VälkommenLennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller hästförsäkring.....eller du villa beställa bilder eller vinnartavla, jag har mervärden att erbjuda
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 Ditt lokala proffs på hästförsäkringar
Lennart Kihlman 0705-768542 - 054-860966

lennart@kihlman.se

Alla som tecknar fölförsäkring får en fölgrimma !


Klicka här för att se bilder när AGRIA-Ombud var på Irland>>>>>Kihlman försäkrar även ridhästar
bild: Newton - Malin Andersson

*****************************************
Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


 

Torsdag 30 november
+ 8,0 kl. 05.00 +8,9 kl. 20.00

Conny vann direkt
STOCKHOLM

Det första steget mot Prix d'Amerique är avklarat.
Conny Nobell vann på Åby efter en blixtrande avslutning.
- Jag är jättelycklig just nu, säger Björn Goop.


Björn Goop har under hösten tränat Conny Nobell mot ett enda mål - Prix d'Amerique på Vincennes den sista söndagen i januari. Efter ett tävlingsuppehåll på drygt två månader gjorde Conny Nobell comeback på Åby. Björn Goop valde en defensiv taktik och lät Tag the Devil ligga i fred i ledningen. Först 300 meter kvar gick han till attack, och då gick det undan.
- För spelarnas skull körde jag väl inte jättetaktiskt, men för min del blev det perfekt. Jag ville köra Conny bakifrån i dag, säger Björn Goop.
Kort före mål tog sig Conny Nobell förbi Tag the Devil och vann på 1.14,1.
- Hästen kändes mycket bra och verkar mer harmonisk och fokuserad än tidigare. Jag har varit iskall i träningen och bara tränat honom sakta över längre distanser, säger Björn Goop.
Nästa start för Conny Nobell blir troligtvis i gulddivisionen på Åby den 16 december.

Pär Andersson


              Blue Island's Åbyseger 30 nov värd 80.000:-

2006

131

24

24

14

18%

1 336 348 kr

        Dagfinns siffror på egentränat är imponerande !

*************************************************************************

 

**********************************************

Segersviten bruten för Hot Tub
STOCKHOLM

Hot Tub fick på onsdagen sin segersvit bruten när han slutade fyra i Prix des Landes på Vincennes.

Stéphane Delasalle sände sin vana trogen den Marcus Öhman-tränade hingsten till ledningen, där han fick favoriten Mourotais på utsidan. I sista sväng kopplade den sistnämnda grepp men galopperade kort senare varpå Hot Tub åter tog kommandot. Krafterna tröt emellertid på upploppet och han kunde inte freda sig den sista biten. Vann loppet gjorde istället Lys Petteviniere (Franck Blandin) före Judoka Royal (Alain Laurent) och Ladakh Jiel (Pierre Vercruysse). Tom Horpestad slutade sexa med Gazza Degato efter en invändig resa och Kari Lähdekorpis Count Go (Bernard Piton) slutade oplacerad från ledarens rygg.
Loppets vinnare belönades med cirka 450 000 kronor. Hot Tubs fjärdepris var värt närmare 40 000 kronor och Gazza Degatos ägare fick nöja sig med knappt 20 000 kronor. Segertiden skrevs till 1.14,5 över den 2 850 meter långa distansen.

Ola Johansson
***********************************************Smashing Klipp och hans-Owe Sundberg segerdefilerar.
Foto: Lars Jakobsson

Smashing Klipp klippte till
STOCKHOLM

D.J.Seabrook, Amour Ami eller Cromwell?
På förhand var bara frågan vilken Robert Bergh-häst som skulle vinna Solvalla Grand Prix.
Svaret blev Smashing Klipp och Hans-Owe Sundberg.
- Han går bra varje gång den här och det var kul att han fick vinna ett sånt här lopp, säger Sundberg.


Smashing Klipp har i hela karriären tillhört skiktet strax under årgångstoppen. Förra året var han finalist i kriteriet och senast var han ute i Breeders' Crown-finalen. På onsdagskvällen fick han äntligen sätta pricken över i när han efter en resa i tredjepar invändig klädde av några av kullens bästa djur.
- Han har fått göra för mycket själv i de här tuffa loppen tidigare. Senast gick han också fantastiskt bra men då hade han ett uselt läge och då hjälper det inte hur bra man än avslutar. I dag löste det sig perfekt och när vi fick luckan tänkte jag nu eller aldrig. Alla segrar är roliga och det här känns fantastiskt bra, säger Sundberg som går mot ett riktigt toppår som tränare.
- Jag är jättenöjd med året och att just den här fick vinna i dag var jätteskoj. Nu ska de flesta av mina hästar vila och själv ska jag också försöka få en liten paus nu när alla helger kommer.

Kihlström - killen hela dan

Örjan En nöjd Kihlström efter en trippelseger på V64.
Foto: Lars Jakobsson

Örjan Kihlström slutade tvåa med D.J.Seabrook i Solvalla Grand Prix och utöver det kunde han räkna in tre segrar inom V64-spelet. Först ut var han med Love For Ever som ledde från start till mål. Aggas Jazzy hette segervapnet i den andra avdelningen och seger nummer tre togs med kvällens största favorit Key To Dream. Den sistnämnde såg dock seg ut in på upploppet och den annars så lugna Kihlström fick slita ordentligt i vagnen.
- Jag är nöjd med min insats, säger Kihlström.
- Det kändes bra när jag svängde in på upploppet med Key To Dream men man vet aldrig om det ska komma någon bakifrån. Han blev lite stum till slut men kämpade på och gjorde det bra.

Patricia du Ling - bäst när det gäller

Patricia du Ling och Jorma Kontio i vinnarcirkeln.
Foto: Lars Jakobsson

Patricia du Ling vinner inte så ofta men hon är ständigt med och plockar fina pengar och ibland överraskar hon med att sticka nosen först. Det gjorde hon i Derbystoet tidigare i år och nu var det dags igen. Efter ett lopp i rygg på den ledande favoriten Elekta Skift klev hon förbi till seger när luckan dök upp.
- Hon är lite ojämn den här men i dag var hon bra. I sista kurvan kändes hon jättefin och när luckan kom spurtade hon bra, säger Jorma Kontio.
Alf Eme (Björn Goop) var en vinnare igen efter att ha bränt som hårt betrodd fyra gånger i rad. Vilket innebar att Kari Lähdekorpi, som också tränar Key To Dream, kunde räkna in två segrar till stallet. Något som gladde den redan glade tränaren ytterligare. Tidigare under dagen hade han nämligen blivit friad från de dopningsmisstankar som riktats mot honom efter att Tactical testats positivt för Sulfa.
Utdelningen på sex rätt landade på 16 587 kronor.

Ola Johansson

 
Kari Lähdekorpi är inte längre ute i kylan. Expertgruppen betraktade Tacticals dopningsprov som negativt och därmed går Lähdekorpi fri från dopningsanklagelserna. Foto: Lennart Kihlman

Lähdekorpi går fri
STOCKHOLM

STC:s expertgrupp väljer att lägga ner undersökningen gällande det positiva dopningsprov som Kari Lähdekorpi-tränade Tactical lämnade efter en seger i Halmstad den 2 oktober.
- Vi har ju fått acceptans från vår egen värld att inte leta efter sista atomen i kroppen och därmed kan vi inte betrakta det här som en positiv analys, säger STC:s överveterinär Peter Forssberg.


Expertgruppen, bestående av professor Lars-Erik Appelgren, docent Katarina Nostell och STC:s överveterinär Peter Forssberg, sammanträde under onsdagen och trots att såväl a-prov som b-prov visade spår av Sulfa fattades beslutet att dopningsprovet ska betraktas som negativt. Såhär säger expertgruppen i ett yttrande:
- Analysdata från laboratorierna visar att substansen trimetoprim har isolerats. Expertgruppen gör dock bedömningen att dopingprovet ur djurskyddssynpunkt ska betraktas som negativt.

Överveterinär Forssberg gör följande uttalande på travsport.se:
- Vi har lagt ihop alla kvalitativa och kvantitativa data och har kommit fram till det här beslutet. Det finns nämligen en skillnad mellan till exempel den här substansen och antiinflammatoriska substanser. När det gäller smärtstillande preparat kan det finnas högre substans på ett inflammerat ställe i kroppen och därmed kan också hästen vara påverkad, vilket också finns angivit i djurskyddslagen. Som vi har resonerat finns det inte stöd för detta i djurskyddslagen och därför kan vi hantera det inom sportens rutiner och reglementen. Vi har ju fått acceptans från vår egen värld att inte leta efter sista atomen i kroppen och därmed kan vi inte betrakta det här som ett positivt prov.

Lähdekorpi glad och lättad
Kari Lähdekorpi nåddes av beskedet precis efter att ha landat på Mallorca, där han ska ägna de närmaste dagarna åt golfspel tillsammans med bland andra Thomas Uhrberg.
- När jag klev av planet och slog på telefonen hade jag en massa grattis-SMS. Jag förstod ingenting först, men när det gick upp för mig blev jag oerhört glad. Det känns oerhört skönt för det här har varit en riktig pärs. Det har varit en hemsk tid så jag är verkligen lättad.
- Jag måste säga att jag är överraskad. Jag trodde att jag skulle få stå för det här och betala böterna, och att eventuella ändringar i domen skulle komma efteråt.
- Jag hedrar verkligen STC att dom har tagit ett sådant här beslut. Det är starkt gjort av dem.

Ola Johansson

 

 

Onsdag 29 november
+ 8,3 kl. 05.30 + 9,0 kl 19.00


Gazza Degato vid en Årjängsseger...nu gäller Vincennes på torsdag

Hot Tub mot Gazza Degato i Paris
STOCKHOLM

På torsdag körs Prix des Landes på Vincennes utanför Paris och tre svensktränade hästar deltar i loppet.

Hot Tub ståtar med fyra raka segrar på fransk mark men nu har han inte startat sedan den 3 november. På grund av för lite intjänade pengar har han inte kommit med i loppet. Men på torsdag blir det alltså start igen för den Markus Öhman-tränade hingsten och då ställs han mot bland annat Kari Lähdekorpis Count Go och Tom Horpestads Gazza Degato.

Prix des Landes, 2 850 meter, förstapris: ca 450 000 kronor.
1. Hot Tub - S. Delasalle
2.
Count Go - B. Piton
3. Intrepid Rodney - N. Ensch
4. Lord des Bordes - F. Prat
5. Janouk du Boulay- D. Dauverne
6. Mourotais - J.M. Bazire
7. Mirage du Goutier - Y. Dreux
8. Lys Petteviniere - F. Blandin
2 875:
9. Lontzac - M. Lenoir
10. Kamichi de Feu - J.L. Dersoir
11. Kuza Viva - S. Levoy
12.
Gazza Degato - T. Horpestad
13. Judoka Royal - A. Laurent
14. Ladakh Jiel - P. Vercruysse
15. King Prestige - P. Levesque
16. Jalba du Pont - J.Y. Rayon

Ola Johansson

 


Citation vid seger på Färjestad med Stig H Johansson

Citation siktar mot mars
STOCKHOLM

Citation tog hem Hugo Åbergs men missade pallen i Jubiluemspokalen, sedan har det varit tyst om honom.
- Han fick en skada i en has men nu är han fin igen och vi siktar på start i mars, säger Stig H Johansson.


På tävlingsbanan har han alltså inte visat sig sedan i augusti men för ett par veckor sedan var han med i avelsvärderingen i Skara. Det gick utan problem och han fick fullt godkänt av nämnden som bestämmer. Nu är träningen i full gång inför nästa säsong när han kan bli ett av Stig H:s trumfkort.
- Jag hoppas att han ska göra det bra nästa år, nu känns allt riktigt fint, säger Stig H.

Anders Forsberg

 
Euro Staro Crown gör på onsdagen säsongens sista start när han går ut i Solvalla Grand Prix. Foto: Thomas Blomqvist.

Euro Staro Crown sätter punkt
STOCKHOLM

Euro Staro Crown gör på onsdagen säsongens sista start.
I Solvalla Grand Prix sätter han punkt för ett mycket bra år.
- Han har tävlat på hela säsongen och det finns nog några polletter kvar till nästa år också, säger tränaren och ägaren Catharina Johansson.


Euro Staro Crown har visat att man inte måste starta som två- och treåring för att hävda sig i kulltoppen som fyraåring. Han gjorde sin första start i år, som fyraåring, och har bland annat vunnit ett uttagningslopp till Svenskt Travderby, kommit tvåa i Breeders' Crown och vunnit en V75-final. I onsdagens huvudnummer, Solvalla Grand Prix, kan han ta sin hittills största seger och ta revansch på D.J.Seabrook för nederlaget i Breeders' Crown.
- Jag hade gärna bytt spår med D.J.Seabrook men allt kan hända. Senast felade ju han i starten, säger Johansson.
- D.J.Seabrook är snabb ut och Bambino Banker släpper väl. Men Amour Ami och Smashing Klipp finns med där också och man vet aldrig vad som händer. Taktiken med Euro Staro Crown lämnar jag helt och håller till Jörgen (Sjunnesson).
Senast fick Euro Staro Crown ett tufft lopp utvändigt om ledaren men höll mycket starkt som fyra i mål. Det loppet har han tagit bra och Johansson tycker att hästen ska räknas tidigt nu.
- Tar man med mer än en häst på systemet ska man ha med honom. Han är så jämn och säker och ger sig aldrig trots jobbiga lopp.

Nya växlar nästa år
Catharina Johansson kom själv in i travet via ridsporten för 20-talet år sedan, när hon kom på att ridning på travhästar istället för ridhästar kunde ge ekonomisk återbäring.
- Jag höll på med ridhästar tidigare men började fundera lite och tänkte att om man inte vill tävlingsrida kan man rida på travare istället, och kanske få tillbaka en del pengar. Så jag provade och min första travare, Cat Malou, vann tre lopp i sina fem första starter och då var jag fast.
Just nu har Åbyamatören tre hästar i stallet. Den gamle kämpen Euro Express har sprungit in över en miljon kronor och femåriga Powerpoint har nyligen återkommit på tävlingsbanan efter ett tävlingsuppehåll. Den i särklass starkast lysande stjärnan Euro Staro Crown har innan onsdagens start sprungit in drygt 900 000 kronor och Catharina Johansson tror att det finns fler växlar att lägga i till nästa säsong.
- Han har gått med skor på fötterna i alla starter och han har aldrig startat över kort distans. Så det finns nog några polletter kvar till nästa år.

