VälkommenLennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller hästförsäkring.....eller du villa beställa bilder eller vinnartavla, jag har mervärden att erbjuda
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 Ditt lokala proffs på hästförsäkringar
Lennart Kihlman 0705-768542 - 054-860966

lennart@kihlman.se

Alla som tecknar fölförsäkring får en fölgrimma !


Klicka här för att se bilder när AGRIA-Ombud var på Irland>>>>>


Åter i Skattkärr efter ett par veckor på Gran Canaria

*****************************************
Klicka till travbloggsarkiv>>>>>
**********************************

Tisdag 19 december - 7,0 kl 05.00

Måndag 18 december - 6,9 kl 05.00 -8 kl 20.00
I kväll trav på Färjestad. Vi var på plats

Anna Rönning vann VF's Amerikaresa

Lopp 1. Tjalve - Dagfinn Aarum

Lopp 2. Gloria Töll - Rebecca Arnerlöf

Lopp 3. V5-1. Remy Detain - Jens Laursen

Lopp 4. V5-2. Smens Fanny - Dick Sjöberg

Lopp 5. V5-3. Wörmugga - Erik Persson

Lopp 6. V5-4. Doc Tour De France - Dagfinn Aarum

Lopp 7. V5-5- O.F.Boysong - Anna Rönning

Lopp 8. Semla - Per C Johansson

Lopp 9. Ladies First - Magnus Jakobsson

Lopp 10 Jo Jo's Babe - Bo Nystadius
 

Söndag 17 december
-4.6 kl. 08.00 - 3,6 kl 18.30

Semester på Gran Canaria - Du kan spela och följa travet
Klicka och se mer >>>>>>>

Skickat inför V64 till Gran Canaria

Conny Nobell gick på pumpen
GÖTEBORG

Prime fällde dunderfavoriten Conny Nobell.
 Foto: Tommy Andersson/ALN.

Även de största favoriterna bränner ibland.
Det blev travsverige varse när Prime högg klorna i Conny Nobell.
Men trots nederlaget är det fortsatt fokus på Prix d´Amerique för Goops hingst.
- Det är lite smolk i bägaren nu men vi kommer igen, säger Björn Goop.


Björn Goops topphäst Conny Nobell var dunderfavorit i gulddivisionen men efter en allt för tuff inledning tröt krafterna över upploppet och när mållinjen passerades var nederlaget ett faktum. Men Goop var inte alltför nedslagen efter loppet och siktet är fortsatt inställt på världens största travlopp Prix d´Amerique sista söndagen i januari.
- Det klart att den stora allmänheten tror att man ska vara besviken efter ett sånt här lopp och visst känner jag mig lite hängig. Med en sån här häst vill man ju bara vinna och vinna. Men "Conny" är fortfarande ringrostig och en häst av hans klass kan också få mjölksyra efter en tuff öppning och ett för tufft inledningsvarv.
- Spontant ändrar inte det här någonting i planeringen. Jag var nöjd med min häst och kommer att kolla upp honom precis som vi gör efter alla lopp.

Lähdekorpi fortsätter att rada segrar
Hästen som fällde storfavoriten Conny Nobell var Kari Lähdekorpi-tränade Prime. Han var också med i den tuffa öppningen och valde att svara ledningen långt ut på första långsidan innan favoriten släpptes förbi. In på upploppet kom luckan och då klev Prime tämligen enkelt förbi till seger.
- Det var jätteroligt det här för det var ju inte väntat att vi skulle kunna slå de här hästarna, säger segerkusken Örjan Kihlström.
- Prime öppnade väldigt bra till ledningen och sedan var jag väldigt nöjd med att få rygg på "Conny". I sista sväng förstod jag att vi skulle komma ut men att det skulle gå att slå Björns häst visste jag först precis innan mållinjen.
Att Lähdekorpi radar upp segrar på V75 är snarare regel än undantag och förutom Prime vann också Lähdekorpi-tränade Finish First (Thomas Uhrberg) och Min Narkissos (Björn Goop).
- Nu är jag nöjd! Finish First och Min Narkissos hade segerchans på förhand men Prime var grädde på moset, säger Halmstadstränaren som när loppet gick tyckte att Örjan Kihlström skulle ha kört i ledningen hela vägen med Prime.
- Jag sa "svara, svara" där jag stod, men Örjan valde att släppa. Hade jag kört själv kanske Prime hade vunnit helt överlägsen, flinar Lähdekorpi.

Super Odds imponerade
Super Odds gjorde sin andra start efter åtta månaders tävlingsuppehåll men trots det kunde man inte skönja någon som helst ringrost hos femåringen. Han stack direkt till ledningen i bronsdivisionen och sedan var saken klar.
- Jag hade ingen bombkoll på dagsformen men Lars (Stelius) lät positiv och efter 50 meter kändes det att han var rätt ute. Det här är en häst som helt klart har kapacitet att gå upp i klasserna, säger Erik Adielsson.
Tränare Stelius var av förklarliga skäl mycket nöjd med sin häst.
- Egentligen trodde jag inte att han skulle vara såhär bra den här gången, men det är en djävla häst alltså. Vi får hoppas att han håller ihop efter det här också och nu får vi sikta in oss på finalen på Solvalla.
Övriga V75-lopp vanns av Florence Broline (Erik Adielsson), Nikita Rhode (Björn Goop) och Bexipop (Thomas Uhrberg). Sju rätt betalar 21 565 kronor.

