiske hingsten obesegrad genom storloppssäsongen och tjänade över nio miljoner kronor. I år har han presterat på en långt lägre nivå. Efter tävlingsuppehåll, omlagd träning och seger i ett enklare lopp spelades han ändå till stor favorit i Örebro. I princip hela trav-Sverige höll tummarna för att hästen skulle ha hittat sig själv igen och visa att han är att räkna med inför vinterns stora drabbning i Paris, Prix d’Amerique. Tyvärr gjorde han istället en riktig plattmatch och föll tillbaka till femteplatsen efter ett lopp som första häst i andraspår.
- Han hade väl ingen jättesuperform här nu då. Det är många saker som det kan bero på. Vi får komma igen helt enkelt, det är inte så mycket annat att göra. Men det fattas i honom, definitivt, sa hästens ägare, tränare och kusk Stefan Melander.  

Siktat på Paris sedan i julas
Day Or Night Ins form är desto bättre. Femåringen blixtrade till ledningen och därifrån höll han undan till säker seger.
- När vi blev nerstrukna till spår fem kände jag att det var läge att ladda rejält från start och jag var sugen på att prova i ledningen. Han kändes väldigt stark hela vägen och i slutsvängen kände jag att jag hade mycket att åka med. Det kändes ruggigt bra, sa Johan Untersteiner som nu kommer att skicka sin flyfotade hingst söderut.
- Det har egentligen varit planen ända sedan han var tvåa i Criterium Continental under julhelgen förra året, att det är Paris vi ska sikta emot. Det är därför han har startat väldigt sporadiskt i år.

Vass spurt segervapnet i Svampen

Dagens fetaste segercheck, 537 000 kronor, delades ut i tvååringsloppet Svampen Örebro. Och publiken fick se ett rafflande lopp. Felicity Shagwell tog hand om ledningen och i slutkurvan såg det pampiga stoet oslagbart ut. Men med orutinerade hästar kan allt hända och när Önas Nougat utvändigt om ledaren plötsligt sprang ut ett spår fick Maze Runner fritt spelrum från ledarryggen. Johnny Takter satt i sulkyn och han fick bra svar när han ryckte de tussar som hästen hade i öronen för första gången och kort före mål var segern i hamn.

- Det är en liten häst men det kändes som att han har ett fint hjärta och han har fin teknik och trevlig inställning. En käck häst! berömde Takter det Marcus Lindgren-tränade ungdjuret.
Felicity Shagwells tränare och kusk André Eklund var av förklarliga skäl inte lika uppåt efter målgång.
- Jag är tom. Hästen var helt otrolig. Det är tomt, fy fan!

Kross i brons

I bronsdivisionen fortsatte M.T.Joinville att imponera. Körande Jorma Kontio lämnade ingenting åt slumpen utan sände fram utvändigt om ledande Hades Håleryd på den första bortre långsidan och från den positionen fullständigt pulveriserade M.T.Joinville motståndet.
- Han är en tanks alltså! Han bara dödar dem i ledningen! Det är helt otroligt att få ha en sådan här häst, sprudlade Rommeamatören Susanne Richter.

Första V75-segern för snackhästen

Mack Dragan, tränad, ägd och uppfödd av Axevallaamatören Morgan Wilhelmsson, blev en snackhäst i trav-Sverige i vintras. Inte bara för att han är döpt efter en strippklubb utan främst för att han radade upp segrarna. Första plumpen i protokollet kom när hästen provade V75 i sin åttonde start och inför lördagens start hade han gått segerlös ur ytterligare två V75-lopp. Men nu tog han planenligt hand om ledningen och att han utsattes för press under vägen bekom honom inte. Över upploppet klev han undan till säker triumf.

- Han har inte varit som bäst de gånger han har varit ute på V75 tidigare men nu fick han visa hur bra han är och det var kul, sa kusken Carl Johan Jepson.

145 083 kronor för sju rätt


I diamantstoet var Jörgen Westholm-tränade Bula Bula Am (Oskar J Andersson) starkast när hon rundade fältet till ledningen och vann med sparade krafter.

 I klass II spurtade Stefan Perssons Wingait Erik (Kevin Oscarsson) till seger .....

och detsamma gjorde Peter Untersteiners Springover i silverdivisionen.
Det var jackpot på V75 och extramiljonerna gjorde att utdelningen på sju rätt landade på 145 083 kronor. Sex rätt gav 726 kronor och fem rätt 63 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Lördag 21 oktober 2017

I dag V75 från Örebro

Kihlmans V75-Tips - Örebro

Ny seger för Mack Dragan, jag spikar

V75-1...6 Mack Dragan
V75-2...1-3-6-7-8-10
V75-3...2-4-7-9
V75-4...3 Activated
V75-5...1-4-6-10
V75-6...1-2-3-8-9
V75-7...6-8-9-10
1920 rader = 960 krEn bra V75-Spik = Activated

Inför V75/jackpot: Perfekta förutsättningar för Mack Dragan

 

Carl Johan Jepson har en på pappret mycket lämplig uppgift i V75-1 tillsammans med Mack Dragan. Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2017-10-20 16:28 Senast ändrad: 2017-10-20 16:49

Sju av åtta från ledningen och fyra av sju över lång distans.
Springspår och 2 640 meter är rätt förutsättningar för formstarke Mack Dragan.
- Han gav beskedet vi ville ha i senaste starten, säger kusken Carl Johan Jepson inför lördagens V75-jackpot.

Mack Dragan hade på grund av sjukdom inte startar på över två månader när han senast levererade en kraftfull spurt från tredje par utvändigt och vann överlägset i fin stil.
- Hästen fick ett snällt och fint upplägg och avgjorde på spänstiga ben, så det kändes bra, säger Carl Johan Jepson, som skött tömmarna bakom den Morgan Wilhelmsson-tränade fyraåringen i samtliga 15 starter. Nio gånger har han fått vända upp för segerdefilering.

Laddar mot ledning

Mack Dragan har provat lördagens långa distans sju gången och det har resulterat i fyra segrar. Att han drog spår 6 i volten, det inre av de så kallade springspåren, höjer hästens aktier ytterligare. Därifrån har han alla möjligheter att ta ledningen, en position han gillar. Vid åtta tillfällen har han kommit till spets, per omgående eller efter en bit, och sju gånger har han stannat där in i mål.
- Han har fått ett bra utgångsläge. Han kan öppna bra i voltstart och jag är naturligtvis intresserad av ledning. Hästen är stark och snabb, har bra löpskalle och går bra i ledningen, säger en segersugen Carl Johan Jepson.

”Formen sitter där”

Det är jackpot på V75 och 40 miljoner kronor hägrar i sjurättspotten. Carl Johan Jepson kör ytterligare två djur inom ramen för V75 och med Peter Strömberg-tränade Xanthis Amazing (V75-2) ger han inte slaget förlorat på förhand.
- Jag har inte stenkoll på hur de andra kan öppna men jag tror att hon kan öppna bättre än vad hon har gjort tidigare. Så har det i alla fall känts när jag har kört henne. Jag har inte pratat med tränaren men jag är lite halvintresserad av ledningen där också faktiskt. Formen ska vara bra vad man har kunnat läsa sig till av de senaste insatserna så varför inte?

M.C.C. Orlando (V75-6) spurtade senast vasst som trea på open stretch efter ett lopp i tredje par invändigt, men med nummer elva bakom startbilen har han ingen lätt uppgift framför sig den här gången.
- Vi hade nog vunnit loppet senast om vi hade kommit ut i banan 300 kvar men då var det tätt så jag chansade på open stretch. Han fick upp farten lite för sent men gick med full fart över linjen så formen sitter där. Vid bred gardering kan man ta med honom också men vi måste ha tur med tempo och så vidare. Jag tror väl inte att han är någon häst man skickar upp i dödens och vinner med den vägen utan vi måste nog ha lite klaff på bitarna.

Ola Johansson, Kanal 75
 

Inför V75/jackpot: Jättelöftet kan ge Wallin största segern

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-17 18:08

På lördag har han chansen att ta sin största seger i tränarkarriären.
Fredrik Wallin tränar jättelöftet Activated som efter tre raka segrar är favorit till en dryg halv miljon kronor i tvååringsloppet Svampen.
- Det är den bästa häst jag har tränat. Jag tror mycket på henne, säger Wallin.


Gävle-tränaren är inne på sitt fjärde år som proffstränare. I sitt dryga 30 hästar stora stall har han bland annat det duktiga fyraårsstoet Inga In Heaven som har tampats i årgångsloppen och som var tvåa i Drottning Silvias Pokal. Hon har sprungit in över 1,1 miljoner kronor och nyligen fick Wallin en tränarseger på rikstoton genom annan duktig häst, Bicc’s Lamborghini.

Men i det tvååriga stoet Activated har han en riktig skjutare och hästen har imponerat i tre raka segrar. Senast avgjorde hon väldigt enkelt i ett V86-lopp på Solvalla, trots en tuff resa i ”dödens” för Björn Goop.
- Jag tycker väldigt mycket om den här hästen. Det har jag gjort hela tiden. Det är en klok häst som har väldigt lätt för sig. Hon är snabb och tål att göra mycket och har vunnit lätt med krafter kvar varje gång. Hon är helt enkelt komplett, säger Fredrik Wallin.
- Vi köpte henne på kriterieauktionen i fjol för 130 000 kronor. Jag letar efter unga talanger som kan träna och tävla tidigt. Förutom härstamningen så är exteriören viktig. Hon har de bitarna plus en bra aktion som man gillar. Det var därför vi köpte henne.

”Tror på bra chans”

På lördag drar VM i V75 igång och samtidigt kryddas V75-omgången i Örebro av en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 40 miljoner kronor enbart på sju rätt. Sportsligt sett är det fina lopp med bland annat världsstjärnan Nuncio som favorit i Gulddivisionen. Men det mest penningstarka loppet heter ”Svampen” (V75-4) med 537 000 kronor till vinnaren. Det är ett fint tvååringslopp med flera jättetalanger till start. En av dem är Activated som är favorit för Björn Goop från spår tre bakom startbilen. Tränare Wallin är optimistisk.
- Det känns bra och jag var ute och joggade henne i dag (tisdag) och hon kändes fin. Jag tror mycket på min häst och är hon lika bra som i tidigare starter måste det vara en bra chans. Men samtidigt vet man aldrig hur mycket de andra hästarna går framåt. Jag är i alla fall nöjd med min häst och hon är snabb ut. Vi ändrar inget i balans och utrustning. Det blir spännande och skulle hon vinna blir det min största seger i karriären, säger Fredrik Wallin.
Och tillägger avslutningsvis.
- Jag tycker att det är den bästa häst jag har tränat. Vid samma tillfälle som tvååring är hon bättre än Inga In Heaven. Men sedan gäller det ju att hon tål att utvecklas hela tiden framöver.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

Fredag 20 oktober 2017

I dag V65 kl. 12.45 från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Sheriff Bi
Målgångsbilder

Lopp 1 V65-1 Nr 5 Sheriff Bi - Tobias Modig


Lopp 2 V65-2 Nr 3 Elma's Rose - Tom Horpestad


Lopp 3 V65-# V4-1 Nr 6 Dream Of Winner - Björn Goop


Lopp 4 V65-4 V4-2 Nr 15 Viper Lavec - Björn Goop


Lopp 5 V65-5 V4-3 Nr 2 Next Love - Niclas Benzon


Lopp 6 V65-6 V4-4 Nr 14 Stardust Melody - Björn Goop


Lopp 7 Nr 5 Neon Brodda - Mikael J Andersson


Lopp 8 Nr 7 Global Underground - Magnus Jakobsson


Lopp 9 Nr 1 Giant Superman J:r - Fredrik B Larsson

 Kihlmans V65-Tips - Färjestad

Dagens luring = K.A.Online Nr 2 V65-1 "Trivs med Micke och kan duga från ledning"

V65-1...1-2-5-10
V65-2...4-5-9-14
V65-3...5-6-9
V65-4...6-15
V65-5...6-10
V65-6...7-14
384 rader = 384 kr

V4-Tipset - Färjestad

Många chanser för Björn Goop på V4

V4-1...5-6
V4-2...1-6-15
V4-3...6-7-10
V4-4...7-12-14
72 rader = 144 kr

 

Tipsexpert ny sportchef på Solvalla

 

Tipsexperten Anders Malmrot lämnar TV4 och blir sportchef på Solvalla. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-19 12:59 Senast ändrad: 2017-10-19 13:01

Efter många år som tipsexpert i TV4 byter Anders Malmrot inriktning och blir sportens man på huvudstadsbanan.
- Solvalla har alltid varit navet i mitt travliv och att få den här möjligheten känns helt otroligt, säger den tillträdande sportchefen.

Det har inte varit känt utåt att Solvalla har varit på jakt efter en ny sportchef men på torsdagsmorgonen publicerade travronden.se obekräftade uppgifter som gjorde gällande att Anders Malmrot rekryterats till banan. De uppgifterna bekräftar nu huvudpersonen själv.
- Jag fick en förfrågan av Solvalla under kriteriehelgen om jag var intresserad av tjänsten. Jag blev oerhört smickrad och funderade en del över det eftersom jag tycker att jag har ett så fantastiskt jobb redan, men jag har så bra känsla för Solvalla och bra kontakt med Jörgen Forsberg, vd:n, så jag tror att vi blir ett bra team på Valla, och jag ser verkligen fram emot att få vara en del av Elitloppet och även se om det går att lyfta den egna tävlingsdagen nästa år, säger Anders Malmrot.

