VälkommenLennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller hästförsäkring.....eller du villa beställa bilder eller vinnartavla, jag har mervärden att erbjuda
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 Ditt lokala proffs på hästförsäkringar
Lennart Kihlman 0705-768542 - 054-860966

lennart@kihlman.seKlicka till travbloggsarkiv>>>>>


Min blogg finns nu under Åmålstravet
    Klicka till www.amalstravet.com

Onsdag 28 februari -0,9 kl 06.00

Semester på Gran Canaria - Du kan spela och följa travet
Klicka och se mer >>>>>>>

Skickat V64-systemet till Gran Canaria

Tisdag 27 februari -0,6 kl 06.00
Vånga Torsten är Kristers nya stjärna
BOLLNÄS

Vånga Torsten är ute på en träningstur i skogen för Krister Jakobsson. Han har fått rejält med backträning under vintern och ser mycket bra ut inför årsdebuten på onsdag.
Foto: Lars Jakobsson.

Krister Jakobsson är en doldis för många.
Ändå har han tagit fram flera unghästtalanger genom åren.
Nya löftet heter Vånga Torsten - nominerad till Årets Tvååring i fjol.


I skogarna runt Bollnästravet laddar Vånga Torsten för treårssäsongen. Årsdebuten sker på onsdag i ett V64-lopp på Solvalla. Och av träningen att döma ser hästen ut att ha övervintrat på bästa sätt. Vånga Torsten slukar uppförsbacken utan problem och sträcker ut på ett tilltalande sätt på rakbanan. Han ger ett coolt och stabilt intryck och utstrålar det där lilla extra.
- Han är väldigt rejäl för att vara en unghäst. Han har ett bra driv i steget och ett härligt löphuvud. Hästen ger sig inte förrän han är i mål, säger Krister Jakobsson.
- Efter sista starten i december i fjol fick han vila ett tag. Sedan har vi tränat på rätt så hårt med mycket backjobb. Förra onsdagen gick han ett snabbjobb efter 1.22 full väg inne på Bollnästravet och då var jag väldigt nöjd med honom.

Var tidigare en förbrytare
Vånga Torsten tävlade framgångsrikt som tvååring och tog fyra segrar på sju starter. Men trots att han var tidigt utvecklad har allt inte varit frid och fröjd.
- Han var väldigt besvärlig att köra in och man fick vara på sin vakt i början. Jag fick lägga om träningen en del och vi fick bukt med problemen även om han fick ett återfall i samband med Vinterfavoriten i fjol. Han skulle då slå Tomas Pettersson ur sulkyn men jag tror att det var en engångsföreteelse.
- Numera är hästen snäll och trevlig och fungerar perfekt. Jag tycker också att han känns starkare än under fjolåret och backträningen har fört fram honom aktionsmässigt.
Hur kom du i kontakt med Vånga Torsten första gången?
- Jag köpte honom på Kriterieauktionen för två år sedan. Han kostade 42.000 kronor och så här i efterhand får man säga att det var ett fynd. Jag blev väldigt förtjust i hans fina stamtavla och exteriör, säger Jakobsson.
- Man märkte snabbt att han var talangfull även om han var egensinnig i början. Men det kan också vara så att egensinnigheten är en del i att han har blivit så bra.

Jämför med Dexter Frontline
I fjol var Vånga Torsten nominerad som Årets Tvååring på hästgalan i Göteborg. Han blev också utsedd till Årets Tvååring i regionen där banorna Bollnäs, Gävle, Romme och Rättvik ingår.
Men Krister Jakobsson har tagit fram unghästtalanger tidigare. En av dem var Dexter Frontline som sprang in 3,4 miljoner kronor. Han var tvåa i såväl Kriteriet som Derbyt och tillhörde de bästa i sin kull. En annan travare som Krister tränat fram är Flying Young som blev trea i Svensk Uppfödningslöpning.
- Jag tycker att Vånga Torsten är i klass med Dexter Frontline. Han är nog den tidigaste talang jag har tränat men sedan gäller det att han utvecklas också. Får hästen vara frisk och fräsch tror jag att han blir riktigt, riktigt bra. Han har i alla fall förutsättningar för det.
Vem är Krister Jakobsson då?
- Jag är en mindre tränare i Bollnäs som har 15 hästar i träning. Vi driver ett familjeföretag jag och min fru och gården ligger ett stenkast ifrån travbanan. Där kan vi nyttja de träningsmöjligheter som finns, såsom rakbana och skogsslingor med backe.
På onsdag blir Vånga Torsten favorit i V64-inledningen. Han körs av Tomas Pettersson och har ett sjundespår bakom bilen. Vad tror du om vinstmöjligheten?
- Sjundespår är inte det roligaste, för det är utanför doseringen och därmed svårt att ladda därifrån. Men jag hoppas att han hittar ner i en bra position och loppet ser på förhand ut att hålla ojämn kvalitet.
- Lyser inte ringrosten igenom alltför mycket är han med och segerstrider. Han kommer att tävla med skor runt om så här i första starten för året, säger Krister Jakobsson.

Michael Carlsson

 

 

Måndag 26 februari -0,3 kl 06.00 Snickarglädje ger Linder arbetsro


Fredrik Linder gör segergest på Vincennes där han och Talang Sund skördat framgångar under vintern. Foto: Kanal75

Han njuter av en utmärkt start på året, snickrar på nya huset och har självförtroendet på topp.
- Frankrikeäventyret har gjort mig till en bättre kusk, säger Fredrik Linder som funderar på att skaffa en bogserlina för att hänga på stortränarna.


Fredrik Linder slår in spik efter spik för tillfället. Men det handlar inte om lyckade spel utan om husrenovering. Om tre veckor ska familjen flytta in i ett hus i Avesta.
Så du är händige herrn?
- Inte alls, jag är egentligen totalt nollställd när det gäller sånt här. Jag gör så gott jag kan och den dagen min dotter är vuxen och ska flytta kanske jag har lärt mig det här och kan hjälpa henne, säger han med en stor dos självdistans.
Många travtränare bor på hästgården, men inte du?
- Nej, jag vill inte bo nära hästarna, då kan jag inte koppla bort jobbet. Genom att separera jobb och privatliv räddar man familjen. Det är vanligt med skilsmässor inom travet och där tänker jag inte hamna. Min sambo är totalt ointresserad av hästar vilket är bra, då blir det lite annat snack hemma, menar Linder.

Familjen är viktig för Fredrik Linder. Här får dottern en puss i vinnarcirkeln. Foto: Kanal75

Tar rygg på Lähdekorpi
Fredrik Linder har inlett året strålande. Redan i februari ståtar han med närmare 850 000 kronor inkört som kusk. I fjol blev det 1,9 miljoner på hela året.
- Ja, jag tar rygg på Lähdekorpi nu, säger han med ett skratt. Men det blir jobbigt att hänga med, det krävs väl en bogserlina för att haka på.
Den främsta anledningen till framgången heter Talang Sund. Sexåringens två segrar i Frankrike gav drygt 560 000 kronor.
- Vi lade grunden för det redan förra vintern. Den tuffa träningen har han levt på hela tiden. Hästen blommade hela sommaren och jag förstod att han skulle passa bra i Frankrike.
- Talang Sund är helt okomplicerad och har bra teknik. Vincennes backe känner man överhuvudtaget inte av när man kör honom. Det är en levnadsglad häst som trivs där nere, precis som jag.
Linder menar att han själv har utvecklats som kusk tack vare turnén i Frankrike.
- Jag kom in i det franska systemet rätt fort och har hela tiden känt ett enormt lugn i loppen. Jag hade inga krav på hästen eller mig själv och numera kör jag lika avslappnat här hemma.

Mamma lät Fredrik bestämma
På lördag avgörs V75 på Färjestad och Fredrik Linder har två styrningar och en träning som han överlåter till Torbjörn Jansson.
- B.B.S. Bigtrade (V75-2) var jag oerhört nöjd med i årsdebuten. Det var överraskande att han var så bra. Visst kändes ringrosten de sista 100 metrarna men han avgjorde ändå på ett bra sätt. Femte spår är illa då starten är hästens akilleshäl. Jag värderar galopprisken till 60 - 40. Målet är att vi ska ta oss iväg och jag törs inte tro på mer än en peng.
I sista avdelningen har du två egentränade hästar.
- Ja, det är det värsta jag vet att ha två i samma lopp. Nu blev det enkelt ändå eftersom Simb Mirage ägs av min mamma. Hon sa att jag fick göra som jag ville med kuskvalet och när The Bad Brides ägare ville ha mig valde jag Torbjörn Jansson på Simb Mirage.

Simb Mirage kan spränga ljudvallen
- Hon fick ett lugnare lopp sist, jag vill inte "skrynkla" ihop hjärnan på henne genom att köra tufft varje gång. Hon gick som en katapult de sista 75 metrarna när luckan kom. Hon lär väl hamna andra, tredje utvändigt trots att hästen är extremt snabb ut. Man törs helt enkelt inte ladda med henne eftersom hon har en benägenhet att strula till det i första sväng. De sista 400 metrarna kan hon däremot spränga ljudvallen och på läget är hon är den bästa chansen av de två.

- The Bad Bride kommer jag att sända framåt från start. Hon är oöm för positioner och dödens brukar vara ledigt. Hon känns fin och hade kunnat ta en plats senast om det inte hade varit för allts strul. Att vinna blir trots allt svårt, den som tar med henne har garderat rejält.


Åsa Elmroth

 


Söndag 25 februari

-1,1 kl 07.00 10cm snö under natten
Minnesota åter en vinnare
GÖTEBORG

Unghäststjärnan Minnesota hade inte vunnit lopp sedan oktober 2004.
I lördagens gulddivision på Åby var hon åter en vinnare.
- Jag visste att formen var på gång, säger Björn Goop som körde skrällen till säker seger.

Unghäststjärnan Minnesota var på lördagen tillbaka som en vinnare efter drygt två år utan seger. Foto: Lars Jakobsson.

I regi Åke Svanstedt tillhörde Minnesota som unghäst årgångstoppen och under fyraåringssäsongen segrade hon i bland annat Derbystoet och StoSprintern. Som äldre har de större framgångarna uteblivit och på senare år har den numera sjuåriga Spotlite Lobell-märren fört en tämligen anonym tillvaro - fram till lördagens gulddivision. Där skar hon efter en resa i tredjepar utvändigt mållinjen som etta för första gången på närmare två och ett halvt år.
- Hon har gjort flera bra lopp på slutet och jag visste att formen var på gång, säger Björn Goop.
- Vi fick ett bra lopp och när jag kunde gå ner och vila i Eriks (Adielsson) rygg i slutsvängen blev hästen kaxig. Men upploppet är långt här på Åby och hon kämpade strongt hela vägen in i mål.
Goop avslutade sedan omgången när han måttade in Hurricane Line till seger i Bronsdivisionen.

