Välkommen 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller att beställa bilder eller vinnartavla.
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542 - 054-860966Foto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Måndag 30  juni
Målgångsbilder från gårdagens Åmål längre ner på sidan

Franska segertåget i Norden fortsätter
STAVANGER

Han brukar slinka loss från ledarryggen spurta ner snopna konkurrenter.
I Forus Open visade L'Amiral Mauzun en ny egenskap.
Han krossade motståndet på råstyrka tillsammans med omöjlige Jean Michel Bazire.


Franska stjärnkusken Jean Michel Bazire fortsätter att dominera de Nordiska storloppen. Den här gången blev det seger i Forus Open tillsammans med L'Amiral Mauzun. Foto: Claes Kärrstrand.
Skyttekungen Gary Lineker ska en gång ha sagt något i stil med: "Fotboll är en sport där 22 man jagar en boll i 90 minuter och sedan vinner Tyskland."
Det är lätt att föra över talesättet till storlopp inom travet och byta land till Frankrike, eller varför inte bara Jean Michel Bazire.
Samtliga Grand Circuit-lopp i Norden under försommaren har vunnits av hästar tränade i Sydeuropa. De har alla avgjorts under bästa tänkbara förhållanden med strålande sol och värme.
På Forus blev det nya förutsättningar. Regnskurar, snålblåst och blott tio grader i luften var menyn från Stavanger på Norges sydvästkust.
Men det slutade som det brukar göra.
Med Marseljäsen dånande ur högtalarna och en skrattande Bazire i vinnarcirkeln.

Full fart hela vägen
Loppet fick annars en oväntad inledning. Steinlager slungade sig i galopp bakom bilen och istället var loppets andre "gamling" Digger Crown snabbast. Erik Adielsson släppte ledningen till Scarlets Aino och Hans-Owe Sundberg. Överraskande var också att det var dessa båda som tvingade L'Amiral Mauzun att putsa banrekordet för att vinna.
Hans-Owe Sundberg borrade ner sig och lät sin häst göra det han trivs bäst med, dra på för fullt.

I Forus Open visade L'Amiral Mauzun en ny egenskap. Han krossade motståndet på råstyrka tillsammans med omöjlige Jean Michel Bazire. Foto: Claes Kärrstrand
Kilometern klockades till våldsamma 1.10,1. Digger Crown veks ut på upploppet när Going Kronos kroknade i andra ytter och dessa två stred på varsin sida om L'Amiral Mauzun upploppet ner. De sista stegen visade sig återigen den franska styrkan avgörande.
- L'Amiral Mauzun visade igen vilken extraordinär häst han är. Han är fantastiskt bra på att springa i svängarna och det är inte många som slår honom på platta banor, konstaterade Bazire som under loppet inte såg speciellt nöjd ut med den röde kusken som gasade undan på insidan.

Vänner efter loppet
När han sprang ihop med Hans-Owe Sundberg på stallbacken en kvart efter målgång var det emellertid med ett stort leende som nästan höll på att tippa cigaretten ur mungipan.
- Förstår du varför jag inte släppte nu, frågade Sundberg.
- Ja, ja, vi är vänner. Vi ska inte köra ihjäl varandra, svarade Bazire och drog pekfingret över halsen samtidigt som han skakade på huvudet.
Och även om han bara var ett huvud från segerchecken på en miljon norska kronor var det en nöjd Sundberg som lämnade Forus.
- Det är klart att jag fick upp segerförhoppningar i stridens hetta. Men även om vi fick stryk känns det riktigt bra. Trots att han vann Sweden Cup känns det här som ett genombrott. När han får gå i ledningen och dra på i sin egen fart som i dag är han en riktig krigare.
Överbetyg blir det naturligtvis även åt Digger Crown. Elvaåringen verkar outslitlig och var inte stort slagen som trea.

Going Kronos svek
Däremot floppade Going Kronos rejält. När han för första gången bjöds en riktig smörresa mot världseliten var han slagen redan 400 kvar.
- Jag utgår från att det var en infektion som satte ner honom. Han står i samma stall som Micro Mesh och Lou Kronos som båda underpresterade i går. Det är det första dåliga lopp Going gör så jag kan inte vara besviken på honom, förklarade Lutfi Kolgjini.
Steinlager verkar drabbas av prestationsångest när han ska visa upp sig i det land han fortfarande är så älskad. Precis som i Oslo GP blev det startgalopp och ett besviket sorl genom publiken.
- Han blev för taggad. Vi kom upp sent till vingen och när de andra kuskarna smackade på sina hästar blev det för mycket. Sedan gick han en jättebra upphämtning utan att vara tom över mål, förklarade Björn Goop.
Segertiden för L'Amiral Mauzun blev 1.10,5/1 600 meter, en putsning av Face of Speeds banrekord med en tiondel. Inklusive segrarna i Oslo Grand Prix och Kymi GP innebär det att han kopplat ett stort grepp om Grand Circuit-serien.
Och 6 000 i publiken fick bevittna att Jean Michel Bazire nu fört sitt segertåg även över de norska fjällen.

Robin Johansson

Miljonköpet tvåa i svenska debuten
STAVANGER

Ingen succé.
Miljonköpet Milord de Melleray lyckades inte motsvara förväntningarna i sin första start som svensk.
Världsrekordhållaren fick ge sig mot danske Kvick Dalimo i Forus Maraton.


Miljonköpet Milord de Melleray och Björn Goop fick nöja sig med andrapriset bakom Kvick Dalimo och Jeppe Juel i Fotus Maraton. Foto: Claes Kärrstrand
Franske Milord de Melleray presenterade sig för den svenska travpubliken under elitloppshelgen förra året då han krossade motståndet och även världsrekordet i Harper Hanovers lopp 1.13,4/3 180 meter. Även om hästen inte lyckades försvara sin titel i år var köpet av åttaåringen för ett par veckor sedan synnerligen spektakulärt. Bakom det stod tränaren Lähdekorpi och storhästägaren Reima Kuisla. Det ryktas om en prislapp runt två miljoner kronor, väldigt mycket med tanke på hästens ålder och att han som valack saknar avelsvärde.
Pengarna skall tjänas tillbaka på tävlingsbanan, men det blev ingen succé i debuten i ny regi.

Ledaren vägrade ge sig
Efter en sedvanligt slö inledning fick storfavoriten kontakt med fältet efter ett varv. Kilometern från mål landade han utanpå ledaren Kvick Dalimo som fram till dess fått moderera farten efter behag. Och där slutade avancemanget. Jeppe Juels sexåring vägrade ge vika och höll sin längd ända in i mål medan Milord de Melleray fick nöja sig med andrapriset på drygt 175 000 kronor. Segertiden blev 1.16,3/2 990 meter medan Milord noterade 1.14,9 från 60 meters tillägg.
- Det var en fin häst att köra, inte krånglig på något vis. Och jag tycker han gjorde ett riktigt bra lopp. Det gick alldeles för långsamt första två varven för att passa oss, kommenterade Björn Goop.

Robin Johansson

Söndag 29  juni
I dag (17.20) trav - Åmål

Lennart Lundgren kör Nicke Boy som kan leda till final i Amatör-SM
Nyckelhästar på V5 & V3 ?

V5-1 Onassis Kemp - Erik Berglöf

V5-4 Mr Pearsall - Erik Berglöf

V3-3- Easy Music - Karl-Erik Kihlman
V5-förslag gällande Åmål i dag

V5-1...7 Onassis Kemp
V5-2..2-3-4-5-6-11
V5-3..1-5
V5-4...1-5-7
V5-5..2-4-5-6-7-10
216 raderHans Lundbergs till Amatör-SM efter segern med C J Jepsons Ino

Kommundeltagarna

Robert Svensson från Mellerud utvändigt om Kjell Eriksson varvet kvar.

Kjell Eriksson med hjälpkusk Glenn H Persson segrade i Kommunloppet

Bengtfors

Dals-Ed

Färgelanda

Säffle

Årjäng

Åmål

Mellerud
 


Målgångsbilder


Lopp 1 Nr 5 Dundee L.O.B. - Leif Borg>>>>Lopp 2 Nr 10 Miss Cruella - Ola Hallerstedt>>>


Lopp 3 V5-1 Nr 7 Onassis Kemp - Erik Berglöf>>>>


Lopp 4 V5-2 Nr 2 Inchmurrin - Stefan Söderkvist>>>>


Lopp 5 V5-3 Nr 14 Bravo Eldona - Hans Jörgen Eggen>>>


Lopp 6 V5-4 Nr 2 Blaclberry - Valley -  Magnus Jakobsson>>>


Lopp 7 V5-5 Nr 5 Ino - Hans Lundberg>>>


Lopp 8 Nr 7 Gustav Car - Anders Christiansson>>>


Lopp 9 Nr 8 Gidinho - Dagfinn Aarum>>>


Lopp 10 Nr 9 Quality Trotter - Mikael J Andersson>>>

Lördag 28  juni

Glädjetårar när ny travstjärna föddes
SUNDSVALL

M-A-H-A-R-A-J-A-H.
Trav-Sverige fick se en ny stjärna födas i E3-finalen på Bergsåker.
Treåringens uppvisning fick både tränaren Stefan Hultman och kusken Örjan Kihlström att gråta glädjetårar i vinnarcirkeln.


Maharajahs uppvisning fick både tränaren Stefan Hultman och kusken Örjan Kihlström att gråta glädjetårar i vinnarcirkeln. Foto: Maria Holmén
Aldrig har Chesney Hawkes hitlåt "The One And Only" passat bättre än när de 4 396 på plats på Bergsåker tog emot Sveriges nya travstjärna Maharajah i segerdefileringen efter uppvisningen i finalen av E3 Öppen klass (V75-6).
Den treårige hingsten är något alldeles, alldeles extra.
Med en extrem utstrålning är det en häst som berör och lördagens uppvisning beskrivs kanske bäst av kusken Örjan Kihlström.
- Han är grym!
Det är sällan Örjan Kihlström visar känslor efter sina tusentals segrar. Men på Bergsåker brast det för den annars så coole 46-åringen.

Maharajah - Trav-Sverige fick se en ny stjärna födas i E3-finalen på Bergsåker. Foto: Maria Holmén

"En ny From Above"
Rakt in i tv-kamerorna kom tårarna och stjärnkusken hade svårt att finna ord. När han lugnat sig lite kunde han i alla fall förmedla följande betyg på Maharajah.
- Jag har kört många bra, men den här är något extra. Ingen normal häst klarar ett sådant här lopp. Han har en otrolig inställning och enorm styrka. Han har en sådant uppträdande att man blir matt.
Att Stefan Hultman visar känslor efter storlopp är mer vanligt och han var också tagen efter den imponerande segern. Men sprucken röst och glädjetårarna rullande nedför kinderna ville Solvallatränaren krama hela världen.
- Det är allas dröm att få fram en sådan här stjärna. Jag trodde aldrig, aldrig att jag skulle få en ny From Above..., men den här är in-i-helvete bra. Får han vara frisk kan han gå hur långt som helst.
Stora ord - inte minst med tanke på att From Above vann trippeln; Svenskt Trav-Kriterium, Svenskt Trav-Derby och Elitloppet som tre- fyra- och femåring.