Ola Johansson

 

Lördag 16 december + 4.4 kl 07.00 -1.5 kl 20.00

Semester på Gran Canaria - Du kan spela och följa travet
Klicka och se mer >>>>>>>

Skickat V75-systemen till ICA 0ch Gran Canaria

Fredag 15 december
+ 6.5 kl 05.00 + 5.6 kl 18.00
Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA

Torsdag 14 december
+ 6,7 kl 05.00 +9,1 kl 18.00

Roger Walmann ser fram mot en spännande helg med starthästar i tre länder. Foto: Thomas Blomqvist.

Walmann jagar vinst i 3 länder
STOCKHOLM

Nyss hemkommen från Dubai har han i helgen hästar till start i både Frankrike, Italien - och i V75 på Åby.
- Jag vill vinna överallt, säger en av årets mest framgångsrika tränare, Roger Walmann.


Från sand, sol och kameler till vatten, vatten, vatten. V75-tävlingarna på lördag hålls i en del av landet som bokstavligen dränkts i regn de senaste dagarna. Extra stor blir kontrasten för Solvallatränaren Roger Walmann, som de senaste veckorna semestrat i torra och glödheta Dubai.
- Det var helt okej där men inte mer. Jag har sett bättre ställen, säger han.
Köpte du med dig någon stjärnhäst hem från Dubai?
- Nej. Jag har nog med galopperande hästar på hemmaplan...

Siktar mot storloppen
Trots att Roger Walmann har upplevt sitt bästa år någonsin som travtränare, med seger i bland annat Derbyt och med en rekordhög segerprocent, så är han inte helt nöjd. Orsaken till det är hans många treåringar, som trots en hel hög finalplatser inte lyckats ta hem någon stor titel.
- Mitt primära mål är inte att vinna så många lopp som möjligt, utan det är att vinna de riktigt stora loppen. Så om man ser det så har jag inte haft ett så jäkla bra år. Jag tycker själv att mina treåringar, så bra som de har varit, borde ha vunnit minst ett stort årgångslopp, säger Roger Walmann.
Hans unghästsatsning inleddes för sex år sedan, och det är den satsningen som ligger bakom Walmanns framgångar den senaste tiden.
- När jag började satsa var jag inte hundraprocentigt säker på om det skulle lyckas, men för mig fanns det ingen annan väg att gå. Jag ville inte gå Lähdekorpi-vägen och köpa och sätta i ordning gamla hästar. Sedan har jag även fått mina hästägare att köpa bättre hästar vilket har gett bra PR och i sin tur nya hästar till stallet.

Hästar i tre olika länder
Även om stallets stjärna, Giant Diablo, återvänt från Italien för att gå till vintervila, har stall Walmann kommande helg hästar till start i tre olika länder. Samtidigt som V75-loppen på Åby avgörs på lördag startar Roger Hornline nere på Vincennes i Paris. Dessutom finns Alexia Ås på plats i Neapel på söndag för ett italienskt storlopp.
Vilken är din bästa vinnare i helgen?
- Jag vill vinna överallt, men jag har feeling för att Roger Hornline kommer att passa mycket bra i Frankrike. Mina V75-hästar är alla bra och kommer säkert att tjäna fina pengar, men det finns ingen rejäl segerchans, säger Roger Walmann.
- Aggas Jazzy (V75-1) har varit väldigt duktig, men går nu upp i klass och kanske får svårt att vinna direkt.
- Tintomara Hornline (V75-2) tycker jag inte är någon utpräglad vinnartyp, framför allt inte på V75. Hon kan vinna ändå men då krävs det maxresa.
- Tori Amos (V75-4) har ryckt upp sig men vinner inte nu och får jaga pengar.
- Blue Canyon (V75-6) är jag nöjd med efter den halsinfektion han drabbades av. Däremot är jag lite rädd för att han kan behöva ett par lopp till innan han är redo att vinna.
- Graceful Glide (V75-7) ska helst inte gå i ledningen men kan spurta riktigt fort till slut med rätt smyglopp. Det kanske ändå är min bästa chans.

Pär Andersson

 ***************************************************

14 miljoner i nya prispengar 2007
STOCKHOLM


Remy Nilsson. Foto: Adam Ström.

På onsdagen beslutade ATG:s styrelse att ta 14 miljoner kronor av sparade medel för att lägga på nya prispengar under 2007.
- Det är mycket angeläget att försöka förbättra de aktivas situation och därför tar vi pengar från Hästsportens fond för att kunna göra de här prishöjningarna, säger ATG:s vd Remy Nilsson.


