Välkommen 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller att beställa bilder eller vinnartavla.
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542 - 054-860966
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTOFoto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Kihlmans Foto

Söndag 30 november
Vi är även i Globen

Craford & Bengtzin
Foto Urban Kihlman

John Whitaker
Foto: Urban Kihlman


Frukost på Gran Canaria med sol och värme
Vybilder från vår lägenhetsterrass nedan


Lördag 29 november

Uppvisning av tvåårigt jättelöfte
Stockholm
Zimba Boko stod i en klass för sig när årets sista travklassiker, Svensk Uppfödningslöpning, avgjordes på Jägersro på lördagen.
Vädret i Malmö var så tråkigt som det bara kan vara i slutet av november. Men när det tvååriga jättelöftet Zimba Boko kopplade segergrepp i sista sväng spelade vädret mindre roll.

Jorma Kontio med blomster.
Foto: Lars Jakobsson.
Frågan är om någon häst tidigare har imponerat mer i Svensk Uppfödningslöpning.
- Hon har en väldig kapacitet och påminner om Rae Boko, sa segerkusken Jorma Kontio.
Även tränaren Markku Nieminen har tidigare jämfört Zimba Boko med sin femfaldiga miljonärska Rae Boko. Som det verkar såhär långt är den jämförelsen inte överdriven.
I uttagningsloppet till Svensk Uppfödningslöpning travade Zimba Boko nytt svensk rekord (1.16,4a/2 140 meter) och även om det inte blev någon ny rekordnotering i finalen stod hon i en klass för sig. Efter större delen av loppet som första häst i andraspår satte hon klorna i ledaren i ingång till sista sväng och över upploppet kunde Jorma Kontio sitta och finåka.
- Hon kändes jättefin och jag kände att jag hade kontroll på loppet hela vägen, sa Kontio.

Lätt för Arras i högsta klassen
Vid sidan av Svensk Uppfödningslöpning var gulddivisionen dagens sportsliga höjdpunkt. Något direkt rafflande lopp blev det emellertid inte. Favoriten Arras tog enkelt hand om ledningen från sitt innerspår och därmed var loppet i praktiken över.
- Taktiskt var det inte så mycket att välja på utan bara att köra så länge lampan lyste. Hästen fick lunka på där framme som han själv ville. 100 kvar trodde jag att det skulle hårdna till men då sträckte han bara på sig. Det är en jättefin häst det här, sa kusken Veijo Heiskanen, som fick chansen bakom den Lennart Olsson-tränade nioåringen för första gången.

Arras vann gulddivisionen från ledningen.
Foto: Lars Jakobsson.

Desto mer rafflande var omgångens lärlingslopp. Där pilade Ronny Rydell-tränade Hoity Toity Face till ledningen men fick direkt Asterope och Peter Ingves över sig. Den sistnämnde lyckades pressa sig förbi och första halvvarvet avverkades på för klassen oerhört snabba 1.08,8. Trots det valde Jenny J Karlsson att göra ett nytt försök mot ledningen med Hoity Toity Face efter ett varv. Det lyckades och med ens blev hon utmanad av ännu en konkurrent. Karlsson valde att försvara ledningen och därmed trodde nog de allra flesta att Hoity Toity Faces krafter skulle tryta i god tid före mållinjen. Så blev inte fallet. Istället imponerade det fyraåriga stoet stort när hon gick ifrån resten av fältet till en överlägsen seger.
- Jag ville inte sitta fast utan tyckte att jag hade en så pass stark häst att jag öste på. Vi hade norskt huvudlag på i dag. Hon hade det senast också men då rycktes det aldrig. I dag tänkte jag: Äsch! Jag rycker allt och så kör vi! sa en sprudlande glad Jenny J Karlsson.

För övrigt noterades att...
...den befarade startrusningen uteblev i klass I när Victory Power enkelt tog hand om ledningen och sedan vann komfortabelt.
...Chipman blixtrade till ledningen i klass III och trots den tuffa öppningen höll undan till säker vinst.
...Gidde T.H. profiterade på det hårda utgångstempot när han spurtade hem bronsdivisionen.
...Steel Pepper tog hem silverdivisionen via en avslutning i överljudsfart.
Ola Johansson

Andelsspel med 50 inblandade

Full fart med trav på Lenas IT-Café

Fredag 28 november

På väg till Gran Canaria


En Öl & Travronden innan vi går på planet

Pasta & Kyckling  i planet smakar bra på väg till varmare breddgrader


 

Dags för stolpe in för Boko
STOCKHOLM

Drömmen är en klassisk travseger.
Efter stolpe ut i derbyt och kriteriet kan det nu bli en fullträff i Svensk Uppfödningslöpning.
- Det är tufft att vinna i "Ludde-land", säger uppfödaren John Bootsman som håller tummarna för Zimba Boko på lördag.


Uppfödarna John Bootsman och Annika Bootsman-Kleberg hoppas på Zimba Boko i Svensk Uppfödningslöpning. Foto: Claes Kärrstrand
Svenskt Travderby, Svenskt Travkriterium och Svenskt Uppfödningslöpning - tre klassiker inom svensk travsport. Tre lopp som landets hästägare, tränare, kuskar och framför allt uppfödare drömmer om att vinna.
Uppfödarna Annika Bootsman-Kleberg och John Bootsman, som tillsammans föder upp Boko-hästarna, har haft stolpe ut i både derbyt och kriteriet i år. Men uppfödningslöpningen finns kvar och deras Zimba Boko tillhör favoriterna efter uppvisningen som slutade med nytt svenskt rekord i uttagningsloppet.

Zimba Boko imponerade stort i uttagningsloppet till Svenskt Uppfödningslöpning då hon travade nytt svenskt rekord i händerna på Jorma Kontio.
Foto: Lars Jakobsson

- Det är alltid svårbedömt när det gäller tvååringar. Men hon var bra i kvalet och lyckas hon vinna är det bara att sträcka på hatten för tränaren Markku Nieminen, säger John Bootsman.
Uppfödningslöpningen avgörs inom V75-spelet på lördag på Jägersro - det som John Bootsman kallar för "Ludde-land". Lutfi Kolgjini som har vunnit uppfödningslöpningen hela fem gånger de sista tio åren.
- Han tränar sina tvååringar tufft och de är alltid svårslagna på hemmabanan. Ska man kunna utmana gäller det att träna lika hårt.

Derbyvinnare i 30 sekunder
Boko-hästarna har haft ett riktigt bra år, men ändå har man inte haft marginalerna på sin sida i de viktigaste loppen. Till exempel är andraplatsen för Wellino Boko i derbyt är inte lätt att glömma.
- Där jag stod på läktaren trodde jag att Wellino Boko vann. Jag var en derbyvinnare i 30 sekunder innan jag förstod att han förlorat med tio centimeter. Det var ingen rolig upplevelse, men samtidigt måste man vara imponerad av vinnaren Sahara Dynamite, säger John Bootsman.
Motflyt var det även i kriteriet. Uppfödarna från Ekerö utanför Stockholm hade stora förhoppningar på två obesegrade hästar, Yield Boko och Yanantin Boko.
Men Yield Boko försvann redan i kvalet, sedan kusken Björn Goop fastnat i rygg på ledaren, och Yanantin Boko blev mer eller mindre överfallen i omgångar i ledningen i finalen där han ändå höll starkt till tredjepriset bakom favoriten Maharajah.
- Det är en fantastiskt fin treårskull i Sverige, men i min värld så är det lite så mellan Yield Boko och Maharajah som mellan Sahara Dynamite och Wellino Boko bland fyraåringarna. Den som tar ledningen har en stor fördel - och snabbast ut är Yield Boko och Sahara Dynamite.

Nöjda kunder bästa betyget
Trots att det inte blev något fullträff i varken derbyt eller kriteriet har Boko ett toppår och duellerar med Sund-hästarna om tredjeplatsen i den svenska uppfödarligan.
- Erikssund har haft ett toppår och det är bara att gratulera. Själv är jag inte så intresserad av listor utan det som driver mig är när kunder kommer tillbaka. Det är det bästa betyget, säger John Bootsman.

Lars-Ove Pettersson

Torsdag 27 november

Marshland vann pappas lopp
STOCKHOLM

2003 vann From Above Elitloppet på Solvalla.
En kylig novemberdag fem år senare går treårige sonen Marshland i mål som etta i avelshingsten From Aboves eget lopp inom V64-spelet.
Tränare, kusk och uppfödare är samma då som nu.
- Än så länge står pappan högre i kurs, sade Örjan Kihlström och log snett i vinnarcirkeln.

Marshland vann pappas lopp. I sulkyn Örjan Kihlström. Foto: Lars Jakobsson

Marshland var den ene av två streckfavoriter som höll på V64-spelet. Med några skrällar insprängda blev det till slut bara 39 system som klarade alla vinnarna. Utdelningen blev fina 138 256 kronor för sex rätt.
Örjan Kihlströms kuskinsats bakom Marshland bar, som det brukar heta, en mästares signum. Det blev andra par utvändigt för favoritduon och en vilsam resa ända till sista bortre långsidan där Marshland lyftes fram utvändigt ledaren för att inte bli fast.
Genom den sista kurvan satt Kihlström lugn bakom sin häst. Att ledarhästen höll på att tröttna hade han redan noterat. Istället koncentrerade han sig på att inte ge motståndaren bakom chansen till fritt spår.
Med några lätta maningar fick så Marshland order om att sträcka ut och vann knappt men säkert. Segern var aldrig i fara för Stefan Hultmans treåring.

En knapp men mycket enkel seger för Marshland. Foto: Lars Jakobsson
- Marshland kändes stabil bakom bilen och det verkar som han börjat lära sig det här. Han var duktig och vann enkelt trots att formen inte riktigt är på topp. Det var ju tur att han kunde vinna pappas lopp, sade Örjan Kihlström.

Skräll direkt
V64-kvällen inleddes med en förlust för kvällens största favorit Debbie Brodda. Erik Adielsson inledde från bakspår med favoriten och fick lite för långt fram över sprinterdistansen. Några centimeter för långt fram.
Johan Untersteiner körde resolut överraskningen Barfine Player till ledningen i en snabb öppning och stannade där loppet ut. Debbie Brodda, som för första gången fick gå med skor på bakhovarna, fick en vid sista kurva och fick aldrig tag i Barfine Player som Johan Untersteiner påpassligt körde undan med 200 meter från mål. Seger på ett uppförstorat målfoto.
Endast 127 av 276 132 system överlevde den smällen.