Miljonär efter sex starter
Själva E3-finalen avgjorde Maharajah från femte utvändigt och attack i tredjespår direkt in på slutvarvet. Trots att han fick mothugg och tvingades gå i spåren i ett halvvarv innan han kom ner utvändigt ledaren Micro Mesh så avgjorde han på bara några steg in på upploppet. Finska Boulder Classico höll farten bäst av övriga och blev tvåa, medan Micro Mesh slutade trea.
Maharajah tjänade 800 000 kronor och därmed blev han miljonär efter blott sex starter i livet. Segertiden blev utmärkta 1.13,6/2140 meter.

Triton Sund bättre än någonsin
Firma Hultman/Kihlström vann även lördagens andra storlopp, gulddivisionens final (V75-3) med 300 000 kronor till vinnaren. Loppet blev en ren styrkeuppvisning av Triton Sund som helt enkelt krossade motståndet. Kusken Örjan Kihlström avancerade från fjärde utvändigt redan 1 400 meter från mål, men blev utsvarad och hängande i tredjespår i 600 meter innan han kom ner en kort stund i andra par utvändigt. Men nästan omgående valde Örjan Kihlström att attackera igen. Triton Sund såg mäktig ut och Conny Nobell i spets blev ett lätt byte och sista halvvarvet blev rena defileringen för den sjuåringe hingsten som kanske gjorde sitt bästa lopp någonsin.
- Det är svårt att vinna så lätt med en sådan löpning. Jag vet inte om det var hans bästa lopp, men han var fantasiskt bra i alla fall, konstaterade segerkusken.
Betydligt enklare blev det för Örjan Kihlström i klass III-finalen (V75-4) där han fått låna Scarlet Knight-kopian Iceland av Stefan "Tarzan" Melander. Iceland tog tidigt hand om kommandot i spets och sedan var fyraåringen aldrig hotad.
- Tarzan sa att om jag bara inte trasslar in mig i tömmarna eller ramlar av så var det klart, skämtade Örjan Kihlström som var dagens kusk på Bergsåker.

Ytterligare spetssegrar
Samma taktik använde hemmakusken Ulf Ohlsson bakom Dandie Palema (tränas av Mats Bucht) i klass II-finalen (V75-5). Dandie Palema kunde inte ta ledningen av egen kraft, men fick den gratis efter knappt 400 meter när Domino Eson galopperade.
- Det var lite turligt för oss, konstaterade Ulf Ohlsson.
Även Turnaround vann från spets sedan Lutfi Kolgjini kört offensivt och tagit hand om ledningen efter 600 meter i silverdivisionens final (V75-7).

Dubbel för Adielsson
I finalen av bronsdivisionen (V75-1) visade både Hoof Beats och Erik Adielsson vinnarskalle när ekipaget avgjorde den tunga vägen utvändigt om ledaren sista varvet.
- Han fick verkligen ge allt, kommenterade Erik Adielsson.
Hans Adielsson tränar segermaskinen som tog årets åttonde seger.
- Pappa är hemma och sitter säkert med dubbla skärmar, Vinnare och ATG Live, och en tvåa bananlikör..., fortsatte segerkusken.
Erik Adielsson hade marginalerna med sig även i klass I-finalen (V75-2) där det blev knapp seger tillsammans med fyraårige talangen Bonus Käll (tränas av Stig H Johansson).
- Det här är en ruggigt skön individ. Han har en enastående inställning till sitt jobb och han gör allting rätt, berömde Erik Adielsson.

Jackpot i Halmstad
Många V75-spelarare lyckades pricka in sju rätt och utdelningen blev 699 kronor till 26 365 vinnare. Sex rätt gav 14 kronor medan femrättspotten går vidare till en jackpot med 39 miljoner till en eventuell ensam vinnare nästa helg i Halmstad.

Lars-Ove Pettersson

Revansch för Lord Capar
SUNDSVALL

Tidigare kulldominanten Lord Capar galopperade bort sig som favorit i kvalet till miljonloppet E3.
På fredagen fick treåringen revansch i E3 Consolation.


Lord Capar var ensam på målfotot i E3 Consolation. Foto: Maria Holmén
Åke Svanstedt skötte tömmarna bakom jättelöftet för första gången och han var imponerad sedan Lord Capar lekt med motståndet.
Segern blev mycket enkel trots att Lord Capar fick göra allt grovjobb själv utvändigt om ledande King Of Flying.
- En fantastisk häst. Man känner inte farten när man kör honom. Han känns bättre att köra än han ser ut från sidan. När man kör honom är det en helt annan häst och det kändes som vi skulle vinna hela tiden, sa Axevallakusken.
Lord Capar tjänade 100 000 kronor och därmed har treåringen, som tränas av 77-årige Romme-amatören "Plåt-Sven" Andersson, tjänat drygt 2,4 miljoner kronor.

77-årige travamatören "Plåt-Sven" Andersson var förstås nöjd med sin Lord Capar efter segern i E3 Consolation. Foto: Maria Holmén

Svanstedts nya racer
SUNDSVALL

Åke Svanstedt var fredagens kung på Bergsåker.
Konkurrenterna såg ut att stå still när han växlade tempo med sin nya racer Mystical Ann.


Konkurrenterna såg ut att stå still när Mystical Ann växlade tempo. Åke Svanstedts nya racer imponerade i E3-finalen för ston. Foto: Maria Holmén
Stofinalen av E3 var kvällens höjdpunkt på Bergsåker och det blev en imponerande uppvisning av favoriten Mystical Ann inför 2 648 åskådare på plats.
Åke Svanstedt hade inga problem att försvara innerspåret och kunde även avfärda attackerna från Lutfi Kolgjinis duo I´m A Billion Face och Innocent Face under vägen.
In på upploppet försvann det treåriga stoet på lätta hovar efter en riktigt vass avslutning före Innocent Face och Calamara Donna.
- Hon gick 1.12 sista tusen och ännu fortare sista 300, det är mycket bra gjort, sa tränaren och kusken Åke Svanstedt.
Mystical Ann visade tidigt talang och vann direkt i debuten som tvååring. Hon utmanade även hingstarna i Svensk Uppfödningslöpning men fick nöja sig med andrapriset bakom Micro Mesh.
Fredagens seger var årets tredje på lika många starter och det var inte konstigt att Åke Svanstedt sken som solen, som samtidigt visade sig på sin bästa sida över hans gamla hemmabana.
- Det är klart, jag är jättenöjd.

Åke Svanstedt var fredagens kung på Bergsåker. Foto: Maria Holmén
Vad är det som gör Mystical Ann så bra?
- Hon har allt så klart, annars blir de inte så här bra.
Segern var värd 600 000 kronor och det innebar att Mystical Ann samtidigt blev miljonär. På tio starter har talangen tjänat 1 090 000 kronor via bland annat sex segrar och tre andraplatser.

Lars-Ove Pettersson

 

Fredag 27  juni


Ny "sommardag" med sol utan värme..
Blommor grön gräsmatta, blåbär och smultron på tomten...häärligt att bo på landet

28 dagar gammalt föl e. Ganymede - Highlight Queen

Vy från Ängtorpsvägen, hem från stallet = ca 500m

 

Torsdag 26  juni

Himmel och helvete för Stefan Persson
STOCKHOLM

Först brände han med obesegrade Bring Me Back.
Sedan vann han på topptid med Trustworthy Ås.
Det var en svängig onsdag för Stefan Persson.


Trustworthy Ås fick Stefan Persson på glatt humör igen efter att han bränt med favoriten Bring Me Luck. Foto: Maria Holmén.
Trustworthy Ås har gett sin tränare Kari Lähdekorpi mycket huvudbry. Men nu tycks han ha hittat rätt. Trustworthy Ås tog hand om ledningen i första sväng och därefter släpptes ingen över bron. Fyraåringen gick ifrån till en överlägsen seger och i mål stannade klockorna på mycket fina kilometertiden 1.11,8a/1 640 meter.
- Vilken häst! Det är nog inte så jättemånga fyraåringar som gör om den här insatsen. Det var gott om kräm kvar i mål och jag är mycket imponerad av honom, sa Stefan Persson.
Lika glad var inte Halmstadtränaren efter att amerikaimporten Bring Me Back, som han själv deläger, gått på pumpen för första gången i karriären. Efter fem raka segrar fick den favoritspelade treåringen nöja sig med tredjeplatsen i Malabar Circle Ås lopp.
- Han presterade inte alls vad jag förväntade mig av honom. Hästen får inte luft ordentligt och vi måste ordna det innan han startar igen.
Segern gick istället till Roger Walmanns Loredan As som för lärlingen Johan Untersteiner höll undan från ledningen.

V75-komet tillbaka
Meadow Zoot gick fram som en slåttermaskin på V75 i fjol. Fem raka segrar blev det i travets elitserie innan en galopp stoppade hans framfart när V75 i april gästade hemmabanan Gävle. I starten efter blev det också galopp och det gav tränaren och ägaren Anders Öberg ett visst huvudbry. Som Meadow Zoot uppträdde när han på onsdagskvällen vann ett försök till bronsdivisionen från ledningen kan emellertid Öberg sova lugnt om nätterna framöver.

Anders Öberg tillsammans med Meadow Zoot och Torbjörn Jansson.
Foto: Maria Holmén.

- Det var en extra skön seger i dag eftersom man har varit lite fundersam ett tag. Men jag tror bara det har varit olyckliga omständigheter. Han är egentligen inte osäker.

Lugdunum föll på linjen
Precis som Meadow Zoot var publikfavoriten Lugdunum tillbaka på tävlingsbanan efter två sämre insatser på V75. Han kördes i vanlig ordning offensivt av sin tränare Åke Lindblom och efter att ha tagit över ledningen i ett tidigt skede såg han ut att lämna sina konkurrenter i sista sväng. Men krafterna tröt in på upploppet och precis på mållinjen blev han upphunnen av Roger Walmann-tränade Matrix Reloaded (Örjan Kihlström).
- Om jag hade kört långsammare första varvet hade han kanske vunnit. Men då hade han kunnat bli nerspeedad. Han är ju som alla vet en stark häst, och inte speedig, sa Lindblom efter nederlaget.
Kvällens mest överlägsna vinnare var Kari Lähdekorpi-tränade Gidde T.H. Understödd av Johnny Takter stack han ifrån fältet i sista sväng och vann med ett hav av längder.

Gidde T.H. tog en förkrossande överlägsen seger. Foto: Maria Holmén.
Nästan lika överlägsen var Timo Nurmos Omega Boko, som med Björn Goop i vagnen stegade undan till solklar seger trots ett tufft lopp utvändigt om ledaren. Innan start såg fyraåringen emellertid inte ut som en vinnare. Då betedde han sig klart märkligt och galopperade i en provstart.
- Han kändes inte alls lika fin som i värmningen och jag märkte att något var fel. Vi hade satt på honom ett tungband till loppet och han blev fruktansvärt irriterad av det. Men så fort skötaren tog bort det blev han som vanligt. Det är små marginaler mellan succé och fiasko i den här sporten, sa segerkusken Björn Goop.
Det var jackpot på V64 kvällen till ära men trots det orkade utdelningen på sex rätt bara upp till 3 035 kronor.

Ola Johansson


En dag i Mariebergskogen Karlstad


Minigolf med barnbarnen...Naturumet......Enkel lunchmeny

Grillad foccacia....
Köpte glass vid Lillskogen...


Vindsågverk...

Bland Lillskogens djur....

En bild från hönshuset
En trevlig dag i en park som fått en rejäl ansiktslyftning....

Klicka till Mariebergskogens sida>>>>
 

Onsdag 25  juni
I dag lunchtrav - Årjäng
MålgångsbilderLopp 1 V4-1 Nr 2 Inga Lena - Cato Antonsen >>>>>
Lopp 2 V4-1 Nr 1 King Trotter - Jan Silvén >>Lopp 3 V4-3 Nr 11 Super Easy - Geir Vegard Gundersen >>>Lopp 4 V4-4 Nr 5 Lady's Photo - Magnus Jakobsson >>Lopp 5 Nr 7 Dag Odin - Jan Roar Mjölneröd >>>

Allsvenska körsvensligan
STOCKHOLM

Siffror till och med 23 juni.

1. Björn Goop Åby 195 133 106
2. Erik Adielsson Jägersro 139 82 68
3. Åke Svanstedt Axevalla 130 83 63
4. Johnny Takter Jägersro 124 122 110
5. Örjan Kihlström Solvalla 120 101 74
6. Ulf Ohlsson Bergsåker 99 82 62
7. Robert Bergh Bergsåker 80 37 34
8. Stefan Söderkvist Åby 76 45 73
9. Daniel Olsson Romme 57 47 42
10. Jorma Kontio Solvalla 55 53 60
11. Thomas Uhrberg Jägersro 52 44 49
12. Torbjörn Jansson Solvalla 48 56 55
13. Jörgen Sjunnesson Jägersro 48 41 39
14. Peter Untersteiner Halmstad 44 49 30
15. Joakim Lövgren Jägersro 41 25 27


Ny solig men kall morgon i Skattkärr

Tisdag 24  juni


En cykeltur till  Bäverdalen/Alster...

En dag i Bäverdalen/Alster...

En gammal pråm ligger i bakgrunden i dyn


Kor som ser till att det blir "öppna landskap"

En dag i Bäverdalen/Alster. med elevatorhuset som hade en vinsch

Fågeltorn med utsikt över Vänern

Alsters Herrgård sedd från parkenEna flygeln visar Alsters historia


Lunch vid Alsters herrgård


Kyckling med färskpotatis smakade utmärkt

En talgoxe smakade på resterna

Alsters Herrgård från framsidan

Staty - Gustaf Fröding i parken


25 dagar gammalt föl e. Ganymede - Highligt Queen


Läs hela tidningen med V75-tipset>>>>>

 

Måndag 23  juni

Duon som avskyr att köa
KALMAR

Hästen som skulle vinna Elitloppet och inte ens fick vara med.
Nu har Jaded visat sin storhet.
I Kalmarsundspokalen krossade han motståndet den tunga vägen.
- Det är jäkligt skönt att visa att jag inte var ute och cyklade, säger Stefan Hultman.


Jaded dundrade undan i överlägsen still i Kalmarsundspokalen trots en blytung resa. Foto: Claes Kärrstrand
Precis som i Ego Boys Minne på Rättvik för tre veckor sedan gjorde Jaded slarvsylta av sina gulddivisionskonkurrenter. Den här gången brydde sig inte ens Örjan Kihlström om att söka position från sitt bakspår. Han satte fart i tredjespår direkt.
- Jag hade väl inte bestämt mig för den taktiken på förhand, men visste att det var en möjlighet. Hästen gillar att gå i hårt tempo hela vägen så jag ville inte hamna för långt bak, förklarade Kihlström som var sällsynt generös med superlativen om sexåringen.
- Det är verkligen en fantastisk häst. När han är i form är han ruskigt bra. I de två senaste loppen har han känts spänstigare än någon gång tidigare.
Men egentligen var det ju för en månad sedan som Jaded skulle vara på topp. När Stefan Hultman fick besök av Radio Stockholm i vintras berättade han att "den här hästen ska jag vinna Elitloppet med". Det föranledde radiostationen att starta en hel programserie om Jaded. En serie som landade pladask när hästen inte ens blev inbjuden. Orsaken var floppen i genrepet Oslo Grand Prix då Jaded visade sig vara sjuk.
- Jag tyckte ändå jag hann få honom i ordning till Elitloppet och hoppades in i det sista att han skulle komma med. Nu blev det tyvärr inte så, säger Hultman som ironiskt nog fick den allra sista elitloppsbiljetten med sin andra topphäst Jocose.
Revanschen kom alltså redan veckan efter och späddes nu på ytterligare när Jaded åter visade sin enorma tuffhet. Att dundra fram i tredjespår i 600 meter och sedan trava resten av loppet utanpå ledaren är sällan en taktik som fungerar i högsta klassen. Jaded hade avgjort redan i slutsvängen och såg inte det minsta pressad ut på sluttiden 1.11,6a/1 640 meter.
- Idag är jag lycklig. Och det var roligt att prata med Örjan efteråt, han var riktigt, riktigt nöjd. Det är inte ofta man hör honom så. Nu siktar vi mot Årjäng om tre veckor, då plockar vi fram nästa växel och rycker skorna, skrockar Hultman som lämnade Kalmar i ilfart efter loppet för att undvika de värsta midsommarköerna.
- Tyvärr går det ju inte att göra som med Jaded och vrida på i tredjespår om det blir trafikproblem.

Spöade hingstarna - livrädd för en ponny
Dagens mest bejublade vinnare var ändå Dame Arrow i silverdivisionen. Hemmahästen svarade ledningen i ett halvvarv i 1.10-fart innan Niklas Robertsson valde att släppa till Conrads On Line och Olle Goop. När den senare drog undan kom luckan och fältets enda sto avgjorde utan problem. Tiden 1.13,4a/2 140 meter var banrekord, Robertsson strålade av glädje i vinnarcirkeln och tackade delvis Goop Jr för segern.

Dame Arrow och Niklas Robertsson. Foto: Claes Kärrstrand
- Björn körde senast och det hade verkligen fått henne att vakna till ordenligt. Men jag har också laddat extra för idag och bland annat gett henne ett nytt energifoder. Hästen har varit bra hela sitt liv och att få vinna inför hemmapubliken en sådan här dag var verkligen pricken över i:et.
Men Dame Arrow var nästan lite för toppad. I värmningen uppträdde hon ovårdat och var nära att orsaka en olycka.
- Det var en liten ponny ute samtidigt som oss, hon blev livrädd för den och slängde sig ner i banan. Det var nära att det gick illa. Men slutresultatet blev ju bra så jag tänker inte klaga, förklarade Robertsson som bara har sex hästar i träning och glatt påpekar att det finns plats för påfyllning.
Erik Adielsson lyckades med en riktig kuskseger i Kalmarsundsstayern då han struntade i tredjespårståget under slutvarvet och istället slängde ner Dan Widegrens Mighty Value på innerspår 700 kvar. Luckan kom perfekt och tappre Don Ariel fångades in kort före mål.

En av de bästa i landet
Dagens tuffaste öppning svarade Lindus Key och Philip K. för via 1.08 första 500 meterna. Det gav trötta ben och bäddade för Stefan Melander-tränade Vulcan Sund, för dagen körd av Åke Svanstedt som från tredje utvändigt räddade sig undan för vasst spurtande B.B.S.Bigtrade och Jorma Kontio.
Kontio och tränaren Timo Nurmos åkte dock inte hem segerlösa för det, innan dess hade Evening Star infriat favoritskapet i lägsta klassen via ledning från start till mål.
Samma taktik använde för övrigt Kihlström bakom Christer Nyström-tränade Landlubber till knapp triumf i en ganska ihålig stodivision.
Johan Untersteiner var rejält taggad i stallet inför sin enda V75-styrning Amiral Sund. Energin kom också till användning. Först genom att resolut tilltvinga sig ledningen från Loverboy Pellini och sedan genom att gunga för fullt i sulkyn sista halvvarvet för att hålla undan.
- Han blir bekväm när han blir ensam så jag visste att jag var tvungen att hålla igång. Segern blev ändå säker och det här är en häst med hög kapacitet. Han har varit sjukdomsdrabbad, men då han är frisk tillhör han de bästa fyraåringarna i landet.
Det satte punkt för V75-raden 1-12-10-7-1-1-6 som betalade 76 662 kronor.

Robin Johansson

 

Söndag 22 juniPromenad till stallet för att hämta dagens V75-systemHingstfölet efter Ganymede och Highlight Queen är nu 23 dagar


Lördag 21 juni
I dag trav - Årjäng
MålgångsbilderAnna Rönning klar för Dam-SM efter seger med
Magnifique  Bråten


Lopp 1 Nr 8 Raggmunken - Conny Gustafsson


Lopp 2 Nr 7 Vesper - Mikael J Andersson


Lopp 3 V5-1 Nr 4 Super Flame - Magnus Jakobsson


Lopp 4 V5-2 Nr 4 Tubbe - Jonas Moberg


Lopp 5. V5-3 Nr 1 Mystic Lady - Olle Goop


Lopp 6 V5-4 Nr 7 Hot Broline - Tom HorpestadLopp 7 V5-5 Nr 6 Magnifique  Bråten - Anna Rönning


Lopp 8 Nr 5 Haaga Prinsen - Magnus Jakobsson


Lopp 9 Nr 6 Lyxen T.H. - Carl Johan Jepson


Lopp 10 Nr 8 Photo Diablo - Jörgen Åsén


Ponnyloppet Nr 7 Muztang - Kajsa J Karlsson

Fredag 20 juni
Idag V65-trav - Årjäng
Målgångsbilder längre ner på sidan

Stardust Night - Dagfinn Aarum en V65-spik i V65-2 ?
V65-förslag - Årjäng Midsommarafton

V65-1...1-4-5
V65-2...4 Stardust Night
V65-3...3-4-5-6-9-1
V65-4...2-10-11
V65-5...3-5-6-7
V65-6...4-13
432 rader = 432:-
Målgångsbilder från Årjäng


Lopp 1 Nr 1 Bol Frökna - John Edvard Edvardsson


Lopp 2 Nr 3 Ilona L.S. - Sophia JacobsenLopp 3 V65-1 Nr 1 Wim Van Camstra - Glenn H Persson


Lopp 4 V65-2 Nr 3 Sandra Surprice - Anna Rönning


Lopp 5 V65-3 Nr 1 Furderud Blesen - Björn Humborstad


Lopp 6 V65-4 Nr 11 Redford Tuna - Åke Svanstedt


Lopp 7 V65-5 Nr 6 Benny Palema - Åke Svanstedt


Lopp 8 V65-6 Nr 9 Jitterbug - Jorma Kontio

Lopp 9 Zerdel Frog - Sven Olav Weberg


Lopp 10 Nr 9 Housequake -  Stefan Persson


Lopp 11 Nr 9 Courage Pay - Michael Larsson


Lopp 12 Nr 1 Atomic Tooma - Björn Goop
 

Torsdag 19 juniGLAD MIDSOMMAR ÖNSKAS ALLA TRAVVÄNNER


Fölet efter Higlight Queen växer....

En sommarbild från Ängtorp/Skattkärr

 

Onsdag 18 juni


Läs hela Melleruds Nyheter med V75-tips>>>>

Arkivbild: Melody Bråten - Paula Pettersson
GRATTIS till segern på Solvalla.....Sverigeloppet Monté
klicka för resultat>>>>

Paula, 19, obesegrad även efter Sverigeloppet i monté
STOCKHOLM

Sverigeloppet i monté blev en uppvisning av Melody Bråten och Paula Pettersson.
19-åringen red sitt andra lopp i livet och tog andra segern.


Paula Pettersson, 19, vet inte hur det känns att förlora. På onsdagen vann 19-åringen Sveriogeloppet i Monté på Solvalla. Foto: Lars Jakobsson
Paula Pettersson, från Klässbol i Värmland, tog studenten i fredags och en bättre start på sin karriär som lärling kunde hon inte få.
- Det går nästan inte att beskriva. Jag är jätte-jätte-glad, jublade Paula Pettersson på klingande värmländska efter segern som var värd 100 000 kronor.

Sverigeloppet i monté blev en uppvisning av Melody Bråten och Paula Pettersson. Foto: Lars Jakobsson
Taktiken över extremt korta 1 140 meter var full fart hela vägen och efter lite positionsstrul där galopperande hästar var i vägen kunde Paula Pettersson placera Melody Bråten utvändigt om ledande Sea Falcon. Melody Bråten såg morsk ut och pressade på genom hela slutsvängen och in på upploppet kopplade hon segergreppet och vann på ett mycket övertygande sätt.

Melody Bråten och Paula Pettersson vann Sverigeloppet i monté och tjänade
100 000 kronor. Foto: Lars Jakobsson


Lars-Ove Pettersson

Jägersro i topp i Sverigeloppet
STOCKHOLM

Lutfi Kolgjinis hästar går inte att stoppa.
Excallibur och kusken Johnny Takter vann fartfesten Sverigeloppet på Solvalla.


Johnny Takter vann Sverigeloppet. Foto: Lars Jakobsson
Sverigeloppet över extremt korta 1 140 meter var huvudnumret vid Solvallas travfest på onsdagen. Efter kval runt om i landet gjorde 24 hästar upp via tre semifinaler och final.
Excallibur imponerade stort i sitt kval hemma på Jägersro och tillhörde även favoriterna på Solvalla. Efter positionsproblem i sin semifinal blev han inte bättre än trea. Men sexåringen slank med till final som högst rankade trea och fick en gratischans att vara med och tävla om segerchecken på 300 000 kronor.
Väl i finalen fick Excallibur starta från sämsta utgångsläget.
Storfavoriten Ryan Trot tog som väntat hand om ledningen och drog i ett rasande tempo tillsammans med Åke Lindblom, 1.07,5 första 500 metrarna. 250 meter från mål satt Excallibur sist i fältet då Johnny Takter gav anfallsorder, samtidigt slog mjölksyran till på ledande Ryan Trot som blev ett lätt byte.

Excallibur och Johnny Takter vinner Sverigeloppet. Foto: Lars Jakobsson
- Jag var väldigt besviken efter försöket och trodde aldrig vi skulle hinna fram i finalen, kommenterade segerkusken.
Jamiro spurtade också mycket starkt över upploppet och knep andrapriset tillsammans med Torbjörn Jansson medan Ryan Trot fick nöja sig med tredjepriset.
Segertiden på Excallibur blev 1.10,1.

Skrällkväll
Den vackra sommarkvällen var annars en riktig skrällkväll där högoddsarna avlöste varandra inom V64-spelet. Förutom att Åke Lindblom inramade omgången med två favoriter, Ryan Trot (V64-1) och French Cocktail (V64-6) radade överraskningarna upp sig: 57,36-oddsaren Mad Hatter (V64-2), 28,28-oddsaren The Bad Rock (V64-3), 7,95-oddsaren Nobless Amok (V64-4) och 25,85-oddsaren Pelle Pirat (V64-6) såg till att det blir jackpot på V64 nästa vecka eftersom ingen klarade sex rätt.
Fem rätt belönades med 18 235 kronor och fyra rätt gav 429 kronor.

Lars-Ove Pettersson

 Arkivbild: Scoccos Star - Carl Johan Jepson
GRATTIS till segern på Solvalla.....Sverigeloppet/försök
klicka för resultat>>>>

 

Tisdag 17 juni

Kolgjini visade framfötterna i E3-kvalen
STOCKHOLM

Lutfi Kolgjini var kvällens kung och lade beslag på sju finalplatser när uttagningsloppen till E3 kördes i Örebro på måndagen.
- De dagar det flyter på såhär ska man vara tacksam, summerade Jägersrotränaren.


Visade framfötterna. Lutfi Kolgjini och hans hästar var stekheta på måndagskvällen och lade beslag på sju finalplatser i E3. Foto: Lars Jakobsson.
Lutfi Kolgjini hade åkt från Malmö med tio treåringar och via fyra segrar och tre andraplatser tog sig sju av dem vidare till final. I den öppna klassen vann Kolgjini med Micro Mesh och Lou Kronos och bland stona togs segrarna med Lily Kronos och Innocent Face.
- Jag har haft en fantastisk kväll. Jag litar på mina hästar och berömmer min personal som har hästarna i perfekt skick, sa Jägersrotränaren.

Micro Mesh stegade undan till seger från ledningen. Foto: Lars Jakobsson.

Fördel Maharajah och Ivory Tilly
Även om Lutfi Kolgjini dominerade uttagningsloppen kraftigt kommer sannolikt ingen av hans hästar få bära favoritskapet i finalerna. I den öppna klassen imponerade nämligen Stefan Hultman-tränade Maharajah väldigt. Trots ett tufft lopp med sista varvet utvändigt om ledaren stod hingsten i en klass för sig när han i överlägsen stil gick ifrån till seger på kvällens bästa kilometertid 1.14,2a/2 100 meter.

Maharajah imponerade stort när han vann sitt uttagningslopp. Sannolikt kommer han få bära favoritskapet i finalen. Foto: Lars Jakobsson.
- Det är en väldigt härlig individ. Han har en del att lära än så länge men det känns som det kommer att bli en riktigt bra häst. Han är inte så snabb från början men desto starkare till slut, sa Örjan Kihlström, som skötte tömföringen.
I stoklassen var det Stall Goops Ivory Tilly som imponerade mest. Hon brottades med ett svårt elftespår bakom bilen men hade ändå inga problem med att lösa uppgiften.
- Hon fick ett tufft lopp, kämpade tappert och gick hela vägen in i mål. Jag hoppas och tror att hon ska kunna vara med och strida om slutsegern, sa Björn Goop.

Ivory Tilly och Björn Goop. Foto: Lars Jakobsson.

Lord Capar föll tungt
Sven Anderssons supertalang Lord Capar kom till start med 13 segrar av 16 möjliga och han var spelad till 13 för tio i sitt uttagningslopp. Men treåringen, som brukar se lite "knölig" ut när han travar, fick det inte att stämma och när Örjan Kihlström avancerade framåt i tredjespår blev det galopp. Hästen ställde sig i trav men när Kihlström gjorde ett nytt försök i tredjespår blev det galopp på nytt.
- Det är inget fel på hästen utan han är hur pigg och glad som helst. Första galoppen berodde på att vagnarna hakade ihop lite grann när Örjan körde fram och den andra galoppen trodde Örjan berodde på att det stänkte så in i bomben. Lord Capar har ju alltid varit lite känslig för grusstänk, sa tränaren och ägaren "Plåt-Sven" Andersson, som inte var allt för nedstämd efter nederlaget.
- Vi får ta nya tag och gå ut i E3-revanschen istället. Sen lurar jag på att gå ut i Ulf Thoresens Minneslopp i Norge.

Stofinalen körs på Bergsåker 27 juni och finalen i den öppna klassen körs på samma bana dagen därpå.

Startlista; E3 Öppen Klass, 2 140 meter bilstart, förstapris: 800 000 kronor.
Startspår. Häst - tränare
1. Victor Safir - Hans Adler
2. Lou Kronos - Lutfi Kolgjini
3. Micro Mesh - Lutfi Kolgjini
4. Maharajah - Stefan Hultman
5. Boulder Classico - Pekka Korpi
6. Mellby Sambuca - Mats Rånlund
7. Lavec Kronos - Lutfi Kolgjini
8. B.W.L.Champion - Kajsa Frick
9. Lark Kronos - Roger Walmann
10. Ikon Tilly - Glen Norman
11. Temazinc - Tommy Zacjrisson
12. Money Brother - Kjell Brandt

Startlista; E3 Stoklass, 2 140 meter bilstart, förstapris: 600 000 kronor.
Startspår. Häst - tränare
1. Mystical Ann - Åke Svanstedt
2. Ivory Tilly - Olle Goop
3. Lily Kronos - Lutfi Kolgjini
4. Innocent Face - Lutfi Kolgjini
5. Luckyline France - Lars D Carlson
6. I´m A Billion Face - Lutfi Kolgjini
7. Infra Tilly - Glen Norman
8. Jagmi - Jörgen Westholm
9. I´m A Beauty Face - Lutfi Kolgjini
10. Calamara Donna - Roger Walmann
11 Iris Tilly - Glen Norman.
12. My Life Pointer - Torbjörn Jansson

Ola Johansson


Fiskmåsar på vår gräsmatta...???
Under 25 år har vi aldrig sett det tidigare!
Måndag 16 juni

Allsvenska körsvensligan
STOCKHOLM

Siffror till och med 15 juni.

1. Björn Goop Åby 189 128 100
2. Erik Adielsson Jägersro 132 78 63
3. Åke Svanstedt Axevalla 124 77 60
4. Johnny Takter Jägersro 120 119 107
5. Örjan Kihlström Solvalla 115 92 72
6. Ulf Ohlsson Bergsåker 92 76 58
7. Robert Bergh Bergsåker 77 36 27
8. Stefan Söderkvist Åby 72 44 69
9. Daniel Olsson Romme 53 43 41
10. Jorma Kontio Solvalla 50 50 54
11. Torbjörn Jansson Solvalla 48 53 54
12. Thomas Uhrberg Jägersro 48 44 46
13. Jörgen Sjunnesson Jägersro 45 39 38
14. Peter Untersteiner Halmstad 42 49 30
15. Joakim Lövgren Jägersro 41 25 26


Per-Inge trimmar ponnyn...Sommarblommor på landet....

Söndag 15 juni
I dag trav - Arvika

Intressant kval i dag - Riva Del Sole

Regn nästan hela söndagen i Arvika

Riva Del Sole kvalade i ösregn på tiden 1.20,3

Travsossarna på plats...


Erva Dream - Morgan Ivarsson segrade i finalen av utslagningsloppet
Målgångsbilder.Lopp 1 Nr 9 Eggen Elda - Erik Berglöf


Lopp 2 Nr 2 Leonardo Peak - Mimmi Elfstrand
Lopp 3 V5-1 Nr 3 Brave Laday - Marcus Hultman


Lopp 4 V5-2 Nr 5 Petunia Ferlice - Niclas Benzon


Lopp 5 V5-3 Nr 5 Damn Good Jon - Emil Vulcan


Lopp 6 V5-4 Nr 3 Burning Love - Niclas BenzonLopp 7 V5-5 Nr 1 Krempilen- John Edvard EdvardssonLopp 8 Nr 7 Lill Gösta - Dagfinn Aarum


Lopp 9 Nr 7 Erva Dream - Morgan Ivarsson

Lördag 14 juni
Ny solig men lite kylig lördag....

Uppvärmning inför barnens stadslopp 2008

Starten har gått

Det gäller att kämpa hela vägen...

Målgång...

Kl 14.00 start  för vuxna....10 km genom Karlstad

Starten.....


Vinnaren med 1 km kvar - Kenyanen Japhet Kipchirchir Kipkorir
På tiden 29.23 gick han i mål. Kenyanen vann Karlstads Stadslopp även år 2006.

Stig-Erik intog Bodens fästning
BODEN

Firma Stig H Johansson/Erik Adielsson hade en mycket bra dag i Boden, när Peabtravet arrangerade V75 med jackpot.
- Allt fungerade bra, så när som stackars Passionate Kemp som inte var som bäst i Norrbottens stora Pris, menade Erik.
Storloppet vanns istället av Giant Superman och Fredrik B Larsson, som äntligen fick utdelning på formen.


V75-spelet inleddes med att den stora favoriten Bonus Käll vann tillsammans med Erik Adielsson. Inledningen på loppet blev knallhård och första halvvarvet öppnades på snabba 1.09,5. Erik Adielsson satte sig nöjd som första häst i andra spår och kröp fram utvändigt om ledaren när tempot bedarrade mitt i loppet.
- Det är klart att det blev ett tufft lopp för en häst som bara hade gjort åtta starter sedan tidigare, men jag trodde hela tiden på bra chans under loppet, menade Erik och fortsatte:

Inledningen vanns av Bonus Käll. Foto: Lars Jacobsson
- Hästen har en fantastisk inställning till det han gör och även om han stannade till när han blev ensam på upploppet, så svarade han direkt när jag petade till honom den sista biten, berättade en nöjd segerkusk.

Supermannen tog hem Norrbottens Stora Pris
Den andra segern kom dock inte i dagens sportsliga höjdpunkt, Norrbottens Stora Pris med 600 000 kronor i förstapris, då favoriten Passionate Kemp inte levde upp till spelarnas förväntningar.
- Hon låg på lite under loppet och jag tycker synd om stackars Passionate Kemp som inte hade sin bästa dag, kommenterade Erik.
Istället blev det Fredrik B Larsson och Giant Superman som äntligen hade turen med sig efter galoppmisslyckandet i Elitloppet. Efter en fin resa i andrapar utvändigt styrde Fredde på som första häst i tredjespår med dryga halvvarvet kvar och kunde sedan vinna knappt men säkert före en pigg Digger Crown som fick en sen lucka från ledarryggen.

Giant Superman vann 600 000 kr i Norrbottens Stora pris.Foto: Lars Jacobsson
- Giant Superman har haft toppform sedan Elitloppet, men där vet ju alla hur det gick och i den senaste starten på Östersund hade vi alla krafter kvar, vilket i och för sig var nyttigt i dag, menade en glad Fredrik B Larsson.
- I dag höll han samma form som när han vann storloppen Sundsvall Open Trot och Åby Stora Pris under fjolåret och det kan bli en väldigt trevlig sommar och höst i år också, fortsatte den glade segerkusken.

Trippel till Stig-Erik
Även om det inte blev någon seger för Stig H Johanssons stall i Norrbottens Stora Pris, så hade man en minst sagt bra dag. Stig själv stannade hemma men kusken Erik Adielsson och förstemannen Reijo Liljendahl var förstås nöjda med skrällsegrarna i V75-4 och V75-7:
- Just Face It vann på ett bra sätt och bevisade att hon inte är någon ickevinnare. Hon har härdats i tuffa gäng och i dagens lopp var hon bara bäst, kommenterade Erik segern i den fjärde avdelningen efter att han styrt på i spåren på sista bortre långsidan.
Trippeln fullbordades när Alvena Liston överraskade med att spurta ned alla konkurreneter i den avslutande avdelningen. Loppet blev ryckigt kört och när de båda förhandsfavoriterna First On Line Sec och Turnaround galopperade bort sig blev det ett ihåligt race.
- Alvena Liston värmde verkligen bra i dag, så jag är inte förvånad att det blev vinst. Roligt att Erik fick vinna med honom då Alvena Liston inte alltid tagit i för fullt för honom tidigare, sa en glad Reijo Liljendahl.
Övrigt noterade vi...
...att hemmatränade Premula vann V75-2 tillsammans med Jorma Kontio, när han körde i ledningen hela vägen åt sin finske kollega Petri Salmela.
...att kallblodsloppet, V75-5, gick till Aldermarin som vann lätt tillsammans med Kenth Åkerlund efter tidigt ledning.
...att Björn Goop också använde seger-receptet spets och slut, när han vann V75-6 med Mats Buchts Dandie Palema.
...att utdelningen på sju rätt denna jackpot-omgång blev 144 876 kronor.

Anton Lundqvist

Fredag 13 juni

Skolavslutning....

Sommarlovet har börjat....

Torsdag 12 juni

Körsvensligan

080612 kl 08.50

Körsven

St

1:a

2:a

3:e

Prissumma

Seg %

 

 

 

 

 

 

 

1. Björn Goop (Å)

941

186

124

100

18.092.016

19,8

2. Erik Adielsson (J)

642

128

75

62

12.600.456

19,9

3. Åke Svanstedt (Ax)

567

121

74

59

11.047.066

21,3

4. Johnny Takter (J)

848

119

118

106

12.716.783

14,0

5. Örjan Kihlström (S)

673

113

90

71

14.341.262

16,8

 

 

 

 

 

 

 

6. Ulf Ohlsson (B)

697

89

74

57

5.089.750

12,8

7. Robert Bergh (B)

352

77

35

24

4.139.333

21,9

8. Stefan Söderkvist (Ax)

562

72

43

69

5.009.800

12,8

9. Daniel Olsson (Ro)

532

51

41

39

3.138.300

9,6

10. Jorma Kontio (S)

447

48

46

50

4.850.400

10,7

 

 

 

 

 

 

 

11. Thomas Uhrberg (J)

374

48

44

46

4.237.977

12,8

12. Torbjörn Jansson (S)

509

45

53

51

5.035.050

8,8

13. Jörgen Sjunnesson (J)

399

45

39

38

2.906.250

11,3

14. Peter Untersteiner (Hd)

352

42

49

30

2.924.450

11,9

15. Joakim Lövgren (J)

202

41

25

26

2.243.300

20,3

 

 

 

 

 

 

 

16. Lutfi Kolgjini (J)

200

36

28

23

4.385.500

18,0

17. Carl-Erik Lindblom (Ö)

525

35

49

51

3.249.650

6,7

18. Per Lennartsson (S)

357

35

36

36

3.621.570

9,8

19. Jan Norberg (U)

226

35

20

22

1.687.350

15,5

20. Magnus Jakobsson (F)

337

34

34

27

2.090.450

10,1

Erik Adielsson kvällens artist
STOCKHOLM

En omdiskuterad galopp kan ha kostat nästan en miljon i Kungapokalen.
Nu fick Artistic Ås liten revansch när han hemförde ett försök i Solvallaserien.
- Det var hans bästa prestation i karriären, konstaterade Erik Adielsson som styrde in ytterligare två imponerande V64-vinnare.

Artistic Ås ledde från start till mål trots en stenhård öppning och fick lite revansch för galoppen i segerläge i Kungapokalen för en månad sedan. Foto: Lars Jakobsson
- Artistic Ås slog igenom tämligen omgående då han kom till Sverige och Stig H Johansson förra året och har varit etablerad i kulltoppen sedan dess. Hästen är våldsamt startsnabb och speedig som få, men har gett intrycket av att vara aningen sprinterbetonad och ibland ligga på lite väl hårt i loppen. Därför var det nog många som tvivlade på att han skulle stå till mål när klockorna efter första halvvarvet stannade på 1.08 efter knallhård spetskamp med invändiga duon Que Pasa och Arctic Hope. Erik Adielsson var en av dem.
- Han kändes väldigt stabil bakom bilen och tog tag perfekt i grejerna. Vi fick så mycket övertag att det kändes fel att backa i det läget. Men första 200 meterna gick enastående fort. Det överraskade mig att han var så bra med tanke på öppningen, förklarade Erik.
När stallkamraten Keystone Brady gick i närkamp runt slutsvängen drog nämligen Artistic Ås bara undan och vann lätt på 1.13,3a/2 140 meter.
- Han kändes väldigt stark hela vägen. Jag tycker absolut att det var hans bästa prestation i karriären.

Erik Adielsson hade en stor kväll med fem segrar inklusive ett hattrick på V64.
Foto: Lars Jakobsson


Stig H har fått Pippi
Jämnåriga Pippiwhitestockings är ett färskare namn i Johanssons stall. Också hon inledde karriären på andra sidan Atlanten och verkar inte heller ha haft några acklimatiseringsproblem. I sin andra start på svensk mark visslade hon förbi sina betydligt mer rutinerade och äldre manliga konkurrenter från fjärde par utvändigt på 1.11,7/1 640 meter.
- Jag såg henne i Hambletonian Oaks och tyckte det såg bra ut, hon galopperade 100 kvar i klar ledning. Jag tänkte att man kan ju alltid fråga om hästen var till salu, men fick nobben. Sedan ringde jag igen efter en vecka och då gick det bättre, förklarade storhästägaren Nathan Schlachet som tagit hästen till Sverige.

Pippiwhitestockings har inlett karriären i sitt nya hemland och imponerade stort vid segern. Foto: Lars Jakobsson

Åttaåring med mycket att hämta
Erik Adielsson fullbordade sitt V64-hattrick med pappa Hans-tränade Hoof Beats som också övertygade storligen och travade 1.13,2a/2 140 trots en del spår på vägen. Han är dubbelt så gammal som Eriks andra två hästar, men går också en ljus framtid till mötes.

Hoof Beats länsade undan i överlägsen stil. Foto: Lars Jakobsson
- Han är ruggigt bra den här hästen. Jag tror att han har väldigt, väldigt mycket pengar kvar att hämta på tävlingsbanan, konstaterade kvällens segerherre som tog ytterligare två segrar utanför kupongen, båda tränade av Stig H Johansson.
Kvällens vassaste upplopp signerade Catarina Lundströms läckra sto Jodas Julia. Johnny Takter väntade kyligt med attacken från andra par utvändigt till 300 kvar. Men han kunde ha väntat ännu längre. Julia växlade ner sina konkurrenter på ett par steg och sprintade undan överlägset i 1.09-fart mot linjen.
- Det var en fantastiskt lättravande häst. Riktigt spänstig, lätt och fin. Det är sällan man vinner såhär överlägset i den här klassen, konstaterade en Takter som även satte dit favoriten Gidde T.H. Bakspår på tillägg hade bytts till ledningen varvet från mål efter ett beslutsamt avancemang och sedan släpptes aldrig motståndarna i närheten.

Johnny takter blev dubbelsegrare sedan han även styrt in Kari Lähdekorpis Gidde T.H. Foto: Lars Jakobsson

Besviken trots seger
Här följer en kommentar man sällan hör i vinnarcirkeln:
- Lite besviken är jag på henne idag. Jag trodde hon skulle vara vassare. Det är klart man blir glad när man vinner, men jag har ännu större krav på den här hästen.
Orden är Peter Untersteiners och de yttrades sedan Fatima Lavec spetsat ett sprinterlopp från start till målfotovinst mot Evita Launcher på 1.14,3a.
4 606 system hittade alla rätt och V64-utdelningen stannade på blygsamma 896 kronor.