Ola Johansson

 

 

Tisdag 28 november
+ 7,7 kl. 06.00 + 7,5 kl 18.00

Fem över 200
STOCKHOLM

Björn Goop är fortfarande i topp på den allsvenska körsvensligan, mer än 150 segrar före tvåan.
Bakom honom är det fyra kuskar som har nått 200 segrar på svenska banor i år.


Allsvenska körsvensligan:

1. Björn Goop, Åby, 431 segrar
2. Erik Adielsson, Jägersro, 274
3. Ulf Ohlsson, Bergsåker, 225
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 220
5. Åke Svanstedt, Axevalla, 213
6. Jorma Kontio, Solvalla, 165
7. Thomas Uhrberg, Jägersro, 161
8. Sören Eriksson, Gävle, 112
9. Jörgen Sjunnesson, Jägersro, 110
10. Robert Bergh, Bergsåker, 108

Anders ForsbergSuper Qui och Thomas Franck är laddade för start.
Foto: Lars Jakobsson

Franck tillbaka i hetluften - lite gråare
STOCKHOLM

Thomas Franck är en småtränare som sällan får stora rubriker men på onsdag räknar han med att sno åt sig dem.
- Jag tycker att det är en fin chans för Super Qui att vinna V64-1, säger han optimistiskt.


Thomas Franck håller hus på Skalmsta Gård ett par mil norr om Stockholm, bara ett stenkast från kollegan Örjan Kihlström. Men när Kihlström satsar allt på lopp väljer Thomas Franck mest på att vara tränare.
- När man är yngre är det ofta tävlandet som lockar. Nu så tycker jag att det är att träna hästar som är kul, säger Thomas Franck som börjat få grå tinningars charm.

Febern gav gråa hår
Några av de gråa hårstråna har Franck fått från Super Qui som han hade stora framgångar med i vintras och vann tre V75-lopp. Så långt var allt frid och fröjd men efter ett lopp på Dannero i våras tog de grå hårstråna fart. Super Qui fick ett virus och stod med feber mer eller mindre oavbrutet i tre månader. Trots flera besök hos veterinär kunde ingen lista ut vad det var men en dag försvann viruset ur kroppen och Thomas Franck kunde återigen börja bläddra i propositionerna för Super Quis räkning.

Bättre häst nu
Trots att han var borta i tre månader menar Franck att det är en bättre häst nu än innan sjukdomen.
- Jag tycker att det är mycket mer häst nu än förut. Han har mer muskler och så. Annars är det lite konstigt att han är så bra, han ser ju inte mycket ut för världen, säger Franck samtidigt som han klappar om sin ögonsten.

Gick lätt i comebacken
Samtidigt som kylan kom till Stockholm gjorde Super Qui comeback för ett par veckor sedan. Då körde ägaren Jan Skoglund honom i ett amatörlopp och trots att de länge låg bland de sista hade Super Qui inga problem att spurta hem segern. Efter loppet har han bara gått hemma på gården. En gård som just nu badar i lera och det speglar av sig på hur hästarna ser ut.

Super Qui trivs i leran
De flesta är väldigt skitiga och duschslangen hos Franck används mycket den här årstiden. Även om skitvädret många gånger är negativt för travtränarna trivs hästarna med det. När Super Qui får chansen att kasta sig ut i den leriga hagen lyser han upp och klipper med öronen. Just glädjen ligger bakom mycket av framgångarna, säger Franck.
- Det är helt klart vinnarskallen och lusten som är hans stora styrka. Sedan har han ju bra lungor och hjärta också. Det är faktiskt en riktigt bra häst, både speedig och stark.

Hur blir taktiken på onsdag?
- Jag vet inte. Dessutom så vet jag inte vilket lopp som passar honom, han har ju vunnit på alla olika vis. Men det är klart, att få ett lopp på rulle på onsdag skulle ju vara kul, säger Thomas Franck och ser ut att drömma om en plats i vinnarcirkeln på onsdag.

Anders Forsberg

 

 

Måndag 27 november
+ 7,0 kl. 05.00 + 8,0 kl. 18.00
I Kväll V65 på Färjestad. Vi var på plats
Tre snygga segrar för Daniel Olsson

Lopp 1. Troll Dox - Per Ludvig Nilsen

Lopp 2. Mill Nitro - Mikael J Andersson

Lopp 3 V65-1. Thrust My Step - Daniel Olsson

Lopp 4. V65-2. Min Narkissos - Daniel Olsson

Lopp 5. V65-3. Alva Hammering - Göran E Johansson

Lopp 6. V65-4. Bragden - Magnus Jakobsson

Lopp 7. V65-5. Comedia - Frank Nilsson

Lopp 8. V65-6. Wingait Geforce - Daniel Olsson

Lopp 9. Blixt Af Brushult - Johan Sedström

Lopp 10 Born For Gold - Stefan Öhman

 

Söndag 26 november
+8,2 kl. 08.00 +7,8 kl. 19.30

Opal Viking spurtar till en lätt seger i "Kommunloppet" för den glade kusken Fabricio Ciulla. Foto: Gerard Forni.

Opal Viking vann Kommunloppet
Passgång förstörde för Passionate Kemp
STOCKHOLM

Opal Viking vann både försök och final i det italienska "Kommunloppet".
I finalen kördes han av Fabricio Ciulla och totalt tjänade den Nils Enqvist-tränade hästen drygt 600.000 kronor.


Gran Premio Palio dei Comuni avgjordes i Montegiorgio.
Jorma Kontio valde själv att köra Passionate Kemp i finalen. Detta efter att hon dansat hem försöket på ett imponerande sätt med krafter kvar. Även Opal Viking var kanonfin i försöket då han i en virvlande spurt avgjorde kort före mål.

En glad tränare Nils Enqvist och en lika glad kusk Fabricio Ciulla efter Opal Vikings storseger. Foto: Gerard Forni.
Kontio besviken på Minnucci
Men i finalen kom Passionate Kemp bort kort efter start. Hon blev direkt på efterkälken när startbilen körde ifrån fältet och i forceringen mot ledningen in i första kurvan blev det galopp.
- Hästen gick över i passgång när vi vände upp bakom bilen. Jag försökte få ner henne i trav igen men det gjorde att vi tappade flera längder. Sedan körde inte Giampaolo Minnucci juste med Hövding Lavec. Han gick ner snävt framför oss i kurvan och tyvärr blev det galopp, sa en besviken Jorma Kontio.

Utnyttjade Open Stretch
Opal Viking satt perfekt placerad i rygg på ledande Hövding Lavec. In på upploppet kunde kusken Fabricio Ciulla utnyttja Open Stretch, det vill säga ett extra spår invändigt. När "Opalen" väl fick fritt sköt han till vasst och spurtade enkelt förbi Hövding Lavec. Mitt i banan angrep Pegasus Boko och hans spurt räckte till andraplatsen.
Opal Viking vann på tiden 1.12,8 över distansen 1600 meter och hade öronkappan kvar över mål.
- Fy fan, va grym hästen är. Jag är så imponerad av honom att jag knappt saknar ord. Det riktigt bubblar inom mig av glädje och stolthet, sa Nils Enqvist efteråt.
- Vi hade sagt till kusken att köra ett snällt lopp. Ingen "italiensk" körning utan ett rygglopp för hästen hade rest i 50 timmar i en transport och tappat lite vikt. Jorma sa i värmningen inför försöket att hästen kändes lite däven, och inte alls lika rapp som exempelvis i SM. Och ändå så spurtar han hem försöket i en tempoväxling som är otrolig. Han åt ju upp de andra på 15 meter, fortsatte en exalterad tränare.

Vad händer med Opal Viking nu?
- Han blir kvar i Italien och ska stå på Jori Turjas gård utanför Rom. Nästa stora uppgift blir i Rom annandag jul, men det är fem veckor dit och vi måste hitta ett lopp till innan dess. Annars blir det för långt mellan starterna och "Opalen" behöver en genomkörare innan Rom-loppet.
- Antingen blir det start i Milano 7 december eller på någon annan bana. Vi får se, först ska vi njuta av den här segern.
Tvåa i mål blev alltså Pegasus Boko medan Hövding Lavec höll till tredjeplatsen. Fyra blev Smashing Victory efter ett lopp i tredje par invändigt. Femma Alexia Ås och Johan Untersteiner, ifrån utvändigt om ledaren, och sexa Giant Diablo som hade galopp i inledningen för Örjan Kihlström.

Michael Carlsson
*************************************************

Besiktning av "Unik" Islandshäst/Hingst i Karlskoga


Tjaldur hingst 7 år

Torvald Palema till Åke Svanstedt
MALMÖ

Topphästen Torvald Palema byter tränare.
Han flyttas från Joakim Lövgren till Åke Svanstedt.
- Det känns tråkigt men resultaten har uteblivit i år. Så här är villkoren för oss tränare, säger Lövgren.


Torvald Palema har sprungit in närmare fyra miljoner kronor. Han har tagit 19 segrar och varit tvåa i Sprintermästaren och fyra i Svenskt Travderby. I fjol vann han även Fyraåringseliten på Solvalla under elitloppshelgen.
Men i år har det inte gått lika bra och därför väljer ägarna, stall Dream Team, att flytta hästen.

- Efter två goda år kom det ett dåligt år. I fjol tjänade hästen två miljoner och i år har han bara sprungit in 200.000 kronor. Jag har gjort vad jag har kunnat men resultaten har uteblivit, säger Joakim Lövgren.
- Jag får istället glädjas åt de framgångar jag har haft med Torvald Palema och stall Dream Team och önska dem lycka till. De har även valt att flytta sina övriga tre hästar hos mig till andra tränare.
Vilken status har Torvald Palema för dagen?
- Han är precis igångsatt efter sex veckors konvalescent. Han är redo att börja tränas igen.
Hur besviken är du?
- Det är klart att det är tråkigt men så här är villkoren. Det är samma sak för en travtränare som för en fotbolls- eller ishockeytränare. Presterar du inte resultat så kommer det någon annan och tar över.

Det blir Åke Svanstedt som ska träna Torvald Palema framöver. Han gick med Svanstedts transport hem ifrån Jägersro under lördagen.

- Jag har tittat på Torvald Palema och han ser jättefin ut ifrån sidan. Jag har ju sett honom tävla många gånger och vet vilken kapacitet han har. Han är faktiskt en av de hästar jag trott skulle ta över efter Gidde Palema och det andra äldre gardet i den översta eliten. Jag håller honom högt och jag hoppas att han kan vara med i de stora loppen framöver, säger Åke Svanstedt.
Med i Axevalla-tränarens transport följde även ENV Palema, en treårig helbror till Torvald Palema.

Michael Carlsson
*********************************************

För tre veckor sedan blev han miljonär på V75. Nu bjuder Peter Buhlér på heta tips inför helgens tävlingar. Själv kör han spiken i Östersunds V65-omgång. Foto: Lars Jakobsson.

Travmiljonären bjuder på spikarna
STOCKHOLM

För tre veckor sedan blev han miljonär på V75.
Nu bjuder Peter Buhlér på heta tips inför helgens tävlingar.
Själv kör han spiken i Östersunds V65-omgång.
- Jag hoppas att det är spets och slut, säger Buhlér.


Läraren på Wångens travskola utanför Östersund vet hur man vinner miljoner på V75. I Färjestads superjackpot för tre veckor sedan slog han och några kompisar till med sju rätt. Det var en jättesvår omgång och endast tio system lyckades hitta alla vinnarna. Ett av dem var konstruerat av Peter Buhlér och hans tränarkollega Tomas Kårvall, samt Wångens hästchef Jan Halberg. Totalt fick de 7,8 miljoner kronor att dela på.
- Vi var sex personer och fick 1,3 miljoner var. Det var Kårvall som hade satt ihop systemet, men spikarna Tunk Nafets och Nine One One L. hade vi diskuterat fram och de var vi helt överens om. Det blev en turbulent vecka efteråt men det var jättetrevligt, säger Peter Buhlér.
- Något gemensamt firande har vi dock inte hunnit med ännu. Men vi har bokat in en Prix d'Amerique-resa och då blir det en helhelg i Paris. Jag har faktiskt aldrig varit på Prix d'Amerique så det ska bli kul.
Har du hunnit göra av med pengarna, eller finns de fortfarande på banken?
- Jag har redan köpt en snöskoter och bytt bil. Sedan har det varit skönt att bara göra sig skuldfri. Det blir helt enkelt lite lättare att leva när man får en sådan här vinst, menar han.

Suttit fast två gånger i rad
På söndag svingar sig Buhlér själv upp i sulkyn. Det är V65-tävlingar i Östersund och Peter kör tre lopp. Störst förhoppningar har han på Argoflex One i den inledande avdelningen. Och de är faktiskt så stora att travtränaren rekommenderar spik.
- Argoflex One (V65-1) har känts jättebra sedan vi behandlade honom efter solvallastarten. I de två senaste loppen har han inte fått chansen och suttit fast med krafter kvar. Den här gången är det rätt distans och ett bra spår då hästen är snabb ut. Jag tror att de invändiga får svårt att svara honom och från ledningen är det en mycket bra chans. De värsta konkurrenterna har bakspår så jag tycker att Argoflex One kan vara en chansspik.

"Springer i sin egen lilla värld"
- Lass Silvi (V65-3) är ingen märkvärdig häst även om hon har tänt till på slutet. Nu står hon lite hårt inne och jag kommer att smyga med invändigt och hoppas på pengar.
- Aprikos Brand E. (V65-4) har vi haft på Wången i många år. Hon brukar göra två, tre bra lopp per år men annars springer hon mest i sin egen lilla värld. Det är ingen häst som bjuder till så ofta och jag tror inte det är något för vinnarspelarna här. Jag är nöjd med en skaplig placering, säger Peter Buhlér.

Till sist, har du några bra jackpotdrag att bjuda på till V75-tävlingarna på Jägersro?
- Jag tror att Confidence Ås leder hela vägen i den femte avdelningen. Sedan tror jag även att Cacao är klar i V75-4. Det är två bra spikar att luta sig emot.

Michael Carlsson

 

 

 

Lördag 25 november
+5,5 kl. 07.15 + 8,0 kl 18.00

Zoccer Wadd var utan pardon på Jägersro. Hon krossade motståndet i gulddivisionen och tog en imponerande seger för Åke Svanstedt. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN.
Zoccer Wadd mosade allt i guld

Adielsson i ledning av V75-ligan
MALMÖ

Zoccer Wadd var utan pardon på Jägersro.
Trots det tyngsta loppet krossade hon motståndet och tog en imponerande seger.
- Det var inte slutsålt i mål heller, sa Åke Svanstedt.


