Välkommen 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller att beställa bilder eller vinnartavla.
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542 - 054-860966
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTOFoto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Kihlmans Foto

Söndag 1 februari

Orso på väg mot stjärnorna
ÖREBRO

Orso är med raska kliv på väg mot stjärnorna.
Han tog tredje raka V75-segern och såg okörd ut i mål.
- Utan tvekan är det en häst för gulddivisionen, sa Johnny Takter.


Orso segerdefilerar för Johnny Takter efter den vattentäta V75-segern. Foto: Foto-Mike.
Kari Lähdekorpi har onekligen gjort ett snyggt jobb med Orso. Den sjuårige brunskimmeln är obesegrad i hans regi efter fyra starter. Vid lördagens V75-finaler i Örebro var Orso megafavorit. Men han infriade förväntningarna lekande lätt. Hästen var snabb ut och tog ledningen via 1.12,5 första 500 metrarna. Sedan dansade Orso undan över upploppet i suverän stil. Tussarna satt kvar i hästens öron och han såg ut att ha gott om krafter kvar i mål. Segertiden blev för årstiden helt lysande 1.13,3 över 2140 meter med bilstart.

Orso tog ledningen och vann hur lätt som helst för Johnny Takter. Foto: Foto-Mike.
- Jag måste säga att det är sällan man kör en häst i den här klassen som vinner så enkelt. Han har bra fysik, en bra "pump" och lungor, samt en bra inställning. Jag är imponerad, sa Johnny Takter.
Han fortsatte:
- Det är lätt att skena iväg i fantasin när man kör en sådan här häst. Men utan tvekan är det en häst för gulddivisionen, fortsatte Takter lite senare på stallbacken.

I klass med Gentleman
Tränare Lähdekorpi fanns på plats och var mycket nöjd över prestationen. Halmstadtränaren rekommenderade köp av Orso när denne var till salu via en annons i höstas. Men när Kari körde första jobbet undrade han vad det var för häst han hade köpt...

Segerherrar i samspråk. Kari Lähdekorpi och Johnny Takter har mycket att glädjas över efter Orsos framgångar. Foto: Foto-Mike.
- Jag tänkte att vad fanken är det här för någonting. Det var första gången jag körde en travhäst som gick i tölt. När jag sedan provade honom några veckor senare så var han bättre. Då kände jag att det var en bra häst och han rör sig bättre i snabbare farter.
- Han är inte lika bra som Hot Shot Knick men väl i klass med Gentleman. Jag brukar inte kunna hålla mig utan vill att hästarna ska starta så ofta som möjligt och tjäna pengar. Men tanken är att han inte ska starta förrän i nästa V75-final, sa Kari Lähdekorpi.
Du har tidigare pratat om både gulddivisionen och Olympiatravet?
- Vi kommer nog att prova i ett försök till Olympiatravet. Vi lär nog starta i guld så fort han kommer dit. Hästen är sju år och det är inget att spara på. Han får bekänna färg direkt. Jag har tidigare sagt att han ska tjäna sin första miljon med skor på, men sedan ska vi rycka skorna runt om. Det tror jag kan ge riktigt bra effekt, sa Lähdekorpi.

Marshland lik sin pappa
Örjan Kihlström och Stefan Hultman har tidigare vunnit Svenskt Travderby med From Above. Nu firar de fina framgångar med hans son Marshland. Den fyraårige From Above-avkomman tog nu sin andra raka V75-seger. Han fick en tung resa utvändigt om ledande Airborn Tooma. I sista kurvan släpade Örjan Kihlström en knapp längd bakom men han visste vad han hade i tömmarna. Över upploppet sög sig Marshland allt närmare och tog sig säkert förbi den sista biten. Efter loppet jämförde Kihlström hästen en del med hans far From Above.
- Det finns en del likheter faktiskt. Han visade lite av pappas löpskalle när han avgjorde utan att jag behövde vara på honom. Sedan är de rätt så lika utseendemässigt också. Hästen visar bra styrka och får han vara frisk kan han nog vara med och tampas i årgångsloppen, sa Kihlström.
Solvallakusken vann dubbelt på V75 då han även satte dit Ina Tilly i stoloppet. Hästen, som numera tränas av Per Engblom, var rejält pigg under vägen och fick en tung resa utvändigt om ledaren. Ina Tilly tog över in på upploppet och höll säkert undan före bra spurtande Stardust Night.

Jean Dobel i långa loppet
V75 avslutades med ett långlopp över 3100 meter. Loppet föregicks av en del dramatik då Paladin November inte ville vara med efter en omstart. Peter Untersteiner hade fullt sjå att få sin häst till start och det drog ut på tiden. Väl i loppet så släpptes favoriten Derby Clipper till ledningen efter 600 meter och fick sedan bestämma tempot. I rygg på ledaren satt Jean Dobel som Erik Adielsson valde att släppa täten med. Det skulle visa sig vara rätt schackdrag. In på upploppet fick han chansen och gick i närkamp med Derby Clipper. Kort före mål tog sig Jean Dobel förbi efter ett väl taktiskt upplägg. Det här var Jean Dobels fjärde seger på de senaste fem starterna för sin tränare Stig H Johansson.
- Hästen var bökig innan start och ganska stressad. Jag hade inte bestämt någon taktik på förhand utan ville se vad som hände i inledningen. Vi fick köra en bit för att få ledningen och därför valde jag att släppa. Sedan blev det helt perfekt, sammanfattade Erik Adielsson.