Dubbelt upp även för Åke

Affe Fager och Åke Svanstedt. Foto: Lars Jakobsson.

Det har blåst ordentligt runt Åke Svanstedt sedan i fredags då det avslöjades att hans Affe Fager hade det otillåtna medlet Lidokain i kroppen när han i januari vann V75-mästaren. Efter den starten har två nya dopingprov tagits på hästen och då båda dessa varit negativa var Affe Fager startberättigad i lördagens Silverdivision, i vilken han var storfavorit. Någon speciellt stark favorit var han emellertid inte och trots att han fick dämpa tempot rejält i täten var det med hugg och slag som segern bärgades före en vasst avslutande Real Ås.
- Trots att vi fick bestämma tempot där framme blev han trött sista biten. Men jag tycker att han kämpade på bra, säger Svanstedt, som också han kunde räkna in en dubbelseger då Unbeatabletealight, efter en resa i ryggar, spurtade in som etta i V75-4.
- Egentligen var det fel distans för henne i dag men hon klarade det bra samtidigt som vi fick ett väldigt bra lopp.

Olsson och Lajos Wurö ännu en gång
Jörgen Axén-tränade Lajos Wurö var snubblande nära att vinna på V75 för två veckor sedan men den gången fick hon se sig målfotoslagen. Den här gången var hon ensam på målfotot. Efter att ha tagit hand om ledningen kunde Daniel Olsson dämpa tempot rejält och över upploppet kom ingen konkurrent i närheten. Olsson körde det sexåriga stoet för åttonde gången och bortsett från två galoppmisslyckanden har de vunnit samtliga starter tillsammans. Trots det är numera Jennifer Tillman hästens ordinarie kusk.
- Jennifer har också gjort det riktigt bra med henne men det var kul att jag fick chansen igen, säger Olsson.
Övriga V75-lopp vanns av Staro Almab (Leif Witasp) och Saviola (Thomas Uhrberg). Utdelningen på sju rätt stannade på 154 593 kronor

Ola Johansson

 

 

Lördag 24 februari -3,1 kl 07.00
Skickat "Stora" V75-systemet till ICA + Gran Canaria

Från bowlingklot till vinnarcirkeln
STOCKHOLM

Christina Medin lämnade bowlingverksamheten för att satsa helhjärtat på hästarna. Just nu tränar hon totalt 17 hästar, varav fyra i Florida. Den stora stjärnan är Bowling Inferno som gör V75-debut på Åby. Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn.

Christina Medin är inte vilken amatörtränare som helst.
Hon tränar 13 hästar i Sverige, fyra i Florida och har en anmärkningsvärd segerprocent.
På lördag gör löftet Bowling Inferno debut inom V75.


Men när V75-favoriten startar är tränaren själv inte på plats. Christina Medin befinner sig i Florida där hon och håller på att träna upp sina tvååringar.
- Jag och min man köpte fyra hästar på auktion i höstas och ska göra en satsning i USA. Just nu håller vi till på Sunshine Meadows men senare i vår flyttar vi upp till New Jersey. Vi har en anställd där och själv åker jag över var sjätte vecka, säger Christina Medin.

Gymträning i vatten
Annars håller hon till i Fjärås, några mil utanför Göteborg. Där har paret Medin en gård och 13 hästar som tränas, plus ytterligare fölston. De bedriver uppfödning och har bland annat fött upp Bowling Inferno. Dessutom använder Medin sig av lite speciella träningsmetoder.
- På gården har vi en vattenmaskin och en skrittmaskin. I vattenmaskinen får hästarna springa på ett rullband i vatten upp till knäna. Ett pass är på 45 minuter och det bygger upp en rejäl styrka och muskulatur. Det fungerar ungefär som gymträning, säger Christina.
- När det gäller hästarna i Florida så tränar vi inte som de gör där borta. Vi tränar svenskt, det vill säga kör hästarna minst en timme om dagen och minst en mil åt gången.

Har bowlingverksamhet
Christina Medin, 43, har hållit på med trav sedan tolv års ålder. Hon har tidigare jobbat hos både Olle Goop och Stefan Söderkvist, innan hon gav sig in i bowlingbranschen.
- Min man har ett bowlingföretag och bygger hallar och banor runt om i landet. Sedan har vi även en försäljning av bowlingklot, skor med mera.
- Men för tre år sedan slutade jag med bowlingen och inriktade mig enbart på hästarna. Vi har två anställda på gården och verksamheten växer hela tiden, säger hon.

Hög segerprocent
Christina Medin är känd för att ha en hög segerprocent på sina hästar. I fjol låg den på 24 procent och hittills i år är den upp i 29 procent. En bidragande orsak till det är Bowling Inferno. Hästen har gjort fem starter och ståtar nu med fyra raka segrar.
- Det är en stor, tung och stark häst med riktig vinnarskalle. Vi fick operera honom i framknäna i höstas och efter det har han gått framåt rejält.
- I senaste starten var han väldigt duktig som kunde vinna trots ett lopp utvändigt om ledaren. Formen är på topp och han har sett bra ut efter den starten.
På lördag är Bowling Inferno favorit i V75-5. Blir det femte raka segern?
- Det enda frågetecknet är distansen 1600 meter. Han har inte startat över den tidigare och är inte så snabb ut. Men vi är ändå tvungna att prova nu när det är hemmaplan.
- Vi kommer att utrusta hästen med rycktussar för första gången och vi provade det i ett jobb under veckan. Han svarade rejält på det och vi hoppas att det ska ge en extra växel. Det är ju några startsnabba med i loppet så vi får hoppas på bra tempo. I så fall är han nog med och slåss om segern igen, säger Christina Medin.

Michael Carlsson

Travpropaganda i Göteborg
GÖTEBORG

Hans G Lindskog skötte utfrågningen. Foto: Lars Jakobsson.

På fredagen mötte flera av landets största travprofiler ridsporten i Göteborg.
Syftet: att få fler att upptäcka hur kul det är med trav och galopp.
- Likheten mellan ridsporten och travet är passionen för hästen, säger travtränaren Lutfi Kolgjini.


Nordens största hästmässa EuroHorse arrangeras i helgen parallellt med Göteborg Horse Show.

Kön var långt till de efterlängtade autograferna.
Foto: Lars Jakobsson.

På fredagen var flera av travets största stjärnor på plats för att förmedla travets budskap och utöver Kolgjini närvarade även Stig H Johansson, Erik Adielsson, Björn Goop, Peter Untersteiner, Linda Höijer och Per Wetterholm. Tillsammans med ridsportens fixstjärna Malin Baryard och Christina Larsson, uppfödare till Baryards bästa hopphäst Butterfly Flip, deltog dessa i en timslång frågestund åtföljd av autografskrivning. Kolgjini, som genom sina barn har ett gediget intresse för ridsporten, visade även upp sin världsrekordhållare Going Kronos för publiken i Scandinavium.

Lutfi Kolgjini var på plats i Scandinavium och visade upp sin världsrekordhållare Going Kronos. Foto: Lars Jakobsson.
- Är man hästintresserad är man intresserad av både hoppning och dressyr också. Oavsett om man sitter upp på eller bakom en riktig kanon är det en helt fantastiskt känsla, säger Jägersrotränaren.

Större fokus på djuren

Christina Larsson menar att travet måste låta publiken komma närmare djuren. Foto: Lars Jakobsson.
Aldrig tidigare har Svenska Travsportens Centralförbund, Svensk Galopp och ATG satsat så hårt för att synas under EuroHorse och Göteborg Horse Show, och förhoppningen är att fånga nya intressegrupper. Ridsporten har en betydligt yngre publik än travet och det är framför allt de yngre generationerna man vill locka till trav- och galoppsporten. Christina Larsson, som inte bara föder upp hopphästar utan även tränar kallblodstravare, har god insyn i båda världar och hon menar att travets problem är att publiken kommer för långt ifrån djuren.
- Det måste bli mer sport och inte bara handla om spel och pengar. Närheten till hästarna måste finnas där. Människor måste få möjligheten att vara med och prova på att träna och köra. Precis som inom ridsporten där vem som helst kan åka och rida på en ridskola.
- Tyvärr tror jag att travet i Sverige är på väg in i samma fas som det amerikanska travet, där det bara är proffstränare och catchdrivers. Travet förlorar mark och för att behålla travet som en publiksport måste människor känna sig välkomna. Amatörerna måste lyftas fram mer också. Det är för mycket fokus på proffstränarna. Amatörerna är grunden i svensk travsport och som jag ser det ska proffsen vara glada att de får vara med, säger Larsson med ett stort leende.

Ola Johansson

 

 

 

Fredag 23 februari -7,3 kl 06.00
Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA

Torsdag 22 februari -9,6 kl 06.00
Ett nytt förvandlingsnummer
STOCKHOLM

Firmin de Socoa och Per Lennartsson efter segern i V64-2.
Foto: Lars Jakobsson.

Förvandlingsnumren hos Kari Lähdekorpi fortsätter.
Firmin de Socoa tog andra raka segern och joggade undan på 1.15,9.
- Han håller silverdivisionsklass, säger Lähdekorpi.


Firmin de Socoa vann ett B-lopp i debuten för Halmstadtränaren på 1.14,9. Dessförinnan var det mest nollor i programraden för den sexårige valacken. Vid onsdagens V64-tävlingar kom andra segern och Firmin de Socoa vann hur enkelt som helst. Trots att han fick tryck i ledningen joggade han undan för Per Lennartsson.
- Det var en fin häst men det blev bra fart på loppet när Jerry kom upp utvändigt. Jag kände mig ändå trygg hela vägen och i sista sväng låg han ner ordentligt i grejerna. Hästen kändes bättre ju närmare mål vi kom, säger Per Lennartsson.
Kari Lähdekorpi hade inför loppet pratat om att Firmin de Socoa höll silverdivisionsklass.
- Rent kapacitetsmässigt håller han samma klass som mina silverdivisionshästar. Om han sedan når till silver är en annan sak. Idag vann han med mycket krafter kvar trots att han gick med skor och brodd. Nästa start kanske blir i V75 om två veckor. Då är det lång distans vilket passar bra, säger Kari Lähdekorpi.

