VälkommenLennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller hästförsäkring.....eller du villa beställa bilder eller vinnartavla, jag har mervärden att erbjuda
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

Sänkt premie på föl - 20% lägre premie på ettåringar och tvååringar!

 Jag hjälper dig med

Rådgivning när du väljer

försäkringsskydd för din häst

 Ditt lokala proffs på hästförsäkringar
Lennart Kihlman 0705-768542 - 054-860966

lennart@kihlman.se

Alla som tecknar fölförsäkring får en fölgrimma !


Kihlman försäkrar även ridhästar
bild: Newton - Malin Andersson

*****************************************
Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

Tisdag 31 oktober +4,0 kl. 05.00

Opal Viking - Jorma Kontio

Vikingen jagar revansch
KOLMÅRDEN

För ett år sedan ådrog sig Opal Viking en allvarlig skada.
På onsdag är han tillbaka i loppet där det hände - The Owners' Trophy på Solvalla.
- Det känns inget speciellt utan är som vilket lopp som helst, säger Nils Enqvist.


I förra årets upplaga av The Owners' Trophy krockade Opal Viking med framförvarande ekipage och ådrog sig en fraktur i vänster bakkota. Det var startskottet för ett långt skadeuppehåll för den sexåriga hingsten. Efter närmare nio månaders konvalescens och uppträning gjorde han comeback den elfte augusti och efter en inledande andraplats ståtar han nu med tre raka segrar.
- Vi har jobbat lugnt och målmedvetet och jag har hela tiden varit övertygad om att han skulle komma tillbaka. Hästen är nu hundraprocentigt bra igen och jag tror till och med att han är bättre än han någonsin varit, säger Mantorpamatören.
Att Opal Viking är tillbaka på allvar och kanske bättre än någonsin visade han inte minst senast då han tog hem Svenskt Mästerskap på Åby. Och vinner man SM är man väl bäst i landet?
- Han var Sveriges bästa häst i SM, i det motståndet. Huruvida han är det mot alla de bästa vet jag inte, men för mig är han Sveriges bästa häst.

Prix d'Amerique kan bli aktuellt
"Opalen" har de två senaste vintrarna provats i Frankrike. För två år sedan vann han Criterium Continentale på Vincennes men förra året satte skadan i vänster bakben stopp för hans framfart. Årets upplägg är ännu inte spikat men det råder inget tvivel om att världens största travlopp, Prix d'Amerique som körs sista söndagen i januari, finns med på kartan.
- Jag är inte intresserad av att gå ut i B-loppen och kvala in honom till Prix d'Amerique. Ska han vara med ska han komma med på pengar. Först har vi två starter till planerade i Sverige, Owners' Trophy och Silverhästen, och vi får se hur det går i dom. Sen är det inte omöjligt att vi startar honom i Italien innan det eventuellt kan bli dags för Prix d'Amerique.

Toppchans på onsdag
På onsdag ska Opal Viking ta revansch i "Hästägarnas Trofé" på Solvalla. Han startar från 20 meters tillägg i den avslutande V64-avdelningen och han är klar favorit till förstapriset på 200 000 kronor.
- Att det var i det här loppet han skadade sig ifjol är inget jag reflekterar över. Det är som vilket lopp som helst.
- Hästen är riktigt väl förberedd och jag tror på riktigt bra chans. Det måste man göra med den här hästen.

Ola Johansson

 

 

Måndag 30 oktober +4,1 kl. 05.00 + 4,5 kl. 19.00

Örjan Kihlström hittade sex av sina åtta Breeders' Crown-pokaler. Foto: Lars Jakobsson

Örjan har ett "hungry heart"
UPPLANDS VÄSBY

Örjan Kihlström har vunnit det mesta som går att vinna inom travet.
När det är dags för Breeders' Crown-finaler och superjackpot på lördag hungrar han efter nya segrar.
- Det är klart att man blir extra laddad när det är storlopp på gång, säger Örjan Kihlström som laddar upp med en Bruce Springsteen-konsert inför helgen.


- Senaste skivan av Bruce var riktigt bra. Jag såg honom i Globen för fyra år sedan med E Street Band och det här ska bli riktigt kul, säger Örjan några timmar innan konserten i Globen.

Osäker på titlarna
Örjan Kihlström har vunnit Breeders' Crown många gånger förut. När han springer runt i sin gula villa för att leta upp de gamla pokalerna för fotograferingen försöker han komma på hur många han har vunnit.
- Här är tre priser.. Jag har vunnit tre gånger alltså. Nej, här är två till.. och en till. Sex gånger verkar det som, men jag kan ha vunnit någon till, säger Örjan samtidigt som han hittar pokalerna på olika platser i huset.

Segerrikast i Breeders'
Det rätta svaret på hur många Breeders' Crown-titlar Örjan har är faktiskt åtta. Den första tog han redan 1995 med då fyraårige Imposant Sund. Örjan Kihlström har vunnit klart flest Breeders' Crown-finaler och på lördag har han chans att plocka ett par till. Han tycker att Jaded (V75-7) i killfinalen är en bättre chans än Västerbo My Melody i stofinalen (V75-2).
- Jaded har ett svårt läge men han är inte sämre än någon annan i fältet. Han ska räknas med segerchans tycker jag. Däremot kan Västerbo My Melody få svårt att vinna. Hon var bra senast men det blir svårt att slå Orchidee d'Aunou.

75 miljoner till en vinnare
En ensam vinnare kan kamma hem mer än 75 miljoner kronor på lördag. ATG räknar med att det kommer bli en otroligt hög omsättning, frågan är om det åtta år gamla rekordet på 188 miljoner kronor kommer att stå sig. Örjan kör en av omgångens största favoriter i avdelning fem när han hoppar upp i sulkyn bakom Ulf Ohlssons kallblod Elias för första gången.

Favorit i fara
Om han förlorar är det bäddat för hög utdelning och Örjan flaggar för att det kan bli så.
- Jag har aldrig kört honom men det är en väldigt bra häst har jag sett. Nu är det innerspår på tillägg och då kan vi fastna invändigt. Framförallt när man kör favoriten brukar konkurrenterna se till att man fastnar, säger Örjan samtidigt som han tittar ut på det vackra höstlandskapet utanför hans fönster.

Svåra lägen för Örjan
Örjan kör också i de andra avdelningarna. Intoxicated i V75-3 har han lite förhoppningar på men är osäker på formen. Han tycker att motståndet inte är så farligt men att det kan behövas något lopp i kroppen. Örjan är inte så positiv om de andra styrningarna på lördag heller.
- Mireille Ås i V75-1 har kanonform men läget är tråkigt och försämrar chanserna. Janitsjar (V75-4) har jag svårt att uttala mig om eftersom jag aldrig kört honom. On Way Laday i V75-6 får också svårt att vinna eftersom han också har fått ett dåligt läge. Annars är formen väldigt bra på honom.

Siktar på segrar
Efter Springsteenkonserten kan det hända att Örjan går och nynnar på "Eyes on the Prize", en av låtarna från Springsteens nya skiva. I Breeders' Crown-finalerna kommer han i alla fall att ha ögonen på förstapriset.

Anders Forsberg

 

 

Söndag 29 oktober - 0,6 kl. 07.30 -1.6 kl. 18.00

Colombian Necktie och Roger Walmann efter segern i V75:s Jubileumlopp. Foto: Lars Jakobsson.

"Det värsta jag har tränat"
Walmanns stjärna ordnade jackpot
MALMÖ

Ingen klarade sju rätt på V75.
Därför blir det en super-jackpot kommande lördag på Färjestad.
På det sportsliga planet visade Colombian Necktie vilken ruggig häst han är när han sköter sig.
- Kapacitetsmässigt är han det värsta jag har haft, säger tränaren Roger Walmann.


Skrällarna avlöste varandra och inför den sista avdelningen återstod endast tre system. Samtliga hade bara streck för Cromwell men den favoriten hade inte sin bästa dag. Det blev istället derbyvinnaren Colombian Necktie som gjorde ett kärt återbesök på Jägersro. Han tog hem V75:s Jubileumslopp (V75 fyllde 13 år) på ett mycket övertygande sätt.
Örjan Kihlström körde till ledningen efter 550 meter efter en öppning på 1.10,6 första halvvarvet. Han fortsatte att dra i ett hårt tempo med 1.13,6 första varvet. Sedan höll nog både Örjan Kihlström och Roger Walmann andan resten av loppet. Colombian Necktie har gjort sig ökänd för att kunna ta sig en galopp när man minst anar det. Men idag skötte han sig hela vägen och Kihlström satt ganska stilla över upploppet.
- Han gjorde ett jättebra lopp och kändes kanonfin. Det fanns lite krafter kvar men det var nära galopp 30 meter före mål. Han rumplade till då men som väl var höll han sig på benen, sa Örjan Kihlström.

Walmann förändrade
Tränaren Roger Walmann var mycket belåten när han klappade om sin stjärna på stallbacken efteråt.
- Jag har haft många väldigt bra hästar genom åren. Men om man bara ser rent kapacitetsmässigt är han det värsta jag har haft. Men han är ju också som han är och gör bort sig ibland, säger Roger Walmann.
- Sättet som hästen vann på idag är otroligt bra. Han joggar 13,3 på den här banan och är heller inte trött i mål. Hästen är väldigt stark och har bra hjärta och lungor. Idag hade vi gjort en del förändringar i utrustningen, men jag vet inte om det är hela sanningen till att han gick felfritt.
Vad var det för förändringar?
- Jag bytte till en annan käk som gör att hästen inte kommer så långt ner med huvudet. Det hindrar honom från att kunna slå ihop lika lätt. Dessutom gick han med ett helstängt huvudlag idag.

Dunderskräll i guld
Det blev en jätteknall i gulddivisionen, tillika Müllers Memorial.
Garros och Robert Bergh städade undan de flesta kupongerna när de vann till 159 gånger pengarna!
Garros öppnade blixtsnabbt från sjundespåret och blåste direkt till ledningen. Triton Sund provade efter en bit men fick resolut svar. Robert Bergh körde i ett jämnt och hårt tempo, 1.13,5 första varvet, och gav aldrig de andra någon chans. Över upploppet försökte de övriga att haka på men Garros bara stack undan på lätta fötter.

- Han har gått med mycket vikt under hela karriären men idag chansade jag och ryckte alla skorna. Det hade jag deklarerat tydligt innan för det är ju många som gillar sådana tips, sa Robert Bergh och flinade.
- Hästen har inte gått i ledningen på över tre år, utan han brukar alltid få mala på ute i spåren. Han visade bra moral sista 100 metrarna och det var skönt att han fortfarande har den kvar.

Tommy Hanné vann klassiker
Svensk Uppfödningslöpning är Sveriges största lopp för tvååriga hästar. Ett av de klassiska loppen som har körts sedan 1926. Här gick M.T.Cheyenne, tränad och körd av Tommy Hanné, segrande ur striden. Hästen tog påpassligt sin första seger i karriären just i det här loppet, vilket inbringade 500.000 kronor. M.T.Cheyenne öppnade snabbt och tog direkt hand om ledningen. Han släppte till Källna Fido i första kurvan och följde sedan med i rygg på ledaren. När det var 250 meter kvar lyckades Tommy Hanné tråckla sig loss i fritt slagläge. M.T.Cheyenne avslutade mycket bra och fångade in en tapper Walsh Boko kort före mål.
- Jag har sagt till alla hela veckan att jag trodde på bra chans. Han var knappt slagen tvåa i försöket och var dålig i halsen då. Men i första kurvan blev jag lite sur när Steen Juul tryckte på för jag ville egentligen köra i ledningen. Nu blev det ändå bra till slut, sa Tommy Hanné.

Eftersom ingen lyckades få sju rätt går 42,8 miljoner kronor vidare till nästa vecka. Då körs V75 på Färjestad och en ensam vinnare kan då få 71 miljoner kronor.

Michael Carlsson

71 miljoner till en vinnare
STOCKHOLM

Det lär bli jackpot-feber i landet kommande vecka.
I V75-omgången på Färjestad blir det nämligen en superjackpot.
En ensam vinnare med sju rätt kan då få 71 miljoner kronor.


Det var riktigt svårt på Jägersro och skrällarna avlöste varandra.
Ingen klarade av att få sju rätt och därmed går den potten vidare till nästa lördag. Totalt är det 42,8 miljoner kronor som förs vidare, och det innebär att en ensam vinnare kan få 71 miljoner kronor. Bara på sju rätt.

Michael Carlsson

 

Lördag 28 oktober + 0,6 kl. 07.30 + 3 kl. 18.00
Gröna Etanolrally på Färjestad***************************************************
Skickat "Stora" V75-systemet till ICA + V75 till Gran Canaria


Civil Action Björn Goop i kvalet på Färjestad

Elitloppstvåan vann i comebacken
STOCKHOLM

Han har varit tvåa i Elitloppet bakom Gidde Palema.
På fredagskvällen gjorde Civil Action sin första start på över ett år.
Det blev seger direkt - men det var ingen större marginal ner till tvåan Mr Mystic.


Civil Action har fina meriter från USA, där han bland annat vunnit världens största tvååringslopp, Peter Haughton Memorial.
Han har tjänat drygt 10,4 miljoner kronor och det senaste året verkat som avelshingst i Italien.
Nu är han i träning hos Olle Goop och comebacken skedde på Örebrotravet. Civil Action travade 1.13,6 och ledde hela vägen för Björn Goop. Han blev utmanad den sista biten av Mr Mystic men sträckte på sig och vann säkert.
- Hästen kändes fin och jag är nöjd med honom. Det är klart att han är ringrostig efter en lång betäckningssäsong och han behöver fler lopp i kroppen innan toppformen kommer, säger Björn Goop.
- Vi har inte bestämt var nästa start blir. Det finns inte så mycket lopp att välja på och han lär nog dyka upp i gulddivisionen framöver.

Michael Carlsson

 

Fredag 27 oktober + 10,2 kl 05.00 + 8 kl. 17.00
Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA

Torsdag 26 oktober + 3,7 kl 06.00 + 10 kl. 18.00

Triton Sund trivdes bra under sin vistelse på Grobois utanför Paris i fjol. Nu kan det bli en ny utflykt till Frankrike i vinter.
Foto: Thomas Blomqvist.

Sanningens stund för Triton Sund
STOCKHOLM

Stefan Hultman har siktet inställt på ännu en vinter i Paris för Triton Sund.
Mycket avgörs i V75-starten på Jägersro.
- Hästen är på väg mot toppformen men det finns en brasklapp, säger Hultman.


I fjol vintras gjorde Triton Sund sex starter i Frankrike. Han var bland annat tvåa i Prix de Belgique och trivdes bra på Vincennes kolstybb.
Nu kan det bära söderut igen om någon månad.
Stefan Hultman har lagt upp matchningen så att Triton Sund ska vara på topp i vinter.
- Hästen har svårt att räcka till i gulddivisionen på sommaren. Han är långsam från start och på snabba banor är det sedan svårt att gå runt fälten. Därför har jag medvetet tagit det lugnt för att han ska vara som bäst under den kalla årstiden. Tyvärr är det flera tränare som har börjat göra likadant, säger Stefan Hultman.
- Konkurrensen är dessutom stenhård på Vincennes, och det vill till att du har en tuff häst som klarar av det. Men Triton Sund har visat att han gillar den stora banan och det fina underlaget. Han är väldigt gynnad av backen och springer i samma tempo hela tiden.

Silverhästen på Solvalla
Han har dock inte beslutat om det blir Frankrike i vinter för sin stjärna. Mycket kommer att avgöras den närmaste månaden.
- Det är hästen som bestämmer och han måste vara i toppform om vi ska åka. Efter starten på lördag väntar Silverhästen på Solvalla två veckor senare. Därefter tar vi definitivt beslut om Frankrike. Men visst har jag haft siktet inställt på det hela säsongen.

Tussarna kvar sist
Men först väntar anrika Müllers Memorial på Jägersro. Triton Sund är en av favoriterna i gulddivisionen och enligt Hultman pekar formkurvan kraftigt uppåt.
- Han har fått två lopp efter uppehållet och första starten på Hagmyren var som ett snabbjobb.
- Senast i SM körde Örjan snällt och han fick ett invändigt lopp. Hästen släpptes aldrig av och gick i mål med tussarna kvar. Det har varit två perfekta genomkörare och Triton kommer att vara ännu bättre på lördag.
Så då vinner han alltså?
- Njae, det finns en brasklapp. Jag tror tyvärr att Lass Drop kommer före Triton Sund i starten. Som jag läser loppet tar Always Alluring eller Papa Qui ledningen, och sedan släpper till Lass Drop. Om så blir fallet kan den hästen bli svår att slå.
- Men skulle det inte bli så tror jag att Triton Sund vinner. Han känns jättefin i träningen och går barfota runt om igen. Jag tycker även att han har blivit lite bättre från start numera. Men Lass Drop är som sagt bra och jag rekommenderar alla som spelar V75 att gardera Triton med honom.

Du har även med On Way Laday i V75-1. Chanserna där?
- Han är tyvärr bortlottad från elftespåret. Det måste bli kört i halsen på hästen om han ska ha någon chans därifrån. Han tävlar barfota runt om igen och då är han ett snäpp bättre. Han känns också fin i träningen och gick ju bra senast han var på Jägersro, säger Stefan Hultman.

Michael Carlsson

 

 

Onsdag 25 oktober + 5,7 kl 06.00 + 7 kl. 17.30

Victory Tilly har vunnit sin sista seger. Foto: Lars Jakobsson.

Victory Tilly slutar
STOCKHOLM

Nu är det definitivt färdigtävlat för Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna.
Victory Tilly har gjort sin sista start.
- Det är klart att jag kommer att sakna honom på tävlingsbanan, säger Stig H Johansson.


Slutpunkten kom i Östersund i juni i somras. I Jämtlands Stora Pris tog han sin sista seger, sprang in ytterligare en halv miljon kronor, och lämnade tävlingsbanan för som det skulle visa sig sista gången. Sedan dess har en ny mystisk skada i ett bakben krånglat och nu har alltså Stig H Johansson bestämt sig. Svensk travsport, och all travsport i hela världen, får i framtiden klara sig utan Victory Tilly.
- Han har inte ont av den nya skadan men när vi böjer i honom blir han halt, vilket tyder på att den tar mer tid att läka. Med bara max en säsong kvar tycker jag inte att den tiden finns. Därför är det nu färdigtävlat, säger Stig H.
Hur känns det för dig?
- Det är klart att jag kommer att sakna honom. Samtidigt kan jag inte gå runt och tänka "fan, nu skulle jag ha velat tävla vidare med Victory Tilly". Han har haft en lång och framgångsrik karriär och så här är livet. Det är inget jag grubblar över.
Vad ska Victory Tilly göra nu?
- Han blir kvar här på gården och ska få ett bra boende resten av sitt liv. Hur det ska se ut är väl inte riktigt klart än, men tanken är att det ska se hyfsat ut om det är någon som är intresserad av att komma ut och hälsa på.

Vann Elitloppet 2000
Under sin långa karriär sprang Victory Tilly in drygt 37,7 miljoner kronor, och totalt blev det 70 segrar på 101 starter. Höjdpunkten kom den 28 maj år 2000 när Victory Tilly vann Elitloppet på Solvalla. En annan minnesvärd triumf är en av de allra sista. I november i fjol var det Victory Tilly som förde Stig H Johansson till hans 1000:e rikstotoseger
Känns det skönt att Victory Tilly fick sluta på topp?
- Jag är glad att han fick det här bonusåret. Jag hade inga speciella förväntningar på honom men han vann några riktigt fina lopp. Det känns rättvist mot hästen att vi inte tvingades samla ihop honom efter en sista segerlös säsong.