Het dragare
Kvällens sportsliga godbit var annars Solvallaserien för fyraåringar med 150 000 kronor i förstapris som avslutade V64:an.
Loppet vimlade av topptravare som Quarcio Du Chene, Harpers Joker, Bobtail, Carmel med flera.
Nu blev det inte det raffel som publiken hoppats på. Stall Olle Goops gulddivisionshäst Quarcio Du Chene var nämligen alldeles för hetsig och visade prov på samma humör som i SM-loppet på Åby i oktober.

Carmel efter fin resa
Körande Björn Goop fick överta ledningen av Carmel och Per Lennartsson och trots att Goop brottades lite för att försöka hålla sin häst lugn blev tempot mycket högt.
Timo Nurmos-tränade Carmel fick ett fint lopp i rygg och kunde glida ut och avgöra över upploppet då Björn Goop körde undan med den starke fyraåringen.
Per Lennartsson om segern:
- Tränaren sa att jag skulle försöka köra i ledningen om det inte blev alldeles för vansinnigt tryck. Jag såg direkt att Goops häst var för het och det passade bra att släppa ledningen, sade Per Lennartsson.
Tvåa och inte stort slagen en tapper Quarcio Du Chene, trea Harpers Joker som Örjan Kihlström valde tredjepar invändigt med i det hårda tempot och som gick bra till slut i detta lite märkliga lopp.

Ville vann V64-3
Övriga vinnare var Staro Chianti endast streckad på fem procent av systemen i V64-3. Vinnaren bjöds ett fint lopp i andraparet utvändigt av Ville Karhulahti, försteman hos Solvallatränaren Rainer Björkroth.
I V64-4, Emma Gee Sans lopp för treåriga ston, blev det Åke Svanstedt i topp med USA-födda Arabe Hanover. Äger gör Åke Svanstedt själv.
Bodentränaren Petri Salmelas Martin L. Sisu ser inte direkt ut som en topptravare men är nyttig som få. I sin något säregna stil kunde femåringen avgöra sista biten efter att ha tågat ensam i tredjespår sista 700 meterna av loppet. I sulkyn satt Ulf Ohlsson.

Martin L.Sisu och tränaren Petri Salmela. Foto: Lars Jakobsson

Mikael Wikner

Onsdag 26 november

Ekorren samsas med talgoxarna om frön

I kväll fullsatt hos Lena

Tisdag 25 november

Kontio flyger mellan segrarna
STOCKHOLM

Jorma Kontio är på väg hem från ännu en italiensk storseger med Opal Viking.
På onsdag är det V64 på hemmaplan - och sedan väntar V75 på lördag i Malmö och dagen efter Europaderbyt i Milano.
- Tur det finns böcker, säger den flygande finländaren som gärna läser på resorna mellan travbanorna.

Jorma Kontio på väg hem för V64-tävlingar efter ännu en italiensk storseger med Opal Viking. Foto: Maria Holmén

Vi fick tag i Jorma Kontio vid mellanlandningen i München på måndagseftermiddagen. Han sitter med en kopp kaffe och en bok, "Den ljuva giftkokerskan" av Arto Paasilinna.
Solvallakusken är på väg hem från ännu en i raden av storsegrar tillsammans med Opal Viking. Den här gången var ekipaget bäst i Kommunloppet i Montegeorgio.
Efter söndagens seger har Opal Viking tjänat sju miljoner kronor i år och drygt 17 miljoner totalt i karriären.
Hur bra är Opal Viking?
- Han är fantastiskt bra. Han är som ett fint rödvin och blir bara bättre med åren. Han är inte beroende av några speciella förutsättningar. Han går bra över lång eller kort distans, från ledning eller bakifrån, med skor eller barfota. Han levererar hela tiden och jag tycker att han är bäst i Sverige för dagen.

Väljer helst passagerarsätet
Jorma Kontio är en av landets flitigaste travkuskar och kör en bra bit över 1 000 lopp varje säsong. Bara den här månaden blir det fyra resor till Italien förutom alla resor från norr till söder hemma i Sverige.
Hur mycket reser du egentligen under ett år?
- De senaste åren har jag legat på 8 000-9 000 mil per år med bil, men på 90-talet då jag flängde som mest kom jag upp i 14 000 mil under ett år. När jag inte lyckas få med mig någon kompis har jag inget val utan får köra själv. Men det händer ganska ofta att någon åker med och då väljer jag helst passagerarsätet.
Blir du aldrig less på allt resande?
- Det är inget som jag går och funderar på utan resandet är en del i mitt jobb. Men som med de flesta yrken är det enklare att åka till jobbet vissa dagar än andra.
Hur fördriver du tiden i bilen?
- Mobilen ringer ganska frekvent, men annars gillar jag att lyssna på ljudböcker eller radio.
Hur många flygtimmar blir det på ett år?
- Det har jag ingen riktig koll på, men det blir en del flygresor. Min fru Päivi sköter mina bokningar.
En signal till Päivi Kontio, som är hemma i Enköping, ger besked.
- Det är en hel del pyssel för att få ihop hans flygresor, men jag brukar få ihop det så att han är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Hittills i år är han uppe i 193 tävlingsdagar varav 51 stycken har varit med flyg.
Hotellnätter är inget som Jorma Kontio gillar.
- När jag är utomlands innebär det allt som oftast övernattning på hotell. Men har jag möjlighet så söker jag mig hem.

Bästa året hittills
Jorma Kontio har passerat 25 miljoner inkört och är på väg mot sitt bästa år någonsin.
- Opal Vikings andraplats i Prix d'Amerique var ett bra startskott på året och sedan har det rullat på fint. Årets största, och även min karriärs största seger, tog jag i Derbyt med Sahara Dynamite. Det handlar mest om att ha något mellan skalmarna, utan en bra häst är det svårt att lyckas, säger Jorma Kontio.
Onsdagarna är rena semestern för Jorma Kontio, i alla fall när det gäller resväg till jobbet. En dryg halvtimme tar det mellan villan och hemmabanan Solvalla.
Så här säger han om onsdagens V64-chanser:
- 11 Indian Quick D.K. (V64-1) har gjort jämna och säkra insatser under hösten även om hon inte har vunnit på ett tag. Nu står vi tråkigt till med ett elftespår och vi får inrikta oss på pengar.
- 6 Hells Kitchen Sisu (V64-2) är ett fint treåssto som plockar fina pengar mest varje gång men hon har aningen svårt för att sticka nosen först. Jag tvivlar på att hon räcker till seger, men med en smygresa kan hon dyka upp bland de tre, fyra främsta.

Bästa segerchansen
- 5 Conrads Linsan (V64-4) har jag inte kört tidigare men jag har sett henne tävla vid några tillfällen. Det verkar vara en kapabel travare med formen på topp då hon startar med två raka segrar i formraden. Hon fick ett vettigt utgångsläge och hon känns som min bästa segerchans på V64-spelet.
- 1 Martin L.Sisu (V64-5) har svarat för bra insatser på slutet. Vid segrarna har han spurtat riktigt bra och senast var han godkänd som femma. Han är inte tillräckligt startsnabb för att kunna utnyttja innerspåret men jag hoppas att vi får en bra position. Med klaff kan han sluta långt framme.

Lars-Ove Pettersson

Måndag 24 november
Målgångsbilder Färjestad

Björn Goop tog fem segrar här segerdefilerarThai Tanic


Lopp 1 Nr 6 Explosive Kiara - Mikael J Andersson >>


Lopp 2 Nr 8 Mountain Dew - Björn Goop >>>


Lopp 3 V65-1 Nr 10 Warlord Boko - Åke Svanstedt >>>


Lopp 4 V65-2 Nr 6 Blackclear - Roger Malmqvist >>


Lopp 5 V65-3 Nr 7 Stamping - Bo Landgren >>


Lopp 6 V65-4 Nr 1 Thai Tanic - Björn Goop >>


Lopp 7 V65-5 Nr 8 Cleo Nalan - Åke Svanstedt >>>


Lopp 8 V65-6 Nr 3 Italiano - Björn Goop >>>


Lopp 9 Nr 7 Investera C.D. - Björn Goop >>>


Lopp 10 nr 6 Loto Lavec - Björn Goop >>


Lopp 11 Nr 5 Woodlands Dream - Carl-Erik Lindblom >>


I kväll V65-trav på Färjestad
V65-förslag

V65-1...1-10
V65-2...Alla 12 hästar
V65-3...7 Stamping
V65-4...1 Thai Tanic
V65-5...2-3-4-5-6-7-8-9-10
V65-6...3-6
432 rader

Ny storseger för Opal Viking
STOCKHOLM

Opal Viking är oslagbar i Italien.
Trots en resa utvändigt ledaren krossade han motståndet i Gran Premio Palio dei Comuni i Montegiorgio.
- Idag var han riktigt tuff, jublade Nils Enqvist från dopingstallet efter loppet.

Det blev en ny storseger för Opal Viking, Jorma Kontio och Nils Enqvist på söndagskvällen. Foto: Stefano Grasso

Trion Opal Viking, Nils Enqvist och Jorma Kontio ser till att den svenska fanan åter vajar i trav-Europa.
Precis som i Nationernas Pris för två veckor sedan utvecklade sig "Kommunloppet" till en rafflande duell mellan Opal Viking och italienske Filipp Roc.
Och precis som då var det den svenske krigaren som satte nosen först på mållinjen.
Efter segrar i försöksheaten drog den svenska trion Passionate Kemp, Earl Tilly och Opal Viking de tre innersta spåren i finalen. Earl Tilly blixtrade till ledningen, men Åke Svanstedt valde att släppa ifrån sig kommandot när Filipp Roc tryckte till runt första sväng - uppenbarligen med planen att utnyttja 800-metersbanans open stretch. Opal Viking hamnade först i andraspår med Passionate Kemp i rygg.

Earl Tilly och Åke Svanstedt vann sitt försök, men i finalen blev det galopp.
Foto: Stefano Grasso

Earl Tilly travade allt sämre och 600 meter från mål kom galoppen. Erik Adielsson passade då på att flytta ner Passionate Kemp på innerspår samtidigt som Jorma Kontio satte press på ledaren.

