VälkommenLennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring Lennart 0705-768542 när det gäller hästförsäkring.....eller du villa beställa bilder eller vinnartavla, jag har mervärden att erbjuda
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

Sänkt premie på föl - 20% lägre premie på ettåringar och tvååringar!

 Jag hjälper dig med

Rådgivning när du väljer

försäkringsskydd för din häst

 Ditt lokala proffs på hästförsäkringar
Lennart Kihlman 0705-768542 - 054-860966

lennart@kihlman.se

Alla som tecknar fölförsäkring får en fölgrimma !

Besök oss under Hästexpo 6-7 maj, Färjestad travbana !

*****************************************

Söndag 30 april +5,2 Mulet
På plats - Åmål

Många fina slutstrider i Åmål när en spelare tog dubbel V5:a...
Läs mer på Åmåls sida>>>>>>>

**********************************

Victory Tilly upphör aldrig att förvåna. I suverän stil vann han storloppet Forus Open för Erik Adielsson. Världsstjärnan såg lysande ut samtidigt som Steinlager galopperade.
Foto: Anders Kongsrud.

Victory Tilly lysande i Forus Open
STOCKHOLM

Victory Tilly upphör aldrig att förvåna.
I suverän stil vann han storloppet Forus Open för Erik Adielsson.
Världsstjärnan såg lysande ut samtidigt som Steinlager galopperade.
- Det är en unik häst. Han vann med krafter kvar och hade kunnat springa en 10-tid idag, sa Adielsson.


Det var mästarmöte i Forus Open utanför Stavanger med drygt 700.000 kronor i förstapris.
Victory Tilly - elitloppsvinnare år 2000 - mot Steinlager, som vann förra året.
Men den norske stjärnan galopperade kort efter start och tappade 50 meter. Samtidigt var det tuff körning i täten där ledande Brave Man tog emot Gazza Degato och Tom Horpestad. Mitt i första kurvan galopperade Gazza Degato och Victory Tilly fick sedan trava snett utvändigt om ledaren hela vägen. Första 500 metrarna kördes efter 1.08,5 och första varvet på 1.11,5.

"Kändes helt underbar"
Steinlager gjorde en mäktig upphämtning efter sin galopp och kom fram i tredje par invändigt. In i sista sväng tryckte Victory Tilly på ledande Brave Man som direkt såg slagen ut. Vid upploppets början satt Erik Adielsson mest och tittade sig omkring var han hade sina konkurrenter. När han bad Victory Tilly om en extra växel fick han direkt ett positivt svar. Den elvaårige valacken såg ut som i fornstora dagar och stack undan till en lätt seger. Vinnartiden blev 1.12,1 över distansen 1600 meter med bilstart.
- Hästen fick inget optimalt lopp utan jag fick ta upp honom ett par gånger och köra igen. Det gillar han normalt sett inte men idag var det inga problem. I utgången av sista kurvan tog jag upp lite för att inte släppa ut Steinlager. Jag väntade med att köra till 200 kvar och då avgjorde han på 50 meter. Den sista biten in mot mål var det cruise control, sa Erik Adielsson.
- Victory kändes helt underbar och har bara blivit bättre och bättre i årets starter. Det fanns krafter kvar i mål och hade han fått springa på innerspår tror jag att han gått en hög 1.10-tid eller en låg 1.11-tid.

Ny start inom 14 dagar
Tränaren Stig H Johansson var inte på plats utan såg loppet i ATG-live-sändningen hemma på sin dator. Han var också imponerad av Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna.
- Victory Tilly såg jättefin ut. De som var värst emot gjorde ju bort sig men vår häst gjorde en väldigt fin insats.
- Nu får han göra en start till inom 14 dagar men jag har inte bestämt var det blir ännu. Gör hästen ett bra lopp även där kan det bli Elitloppet, sa Stig H Johansson.

Lyckad dag för Adielsson
Enligt Erik Adielsson skulle den 37-faldige miljonären inte göra bort sig i ännu en elitloppsstart.
- Av 16 hästar så är han absolut en av de som platsar i Elitloppet, det är det inget snack om. Men Stig och ägarna får väl ta en diskussion om det.
- Jag tror dock att det hade betytt väldigt mycket för själva Elitloppet om Victory Tilly hade varit med. Stig och skötaren Malin Gustafsson har satt elvaåringen i ett mycket fint skick, sa Adielsson.
Jägersrokusken hade för övrigt en mycket lyckad dag i Stavanger. Han vann även ett större lopp med Forges L.B. vilket inbringade drygt 300.000 kronor i förstapris.

Steinlager för pigg i starten
Tvåa i mål i Forus Open blev Lill Adolf för Lutfi Kolgjini. Han fick ett perfekt lopp i andra par utvändigt och avslutade bra på tiden 1.12,3.
Trea blev Steinlager som svarade för en stark insats efter galoppen. Han kom loss in på upploppet och fullföljde bra på tiden 1.12,5. Men vid upploppets början tog sig Per Oleg Midtfjeld ut snävt och störde Alexia Ås och Örjan Kihlström.
- Steinlager var för pigg i början och blev alldeles för ivrig i starten. Det var anledningen till galoppen och han har gjort så förrut när han varit för hetsig. Han kändes annars fräsch och fin och gjorde ett jävla lopp efter galoppen, sa Per Oleg Midtfjeld.
- Jag skulle tippa på att han sprang mellan 10,5 - 11,0 i 1400 meter. I sista kurvan hade jag faktiskt lite segerfeeling men han blev trött över upploppet. Jag erkänner också att det var i snävaste laget när jag tog mig loss. Nu siktar vi in oss på Oslo Grand Prix om 14 dagar, fortsatte Midtfjeld.

Michael Carlsson

**************************************************


Trav - Åmål i dag med Spökmajoren - Marcus Hultman son V5-spik
Bilden: Spökmajoren vinner med Marcus  Hultman
Långfredag 2005 - FärjestadCitation och Erik Adielsson har lämnat konkurrenterna i Guldbjörken. Foto: Leif Norberg/ALN
 

Adielssons trippel gav dubbeljackpot
UMEÅ

Tre åttor.
Tre segrar.
Erik Adielssons V75-show på Umåker var enformig på papperet - men imponerande i verkligheten.
- Alla tre var bara bäst, sa Adielsson - som i och med favoritsegrarna såg till att en ensam vinnare kan få 57 miljoner i nästa veckas jackpotomgång.