Give To Get segerdefilerar för Håkan K Persson. Foto: Foto-Mike.
Excallibur egensinnig - men bra
Lutfi Kolgjini tog årets femte V75-seger när han vann med egentränade Excallibur. Storfavoriten tog hand om ledningen och fick bestämma i mycket lågt tempo. Men trots det såg det krisigt ut i sista kurvan där utvändige Livi Barcelona fick ett övertag. Det var dock bara en synvilla. Excallibur har nämligen svårt just i kurvorna där han bryter ner. In på upploppet tog han sig samman och avslutade visslande fort till seger.
- Hästen har otrolig kapacitet men bryter ner i svängarna. Jag var tvungen att hålla i honom genom första och sista sväng. När vi kom in på upploppet var det lugnt och han höll farten mycket bra in i mål, sa Lutfi Kolgjini.
Sju rätt på V75 gav 13 497 kronor.

Michael Carlsson

Lördag 31 januari

Bröderna Kihlman har följt travutvecklingen under drygt 50 år !
Bild från 1950!
Från vänster: Hans - Sven-Åke - Karl-Erik och Lennart
Kommer under några veckor framöver berätta lite om vad vi har varit med om på en särskild sida

Klicka här och läs om Bröderna Kihlman under 50 år >>>


Försökte påverka dessa med trav 2006 Läs mer>>

***************************************************************************

Fredag 30 januari
 

********************************************************************

Torsdag 29 januari

 

Goop brände en på V64...
STOCKHOLM

Björn Goop var på väg mot perfektion på Solvalla.
I de fem första V64-loppen klädde han av konkurrenterna - men i den sista avdelningen kom den snöpliga förlusten.


Björn Goop var på väg mot perfektion på Solvalla. Men till slut fick han nöja sig med seger i fem av de sex V64-avdelningarna. Foto: Maria Holmén
Björn Goop, 32, dominerade på Solvalla och blev den första att vinna fem av de sex V64-loppen. Stjärnkusken var på väg mot den perfekta kvällen och körde även favoriten i den sjätte och sista V64-avdelningen. Men Super Mack Håleryd hamnade alldeles för långt ner i kön från sitt bakspår och kom aldrig in i matchen.
- Det var min svaga länk även på förhand. Super Mack Håleryd var till exempel tvungen att gå med skor i dag. Och sedan så går det inte att vinna med allting, sa Björn Goop.

Fem V64-segrar är rekord
Per Lennartsson har tidigare vunnit fyra V64-lopp samma kväll.
Fem V64-segrar är rekord.
- Det är jag riktigt nöjd med. Det är inte så lätt att vinna travlopp även om man är favorit, sa Björn Goop.
Björn Goops vinnare var i tur och ordning: Crown Kemp (Timo Nurmos tränar), Athenian (Kari Lähdekorpi), Global Lightning (Kari Lähdekorpi), Sharapova (Olle Goop) och Manhattan Sassy (Dan Widegren). Särskilt den sistnämnda imponerade stort då han vann trots att han var med och körde om ledningen i en 1.12-öppning och sedan fick göra jobbet själv utvändigt utan draghjälp.
- När man får köra bra hästar gör det enklare. Jag har bra kunder och sedan försöker jag att ta till vara på mina chanser.

Björn Goop vinner V64-4 med Sharapova. Foto: Maria Holmén
Aldrig mer 500 segrar
Björn Goop vinner överlägset flest lopp i Sverige. Men att förbättra sitt eget svenska rekord på 501 segrar är inte aktuellt.
- Nej, det är jag inte sugen på. Det kräver så otroligt mycket och en sådan satsning gör jag inte om. Däremot har jag andra målsättningar.
Till exempel?
- Nej, jag är för skrockfull för att säga det, avslutade Björn Goop och brände av sitt segerleende.
Björn Goops uppvisning var ingen överraskning för spelarna och utdelningen på sex rätt på V64-spelet blev 161 kronor. Det blev ingen utdelning på fem eller fyra rätt och det innebär 14 miljoner kronor i dubbel jackpot nästa onsdag.

Lars-Ove Pettersson

Onsdag 28 januari

Besökte idag ett stall som byggdes på 50-talet....
Var finns det och och vad används det till i dag ?
Se mer på en annan sida >>>

Tisdag 27 januari

Målgångsbilder från gårdagen Färjestad

Lopp 1 Nr 5 Drosty Akema - Johan L Sundgren >>


Lopp 2 Nr 3 Spuling - Sofia Luck >>


Lopp 3 V65-1 Nr 11 Adios Amor - Björn Goop >


Lopp 4 V65-2 Nr 4 Meadow Mim - Tobias J Gustafsson >>


Lopp 5 V65-3 Nr 9 Gamay Ribb - Magnus Jakobsson >>Lopp 6 V65-4 Nr 6 Pompier - Erik Berglöf ensam mot mål/seger i Algots Cup
Pompier med Erik Berglöf (i ny dress) segrade i Algots Cup
Ken Karlsson delar ut pris


Lopp 7 V65-5 Nr 6 Samba Kebell - Björn Goop >>


Lopp 8 V65-6 Nr 3 Deo - Björn Goop >>


Lopp 9 Nr 8 Prinx Pax - Bengt-Erik Daggert >>


Lopp 10 Nr 1 Astra R.B. - Rune Arvidsson >>


Lopp 11 Nr 4 Yoga - Björn Goop >>

 
 

Måndag 26 januari
I kväll V65-trav på Färjestad
V65-förslag - Färjestad i kväll

Kvällens "luring" Lass Twist i V65-5
Bild: Sören kollar när Martin kör ett jobb med Lass Twist i Skattkärr på Kek's bana.
Martin & Sören Söderqvist är optimister inför kvällen

V65-1...1-7-11-12
V65-2...1-2-6-7
V65-3...7 Crazy Love A.F.
V65-4...7-8
V65-5...2-4-6
V65-6...1-3-5-7
384 rader

Allsvenska körsvensligan
STOCKHOLM
Björn Goop har fått upp ångan och via elva segrar förra veckan är han nu i topp i den allsvenska körsvensligan.