Lotto vinner enkelt sin debut på tiden 1.17,5. Trots ett lopp utvändigt om ledaren kopplade han tidigt greppet.
Foto: Lars Jakobsson.

Lotto - en riktig godbit
Björn Goop vann dubbelt inom V64 med General de Mai och Diamond Hunter. Men den kanske största godbiten var i ett lopp utanför V64. Den treårige debutanten Lotto ser ut att vara något alldeles extra. En mycket fin typ av häst som lattjade undan till seger på 1.17,5. Trots ett lopp utvändigt om ledaren avgjorde den välstammade hingsten på några steg i sista kurvan. Fortsättning lär följa för han såg helt obrukad ut när mållinjen passerades.
- Det är en mycket fin häst som har tränat bra hela tiden. Han var inte trött i mål och hade låg puls efter loppet. Han rör sig lätt och har bra inställning, säger Björn Goop.

Michael Carlsson

 

Onsdag 21 februari -12.3 kl 06.00
Skickat V64-systemet till Gran Canaria

 

Tisdag 20 februari -3.3 kl 06.00
Lähdekorpi ännu mer slagkraftig
Och stjärnan Gentleman är startklar
STOCKHOLM

Kari Lähdekorpi har all anledning att le. Han leder landets tränarliga i överlägsen stil. Och inom kort tar han sina nya träningsanläggning i bruk. Foto: Lars Jakobsson.

Kari Lähdekorpi leder tränarligan i överlägsen stil.
Nu ska han bli ännu bättre.
Om några veckor tar han sin nya träningsanläggning i bruk.
- Då blir vi ännu mer slagkraftiga, säger Lähdekorpi.


Halmstadtränaren har öppnat det nya året i imponerande stil. Stallets hästar har sprungit in 4,8 miljoner kronor och fyrtalet V75-segrar i lördags bekräftar hur dominerande han är.
Tvåan i landet, Stig H Johansson, ligger på 2,0 miljoner i inkörda pengar.
- Inledningen är lite bättre än fjolåret. Men det blir nog ändå svårt att hålla hela vägen i år och vinna tränarligan. I så fall måste jag ha någon topphäst som tjänar typ sju miljoner, funderar Kari Lähdekorpi.
Och vem skulle det möjligtvis vara i så fall?
- Gentleman. Han gick ett banjobb i går (läs måndag) efter 1.17,5 över 2100 meter och kändes fin. Hästen är startklar men vi ska böja igenom och fräscha upp honom innan det är dags för start. Det är bättre att göra det nu än efter tre starter.

Start i början av mars
Gentleman har inte startat sedan han vann gulddivisionen 21 oktober i fjol. Den sjuårige hingsten har hittills tjänat 2,8 miljoner kronor.
- Det blir årsdebut första eller andra veckan i mars. Sedan kan Olympiatravet vara ett av de första stora målen. Jag tror att hästen kommer att tillhöra de bästa i Sverige om han får vara fräsch.

"Ett underbart ställe"
Inom kort tar också Kari Lähdekorpi sin nya träningsanläggning i bruk. Kari har köpt ytterligare en gård några kilometer söder om Falkenberg. Där ska han fortsättningsvis ha 29 hästar och resterande hemma i Holm utanför Halmstad.
- Det är ett underbart fint ställe bara 800 meter ifrån havet. Det finns tolv hektar hagar, en 1200 meters rundbana och så har vi nu byggt klart en backe. Den 5 mars är det meningen att 18 hästar ska vara på plats.
- Hela anläggningen ser jäkligt bra ut och nu kommer vi att bli ännu mer slagkraftiga. Stället ligger också bara 20 minuter ifrån min gård i Holm och det är inga problem att åka emellan.

Funderar på USA
Något annat att berätta om?
- Jag har funderingar på att ta över ett par hästar till USA och tävla med dem där. John-Erik "Goya" Magnusson har länge tjatat på mig och jag är lite sugen på att prova.
- Det är i så fall Anelka och Prime som är aktuella. Jag tror att de skulle passa perfekt på milebanorna och dessutom är båda valacker. Det innebär att man kan flyga över dem och starta direkt. När det gäller hingstar är det mycket krångligare karantänbestämmelser, säger Lähdekorpi.

Michael Carlsson

 

 

Svensk lärling kör kallblod i Paris
STOCKHOLM

Lärlingen Elin Gustavsson ska på torsdag för första gången köra lopp på Vincennes-banan i Paris. Elin kör där kallblodet Clay. Foto: Kanal 75.

Lärlingen Elin Gustavsson ska för första gången i karriären köra lopp på Vincennes-banan i Paris.
- Som svensk lärling får jag ju egentligen inte köra där men nu rör det sig om ett inbjudningslopp och då går det bra, säger hon.


På torsdag avgörs Prix des Trotteurs "Sang-Froid" i Paris. Ett lopp för svenska, norska och finska kallblod där Elin Gustavsson ska köra Clay.
- Jag blev överraskad när jag fick frågan, det ska bli både kul och spännande det här, säger hon.
Vincennes kolstybb är dock inte något helt nytt för henne.
- Nej, jag fick chansen att värma en häst åt Anders Lindqvist där en gång. Banan är läcker, konstaterar Elin.
Erfarenhet av kallblod finns det också.
- Jo, jag körde till exempel Egil Tabac i Elitkampen för några år sedan. Han satte faktiskt personligt rekord på distansen den gången, berättar hon stolt.
- Sen har jag ju kört en hel del ponny också så jag får väl ta fram lite av den tekniken, säger hon med ett skratt.
Övriga svenska kallblod som slåss om förstapriset på 10 000 Euro är Elias som körs av Ulf Ohlsson, Bragden som körs av Magnus Jakobsson och Karmine som får Jean-Michel Bazire i sulkyn.

Magnus Jakobsson - Bragden - Kent Jakobsson
Foto: Urban Kihlman

Prix des Trotteurs "Sang Froid"
2.100 meter autostart, Vincennes lilla bana:
Häst (Land) Kusk
1. Bragden (Sverige) Magnus Jakobsson
2. Slettvoll Rambo (Norge) Edvard Kristiansen
3. Tementeri (Finland) Terho Rautiainen
4. Mjölner Turbo (Norge) Åsbjörn Tengsareid
5. Tyri Kongen (Norge) Geir Flåten
6. Clay (Sverige) Elin Gustavsson
7. Elias (Sverige) Ulf Ohlsson
8. Vorset Ivers (Norge) Pierre Levesque
9. Karmine (Sverige) Jean-Michel Bazire
10. Häiskän-Lento (Finland) Teemu Okkolin
11. Vipu-Poika (Finland) Manu Vanha-Rauvola

Åsa Elmroth

 


Travets stjärnor på EuroHorse
STOCKHOLM

Världsstjärnan Going Kronos och Lutfi Kolgjini kommer till EuroHorse-mässan i Göteborg. Foto: Lars Jakobsson.

Svensk travsports stjärnor står i fokus på EuroHorse-mässan i Göteborg.
Årets Häst Going Kronos och tränaren Lutfi Kolgjini kommer till hästfesten.
Det gör även stjärnkuskarna Björn Goop, Erik Adielsson liksom tränarchampion Stig H Johansson.


EuroHorse är Nordens största hästmässa och äger rum på Svenska Mässan i Göteborg 22 - 25 februari, parallellt med Göteborg Horse Show i Scandinavium. Årets hästfest märks ytterligare av att lördagens V75-tävlingar avgörs på Åby.

I år görs den största satsningen någonsin med en gemensam trav- och galoppmonter på EuroHorse för att locka nya grupper intresserade.

Lutfi Kolgjini presenterar sin stjärna Going Kronos för mässbesökarna och trion Björn Goop, Erik Adielsson och Stig H Johansson ska på fredag under en timme intervjuas på scenen av Hans G Lindskog.

En panel bestående av Åbys sportchef Per Wetterholm, travhästägande ishockeymålvakten Tommy Salo, Peter Untersteiner, Linda Höijer och Christina Larsson, uppfödare till Butterfly Flip, vars ryttare Malin Bayard också dyker upp i ATG:s monter under mässdagarna, finns samtidigt på plats för att besvara frågor från de hästintresserade mässbesökarna.

Vidare ska veterinärer från ATG-kliniker demonstrera anatomi, sjukdomar och skador på levande hästar och ett seminarium om travhästägande genomföras.

**********************************************

Lennartsson lägger träningen på is
STOCKHOLM

Justice for All är en av stall Lennartssons hästar som startar på V64 på onsdag. Foto: Thomas Blomqvist.

Isträning, ett gäng med tvååringar och en kusk som fortfarande utvecklas.
Det går bra för Per Lennartsson.
Och bättre ska det bli.
- Inom några år vill jag tillhöra toppen bland unghästtränarna, jag ska visa att jag är minst lika bra på att träna som att köra häst, säger han.


Per Lennartsson gläds över att det till slut blev en rejäl vinter. Sjön nedanför gården Simlom utanför Norrtälje används nämligen som träningsbana.
- Det är bekvämt, isen behöver inte underhållas, saltas eller rivas. Kör man 4 - 5 hästar i bredd sviktar det ordentligt. Det är bra och skonsam träning som de gillar.
-De vintrar vi inte har kunnat köra på isen har vi heller inte fått den där riktiga boomen i tävlingssammanhang, konstaterar Lennartsson.

Mer att ge som tränare
Det går bra för stallet men det är framförallt som kusk han utmärkt sig den sista tiden. Så sent som i lördags vann han två V75-segrar. I fjol blev det drygt 11 miljoner inkört och redan nu närmar han sig två miljoner.
- Jag har fått köra många bra hästar, bland annat åt Kari Lähdekorpi. Samtidigt känner jag att jag fortfarande utvecklas som kusk. Man blir tryggare med tiden och får mer respekt av kollegorna.
Han beskriver sig själv som en flexibel körsven som försöker hålla sig lugn i alla lägen. Det han gillar bäst är att få hästen att gå för fullt över mål.
- Ibland räcker det inte hela vägen men det har man igen i slutändan. Jag tänker alltid på hästens nästa start, det är högsta prioritet för mig.
- Vissa undrar faktiskt varför jag inte är catchdriver på heltid. Men jag känner att jag har mer att ge som tränare och jag är kraftigt på gång nu, säger han.

Order By Fax snart tillbaka
Det finns 70 hästar på träningslistan och ingen är över sex år. Därmed tillhör stallets stjärna, Order By Fax, åldringarna...
- Vi tog bort en benbit i en bakkota i höstas och förhoppningsvis är det just det som har stört honom av och till i hans karriär. Han har gått i 25-tempo över 2000 meter på isen och beräknas starta i mars eller april. Order By Fax befinner sig i den yppersta eliten men jag känner ändå att det finns mycket kvar i honom, berättar han.

Stimulerande med tvåårstävlande
Lennartssons ambition för framtiden är att göra sig ett namn som unghästtränare. Han tillhör dem som förespråkar tvåårstävlande.
- Det är stimulerande och de senaste åren har jag fokuserat på unghästar. Vi måste ju modernisera oss. Just nu har jag 25 tvååringar.
- Hästarna avlas för att tävla tidigt och har man lite fingertoppskänsla är det absolut inga problem att träna och tävla med tvååringar, slår Lennartsson fast.
Om fem år ser han sig själv med 30-40 stycken kanonstammade unghästar som han ska förädla.
- Det är målet. Skulle inte det lyckas kanske jag sneglar mot USA och testar som tränare där. Man måste ha alla sinnen öppna, säger han bestämt.
Vem är morgondagens stjärna från stallet?
- Det måste vara Filoxenia Light. Hon gjorde allting rätt som tvååring då hon tjänade närmare 700 000 kronor. Förhoppningen är att hon ska tillhöra kulltoppen bland stona i år.

Varning för Blue Star Classic
Per Lennartsson är flitigt anlitad som kusk och på onsdag kör han i samtliga V64-avdelningarna. Han uttalar sig om fyra av dessa hästar.
- 10 Uncle Sund (V64-1) är härdad i V75 och har gått strålande. Trots bakspår över kort distans är han ett givet streck.
- 3 Firmin de Socoa (V64-2) är ny hos Lähdekorpi och var tydligen imponerande i ett B-lopp nyligen. Häst och tränare är på topp och det bör förstås vara intressant för spelarna.
- 12 Justice For All (V64-5) har inte fått till det på slutet. Jag väntar på att det ska släppa eftersom hon har bra kapacitet. Kanske kan isträningen ge en positiv effekt, ett streck för den som väljer att gardera med några streck.
- 8 Blue Star Classic (V64-6) har absolut toppform och spurtade formidabelt senast. Trots dåligt spår och tufft motstånd ska man komma ihåg att han kan gå fort över upploppet. Jag vill varna för honom.


Åsa Elmroth

 

 

Måndag 19 februari -2,2 kl 08.00
I kväll trav på Färjestad, Vi var på plats

Lopp 1. La Mara - Björn Goop

Lopp 2. Troll Lappen - Anders Svanstedt

Lopp 3. V65-1 Beseiged Krik M.J. - Johan Wiman

Lopp 4. V65-2 Jordan Frontline - Björn Goop

Lopp 5. V65-3. Kaviar - Björn Goop

Lopp 6. V65-4. Horgen Lomen - Björn Goop

Lopp 7. V65-5. Blyge Blixten - Johan Wiman

Lopp 8. V65-6. Pompier - Erik Berglöf

Lopp 9. Tango And Cash - Erik Berglöf

Lopp 10. Poisson D'Avril - Dagfinn Aarum

Söndag 18 februari +1.6 kl 08.00
Dagens Istrav på Sjön Björken flyttad till
Gylleby....Vi var på plats

Torgny med Erik Berglöf vinner "Svennis" lopp

Erik fick en björnkram av Svennis efter segern

Svennis & Erik Berglöf

Lars "Tvåan" intervjuar Svennis som berättade att han hade jobb på gång, men kunde inte berätta här

Knekt Troll med Håkan Olsson segrade i slädloppet - Björkenloppet

En nöjd segerkusk Håkan Olsson intervjuas av "Tvåan"

Patrik Sandin - Sven Juliusson och Lars "Tvåan" Nilsson med Knekt Troll

Knekt Troll med Håkan Olsson
Övriga lopp...

Lopp 1. Talang - Emma Rattfält

Lopp 2. Skärmnås Pigall- Rebecka Dahlén

Lopp 3. Stumne Grom - Johan Berglöf

Lopp 4. Hägeruds Gia - Kurt Larsson

Lopp 5. Sölv Piril - Henrik Kulbik

Lopp 8. Johnny Cash - Frida Nilsson

************************************

Fyrtal i segrar för Lähdekorpi
Trodde på noll innan tävlingarna
STOCKHOLM

Favorit och Örjan Kihlström får luckan mellan hästar och spurtar till seger i gulddivisionen. Foto: Maria Holmén.

Kari Lähdekorpi trodde inte på chans med någon.
Resultatet blev fyra V75-segrar och över en halv miljon inkört.
- Men det kunde ha varit fem segrar. Jag blev erbjuden att köpa Heaven of Fortune i veckan men avböjde, säger Kari Lähdekorpi.


Halmstadtränaren brydde sig inte ens om att åka upp till Bergsåker. Han var kvar hemma på gården och följde loppen via ATG-Live. Utav nio startande hästar blev det fyra V75-segrar, ett andra- och ett tredjepris. Totalt sprang hästarna in 581.500 kronor.
- Mitt stall har aldrig tagit fyra V75-segrar samma dag. Tre har varit rekordet tidigare så det är klart att jag är glad. Men samtidigt också överraskande för jag trodde innan tävlingarna att det skulle bli noll segrar, säger Kari Lähdekorpi.
Menar du verkligen det?
- Ja, så är det. Jag sa till exempel till en av mina hästägare att du behöver inte ta med någon av mina hästar på kupongen. Han spelade ett V75-system på 40.000 rader ihop med sina kompisar och ringde och var arg efter att Stensro General hade vunnit.
- Men det är inte alls så att jag vilseleder någon. Jag säger bara som jag verkligen känner. Alla vet att jag ligger lågt och hästarna har haft ojämn formkurva på slutet. Då är det bättre att ni inte frågar alls om chanserna.

Inledde direkt
Lähdekorpi satte sin prägel direkt på omgången när Stensro General vann för Daniel Olsson. Han blåste till ledningen i första kurvan och vann knappt men säkert före stallkamraten Elias Boy.
- Det kändes bra när han kom till ledningen och sedan blev det ett billigt lopp. Det var såklart extra roligt att Elias Boy kom tvåa, säger Lähdekorpi.

Skrällde i guld
I gulddivisionen skrällde Favorit och Örjan Kihlström. Ifrån tolftespår hittade duon till ledningen i första kurvan men släppte sedan till storfavoriten Picture Ås. Örjan tråcklade sig loss mellan hästar 100 kvar och hann fram kort före mål.
- Hästen har gjort bra lopp på slutet men hamnat illa till och gått bra i skymundan. Men att han skulle vinna ifrån tolftespår trodde jag aldrig. Jag tänkte att det blir väl på nytt femte par utvändigt och så spurtar han bra till en slant som vanligt.

Nära att Jojo Orly såldes
Jojo Orly hade också ett dåligt läge i V75-6. Ifrån sjundespår bakom bilen hittade Per Lennartsson femte par utvändigt. Samtidigt som förstavarvet travades på 1.17 i täten...i ett sprinterlopp!
- Det ska bara inte gå att vinna på det viset. Egentligen helt omöjligt. Men Jojo Orly var fruktansvärt bra, helt grym faktiskt. Det var en av de svettigare insatserna jag ha sett på länge.
- Det var mycket nära att vi sålde hästen inför näst senaste starten på Solvalla. Vi fick bud på 300.000 kronor men avvaktade. Sedan vann han på "Valla" och så nu på V75. Det var tur att vi inte sålde för då hade vi torskat en miljon på det, säger Lähdekorpi.

"Made For Victory bättre bakifrån"
Made For Victory avslutade V75-omgången för Per Lennartsson. Efter ett lopp i rygg på ledaren backades han ut i slagläge in i sista sväng. När Lennartsson attackerade för fullt in på upploppet avslutade hästen sylvasst. Kort före mål kopplade han greppet på Lindy Later.
- Jag har hela tiden sagt att Made For Victory är klart bättre bakifrån. Han har en mycket vass speed då, för i ledningen är han lite vek sista 100 metrarna.
- Det kunde annars ha blivit fem V75-segrar för mig. Jag blev i veckan erbjuden att köpa Heaven of Fortune men avböjde. Jag tycker att Kristian Lindberg är en duktig tränare och vågade inte, säger Kari Lähdekorpi.

Per Lennartsson som styrde in de två sista vinnarna är också mycket imponerad av Lähdekorpis hästar.
- De är så starka och går alltid för fullt upploppet ner, säger han.

Michael Carlsson

 

 

Lördag 17 februari +1.6 kl 07.00
Besök Åmålstravet - Direktspel

Gamla Entrén borta...En ny klar till årspremiären 29 aprilDirektspel i restaurangen varje onsdag & lördag

Skickat V75-systemen till Ica & Gran Canaria

Fredag 16 februari -1.0 kl 06.00

V75 direktsänds i TV4
Nypremiär för Tipslördag
STOCKHOLM

V75 kommer att direktsändas i TV4 varje lördag.
Det sker i programmet Tipslördag som har nypremiär 31 mars.


Tipslördag startar klockan 14.00 och under de två kommande timmarna direktsänds de fem första V75-avdelningarna.
Från klockan 16.00 blir det en direktsänd match från herr- och damallsvenskan och Svenska Cupen i fotboll. Därefter är travet tillbaka klockan 18.00 med en halvtimmes summering och de fem första V75-avdelningarna, samt de två avslutande V75-avdelningarna i sin helhet.
- Äntligen får vi bli en direktsänd idrott i en stor TV-kanal. Landets två miljoner V75-spelare är dessutom att gratulera. Varje vecka får de chansen att se ett antal lopp av hög klass i direktsändning, säger Remy Nilson, vd ATG.
Premiärlördagen blir 31 mars och då körs V75 på Jägersro med den andra uttagningen till Olympiatravet.
Programledare i TV4-studion blir Jessica Almenäs och Ola Wenström.
- Vi är stolta och glada över vårt nya upplägg med att direktsända V75, travets elitserie, kombinerad med det bästa svensk fotboll kan erbjuda på både herr- och damsidan. Tipslördag kommer att finnas på plats över hela landet, säger Hans Pekkari, sportchef TV4 i ett pressmeddelande.

Direktsändning hos alla ATG-ombud
Dessutom kommer alla ATG-ombud att få en direktsändning från V75-banan framöver. Det innebär att alla ombud kommer att visa samtliga lopp live ifrån V75-banan. Man kommer även att kunna spela fram till start hos dessa ombud. Precis som hos de 100 ATG-Live-butiker som redan finns idag.