Erik Adielsson tog huvudrollen i en av de mest favoritbetonade V75-omgångarna i historien.
118 kronor för sju rätt har bara underträffats två gånger. I maj och juni 1995 gav sju rätt 110 respektive 95 kronor.
Bäst av alla Adielssons vinnare var Citation i Guldbjörken. Femåringen som aldrig varit sämre än trea sedan han kom till Stig H Johansson i fjol hade lekstuga med konkurrenter som General du Lupin och Shogun Wind.
- Han är riktigt bra alltså. Det driver på som bara den när han rör sig, sa Erik Adielsson.
Åttondespåret från start såg ut som ett handikapp på förhand, men efter 200 meter satt Citation i ledningen och värsta konkurrenten Hot Tub hade galopperat bort sig.
Ändå valde Adielsson att hålla ett tufft tempo. 100 meter från mål var det ingen som orkade följa med längre och segern blev fullständigt överlägsen.
- Det såg riktigt bra ut. 1.13,0 är en riktigt bra tid också, sa tränaren Stig H Johansson som såg loppet från stallbacken.
- Jag tycker att Citation är bland de 16 bästa, sen återstår det att se om Elitloppet är något ändå. Att försöka gneta till sig en finalplats och sedan bli sjua i finalen är varken min eller Stigs melodi. Vi får se, sa Erik Adielsson när storloppet kom på tal.

Två åttor till
Nästa nummer åtta var Baudica. Dock startade hennes lopp med voltstart. Inget lysande läge, men Adielsson löste det snabbt. 1500 meter från mål kom hon fram utvändigt ledaren och trots att hon sprang merparten av loppet utan draghjälp var det ingen som var i närheten att hota henne.
- Hon fick inget enkel uppgift, men jag var aldrig orolig. Hon var bäst helt enkelt, sa Adielsson.
Den tredje och sista nummer åtta är inte tränad av Stig H Johansson. Eriks pappa Hans hade åkt över 100 mil enkel resa med ett gäng hästar och fick åka hem med en seger. Prince Valiant blev kvar i tredjespår genom första sväng från sitt tuffa utgångsläge. Trots det var Erik Adielsson aldrig särskilt orolig.
- Nej, jag tog det så lugnt genom svängen och det gick inte särskilt snabbt. Sen var jag nöjd med att Sipper Sisu tog hand om ledningen. Jag har respekt för honom, men jag trodde i alla fall att vi skulle ta honom till slut.
Adielsson fick förstås rätt. Även om Sipper Sisu stretade emot det han kunde hade Prince Valiant grepp om loppet redan mitt på upploppet.
- Vad som var bäst i dag? Ja, Citation är ju förstås den bästa hästen, men alla var riktigt bra. Och tre V75-segrar är inte lätt att ta. Det är inte så många som har lyckats med det, sa Erik Adielsson.

Säker straffspark av Faksen
Järvsöfaks brukar inte missa straffsparkar och lördagens var inget undantag. Jan-Olov Persson satte full fart framåt direkt från start och kom fram utvändigt om ledande Höiby Gnisten ett drygt varv från mål.
Tempot var lågt. Fram till man passerade 500-meterspålen på det sista varvet.
- Då gick det oerhört fort. Jag höll bara i mig, sa Persson.
In på upploppet hade Järvsöfaks tagit över och även om Saras Tofte provade på alla möjliga sätt blev Järvsöfaks seger hur enkel som helst. Tiden 1.21,3 är lika med nytt banrekord på Umåker och Järvsöfaks ser tolv år gammal hur bra som helst ut.
- Det är fantastiskt att han kom tillbaka efter sin sjukdom för snart två år sedan, sa Persson.

Lättad Nilsson
Jesper R Nilsson trodde att allting var kört när hans Sheriff Hornline och Örjan Kihlström hamnade i tredje invändigt kort efter start. Men Kihlström löste det Kihlström är bäst på - att hitta ut från knepiga lägen i den sista kurvan.
Sheriff Hornline spurtade bäst och när ledande Fastprint stumnade sista biten in mot mål blev segern säker. Och Jesper R Nilsson lättad.
- Det sägs ju att tur och otur jämnar ut sig och jag tycker att vi haft lite oflyt på slutet. Nu vände det, sa Bodentränaren.

Bergh i flyt
En som har ett fantastiskt flyt för dagen är Robert Bergh. På fredagskvällen tog han tre segrar på Umåker och på lördagen fylldes det på med tre segrar till varav två på V75.
- Det är jäkligt kul just nu. Det har visserligen gått bra i flera år, men vi har höjt kvaliteten i stallet. Det är bara bra allting, helt enkelt, sa Bergh.
Hans segerduo på V75 var Francoso och D.J.Seabrook. Båda vann efter att ha tagit ledningen tidigt och sedan styrt och ställt som de velat.
118 kronor blev ingen rik på.
Nästa vecka däremot - då finns det 30,5 extramiljoner i sjurättspotten.

Johan Lindberg
***************************************************

Hot Shot Knick bjöd på en ruggig uppvisning i Finlandia-Ajo. Den Kari Lähdekorpi-tränade hästen tog helt odriven hem förstapriset på drygt en miljon kronor. Foto: Pekka Salonen.
 

Uppvisning av Hot Shot Knick i Finland
STOCKHOLM

Hot Shot Knick bjöd på en ruggig uppvisning i Finlandia-Ajo.
Den Kari Lähdekorpi-tränade hästen tog helt odriven hem förstapriset på drygt en miljon kronor.
- En fantastisk häst. Håller han den här formen räcker han långt i Elitloppet, sa segerkusken Thomas Uhrberg.


Det är en månad kvar till Elitloppet och temperaturen stiger.
En av de verkligt heta kandidaterna till slutsegern är Hot Shot Knick.
Den redan inbjudne hästen stärkte sina aktier ytterligare under lördagen.
På Vermo-banan i Helsingfors stod stjärntravaren helt i en klass för sig i Finlandia-Ajo. Enda spännande momentet var startögonblicket. Markku Nieminen laddade våldsamt bakom Passionate Kemp och utmanade Hot Shot Knick om täten. Efter en vild kubbning runt första sväng lyckades dock Thomas Uhrberg, i kraft av innerspåret, att behålla ledningen. Men det gick undan värre, och första 500 metrarna travades på 1.08,5.
- Just då tänkte jag bara på att jag skulle slippa gå hem till Sverige. Jag hade ju sagt inför loppet att jag skulle promenera hem om Passionate Kemp tog ledningen från Hot Shot Knick, sa Kari Lähdekorpi och skrattade.

"Kändes som en vinnare hela vägen"
Hot Shot Knick fick sedan lugna ner farten lite och såg fullständigt lysande ut. In på upploppet stack han undan helt odriven och vann hur enkelt som helst. Segertiden blev 1.11,5 över distansen 1609 meter med bilstart.
- Han kändes som en vinnare hela vägen och var riktigt pigg runt sista sväng. Jag kunde inte hålla honom inne längre utan släppte av lite in på upploppet. Det är en helt fantastisk häst, sa Thomas Uhrberg.

"Det roligaste jag varit med om"
Tränaren Kari Lähdekorpi var överlycklig efter storloppssegern. Kari har gjort ett fenomenalt tränarjobb med Hot Shot Knick, som nu tjänat 2,5 miljoner kronor sedan han kom till Halmstadtränaren.
- Det här var det roligaste jag varit med om inom travet. Att vinna Sprintermästaren var också stort, men det här känns mycket speciellt att komma hem till Finland och vinna ett storlopp, sa Lähdekorpi.
- När hästen väl fått ledningen så var det lugnt. Redan 800 meter kvar såg jag att han skulle vinna. Hot Shot Knick var obrukad i mål och hade tussarna kvar i öronen. Han är grymt bra och den bästa häst jag tränat.