”Inte ge upp slaget om banpubliken”
Du är främst känd som spelexpert och i den här rollen är du sportens man, hur ser du på det?
- Det blir en utmaning. Jag älskar att spela och se analytiskt på det men samtidigt uppskattar jag de sportsliga prestationerna och nu får jag chansen att prata med de aktiva på stallbacken på ett annat sätt, bolla tankar och idéer och vara örat mot rälsen. Det är så många som brinner för travet på ett sätt som man kanske inte alltid känner i tv-studion.
Hur kommer travsporten på Solvalla utvecklas med Anders Malmrot vid rodret på sportavdelningen?
- Allt är nytt nu och jag har inte fått någon inblick i hur allt fungerar och så, men förhoppningen är att göra något riktigt bra av den här tisdagen, den egna tävlingsdagen som Solvalla får nästa år, och inte ge upp slaget om banpubliken.

Anders Malmrot tillträder sin nya tjänst i början av januari och samtidigt axlar nuvarande sportchef Markus Myron en ny roll inriktad mot marknad och kommunikation.
- Det känns också bra för mig, att jag har ett bollplank i Markus, säger Malmrot.

Ola Johansson, Kanal 75

Torsdag 19 oktober 2017
 

V86: Araw extraordinär enligt Goop

Björn Goop imponerades av Araw Hoss. Foto: Lars Jakobsson Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-18 22:30 Senast ändrad: 2017-10-18 22:43

Björn Goop knep fyra segrar på Solvalla på onsdagen.
Araw Hoss imponerade mest i kvartetten – en finskfödd sexåring full av löplust i blott andra starten på två år.
- Det kändes att han har något extraordinärt inombords, sa Goop om hästen som Timo Nurmos väntar sig en hel del av framöver.


Zanzibars Sun, Gustavo Boko och He´s Marvelous var egentränade hästar Björn Goop inledde tävlingskvällen med på Solvalla.


När spelet blev V86 satt Goop upp bakom sexårige hingsten Araw Hoss för första gången och gillade det han kände i linorna. Araw Hoss hade en bra säsong som fyraåring då han slutade tvåa i det finska derbyt men har efter det mest stått skadad.
Comebacken i september efter drygt två års tävlingsfrånvaro slutade med en sjätteplats. I V86-2 spelades hästen till klar favorit från ett innerspår. Efter en långsam inledning drog kusken i högertömmen och tog över ledningen när det återstod ett varv av sprinterloppet.
Varvet passerades på 1.11,0 och det var med krafter sparade en löpsugen Araw Hoss passerade mållinjen i full fart.
- Han tog två steg i starten så jag körde på säkerhet för att inte riskera något. Timo sa till mig att det var en bra häst så det fanns inget att tveka på. Det känns att det är en häst som har något extraordinärt inombords och att den kan springa fort och länge. Jag tog upp honom 100 kvar också eftersom det var sagt att han skulle få ta det lite lugnt i dag, sa Björn Goop.
Det handlade om en debut över sprinterdistans för den kapable finnen. Segertiden blev ett nytt rekord för hästen, 1.11,5 över 1640 meter auto.

Grovjobb av Hillcrest

Hillcrest Player och Örjan Kihlström överraskade i Gay Gals lopp för treåriga ston på Solvalla. Roger Walmann tränar stoet som endast var spelad på sju procent.
Någon turseger var det dock inte frågan om. Kihlström styrde fram utvändigt ledaren från bakspåret och Hillcrest Player visade prov på fin styrka som kunde avgöra knappt mot ledande Tahiti Journey.

Amatörtränaren Greger Hägglund från Solänget har satt femårige So Gå Ikaros i en härlig form. I V86-6 kom andra raka segern på Solvalla under oktober.
Claes Sjöström hade hur mycket som helst att köra med över upploppet med tioprocentaren som inte lät sig sinkas av ett bekymmersamt tiondespår bakom bilen.
I Solvallas fyraåringsserie för ston matade Xperia Knick och Kenneth Haugstad ner ledande Lavidaloca De Vie över upploppet efter en resa i andraparet utvändigt. Johan Untersteiner tränar. Stoet var spelad på åtta procent på V86.

Tungt favoritfall i Malmö
Solvalla delade på V86-omgången med Jägersro där utdelningen på en kvarts miljon för åtta rätt grundlades med ett tungt favoritfall i inledningen.
Robert Bergh satt bakom kvällens största favorit Officer C.D. (71 procent) men var en förlorare direkt efter start då man inte alls mäktade med att svara startsnabba Britt Palema.
Pajas Face var snabbt framme och övertog och fick favoriten på utsidan.

I det snabba tempot på blötan kunde Björn Lindblom-tränade Tinamo Jet avgöra till knapp seger från tredjeparet utvändigt för Christoffer Eriksson. En skräll endast streckad på tre procent.

VM-vinnaren Christoffer Eriksson vann även klass II-försöket med Lars I Nilssons fyraåring Global Takeover.

Enkelt för kriterievinnaren

Deimos Racing hade inte tävlat sedan 23 augusti inför onsdagen och spårade enkelt
Fyraåringstoppen på Jägersro från start till mål.
Johan Untersteiner satt bakom fjolårets vinnare av Svenskt Travkriterium och såg segersäker ut redan på den bortre långsidan i loppet med endast sex startande.
- Svante har som grundplan att starta honom i Breeders´Crown-semifinalerna om någon vecka men ville ändå ge honom en liten genomkörare och inte smyga med. Så det här blev alldeles utmärkt, det fanns gott om kräm sparat, sa Johan Untersteiner.

Kash Brodda är en häst med sköra ben som bara startar sporadiskt. Peter Untersteiner tränar den femåriga damen som infriade alla högt ställda förväntningar (68 procent) i ett försök till Diamantstoet.
Untersteiner tog det lilla lugna och släpade utvändigt ledaren med Kash Brodda som enkelt kunde slå klorna i den invändiga hästen och klev undan till en kassaskåpssäker seger.
På V86-spelet betalade åtta rätt 237 367 kronor. Sju rätt gav 2 035 kronor och sex rätt 150 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

Onsdag 18 oktober 2017


Kihlmans V86-Tips

En bra V86-Spik = Officer C.D.

V86-1...1 Officer C.D.
V86-2...1-4-5-7-9
V86-3...4-5-6
V86-4...2-5-6-7-10
V86-5...2-4
V86-6...1-2-5-11
V86-7...7-8-12
V86-8...5-7
3600 rader = 900 kr

Inför V86: Rycker både tussar och skor

 

Sauron Pil med nye tränaren Peter Untersteiner i sulkyn. Foto av ALN PRESSBILD

Stockholm. Publicerad: 2017-10-17 13:16 Senast ändrad: 2017-10-17 13:51

Peter Untersteiner har favoriten alla tror på.
Han har också snackhästen som var - eller är - på allas läppar.
På onsdag är det dags för fjärde starten efter Sauron Pils comeback i V86 på Jägersro.
- Jag tycker nog att man får hålla honom som en outsider. Det är en bra häst i grunden, säger Halmstadstränaren.


Som två- och treåring glänste Zola Boko-sonen på travbanorna och ståtade med fem raka segrar i mitten av 2015. Sedan var det stopp.
Efter att ha stått i träning hos flera tränare gjorde Sauron Pil (V86-7/DD-1) i somras äntligen comeback, i Peter Untersteiners regi.
- Han var långtidsskadad och har inte riktigt kommit tillbaka till den kapaciteteten han visade som treåring men förhoppningsvis, om han får tävla kontinuerligt nu, så kan han komma dit igen, säger tränaren om den nu femåriga valacken som sedan två år delägs av den före detta ishockeyspelaren och numera tv4-experten Kristian Huselius.
En affär som blev uppmärksammad eftersom hästen räknades som en jättetalang och var obesegrad efter fem starter när den såldes av amatörtränaren Samuel Rehn.

Växlar upp
Comebacken slutade i en diskning men i juli stod Sauron Pil åter som vinnare.
I senaste starten räckte det till en fjärdeplats när han tröttnade på slutet efter att ha legat på hårt i ledningen, berättar Peter Untersteiner som planerar att använda alla växlar på onsdag när de startar längst ut bakom startbilsvingen.
- Allt har varit frid och fröjd med träningen och denna gång ska vi plocka av skorna. Det är spåret som drar ner möjligheterna, det blir svårt från det läget. Nu är det tuffare motstånd och det påverkar en hel del men jag får inte ge upp så klart, säger han och tillägger:
- Vi rycker tussarna också, vi har bara gjort det i träning innan. Så det blir några nya grejer.

”Peppar, peppar”

Peter Untersteiner har även två hästar till start i den femte avdelningen, som är ett försök till Diamantstoet, där Kash Brodda (V86-5) bär favoritskapet.
- Senast var hon som hon skulle, det var bra tryck och hon vann på ett fint sätt. Det är en bra häst men en som har sköra ben och därav har det inte blivit vad det kunde ha blivit. Peppar, peppar verkar det nu relativt stabilt. Hon har fem felfria lopp på rad vilket beror på att hon har varit fräsch, säger tränaren som, likt spelarna, håller Kash Brodda högst bland sina tre hästar som startar på V86.
- Spår 2 är perfekt och med rätt lopp så segerstrider hon, meddelar han.

Från bakspår startar även ekipaget Global Tendency (V86-5) och Henriette Larsen som kommer från två raka fullträffar.
- Global Tendency kommer från två segrar i lärlingslopp. Det är betydligt tuffare motstånd nu men hon har varit bra och håller fin stil, säger Peter Untersteiner och värderar onsdagens chanser på följande sätt:
- Spår 9 är det bästa bakspåret ändå, så det kan bli ett bra smyglopp därifrån om det klaffar och hon kan ta en god placering.

Gina Söderlund, Kanal 75


 

Tisdag 17 oktober 2017

Nuncio laddar mot lördagens V75 på Örebro

Måndag 16 oktober 2017

Nelly Jernberg körde sin ägda Troll Tundra 3-år till nytt banrekord på Åmål 1.30,7

 

Allsvenska kuskligan

 

Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2017-10-16 15:27 Senast ändrad: 2017-10-16 15:29

Ulf Ohlsson dundrar på i splendid isolation i den allsvenska kuskligan.
Han leder nu med 97 segrars marginal ner till tvåan Örjan Kihlström.
Jorma Kontio har stärkt sin tredjeplats och ökat avståndet ner till fyran Peter Untersteiner.


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 271-208-185
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 174-155-136
3. Jorma Kontio, Solvalla, 160-94-113
4. Peter Untersteiner, Halmstad, 146-115-109
5. Björn Goop, Färjestad, 144-96-82
6. Christoffer Eriksson, Jägersro, 127-108-81
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 115-71-75
8. Ulf Eriksson, Bollnäs, 114-90-90
9. Erik Adielsson, Solvalla, 107-102-59
10. Carl Johan Jepson, Färjestad, 101-109-106
11. Kim Eriksson, Mantorp, 99-72-75
12. Stefan Söderkvist, Åby, 94-93-86
13. Claes Sjöström, Solvalla, 92-66-50
14. Johnny Takter, Jägersro, 89-84-76
15. Ove A Lindqvist, Umåker, 84-90-87
Siffror till och med 15 oktober

Kanal 75

Söndag 15 oktober 2017

Idag V5-Trav från Åmål kl. 14.00

CarlJohan Jepson champion på Åmål 2017 Här med Fixie Det blev 9 segrar år 2017

Dagens ALN-Häst = S.M.K.Smashing
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 6 Monbaleno - Tom Horpestad


Lopp 2 Nr 6 Bear Turbo - Kent Persson


Lopp 3 V5-1 Nr 11 S.M.K.Smashing - Renate Aarlie


Lopp 4 V5-2 Nr 1 Digital Circle - Carl Johan Jepson


Lopp 5 V5-3 V4-1 Nr 2 Troll Tundra - Nelly Jernberg


Lopp 6 V5-4 V4-2 Nr 1 Lost My Choo - Jennifer Oscarsson


Lopp 7 V5-5 V4-3 Nr 8 Fixie - Carl Johan Jepson


Lopp 8 V4-4 Nr 11 Mr Crazed - Anders Svanstedt


Lopp 9 Nr 2 Scot Launcher - Linda Sedström


Ponnyloppet Nr 8 Hyltans Molle - Linus KroonKihlmans V5 & V4-Tips - Åmål
V5-tipset Åmål

Thomson har toppform = En bra V5-Spik

V5-1...Alla 12 hästar
V5-2...12 Thomson
V5-3...1-6
V5-4...Alla 14 hästar
V5-5...8 FixieÄven Fixie har toppform = En bra V5-Spik
V4-Tipset - Åmål

Ny seger för Fixie idag = En bra V4-Spik

V4-1...1-3-6
V4-2...1-3-5-9-12
V4-3...8 Fixie
V4-4...1-3-4-5-11
75 rader = 150 kr


Spännande championstrid på Åmål

Carl Johan Jepson leder med 7 segrar och 6 andrapris

Magnus Jakobsson 7 segrar 1 andrapris


 

Lördag 14 oktober 2017

 

V75: Bäst i Sverige - Frankrike nästa

 

Readly Express och Jorma Kontio vann SM på Åby. Foto Kanal75

Stockholm.

Readly Express är ny svensk mästare i trav.
Timo Nurmos femåring motsvarade alla förväntningar i SM på Åby.
Nu ska fenomenet erövra Europa.
- Det ska bli kul att prova i Paris, sade kusken Jorma Kontio.

2015: Sveriges bästa treåring. 
2016: Sverige bästa fyraåring. Europas bästa fyraåring.
2017: Sveriges bästa femåring. Europas bästa femåring. Sveriges bästa häst. 
Ungefär så skulle man kunna summera Readly Express smått otroliga karriär till dags dato sedan han programenligt hemfört SM på Åby.
Hästen som tidigare hade Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, Europaderbyt, Jublieumspokalen och Europeiskt Femåringschampionat på meritlistan frälste på lördagen åter sina många beundrare.
Visserligen blixtrade Västerboonthennews förbi från start, men Jorma Kontio var kvickt ute i andraspår och fick överta föriningen efter ett halvvarv.
Men kampen var inte över för det.
En väl löpsugen Digital Ink på utsidan gjorde att farten skruvades upp och 1.13 vid varvningen blev 1.12,2 efter två kilometer.