Siffror till och med 25 januari.

1. Björn Goop Åby 21 10 15
2. Johnny Takter Jägersro 17 21 10
3. Ulf Ohlsson Bergsåker 14 11 16
4. Örjan Kihlström Solvalla 14 7 7
5. Åke Svanstedt 12 7 6
6. Robert Bergh Bergsåker 12 4 5
7. Carl-Erik Lindblom Örebro 11 13 10
8. Erik Adielsson Jägersro 11 10 5
9. Daniel Olsson Romme 9 11 8
10. Thomas Uhrberg Jägersro 9 5 8
11. Lutfii Kolgjini Jägersro 9 2 1
12. Joakim Lövgren Jägersro 8 0 1
13. Jorma Kontio Solvalla 7 16 3
14. Magnus Jakobsson 7 7 5
15. Petter Lundberg Boden 6 2 0

Söndag 25 januari

Tredje raka för Levesque i Prix d'Amerique
PARIS

Meaulnes du Corta heter den nye travkejsaren i Paris.
På söndagen vann han Prix d'Amerique.
Därmed tog Pierre Levesque sin tredje raka tränarseger i världens kanske mest prestigefulla travlopp.


Meaulnes du Corta vann i överlägsen stil efter att ha tagit över ledningen tidigt.
Foto: Lars Jakobsson.

På 60-talet tog farfar Henri Levesque fyra raka tränarsegrar i Prix d'Amerique. Snart är sonsonen Pierre i kapp. Efter att de senaste två åren själv ha kört Offshore Dream till seger fullbordades trippeln i år av Meaulnes du Corta. Att Levesque själv satt i sulkyn bakom stort slagna Offshore Dream var inget som tyngde honom i segeryran.
- Jag är lika glad som om jag hade vunnit själv med Offshore Dream. Meaulnes du Corta är en fantastisk häst och i dag var han bara bäst, sa Levesque, och det var svårt att säga emot honom.
Franck Nivard körde offensivt och kunde forcera Meaulnes du Corta till ledningen i ett tidigt skede. Där kunde nioåringen sedan sitta lugn ända till han fick fria tyglar i sista sväng. Då lämnade han konkurrenterna och försvann undan till en överlägsen seger.
- Jag och Franck hade lagt upp taktiken på förhand och det blev precis som vi hade hoppats, sa Levesque.
Segern, som Meaulnes du Corta tog före Nouba du Saptel (Yves Dreux) och Qualita Bourbon (Jean Pierre Dubois), var värd över fem miljon kronor och kilometertiden över den 2 700 meter långa distansen stannade på 1.12,5.

Svenskt på femte plats
Svenske Opal Viking, som i fjol slutade tvåa i loppet, fick i år nöja sig med en femteplats. Efter att ha tagit hand om ledningen valde körande Jorma Kontio att släppa taktpinnen och när Opal Viking fick fritt spurtutrymme i början av upploppet avslutade han bra utan att kunna förbättra sig.
- Vi var tvungna att köra på chans och jag förstod redan efter 1 500 meter att han inte kunde vinna. Det gick för långsamt helt enkelt. När han fick luckan hade alla där framme lika pigga ben. Men jag är jättenöjd. Han var inte trött i mål och hade loppet gått två sekunder snabbare så vinner han, sa tränaren Nils Enqvist.

Galopp för Triton Sund
För det andra svenskhoppet, Triton Sund, var loppet över tidigt. Örjan Kihlström fick hästen att trava den första biten men kort efter start blev det galopp med diskvalifikation som följd.
- Han stressade upp sig och det var riktigt synd. Det hade varit kul att få se honom mäta krafterna med dem i dag för han är i riktig kanonform. Men vi får sikta på Prix de France om 14 dagar istället, sa tränaren Stefan Hultman.

Ola Johansson

 

Lördag 24 januari

 

Fredag 23 januari

 

Torsdag 22 januari

Onsdag 21 januari


Tisdag 20 januari

Christel Berntsson tog en dubbel i går på Färjestad
Målgångsbilder längre ner på sidan

Måndag 19 januari

En hel del snö har kommit i natt
I kväll V65-trav på Färjestad

Nellie Vingboons inleder V65 med seger för Per Fromell ?
V65-förslag nedan till Färjestad i kväll

Söndag 18 januari

Peters raket fällde Commander Crowe
GÖTEBORG

På fredagen blev han framröstad till Årets Häst 2008.
Dagen efter skulle han göra Johnny Takter till V75-Mästare.
Men när allt såg klart ut för Commander Crowe dök Rocket Power och Peter Untersteiner upp och ställde allt på huvudet.

Rocket Power svarade för en riktig knallsensation när han spurtade förbi självaste Commander Crowe och gjorde Peter Untersteiner till V75-Mästare. Foto: Lars Jakobsson
- Det gäller att ge lite extra när det är så här stora grejer på gång, förklarade den sensationelle vinnaren med ett brett leende.