Det rådde regn och ruskväder på Jägersro denna novemberlördag.
Men en tuffing som Zoccer Wadd bekom det inte alls.
Motståndet var förvisso inte det bästa men det föringar inte hästens insats. Åke Svanstedt sände direkt fram utvändigt om ledaren och lade obarmhärtig press på Robinson Starlight. Tempot var högt uppskruvat hela vägen och det gjorde hästarna möra till slut. Alla utom Zoccer Wadd. Hon kopplade resolut greppet in på upploppet och stegade undan till en lätt seger.
Vinnartiden imponerar - 1.13,6 - i blåst och på en inte alltför lättsprungen bana.
- Hon trivs bra i "dödens" och när första varvet gick på 1.14 förstod jag att ledaren skulle bli mör. Jag tycker att hon var lika bra idag som senast på Solvalla, men Jägersros bana passade mycket bättre. Zoccer Wadd var mer missgynnad än exmpelvis Fama Currit på "Valla", sa Åke Svanstedt.

Trots ett lopp utvändigt om ledaren krossar Zoccer Wadd konkurrenterna i gulddivisionen. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN.

Tre olika träningsmetoder
Det åttaåriga stoet har onekligen hittat en ny växel. Hennes tränare förklarar följande.
- Vi började ridträna henne tidigare i år och det har hon svarat bra på. Under första halvåret var hon lite ömtålig i sina ben och ett tag trodde jag nog att karriären var på väg att ta slut.
- Zoccer Wadd är faktiskt enda hästen som är kvar i mitt stall sedan tiden på Mellangård. Då backtränade vi henne och när vi flyttade till Skara blev det "slätträning". Och så nu har hon börjat ridtränas, så vi har använt tre olika träningsmetoder på hästen.
När blir nästa start?
- Det blir på Jägersro i V75 om 14 dagar. Då är distansen 2600 meter och det passar ännu bättre, log Axevallatränaren.

Dubbel till Erik och Hans Adielsson
Hans Adielsson har haft 28 i segerprocent de fyra senaste åren med sina hästar. Ett imponerande facit och nu slog han till med en dubbelseger på V75. Först ut var Lapponia Knick som ledde varje meter i den fjärde avdelningen. Och i loppet efter slank Highlite Ribb mellan hästar kort efter start och satt i ledningen i första kurvan. Detta trots att hon startade ifrån bakspår. Vid upploppets början tog Highlite Ribb något galoppsteg men lyckades hålla sig på benen. Den sista biten in mot mål blev segern enkel.
- Det hade varit grymt att diska henne för den här hästen kan egentligen inte galoppera, sa Hans Adielsson.
Han fick medhåll av Erik.
- Ja, det kändes som att vi var på rätt sida om markeringen för vad gränsen går för upploppsgalopp. Jag sitter ganska nära stolpen och var ganska säker på att vi klarat oss.
- Det blev en lucka kort efter start och vi kunde slinka till ledningen smärtfritt. Sedan tog jag upp hästen ut ur sista kurvan och då tappade hon koncentrationen och tog ett galoppsteg, sa Erik Adielsson.
- När det gäller Lapponia Knick så kändes hon stark och bra hela vägen. Första varvet gick väl lite fortare än vad jag hade önskat, men det var aldrig någon fara. Jag ryckte tussarna över upploppet för hästen blev lite bekväm, men det norska huvudlaget fanns sparat.

Erik Adielssons dubbelseger gör att han nu leder V75-ligan med 43 segrar före Björn Goop som har 41.

Sju rätt denna jackpotomgång gav 403.214 kronor.
De övriga vinnarna på V75 var Prestige (Stefan Söderkvist), Biot Village (Bo Falsig), Groucho (Joakim Lövgren) och Mack November (Lutfi Kolgjini).

Michael Carlsson
******************************

 Morgon.....


Skickat V75-systemen till ICA och Gran Canaria (se länge ner)
Semester på Gran Canaria...Du kan se V64 & V75 hos....
Om du skall på semester till Gran Canaria
här ligger Lenas It-cafe klicka och se >>>>>>Thomas Uhrberg har haft ett framgångsrikt år. På lördag kör han i samtliga V75-lopp. Foto: Burt Seeger.

Uhrbergs jackpotråd
MUNKA-LJUNGBY

Jackpotomgång och 47 miljoner kronor till en ensam vinnare.
Då kan det vara läge att ta rygg på en av landets mest tipskunniga kuskar.
- Det gäller att tro på sina idéer och strecka annorlunda hästar, säger Thomas Uhrberg.


Varför krångla till det med en massa naturromantiska uttryck? Det är höst helt enkelt. En riktigt svensk, gråmulen, skitig, regntung höst. Ändå syns det, under all lera, ett leende på Thomas Uhrberg. Det här året har varit ett av hans bästa någonsin inom travet med segrar i bland annat Derbyt, Breeders' Crown och Finlandia-Ajo.
- Som kusk har det gått fantastiskt bra, det har varit ett kanonår och jag har fått vinna många storlopp. Även stallets resultat är bättre än under fjolåret, dessutom har vi många unghästar som jag hoppas ska utvecklas ytterligare framöver, säger Thomas Uhrberg.
Utvecklas du som kusk av att lyckas i storloppen?
- Det är klart att framgång föder framgång. Det tycker jag att man kan se på alla, även på de riktigt stora kuskarna. Sedan är det ju så att man ibland kommer in i dåliga perioder när det går troll i allt och man tar fel beslut hela tiden. Då blir man genast mer sårbar.

Kör mycket åt Lähdekorpi
Förutom framgångarna med det egna stallet är det i första hand en tränare som ligger bakom många av Thomas Uhrbergs segrar i år. Kari Lähdekorpi väljer ofta att sätta upp Uhrberg, och tillsammans har duon gjort stor succé på V75. Nu är Kari Lähdekorpi omdiskuterad efter att en av hans V75-vinnare, Tactical, fastnat i ett dopningsprov. Hästen hade på något sätt fått i sig en halsmedicin som inte är tillåten att tävla med.
- Jag tycker inte att det har med dopning att göra. Det handlar om minimala mängder av en medicin som finns i vår miljö varenda dag. En sådan här händelse gör ju så klart att vi tränare blir oroliga och vi är rädda för att målas ut i tidningarna som fuskare. Jag tycker att det verkar som om travets gränsvärden är för hårt satta, säger Thomas Uhrberg.

Inga planer på att bli catchdriver
Trots att han kör över 1000 lopp om året har Thomas Uhrberg inga planer på att avveckla sin tränarrörelse för att bli catchdriver på heltid. I stället funderar han på en annan lösning.

I skånska Munka-Ljungby har Thomas Uhrberg sin träningscamp. Foto: Burt Seeger.
- Det kan bli så att jag kör lite färre lopp nästa år. Grunden i alltihop tycker jag är att träna hästarna.
Förutom att vara en av landets absolut bästa kuskar, och dessutom en duktig tränare, är Thomas Uhrberg även känd som en de mest pålästa. Han tippar varje vecka åt ett stort antal tidningar och lägger även ut kommentarer på sin egen hemsida.
- Många gånger tror jag att det kan vara en fördel att veta vilka man möter, samtidigt får man inte bli alltför bunden. Som spelare tror jag att det kan vara bra att tro på sina egna idéer och strecka annorlunda hästar som man har sett och tror på.
Vilka idéer har du inför jackpotomgången på Jägersro?

Ultimo Håleryd startar i V75-6. Foto: Burt Seeger.
- Jag tycker att tre av mina chanser är bättre än de andra, Capricorn Label, Finish First, och Ultimo Håleryd, som var fin på Solvalla och satt fast med mycket krafter kvar. Ideanette (V75-4) har skaplig form men från det här läget tror jag det blir svårt att vinna. Min bästa chans är Capricorn Label.

Pär Andersson
*************************************************

            Opal Viking - Jorma Kontio Foto: Urban Kihlman

Opal Viking jagar en halv miljon i Italien
STOCKHOLM

På söndag smäller det i Italien.
I den lilla byn Montegiorgio körs "Kommunloppet" med flera svenskhopp.
Ett av dem är Opal Viking och tränaren Nils Enqvist hyser stor optimism.
- Banan passar perfekt och vi har hamnat i det billigaste försöket, säger han.


Opal Viking och ett par andra svenskhästar har haft en lång resväg. "Opalen" lämnade Kolmården i onsdags klockan 16 och är framme först på fredagskvällen.
- Transporten har gått bra och hästen är van att resa. Han har rest både till Frankrike och Italien förut och även stått tio timmar på Essingeleden. Han äter och dricker alltid som han ska och är lugn, säger Nils Enqvist.

Bra kurvteknik
I Premio Palio dei Comuni, nära Italiens östra kust, körs det tre försök och sedan en final samma dag. Förstapriset i finalen är närmare 60.000 euro.
Opal Viking, som vanligt med Jorma Kontio i sulkyn, har fått spår fyra i sitt försök. Men han har värsta konkurrenten i startsnabbe Smashing Victory invändigt om sig.
- Opal Viking känns jättefin efter solvallastarten där han drog på sig mjölksyra. Hästen går lika bra bakifrån som i ledningen vilket han har visat flera gånger. Jag tror också att den här 800-metersbanan kommer att passa honom bra. "Opalen" kan springa fruktansvärt fort i kurvorna, säger Engqvist som själv är på plats i Montegiorgio.
- Det är en mysig liten bana med bra dosering i kurvorna och kort upplopp. Så det gäller att vara med där framme så att man inte hamnar på efterkälken.
- Även om vi inte får ledningen ifrån Smashing Victory tror jag att min häst kan vinna även från "dödens" eller bakifrån. Jag tycker nämligen att vi har hamnat i det billigaste försöket.

Hur ser matchningen ut efter starten på söndag?
- Vi siktar på Milano den 7 december och sedan är det Rom annandag jul. När det gäller Prix d'Amerique så är det inget huvudmål och vi har inte brytt oss om att vara med i kvalloppen. Däremot försöker vi att komma med på intjänade pengar, men skulle det inte lyckas gör det heller inte så mycket.
- Det riktigt stora målet är Prix de France i början av februari. Och till det loppet skulle det förvåna mig mycket om inte hästen kommer med i.

Michael Carlsson

 

 

 

Fredag 24 november
+ 7,1 kl. 06.30 + 8,1 kl. 18.00
Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA

 

Torsdag 23 november
+4.2 kl. 05.00 + 4,3 kl. 18.30
Lämnat offert på Shirehäst = Världens största häst

************************************************
Inför V75 på lördag

Han har haft 28 i segerprocent fyra år i rad. I år är dessutom Hans Adielsson på väg mot ett rekordår i inkörda pengar. I lördagens V75-jackpot har han sex hästar till start. Foto: Thomas Blomqvist.

Hans Adielsson mot rekordår
STOCKHOLM

Han har haft 28 i segerprocent fyra år i rad.
I år är dessutom Hans Adielsson på väg mot ett rekordår i inkörda pengar.
I lördagens V75-jackpot har han sex hästar till start.


Väl förberedda och synnerligen välmatchade.
Det är kriterier som stämmer bra överens när Hans Adielsson startar sina hästar.
Få kan mäta sig med jägersrotränaren när det gäller segerprocent.
Per den 23 november har stallets hästar gjort 318 starter i år. Resultatet är 88 segrar, 50 andraplatser och 30 tredjepris. Ett fenomenalt facit och inkörda pengar ligger på drygt 5,7 miljoner kronor.
- Jag tycker det är roligt att vi kan klara oss bra i den stenhårda konkurrens som råder, säger Hans Adielsson.
- Vi har redan slagit våra rekordsiffror utan att ha några riktiga topphästar. Det är ett jämnt och bra resultat för hela stallet.
Hur bär du dig åt för att hålla en segerprocent på 28 fyra år i rad?
- Det gäller att kunna placera hästarna i rätt omgivning. Jag tycker att vi är rätt så bra på det, och även att bedöma när hästarna har vinstchans.
Ta det som ett tips inför lördagens jackpotomgång. Det är hemmaplan och stall Adielsson har sex hästar till start. Hans är dock en försiktig general och sticker inte ut hakan i onödan.
- Det är så tufft i V75 och så positionsrelaterat att skulle vi vinna ett V75-lopp är jag nöjd. Alla mina sex hästar kändes bra i sista träningsjobbet och det finns inget att klaga på.
- Jag brukar säga så här att min uppgift är att träna och ställa i ordning hästarna. Sedan får spelarna värdera chanserna, säger han.

Vunnit både trav- och galoppkriteriet
Hans Adielsson är även unik när det gäller en sak. Han har vunnit såväl det danska trav- som galoppkriteriet. När det gäller galoppkriteriet så blev det en seger i Danmark -81 med Glenfiddich, samt fem kriteriesegrar i Sverige.
I början av oktober segrade Louis Ceasar i travkriteriet, och det var en häst som Adielsson fick i träning i somras. Och som han lyckades "ställa i ordning" i rätt ögonblick.
- Louis Ceasar är ingen lätt häst. Han har haft en del problem med framknäna, men har bra styrka och mådde tydligen väl av luftombytet.
- Jag tycker att han är som klippt och skuren för det danska derbyt nästa år. Jag går in stenhårt för att han ska vinna det och nu har jag god tid på mig för att förbereda hästen på bästa sätt fram till dess.
För dagen har Hans Adielsson runt 60 hästar i träning. Men det är sällan det är några färdiga produkter som anländer.
- Vi får in en hel del hästar men många är redan provade av duktiga tränare. I de flesta fall är det svårt att förbättra dem, menar Hans.

"Aldrig borta med maxklaff"
Så här kommentarer Hans Adielsson sina V75-hästar. De flesta är hårt betrodda och två är klara favoriter.
- Herr Faust (V75-1) är jag mycket nöjd med. Han trivs över den långa distansen och gjorde ett bra lopp efter galopp senast. Erik sa att det gick för fort för hästen är normalt sett säker på benen.
- Zonnie Toll (V75-2) är en fin liten kämpe som alltid avslutar bra om han får ett smyglopp. Han gick bra som tvåa senast på Solvalla och känns fortsatt fin i jobben. Han är inte så snabb ut men med riktig maxklaff är han aldrig helt borta.
- Caramba Hall (V75-3) har kommit igång bra efter sitt långa uppehåll. Jag tycker att han höll bra som tvåa ifrån "dödens" senast och känns fortsatt fin efteråt. Det blir barfota runt om som på slutet.