Guldfinalen nästa
Hot Shot Knick har nu tagit åtta segrar på nio starter i Lähdekorpis regi. Nu väntar en start till innan det är dags för Elitloppet.
- Det blir på Solvalla i guldfinalen den 17 maj. Sedan hoppas jag kunna köra hästen barfota runt om i en eventuell elitloppsfinal. Då springer han under 1.10.
Tvåa i Finlandia-Ajo blev Justice Hall och Andrea Guzzinati. Han höll farten starkt efter ett lopp utvändigt om ledaren. Trea blev Kool du Caux som spurtade vasst för Jos Verbeeck. Passionate Kemp blev rejält trött till slut.
Förstapriset i Finlandia-Ajo var 110.000 euro.

Michael Carlsson

 

 

Lördag 29 april +4,2 MuletConny Nobell förlorar oväntat på Kalmartravet. Efter ett lopp utvändigt om ledaren var han chanslös mot Half Moon.
Foto: Jörgen Tufvesson.
 

Conny Nobell förlorade oväntat
STOCKHOLM

Conny Nobell förlorade oväntat på Kalmartravet.
Efter ett lopp utvändigt om ledaren var han chanslös mot Half Moon.
- Jag är ändå nöjd med hästen. Det här var första riktiga loppet på över ett halvår och han var ringrostig men kändes fräsch och fin, sa Björn Goop.


I ett lopp med endast sju hästar var Conny Nobell megafavorit. Det handlade om ett vanligt snabblopp på Kalmartravet under fredagskvällen. Björn Goop hade hittat en enkel uppgift på förhand, och att superstjärnan skulle förlora var det inte många som hade trott.

Fick svar om ledningen
Men inga träd växer till himlen.
Conny Nobell fick nu vidkännas sin andra förlust för året. I årsdebuten på Färjestad galopperade han bort sig och blev diskvalificerad.
Jörgen Sjunnesson tog ledningen med Papa Qui som såg mycket fin ut för dagen. Björn Goop provade för täten men fick resolut svar. Första 500 metrarna travades på 1.11,0 och då backades Conny Nobell ner som tredjehäst. Sjunnesson ströp sedan tempot så kraftigt att Björn Goop tvingades att gå ut och sedan fram snett utvändigt om ledaren. Första varvet gick på 1.14,8 och Conny Nobell fick trava resten av loppet i ingenmansland. Cirka 300 meter kvar gick Conny Nobell i närkamp med Papa Qui, men den senare stretade emot bra och Björn Goops häst fick aldrig något grepp.

"Gick ärligt men var trött och seg"
Samtidigt kom Half Moon loss ifrån rygg på ledaren vid upploppets början och spurtade vasst. Kort före mål var skrällen ett faktum. Half Moon och Per Nordström avgjorde till en lätt seger på tiden 1.14,0. Tvåa blev Conny Nobell som den sista biten tog sig förbi Papa Qui. Han noterade tiden 1.14,2.
- Hästen var ringrostig, precis som han var i årsdebuten förra året. Han gick ärligt över upploppet men var helt enkelt trött och seg, sa Björn Goop.
- Det är klart att man alltid vill vinna men hästen kändes fräsch och återhämtade sig snabbt efter loppet. Det var också första riktiga loppet på över ett halvår och jag tror att han går framåt rejält till nästa start.
Vad blir nästa uppgift?
- Vi siktar in oss på Oslo den 14 maj. Men om det blir femåringsloppet eller Oslo Grand Prix har vi inte bestämt.


Citation i gulddivisionen. Victory Tilly i Forus Open. Stig H Johanssons stjärnor gör helgen extra intressant för "Mäster". Foto: Thomas Blomqvist.

Intressant helg för Stig H
"Bra chanser för flera om det löser sig"
STOCKHOLM

Citation i gulddivisionen.
Victory Tilly i Forus Open.
Stig H Johanssons stjärnor gör helgen extra intressant för "Mäster".


Travets högsäsong är i full gång. Efter Olympiatravet avlöser storloppen varandra. I helgen väntar Finlandia-Ajo och Forus Open med flera elitloppskandidater. Dessutom är det Guldbjörken, tillika gulddivisionen, i Umeå.
Stig H Johansson selar ut två av stallets kanoner. Han skickar Citation, tillsammans med ett par andra hästar, till Umeå. Och till norska Stavanger flyger Victory Tilly under lördagen. Men redan i onsdags visade Stig upp Digger Crown i lysande författning på Solvalla. Nioårige Digger visade att han har övervintrat bra och blir att räkna med även i år.
- Digger Crown ser fräsch och fin ut efter loppet. Han är anmäld till Lotterian i Neapel och jag ska köra ett jobb med honom i början av nästa vecka. Efter det tar vi ställning till om det blir start i Italien, säger Stig H.

Svårt att sia om bästa chansen
I Umåkers V75:a har han fyra hästar till start, inklusive Citation. Från början var det egentligen fem, men Robis Ingo har blivit struken för feber. Vem som är bästa chansen på lördag kan Solvallatränaren inte säga.
- Jag tyckte innan att det var Robis Ingo som var bästa chansen. Nu vet jag inte riktigt. Mina hästar är i fin form, de har känts bra i jobben i veckan, men alla har tyvärr fått dåliga lägen.
- Det måste alltså lösa sig under vägen för att de ska kunna vinna. Om man då ska spekulera i att det ska klaffa med positionerna hit och dit, ja, då är det gissningstävlan på hög nivå om vem som har bäst chans. Sådant håller jag inte på med, säger Stig H.
Det kanske är säkrast att ta med samtliga dina hästar på kupongen?
- Ja, det är nog så. På så vis är man ju helgarderad.
Bäst chans eller inte. Så här kommenterar Stig H sina V75-hästar:
- Raya (V75-2) var väl sådär i första starten efter vila. Jag tycker att hon känns piggare i jobben efter det och räknar med att hon ska vara lite bättre nu. Dåligt läge med spår tolv och normalt sett blir det svårt att vinna. Det är dessutom ett litet frågetecken hur hon hanterar lång resa och övernattning.
- Citation (V75-3) var bra i årsdebuten i Eskilstuna. Han var rejält jobbad men hade inte gått några snabbare tider inför den starten och har säkert gått framåt i formen. Det finns i alla fall inga reaktioner att anmärka på i de jobb han har gått, utan allt verkar bra.
- Det här är ju en fin häst som normalt ska ha en bra chans i ett sådant här lopp. Men läget med spår åtta är ett handikapp och det måste lösa sig med positionerna för att det ska gå vägen.
Hur står sig Citation gentemot den översta eliten?
- Normalt så brukar ju de som tillhört kulltoppen som fyraåringar även duga bra i eliten som femåringar. Nu är ju det här en amerikansk häst, men jag tycker att han har utvecklats och har förhoppningar om att han ska duga. Men det visar sig efter några starter om han är redo för större uppgifter.

"Borde ha gått framåt"
- Boudica (V75-4) gick bra som femma senast i första starten på drygt två månader. Hon har varit rejäl innan vid segrarna och borde ha gått framåt med loppet i kroppen. Det är en lite stressad häst så den långa resan kan vara ett frågetecken. Dåligt läge med spår åtta, och det är samma här, om det löser sig så räknas hon.
- It's Enough (V75-7) galopperade senast innan bilen släppte fältet. Jag vet inte orsaken till galoppen. Gången fick hon chansen sent och av jobben att döma känns hon helt normal. Har hästen lite flyt med positionerna tror jag att hon är med där framme och hackar.

Victory Tilly fin i lugna jobb
På söndag är det återigen dags för Victory Tilly att ge sig in i hetluften. Forus Open i Stavanger står på programmet, och han har fått spår invändigt om värsta konkurrenten Steinlager.
- Victory Tilly ser bra ut. Han har gått två lugna jobb den här veckan och känns fräsch och fin. Jag tycker att han gjorde ett bra lopp senast trots att han inte vann. Det var bara så att Hot Shot Knick var betydligt bättre.
- Alla vet ju att vi alltid provar för ledningen med Victory Tilly. Så taktiken är ju ingen hemlighet, men däremot finns det ett par snabba hästar invändigt så det kan ju bli svar. Vi får se hur han går på söndag och därefter ta ställning till kommande matchning. Med den här hästen tar man verkligen ett lopp i taget, säger Stig H Johansson.

Michael Carlsson

 

Fredag 28 april +3,2 Sol


Francoso är Berghs bästa chans. Femåringen blir troligtvis favorit i V75-2. Foto: Thomas Blomqvist.
 

Bergh tror på vinst
STOCKHOLM

V75-cirkusen drar norrut och genast håller han sig framme - Robert Bergh.
På lördag har han två heta vinstchanser på Umåker.
- Allra mest tror jag på Francoso i V75-2. Han ser väldigt fin ut, säger Bergh.


I gulddivisionen får han allt som oftast agera åskådare numera. Stjärnorna Tsar d'Inverne och Hilda Zonett har slocknat, även om den sistnämnda tränar för fullt inför en eventuell comeback senare i vår. I stället finns Robert Berghs nuvarande topphästar i de lägre åldrarna. Fyraåringarna Bertuzzi, Cromwell och Amour Ami är tänkt att inom ett eller två år kunna vara med och kriga i de riktigt stora loppen.
- Överlag ser det väldigt bra ut. Självklart är det tråkigt att inte ha någon häst för de riktigt stora loppen, det är ju det man vill, men det är svårt att få fram dem. Jag har haft otroligt många sådana hästar på kort tid och egentligen är det mer naturligt att som nu vara utan, säger Robert Bergh.

Francoso en stark favorit
På lördag är det tävlingar på Umåker och Robert Bergh kör fem hästar på V75. Bästa chansen är enligt honom själv Francoso i V75-2.
- Han gick ett banjobb i går och såg fin ut i 30-fart. Det känns som om han har blivit ännu spänstigare med det senaste loppet i kroppen, även om hästen har sett bra ut hela vintern, säger Bergh.
Hur passar springspåret Francoso?
- Jag tycker att spår sex är bästa tänkbara. Han är ganska snabb ut, men det viktigaste är att man kan vara med och ta kontroll på situationen själv därifrån. Det är en stark, oöm och rejäl häst och jag siktar på en position långt fram i fältet.

"Är med och krigar om segern"
I den sista V75-avdelningen kör Robert Bergh fyraårige D.J.Seabrook som är tillbaka efter en och en halv månads vila.
- Han har tränat på bra och jag tror inte att toppformen ska vara långt borta. Visst hade det varit bättre om han hade fått ett lopp i kroppen för tio dagar sedan, men jag tycker ändå att det ser rätt bra ut. Med tanke på spår och förutsättningar tycker jag att han ska vara med och kriga om segern.
Vad tror du om dina övriga V75-hästar?
- Fastprint (V75-1) är kapabel och startsnabb. Med ännu bättre spetsläge hade jag trott på vettig chans, men tyvärr är han lite sämre om det skulle bli ett lopp i ryggar. Jag har hört folk säga att han är bäst på kort distans men jag ser inte 2100 meter som något problem.
- Saras Tofte (V75-5) kändes riktigt fin senast när jag körde honom och förutsättningarna ser passande ut. Allt ser faktiskt bra ut förutom motståndet.
- Whiz Kid (V75-6) känns bra men har ju ett iskallt läge.
Vilken är din bästa chans på lördag?
- Francoso.

Pär Andersson

 ***************************************************

Thai Tanic och Björn Goop är klara för Oslo Grand Prix. Här efter segern i Olympiatravet. Foto: Lars Jakobsson.

Thai Tanic klar för Oslo Grand Prix
STOCKHOLM

Olympiatravsvinnaren Thai Tanic är klar för ytterligare ett storlopp.
- Vi har bestämt oss för att starta i Oslo Grand Prix, säger Björn Goop.


I lördags tog sexårige Thai Tanic sin hittills största seger i karriären när han vann finalen av Olympiatravet på Åby. Nu får stall Goops stjärna visa upp sig på hemmaplan - i Norge. Om drygt två veckor ställs Thai Tanic mot bland andra Steinlager, Order By Fax, Jetstile och Justice Hall, i Oslo Grand Prix på Bjerke.
Även Conny Nobell, som gör årets andra start i Kalmar i morgon, är aktuell för en plats i Oslo Grand Prix.
- Men med honom har vi inte bestämt oss än. Mycket tyder på att vi åker till Bjerke men vi vet inte vilket lopp det blir. Han har både Oslo Grand Prix och Allianse Europamatch som intressanta lopp, säger Björn Goop till Bjerkes hemsida.

Pär Andersson

 

 

 

Torsdag 27 april +6,3 Mulet/Dimma

Rallyt 2007 in på Travbanan ?
Bilder från kvällens årsmöte Färjestads Travsällskap


Välbesökt i Callitlokalen på travbanan - Färjestad


Patrik Sandin  ledde mötet

Nya travbanechefen Ken Karlsson (efter Kent Öhlander) visade skiss på rallybanan på innerplan....


Kent Öhlander avtackades  med en hästtavla målad av Kerstin Osterman. Lennart Olsson överlämnade tavlan.

Två "tunga" namn från Värmland i travtoppen. Patrik Sandin STC och Kenth Öhlander har nu börjat på ATG.

**************************************************************

Amerikanske Smooth Moves imponerade tillsammans med Erik Adielsson. Foto: Jörgen Tufvesson.

Tunga fall i kvalet till Kungapokalen
STOCKHOLM

Två fyraåriga stjärnor föll tungt på Åby.
Både Jaded och Kung Lavec missar finalen av Kungapokalen.
- Självklart är jag besviken, sa Kung Lavecs kusk Ulf Ohlsson.


I fjol dominerades årgångsloppen av Kung Lavec, som vann Breeders' Crown och dubbla E3-finaler, och av Jaded, som segrade i Kriteriet. Efter fiaskon i uttagningsloppen missar nu båda hästarna årets första stora mål - Kungapokalen. Jaded kastade sig i galopp precis när han hade avgjort spetskörningen mot Bertuzzi.
- Han kändes inte som bäst i dag och när vi kom till ledningen så tappade han travet, sa Örjan Kihlström.
Bertuzzis seger blev trots Jadeds galopp knapp efter att Robert Berghs häst tvärbromsat sista biten.
- Ja, det var hemskt vad han slappnade av. Han tyckte det nog var klart och sprang mest och väntade på finalen. Annars kändes han bra och nu hade vi också en massa tur vilket vi inte hade någon gång i fjol, sa Bergh, som har vunnit Kungapokalen två gånger tidigare.

Kung Lavec utslagen
Kung Lavec räckte helt enkelt inte till från dödens i sitt heat utan slutade femma och missade därmed finalplatsen precis.
- Jag tycker att han kändes bra och vet inte varför han tröttnade. Men så är det ibland, sa Ulf Ohlsson.
I stället vanns loppet av Jocose efter att Lutfi Kolgjini överraskande släppt ledningen med Olimede. Jocose höll sedan undan säkert före All American Boy och Kasparaitis.
- Jätteskönt och lite plåster på såren nu när det gick dåligt med Jaded, sa Örjan Kihlström.
Det tredje och sista uttagningsloppet vanns av amerikanske Smooth Moves som kördes till seger av Erik Adielsson.
- En väldigt trevlig häst att köra och det kändes att det är en riktig tävlingshäst, sa Erik.

Joy Ås läcker
Uttagningsloppen till Drottning Silvias Pokal blev i motsats till Kungapokalskvalen helt odramatiska. De tre vinnarna Joy Ås, Flicka Kronos och Lotuschic, ledde samtliga från start till mål. Björn Goop var mycket nöjd med sin kulletta Joy Ås som vann överlägset på tiden 1.15,4.
- Hon öppnade bra, avslutade joggandes, och kändes riktigt fin.
Flicka Kronos visade upp en imponerande startsnabbhet när hon från ett spår långt ut på vingen flög till ledningen. Invändige favoriten Electra Skift hade inte en chans att svara utan fick nöja sig med att lifta till andraplatsen. Åt Flicka Kronos fanns inget att göra.
Erik Adielsson, som körde Electra Skift, fick revansch i det sista uttagningsloppet när han tog en enkel seger med storfavoriten Lotuschic.
Finalerna av Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal körs 6 maj på Åby.

Pär Andersson

Startlista Konung Gustaf V:s Pokal (tränare inom parentes):
1.
Jocose (Stefan Hultman)
2. Bertuzzi (Robert Bergh)
3. Smooth Moves (Harald Lunde)
4.
Don Silvio (Peter Untersteiner)
5. Mellby Pin High (Stig H Johansson)
6. One Man Show (Lutfi Kolgjini)
7. Orlando Karsk (Stefan Melander)
8. Olimede (Lutfi Kolgjini)
9.
All American Boy (Roger Walmann)
10. Kasparaitis (Olle Goop)
11. Rite on Track (Jörgen Westholm)
12.
Striking Ås (Stig H Johansson)

Startlista Drottning Silvias Pokal (tränare inom parentes):
1. Lotuschic (Stig H Johansson)
2. Joy Ås (Olle Goop)
3. Flicka Kronos (Roger Walmann)
4.
Rydens Champonessa (Peter Untersteiner)
5. Orchidee d'Aunou (Robert Bergh)
6. Patricia du Ling (Timo Nurmos)
7.
Katrin Neo (Joakim Lövgren)
8. Knifetown Queen (Fredrik B Larsson)
9. Electra Skift (Stig H Johansson)
10. Superbabe (Stefan Melander)
11. Frida Tilly (Per Engblom)
12. Strands Pinechic (Marcel Hauber)


***********************************************

Onsdag 26 april +5,3 Mulet

Träff med hästägare hos Dagfinn Aarum - Ny häst på gång ?
*************************************************************

Sunhill's Columbus skrällvann V64-4 tillsammans med Fredrik B Larsson. Prisutdelare var Stig H Johansson. Foto: Lars Jakobsson

Stig H dominerade sin egen dag
STOCKHOLM

Stig H-dagen på Solvalla blev just - Stig H:s dag.
Totalt tre segrar och en världsstjärna som såg ut att trivas i sin årsdebut.
- Digger Crown såg fin ut och vi har planer på att starta honom i Lotterian, sa kvällens huvudperson.


Det har gått fyra månader sedan Stig H Johansson meddelade att han skulle sluta som kusk. En epok inom svenskt trav var över. Ändå domineras fortfarande de flesta onsdagarna på Solvalla av Stig H, men numera nöjer han sig med att vara tränare. Extra tydlig blev dominansen den här dagen när en hel Stig H-dag arrangerades med olika seminarier och aktiviteter såväl innan som under tävlingarna. Passande nog gjorde en av Stig H:s största stjärnor årsdebut - Digger Crown. Nioåringen som tjänat över 12,5 miljoner kronor visade direkt att formen är god.
- Han kändes smällfin och verkar tycka att livet leker, sa kusken Erik Adielsson efter Digger Crowns 43:e seger i karriären.

"Allt serverat"
När stallkamraten Kickan Silvio släppte ledningen till Digger Crown efter drygt 500 meter var loppet i princip över. Klasskillnaden var tydlig. Erik Adielsson kunde lugnt sitta och titta bakåt när Digger Crown valde att sticka ifrån sina konkurrenter i sista sväng.
- Stigs hästar har form nu och så länge jag sköter mina kort någorlunda rätt så springer de bra, sa Erik.
Segertiden för Digger Crown blev 1.13,6 och nu väntar större uppgifter.
- Vi har planer på att starta honom i Lotterian, men helst skulle jag vela ge honom ett lopp till innan dess. Vi får diskutera och se hur vi ska göra, sa Stig H.
Lotterialoppet i Neapel avgörs 7 maj och Digger Crown är titelförsvarare där.

Ligne Droite tillbaka i vinnarcirkeln

Ligne Droite vann i comebacken efter vila. Foto: Lars Jakobsson.

Timo Nurmos har en urstark vinnartyp i sjuårige Ligne Droite. I V64-5 var han tillbaka efter en tids vila, och det blev seger direkt. Efter tidigt avancemang till ledningen kunde Ligne Droite hålla undan in i mål före Andaloux, New Grove Global och Lugdunum.
- Han öppnade bättre än tidigare i dag från start och för att vara första starten efter paus så gjorde han det bra. Det fanns krafter kvar i mål, sa kusken Jorma Kontio.
Övriga lopp vanns av Miss Kramer A.M., Useful Hornline, Sunhill's Columbus, och Matrix Reloaded. Utdelningen för sex rätt stannade på 805 kronor.

Pär Andersson

 ********************************************

Dig For Dollars tog tillsammans med tränaren Jim Oscarsson sin sjunde raka seger. Foto: Lars Jakobsson.

7:e raka för Dig For Dollars
STOCKHOLM

Segertåget fortsätter för Sveriges just nu bäste treåring.
Dig For Dollars tog på Solvalla sin sjunde raka seger.
- Men i dag var han väl avkopplad, sa Jim Oscarsson.


Läckre Dig For Dollars fortsätter att övertyga i lopp efter lopp. Solvallatränaren Jim Oscarsson som både har fött upp och tränat fram supertalangen kunde köra fram och överta ledningen efter 500 meter i Gay Noons lopp. I mål blev det hårt mot Tap Dance, men enligt Jim Oscarsson var segern aldrig i fara.
- Han sprang mest och kikade på de utvändiga hästarna, men när jag ryckte tussarna vaknade han till. Nästa start blir den 10 maj och målet är så klart att köra in så mycket pengar som möjligt.
Segertiden blev 1.15,3/2140 meter och nu har Dig For Dollars tjänat över 600 000 kronor.


 

 

Tisdag 25 april +5 Mulet

Ökningen - besökare fortsätter.......

 

Adielsson i vinnartagen
STOCKHOLM

Erik Adielsson visade förra veckan prov på en riktig vinnarskalle. På 28 uppsittningar blev det inte enda andraplats, endast två tredjeplatser - men hela tio segrar. Därmed minskade han avståndet till Åke Svanstedt på andra plats.

1) Björn Goop Åby 142 81 79
2) Åke Svanstedt Axevalla 79 68 44
3) Erik Adielsson Jägersro 71 57 57
4) Ulf Ohlsson Bergsåker 63 59 59
5) Thomas Uhrberg Jägersro 56 41 34
6) Örjan Kihlström Solvalla 49 44 39
7) Jorma Kontio Solvalla 47 39 43
8) Jörgen Sjunnesson Jägersro 35 34 43
9) Lutfi Kolgjini Jägersro 33 16 11
10) Stefan Söderkvist Åby 31 25 27
11) Sören Eriksson Gävle 30 24 20
12) Carl-Erik Lindblom Örebro 30 22 25
13) Daniel Olsson Romme 28 35 23
14) Ove A Lindqvist Umåker 27 28 20
15) Per Lennartsson Solvalla 25 16 24

Måndag 24 april +5 Mulet
Trav på Färjestad i kväll
Målgångsbilder + Dagens Häst samt Dagens Kusk

Kvällens häst = Clinque Of All med Kaj Widell

Kvällens kusk = Jens Laursen med en snygg dubbelseger
Här med segergest bakom Charlie Chap

Lopp 1. Simb Bubble - Magnus Jakobsson

Lopp 2. Sunrose Lady - Björn Goop

Lopp 3. V65-1. Harmony Chap - Jörn Laursen

Lopp 4. V65-2. Melody Bråten - Dagfinn Aarum

Lopp 5. V65-3. Los Winner - Magnus Jakobsson

Lopp 6. V65-4. Super Manos - Björn Goop

Lopp 7. DD-1. V65-5 Clinuque Of All - Kaj Widell

Lopp 8. DD-2 V65-6 Charlie Chap - Jörn Laursen

Lopp 9. Heimdall - Sven-Erik Karlsson

Lopp 10. Unique Love - Björn Goop

Ponnyloppet Vicks Extra - Emelie Florqvist

Vi noterade en framtida vinnare i kvalloppet ?
Scampolo As - Magnus Jakobsson

********************************************

Conny Nobell till Kalmar
STOCKHOLM

Efter en misslyckad årsdebut startar fjolårets Derbyvinnare på Kalmartravet på fredag.
- Han känns bra och fin i jobben. Nu får Kalmar bli en del av uppladdningen och denna gång har vi bytt tillbaka till den gamla balansen. Vi hade ju lättat honom i årsdebuten, säger kusken och delägaren Björn Goop.


Årsdebuten slutade illa då Conny Nobell galopperade tidigt och blev diskvalificerad. Tanken var att hästen sedan skulle ha startat i Finlandia Ajo men då årsdebuten inte blev godkänd nekades man att deltaga.
Det är endast sju hästar med i fredagens lopp och Conny Nobell startar som nummer sju bakom bilen. Bland motståndarna som tampas om 30 000 kronor i förstapris finns Half Moon och Papa Qui.

Åsa Elmroth
********************************************************
 

Björn Goop till Kusk-EM eller Sprintermästaren?
STOCKHOLM

Som allsvensk champion är Björn Goop kvalificerad till Kusk-EM som avgörs i Berlin den 6 till 7 juli. Samtidigt avgörs Sprintermästaren och Stosprintern i Halmstad.
- Jag har bokat in Kusk-EM men det betyder inte att jag har bestämt mig definitivt. Jag funderar fortfarande, säger Björn Goop.


Sprintermästaren och Stosprintern kolliderar i år med Kusk-EM i början av juli. För att få delta i VM som avgörs på Nya Zeeland 2007 måste kusken först ha kvalificerat sig bland de tre främsta i årets EM.

Om Björn Goop väljer Berlin före Halmstad skulle det betyda att stjärnstoet Joy Ås för första gången får en annan kusk i sulkyn vid en eventuell start i Stosprintern.

Åsa Elmroth

 


Robert Karlsson slutar som VD på Solvalla efter två år.

Robert Karlsson slutar som VD på Solvalla
STOCKHOLM

Under Stockholms Travsällskaps årsmöte på måndagskvällen meddelade Solvallas VD Robert Karlsson att han sagt upp sig.
- Jag trivs inte längre med VD-rollen. Jag har höga krav på mig själv och jag har inte kunnat leva upp till dem. Då känns det inte meningsfullt och då ska jag helt enkelt inte vara kvar på posten, säger Robert Karlsson.


Robert Karlsson har arbetat på Solvalla i 4,5 år, först som sportchef och de senaste två åren som VD.
- Det är ett tufft och svårt jobb. Travsporten är splittrad mellan sport och spel. Idag är det bara spelet som gäller. Då är det svårt att marknadsföra sig som en arenasport. ATG är kortsiktigt en bra ekonomisk lösning men svensk travsport måste tänka längre och bredare. Spelet ökar men publiken sviker. Det krävs en långsiktig strategisk plan för att behålla hästägare, tränare och framförallt locka tillbaka publiken, säger Robert Karlsson.
Just publikkrisen har varit ett problem för Solvalla under lång tid.
- Som nationalarena har vi ögonen på oss hela tiden. Det är enkelt att hacka på den störste. Det har varit mycket av den varan. Hur vänder man en negativ publiktrend som pågått under 15 till 20 år? Som sagt, det är en mycket svår uppgift och det är bara att hoppas att min efterträdare får en chans att jobba under bättre förutsättningar, säger han.

Enkelt beslut
Robert Karlsson har hela tiden känt Stockholms Travsällskaps styrelses förtroende och de har även försökt få honom att ändra sitt beslut.
- Beslutet är till hundra procent mitt eget och det känns helt rätt, det var inte speciellt svårt att fatta, säger han.
Robert Karlsson står till Solvallas förfogande de närmaste sex månaderna, det innebär att han jobbar kvar över Elitloppet och Jubileumspokalen.
Under Stockholms Travsällskap årsmöte meddelades också att Klas Thorén lämnar över ordförandeklubban till Margareta Wallenius-Kleberg.

Åsa Elmroth

 
På lördag dyker Järvsöfaks upp i Umeå för att jaga seger nummer 136.

Persson jagar Faksen
STOCKHOLM

Att Järvsöfaks med sina drygt 350 avkommor är lyckad i aveln vet vi.
Nu tar tränaren Jan-Olov Persson upp kampen.
I lördags blev han pappa för andra gången.
- Men jag är en kass pappa, jag är ju aldrig hemma, säger Jan-Olov Persson insiktsfullt.


Tillökningen hemma på gården i Hudiksvall var efterlängtad. Sedan tidigare finns 10-åriga Therese och nu blev det ytterligare en dotter. Hon ska få det något annorlunda namnet Emelinda.
- Jo, det är något som min fru och dotter har hittat på. Själv hade jag hoppats på en Erik, säger Jan-Olov.
Efter Adielsson, Berglöf eller Svensson?
- Nej du, ingen av dem faktiskt. Det är ett fint namn helt enkelt, säger Jan-Olov glatt och konstaterar att han jobbar så mycket att han nog inte kan klassas som en god far.
- Men det är tur att jag finns, annars skulle min dotter Therese blivit väldigt bortskämd av sin mor. Att uppfostra barn är lite som att köra in en unghäst, man ska vara snäll men man måste samtidigt sätta gränser, annars kutar de iväg hej vilt, säger Jan-Olov halvt på skämt halvt på allvar.
Familjen hoppas nu få se mer av Jan-Olov på hemmaplan.
- Vi får väl se hur det går, det är ett väldigt högt tempo på jobbet just nu. Tanken är väl ändå att jag ska försöka varva ner. Den dagen Järvsöfaks lägger av kommer jag förmodligen ta det betydligt lugnare, kanske kör jag inte lika mycket utan ägnar mig mer åt träningen här hemma, säger Jan-Olov.
I nästa andetag berättar han att han gärna vill ha fler varmblod i träning, just nu har han två stycken.
- Jag tar gärna emot en ettåring, hälsar han.

Endast struken fyra gånger i karriären
Sveriges travälskare blev lite oroliga strax före påsk när Järvsöfaks ströks inför en tilltänkt start i Norge.
- Det var aldrig något allvarligt, han var helt enkelt öm efter trycket av transportbandagen. Det var en ömhet i huden som var borta efter några dagar.
Under sin långa karriär har "Faksen" endast varit struken fyra gånger.
- En gång var det en betäckningsskada. Jag tror nästan att han svimmade på bocken för när han skulle kliva av trampade han sig själv, berättar Jan-Olov och skrattar åt minnet.

Spik, som vanligt
På lördag startar folkets häst på Umåkers V75:a, han har 20 meters tillägg över kort distans.
- Förutsättningarna är goda, vi har fått ytterspår på tillägg och det är endast sex hästar på start. Visst ser det bra ut när det gäller vinstchansen, konstaterar tränaren.
Finns det någon av motståndarna som du har respekt för?
- Jo det gör det väl, Saras Tofte är duktig och står 20 meter framför oss nu. Mina egna Ulsrud Igel och Spiker är bra sprinters med hygglig form. Nordgubben däremot är nog allra bäst över lång distans.
Då spikar vi Faksen som vanligt alltså?
- Jo, det får vi väl säga. Det brukar ju gå bra för oss, konstaterar Jan-Olov Persson
Järvsöfaks närmaste framtid är välplanerad. Efter Umåker väntar start i Guldsprintern på Bjerke och därefter Elitkampen på Solvalla och S.O Perssons Minne i Östersund.

Åsa Elmroth

 *****************************************************

Digger Crown årsdebuterar på Solvalla på onsdag. Stig H Johansson avråder dock spelarna från att spika. Foto: Thomas Blomqvist

Mäster Stig H blir läromästare
STOCKHOLM

Onsdagen blir hektisk för Stig H Johansson.
Femton hästar till start på Solvalla, varav åtta inom V64.
Dessutom ska han förmedla sin mångåriga kunskap till 250 av landets hästskötare och lärlingar.
- Otroligt att så många kommer, det blir en kul dag, säger Stig H Johansson som också visar upp en av stallets stjärnor, Digger Crown, för första gången i år.


Via Stig H Johanssons stipendiefond arrangeras på onsdag föreläsningar om unghästar, mental träning och vikten av utbildning inom travsporten. Dessutom kommer en panel bestående av bland andra Stig H själv att besvara den kommande generationens frågor.
- Varje år delar vi ut stipendier till utvalda ungdomar inom sporten, nu ville vi göra något mer för att förkovra fler som har höga ambitioner inom travet. Intresset har varit enormt, vi har över 250 anmälningar och det lär bli trångt. Men det är ett kärt besvär, det är ju jättekul att intresset är så stort. På förhand känns det som att det kommer att bli en mycket bra och intressant dag, men så brukar man ju säga om Elitloppet också och det kan ju gå hur som helst, säger Stig H Johansson och skrattar.

Digger Crown = Mack the Knife
Onsdagen blir en hektisk dag för stallet, förutom föreläsningar och paneldebatter ska 15 hästar selas ut, varav åtta inom V64. Störst intresse tilldrar sig nioårige Digger Crown som gör årsdebut. Han har vunnit hälften av sina 84 starter och tjänat drygt 12,5 miljoner. De största segrarna har tagits i Italien där han dominerat tre år i rad genom vinst i Lotterian, Nationernas Pris och Campionato Europeo. Trots det är han inte den första den travintresserade nämner när topphästar kommer på tal.
- Nej, han har ju inte räckt mot sådana som Victory Tilly och Gidde Palema men har ändå gjort det fantastiskt bra. Sina stora segrar har han tagit utomlands och då blir man nog tyvärr lite bortglömd på hemmaplan. Det var samma visa med Mack the Knife, han var totalt suverän utomlands men blev ändå ingen stor kändis här hemma trots att han vann SM och var tvåa i Derbyt.
Finns det några förklaringar till att succén varit total i Italien år efter år?
- Han är lätt att resa med och han klarar av de italienska förhållandena bra med allt vad det innebär av värme och miljöombyte. Sen trivs han utmärkt på 800-metersbanor, det är det inte alla som klarar av, förklarar Stig H Johansson.

Råd från Stig H: Spika inte!
Under en resa till just favoritlandet Italien i höstas blev Digger Crown plötsligt allvarligt sjuk. Han fick hög feber och under en period såg det riktigt illa ut.
- Han blev troligen angripen av någon fästingliknande parasit och tillfrisknade sedan fort. Det var obehagligt under en period men sjukdomen har inte satt några spår i hästen. Han hade en tuff säsong ifjol och nu återkommer han efter en kortare vintervila. Han har, liksom alla andra, blivit lidande av dåliga träningsförhållanden och han håller ingen kanonform för dagen. Hästen känns fräsch och fin men det är inte helt givet att han vinner debuten. Jag tycker inte att det är en spik för spelarna, säger Stig H Johansson som inte heller har spikat några planer för Digger Crown. Det beslutas efter onsdagens lopp.

Stig H Johansson om stallets övriga chanser:
- 1 Kickan Silvio (V64-1) är inget för vinnarspelarna, hon kan dock vara ett platsbud.
- 2 Miss Kramer A.M (V64-2) är inte så märkvärdig och det blir nog svårt att räcka här.
- 14 Monty Mac (V64-2) har ett tufft utgångsläge med 40 meters tillägg och det blir nog tufft att slå alla här.
- 5 Idholmens Kenzo (V64-4) dummade sig sist och fick inte vara med i loppet. Han är besvärlig i voltstart men funkar bättre med bilstart. Han håller hygglig form och kan nog vara med och göra upp om det.
- 12 Inkasso (V64-4) är en fin häst som tränar bra och har löpt jämnt. Hon är en av dem som ska räknas i det här fältet.
- 3 Empire B (V64-5) gör sin första start hos oss. Jag tror att han behöver lopp i kroppen innan han är mogen för stordåd. Hästen känns fin i träning men det blir nog ett försiktigt lopp mot tufft motstånd denna gång.
- 4 Lindy Later (V64-6)vann ett billigt lopp sist men kändes fin enligt Erik Adielsson. Det är hårdare motstånd nu även om han är hygglig själv. Det kan nog behövas fler lopp innan han är på topp. Spår fyra i voltstart bör inte vara ett problem.

Slutligen: dagens bästa chans är...?
- Fanns det någon sådan? Jo, men det får väl vara Digger Crown då, säger Stig H Johansson.
Du verkar ligga lågt?
- Ja, någon gång måste man göra det också, säger han och skrattar.

Åsa Elmroth

 

 ************************************************


Jag de Bellouet står överst på Solvallas önskelista till Elitloppet. Kretsen kring hästen har tidigare varit tveksamma. Nu är plötsligt intresset stort för en resa till Stockholm. Foto: Lars Jakobsson

Jag de Bellouet till Elitloppet?
"Vi har goda förhoppningar att han kommer"
STOCKHOLM

Jag de Bellouet står överst på Solvallas önskelista till Elitloppet.
Kretsen kring hästen har tidigare varit tveksamma.
Nu är plötsligt intresset stort för en resa till Stockholm.
- Det verkar riktigt positivt. Inget är klart ännu men vi har goda förhoppningar att hästen kommer, säger Mattias Stenby, sportchef på Solvalla.


Frankrikes superstjärna är alla travarrangörers dröm att få till sin bana. Men Jag de Belloues tränare, Christophe Gallier, och hästens ägare har visat sig mycket svårflirtade att resa utanför sitt hemlands gränser. I lördags vann Jag de Bellouet en imponerande seger på Enghien-banan i Paris. Hästen såg lysande ut när han tog hem storloppet Prix de l'Atlantique på tiden 1.12,0/2150 meter. Solvallas representant Klaus Koch fanns på plats och kunde efteråt meddela att det nu finns goda chanser att "Jaggen" kommer till Elitloppet.
- Det verkar riktigt positivt och ser klart ljusare ut nu än tidigare. Kretsen kring hästen har en del tuffa krav men vi har ändå goda förhoppningar att han kommer, säger Mattias Stenby.
- Jag de Bellouet är ju hästen man verkligen vill ha till Elitloppet. Tillsammans med ett par intressanta amerikanska hästar skulle han lyfta det hela oerhört mycket.

Fyra är inbjudna och klara
Drygt en månad återstår innan det stora slaget äger rum, sista helgen i maj. I dagsläget är fyra hästar inbjudna och klara. Dessa är Steinlager, Hot Shot Knick, Self Professed (USA) och Thai Tanic.
- Steinlager fick den första inbjudan när han vann sin årsdebut. Under lördagen blev Hot Shot Knick inbjuden som nummer två. Thai Tanic fick inbjudan efter segern i Olympiatravet och dessutom är den första amerikanska hästen klar. Det är fyraårige Self Professed och kretsen kring honom har tackat ja.
- Self Professed är snabbaste hästen i världen i år med sina 1.10,2. Jag såg när han vann finalen i Su Mac Lad och då imponerade hästen stort när han blåste till de andra till slut.
Några fler från Frankrike och USA som är aktuella?
- Kazire de Guez som var tvåa bakom Jag de Bellouet är helt avskriven. De vill inte komma och dessutom har hästen problem med en hov.
- Däremot verkar intresset från USA större än de senaste åren. Hästar som Hellava Hush, Vivid Photo, Sand Vic och Justice Hall är fullt tänkbara. Även Peaceful Way från Kanada kan komma i fråga, säger Stenby.

"Det ser väldigt bra ut"
Övriga hästar från Norden som är elitloppsaktuella är; Citation, Giant Diablo, Victory Tilly, Jetstile, Conny Nobell, Super Light, Torvald Palema, Order By Fax, Passionate Kemp, Digger Crown.
- Den närmaste veckan blir intressant med storlopp som Finlandia-Ajo och Forus Open. Digger Crown årsdebuterar på onsdag och Jetstile ska starta på Bjerke den 3 maj. Däremot verkar kretsen kring Passionate Kemp lite tveksamma till en elitloppsstart. Vi får avvakta och se Finlandia-Ajo först.
- Hursomhelst tycker jag att det ser väldigt bra ut. Betydligt ljusare nu än för några veckor sedan och det blir nog ett bra Elitlopp i år också, säger Mattias Stenby.

Michael Carlsson

 *******************************************************

Söndag 23 april -0,4 Sol
Idag är vi på Årjäng - Trav
Målgångsbilder kommer här..

Dagens Häst med Dagens kusk
Counts Dream - Björn Goop Nytt banrekord 1.14,4

Lopp 1. Vickers Violet - Marcus Hultman

Lopp 2. Eldmi - Ida Eriksson

Lopp 3. V5-1. Corisco - Christer Karlsson

Lopp 4. V5-2. Aragon Star - Mikael J Andersson

Lopp 5. V5-3 Malibu - Tom Horpestad

Lopp 6. V5-4. