VälkommenLennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller hästförsäkring.....eller du villa beställa bilder eller vinnartavla, jag har mervärden att erbjuda
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

Sänkt premie på föl - 20% lägre premie på ettåringar och tvååringar!

 Jag hjälper dig med

Rådgivning när du väljer

försäkringsskydd för din häst

 Ditt lokala proffs på hästförsäkringar
Lennart Kihlman 0705-768542 - 054-860966

lennart@kihlman.se

Alla som tecknar fölförsäkring får en fölgrimma !

*****************************************
Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

Fredag  30 juni +11,4 Sol
I Kväll trav på Färjestad Vi fanns på plats

Norvelous Hanover imponerade i debuten för Åke Svanstedt

Skickat "Lilla"-V75-systemet till ICA

Torsdag  29 juni +9,4 Sol

Fantasy Broline och Robert Bergh vann Sverigeloppet.
 Foto: Lars Jakobsson.

Norrlandsseger i Sverigeloppet
STOCKHOLM

Robert Bergh fixade segern i Sverigeloppet tillsammans med Fantasy Broline.
- Nu siktar vi på Derbyt, sa Bergåkerstränaren efter loppet.


Via en mycket stark avslutning från fjärdeparet utvändigt slog sig Fantasy Broline förbi ledande Sanda Spirit den sista biten.
- Jag trodde att det skulle bli tufft efter det lugna förstavarvet men han var enormt bra, sa Robert Bergh.
Att Robert har höga tankar om sin fyraåring råder det ingen tvekan om.
- Det är nio veckor kvar till derbyt. Får Fantasy Broline vara frisk och träna på så provar vi där. Han är startsnabb så i år får jag testa att vinna från ledningen.
Bergh vann också med storfavoriten Orchidee d'Aunou, som dock fick ge sitt allra yttersta för att betvinga en mycket tapper Aggas Jazzy. Dessa båda lämnade övriga fältet med "halva upploppet" och stred sida vid sida ända till linjen.
- Det stod och vägde hela upploppet ner och Orchidee d'Aunou fick ge sitt allra yttersta.

Dubbel Uhrberg
Thomas Uhrberg inledde omgången med att sätta dit två egentränade hästar. Först fällde han jättefavoriten Creston med Indian Shadow, som gjorde skäl för namnet när han skuggade den ledande favoriten hela vägen fram till upploppet och där klev förbi till enkel seger.
- Vi fick ett helt perfekt lopp i bra tempo och han gick bra till slut, sa Thomas.
I den andra avdelningen ledde Kismet La Marc från start till mål. Det blev emellertid ingen enkel seger och hade inte två konkurrenter galopperat bort sig på upploppet hade det blivit tufft.
- Hon kändes jättebra hela vägen men när jag försökte rycka undan blev hon lite irriterad och ville vänta in de andra. Vi var slagna av minst en häst när den galopperade.

Tony Wallin i lärlingsloppet
Övriga V64-lopp vanns av Arn respektive Mob Muscle. Den sistnämnde vann pliktskyldigt efter att ha fått bestämma tempot i ledningen och Arn levererade en mycket stark prestation då han trots en tuff öppning och dödens grejade segern.
- Det var tight från början och det handlade om millimeter när Thrust Memphis tog sig ner framför oss. Nu blev det inte loppavgörande men det hade blivit betydligt enklare om vi fått spets, sa Tony Wallin.

Ola Johansson
***************************************

Onsdag  28 juni +12 Mulet

Grand Tigon - Erik Berglöf Representerar Region 5
Foto: Urban Kihlman

Sverigeloppet - Hela Sveriges lopp
STOCKHOLM

På onsdag kommer hästar från hela Sverige till Solvalla.
Från Jägersro i söder till Boden i norr kommer de hästar som ska göra upp om segern
i Sverigeloppet.


Sverigeloppet har visat sig vara ett bra skyltfönster för amatörtränare. De två senaste åren är det amatörtränade hästar som har tagit hand om segern. Ifjol var det Kent Knutsson som tog hem segern med Bat Boy. Från Molkom i Värmland kommer amatören Bengt Oltorp. Han har både fött upp sin häst Grand Tigon (V64-6) och tränat fram honom till framgångar.
- Det är en väldigt fin häst. Han ser jättebra ut för dagen och är i absolut toppform, säger Bengt.

Berglöf istället för Goop
Senast i uttagningsloppet på Arvika serverades Grand Tigon ett perfekt lopp av Björn Goop, först i femte par utvändigt och sista varvet i andra utvändigt. Segern blev till slut enkel och han såg mycket fin ut när han fick chansen att gå barfota runt om. Men på onsdag sitter inte Björn i sulkyn utan då är det Erik Berglöfs tur.

Grand Tigon - Björn Goop vid Arvikasegern - Foto: Urban Kihlman
- Tyvärr blev det inte Björn som kör nu på onsdag. Jag hade tänkt det men nu ville Björn köra Karis häst istället. Men Erik har ju kört honom många gånger förut och vunnit med honom så det går nog bra, säger Bengt.

"Han är härdad"
Bengt har både fött upp Grand Tigon och är delägare. Just nu är det hans enda starthäst i det sex hästar stora stallet. En tvååring i stallet efter Jolly Rocket har visat talang och kan kanske starta framåt årsskiftet. Men att följa Grand Tigon i spåren kan bli svårt tycker Bengt.
- Ja, Grand Tigon är ju en så väldigt fin häst. Jag tror att han kommer att vara bra i framtiden. Redan ifjol gick han ju väldigt bra tider och mötte till exempel Conny Nobell. Så han har härdats redan och han kommer nog att ta sig upp i gulddivisionen om ett tag, säger Bengt.

"Får inte räknas bort"
På onsdag startar Grand Tigon tjugo meter bakom favorittippade Celebrity Photo med Erik Adielsson i sulkyn. En svår uppgift men Bengt Oltorp är förhoppningsfull.
- Att stå 20 meter bakom de där hästarna är ju inte lätt. Men om de kan sätta lite fart på loppet och Erik kan placera honom bra så ska det nog funka tycker jag. Som sagt så har han ju mött väldigt bra hästar i sitt liv så han är ju härdad och han ska absolut inte räknas bort tycker jag, avslutar Bengt.

Anders Forsberg

 

 

Tisdag  27 juni +10,6 Regn
Idag lunchtrav på Färjestad Vi var på plats

 

Conny Nobell mot USA
"Han kan slå världsrekord"
STOCKHOLM

Conny Nobell är nybliven elitloppsvinnare.
Nu vill delägaren Veijo Heiskanen till USA med sin guldklimp - och slå världsrekord.
- Jag tror att han springer 08,5 eller bättre på Meadowlands, säger Veijo.


I torsdags blev Conny Nobell hux flux vinnare av årets Elitlopp. Detta sedan både Jag de Bellouet och Lets Go blivit diskade för doping. Nu kan det bli aktuellt med två penningstinna storlopp på andra sidan Atlanten. Conny Nobell blev nämligen automatiskt inbjuden till Breeders Crown på Meadowlands 29 juli. Veijo Heiskanen erkänner att han är bra sugen på en tripp till USA med sin häst.
- Det vore spännande att prova honom på Meadowlands milebana. Den ju extremt snabb och kunde Conny springa 09,9 på Solvalla tror jag att han kan gå 08,5 eller till och med bättre där. Det är klart att det är intressant om hästen är i fin författning, säger Veijo Heiskanen.
Det skulle i så fall innebära världsrekord. (Tom Ridge har världsrekordet på 1.08,6). Är han kapabel till det?
- Ja, jag ser det inte som en omöjlighet. Hästen kan mycket väl springa de tiderna om han är i toppform.

Nästa start i Halmstad
- Efter Breeders Crown är det även tänkt med en start i Nat Ray Trot på samma bana. Vi får se hur det blir, först ska Conny starta i Halmstad under Sprintermästaren. Enligt Björn känns hästen bra och han har tagit resan från Finland på ett bra sätt, säger Veijo.
Conny Nobell galopperade senast bort sig i Kymi Grand Prix på Kouvola-banan. Enligt Björn Goop kändes hästen dock jättefin både innan och efter galoppen.

Inbjuden till Mikkeli
Innan ett eventuellt USA-äventyr kan det bli en ny tripp till Finland. Det handlar om storloppet S:t Michel i Mikkeli som körs 16 juli. Även den banan är extremt snabb och det brukar slås rekord på löpande band.
- Vi har precis fått en inbjudan till Mikkeli-loppet. Jag har inte hunnit prata med Björn om det ännu. Går hästen bra i Halmstad är det inte omöjligt att vi kör både i Finland och i USA. Det passar i alla fall bra i tidsschemat, säger Veijo.
Samma dag som den 16 juli körs det för övrigt kval till Stochampionatet på Axevalla. Med tanke på att Björn Goops Joy Ås förmodligen startar där kanske det blir delägare Heiskanen som kör Conny Nobell..?

Michael Carlsson

 ********************************************************
               Målbilder från dagens lunchtrav nedan

Lopp 1. Ohio Launcher - Björn Goop

Lopp 2. Pickering - Maria Ottosson

Lopp 3. Cenita Laday - Claes Svensson

Lopp 4. Hovmästaren - Marcus Hultman

En välstammad i premieloppet - The Punisher med Olle Goop

***********************************************************************

Måndag  26 juni +9,6 dimma

Unghäststjärnan Going Kronos sträcker ut för sin tränare Lutfi Kolgjini. Foto: ALN.

Luddes nya stjärna
"De ska vara jävligt bra för att slå honom"
STOCKHOLM

Han har vunnit fyra E3-finaler tidigare.
Nu kan Lutfi Kolgjini göra det igen med sin nya stjärna Going Kronos.
- Han är inte mycket sämre än Viking Kronos. Jag skulle inte vilja byta ut honom mot hela finalfältet, säger "Ludde".


Jägersrotränaren är som vanligt het när det vankas storlopp för unghästar.
Och den här gången har han något alldeles extra att köra med. Treårige Going Kronos har imponerat enormt och vunnit fem av sex starter. Senast var i E3-försöket i Eskilstuna där han avgjorde lekande lätt.
- Going Kronos är en helt underbar individ. Det är en ren njutning att sitta bakom honom, säger Lutfi Kolgjini.
- Allt som hästen gör är så jäkla klassigt. Han är smart som bara den och gör aldrig några fel. Han har ett oerhört vägvinnande steg och är inte många meter sämre än sin pappa Viking Kronos.
Hur många meter sämre?
- Tja, 40 meter kanske...
- Skämt åsido. "Vikingen" var en fruktansvärd häst som var extremt talangfull. Han ligger mig oerhört varmt om hjärtat och om jag säger att Going Kronos inte är mycket sämre så förstår ni själva. Han är så lik sin pappa och har ärvt alla hans fina egenskaper.
Då måste han vara den näst bästa häst du tränat?
- Det är lite för tidigt att säga ännu. Jag menar, han har ju en bra bit kvar till exempelvis Revenues kaliber. Men rent talangmässigt som unghäst är han en extraordinär individ.
Var han en stjärna från allra första början i träningen?
- Ja, han gick loss tidigt från de andra som 1,5-åring. Men sedan har det varit en del problem på vägen. Hästen har vuxit ganska rejält till och från.
- En del hästar klarar av att tränas under tiden men Going Kronos hade ont utav det. Därför har jag tagit honom lugnt och försiktigt emellanåt.
I senaste starten vann Going Kronos enkelt, trots en resa utvändigt om obesegrade Benny Palema. Var det lika lätt som det såg ut?
- Ja, det var det verkligen. Jag satte mig lugn utvändigt om ledaren och hästen sprang mest och klippte med öronen. Han väntade bara på signalen från mig att få avgöra. Det är också en härlig egenskap som Going Kronos har.
Vad är det för signal?
- Det är mellan mig och hästen...
På lördag väntar E3-finalen på Färjestad med 800.000 kronor i förstapris. Det låter som att det blir en ny seger?
- Alla lopp ska köras men de ska vara jävligt bra om de ska slå honom. Jag skulle inte vilja byta ut Going Kronos mot hela finalfältet, säger Ludde.