"Bra chans på ledningen"
- Lapponia Knick (V75-6) fick vi i träning ifrån Åke Svanstedt och hon har fått god tid på sig. Men hästen har utvecklats positivt och gjort flera bra lopp hos oss. Senast var hon dock lite seg men hon kändes återigen bra i sista jobbet. Hon är snabb ut och springspår passar perfekt. Jag tror att det är bra chans på ledningen.
- Highlite Ribb (V75-5) var riktigt bra för tre starter sedan då hon kunde vinna trots en stenhård öppning. Sedan var hon lite sämre men då hade jag bommat och varit för snäll mot hästen i träningen. Senast var hon återigen bra och allt känns normalt efteråt. Bakspåret spelar ingen roll för hästen är väldigt speedig och går bra både från ledningen och bakifrån.

"Var nära att ge upp"
- Delshannon (V75-7) hade jag svårt att få ordning på till en början och jag var nära att ge upp. Som väl är har hästen tålmodiga ägare som har gett mig chansen att jobba i lugn och ro. Jag kände direkt att det fanns bra resurser i honom och han visade också vilken bra häst det är när han vann på 12,3. Delshannon har bara känts bra efter segerloppen och håller sig nu fräsch och fin. Elftespår över 1600 meter är inga idealiska förutsättningar men hästen är bra, säger Hans Adielsson.

Michael CarlssonIn Cap n'Gown kan ge Steen Juul en tidig julklapp på lördag.
Foto: Thomas Blomkvist

Tidig Juulafton för Steen
STOCKHOLM

Om en dryg månad är det julafton och många barn väntar redan på julklappar.
På lördag kan dansken Steen Juul få en tidig julklapp på V75.
- Det skulle ju vara väldigt kul att vinna igen, säger Steen Juul som kör In Cap n'Gown i V75-7.


Steen Juul är en av Nordens absolut mest framgångsrika kuskar genom tiderna och har fått segerdefilera mer än 5200 gånger. Trots det har han aldrig kört in mer än 5 000 000 kronor under ett år, prispengarna är på en helt annan nivå i Danmark jämfört med Sverige.
- Det går egentligen inte att ha häst i Danmark, det är en hobby här. I Sverige är det mycket bättre ekonomi, både med skatter och prispengar, säger Juul.

Ute efter tredje V75-segern
Förr om åren hade Steen Juul en större verksamhet och hästar både på Charlottenlund och hemma på gården utanför Roskilde. Nu har han dragit ned lite och har bara hästar på gården men framgångarna fortsätter ändå. Under året har han härjat i svenska V75 tillsammans med sin vapendragare In Cap n'Gown och vunnit två V75-lopp under hösten. På lördag är duon ute efter en ny seger på Jägersro där de tog den senaste segern för en dryg månad sedan.

"Tufft i silver"
- Det är alltid tufft att vara med i silverdivisionen och det är svårt att säga till spelarna att de ska spika honom. Men jag tycker att de måste ha med honom för att vara säkra i alla fall, säger Juul.

Svår bana senast
För en och en halv vecka sedan var ekipaget ute på en riktig långresa när de åkte upp till Stockholm för att starta i V75-finalerna på Solvalla. Då hade de innerspår bakom startbilen och banan var under all kritik, framförallt innerspåret. De hade inte en chans att ta spets utan hamnade invändigt en bit bak i fältet och kom aldrig loss.
- Det blev ju helt fel för oss senast när vi aldrig kunde hitta ut. Han kändes ändå fin i loppet och nu när jag har kört honom efteråt så verkar det som att formen sitter där den ska.
Hur blir taktiken på lördag?
- Det är svårt att säga så här på förhand, jag har inte riktigt bestämt mig. Hur som helst kommer vi ju inte att sitta fast invändigt den här gången och om vi skulle bak i fältet och det går för långsamt så kör vi ju framåt.

Anders Forsberg

 

 

Onsdag 22 november
+ 5,9 kl 05.00 +3.6 kl. 18.30

Nicke Palema gav Jonas Moberg en efterlängtad seger.
Foto: Lars Jakobsson

Har ni väntat länge på att se mig här, sa Jonas Moberg efter segern i V64-2. Foto: Lars Jakobsson

Händelserik V64 - Målgalopper och svenskt rekord
STOCKHOLM

Onsdagskvällen på Solvalla var händelserikt.
Per Lennartsson satte ett nytt svenskt rekord med ett tvåårigt sto och i sista avdelningen upploppsgalopperade storfavoriten i ledningen.


När de bästa tvååringarna gjorde upp på V64 var det ett sto som var allra starkast.
Per Lennartssons Filoxenia Light slog till med svenskt rekord för tvååriga ston när hon vann.
- Det var ju skoj, säger Per Lennartsson.
Från tiondespåret hittade Per Lennartsson andra par utvändigt med Filoxenia Light, precis bakom favoritduon M.T.Cheyenne och Magic Space som låg främst. De höll uppe tempot och Per Lennartsson kunde sitta och gotta sig därbak. In på upploppet så vred han ut och kunde vinka farväl till de andra.

Kul med svenskt rekord
- Det är en jämn och trevlig häst det här så det var kul att vinna. Sen att det blev svenskt rekord är ju väldigt roligt. Sedan underlättade det när jag fick ett så fint lopp i andra utvändigt. För att spöa killarna med en tjej så måste man få fina lopp.

Från himmel till helvete på några minuter
Det dröjde inte många minuter förrän glädjen efter det svenska rekordet förbyttes till betydligt tråkigare känslor. In på upploppet såg det ut som att Per Lennartsson skulle ta en ny seger, den här gången med Timo Nurmos sjuårige valack Ligne Droite. Han ledde klart men hundra meter före mål stumnade han till och sedan galopperade han kort före mål. Det var svårt att säga om han vunnit utan galoppen men Per Lennartsson är säker på sin sak.

"Hade inte vunnit ändå"
- Han hade redan hunnit bli så trött och bromsade så jag tror inte att vi hade vunnit utan galoppen. Jag försökte korrigera honom lite och samtidigt jaga på honom men det lyckades helt enkelt inte, säger Lennartsson.
Först i mål efter det dramatiska upploppet var istället Zoccer Mickey och Kaj Widell.
- Vi har lättat honom lite nu och han gick barfota och gjorde det väldigt bra, han får godkänt. Nu står han ju jättebra till i silverdivisionen så vi får väl prova där, säger Kaj Widell.

Storfavoriten galopperade
Upploppsgalopp i stridens hetta blev det i loppet efter också. Då fajtades storfavoriten Black Gold mot Quiet Brick och Diamond Viking. Diamond Viking var den enda i trion som höll sig på benen och segern blev till slut väldigt enkel. Precis som i det föregående loppet var det en kusk som hade klart för sig hur det hade gått utan galopperna.
- Jag tror att vi hade vunnit även om de andra inte hade galopperat. Det är en fin häst som kämpar bra. Nils Enqvist som tränar honom och Opal Viking har bra form på sina hästar och han tränar dem bra, säger Jorma Kontio som körde Diamond Viking till segern.
De övriga segrarna på V64 hette Hurricane Line, Nicke Palema och Special Cat. De som hade prickat in alla sex hästarna kunde hämta ut drygt 202 000 kronor.

Anders Forsberg

 


Skickat V64-systemet till Gran Canaria

 

Tisdag 21 november + 6,0 kl 05.00 + 6 kl. 18.00
Region5 hästar nu på Halmstad

Ville Världsvan nu hos Håkan Olofsson i Halmstad

Regazzoni nu hos Kari Lähderkorpi i Halmstad
******************************************************************

Conny Nobell - Björn Goop

Conny kan bli galakung igen
STOCKHOLM

Nomineringarna till Årets Häst-galan den nittonde januari har offentliggjorts.
I vintras blev Conny Nobell Årets 4-åring, i januari har han chansen att bli årets äldre häst.


Årets 2-åring: M.T.Cheyenne, Vånga Torsten och Walsh Boko.

Årets 3-åring: Marquis du Pommeau, Simb Chaplin och Vala Boko.

Årets 4-åring: Colombian Necktie, Jocose och Rite On Track.

Årets äldre: Conny Nobell, Gigant Neo och Hot Shot Knick.

Årets sto: Giant Diablo, Lotuschic och Vala Boko.

Årets kallblod: Faksen J:r, Järvsöfaks och Nordgubben.

Årets kusk: Erik Adielsson, Björn Goop, Örjan Kihlström och Thomas Uhrberg.

Årets tränare: Olle Goop, Stig H Johansson, Kari Lähdekorpi, Timo Nurmos och Roger Walmann.

Årets komet: Per Engblom, Johnny B Karlsson, Tomas Pettersson och Daniel Redén.

Nomineringarna till Årets häst och Årets galoppör kommer att offentliggöras senare.

Anders Forsberg 

Måndag 20 november + 4,5 kl. 05.00
Semester på Gran Canaria...Du kan se V64 & V75 hos....
Om du skall på semester till Gran Canaria
här ligger Lenas It-cafe klicka och se >>>>>>

Söndag 19 november
+ 5,8 kl. 07.30 +5.4 kl. 18.00
Varit i Åmål och "besiktigat" andelshäst...
Florencio e. Rite On Line - Brännekullas Mijou
*****************************************

Jorma Kontio lyste upp i höstmörkret genom att vinna båda Breeders' Crown-finalerna. Foto: Thomas Blomqvist.

Dubbelt Kontio i Breeders
SKARA

Det tillhör inte vanligheterna att Jorma Kontio gör segergest.
Men det gjorde han när han skar mållinjen som etta i Breeders' Crown - för andra gången samma dag.
- När det är två storlopp samma dag och man vinner båda känns det lite extra, säger Kontio.


Först ut var Kontio med dunderstoet Vala Boko, som tog revansch för nederlaget i Svenskt Trav-Oaks och befästa sin position som kullens bästa sto. Efter en resa lång ner i kön kunde hon tassa med i rygg 850 meter från mål och när sedan Jorma Kontio lyfte ut henne i fjärdespår i utgången av sista sväng klädde hon enkelt av konkurrenterna.
- Det är alltid kul att vinna och eftersom jag aldrig har vunnit Breeders' Crown i Sverige förut var det här riktig kul, säger tränaren Timo Nurmos.
- Vala Boko är ett av de bästa ston jag har haft och i dag fick hon visa att hon kan gå bakifrån också. Det var inget tempo på loppet men banan är småtung och det passar henne perfekt.
Vala Boko har tidigare i år bland annat vunnit en E3-final och hennes facit såhär långt är nio segrar på 13 starter och drygt 1,8 miljoner kronor insprunget.
- Nu är hon väl i alla fall bäst? Jag har själv aldrig tvekat på det men det finns det andra som har gjort. Bland annat tipstidningarna, säger delägare Conny Sjögren.
- Vi hade höga förväntningar på henne i dag men att hon skulle motsvara dem på det här sättet hade vi svårt att tänka oss.

Snäll hemma - elak på tävling
Vala Bokos skötare Malin Friberg var mycket nöjd med sin ögonsten och sken som en sol efter segern.
- Det här känns underbart kul. Hon har varit jättebra hela tiden och nu fick hon bevisa hur duktig hon är.
Men att vara hästskötare är långt ifrån alltid en dans på rosor och att ta hand om en utpräglad tävlingsindivid som Vala Boko kan innebära vissa risker.
- Vala Boko är jättesnäll att ha att göra med hemma men på tävlingar är hon hemsk. Då stegrar och bockar hon sig, och försöker springa över mig. Men hon är ändå bäst - alltid, säger Friberg.

Ingen trodde på Sillochnubbe
Vala Boko tillhörde förhandsfavoriterna i stonas final men vinnaren av hingstarnas och valackernas finalen, 77-oddsaren Sillochnubbe, var det i princip ingen som trodde på, inte ens hästen tränare Tomas Malmqvist.
- Jag trodde inte på det här. Hoppades kanske jag gjorde, men trodde på det gjorde jag aldrig, säger tränaren Tomas Malmqvist.

Prisutdelning efter Sillochnubbes seger. Foto: Thomas Blomqvist.
- Jag har ju vunnit E3 och en del stora lopp i Danmark tidigare men det här är nog min roligaste seger i och med att den var så oväntad.
Jägersrotränaren har fött upp hästen tillsammans med sin mor Britt Nordensson och de äger fortfarande en del i hästen. Nordensson var sprudlande lycklig efter segern och i vinnarcirkeln delade hon ut segerpussar och segerkramar till alla som fanns inom räckhåll.
- Det här var underbart och mer än man någonsin kan förvänta sig. Jag skrek så fruktansvärt under loppet så de andra stackars människorna i Breeders-rummet har väl ingen hörsel kvar, säger Nordensson.

Tre segrar till Lähdekorpi

Robinson Starlight. Foto: Thomas Blomqvist.
Vid sidan av Breeders' Crown-finalerna var Kari Lähdekorpi dagens gigant. Tre av V75-vinnarna kom från hans stall och man kan ännu en gång konstatera att Halmstadstränaren har en fantastiskt förmåga att ställa i ordning och matcha sina hästar. Lähdekorpis segertrio var i tur och ordning Palermo Mail (Örjan Kihlström), Robinson Starlight (Björn Goop) och Carbonate (Erik Adielsson). Övriga V75 lopp vanns av Silvius (Carl-Erik Lindblom) och Västerbo My Melody (Örjan Kihlström). Ingen spelare lyckades hitta sju rätt och därmed går 21,4 miljoner kronor vidare till Jägersros V75:a nästa lördag.

Ola Johansson

 

47-miljoners jackpot på lördag
SKARA

Höstens jackpotregn fortsätter och nästa vecka kan en ensam vinnare kamma hem 47 miljoner kronor på V75.

Ingen spelare lyckades hitta samtliga sju vinnare på Axevallas V75:a. Därmed går hela sjurättspotten på 21,4 miljoner kronor vidare till nästa vecka då Jägersro arrangerar V75.

 

Lördag 18 november + 5,6 kl. 08.00 + 7 kl 16.00
Skickat V75-systemen till Gran Canaria & ICASteinlager visas upp inför avelsvärderingsnämnden.
Foto: Claes Kärrstrand

Första steget mot Steinlager Jr
SKARA

Steinlagers tävlingskarriär tog slut i våras.
Nu är den norske topphästen redo för en ny karriär - som avelshingst.
- Vi hoppas få fram en ny Steinlager, säger ägaren Knut Olausson.