Pär Andersson

 


Skickat kvällens V64-system till Gran Canaria

***********************************************

Lutfi Kolgjini har två hästar till start i Svensk Uppfödningslöpning. Ändå tycker han att han har halkat efter med tvååringarna.
Foto: Lars Jakobsson.

Kolgjini har abdikerat
STOCKHOLM

Fyra raka segrar i Svensk Uppfödningslöpning gjorde honom till tvååringskung.
En titel han inte längre har kvar.
- Anledningen till att jag har halkat efter är att jag är ute och reser så mycket numera. Tiden räcker inte till, säger Lutfi Kolgjini.


En enda gång varje år får de tvååriga hästarna vara med på V75. Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro, med en halv miljon kronor till vinnaren, är knattarnas chans att glänsa. Under åren 1998-2001 var det lika med segerdans á la Kolgjini i vinnarcirkeln. Revenue, Omega Topline och Hövding Lavec körde han själv till seger, Noir Qualite nöjde han sig med att träna. Men de senaste fyra åren har Lutfi Kolgjini misslyckats med att vinna Sveriges absolut största tvååringslopp och förklaringen finns i utlandet.
- Jag har en helt annan verksamhet nu än jag hade då och kan inte vara med hemma i stallet lika mycket. Därför är det lättare att träna unghästarna lugnt i stället för att be min personal att testa hästarna och köra 1.20/1600 meter. Är inte hästen fit just den dagen har jag kunskapen att avbryta medan min personal kanske lyder mina order blint.
Vilket värde har Svensk Uppfödningslöpning för dig?
- Jag tycker att det är ett jäkligt underskattat lopp. Folk snackar om Derbyt som en avelslöpning vilket det definitivt inte är. Det är inte bland fyraåringarna man hämtar de riktiga avelsdjuren. Tyvärr är det för få tvååringar som är igång för att Uppfödningslöpningen ska fungera som en avelslöpning vilket jag alltså tycker att den borde göra.

Omdiskuterad fråga
Om det är rätt att tävla med tvååringar är en fråga som ständigt är aktuell. Till exempel är det ytterst ovanligt att Sveriges störste tränare, Stig H Johansson, låter sina unghästar starta redan under tvåårssäsongen. Lutfi Kolgjini är, inte helt oväntat, av en annan åsikt.
- Jag ser inget negativt med det om hästarna är redo, snarare tvärtom. Det finns inga bra idrottsmän som börjar tävla först när de är 18-19 år, det är bara att titta på hockeyspelare och cyklister. Den enda faran som finns är folk som inte har de rätta kunskaperna om hur man ska träna en tvååring.
Två exempel på att det går att lyckas oavsett om man startar som tvååring eller inte är Lutfi Kolgjinis treåriga stjärnduo, Glen Kronos och Going Kronos. Medan Glen Kronos tävlade framgångsrikt i fjol, gjorde Going Kronos debut först i mars i år.
- Going kom inte till start som tvååring men det var för att jag valde att inte hetsa fram honom. Glen, däremot, gick 15,5 i voltstart från dödens då vilket jag tror var svenskt rekord.

"Lika bra chans som alla andra"
På lördag har Lutfi Kolgjini två hästar med i Svensk Uppfödningslöpning. Själv kör han Quel Face, som han själv är med och deläger, från ett hopplöst utgångsläge. Bättre chans till segern har Hobgoblin Face, som ska köras av Jörgen Sjunnesson.
- Det är en väldigt förnuftig häst som inte gjort många fel hittills. Jag tycker att Hobgoblin Face har lika bra chans som alla andra att vinna, säger "Ludde".
Vad tror du om dina övriga V75-hästar?
- Maxi Lotus (V75-1) vinner inte ihjäl sig även om han har toppform. Nu blir det svårt att nå ledningen och därmed blir det tufft. Knox Jenil (V75-3) känns jäkligt fin och det är faktiskt en väldigt bra häst som är svår att förstå sig på. Spåret nu försämrar. Sommelier (V75-7) är på kraftig väg att bli så bra som jag hela tiden har trott. Men än har han inte kommit så långt att han slår de här hästarna.

Pär Andersson

 

 

Tisdag 24 oktober + 9,3 kl 05.00 + 16 kl 18.00

Linda Hedin trivs i sulkyn men rider även monté.
Foto: Thomas Blomqvist

Bergsåkers "första dam" till Solvalla
STOCKHOLM

Bergsåkers enda kvinnliga tränare, Linda Hedin, besöker inte Solvalla så ofta.
På onsdag gör hon sin blott tredje start för året på huvudstadsbanan, med Zillens Victoria.
- Jag hoppas att det kan bli spets och att hon ska orka hela vägen, säger hon.


Linda Hedin är en av få kuskar i landet som även rider monté. Till en början var Linda emot monté men hon har ändrat sig.
- Allt har blivit mycket bättre inom monté. Ryttarna, hästarna och kvaliteten överlag är mycket bättre så jag har ändrat inställning nu. Sedan går det att tjäna en del pengar på monté nu så jag kommer att fortsätta med det.

Hoppas på repris
På onsdag gör hon den ovanliga resan ned till Stockholm med stallets stjärna, Zillens Victoria (V64-2). Senast imponerade hon när hon vann enkelt på Östersund och Linda hoppas som sagt på en repris nu på onsdag.
- Hon är väldigt startsnabb så jag kommer att satsa på ledningen och jag tror att hon kan nå den. Sedan kommer jag att köra i spets eftersom hon är klart bäst i ledningen. Jag är inte riktigt påläst på motståndet men jag tycker att hon ska kunna vinna det här.

Välkänd profil
Linda Hedin är en välkänd travprofil på Bergsåker. Ända sedan 1991 har hon arbetat på banan. Först var hon lärling i många år hos Christer Nylander och ett litet tag hos Åke Svanstedt. Under den tiden fick hon flera stipendier, bland annat Stig H Johanssons stipendium som hon använde till att tillbringa några månader hos Ulf Nordin i Frankrike. Sedan ett par år tillbaka är hon proffstränare och på onsdag hoppas hon göra bra reklam för sig genom att ta en seger på Solvalla.
- Det är alltid kul att vinna på Solvalla och jag hoppas att det ska gå bra, säger Linda.

Anders Forsberg

 

 

Måndag 23 oktober
+ 11.3 kl 05.00 + 16 regn kll 17.00
I Kväll trav - Färjestad Vi var på plats
Målgångsbilder

Lopp 1. Lovie Port - Morgan Ivarsson

Lopp 2. Viking Shot R.O. - Moa Pettersson

Lopp 3. V5-1. Staro Scampi - Magnus Jakobsson

Lopp 4. V5-2. Mill Newton - Jörgen Westholm

Lopp 5. V5-3. Blyge Blixten - Johan Wiman

Lopp 6. V5-4. Lill Braga - Gunnar Kylén

Lopp 7. V5-5. Macho Crown - Troels Andersen

Lopp 8. Jamiro - Christer S A Karlsson

Lopp 9. Uppsomensol - Jörgen Westholm

Lopp 10. Gracin L.P.- Louise Johansson
 

Söndag 22 oktober
+11.3 regn kl 08.00 + 13 regn kll 16.30

Fantasy Broline vann Sprintermästaren i juli. Nu väntar Breeders' Crown. Foto: Lars Jakobsson.

Bergh laddar för Breeders
STOCKHOLM

Det var upplagt för succé i derbyt.
Men trots tre hästar till start fick Robert Bergh endast räkna in ett sjättepris.
Nu väntar Breeders'Crown och då har Bergsåkerstränaren laddat om.


Robert Bergh har för vana att plocka fram årgångstoppar och han har vunnit Breeders'Crown tre gånger tidigare (Zimb Zipper -99, Hilda Zonett -00, Tsar d´Inverne -03). I år kan det vara dags igen och när Eskilstunatravet arrangerar semifinaler till "Breeders" har han fyra hästar till start. På förhand har Sprintermästaren Fantasy Broline störst förväntningar på sig.
- Han har haft en liten paus och jag hoppas att han kan få en nytändning och göra två bra lopp. Men det är alltid svårt att känna hur formen är såhär i elfte timmen även om han är fin i jobben och ligger rätt i puls.
Man skulle kunna tro att en seger i Breeders'Crown skulle vara en skön revansch för misslyckandet i derbyt men det håller inte riktigt Bergh med om.
- Det blir en liten revansch i så fall. Breeders' Crown är ett jättebra lopp men det är inte jämförbart med lopp som kriteriet och derbyt. Säger man i USA att man har vunnit "Breeders'" så anses det jättestor men här har loppet inte lika hög status.

Bertuzzi är på tårna
Berghs fyra semifinalister är utspridda på varsitt försök och först ut är Roi d´Inverne, som inte alls var till sin fördel senast.
- Han var blek senast och sprang och bromsade hela vägen. Vi har åtgärdad honom för ett par småskavanker efter det och han har fått en liten paus. I vanliga fall tycker jag att han hade haft en vettig chans att ta sig till final men det är alltid lite oroligt efter en dålig prestation.
D.J.Seabrook vann ett uttagningslopp till derbyt men i finalen slutade han oplacerad. Och senast var han rent dålig då han trots en fin resa inte hade något att komma med till slut.
- Också han sprang och småbromsade hela loppet senast och han är också åtgärdad för lite småsaker. Den här gången sätter jag nog på honom skygglappar. Det borde peppa honom och jag skulle gärna köra i ledningen där han inte har gått sen han vann i derbyförsöket. I fjol blev han väl laddad med helstängt men nu tror jag att det blir lagom.
- Bertuzzi återkom efter kastrering senast och han uppträdde förbättrat. Han är mer på tårna efter kastreringen och känns otroligt pigg. Det är glädjande och jag hoppas att han gör ett bra lopp. Det enda som oroar lite är att han tidigare har varit stressad på resor men jag hoppas att han är lugnare nu.
Robert Bergh har även Aquarelle till start inom V65-ramen men hon har inte visat något extra på slutet och Bergh ser henne inte som något segerbud.