Fatima Lavec hade kontroll på händelserna vid ingången till upploppet och kusken Peter Untersteiner var besviken att segern inte blev lättare. Foto: Lars Jakobsson

Robin Johansson

Onsdag 11 juni


En beställning av vinnartavla från bygdetravet 2002 Gylleby kommer från
Bygg-Roger Axelsson i Malung som då vann med Karla Knut.
Förs ut med årets 2008,  bygdetrav är Hagfors onsdag 16 juli. sedan kommer Ransäter lördag 2 juli
och avslutning i Sunne/Gylleby 6 septemberTalgoxeungarna har lämnat boet i muren
Läs mer om talgoxarna längre ner på sidan.

Commander Crowe bättre än Legolas
MALMÖ

Travets Zlatan hade straffspark.
Och skrev historia.
20:e raka segern var en smekning rakt upp i krysset av den obesegrade Commander Crowe.

Commander Crowe vinner med en längd före Intoxicated, 20:e raka segern för fenomenet som är obesegrad från debuten. Foto: Thomas Blomqvist

Bara några stenkast från Zlatans Rosengård skrev Commander Crowe travhistoria. 1 524 personer på plats på Jägersro hyllade den fantastiske valacken som förpassade Legolas rekord till historieböckerna.
Den bildsköne fuxen ståtar nu med 20 raka segrar från debuten och fick efter loppet bland annat "Travsportens Stora Guldmedalj", en medalj som endast Going Kronos förärats med (för sitt världsrekord, 1.10.4 som treåring).
- Jag har varit mer nervös än jag visat utåt. Det är inte lätt att vinna 20 lopp i rad. Det känns helt fantastiskt, sa tränaren och delägaren Petri Puro.

Legolas föll i VM-loppet
Legolas segersvit bröts när mäktige Ideal du Gazeau blev för svår i VM-loppet 1983 på Roosevelt Raceway i New York, USA. Den svenske sagohästen kämpade heroiskt men fick nöja sig med andrapriset efter 19 raka segrar från debuten.
Ett rekord som alltså stod sig i ett kvarts sekel.
Någon Ideal du Gazeau fanns inte på Jägersro och även om Intoxicated & Co gjorde sitt bästa var Commander Crowes 20:e raka seger en straffspark både på papperet och i verkligheten.

"En av de bästa jag kört"
Själv loppet blev odramatiskt. Johnny Takter körde tog det lugnt från start och körde sedan han resolut till ledningen efter 500 meter. Med storfavoriten i spets radade konkurrenterna upp sig som ett pärlband bakom och Johnny Takter fick sänka tempot och bestämma som han ville. 700 meter före mål ökade en bekväm Commander Crowe tempot och han lufsade i 1.10-fart till en säker seger men en längd. Vinnartiden blev 1.15,8 över 2 640 meter.
- Jag litar på den här hästen till hundra procent. Han kändes bra hela vägen och är en av de bästa jag kört, kommenterade seger kusken.
Petri Puro har matchat sin stjärna mot rekordet och när det nu är säkrat kan det bli tuffare uppgifter framöver. Några konkreta planer ville han inte avslöja.
- Nej, jag är lite hemlig. Men vi kan kanske söka de tuffare grabbarna nu.

Glädje i vinnarcirkeln efter Commander Crowes historiska seger på Jägersro.
Foto: Thomas Blomqvist


Lars-Ove Pettersson

Fakta Commander Crowe - 20 raka segrar:
080610 1:a Jägersro 2640 meter 1.15,8 Johnny Takter 40 000 kronor
080520 1:a Jägersro 2140 meter 1.12,3 Johnny Takter 50 000 kronor
080504 1:a Charlottenlund 2000 meter 1.15,7 Johnny Takter 63 130 kronor
080414 1:a Mantorp 2140 meter 1.13,2 Johnny Takter 40 000 kronor
080402 1:a Halmstad 2646 meter 1.14,6 Johnny Takter 50 000 kronor
080310 1:a Halmstad 2164 meter 1.13,3 Peter Ingves 50 000 kronor
071103 1:a Mantorp 2140 meter 1.14,4 Johnny Takter 612 000 kronor
071022 1:a Halmstad 2144 meter 1.14,5 Johnny Takter 80 000 kronor
071007 1:a Färjetad 2140 meter 1.13,3 Johnny Takter 70 000 kronor
070902 1:a Jägersro 2640 meter 1.14,2 Johnny Takter 1 600 000 kronor
070821 1:a Jägersro 2640 meter 1.15,1 Johnny Takter 200 000 kronor
070809 1:a Vaggeryd 2140 meter 1.14,2 Johnny Takter 30 000 kronor
070421 1:a Åby 2140 meter 1.15,1 Johnny Takter 200 000 kronor
070331 1:a Jägersro 2140 meter 1.13,7 Johnny Takter 100 000 kronor
070310 1:a Mantorp 2140 meter 1.14,7 Johnny Takter 150 000 kronor
070301 1:a Jägersro 2140 meter 1.15,7 Johnny Takter 25 000 kronor
070127 1:a Jägersro 2140 meter 1.14,9 Johnny Takter 75 000 kronor
061230 1:a Solvalla 2140 meter 1.17,7 Peter Ingves 60 000 kronor
061221 1:a Åby 2140 meter 1.16,9 Johnny Takter 25 000 kronor
061204 1:a Halmstad 2140 meter 1.17,1 Peter Ingves 15 000 kronor

Lars-Ove Pettersson

 


Tisdag 10 juni
I dag lunchtrav - Åmål
Målgångsbilder från Åmåls lunchtrav längre ner på sidan
Målgångsbilder från gårdagens Arvikatrav nedan

Lopp 1. Nr 3 Eggen Elda - Erik Berglöf

Lopp 2 Nr 4 Not Correct Chip - Paww Mahony


Lopp 3 V65-1 Nr 7 Makhtoub Jet - Björn Goop

Lopp 4 V65-2 Nr 6 Pop My Cork - Anna Rönning


Lopp 5 V65-3 Nr 9 Princess Circle - Karl-Erik Kihlman
Nytt banrekord 1.16,4

Lopp 6 V65-4 Nr 2 Önas Atlas - Björn Goop

Lopp 7 V65-5 Nr 2 Next Tee - Erik Berglöf

Lopp 8 V65-6 Nr 6 Perle Pojken - Björn Goop

Lopp 9 Nr 2 Hazard Croft - Åsbjörn Tengsareid

Lopp 10 Nr 2 Basilica Girl - Malin H Johansson

Lopp 11 Nr 4 Smart Black - Mikael J Andersson
Målgångsbilder från ÅmålLopp 1. V4-1 Nr 4 Elain V.D. - Susanne LarssonLopp 2 V4-2 Nr 5 Loppihan Bronzit - Mats EmsevikLopp 3 V4-3 Nr 9 Sandra Surprise - Anna RönningLopp 4 V4-4 Nr 1 Sölv Piril - Henrik KulblikLopp 5 Nr 8 Melody Bråten - Paula Pettersson
 

Måndag 9 juni
I kväll V65-trav på Arvika

Okänd italienare krossade svenskarna
KÖPENHAMN

Är det inte fransmännen så är det italienarna.
"Okände" Ghibellino städade av allt i Copenhagen Cup.
Oväntat för oss här uppe.
- Jag är inte alls överraskad, det var bara skönt att hästen fick visa hur bra han är, konstaterade tränaren Erik Bondo.


Erik Bondo-tränade Ghibellino tog på söndagen en skrällseger i Copenhagen Cup tillsammans med Roberto Andreghetti. Foto: Burt Seeger.
Copenhagen Cup 2008 blev alltså till en triumfmarsch för en hemvändande son som lämnade landet i början på 1990-talet och inte startat en häst på Charlottenlund sedan dess. Givetvis hyllades Bondo som en hjälte av publiken.
- Det är klart att det känns stort att få komma hem och visa upp en så här fin häst, var kommentaren från tränaren som verkade hålla sina största känslor inombords.
Och att det var bästa hästen som vann kan inte ifrågasättas. Ghibellino gick en ryslig slutkurva från tredje par utvändigt och verkade nästan skrämma utvändige elitloppstvåan Oiseau de Feux till galopp när han kom upp jämsides. I ledningen hade Steinlager börjat få stumma ben, istället var det amerikanen Enough Talk som utmanade, men Ghibellino var omutlig och gick undan på 1.12,4a/2 011 meter.
- Jag vet vilken häst jag har så det var ingen överraskning. Förra loppet på Åby var bara en genomkörare och jag visste att han skulle vara mycket vassare idag. På förhand hade jag hoppats att någon kunde lura Oiseau de Feux på ledningen och när det blev så kändes det bra, berättar Bondo som tidigare tränat hästar som Prix d'Amerique-vinnaren Abano As och elitloppstvåan, Solar Effe.

Ghibellino tillsammans med bland andra tränaren Erik Bondo och kusken Roberto Andreghetti. Foto: Burt Seeger.

Siktade mot Prix d'Amerique
Och Bondo hade stora planer för Ghibellino redan i vintras. Då siktade han mot Prix d'Amerique, men kom aldrig med i loppet eftersom hästen trots en sylvass spurt blev målfotoslagen i Criterium Continental. Med för lite prispengar på kontot fanns sedan ingen möjlighet att få starta.
- Det var tungt. Vi hade tränat ett halvår bara för Prix d'Amerique. Men det är skönt att hästen hittat tillbaka till storformen igen.
Nu har Eric Bondo ställt in siktet på Norden istället, kanske därför att han märkt hur lätt de franska topphästarna sopat hem så gott som varje storlopp det senaste året. Ghibellino kommer att stanna kvar i Danmark hos Axel Jacobsen åtminstone över Forus Open 29 juni.
- Den starten är spikad, men det är möjligt att han får göra några lopp till här uppe om det fortsätter så här bra, förklarar Bondo som alltså lämnar över ansvaret om sin stjärna till sin forne arbetsgivare.
- Men min del blir bara att lyda Eriks träningsupplägg och köra de tiondelar som han befaller. Fast visst måste jag erkänna att det är kul att vara med på ett litet hörn i de här sammanhangen igen, ler Axel Jacobsen som inte haft någon riktig stjärna sedan Frisky Frazer la tävlingsskorna på hyllan för nästan tio år sedan.

Tungt för svenskarna
För svenskarna gick det som det brukar göra i de största loppen numera. Alltså inget vidare. Steinlager blixtrade till ledningen, men fick en stygg tryckare av Oiseau de Feux efter 500 meter och gav sig på upploppet.
Red Chili Pirat satt i rygg på vinnaren, men fick inte travet att stämma på hela loppet och galopperade som slagen. Lite positiv var istället Citation som lyckades greja tredjepriset från ledarryggen.
Istället får vi väl glädjas åt jänkaren Enough Talk. Han har liksom Ghibellino en tillfällig tränare i Solvallas Mikael E Andersson och kördes denna dag av Jörgen Sjunnesson som hade segervittring i början av upploppet.
- Ja, det kändes som vi skulle hinna fram ett tag. Men vinnaren höll farten in i mål och gick inte att nå, berättar Sjunnesson som valde att sitta kvar i andra par utvändigt när Ghibellino attackerade 600 kvar.
- Jag gick ute lite för att markera position, men tyckte det var för tidigt att köra för fullt redan då. När italienaren vred på ändå var det bara att krypa tillbaka. Med tanke på hur liten marginal det var till slut är det klart man funderar hur det gått annars. Men hästen var riktigt bra och jag tror att det finns ännu mer att slipa på. Han gick med tunga skor och skulle säkert kunna springa riktigt, riktigt fort med lättare balans.
Ghibellinos seger innebär att utomnordiska hästar plockat hem i tur och ordning, Finlands, Norges, Sveriges och nu Danmarks största travlopp. I de tre senare har det dessutom handlat om dubbelsegrar.
Trav-Sverige skriker efter en stjärna - frågan är bara när Petri Puro vågar möta meriterat motstånd med Commander Crowe.