Elitloppet på Solvalla blev Steinlagers uppgång och fall. Segern för två år sedan följdes av en gaffelbandsskada i årets final vilket gjorde det till Steinlagers sista lopp någonsin. Sedan dess har han mest gått runt och betat gräs i en hage.
- Han har inte gjort annat än haft det bra. Syns inte det så fin som han ser ut?, säger Knut Olausson.
Under avelsvärderingen på Axevalla blev Steinlager registrerad i stambokens del 1 A, kapitlet där bara de allra bästa hingstarna får plats. Därför kommer den norske nationalidolen nästa år bli - svensk. Eller, rättare sagt, han kommer att få en plats på Alebäcks stuteri utanför Lidköping.
- Vi valde Sverige för att det ligger centralt och för att det finns en större marknad, säger Knut Olausson, som säger att han saknar stämningen kring alla storlopp Steinlager deltog i.
Kan ni få fram en ny Steinlager genom aveln?
- Vi hoppas på det och möjligheten finns ju där. Slänger man inte kroken i sjön kan man inte få napp.

Pär Andersson


Opal Viking till Italien
SKARA

På hemmaplan drabbas han av snökaos eller lervälling.
Nu har Opal Viking tröttnat - och drar på turné till Italien.
- Går det bra där hoppas vi få en plats i Prix d'Amerique, säger tränaren Nils Enqvist.


Comebacken efter den svåra skadan har varit imponerande. Men efter segern i SM på Åby har den svenska hösten förstört två lopp för Opal Viking. Först fastnade han i ett snöoväder på väg till Solvalla och missade The Owners Trophy, sedan fastnade Opal Viking på ett lerigt innerspår i Silverhästen och missade segern och en halv miljon kronor.
- Det är synd om hästkraken. Han fick inte fäste i leran och bara trampade och trampade utan att komma någonstans, då är det klart att det blir mjölksyra, säger Nils Enqvist.

Montegiorgio, Milano och Rom
För att slippa undan de vintersjuka banorna i Sverige väljer nu Nils Enqvist att skicka Opal Viking söderut. På onsdag börjar färden mot den lilla byn Montegiorgio, ungefär mitt på stöveln, nära Italiens östra kust. Där ska Opal Viking nästa söndag starta i Premio Palio dei Comuni, eller som det kallas på svenska "Kommunloppet".
- Jag vill ge hästen 6-8 starter till innan han får en viloperiod, och efter två år i Frankrike vet jag hur tuffa loppen är där. Därför har jag haft Italien som idé en längre tid, säger Nils Enqvist.
Vad händer med Opal Viking efter starten på söndag?
- Vi har planerat för tre lopp. Först Montegiorgio, sedan Milano den 7:e december och efter det Rom på annandag jul. Däremellan kommer han att stå på Jori Turjas gård och han blir nog borta minst en månad. Drömmen är att på de här tre starterna samla ihop tillräckligt med pengar för att få en plats i Prix de France, och med lite tur även i Prix d'Amerique.

Pär Andersson

 

Fredag 17 november +9 kl. 07.30 + 9,5 kl 18.00

Conny Nobell - Björn Goop

Svenska drömmar i Frankrike
SKARA

Vintermeetinget på Vincennes firar i år sitt 100-årsjubileum.
Och den franska vintern kan bli mer blågul än någonsin.
- Drömmen är att vinna Prix d'Amerique med Conny Nobell, säger Björn Goop.


Allt fler svenska tränare väljer att skicka ner sina hästar till Frankrike under vintern. Antingen för att träna på banor som inte har belägrats av den svenska vintern, eller för att tävla mot fransmännen. V75-cirkusen på hemmaplan går därmed miste om stjärnnamn som Conny Nobell, Gazza Degato, Super Light, Hot Tub och många andra. Drömmen är att få en plats på startlinjen på Vincennes den sista söndagen i januari. Drömmen heter Prix d'Amerique.
- Bara att få vara med och delta skulle vara en ära. Samtidigt står jag inte och faller med en seger i Prix d'Amerique, säger Björn Goop.
Det ryktas att Conny Nobell specialtränas på extra långa distanser i de värmländska skogarna...?
- Jag har sänkt hastigheten och ökat distanserna i jobben de senaste veckorna och han känns både piggare, gladare och mer harmonisk än tidigare. Det är alltid ett visst hemlighetsmakeri kring hur man lägger upp träningen, det här är en typ av träning som är gammaldags och används mycket i Frankrike. Vi använde oss av den inför Derbyt i fjol och då gick det ju hyfsat.

Fyra B-lopp
En väg att nå Prix d'Amerique är att göra bra ifrån sig i de fyra stora preparéloppen, mer kända som de fyra B-loppen eftersom alla börjar på samma bokstav. Först ut av dessa lopp är Prix de Bretagne som körs på lördag. Den enda svenska deltagaren är Super Light, som under flera säsonger utmanat Jag de Bellouet & co rejält på Vincennes svarta kolstybb. Tränaren Jörgen Westholm hoppas att hans lille krigare ska orka slåss mot sina betydligt större konkurrenter på nytt.
- Jag hoppas att han kan nå lika hög standard en säsong till. Nu vet jag också hur jag ska lägga upp träningen, jag har aldrig lyckats pricka in en formtopp lika perfekt som med Super Light till Prix d'Amerique 2006. Tyvärr hade vi otur i loppet den gången.

Slåss om 333 miljoner
Under de drygt fyra månader som vintermeetinget pågår tävlas det om en total prissumma på omkring 333 miljoner kronor, en ökning med 1,42 procent jämfört med i fjol. De överlägset största pengarna finns att hämta i Prix d'Amerique, där vinnaren tar hem över 4,5 miljoner kronor.
- Allvarligt talat betyder pengarna noll för mig. Jag har aldrig fokuserat på det och vi kanske hade tjänat mer pengar om vi hade sålt Conny Nobell tidigt. Men det skulle aldrig kunna väga upp känslan av att få uppleva alla framgångar på banan, säger Björn Goop.

Pär Andersson

 


Idag lunchtrav på Färjestad Vi var på plats.
Här kommer målgångsbilderAlive And Proud förbereds inför start


Lopp 1. Troll Värstan - Mikael J Andersson

Lopp 2. Cesar Frisco - Richard L Jansson

Lopp 3. Alive And Proud - Dagfinn Aarum

Lopp 4. Jam Session - Björn Goop


Lopp 5. Aces Atlas - Dagfinn Aarum

Jörgen Jönsson på påplats
 

 


Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA


Sören Nordin är en het kandidat när de första platserna i travets Hall of Fame ska delas ut. Foto: Kanal 75.

Travets Hall of Fame instiftas
STOCKHOLM

I juli slås portarna upp till travets Hall of Fame på Nordiska Travmuseet i Årjäng.
- De första legenderna kommer att presenteras i samband med Årjängs Stora Sprinterlopp i sommar, säger Årjängstravets Marita Arvidsson.


Idén till en Hall of Fame har funnits ända sedan travmuseet öppnades 1998 och nu är det alltså dags att förverkliga idén. Fram till årsskiftet ska hästsportjournalister från Sverige och Norge tillsammans med STC (Svenska Travsportens Centralorganisation), DNT (Det Norske Travselskap) och travmuseets medlemmar komma med nomineringar och sedan är det upp till hästsportjournalisterna att avgöra vilka som ska väljas in. Kuskar, hästar, tränare och avelsdjur kan bli aktuella.
- Det är personer och hästar som har präglat travet som ska väljas in i Hall of Fame. Vi ska vara väldigt försiktiga med antalet och till att börja med kommer en till två platser att delas ut. Därefter kommer noll till två legender att väljas in årligen, säger Arvidsson.

Ola Johansson

Conny Nobell testas för dopning
STOCKHOLM

Stall Goop har siktet inställt på Prix d'Amerique med Conny Nobell och nu har fransmännen begärt att det tas dopningsprov på hästen.
- Det är relativt nytt att man gör såhär men det är helt enligt gällande regler och vi tar dopningsprover åt andra länder varje år, säger Lennart Granbeck på STC.


I Frankrike är det vanligt att man tar dopningsprover på hästar under träningsperioder och nu har man alltså begärt att Conny Nobell testas.
- För att ett land ska få begära provtagning på en häst måste hästen ha startat i landet samt förväntas starta där igen. Anledningen är helt enkelt att man vill veta att hästen tränas på ett riktigt sätt, säger Granbeck.

Ola Johansson

 

Torsdag 16 november
+4,6 kl. 05.00 + 9 kl. 18.00

Amour Ami och Åke Svanstedt vann V64-6 efter att favoriten Colombian Necktie galopperat på upploppet.
Foto: Lars Jakobsson

Galen galopp gav Amour Ami segern
STOCKHOLM

Den galne derbyvinnaren, Colombian Necktie, galopperade med segern klar.
Då slog Amour Ami till.
- Jag har kört honom två gånger och vunnit bägge så visst är det en jättebra häst, säger segerkusken Åke Svanstedt.


Om inte Roger Walmann redan hade haft grått hår skulle han garanterat fått det av Colombian Necktie. Efter den överraskande segern i Svenskt Travderby i början av september har hästen startat fyra gånger. En gång har han vunnit, tre gånger har Colombian Necktie galopperat bort sig på väg mot segern. Så skedde även i V64-6 på Solvalla när galoppen kom i början av upploppet.
- Han kändes inte lika smidig som vanligt. Samtidigt kan jag inte säga att jag kände att det skulle bli galopp, säger kusken Örjan Kihlström.
Tränaren Roger Walmann fick se förstapriset på 100 000 kronor försvinna - men för honom kom inte galoppen oväntat.
- Jag såg redan efter 600 meter att det inte skulle gå. Hästen hade ingen spänst och såg stinglös ut. Jag tycker det var fantastiskt bra gjort att ändå hålla så länge.
Så den här galoppen kan man inte skylla på hästens galna humör?
- Nä, jag tycker inte att han är galen även om han har en del problem med huvudet. Han har ändå gett mig en seger i det största lopp som jag någonsin har vunnit så jag kan inte vara besviken.
När Colombian Necktie hoppade bort sig var det fördel Amour Ami. Vikarierande kusken, Åke Svanstedt, hade gett fyraåringen ett lopp i tredje par utvändigt, och avslutningen var vass. En förklaring var att Amour Ami gick helt utan skor för första gången sedan han kom till Robert Bergh.
- Det är inte bara att köra barfota för att vinna lopp utan det krävs mycket hårt jobb. Det gäller att träna hästen rätt och Robbans hästar går fantastiskt bra just nu, säger Åke Svanstedt.

Familjeglädje
V64-omgången inleddes med en favoritseger genom Nyby Bengan, en sexårig valack som är en riktig familjehäst. Mikael Lindmark kör Nyby Bengan i lopp, mamma Marie tränar hästen och Mikaels syster Malin fungerar som skötare. Gladast av alla efter segern var utan tvekan Malin som grät glädjetårar i vinnarcirkeln.
- Så himla skönt. Det är mycket känslor med den här hästen eftersom jag har hållit på med den sedan han var liten, säger Malin Lindmark, som är den som sköter träningen av Nyby Bengan hemma på gården.
Hur mycket har brorsan Mikael att säga till om utanför tävlingsbanan?
- Inte mycket. Han får säga vad han tycker, men jag och mamma brukar inte bry oss...

Adielsson jubilerade
Erik Adielsson tog totalt fyra segrar under kvällen, två av dem inom V64-spelet, och vinsten med Florence Broline i den femte avdelningen var hans 100:e på Solvalla i år.
- Det är bra att nå 100 segrar men samtidigt är det drygt en månad kvar innan vi summerar säsongen. Om det då är 100 eller 99 segrar gör ingen större skillnad för mig, säger Erik Adielsson.
Övriga V64-vinnare var Lindy Later, Conrads Trick och Just A Joke, vilket gjorde att utdelningen på sex rätt blev 70 303 kronor.

Pär Andersson

 

STC: Målet är mer pengar till de aktiva
STOCKHOLM

En handlingsplan kallad "Framtidens Travsport" som ska ge mer pengar till de aktiva.
Så ska travet i Sverige räddas.
- Ambitionen är att handlingsplanen ska vara klar till vårt årsmöte i maj 2007, säger STC:s ordförande Patrik Sandin.


Stora delar av trav-Sverige samlades på onsdagen på Solvalla för ett extrainkallat möte med syfte att diskutera framtiden för svensk travsport. Huvudmålet de kommande åren är att de aktiva ska få ta del av mer pengar. Däremot säger Patrik Sandin att det inte är aktuellt att lägga ned några travbanor för att spara pengar.
- Nej, målsättningen är att alla ska leva vidare. Det var ett möte med högt i tak där vi diskuterade såväl problem som möjligheter.
Togs den omdiskuterade publikfrågan upp på mötet?
- Vi berörde den. Liksom många andra sporter tvingas vi slåss mot ett allt större utbud. En annan bidragande orsak tror jag är att våra anläggningar inte är tillräckligt aktiva. Det finns inga färdiga lösningar på hur vi ska öka publiken, det blir en fråga för vår referensgrupp, säger Patrik Sandin.
Den nybildade referensgruppen kommer att bestå av tränare, uppfödare, hästägare och flera olika banchefer.

Pär Andersson

 

 

Onsdag 15 november
+0,2 kl. 05.00 +3.6 kl. 18.00
Skickat V64-system till Gran Canaria

Tisdag 14 november
+ 2,0 kl. 05.00 + 4,3 kl 18.45

Gazza Degato missar storloppet Prix de Bretagne på Vincennes på lördag efter en miss med anmälningen. Foto: Urban Kihlman

Gazza bortglömd i Frankrike
STOCKHOLM

Gazza Degato skulle ha startat i storloppet Prix de Bretagne på lördag - men hans anmälan glömdes bort.
- Det blev lite fel men det är inget att göra åt nu, säger tränaren Tom Horpestad.


Efter den lovande andraplatsen i Laval för två veckor sedan var Prix de Bretagne på Vincennes tänkt att bli Gazza Degatos första stora steg i den tänkta matchningen mot Prix d'Amerique. Men nu tvingas Tom Horpestad tänka om.
- Han som skulle ha hjälpt mig med anmälan glömde tyvärr bort det. Det hade varit spännande att se hur Gazza kunnat hävda sig mot de bästa, men nu får vi leta efter andra lopp i stället. Som det ser ut blir det en start på Vincennes den 30:e november, och sedan satsar vi mot Prix du Bourbonnais. Allt känns i alla fall bra med hästen, säger norrmannen.
Tom Horpestads andra topphäst, Riva del Sole, startar i Norge nästa helg innan hon åker ner till Frankrike i början av december.

Pär AnderssonJörgen Westholm vann Kungapokalen med Rite On Track.
Foto: Thomas Blomqvist.

Klassen utan kung
STOCKHOLM

De stora fyraåringsloppen i år har haft en sak gemensamt - de har saknat en gemensam vinnare. På onsdag möts klass 4 A igen.
- Det finns ingen Conny Nobell i den här kullen men en sådan häst föds ju inte varje år, säger Jörgen Westholm.


Det började i våras med Kungapokalen där Rite On Track lite överraskande var starkast från dödens. Sedan har det bara fortsatt. Titeln som "Klassens populäraste kille" har vandrat runt som en kollekthåv i kyrkan. Klassens bråkstake, Colombian Necktie, vann Svenskt Travderby, medan klassens plugghäst, Jocose, tog hem den europeiska varianten. Dessutom har två av klassens doldisar, de norrländska kompisarna D.J.Seabrook och Fantasy Broline vunnit Breeders' Crown och Sprintermästaren. Jörgen Westholm, tränare till Rite On Track, menar att bredden på kulltoppen är en styrka snarare än ett svaghetstecken.
- Ja, årets fyraåringar kan inte vara så dåliga i och med att de svenska hästarna tog hand om de bästa placeringarna i Europaderbyt där fransmännen var med. Jag tycker att det är en hygglig kull, sedan får man se hur de här hästarna klarar sig i gulddivisionen nästa år.
Tror du att Rite On Track klarar att ta det steget?
- Det hoppas jag verkligen. Fysiskt sett är han den bästa häst som jag har tränat, och det känns som att det finns mycket utveckling kvar, säger Jörgen Westholm, som hoppas att galoppen senast bara var ett olycksfall i arbetet.

"En av de värsta som jag har tränat"
Roger Walmann är mannen bakom årets derbyvinnare, Colombian Necktie. Han håller med Jörgen Westholm om att det inte är något fel på årets fyraåringskull.
- Jag förstår inte de som säger att den är svag bara för att det har varit många olika vinnare i storloppen. Jag tycker snarare det är ett bevis för att kullen är stark. Däremot är det tufft för hästarna att vara på topp en hel säsong.
Vad tror du om Colombian Neckties segerchanser på onsdag i V64-6?
- Är bara huvudet med på honom så tror jag på väldigt bra chans. Det är en av de värsta hästar som jag har tränat och kapacitet finns för att slåss i Europaeliten de kommande åren, säger Roger Walmann.
Bergsåkerstränaren Robert Bergh, som med Bertuzzi, Cromwell, Amour Ami, Roi d'Inverne, D.J.Seabrook och Fantasy Broline, nästan har en hel skolklass själv, säger att han saknar en riktig topphäst i kullen.
- Det är en svaghet att det inte finns någon riktig kulletta, en riktigt stark individ.
Vilken av dina två hästar har störst chans på onsdag?
- Det måste vara D.J.Seabrook med tanke på hans form. Han vann okörd senast och jag tycker han känns ännu smidigare nu. Amour Ami är en jäkla slugger men han är knepig i träning.
Vem är egentligen årets bästa fyraåring?
- Jag måste givetvis säga min egen häst, Rite On Track, säger Jörgen Westholm.
- Det är svårt att säga. Men om det var jag som tränade Rite On Track hade han varit kulletta..., kontrar Robert Bergh.

Pär Andersson
Anders Forsberg


 

 

Måndag 13 november -4.2 kl 05.00 + 3 kl. 18.00

Nionde man över 100
STOCKHOLM

Nio kuskar har i år tagit sig över 100-gränsen i antal segrar. Senast i raden är Jörgen Sjunnesson, som jubilerade med Stargirl på Bergsåker i en Breeders' crown-semifinal.

1) Björn Goop Åby 414 269 209
2) Erik Adielsson Jägersro 256 175 153
3) Ulf Ohlsson Bergsåker 216 160 144
4) Örjan Kihlström Solvalla 214 182 156
5) Åke Svanstedt Axevalla 206 178 127
6) Jorma Kontio Solvalla 158 129 138
7) Thomas Uhrberg Jägersro 154 122 107
8) Sören Eriksson Gävle 106 86 57
9) Jörgen Sjunnesson Jägersro 100 92 121
10) Robert Bergh Bergsåker 99 67 53
11) Peter Untersteiner Halmstad 90 68 66
12) Jan-Olov Persson Hagmyren 89 45 29
13) Lindqvist Ove A Umåker 88 80 62
14) Jim Frick Solvalla 88 78 81
15) Torbjörn Jansson Solvalla 87 97 91

 

 

Söndag 12 november -07 kl. 07.30

Körsvensligan

061110 kl 13.43

Starter på svenska banor 

(t o m 2006-11-09)

Körsven

St

1:a

2:a

3:e

Prissumma

Seg %

 

 

 

 

 

 

 

1. Björn Goop (Å)

1937

411

267

209

36.727.452

21,1

2. Erik Adielsson (J)

1283

250

173

153

29.930.938

19,5

3. Örjan Kihlström (S)

1275

214

182

156

27.629.595

16,8

4. Ulf Ohlsson (S)

1437

213

159

143

11.738.450

14,8

5. Åke Svanstedt (Ax)

1114

206

175

125

18.541.490

18,5

 

 

 

 

 

 

 

6. Jorma Kontio (S)

1254

157

128

133

16.370.705

12,5

7. Thomas Uhrberg (J)

1026

154

121

106

17.148.600

15,0

8. Sören Eriksson (G)

899

106

86

57

4.861.150

11,8

9. Jörgen Sjunnesson (J)

898

100

92

121

9.035.550

11,1

10. Robert Bergh (B)

536

99

67

53

8.638.725

18,5

 

 

 

 

 

 

 

11. Peter Untersteiner (Hd)

662

90

68

66

5.798.108

13,6

12. Jan-Olov Persson (H)

354

89

45

29

4.933.950

25,1

13. Ove A Lindqvist (U)

588

88

80

62

4.328.425

15,0

14. Jim Frick (S)

745

88

78

79

6.939.750

11,8

15. Stefan Söderkvist  (Å)

897

87

83

91

7.749.650

9,7

 

 

 

 

 

 

 

16. Torbjörn Jansson (S)

908

86

96

88

8.872.600

9,5

17. Lutfi Kolgjini (J)

460

84

45

32

8.234.530

18,3

18. Per Lennartsson (S)

614

81

59

62

8.800.472

13,2

19. Per Nordström (J)

753

78

76

66

5.434.150

10,4

20. Dagfinn Aarum (F)

717

77

77

79

4.044.850

10,7

 

 

Lördag 11 november +5,6 kl. 07.30 Regn
Skickat V75-systemen till ICA & Gran Canaria

Fredag 10 november -3,1 kl. 05.00 +4,6 kl. 18.00
Skickat "lilla" V75-systemet till ICA

****************************************************
 


Björn Goop har ett roligt travår

Nordiskt segerrekord av Goop
STOCKHOLM

Björn Goop är nu inte bara bäst i Sverige utan även i Norden.
När han vann det sjunde loppet med Nikita Rhode på Åby på torsdagen klev han förbi Jorma Kontio som Nordens segerrikaste kusk under en säsong.


- Det känns kul faktiskt, det var ju nära ifjol så det är kul att jag lyckades nu. Det har ju funnits lite i bakhuvudet nu på slutet att det har varit nära, säger Goop.
1998 vann Jorma Kontio 421 lopp. På torsdagen tog Björn Goop tre segrar och ståtar för tillfället med 423 segrar när knappt två månader återstår av året. Det är ett riktigt rekordår för Goop. Förra veckan slog han Stig H Johanssons svenska rekord om mest inkörda pengar under en säsong.

Lugnt i december
- Nu kommer jag att ta det lite lugnare i december jämfört med ifjol. Jag kommer inte att köra varje dag men jag kommer ju att köra på Åby och V75 och så vidare. Men att sätta ut nya mål vilka rekord jag ska slå vågar jag inte göra, det är jag för skrockfull för, säger Goop.

Anders Forsberg

 

 

Torsdag 9 november +-0,0 kl. 05.00 -1,9 kl 20.00

Glen Norman är besviken på travförbundet angående fallen med felaktig medicinering. Foto: Thomas Blomqvist

Travtränare lever i ständig skräck
STOCKHOLM

Något av det värsta som kan hända en svensk travtränare är att fastna för dopning, fallet med Kari Lähdekorpi har ökat skräcken.
- Jag går runt och oroar mig jämt för att någon häst ska åka fast, säger Lutfi Kolgjini.


Sveriges travtränare har under ett par dagar samlats i Stockholm för att diskutera allt från skador till medias roll i travet. Men hetast blev debatten när det talades om dopning, eller felaktig medicinering som den korrekta benämningen är. Flera av tränarna som var på plats har fällts förr om åren. Glen Norman är en av dem, han tränade Victory Tilly när Victory var fyra år gammal och fastnade i ett test.
- Det är för jävligt som det är nu. Man måste sätta upp några gränser. Travförbundet måste använda en expert som kan fixa det, de är för dåliga nu.

Lähdekorpi riskerar stora böter
Kari Lähdekorpi var på plats under tränarkonventet och fick stöd av sina kollegor. Medlet som hans häst Tactical har fått i sig en minimal dos av heter Sulfa och är inte prestationshöjande. Trots det riskerar Lähdekorpi nu böter på 200 000 kr. Det som var mest omdebatterat på mötet är att fällningarna ofta beror på att hästen fått i sig så små mängder som en tiondels nanogram av ett ämne. För att sätta det i perspektiv jämför Lutfi Kolgjini det med nykterhetskontrollerna i trafiken.

"Inkompetenta veterinärer"
- Det är rent löjligt det här. De här fallen som varit inom travet är likadant som om jag skulle ha druckit en öl i förrgår och åka fast för rattfylla idag. Det är så extremt låga gränsvärden så det är löjligt. Nu är det dags att någon tar tag i det. Som det är nu så är travförbundets veterinärer för inkompetenta för att kunna ta hand om det här. Dessutom påverkar det här djurskyddet. Vi vågar ju knappt använda medicin i stallarna längre för att någon häst ska kunna få i sig det av misstag, säger Kolgjini.

Anders Forsberg

 


Dan Widegren vann V64-6 med Beijing Man. Foto: Lars Jakobsson.

Widegrens winstflyt
STOCKHOLM

I lördags vann han gulddivisionen med Tunk Nafets.
På Solvalla fortsatte flytet för Dan Widegren.
- Beijing Man var riktigt fin i dag, säger Halmstadstränaren efter segern i V64-6.


Dan Widegren brukar trivas på Solvalla när kylan och vintern börjar tränga sig på. I fjol skrällvann han en guldfinal med Tunk Nafets, efter att bland annat ha besegrat Spring Ray och Victory Tilly. Även om Tunk Nafets i nuläget är stallets stjärna kan Beijing Man inom några år kanske ta över hans roll. Fyraåringen har i flera starter visat att han är en talang utöver det vanliga.
- Han var mycket lovande redan som treåring, men i och med att han var sjuk mycket under tvåårssäsongen hade han ingen grund att stå på. Den gav vi honom i vintras och nu har han börjat blomma ut på allvar, säger Dan Widegren.
Segern i V64-6 togs efter ett lopp utvändigt om Totti T.Dream. När det väl var dags för upplopp kunde Dan Widegren luta sig tillbaka och fundera ut hur han skulle fira vinsten. Beijing Man var överlägsen.
- Det var kul att få vinna på det här sättet och han var riktigt fin i dag. Jag tror att den här hästen har mer att hämta framöver.

David mot Goliat
Annars räddades den rätt bleka V64-kvällen av tre stenhårda upploppsdueller. Samtliga i trion, On the Beach, Jodas Julia, och Lome Stjernen, vann sina lopp med mycket knapp marginal. Lome Stjernen, som tog hem Dubbelcupens final och 100 000 kronor, såg länge ut att få se sig besegrad av Spangmigutten. Det blev en duell upploppet ner, en kamp mellan David och Goliat. Det skiljde nämligen en hel del mellan hästarnas båda kuskar. Åke Svanstedt, som körde Lome Stjernen, har kört in drygt 18,4 miljoner kronor bara i år. Spangmiguttens kusk, amatören Kent Österberg, har under året samlat på sig lite drygt en procent av den summan.

Varsin seger till Goop och Adielsson
Två hästar som imponerade vid sina segrar var Persos Yankee och Conrads On Line. Femårige Persos Yankee debuterade i sin senaste start för nye tränaren Stig H Johansson. Då blev det galopp. På Solvalla kom revanschen. Erik Adielsson valde en lugn start, och väntade sedan till den sista bortre långsidan innan han körde till. Över upploppet avgjorde sedan Persos Yankee enkelt.
- Jag hade ett ton att köra med i sista sväng, säger Erik Adielsson.
Utdelningen på sex rätt blev låga 285 kronor, och eftersom det inte blev några pengar på fyra rätt väntar jackpot nästa vecka.

Pär Andersson

 

Onsdag 8 november - 0,9 kl. 07.30
Skickat V64-system till Gran Canaria
Systemet finns längre ner på sidan

Tactical, tränad av Kari Lähdekorpi, hade vid segern i Halmstad spår av otillåtna medel i kroppen. Foto: Lars Jakobsson.

Lähdekorpis V75-vinnare dopad
STOCKHOLM

En av Sveriges största travtränare misstänks för dopning.
Kari Lähdekorpis V75-vinnare Tactical tävlade med otillåtna medel i kroppen vid sin seger i Halmstad.
- Jag känner mig helt rättslös och kanske väljer att sluta som tränare, säger han.


Tactical, som så sent som för två veckor sedan vann på V75 som storfavorit, fastnade efter segern på Halmstad den 2 oktober i en dopningskontroll. A-provet visade spår av sulfa, ett medel som inte är prestationshöjande utan enbart används vid behandling av sjuka hästar. Trots att inte B-provet är färdiganalyserat väljer Kari Lähdekorpi att tala ut. Enligt Halmstadstränaren tyder allt på att Tactical har fått i sig det i lopp otillåtna medlet genom att en annan häst behandlats i samma stall.
- Jag ger inga mediciner och inga sprutor i mitt stall, just för att undvika sånt här. Men sulfa kan man inte ge till en häst på något annat sätt än genom den här pastan. Om jag åker dit för dopning, och jag inte bestämmer mig för att sluta helt, kommer jag inte använda sulfa mer. Det är en bra medicin men det är inte värt risken. Jag får tävla med sjuka hästar, säger Kari Lähdekorpi uppgivet.