Trots att ATG lägger ett rekordår bakom sig med en omsättning på över 11,2 miljarder kronor är man tvungen att ta pengar ur Hästsportens fond, en fond som grundades för att användas under kristider, för att kunna höja prispengarna under 2007. Utöver de 14 miljoner som tas ur fonden fördelas också, som en följd av årets resultat, 30 miljoner kronor ut direkt till banorna.
- Vi kan se tillbaka på ett bra år. ATG har ökat omsättningen med 1,8 % trots tuffare konkurrens och stora evenemang som Vinter-OS och Fotbolls-VM, men som vår ekonomi ser ut nu omöjliggörs större satsningar, säger Nilsson.
En stor del av prispengarna kommer att styras till V75 och från och med mars nästa år kommer alla V75-lopp på lördagar att ha ett förstapris på minst 100 000 kronor.
- Satsningen på prispengar är bra, men borde ha varit mycket högre. Det är positivt att våra allra minsta banor som gör ett fantastiskt jobb får ett välbehövligt tillskott, men det allvarliga är att prispengarna har stått stilla under 2000-talet. Det är staten som är vinnaren i hästsporten och ökat sitt uttag från hästsporten. Det är nödvändigt att vi nu får rimliga villkor i det avtal som under våren skall förhandlas fram med staten, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Satsningen från Hästsportens fond fördelar sig på följande vis:
V75-priser 6,3 mkr
Premieloppsutökning 1,7 mkr
14 rikstotoförsök V65 söndagar på småbanor 1,4 mkr
Galoppens rikstotolopp 1,2 mkr
Kallblodssatsning utökning 0,5 mkr
Karlshamn grundbelopp en tävlingsdag 0,7 mkr
Extra rikstotoförsök i V64 på Lindesberg, Åmål, Vaggeryd 0,5 mkr
Lycksele 0,4 mkr
Hoting 0,4 mkr
Förstärkning av V75:s Jubileumslopp 0,3 mkr
Oviken 0,3 mkr
Diverse uppfödarmedel 0,1 mkr

Ola Johansson

 

 

 

Onsdag 13 december
+ 6,1 kl 05.45 + 7,2 kl. 20.00

Semester på Gran Canaria - Du kan spela och följa travet
Klicka och se mer >>>>>>>

*******************************************
Skickat V64-tjejtipset till Gran Canaria

Tisdag 12 december + 4,5 kl 05.00 + 5,2 kl 20.00

Björn Goop siktar mot Prix d'Amerique med Conny Nobell.
Foto: Lars Jakobsson.

Adieu Conny!
LÖKENE

Ett enda lopp återstår i Sverige - gulddivisionen på lördag.
Sedan väntar ett franskt äventyr för Conny Nobell.
- Sista måndagen i januari kommer jag nog att vara väldigt trött, utpumpad, och kanske ha lite huvudvärk, säger Björn Goop.


Han är starkare, både psykiskt och fysiskt, än någonsin tidigare. Conny Nobell har under hösten specialtränats för att i vinter skrämma slag på fransmän, kannibaler, och alla andra möjliga folkslag som kan tänkas ställa upp i Prix d'Amerique 2007. Sista söndagen i januari har Conny Nobell chansen att erövra Vincennes på riktigt.
- Jag tänker inte så mycket på själva Prix d'Amerique utan försöker att ta varje lopp och varje dag för sig. Det är mycket som måste stämma på vägen, Conny måste äta och träna bra, vara frisk, vi måste hitta den rätta balansen, och både Conny och jag måste visa det rätta intresset, säger Björn Goop.
Vilken respekt har fransmännen för Conny Nobell?
- De fick en bra bild av honom när han vann UET-Derbyt i fjol. Senast på Vincennes var han sämre än förväntat vilket säkert har satt ned respekten hos fransmännen, men det bryr jag mig inte om. Jag slår gärna ur underläge med Conny.

En viktig balansgång
På Lökene Gård, strax utanför värmländska Kil, har Conny Nobell just genomfört ännu en träningsrunda. Det regnar och blåser, det är en sådan där dag då det aldrig blir riktigt ljust trots att det är strax efter lunch, och storlopp som Elitloppet och Prix d'Amerique känns avlägsna. Skötaren, Stellan Lundqvist, duschar av Conny Nobell och kyler av hans ben för att undvika skador. Björn Goop berättar att hans elitloppsvinnare känns mer harmonisk än någonsin tidigare.
- I dagsläget finns det inget som oroar. Sedan är ju Conny Nobell väldigt speciell, särskilt i voltstart, vilket gav oss bekymmer senast vi var i Frankrike. Han blir arg och aggressiv mot andra hästar i volten och har lätt för att stressa upp sig. Men vi har jobbat hårt med den biten och han har mognat.
Är ni någonsin oroliga för att matcha Conny Nobell för hårt?
- Inför årets säsong kände jag en stor rädsla. Egentligen ville jag inte starta för mycket, och inte möta de bästa motståndarna, utan jag ville ha en ännu snällare matchning helt enkelt. Jag hoppas ha den här hästen frisk och fräsch i många år.
Kan man vara försiktig och samtidigt satsa mot Prix d'Amerique?
- Det blir säkert svårare att nå den högsta prispallen om man är alltför försiktig. Samtidigt är jag inte beredd att satsa allt och betala högsta priset för att vinna ett enda lopp. Det kanske är fel tänkt, men det känns som det bästa för min häst. Sedan hoppas jag så klart på maximal utdelning ändå under loppet, säger Björn Goop.

Sista loppet i Sverige
Efter gulddivisionen på Åby på lördag, där Conny Nobell blir en V75-favorit i klass med Järvsöfaks, börjar hästbussen om allt går enligt planerna att rulla mot Frankrike på juldagen. Sedan väntar i tur och ordning Prix de Bourgogne, Prix de Belgique, och slutligen Prix d'Amerique - den sista söndagen i januari.
Vad gör du den sista måndagen i januari?
- Då kommer jag nog inte göra så mycket, utan vara väldigt trött, utpumpad och kanske ha lite huvudvärk. Oavsett om det går bra eller dåligt i Prix d'Amerique är vi värda att fira på söndagskvällen.

Pär Andersson

 


De vinner flest lopp i Sverige
STOCKHOLM

Året börjar närma sig sitt slut och här är de 15 segerrikaste kuskarna i Sverige. Närmast utanför listan hamnar i dagsläget Lutfi Kolgjni, Daniel Olsson och Jan-Olov "Järvsöfaks" Persson.

1) Björn Goop Åby 455 297 229
2) Erik Adielsson Jägersro 285 199 167
3) Örjan Kihlström Solvalla 237 197 173
4) Ulf Ohlsson Bergsåker 231 169 152
5) Åke Svanstedt Axevalla 222 189 143
6) Jorma Kontio Solvalla 180 142 156
7) Thomas Uhrberg Jägersro 168 138 122
8) Sören Eriksson Gävle 118 91 63
9) Jörgen Sjunnesson Jägersro 113 105 131
10) Robert Bergh Bergsåker 109 69 58
11) Stefan Söderkvist Åby 100 98 103
12) Torbjörn Jansson Solvalla 97 102 101
13) Lindqvist Ove A Umåker 97 84 66
14) Peter Untersteiner Halmstad 97 75 71
15) Jim Frick Solvalla 94 87 88

 Claes Sjöström slog till med ett hat trick i fjolårets upplaga av Guldklockan. Han är segersugen även i år.
Foto: Thomas Blomqvist.

Titelförsvararen vill inte bli tvåa
STOCKHOLM

I fjol blev han historisk då han vann samtliga lopp i lärlingarnas stora Solvalla-final: Travrondens Guldklocka.
- Det har ingen gjort under de 49 år som Guldklockan körts och det kommer ingen att klara av i år heller. Inte ens jag, säger Claes Sjöström med ett skratt.


Guldklockan, som arrangeras på Solvalla på onsdag, består av tre lopp med landets tolv mest framgångsrika lärlingar. Hästarna lottas på kuskarna.
- Jag var jättenöjd med lottningen förra året. Alla hästarna var halvchanser på förhand. De var i bra ordning och jag skötte mig bra, konstaterar Claes Sjöström.
- Guldklockan är roliga lopp att köra. Man kämpar ju hela året för att kvalificera sig till den stora finalen.
I år har Sjöström segerdefilerat 21 gånger.
- Året började katastrofalt. Jag tog min första årsseger i april och då i ett B-lopp på Romme. Det var en tråkig start men man vet att det vänder så det är inget att gräma sig över, säger Claes Sjöström som i år hoppas slå både sitt segerrekord och rekord när det gäller inkörda pengar.
Han gick proffstränarutbildningen ifjol men har ännu inte plockat ut sin licens.
- Det kommer nog inte att ske under nästa år heller. Det beror på hur sporten utvecklas men allt är förberett för min del och jag tar ut licensen när det känns helt rätt.
Är det en fördel att vara titelförsvarare i Guldklockan?
- Nej, snarare tvärtom. Alla kommer att vilja slå mig och jag blir nog mer påpassad. Sen höjs ju förväntningarna, både från mig själv och från andra.
Priset i Guldklockan är passande nog just en guldklocka. Även om Claes Sjöström redan äger en är det inte givet att han hinner fram till mållinjen i rätt tid denna gång. Hästarna som han fått i uppdrag att lotsa till seger är: Lucky Bleau, Ringside och Västerbo Sailor.
- Tyvärr vet jag nästan ingenting om de hästar jag ska köra men jag vet att jag själv är i form och jag är definitivt inte nöjd med att bli tvåa, säger en segersugen Sjöström bestämt.

Åsa Elmroth

 

Måndag 11 december
+ 5,6 kl 05.00 + 4,5 kl 21.00
I kväll trav på Färjestad vi var på plats.


Martina Lunde - Daljänta segrade i VF's Amerikaresa

Lopp 1. Troll Lappen - Morgan Ivarsson

Lopp 2. Luxor S.I.R. - Angelica Svensson

Lopp 3. V5-1. Mistry - Kjell Grankvist inledde V5

Lopp 4. V5-2. Kicking Royal - Per Ludvig Nilsen

Lopp 5. V5-3. Kattegatt - Björn Goop

Lopp 6. V5-4. Furey - Morgan Ivarsson

Lopp 7. V5-5. Thrust My Step - Daniel Olsson

Lopp 8. Daljänta - Martina Lunde

Lopp 9. Global Island - Björn Goop

Lopp 10 . Run For Future - Johan L Sundgren
 

Söndag 10 december
-0,6 kl. 08.00 sol + 5.8 kl 18.00

Åke Svanstedts gest upp mot måldomartornet efter upploppsstriden mellan hans Zoccer Wadd och vinnaren Triton Sund med Örjan Kihlström. Foto: Lars Jakobsson.

Svanstedt vinkade förgäves
MALMÖ

En hingst, ett sto och ett rafflande upplopp.
Inte ens efter mållinjen var alla inblandade överens om vem som vann gulddivisionen.
- Jag tycker att Triton Sund gick över i passgång på upploppet och det får man inte göra, säger Åke Svanstedt som gestikulerade ivrigt till måldomarna efter att hans Zoccer Wadd besegrats.