Orchidee d'Aunou mot storloppsseger?
Stallets kanske bästa fyraåring, Orchidee d'Aunou, ska också ut i Breeders' Crown. Men hon går ut i stoavdelningen, vars semifinaler körs på Mantorp på måndag. Trots en mycket stark säsong med sex segrar och drygt 700 000 kronor insprunget är inte Bergh nöjd.
- De två nollor hon har i raden är inte roliga. Den första är i Stochampionatet och den andra i derbyt. Det skulle verkligen va kul om hon kan vinna ett årgångslopp.

Ola Johansson

 

 

Lördag 21 oktober + 9,5 07.30 + 12 Regn kl. 16.00

Gentleman är tillbaka i toppen. Efter en fin resa spurtade han enkelt hem gulddivisonen på Romme. Foto: Mikael Gustafsson/ALN.

Gentleman är tillbaka i toppen
BORLÄNGE

Efter lång skadefrånvaro är nu Gentleman tillbaka på allvar.
I Rommes gulddivision städade han av ett gäng riktiga toppdjur.
- Det är kanske inte så många som har trott på honom så den här segern värmde extra mycket, säger Kari Lähdekorpi.


Som unghäst tillhörde Gentleman den absoluta kulltoppen och som fyraåring vann han bland annat Sprintermästaren. Men sen gick det grus i maskineriet. Efterhängsna skador tvingade honom till ett 17 månader långt tävlingsuppehåll och många hade räknat ut honom för gott. Men nu är han alltså tillbaka med besked.
- Skadan han har haft är egentligen en ridhästskada och den går inte att behandla. Utan Gentleman har bara fått träna på, det har bara varit att blunda och köra, skrattar Halmstadstränaren.
- Gentleman har funkat bättre och bättre hela tiden och kapacitetsmässigt tillhör han de bästa. Men det ska ju funka i loppen också och efter två diskningar var det jättekul att han kunde vinna i dag.
Kusken Thomas Uhrberg var också han mycket nöjd med Gentleman.
- Som vädret var i dag är 1.12,8 (över 2 140 meter med bilstart) en fantastisk och internationellt gångbar tid. Hästen var toppfin, säger Uhrberg.
Gentleman var Kari Lähdekorpis, och Thomas Uhrbergs, andra V75-seger för dagen. I den första avdelningen var Baron Rols ensam på banan när han trots stentuff press i ledningen gick ifrån fältet med flertalet längder till slut.
- Han kändes förvånansvärt stark hela vägen och var fantastiskt bra, säger segerkusken Thomas Uhrberg.
- Får ha vara frisk och fräsch bär det iväg till den högsta divisionen. Hästen har alla kvalitéer som behövs.

Borgström var gladast på Romme
Kari Lähdekorpi var riktigt glad efter sina segrar men det var ändå ingenting i jämförelse med den Glädje som Östersundsamatören Kurt Borgström visade efter att hans Mira Win, med Bo Eklöf i vagnen, vunnit den andra V75-avdelningen.
- Såhär bra kan det inte bli. Man tror inte att det är sant, det är så stort.
- Det var tungt att åka hit i morse. Jag fick ta fram traktorn för att dra fram bilen ur all snö. Men det blir lättare att åka hem.

Kallblodskungen tog en trippelseger
Jan-Olov Persson hade tre hästar till start i kallblodsloppet (V75-5). Järvsöfaks var som vanligt överlägsen och bakom honom gick stallkamraterna Vinning Kos och Järvsömolle i mål som tvåa och trea.
- Järvsöfaks var jättefin i dag igen och det var roligt att höra hur dom refererade in "Molle" till tredjepriset, säger Persson.
Övriga V75-lopp vanns av Rose Gaujard (Örjan Kihlström), Hit Dust (Erik Lindegren) och Scarlets Aino (Hans-Owe Sundberg). Sju rätt betalade låga 1 060 kronor och på fem rätt blev det ingen utdelning vilket innebär att 19,5 miljoner kronor går vidare i jackpot till V75 på Jägersro nästa lördag.

Ola Johansson
********************************************

Skickat "Stora" V75-Systemet till ICA + Gran Canaria


***************************************************

Hot Tub gör succé på fransk mark. På fredagskvällen tog han sin tredje raka seger. Foto: Lars Jakobsson.

Hot Tub grym på Vincennes
STOCKHOLM

Hot Tub imponerade stort när han på fredagskvällen vann på Vincennes.
- Det här blir svårt att smälta, men vi får väl försöka, säger tränaren Marcus Öhman.


Sexåringen spelades till favorit i loppet som kördes på nationalarenan Vincennes utanför Paris. Och det visade sig att spelarna hade klart för sig. Hot Tub kom iväg bra från start och kunde tidigt överta ledningen, där han blev utsatt för en mördande press av l'Ecu du Vernay. Trots det stentuffa tempot var det dessa två som stred om segern över upploppet och den striden gick alltså Hot Tub segrande ur.
- Haha. Han blev i alla fall synad i dag. Jag trodde att det skulle gå åt helvete när det gick så fort. Det var tryck hela vägen och jag tror dom sa 1.12,7 första 1 800 meterna. Men Hot Tub var RIKTIGT bra i dag, säger Öhman.
- Det här måste vara det största jag har vunnit. Att åka ner hit och vinna på Vincennes känns mäktigt och otroligt skönt.
Blir det fest i Paris i natt?
- Vi har tre, fyra timmar hem men i morgon är det inte omöjligt att det blir fest.
Segertiden skrevs till mycket fina 1.13,2 över 2 850 meter med voltstart och segern var värd 260 000 kronor. Vilket betyder att Hot Tub i sina fyra frankrikestarter har sprungit in över 600 000 kronor.

Ola JohanssonKari Lähdekorpi har en hel hög med heta V75-chanser.
Foto: Lars Jakobsson.

Lähdekorpi tror på sin baron
STOCKHOLM

Kari Lähdekorpi är nyckeltränare när V75-spelet drar till Borlänge.
Inte mindre än tre av hans sex V75-hästar ser ut att bli favoriter.
- Tar vi två segrar är det väl bra men jag önskar tre, säger Halmstadtränaren.


Först ut från Lähdekorpis armé är Baron Rols. En häst med ett väldigt stort kunnande men som senast förlorade som storfavorit på Solvalla. Då satt han emellertid fast med gott om krafter i mål efter att Björn Goop valt att backa ner i rygg på ledaren.
- Björn gjorde rätt senast. Baron Rols kanske hade kunnat vinna loppet ändå men det hade blivit för tufft för honom och det kommer fler lopp.
- Han kan bli het i dödens och får han svar den här gången kommer nog inte den i ledningen i mål i alla fall. Baron Rols tål att gå i 14-tempo hela vägen och han är den av mina som jag tror allra mest på.

Gentleman har kapacitet som räcker
Boron Rols blir klar favorit i den inledande avdelningen och utöver honom ser även Stronger och Alf Eme ut att få bära favoritskapet.
- Stronger gjorde ett jättebra lopp senast, jag blev faktiskt imponerad själv. Det är bra hästar emot nu och det går inte om Stronger måste göra allt själv. Lite hjälp på vägen vore det bästa och jag ska försöka köra barfota fram även om jag tror att banan blir väl hård.
- Alf Eme har varit bra i de här tre starterna. Jag vet inte riktigt varför han hoppade senast men det kan vara för att han slog sig på ett ben och vi korrigerar en del i utrustningen till den här starten. Han brukar gå barfota men nu tror jag att det måste bli skor runt om på grund av banan.
Övriga chanser?
- Gentlemans galopp senast var delvis mitt fel. Jag envisades med att köra barfota och det blev fel. Han går med skor nu. Kapacitetsmässigt är han en bra häst men hur det funkar i loppen är en annan sak. Han är bäst om han kan attackera bakifrån och får en rygg att gå på, men det går ju inte från innerspåret utan därifrån får man försöka öppna fort. Han är inte sämre än de andra, kapaciteten finns där.
- Västerbo Muscles har gått bra hela tiden även om hon har ett par nollor i raden nu. Hon har hamnat för långt bak i loppen och det är inget att säga om. Med rätt resa är hon inte sämre än de andra och fjärdespåret ska inte vara några problem.
- Peasant Gallant har gått bra men har lite för dåligt läge nu. Han går alltid ända in i mål men får svårt att vinna.
På dig låter det ju som att det kan bli fyra segrar?
- Nja, visst är det möjligt men alltid händer det något. För ett par veckor sen skulle vi ta minst två segrar på Solvalla men då blev det ingen seger alls. Jag hoppas att hästarna gör bra lopp.

Ola Johansson

 

Fredag 20 oktober
+ 9,8 kl 05.00 + 14 kl regn 16.00

Gazza Degato - Tom Horpestad

Gazza till Frankrike
STOCKHOLM

I lördags missade Gazza Degato SM-titeln efter en svag insats.
Nu laddas han i stället mot Frankrike.
- Vi siktar på ett lopp i Laval den 1 november. Sedan är tanken att bli kvar där nere över vintern, säger Tom Horpestad.