Hotar med att sluta
Lennart Granbeck, säkerhetschef på STC, bekräftar att Tacticals A-prov var positivt.
- Det stämmer. I övrigt vill jag inte gå in på själva utredningen. B-provet väntas bli klart inom en vecka och då får vi reda på hur stor mängden var, säger Granbeck.
Om B-provet är identiskt med A-provet, vilket nästan alltid är fallet, riskerar Kari Lähdekorpi böter och avstängning. Det kan också innebära slutet på hans framgångsrika tränarkarriär.
- Kanske skulle STC få sig en tankeställare om jag slutar. Egentligen är det bra att någon fastnar för sulfa så vi får igång en diskussion, synd bara att det är min häst.
Kan sulfa på något sätt användas i prestationshöjande syfte?
- Nej. Absolut inte. Vi använder det bara när våra hästar har problem som hosta eller slembildningar i halsen. Det har vi alltid gjort och oron har alltid funnits där.
- Oavsett vad som har hänt kommer folk att se mig som en fuskare nu. Jag har åkt fast för dopning och då spelar det ingen roll vad som har hänt. Jag vet i alla fall att jag inte hade kunnat göra på något annorlunda sätt.

Pär Andersson

Andra uppmärksammade dopningfall inom travet:
November 2006:
Joakim Lövgren och Rainer Björkroth döms båda till böter efter att deras hästar, Selldahir S.G. och Urano Boko, i somras tävlat med flunixin respektive morfin i kroppen.
Juni 2006:
De två första hästarna i Elitloppet, Jag de Bellouet och Lets Go, tävlade båda med otillåtna medel i kroppen. Båda hästarna diskvalificerades i Elitloppet och tränaren till Lets Go, Holger Ehlert, dömdes till 200 000 kronor i böter. Jag de Bellouets tränare, Christophe Gallier, har ännu inte fått något straff.
Juni 2005:
Sverigeloppsvinnaren Giant Case testas positivt för ibuprofen. Tränaren Ulf Stenströmer döms till böter.
Februari 2005:
Solvallas Per Lennartsson döms för andra gången på kort tid för att hans hästar har tävlat med otillåtna medel i kroppen. Det första rörde Kronan På verket, det andra Order By Fax.


 Pär Andersson
Hallå där...
STOCKHOLM

...Ingebjörn Öyhus, som tränar storfavoriten Lome Stjernen i Dubbelcupens final på onsdag.

Hästen har inte startat på en dryg månad. Hur är det med honom?
- Han är som han är den här hästen och det är lite svårbedömt att veta var han står för dagen. Men han känns bra hemma och verkar lika bra som inför de två senaste starterna.
Är han behandlad efter senaste starten, då han blev rapporterad?
- Ja, han behandlades direkt och fick vila i tio dagar. Men det tror jag inte ska ha någon märkbar betydelse.
- Problemet är att han kan hetsa upp sig, som han har gjort i de två senaste loppen, och när han då blir trött gör sig vänster bakben påmint. Där har han haft problem tidigare och inte hunnit träna upp muskulaturen riktigt.
Lome Stjernen ser ut att bli storfavorit. Vad säger du om det?
- Det gillar jag inte. Han har inte gjort så många starter och är fortfarande orutinerad.
- Hästen har kapacitet som räcker men i mina ögon är han ingen spik. Senast var han också stor favorit men då höll det tunga innerspåret på att fälla honom och det var kritiskt i sista kurvan.

Ola Johansson

Per-Erik Pettersson ansvarar för Roger Walmanns unghästar till och med hösten då de är två år. I år har team Walmann sex treåringar i Breeders' Crown final.
Foto: ALN.

"Bullen" lägger grunden
STOCKHOLM

Roger Walmann har sex treåringar med i Breeders' Crown-finalerna som körs på Axevalla den 18 november.
Ett resultat som Per-Erik Pettersson - mannen som formar team Walmanns unghästar - har stor del i.
- Det känns naturligtvis tillfredsställande när det går såhär bra, säger Pettersson.


Per-Erik "Bullen" Pettersson har en lång och gedigen bakgrund inom travet. Först var han egen tränare i närmare 20 år, innan han på hösten 2000 åkte till Irland för att träna unghästar åt bland annat Stig H Johansson. Knappt fyra år senare gick flyttlasset tillbaka till Sverige och mer eller mindre omgående inleddes samarbetet med Walmann.
- Jag och Roger hade planer på ett samarbete redan innan jag åkte till Irland, dit jag på förhand åkte mest för att prova på hur det var. Men det grodde och därför blev jag kvar så pass länge. Det var en jättebra tid och jag lärde mig saker hela tiden.

Ett vinnande koncept
Tillsammans med Walmann har Pettersson lagt upp en långsiktig plan för verksamheten, i vilken han är ansvarig för unghästarna fram till hösten då de är två år.
- Vi har tagit fram ett bra koncept där vi koncentrerar oss på olika bitar. Tiden räcker till när man kan koncentrera sig på en sak, istället för att ha tio starthästar, ett gäng halta hästar, 20 ettåringar och så vidare.
- Det tillsammans med lång erfarenhet, långsiktigt och målmedvetet arbete, och naturligtvis att vi har väldigt fina hästar att arbeta med, är orsaken till att det har gått så bra.
Och bra har det minst sagt gått. Men när det gäller att spekulera i vilka hästar som har bäst chans den 18:e är inte Pettersson rätt man att fråga. Han skulle nog helst se alla "sina" hästar i vinnarcirkeln.
- Det är svårt att säga vem som vinner. Barfine Player är bra, Emotional Dust ligger också högt upp på listan. Dom har varit med sedan säsongen började och är fortfarande med på slutet, det är fantastiskt.
- Bland hingstarna ligger Persos Arnie varmt om hjärtat, och Glen Tilly ser kanonfin ut nu efter sitt break, och Dad's Launcher var heroisk i sitt försök. Är hästarna som dom ska i finalen har dom chans.

Ola Johansson

 

 

 

Tisdag 7 november + 6,4 kl 05.00 + 6 kl. 17.00
Besök hos Dagfinn Aarum för bilder till Rondens Vinternr


Hästar på bild:
Bak tv Lisa - Skogsbackens Einar, th High Score D. Jörgen
Tv tät Blue Island Dagfinn th Kära Goliat - Kjell-Åke


**************************************************

Mikael Lindmark med Carolina Queen efter den bragdartade segern i en V75-final på Solvalla för fem veckor sedan.
Foto: Lars Jakobsson.
 

Mikael & Carolina tillbaka på Solvalla
STOCKHOLM

Senaste besöket på Solvalla slutade med finalseger på V75 och en känslofylld segerintervju.
På onsdag är de tillbaka - Mikael Lindmark och Carolina Queen.
- Vi får hoppas på en repris, säger den 33-årige Rommetränaren.


Det var V75-finaler på Solvalla och Mikael Lindmark trodde på bra chans. I samma stund som startbilen släppte fältet svor han till. Carolina Queen galopperade och även om hon rätt snabbt ställde sig på benen såg det ut att vara kört. Inte blev det sedan bättre av att Carolina Queen först blev hängande i tredjespår, och sedan tvingades trava hela slutvarvet i dödens. Ändå slutade det med Mikael Lindmarks största seger i karriären.
- Ja, i alla fall känslomässigt. Det kändes jäkligt stort att få vinna en final på Solvalla, särskilt eftersom det var så mycket som strulade.
Vad har Carolina Queen gjort sedan den bragdinsatsen för drygt fem veckor sedan?
- Hon var ute i en Breeders' Crown-uttagning i Gävle veckan efter, men där fick vi ett lopp invändigt och blev fast. Efter det tyckte jag att hästen var värd en paus och hon fick återhämta sig i lugn och ro. Jag tror att formen ska vara hygglig trots en månads vila och hon känns fin i jobben, säger Mikael Lindmark.

Mot ny seger
På onsdag startar Carolina Queen i V64-6. Från spår tio ska Mikael Lindmark försöka sig på att kopiera bedriften från det senaste besöket på Solvalla.
- Jag har goda förhoppningar om en repris. Bakspår är väl inte superbra, men jag hoppas ändå vara med långt framme.
Hur går dina tankar om det blir en ny startgalopp?
- Jag kommer inte att ge upp i alla fall med tanke på senast. Normalt sett är hon inte osäker och jag hoppas att galoppen var en tillfällighet.

Pär Andersson

 

 

Måndag 6 november + 5.8 kl 05.00

Mycket Walmann i Breeders' Crown
STOCKHOLM

Roger Walmann har en säregen snurr på treåringarna i år.
I söndags kvalade han in tre hästar till grabbarnas Breeders' Crown-final och på Bergsåker grejade hans ston lika många finalplatser.
- Rogers treåringar har ett helt fantastiskt år, säger kusken Örjan Kihlström som kört samtliga sex hästar till final.


Walmann startade fem treårsmärrar när semifinalerna till Breeders' Crown kördes på Bergsåker på måndagskvällen. Tre av dem gick vidare till final och den som imponerade mest var Barbfine Player. Hon gick i mål som etta med gott om krafter i behåll efter en perfekt resa i andrapar utvändigt.
- Det här är en jättefin häst och när hon fungerar är hon väldigt bra, säger Kihlström.
- Galopperna i starterna innan berodde på lite tillfälligheter samtidigt som hon hade en liten svacka. Men i dag gick hon riktigt bra och hon verkar vara tillbaka på allvar.

Stig H presenterade stark duo
Stig H Johansson kunde räkna in två semifinalsegrar med Quantum Joyride och Foretta. Den förstnämnda övertygade stort när hon pressade sig till ledningen 1 500 meter från mål och sen höll undan till enkelt seger på kvällens bästa kvaltid, 1.14,7 över 2 140 meter med bilstart.
- Jag har inte kört henne sådär jättemycket men hon kommer mer och mer. Hon vann med tussarna kvar idag och det är svårt att inte tycka om den här hästen. Quantum Joyride kommer att bli en av favoriterna i finalen och det tycker jag att hon ska vara, säger segerkusken Erik Adielsson.
Kvällens inledande semifinal vanns av Roy Bendz Stargirl, som tog en överlägsen seger från ledningen. Timo Nurmos hade också en bra kväll. Det blev ingen seger men väl tre hästar i finalen.

Buhlér bara ler
Trots att han inte hade med någon häst i Breeders' Crown kan Peter Buhlér ha varit kvällens gladaste man. I lördags vann han över en miljon kronor på V75 och på Bergsåker blev han hundraprocentig genom att vinna med egentränade Komifrom och Haute Couture, två hästar som han dessutom deläger.
- Jag tror att jag har kopplat av nu, även personligt, och det är en förutsättning för att det ska gå bra.
När kommer nästa seger?
- Det vet jag inte, vi får väl titta i "propparna". Fast det börjar bli kallt så jag kanske ska sitta hemma och titta på TV i vinter, säger Buhlér med ett leende upp över öronen.

Ola Johansson

Final Breeders' Crown 3-åriga ston
1. Barbfine Player (Roger Walmann)
2.
Quantum Joyride (Stig H Johansson)
3. Foretta (Stig H Johansson)
4. Stargirl (Roy Bendz)
5.
Prima Stella (Christer Andersson)
6. Simb Tracy (Lars I Nilsson)
7. Early Southwind (Timo Nurmos)
8. Elegance Kemp (Timo Nurmos)
9. Butterfly Player (Roger Walmann)
10. Vala Boko (Timo Nurmos)
11.
Bruschetta (Thomas Lönn)
12. Emotional Dust (Roger Walmann)


 

 

Söndag 5 november
+ 2 kl. 08.00 klart + 2 kl 18.30
Besiktning och tecknat AGRIA-försäkring på 3 hästarMaria valde AGRIA-försäkring till sina hästar


Peter Buhlér, travtränare och lärare på travskolan Wången, var med på ett av de vinnande miljonsystemen på V75 i lördags. Foto: Lars Jakobsson.

Miljonvinst till travlärare
STOCKHOLM

Superjackpoten gav miljonutdelning på V75.
Ett av de vinnande systemen var inlämnat av travtränaren Peter Buhlér, som även är lärare på travskolan Wången.
- Det blir tårta till alla elever den här veckan, säger han glatt.


Tillsammans med fem kompisar, däribland Wångens hästchef Jan Halberg och tränarkollegan Tomas Kårvall, hade Peter Buhlér ett av de tio vinnande system från V75-omgången på Färjestad. I en svår jackpotomgång, där många spelare försvann redan i den första avdelningen när favoriten Baron Rols svek, var Peter Buhlér och Tomas Kårvall överens om två spikar.
- Vi tyckte att Tunk Nafets stod på tur för att vinna samtidigt som Civil Action bara hade ett lopp i kroppen. Sedan är Nine One One L. en otroligt bra häst när han är vid sunda vätskor och i det loppet kändes det som en eller alla, säger Peter Buhlér.
Det reducerade systemet på 12 000 rader var inlämnat på atg.se, och medan de övriga i spelgänget skulle se Vinnare: V75 på tv satt Peter Buhlér hemma på Wången och följde dramatiken på Internet genom ATG Live.
- Så när det var klart att vi hade vunnit 7,8 miljoner kronor var jag tvungen att vänta med att ringa tills de andra sett det på tv. Det blev två långa timmar och många whiskey..., skrattar han.
Hur gick dina tankar när du märkte att det skulle bli miljonutdelning?
- Jag sa till min fru efter fjärde avdelningen att det nog kunde bli tre miljoner i vinst. Hon sa "du ljuger!" och att jag inte var klok. Lita på att det jublades när det sedan var klart. Vi hade alla tolv hästarna i V75-7 vilket i det läget kändes helt okej.
Blir det firande på skolan i veckan?
- Ja, vi får bjuda alla elever på tårta. Sedan ska jag köpa en ny skoter till mig själv också, det är perfekt nu inför vintern, säger Peter Buhlér.

Pär Andersson

 

Lördag 4 november
+ 0,0 kl 07.30 mulet + 3 kl. 17.30
Idag V75 på Färjestad vi var på plats
Målgångsbilder längre ner på sidan

Tunk Nafets - Dan Widegren segrade i Guld
Foto: Urban Kihlman

Lomar - Åke Svanstedt segrade i Th Egnells.