Kan även vinna stoavdelningen
Han har tidigare tagit hem fyra segrar i E3-finaler med egentränade hästar. Dessa är Viking Kronos, Face of Speed och dubbla triumfer med Needles'n Pins.
Även på fredagskvällen är Ludde i hetluften i E3:s stoavdelning med Victoria d'Orgeres.
- Hon vann enkelt sitt uttagningslopp och var bara bäst i loppet. Jag är mycket nöjd med vad både hon och Going Kronos har presterat i träningen efteråt.
- Nu har vi niondespår och jag tog det istället för sex som jag hade att välja på. Vi får hoppas att det blir rejäl körning där framme och i så fall ska min häst räknas med vinstchans.

"Hövdingen" outsider
Inom V75, där det för övrigt är jackpot för fjärde veckan i rad, har Lutfi Kolgjini ytterligare två hästar till start.
- Mack November (V75-1) galopperade strax efter start i Kalmar. Han segade sedan med till en sjätteplats på en fin tid. Jag var nöjd med hästen men här är läget alldeles för dåligt för att han ska ha någon chans.
- Hövding Lavec (V75-3) gick mycket bra i World Cup-Trot-loppet i Milano i fredags. Han flög fram över upploppet men förlorade kampen om tredjepriset knappt mot Malabar Circle Ås. "Hövdingen" har full form och är en outsider trots det dåliga läget.

Michael Carlsson

 

 

Söndag  25 juni +16,1Halvklart
Idag trav - Arvika Vi fanns på plats

Magnus dubblade på Arvika
Läs mer på Arvikas sida

*********************************************************
GRATTIS alla på ICA-Kristinehamn som fick dela på V75 16.500:- på KIHLMANS "Stora" V75-system....

Erik Adielsson dominerade Kalmars midsommartävlingar. Han slog till med tre V75-segrar och den stora godbiten var Digger Crowns i Kalmarsundspokalen. Den Stig H-tränade hästen vann på topptiden 1.11,4 närmast före Spring Ray. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN.

 

Digger Crown bäst i Adielssons trippel
KALMAR

Erik Adielsson dominerade Kalmars midsommartävlingar.
Han slog till med tre V75-segrar och den stora godbiten var Digger Crown i Kalmarsundspokalen.
Den Stig H-tränade hästen vann på topptiden 1.11,4 trots en tung resa.
- Han kändes ännu bättre idag än i Sweden Cup, sa Erik.


Erik Adielsson kom direkt från midsommarfirande på Gotland. Han avrundade helgen på bästa vis genom en snygg V75-trippel. Två av hästarna tränas av Stig H Johansson och det samspelta ekipagets framgångar fortsätter.
Digger Crown visade att han tagit segern i Sweden Cup på bästa sätt. Trots ett tungt lopp i andraspår utan rygg gick han segrande ur striden. Väl understödd av Erik som endast körde mot Spring Ray (satt i tredje par) och som lät Lutfi Kolgjini dra på för sig själv i ledningen med Vamos. Den sistnämnde tog hand om täten och drog stenhårt, 1.10 första 500 metrarna och 1.11 första varvet.
- Jag tyckte att det var Digger Crown och Spring Ray som var klassen högre än de andra i loppet. Därför lät jag "Ludde" få vara ifred framme i ledningen och köra i sitt tempo, sa Erik Adielsson.

"Blev ensam och slappnade av"
I utgången av sista kurvan slog Digger Crown klorna i Vamos. Samtidigt angrep Spring Ray för fullt långt ut i banan. Det hårdnade till och när mållinjen passerades var hästarna jämnsides. Längsta nosen hade dock Digger Crown som fick 175.000 kronor för triumfen.
- I sista kurvan kändes hästen fruktansvärt fin, som en retad tiger. Jag drog tussarna in på upploppet och ryckte norsken 100 kvar. Digger blev då lite ensam och slappnade av litegrann. Jag tror att det hade varit bättre om han haft häst vid sidan hela vägen.
- Det blev stenhårt och i mål och Björn och jag var inte helt säkra på vem som vann. Hästen är helt underbar, sa Adielsson.

Goop helnöjd med Spring Ray
Spring Ray sprang 1.10,2 sista varvet utan att hinna dit. Men den Håkan Olofsson-tränade hästen visade nu att han är tillbaka på allvar efter den klena insatsen i Harper Hanovers lopp.
- Hästen gjorde ett mycket bra lopp. Jag körde ett relativt snällt lopp men han avslutade riktigt fort. Han kändes lika fin som näst senast på Solvalla och kommer säkert att gå framåt ytterligare till nästa start, kommenterade Björn Goop.

Bästa chansen vann
Nästa seger för firma "Stig-Erik" kom i V75-5 genom Boudica. Erik Adielsson tryckte sig till ledningen efter ett varv och segern blev enkel till slut.
- Jag har sagt hela veckan att det här var min bästa chans och det känns skönt att få rätt. När Flemming fick ledningen brydde jag mig inte om att köra mot den eftersom jag trodde att jag skulle slå henne från "dödens".
- Men sedan när Åke kom var jag inte intresserad att behöva gå i tredjespår sista 600 metrarna och runda de andra. Flemming såg väl att jag var bestämd ut och svarade inte med sin häst när jag körde till. Det gick väldigt fort sista 500 metrarna och Boudica gjorde ett mycket bra lopp, sa Adielsson.

Inte så tokig början
Erik inledde dock med Galne Mad, tränad av Åbys Roger Z Andersson. Hästen hade inför den här starten bara två segrar och mycket galopper i raden. Erik körde resolut fram i "dödens" och plockade säkert ner ledande Kasper E. den sista biten.
- Han gjorde det jättebra. Kändes fin i värmningen och jag visste att det var en stark häst. När tempot blev långsamt körde jag fram och kände mig sedan aldrig slagen någon gång, sa Erik Adielsson.

"Agassi Hall en fantastisk häst"
Två sportsliga godbitar i övrigt var Agassi Hall och Adams Hall. Båda var storfavoriter och infriade förväntningarna på ett förstklassigt sätt. Agassi Hall kördes till ledningen efter 500 meter och vann sedan säkert, även om Johnny Takter fick påminna honom lite till slut. Vinnartiden blev finfina 1.12,1.
- Det var otroligt skönt att sätta honom när han var storfavorit. Det här är en mycket fin fyraåring, sa Johnny Takter.
- Hästen var väldigt bekväm över upploppet och blev lite hetsig när han kom till ledningen. Han kan bättre och senast var det helt annan skärpa i honom när han gick bakifrån. Jag är lite tveksam till det helstängda huvudlaget idag och tror att vi byter till nästa gång.
Tränaren Tommy B Andersson var förstås mycket nöjd efter segern.
- Det är en fantastisk häst. Han var bra som tvååring men blev sedan skadad och fick en spricka i ett ben. Det är otroligt att han har kommit tillbaka så bra som han gjort. Han springer 11- och 12-tider och det här var bara hästens 17:e start, sa Tommy B Andersson.

"Svanen" körde på safety
Adams Hall bjöd på en härlig uppvisning i Silverdivisionen, V75-6. Åke Svanstedt hade innerspår och tog en riktig safety-start med starttröge Adams Hall.
- Jag tog det säkra före det osäkra och backade bakom nummer nio för att inte bli fast, sa Svanstedt.
Tempot var högt uppskruvat i täten där norske Golden Shogun tog över taktpinnen efter 500 meter. Han inledde halvvarvet på 1.09,5 och första tusen metrarna på 1.11,3. Men strax innan varvningen gjorde Svanstedt slag i saken och sände fram Adams Hall utvändigt om ledaren. Han tryckte sedan till och övertog befälet 650 kvar och gick undan till en säker seger. Vinnartiden blev fina 1.12,3 över full distans.
- De hade fått offra en hel del framme i täten och det bet bra när jag körde till. Han mattades lite till slut men vann med huvan kvar. Det här är en häst med hög kapacitet, sa Åke Svanstedt.

Michael Carlsson

 

 

Lördag  24 juni +15,1Halvklart
Idag trav - Årjäng Vi fanns på plats


Dagens Häst - Prince Of The Sea - med Dagens Kusk....

...Alexandra Grönvall som kvalade in till DAM-SM Rättvik 10 juli

Lopp 1. Lommeboka - Mikael J Andersson

Lopp 2. Jamiro - Christer S A Karlsson

Lopp 3. V5-1. Amber Express - Björn Goop


Lopp 4. V5-2. Lover Simoni - Jimmi Ehlers

Lopp 5. V5-3. Larome - Björn Goop

Lopp 6. V5-4. Prince Of The Sea - Alexandra Grönvall

Lopp 7. V5-5. Bergknallen - Björn Goop

Lopp 8. Bizon Bac - Tom Horpestad

Lopp 9. Fina Jolita - Dagfinn Aarum

Lopp 10. Bend Over - Björn Goop

 

***************************************************
Skickat "stora" V75-systemet till ICA


Fre
dag
 23 juni +14,1Mulet
Idag trav - Årjäng Vi fanns på plats


Stefan Karlsson valde AGRIA-Försäkring till sin tvååring...

Tom Horpestad inledde midsommaraftonen med seger

Dagens Häst - Tibbe Amor...intressant fortsättning

Dagens Kusk - Angelica Carlsson får pris av Zita Nilsson

Lopp 1. My Only Chip - Tom Horpestad - "spets & slut"

Lopp 2. Bell Why Dalmon - Angelica Carlsson - "Ledning hela vägen"

Lopp 3. V65-1. Brief Speed - Cato Antonsen "Bra spurt från andra utv."

Lopp 4. V65-2. Hoot Amor - Magnus Jakobsson "långspurt från köplats 600m kvar"

Lopp 5. V65-3. Spral Volit - Mikael J Andersson "ledning efter 500m sedan undan till en övertygande seger"

Lopp 6. V65-4. Tibbe Amor - Magnus Jakobsson "Ledning hela vägen"


Lopp 7. V65-5 DD-1. Gazza Degato - Tom Horpestad "Avgjorde från 2:a utvändigt"

Lopp 8. V65-6. DD-2. Abadan As - Björn Goop "Bästa spurtkrutet från mitt i fältet"

Lopp 9. Lang Jo - Trond Skauen

Lopp 10. Aros Volta - Dagfinn Aaarum

Roland Turesson sitter nöjd på sukyn...
"Om hon vinner idag så rakar jag av pröjsarn, efter segern på Åmål Aros Jesse rakade jag av skägget"

Skickat "Lilla" V75-systemet till ICA

************************************************************


- "Jag är chockad", säger Christophe Gallier.
Foto: Urban Kihlman

Gallier: "Jag är chockad"
STOCKHOLM

Mannen bakom Elitloppets största skandal genom tiderna fick via pressen reda på att hans häst, Jag de Bellouet, var dopad vid segern.
- Jag är chockad, säger Christophe Gallier.