Det blev ett svängigt gulddivisionslopp där Örjan Kihlströms iskalla taktik, som så många gånger förr, blev avgörande. Först två varv från mål, då han gled ut med Triton Sund i tredjespår precis framför en avancerande Zoccer Wadd som därmed tvingades backa sig sist i kön. Sedan, varvet från mål, då Örjan Kihlström valde att släppa ledningen till Zoccer Wadd. Ett drag som såg galet ut men som blev ett genidrag. Medan Zoccer Wadd drog stenhårt på den sista bortre långsidan kunde Triton Sund smyga fram några längder bakom.
- Det gick väldigt fort sista varvet och jag valde självmant att inte följa med i Zoccer Wadds tempo. Nu blev det ett rafflande lopp helt i publikens smak, säger Örjan Kihlström.
En som inte gillade loppet, i alla fall inte i efterhand, var Åke Svanstedt som fick se sig slagen med favoriten Zoccer Wadd. Han försökte flera gånger övertyga domarna om att Triton Sund borde ha blivit diskvalificerad.
- Det såg ut som passgång och att jag gjorde gester var för att jag ville uppmärksamma funktionärerna på det.
Tycker du att Triton Sund skulle ha fråntagits segern?
- Reglerna säger ju i alla fall att man får inte galoppera eller gå passgång på upploppet, säger Åke Svanstedt.
Örjan Kihlström hade inte oväntat en annan åsikt.
- Triton Sund travade dåligt den sista biten, men det var inte passgång.

Mot Prix d'Amerique?
Segern, värd 150 000 kronor, var viktig för Triton Sund som efter sin succévinter i Frankrike i fjol haft det tungt. Nu kan det mycket väl bli en ny satsning mot Prix d'Amerique för Stefan Hultmans stjärna, förra gången hade hästen tjänat för lite pengar för att få vara med.
- Han trivs ju väldigt bra nere i Frankrike där det är långa raksträckor och så gillar han backen på Vincennes, säger skötaren Christer Larsson.
Även Örjan Kihlström lät efter segern på Jägersro sugen på att köra Triton Sund utomlands.
- Det känns väl som att det är upp till hästen om det blir något Frankrike eller inte, för att det ska vara någon mening att åka dit krävs det att han hittar den riktiga toppformen. Loppet i dag var i alla fall ett steg i rätt riktning.

Dubbla dubbelsegrare

Arnie Somolli tog sin andra raka seger på ett imponerande sätt. Foto: Lars Jakobsson.
Örjan Kihlström tog även hem silverdivisionen med pånyttfödde Arnie Somolli. En annan dubbelsegrare var hemmakusken Thomas Uhrberg, som vann med både Camilla Highness och Capricorn Label. Särskilt Camilla Highness var lysande när hon vann Stoeliten från dödens.
- Hon var underbart fin i dag och jag märkte i sista sväng att jag satt på leken. Det ska mycket till för att någon ska ta henne sista 200 om hon får spara sin speed, säger Thomas Uhrberg.
Övriga V75-vinnare var Closed Case (Stefan Persson), Lobby La Marc (Staffan Nilsson), och Urgent Sund (Erik Adielsson) vilket gav en utdelning på 52 226 kronor för sju rätt.

Pär Andersson
**********************************************
 

Storvinst till Danmark
STOCKHOLM

En dansk spelare hade sju rätt på Jägersros V75:a.
Inte nog med det - han hade 100 likadana kuponger vilket gav 8,6 miljoner kronor.


Enligt travronden.se hade den danske spelaren lämnat in 100 likadana system, vardera på 2 250 rader. När sedan kupongens enda spik, Arnie Somolli med Örjan Kihlström, tog en bekväm seger jublades det säkert högt någonstans i Danmark. Vinnaren fick inte bara 100 rader med sju rätt, utan även 1 700 sexor och 11 600 femmor. Totalt blev vinsten hela 8,6 miljoner kronor.

Det vinnande systemet (enligt travronden.se):
V75-1: 1, 10.
V75-2: 3, 5, 6, 11, 12.
V75-3: 1, 4, 5, 6, 8.
V75-4: 1, 5, 13.
V75-5: 1, 5, 8, 10, 11.
V75-6: 2, 5, 7.
V75-7: 1.

Pär Andersson

 

 *****************************************************

Super Light stod för en imponerande insats i Prix du Bourbonnais. Foto: Gerard Forni.

Super Light ensam vinnare i Paris
MALMÖ

I fjol tvingades han dela segern med Mara Bourbon.
I år var Super Light ensam kung i Prix du Bourbonnais.
- Läckert! jublar tränaren Jörgen Westholm.


Någon toppform skulle inte finnas där och något topplopp var inte planerat. Ändå var franska stjärnor som Kesaco Phedo, Ladakh Jiel, Mara Bourbon och Lhassa chanslösa mot den lille krigaren Super Light. Efter en snabb start till ledningen valde Jörgen Westholm att släppa till blågule Hot Tub efter 800 meter. Länge såg det ut som om Super Light skulle sitta fastlåst hela vägen, precis som i årets Prix d'Amerique, men 400 meter från mål dök luckan upp.
- Då kopplade vi greppet på 100 meter och Super Light gick i mål med krafter kvar. Hästen var fruktansvärt fin i dag, säger Jörgen Westholm.
Är du överraskad?
- Ja, det är jag. Jag trodde inte att han skulle vara i toppform redan nu även om han kändes fin i sista jobbet.
Hur bra är Super Light i år jämfört med i fjol?
- Det är svårt att jämföra. I fjol vann han ju också det här loppet, men då fick vi dela segern med Mara Bourbon, en häst som inte alls hängde med i dag. Samtidigt stod vi 25 meter före de riktiga värstingarna så jag ligger fortfarande lite lågt inför Prix d'Amerique då det blir lika start.
Segern var värd knappt en halv miljon kronor, och Super Lights sista lopp inför Prix d'Amerique blir nu troligtvis Prix de Belgique den 14 januari. För de övriga svenska hästarna i Prix du Bourbonnais gick det sämre. Stig H Johanssons Lass Drop slutade sjua, medan Gazza Degato och Hot Tub blev oplacerade.