Det är tufft tempo även för ett fenomen och Readly Express tvingades snudda vid sitt eget världsrekord för att svara förbluffande starke Västerboonthenews upploppet ner.
1.11,8/2 640 meter autostart stannade klockorna vid denna bistra oktoberkväll, tiondelen från vad Readly Express noterade på Axevalla i juli.
- Hästen är bra hela tiden och gjorde ett jättebra nu också. Jag laddade lite i starten, och efter 50-100 meter var vi ute i andraspår. Sedan var det enkelt att köra. Han svarade själv över upploppet. Allt var normalt, men hästen är inte normal, förklarade Kontio.

Mot Prix d’Amerique
För att lägga titeln Europas bästa häst till samlingen ovan krävs att Readly Express kan besegra Bold Eagle och det övriga franska laget i Prix d’Amerique i januari. 
Och uppladdningen dit börjar nu.
- Det ska bli kul att prova i Paris. Han har potential att möta de allra bästa. Hästen passar på distansen (i Prix d’Amerique) och det ska bli roligt att köra honom på stora banan (på Vincennes), fortsatte segerkusken.
Senast en svenskfödd häst segrade i Frankrikes största travlopp var Maharajah 2014. 
Precis som Readly Express vann han alla stora lopp som unghäst, men behövde fyra försök för att betvinga fransmännen i deras lejonkula. 
Sista söndagen i januari får vi förhoppningsvis svaret om svensk travsports nya megastjärna redan nu är redo att ta det avslutande steget upp på travtronen.

Dubbla guld till Adolfsson

En annan väntad SM-vinnare var Candor Hall.
Björn Goops pansarvagn har levt på styrka och inställning genom hela karriären, men med sadel istället för sulky tycks även snabbheten komma fram.
Montédrottningen Sofia Adolfsson valde bort sin gunstling Nantucket och visade sig ha rätt när hon sluggade sig förbi densamme 100 meter före mål. 
- Helt fantastiskt. Jag har mått så himla dåligt hela veckan. Det har varit sådant hysteri med Nantucket. Nu känns det som att allt släppte, sade Adolfsson och förklarade:
- Nantucket var och är nog den häst jag håller högst ännu så länge, vi har upplevt så otroligt mycket tillsammans. Men nu visade det sig att jag red rätt häst idag. Otroligt för en liten amatör som jag att få rida sådana hästar. 
Amatörlicens eller inte. 

Om montésporten varit lika stor som sulkysporten i Sverige hade Adolfsson förmodligen varit ett lika aktat namn som Candor Halls tränare. 
Nu får landets främsta inom sin sport nöja sig med att ha vunnit det första montéloppet på V75, samt dubbla SM-tecken då hon tidigare under dagen red Supreme Court till seger i Montéryttar-SM.

”Det största jag har vunnit”

Om Readly Express, och möjligen även Candor Hall, laddar för en vinter i Paris så har Super Ariel gjort motsatta resan. 
Kennet Häggströms sto lämnade Sverige som silverdivisionshäst sommaren 2015 och återvände nu med tre miljoner på kontot och en hårdhet hennes konkurrenter i Sto-SM saknade.
Micael Melander körde hästen i de tolv sista starterna på svensk mark och återfick förtroendet drygt två år senare.
Resultaten blev en skolboksstyrning i rygg på favoriten Nancy America där Super Ariel såg ut som en bomb redo att brisera och gjorde precis det när hon fick sträcka ut över Åbys open stretch. 
- Det är en otrolig känsla att bli svensk mästare. Hon har varit så bra i Frankrike och att komma hem och göra ett sådant lopp… Det är grymt. Det här är det största jag vunnit, utbrast en salig tränare. 

Jackpot på lördag

I övrigt gick V75-omgången i favoriternas tecken förutom att Anders Svanstedt satte dit Viking’s Topline i dagens på förhand öppnaste lopp.

Handsome Brad,

Masterglide ...

och Cab Hornline dominerade alla sina lopp från ledningen där extra plus går till den sistnämnda som tvingades varva på 1.09,7, men ändå orkade hålla undan på nya rekordet 1.10,1/1 640 meter för Per Lennartsson.
Det var spiken i kistan för alla som hoppades på utdelning på fem rätt.
Nu understeg denna jackpotgränsen vilket innebär att nästan 21 miljoner kronor flyttas vidare till kommande lördag på Örebrotravet.

Robin Johansson, Kanal 75

Twister Bi makalös världsmästare

 

Twister Bi och Christoffer Eriksson utklassade motståndet i International Trot i New York. Foto av MIKE LIZZI

stockholm. Publicerad: 2017-10-14 23:42 Senast ändrad: 2017-10-14 23:45

En uppvisning i absolut världsklass.
Twister Bi fullständigt förnedrade motståndet i VM-loppet på Yonkers.
- Jag ville att alla här skulle få se hur bra han är, sade hemvändande tränaren Jerry Riordan sedan hans häst krossat både motstånd och världsrekord för Christoffer Eriksson.

Genombrottet i världseliten kom vid segern i Oslo Grand Prix i juni.
Efter International Trot i New York på lördagskvällen svensk tid kan man väcka frågan om det finns någon bättre travare i världen än Twister Bi.
Åtminstone på små banor.

Jerry Riordans stridshäst kan i alla fall numera titulera sig både inofficiell världsmästare och snabbaste genom tiderna över medeldistans på 800-metersbana.
Detta efter att ha vunnit vad som i Sverige brukar kallas VM-loppet med fem längder på 1.10,7/2 011 meter autostart.

”Då lät jag honom gå”
Loppet blev underhållande då regerande mästaren Resolve och Åke Svanstedt var först framme att överta kommandot sedan blixtstartande Shadow Woodland galopperat i första sväng.
Christoffer Eriksson placerade tunge totofavoriten Twister Bi på utsidan, men det som såg ut att bli en giganternas kamp var över redan varvet från mål.
Då tyckte nämligen Eriksson och kanske framförallt Twister Bi att det var dags att detronisera mästaren.
- Hästen kändes verkligen bra idag, redan före loppet. Jag ville ta det lugnt i första sväng, sedan sitta utvändigt ledaren. Men redan 900 kvar kände jag att hästen ville ta över och då lät jag honom gå, förklarade Eriksson i segerintervjun.
Den våldsamma temposkärpningen var mer än konkurrenterna mäktade med. Resolve var slagen på några steg och Twister Bi öppnade omedelbart upp en lucka på sju längder till klungan.
Slutvarvet blev en defilering mot världsrekordet, VM-titeln och drygt fyra miljoner kronor.
- Han är en otrolig krigare. Varje gång han tävlar så bjuder han på show. Jag har varit nervös hela veckan. Jag ville att alla här (i USA) skulle få se hur bra han är. Han är en helt annan sorts häst mot vad som finns här, sade tränaren Jerry Riordan som lämnade sitt hemland för 26 år sedan och nu fick återvända och vinna kontinentens mest välbetalda lopp för äldre travare.

Stora slantar till svensktränade
Fjolårets Triple Crown-vinnare Marion Marauder spurtade piggt till andraplatsen för Kanada medan Stefan P Petterssons pengamaskin Oasis Bi knep tredjepriset värt nästan en milljon kronor i händerna på Kim Eriksson.
Fyra blev danske Tripolini V.P. medan svenske On Track Piraten slutade femma - tolv längder bakom den suveräne vinnaren - vilket belönades med knappt 400 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

 Kihlmans V75-Tips - Åby

En bra V75-Spik = Candor Hall

V75-1...1-2-6-7-9
V75-2...7 Candor Hall
V75-3...1-3-5-6
V75-4...3-7-8-11-12
V75-5...2-3-5-9-10
V75-6...1 Readly Express
V75-7...2-3-5
1500 rader = 750 krEn bra V75-Spik = Readly Express

Fredag 13 oktober 2017

I dag Lunchtrav med V65 från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Nisse Roc
Målgångsbilder

Lopp 1 V65-1 Nr 10 Mithril - Mikael J Andersson


Lopp 2 V65-2 Nr 4 M.T.Luckyyouandme - André Eklundh


Lopp 3 V65-3 V4-1 Nr 3 Nisse Roc - Michael Larsson


Lopp 4 V65-4 V4-2 Nr 5 Chop Line - Tom Horpestad


Lopp 5 V65-5 V4-3 Nr 12 Top Yliit - Jens Laursen


Lopp 6 V65-6 V4-4 Nr 6 Orkidee Skift - Svante Ericsson


Lopp 7 Nr 1 Conquer Rain - Olle Goop


Lopp 8 Nr 3 Mcclintock - Carl Johan Jepson


Lopp 9 Nr 6 Trytobe - Tom Horpestad


Lopp 10 Nr 11 Jessica Pride - Mikael J AnderssonKihlmans V4 & V65-Tips - Färjestad
V65-Tipset

V65-1...5 Ragazzo Da Sopra
V65-2...2-4-7-11-12
V65-3...3-4-6
V65-4...5-8-11
V65-5...1-5-9-1
V65-6...6-14-15
540 rader = 540 kr

V4-Tipset - Färjestad

V4-1...3-6
V4-2...5-8-11
V4-3...2-5-9-10-12
V4-4...6-11-14-15
120 rader = 240 kr

Inför V75: Nurmos bara njuter

 

Regn och höstrusk gör ingenting. Timo Nurmos bara njuter när han förbereder Readly Express inför SM på Åby. Foto av THOMAS BLOMQVIST

Stockholm. Publicerad: 2017-10-12 14:57 Senast ändrad: 2017-10-12 15:03

Det är harmoni i stall Timo Nurmos.
Med Readly Express och Villiam i spetsen gör hästarna fantastiska resultat och på lördag talar allt för att den förstnämnde tar hem Svenskt Mästerskap på Åby.
- Det har regnat hela natten och hela förmiddagen, men jag känner inte regnet utan bara njuter, säger Solvallatränaren med ett skratt.

Det har inte gått någon förbi, åtminstone ingen med en gnutta travintresse, att segern med Villiam i Svenskt Travkriterium betydde oerhört mycket för Timo Nurmos. Fixstjärnan Readly Express (V75-6) har också imponerat väldeliga och överlag presterar stallets hästar fantastiskt bra. De vinner mer än var fjärde lopp och 19,5 miljoner kronor insprunget placerar Timo Nurmos på fjärde plats bland landets vinstrikaste travtränare.
- Jag har inte firat framgångarna något speciellt men det är ett firande varje dag när man får köra fina hästar. I dag (torsdag) körde jag först Villiam och sedan Readly Express... Det regnar men vilken härlig dag. Vi har många andra fina hästar också men de är stjärnor och man måste passa på att njuta när man är ute och kör, säger Timo Nurmos.

Avel redan nästa år
Treårige Villiam kommer inte att tävla mer i år och precis som två år äldre Readly Express fick göra säsongen efter att han vann kriteriet kommer han, troligen, kombinera avel och tävling nästa år.
- Det är större chans att det blir så än att det inte blir så. Intresset är helt otroligt! Tio ston är redan bokade i USA och de hör av sig överallt ifrån, Italien, Holland, Tyskland... Mellan 100 och 150 har redan frågat så han är nästan fullbokad, säger Nurmos och fortsätter:
- I Sverige är det ovanligt att börja i aveln så tidigt men man hjälper sporten att utvecklas om man låter sådana talanger betäcka tidigt och med Readly Express har vi lärt oss att det kan fungera jättebra.

”Ska självklart ha toppchans”

Något annat än att det har fungerat bra för Readly Express kan man inte gärna hävda. I fjol, efter avklarade avelsbestyr, vann han sju av åtta lopp, däribland Svenskt Travderby och Europaderbyt i Paris, och i år har framgångarna fortsatt. Näst senast satte han världsrekord för femåringar över 2 140 meter autostart när han vann Jubileumspokalen på 1.09,9 (tangerat världsrekord för alla åldrar) och senast lekte han hem EM för femåringar.
- Det är bara plus i år och han är fortsatt jättefin efter senaste loppet. Jag körde honom lugnt i dag och han är pigg och glad och fräsch och fin. Han visar riktig glädje och njuter av livet.
Readly Express är det stora affischnamnet när Åbytravet i Mölndal på lördag arrangerar sin årliga SM-dag. Femåringen går ut i huvudloppet, Svenskt Mästerskap över 2 640 meter med en halv miljon kronor till vinnaren, och från innerspår bakom startbilen blir han dunderfavorit på V75. Vinner han är det Timo Nurmos första SM-seger.
- Det är inget jag tänker på men det är alltid roligt att vara med i de här stora loppen och få visa upp en sådan fantastiskt häst. Han har toppform och ska självklart ha toppchans. Han kändes otroligt fin när jag körde honom i dag.

Ola Johansson, Kanal 75

Torsdag 12 oktober 2017

Inför V75: Sofia har gjort sitt val inför SM

 

Sofia Adolfsson har 43 segrar i monté i år. Här  ett segerlopp med Candor Hall på Färjestad
Foto Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2017-10-09 16:26 Senast ändrad: 2017-10-09 17:18

Sofia Adolfsson vill gärna ner till Frankrike och tävla.
På lördagen är det dock Monté-SM på Åby som gäller och premiär för disciplinen på V75.
Landets dominant i travridning är nöjd med valet av häst.
- Jag är glad över att jag ska sitta på Candor Halls rygg på lördag.


Senhösten är SM-tider i travsporten och på lördagen bjuder Åbytravet in till en tävlingsdag med tre svenska mästerskap på kupongen.
Stora SM går som V75-6 där Prix d’Ameriqe-aktuelle Readly Express blir jättefavorit.
Nytt för i år är att monténs eget SM tar plats på V75-kupongen och det blir med landets regerande champion i en av huvudrollerna.

26-åriga Sofia Adolfsson var fjolårets komet i montén med sitt första championat. I år leder hon ligan i stor stil igen med 43 segrar på 178 starter, med ett rejält hopp ner till tvåan Emilia Leo på 19 segrar.
- Jag har en seger i monté i Norge också som inte räknas i ligan. Och så har jag faktiskt tagit en seger i sulky också i år, säger Örebrotjejen som förutom tävlandet, hjälper till med träningen i flera proffsstallar, har egna travare tillsammans med familjen och jobbar lite mer än halvtid som sjuksköterska nattetid.

Adolfsson såld
Nantucket är hästen hon tagit sina största segrar med och plussat mest för i karriären. När startlistan till SM-loppet kom visade det sig att Sofia Adolfsson inte rider Sveriges bästa montéhäst Nantucket utan har valt en annan.
För två veckor sedan imponerade Candor Hall stort i första starten under sadel. Sofia Adolfsson var såld.
- Jag valde häst lite på dagsform. Candor Hall svarade för en helt enorm prestation i Karlstad och som det känns på förhand har jag en av de absolut vassaste hästarna i loppet. SM är det största loppet för hästarna men även för oss ryttare och jag är glad över att jag ska sitta på Candors rygg på lördag, säger hon.

Sympatierna spretar
Sofia Adolfsson tror att hon valt rätt häst men verkar långtifrån säker. Sympatierna spretar en aning. Mercedes Balogh tränar Nantucket och Björn Goop Candor Hall.
- Björn har varit bussig och satt upp mig på sina hästar hela året så även det är ett samarbete jag värnar väldigt mycket om. Sedan tycker jag att Nantucket är en otroligt bra häst som jag har att tacka för så mycket. Det kändes verkligen i hjärtat att välja bort honom.

Ett lopp som inte skämmer
Monté-SM går som den andra avdelningen på V75. Champion Adolfsson tippar sig själv etta i förhandstipset Fem tippar V75 och garderar med i tur och ordning El Mago Pellini, Nantucket och Art On Line.
- Kolgjinis El Mago Pellini verkar vara stark och rejäl och utan att ha kollat på montéloppen den gjort i Frankrike tror jag att det kan bli loppets överraskning. Det är ett riktigt bra lopp och det är många som kan dyka upp där framme om det blir ridet på ett eller annat sätt. Det är fantastiskt kul att vi inom montén får synas på V75 och det här loppet ska inte behöva skämmas för sig.
Sofia Adolfsson har i tidigare intervjuer sagt att hon drömmer om att tävla i monténs hemland Frankrike. Kanske kan Björn Goop-tränade Candor Hall bli hennes biljett till Frankrike.
- Jag kan inte den franska sporten alls men med tanke på loppet senast tror jag att de skulle få svettigt att möta honom där nere. Om jag skulle jag få chansen av Björn…så ingen skulle vara gladare än jag liksom.

Fem röster om Sofia Adolfsson:
Björn Goop (tränar Candor Hall):
- Hon är väldigt duktig, både på att rida och köra. Hon överbrukar inte hästarna utan rider väldigt vårdat och bra. Hon är duktig på att få hästar att fungera, hon har ridit svåra hästar för mig och gjort det jättebra.
Nathalie Blom (rider Raggamuffin i SM):
- Hon är en taktisk och lugn ryttare. Att hon rider väldigt taktiskt är det som gör henne till en tuff konkurrent. Det kommer att bli ett jämnt och spännande lopp på lördag, det ser inte ut som någon är större favorit på förhand.
Mercedes Balogh (amatörtränare, Nantuckets tränare):
- Hon förhastar eller förivrar sig aldrig utan litar på hästen och är stabil. Hon är också bra på att få en jäkla fart på hästarna utan att jaga på. Sofia har någon slags övertalningsförmåga. Hon har något visst som hon kan utveckla och kommer säkert kunna hävda sig internationellt.
Stina Swartling (montéansvarig Svensk Travsport):
- Sofia är framför allt bra för att hon rider väl avvägda lopp. Hon är otroligt skicklig på att få fart på hästarna i slutet vilket ofta är resultatet av det. Hon är också väldigt vältränad och stark som ryttare och stör inte hästen, även om den är bråkig.
Torbjörn Simberg (amatörtränare, tränar Made AveMaria, Sofias senaste vinnare):
- Hon är helt otrolig, hon gör inga misstag. Hon är en skicklig tempobedömare och taktiker, och följer vad jag säger. Hon sitter bra på hästen, det märks inte att hon är där, och hon får alltid bra positioner i loppen. Hon är också väldigt lätt att ha att göra med, vi kommer bra överens. Det är bara fördelar.

Mikael Wikner & Gina Söderlund, Kanal 75

 

Inför V75: Hemvändare med sikte på SM-titeln

 

Super Ariel kan bli svensk mästare när hon på lördag gör första starten i Sverige på över två år. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2017-10-10 13:57 Senast ändrad: 2017-10-10 14:01

För två år sedan lämnade hon Sverige för Frankrike.
På lördag är hon tillbaka.
Super Ariel är den stora jokern i Sto-SM på Åby.
- Hade jag tippat hade jag rankat henne först i loppet, säger hästens tränare Kennet Häggström.

Sensommaren 2015 flyttade det då sexåriga stoet Super Ariel (V75-3) till Frankrike. Två år senare har hon lagt beslag på flera feta segercheckar och tredubblat pengarna på sitt vinstkonto.
- Hon har varit riktigt bra. Kan man gå i uppförsbacken på Vincennes och vinna lopp där så måste man vara riktigt bra. Hon är en fruktansvärd märr, så är det bara, säger Kennet Häggström.
Han är Solängettränare med bas i Bredbyn och som uppfödare och ägare har han följt Super Ariel från dag ett. Men i Frankrike är det lärlingen Evelina Månsson som tränar hästen. Hon arbetar på Rommetränaren Jörgen Westholms franska filial och det är i hans borg på den mäktiga träningsanläggningen Grosbois som Super Ariel numera har sitt hem.
- Evelina var ute och körde jobb med henne i lördags. Hon körde 2 100 meter och sa att hästen var riktigt fin, joggade 1.15 och hade 73 i puls efteråt. Då bestämde vi oss för att anmäla till Åby, berättar Häggström.

På topp igen efter semestern

27 starter och nästan 2,2 miljoner kronor insprunget har det blivit för Super Ariel i Frankrike så här långt. Sex gånger har hon vunnit och den penningsmässigt största segern, värd 263 758 kronor, kom i Prix Amalthea på huvudstadsbanan Vincennes i våras.
- Vi har suttit och tittat hemma när hon har vunnit lopp och det är en upplevelse det också, men vi var nere till Prix d’Amerique när hon var tvåa i Prix Helen Johansson. Hon var först fem meter efter mål och fick över 250 000 kronor i andrapris, så det var roligt.
Nu har inte Super Ariel tävlat sedan 20 juli. Då slutade hon oplacerad och efter det fick hon en välförtjänt semester.
- Hon hade startat på i nästan två år utan något längre uppehåll och var lite sliten, så vi släppte henne på bete i en månad. Det slog väl ut för hon har varit riktigt bra nu när hon har börjat träna igen. Hon har också varit riktigt bra när hon har kommit tillbaka efter vila tidigare.

”Oerhört bra med jänkarvagn”
Super Ariel och Evelina Månsson påbörjar resan till Sverige på fredag, övernattar längs vägen och anländer till Åbytravet i Mölndal i god tid före tävlingarna på lördag. Där ansluter Kennet Häggström och det är en förhoppningsfull ägare och tränare som ska återse sitt kapabla sto.
- Hade jag tippat hade jag rankat henne först i loppet, säger han.
Dannerotränaren Micael Melander, som brukade köra Super Ariel före flytten, åker ner till Mölndal enkom för att köra henne i Sto-SM och spår tre bakom startbilen är i det närmaste perfekt.
- Förut var hon inte så snabb ut men det har hon utvecklat i Frankrike. Där har hon visat sig riktigt snabb från start och jag tror att hon kommer att öppna bra på lördag, säger Häggström och påminner avslutningsvis om en viktig detalj.
- I Frankrike får de inte gå med jänkarvagn så hon har gått med vanlig vagn där nere, men hon gick oerhört bra med jänkarvagn innan hon for ner och nu kör vi med det igen.

Ola Johansson, Kanal 75

 

V86: Derbyvinnaren trots ”omöjliga” förutsättningar

 

Cyber Lane följde på onsdagen upp segern i Svenskt Travderby på ett imponerande sätt. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-11 22:50 Senast ändrad: 2017-10-11 23:13

Cyber Lane struntade i att han stod inför en på pappret omöjlig uppgift när han på onsdagen gjorde första starten efter segern i Svenskt Travderby.


Via en sagolik spurt fångade han in favoritspelade Love Matters i god tid före mållinjen.
- Han kan röra på sig, konstaterade hästens tränare och kusk Johan Untersteiner.

Startnummer 11 samtidigt som värste konkurrenten hade spår 2 och skulle få bestämma tempot i ledningen. Inte undra på att Johan Untersteiner låg lågt beträffande Cyber Lanes segermöjligheter inför veckans V86-omgång. Loppet blev dessutom kört precis som de flesta hade räknat med. Högkapable amerikanen Love Matters tog hand om ledningen och fick varva på långsamma 1.15,9 samtidigt som Johan Untersteiner satt sist, i femte par utvändigt, med Cyber Lane. Det var inte bara Love Matters kusk Örjan Kihlström som tappade hakan när Johan Untersteiner blåste förbi honom på upploppet.

- Örjan undrade efter mål hur fanken Cyber Lane kan springa så fort, sa Johan Untersteiner med ett leende.
Cyber Lane travade slutrundan på 1.09,6 och sättet på vilket han jagade ikapp och förbi ledaren över Solvallas upplopp utstrålade absolut världsklass.
- Han var inte förvånansvärt bra prestationsmässigt men på pappret var förutsättningarna värdelösa i dag och jag tyckte det var långsökt att han skulle vinna. Men det gick ändå, sa Untersteiner som härnäst siktar på Breeders’ Crown med sin fyraårige stjärna.

Vinstrikast i landet efter kross

En annan unghäst som har framtiden för sig är Activated. Galoppen i debuten är enda plumpen i protokollet så här långt för Fredrik Wallins tvååriga sto och sätter hon nu tog tredje raka segern på torde sätta skräck i motståndarna inför de stundande storloppen Örebro Svampen och Uppfödningslöpningen.
- Hon är jättefin, stark och snabb, en tuff tjej, sa Björn Goop sedan han placerat stoet utvändigt om ledaren och därifrån vunnit i överlägsen stil.
- Det klart att det inte var någon optimal position men hon är stark nog att klara av det.
Segerchecken i Breeders’ Crown-loppet uppgick till 175 000 kronor och var den fetaste som delades ut på Solvalla under kvällen. Med den inräknad har Activated 415 000 kronor på vinstkontot och det gör henne till landets vinstrikaste tvååring.

Bara bättre och bättre

På Bergsåker infriade Magnus Träff-tränade Queer Fish favoritspelarnas förväntningar när han enkelt höll undan från ledningen före starkt spurtande Beau Mec.

- Han är en fantastisk häst som har kunnat utvecklas som han har gjort som åttaåring och som det känns blir han bara bättre och bättre, sa kusken Kaj Widell, som även satte dit Kenneth Thelin-tränade Global Teardrop inom V86-spelet.

Precis som Queer Fish är King City en häst som knackar på dörren till den äldre eliten. Med Örjan Kihlström i sulkyn frälste också han favoritspelarna när han trots ett tufft lopp utvändigt om ledaren grejade segern.
- Vilken prestation! I dag var han verkligen på hugget. Att han håller till mål med den körningen är det bara att ta av sig hatten för, sa tränaren Roger Walmann.

Ny skräll från formstallet

För en vecka sedan såg två Peter G Norman-tränade hästar till att V86-utdelningen drog i höjden och formstallet överraskade på nytt spelarna hemma på Solvalla. Från tredje par utvändigt måttade Norman in en snygg seger med nioprocentaren Zeus Karsk.
- Han är stark och rejäl. I dag fick han ett fint lopp och då avgjorde han på ett bra sätt, sa Norman.
Men de tyngsta skrällarna kom i Sundsvall. Först höll Markus Pihlström-tränade fyraprocentaren

 Importedfrmdetroit (Daniel Wäjersten) undan före favoriten Le Miracle och ...

därefter spurtade Kennet Häggströms Lisa Mollyn, spelad på tre procent, till målfotoseger i kallblodsloppet med Micael Melander i sulkyn. På V86 betalade åtta rätt 130 561 kronor, sju rätt 754 kronor och sex rätt 53 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Onsdag 11 oktober 2017


Kihlmans V86-Tips

Jan Olov Persson kör V86-Spiken = Faks Odin

V86-1...3-4-6-8
V86-2...2-6-9
V86-3...1-12-14
V86-4...1-3-4-6-9
V86-5...2 Faks Odin
V86-6...4-7-12
V86-7...4-11
V86-8...3-6-11
3240 rader = 810 kr

Inför V86: Tufft utgångsläge för derbyvinnaren

 

På onsdag gör Cyber Lane första starten efter derbysegern. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-09 11:23 Senast ändrad: 2017-10-09 11:25

På onsdag är Cyber Lane tillbaka på banan.
Men derbyvinnaren hade otur i spårlottningen och drog nummer 11.
- Jag tycker inte att han ska vara favorit som förutsättningarna ser ut, säger hans tränare och kusk Johan Untersteiner.

Det har hunnit gå fem veckor sedan Cyber Lane (V86-8) tog hem Svenskt Travderby efter ett av de mest dramatiska upploppen i loppets historia. Cyber Lane hade sprungit i ledningen hela vägen och in på upploppet såg han slagen ut. Men sista biten kom han igen och när mållinjen skars var han först.
- Det var verkligen ett rafflande upplopp i publikens smak och det var många som kunde vinna 200 kvar. Alla utom Cyber Lane, säger Johan Untersteiner som i det läget hade gett slaget förlorat.
- 200 kvar svischade Jorma (Kontio) förbi mig med Global Trustworthy och då var jag slagen, inget snack om det. Men sedan hade vi marginalerna på vår sida in på rakan när min kom in i travet igen samtidigt som Jormas häst tappade travet och helt plötsligt var vi tillbaka i matchen. Då vägde det med halva fältet och Cyber Lane gjorde verkligen en stor kämpainsats som var först i mål.

Fin i banjobb

Nästa stora mål för Cyber Lane är Breeders Crown till vilket han är klar för semifinal 29 oktober. Men redan i onsdagens avslutande V86-avdelning ställs han mot kullkamrater av hög kaliber.
- Efter derbyt fick han först ta det lite lugnt och sedan har han tränat på. Han gick ett banjobb i förra veckan och jag var nöjd med honom så nu är det dags att komma ut på banan igen.
Hur bedömer du hans form jämfört med inför derbyt?
- Vi hade siktat på derbyt så det är inget snack om att formen inte är riktigt lika bra som den var då. Dessutom drog vi bricka 11 och värste konkurrenten har bricka 2 så det säger sig självt att det inte ser ut att vara vårt lopp på pappret den här gången.

Avvaktande upplägg att vänta
Konkurrenten Johan Untersteiner syftar på är hårdingen Policy Of Truth. Han var också med i derbyt och gick då i mål med sparade krafter som fastlåst.
- Vi får se var vi hamnar från början men jag tror det blir svårt att gå fram och slå Policy Of Truth utvändigt, så jag kör nog ett avvaktande lopp den här gången som det känns.
I derbyt tävlade Cyber Lane barfota runt om. Den här gången blir det, som vid tio av hästens tolv segrar, skor på hovarna.
- När man är ute och möter de bästa i årgången vill man vara med på alla cylindrar men jag vet faktiskt inte om han har blivit bättre barfota runt om. Den här gången blir det i alla fall aluminiumskor fram. När han har gått med skor tidigare har han haft järnskor.
Summa summarum ligger Johan Untersteiner lågt inför Cyber Lanes första start efter derbysegern. Med tanke på hur han vann då är det emellertid långt ifrån osannolikt att han går vinnande ur striden igen.

- Jag känner mig aldrig slagen när jag åker ut med en sådan här häst men det ser svårt ut den här gången och jag tycker inte att han ska vara favorit.

Ola Johansson, Kanal 75

Inför V86: Vinstaktiverad tvååring

 

Björn Goop vinner med Gävletränade Activated. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-10 13:52 Senast ändrad: 2017-10-10 14:10

Fredrik Wallins tvååriga sto segrade enkelt på Solvalla senast.
På onsdag är Activated återigen betrodd och har då chansen att säkra sin tredje raka seger.
- Jag tycker att hon är riktigt bra, jag har hållit henne högt sedan vi började köra henne och jag tror att hon har hög kapacitet, säger Gävletränaren.

Det var för två veckor sedan som Activated (V86-4) visade upp sig från sin bästa sida när hon vann tvååringsloppet ASVT Trottex auktionslopp med ett förstapris på 200 000 kronor. Även om segern blev enkel stannade klockan på den imponerande kilometertiden 1.15,7 över distansen 1640 meter autostart.
- Hon var väldigt fin men hon behövde inte förta sig så mycket den dagen. Det såg ut som en lätt uppgift och det var skönt att hon fick känna så för en gångs skull också, säger tränaren tillika delägaren Fredrik Wallin.
På onsdag väntar karriärens fjärde start för det tvååriga stoet och precis som senast är det Björn Goop som håller i tömmarna. Men att hon skulle komma till start i Breeders’ Crown-loppet var inte någon självklarhet.
- Jag hade inte tänkt starta henne men hon har känts otroligt fin efter förra starten och det kändes som att hon ville komma ut igen. Hennes kropp har tagit det väldigt bra, förklarar Gävletränaren som håller till en bit utanför Heby.

”Mer körning nu”
Den segersugna men ännu rätt gröna Activated ser ut att bli en favorit bland spelarna vilket Fredrik Wallin håller med om att hon ska vara. Åtminstone till viss del.
- Hon ska vara med bland de två–tre första men om hon ska vara klar favorit vet jag inte. Hon visade senast att hennes förmåga är bra och att hon kan ta sig iväg på ett bra sätt, säger han.
Denna gång är det från spår 6 och över medeldistans som ekipaget ska slåss om segern, och återigen en saftig vinstcheck.
- Distansen är absolut inte något minus, hon är väldigt stark och har bra kapacitet. Det är alltid tråkigt att hamna en bit ut på vingen men hon löste det bra sist och gör det säkert igen. Det blir säkert mer körning nu och jag skulle gärna se att hon går ett lopp bakifrån men hon hamnar säkert i främre delen, säger tränaren som efter detta tar sikte på Svampen som Activateds nästa uppgift och senare eventuellt även Svensk Uppfödningslöpning.

”Varmt om hjärtat”

Fredrik Wallin satsar särskilt mycket på unghästar. I stallet finns för tillfället cirka 35 hästar varav hälften är ettåringar. Just nu pågår arbetet för fullt med att köra in och sålla bland dem. Flera av hans hästar säljs ut i andelar vilket även var fallet med Activated förra året, ett sto som han alltid haft ett gott öga till.
- De som visar talang från början tar mycket plats, oavsett om jag äger de själv eller inte, och hon har visat mycket kunnande hela tiden och gjort allt rätt. Hon ligger varmt om hjärtat.

Gina Söderlund, Kanal 75

Tisdag 10 oktober 2017

Björn Goop tog 4 segrar i går på Färjestad här med Pax

Micke J körde banrekord (4-års ston) med Southwind Freji
 

Storvinst till Värmland - vann 54 355 kronor på V4

I dagens V4-omgång, 2017-10-10, på Gävle blev det hög utdelning på fyra rätt. En kupong inlämnad via ATG.se gav hela 54 355 kronor.

Kupongen, som kostade 1 344 kronor lyckades pricka in fyra rätt. Kupongen innehöll 1 rader med fyra rätt.

Det vinnande systemet innehöll ingen så kallad spik - ogarderat lopp.

Måndag 9 oktober 2017

V5-Trav på Färjestad i kväll

Dagens ALN-Häst = Southwind Freji
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 1 Waikiki Silvio - Björn Goop


Lopp 2 Nr 1 Pastorns Lady - Micael Lindblom


Lopp 3 V4-1 Nr 1 Son Of God - Daniel Olsson


Lopp 4 V4-2 Nr 7 Southwind Silvio - Mikael J Andersson


Lopp 5 V4-3 V5-1 Nr 4 Brothers In Am - Björn Goop


Lopp 6 V4-4 V5-2 Nr 6 Souvenir D Ínverne- Björn Goop


Lopp 7 V5-3 Nr 10 Mack Dragan - Carl Johan Jepson


Lopp 8 V5-4 Nr 8 Charlie Harmoni - Chris Trotter


Lopp 9 V5-5 Nr 3 Pax - Björn Goop


Lopp 10 Nr 6 Real Doc - Petter KarlssonKihlmans V5 & V4-tips - Färjestad
V5-Tipset
 


Ny seger för Mack Dragan = En bra V5-Spik i kväll

V5-1...1--3-4-6
V5-2...1-4-6-8-10
V5-3...10  Mack Dragan
V5-4...2-8-10
V5-5...1-3-5-6-10
375 rader = 375 kr

V4-Tipset - Färjestad

V4-1...1-4-5-7
V4-2...2-7
V4-3...2-3-4-6
V4-4...4-6-8-10
128 rader = 256 kr

Söndag 8 oktober 2017

Sofia Adolfsson tog i går på Åmål årets 43:e Monté seger med Made Ave Maria
Nytt årsrekord för Montésegrar Åsa Svensson hade tidigare 42

Lördag 7  oktober 2017

I dag breddtrav kl. 11 från Åmål

Dagens ALN-Häst = Sukpoint C.C.
Målgångsbilder

Lopp 1 V4-1 Nr 2 WhiteNose - Andreas Andersson


Lopp 2 V4-2 Nr 5 Yassas - Madelene Elgtberg


Lopp 3 V4-3 Nr 3 Pelle Prins - Katarina Aurell Laursen


Lopp  4 V4-4 Nr 9 Sukpoint - Thomas Martinsson


Lopp 5 V5-1 Nr 9 Lykkefaxen - Kimmy Karlsson


Lopp 6 V5-3 Nr 3 Made Ave Maria - Sofia Adolfsson


Lopp 7 V5-3 Nr 7 Bear Turbo - Kent Persson


Lopp 8 V5-4 Nr 1 Askö Rite On - Jan Silvén


Lopp 9 V5-5 Nr 7 Martin C.B. - Peter Ådefors


Ponnylopp 1 Nr 8 Milea - Elin Brunnström


Ponnylopp 2 Nr 6 Ojebos Magnus - Caroline Mattson

 Kihlmans V4 & V5-Tips
V4-Tipset - Åmål

En bra V4-Spik = Barkborren

V4-1...1-2-8-9-10
V4-2...2-5-6-8-9
V4-3...2  Barkborren
V4-4...1-2-3-5-7
125 rader = 250 kr

V5-Tipset - Åmål

Dagens bästa V5-Spik = Made Ave Maria

V5-1...1-2-3-6-7-8-9
V5-2...3 Made Ave Maria
V5-3...1-2-3-6-9-10-12
V5-4...1-2-3-6
V5-5...2-5-7
588 rader = 588 kr


I dag V75 från Skellefteå
 

V75: Två vann över 20 miljoner kronor på V75

 

90-oddsaren Loving You Deeply vann V75-1. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2017-10-07 19:08 Senast ändrad: 2017-10-07 19:53

En jätteskräll från öster och en från väster.
En 90-oddsare från Finland och en 51-oddsare från Norge.
Två vinnare med sju rätt på V75 vann över 20 miljoner kronor.

V75-omgången på Skellefteå lockade med jackpot och det låg lite drygt 41,5 miljoner kronor i potten för sju rätt.
Det sa pang direkt.

90-oddsaren Loving You Deeply blev för svår för de flesta och endast 11 296 av 1 213 718 system klarade den finska jätteskrällen. Utgångsvärdet på V75-spelet blev 3 676 kronor.
Loving You Deeply tränas och kördes av finska amatörtränaren Tapio Kalaja.
Efter den finska jätteskrällen i V75-1 bjöds publiken i Skellefteå på ännu en smällkaramell i V75-4. Denna gång från vårt västra grannland då 51-oddsaren El Muro B.R. fångade in Stricker sista biten in mot mål tillsammans med kusken John Östman. Norska amatörtränaren Trine E. Hansen från Bodö var lika lycklig som spelarna överraskade.

Fyra vinnare från ledningen
Största dramatiken i V75-2 var att det blev en omstart. I den giltiga starten dirigerade Örjan Kihlström loppet från start till mål med favoriten Assault.
Daniel Wikberg tränar treåringen som närmast kom från kriteriekval där han stötte på hästar som Villiam och Very Kronos.
- En jättefin häst och det blev lämpligt lopp också. Det var inte så krångligt, kommenterade Örjan Kihlström.

Spets och slut blev det även i Steggbest Minne (V75-3) där Lome Brage dominerade i ledningen tillsammans med Ulf Ohlsson.
- Han kändes fantastiskt fin och vann relativt lätt, sa Ulf Ohlsson.

Det var andra starten för Lome Brage i regi Bergsåkertränaren Öystein Tjomsland.
Odin Tabac fick fritt in mot upploppet men galopperade i speedkörningen på upploppet och blev diskvalificerad. Favoriten och färske SM-vinnaren Månprinsen A.M. såg ut att ha det svårt med det blöta underlaget mest hela vägen och fick nöja sig med tredjepriset.

Ulf Ohlsson blev dubbelsegrare inom V75-spelet då han även ledde V75-6 från start till mål med favoriten Jaques Noir. Timo Nurmos tränar vinnare.
Samma taktik, ledning från start till mål, använde formkusken Ulf Eriksson när han lotsade Angle Of Attack först i V75-5. Det var Ulf Erikssons åttonde seger sedan i tisdags.
Robert Bergh tränaren vinnaren som såg ut att trivas i ösregnet.

Blågul överraskning i V75-7
V75-omgången avslutades med blågul överraskning då 10-oddsaren Voulez Vous hade bäst spurtkrut över upploppet tillsammans med Ove A Lindqvist. Solänget-amatören Ulrika Rehn tränar och hon kunde räkna in årets fjärde V75-seger.
Sju rätt V75 gav 20 766 881 kronor. Sex rätt gav 13 452 kronor och fem rätt 152 kronor.
Två system klarade sju rätt.
Båda systemen var inlämnade på ATG.se.
Det ena kostade 1417,50 kronor och utdelningen blev 21 090 185 kronor. Systemet var uppbyggt via två spikar och innehöll även 22 rader med sex rätt och 180 rader med fem rätt. Det andra var ATG.se i Jämtland och kostade 108 kronor och utdelningen blev 20 892 965 kronor. systemet innehöll även 9 rader med sex rätt och 33 rader med fem rätt.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75Kihlmans V75-Tips - Skellefteå

Dagens V75-Spik = Månprinsen A.M.

V75-1...3-4-8-12
V75-2...5-6-7-9
V75-3...2 Månprinsen A.M.
V75-4...2-3-5-6-15
V75-5...2-6-7
V75-6...2-3
V75-7...1-2-10
1440 rader = 720 kr


 

 

Fredag 6 oktober 2017

Kristian Lindberg champion 2017 på Årjäng
Paula Pettersson -  Monica Thuresson - Kristian - Alf Albinsson
 

Inför V75/jackpot: Nurmos laddar om med nya heta chanser

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-10-05 16:20 Senast ändrad: 2017-10-05 18:55

I söndags upplevde Timo Nurmos sin mest känslosamma seger när Villiam vann Kriteriet på nytt världsrekord – utan att vara trött.
Nu laddar finländaren om och skickar upp fyra heta V75-hästar till Skellefteå.
- Jag tycker att alla har lite chans. Men den klart bästa chansen är Jaques Noir, säger Timo Nurmos.


Aldrig tidigare har Solvalla-tränaren varit så tagen och rörd efter en storloppsseger som i söndags. Egen uppfödde och ägda familjehästen Villiam imponerade enormt när han vann Svenskt Travkriterium på nytt världsrekord, 1.12,0 över 2640 meter. Han sopade hem fyra miljoner kronor i förstapris och lägg därtill 30 procent i uppfödapengar så blev det totalt 5,2 miljoner kronor in till Timo Nurmos. Men pengarna var inget han tänkte på minuterna efter målgången.

- Det var mycket känslor och både jag och Jorma var nog lite chockade direkt efteråt. Vilket lopp hästen gjorde, oj, oj, oj, det var helt otroligt. När jag kom fram till hästen och tog av tungbandet och bootsen i stallkurvan så blåste han ingenting. Hästen var inte ens trött trots att han precis sprungit världsrekord. Han har aldrig varit trött efter loppen och det är den bästa treåring jag har tränat, säger Timo Nurmos.

”Är ingen normal häst”
- Det är väldigt ovanligt och det är ingen normal häst. Han har en otrolig motor och fysik med så starka lungor och hjärta som man nästan aldrig träffar på. Om du tittar på reprisen av upploppet så ser du att han är den enda av hästarna som springer och klipper med öronen framåt. Han spelar med öronen och svarar när Örjans häst kommer. Alla de andra hästarna har öronen bakåt. Han är fortfarande småtrög men så glad och tycker att det här är kul.
- Sedan var det extra känslosamt eftersom det är egen uppfödning och jag hade mamman Gold Strike som vann många lopp. Han är döpt efter min farfar som dog i kriget och som jag aldrig fick träffa. Direkt när hästen föddes såg jag att det var en stjärna. Han har varit min favorit hela tiden och jag trodde innan Kriteriet att jag hade kullens bästa häst.

”Varit stor uppståndelse”
Något firande har det ännu inte blivit för Nurmos som har haft en hektisk vecka med träning av stallets 120 hästar på gården Jordanstorp samtidigt som det har varit stort massmedialt tryck.
Hur har dagarna varit för dig och Villiam efter Kriteriet?
- Det har varit stor uppståndelse och fullt pådrag. När jag kom in till stallet efter loppet hade jag redan över 100 grattis-sms på min telefon. Sedan har det nog kommit ett par hundra till under veckan. Det har varit två olika tv-team ute på gården och gjort reportage, både svenska och finska.
- Journalister från tidningar har varit här samtidigt som vi har tränat hästarna. Sedan var det tävlingar på Solvalla i går (onsdag), på lördag är det V75 i Skellefteå och själv åker jag till Tammerfors där vi har tre hästar inkvalade till det finska Kriteriet (Builder’s Caviar, Ewa Cates och Gloria Web.

Först Avelsvärdering – sedan Derbyt nästa år

Hur har Villiam tagit loppet och hur ser planerna ut med honom framöver?
- Han har bara gått i hagen och ser ut att må bra. Det blir ingen mer start i år utan nu matchar vi honom för Derbyt nästa år. Vi står över Kungapokalen och Sprintermästaren för det är Derbyt som gäller. Sedan får vi se hur vi gör med avelsbiten, där har jag inte bestämt något ännu. Det är jättestort intresse från stuterier över hela världen och det har ringt otroligt mycket från många olika som vill boka ston och ha Villiam i aveln redan nu. Det är en utmaning att både tävla och verka i aveln, så vi får se hur vi gör. Vi ska i alla fall börja med att avelsvärdera honom nu i oktober, säger Nurmos.

Kanonhelg på Solvalla - ser bra ut i Skellefteå
Solvalla-tränaren hade för övrigt en kanonhelg under Kriteriet då Readly Express vann EM för femåringar och Zenit Brick vann V75-final under lördagen. Nästa uppgift för Readly Express blir SM på Åby nästkommande helg och sedan ställs siktet in mot Frankrike och Prix d’Amerique. Men långt innan dess väntar V75 på lördag och Timo Nurmos skickar upp fyra hästar till Skellefteå. En omgång som kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 40 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Så här kommenterar han sina hästar.

- Antonio Trot (V75-4) fick en liten paus efter derbykvalen där han fick ett tufft lopp. Gången innan dess var det dålig bana på Åby som inte passade men annars har han gjort flera bra lopp i sommar. Han har tränat på bra nu senaste tiden och jag tror att han kommer att prestera ett fint lopp. Annars hade jag inte skickat iväg honom på en så lång resa. Den långa distansen passar bra för han är stark och han står bra inne i loppet, även om femtespåret kan vara lite knepigt. Men Ulf Ohlsson känner hästen väl och jag hoppas att han går felfritt. I så fall tror jag att han är långt framme. Barfota runt om och inga ändringar, såvida inte banan är dålig.

”Takter var nästan lite chockad”

- Linus Boy (V75-5)
gjorde ett otroligt bra lopp i V75-finalen i lördags. Takter var nästan lite chockad när han kom in i stallet efteråt och tyckte att hästen var så bra. Han höll ju på att vinna trots galoppen och hade han kommit loss tidigare hade han vunnit ändå. Han har gjort många jämna och bra lopp i V75 i sommar och trots att han nu går upp i en ny klass ska han inte räknas bort. Vi ändrar inget, skor runt om.

- Jaques Noir (V75-6) är mycket fint i ordning och vann med gott om krafter kvar senast och hade propparna kvar. Vi körde med lite lättare balans i derbykvalen och det blev galopp men senast gick han med den gamla balansen. Jag tycker att hästen har en bra uppgift här, han står perfekt inne i loppet och har ett bra spår. Han är mycket snabb ut och jag måste vara optimist. Det är min bästa chans på V75 och vi gör inga ändringar, förutom kusken. Men Uffe har kört hästen tidigare och vunnit på V75 med honom.
- Mellby Demon (V75-7) är fint i ordning och han hade vunnit montéloppet senast om han kommit loss tidigare. Han spurtade mycket bra. Nu är det bakspår över kort distans och vi får hoppas på hårt tempo i täten. Får han ryggar att gå i är han vass till slut för då har han en bra speed. Han är inte borta och det blir återigen barfota runt om. Jag tycker att alla våra hästar har lite chans på V75 men allra mest tror jag på Jaques Noir, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75

Torsdag 5 oktober 2017

I dag lunchtrav från Årjäng

Kristian Lindberg champion 2017

Dagens ALN-Häst = Mactheman
Lopp 1 V4-1 Nr 12 Fixie - Carl Johan Jepson


Lopp 2 V4-2 Nr 9 Ra Tore - Jan Roar Mjölneröd


Lopp 3 V4-3 Nr 12 Bowling Triple X. - André Eklundh


Lopp 4 V4-4 Nr 5 Mactheman - Kaj Widell


Lopp 5 Nr 2 Global Unesco - Carl Johan Jepson


Lopp 6 V5-1 Nr 5 Tangen Helen - Gunnar Austevoll


Lopp 7 V5-2 Nr 2 Jubel - Mikael J Andersson


Lopp 8 V5-3 Nr 6 Argos Lane - Juhani Partanen


Lopp 9 V5-4 Nr 5 Above Angel - Marcus Hultman


Lopp 10 V5-5 Nr 7 Honey Love Bronzit - Morgan IvarssonKihlmans V4 & V5-Tips - Årjäng
V4-Tipset

V4-1...3-5-9-12
V4-2...6-8-9
V4-3...2 Dynamic Raja
V4-4...5-10-11
45 rader = 90 kr

V5-tipset - Årjäng
 

V5-1...2-4-5-6
V5-2...2-4-6-8
V5-3...5-6-9-10
V5-4...1-5-6-9
V5-5...1-9
512 rader = 512 kr

Idag årsavslutning med championstrid...

Kristian Lindberg 12 segrar

Magnus Jakobsson 9 segrar men fler andrapris än Kristian
 

Onsdag 4 oktober 2017

I kväll V86Xpress från Solvalla & Åby
 

V86: Lättflyttad miljonskräll

 

Peter Norman tränade två V86-vinnare och satt själv upp bakom jätteskrällen Sheilah Laday. Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2017-10-04 23:02 Senast ändrad: 2017-10-04 23:05

Ibland har storleken avgörande betydelse.

Sheilah Laday la grunden till miljonutdelning på V86 när hon spurtade hem Oaks Consolation.
- Hon är väldigt liten och lätt att flytta. Det gjorde att vi hann slinka ut, förklarade Peter G Norman vägen mot skrällsegern.


Med mindre än en procent av V86-spelet på sig var Sheilah Laday och Peter G Norman den största anledningen till att bara två system klarade alla rätt denna onsdag.
På ett regnigt Solvalla där underlaget blev allt smetigare och under kvällen kom det moment som skulle visa sig avgörande redan 1 500 meter från mål.
Det var nämligen då som Peter G Norman lyckades byta sin invändiga position och fann ryggen på Swarovski Broline. Den senare grovjobbade i tredjespår på slutrundan och drog Norman till slagläge in på upploppet.
- Hon fick ett optimalt lopp hela vägen. Vi hamnade långt bak från vårt dåliga startspår och jag chansade invändigt. När sedan Ulf (Eriksson bakom Hanna) attackerade blev det en lucka för oss. Hon är väldigt liten och lätt att flytta. Det gjorde att vi hann slinka ut. När jag drog tussarna så bara flög hon fram.
- Man blir imponerad av den här tjejen, hon är inte 1.50 över manken och har matchats tufft hela året, berömde Norman som därmed blev dubbelvinnare.

Tidigare hade nämligen 21-åriga Sandra Nordemo som ensam tjej och särklassigt minst rutinerad satt gubbarna på plats bakom familjeägde Valeur i V86-2. Scenariot var snarlikt det ovan, ryggar till upploppet.

”Velat springa ett varv till”

Nästa jättesmäll kom i styrkeprovet S:t Leger över tre varv där Kung Edward visade bäst distansförmåga och hann dit trots en mycket sent insatt slutstöt.
- Jag trodde aldrig att vi skulle hinna fram. Det strulade hela vägen. Om vi kommer ut tidigare så vinner han hur lätt som helst. Som hästen tog i efter mål, han hade velat springa ett varv till, berättade körande Roger Malmqvist.
125 000 kronor blev belöningen till Nicklas Dyhrberg som både fött upp och tränar.

Spurtvinster blev det även för Han Herred

och Jairo .....

medan Shestheone Trot visade fin moral när hon betvingade sina treåriga kullsystrar utvändigt ledaren.
- Det här var riktigt skönt. Jag har alltid haft höga tankar om henne, mös Markus B Svedberg som denna gång överlät tömmarna till Christoffer Eriksson.

Två system fick över tre miljoner
Montéhästarna fick för ovanlighetens skull chansen på V86 och bjöd på ett rivigt lopp som varvades på 1.10,8.

Sofia Adolfsson vinner var tredje gång hon svingar sig upp i sadeln och avvägde farten bäst, även om hon fick brottas med Lars Järpedals Raggamuffin för att inte dras med i rusningen.
- Han låg på fruktansvärt hela vägen, jag är helt slut. Men vilken häst det är, förklarade landets montédrottning.

Tre V86-system återstod inför den avslutande Kriterium Consolation varav två hade litat till Tomas Malmqvist-tränade favoriten Calle Crown. Uppfångad utvändigt ledaren såg det jobbigt ut i vätan, men en heroisk kämpainsats såg till att det jublades framför en dator i Stockholm samt hos ett Tillsammans-gäng någonstans i landet.
Det två systemen kostade 1 890 respektive 540 kronor och belönades med drygt tre miljoner kronor vardera.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 Kihlmans V86-Tips

V86-1...2-3-4-7-9-10
V86-2...2-4-6-11
V86-3...3-9
V86-4...1-4
V86-5...3-8-9
V86-6...2-4
V86-7...4-6
V86-8...2-5
2304 rader = 576 kr
Nu har Lenas IT-Café startat för säsongen på Gran Canaria - San Agustin
I kväll V86

Tisdag 3 oktober 2017


Tova Bengtsson med Art On Line
 

Inför V86: Formen i zenit inför anrika S:t Leger

 

Stepping Spaceboy har visat fin form inför onsdagens start i S:t Leger. Foto av THOMAS BLOMQVIST

Stockholm. Publicerad: 2017-10-02 15:32 Senast ändrad: 2017-10-02 15:34

Rykande spurt bakom kulltoppar senast.
Fin i träningen efter det.
Stepping Spaceboy kommer till kraftprovet S:t Leger med absolut toppform.

Sitter man en bit ner i andraspår när superstjärnan Diamanten får bestämma i rena promenadtakten i ledningen är det lätt att misströsta. Men när mållinjen skars pekade mungiporna uppåt på Admir Zukanovic. Visserligen fick Stepping Spaceboy (V86-7) nöja sig med tredjeplatsen bakom Diamanten och Policy Of Truth men han flög fram över upploppet och skar mållinjen på lätta hovar.
- Det var länge sedan han behövde springa sig riktigt trött, utan det har varit full fart och spända linor över mål. Han var jättefin när vi körde honom i dag (måndag) och formen måste vara väldigt, väldigt vass för dagen, säger Admir Zukanovic.
Breeders Crown om en månad är nästa riktigt stora mål för Stepping Spaceboy men det betyder inte att Admir Zukanovic tar lätt på onsdagens uppgift, anrika S:t Leger över utslagsgivande tre varv med 125 000 kronor till vinnaren.

- På hemmaplan och allt, det ska bli riktigt kul och jag tror inte att han gör bort sig, säger Åbytränare och fortsätter:
- Distansen är inga konstigheter, han är allround och har visat sig bra på 2 600 meter och han blir bara starkare hela tiden. Spår 6 bakom bilen är helt okej. Taktiken överlåter jag till Stefan (Söderkvist) men hästen är startsnabb och borde inte sitta fast i ett sjuhästarsfält.
Stepping Spaceboy ska som tidigare gå med den svenska varianten av USA-sulky och med en skygglapp kallad murphybländare på vänster sida. I vanlig ordning kommer han också tävla utan framskor, om banunderlaget tillåtet.
- Det är väl bara för spelarna att titta på hans senaste lopp för att bilda sig en uppfattning om honom. Jag kan inte motståndet så bra men han är en toppfyraåring, inte mycket sämre än de bästa vi har i Sverige, och jag räknar med att han gör ett bra lopp.

”Måste ha toppform”

Stepping Spaceboys två år äldre stallkamrat Valentino Strix (V86-1) har också visat fina takter på slutet. Senast levererade han en tung avslutning från fjärde par utvändigt och kom i mål som trea på nya rekordet 1.13,9 över 2 640 meter.
- Jag körde honom i dag och efteråt sa jag att den här hästen måste ha toppform. Han känns riktigt fin och kan han avsluta som han gjorde senast är han säkert med långt framme.
Admir Zukanovic förhoppning är att som förra gången låta Valentino Strix springa utan skor på alla fyra hovar, men då gäller det att banan är i toppskick.
- Jag utgår från barfota runt om men det beror på hur mycket nederbörd det kommer. Han är känslig om banan blir stum och om inte underlaget blir så bra som jag vill ha det måste han gå med skor. Visst är han lite vassare utan skor men inte på en dålig bana. Det är liksom inte bara att rycka av skorna så blir det bra utan allt måste stämma.
Grunddistansen i onsdagens lopp är densamma som senast men den här gången startar Valentino Strix med 20 meters tillägg.
- Han kommer säkert att tappa lite från start som han alltid gör men blir det sedan lite körning där framme kan det bli intressant. Han befinner sig i en tuff klass men när han är i form gör han inte bort sig.

Ola Johansson, Kanal 75

 

Måndag 2 oktober 2017

I kväll V64 från Färjestad

Dagens ALN-Häst =Kong Henry
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 8 Orvar Mollyn - Dagfinn Aarum


Lopp 2 Nr 2 Arctic Michelle - Pekka Korpi


Lopp 3 Nr 4 Art On Line - Tova Bengtsson


Lopp 4 V64-1 Nr 6 Viking's Topline - Anders Svanstedt


Lopp 5 V64-2 Nr 7 Valour Kronos - Ulf Ohlsson


Lopp 6 V64-3 V4-1 Nr 6 Skip Beau - Elias Carlsson


Lopp 7 V64-4 V4-2 Nr 5 Kong Henry - Mikael J Andersson


Lopp 8 V64-5 V4-3 Nr 4 Stoms Mia - Carl Johan Jepson


Lopp 9 V64-6 V4-4 Nr 10 Kahleesi - Carl Johan Jepson


Lopp 10 Nr 4 Jane's Estell - Ann-Charlotte Arnesson


Lopp 11 Nr 7 Viper Lavec - Jorma KontioKihlmans V64-Tips - Färjestad

En bra V64-Spik = Fossens Bonus

V64-1...7-9-11
V64-2...4-5-7
V74-3...2-6-7-10
V64-4...1-4-6
V64-5...9 Fossens Bonus
V64-6...-3-8-10-14
540 rader = 540 kr


V4-Tipset - Färjestad

Fossens Bonus är även en bra V4-Spik

V4-1...2-3-6-7-10-11-12
V4-2...1-4-5-6-7
V4-3...9 Fossens Bonus
V4-4...1-10-14
105 rader = 210 kr


 

Allsvenska kuskligan

 

Ulf Ohlsson eldar på i den allsvenska kuskligan. Foto av LENNART KIHLMAN

stockholm. Publicerad: 2017-10-02 09:50 Senast ändrad: 2017-10-02 09:53

Ulf Ohlsson hade en strålande vecka även med sina mått mätt när han bokfördes för 13 segrar och utökade sin redan stora ledning i kampen om det allsvenska kuskchampionatet.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 259-200-173
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 170-147-130
3. Jorma Kontio, Solvalla, 150-87-106
4. Peter Untersteiner, Halmstad, 141-111-106
5. Björn Goop, Färjestad, 137-91-75
6. Christoffer Eriksson, Jägersro, 123-104-80
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 108-66-69
8. Erik Adielsson, Solvalla, 106-98-56
9. Ulf Eriksson, Bollnäs, 101-84-84
10. Kim Eriksson, Mantorp, 96-70-74
11. Carl Johan Jepson, Färjestad, 89-106-100
12. Stefan Söderkvist, Åby, 88-85-84
13. Johnny Takter, Jägersro, 86-82-72
14. Claes Sjöström, Solvalla, 84-58-46
15. Ove A Lindqvist, Umåker, 79-87-86
Siffror till och med 1 oktober

Kanal 75

Söndag 1 oktober 2017

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.se
I dag V75 från Solvalla
 

Världsrekord och glädjetårar

 

Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2017-10-01 19:06 Senast ändrad: 2017-10-01 19:26

Villiam blev kung och Candy la Marc drottning under en känslosam kriteriesöndag på Solvalla.
De två herrarna bakom bedrifterna torkade båda tårar efter loppen.
- Jag tror att det är det största, sade en sällsynt tagen Timo Nurmos sedan Villiam slaktat sin träningskompis Readly Express världsrekord över lång distans.


För två år sedan vann Timo Nurmos-tränade Readly Express Svenskt Travkriterium på 1.12,8.
Ett förkrossande löpnings- tillika världsrekord över lång distans för treåringar.
Ett rekord som på söndagen blev utraderat med ännu större marginal.
Villiam travade 1.12,0/2 640 meter i en ursinnig styrkedemonstration.
- Hästen var jättefin i en provstart innan tävlingarna. Då bestämde jag att satsa framåt direkt och när vi kom till ledningen kändes det väldigt bra. Han tävlade barfota och med rycktussar för första gången idag och det blev en växel till, förklarade körande Jorma Kontio som satte kronometern på 1.12,6 vilket blev tiden för de båda varvningarna.
Redan där var världsrekordet dödsdömt och när Villiam sedan tvingades öka farten för att förvara sig mot ettrigt spurtade Coin Perdu blev det inte putsning utan rekordkross.
- De tränar bredvid varandra, alla snabbjobb. Jag tror att de peppar varandra, förklarade Timo Nurmos när han ombads jämföra sina två senaste kriterievinnare.
Men för Nurmos var det här mer än ännu ett världsrekord och ännu en kriterieseger.
Som uppfödare och ägare till Villiam märktes det tydligt att detta betydde lite extra för treåringsexperten som nu vann Svenskt Travkriterium för sjätte gången sedan 2006, bara det en makalös bedrift.

- Jag tror att det här är det största. Egen uppfödning och egen häst, det är mycket känslor, sade Nurmos innan rösten stockade sig för en stund.

Döpt efter farfar
Villiam är fallen efter Nurmos stjärnsto Gold Strike som vann elva av sina första 13 starter inkluderat Finlands största lopp för inhemska hästar, Suur-Hollola.
Hennes två första avkommor har båda förolyckats. Den tredje döpte Timo Nurmos efter sin farfar.
- Han dog i kriget, jag träffade honom aldrig. Men när hästen föddes såg jag direkt att han skulle bli en stjärna.
Skötaren Fredrika Sandberg berättar hur det är att ta hand om denna stjärna, numera tidernas snabbaste treåring över lång distans.
- Han har det lilla extra. Han är så oerhört fin och klok att köra. Det märks tydligt att han är snäppet smartare än många andra hästar. Det är en fröjd att få sköta en så fin häst och det här är det största jag varit med om. Det betyder väldigt mycket, att allt jobb och slit ger resultat.
Resultatet i detta fall var fyra miljoner kronor eftersom Villiam kvarstår i Premiechansen och således tävlade om dubbla prispengar.
Detsamma gäller de två andra på prispallen; Coin Perdu som svarade för makalös prestation efter att ha travat loppet i andraspår, och Husse Boko som släppte ledningen.

"Fullständigt fantastiskt"

Om kriteriet blev en styrkedemonstration så blev damernas motsvarighet en uppvisning i tempoväxling.
Candy la Marc var särklassigt snabbast bakom startbilen i Svenskt Travoaks och visade sedan samma egenskap på upploppet sedan körande Erik Adielsson gett ifrån sig kommandot till favoriten Dibaba 1 300 meter från mål.
- Det var inte självklart att släppa och det är alltid en chansning. Men det hade gått fort i det läget. I efterhand var det rätt, konstaterade Adielsson sedan Candy la Marc i princip exploderat förbi en snopen ledarinna sista biten.

Precis som Villiam är Candy la Marc uppfödd, ägd och tränad av samma person.
Men i detta fall rör det sig inte om en av landets mest etablerade tränare, utan en riktig doldis för den svenska travpubliken.
För Lars Marcussen med nio hästar på träningslistan var det sannolikt en livsomtumlande händelse.
- Jag fattar ingenting. Det är fantastiskt, fullständigt fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har 300 i puls, jag såg inte loppet. Det är så stort, så stort, sade den till synes chockade 55-årige danske amatörtränaren.
Mer sammanbiten var Roger Walmann vars favorit Dibaba länge såg ut att ha loppet i sin hand.
- Hon gjorde ett jättefint lopp, men förlorade mot en som fick en bättre resa. Jag är nöjd med hästen, men självfallet inte med att bli tvåa.
Faktum är att de båda fick lika stora prispengar eftersom Dibaba var den enda av de två i Premiechansen, 1,4 miljoner kronor.

Robin Johansson, Kanal 75
 

V75: Poochai en vinnare igen

 

Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2017-10-01 19:58 Senast ändrad: 2017-10-01 19:59

För tre år sedan var han kullens kung.
På kriteriesöndagen visade Svante Båths forne derbyvinnare att han fortfarande kan vinna på den stora scenen.
- Nu var det den gamle Poochai igen, mös Erik Adielsson sedan han bjudit på V75-omgångens jätteknall.

Poochai var den stora anledningen till att utdelningen nådde 324 631 kronor under söndagens V75-omgång.
Hästen som vann såväl Kungapokalen som Svenskt Travderby som fyraåring har haft det betydligt motigare som äldre och kom till start segerlös på 13 starter i år.
Men det är han inte längre.
Erik Adielsson serverade en drömlöpning i rygg på ledande Volstead varpå sjuåringen visade sin forna gnista genom att speeda hem Frances Bulwarks lopp och en kvarts miljon kronor.
- Nu var det den gamle Poochai igen. Han var alert och fin. Det är skönt att det börjat släppa, jag hoppas att han har några fina år framför sig, sade Adielsson som i loppet efter kom att kopiera taktiken till seger i Svenskt Travoaks (se separat text).

En smygresa blev segerreceptet även i finalen av Diamantstoet där Johan Untersteiner hittade loss från tredje inner och lyckades styra Delicious Grim till karriärens hittills största framgång och 200 000 kronor i en tät slutstrid.

Litet system vann mest
Kevin Oscarsson hyllades som en av årets tre Stig H Johansson-stipendiater under tävlingarna och var på vippen att ta hem Stig H Akademiens lopp med jätteöverraskningen Mr Perfection.

Men den vassa spurten räckte bara till andrapriset bakom undflyende Liam Dana och Oskar J Andersson – stipendiat från 2013.

Avrundningen av V75-omgången blev favoritbetonad sedan Global Trust....

och I Love Paris båda spårat sina lopp från start till mål.
Bland de vinnande V75-systemen utmärkte sig ett, inlämnat på ICA Kvantum i Filipstad.
18 kronor spelat gånger två gav en total återbäring på 668 638 kronor.
Utdelningen på Top 7 blev 267 376 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

 Kihlmans V75-Tips - Solvalla

En bra V75-Spik = Dibaba

V75-1...1-3-4-6-7-8-10-11
V75-2...2-3-7-8-10
V75-3...2-8-9
V75-4...3 Dibaba
V75-5...1-4-6
V75-6...1-2-3-4-7
V75-7...4 I Love Paris
1800 rader = 900 krBjörn Goop kör/tränare en V75-Spik = I Love Paris

 

Inför V75 (söndag): Ger lärling chansen i största loppet

 

Helena Burman. Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2017-09-27 10:25 Senast ändrad: 2017-09-27 10:26

Han var en av kvalens stora positiva överraskningar.
På söndagen står The Bucket List F. och kretsen kring hästen inför karriärens största stund.
- Vi var helt lyriska att han gick till finalen och blev ännu mer lyriska när han fick spår 5, säger tränaren Helena Burman inför Svenskt Travkriterium.