Medan travvärlden förfasades över beskedet att Jag de Bellouet, än en gång, fällts för dopning, satt Christophe Gallier hemma i Le Loreur i norra Frankrike och sökte information.
- Jag vet ingenting och är chockad. Ingen har pratat med mig förutom de journalister som har ringt. Det normala i Frankrike är att någon från förbundet kommer hit och undersöker och pratar med mig. Hur fungerar det i Sverige? Varför får jag inte förklara mig?, säger Gallier.

"Ett helt vanligt medel"
Proverna efter finalen visade på förekomst av diklofenak, en smärtstillande och antiinflammatorisk substans som kan injiceras in i kroppen. Christophe Gallier hävdar att hästen behandlats med så kallad mesoterapi, en behandlingsform jämförbar med akupunktur, tio dagar före Elitloppet och på så sätt fått i sig substansen. Något som är tillåtet i Frankrike.
- Efter tio dagar kan man inte hitta några spår i hästens kropp. Det är ett helt vanligt medel, säger Christophe Gallier.
Anser du att du är oskyldig?
- Oskyldig och oskyldig. Har hästen haft i sig det här medlet och reglerna i Sverige förbjuder det så är det väl så. Men i Frankrike hade det varit okej och det är ett klassiskt läkemedel.

"Förändrar ingenting"
Peter Forssberg är överveterinär på STC, Svenska Travsportens Centralförbund. Han menar att Galliers förklaring inte kan uteslutas, men att det inte förändrar något. Jag de Bellouet var dopad och därmed ska han diskvalificeras.
- Fortfarande är det tränaren som är ansvarig. De här punkterna som Jag de Bellouet har haft på rumpan är ju ett tecken på att något har sprutats in. Den schweiziska veterinär som de använder har tidigare sagt att "vi injicerar något, men det är inget som kommer att synas i dopningskontrollen", säger Peter Forssberg.
I Sverige är medlet, diklofenak, tillåtet 14 dagar före start. I Frankrike, däremot, finns det ingen karenstid utan det är okej bara medlet har försvunnit i kroppen före loppet.
- Redan där har Gallier gjort ett brott i okunskap. Men för alla parter, även för Gallier, vore det skönt om deras förklaring är riktig. Då kan han vara behjälplig i utredningen, säger Peter Forssberg.

Pär Andersson

Torsdag  22 juni +14,1Mulet
Klicka och lär pressmeddelande>>>>

EXTRA: Jag de Bellouet och Lets Go dopade i Elitloppet
STOCKHOLM

Jag de Bellouet var var dopad när han vann Elitloppet.
Nu fråntas "Le cannibale" såväl seger, ära som prispengar.
Även måltvåan Lets Go har lämnat positivt dopningsprov och diskvalificeras.


Så sent som i vintras fastnade Jag de Bellouet i en dopningskontroll efter segern i Prix d'Amerique. Då skyllde tränaren Christophe Gallier på ett läkemedelsföretag. Nu finns det ingen att gömma sig bakom. Förklaringen till "Jaggens" fantominsatser i Elitloppet och i Kymi Grand Prix heter diklofenak.
Lets Go som tränas av Holgert Ehlert i Italien tog andraplatsen i Elitloppet och kördes där av Enrico Bellei. Efter loppet togs dopningsprov som visar på förekomst av etakrynsyra.
Det innebär att Jag de Bellouet och Lets Go diskvalificeras i Elitloppet.
- Det är en tragedi för Elitloppet att vinnaren och tvåan lämnar positiva dopningsprov. Jag känner en djup förstämning och ingen glädje över att vi nu fick en svensk vinnare i vårt och ett av världens största lopp, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Ny vinnare av Elitloppet 2006 blir måltrean Conny NobellThink Yatzee var enorm när han trots en omöjlig resa kunde fixa segern. Foto: Lars Jakobsson.

Enorm insats av Think Yatzee
STOCKHOLM

1.12,3 första varvet - i dödens.
Trots det stack Think Yatzee undan till enkel seger.
- Hästen var osannolikt bra i dag sa, Örjan Kihlström


Örjan laddade tufft från start och kom i mitten av första sväng fram utvändigt om ledande Lukas Lupin, som i momentet innan fått överta ledningen av Straightup.
- Jag försökte lugna ner Think Yatzee efter start men det gick inte. Istället körde jag till lite mot Per ut på långsidan för att kanske få överta ledningen, men han valde att svara, sa Örjan.
Det resulterade i att första varvet avverkades efter mycket snabba 1.12,3 och då fann ledande Per Lennartsson det lika bra att släppa ledningen till den hårt pullande Think Yatzee. Ut på sista långsidan trodde nog de flesta att ledaren skulle börja visa trötthetstecken, men han tågade bara vidare och gick undan till en smått överlägsen seger på fina 1.13,5/2 140a.
- Han var väldigt het och efter det inledande varvet trodde jag att det var kört. Det ska egentligen inte gå att vinna med ett sådant här lopp men hästen var osannolikt bra i dag.

Repris på Oaks
I V64-3 drabbade flera av landets bästa fyraåriga ston samman och det blev en repris av Svenskt Trav-Oaks, med Electra Skift i ledningen och Joy Ås på utsidan. Precis som i Oaks tvärstannade också Joy Ås, som knappast var frisk, i sista sväng samtidigt som Electra Skift kunde sticka undan till en säker seger.
- Det kändes att det var ett tag sedan hon startade men hon krigade på bra och vann på ett bra sätt, sa Erik Adielsson.

Hattrick för Stig-Erik
Segern med Electra Skift fullbordade ett äkta hattrick för konstellationen Stig H Johansson - Erik Adielsson. Välväxta Ferrari Broline visade att han är tillbaka på allvar när han tog hem V64-1 från ledningen.
- Det är en mycket fin häst med effektiv aktion. Precis som senast höll han sig lugn innan loppet och det är positivt, sa Erik.
I den andra avdelningen valde Erik att köra upp i dödens med Lucky Legs dryga varvet från mål. Därifrån var segern aldrig i fara även om Lucky Legs sjabblade med travet till slut.
- Han kändes stark så jag valde att åka fram. Orkesmässigt kändes han okej hela vägen men han tappade travet lite den sista biten.

Vass avslutning av Plymouth Hoss
I V64-4 tog Jorma Kontio en imponerande seger med Plymouth Hoss. Via fjärdespår i sista sväng stack han undan till en smått överlägsen seger. Virrpannan Colombian Necktie tog hand om ledningen i den sista avdelningen men galopperade helt omotiverat 600 meter från mål. Istället kunde Björn Goop och Orlando Karks ta hem segern i Klass I-försöket.

Ola Johansson

 

 

Onsdag  21 juni +14,1 Sol

Lutfi Kolgjini var glödhet på Sundbyholm. Först körde han på U.S.A.Hornline, sedan tog han en förkrossande seger med Glen Kronos (bilden). Foto: Micke Gustafsson.
 

Kolgjini kvalkung
STOCKHOLM

Lutfi Kolgjini var, som så ofta, i centrum under E3-kvalen på Sundbyholm.
Först körde han på U.S.A.Hornline - sedan visade han upp kvällens mest imponerande vinnare.
- Going Kronos är inte många meter sämre än "Vikingen" som var ett fenomen, sa "Ludde".


"Vikingen" är förstås Viking Kronos som var Lutfi Kolgjinis stora unghäststjärna i slutet av 90-talet, och som sedan visat sig vara en ytterst framgångsrik avelshingst. En av hans söner är Going Kronos, som inte gav obesegrade Benny Palema minsta chans att försvara sig det sista halvvarvet. Lutfi Kolgjinis nya fantomhäst vann från dödens på tiden 1.14,9.
- Going Kronos är osannolikt bra och har en helt fantastisk inställning. Hästen springer mest och väntar på att jag ske ge attackorder och när jag gör det piper han iväg. Vi vann åkandes över mål, sa "Ludde".

Dig For Dollars besegrad
Sämre gick det för den andra snackhästen i den öppna klassen. Dig For Dollars, som imponerat stort i år, orkade inte stå emot Exceptional Kemp på upploppet. Peter Untersteiner valde att släppa ledningen till favoriten efter 600 meter, ett taktiskt genidrag eftersom luckan uppenbarade sig till slut.
- Det var bra att ligga i draget i dag och hästen kändes väldigt stark i sista sväng. Jag kände att jag hade trumf på hand då, sa Peter Untersteiner, som gav Exceptional Kemp omdömet "en av de vassaste som jag har tränat".

"Lika bra att Ludde styr allt"
Fem av de sex uttagningsloppen i stoklassen blev mer eller mindre odramatiska. Förutom 32-oddsaren Pau, som skrällvann efter en vass avslutning, radade favoriterna upp sig. Vala Boko, Useful Hornline, Barfine Player och Tigger motsvarade alla favoritskapet i sina respektive lopp. Dramatiken inträffade i stället i det sista uttagningsloppet. Storfavoriten U.S.A.Hornline överfölls i ledningen av Lutfi Kolgjini bakom Victoria d'Orgeres. En trång situation varvet från mål slutade med galopp för U.S.A.Hornline och en ledning som höll ända in i mål för Victoria d'Orgeres. Efter loppet var meningarna mellan de båda kuskarna minst sagt delade.
- Jag gjorde inget ojuste och har absolut inget dåligt samvete. Lennartsson försökte rädda situationen och köra innanför sargen vilket jag tycker är dålig stil, sa Lutfi Kolgjini.
- Jag blir så matt. Om Ludde ska agera måldomare också är det lika bra att han styr över allt. Jag hade ingenstans att ta vägen och blev påkörd. Tråkigt att brott verkar löna sig, svarade Per Lennartsson.
Tre dagars avstängning och 3 000 kronor i böter blev Lutfi Kolgjinis straff för påkörningen. E3-finalerna avgörs på Färjestad 30 juni och 1 juli.

Pär Andersson

E3 - Öppen Klass, Final, 2 140 meter autostart:
1.
Express Merett
2. Exceptional Kemp
3. Tap Dance
4. Going Kronos
5. Pineish
6. Thunderbolt
7. Gold Space
8. Benny Palema
9. Simb Luke
10. Dig For Dollars
11. Sky Launcher
12. Victory Sund

E3 - Stofinal, 2140 meter autostart:
1. Barfine Player
2. Vala Boko
3. Pau
4. Useful Hornline
5. Tigger
6. Debbie Brodda
7. Foretta
8. Bourbon
9. Victoria d'Orgeres
10. Grammis
11. Butterfly Player
12.
Emotional Dust 

 

Tisdag  20 juni +17,5 mulet/regn

Urano Boko plockar enkelt ned Kung Lavec och Ferrari Broline (utanför bild). Foto: ALN.

Fyra år och stjärna
STOCKHOLM

I sin senaste start besegrade han Kung Lavec, Västerbo Miguel och Ferrari Broline.
Urano Boko är en av landets hetaste fyraåringar.
- Han ska räknas på onsdag också, säger tränaren Rainer Björkroth.


Så sent som i december i fjol stod Urano Boko i 80 gånger pengarna i ett treåringslopp på Solvalla. Det lär dröja innan spelarna underskattar honom så grovt igen. I sina senaste starter har nämligen Urano Boko, med ordinarie kusken Daniel Olsson i sulkyn, visat upp en fart och en vilja som han tidigare gömt undan väl.
- Han har varit väldigt bra en längre tid. I första hand tror jag anledningen är att han har fått den rätta styrkan i kroppen. Som treåring galopperade han en del eftersom han var lite lång i gången. Nu har han lärt sig vara mer effektiv, säger Rainer Björkroth.