För första gången i karriären förlorade Gazza Degato i lördags från ledningen. Enligt tränaren Tom Horpestad fanns det två orsaker.
- Hästen är behandlad i en framkota efter loppet och det kan ha stört honom. Dessutom tycker jag att han blev för laddad och jag fick hålla i honom väldigt hårt. Det gick inte över 2640 meter när det även blev en hård öppning.
Troligtvis var det Gazza Degatos sista start i Sverige på ett bra tag. På måndag lämnar han gården i Årjäng för en resa ner till Normandie i Frankrike. Där kommer Gazza Degato att tränas för i första hand ett lopp i Laval den 1 november.
- Han är inte anmäld än men vi siktar dit. Det är ett lopp med tillägg där han står rätt perfekt inne med sin startprissumma, säger Tom Horpestad.
Och sedan väntar väl en seger i Prix d'Amerique...?
- Nä, haha. Jag är mest intresserad av att se hur han övervintrar där nere, men vi kommer även att ge honom några passande lopp.

Pär Andersson
***************************************************

Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA

Torsdag 19 oktober + 7,4 kl 05,00 + 15 kl 17.00

Dig For Dollars vann Kriterierevanschen vilket gladde Jim och Susanne Oscarsson. Foto: Micke Gustafsson.

Oscarssons revansch
STOCKHOLM

Platsen i Kriteriet missades med liten marginal.
I stället tog Dig For Dollars hem Kriterierevanschen på Solvalla.
- Det här känns som en riktig revansch, säger Jim Oscarsson.


I våras hyllades han som Sveriges bäste treåring. Några månader senare var Dig For Dollars utdömd efter flera svaga insatser. I årets största lopp för treåringar, Kriteriet, var han nära en finalplats men hamnade utanför. Därför var segern i Kriterierevanschen extra skön för Jim Oscarsson.
- I dag fick vi visa var skåpet ska stå. Klart man vill vara med i de största loppen men huvudsaken är ändå att hästen känns fin, säger han.
Vad var det som strulade i somras?
- Hästen blev sjuk i samband med E3-finalen och efter starten på Romme bröt det ut ordentligt. Han var jäkligt sliten då och jag satte ut honom på bete med unghästarna för att han skulle ta igen sig.
Tycker du att Dig For Dollars har blivit såväl alltför uppskriven som alltför sågad i år?
- Ja, det tycker jag faktiskt. I våras vann han rätt tunna lopp och blev då jäkligt uppskriven. Nu har det varit tvärtom. Inför den här starten var det någon som ringde och frågade varför han var så dålig i Kriteriekvalet, trots att han var trea där. Då är det klart att man blir förbannad.

Mot Derbyt
I Kriterierevanschen, V64-3, körde Jim Oscarsson till efter drygt ett halvt varv och övertog ledningen från Beanie M.M. Sedan lyckades aldrig Kriterievinnaren Marquis du Pommeau, eller någon annan, gå i närkamp och Dig For Dollars vann enkelt med krafter kvar på 1.15,9. Därmed sprängde treåringen miljongränsen i insprungna pengar. Nu väntar Breeders' Crown innan det är dags för vintervila.
- Han har haft en lång säsong och gjort det ruggigt bra. Nästa år satsar vi på Derbyt, säger Jim Oscarsson.

Skräll i Oaksrevanschen
I stonas motsvarighet, Oaksrevanschen, var Oaksvinnaren Early Southwind aldrig ens nära att upprepa sin seger. I stället blev det en duell mellan två skrällhästar, där Prima Stella till slut satte nosen först till 55 gånger pengarna. Men segerkusken, Carl-Erik Lindblom, var inte förvånad.
- Hästen kändes jättefin i värmningen och jag har sagt till ägarna hela året att när inte halsen spökar så duger hon gott i alla sammanhang.
Övriga V64-lopp vanns av Mireille Ås, Lindy Later, Monias Gift och Timjans Kap. Utdelningen på sex rätt blev till slut höga 226 823 kronor.

Pär Andersson

 

 

Onsdag 18 oktober + 4,1 kl. 05.00 + 7,2 kl. 17.30

Marquis du Pommeau struttar runt i hagen. Foto: Micke Gustafson

Kriteriekung i spår efter nya segrar
STOCKHOLM

Timo Nurmos hade en superhelg för ett par veckor sedan när hans stall vann Oaks och Kriteriet.
Nu laddar han själv upp i löparspåret för nya segrar.
- Jag springer fyra-fem gånger i veckan, säger Timo.


Timo Nurmos är känd för att ha vältränade hästar och det gav resultat i Kriteriet när Marquis du Pommeau var starkast över upploppet. När Timo snörar på sig löparskorna visar det sig att han är lika vältränad som sina hästar. Under sin uppväxt i nordfinska Torneå spelade Timo fotboll och åkte längdskidor och grundträningen sitter i.
- Det är skönt att springa och jag brukar fundera lite på hur jag ska träna mina hästar, säger han.

Drog till staterna
Efter den omåttligt framgångsrika kriteriehelgen åkte Timo till USA för att gå på hästauktionen i Lexington och missade några löppass. Även kriteriesegraren Marquis du Pommeau (V64-3) och oaksvinnaren Early Southwind (V64-6) har tagit det lite lugnt sedan dess. På onsdag är de tillbaka men Timo ligger lite lågt med sina stjärnor.

"Tråkiga lägen"
- Båda två har fått tråkiga lägen men har fin form och ska räknas om de kommer bra till. Early Southwind missgynnas väl mest av sitt läge eftersom hon inte gillar när man tar i henne, då kan hon galoppera. Jag hoppas ändå att hon ska gå felfritt och båda har ändå segerchans.

Förvånade hästar
Oftast springer Timo hemma i Tumba men den här dagen springer han vid sin gård i Fituna utanför Stockholm. Han har ett lätt löpsteg trots att han har skor runt om. När han springer förbi hagarna tittar några av hans drygt 90 hästar förvånat efter honom. Timo berättar samtidigt att han har några tvååringar som han hoppas ska kunna bli bra.
- De ser ganska bra ut och jag hoppas naturligtvis att de ska bli bra också, säger Nurmos.

Vad tror du om dina andra hästar på V64?
- Sir Remington (V64-2) verkar bra i jobben men kan nog behöva något lopp innan han är som bäst. Tornado Sund (V65-5) känns bra i jobben och om det blir jämnt och hårt tempo kan han ha en segerchans.

Anders Forsberg

 

 

Tisdag 17 oktober + 8,9 kl. 05.00 + 14 kl. 18.00

Björn Goop fick championpriset - Årjäng 2006 av
Kjell Eriksson & Göran Axelsson vid måndagens tävlingar på Färjestad då Björn var avstängd

30-åring bäst i landet
STOCKHOLM

För första gången i år har en 30-åring vunnit flest lopp i Sverige.
Björn Goop som fyllde 30 år i fredags dominerar den allsvenska körsvensligan totalt.


Allsvenska körsvensligan

1. Björn Goop, 378 segrar
2. Erik Adielsson, 220
3. Ulf Ohlsson, 202
4. Örjan Kihlström, 197
5. Åke Svanstedt, 189
6. Jorma Kontio, 148
7. Thomas Uhrberg, 134
8. Sören Eriksson, 95
9. Jörgen Sjunnesson, 93
10. Robert Bergh, 84

Anders Forsberg

 


Conny Nobell - Björn Goop

Conny Nobell är tillbaka
STOCKHOLM

Conny Nobell fick en lång vila efter missen i Prix d'Ete i början av september.
Nu är han tillbaka i träningsspåren igen.
- Han har känts bra i jobben, säger Björn Goop.


Conny Nobell har haft ett bra år med Elitloppssegern som den självklara toppen. Nu är siktet inställt mot nästa säsong och Björn Goop har planerat för en start i Prix d'Amerique.
- Om han är frisk och allt går som det ska blir det en start i Prix d'Amerique. Just nu går han lite motionsturer i skogen och så har han fått två träningspass, det senaste nu på tisdagen då han gick i 1.30-tempo.

När får vi se honom på tävlingsbanan?
- Tidigast, absolut tidigast, blir det i månadsskiftet runt november och december. Det troligaste är att det blir ett par veckor in i december. Sen får vi se om det blir hemma i Sverige eller i Frankrike på en gång.

Anders Forsberg

 

 

Måndag 16 oktober + 8,3 kl 06.00 + 15 kl 17.00
I kväll trav på Färjestad vi var
 på plats Målgångsbilder


Lopp 1. Re Ponderosa - Per Ludvig Nilsen

Lopp 2. Buzzin Victory - Lars Erixon

Lopp 3. V5-1. Nevas Helga - Erik Berglöf

Lopp 4. V5-2. Jinx Brodda - Olle Goop

Lopp 5. V5-3. Quantum Jobie - Carl-Erik Lindblom

Lopp 6. V5-4. Atas Gold - Mikael J Andersson

Lopp 7. V5-5. Remy Detain - Mikael J Andersson

Lopp 8. River Man - Åke Jansson

Lopp 9. Spang Brage - Mikael J andersson

Lopp 10. Sober Sensation - Henrik D Larsson
 


Söndag 15 oktober
+ 5 kl 08.00 + 9 kl 17.00
Idag trav på Årjäng vi var på plats
Först bilder på Per Ludvig Nilsen nya gård -
vi plåtade bilder till rondens vinternummer"Här nere kommer jag att bygga stall" säger Per Ludvig
*************************************************
Sedan besiktning av en 1,5 årig talang Lundsjefen

Lundsjefen
***********************************************
Målgångsbilder från Årjäng

Lopp 1. Majgreven - Jens Laursen


Lopp 2. Frigg Rigel - Håkan Olsson


Lopp 3. V5-1. High Score D. - Dagfinn Aarum


Lopp 4. V5-2. Flying Rossi - Linda Pulkkinen


Lopp 5. V5-3. Il Flora - Tom Horpestad


Lopp 6. V5-4. Anastacia Pride - Jimmi Ehlers


Lopp 7. V5-5. Vino Camille - Jimmi Ehlers

Lopp 8. Global Inspiration - Magnus Jakobsson


Lopp 9. Silvius - Tom Horpestad

Lopp 10. Puttan Star - Peter Ådefors

Linda Pulkkinen årets amatörchampion

Ägarna till Petrofaks hämtade banrekordspris + vinnartavla.Björn med flickvännen Henrietta. Foto: Micke Gustafsson.