Passionate Kemp och Erik Adielsson utnyttjade open stretch för att slå av Filipp Roc i försöket. Foto: Stefano Grasso
Över upploppet gick tättrion loss och kampen mot mållinjen blev rafflande. I allra sista steget kämpade sig Opal Viking först medan Passionate Kemp aldrig kunde utmana på allvar via open stretch.

Opal Viking kämpade ner ledande Filipp Roc precis på mållinjen.
 Foto: Stefano Grasso

- Jag gjorde en liten miss som släppte förbi italienaren från början. Jag trodde att Åke ville köra i spets. Det var riktigt starkt av hästen att vinna ändå. Han gör alltid bra lopp, men så fin som idag har jag sällan känt honom, förklarade Jorma Kontio.

Jorma Kontio tyckte att Opal Viking kändes ovanligt bra vid vinsten.
Foto: Stefano Grasso


Hade klarat ett heat till
Nils Enqvist var naturligtvis också strålande nöjd med sin stjärna som har sitt livs bästa säsong som åttaåring och med förstapriset på cirka 600 000 kronor nu snuddar vid sju miljoner insprunget 2008. På det är han klart bäst av alla svensktränade travare.
- Han är så tuff och bara tuggar på. Och inte är han speciellt trött heller, han hade klarat att gå ett heat till om det varit så.
Tiden för de två främsta i mål blev 1.12,4a/1 600 meter medan Passionate Kemp travade två tiondelar långsammare. Earl Tilly diskvalificerades och samma öde drabbade den fjärde svensken Garland Kronos som galopperade bort sig redan i försöket.
Opal Viking och Nils Enqvist stannar kvar i Italien för att gräva mer guld, men när och var nästa start blir är inte helt klart.
- Körs loppet i Neapel (Golfo Memorial) 14 december startar han där. Sedan kan det bli så att vi stannar kvar här och går ut i ett lopp på annandag jul också. Fördelen med att tävla i Italien är att han alltid får framspår tack vare sin startprissumma. Och då är han alltid svårslagen, det visade vi idag igen.

Resultat Gran Premio Palio dei Comuni
1 600 meter autostart

1. 3 Opal Viking - Jorma Kontio (Nils Enqvist) 1.12,4
2. 4 Filipp Roc - Davide Nuti 1.12,4
3. 1 Passionate Kemp - Erik Adielsson (Stig H Johansson) 1.12,6
4. 6 Alexia Ås - Giampaolo Minucci 1.12,6
5. 11 Algiers Hall - Roberto Vecchione 1.12,8


Robin Johansson

Söndag 23 november

Frankrike eller inte för Colombian?
SUNDSVALL

Colombian Necktie har vunnit Derbyt i Sverige och provat på hetluften i Kanada.
Nu kan han dessutom foga en alldeles färsk gulddivisionsseger till meriterna.
Loppet i V75 på Bergsåker på lördagen blev en lätt match för sexåringen.
Inte mycket att säga om. Då är det betydligt roligare att blicka framåt. Kanske Frankrike i vinter?
- Han har ju precis gått i mål här i Sundsvall. Alla parter måste få säga sitt, säger tränaren Roger Walmann med ett skratt.

Colombian Necktie går undan till seger i gulddivisionen. Foto: Claes Kärrstrand

Ett V65-lopp på Romme i förra veckan räckte som uppladdning efter äventyret i Kanada i höstas.
Colombian Necktie, som bland annat stötte bland annat hemmahästen Adrian Chip, kunde vinna mycket enkelt efter att ha körts till ledningen av Örjan Kihlström.
Colombian Necktie fick gå fram i spåren i den första kurvan och övertog täten dryga varvet från mål i sprinterloppet. Den på förhand värste konkurrenten Adrian Chip, ägd av bland annat hockeystjärnan
Peter Forsberg och tränad av Robert Bergh, sinkades av ett bakspår. I ett försök att utmana körde Robert Bergh i sin tur fram utvändigt ledaren i en snabb rusch 900 meter från mål.
En satsning som satt i benen till slut enligt tränare Bergh. Krafterna tröt över upploppet för Adrian Chip som dessutom bröt ut ett par spår på den sista biten och slutade fyra.
Colombian Necktie hade segern tidigt som i en liten ask. Bakifrån kom dock Airstrike som skjuten ur en kanon efter en invändig lucka och blev riktigt närgången sista biten.
- Han blev lite bekväm när han blev ensam men vann lätt, sammanfattade Örjan Kihlström Colombian Neckties insats.

Colombian Necktie och Örjan Kihlström. Foto: Claes Kärrstrand

Walmanns dag
Roger Walmann hade fyra hästar till start på V75. Resultatet: två segrar, en andra- och en fjärdeplats.
I V75-6 belade stallets Magic Wind och Big Star de två första placeringarna. Magic Wind, körd av stallets Johan Untersteiner, blev för övrigt omgångens enda riktiga skräll, streckad på endast fyra procent av systemen.
- Jag hade på känn att Colombian Necktie skulle vara bra. Att Magic Wind och Big Star var bra och hade haft positionsproblem i tidigare starter visste jag också. Att det skulle räcka till seger och en andraplats kunde jag dock inte drömma om, säger Roger Walmann.

"Hellre starter i Sverige"
Som ägare till Colombian Necktie står den krångliga stallpseudonymen "HB A One Stabiles & HB Ws. Parmalee". Bakom döljer sig vännerna Ola Höglund, Björn Karlsson och Thomas Gustavsson.
Vi byter några ord med en av delägarna efter loppet:
- Det är Roger som bestämmer om hästen ska starta i Frankrike. Själv vill jag att han ska starta på i guldloppen i Sverige i stället, säger Ola Höglund.
Roger Walmann igen:
- Ja, ni ser att det finns lite olika bud om detta. Vi får ta ställning senare. Det är inte så enkelt. Jag har hört det där om Frankrike ett par gånger nu och kan bara konstatera att pressen är sig lik, säger Walmann och tar en liknelse.
- Om en ung kille gör ett par baljor i fotboll ska han bli proffs direkt.

Femte raka för Juan
Framgångarna fortsatte för två av ägarna till Colombian Necktie, Ola Höglund och Thomas Gustavsson. I V75:ans sista avdelning hade de store streckfavoriten Juan Carlos till start. Sexåringen har utvecklats enormt hos Robert Bergh och ståtar nu med fem raka segrar.
Den här gången blev det ledning hela vägen och ett avslutande varv efter snabba 1.14,0. Solvallatränaren Erik Svensson är med och äger.

 Juan Carlos och Robert Bergh. Foto: Claes Kärrstrand

Yvonn stack upp
Erik Adielsson vann silverdivisionen med pappa Hans Adielssons Hoof Beats. I stonas lopp p å V75 triumferade Purple Haze och Björn Goop. Timo Nurmos tränar. Kallblodloppet gick till kallblodfamiljen Gunnar och Micael Melander från Dannero i form av sexårige Myllarfaks.
Idel kända namn bakom segrarna med andra ord. I alla avdelningar utom en vill säga. I Klass III-försöket lotsade Björn Goop in femårige Korok till seger efter ledning från start till mål.

Björn Goop dubbelsegrare på V75. Foto: Claes Kärrstrand
Tränar och äger gör amatören Yvonn Mattsson från Munsö några mil utanför Stockholm. Segern var värd 100.000 kronor och var en dubblering av hästens prissumma. Glädje efteråt.
- Det är helt underbart, jag fattar knappt att vi vunnit! Vi har hållit på med hästar länge och det här var vår första seger i V75, sade Yvonn, dagens gladaste tränare.

Mikael Wikner

Lördag 22 november

V64 &  V75 hos Lena på Gran Canaria.
Du kan se V64 och V75 onsdagar och lördagar via ATG-live...


Lena på hugget med trav onsdagar & lördagar på Gran Canaria


I eftermiddag sitter drygt 50 personer hos Lena och tittar på V75

Fredag 21 november

Lars "Tvåan" beställer bild på Derby Princess som gör debut
på Söndag i Örebro för Travsossarna


Färdigaverkat utanför vårt hus (se mer längre ner på sidan)

Foppas häst mot Elitloppet
STOCKHOLM

2005 gick hans Tsar d´Inverne på pumpen.
I maj kan revanschens stund vara kommen.
Då ska Peter "Foppa" Forsbergs stjärnhäst Adrian Chip vinna Elitloppet.
- Nu ska vi spänna bågen lika hårt som inför Hambletonian, säger tränaren Robert Bergh.


Siktet är inställt. Efter Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj kan Peter "Foppa" Forsberg ännu en gång få följa med Adrian Chip in i vinnarcirkeln. Foto: Anders Kongsrud/hesteguiden.com
I fjol sprang Adrian Chip in 6,6 miljoner kronor och slutade bland annat tvåa i världens största treåringslopp, Hambletonian i New York.
I år har hästen haft något av en mellansäsong, men ändå sprungit in en miljon kronor. I sin senaste start vann han Axel Jensens Minneslopp i Oslo och det var första gången som hockeyikonen Peter Forsberg fick se sin topphäst vinna på plats.
- Jag hade faktiskt inte tänkt på det eftersom vi haft en sån lycka med hästarna och han varit på plats när "Adrian" varit tvåa i stora lopp, säger Robert Bergh.
Forsberg har ägt hästar i många år och när hans Tsar d´Inverne vann Svenskt Travderby 2003 stod han på läktaren. Två år senare slutade den hästen oplacerad i ett Elitloppsförsök på Solvalla.
När Elitloppet avgörs sista söndagen i maj nästa år är förhoppningen att Adrian Chip ska ge såväl Foppa som tränaren Robert Bergh upprättelse för den plumpen i protokollet.
- Adrian Chip passar in mycket bättre i de förutsättningar som är i Elitloppet än vad de hästar jag startat där tidigare har gjort. Där är det internationell start. I och med att starten går närmare kurvan håller bilen hög fart längre och det är kanon för Adrian, säger Robert Bergh, som även startat Zimb Zipper (-00) och Hilda Zonett (-04) i Elitloppet.

Hård satsning väntar
Robert Bergh är något av en mästare på att sätta sina hästar i absolut toppform till de största loppen, och i vinter väntar stenhård träning för Adrian Chip.
- Förra året innebar vinteruppehållet mest vila. Nu väntar tuffare träning. Inte sen Hambot har vi spänt bågen så hårt som vi kommer att göra nu.

Adrian Chip slutade tvåa i Hambletonian förra året. Nästa år väntar Elitloppet.
Foto: Petri Johansson.

- Det finns mycket att göra både tränings- och utrustningsmässigt. Dessutom har han tjänat 90 procent av sina pengar från ledningen eller rygg ledaren utan att förta sig. Han har haft ett otroligt flyt med det där och sluppit tunga lopp ute i spåren. Jag tror att han kan utvecklas ytterligare och det ser helt klart intressant ut inför nästa år, säger Bergh.

Gynnas av skor och brodd
Men året är inte slut än och tre starter till väntar innan vinterträningen tar vid. Först är det V75 på hemmabanan Bergsåker som gäller. Där har Adrian Chip lottats till ett mycket svårt tolftespår i gulddivisionen (V75-3).
- Det verkar finnas krafter som styr det där med spåren, säger Bergh med ett leende och syftar på att Adrian Chip fick ett dåligt startspår också vid sitt senaste framträdande på hemmabanan.

Adrian Chip och Robert Bergh. Foto: Petri Johansson.
- Jag har inte gett upp för det men från ett sånt läge över kort distans är man borta bara det krånglar minsta lilla under loppet. Jag har svårt att bedöma formen på de andra men de flesta är bäst barfota. Det kommer att vara en vinterdag och Adrian trivs med skor och krävs det broddar är inte heller det något minus för honom. Så det finns lite fördelar också. Jag tycker att loppet är öppet och att han är ett streck av flera.

Flera heta chanser
Adrian Chip får sällskap till Bergsåker av flera stallkamrater och två av dessa möter han i gulddivisionen.
- Crown Kemp (V75-3) har haft en bra säsong men jag har tyckt att det fattats 20, 30 procent i honom. Nu har vi lagt om träningen och han känns allmänt bättre. Täta starter är en fördel när han är fräsch och han kan vara med där framme. Men då får det inte krångla en meter under loppet.
- Pirate Copy (V75-3) gör första starten för mig och har bara tränats lugnt sedan han kom. Hittills tycker jag att det ser tilltalande ut och det här blir lite av ett test var han står.
Bergh har ytterligare fyra hästar till start inom V75-spelet och som det låter ska flera av dem ses med segerchans.
- Aksaj Funnymaker (V75-1) har fått ta igen sig lite men är väl förberedd inför det här loppet. Han gick ett bra jobb inne på banan i förra veckan och han brukar också gå bra direkt efter vila. Det enda minuset är att han tidigare kunde vara velig psykiskt och galoppera när han varit ifrån ett tag. Men han har ju inte hoppat en gång på slutet så jag tror det ska gå bra.
- Staro Cold Carat (V75-4) trodde jag stenhårt på inför den här säsongen och det är skönt att han kommit tillbaka efter halsoperation. Han känns helt perfekt för tillfället och spelarna kan ta med honom på kapacitet. Men bara tre år gammal och bricka tolv på V75 är inte lätt.
- Juan Carlos (V75-7) har inte startat på en månad men det har inte varit något strul med honom. Det har bara inte stämt med propositionerna och då han står så bra inne i Klass II har vi sparat honom de här veckorna. Han gick också ett bra jobb på banan i förra veckan och ska vara i princip lika bra ordning som om han hade startat på. Han hade haft samma paus när han vann i Umeå näst senast och fungerade bra med det här upplägget då.
- The Champ (V75-7) var klen i Hudik senast utan att jag har hittat några fel på honom. Dessutom såg han ut att lida av att gå med brodd i förra veckans banjobb. De andra hästarna löste det klart bättre.

Ola Johansson


Torsdag 20 november

Kommunen rensar i skogen bredvid oss...

En barack till skogsarbetarna

Många träd fällda

Onsdag 19 november

13:e segern för Robert Berghs fynd
STOCKHOLM

13 segrar och 1,2 miljoner kronor insprunget.
Det är Mac Kindleys facit sedan han kom till Robert Bergh förra året.
På onsdagen hade han lekstuga på Solvalla.
- Jag gillar honom som tusan! sa Bergh efter fjärde raka segern.


Mac Kindley och Robert Bergh. Foto: Lars Jakobsson.
Mac Kindley är född i Frankrike, ägd i Belgien och tränad i Sundsvall. Och där, på Robert Berghs gård, tycks han trivas alldeles ypperligt. Sedan han bytte Frankrike mot Norrland i april förra året har det verkligen lossnat för åttaåringen och på onsdagen övertygade han från ledningen.
- Han har bättrat sig betydligt i år vad gäller startsnabbheten och det beror på att han travar bättre nu. Han hade bra kapacitet och löpskalle när han kom och då körde vi in pengar på det. Nu har han fått in tekniken också, sa Robert Bergh, som har ett gott öga till Mac Kindley.
- Jag gillar honom som tusan! Det är en riktig tuffing.

Upp och ner för Lindblom
Åke Lindblom försökte utmana Mac Kindley med stenkrossen Lugdunum men han galopperade som slagen i sista sväng. Örebrotränaren Lindblom lät sig emellertid inte nedslås av det.
- För mig är Lugdunum ändå världens bästa häst, sa Lindblom som redan fått segerdefilera en gång under kvällen.
I omgångens långlopp var nämligen hans Deliberate Boy bara bäst. Trots en inledning i tredjespår till positionen utvändigt om ledaren och ett misslyckat försök att svara Björn Goop och favoriten Jobie Lucky när denne pressade sig till ledningen varvet från mål, krigade han sig till seger över upploppet.
- Jag tänkte svara ut "Gooparn" men det gick inte. Men sen när vi var här, där checkarna skrivs ut, var det något annat, sa en nöjd Åke Lindblom och blickade mot mållinjen.
Trots förlusten med favoriten Jobie Lucky grejade Björn Goop två V64-segrar. Först ut i dubbeln var pappa Olles Don Ariel. Han tog ledningen från innespåret och sedan var det lugna gatan. Så lugn att Goop till och med kunde prata med utanförvarande Per Lennartsson.

Först ut i familjen Goops dubbel var Don Ariel. Foto: Lars Jakobsson.
- Vi pratade allmänt om väder och vind, och om han hade något kvar i sin häst, berättade Goop, som sedan rundade av med att vinna kvällens V75-försök (Klass I) med Super Mack Håleryd, också han tränad av pappa Olle.

Familjen Goops dubbel fullbordades sedan när Super Mack Håleryd vann efter en perfekt resa i rygg på ledaren. Foto: Lars Jakobsson.

Älgen Elliot starkast över upploppet
Ett gäng lovande treåringar drabbade samman i STC:s Unghästserie och efter att storfavoriten Rakas fått öppna allt för tufft i ledningen var bjässen Elliot Hall starkast till slut. Hans storlek och något knepiga sätt att röra sig för osökt tankarna till en älg - men springa, det kan han.
- Från sidan ser kanske aktionen lite värre ut än den är, men helt klockren är han inte. En vinter till i honom kan nog göra gott, sa kusken Örjan Kihlström om den Stefan Hultman-tränade treåringen.
Elliot Hall var inte den enda treåringen som visade framfötterna inom V64-spelet. I ett stolopp buntade fältets enda treåring Balett Sund ihop ett gäng äldre kamrater.

Treåriga Balett Sund hade inga problem att hålla undan till seger mot äldre hästar. Foto: Lars Jakobsson.
- Normalt sett är det svårt att möta äldre, men den andra sidan på myntet är att de äldre ofta är lite mer slitna och kanske inte har kvar den där riktiga glöden, sa Erik Adielsson, som körde det Stig H Johansson-tränade stoet.
De V64-spelare som lyckades pricka in samtliga vinnare belönades med 4 044 kronor för sex rätt.

Ola JohanssonV64 &  V75 hos Lena på Gran Canaria.
Du kan se V64 och V75 onsdagar och lördagar via ATG-live...


Lena på hugget med trav onsdagar & lördagar på Gran Canaria

Tisdag 18 november

Ny startbil på Färjestad - premiär i går


Den nya bilen kommer att användas av Färjestad - Årjäng - Åmål  och Arvika

 

Berggren önskar italiensk värme
STOCKHOLM

23 år i Italien sätter sina spår.
68-årige Leif Berggren står inte emot kyla lika bra längre.
På onsdag kväll väntar nollgradiga V64-tävlingar på hemvändaren med nära 3000 segrar i karriären.
- En´är ju van från förr så det ska nog inte vara så farligt att tävla i vinter även om det så klart kommer att ta emot lite, säger värmlänningen Berggren som flyttade från Sverige i mitten av 1980-talet.

Leif Berggren. Foto: Petri Johansson

1985 lämnade Leif Färjestads travbana och flyttade till Italien för - som han sa när han åkte - "ett par tre år". Det blev 23 år utomlands.
Den tre år äldre brodern Sven, som han drivit tränarrörelse tillsammans med i trakterna av Pisa, flyttade inte med hem i somras.
- Han är kvar där nere och mår gott han, säger Leif med ett skratt. Men allvarligt så mår jag faktiskt
bättre av värmen där nere. Samtidigt finns det många fördelar med att bo i Sverige också och det jämnar ut sig det där.

Flyttade efter familjen
Nio gånger champion "hemma" på Färjestad. Efter hemkomsten har han slagit sig ner på en gård i närheten av Västerås och tillhör nu Sundbyholmstravet i Eskilstuna.
- Gunilla (frun) kommer från Västerås och barnen går faktiskt i samma skola som hon gick i. Hon och barnen har varit hemma i två år nu och i somras flyttade jag efter. Det var mycket för barnen och deras skolgång vi flyttade hem igen. Gunilla är så mycket yngre än mig, nästan 30 år yngre, och våra barn är i skolåldern, säger Leif som får tävla ett par år till som professionell i Sverige innan han faller för travsportens pensionsålder.

Derbyseger i Italien
Det gick bra för Berggren även i Italien. Största segern där nere kom slutet av 1990-talet då vann det italienska Derbyt med hästen Uronometro.
Med sig hem i somras hade han fem italienskfödda hästar, däribland hästen han startar på Solvalla i V64-5, femårige Grilljanne ägd av italienska stallnamnet "Scuderia Clara och Carlo" (namnen på Leifs barn, elva och tretton år gamla). En familjehäst med andra ord.

Kan inte motståndet
Starten i V64 på Solvalla blir Leifs första på de lite större svenska travscenerna efter hemkomsten.
Som nyinflyttad har han inte riktigt hunnit skaffat sig tillräckliga kunskaper om dagens svenska hästar. Att sätta in Grilljanne i motståndet i V64-5 har han därför svårt för.
- Han var bara blek senast (oplacerad) och jag har ingen riktigt bra förklaring till det. Starten innan vann han i Bollnäs och var riktigt stark då efter en långspurt i spåren i sista kurvan. I starten innan det var han mycket bra som fyra i ett trekilometerslopp där gick i rygg på Lugdunum sista varvet i spåren och var nästan på linje med honom i mål.

Känd för sin startsnabbhet
Berggren säger att Grilljanne (namnet slang för ordet snobb) är "skapligt rask ut".
Liksom kusken själv då, kontrar vi. Leif Berggren var känd som en av de startsnabbaste kuskarna i landet innan sin flytt.
- Jo men nu har man väl tappat tajmingen lite grand! säger han. Annars är det många, fler än jag kunde tänka mig när jag flyttade hem, som kommer ihåg det jag gjort i Sverige, mina hästar och så.
Någonstans runt 2800 segrar har du tagit till idag. Siktar du på 3000 jämnt?
- Det målet har jag gett upp faktiskt, det blir lite lugnare framöver.

Mikael Wikner


Målgångsbilder från gårdagens Färjestad

Svante Jacob tog en inteckning i Amatörernas Jubileumskanna med
Ladys Nalle

Svante segrade även med Alandias Linett


Lopp 1 Nr 6 Nightmare Merci - Tony Wallin >>

Lopp 2 Nr 9 Vinnmin - Björn Goop >>


Lopp 3 Nr 5 Wilma Belize - Juhani Partanen >>


Lopp 4 V5-1 Nr 4 Maxima - Björn Goop >>


Lopp 5 V5-2 Nr 10 Quantum Town Girl - Carl-Erik Lindblom >>


Lopp 6 V5-3 Nr 3 Lexie - Morgan Ivarsson >>


Lopp 7 V5-4 Nr 6 Ladys Nalle - Svante Jacob>>>

Lopp 8 V5-5 Nr 6 Alsace Cobra - Jörgen Westholm >>

Lopp 9 Nr 7 Alandias Linett - Svante Jacob >>>

Lopp 10 Nr 14 Meadow Dancer - Emil Engvall >>

Måndag 17 november
I kväll trav - Färjestad

Monsieur Portos en V5-spik i kväll ?
V5-förslag till Färjestad

V5-1...1-2-4-8-11
V5-2...4-5-7-10
V5-3...1
Monsieur Portos
V5-4...1-2-3-4-5-6-8-9
V5-5...1-8
320 rader

 

Söndag 16 november

Fredrik fixade ännu ett Kalmarjubel
KALMAR

Kalmartränaren Fredrik Persson går inte att stoppa.
Inför en jublade hemmapublik, och delar av guldhjältarna i Kalmar FF, tog höstens komet i trav-Sverige femte V75-segern på sex veckor.
- Det är lättjobbat just nu, sa Fredrik Persson.

Fredrik Persson firade V75-segern med Ruby Silas med vindruvor.
Foto: Claes Kärrstrand


Efter Chimall T.T., Tom Raider och Mr Sunlight presenterade Fredrik Persson ännu en V75-vinnare från sitt glödheta stall. Taktiken bakom Ruby Silas var given i V75-4.
Ruby Silas har en sylvass speed om hon får spara den tills 400 meter kvar - och när Fredrik Persson gav stoet drömloppet avgjorde hon i ett nafs över upploppet.

Segern är klar för Fredrik Persson och Ruby Silas i V75-4. Foto: Claes Kärrstrand
Kalmartränaren kunde i god tid höja högerarmen i segergest och för andra helgen i rad fick Kalmarborna segerjubla.
I vinnarcirkeln fick Fredrik Persson ta emot priser från Kalmar FF:s guldmålvakt Petter Wastå som var en av 3 827 på plats på Kalmartravet.
Men formkusken körde aldrig i Petter Wastås guldhandskar som han lovat tidigare i veckan.
- Dom var för stora. Jag fick inte in dom i tömöglorna, sa Fredrik Persson och skrattade.

Hårt jobb bakom succén
Det var en hel del dramatik innan segern ropades ut i högtalarna. Det var trångt när Fredrik Persson hittade fritt med Ruby Silas, som även vinglade en del när hon spurtade till segern. Domarna kollade på upploppsfilmen flera gånger, men valde sedan att fria, även om kusken fick en bot på 1 500 kronor för att inte ha hållit rakt spår över upploppet.
- Det var trångt, det var det. Men jag tycker jag hade rätt till min position och jag var inte orolig, sa Fredrik Persson.
Fredrik Persson har sin självklara förklaring till succén.
- Hårt jobb, och så länge hästarna går bra orkar man jobba hur mycket som helst.

Dagens gladaste och populäraste vinnare i Kalmar, Fredrik Persson och Ruby Silas i V75-4. Foto: Claes Kärrstrand

Överraskningsfest för Svanstedt
Åke Svanstedt fyller 50 år på tisdag och han firade tidigt genom att vinna gulddivisionen i Kalmar med Adams Hall. Den välstammade hingsten såg slagen ut mitt på upploppet men vägrade ge sig och kontrade ut formkortet Debbie Brodda i sista stegen.

Adams Hall fixade en tidig 50-årspresent åt Åke Svanstedt när han vann gulddivisionen i Kalmar. Foto: Lars Jakobsson
- Jag hade feeling att jag var först. Hästen är inte i bästa form ännu och i dag vann han på skalle, sa Åke Svanstedt innan han flög privatjet hemåt Kvänum.
I Kvänum väntade en överraskningsfest modell större på hotell Lumber & Karle, som Åke Svanstedt deläger tillsammans med bland att Adams Halls ägare Karl-Erik Bender.
- Åke misstänker att det är en liten familjemiddag på gång. Men det kommer flera hundra, berättade Karl-Erik Bender och såg helnöjd ut.

Goop ryckte i V75-ligan
Björn Goop och Jörgen Sjunnesson blev dubbelsegrare på V75.
Björn Goop hittade andra utvändigt med favoriten Giddes Dream i V75-1 och när han sedan kunde vänta med attacken till slutsvängen avväpnade han ledaren Zapdos Håjt enkelt över upploppet.

Björn Goop vinner V75-1 med Giddes Dream. Foto: Claes Kärrstrand

I V75-2 blev mållinjen en räddande ängel för Björn Goop och Purple Haze när favoriten Indiana Brave avslutade sylvasst efter sin startgalopp.
Två V75-segrar innebar att Björn Goop gjorde ett ryck i V75-ligan, som han nu leder med 44 segrar mot Erik Adielssons 42.

Dubbel för Sjunnesson
Jörgen Sjunnesson hade också marginalerna med sig när han lotsade 19-oddsaren Wiss Pocahontas först i mål i V75-5. Två upploppsgalopper (Tiffany Brodda och Global Instinct) bäddade för skrällsegern. Andra segern var inte lika överraskande och Jörgen Sjunnesson hade taktiken klar från innerspåret bakom He´s A Gangster i V75-6. Det var ledningen som gällde och väl i spets vägrade He´s A Gangster envist att släppa någon förbi sig.

Korvet Klintholm och Thomas Uhrberg vann V75-7. Foto: Claes Kärrstrand
V75-omgången avslutades genom Thomas Uhrberg och danske segermaskinen Korvet Klintholm. Trots att han tvingades gå utvändigt utan rygg blev 28:e segern i karriären en ganska enkelt historia.
143 system klarade sju rätt på V75 och utdelningen blev 151 831 kronor.

Lars-Ove Pettersson

Lördag 15 november

V64 &  V75 hos Lena på Gran Canaria.
Du kan se V64 och V75 onsdagar och lördagar via ATG-live...


Lena på hugget med trav onsdagar & lördagar på Gran Canaria

Fredag 14 november

Kalmars V75-hopp kör i Wastås guldhandskar
STOCKHOLM

Årets hetaste duell på Fredriksskans.
Travtränarna Fredrik Persson och Niklas Robertsson ska slå straffar på Petter Wastå.
Vinnaren får köra V75 med Kalmar FF-målvaktens guldhandskar.


Travkusken Fredrik Persson jagar nya V75-segrar i Petter Wastås guldhandskar. Foto: Thomas Blomqvist
Firandet av Kalmar FF:s seger i Allsvenskan och SM-guldet i fotboll rullar på och på lördagen är det Kalmartravets tur att förvandlas till en rödvit festplats.
Fredrik Persson och Niklas Robertsson är Kalmars stora hopp när V75 avgörs i Sveriges fotbollshuvudstad.
Kusinerna mötte upp guldhjälten Petter Wastå på Kalmar FF:s hemmaplan Fredriksskans.
Grabbarna känner varandra sedan tidigare, från tiden i Torsås GoIF.
- Men vi spelade aldrig med varandra. Jag hann sluta i A-laget innan Petter kom upp dit, berättar den förre mittbacken Fredrik Persson som fick problem med fotbollskarriären när reglerna ändrades.
- Jag hade bra framgång tills de började med de här frilägesutvisningarna...sedan var jag mest utvisad.

Wastå hästägare
Niklas Robertsson kom så långt att han spelade division IV-fotboll med Söderåkra AIK.
- Jag var mer talang än träningsprodukt och det blev sämre och sämre när det blev för mycket springa och träna.
För Fredrik Persson och Niklas Robertsson blev det i stället trav, en sport som även Petter Wastå känner starkt för.
- Jag har faktiskt varit hästägare, hos Niklas. Men det gick inget vidare.
- Men du var en bra hästägare, klagade aldrig och betalade, inflikar Niklas Robertsson och skrattar.
På lördagen är Petter Wastå förstås på plats på Kalmartravet.
- Jag försöker åka ut till Kalmartravet i alla fall två, tre gånger per år. Jag är ingen regelbunden tippare, men man försöker vara med i jackpot-rundorna.

Tror på Ruby Silas
Fredrik Persson och Niklas Robertsson har tillsammans tre hästar var till start på hemmabanan. När Petter Wastå pumpar dem på tips låter det så här.
- Det har gått bra i höst och jag hoppas det fortsätter. Jag tror mycket på Ruby Silas (V75-4) som har en vass speed och alltid är bra på hemmaplan. Flash Coger (V75-6) ligger jag lågt med. Han är mer för dom som ska vinna miljoner, säger Fredrik Persson.
- Jag hoppas på Alphabet Street (V75-2) som kanske kan överraska lite från ett perfekt springspår, säger Niklas Robertsson.
Så var det dags för straffläggning. Tre straffar vardera mot den svenske mästaren i målet.
De båda travtränarna har bytt om till Kalmar FF-kläder och fotbollsskor.
Niklas Robertsson verkar mest nervös och gnäller både på för hårda bollar och på skorna. Fredrik Persson är mer cool.
Inför den sista straffen står det 1-1.
Då visar Fredrik Persson V75-klass och dunkar upp bollen i Petter Wastås vänstra kryss.
Niklas Robertsson är besegrad och Petter Wastå överräcker förstapriset till Fredrik Persson - målvaktshandskarna som gav SM-guld.
- Du kan köra med dom på lördag.
- Vilken ära. Tack!

Lars-Ove Pettersson


Travtränarna Fredrik Persson och Niklas Robertsson testade Kalmar FF:s guldmålvakt Petter Wastå i en het straffsparksduell. Foto: Thomas Blomqvist
Petter Wastå har tittat på lördagens V75-omgång hemma i Kalmar. Så här ser hans spelförslag ut:
V75-1: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10
V75-2: 2 , 7, 12
V75-3: 4, 10
V75-4: 7 Ruby Silas
V75-5: 4, 9, 14
V75-6: 1, 2, 3, 5, 10, 11, 12
V75-7: 4 Strong Boy D.E.

Fotnot:
Dagens Rätt på fredagen i TV4 klockan 13.00 bjuder på ett reportage från Kalmar och mötet mellan guldmålvakten Petter Wastå och travtränarna Fredrik Persson och Niklas Robertsson. Bland annat avslöjar Wastå var han kommer att spela fotboll nästa säsong..


Torsdag 13 november

 

Sahara Dynamite blickar mot Europa
STOCKHOLM

I Sverige är han odiskutabel kulletta.
Snart får vi veta om han regerar även ute i Europa.
På onsdagen lekte Sahara Dynamite hem ett uttagningslopp till Europaderbyt.

Sahara Dynamite vann ohotad från ledningen. Foto: Lars Jakobsson.

Som treåring sopade Sahara Dynamite banan med sina kullkamrater i såväl Svenskt Travkriterium som Breeders' Crown. I år, som fyraåring, har han gjort detsamma i Svenskt Travderby och Breeders' Crown.
Nu kan han snart visa att han är bäst även ute i Europa.
När han på onsdagen tog säsongens tionde raka seger gjorde han det i ett uttagningslopp till Grand Prix de L'UET (Europaderbyt) och därmed är han klar för finalen i Milano 30 november.
Men ett litet orosmoln finns på himlen. Sahara Dynamite har inte uppträtt helt fläckfritt i sina senaste lopp.

Sahara Dynamite var inte så sugen på att käka upp segerbuketten.
Foto: Lars Jakobsson.

- Han hängde lite på högertömmen från start och det gjorde han senast också. Timo har kollat upp honom och han har lite problem i munnen. Men det är ingen stor sak och för övrigt kändes han bra, sa segerkusken Jorma Kontio om den Timo Nurmos-tränade hingsten.
Kvällens andra uttagningslopp till Grand Prix de L'UET vanns av fältets enda sto, Stig H Johansson-tränade Paper Moon. Hon gjorde en riktigt stark insats när hon via en mäktig långspurt klädde av grabbarna.
- Det är jättebra att kunna gå i tredjespår sista 700 meterna och plocka ner dem. Hon har gjort otroligt bra lopp mot de bästa i kullen hela säsongen och de svenska hästarna brukar klara sig bra i Europaderbyt också, sa Torbjörn Jansson, som skötte tömmarna.

Torbjörn Jansson. Foto: Lars Jakobsson.
Infatti November, Major Växus, Iceland och Evidence Ås grejade också varsin finalbiljett och vilka de får möta i finalen avgörs när de italienska uttagningsloppen körs i Milano på söndag.

Revansch för Herr Ratzeputz
Det var inte bara fokus på fyraåringarna under kvällen. Några av landets bästa treåringar äntrade också banan i Kriterie- respektive Oaksrevanschen.
I det förstnämnda levde Timo Nurmos Herr Ratzeputs, som slutade oplacerad i kriteriet i början av oktober, upp till loppets namn när han via en stark avslutning buntade ihop sina kullkamrater.
I Oaksrevanschen, som kördes utanför V64-kupongen, tog Lutfi Kolgjinis I'm A Beauty Face en mycket enkel seger tillsammans med Daniel Olsson. Firma Kolgjini/Olsson nöjde sig inte heller med det. Senare under kvällen räknade duon in en V64-seger med Joel Cortina.

Jim Fricks flyt fortsätter
Jim Frick kör i ett osedvanligt flyt för dagen och vinner till glada odds i parti och minut. För två veckor sedan ordnade han miljonutdelning på V64 när han vann med jätteskrällen Simb Frizz. Den gången gav hästen 78 gånger insatsen på vinnarspelet. När hästen på onsdagen återigen stod som vinnare efter ett V64-lopp var han visserligen mer påpassad av spelarna, men de vinnarspelare som valt att satsa på Jim Frick kunde ändå glädjas åt drygt tio gånger pengarna.

Jim Fricks flyt håller i sig. Nu vann han igen med skrällen Simb Frizz.
Foto: Lars Jakobsson.

- Det spelar ingen roll hur jag gör så blir det rätt. Men så har det varit i alla tider. Kör man i flyt fungerar det mesta, konstaterade en nöjd Frick, som efter ett lopp i rygg på ledaren hittat fritt spurtutrymme på upploppet.
De V64-spelare som lyckades pricka in ovan nämna vinnare, samt Kari Lähdekorpis Casander Boy (Björn Goop), kunde glädjas åt en sexrättsutdelning på 13 743 kronor.

Ola Johansson

Onsdag 12 november

V64 &  V75 hos Lena på Gran Canaria.
Du kan se V64 och V75 onsdagar och lördagar via ATG-live...


Lena på hugget med trav onsdagar & lördagar på Gran Canaria

Tisdag 11 november

Fyra segrar till Mikael Selin på Färjestad i går
Tre av dessa tog Christel Berntsson

Zanzibar Gill >>

Sörgårdens Filippa >>


Hamras Mums Mums >>

Den fjärde tränarsegern tog Johan L Sundgren med

Baron Flax >>

Målgångsbilder från gårdagens Färjestad

Lopp 1 Nr 1 Zanzibar Gill - Christel Berntsson >>


Lopp 2 Nr 7 Coat N.Tie - Åsa Lindberg >>


Lopp 3 Nr 2 Segei Hanover - Leif Witasp >>


Lopp 4 V5-1 Nr 12 Baron Flax - Johan L Sundgren >>


Lopp 5 V5-2 Nr 3 Sörgårdens Filippa - Christel Berntsson >>


Lopp 6 V5-3 Nr 3 Krempilen - Mikael J Andersson >>


Lopp 7 V5-4 Nr 1 Hamras Mums Mums - Christel Berntsson  >>


Lopp 8 V5-5 Nr 7 Smashing Suit - Björn Goop >>


Lopp 9 Nr 7 Rio De La Plata - Björn Goop >>


Lopp 10 Nr 11 Vidar Hope - Dagfinn Aarum >>

Måndag 10 november
I kväll trav - Färjestad

Christel Berntsson kväll med 3 segrar och fyra till stallet

V5-förslag

Hasse Nilsson kör kvällens V5-spik -
RESCUE

V5-1...1-2-5-7-10
V5-2...Alla 10 hästar
V5-3...2-3
V5-4...7 Rescue
V5-5...1-3-7
300 rader

 

Allsvenska körsvensligan
STOCKHOLM

Thomas Uhrberg är den enda som har klättrat på listan under veckan. Hans sju veckosegrar har fört upp honom från 14:e till tolfte plats.

1. Björn Goop Åby 328 241 177
2. Erik Adielsson Jägersro 250 170 137
3. Örjan Kihlström Solvalla 227 182 139
4. Åke Svanstedt Axevalla 223 169 129
5. Johnny Takter Jägersro 214 204 176
6. Ulf Ohlsson Bergsåker 191 158 120
7. Stefan Söderkvist Åby 142 105 123
8. Jorma Kontio Solvalla 136 135 113
9. Robert Bergh Bergsåker 131 71 66
10. Daniel Olsson Romme 109 85 82
11. Carl-Erik Lindblom Örebro 96 95 95
12. Thomas Uhrberg Jägersro 94 78 83
13. Lutfi Kolgjini Jägersro 92 58 40
14. Torbjörn Jansson Solvalla 88 108 102
15. Joakim Lövgren Jägersro 85 47 50


V64 &  V75 hos Lena på Gran Canaria.
Du kan se V64 och V75 onsdagar och lördagar via ATG-live...

Söndag 9 november

Stjärnorna lyste i höstdimman
GÄVLE

Den ene öppnade dörren mot Europa.
Den andre tog ett värdigt avsked från den stora scenen.
Sveriges två största travstjärnor Commander Crowe och Järvsöfaks motsvarade alla förväntningar när V75-miljonerna rullade på Gävletravet.

Peter Ingves var full av beundran sedan han styrt Commander Crowe till övertygande seger i Gävle Stora Pris. Foto: Maria Holmén
Commander Crowe gjorde slarvsylta av konkurrenterna i Gävle Stora Pris och frågan är om inte karriärens 25:e seger var den mest övertygande hittills. Trots en resa utvändigt värste motståndaren Jaded hade Peter Ingves kontroll på händelserna redan i slutsvängen och kunde mäta ut segermarginalen till en längd.
- Vad ska man säga, jag har inga ord, började Ingves innan han snabbt motbevisade sitt påstående:
- Han springer och är lite fumlig sådär, men framåt går det. Jag visste att det här skulle bli min position och att de säkert ville köra i ledningen med Jaded. Men som banan var idag tyckte jag nästan det var bättre att ligga i andraspår, det sög lite mindre kraft.

Commander Crowe kopplar grepp på upploppet i Gävle Stora Pris.
Foto: Maria Holmén

Ja, något sommarunderlag bjöds minsann inte för de fyrbenta. Det var rejält tungsprunget vilket gör Commander Crowes segertid på 1.13,3a/2 140 meter och avslutningen i 1.10-fart sista 800 än mer imponerande.
- Man börjar fatta lite grann själv att det här kan bära långt, konstaterade tränare Petri Puro som dessutom fick ett viktigt kvitto inför framtiden. Färden från Halmstad till Gävle var nämligen den nye svenske travkejsarens längsta i livet. För första gången tvingades han sova i ett främmande stall inför tävlingarna.
Det visade sig inte bekomma den coole valacken det minsta och gör att Puro kan höja blicken utanför Sveriges gränser. Nu ska nämligen hästen som tjusat den svenska travpubliken och vunnit 25 av 26 starter få erövra Europa.
- Om han startat hela året kanske det varit dags att vila nu. Men eftersom hästen var sjuk två månader under sommaren flyttade vi fram säsongen lite grann. Det finns ett par lopp i Frankrike i december som kan vara intressanta, jag tror han skulle passa på de långa banorna där, förklarade Puro.
Att få se Commander Crowe tävla mot den franska eliten på Vincennes vore mumma för varje travälskare. Även om han som valack inte får vara med i det största slaget Prix d'Amerique så borde en sådan utflykt ge svar på hur bra hästen egentligen är.
Peter Ingves gav sitt svar på just denna fråga i vinnarcirkeln:
- Han är väl bäst i hela världen, va...

Peter Ingves jublade efter segern med Commander Crowe. Foto: Maria Holmén

Två pinnar närmare rekordet
Bäst i hela världen har Järvsöfaks varit i snart ett decennium. Åtminstone i den lilla del där det existerar kallblodstravare, det vill säga Sverige, Norge och Finland.
Bland alla sina mängder av rekord finns det som V75:s segerrikaste häst. Nummer 45 i raden togs emellertid inte utan dramatik.
Från ett perfekt slagläge i andra par utvändigt försökte Jan-Olov Persson sätta full fart 700 meter från mål. Då svarade Järvsöfaks med att galoppera.
- Visst fick jag hjärtat i halsgropen. Han tog ett felsteg och ställde sig, sedan hoppade han en gång till innan han tog sig samman. När jag körde till igen tog jag det lite försiktigare och 400 meter från mål kändes det som vanligt igen, förklarade Jan-Olov Persson.
Som vanligt i Järvsöfaks fall är förstås att vara på väg mot seger och markförlusten på 10 meter visade sig inte spela det minsta roll. 14-åringen såg lika pigg ut som någonsin då han drog undan i vad som förmodligen var livets sista V75-start.
Persson har tidigare klart deklarerat att Alm Svartens segerrekord på 184 är Järvsöfaks sista mål i karriären. Och lyckades inte fenomenet med det "omöjliga" att ta in två pinnar på ett lopp denna lördag.

Järvsöfaks var lika överlägsen som vanligt trots att han slog på en galopp.
Foto: Maria Holmén

- Norrmännen har ju kommit fram till att Alm Svarten bara tog 183 segrar. Då har vi fyra kvar för att komma förbi och är hästen så frisk och fin som han känns för dagen så kan det nog gå vägen, funderade Persson.
Vad berodde då galoppen på? Kanske att Järvsöfaks i livets 206:e start för första gången tävlade barfota runt om. Tränaren själv hade mer skämtsam förklaring:
- Det måste vara orutin.

Ledningen - en mardrömsposition
Banan var som sagt krävande och det bevisades av att inte ett enda V75-lopp vanns från ledningen. En försmak kom i den inledande bronsfinalen där storfavoriten Steel Pepper fick bestämma farten till 1.18,5 första rundan, men ändå var chanslös att stå emot Teaser Elegance kvicka 700-metersrökare.
Utvändigt utan rygg gick bättre. Dit hittade Livi Barcelona och Tomas Johansson via ett halvvarv i tredjespår. Sättet hästen försvarade sig mot frenetiskt utmanande Global Investment sista halvvarvet förtjänade tapperhetsmedalj.

Livi Barcelona försvarade sig tappert mot utvändige Global Investment.
Foto: Maria Holmén


Teaser Elegance och Åke Svanstedt inledde omgången. Foto: Maria Holmén
Björn Goop fick ge sig i den duellen, men hade innan dess bokfört en dubbel. Med Senso Unico växlade han ner motståndarna från tredje par utvändigt medan Coktail Will bjöds en drömresa från spår elva.
Med över 125 miljoner kronor i V75-omsättning fanns det rekordhöga 63 miljoner att kriga om på sju rätt. 113 system fick dela på dessa och framförallt var det några andelsspel hos ATG-ombud som utmärkte sig.
Nya Gotteboa i Kållekärr fick 2,1 miljoner att dela ut bland sina kunder medan Hemköp i Veddinge tog drygt hälften.
Att utdelningen blev så pass hög kunde de tacka Jim Frick för som satte dit 50-oddsaren Carambole P. efter en snygg styrning.

Jim Frick satte dit omgångens stora skräll Carambole P. Foto: Maria Holmén
Publiksiffran 4 699 personer var också ett bevis på att det finns intresse att se våra största travstjärnor på plats även en dimmig novemberdag. Många uppskattade också Gävletravets nybyggda defileringsvolt som på galoppvis ger möjlighet att inspektera de tävlande på nära håll.


Robin JohanssonLördag 8 november

En tur att hämta V75-tipset vid Kek's stall...

Fölet efter Highlight Queen - Ganymede är nu 6 mån

Denna lördag ett 50-tal som ser V75 hos Lena på Gran Canaria.
Du kan se V64 och V75 onsdagar och lördagar via ATG-live...

Fredag 7 november

Dags att mata fåglarna inför vintern

En hackspett i en telefonstolpe

Torsdag 6 november

Lennartssons treåringar imponerade på V64
STOCKHOLM

Två treåriga talanger.
Två segrar.
Per Lennartsson var kvällens V64-kusk på Solvalla.


Ett år efter flytten till ny gård har det lossnat rejält för Per Lennartsson.
Solvallatränaren hade med sig två talangfulla treåringar till V64-tävlingarna och det blev två imponerande segrar.
Rakas dominerade V64-2 från ledningen och in på upploppet lämnade hingsten konkurrenterna och vann med drygt 20 meter.

Rakas och Per Lennartsson vinner V64-2. Foto: Lars Jakobsson
- Jag trodde inte att han skulle vara så här startsnabb. Han har gjort allting rätt förutom att han inte sköter sig i voltstart, kommenterade Per Lennartsson.
River Village satt långt bak men flög fram längst ut i banan när hon växlade ner hela fältet i V64-4.
- Avslutningen var lika bra som senast, men det kändes långt fram varvet kvar, sa Per Lennartsson.

"Fantastisk amatörhäst"
En häst som är lätt att tycka om är hedershästen Regent Royal. Åttaåringen gjorde sin 115:e start i livet och det räckte att han plockade fram löpskallen sista halvvarvet för att han skulle avgöra trekilometersloppet, V64-3, tillsammans med Ulf Ohlsson.

Regent Royal och Ulf Ohlsson vinner V64-3. Foto: Lars Jakobsson
Amatörtränaren Lage Berglund har fött upp och tränar sin stjärna själv och hittills har valacken tjänat närmare 3,3 miljoner kronor.
- Det är en helt fantastisk amatörhäst att ha. Han är speciell både i träning och i loppen. Det är som att han somnar in och tappar koncentrationen. Men jag brukar säga till dem som kör att bara de tar honom till upploppet så löser han det själv, sa Skellefteå-amatören.

Hennessy Vint imponerade
En annan häst som imponerade var Hennessy Vint som klev fram utvändigt om ledaren varvet kvar i V64-5 och sedan var han bara starkast till slut i händerna på Stefan Söderqvist.

Hennesy Vint och Stefan Söderqvist kopplar greppet i V64-5.
Foto: Lars Jakobsson

Jan Hellstedt är tränaren som fått skick på sexåringen som ser oerhört stark ut i sin klass för dagen.
Björn Goop hade flera finns chanser inom V64-spelet men fick nöja sig med en seger sedan han dominerat V64-1 i ledningen med favoriten Don Ariel.

Don Ariel och Björn Goop vinner V64-1. Foto: Lars Jakobsson
Samma taktik använde Thomas Uhrberg i V64-6 när han ledde från start till mål med favoriten Somvictor.
Drygt 1 000 system klarade sex rätt på V64 och belönades med drygt 5 000 kronor vardera.

Lars-Ove Pettersson

 

Onsdag 5 november

Inbjuden till förhandsvisning nya Golfen

Spelat monopol med barnbarn

       Pressmeddelade 2008-11-05

 Statens syn på trav och galopp leder till kris

 Staten vill inte förbättra villkoren för trav- och galoppsportens 10 000-tals intressenter i det avtal som skall börja gälla under 2009. Trots kraftigt minskande hästantal och allt färre aktiva under 2000-talet till följd av statens tidigare hantering av sporten, driver staten i de pågående förhandlingarna istället linjen att öka avgifterna och föreslår att travbanor läggs ned!

 – Konsekvenserna av statens syn på trav- och galoppsporten innebär fortsatt nedgång, färre hästar, neddragningar av tävlingar och att jobb försvinner. Vi måste få rimliga villkor och sätta in åtgärder nu för att undvika en allvarlig kris som annars blir oundviklig om några år, säger STC:s ordförande Patrik Sandin som leder förhandlingsdelegationen.

 Sveriges totalisatorskatt är ungefär tre gånger högre än nivån i övriga Norden. Totalisatorskatten är baserad på att sportens spelbolag ATG i avtalet med staten ges ensamrätt på spel på hästar i Sverige. Det har inte staten kunnat uppfylla. Utländska internetspelbolag, som staten säger är olagliga, betalar varken skatt i Sverige eller något för att finansiera hästsporten. Följden har blivit att ATGs konkurrenskraft allvarligt urholkats och sportens aktiva dräneras på pengar.

 – Utvecklingen strider med de överenskommelser som finns: staten skall genom ATG ta ansvar för att säkerställa en långsiktig positiv utveckling för trav- och galoppsporten i Sverige. Folk orkar inte hålla på hur länge som helst och de tvingas sluta hur mycket de än älskar sina hästar och sin sport. Vi har på några år tappat    22 % av våra amatörtränare runt om i landet och hästbasen för tävling har gått ned med 17 %. Samtidigt har statens andel av spelet ökat med 18 %. Det här är inte rimligt, säger Patrik Sandin.

 Ungefär samma negativa utveckling redovisas av svensk galopp.

 – Antalet födda föl har minskat med 26 procent inom galoppen och hästar i träning visar också en tydlig negativ utveckling. Jag har svårt att se logiken varför staten i detta svåra läge vill ge oss ytterligare sämre förutsättningar när vår del av hästnäringen tvärtom behöver stimulans, säger Svensk Galopps ordförande Benny Carlsson.

 I avtalsdiskussionerna har trav- och galoppsporten begärt att ATG skall få samma konkurrensmöjligheter som de utländska spelbolagen. Staten har dock avvisat tanken att skapa konkurrensneutralitet. Det innebär att trav- och galoppsporten fortsätter att leva i den märkliga situation där ATG verkar under svensk restriktiv och skattetung spellagstiftning och konkurrerar på den svenska marknaden med en rad bolag som har avsevärt bättre förutsättningar.

 – Det fanns positiva förväntningar från många inom hästsporten inför årets avtalsdiskussioner. Dessvärre tvingas vi konstatera att staten och sporten idag står väldigt långt ifrån varandra. Statens hållning är att inte ens diskutera skattefrågan med oss. Tvärtom vill de öka våra avgifter och föreslår att vi kan minska våra kostnader genom att lägga ned travbanor. Så är situationen och med den informationen kommer trav- och galoppsporten nu diskutera hur vi skall hantera samtalen med staten fortsättningsvis.

 Kontakt med trav- och galoppsportens förhandlingsdelegation:

Patrik Sandin, STC:s ordförande tel. 070 – 261 42 27

Benny Carlsson, SG:s ordförande tel. 070 – 540 51 00

**************************************************************

Nu har högsäsongen börjat hos Lena på Gran Canaria.
Du kan se V64 och V75 onsdagar och lördagar via ATG-live...
Fullsatt i kväll hos Lenas IT-Café när V64-Solvalla visas.....

Tisdag 4 november

Satsade tre kronor - tog hela potten
STOCKHOLM

Ett system tog hela V5-potten på 321 254 kronor på Färjestad på måndagskvällen.
Hur mycket det kostade?
Tre kronor!


Efter en skrällrik inledning var det Mats Karlsson och Ejas Fighter som såg till att samtliga V5-kronor hamnade hos en person. Och denne någon - som lämnat in sitt system på ATG-konto - hade sällsynt klart för sig.
Det vinnande systemet var nämligen på futtiga tre rader. En i sanning remarkabel bedrift av spelaren som alltså belönades hundratusenfalt.


Robin Johansson

Målgångsbilder från gårdagens på Färjestad

Lopp 1 Nr 8 Red Fast - Erik Berglöf >>

Lopp 2 Nr 5 Torun Palema - Carl-Erik Lindblom >>


Lopp 3 Nr 4 Batch Launcher - Björn Goop >>


Lopp 4 V5-1 Nr 11 Robin Lock - Erik Berglöf >>

Lopp 5 V5-2 Nr 5 Mystic Rose - Rebecca Arnerlöf >>


Lopp 6 V5-3 Nr 9 Hugo Lock - Carl-Erik Lindblom >>


Lopp 7 V5-4 Nr 4 Monsiur Portos - Erik Berglöf >>


Lopp 8 V5-5 Nr 5 Ejas Fighter - Mats Karlsson >>


Lopp 9 Nr 13 Thulingtrollet - Erik Berglöf >>


Lopp 10 Nr 3 Annelly - Stig Sjögren >>

Måndag 3 november
I kväll trav - Färjestad
V5-förslag

Vikens Player - Björn Goop

V5-1...2-5-12
V5-2...2-3-5-9-10
V5-3...1-2-6-10-11-12-14
V5-4...6-8
V5-5...9 Vikens Player
210 rader

Allsvenska körsvensligan

Siffror till och med 2 november

1. Björn Goop Åby 320 232 172
2. Erik Adielsson Jägersro 248 163 132
3. Örjan Kihlström Solvalla 223 178 137
4. Åke Svanstedt Axevalla 222 169 129
5. Johnny Takter Jägersro 214 204 176
6. Ulf Ohlsson Bergsåker 189 153 120
7. Stefan Söderkvist Åby 137 100 119
8. Jorma Kontio Solvalla 135 132 107
9. Robert Bergh Bergsåker 130 70 65
10. Daniel Olsson Romme 108 83 78
11. Carl-Erik Lindblom Örebro 92 93 89
12. Lutfi Kolgjini Jägersro 89 56 40
13. Torbjörn Jansson Solvalla 88 108 101
14. Thomas Uhrberg Jägersro 87 73 80
15. Joakim Lövgren Jägersro 85 45 48

 

 

Söndag 2 november

Stig H och Nurmos Breeders' Crown-kungar
ESKILSTUNA

Stig H Johansson och Timo Nurmos såg till att Solvalla-dominansen var total i lördagens Breeders' Crown-finaler i Eskilstuna.
De delade broderligt och räknade in två segrar vardera.

Stig H Johansson och Timo Nurmos räknade in två segrar var i lördagens Breeders' Crown-finaler på Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna. Foto: Lars Jakobsson.

Mest imponerade Timo Nurmos treåring Yield Boko.
- Han har allt den här hästen, berömde tränaren.


Yield Boko missade treåringarnas största uppgift för året, Svenst Travkriterium, när Björn Goop i uttagningsloppet gjorde ett felval och satte sig fast invändigt.
I säsongens sista årgångslopp, Breeders' Crown-finalen för treåriga hingstar och valacker, tog Yield Boko och Björn Goop gruvlig revansch.

Yield Boko stod i en klass för sig. Foto: Lars Jakobsson.

- Det klart att det känns lite som en revansch, men framförallt är det skönt att få chansen igen, att ha så bra kunder, sa en nöjd Goop.

Timo Nurmos och Björn Goop. Foto: Lars Jakobsson.

Kunden i det här fallet är Yield Bokos tränare Timo Nurmos. Även han var av förklarliga skäl mycket nöjd efter att Yield Boko bombat hem finalen från ledningen.
- Det här är en häst med otroligt bra kapacitet, fin löpskalle, fin exteriör och så är han väldigt cool. Han har allt! hyllade Nurmos, som tidigare under dagen sett sin Sahara Dynamite köras till seger av Jorma Kontio i finalen för fyraåriga hingstar och valacker.
Men för dunderfavoriten Sahara Dynamite blev inte alls segern lika enkel.
Han kunde inte svara ut stallkamraten Carmel från start men blev välvilligt släppt till ledningen av densamme i utgång av första sväng. Sedan fick han bestämma tempot som han ville och i sista sväng såg han ut att gå mot en enkel seger.

Sahara Dynamite i segerdefilering. Foto: Lars Jakobsson.

Men då kom Boden-hästen Clear Sign farande i tredjespår och sista hundra meterna blev det en ursinnig fight mellan de båda fyraåringarna.
- Det här var det värsta hittills. Fy fan vad dåligt jag mådde! 100 kvar var jag helt övertygad att han var slagen men det här är "Dynamiten", han vägrar att förlora, sa den tagne delägaren Pierre Nahlén efter att Sahara Dynamite hållit nosen först ända till linjen.
Som grädde på moset kunde Timo Nurmos också räkna in Carmel till tredjeplatsen bakom Sahara Dynamite och Finest Kemp till fjärdeplatsen i de fyraåriga stonas final. Totalt sprang stallets fem finalister in 1 662 500 kronor.
- Det ska jag fira med att åka hem, sätta på bastun och ta en joggingrunda, sa atleten Nurmos innan han lämnade stallbacken.

Dubbelt upp även för Stig H
Stig H Johansson ville inte vara sämre än sin Solvalla-kollega utan tog också han hem två Breeders'Crown-finaler. Först ut var Caddie Dream, vars säsong inleddes med sjukdom och nu avslutades med succé, när hon via en ruggig spurt från tredje par invändigt i Breeders' Crown-finalen för treåriga ston fångade in storfavoriten Annicka precis på mållinjen.
- Jag är egentligen inte förvånad utan tycker att hon har varit bra hela tiden, även om hon var sjuk ett tag i våras och blev efter lite av den anledningen. Det är en riktigt fin häst, berömde tränaren Stig H Johansson, vars Bobtail sedan, från positionen utvändigt om ledaren, infriade förväntningarna i de fyraåriga stonas Breeders' Crown-final. Det satt emellertid hårt åt för det klassiga stoet och det var med liten marginal som hon, väl understödd av Erik Adielsson, höll vasst spurtande Victoria Sisu ifrån sig.

Bobtail tillsammans med Stig H och Erik Adielsson.
Foto: Lars Jakobsson.

- Det har varit en lång säsong och hon har varit bättre vid några tillfällen, men det är stark att kunna vinna när man kanske inte är helt på topp. Hon är en "tanks", stor, stark och tuff, sa Stig H, som också kunde glädjas åt att hans andra häst i loppet, Paper Moon, spurtade in som trea.
- Hon gör det bra precis varenda gång. Hon var trea i Stochampionatet och nu trea här. Jag tror att hon har varit med och placerat sig i i stort sett varenda årgångsfinal. Det är starkt gjort.
I och med att Knockout Rose och Balett Amok dessutom kom in som tvåa respektive fyra i sina finaler sprang Stig H Johanssons sex finalister totalt in 2 012 500 kronor.

Plåster på såren för Hultman
Båda Stefan Hultmans Breeders' Crown-hopp Maharajah och Lie Detector fick på grund av sjukdom stanna hemma i stallet.
Men Hultman fick plåster på såren när hans Jaded tog en mycket enkel seger i gulddivisionen. Örjan Kihlström kunde köra till ledningen efter 500 meter och därmed var loppet över.

Jaded stod i en klass för sig i gulddivisionen.
Foto: Lars Jakobsson.

- Han mötte inte de värsta i dag men han var inte tom i mål heller, sa Kihlström.

Jades och Örjan Kihlström. Foto: Lars Jakobsson.

I silverdivisionen körde Björn Goop pappa Olles Global Investment till seger och bronsdivisionen vanns av Tom Raider och Stefan Persson.
Den favoritbetonade raden gjorde att utdelningen på sju rätt stannade på låga 149 kronor och att både fem- och sexrättspotten går vidare till nästa veckas V75-omgång i Gävle. Där kan en ensam vinnare med sju rätt bli 55 miljoner kronor rikare.

Ola Johansson

 Lördag 1 november

Nu har högsäsongen börjat hos Lena på Gran Canaria.
Du kan se V64 och V75 onsdagar och lördagar via ATG-live...Denna lördag är det 50 st som deltar i V75-spelet