Kulltoppen efter sig i mål
Sitt stora genombrott fick Urano Boko i ett Breeders' Crown-försök på Lindesberg för två veckor sedan. Då satt han sist i kön varvet från mål, men hann ändå fram till seger efter en fantastisk avslutning. Slagna var topphästar som Jaded (galopp), Kung Lavec, Ferrari Broline och Västerbo Miguel. Hemma framför tv-apparaten satt Rainer Björkroth och njöt.
- När jag såg startlistan, med spår tolv mot de hästarna, kändes det hopplöst. Tidigare har det känts som om Urano Boko kunde bli en hygglig Solvallahäst. Att han skulle bli en årgångstopp, om man nu kan kalla honom det, hade jag aldrig kunnat tro.
Kan Urano Boko upprepa segern i V64-1 på onsdag?
- Det beror så klart på hur loppet körs. Jag tror också att Cromwell är bättre än vad han har visat hittills så han blir farlig. Även First Tilly är riktigt duktig. Men jag tycker att Urano Boko ska räknas, säger Rainer Björkroth.
Vad tror du om Indian Quick D.K. (V64-2) och Sherman (V64-6)?
- Indian Quick D.K. hade varit borta ett par månader inför förra starten då hon fick gå i tredjespår hela vägen. Med det loppet i kroppen hoppas jag på en bättre insats nu. I första hand är det pengar som gäller eftersom tillägg på de här snabba banorna är svårt.
- Sherman gjorde ett mycket bra lopp på Lindesberg då han satt fast i rygg på Ferrari Broline i det lopp som Urano Boko vann. Hästen har bra form och jag tycker att han ska ha lite chans från ett fint läge.

Pär Andersson

 

 

Måndag  19 juni +15,5 mulet/regn

Italienfödde Glen Kronos framgångar fortsätter.
Foto: Lars Jakobsson

Luddes topptreåring vann i Neapel
STOCKHOLM

Lutfi Kolgjinis framgångar med treåringarna fortsätter.
Glen Kronos travade hem Citta di Napoli tidigt på söndagen.


Glen Kronos med Andrea Guzzinati i sulkyn hamnade sist i början av loppet. Men när det var ett varv kvar körde de fram till utvändigt om ledaren och satte press. Resten av loppet gick i ett högt tempo och det blev en säker seger på tiden 1.13,9 över 2100 meter. Tränaren Lutfi Kolgjini kunde efter segern räkna in nästan en miljon kronor i prispengar.

- Han var jättebra. Loppet fick ju avbrytas eftersom det var en olycka och kördes på söndagen istället för lördagen som det skulle från början. Men han gjorde det väldigt bra och imponerade som vanligt, sa en nöjd "Ludde".

För Glen Kronos väntar nu kvalet till Gran Premio Nazionale den 28:e juni.

Anders Forsberg

Söndag  18 juni +17,2 Sol
Trav på Åmål idag Vi var på plats

Merete Larsen med Pacific Surprise
2006 års vinnare Åmål National

Eva Franke skall försvara för årets seger i damloppet på Åmål
Här med 2005 års segrare Peace Hornline


Robert Bergh åkte limousin efter segern. Foto: ALN

Bergh tog limousine till stallet
STOCKHOLM

Crown Kemp och Robert Bergh defilerade hem segern i Top of Europe Trot i Boden.
Men segerdefileringen fick skötaren ta hand om, Bergh valde att hoppa in i limousinen som kördes fram för ägarna.


- Det är inte ofta jag åker limo så jag väljer det, sa Robert innan han hoppade in i limousinen till publikens jubel.
Segern med Crown Kemp var Berghs fjärde totalt i Top of Europe Trot. Och det blev en av de enklaste. De kom enkelt till ledningen och fick sedan bestämma allt under första varvet som öppnades på 1.16,2. Då kom andrahandsfavoriten Bellman Töll upp utvändigt om Crown Kemp men kunde aldrig hota utan Crown Kemp dansade undan på lätta fötter över upploppet.
- Det var inga som helst problem att ta hand om ledningen. Jag satt och tittade ut åt höger för att kontrollera att de utvändiga inte kom snabbt. Jag såg att vi skulle få ta över ledningen från dem invändigt. Sedan var jag aldrig orolig, sa Bergh.

"I höst möter vi de bästa"
Crown Kemp kom ifjol tvåa i derbyt bakom Conny Nobell. Conny Nobell som på lördagen galopperade bort sig i Kymy GP samtidigt som Jag de Bellouet krossade det övriga fältet. Och det kommer inte att dröja länge innan Crown Kemp tar sig an de bästa hästarna.
- Nu är han fräsch och han tycker om att tävla. Vi får fundera lite över hur vi gör i framtiden men jag tror nog att han kommer att möta de bästa i höst i alla fall, fortsatte Bergh.
Bland Berghs tidigare vinnare i Top of Europe Trot hittar vi både Remington Crown och Hilda Zonett. Två hästar som har tillhört världseliten, Remington Crown vann ju Elitloppet en gång i tiden. Men Robert Bergh vill inte jämföra Crown Kemp med dem.
- Nej, jag tycker inte att man ska jämföra med dem. Det var ju två hästar som var med i eliten redan som treåringar och Crown Kemp har ju tagit lite längre tid på sig. Men det är en väldigt bra häst som utvecklas mycket just nu, menade Bergh.

Norrlandsdominans
Omgången dominerades i övrigt helt av Robert Berghs norrlandskollegor. Det gladde den stora publiken. 6272 personer hade letat sig till Bodentravet, ett nytt fint publikrekord. Totalt tog norrlänningarna hand om sex av de sju loppen. Den enda katten som smög sig in bland hermelinerna var kusktalangen Johan Untersteiner som jobbar åt Solvallas Roger Walmann. Han körde avvaktande med Roger Hornline i Silverdivisionen och satt sist utvändigt men när mållinjen skars var dem först i mål.
- Han springer och känns väldigt lat hela loppen. Men när jag svängde in på upploppet bara exploderade han. Det kändes på en gång att han skulle vinna. Han var verkligen värd den här segern eftersom han kämpat på så bra hela året utan att få vinna, sa Johan Untersteiner som var väldigt glad efter segern och firade med en segergest över mållinjen.

Första segern på V75
En annan glad vinnare var Per Linderoth som tog hand om segern i den första avdelningen med stallets stjärna Khabibulin. Det var 25-åringens första seger på V75 och han såg nöjd ut när han segerdefilerade.
- Det känns ju lite extra att ta den första segern såklart. Det är alltid roligt även om jag inte tycker att det har gått troll i det, sa han efter segern.
- Det blev väldigt bra kört för vår del idag. Det var tacksamt att de körde på där framme samtidigt som jag fick bra ryggar sista varvet. Han är inte så startsnabb så det gjorde egentligen inget att vi hade bakspår.

Jackpot nästa helg
De övriga fyra loppen under dagen gick i tur och ordning till Wilma Fargo (Torbjörn Jansson), Flamingo Broline (Patrik Nygren), Karlängs Elden (Rauno Pöllänen) och Junction (Ulf Ohlsson). De som hade prickat in alla sju vinnare kunde hämta ut 5076 kronor. För tredje veckan i rad blev det ingen utdelning på fem rätt och därför blir det Jackpot på V75 även nästa lördag. Då är det midsommarhelg och som traditionen bjuder tar Kalmar hand om V75, som vanligt under midsommarhelgen avgörs V75 på söndagen.

Anders Forsberg

 

Lördag  17 juni +17,2 Halvklart
Idag trav på Arvika Vi var på plats

"Travfantasterna" på plats...läs mer på Arvikas sida

Jag de Bellouet slog nytt världsrekord med 1.11,1 när han vann Kymi Grand Prix. Foto: Petri Johansson.


 

Världsrekord av Jag de Bellouet
KOUVOLA

Jag de Bellouet slog nytt världsrekord med 1.11,1 när han vann Kymi Grand Prix.
Max Flukt fick ett tungt lopp och slutade sexa i sitt första möte med världseliten.
- Han sprang så fort han kunde men farten var dödande. Jag de Belloues tid är helt fantastisk på den här banan, sa Jorma Kontio.


Jag de Belloues visade på nytt att han är regerande kung i travvärlden. Inför den 12.324 stora publiken på den finska Kouvola-banan hade fransmannen stor uppvisning. Loppet föregicks av en omstart på grund av att flera ekipage var dåligt anslutna bakom bilen. I den giltiga starten var Jag de Belloues bra med från början. Däremot galopperade både Conny Nobell och Order By Fax bort sig i starten. Ledningen togs av Passionate Kemp som med Jag de Bellouet på utsidan öppnade första 500 metrarna på 1.08,0. Men Markku Nieminen visade tydligt att han ville släppa ledningen och 1300 meter kvar övertog "Le Cannibale" täten. Tempot var fortfarande stenhårt men det märktes inte på Jag de Belloues. Hästen såg ut att jogga när han passerade varvet på 10,0.
- Han kändes oslagbar hela vägen. Jag är oerhört glad för loppet han fantastisk och kändes minst lika bra som i Elitloppet, sa Christophe Gallier.

Klart med USA
I sista sväng var det bara Passionate Kemp som någorlunda kunde haka på. Men över upploppet seglade "Kannibalen" undan i oerhört imponerande stil. Vinnartiden blev alltså 1.11,1, vilket är nytt världsrekord på tusenmeters bana. Det gamla hade Varenne med tiondelen sämre.
- Nästa start blir i Prix de Washington på Enghien om två veckor. Därefter har vi bestämt att vi åker över till USA. Vi är inbjudna till Breeders Crown på Meadowlands och det loppet ska vi starta i. Går hästen bra även där kan det bli Nat Ray Trot, sa Christophe Gallier.

Kontio nöjd med Max Flukt
Förstapriset i Kymi Grand Prix var 85.000 euro. Tvåa i mål blev Lass Zefyr och trea Passionate Kemp. Först på sjätte plats kom Max Flukt som kördes av Jorma Kontio för första gången. Hästen fick ett tungt lopp som första häst i andraspår utan draghjälp. Samtidigt var tempot stenhårt och det syntes tidigt att Max Flukt inte kunde hota Jag de Belloues.
- Vi blev störda i starten när både Conny Nobell och Order By Fax galopperade. Vi hade ingenstans att ta vägen, sa Jorma Kontio.
- Sedan fick vi ett tungt lopp i en fart som var dödande. Max Flukt sprang så fort han kunde hela vägen och gjorde ett bra lopp. Med tanke på den insatsen kommer hästen att klara sig bra i världseliten framöver.

Banan osnabb i Kouvola
Kontio menade även att banan i Kouvola är känd för att vara osnabb. Det gör Jag de Belloues segertid än mer otrolig.
- Det är nästan aldrig några hästar som sätter nya rekord här. Banan har snäva kurvor och är inte alls snabb. Löpningsrekordet i Kymi Grand Prix var tidigare 1.12,8. Därför är Jag de Belloues segertid helt fantastisk, sa Jorma Kontio.

Max Flukts tränare Kent Knutsson var fullt nöjd med sin adept efter loppet. Hästen noterade tiden 1.12,0 över distansen 2100 meter.
- Jag är helt nöjd med Max Flukt. Han springer 1.08 första 500 och 1.10 första tusen i andraspår utan rygg. Det går inte att begära mer av hästen. Nu åker vi hem och kollar upp honom så får vi se var och när nästa start blir, sa Knutsson.
För både Conny Nobell och Order By Fax slutade det finska äventyret direkt. Båda försvann i starten genom galopper.
- Startbilen körde för sakta och Conny blev för ivrig helt enkelt. Annars kändes hästen jättefin, sa Björn Goop.