Björns vilda fest
MÖLNDAL

I vanliga fall hyllas Björn Goop för sina framgångar på travbanan.
På sin födelsedagsfest hyllades han för den han är - en nybliven 30-åring som verkar omtyckt av alla.
- Vi är som bröder, säger pappa Olle.


Björn Goop går mot ännu ett rekordår i sulkyn. 2006 kommer att bli ihågkommet som året då en grön och vit kusk från Lökene i Värmland vann fler lopp och körde in mer pengar än någon annan tidigare har gjort i Sverige. Men under SM-helgen har Björn passande nog varit avstängd, och därmed kunnat fira sin 30-årsdag ordentligt. Tillsammans med flera hundra gäster blev det på lördagskvällen en vild natt i festvåningen på Åbytravet. Liveband, champagne, fyrverkerier, buffé, discokulor och skratt, skratt och ännu fler skratt.
- Alla mina vänner är här, både travfolk och gamla kompisar. Det är människor från hela Europa som kommit hit för min skull, berättar Björn stolt.
Känner du dig som 30 år?
- Både och. Jag ser det som ett steg i livet att fylla 30. Men jag känner mer en stor glädje än några bekymmer, krisen får vänta ytterligare 6-7 år.

"Älskar bananer."
Bland gästerna på festen syntes så klart hans föräldrar, mamma Annika och pappa Olle, och flickvännen Henrietta. Dessutom firades Björn av tränarkollegorna Fredrik B Larsson, Veijo Heiskanen, Stefan Persson och Jori Turja. Den sistnämnde avslöjade med ett stort leende en sak som inte många känner till om födelsedagsbarnet...
- Björn älskar bananer!
Kort därefter kom sanningen. Bananer är bland det värsta Björn vet, och enligt Jori Turja, som jobbade hos stall Goop när Björn var yngre, beror det på att han fick så många bananer när han var liten grabb.
Efter maten var det dags för fyrverkerier och senare under kvällen väntade dansgolvet.
Kan du dansa, Björn?
- Jag säger så här, jag dansar aldrig nykter. Och då blir det inte så många tillfällen till dans. Men i kväll hoppas jag hålla igång länge. Och i morgon är jag ju ändå avstängd...

Pär Andersson

 Riva del Sole vinner Sto-SM efter ledning från start till mål. I sulkyn Tom Horpestad. Foto: Micke Gustafsson.

Segerlyftet
MÖLNDAL

Opal Viking har haft ett mardrömslikt år fyllt av skador.
Nu är han svensk mästare - och segerkusken Jorma Kontio bjöds på en luftfärd av en mycket glad amatörtränare från Kolmården.
- Fy fasiken vad glad jag är. Och full av beundran för den här hästen, säger Nils Enqvist.


För precis ett år sedan var samme amatörtränare, Nils Enqvist från Kolmården, en knäckt och besviken man. Opal Viking hade precis vikt ned sig från ledningen i SM. Det var början på en lång tids bekymmer. Opal Viking skadade sig i en bakkota och vintern i Frankrike blev ett fiasko. Sedan dess har Nils Enqvist jobbat med ett enda mål - att få Opal Viking frisk och i toppform. På Åby, i Svenskt Mästerskap 2006, stämde allt.
- Det känns helt otroligt. Vi har jobbat så grymt hårt med den här hästen och i dag fick han bevisa hur bra han är, säger Nils Enqvist.
Tvivlade du på om Opal Viking skulle räcka mot de allra bästa?
- Du skulle ha sett de träningar som han har gjort hemma på gården. Jag har inte ens vågat säga hur fort det har gått, ändå har det känts som om han har varit ute och joggat.

Gazza förlorade trots ledning
Från tredje par utvändigt kunde Jorma Kontio bakom Opal Viking se hur Gazza Degato enkelt tog hand om ledningen, en position som den förre Derbyvinnaren aldrig tidigare hade förlorat från. På utsidan hamnade vinnaren av Åby Stora Pris, Red Chili Pirat. Tempot som länge var lägre än förväntat, skruvades under slutvarvet upp ordentligt. Opal Viking fick draghjälp genom den sista kurvan av Gentleman, och in på upploppet exploderade "köttbullen från Kolmården", ett smeknamn han har fått efter att ha lagt på sig några extra kilon under det långa skadeuppehållet.
- Det var bara att åka med sista biten och vi avgjorde enkelt. Hästen hade mycket krafter kvar i mål, säger Jorma Kontio.
- Jag var orolig ett tag under loppet. Det var fel häst i spets och fel hästar som utmanade. Jag visste att Opal Viking kunde avsluta ruggigt fort i spåren, men jag visste inte hur snabbt de andra kunde springa. Men när Jorma vred på in på upploppet fick jag segervittring, säger Nils Enqvist.
Patrik Södervall, tränare till favoriten Red Chili Pirat, var desto mer besviken efter att hans stjärnhäst slutat oplacerad.
- Hästen kändes enligt kusken kanonfin tills han blev trött. Det var inte hans dag och vi får komma igen.
Segertiden för Opal Viking blev 1.14,1 och han vann före Lass Drop och Triton Sund.
Nu är ni svenska mästare - är Opal Viking också Sveriges bästa häst?
- Det är svårt att säga, hur som helst är det en stor ära att vara svenska mästare. SM har ju faktiskt de senaste två åren varit MM, Mantorps-Mästerskapen. I fjol vann Dumle Loss och nu vi, det tycker jag är en prestation i sig, säger Nils Enqvist.

Yngst var bäst i Lärlings-SM
Inte nog med att loppets yngste kusk Tommy Karlstedt, född 1985, var överlägsen med favoritspelade Tornado Joe i Lärlings-SM. Han vann också det prestigefyllda gokartloppet som körs mellan de tolv finalisterna kvällen före tävlingarna.
- Det känns väldigt stort att bli svensk mästare. Jag funderade i svängen på vad jag skulle säga i vinnarcirkeln men jag kom inte på något vettigt, säger Tommy Karlstedt, vars pappa Ralf är tränare på Mantorp.
Sto-SM vanns av Tom Horpestad med Riva del Sole efter ledning hela vägen. Utdelningen på sju rätt blev till slut 230 902 kronor.

Pär Andersson

 

 

Lördag 14 oktober + 9 kl 7.30 + 13 kl 17.00
Skicka V75-systemen till ICA & Gran Canaria


 

Fredag 13 oktober +5 kl. 05.00 + 12 kl. 18.00

Besök hos Sven Lundgren i Mellerud för bilder till Rondens vinternummer. Sven med Pål Elda och sina söner Hans-Olof till vänster på bild och Lennart till höger.

Sven i sin "myssoffa" med en tavla på Solo ovanför sig

Tack alla tre för kaffet och en trevlig pratsund om alla edra fina hästar genom åren. Ni får läsa mer om Sven i Travrondens vinternummer
*********************************************************
Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA

Besök hos tränaren/ägaren (83 år) till hästen på bild.

Svaret på vem hästen är får Ni fredag kväll ?

Torsdag 12 oktober
+ 7,9 kl. 05.00 + 8,1  kl. 18,30
Tore Gard (Gazza Degato-ägaren)
tar hem två kanonhästar från USA

Garland Ås 3 år
Foto: Claes Kärrstrand
Segrade i senaste starten på 1.13,0
10 starter och 5 segrar. Kommer till Sverige under fredagen och går till Tom Horpestad under helgen
Klicka för statistik på Garland Ås>>>>>

Tar även hem Santana Ås en 2-åring som segrat på 1.13,9
Går till Blädinge Stuteri och laddas för uppfödningslöpning på Jägersro

Klicka för statistik på Santana Ås>>>>>

*************************************************************

Onsdag 11 oktober + 9,1 kl. 05.00 + 17 kl. 16.30

Jorma Kontio körde med Lutin November som han brukade köra med styrkefenomenet Etain Royal, och när upploppet kom fanns inga konkurrenter längre inom synhåll. Foto: Lars Jakobsson.

Lutin November gjorde en "Etain Royal"
STOCKHOLM

Långlopp, Jorma Kontio och seger med "en mil".
Känns det igen?
Den här gången hette inte hästen Etain Royal, utan Lutin November.


Jorma Kontio och Etain Royal sopade i början av 2000-talet rent i långloppen. Taktiken var allt som oftast att köra till ledningen och därefter sticka ifrån fältet med flertalet längder. På onsdagen körde Kontio som om han satt bakom Etain Royal, och utgången blev också densamma. Lutin November var ensam på banan och vann med "halva upploppet".
- Jag förstår jämförelsen och precis som Etain Royal har Lutin November styrkan som vapen. Men Etain Royal var i en helt annan klass, säger Kontio.
Lutin Novembers tränare Veli-Matti Rönkkö kommer från Kontios hemstad Uleåborg och det var något som gladde den finska stjärnkusken.
- Segern var extra rolig eftersom jag är gammal bekant med tränaren. Han sa till mig innan loppet att hästen är mer stark än speedig och går han iväg från start är det bara att köra.

Mr New Dawn fällde kvällens största favorit
Vid sidan av Lutin November stod Mr New Dawn för kvällens sportsliga höjdpunkt. Hans-Owe Sundberg valde att svara ut storfavoriten Baron Rols från start och trots den tuffa öppningen kunde Mr New Dawn hålla undan till säker seger.
- Det var bara ledningen som gällde och det fanns inte en tanke på att släppa, säger Sundberg.
Björn Goop valde att krypa ner i rygg på ledaren med Baron Rols och där blev han fast hela vägen in i mål.
- Han blev lite het på första långsidan och därför valde jag att krypa ner i rygg. Hade jag fortsatt i dödens hade risken varit stor för att han slocknat och det skulle kunna ha knäckt honom både psykiskt och fysiskt, säger Goop.
I den femte avdelningen blev det dött lopp mellan Patsy Index (Carl-Erik Lindblom) och Bomblebee Mejl (Fredrik Linder). Övriga V64-avdelningar vanns av Hästen (Torbjörn Jansson), Amazing Photo (Björn Goop) och Officer Blågul (Björn Goop). Sex rätt betalade 31 136 kronor.