 

 **************************************************

Hoas gör vinnare av invalider
Tränar två storfavoriter på V75
STOCKHOLM

Jan-Åke Hoas är ständigt på språng efter nya segrar. Han har gjort sig känd för att förvandla trashankar till vinnare. Av stallets 20 hästar har han två som startar som storfavoriter i lördagens V75-omgång. Dessa är Picture Ås och Go On Pale som Hoas tror på bra chans med. Foto: Petri Johansson.

Jan-Åke Hoas är känd för att göra vinnare av trashankar.
Han tränar 20 hästar och två av dem är storfavoriter i V75.
- För att ha ett invalidstall är det inte så dåligt, säger han och skrattar.


Hoas har blivit något av mirakelman när det gäller att lappa ihop sköra hästar. Speciellt gaffelbandskador har blivit hans specialitet. Eskilstunatränaren driver en mindre rörelse och har de senaste åren nått påtagliga framgångar. Fjolåret var riktigt bra med drygt 1,1 miljoner kronor inkört och 19 segrar till stallet. Då ska man tänka på att dessa siffror tagits med hästar som andra tränare har misslyckats med.
- Jag får ju mest "invalidfordon" i träning men har hittat mitt eget koncept. Jag tycker det är kul och en utmaning att få ordning på sådana hästar. Hittills har det gått riktigt bra, säger Jan-Åke Hoas.

Gjort Picture Ås till segermaskin
I lördagens V75-omgång på Bergsåker har han två hästar till start. Och det är heller inte vilka som helst, utan två storfavoriter. Picture Ås i gulddivisionen har Hoas gjort ett kanonjobb med. Tioåringen har radat upp segrarna sedan han kom i Jan-Åkes träning. Hästen presenterade sig redan i höstas då han vann V75-lopp i Gävle.
- Han hade en gaffelbandskada i vänster bakben när han kom till mig för ett och ett halvt år sedan. Jag gav honom min speciella behandling och sedan har vi tränat på efter mitt sätt. Det gäller att hela tiden hålla den skadan i schack och det har vi lyckats med.
- Hästen fick visserligen tillbaka en liten blödning efter starten i september i fjol. Men det var inte bara det utan då hade han även en infektion i kroppen. Nu är han dock så fräsch han kan bli.

Okörd i årsdebuten
Picture Ås har gjort sig känd som en mycket vass spurtare. Han vann på ett imponerande sätt i årsdebuten och torde inte vara sämre med loppet i kroppen.
- Han var riktigt bra då och vann helt okörd enligt Torbjörn Jansson. Efter det har hästen bara gått sin normala lugna träning och allt känns bra. Han är pigg och glad och verkar trivas med livet.
I lördagens gulddivision blir Picture Ås storfavorit. Han är även en av veckans V75-spikar. Vad säger du om förutsättningarna, voltstart den här gången och femtespår?
- Hästen är säker på benen så voltstart är inga problem. Det ska mycket till för att han ska galoppera. I så fall måste nog någon köra över benen på honom i 1.10-tempo, säger Hoas och skrattar.
- Han är ruskigt vass på speed och vi får hoppas att han får ett bra lopp. I så fall är han med i striden och jag tror på en bra vinstchans. Att distansen är 500 meter längre är heller ingen nackdel.

Kostade 5.000 kronor
I V75-avslutningen selar Jan-Åke Hoas ut Go On Pale. Men den här hästen är inget förvandlingsnummer, utan är framtagen hela vägen av Jan-Åke.
- Jag köpte honom för 5.000 kronor som 1,5-åring. Det var även en byteshäst inblandad men ändå riktigt billigt. Hästen såg nämligen jättefin ut och är korrekt byggd. Han har alltid varit lovande och som treåring lattjade han exempelvis med Acclaim.
- Men Go On Pale har också strulat mycket och säkert galopperat bort lika mycket pengar som han har tjänat. Han har dock aldrig varit skadad, till skillnad från stallets övriga hästar.
Efter tre raka segrar blev det så galopp i senaste starten. Förklaring?
- Han fick grussprut på sig och det tålde han inte. Tidigare har hästen gjort lite som han vill och galopperat i ett par starter för att sedan sköta sig. Men nu tycker jag ändå att han har blivit bättre i psyket, även om han kan vara lite tjurig ibland.
Go On Pale är favorit i bronsdivisionen, V75-7. Men nu har hästen blivit nedstruken till innerspår eftersom Why är struken. Kommentar?
- Det är inte så bra eftersom han inte är snabb från början. Risken finns ju att han kan fastna invändigt, säger Jan-Åke Hoas.
- Men annars har jag inget att klaga på och han känns för jäkla fin i träningen. Löser det sig under vägen är han med i striden.

Michael Carlsson

 

 


Skickat "lilla" V75-systemet till ICA

Kasino-chef tillbaka till travet
STOCKHOLM

För sex år sedan slutade Stefan Johansson som VD för Åby.
Han började som chef på Casino Cosmopol i Göteborg, men är nu tillbaka inom travet.
Stefan Johansson är utsedd till ny VD för Nationella Stiftelsen.


Han tillträder sin nya tjänst den 1 juli.
- Vi är mycket glada att kunna rekrytera Stefan Johanson till oss. Nationella Stiftelsen får därmed en skicklig ledare som har ett genuint och stort intresse för hästen, såväl inom ridsporten som travet, säger ordförande Bo Dockered.
Stefan Johanson blir Nationella Stiftelsens andra VD sedan ATG och LRF i
samverkan med ridsporten gemensamt inrättade stiftelsen 1992. NS har under Olof Karlander, som nu går i pension, utvecklats till ett samarbetsorgan för hästnäringen i Sverige.

Organisationens uppgift är att främja hästhållningen med särskild tonvikt på utbildning, veterinärmedicin, djurskydd, avel och uppfödning samt miljö- och IT-frågor. Dessutom tillvaratar NS hästnäringens intressen på det näringspolitiska området.

Verksamheten omfattar också NS Riksanläggningarna AB med Flyinge, Strömsholm och Wången samt ATG Hästklinikerna AB med Hästsjukhuset och Hovslagarskolan i Skara.
- Att bli VD för Nationella Stiftelsen är en mycket stimulerande uppgift som innehåller väldigt många dimensioner. Jag har alltid haft ett stort hästintresse med travet som största fokus. Att nu få jobba med hela hästnäringen som bas känns oerhört intressant, säger Stefan Johanson.


 

 

Torsdag 15 februari -0,5 kl 06.00

Important kunde trots en stentuff inledning hålla undan till säker seger. Foto: Maria Holmén.

Important imponerar
STOCKHOLM

I comebacken för två veckor sedan blev det förlust efter att en krock i första sväng demolerat ena sulkyhjulet.
Det var små marginaler in i första sväng även den här gången, men nu klarade sig hjulen och då stod Important i en klass för sig.
- Han tillhör alla gånger topp fem bland alla hästar jag har kört, säger segerkusken Per Nordström.


Sten O Janssons Mack Lobell-hingst har visserligen visat stort kunnande tidigare men i kvällens första avdelning gjorde han sin kanske hittills bästa prestation. Trots stentuff körning från start och ett förstavarv efter kilometertiden 1.12,4 höll han lätt undan till seger. Det var dock väldigt små marginaler i spetskörningen och utvändiga Hercules Laser, med Daniel Redén i sulkyn, var mycket nära att ta sig förbi när han galopperade i första sväng. Han ställde sig emellertid snabbt varpå Redén per omgående sände fram utvändigt om ledaren, för att ta sig ett snack med Nordström.
- Det var lite tight in i svängen och jag skrek åt Daniel. Men han körde sjyst och fick galopp när han tog ut sin häst.
Vad pratade ni om när han kom upp utvändigt om dig igen efter 600 meter?
- Vi diskuterade bara situationen i första sväng, säger Nordström, som håller Important mycket högt.
- Han har en härlig skalle och i dag visade han riktig startsnabbhet också. Han har alla kvalitéer som krävs för att bli en riktig topphäst.

Sjätte raka för Nurmos jättetalang
Timo Nurmos köpte Gold Strike från Åbo på inrådan av Jorma Kontio när hästen var tio månader gammal. Med facit i hand kan man konstatera att det var ett lyckoköp. På onsdagen tog femåringen sin sjätte seger - i karriärens sjätte start.
- Hon kändes finare än någonsin i värmningen i dag och hade mycket krafter kvar i mål, säger kusken Jorma Kontio, som lät Gold Strike tassa med i andrapar utvändigt innan han satte full fart i tredjespår 700 meter från mål.
- Hon fick ett mycket lugnt lopp i dag. Jag var inne på att gå fram redan 1 300 meter från mål men Örjan (Kihlström) visade att han ville köra i dödens, så jag fick vänta med attacken.
- Gold Strike är en jättefin typ och jag tror att hon kommer gå upp i Stoeliten.

Westholms trick gick hem
Conrads Trick hade inte startat på en dryg månad men visade ingen som helst ringrost när han via en kusligt vass speed gick från fjärdepar utvändigt till ledningen mellan 700 och 500 meter från mål.
- Jag hade matchat honom hårt ett tag och därför fick han en månads paus där han fick lufsa på i skogen. Det var precis en sådan humörhöjare han behövde, säger tränaren Jörgen Westholm.
Övriga V64-vinnare var Nicke Bump (Tommy Hanné), Coming Soon (Erik Adielsson) och Frasse Filiokus (Ulf Ohlsson). De lyckliga själar som lyckades pricka in samtliga vinnare kunde hämta ut 11 306 kronor, bara på sex rätt.

Ola Johansson

 ******************************************************
 

Conny Nobell återvänder till Sverige
STOCKHOLM

Stall Goop meddelade på onsdagen via sin hemsida att Conny Nobell på fredag kommer att återvända till Sverige.

"Conny" har kollats upp på en veterinärklinik i Lisieux i Normandie och där har man kunnat konstatera att han har en infektion i kroppen samt har fått en allergisk reaktion. Därför kommer han nu att åka till veterinär Jonas Tornell för behandling.

 

Onsdag 14 februari -1.7 kl 06.00
Skickat V64-tipset till Gran Canaria

Tisdag 13 februari -2,1 kl 06.00 Snöfall
"Fylking borde vara som sin häst - valack"
STOCKHOLM

Gert Fylking och hans kollegor Titti och Roger från RIX FM äger Västerbo Morronzoo.Foto: Petri Johansson.

Västerbo Morronzoo är inte främst känd för sina prestationer på travbanan.
Det är i första hand delägaren Gert Fylking som gjort att det skrivs och talas om hästen.
Själv marknadsför han den väl genom sitt eget radioprogram Morron Zoo i RIX FM.
- Gert har till och med hotat med att ta ut amatörlicens, men jag hoppas att han faller för åldersstrecket, säger tränaren Michael Demmers.