Det var nog många som höjde på ögonbrynen ungefär ett varv in i det andra uttagningsloppet till Svenskt Travkriterium förra söndagen.
Kullens kung Coin Perdu hade programenligt släppts till ledningen.
Men när körande Erik Adielsson förväntades få sänka farten blev han istället tvingad att öka den under andra rundan.
Orsaken var måttligt betrodde The Bucket List F. och i sammanhanget okände kusken Tobias O Eriksson som trots en jobbig inledning i tredjespår envist småpressade på utsidan.
En taktik som visade sig lyckosam då ekipaget problemlöst höll till andraplatsen, bara en längd bakom megafavoriten.
Och som var väl genomtänkt.
- Det var i princip vår chans att gå till final. Det är ingen häst som kan gå på speed, han behöver jämnt tempo hela vägen. Att han tryckte på lite extra och fick huvudet före en bit tror jag däremot inte var Tobias val, det var hästen som blev pigg och ville tävla, säger Helena Burman som alltså valde att ge sin lärling chansen i sulkyn i årets viktigaste lopp.
- Tanken var att hästen skulle gå till kriteriekvalen efter loppet på Jägersro, men då galopperade han. Och eftersom han galopperat så mycket blev jag osäker. Då hittade jag loppet i Danmark, anmälde direkt och satte upp Tobias.
Resultatet blev säsongens första seger och stall Burmans unghästansvarige hade plötsligt blivit en kusk för landets största treåringslopp.
- När det fungerade så bra i Danmark tyckte jag att Tobias skulle få chansen på Solvalla också. Han har ju kört hästen i flera lopp och de känner varandra mycket väl.
Fanns det några tankar på att byta till en mer etablerad kusk i finalen?
- Nej. Jag märkte på Tobias att han var mentalt redo på att han kanske inte skulle få köra igen, men det hade känts fel.

”Redo att göra sitt bästa lopp i karriären”
41-årige Tobias O Eriksson har totalt kört 923 lopp och vunnit 106.
Men efter att ha haft 203 uppsittningar 2008 blev han betydligt mindre aktiv i sulkyn med blott 111 starter under de kommande åtta åren.
I år har takten ökat igen med totalt 66 lopp, varav nio slutat med seger.
- Tobias har alltid varit en talangfull kusk och sedan han började jobba hos mig har jag försökt promota honom och fixa uppsittningar. Det är bra att ha en kusk inom stallet som kan hoppa in när det behövs, säger Helena Burman vars kriteriehäst är med i premiechansen och därmed tävlar om dubbla prispengar och en potentiell segercheck på fyra miljoner kronor.
Planen för att lyckas går genom att i princip vila sig i form.
- Ja, nu har det blivit väldigt många starter på kort tid. Det gör att vi inte behöver träna så hårt. Allt ser bra ut så här långt och han kommer bara att gå ett par lugna jobb här hemma under veckan.
Hur ser du på era möjligheter på söndag?
- Jag bedömer att hästen är redo att göra sitt bästa lopp i karriären. Sedan är det bara att hoppas att det klaffar. Det är en häst med ett väldigt stort långt steg. Den typen av steg som behöver jämnt, högt tempo. Helst ska han springa i typ 1.13-fart hela vägen. Får han göra det så kan han hävda sig mot de bästa i kullen, det tycker jag att han har visat.
Kommer ni att försöka vässa honom något gällande utrustning och balans?
- Nej, hästen kommer att tävla precis likadant som han gjort i de två senaste starterna, det viktigaste är att han inte galopperar.

”Is i blodet”
För Helena Burman är det första gången hon kvalat in en häst till Svenskt Travkriterium.
Karriärens största triumf hittills kom när Tiberius F. skrällvann korta E3-finalen och 800 000 kronor 2013.

Samma häst kvalade in till derbyt året efter, men slutade oplacerad.
- Men han hade spår 12 så det var ganska tungt på förhand. Den här gången känns det som att vi är med i loppet och kan påverka på ett helt annat sätt. Det är en jättestor grej för oss. Vi var helt lyriska att han gick till finalen och blev ännu mer lyriska när han fick spår 5.
Större än E3-vinsten?
- Skulle det gå bra så är det mycket större. E3 är ett väldigt fint lopp, men kriteriet är ”something else”.
Kommer du att vara nervös?
- Ja.
Tror du att din kusk blir nervös?
- Nej. Tobias har is i blodet. Han är en riktig jädra norrlänning. Han blir aldrig nervös, i något sammanhang. I alla fall inte så att det syns utåt.
Vad har du för känsla inför loppet?
- Min känsla är att det blir väldigt spännande, säger Helena Burman.

Robin Johansson, Kanal 75

Lördag 30 september  2017

I dag V75 från Solvalla

V75: Europaderbyt till tonerna av Marseljäsen

 

Fransk skräll i Europaderbyt. Pierre Vercruysse gjorde tummen upp för sin Drole de Jet. Foto: Lars Jakobsson Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-09-30 19:15 Senast ändrad: 2017-09-30 19:54

Det blev överraskande den franska nationalsången som spelades efter lördagens final av Europaderbyt på Solvalla.
Pierre Vercruysse körde sin Drole de Jet i ledningen och kunde efter upploppsdramatik inkassera nästan två miljoner kronor för segern.
- Att få vinna på Solvalla för en fransman is a dream come true - precis som alla svenskar vill vinna på Vincennes.


Solvalla mjukade på lördagen upp inför Svenskt Travkriterium och Oaks med finaler i V75 och tre större unghästlopp för hästar inom den europeiska travunionen (U.E.T.).
I det största loppet Europaderbyt (Grand Prix de l'UET) gjorde svenske storfavoriten Global Trustworthy bort sig med galopp bakom bilen vilket öppnade för en rejäl överraskning.
Pierre Vercruysse drog till täten per omgående med Drole de Jet och stannade där loppet igenom. Segertiden skrevs till 1.11,9 över 2 140 meter, bilstart.


Drole de Jet gjorde sin blott trettonde start i karriären och har smugits igång. Coktail Jet-sonen debuterade i september i fjol och överraskade med seger även i det franska uttagningsloppet på Vincennes.
- Jag har alltid vetat att han varit en ”champion” men han är en stor kille och har både behövt och fått mycket tid på sig. Allt jag koncentrerat mig på är att sätta honom i toppform till det här loppet, sa Pierre Vercruysse, och berättade att nästa start för Drole de Jet förmodligen sker i fyraåringsloppet Criterium Continental på Vincennes i slutet av december.

Grovjobb av Kalmarhäst
Kalmartränaren Fredrik Perssons Monark Newmen var knappt slagen tvåa i Svenskt Travderby i september.
Nu svarade han för loppets bästa insats och grovjobbet utvändigt ledaren.
Monark Newmen slutade trea på samma tid som vinnaren och norsktränade Born In The U.S.A som gick ett starkt upplopp.
Pierre Vercruysse kunde räddade sig undan till knapp seger och fick också böta för att inte ha hållit rakt spår på upploppet.
Drole de Jet bröt ut ett spår i ledningen och tog de utvändiga hästarna med sig.
Domarna ansåg inte att störningen hade varit så grov att det rendererade en annan åtgärd än böter på 19 500 kronor för den franske kusken.

Världsartisten joggade

En av världens bästa hästar fanns med i startlistorna på Solvalla. Timo Nurmos skjutare Readly Express är svensk travsports nye kelgris och tog nu sin elfte raka seger i Europeiskt Femåringschampionat med en halv miljon i förstapris.
Jorma Kontio lyckades inte ta ledningen från innerspåret men växlade snabbt till sig den mot Per Lennartsson bakom Nappa Scar som bara varit ute efter att få rygg på storfavoriten.
Efter 1.15 första 1000 meterna lät Jorma Kontio Readly Express dra undan lite lagom sista rundan. En lätt "jogging” i trakterna av 1.09,0 sista varvet.
Tränaren Timo Nurmos meddelade efter loppet att nästa start eventuellt kommer att ske i Svenskt Mästerskap på Åby, lördagen 14 oktober.
Jorma Kontio är inte främmande för en offensiv mot Prix d´Amerique.
- Readly Express har absolut potential för att tävla mot de bästa och jag tycker att det kan vara passande att prova, sa Kontio.

Vamp Kronos utklassade grabbarna

Ett svensktränat sto hade uppvisning i Europeiskt Treåringschampionat. Björn Goop gav Jerry Riordans Vamp Kronos ett lopp i tredjepar utvändigt. Tempot var ganska högt uppskruvat och Vamp Kronos exploderade ifrån grabbarna när hon fick anfallsorder på den sista bortre långsidan.
Att ston utklassar hingstar i stora lopp hör inte till vanligheterna.
- Hon är uppenbarligen en av de bästa treåringarna i Europa och jag ser inget hinder för att hon ska fortsätta vara i topp som både fyra- och femåring, sa Jerry Riordan.

I övrigt noterade vi att…

…Timo Nurmos omtalade stallform håller i sig. Zenit Brick bollade med konkurrenterna i silverfinalen där Björn Goop valde att kliva fram utvändigt ledaren varvet till mål med storfavoriten. Invändige Officer C.D. hade inget att sätta emot. I stället närmade sig Queer Fish upploppet ner efter att ha tuggat i tredjespår sista varvet.
Men huj vad enkelt det blev för sexåringen som nu kliver upp i gulddivisionen.
- Det kändes bra hela vägen, sa Björn Goop, som hade spikat sig själv med Zenit Brick i sitt magasin Björnkollen.

… Susanne Richter - framgångsrik amatör från Rommetravet – slog till i klass I-finalen med M.T.Joinville. Jorma Kontio lät femåringen kliva på i tredjespår genom den sista kurvan och duon blev ensamma på målfotot. 
Susanne Richter har bärgat flera V75-segrar, lördagens var dock något extra.
- Någon final har jag aldrig vunnit tidigare. Så det är skitstort!

…segermarginalen i trekilometersloppet Walter Lundbergs Memorial bara blev några centimeter. Favoriten Rigel Face ledde i ett inte helt fläckfritt trav men har en löpskalle som få och gav sig aldrig. Målfotot sa dock att Björn Goop var först i mål med egentränade Tellmeastory.

…Peter Untersteiners segermaskin Generaal Bianco avgjorde bronsfinalen från andraparet utvändigt utan att kanske vara som bäst. Linus Boy reparerade en stor galopp till andraplatsen och var nära i mål.
…utdelningen på sju rätt på V75 stannade vid 2 243 kronor, sex rätt gav 29 kronor medan utdelningen för fem rätt uteblev och omvandlas till en jackpot i Skellefteå på lördag.

Mikael Wikner, Kanal 75Kihlmans V75-Tips - Solvalla

Readly Express en bra V75-Spik

V75-1...2-3-6-9
V75-2...1 Readly Express
V75-3...1-2-3-6-10-12
V75-4...1-3-4-5-8
V75-5...1-2-4-6-11
V75-6...6 Generaal Bianco
V75-7...1-4-10Generaal Bianco = En bra V75-Spik
 

Inför V75 (lördag): Hoppas på ryckhuva-effekten

 

Rommeamatören Susanne Richter. Foto: Lars Jakobsson Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-09-29 12:48 Senast ändrad: 2017-09-29 12:50

En högintressant lördag väntar amatörtränaren Susanne Richter.
M.T.Joinville slåss om segern i klass I-finalen medan Visitor utmanar om att bli Europamästare bland treåringarna.
- Jag hoppas så klart på båda, men den största chansen har M.T.Joinville.


Kriteriehelgen bjuder på en härlig sportslig lördag där både V75-finaler, Europaderbyt och EM för tre- respektive femåringar avgörs. En av de som gästar Solvalla är Susanne Richter som har två intressanta hästar till start inom V75-spelet. Efter att ha gått tuffare jobb under lördagen väntar en lugnare uppladdning för hennes grabbar.
- Nu blir det bara massage och lite simning fram till start.

”En väldig effekt”

Först ut är betrodde M.T.Joinville (V75-5) som övertygande kvalat in till klass I-finalen. Den sexåriga valacken vann återigen i den senast starten och ökade på antalet segrar i år till tre stycken.
- Jag tycker det var en jättefin prestation senast och det var en bra häst som han besegrade trots att han fick göra allt grovjobb själv utvändigt. Så fin som han är nu har han aldrig varit i travet tidigare, säger Susanne Richter och tillägger:
- Jag hoppas att han är med bland den främre klaffen och med det loppet han gjorde senast kan man inte tro annat. Ryckhuvan vi satte på sist gav en väldig effekt, kusken fick inte stopp på honom efter mål.
Ryckhuvan liksom skorna behålls i lördagens start.

Satsar mot italienska derbyt

Vistitor startar i EM för treåringar (V75-7). Den italienskfödde hingsten har tagit två segrar på sina hittills tre starter på svensk mark. Den senaste förvärvades på Färjestad för en månad sedan.
- Hans senaste prestation var jättebra mot äldre hästar. Han har bra skalle och stridsmoral men jag vet inte hur långt det räcker den här gången, säger amatörtränaren som är den tredje mest seger- och vinstrikaste tränaren på Romme hittills i år.
- Han är speedig och kan få en bra position från spår 7. Han kommer åtminstone gå barfota fram men förmodligen blir det barfota runt om, för första gången, och som tidigare har han ryckhuva. Jag hoppas att han kan vara med och ta en slant, blir han fyra eller femma i det här loppet är jag jättenöjd.
Om resultatet faller ut som önskat på lördagen kan en start i det italienska derbyt vänta runt hörnet för Visitor.

Gina Söderlund, Kanal 75