Robin Johansson

Hört på stallbacken efter Copenhagen Cup
-
"Banan blev lösare ju längre dagen gick och under huvudloppet var det ganska illa. Det passar inte Steinlagers stora aktion. Det kändes som han sprang och sprang, men inte kom någonstans. Jag kände mig slagen redan 500 meter före mål och tycker att han kämpade bra."
(Björn Goop hade sin förklaring till att Steinlager gav sig från ledningen)

" I loppet stämde inte travet alls. Det är möjligt att banan spelade in, men omöjligt för mig att säga såhär direkt efteråt. Vi får kolla upp honom ordenligt och se om det var något fel. Efter Elitlopploppet var jag uppe i himlen, men nu kom man verkligen ner på marken igen. Det var en sådan dag vi borde ha stannat i stallet med alla hästarna."
(Patrik Södervall hade en tung dag på Charlottenlund. I ett ramlopp krokade dessutom nyförvärvet Nisse Lenson ihop med en konkurrent och fick sulkyn demolerad)

"Han var som en dröm i värmningen. Men i loppet stämde det inte alls. Vad det kan bero på? Jag vet faktiskt inte, men visst kan underlaget ha spelat in."
(Örjan Kihlström var inne på samma linje som Södervall angående Red Chili Pirat)

- "Även om han fick ett vilsamt lopp så kändes det inte som maxutdelning. Det strulade lite och luckan kom för sent. Att vi skulle hunnit ta de längderna med fritt i tid i den farten säger jag inte, men hästen var inte helt slut i mål så visst var det ett bevis på att han är på väg tillbaka."
(Johnny Takter verkade klart nöjd efter tredjepriset med Citation)

- "Det är bara inse att det här loppet kom för tätt inpå de två tuffa bataljerna på Solvalla. Till nästa start är det tre veckor och då tror jag att han ska vara i toppslag igen." (Demontränaren Fabrice Solouy fick för ovanlighetens skull vända hem lottlös, men hade redan siktet på revansch med Oiseau de Feux)


Robin Johansson

Söndag 8 juni

Svanstedt tillbaka efter elva år
ÖSTERSUND

Det var elva år sedan sist.
Men på lördagen var Åke Svanstedt åter en vinnare i Jämtlands Stora Pris.
- Det är kul att vara tillbaka, sammanfattade Axevallatränaren kort och koncist.


Åke Svanstedt tog hem årets upplaga av Jämtlands Stora Pris tillsammans med Finders Keepers. Foto: Lars Jakobsson.
När Jämtlands Stora Pris instiftades 1995 var den legendariska hästen Zoogin herre på täppan. I den första upplagan slog han, tillsammans med sin tränare Åke Svanstedt, självaste Copiad. Det följde sedan "köttbullen" upp med att vinna storloppet även de två efterföljande åren. Men efter Zoogins storhetstid har Åke Svanstedt kammat noll i Östersundstravets största lopp. Fram tills nu.
Med elitloppsfinalisten Finders Keepers bröts förlustsviten. Svanstedt tog hand om ledningen från innerspåret och därifrån stred sedan Finders Keepers som en tiger när han i en stenhård upploppsstrid höll Triton Sund och Conny Nobell bakom sig.
- Vi hade tur redan i spårlottningen och sen var det tacksamt att få bestämma tempot en bit. Finders Keepers är en häst med ett väldigt löphuvud. Det har gjort att han utvecklats och nu klarar sig mot de bästa, sa en nöjd Svanstedt.

Kolgjini - travets rockstjärna
Åke Svanstedt fick motta ordentliga ovationer av den månghövdade publiken efter segern i Jämtlands Stora Pris. Men det var ingenting jämfört med vad Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini fick.
Efter att han vunnit den inledande V75-avdelningen med favoriten Glee Face fullständigt exploderade publikplats och när Kolgjini klev in i vinnarcirkeln mottogs han som en rockstjärna.

Poppis bland publiken. Lutfi Kolgjini togs emot som en rockstjärna efter att ha vunnit V75-1 med Glee Face. Foto: Lars Jakobsson.
- Hälften av mina framgångar beror på min stora käft. Den har i alla fall gjort mig populär, sa Kolgjini med ett leende upp till öronen.
Men det var inte långt borta att det inte hade blivit något besök i vinnarcirkeln. Glee Face var nämligen chanslös att ta ledningen från innerspåret och satt därmed instäng kort efter start. Redan i första sväng kom emellertid luckan och efter 500 meter satt Glee Face i ledningen. När sedan Kolgjini lättade på tömmarna flög Glee Face ifrån sina konkurrenter.
- Vi brukar kalla honom Skalman i stallet. Han har alltid sprungit och sovit i träning och jobb. Men nu har han vaknat till. Det är en go kille det här, berömde Kolgjini.

Mötvedt Jerkeld bröt Järvsöfaks segersvit
Mörtvedt Jerkeld var nära att ta hem Sven O Perssons Minne redan i fjol. Men när galoppen kom på upploppet fick han ge sig mot den omutlige kallblodsfantomen Järvsöfaks. Den senare var inte med i årets upplaga och därmed stod Ola Engevold-tränade Mörtvedt Jerkeld i en klass för sig.
- Vi hade gett Faksen en match utan galoppen förra året. I dag blev han lika ensam som Faksen brukar bli, sa segerkusken Jim Frick efter att ha brutit Järvsöfaks svit på sju raka triumfer i Sven O Perssons Minne.

Mörtvedt Jerkeld och Jim Frick. Foto: Lars Jakobsson.

Persson nöjd med dödens
Håkan K Persson har en häst utöver det vanliga i fyraåriga Ottens Vigo. Från ett svårt bakspår körde Persson resolut fram utvändigt om ledaren och därifrån mosade Ottens Vigo först ledaren innan han höll den i rygg medliftande favoriten (Trainee E.) stången upploppet ner.
- Jag var nöjd när vi kom fram i dödens. Han är verkligen rejäl och även om jag var lite orolig för favoriten i sista sväng kändes min så stark att jag hela tiden trodde på bra chans.

Ottens Vigo mosade motståndet den tunga vägen. Foto: Lars Jakobsson.
Positionen utvändigt om ledaren var segermelodin även för Shakira Trot i lärlingsloppet. Det Åke Svanstedt-tränade stoet imponerade stort när hon trots den obarmhärtiga resan krigade sig fram till seger på upploppet.
- Hon har verkligen tänt till. Vinna från dödens på det här sättet är det inte många som gör, så kapacitet har hon, sa lärlingen Sarah Swahn.
Övriga V75-lopp vanns av Lost Without You (Göran Lång) och Fortune Access (Örjan Kihlström). Sju rätt på V75 betalade 2 379 kronor.

Sarah Swahn och Shakira Trot. Foto: Lars Jakobsson.

Ola Johansson
Talgoxen har sitt bo med fem ungar i vår mur

En tur till Skutberget


En 5km promenad på motionsslingan

Kö för att köpa glass


Mycket folk vid Skutberget den varma och soliga söndag


Efter en extrakoll i talgoxeboet så var det sju ungar

Taloxe fakta från Wikipedia:
Under häckningstiden håller den framför allt till i lövskogar och parker. Honan bygger ett bo av mossa i ett trädhål eller en fågelholk. Den lägger två kullar ägg per säsong. 6-12 ägg läggs. Dessa är cirka 18 millimeter stora och vita med rödaktiga fläckar. Honan ruvar äggen i 12 till 14 dygn. Ungarna lämnar boet efter 16 till 21 dygn. Talgoxen blir könsmogen vid ett års ålder.

Fågelägg
Alla fåglar lägger ägg. Omedelbart efter att ägget befruktats inne i fågelhonans kropp, börjar fostret utvecklas. Fosterutvecklingen kräver en hög och jämn temperatur och sedan ägget är värpt tillförs denna värme ofta av båda föräldarna genom ruvning.
- De flesta fåglar lägger flera ägg, vanligtvis ett om dagen. Bland vissa fågelarter kläcks ungarna samtidigt. Hos dessa fåglar avstannar äggens utveckling tills alla ägg har lagts. Då börjar honan ruva och äggens utvecklingen fortsätter. På detta sätt kommer ungarna att kläckas samtidigt.


Grillning....

Hääärligt med uterum....


Buskar i blom


Grillat smakar gott...


Lördag 7 juni

Åter en solig/varm dag i Ängtorp

Lördagens promenad till stallet för att hämta V75-systemet


V75-gänget samlat som vanligt på lördagar

Stallkatten ser ut att trivas...


Fölet e Ganymede - Highlight Queen är nu en vecka gammalt

Fredag 6 juni


Sommar i Ängtorp

Bild från 31 maj ca 10 tim efter födseln
Vi kollar (se längre ner på sidan) under fredagen hur det står till med fölet
e Ganymede - Highlight Queen som föddes 31 maj

Fölet nu sex dagar e Ganymede - Highlight Queen

Prince Juliano laddar inför V65 på Arvika 9 juni

Även Princess Circle laddar i solen inför V65 Arvika 9 juni


En fågel som trivs bland hästarna

Lass Twist släcker törsten i värmen

Två ettåringar leker i hagen i grönskan

Vi kommer att följa utvecklingen framöver för detta vackra fölBroder Sven-Åkes Sommartorp i Ängtorp
Öl & Korvlunch hos Sven-Åke

En humla som jobbar intensivt

Fölet nu sex dagar e Ganymede - Highlight Queen
 

Torsdag 5 juniNy solig och varm morgon med riktig sommaaaaar....

Finskt i topp i NM
STOCKHOLM

Två segrar till Sverige, en till Danmark och en till Finland.
Nordiskt Mästerskap är en helt öppen historia med fördel Antti Teivainen efter onsdagens tävlingar på Solvalla.
- Det ser bra ut, konstaterade 48-åringen med drygt 6000 segrar i karriären.


Antti Teivainen leder NM för kuskar med en poäng inför sista dagen.
Foto: Lars Jakobsson

Högsommarvärme gav Solvalla en härlig inramning när bland annat fyra lopp i Nordiskt Mästerskap för kuskar kördes på onsdagskvällen.
NM avgörs i 15 lopp under tre dagar: Momarken (tisdag), Solvalla (onsdag) och Århus (torsdag). Förutom äran får vinnaren även 200 000 kronor.
Hetast på Solvalla var finska toppkusken Antti Teivainen som efter en seger, ett andrapris och ett femtepris leder mästerskapet inför sista dagen.
- Han var lite bekväm men gick undan, konstaterade Antti Teivainen efter segern med Olympic Athen.