Gert Fylking är slängd i käften i rollen som radiopratare men har också travet i blodet genom sin kusin, den legendariske kusken Karl-Gösta Fylking.
- Han är kul att ha som ägare. Vi har känt varandra sedan jag var fem år och stallet har fått vara med om mycket roligt tack vare honom. Det har exempelvis blivit teaterbesök för hela personalen, säger Demmers.
Han beskriver Fylking som en ägare som inte lägger sig i den dagliga träningen.
- Däremot vill han ofta vara med och välja kusk. Det är förstås helt ok, så länge han inte vill sätta upp sig själv, säger han.

Ny kändishäst på gång
- Han verkar vara uppskattad som ägare, många andra tränare drar i honom och försöker få honom att äga häst hos dem.
Och planer på en häst till finns det. Fylking funderar på att köpa en häst som han ska äga ihop med nio andra kända personer.
- Vilka det blir vet bara han. Hans tanke är förstås att en sådan häst skulle ge PR både för stallet och travsporten i stort, säger Demmers.

Finns det några likheter mellan hästen och ägaren Fylking?
- Snarare olikheter. Morronzoo är lugnare och har mer hår än Gert. Sen borde kanske Gert ha varit valack, precis som hästen, säger Demmers med ett skratt och syftar på att Fylking snart får sitt sjätte barn.
Hur ser du på Västerbo Morronzoos framtida karriär?
- Han är ju efter Armbro Goal och de brukar bli bättre ju äldre de blir. Personligen hoppas jag att han kan starta i Frankrike i framtiden. Jag tror att han skulle passa ypperligt där eftersom han är stark och gillar det sätt loppen körs på. Men då måste han förstås först tjäna ihop 700-800 000 kronor, konstaterar Demmers.
Femårige Västerbo Morronzoo har vunnit fyra av 26 starter och tjänat drygt 143 000 kronor.
På onsdag är det dags för rikstotoförsök på Solvalla.
- Han har tjänat minst pengar av alla men jag är inte orolig för det. Jim Frick känner honom väl nu. Det är en stor fördel, han är en sådan som man måste lära känna för att det ska fungera fullt ut.
Ni har fått ett snävt fjärdespår i volten...
- Det är inga problem, hästen är travsäker och Frick är ju van att vända upp med tjuriga kallblod. Min hälsning till spelarna är att han definitivt ska med på kupongen, säger Michael Demmers, som har 30 hästar på träningslistan men saknar den riktigt stjärnan.
- Efter Västerbo Daylight har vi inte fått fram någon fixstjärna men jag hoppas att det kommer. Jag har några som har potential att gå långt, exempelvis Västerbo Face Off, Västerbo Perrion och Naglos helsyster Nassau Town.

Åsa Elmroth

 

 

Måndag 12 februari -6,6 kl 06.00

Allsvenska körsvensligan
STOCKHOLM
1) Björn Goop Åby 43 29 25
2) Örjan Kihlström Solvalla 32 12 17
3) Ulf Ohlsson Bergsåker 23 17 12
4) Johnny Takter Jägersro 19 7 5
5) Åke Svanstedt Axevalla 16 15 11
6) Thomas Uhrberg Jägersro 14 15 16
7) Per Lennartsson Solvalla 13 10 11
8) Erik Adielsson Jägersro 11 21 16
9) Sören Eriksson Gävle 10 11 6
10) Stefan Söderkvist Åby 10 7 6
11) Lennart Forsgren Halmstad 10 5 12
12) Kristian Lindberg Bergsåker 10 4 6
13) Carl-Erik Lindblom Örebro 9 17 5
14) Ove A Lindqvist Umeå 9 5 8
15) Magnus Jakobsson Färjestad 8 4 7

 

 

Söndag 11 februari -11,3 kl 08.00
Lennartson har rivstartat


Quantum Classic gick med i ryggar ända till upploppet där han avgjorde med minsta möjliga marginal. Foto: Claes Kärrstrand.

Sören Lennartson har rivstartat som ny tränare på Quantum Farms.
Segrarna trillar in i strid ström och stallet ståtar med en segerprocent på 36.
- Det kommer bli svårt att hålla segerprocenten på den här nivån, men vi ska göra ett försök i alla fall, säger den färska Axevallatränaren.


Lennartson, som tidigare drev sin rörelse i Umeå, tog vid årsskiftet över som tränare på Quantum Farms i Lerum. Och framgångarna har inte låtit vänta på sig.
- Vi har verkligen rivstartat året. Men hästarna var väldigt grundtränade när jag tog över och då är det lättare att börja. Jag kom helt enkelt in rätt, säger Lennartson, som trivs som fisken i vattnet med sin nya tillvaro.
- Det underlättar ju när hästarna går bra och det blir ännu bättre när familjen kommer ner framåt sommaren och alla pusselbitar fallet på plats.
Lennartsson har för tillfället 49 hästar på träningslistan och bland dem finns en hel del lovande djur.
- Vi har flera fina treåringar och även några äldre som har varit sena av olika anledningar. För sjuttsingen, det ser bra ut!

"Jag hade en längre häst"
Segerhästen den här lördagen var fyraåriga Quantum Classic. I sulkyn satt Johan L Sundgren, som ansvarar för unghästarna på Quantum Farms, och efter en resa i ryggar kunde ekipaget ta hem segern med minsta möjliga marginal före Lajos Wurö och Jennifer Tillman.
- Jag visste att jag hade en bra häst men att formen kanske inte var hundraprocentig. Därför ville jag sitta kvar i ryggar så länge som möjligt. Nu fick vi gå redan 1 100 kvar men jag fick ut Johan (Untersteiner) framför mig och Quantum Classic segade sig förbi sista biten, säger Sundgren.
Såg du att ni hann fram?
- Nja. Jag var ett halvt hjul efter men hade en längre häst.

Acclaim mot Olympiatravet

Acclaim plockade ner Skogans Joker över upploppet.
Foto: Claes Kärrstrand.

Acclaim går från klarhet till klarhet och hade inga som helst problem med att vinna gulddivisionen för andra veckan i rad. Efter en resa i andrapar utvändigt rundade Håkan "Hockey" Eriksson upp i dödens på den sista bortre långsidan och över upploppet hade ledande Skogans Joker inget att sätta emot.
- Han är helt otrolig den här lille krigaren och jag kan bara vara jättenöjd med honom i dag igen. Han fick ta dem den tuffa vägen och jag tycker att han visade bra kämpaglöd.
- Nu får Acclaim pusta i ett par veckor och sedan kommer vi nog att prova i Olympiatravet, säger Eriksson.

Jakobsson fixade degen

Isolated och Magnus Jakobsson.
Foto: Claes Kärrstrand.

V75-utdelningen såg länge ut att hålla sig på de lägre nivåerna men när Magnus Jakobsson smög in sjuprocentaren Isolated i den sjätte avdelningen blev det ordenligt rens bland kupongerna.
- Han kräver att få smyglopp och i dag stämde det väldigt bra. Vi fick rygg ända in till upploppet och hundra kvar kändes det säker, säger Jakobsson.
Övriga V75-avdelningar vanns av Affe Fager (Åke Svanstedt), Fantasy Step (Kjell Wallin), Nec Carmolo (Thomas Uhrberg) och Blue Canyon (Örjan Kihlström). Utdelningen på sju rätt stannade på 19 792 kronor.

Ola Johansson

 

 

Lördag 10 februari -9,6 kl 08.00
Skickat V75-systemen till ICA & Gran Canaria


 

"Hockey" tror på vinst med Acclaim
STOCKHOLM

Blir det repris ifrån Solvalla? Acclaim är i kanonform och Håkan "Hockey" Eriksson tror på en mycket bra vinstchans i V75 på Axevalla. Foto: Claes Kärrstrand.

Håkan "Hockey" Eriksson är känd för att ligga lågt.
Men efter Acclaims senaste insats erkänner han:
- Stämmer allt på lördag har vi mycket bra chans.


Acclaim såg bländande ut på Solvalla och avgjorde i en rykande avslutning.
Sexåringen är uppfödd av Håkan Eriksson och hans fru Ulla, och är favorithästen i stallet.
- Det är en helmysig häst som alltid är pigg och glad. När han får vilsamma lopp har han alltid en pollett till slut. Senast kändes han otroligt kaxig runt sista kurvan och då satt jag bara och höll i hästen. Han vann enkelt och hade låg puls efteråt, berättar Håkan Eriksson.
- Jag har medvetet matchat honom lugnt och haft siktet inställt på vintertävlande. Förra året vid den här tidpunkten tog han tre raka V75-segrar men det var ju i lägre divisioner. Fast det verkar ju som att hästen nu har vuxit in i gulddivisionen.
Vad har Acclaim gjort efter loppet på Solvalla senast?
- Han har mest gått och moppat sig i hagen. Jag har kört ett lugnt intervalljobb med honom och då var han smidig och fin.
- Anledningen till att jag anmälde till Axevalla var att han var så pigg dagen efter Solvalla-starten. Och nästa veckas V75-tävlingar går på Bergsåker och dit vill jag inte åka. Dels är det lång resa och sedan gillar inte Acclaim att tävla med brodd i skorna.
I gulddivisionen på Axevalla, V75-3, har Acclaim återigen fått startspår två. Han blir klar favorit och en av veckans mest streckade hästar. Är han en spik för spelarna?
- Jag hoppas att han är det. Allt ser i alla fall bra ut och jag har inget att klaga på. Stämmer allt på lördag har vi en mycket bra vinstchans, säger Håkan Eriksson.
Vad kan fälla honom?
- Oj, det finns mycket som kan hända. Jag har varit med så länge att jag inte tar ut något i förskott. Men tung bana gillar inte hästen så vi får hoppas på bra väder. Annars gör jag inga ändringar i balans eller utrustning, utan han tävlar precis som tidigare.

Michael Carlsson

 

 

Fredag 9 februari -7,1 kl 06.00
Skickat "lilla" V75-systemet till ICA

Torsdag 8 februari -5,1 kl 06.00
Lähdekorpi och Lennartsson dominerade
STOCKHOLM

Made For Victory leder hela vägen och fullbordar trippelsegern för Kari Lähdekorpi och Per Lennartsson. Foto: Lars Jakobsson.
 

Stall Lähdekorpi är i form igen.
Vid onsdagens V64-tävlingar blev det en snygg trippelseger.
Och bakom dem satt Per Lennartsson.
- Skönt att hästarna börjar komma i form igen, säger Kari Lähdekorpi.


Förra året var Halmstadtränaren väldigt nära det svenska rekordet i antalet tränarsegrar.
I år gör han ett nytt försök.
Efter en stark inledning av det nya året började det gå trögt för ett par veckor sedan.
Men nu ser det ut att ha lossnat igen.
Tre segrar på tisdagen på Jägersro följdes upp med en V64-trippel.
Samtliga kördes av Per Lennartsson och först ut var Jojo Orly. Han fick ett fint lopp i tredje par utvändigt och följde med i rygg på attackerande Danilo Tilly ut ur sista sväng. Det blev en tät slutstrid där Jojo Orly kopplade grepp kort före mål.
- Det blev ett billigt lopp och när Robis Ingo blev struken trodde jag på chans för båda mina hästar. Synd att G.Moll fick "dödens" annars hade han vunnit, säger Kari Lähdekorpi.

Lite mer av en turseger blev det för In The Mood. Han fick ett lopp i tredje par invändigt och kom ut perfekt 300 kvar. Hästen avgjorde sedan mitt på upploppet, väl understödd av Per Lennartsson.
- Jag chansade invändigt och det var bara att tacka och ta emot när det löste sig så bra. Han är märklig i aktionen och visar lite löphuvud som kämpar på bra, säger Per Lennartsson.

Stenhårt tempo
Made For Victory imponerade desto mer i V64-avslutningen. Han brakade direkt till ledningen och drog i ett stenhårt tempo. Första 500 metrarna gick på 1.10,9 och första varvet på 1.12,8. Trots det stod Made For Victory pall hela vägen och försvarade sig till en säker triumf.
- Jag tyckte inte att det gick så fort som det gjorde. Och när Lugdunum kom fram så tidigt blev jag orolig. Men min häst gjorde ett mycket bra lopp, säger Lennartsson.
Därmed fullbordade han en trippel för Kari Lähdekorpi inom V64.
- Det var en väntad seger men hästen var också riktigt bra. Jag är nöjd med kvällen, men det var synd att Balder Exclusive galopperade. Han gick med lite för lång käkrem, säger Lähdekorpi.
Hans stall är nu uppe i 33 årssegrar och har kört in 3,8 miljoner kronor. Med det leder han landets tränarliga med klar marginal.

I loppet gjorde Lugdunum ett fantastiskt lopp i sin comeback. Åke Lindbloms fransman tuggade sista 1200 metrarna i tredjespår och höll heroiskt till andraplatsen.

Ny reklamhäst för Johansson
Tomas Johansson kan ha en reklamhäst i Frabrice Axe. I den andra avdelningen blixtrade han direkt till ledningen och vann hur enkelt som helst. Segertiden blev 1.14,5.
- Jag tror att han kan utvecklas till en riktigt bra häst. Han är mer talangfull än Born At Last men också sjövild emellanåt. Jag har stulit Stig H:s idé med att köra honom bakom en hemmagjord startbilsvinge hemma i träningen, säger Tomas Johansson.

Lennartsson kvällens kusk
Per Lennartsson var utan tvekan kvällens kusk på Solvalla. Förutom V64-trippeln vann han även det avslutande loppet med Giant Player.

Michael Carlsson

 

Onsdag 7 februari -9,1 kl 06.00
Skickat V64-systemet till Gran Canaria

Tisdag 6 februari -5.9 kl 06.00
Lugdunum tilbaka - bättre än någonsin
STOCKHOLM

Efter sju månaders uppehåll dyker Åke Lindblom och Lugdunum åter upp på tävlingsbanan under onsdagens V64-tävlingar på Solvalla. Foto: Lars Jakobsson.

På onsdag dyker färgstarke Lugdunum åter upp på tävlingsbanan.
- Han känns bättre än någonsin och har potential att bli en världsstjärna, slår tränaren Åke Lindblom fast.


Han är lätt att känna igen, franske Lugdunum, hans karaktäristiska huvud sticker ut ur mängden på tävlingsbanan. Nu är det dock nästan sju månader sedan han senast syntes till.
- Han gjorde sig illa i hagen. Nu är han opererad och lösa benbitar bortplockade, säger tränaren Åke Lindblom.
Den nyblivne 8-åringen startade sin karriär i Frankrike. Där blev det ofta galopp och nio av de totalt tio segrarna har tagits på svensk mark.
- Anledningen till att han galopperade bort så mycket pengar i Frankrike var att han var för stressad. Nu är han mycket lugnare, han har funnit sig till rätta hos oss, säger Lindblom vars sambo Ulrica Wictorsson skötte Lugdunums pappa Achille.
- Vi var inte så imponerade av avkomman från början men ganska snart visade han vilken fin häst han är.

Siktar på monté i Frankrike
Lindblom har låtit Lugdunum testa monté och betyget är gott.
- Han var grym! Frankrike vore kul, men då måste han först tjäna en miljon kronor för att få vara med och tävla.
Det saknas nästan en halv miljon alltså.
- Ja, men det ordnar vi snabbt , säger han med ett skratt.
Kan du tänka dig att rida själv?
- Nja, jag har ju opererat ett knä, säger Lindblom tveksamt för att sekunden senare hoppa upp på fuxens rygg.
- Jag kunde inte låta bli, konstaterar han med ett stort flin på läpparna.
På onsdag gör den urstarke fransosen debut över kort distans.
- Det blir ett test, jag vill se om vi kan bredda tävlandet, hitta en ny dimension helt enkelt, säger Lindblom.
Inför årsdebuten har Lugdunum gått ett provlopp på 1.14,2 över 2140 meter voltstart med 1.12,5 sista halvvarvet.
- Jag tror att han kan vinna V64-6 på onsdag. Självklart blir det ett prov över den korta distansen plus att han varit borta länge. Men det ska bli mycket intressant att se hur fort han går sista varvet, säger Åke Lindblom finurligt.

Åsa Elmroth

 

 

Måndag 5 februari -3.4 kl 06.00
Allsvenska körsvensligan
STOCKHOLM

Björn Goop är totalt överlägsen alla andra kuskar i landet. Han har börjat det nya året precis som det förra slutade - i ett rasande tempo.
Förra veckan tog Björn tolv segrar och är redan uppe i 39 triumfer.


1) Björn Goop Åby 39 25 22
2) Örjan Kihlström Solvalla 25 11 13
3) Ulf Ohlsson Bergsåker 21 16 11
4) Johnny Takter Jägersro 18 6 5
5) Åke Svanstedt Axevalla 15 10 11
6) Thomas Uhrberg Jägersro 12 14 15
7) Erik Adielsson Jägersro 11 19 13
8) Carl-Erik Lindblom Örebro 9 14 3
9) Lennart Forsgren Halmstad 9 5 11
10) Ove A Lindqvist Umeå 9 5 8
11) Per Lennartsson Solvalla 8 9 10
12) Ulf Eriksson Bergsåker 8 3 3
13) Stefan Söderkvist Åby 7 5 2
14) Kristian Lindberg Bergsåker 7 2 6
15) Jim Frick Solvalla 6 11 1

Siffror till och med den 4/2-06.


************************************************

Tränarligan: Kari ensam i topp
STOCKHOLM

Efter en dryg månad av det nya travåret finns det en som är i solklar ledning av tränarligan.
Det är Kari Lähdekorpi, vars hästar har sprungit in 3,4 miljoner kronor.
Noterbart är att Stig H Johansson ligger på andraplats med 1,6 miljoner kronor. Stig H:s stall har inte alls haft något flyt och "bara" vunnit nio lopp på 95 starter. Men ändå ligger han alltså tvåa när det gäller inkörda pengar...


1) Kari Lähdekorpi 27 segrar 3.435.876 kronor
2) Stig H Johansson 9 segrar 1.677.089 kronor
3) Roger Walmann 17 segrar 1.645.276 kronor
4) Åke Svanstedt 15 segrar 1.101.500 kronor
5) Timo Nurmos 13 segrar 1.040.000 kronor

6) Robert Bergh 7 segrar 930.335 kronor
7) Tom Horpestad 5 segrar 915.891 kronor
8) Jörgen Westholm 4 segrar 851.322 kronor
9) Olle Goop 9 segrar 696.500 kronor
10) Petri Puro 7 segrar 605.000 kronor

Siffror till och med den 4/2-06.

*******************************************

Åke Svanstedt satsar på USA
"Mest lovande tvååringar jag haft"
STOCKHOLM

Till sommaren siktar Åke Svanstedt på de penningstinna unghästloppen i USA. Dreamalittledream och Hundredntenpercent är båda anmälda till världens största tvååringslopp för ston, i USA

Åke Svanstedt har inte gjort sig känd för att starta tvååringar.
Men till sommaren siktar Åke på de penningstinna unghästloppen i USA.
Dreamalittledream och Hundredntenpercent är båda anmälda till världens största tvååringslopp för ston, i USA.


Det var i höstas som han ropade in de båda hästarna på auktion i USA.
De transporterades till Axevallatränarens stall utanför Skara och har sedan tränat på.
Och att de rör sig om två ytterst lovande ungdomar går inte att ta miste på.
- De har oerhört lätt för sig och ett väldigt fint psyke. Båda har joggat 1.35 över 1600 meter men jag har kört ännu snabbare en kortare bit. Dessa farter lunkar de utan några problem och skulle kunna gå betydligt fortare redan nu. Jag har aldrig tränat så här lovande tvååringar vid den här tidpunkten, säger Åke Svanstedt.

Deläger båda
Nu har Åke, som själv deläger båda hästarna, anmält dem till Merrie Annabelle Stakes på Meadowlands till sommaren. Det är världens mest penningstinna tvååringslopp för ston. Samma lopp som Jim Oscarssons Ironmaid Volo var tvåa i förra året och tjänade över en miljon kronor.
- Vi tränar med sikte på att åka över till USA. Vi ska i alla fall göra ett försök, för det här är två väldigt talangfulla individer, säger Svanstedt.
Lägg alltså Dreamalittledream (efter Kadabra) och Hundredntenpercent (efter Self Possessed) på minnet.

Michael Carlsson

Torvald - ny stjärna hos Svanstedt
STOCKHOLM

En mycket intressant häst vintertränar för fullt hos Åke Svanstedt.
Det är Torvald Palema som kan vara Axevalla-tränarens nya stjärna.
- Jag hoppas att han kan växa in i eliten, säger Svanstedt.


För drygt två månader sedan skedde en uppmärksammad flytt av topphästen.
Torvald Palema lämnade Joakim Lövgren och sattes i träning hos Åke Svanstedt.
Den nu sexårige hingsten har sprungit in närmare fyra miljoner kronor. Han har tagit 19 segrar och varit tvåa i Sprintermästaren och fyra i Svenskt Travderby. För två år sedan vann han även Fyraåringseliten på Solvalla under elitloppshelgen.
Nå, Åke Svanstedt, vad säger du om ditt nyförvärv?
- Det är en jättefin häst som var fräsch och fin när han kom. Han fick gå motion i en månad innan vi började köra intervaller i sandbanan. Han var lite ovan till en början men nu fungerar det bra. Jag tycker att han känns riktigt fin, säger Åke Svanstedt.
När blir det årsdebut?
- I slutet av mars om allt går som det ska.
- Jag har inte lagt upp någon matchning ännu utan vi börjar med ett lopp så får vi se. Det är möjligt att det sedan blir Olympiatravet men jag vill inte spekulera i det redan nu.
Svanstedt har tidigare uttalat sig väldigt positivt om Torvald Palema. Långt innan han fick hästen i träning.
- Han var faktiskt en av de hästar jag trodde skulle ta över efter Gidde Palema i den översta eliten. Jag trodde att han skulle bli en av landets bästa redan som femåring, men det har funnits förklaring till varför det inte har blivit så. Han var tydligen ofräsch sista tiden hos Joakim Lövgren, säger Svanstedt.
- Det är i alla fall en av stallets mest spännande hästar. Jag hoppas att han kan växa in i eliten.

Michael Carlsson

 

 

Söndag 4 februari +1.5 kl 07.00
Arnie Somolli mot högre höjder
Walmann matchar mot Olympiatravet
STOCKHOLM

Arnie Somolli och Örjan Kihlström efter segern i Silverdivisionens final. Foto: Claes Kärrstrand.

Örjan Kihlström och Roger Walmann ramade in Solvallas V75-finaler.
Arnie Somolli och Born To Dance imponerade och nu spänner Roger Walmann bågen ytterligare:
- Arnie Somolli skämmer inte ut sig i Olympiatravet, säger han.


Solvallatränaren har öppnat det nya årets starkt och ligger bakom vinterns stora förvandlingsnummer. Arnie Somolli har radat upp segrarna och återfinns nu i högsta klassen. Lördagens finalseger i Silverdivisionen var av det imponerande slaget. Hästen blev hängande i tredjespår genom första kurvan innan Örjan Kihlström forcerade framåt. Arnie Somolli tog över ledningen 1400 meter kvar och fick sedan bestämma en bit. In på upploppet kom Nine One One L. som skjuten ur en kanon. Normmannen avslutade visslande men Arnie Somolli hade en pollett kvar. På klasshästens vis växlade han tempot snabbt och gick undan till en säker seger.
- Så här i efterhand skulle jag nog ha låtit honom lunka undan i sista sväng. Då hade nog hästen vunnit enklare, säger en självkritisk Örjan Kihlström.
- Det blev ändå säkert till slut och han har tidigare visat han duger i gulddivisionen. I förra starten var han ju grymt bra efter galopp och en tuff löpning.

Ändå inte som bäst
Tränaren Roger Walmann har gjort ett toppjobb med den sjuårige valacken. Men den här gången var han inte riktigt nöjd med sin stjärna.
- Jag var givetvis nöjd med att hästen vann och tycker att han gjorde ett jättebra lopp. Men jag har känt honom bättre tidigare, framförallt i travet. Nu låter vi veterinären titta på honom på måndag och åtgärda eventuella skavanker, säger Roger Walmann.
- Sedan tränar vi på och fortsätter att starta i V75. Jag tror säkert att han kan vinna i gulddivisionen framöver och provar gärna i kvalen till Olympiatravet. De börjar ju inte förrän i slutet av mars men jag tror inte att Arnie Somolli skämmer ut sig där.

Born To Dance har utvecklats mycket
Normmannen fick även se sin Born To Dance vinna V75-avslutningen. Örjan Kihlström gav hästen ett perfekt lopp i tredje par utvändigt och satt iskallt kvar. Han väntade med attacken tills 200 kvar och då avslutade Born To Dance sylvasst. Kort före mål var segergreppet kopplat, och dubbelsegern ett faktum.
- Hästen kändes fantastiskt fin och har utvecklats mycket på slutet. Det var en bit fram men han bet i ordentligt över upploppet, säger Örjan Kihlström.

Semester i Sydafrika
Därmed sprang Roger Walmanns hästar in över en halv miljon kronor denna V75-dag (Queeninthefamily tvåa i sitt lopp). Solvallatränaren har inlett det nya året strålande och drar själv på semester på måndag.
- Jag ska till Sydafrika i tre veckor. Vi var där i fjol och jag gillade landet skarpt. Det behövs lite avkoppling för att orka med en lång och hård säsong.
- Born To Dance har överraskat mig positivt och verkligen utvecklats de senaste månaderna. Han är både startsnabb och väldigt vass på speed. Tidigare var han allmänt bökig, galopperade och bröt i loppen. Jag var faktiskt nära att ge upp, men nu verkar det som att alla bitar har fallit på plats, säger Roger Walmann.


Acclaim och Håkan Eriksson efter sergern i gulddivisionen.
Foto: Claes Kärrstrand.

"Kändes riktigt kaxig"

Håkan "Hockey" Eriksson körde två hästar inom V75 - och vann med båda. Egentränade Acclaim har "Hockey" fött upp själv och ligger honom varmt om hjärtat. Den lille krigaren brukar också tävla som bäst under vintern och speedade nu ner allt i gulddivisionen. Efter ett lopp i tredje par utvändigt fick han gå först i tredjespår sista 700 metrarna. Men redan i sista kurvan satt Håkan Eriksson bara och mös.
- Då kändes han riktigt kaxig och jag satt bara och höll i hästen. Han vann väldigt enkelt och är alltid så här bra när banan är fast och fin. Jag har medvetet matchat honom under vintern och låtit han få ett uppehåll under sommaren. Det är en häst som alltid är glad och samarbetsvillig, säger Håkan Eriksson.
Acclaim flög lågt över upploppet och fångade in ledande Brunton Tilly den sista biten.
Dessförinnan hade "Hockey" vunnit med Zero Sum Game (tränas av Erling Fogman). Han avgjorde med minsta möjliga marginal i en stenhård slutstrid mot Kippis och Örjan Kihlström.
- Hästen är jättebra men också knepig. Han brukar exempelvis skena när han ska in och ut ur stallet och har tidigare brutit rakt ut under loppen. I sista kurvan var han oinspirerad men kom på bättre tankar in på upploppet, säger "Hockey".

Michael Carlsson

 

 

Lördag 3 februari +0,2 kl 07.00

Semester på Gran Canaria - Du kan spela och följa travet
Klicka och se mer >>>>>>>

Skickat "Stora" V75-systemet till ICA samt till Gran Canaria

Fredag 2 februari +1,5 kl 06.00
Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA

Torsdag 1 februari -1,5 kl 06.00

Rydgren lyste upp
STOCKHOLM

Solvallalärlingen Michael Rydgren tog karriärens första
V64-seger med Com Poncho. Foto: Lars Jakobsson.

Solvallalärlingen Michael Rydgren lyste upp i vintermörkret när han med Com Poncho tog sitt livs första V64-seger.
- Nu får vi se om jag får fler uppsittningar i lärlingsloppen på Solvalla, säger han.


26-åriga Rydgren, som är lärling hos pappa Leif, serverade Com Poncho ett perfekt lopp i kvällens fjärde avdelning. Från tredjepar utvändigt gick han med i rygg på sista bortre långsidan för att i sista sväng gå till full attack i fjärdespår. När hästarna svängde in på upploppet var Com Poncho gått gåendes och Rydgren måttade med säker hand in segern.
- I dag är jag nog nära inpå gladast på Solvalla, säger Rydgren, som har tagit karriärens tre segrar med just Com Poncho.
- Jag har inte så många fler hästar att köra men nu får vi se om jag får fler uppsittningar i lärlingsloppen på Solvalla.
Michaels pappa Leif kör inga lopp själv men sonen har visat sig ha de rätta egenskaperna för att bli en framstående kusk.
- Jag satsar på att bli travtränare och tiden får utvisa om det blir en kuskkarriär också. Att träna hästarna är den stora grejen men det är riktigt kul att köra lopp också, speciellt när det går bra.

Två skrällar låg bakom hög utdelning
V64-utdelningen stack iväg till 671 169 kronor och det bäddade storskrällarna Nyby Exet och Mirall Composite för. Först ut var åttaprocentaren Nyby Exet som med Mikael Lindmark i vagnen enkelt plockade ner favoriten Criks Hurricane från dödens. In på upploppet såg dock skuggande Flying Herkules ut att kunna utmana.
- Jag trodde att jag hade kört bort mig 800 kvar när jag släppte ut Hans-Owe (Sundberg), men Nyby Exet var bra.
- Han var lite mer taggad idag och så hade ju Solvalla fått till banan så att vi kunde köra barfota, och då blir han ju också lite bättre, säger Lindmark.
Kvällens andra stora överraskning stod Mirall Composite och Carl-Erik Lindblom för. Via en virvlande avslutning i vida spår stack tvåprocentaren nosen först i god tid före linjen.
- Vi blev utsvarade i spåren och i sista kurvan var vi utanför doseringen. Men hästen var väldigt bra och Jan Hellstedt är en bra tränare att köra åt, säger Lindblom.

Dubbel Goop
Björn Goop inledde kvällen med att bränna med Criks Hurricane, som bevisligen inte var frisk för dagen, men kom snabbt igen och vann den andra avdelningen med Smashing Victory-brodern Danny Roc.
- Han blir mer och mer lik sin bror men är väldigt flegmatisk och förstår inte riktigt vad det går ut på än, säger Goop.
Kvällens andra seger tog Goop med Sixten Tim, som spräckte segernollan i sin nittonde start.
- Han har gjort en del bra lopp och också varit med en del på rikstoton, så han stod på tur för seger.
Men det var lite problematiskt under vägen?

Sean Trot tog en mycket enkel seger i den avslutande V64-avdelningen.
Foto: Lars Jakobsson.

- Bomullen hade fastnat i öronen och jag hade bekymmer med skygglapparna också, så jag fick ryckte lite granna i snörena.
Sean Trot (Jorma Kontio) rundade av omgången då han tog en enkel viktoria efter ledning från start till mål.

Ola Johansson

 Foto/text: Lennart Kihlman