Han fick medhåll av Per Lennartsson bakom Order By Fax.
- Både min och Björns häst gick över i passgång och galopperade. Order By Fax har tidigare haft sin akilleshäst just i starten och idag gick det inte. Han kändes annars jättefin både innan och


Skickat stora V75-systemet till ICA


Max Flukt och tränaren Kent Knutsson har precis landat utanför finska Kouvola. Foto: Petri Johansson.


Världsartisten Jag de Bellouet har precis klivit av planet tillsammans med tränaren Christophe Gallier. Foto: Petri Johansson.

Max Flukt har landat i Finland
Dags för supermötet med "Kannibalen"
KOUVOLA

Giganternas kamp kan börja.
På fredagen landade Max Flukt, Jag de Bellouet och Conny Nobell utanför finska Kouvola.
Tusentals människor hade vallfärdat till militärflygplatsen för att ta emot världsstjärnorna.
- Jag ryser i hela kroppen. Det här är ett äventyr som känns enormt spännande, sa Kent Knutsson.


Strax innan klockan 18.00 klev Max Flukt ut på finsk mark för första gången. I militärflygplanet fanns även de franska hästarna Jag de Bellouet och Kito du Vivier med. De hade mellanlandat i Jönköping för att plocka upp Conny Nobell, Max Flukt och dennes stallkamrat Bat Boy. Stjärnorna visades sedan upp under pompa och ståt inför den stora publiken.
- Resan har gått jättebra. Den tog bara en timme och 45 minuter ifrån Jönköping. Det är mindre än vad det tar för oss att åka till Kalmar, sa Kent Knutsson och log.
- Det har varit skonsamt för hästarna. Ventilationen har varit bra och ljudnivån var inte så hög. Det flöt på bra hela vägen och flygningen gick lugnt och fint tillväga.
Kymi Grand Prix, med 85.000 euro till vinnaren, har fått till matchen alla travälskare drömt om. På Kouvola-banan, cirka tio mil ifrån den ryska gränsen, ska Sveriges "nye Legolas" ta sig an den väldige elitloppsvinnaren.
Efter Max Flukts fantastiska kvallopp på 13,3 sa du att det var synd att inte Jag de Bellouet var med. Nu är det dags och hur känner du inför det, Kent Knutsson?
- Vi ska göra allt som står i vår makt för att slå honom. Tyvärr fick vi bakspår samtidigt som "Jaggen" har ett bättre läge. Dessutom skulle nog distansen ha varit lite längre för att vara till vår fördel.
- Men Max Flukt har känts så fantastiskt bra i jobben efter Harper Hanovers att vi inte har gett upp på förhand. Jag vet vilken undantagshäst jag har och som det känns är han i minst lika bra form som tidigare. Men samtidigt är det som sagt en del faktorer som talar emot. Jag är även lite orolig för att hans första övernattning kan ställa till det.
Du har valt att sätta upp Jorma Kontio som kusk för första gången. Vad säger du till honom innan loppet?
- Det är svårt att lägga upp någon taktik på förhand. Vi får ju se vem som tar ledningen och vad det blir för tempo i loppet. Jag litar på Jorma i det hänseendet. Men jag hoppas att det inte körs så att de skänker bort loppet till Jag de Bellouet, utan att alla är med och tävlar.

Gallier tror på ny seger
När "Le Cannibale" visades upp inför folkmassan gick det ett sorl genom publiken. Den mäktige fransmannen glänste sin vana trogen och såg oerhört pampig ut. Vid sin sida hade han tränaren Christophe Gallier som är full av tillförsikt inför loppet.
- Resan har gått bra och Jag de Bellouet har bara känts fin efter Elitloppet. Anledningen till att vi startar i Finland är att jag är avstängd och inte får köra i det tilltänkta storloppet i Frankrike. Men eftersom Kymi Grand Prix är ett Grupp 1-lopp har jag fått dispens för att köra här, sa Christophe Gallier.
- Jag tycker att motståndet ser överkomligt ut och Jag de Bellouet ska ha en bra chans att vinna loppet. Jag körde även lopp här för tre år sedan och tyckte inte att de snäva kurvorna var några problem.

Klockan 15.30 finsk tid smäller det alltså på lördagen. Då får vi se om "David" kan besegra "Goliat", eller om "Kannibalen" käkar upp sina konkurrenter ännu en gång.
Ifrån innerspåret startar ett annat svenskhopp. Det är elitloppstrean Conny Nobell som körs av sin delägare Björn Goop.
- Han har känts otroligt fin efter Elitloppet och resan var inga problem, sa skötaren Stellan Lundqvist när han promenerade runt med sin adept på flygplatsen.

Michael Carlsson

 

 

Fredag  16 juni +9,2 Sol

Skickat "lilla" V75-systemet till ICA

 

Torsdag  15 juni +11,2 Sol

Victory Tilly är på besök hos veterinär Jonas Tornell i Ängelholm. Men någon större fara med världsstjärnan är det inte. - Både gaffelbandet och kotsenskidan ser bra ut. Däremot är han behandlad i ett bakknä, säger Stig H Johansson. Foto: Lars Jakobsson.

Ingen fara med Victory Tilly
STOCKHOLM

Victory Tilly är på besök hos veterinär Jonas Tornell i Ängelholm.
Men någon större fara med världsstjärnan är det inte.
- Både gaffelbandet och kotsenskidan ser bra ut. Däremot är han behandlad i ett bakknä, säger Stig H Johansson.


I lördags vann Victory Tilly Jämtlands Stora Pris för fjärde gången. Det var för övrigt elvaåringens andra storloppsseger i år, då han tidigare vunnit Forus Open.
Men en lång och framgångsrik karriär har satt sina spår hos detta unikum. Den 37-faldige miljonären var lite sliten efter loppet i lördags, och för säkerhets skull valde Stig H att kolla upp honom. Victory Tilly transporterades ner till Jonas Tornell i Ängelholm. En erkänt skicklig veterinär som tidigare har behandlat Victory Tilly med stor framgång.
- Han är fortfarande kvar där och stannar till i mitten av nästa vecka. Tornell sa att det inte var någon fara med varken gaffelbandet eller den gamla skadan i kotsenskidan. Däremot är han behandlad i ett bakknä, berättar Stig H Johansson.
- Det blir återbesök nästa vecka och därför får hästen vara kvar. Men det verkar alltså inte vara några större saker.
När får vi se honom på banan igen?
- Det är svårt att säga, men en månad tar det nog innan han är tillbaka igen.

Michael CarlssonVästerbo Miguel drabbas av bråket mellan delägarna. Här springer han med Roger Malmqvist i sulkyn. Foto: Thomas Blomqvist

Ägarbråk stoppar topphäst
STOCKHOLM

Den fyraårige topphingsten Västerbo Miguel får inte starta på Solvalla på onsdag.
Allt på grund av ett bråk mellan delägaren Roger Malmqvist och de andra delägarna, bland annat tränaren Roger Walmann.


- Vår personliga relation fungerar inte och jag vill inte ha en häst hos Roger Walmann. Därför har jag bett om att få sälja min del men de hade inte råd med det jag ville ha. Därför ville jag att vi skulle sälja hela hästen men det ville de inte heller. Då kontrade de med att de skulle avsätta mig som kusk. Därför gick jag upp till STC och bad om att hästen ska få startförbud, säger Roger Malmqvist.
Roger Walmann själv tycker inte att det är något problem mellan honom och Roger Malmqvist.
- Jag har inga problem alls med Roger Malmqvist. Jag bråkar inte med någon så jag vill inte kommentera det här, säger Roger Walmann.

Kriteriefemma ifjol
Det var tänkt att Västerbo Miguel skulle starta i Solvallaserien på onsdag. Men nu stoppas han alltså. Västerbo Miguel är en av landets bästa fyraåringar och ifjol kom han femma i Kriteriet, det största travloppet för treåriga hästar i Sverige. Framtiden får utvisa om, eller när, startförbudet upphävs och om han får chansen att starta i några årgångslopp i år.

Anders ForsbergHan brände med storfavoriten Zoccer Wadd. Men satte ändå dit kvällens mest imponerande vinnare i Stanley Bar. - Båda hästarna var mycket bra. Kul att Stanley Bar fick en seger efter flera fina lopp på slutet, sa Svanstedt. Foto: Lars Jakobsson.

Stanley Bar imponerade mest
STOCKHOLM

Han brände med storfavoriten Zoccer Wadd.
Men satte ändå dit kvällens mest imponerande vinnare i Stanley Bar.
- Båda hästarna var mycket bra. Kul att Stanley Bar fick en seger efter flera fina lopp på slutet, sa Svanstedt.


Stanley Bar drämde till med 1.12,6 i V64-avslutningen. Trots en stenhård öppning i 1.10-tempo var Svanstedts häst obeveklig. Han susade direkt till ledningen och fick en hetsig Spot på utsidan som såg till att tempot hölls uppe. Över upploppet försökte både Hey Joe och Star Running att utmana. Båda hade fått perfekta resor men ingen av dem kunde ta sig förbi. Stanley Bar var helt enkelt bara bäst och gjorde ett kanonlopp.
- Han vann säkert och var lika fin som förra gången, sa Åke Svanstedt och syftade på loppet under elitloppshelgen då Stanley Bar var tapper tvåa bakom Nouveau Riche.

Sävaflickan fick bestämma
Däremot förlorade Svanstedt V64-inledningen med Zoccer Wadd. Det var Sävaflickan och Sören Eriksson som satte storfavoriten på plats. Det nioåriga stoet är i kanonform och har härdats av tuffa lopp i Frankrike under vintern. Nu tog hon enkelt hand om ledningen ifrån innerspåret i en lugn öppning. Efter 700 meter kom Zoccer Wadd upp snett på utsidan men hon blev aldrig riktigt närgången. Sävaflickan tilläts bestämma till 1.16,5 första varvet och drog undan för fullt runt sista sväng. Zoccer Wadd fick aldrig tag i henne och Sävaflickan höll undan till seger med en halv längd.
- Hon har blivit snabb från början och jag hade förhoppningar om ledningen. Åke satte sig nöjd på utsidan och det blev inget tempo i loppet. Min häst kändes bra hela vägen och det var aldrig några problem, sa Sören Eriksson.

"Lika stark som Zoccer Wadd"
Åke Svanstedt var trots förlusten nöjd med sin häst.
- Jag tycker att Zoccer Wadd gjorde ett bra lopp. Hon kändes förbättrad idag gentemot senast trots att hon inte vann. Det går inte trycka sönder en häst som Sävaflickan. Hon är lika stark som Zoccer Wadd och hade jag försökt det hade vi inte ens varit tvåa, sa Åke Svanstedt.

Green Chili snuvade Rado
En storfavorit som också föll var Rado. Björn Goop valde att backa ner i rygg på ledaren när han inte fick spets. Täten togs istället av Green Chili, och Erik Adielsson bevakade sedan så att Goop inte fick chansen i tid. Green Chili såg mycket fin ut när hon passerade mållinjen med sträckta linor före Rado.
- Vi fick bestämma andra femhundringen och vann väldigt lätt, sa Adielsson.
Björn Goop däremot sa följande om sitt taktikval med favoriten:
- Green Chili är en bra häst och vi hade aldrig slagit henne från utsidan. Därför chansade jag och gick ner i rygg.