Pär Andersson

 

Lördag 9 december +7,6 kl. 7.15 + 6,7 kl .17.00
Skickat "stora" V75-systemet till ICA samt till Gran Canaria


Hans Adielsson har sex V75-hästar på lördag. Fyra av dem körs av sonen Erik, och vinstchansen är i flera lopp stor.
Foto: Lars Jakobsson.

Regerar på hemmaplan
MALMÖ

Hans gård ligger bara ett par upplopp från Jägersro.
Där kan Hans Adielssons hästar på lördag regera på V75 - med sonen Erik i sulkyn.
- Det känns väldigt tryggt med Erik. Är hästarna i ordning vet jag att de får en toppchans att placera sig bra, säger Hans.


Glöm Stig H, Ludde och Lähdekorpi. Ingen annan svensk stortränare är i närheten av den segerprocent som Hans Adielssons hästar år efter år springer till sig. Det är inte heller en slump att hans hästar ofta kommer ut på V75 med långa segerrader bakom sig.
- Jag försöker att placera mina hästar i en omgivning som de passar i, och jag åker hellre till en mindre bana, som Kalmar, Halmstad eller till och med Danmark, om jag tror på vinst där än blir fyra eller femma på Jägersro. Både jag och mina hästägare tycker om att vinna.
Är det även viktigt för hästarna att vinna?
- Visst kan det vara viktigt för en häst att börja med ett par lätta lopp på en mindre bana, men det är inte därför jag matchar så. Jag söker inte heller billigt motstånd med tanke på någon segerprocent, säger Hans Adielsson.

Granne med Jägersro
Gården ligger hästvägen bara några hundra meter från Jägersros träningsbanor. Gång på gång återkommer Hans Adielsson till betydelsen av att kunna träna på ett underlag som håller toppklass.
Vilken betydelse har hemmaplan för dig på lördag?
- För det första kan jag alltid vara säker på en bra bana här på Jägersro. Dessutom slipper ju hästarna resa vilket är både smidigt och praktiskt.
Vilka förhoppningar har du på dina sex V75-hästar?
- Det är svårt att säga. Jag brukar säga att jag varken vill eller kan bedöma chanserna. Min uppgift är att ha hästarna i fint skick och bara hästarna går okej är jag nöjd. Sedan är det bara att hoppas att de har det flyt som behövs för att ta en fin placering eller till och med vinna.
Hur kommer det sig att du är så försiktig om chanserna medan Erik, som kör fyra av dina hästar på lördag, är väldigt självsäker när han har en bra chans?
- Jag tror att även Erik är försiktig. Det är sällan som en tränare eller kusk kan gå ut och lova vinst, det finns för många slumpfaktorer inom travet för det. Har man inte tur med positionerna kan det lika gärna bli en fjärdeplats som en vinst.

Hans Adielsson om sina V75-hästar...
Out of the Game (V75-1) är ett jättefint sto som jag hoppas ska växa in i klassen. Hon startar mest för att det är hemmaplan och jag är nöjd om hon gör ett bra lopp.
Äldans K. (V75-2) är kraftigt uppanmäld men jag tyckte att 1600 meter, som distansen är i klass III, var för kort. Distansen och läget passar bra eftersom han är snabb från start. Jag tycker att förutsättningarna ser goda ut.
Caramba Hall (V75-3) närmar sig toppformen och det senaste loppet var hans bästa sedan i fjol.
Highlite Ribb (V75-4) har haft problem med en hovböld sedan vinsten senast. Hon gick ett jättebra jobb i veckan, och fötterna kändes då bra. Startar hon gör hon ett bra lopp, men det är lite labilt för dagen.
Urgent Sund (V75-5) har fått ett tråkigt läge men är en fin häst för klassen. Han har gjort tre starka lopp på rad och är han lika bra igen är han med där framme.
Tornado Joe (V75-6) är en fin häst med bra styrka, teknik och löphuvud som jag har haft i två månader. Han har tjänat snabba pengar men jag tror att han kommer att klara sig bra både i brons- och silverdivisionen framöver.

Pär Andersson

 

 

Fredag 8 december + 6,3 kl 05.00 +6,2 kl 18.00
Skickat "Lilla" V76-systemet till ICA

Torsdag 7 december
+ 5,3 kl 05.00 4,6 kl. 20.00 regn

Blue Chip Star var klart vassast över upploppet.
Foto: Maria Holmén.

Blå kusk vann med blå stjärna
STOCKHOLM

Blue Chip Star fick revansch efter missen senast.
Segern i traditionstyngda Big Noon Pokalen var värd 200 000 kronor.
- Han har gnetat på hela tiden och det var skönt att han fick vinna ett större lopp, säger kusken Erik Adielsson.

Erik Adielsson vann Big Noon Pokalen tillsammans med Blue Chip Star. Med på bilden även prisutdelaren Margareta Wallenius-Kleberg. Foto: Maria Holmén.

Big Noon Pokalen körs en gång om året på Solvalla och det är ett kortlopp där de treåriga hästarna alltid har 20 meters försprång till fyraåringarna. I år hade det behövts mer än så för att stoppa Blue Chip Star. Fyraåringen, tränad av Stig H Johansson och körd av Erik Adielsson, hamnade sist i kön men var tack vare en flygande avslutning klart först i mål. En stor skillnad jämfört med senaste starten då Blue Chip Star var blek.
- Det blev helt perfekt för oss i dag med bra tempo och en fin resa. Jag tycker att hästen avgjorde väldigt enkelt och han behöver absolut inte skämmas för segern, säger Erik Adielsson, som vann Big Noon Pokalen för tredje gången.

Blek favorit
Medan Blue Chip Star imponerade gick det desto sämre för loppets favorit, högklassige Amour Ami. Robert Berghs fyraåring, för dagen körd av Åke Svanstedt, kom bra igenom från tillägg men var slagen redan halvvarvet från mål.
- Han tog i bra i 50 meter när vi gick ut i tredjespår, sedan var det tvärtomt. Något måste vara fel, särskilt eftersom hästen kändes bättre i travet än någonsin tidigare när jag har kört, säger Åke Svanstedt.
Bakom Blue Chip Star, som hade den näst snabbaste segertiden i loppets 43-åriga historia, avslutade Southwind Vennae vasst till andraplatsen.

Dubbelt Örjan
Örjan Kihlström gjorde precis som han brukar göra. Två gånger om, i V64-3 och V64-5, var han som spårlöst försvunnen någonstans djupt nere i kön - ända till upploppet. Då spurtade både Frasse Filiokus och Born to Dance klart bäst och gav Kihlström två nya segrar. Övriga V64-lopp vanns av Thuram (Björn Goop), Blue Zorro (Stefan Persson) och Elegance Kemp (Jorma Kontio). Utdelningen på sex rätt blev höga 716 243 kronor och endast fem system prickade in samtliga skrällar.

Pär Andersson

 

 

Onsdag 6 december + 7,0 kl. 05.00 +6.5 kl 20.00
Skickat V64-systemet till Gran Canaria

 

Tisdag 5 december +6.5 kl 05.00 + 8,7 kl 20.30

Trumpetaresset Diederik Meilink selar ut två hästar på V75.
Foto: Kanal 75.

Fullt blås med Meilink
STOCKHOLM

Diederik Meilink är den framgångsrika trumpetaren som bytte ut de fina salongerna och de världsberömda artisterna mot stallar, hästskit och fysiskt slit.
Eller inte - hästarna har hela tiden funnits där och redan som student på Kungliga Musikhögskolan var han med och ägde tävlingshästar.
- Jag mockade skit på morgnarna för att ha råd, säger Meilink.


Meilink är på väg mot ett strålande år som travtränare och i dagsläget kan stallet stoltsera med 34 i segerprocent och mer än dubbelt så mycket inkört som ifjol. Vad är då hemligheten bakom att det går så bra?
- Det finns inget märkligt med hur jag tränar hästarna utan mitt upplägg liknar det som de flesta tränare har. Jag har haft bra flyt det här året och en orsak är att jag har bra hästar som fortfarande är i en lite lägre klass. Då är det lite lättare att hitta lämpligt motstånd. Andra orsaker är att jag är noggrann, har tålmodiga hästägare och en väldigt fin gård med bra träningsmöjligheter.

Ett brett hästintresse
Det tog dock tid innan Mantorptränaren fick upp ögonen för trav. Från början var det rid- och galopphästar som gällde vid sidan av musiken. Under åren på solistlinjen på Musikhögskolan i Stockholm arbetade han på Swartlings Ridskola och det var där han lärde sig att rida. Det ledde vidare till sommarjobb i den beridna högvakten och efter avslutade studier en plats i Stockholms Blåssymfoniker, i vilken högvakten ingick. Efter det arbetade Meilink som frilansande trumpetare under många år och bland annat har han spelat med storheter som Montserrat Caballé, Nicolai Gedda och Tommy Körberg. Men hela tiden fanns hästarna med i bilden.
- Jag har ett otroligt brett hästintresse och har varit med och ägt flera galoppörer. Redan under tiden på musikhögskolan var jag delägare i galopphästar och jag mockade skit på morgnarna för att ha råd.
- Galopphästen är den totala upplevelsen av en atletiskt byggd häst och galoppen är en fantastiskt fin, enkel och ren sport. Men i Sverige är det ingen sport, här är det travet som är "highclass".

Två outsiders på V75
I dagsläget är Meilinks musicerandet väldigt begränsat men om ett par veckor åker han till Sundsvall för att hålla julkonserter tillsammans med Kjell Lönnå. Det var för övrigt där, i de norrländska skogarna, som Meilinks travkarriär började.
- Jag fick chansen att provköra hos Anders Wallin och då väcktes mitt travintresse. Det måste vara över tio år sedan och efter att ha varit amatör i sju år plockade jag ut proffslicens runt årsskiftet 04/05. Min första travhäst, Hampus Briljant, var förresten en bror till Urax Briljant (V75-2). Det var av sentimentala skäl en liten dröm att få en unghäst efter den mamman (Emelie Briljant). Vi köpte honom på auktion och det var väldigt lyckosamt att vi fick honom.
Urax Briljant började starta först i år som fyraåring och han är ett gott exempel på vad Meilink menar med att det är bra med tålmodiga ägare. I år har hästen fem segrar på tio starter.
- Det är inte roligt för en hästägare att höra att hästen inte är redo för start när den är tre år, men så var fallet med Urax Briljant och det blev ju bra att vänta med honom.
Hur ser du på lördagens uppgift?
- Han har gått från klarhet till klarhet och allt är bara bra med honom efter senast. Jag var förväntansfull när jag anmälde men läget grusar förhoppningarna. Fast vi åker inte till Jägersro för att förlora och med klaff är han inte borta.
Quiet Brick (V75-5)?
- Galopperade på upploppet senast och det var riktigt synd. Han blev lite störd men jag tror att Björn (Goop) överforcerade honom också. Hästen sprang så fort han kunde och när Björn begärde lite till var han tvungen att försvara sig med något. Utan galoppen hade han garanterat varit tvåa och landat på en låg 14-tid.
- Har Quiet Brick den rätta turen och det blir lite körning i loppet kan han vara med i den främre träffen. Senast provade vi honom barfota runt om och då det blev lyckat åker skorna av igen. Mina två har likvärdiga chanser även om motståndet ser lite enklare ut i Quiet Bricks lopp.