Succén på Årets Häst-galan kvällen innan förbyttes på lördagen till en snöplig förlust för hela Sveriges favorithäst Commander Crowe. Johnny Takter styrde på från kön dryga varvet från mål och fick bra draghjälp av Global Investment. När den 12-för-10 spelade storfavoriten lyftes ut till attack 300 meter från mål såg segern ut att vara i hamn, men bakom hade Peter Untersteiner hittat luckan med 88-oddsaren Rocket Power som verkligen gjorde skäl för namnet när han vrålspurtade förbi.

Rocket Power och Peter Untersteiner skrattade ikapp sedan man blivit det tredje ekipaget någonsin att besegra Commander Crowe.
Foto: Lars Jakobsson

- Jag hade vässat honom lite extra för det här loppet. Precis som då vi åkte upp till Solvalla 23 december och kvalade in till det här loppet. Han kändes dunderfin i värmningen så helt chockad är jag inte, förklarade en glädjestrålande Untersteiner som nu kan titulera sig V75-Mästare för första gången och samtidigt gav en passning till sin framgångsrike son Johan.
- Nu har jag någon merit som inte han har i alla fall.

Peter Untersteiner såg verkligen ut att trivas då han hyllades efter segern i V75-Mästare 2009. Foto: Lars Jakobsson

Fick inte fäste
Rocket Power segrade på tiden 1.13,9/2 140 meter. Sex tiondelar snabbare travade Commander Crowe från sitt tillägg. Det är en tangering av hans eget och Counts Dream svenska rekord över distansen, men det räckte alltså inte den här gången.
- Banan var lös idag och det passande honom inte. Han skakade i bakbenen efter loppet, det brukar vara ett tecken på att hästen är muskeltrött och inte fått rätt fäste. Vi kunde inte köra barfota bak som han trivs bäst, förklarade Petri Puro som ändå verkade ta hästens tredje förlust i karriären och den andra i rad med ro.
- Han gjorde ett bra lopp, men det finns mycket mer i honom.
Om allting är väl med Commander Crowe kommer han att fortsätta att starta under vintern, förmodligen i Frankrike där Puro tittat på flera tänkbara uppgifter de närmaste månaderna.

Telefonsamtal gav lärlingstitel
Om Årets Häst fick sitt rykte aningen naggat i kanten så kan man inte säga detsamma om Årets Tränare. Stefan Hultman åkte inte bara till Göteborg för att få priser på galan utan även för att starta sin fyraåring Marshland. Efter en tuff inledning till spets valde Örjan Kihlström att släppa ifrån sig kommandot till pressande Staro Borderline varvet från mål. Det var rätt drag. När det blev fritt spår på Åbys dubbla open stretch avgjorde han i ett nafs.

Marshland och Örjan Kihlström spurtade till seger via open stretch.
Foto: Lars Jakobsson

Ulf Ohlsson är en sällsynt gäst i Göteborg, men visade sig också ha bra koll på "snikspåret" och använde samma segerväg med Svante Båth-tränade I'm Alone Face.
V75-Mästare för lärlingar blev Mikael Lönborg. Detta tack vare ett vaket telefonsamtal i samband med V75-anmälningarna.
- Jag fick tips om att Manpower Bank skulle vara riktigt bra så jag ringde upp tränaren och frågade om jag fick köra honom.
Amatörtränaren Rolf E Johansson svarade ja och visade åter upp sin häst i lysande författning. Lönborg körde resolut fram utanpå ledaren, höll tempot uppe och knäckte konkurrenterna i god tid innan mål.

46 miljoner att vinna nästa vecka
Rocket Power lade grunden och när Erik Adielsson bjöd på en dansk knall i form av Heavy Flamingo var samtliga V75-system bortkollrade redan inför sista avdelningen.
Där blev det ytterligare en överraskning i form av Deliberate Boy som Carl-Erik Lindblom satte dit åt sin kusin Åke sedan den senare agerat rundningsmärke bakom sin egen styrning Nightbreed.
Och apropå Åke tog Åbys omskrivne champion Svanstedt sin första V75-seger efter återkomsten på tävlingsbanorna. Trigger Bris sändes direkt till ledningen och svarade ärligt på alla attacker.
Utdelningen för sex rätt snuddade 200 000 kronor och 20,9 miljoner går vidare i form av jackpot till nästa veckas omgång på Halmstad där en ensam vinnare beräknas få 46 miljoner.

Robin Johansson

Lördag 17 januari

Jag spikar årets häst 2008 - Commander Crowe

Fredag 16 januariI Ishallen FBK med barnbarn för träning


En promenad ca 500m till Kek's stall på morgonen då det är -10C


Kek longerar Lass Twist för att se
att allt är rätt efter gårdagens seger.
Det ser bra ut och bu väntar start på Färjestad om 1,5 vecka
Prince Juliano laddar i hagen i bakgrunden

Torsdag 15 januari

Lass Twist - Martin Söderqvist i ett jobb i Ängtorp på Kek's bana
Lass Twist tog sin 8:e seger i kväll på Örebro
Av dessa 8 segrar har han tagit 4 i Örebro


Onsdag 14 januari


Arvikatravets nya sekretariat beläget mitt på stallbacken

Tisdag 13 januari

Allsvenska körsvensligan
STOCKHOLM

Siffror till och med 11 januari.