Två blågula segrar
De svenska kuskarna hade också en bra kväll och vann två NM-lopp på Solvalla.
Örjan Kihlström måttade in Future Kemp, som svarade för en mycket imponerande och stark årsdebut.

Metallica och Björn Goop vinner V64-3. Foto: Lars Jakobsson
Ett av uttagningsloppen kördes inom V64-spelet och här blev det dubbelt svenskt genom Björn Goop och Erik Adielsson. Björn Goops segervapen var Metallica som var tapper efter attack drygt 600 meter från mål i spåren.
- Det är lite annorlunda att köra sådana här lopp. Det är olika körstil i länderna. Men det är en hel del prestige och stora pengar att köra om. Det var skönt med en seger, sa Björn Goop.
Även danske Steen Juul fick segerdefilera och är med i toppstriden.
Erik Adielsson är titelförsvarare i NM och han ligger delad tvåa trots att han fick ett minuspoäng för trängning i ett av loppen.

Dubbelt Kihlström
Utanför NM hade de svenska toppkuskarna en bra dag på jobbet.
Björn Goop vann V64-avslutningen med Duplex, som löste en mycket svår uppgift när han vann från sämsta utgångsläget över sprinterdistans.
Örjan Kihlström vann dubbelt inom V64-spelet och det handlade om spets från start till mål bakom både Magic Wind (V64-4) och Loredan As (V64-5).

Duplex och Björn Goop vinner V64-6. Foto: Lars Jakobsson
V64-1 var ett uttagningslopp till Sverigeloppet och efter en vass avslutning blir Solvallas representant Persos Shogie och Fredrik B Larsson. Segertiden över extremt korta 1 140 meter blev 1.10,4.
I V64-2 körde Per Lennartsson resolut till ledningen efter ett knappt halvvarv och sedan blev det ganska enkelt för S.J.'s Photocopy.
Sex rätt på V64 gav 115 518 kronor till 35 vinnare.
Fem rätt gav 663 kronor och fyra rätt 59 kronor.
Nordisk Mästerskap avslutas på torsdagen i danska Århus där sex lopp står på programmet.

Ställning i NM efter dag två:
Antti Teivainen, Finland, 25 p
Erik Adielsson, Sverige, 24 p
Steen Juul, Danmark, 24 p
Jeppe Juel, Danmark, 24 p
Birger Jörgensen, Danmark, 20 p
Örjan Kihlström, Sverige, 17 p
Eirik Höitomt, Norge, 17 p
Björn Goop, Sverige, 16 p
Akseli Lahtinen, Finland, 14 p
Geir Vegard Gundersen, Norge, 12 p
Åsbjörn Tengsareid, Norge, 10 p
Mika Forss, Finland, 4 p

Lars-Ove Pettersson

Onsdag 4 juni

Travsporten gör extra breddsatsning
STOCKHOLM

Det finns fler travhästar än tävlingstillfällen.
Därför utmanar STC och ATG landets travbanor att göra en breddsatsning runt hela landet.
Totalt handlar det om 2,9 miljoner kronor i centrala pengar som ska ge tusentals nya starttillfällen.

STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg presenterade på onsdagen en breddsatsning för att öka starttillfällena för landets travhästar.
Foto: Lars Jakobsson


Utmaningen riktar sig till landets 29 största banor och innebär att ATG/STC satsar upp till 100 000 kronor på varje bana för att genomföra breddtävlingar.
Villkoret är att travbanorna satsar lika mycket pengar själva.
Satsningen kan ge upp till 580 nya lopp och mellan 5 000 och 6 000 starttillfällen i år.
- Det nya tävlingsprogrammet innebär att vi kör lite färre lopp under sommarhalvåret än tidigare, så STC och ATG agerar nu för att snabbt skapa fler startillfällen. Sommaren är travets högsäsong och för många hästar kan det vara svårt att komma med och de tvångsstryks ur loppen. Nu ger vi banorna en möjlighet att bättre möta det stora intresse att tävla som finns. Varje bana kan nu till exempel arrangera två tävlingsdagar med tio lopp i varje med ungefär 10 000 kr i prissumma , säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg.
Tävlingarna kommer att hållas utan spel.

Lähdekorpi kritisk
En som varit starkt kritiskt till planeringen av tävlingskalendern är Kari Lähdekorpi med 184 hästar på sin träningslista. Halmstadtränaren är inte nöjd med STC/ATG:s nya satsning.
- De försöker bara rädda ansiktet. Jag tycker det är helt ointressant med lopp med 5 000 kronor i förstapris, då slutar jag hellre. Vi kan lika gärna tävla om kaffepaket hemma på rakbanan, då slipper vi alla fall resor och traktamente, säger Kari Lähdekorpi.

Travtränaren Kari Lähdekorpi är inte nöjd med lopp med 5000 kronor i förstapris. Foto: Lars Jakobsson

Lars-Ove Pettersson

Tisdag 3 juni

V75-tips i Melleruds Nyheter läs mer>>>>

Måndag 2 juni
I kväll årspremiär  Arvikatravet

Årets första vinnare på Arvika blir - Mitt tips Sierra Amor......
Målgångsbilder längre ner på sidan...

Allsvenska körsvensligan
STOCKHOLM

Siffror till och med 1 juni.

1. Björn Goop Åby 178 119 95
2. Erik Adielsson Jägersro 119 72 60
3. Johnny Takter Jägersro 115 110 102
4. Åke Svanstedt Axevalla 113 67 59
5. Örjan Kihlström Solvalla 102 83 64
6. Ulf Ohlsson Bergsåker 86 70 51
7. Robert Bergh Bergsåker 74 34 23
8. Stefan Söderkvist Åby 69 41 67
9. Daniel Olsson Romme 47 37 37
10. Thomas Uhrberg Jägersro 45 41 44
11. Jorma Kontio Solvalla 44 46 47
12. Torbjörn Jansson Solvalla 41 51 49
13. Jörgen Sjunnesson Jägersro 41 36 37
14. Joakim Lövgren Jägersro 41 23 24
15. Peter Untersteiner Halmstad 37 45 28Replace & Anette Nyström fin 3:a i 12 mils Distansritt i Kristinehamn i lördags
Målgångsbilder från Arvika

Lopp 1. Nr 3 Sierra Amor - Mikael J Andersson

Lopp 2 Apella R.B. - Anna Rönning

Lopp 3. V5-1 Nr 3 Persos Pride - Marcus Hultman

Lopp 4. V5-2 Nr 4 Maxima - Michael Larsson

Lopp 5. V5-3 Nr 7 Cyrac - Gunnar Kylén

Lopp 6 V5-4 Nr 8 Alexander - Magnus Jakobsson

Lopp 7 V5-5 Nr 5 Bend Over - Peter Cederin

Lopp 8 Nr 8 Arn Of Gothia - Mikael J Andersson

Lopp 9 Nr 6 Viktoria N. S. - Madeleine Johansson


Ponnyloppet Segrare Nr 1 Praodo - Cecilia Karlsson


 

Söndag 1 juni
I dag trav V65-Årjäng
Målgångsbilder längre ner på sidan

Jaded - oj oj oj
Krossade banrekordet i Ego Boys Minne
RÄTTVIK

Örjan Kihlström och Jaded vann Ego Boys Minne på nytt banrekord, 1.10,8.
Foto: Maria Holmén

Jaded fick inte plats i Elitloppet.
Revanschen kom omedelbart.
Stefan Hultmans stjärna var enorm när han krossade banrekordet i Rättvik.


Sol, 25-30 grader klibbig värme och en snabb bana, förutsättningarna var perfekta inför årets upplaga av Ego Boys Minne.
Sprinterloppet blev också en fartfest som de 4 812 på plats i Dalarna sent ska glömma.
Jaded krossade banrekordet när han bombade hem det anrika loppet på 1.10,8. Det tidigare banrekordet löd på 1.11,3.
Örjan Kihlström lämnade ingenting åt slumpen och trots att täthästarna inledde i 1.09-fart forcerade han fram Jaded utvändigt om ledaren Yorktown Gunner.
- Han tog i och då var det lika bra att lunka fram, kommenterade kusken.
Genom sista svängen kunde Jaded gå ner i rygg på Yorktown Gunner för att sedan sätta in segerstöten över upploppet. Örjan Kihlström behövde inte ens använda det norska huvudlaget som extraväxel.
- När han är på topp tål han att göra jobbet själv, fortsatte Örjan Kihlström.

Glädje i vinnarcirkeln efter Jaded och Örjan Kihlströms seger i Ego Boys Minne.
Foto: Maria Holmén


Hultman på topp
Tränaren Stefan Hultman var förstås på topp efter uppvisningen.
- Fantastiskt kul att ta banrekordet. Hästen hade faktiskt krafter kvar i mål och i dopingstallet efter hade han 72 i puls. Det är lågt, som efter ett träningsjobb ungefär.
Solvallatränaren ville ha med Jaded i Elitloppet men fick nobben, men ordet revansch vill han inte ta i sin mun.
- Nej, jag gläds istället med hästen, att han får visa hur bra han är.
Nästa start?
- Eventuellt provar vi V75 i Kalmar om tre veckor.
Att vinna just Ego Boys Minne var lite extra, enligt Stefan Hultman.
- Ego Boys seger i Elitloppet 1973 är mitt största minne i svensk travsport. Efter det här får vi väl skriva "Jaded, oj oj oj" på tröjorna.

Ytterligare banrekord
Snabbt gick det även i V75-6 där Nobless Amok och lärlingen Peter M Andersson raderade ut Krosset Outs banrekord för äldre ston från 1999. Nobless Amok, som tränas av Thomas Lönn i Bollnäs, ledde varje meter av loppet och segertiden blev 1.12,6.
Just ledningen var ett effektivt segerrecept på den snabba banan och av V75-hästarna tog även Longlegs (Samuel Rehn), Filiokus C.D. (Johnny Takter), Dame Orly (Erik Adielsson) och Jodas Julia (Örjan Kihlström) den närmsta vägen till vinnarcirkeln.
Mer dramatiskt blev det i kallblodsloppet (V75-5) där norske Feseth Lynet och Jan Ove Olsen reparerade en stor startgalopp och snuvade Frisli To Jo i sista steget.
2 099 spelare klarade sju rätt på V75 och belönades med 8 624 kronor.

Lars-Ove Pettersson

Målgångsbilder från Årjängs V65


Lopp 1. Nr 6 Tejas - Dagfinn Aarum

Lopp 2 Nr 7 Pallina - Erik Adielsson

Lopp 3. V65-1 Nr 7 Wallace Boko - Åke Svanstedt


Lopp 4 V65-2 Nr 10 My Life Pointer - Torbjörn Jansson

Lopp 5 V65-3 Nr 2 Bobtail - Erik Adielsson

Lopp 6 V65-4 Nr 1 Infiniti Broline - Erik Adielsson


Lopp 7 V65-5 Nr 3 Euro Staro Crown - Johan Untersteiner

Lopp 8 V65-6 Nr 5 Umbrella Hornline - Åke SvanstedtLopp 9 Nr 7 Lix Mollyn - Torbjörn Jansson

Lopp 10 Nr 8 Allez Rhode - Björn Goop

Lopp 11 Nr 10 Gemmas Flicka - Erik Berglöf

Stig H Johansson på plats för att provköra 2-årige Jetman efter Coktail Jet - Lady Mint