Ola Johansson


 


Jag de Bellouet gör troligtvis comeback den 23 december i ett montélopp på Vincennes

Jag de Bellouet i comeback
STOCKHOLM

Världens mest omskrivna travhäst, Jag de Bellouet, gör comeback den 23 december.
Sedan väntar troligtvis ännu ett Prix d'Amerique.


Jag de Bellouet har inte synts till på travbanan sedan den överraskande förlusten i Belgien för knappt fyra månader sedan. Nu är det snart dags för en ny start. Tränaren Christophe Gallier siktar mot montéloppet, Prix Jules Lemonnier, på Vincennes dagen före julafton. Det blir i så fall första steget mot Prix d'Amerique den sista söndagen i januari, ett lopp som Jag de Bellouet i fjol vann för att senare fråntas segern på grund av otillåten medicinering.

Pär Andersson

 

Måndag 4 december + 8,5 kl 05.00 + 8,7 kl 21.00 Trav på Färjestad vi var på plats

Lopp 1. Göto Faksa - Björn Beckman

Lopp 2. Joihnny Rook - Åke Svanstedt

Lopp 3. V65-1. Warner Hill - Åke Svanstedt

Lopp 4. V65-2. Feffe Carre - Björn Goop


Lopp 5. V65-3. High Score D. - Dagfinn Aarum

Lopp 6. V65-4. Satisfield Hornline - Åke Svanstedt

Lopp 7. V65-5. Sweet Victory - Mikael J Andersson

Lopp 8. V65-6. Ballad Ribb - Åke Svanstedt

Lopp 9. Ängens Amanda - Björn Goop

Lopp 10. Chills Dream - Björn Goop
 

Söndag 3 december + 8,0 kl 08.00Globen-bildcollage kommer under veckan

Lördag 2 december + 7,2 regn kl. 07.00
Skickat "stora V75-systemet till ICA +
V75-system till Gran Canaria


Ulf Ohlsson vinner flest lopp av alla kuskar på Bergsåker och även totalt i Norrland. Foto: Petri Johansson.

Bergsåkers boss
STOCKHOLM

För fjärde året i rad vinner han fler lopp än någon annan kusk på Bergsåker.
Till helgen har Ulf Ohlsson två bra V75-vinnare - men ingen är hans.
- Det är inte omöjligt att Olle Carlsson tar en dubbelseger, säger Ohlsson.


Det kan vara ett uttalande värt att lyssna på. Förutom att Ulf Ohlsson kör fler lopp än någon annan kusk i Norrland, och därmed har bra koll på många hästar där, är han också känd för att vara en duktig tippare. Ingen av Östersundstränaren Olle Carlssons båda hästar, On the Beach i V75-1 och Oden Boy i V75-6, är favoritspelade, ändå tror Ulf Ohlsson stenhårt på dem.
- Båda har fått passande lägen och det är inte omöjligt att Olle Carlsson tar en dubbelseger, säger Ulf Ohlsson.
Vad tror du om dina egna styrningar?
- Elias (V75-5) är min bästa chans även om jag inte tycker att han är något hett vinstbud. Han har aldrig varit i närheten av att möta så här tufft motstånd, samtidigt har han varit väldigt bra och utvecklats hela tiden sedan han kom till oss.
Hur lägger du upp taktiken från ett åttondespår?
- Jag vet inte, vi får se hur det blir. Men tyvärr tror jag att tilläggshästarna är ikapp oss på en gång så jag tycker inte att Elias står så bra inne i loppet. Det är ett öppet lopp och om man tar med många hästar, som jag tycker man ska göra, är Elias värd ett kryss. Annars låter det uppåt på den där norrmannen Hemne Pil.

På väg mot fjärde raka
Efter tre raka kuskchampionat på hemmabanan Bergsåker är Ulf Ohlsson på väg mot sitt fjärde. Han leder med över 30 segrar före Robert Bergh som är närmast bakom.
Är det inte läge att bygga en stor veranda som Bergh har gjort i sista sväng på Bergsåker?
- Jag behöver inget sånt för att imponera..., säger Ulf Ohlsson.
Trivs du extra bra på Bergsåker jämfört med andra banor?
- Egentligen är det väl ingen större skillnad, Bergsåker är bred och bra och känns väl som en standardbana. Men det är klart att upploppet oftast känns längre på till exempel Solvalla, fast det beror väl på att motståndet är tuffare och att jag vinner färre lopp där.

Pär Andersson

 

Fredag 1 december +7,3 kl +5.00 + 8,0 kl 18.00

Vi är på Globen - Uppvisning i Horseball
Skickat "lilla" V75-systemet till ICAFoto/text: Lennart Kihlman