1. Johnny Takter Jägersro 9 9 3
2. Lutfii Kolgjini Jägersro 9 0 0
3. Robert Bergh Bergsåker 8 3 2
4. Örjan Kihlström Solvalla 6 4 3
5. Björn Goop Åby 6 1 2
6. Daniel Olsson Romme 5 8 4
7. Ulf Ohlsson Bergsåker 5 5 10
8. Carl-Erik Lindblom Örebro 4 4 5
9. Magnus Jakobsson 4 3 2
10. Jorma Kontio Solvalla 3 5 0
11. Kajsa Frick Rättvik 3 3 3
12. Bo Eklöf 3 3 1
13. Charles Degiorgio 3 1 0
14. Håkan Eriksson Eskilstuna 3 0 0
15. Petter Lundberg Boden 3 0 0

 

Måndag 12 januari
I dag lunchtrav kl. 12.20 - Färjestad
Målgångsbilder

Lopp 1 V4-1 Nr 10 Pretty Nova - Carl Johan Jepson >>


Lopp 2 V4-2 Nr 8 East Indra - Björn Goop >>


Lopp 3 V4-3 Nr 6 Corazzini - Mikael J Andersson >>


Lopp 4 V4-4 Nr 7 Lass Idol - Morgan Ivarsson >>


Lopp 5 Nr 5 Atlas Svarten - Åke Sundberg >>>

V4-förslag till Färjestad

Dagens V4-spik = East Indra - Björn Goop

V4-1...3-4-5
V4-2...8 East Indra - Björn Goop
V4-3....3-5-9-11
V4-4....7-9-10-11-12
60 rader = 120:-


Mary Bright övertygade senast, kan duga igen Nr 11 i V4-3
 

Söndag 11 januari

Goop het trots minusgrader
SUNDSVALL

Björn Goop kom direkt från Thailand till Bergsåker och V75.
35 grader byttes mot fem minus - men det störde inte stjärnkusken som tog en V75-dubbel.


3 057 besökare och en fantastisk fullmåne såg V75-tävlingarna på Bergsåker på plats.
Björn Goop var tillbaka efter sin solsemester och "guldhjälmen" visade direkt att han inte var ringrostig.
Det blev en V75-dubbel, med en tredje seger på gaffeln, för landets segerrikaste kusk de senast åren.
- Det var kallt, men det kändes bättre än jag befarade. Jag var bara borta en vecka, sa Björn Goop.
Vad har du gjort?
- Jag har mest badat, spelat golf och ätig gott.
Lördagens första seger kom i gulddivisionen, V75-3, som blev en uppvisning av Kari Lähdekorpis duo Go On Pale och Kocabar. Björn Goop valde ett defensivt upplägg från sitt besvärliga utgångsläge och backade sig sist direkt med andrahandsfavoriten Go On Pale. När sedan Robis Ingo varvade på långsamma 1.17,0 första varvet såg det nattsvart ut för Go On Pale i sjunde utvändigt. Samtidigt hade Daniel Olsson sänt fram starke Kocabar utvändigt ledaren.

Go On Pale och Björn Goop vann gulddivisionen, V75-3. Foto: Maria Holmén
- Jag hade bestämt mig för backa, men att vi skulle hamnade så långt bak hade jag inte tänkt, sa Björn Goop.
In på upploppet kopplade Kocabar greppet, men långt ut i banan spurtade Go On Pale snabbast av alla och hann ganska enkelt fram till sin första seger i gulddivisionen.
- Hästen kändes bra och vi fick bra draghjälp i sista varvet. Han har utvecklats enormt hos Kari, berömde Björn Goop.

Torbjörn Jansson skrällde
Björn Goop andra seger kom i V75 där stallets egna Early Launcher visade ett riktigt tigerhjärta och vann trots 20 meters tillägg.
- Min häst var trött sista biten, men kämpade och höll tappert. Hon har verkligen formen i zenit.
Björn Goop såg ut att vara på väg mot en tredje V75-seger när han dominerade i ledningen med Dude Kemp i V75-6. Men in på upploppet var favoriten stum och det öppnade upp för dagens största skräll. 25-oddsaren Witness To History fick ett drömlopp med draghjälp till ända tills upploppet av sin tränare Torbjörn Jansson och tackade genom en snygg spurtvinst.

Torbjörn Jansson vann V75-6 med Witness To History. Foto: Maria Holmén
- Jag tror det var banan som ställde till det för Dude Kemp. Men alla hästar som gick i ledningen i de sista loppen hade det jobbigt, konstaterade Björn Goop.

Trivdes barfota
Hugg Lloyd är en häst som måste köras utan skor på hovarna för att han ska fungera. Bergsåkers bana passade honom perfekt den här gången och Robert Bergh kunde lotsa in den nioårige valacken först i mål i V75-1.
Det såg länge ut som att det skulle bli en enkel favoritseger. Men halvvarvet från mål blev Hugg Lloyd överflyglad av Västerbo World som direkt fick ett par längder tillsammans med Torbjörn Jansson. Hugg Lloyd vägrade dock att ge sig och över upploppet tuggade han ner ledaren medan Robert Bergh mest satt still och litade på sin häst som höll farten bäst till slut.

Paris nästa för Stamping
Även i kallblodsloppet, V75-4, blev det favoritseger sedan Stamping fixat kusken Bo Landgrens första V75-seger i karriären. Förutom förstapriset på 110 000 kronor innebar segern en biljett till Paris där Stamping får försvara Sveriges färger i två lopp, 19 och 22 februari. 80-årige ägaren och amatörtränaren Arne Andersson var lycklig och tårögd efter segern.
Tyvärr handlade eftersnacket inte om segerekipaget utan starten där 4 Faksblixten och 5 Spigel bytte spår bakom bilen. Spigel tog sedan ledningen och gav bland annat andrahandsfavoriten Myllarfaks svar ett bra tag innan han släppte ledningen. Incidenten påverkade givetvis loppet och frågan är hur det kunde ske.

Bo Landgren vann V75-4 med Arne Anderssons Stamping. Foto: Maria Holmén
- Det som hände var vårt fel. Vi upptäckte det för sent och därför fick loppet gå. Det var en solklar omstart. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 42 år som funktionär, sa huvudstartern Bertil Sjödin.

Bra spänst i benen
I V75-2 galopperade sex av elva hästar. Det gynnade Trubadur och Stefan Pahlefors som fick ledningen gratis i första sväng för att sedan dominera hela vägen hem.
V75-omgången avslutades med ytterligare en favoritseger sedan Örjan Kihlström serverat Martin L.Sisu draghjälp till upploppet. Den Petri Salmela-tränade valacken hade bra spänst i benen över upploppet och vann mycket enkelt.
Utdelningen på sju rätt på V75 blev 17 948 kronor till 1 139 vinnare.
Sex rätt gav 124 kronor och fem rätt 13 kronor.

Lars-Ove Pettersson

Lördag 10 januari

Fredag 9 januari


Strålande vinterdag i Skattkärr

Ekorren tittar fram

Ö:a Fågelviks kyrka


Fölet (hingst) efter Highlight Queen - Ganymede får nu klara sig själv..
Döpt till King Highlight
 

Torsdag 8 januari

 

Tysk Kernkraft värmde Solvalla
STOCKHOLM

En tysk veteran stod i strålkastarljuset när Solvalla slog upp portarna 2009.
53-årige Klaus Kern slog till med en dubbelseger inom V64.
Men det kunde ha blivit ännu mer.
- Jag trodde på tre segrar och kunde ha vunnit med alla fyra, förklarade den grönklädde tränaren med ett brett leende.


Den nye kungen på Solvalla? Klaus Kern inledde 2009 med en dubbelseger inom V64 och tog ledningen i Solvallas tränarliga. Foto: Lars Jakobsson

Termometern visade minus tio grader på ett Solvalla klätt i vinterskrud. Men Klaus Kern lär inte minnas den här kvällen för den bitande kylan utan för att det var då han passerade Stig H Johansson i Solvallas tränarliga. Segervapnen som användes var tyskfödda duon Gri Dynamite och Tommy Bes. Den förste gjorde debut på svensk mark och visade bäst styrka i ett ihåligt stayerlopp över tre kilometer.
- Han tillhör årgångstoppen i Tyskland och hade känts väldigt bra i träningen inför det här, förklarade Kern på utmärkt svenska i vinnarcirkeln och berättade att han trodde på ny seger i nästa lopp.
Det stämde. Med Tommy Bes körde han tidigt till ledningen och drog undan överlägset.
Det var Kerns tredje och fjärde seger på Sveriges nationalarena, men faktum är att han körde sitt första lopp på Solvalla redan elitloppshelgen 1986 med hästen Megabucks.
- Jag minns den dagen väl, det var väldigt stort för mig. Redan då tänkte jag att "här ska man vara".

Väntade 20 år
Det skulle dröja 20 år innan Kern satte sina planer i verket.
Veckan innan jul 2006 flyttade han från Straubing i Bayern till Kalmar och 1 november ifjol byttes den tyska proffstränarlicensen mot en svensk.
- Det var en god vän i Malmö som ringde och undrade om jag inte skulle flytta till Sverige. Travsporten i Tyskland har gått ner mycket de senaste åren så jag bestämde mig för att prova, sade Kern som inte har någon anledning att ångra sitt beslut. Och fram till åtminstone nästa tävlingsdag kan han titulera sig ledare i Solvallas tränarliga och delad etta i kuskligan.
Men det var på vippen att allting gick åt skogen redan innan tävlingarna började.
Hästbussen fastnade i köerna från en trafikolycka söder om Stockholm. Boxarna i gäststallet gapade tomma och utanför stod en frustrerad kontrollant som skulle identifiera hästarna. Inte förrän en bra bit efter 18 anlände man Solvallas stallbacke, men trots stressen bjöd den tillmötesgående tysken på en tv-intervju innan han åkte ut för att börja värma.
Debaclet kan ha kostat en seger.
- Ja, tyvärr hann vi inte sätta på Shippendale rätt utrustning. Nu galopperade han från start, annars trodde jag på seger med honom också.

Kihlström i vägen för total succé
Shippendale reparerade till tredjepriset och vinnare blev istället B.W.T.Satelite som för Örjan Kihlström enkelt plockade ner ledande favoriten Just By Myself.
Och Kihlström blev mannen som stoppade Kerns totala succé. Med skrällen Baz Hakiri hittade tysken andra par utvändigt från spår elva och rundade snabbt till grepp vid ingången till upploppet. I rygg hade han emellertid favoriten Riccione Ås som slog sig förbi kort före mål.
Solvallas regerande kuskchampion Björn Goop befinner sig på semester och istället fick pappa Olle sköta tömföringen bakom kvällens tyngsta favorit Sharapova. Och Sveriges segerrikaste kusk genom tiderna gjorde vad han skulle. Efter ett drygt halvvarv övertogs ledningen och Sharapova gled undan hur lätt som helst trots att hon kom från vila och för första gången tävlade med brodd i skorna.
- Det är en bra häst med potential att bli ännu bättre, berömde Olle.
En seger på 23 starter blev Victory Hills facit 2008. Det är han redan ikapp. Jorma Kontio drog friskt i ledningen och såg till att V64-utdelningen landade på måttliga 1 167 kronor.

Robin Johansson

Onsdag 7 januari

Tränarna som dominerade 2008
STOCKHOLM

Starta dubbelt så ofta.
Det var Kari Lähdekorpis recept för att besegra Stig H Johansson och bli tränarchampion i Sverige 2008.
Men när det gäller pengar per start och segerprocent fanns några som var betydligt vassare.
Här följer statistik över landets 15 framgångsrikaste travtränare under fjolåret.

Kari Lähdekorpi Foto: Urban Kihlman

Flitigt turnerande på travbanor i hela landet och drygt sex hästar till start varje dag. Så bar sig Kari Lähdekorpi och hans anställda åt för att köra in knappt 31 miljoner kronor och ta sitt andra raka tränarchampionat.
Bland landets 15 framgångsrikaste tränare fanns en amatör. Nils Enqvist som tack vare sin stjärna Opal Viking - Sveriges vinstrikaste travare under året - krossade allt vad gäller segerprocent och framförallt inkört per start.

Opal Viking - Jorma Kontio Foto: Urban Kihlman

Bland proffsen toppades dessa båda listor av Hans Adielsson respektive Stefan Hultman.
Statistiken gäller både starter i Sverige och utomlands.

(2007) Namn Bana Starter Segrar (Segerprocent) Inkört totalt (Inkört per start)

1. (1) Kari Lähdekorpi Halmstad 2287 320(14,0) 30 943 479 kr (13 530 kr)
2. (2) Stig H Johansson Solvalla 1065 174 (16,3) 30 378 206 (28 524 kr)
3. (3) Åke Svanstedt Axevalla 1466 277 (18,9) 29 066 295 (19 827 kr)
4. (6) Timo Nurmos Solvalla 876 166 (18,9) 23 661 737 (27 011 kr)
5. (8) Lutfi Kolgjini Jägersro 868 166 (19,1) 23 536 049 (27 115 kr)
6. (4) Roger Walmann Solvalla 1011 150 (14,8) 22 241 108 (21 999 kr)
7. (5) Olle Goop Åby 1180 231 (19,6) 21 748 465 (18 431 kr)
8. (7) Robert Bergh Bergsåker 982 172 (17,5) 15 473 916 (15 757 kr)
9. (13) Stefan Hultman Solvalla 240 51 (21,3) 14 497 465 (60 406 kr)
10. (10) Jörgen Westholm Romme 551 73 (13,2) 11 702 618 (21 239 kr)
11. (19) Joakim Lövgren Jägersro 560 118 (21,1) 8 322 807 (14 862 kr)
12. (ny) Nils Enqvist Mantorp 34 10 (29,4) 7 853 667 (230 990 kr)
13. (26) Stefan Melander Solvalla 470 43 (9,1) 7 089 274 (15 084 kr)
14. (16) Peter Untersteiner 564 82 (14,5) 6 677 618 (11 840 kr)
15. (15) Hans Adielsson 315 91 (28,9) 6 553 646 (20 805 kr)

Robin Johansson

Tisdag 6 januari

Allsvenska körsvensligan
STOCKHOLM

När katten är borta dansar råttorna på bordet.
Fjolårets kuskchampion Björn Goop inledde starkt med tre segrar på årets första dag.
När han därefter åkte på semester blev han flyttad nedåt i listan av två andra herrar.


Siffror till och med 4 januari.
1. Johnny Takter Jägersro 5 7 2
2. Lutfii Kolgjini Jägersro 5 0 0
3. Björn Goop Åby 3 0 0
4. Sören Eriksson Gävle 2 1 1
5. Krister Söderholm Umeå 2 0 2
6. Örjan Kihlström Solvalla 2 0 0
7. Petter Lundberg Boden 2 0 0
8. Roger Malmqvist Solvalla 2 0 0
9. Daniel Olsson Romme 2 0 0
10. Ove A Lindqvist Umeå 1 1 1
11. Kajsa Frick Rättvik 1 1 0
12. Jan Norberg Umeå 1 1 0
13. Ulf Eriksson Bergsåker 1 1 0
14. John Byström Romme 1 1 0
15. Lars Lindberg Bergsåker 1 0 1

Måndag 5 januari
I dag lunchtrav på Färjestad
Första start 12.20
Målgångsbilder från Färjestad

Dagens Häst - Grain De Cafe som kördes av Morgan Ivarsson

Lopp 1 V4-1 Nr 4 Mary Bright - Jan Erik Lundkvist >>


Lopp 2 V4-2 Nr 8 Yelga Boko - Tom Horpestad >>


Lopp 3 V4-3 Nr 4 My Enterteiner - Lars Erixon >>


Lopp 4 V4-4 Nr 4 Grain De Cafe - Morgan Ivarsson >>


Lopp 5 Nr 4 Eggen Elda - Erik Berglöf >>


****************************************************************

Jan-Erik Lundkvist har streckfavoriten i V4-1 Mary Bright
V4-förslag till lunchtravet på Färjestad

V4-1...2-3-4-5-8-11
V4-2...1-2-5-12
V4-3...1-2-3
V4-4...5 Lady Tip Top - Dagfinn Aarum
72 rader = 144:-


V4-spiken Lady Tip Top här med tränaren/ägaren Daniel Schützer

Söndag 4 januari

Historiskt fyrtal av Kolgjini
STOCKHOLM

Årets första V75-omgång såg en rödklädd kusk i huvudroll.
Lutfi Kolgjini dominerade helt på hemmabanan Jägersro med inte mindre än fyra segrar.
- Tre V75-segrar har jag tagit några gånger men fyra har jag inte klarat av. Jag är extra stolt över att jag dessutom tränar samtliga vinnare. Att sitta och köra är inte så märkvärdigt alla gånger, sade Lutfi Kolgjini.

Historisk kusk och tränare Lutfi Kolgjini. Foto: Burt Seeger

Fyrtalet var ett rekord i V75-sammanhang. Aldrig tidigare har en och samma person stått som tränare till fyra vinnande hästar på V75 och samtidigt suttit bakom vinnarna i loppen.
Lutfi Kolgjini i huvudroll är annars något travpubliken är van att se. Han brukar beskrivas som en aktör som sätter färg både på diskussioner inom sporten och i själva loppen i egenskap av kusk.
Under lördagens jackpotomgång var Kolgjini alltså extra i farten. Fyra segrar blev det med i tur och ordning Excallibur, Staro Borderline, Chili Ås och Temanyl.

Rivstart på V75-året
Jägersrotränaren rivstartade med att vinna de två inledande avdelningarna. Segrarna togs efter ledning från start till mål med de stora streckfavoriterna Excallibur i silverdivisionen och Staro Borderline i ett lopp för enbart ston.
- Det känns alltid bra att vinna med favoriterna - annars får man skit, sade Kolgjini då efter V75-2.
Båda hästarna imponerade stort och var båda "okörda", som det brukar heta på fackspråk och ändå överlägsna sina konkurrenter.
Excallibur är bråkstaken som lugnat ner sig i Kolgjinis regi. 11 raka starter i V75 sedan i somras har resulterat i fyra segrar.
Senast var sjuåringen ute i ett lopp i Frankrike. Ett äventyr som ändade med galopp.
- Han blev störd till fel då och vi provar troligen Frankrike igen i slutet av januari med honom, sade Kolgjini.
Finast i Kolgjinis fyrtal var nog femåriga stoet Staro Borderline ändå. Lutfi Kolgjini lät henne sticka undan i sista kurvan och segermarginalen i mål blev till slut nio längder på den mycket fina vinnartiden 1.13,8/1640 meter.

Kolgjini rask från start
Ledning hela vägen blev receptet även med de övriga två vinnarna i fyrtalet. Chili Ås vann överraskande klass III (endast streckad på 10 procent av systemen). Temanyl, streckad på 15 procent tog ledningen i en galoppfylld inledning i V75-6 där endast fyra hästar höll sig till rätt gångart den första biten. Vinnaren Temanyl är för övrigt ägd av Lutfi Kolgjini själv. En fin punkt på en rekordlyckad V75-dag således (i den sista avdelningen drog stallets Ivanhoe Diamant på en galopp i starten).

Den fjärde vinnarhästen Temanyl ägs av Lutfi Kolgjini själv.
Foto: Burt Seeger


I övrigt noterade vi...
...att gulddivisionen blev ett mycket sevärt lopp tack vare...ja Lutfi Kolgjini igen som hölls framme i ledningen med Paul November. Sjuåringen höll storstilat till kort före mål (fyra). Vann loppet gjorde karismatiske fuxen
Copper Beech och hemmatränaren Conrad Lugauer efter en insats som tyvärr kom lite i skymundan den här dagen. Copper Beech svepte fältet från en position långt ner i kön till utvändigt ledaren på den sista bortre långsidan och kämpade till sig segern trots ett tungt lopp och tävlingsfrånvaro på lite drygt en månad.

Karisamtiske fuxen Copper Beech och Conrad Lugauer vann guldloppet efter en klassisk svepning på sista bortre långsidan och en tuff duell upploppet ner.
Foto: Burt Seeger

...att Kari Lähdekorpis Look Sun skrällde i stoloppet efter en väl avvägd styrning av Örjan Kihlström. Ekipaget startade från 20 meters tillägg och syntes inte till där framme förrän tiotalet meter före mållinjen. En patenterad "Kihlströmmare" således. Det här var Look Suns andra V75-seger sedan i mitten av december.
...att det regnade så gott som hela dagen i Malmö. Nederbörden påverkade dock inte banan nämnvärt. Jägersro skyltade med "lätt bana" i samtliga lopp.
...att Kari Lähdekorpi även stod som tränare till vinnande hästen Orso i bronsloppet, V75-7, körd av Johnny Takter.
...att sju rätt gav 32 127 kronor till 1435 vinnande system. Sex rätt belönades med 214 kronor och fem rätt 24 kronor.
...att omsättningen på V75 blev hela 94,6 miljoner kronor denna årets första V75-dag.

Mikael Wikner

Lördag 3 januari

Copper Beech


Lennart Forsgren

Fredag 2 januari

Bo & Inger Nilssons Akleja blev som 10-åring 2008
Segerrikaste 10 åriga stoet i landet.
Bild: Efter V75-segern 2003 i Årjäng Foto: Urban Kihlman

Torsdag 1 januari

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>