Travel Ås imponerade
Travel Ås och Fredrik B Larsson vann uttagningsloppet till Sverigeloppet. Han besegrade favoriten Celebrity Photo hur enkelt som helst. Travel Ås följde med perfekt i rygg på Celebrity Photo när denne attackerade 600 meter kvar. Och väl in på upploppet bara blåste Travel Ås förbi när han fick anfallssignalen.
- En jäkla bra häst som inte ligger på någonting i loppen utan bara väntar på signalen att få springa. Han kan verkligen flytta på sig över ett upplopp och duger bra i sin klass. Får vi ett bra spår i finalen segerstrider han även där, sa Fredrik B Larsson.

Persos Yankee heroisk efter galopp
Här gjorde Persos Yankee ett topplopp efter sin startgalopp. Erik Svensson körde 1.13,5 i 1900 meter och Persos Yankee gjorde ett strålande lopp.
Övriga vinnare på V64 var Haark (Claes Svensson) och Credit Player (Elin Gustavsson). Sex rätt gav 58.232 kronor.

Michael Carlsson

 

Onsdag  14 juni +16,0 Mulet

Hedersgumman Sävaflickan laddas för ledningen i V64-1.
Foto: Lars Jakobsson.

"Hon öppnar under 1.10"
STOCKHOLM

Hon har visat toppform på slutet och har dragit ett perfekt innerspår.
Är Sävaflickan lösningen i V64-1?
- Hon öppnar under 1.10 om det behövs och garderar man Zoccer Wadd ska Sävaflickan streckas, säger Urban G Eriksson.


Efter fyra månader i Frankrike, där hon bland annat slutade tvåa i Prix du Luxembourg före hästar som Giant Superman och Order by Fax, har nu Sävaflickan hunnit göra fyra starter på svensk mark.
- Hon har gått väldigt bra på slutet och skötte sig bra i Frankrike också. Trots att hon hunnit bli nio år visar hon inga ålderskrämpor alls. Tvärtom är hon oförskämt pigg och hon ser jättefin ut i benen, säger Urban.
Från innerspåret ligger vägen mot ledningen öppen på onsdag.
- Läget är bra för startsnabb är hon ju. Hon öppnar under 1.10 om det behövs så naturligtvis tror jag på ledningen. Nu blir det också barfota runt om och då blir hon ännu rappare den första biten. Zoccer Wadd kanske är för bra men min håller fin form och ska streckas om man garderar loppet.

Franska framgångar
De två senaste åren har Sävaflickan tillbringat mycket tid i Frankrike, där hon verkar trivas alldeles utmärkt. 18 starter har inbringat 945 172 kronor.
- Hon har varit ute mot tuffa hästar där nere och gjort klart bra ifrån sig. Det är möjligt att vi åker ner igen men det beror på hur hon går. Dessutom finns det fina lopp hemma i Sverige i höst.

Fyra hästar i stallet
Urban Eriksson, som till vardags arbetar som arbetsledare i byggbranschen, tränar fyra hästar på amatörbasis. Beträffande Boissy Saint Leger, en tvåårig helsyster till Think Yatzee, låter han smått lyrisk.
- Det är en riktigt fin tvååring. Det kanske inte blir någon start i år men hon springer redan under 1.25 och det kan bli riktigt roligt framöver.
Övriga hästar i stallet är sjuåriga Gimick Ås och femåriga Twigs New Edition.

Ola Johansson

 

 

Tisdag  13 juni +13,8 Sol
Adielsson förbi Svanstedt

STOCKHOLM

Erik Adielssons framgångar fortsätter och nu har han både tagit sig förbi och ryckt ifrån Åke Svanstedt i kampen om andraplatsen. Leder gör så klart Björn Goop i suverän stil. Men som Björn själv konstaterade i söndags på Charlottenlund, "Jag förlorar också flest lopp i Sverige."

1) Björn Goop Åby 218 133 111
2) Erik Adielsson Jägersro 110 82 73
3) Åke Svanstedt Axevalla 103 93 58
4) Ulf Ohlsson Bergsåker 98 84 72
5) Örjan Kihlström Solvalla 80 73 65
6) Thomas Uhrberg Jägersro 75 56 49
7) Jorma Kontio Solvalla 74 59 64
8) Lutfi Kolgjini Jägersro 53 28 16
9) Daniel Olsson Romme 51 47 38
10) Jörgen Sjunnesson Jägersro 50 51 59
11) Sören Eriksson Gävle 46 34 29
12) Jan-Olov Persson Hagmyren 45 19 15
13) Stefan Söderkvist Åby 43 35 39
14) Robert Bergh Bergsåker 42 27 16
15) Ove A Lindqvist Umeå 38 45 33

 

Måndag  12 juni +12,8 Sol
I kväll V65 på Arvika Vi fanns på plats

Turbo Sund Dagens Häst - Leif Witasp Dagens Kusk

Turbo Sund satte nytt banrekord 1.12,1
 

Nytt banrekord av Turbo Sund
STOCKHOLM

Turbo Sund hade lekstuga när han vann Arvikas Jubileumslopp på nya banrekordet 1.12,1.
- Nu känns han som han ska, sa Leif Witasp.


Femåringen från Rättvik var storfavorit på förhand och han infriade också förväntningarna genom att ta en överlägsen seger. Över 1 700 meter på Arvikas 800-metersbana kom konkurrenterna aldrig i närheten av Turbo Sund och segern blev mycket enkel. Nu väntar större uppgifter för Witasps topptravare.
- Nästa start blir i Midsommarloppet hemma i Rättvik och senare i sommar kan det bli aktuellt att prova i de större loppen.

Tre segrar till stallet
Leif Witasp nöjde sig inte med att vinna med Turbo Sund utan tog totalt tre tränarsegrar under kvällen. Utanför V65-spelet tog Leif själv en seger med Big River Classic och i Wången Cup rattade Leifs dotter Katrin K Frick Defi Trizz till seger. Som bonus satte Leif också dit den Kent Åke Knutson-tränade 35-oddsaren Top To Toe i V65-avslutningen.

Ola JohanssonTar Prince Juliano tredje raka i kväll ?
Tyvärr galopp i första sväng !

Söndag  11 juni +13,8 Sol


Nu är det sommar och Lass Twist trivs med livet i hagen

Lördag  10 juni +15,8 Sol

Victory Tilly vinner Jämtlands Stora pris för fjärde gången.
Foto: Claes Kärrstrand.

 

Victory Tilly - kung av Jämtland
ÖSTERSUND

Fyra gånger har Victory Tilly ställt upp i Jämtlands Stora Pris.
Fyra gånger har han gått segrande ur striden.
- Den här hästen går utanpå allt annat, sa en nöjd Stig H Johansson efter loppet.


Det blev rejäl körning från start och ett tag såg det ut som att Olle Goop och Smashing Victory skulle snuva favoriten på ledningen.
- Björn Goops häst kom ner på oss så det var lite kritiskt de första stegen men efter det var det inga problem, sa segerkusken Erik Adielsson.
- Ledningen var inte heller något måste. "Victor" hade kunnat vinna från dödens också.
Över upploppet kom Galaxy Chip OM farandes mitt i banan men även om det hårdnade till den sista biten var Victory Tillys seger aldrig i fara.

Järvsöfaks hittar till vinnarcirkeln
Järvsöfaks infriade favoritskapet och tog sin vana trogen hem Sven O.Perssons Minne.
- Det känns fantastiskt roligt att vinna för sjätte året i rad, sa Jan-Olov Persson.
Trots en resa utvändigt om ledaren tog det mäktiga kallblodet på sedvanligt vis en överlägsen seger.
- Bosse Eklöf ville sätta färg på loppet och körde hårt med Nordgubben för att få "Faksen" på utsidan. Men Järvsöfaks har tagit sina flesta segrar utifrån så det var inget som oroade.
Ut på sista bortre långsidan satte Järvsöfaks hård press på ledande Nordgubben och kort senare satt han i ledningen.
- Järvsöfaks är van att gå 800 meter från mål så där tog han själv tag i grejerna och satte upp ett högre tempo än vad jag egentligen ville. Sedan stannade han av lite sista biten men det berodde nog på att han visste att han skulle till vinnarcirkeln och tyckte att det var onödigt att springa förbi den för att sedan vända tillbaka.

Tequilaracing Rose hade lekstuga
De flesta var inne på att Crowns Diamond eller Loke Patrol skulle ta hand om ledningen i V75-1. Erik Adielsson och Tequilaracing Rose hade dock andra planer och bombade till ledningen.
- Han har visat tidigare att han är snabb från start. Nu hade vi ett par startsnabba hästar innanför oss men efter 50-75 meter kände jag att det var lugnt, sa Erik Adielsson.
Väl i spets var segern aldrig hotad och det fanns till synes mycket kvar i linorna.
- Jag hade kunnat rycka undan och vinna ändå men då jag hade Björn Goop och Crowns Diamond i rygg tyckte jag att det var onödigt att ta någon chans.

37 miljoner i jackpot nästa lördag
Skrällarna uteblev och spelmässigt var omgången en ganska tråkig historia. Utdelningen stannade på blygsamma 1041 kronor för sju rätt och 11 kronor för sex rätt. Femrättspotten går vidare vilket betyder att det är 37 miljoner kronor i jackpot när Boden arrangerar V75 nästa lördag.

Ola Johansson
**********************************************

V75-tävlingarna fick ett tragiskt slut då Marvelous Bråten gick bort efter målgången i V75-7. Foto: Claes Kärrstrand.

Marvelous Bråten dog på banan
ÖSTERSUND

Tyvärr inträffade ett dödsfall under V75-tävlingarna i Östersund.
I V75-7 galopperade Marvelous Bråten och kom i mål som diskad.
Efter målgång började han vingla och föll sedan död ner.


- Ett par, trehundra meter efter mål kändes det som att han tappade bakbenen. Han började ragla och det kändes ungefär som om han tappat luften och var på väg att svimma. Jag hoppade ur sulkyn och Marvelous Bråten föll ihop. Sannolikt var han borta redan då. Det var en fin häst och det här var verkligen tråkigt, säger kusken Ulf Ohlsson.

Ola Johansson

 

 


Skickat "stora" V75-systemet till ICA

Fredag  9 juni +11,8 mulet
I kväll  trav - Hagfors - Vi var på platsPetra Edqvist inledde i montéloppet med  - Mystic Intermezzo


Hemmaseger - Johanna Blomberg sponsorlopp Jikas Pluto

Lopp 2. V5-1. Kabbo Laday - Mikael J Andersson "dödens på Jävero Zoom och avgjorde säkert in mot mål"

Lopp 3. V5-2. Spend Best - Leif Ericson "Bra spurt från kön"

Parcas Supreme - Petra Edqvist  lång fram till ledande Try To Copy in på upploppet....Se pil


Lopp 4. V5-3. Parcas Supreme - Petra Edqvist "Rejäl spurt till lätt seger"


Ponnyloppet - Muztang - Kajs-Karlsson-Jonsson

Lopp 5. V5-4. Hilton Stjerna - Dagfinn Aarum "Ledning hela vägen"


Lopp 6. V5-5. Onassis Kemp - Erik Berglöf - "Ledning hela vägen"
Vi var där.......