Ola Johansson

 

Tisdag 10 oktober + 12 kl. 05.00 + 16 kl. 17.00

Opal Viking är en av alla stjärnhästar som på lördag är ute efter SM-titeln. Foto: Thomas Blomqvist.

SM - ett förbannat bra lopp
STOCKHOLM

SM på Åby är ett av årets sista och bästa storlopp.
För segraren gäller det bara att lyckas undvika en sak - förbannelsen som drabbat de tre senaste årens vinnare.
- Jag är inte rädd för någon förbannelse och vi vågar definitivt vinna med Opal Viking, säger Nils Enqvist.


En blivande Prix d'Amerique-vinnare tränad av en riktig höstspecialist, en sagohäst från Kolmården som nyss var uträknad, en överraskande derbyvinnare, ett styrkefenomen som i vintras skrämde slag på fransmännen, en familjehäst från värmländska Ekshärad som körs av en kusk som nyligen bröt handen, och en pirat som krossade allt motstånd i Åby Stora Pris för en månad sedan. Plus en drös topphästar till. Svenskt Mästerskap 2006 har samlat en minst sagt intressant blandning av hästar - och tränare. Vad har egentligen Nils Enqvist gemensamt med Stefan Hultman? Antagligen inte så mycket. Pratar finländaren Kari Lähdekorpi samma språk som norrmannen Tom Horpestad? Ja, kanske. Slår sig Per-Arne Persson, amatören som fött upp och tränat fram Pases J.Pej, ner med Stig H Johansson och diskuterar träningsmetoder över en kaffe i stallfiket?
- Nej, det gör jag väl inte. Han vet nog inte ens vem jag är och vi skulle nog inte ha så mycket att tala om, säger Per-Arne Persson blygsamt.
Men det vet du väl inte om ni inte pratar med varandra?
- Det är väl så att man har lite respekt för de stora namnen. Man håller sig hellre på sin egen nivå, med B-tränarna som man har sett på de banor en annan åker runt på. Stig H och de andra har ju ett helt annat upplägg, går en av deras hästar sönder tar de bara fram en ny. Så funkar det inte för mig.

Formstarkt fält
Gemensamt för merparten av hästarna i SM, som körs som V75-7, är att formen är om inte på topp så i alla fall väldigt nära. Den enligt tränaren Kari Lähdekorpi blivande Prix d'Amerique-vinnaren, Gentleman, imponerade stort i sin näst senaste start då han dundrade runt till seger. Sagohästen från Kolmården, Opal Viking, har matchats försiktigt efter sitt långa skadeuppehåll och är nu enligt Nils Enqvist "en liten köttbulle som även om han bara är i 95-procentig form ska räcka långt på lördag". Red Chili Pirat var magnifik i Åby Stora Pris, styrkefenomenet Triton Sund vann senast överlägset i läcker stil och familjehästen från Värmland, Pases J.Pej, var heroisk senast på Solvalla då han var tvåa trots en toköppning mot Spring Ray.
- "Pej" känns kanonfin nu och jag har medvetet vilat honom en månad efter den starten. Han känns lättare i steget och jag känner igen tendenserna från förra året. Då gick det ju rätt bra, säger Per-Arne Persson.

Förbannelsen
Men så var det den där SM-förbannelsen. För tre år sedan blev Tout Ou Rien svensk mästare, drygt ett år senare fastnade hästen i en dopingkontroll och kom sedan aldrig riktigt tillbaka till eliten. För två år sedan vanns Svenskt Mästerskap av en norrman, Steinlager. Per Oleg Midtfjelds stjärna skadades sedan svårt i årets elitloppsfinal och tvingades ge upp sin tävlingskarriär. I fjol fick Dumle Loss sitt stora genombrott när han vann SM, i år har det inte blivit många starter på grund av en efterhängsen benskada.
Vem vågar egentligen vinna i år?
- Haha. Jag är inte rädd för någon förbannelse. I SM förra året var Opal Viking sjuk och självklart är vi intresserade av revansch, säger Nils Enqvist.
- Jag är inte heller orolig för att loppet ska bli för tufft. "Pej" har fått ta det ganska lugnt i år och nu tror jag att Daniel är sugen på att köra i täten. Vi känner oss inte slagna på förhand, säger Per-Arne Persson.

Pär Andersson

 

Måndag 9 oktober
+ 3,9 kl 05.00 klart + 17 kl 17.00

Besök i Alsters Ridhus....

Delat ut AGRIA-Checken till Malin Andersson
*******************************************

I kväll trav på Färjestad Vi var på plats

Lopp 1. Solör Mini - Svein Olav Ruud

Lopp 2. Sunrose Lady - Björn Goop

Lopp 3. V65-1. Golden Radio - Björn Goop

Lopp 4. V65-2. Preben - Henrik Åslund

Lopp 5. V65-3. Django - Carl-Erik Lindblom

Lopp 6. V65-4. Giant Victoria - Henrik Åslund

Lopp 7. V65-5. DD-1. Min Ella Ison - Carl-Erik Lindblom

Lopp 8. V65-6. DD-2. Mary - Björn Goop

Lopp 9. Mutola Bob - Björn Goop

Lopp 10. Nevas Helga - Eri8k Berglöf

Söndag 8 oktober + 10 kl. 09.00 + 17 sol kl 16.00
Trav på Årjäng vi var på plats
Målgångsbilder från Årjäng

Lopp 1. Beljue Solriga - Magnus Jakobsson

Lopp 2. Always Competitive - Tom Horpestad

Lopp 3. V5-1. Armida - Mikael J Andersson

Lopp 4. V5-2. Eddie Rosi - Linda Pulkkinen

Lopp 5. V5-3. Zorro R.B. - Marita Arvidsson

Lopp 6. V5-4. Igor Safir - Rebecca Arnerlöf


Lopp 7. V5-5. Hot Dream - Tom Horpestad

Lopp 8. Rosevalley Victoria - Dagfinn Aarum

Lopp 9. Nortra - Dagfinn Aarum

Lopp 10 Bois De Pinede - Magnus Jakobsson
 

Lördag 7 oktober + 13 mulet + 17 sol kl. 17.00
Malin Andersson valde
AGRIA-Försäkring för sin dressyrhäst Newton

Malin Andersson från Skattkärr årets AGRIA-stipendiat i Värmland. Får sitt stipendium på måndag i Karlstads Ridhus. Bilderna: Malin med sin nya dressyrhäst Newton

Malin får sitt pris i samband med denna "Clinic"

Hans-Owe Sundberg hoppas på ännu en V75-seger.
Foto: Micke Gustafsson.

Scarlets Aino mot femte raka
TAXINGE

Scarlets Aino är veckans största V75-favorit.
På Mantorp jagar han sin femte raka seger.
- Hästen känns lika laddad och fin som han har gjort hela sommaren, säger Hans-Owe Sundberg.


Det small bara till den där försommardagen på Solvalla. Plötsligt sprang Scarlets Aino fortare än någonsin tidigare, och sedan dess har det som det brukar heta, bara rullat på. På fem månader har femåringen tagit sex segrar, varav tre på V75. Tränaren Hans-Owe Sundberg försöker förklara förvandlingen.
- Det viktigaste tror jag är att mina hästar har fått vara ordentligt friska och fria från infektioner i år och då har form och utveckling kommit, säger han.
Är det positivt eller negativt att Scarlets Aino är en sådan rusartyp?
- Han gör det så bra och tål att ligga på och ändå ha krafter kvar, så för hans del är det väl ingen större fara. När han drar iväg på raksträckan i jobben tror man nästan han ska nypa iväg i sken. Men sedan när han får springa en bit lugnar han ner sig.

Spets och slut?
På lördag åker Hans-Owe Sundberg till Mantorp med en enda häst. Från ett passande fjärdespår tror många V75-spelare att Scarlets Aino ska leda omgångens inledande lopp från start till mål. Till skillnad från i sina två senaste starter kommer nu också Scarlets Aino att tävla barfota.
- Ja, det stämmer. Han har inte startat på nästan fem veckor så vi har fötter som räcker, säger Hans-Owe Sundberg.
Finns det någon risk att formen ska vara på väg ner?
- Det hoppas jag verkligen inte att den ska vara. Han har fått pausa emellanåt och verkar trivas bra.
Vinner du V75-1 med Scarlets Aino?
- Jag hoppas det i alla fall.

Pär Andersson


Skickat V75-system till ICA och Gran Canaria

Fredag 6 oktober + 9,4 kl. 05.00 + 16 kl. 16 regn
Skickat lilla V75-systemet till ICA

Torsdag 5 oktober + 8 kl. 05.00 + 17 kl. 17.30

Roger Malmqvist köpte ut de andra delägarna efter ett långvarigt bråk. Foto: Lars Jakobsson.

Västerbo Miguel såldes och vann
STOCKHOLM

Efter en säsong med tränarbråk och startförbud slog Västerbo Miguel till.
Nu är han klar för Europaderbyt - och då med en ny tränare.
- Jag köpte hästen före loppet i dag och han kommer att tränas av Lutfi Kolgjini, säger Roger Malmqvist, som tidigare var delägare och ordinarie kusk på Västerbo Miguel.


Som treåring tillhörde Västerbo Miguel kulltoppen med bland annat seger i ett kval till Kriteriet och en andraplats i den korta E3-finalen. Årets säsong har däremot inte varit lika lyckad. Men på Solvalla stämde allt. Västerbo Miguel drog nytta av det höga tempot i täten och spurtade till seger närmast före S.J.'s Photocopy och Jaded. Därmed bokade Västerbo Miguel en plats i finalen av Europaderbyt i franska Laval den 15 oktober där han slåss om förstapriset på drygt två miljoner kronor.
- Han värmde jättefint och kändes bra och löpsugen hela vägen, säger kusken Thomas Uhrberg.