Skrällar värda miljoner
KARLSTAD

Superjackpoten ledde till superutdelning på V75.
Flera favoriter svek grovt och tio vinnare tog hem vardera omkring åtta miljoner kronor.
- Det var verkligen jackpot i dag. Då händer allt, säger Leif Witasp, som var en av alla skrällkuskar.


Pang, pang, pang, pang. Årets högsta V75-omsättning, superjackpot med 75 miljoner kronor till en ensam vinnare, en vibrerande spelhysteri - och så small det bara till. Skotten i Karlstad. Skrällarna på Färjestad. Det var dagen när favoriterna länge var portade från vinnarcirkeln. Till slut, när krutröken lagt sig och den kalla höstsolen ersatts av en rykande fullmåne, var det bara tio stycken som hade klarat av att pricka in samtliga sju rätt. Belöningen blev runt åtta miljoner kronor.

Uhrbergs revansch

Att Thomas Uhrberg skulle vinna ett av de inledande V75-loppen kändes självklart. Men att det var Breeders' Crown-finalen för ston som han skulle ta hem var mer oväntat. Hans egentränade Ausa T.Y.C. var där starkast i en stenhård upploppsstrid med ledande Electra Skift och utvändige Alltid V.G.
- Jag fick gå redan 550 meter från mål vilket var lite väl tidigt, men hästen brukar hålla igen runt sista sväng och jag förstod att det fanns krafter kvar, säger Thomas Uhrberg, som har haft ett framgångsrikt år.
- Jättekul att ta en sådan här klassisk seger. Jag har faktiskt varit positiv hela veckan, det är en häst som har utvecklats fantastiskt och som bara blir bättre och bättre.
Dystrare miner var det hos Thomas Uhrberg efter V75-1. Där blev hans storfavorit, Baron Rols, överfallen i ledningen av Frank Nilsson och Ballad Ribb. Redan 500 meter kvar kände Uhrberg att det inte skulle bli någon seger med Baron Rols, i stället flög Mireille Ås och Örjan Kihlström fram mitt i banan till en säker seger. Därmed var 93 procent av V75-kupongerna borta redan efter den första avdelningen.

Usel elitloppstvåa
Favoritfallet fortsatte i gulddivisionen, V75-3, där Björn Goops italienska nyförvärv Civil Action var usel och blev utklassad av Dan Widegren och Tunk Nafets. Rekord-Goop, som de senaste dagarna har satt svenska rekord i såväl inkörda pengar som antal vunna segrar, hade på det stora hela ingen lyckad dag. Totalt blev det en fjärdeplats som bäst. En annan kusk, som i likhet med Thomas Uhrberg, fick uppleva både himmel och helvete var Robert Bergh. I BC-finalen för ston körde han storfavoriten Orchidee d'Aunou, som än en gång vek ned sig i en stor final.
- Hon är ett stort frågetecken för mig. Antagligen vinner hon nästa gång när det inte är final, säger Robert Bergh.
Revanschen kom ett par timmar senare när han i stället lyckades vinna Breeders' Crown-finalen för hingstar och valacker med D.J.Seabrook. Där tog Bergh direkt hand om ledningen, och trots starka utmanare som Across the Lines och Euro Staro Crown, var segern aldrig i fara. D.J.Seabrook ledde hela vägen och tjänade en halv miljon kronor.

- Jag började gilla den här hästen rätt tidigt. Han är extremt startsnabb och det måste vara längesen som han förlorade från ledningen. I dag vann han på rätt sätt, helt okörd, mot kulltoppen och det bådar gott för framtiden. Det finns flera fina lopp i Frankrike för hans del i december och januari, säger Robert Bergh.
Den enda V75-favoriten som höll var den norske gästen, Nine One One L., som ledde silverdivisionen från start till mål.

Pär Andersson

Tio vinnande system
KARLSTAD

Superjackpoten från förra veckan på Jägersro gav hög utdelning på Färjestad.

Tio system med sju rätt på V75 var efter alla smällar och skrällar värda runt åtta miljoner kronor vardera. Av de vinnande systemen var fem inlämnade på atg.se, medan de övriga fem orsakade jubel i Uppsala, Västra Frölunda, Göteborg, Huddinge och på Solvalla. Omsättningen på V75 stannade på drygt 136 miljoner kronor.

Pär AnderssonLopp 1. Viol Hornline - Björn Goop

Lopp 2. V5-1. Inzaghi D.K. - Jeppe Juel

Lopp 3. V5-2. Ozzy Osbourne - Johan Berglöf

Lopp 4. V5-3. V75-1. Mireile Ås - Örjan Kihlström

Lopp 5. V5-4. V75-2. Ausa T.Y.C. - Thomas Uhrberg

Lopp 6. V5-5. V75-3. Tunk Nafets - Dan Widegren

Lopp 7. V75-4. Defi Trizz - Leif Witasp

Lopp 8. V75-5. Lomar - Åke Svanstedt

Lopp 9. V75-6. DD-1. Nine One One L. - Olav Mikkelborg

Lopp 10. D.J.Seabrook - Robert Bergh

Lopp 11. Comedia - Frank Nilsson


Ida Eriksson var positiv för Lomar före tävlingarna....tack för tipset Ida....

Skogsbackens Einar positiv 2:a i långloppet

 


Skickat V75-tipsen till ICA & Gran Canaria

Fredag 3 november
- 7,0 kl. 07.30 klart +2 kl. 18.00
Idag Lunch-trav med V4 och Trio på Färjestad
Vi var på plats och här kommer målgångsbilder

Dagens segergest - Ronny Andersson bakom Rolex Håleryd


Lopp 1. V4-1. Anastacia Pride - Jimmi Ehlers


Lopp 2. V4-2. Alive And Proud - Dagfinn Aarum


Lopp 3. V4-3. Rolex Håleryd - Ronny Andersson

En glad segerkusk Ronny Andersson


Lopp 4. V4-4 Trioloppet Igor Safir - Ulf Lindqvist


Lopp 5. Lundex - Mikael J Andersson


Jobie Ana tapper 2:a

**********************************************

Robert Bergh spelar en nyckelroll när jackpotmiljonerna ska fördelas. Foto: Lars Jakobsson.

Bergh sitter på miljonerna
STOCKHOLM

Förra veckan sänkte han samtliga V75-system.
På lördag spelar han återigen en nyckelroll.
- Någon 160-oddsare har jag inte att bjuda på nu men Highly Unlikely kan vara ett bra jackpotdrag, säger Robert Bergh.


Robert Bergh ligger bakom veckans jättejackpot på V75 i dubbel bemärkelse. Förra veckan satte han nämligen först dit dunderskrällen Garros till 160 gånger pengarna, något som fick de flesta V75-system att ryka all världens väg, sedan stjälpte han alla återstående system i den sista avdelningen när han brände med favoriten Cromwell.
- Jo, man kan ju säga att jag ligger bakom jackpoten åt båda håll. Det var faktiskt en del vänner och bekanta som var nära att få in V75:an förra veckan. De hade sympatistreckat Garros, men det blev kanske väl mycket sympatistreck så då sprack dom på det istället, säger Bergh.
Du vann själv över en miljon på V75 för ett par år sedan. Vad är ditt bästa råd till spelarna?
- Systemet som jag fick in var nog det mest oseriösa som lämnades in den omgången. Men mitt råd är att lita mer på de etablerade hästarna med bra lägen. Det är alltid större risk för vikande form och galopper i de lägre klasserna.
- De gånger det är jackpot tycker jag också att man ska försöka gå ihop flera stycken och göra ett större system. För det är ju så otroligt bra betalt.
Har du något hett jackpotdrag?
- Den här veckan har jag ingen 160-oddsare att bjuda på, spelarna är nog mer observanta nu. Men Highly Unlikely (V75-6) känns fräsch och fin och har bra förutsättningar. Han har lärt sig att öppna bra bakom bilen och jag tycker inte att han ska vara borta.
Någon spikbud?
- Man kan säga att Orchidee d'Aunou (V75-2) är min klart bästa chans men jag vill inte sticka ut hakan och säga att hon ska spikas med tanke på hur det har gått i hennes tidigare finaler.
Vad tror du om dina övriga chanser?
- Jag har fått bra spår med alla och samtliga har också sett väldigt bra ut i de jobb de har gått. Så jag känner mig lite småoptimistisk rent allmänt.
- Francoso (V75-1) har haft lite otur på slutet. Han har ett bra läge nu men möter en fantastiskt bra häst och strular det inte för Baron Rols blir han svårslagen. Men Francoso är ett tidigt bud om man väljer att gardera loppet.
- Bellis Iron (V75-4) gör bra lopp varje gång och är fortsatt fräsch och fin. Jag hade varit mer optimistisk med ett öppet spår men det är inte omöjligt att hon dyker upp i segerstriden.
- D.J.Seabrook (V75-7) hade varit lite sådär inför semifinalerna och det var ett stort frågetecken för formen då. Men han skötte sig bra och vi testade honom också med helstängt huvudlag, vilket föll väl ut. Han har varit väldigt effektiv med bra lägen - stuckit snabbt till spets och också tålt rejäl körning. Det är några bra hästar emot men D.J.Seabrook ska räknas.

Ola Johansson


Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA


Svenskt rekord av Björn Goop

STOCKHOLM

Rekordmannen har slagit till igen.
Björn Goop vann på Åby sitt 412:e lopp för året - nytt svenskt rekord.
- Det är inte att vinna som är grejen. Roligast är att se alla glada miner på människorna bakom hästen, säger den nyblivne 30-åringen.


I fjol sprängde han drömgränsen 400 segrar under ett och samma år, och satte ett nytt makalöst rekord med 411 årssegrar. I år dröjde det bara till den 2 november. Sedan var den gamla noteringen utgoopad...förlåt, utraderad. Därmed satte Björn Goop rekord för andra dagen i rad. I onsdags på Solvalla slog han Stig H Johanssons svenska rekord i mest inkörda pengar under ett och samma år.
- Det har varit ett fantastiskt år, säger Björn Goop.
Hur gick dina tankar inför 2006?
- Jag hade inga stora mål. Den enda lilla tanken jag hade var att matcha Stig H:s rekord pengamässigt, vilket kändes som en idiotisk målsättning eftersom det kändes i stort sett oslagbart. Men det började rulla på bra och sedan har det varit mycket stolpe in. Nu känns det skönt att slå det här rekordet redan nu så jag kan ta det lite lugnare resten av året.

"Jävligt roligt"
Segerhästarna på Åby hette i tur och ordning Fakir du Lej, Early Launcher, Tibcane och Heavy Flamingo. Inga stjärnor, ingen glamour, inga rungande applåder - bara en helt vanlig kväll i Björn Goops liv.
412 segrar i år - hur mycket gläds du egentligen åt en seger på Åby en kall torsdagskväll?
- Det är inte att vinna som är grejen. Roligast är att se alla glada miner på människorna bakom hästen. Ibland behöver det inte ens handla om segrar, det kan vara att hästen placerar sig bättre än den någonsin gjort tidigare. Det är en fantastiskt stor glädje.
Känner du av några ålderskrämpor nu när du har fyllt 30?
- Nä, men alla lopp tär på kroppen, både fysiskt som psykiskt. Jag hinner ju inte göra något annat. Samtidigt tycker jag det är så jävla roligt och på sätt och vis är jag väl avlad till det här livet, säger Björn Goop.

Pär Andersson

 

Torsdag 2 november
- 5.4 kl. 05.00 - 5,6 kl. 19.00

Björn Goop slog på onsdagen Stig H Johanssons sex år gamla rekord och är nu den kusk som har kört in mest pengar under ett år. Foto: Urban Kihlman

Björn Goop bättre än Stig H
STOCKHOLM

Björn Goop slog på onsdagskvällen Stig H Johanssons sex år gamla rekord och är nu den kusk som har kört in mest pengar under ett år.
- Jag har inte varit ute efter att slå någon specifik person men det är ett kul rekord att slå, säger Goop.


Inför kvällens tävlingar hade Björn Goop 1 438 kronor upp till Stig H Johanssons rekord i inkörda pengar under ett år. Det gamla rekordet löd på 39 442 946 kronor och redan efter kvällens tredje lopp var Goop ny rekordhållare, efter att ha styrt in Farfar till en fjärdeplats. Det blev ingen seger under kvällen men väl 105 500 kronor inkört. Därmed är Goop uppe i 39 489 008 kronor inkört i år, och det med två månader kvar på året.
- Det är ett kul rekord att slå. Att ta många segrar är en sak men det är ändå pengarna som betalar tillbaka till ägarna.

"Det finns alltid nya mål"
Förra året tog Björn Goop 411 segrar och för att slå det behöver han bara ta fyra segrar till i år. Man kan undra vilka mål en 30-åring som redan vunnit det mesta och sitter på rekorden sätter upp till kommande säsong.
- Problemet med mig är att jag på grund av skrockfullhet inte vågar säga vad jag sätter upp för mål för mig själv. Men det finns alltid nya mål. Samtidigt måste man förstå att det inte går att förbättra sig hela tiden. Det måste komma svackor också.

Ola Johansson

Olle Goop skadade några revben när han på onsdagen kastades i backen av en tvååring. Goop blir borta från tävlandet i två, tre veckor. Foto: Urban Kihlman

Olle Goop i olycka
STOCKHOLM

På onsdagen kastades Olle Goop ur vagnen när han körde jobb med en tvååring.

Hästen, som är ny hos Goop, blev rädd för mötande hästar och kastade sig tvärt runt, vilket fick vagnen att välta och Goop att åka i backen. Smällen orsakade några tilltygade revben och topptränaren blir borta från tävlandet i två, tre veckor.
- Det var tur att det var Olle och inte någon mer orutinerad person som satt i vagnen. Då kunde det ha gått mycket värre, säger Björn Goop.

Ola Johansson

 

 

Onsdag 1 november - 1.3 kl. 05.00 -3.5 kl. 19.40

Gazza Degato - Tom Horpestad

Gazza Degato tvåa i Laval
STOCKHOLM

Gazza Degato slutade på onsdagseftermiddagen tvåa i franska Laval.

Från 25 meters tillägg fick den sexåriga hingsten en tuff inledning i tredjespår innan han efter första sväng kunde ta över ledningen, för att kort senare släppa taktpinnen. Genom slutsvängen hade "Gazza" svårt att följa tätduon men över upploppet kom han igen starkt och grejade andrapriset bakom favoriten Milord de Melleray. I sulkyn satt som vanligt Tom Horpestad och andraplatsen var värd cirka 80 000 kronor.

Ola Johansson

******************************
Skickat V64-system till Gran CanariaFoto/text: Lennart Kihlman