Henrik Kulblik "Dyra boxplatser i Sverige då selar vi i bilen"

Paret Guttman såg ut att trivas

Jeanette - Magnus och Conny äter och ser ut att må bra i det fina fredagsvädret

Ida Eriksson från Malung med Lykkeli

Skickat "lilla" V75-systemet ICA-Maxis-Kristinehamn

Torsdag  8 juni +7,8 sol

Björn Goop och Royal Winner smilar ikapp. Foto: Lars Jakobsson
 

Jocose lekte mot fint motstånd
STOCKHOLM

Örjan Kihlström och Jocose formligen dansade undan från spets mot så tuffa motståndare som First Tilly och Cromwell.
- Han tillhör absolut de allra bästa i sin årskull, sa Örjan Kihlström efter loppet.


I den femte avdelningen av V64 sprintade förra årets kriterietrea Jocose direkt till ledningen. Öppningen blev riktigt snabb men han fick lugna ned tempot till 15,6 första varvet. Trots att formstarke First Tilly kom snabbt i sista sväng och Cromwell hotade i ryggen hade Jocose inga problem att hålla undan och vinna på den fina tiden 1.13,8.
- Jag var lite orolig för Cromwell när han kröp ned i min rygg i sista sväng men min kändes så pigg så jag behövde egentligen inte oroa mig. Han gör bra lopp varje gång och jag kan inte klaga på någonting. Det är helt enkelt en jättefin häst, sa Örjan efter segern.

Redén diskades
Örjan vann även avdelningen före med Matrix Reloaded som efter två galoppmisslyckanden återupptog segrandet. Men det var inte utan dramatik. Ekipaget var bara tvåa i mål, bakom Di Caprio Tuna. Men Di Caprio Tuna och kusken Daniel Redén tvingades flytta lite grann på Matrix Reloaded för att få fritt spår på upploppet. Det upptäckte måldomaren och diskade målettan Di Caprio Tuna. Segern gick därför istället till Matrix Reloaded och Örjan Kihlström som var tvåa i mål.
- Jag hade på känn att han skulle diskas. Daniel Redén puffade lite på oss och skaffade sig fritt spår. Det var inte så fult gjort men det var en solklar diskning, menade Örjan.

Hårdkörning bäddade för Björn
I sista avdelningen av V64 var det stafettkörning om ledningen. Pampino och Fighting Ås körde hårt om ledningen och öppnade första halvvarvet på 11,2 trots att loppet mätte drygt två och ett halvt varv. Efter drygt ett varv kom nästa körning när Lugdunum speedade ordentligt för att nå spets. Längre bak i kön satt Björn Goop och gottade sig åt fortkörningen och när han vred ut sin Royal Winner i tredjespår 700 meter kvar var det inget snack om vart segern skulle hamna. Precis som vid V75-segern senast klev han bara förbi allt trots att Pampino fick luckan in på upploppet och spurtade starkt.
- Royal Winner var lika bra som vid förra segern. Det är en jättefin häst och han går rejält varje gång. Även om Pampino slank ut där så var det egentligen ingen fara, tyckte Björn Goop.

Johnny B i toppform
V64 handlade precis som vanligt mycket om välkända namn som Goop, Svanstedt och Kihlström. Men den första avdelningen gick till Johnny B Karlsson som med en vaken styrning måttade in amatörtränade Garantido till seger. Det var en glad Johnny B Karlsson som tittade in i vinnarcirkeln efter loppet, och han har visat fin kuskform en längre tid nu. Under elitloppshelgen vann han lopp både fredag, lördag och söndag. Dessutom fick han i söndags besked om att han tillsammans med Johan Untersteiner blivit årets Stig H Johansson-stipendiater. Det går bra för Johnny B just nu. Det blev en förhållandevis lätt jackpotomgång och sex rätt gav dryga 10 000 kronor.

Anders Forsberg

 *****************************************************Travets egen drömuppställning. Foto: Thomas Blomqvist

 

Travets eget fotbollslag
STOCKHOLM

Lagom till fotbolls-VM ställde tio svenska travtränare, med Björn Goop och Erik Adielsson
i spetsen, upp på ett lagfoto.
- Vi behöver inte elva spelare, vi är så bra ändå, sa Jörgen Sjunnesson under fotograferingen.


Många travtränare är fotbollsintresserade och många kände sig kallade när det var dags för travets eget VM-lag. Det var fler än en som ska till Tyskland och titta på Sverige på plats.
- Jag ska ned till Berlin och titta när Sverige möter Paraguay. Jag räknar med att de vinner den och resten av matcherna, Sverige blir världsmästare, sa Erik Adielsson lurigt.

Flera kuskar till Tyskland
Även Björn Goop och Jörgen Sjunnesson ska antagligen ned till Berlin för att se Sverige möta Paraguay den femtonde juni. Med andra ord kan det bli tomt på travprofiler när Åby har sina tävlingar den kvällen. Björn Goop är dock inte lika optimistisk som Adielsson om Sveriges chanser.
- Det är klart att hoppet är det sista som överger en. Så chansen på en medalj finns ju alltid. Men det är ju väldigt svårt. Det är så många bra lag, sa Björn Goop som tror att Brasilien tar hand om guldmedaljerna för sjätte gången i historien.

- Ronaldinho är otrolig
Även Jörgen Sjunnesson hoppas på att Sverige går långt men han ser också fram emot att se Brasilien och framförallt en spelare.
- Ronaldinho är ju helt otrolig. Jag har sett honom ganska mycket nu under vintern och han har gjort det så bra. Det ska bli jättekul att se honom faktiskt, sa Sjunnesson.
I samband med lagfotograferingen spelade Goop och Adielsson in en ny reklamfilm där de kickade boll med varandra. Utan att avslöja för mycket har de nog valt rätt idrottskarriär.

Anders Forsberg

 

 

Onsdag  7 juni +6,8 sol

First Tilly med Åke Svanstedt
Foto: Urban Kihlman

First Tilly utan skor
STOCKHOLM

Senast vann First Tilly trots en startgalopp.
Då gick han barfota, det gör han även på V64 på Solvalla.


Han förlorade 60 meter i starten senast men hade ändå inga problem att ta sig förbi favoriten Kasparaitis. Åke Svanstedt körde First Tilly (V64-5) för första gången och var väldigt positiv efter loppet. Och tränaren Per Engblom låter "Svanen" köra även den här gången.
- Senast gick det ju väldigt bra och de vann ju. Så man kan väl säga att man ändrar inte ett vinnande team, säger Engblom.

-Takter lärde mig allt
Per Engblom har jobbat som tränare sedan årsskiftet då han tog över som tränare för Stall Tillys hästar efter Torbjörn Jansson. 26 år och privattränare hos ett av Sveriges mest anrika travstall. Det finns en del som haft en sämre start på tränarkarriären. Per har trots sin låga ålder hunnit med att jobba fem år i USA hos Jimmy Takter och ett år som försteman hos Stall Tilly innan han tog över ansvaret.
- Hos Jimmy lärde jag mig otroligt mycket. Han har lärt mig allt jag kan. Framförallt unghästträning har han lärt mig mycket om och det är det som jag är intresserad av, säger Per.
- Att ta över som tränare hos Stall Tilly är självklart väldigt inspirerande. Men det är ju också så att det är en press att jag ska vara framgångsrik, det är ju ett stall som alltid har haft stora framgångar.

Unghästar är parollen
Stall Tilly har genom åren fött upp mängder av framgångsrika hästar. Lucky, Roberto, Super och framförallt Victory är några av de hästar med efternamnet Tilly som har varit enormt framgångsrika. Just nu är det bara två-, tre- och fyraåringar som finns i stallet.
- Tvååringarna ser väldigt bra ut tycker jag och alla har gått premielopp. Tidigast av dem är nog Hellas Tilly som ser väldigt fin ut och kommer att starta snart, säger Engblom.
First Tilly var också väldigt tidig och startade fyra gånger som tvååring och vann samtliga lopp. Ifjol som treåring lyckades han inte lika bra och vann "bara" två av de 13 starter han gjorde. Men han var med i toppen hela tiden och var med i Kriteriet, men där galopperade han bort sig. I senaste starten på Åmål gjorde han en stark upphämtning efter startgaloppen och det var första gången han tävlade barfota.

Barfota igen
- Nu på Solvalla blir det barfota igen, det gjorde honom klart bättre senast. Formen blir bättre och bättre och det är skönt att han har fått ett startspår långt in bakom vingen. Tidigare har det varit så att han har haft en tendens att hetsa upp sig om han startat långt ut, men nu ska det nog gå bra.
- Nu möter han ju bra hästar. Jocosse var väldigt bra senast och både Berghs och Johanssons hästar är ju bra. Men min häst var riktigt duktig senast så jag tror på en bra chans, avslutar Engblom.

Anders Forsberg

 

 

Tisdag  6 juni +11,8 sol

 

Nya framgångar för Stig-Erik i Tyskland
STOCKHOLM

För ett par veckor sedan vann de ett större lopp i Hamburg med Daily Mail.
På måndagskvällen blev det en ny fullträff i Tyskland för firma "Stig-Erik".
Ornellaia vann både försök och final i tyska Breeders Crown för äldre ston, och tjänade 42.000 euro.


Erik Adielsson hade rest ner till Berlin och körde det femåriga stoet till seger. Hon svarade för två bra insatser och vann knappt i både försök- och final.
I försöket hade Ornellaia spår ett och tog ledningen, men Erik valde att släppa och hon fick sedermera rygg på ledaren. Efter en sen lucka störtdök Ornellaia den sista biten och vann med ett huvud.
I finalen hade ekipaget innerspår och tog direkt hand om täten. Men 1200 meter kvar valde Adielsson att släppa till Heinz Wewerings häst som kom med ett snabbt avancemang. Den senare ryckte undan 200 meter kvar men galopperade 150 kvar. Samtidigt kom det loss en häst invändigt och det blev hård strid in mot mål. Den Stig H-tränade hästen lyckades dock bärga segern precis på mållinjen, med cirka ett halvt huvud. Snacka om att ha marginalerna på sin sida i både försöket och finalen.
Förstapriset i försöket var 4.000 euro och i finalen var det 38.000 euro.

Michael Carlsson
*****************************************

Victory Tilly jagar sin fjärde seger i Jämtlands Stora Pris.
Foto: Lars Jakobsson.

Victory Tilly i sitt favoritlopp
STOCKHOLM

I Elitloppet förstördes hans chanser av spårlottningen och av en fransk kannibal.
På lördag är Victory Tilly ute efter revansch - från ett drömläge i loppet han aldrig har förlorat.
- Jag hade hellre haft innerspår i Elitloppet. Samtidigt är det så klart väldigt tacksamt med spår ett nu, säger Stig H Johansson.


Tre gånger tidigare har Victory Tilly startat i Jämtlands Stora Pris. År 2000 hette värste konkurrenten The Bad Boy. Då vann Victory Tilly med tre längder. År 2002 var det Com Hector som sågs som det största hotet mot Stig H:s stjärna. Då vann Victory Tilly med en halv längd. År 2004 kom Hilda Zonett och Giant Superman fulla av självförtroende. Resultatet - seger för Victory Tilly. Så klart. Vartannat år dyker han alltså upp i Östersund, Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna. Varje gång han har varit där har han åkt hem igen med förstapriset på 500 000 kronor. På lördag talar det mesta för att Victory Tilly vinner Jämtlands Stora Pris för fjärde gången.
- Han har gjort bra lopp varje gång där uppe, samtidigt som han kan kanske inte har mött de allra bästa, säger tränaren Stig H Johansson, som har kört hästen vid de tre tidigare segrarna.