Miljonaffär
Till nästa start kommer Västerbo Miguel att ha såväl en ny kusk som en ny tränare. Drygt en timme före starten av V64-2 köpte nämligen Roger Malmqvist ut de andra delägarna, däribland tränaren Roger Walmann. Köpet innebar ett slut på det segdragna bråk som har pågått kring hästen under sommaren, och som medförde att Västerbo Miguel ett tag var belagd med startförbud. Nu flyttas hästen från Walmann till Lutfi Kolgjini.
- Ludde är en av mina bästa polare i livet så det var en självklarhet, säger den nye ägaren Roger Malmqvist, som troligtvis kommer att köra hästen i Europaderbyt.
Varför valde du att köpa Västerbo Miguel?
- Jag har alltid gillat hästen och han har gått bra även i år trots att han inte har haft toppform. Men det som avgjorde var att det kommer en säsong i Frankrike där jag tror att han kan tjäna massvis med pengar. Både banorna och den hårda körningen där nere borde passa perfekt.
Stämmer det att priset låg på 1,5 miljoner kronor?
- Nä, det är för lite. Alldeles för lite.

Jocose vann men Jaded försvann
Stefan Hultman fick se en av sina två stjärnhästar ta sig vidare till finalen av Europaderbyt. Jocose vann sitt uttagningslopp på snabba 1.13,6, efter att ha övertagit ledningen efter 500 meter. Jaded däremot slutade bara trea i sitt försök - men det fanns en förklaring.
- Det ena däcket på sulkyn exploderade redan i första kurvan. Himla otur, säger Stefan Hultman.
Det tredje uttagningsloppet vanns av finske gästen Quicksilver Kemp. Sex rätt på V64 gav till slut 64 718 kronor.

Pär Andersson

Onsdag 4 oktober + 10 kl 05.30

Express Merett har Jorma Kontio i sulkyn. Foto: Adam Ström

Express slipper Kronos
STOCKHOLM

Finsktränade Express Merett har vunnit alla lopp i karriären utom två, då har han förlorat mot Going och Glen Kronos.
På V75 på lördag slipper han möta Kolgjinis Kronos-duo och han blir storfavorit.


Tränaren Pekka Korpi är mycket nöjd med sin treårige hingst och han hoppas att han ska kunna fortsätta den finländska unghästdominansen i Sverige. Timo Nurmos sopade ju rent i Kriteriet och Oaks och Markku Nieminens Simb Chaplin kom trea i Kriteriet. Även för Pekka Korpi var det en rolig helg.
- Trav är som vilken annan sport som helst. Då är det som i OS och VM, vinner en finländare så blir jag glad, säger Korpi.

Inga problem med övernattning
Den 56-årige finländaren kommer inte att köra själv i "Sikta mot Stjärnorna" som loppet heter på lördag utan han låter Jorma Kontio köra, precis som han har gjort förut när Korpi varit upptagen. På lördag är Korpi själv kvar hemma i Finland för att vara med i det finska kriteriet där han har tre hästar med. Trots att han inte själv är på plats på Mantorp är han optimistisk om Express Meretts chanser.
- Allt är som det ska med hästen och han kommer att resa på fredag morgon och får övernatta i Sverige. Det är inga problem för honom, han har gjort det förut.

Korpi stannar i Finland
Nurmos, Kontio och Salmela.. Listan på finländska tränare och kuskar som har flyttat till Sverige börjar bli lång. För Pekka Korpi är det dock inte aktuellt även om han en gång i tiden var väldigt lockad på att ta båten över till Sverige för att jobba.
- På 70-talet var jag riktigt sugen att åka och jobba hos Håkan Wallner och Berndt Lindstedt. Hade jag gjort det hade jag säkert kunnat vara kvar där nu. I slutet av 80- och början av 90-talet var jag tre år i USA och jobbade men sedan ville jag hem till Finland igen. Nu går det dessutom väldigt bra för travet i Finland och bara i år har prispengarna ökat med 20 %.
- Framtiden för Express Merett ser ljus ut också. Eventuellt åker vi ned till Orsi Mangelli även om det skrämmer lite att möta Kolgjinis Kronoshästar igen, de är ju riktigt bra.

"Måste vara optimist"
För Jorma Kontio blir loppet på lördag en chans till revansch för helgens favoritmissar när han "bara" kom tvåa i Oaks och trea i Kriteriet. Trots att han är lite luttrad efter helgen är han positiv inför lördagen.
Express Merett är en oerhört fin häst och gentemot Simb Chaplin har han fördelen att han är snabbare från start. Det gör att han inte behöver få lika tunga jobb som Chaplin. Nu på lördag är spåret perfekt och jag måste vara optimist, säger Kontio.

Anders Forsberg

 

Tisdag 3 oktober + 10 kl 06.00 + 18 kl. 14 Regn

Erik Svensson har överlevt en svår hjärnblödning och kämpar nu för att komma tillbaka som travtränare. Foto: Thomas Blomqvist.

Erik Svensson: "Jag var i princip död"
UPPSALA

På onsdag ställs Bambino Banker mot sju stenhårda motståndare i kvalet till Europaderbyt.
Ändå är det ingenting mot den kamp som hästens tränare nyss har gått igenom.
- Jag var väl i princip död och ser det här som en chans till i livet. Den tänker jag ta vara på, säger Erik Svensson.


För drygt en månad sedan opererades Solvallatränaren Erik Svensson för diskbråck. Men något gick allvarligt fel och i stället för att bli frisk drabbades han av en livshotande hjärnblödning. Den första tiden låg Erik Svensson i koma och hans första tanke när han till slut vaknade upp var lika enkel som självklar:
- Vad fan har hänt? Det var också då det gick upp för mig att det var något ganska allvarligt som hade inträffat. Men efter det var det bara att knyta näven och ge sig fasiken på att komma tillbaka. Den fantastiska personalen på sjukhuset räddade mig och troligtvis får jag inga större men.
Vilket är ditt starkaste minne från den här tiden?
- Det var när läkarna stängde av respiratorn. Jag hörde hela tiden vad alla runt omkring mig sa, men jag kunde inte kommunicera själv. Då trodde jag att jag skulle dö, säger Erik Svensson.

Starkt stöd
Under tiden på Akademiska sjukhuset i Uppsala har den ofta kontroversielle men väldigt populäre travtränaren upplevt ett starkt stöd, inte minst från sina kollegor.
- Jag trodde inte att jag hade så många polare. Ta bara en sån kille som Erik Berglöf, det räcker med att jag tänker på honom så blir jag frisk. Och Per Linderoth åkte ner ända från Östersund för att hälsa på mig precis när jag hade vaknat. Alla har varit så jäkla underbara att jag nästan börjar gråta bara jag tänker på det, säger Erik Svensson.
Har du förändrats som person av allt som hänt?
- Ja, det tror jag. Jag kommer nog att ta det lugnare och inte reta upp mig på massa skitsaker som jag ändå inte kan göra något åt. Det har inget värde för mig.

På plats på Solvalla
På onsdag, när Bambino Banker startar i V64-4 på Solvalla, kommer Erik Svensson att finnas på plats. Suget efter hästarna och travet är stort.
- Det har varit en påfrestning att bara ligga i en sjuksäng och det kryper i hela kroppen. Läkarna sa i dag att jag blir utskriven i nästa vecka och då ska jag börja träna mig själv och hästarna igen. I vår ska jag vara tillbaka i vagnen.
Vilka förhoppningar har du på Bambino Banker den här gången?
- Han möter ett fantastiskt hårt gäng, men det är så det ska vara med de här prispengarna. Jag tycker att han är en av många som kan vara etta eller tvåa.

Pär Andersson

 


Goop mot rekord
STOCKHOLM

Björn Goop är bara 46 segrar från sitt rekord på 407 segrar från fjolåret och ser ut att kunna slå det.
Självklart toppar han den allsvenska körsvensligan även den här veckan.


Allsvenska körsvensligan
1. Björn Goop 361 segrar
2. Erik Adielsson 203
3. Ulf Ohlsson 197
4. Örjan Kihlström 193
5. Åke Svanstedt 187
6. Jorma Kontio 140
7. Thomas Uhrberg 127
8. Sören Eriksson 87
9. Jörgen Sjunnesson 86
10.
Robert Bergh 81
11. Jan-Olov Persson 79
12. Daniel Olsson 77
13. Peter Untersteiner 77
14. Ove A Lindqvist 76
15.
Lutfi Kolgjini 75

Anders Forsberg

 

 

Måndag 2 oktober + 10 kl 06.00 + 18 kl. 17.00
Trav på Färjestad i kväll, vi var på plats
Målgångbilder + kval Civil Action

Civil Action - Björn Goop

Lopp 1. Boswell - Erik Berglöf

Lopp 2. Chamsiin - Mats Ulriksson

Lopp 3. V5-1. Smash Me Call - Björn Goop

Lopp 4. Alva Hammering - Göran E Johansson

Lopp 5. V5-3. Coco Pride - Per Ludvig Nilsen

Lopp 6. V5-4. Bragden - Magnus Jakobsson

Lopp 7. V5-5. Onassis Kemp - Erik Berglöf

Lopp 8 Gosab Rocker - Anna Rönning

Lopp 9. Apostrof - Ulrika Axelsson

Söndag 1 oktober

+14 kl. 08.00 + 18 kl. 17.30


Tom Horpestad körde hem 800.000:- på sin 2:a plats i Kriteriet

100m kvar till mål i Kriteriet


Målgång med vinnaren Marquis Du Pommeau - Örjan Kihlström


Snygg 2:a för Tom Horpestad - Staro AliveFoto/text: Lennart Kihlman