Franskt fuffens
Numera är det som bekant Erik Adielsson som sitter bakom Victory Tilly. Det var också han som körde hästen i Elitloppet för drygt en vecka sedan när Christophe Gallier trängde sig ut med Jag de Bellouet och kraftigt störde Victory Tilly. En incident som med stor sannolikhet kostade Victory Tilly en plats i finalen.
Kan du känna lättnad över att elvaårige Victory Tilly slapp två stenhårda heat på samma dag?
- Ja. Det kan jag göra om det hade varit så att han hade fått spår sju eller åtta i finalen. Då var det lika bra att slippa. Men nu blev ju loppet kört konstigt och man vet inte vad som hade hänt om Victory Tilly varit med i finalen. Självklart var vi med i Elitloppet med målsättningen att gå till final, säger Stig H.
Hur har Victory Tilly tagit elitloppsstarten?
- Han har bara gått ett lätt jobb efteråt och då kändes han helt okej. Annars är han precis som vanligt, pigg och glad och ser fräsch ut.

Valde bort Köpenhamn
Medan Victory Tilly slåss mot Triton Sund i Norrland, kämpar Stig H Johanssons andra elitloppshäst, Citation, mot Mara Bourbon i Copenhagen Cup.
Varför valde du Jämtlands Stora Pris för Victory Tilly?
- Jag vill inte matcha Citation och Victory Tilly mot varandra och nu kunde jag ha dem på varsitt ställe. Det finns ingen speciell anledning till att det var just Victory Tilly som får åka Östersund.
Stig H skickar förutom Victory Tilly upp ytterligare sex hästar till helgens V75-omgång. En av dem är femåriga Nouveau Riche, som kommer från en imponerande seger under elitloppshelgen då hon besegrade Stanley Bar.
- Hon var väldigt bra då och har bara gått lugnt efter det. Allt ser normalt ut och hon kan vara med där framme trots ett dåligt utgångsläge, säger Stig H.
Vad tror du om Tequilaracing Rose i V75-1?
- Han fick aldrig chansen senast men hade tränat bra inför det loppet och bör vara i samma fina författning nu. Han ska naturligtvis räknas på lördag.
Hur ser det ut för dina övriga V75-hästar?
- Improve Ås (V75-5) har strulat en del på slutet, onormalt mycket för att vara honom. Normalt är han inte särskilt osäker. Annars känns han väldigt fin för dagen. Normalt tar han inte en längd på Victory Tilly. Sedan får man se hur loppet utvecklar sig.
- Mellby Pin High och Nisse (V75-6) är det rätt okej med båda två. Men som jag ser det är Mellby Pin High handikappad av läget, spår fyra i volt, och Nisse är handikappad av läget, spår elva. Ingen av dem känns som någon het vinstchans.

Pär Andersson

 

 

Måndag  5 juni +7,8 sol
Idag trav på Årjäng Vi var på plats

Dagens kusk (dubbelseger) med en av dagens Hästar Eva Bulwark

Lopp 1 Lobelia R.B. - Rune Arvidsson

Lopp 2. Alive And Proud - Iwo Malmgren

Lopp 3. V5-1. Hoot Amor - Magnus Jakobsson

Lopp 4. V5-2. Eva Bulwark - Iwo Malmgren

Lopp 5. V5-3. Igor Safir - Rebecca Arnerlöf

Lopp 6. V5-4. Abadan As - Björn Goop

Lopp 7. V5-5. Grand Tigon - Erik Berglöf Den andra Dagens Häst

Lopp 8. Dele Tor - Jan Roar Mjölneröd

Lopp 9. Absolut Spender - Göran E Johansson
**************************************************************

Söndag  4 juni +11,8 sol
Idag trav på Arvika Vi var på plats

Rebecca Arnerlöf inledde på Arvika med I.R.Zing i Monté
Resultat/bilder finns på Arvikas sida
******************************************************


Klarblå himmel och en seger i gulddivisionen. Tom Horpestad var minst sagt nöjd med såväl Gazza Degato som sin dag i Örebro. Foto: Lars Jakobsson.

Solen gazzade på Horpestad
ÖREBRO

Distansen framkallade gamla goda minnen.
Gazza Degato kopierade sin derbyseger från 2004 och tog sitt livs första V75-seger - trots en stenhård öppning.
- Jag har aldrig någonsin kört Gazza så hårt från start, sa Tom Horpestad.


Startbilen försvann i ett moln av damm. Invändigt fanns Lutfi Kolgjini med blixtsnabbe Hövding Lavec, utvändigt pressade Tom Horpestad med favoriten Gazza Degato. Det gick fort, mycket fort.
- Både "Ludde" och jag körde allt som gick. Jag tvekade aldrig och till slut tvingade jag mig förbi. Annars hade det inte gått, det är inte lätt att vinna från utvändigt ledaren, sa Tom Horpestad.
I och med att distansen var 2 640 meter, lika långt som det var när Gazza Degato vann Derbyt för två år sedan, rörde sig oroliga tankar i Tom Horpestads huvud trots att han satt i ledningen. Rädslan fanns att öppningen hade kostat alltför mycket.
- Jag visste ju att Gazza skulle bli trött och var orolig att han inte skulle hålla ända in. Dessutom hade jag satt på helstängt huvudlag vilket innebar att han låg på en del. Hästen kanske trodde att det var sprinterdistans...

Spännande upploppsstrid
Nästa problem att lösa för Tom Horpestad uppstod i slutet av sista sväng, när utvändige General du Lupin tröttnade och Lutfi Kolgjini ivrigt letade lucka med Hövding Lavec.
- När "Ludde" väl hittade ut gällde det bara för mig att köra så fort som möjligt. Jag var inte säker på seger förrän jag passerade mållinjen, men är imponerad att min häst höll hela vägen. Vinner man gulddivisionen efter den öppningen tycker jag att det är ett bevis på toppform, sa Tom Horpestad.
Segertiden blev 1.14,2 och nu laddas Gazza Degato för sommarens stora mål, Årjängs Stora Sprinterlopp på hemmaplan.

Ledningen guld värd
V75-omgången blev såväl spets- som favoritbetonad. Fem hästar vann från ledningen och av dessa var det, förutom Gazza Degato, Beddinge Boy och Scarlets Aino som imponerade allra mest. Lennart Forsgren tvingades öppna i 1.09-fart med Beddinge Boy i V75-1, men höll ändå undan till seger sista biten.
- Tempot var uppskruvat hela vägen men det kändes ändå bra. Hästen kändes pigg och i sista kurvan tyckte jag att jag hade det klart före mig. Det är alltid roligt att vinna på V75, sa Lennart Forsgren.
Scarlets Aino kopierade ett par timmar senare Beddinge Boys insats. Hans-Owe Sundberg dundrade till ledningen och var sedan helt överlägsen på snabba 1.13,0.
- Hästen kändes fantastiskt fin och har verkligen hittat sig själv. Jag behövde inte hålla på med några extragrejer utan han vann med krafter kvar, sa segerkusken.
Övriga vinnare var Colombian Necktie, Sharp Concrete, Florence Broline, och Loudeac des Bordes, vilket innebar att utdelningen stannade på 657 kronor. På fem rätt blev det ingen utdelning vilket ger jackpot nästa vecka i Östersund.

Pär Andersson

 

Lördag  3 juni +8,8 sol

Besöksantalet ökar varje månad...Tack för att Ni gillar bloggen...
**************************************************************


Visbys Ronny Widerström blev överraskande rikschampion. Widerström vann två av de fyra avdelningarna han körde på Vaggeryd. Han prisades bland annat av STC:s Bo Hjertsson.
Foto: Peder Gustavsson

 

"Fisken" blev rikschampion
STOCKHOLM

Inför det sista loppet var Ronny Widerström tvungen att vinna för att bli rikschampion.
Då skrällvann "Fisken" till 34 gånger pengarna.
- Jag hade ingen aning om hur det låg till men det här var roligt, sa Gotlands bäste kusk.


"Årets rikschampion blir Jörgen Sjunnesson", ropade Leif "Loket" Olsson ut i högtalarna redan efter V65-5, när ett lopp återstod av kuskmatchen. Då hade han dels räknat fel, och dels räknat bort Ronny Widerström - alldeles för tidigt. Tillsammans med sjuårige Nimbus Newmen skrällde han nämligen till rejält i den sista avdelningen. Längst ut i banan flög "Fisken", han kallas så eftersom han simmar så dåligt, fram till en säker seger.
- Tommy (Zackrisson, tränaren) hade sagt åt mig att hästen var riktigt speedig om han fick sitta kvar till 250 meter från mål. Det visade ju sig att det stämde, sa Ronny Widerström, som är regerande kuskchampion på hemmabanan Skrubbs i Visby flera gånger de senaste åren.
Striden om rikschampiontiteln blev stenhård. Jörgen Sjunnesson stannade på samma poäng som Ronny Widerström, men hade bara en seger jämfört med Widerströms två. Den andra togs med True Dream i V65-2.
- Mycket tur och lite skicklighet, sa Ronny försiktigt efter att slutställningen blev klar.
Ingen spelare lyckades pricka in alla rätt på V65 vilket innebär jackpot nästa fredag.

 
Pär Andersson


Skickat stora V75-systemet till ICA-Maxis

Fredag  2 juni +6,8 sol
Idag trav på Åmål vi var på plats

Prince Juliano övertygade igen...se mer på Åmåls sida
**********************************************************************
Skickat "lilla" V75-systemet ICA-Maxis Kristinehamn


                                 Gazza Degato - Tom Horpestad
                                         Foto. Urban Kihlman

Upp till bevis för Gazza Degato
STOCKHOLM

Tränaren Tom Horpestad har tidigare siktat på de allra största loppen med 2004 års derbyvinnare Gazza Degato.
Ännu har inte sexåringen nått dit.
I år kan det vara dags.


- Det har varit mycket prat om när Gazza Degato ska ta klivet upp till den översta eliten och jag vill inte uttala mig om det längre utan överlåter till hästen att visa vad han duger till. Han får starta på i de lopp som passar och sen får vi se hur det artar sig, säger Tom Horpestad.
Senast slutade Gazza Degato fyra i finalen av Bjerke Cup efter att enkelt ha vunnit sitt försök.
- Han gick bra i Norge. Försöket vann han enkelt med tussarna kvar, men i finalen kom han bort. Jag tog det lugnt från start då jag bedömde det omöjligt att snuva Vamos på ledningen. När jag sen gav Gazza Degato anfallsorder gick det så fort att det var omöjligt att ta något.
Hur tog han de loppen?
- Vi kollade upp honom när vi kom hem och behandlade kotorna fram. Han har bara gått lätta intervaller efter det men verkar fräsch och fin.

Barfota runt om
På lördag startar Horpestads Alf Palema-hingst över 2 640 meter för sjunde gången i karriären. Hittills har det blivit fyra segrar på distansen - bland annat i Derbyt 2004. Är kanske lång distans hans bästa?
- Jag tycker inte att han har någon direkt favoritdistans. Han är allround och går bra över alla distanser.
Tankar inför lördagens start?
- Vi har ett bra startspår och jag måste prova från start. Jag hoppas på ledningen och han ska helt klart räknas med chans. Jag siktar på att köra honom barfota runt om den här gången.
Du startar även Global Glow i V75-7.
- Han har vunnit på V75 tidigare och jag hoppas att han ska duga även här. Det är bra hästar emot och från bakspåret är det väl tufft att hoppas på seger. Men han kanske kan klara en plats.

Ola Johansson

 

Torsdag  1 juni +9,6 halvklart

Cellio en V5-spik på Åmål fredag 2 juni ?

Kek's V3-spik på Åmål 2 juni
Tipsen uppdaterade på Åmålsidan Foto/text: Lennart Kihlman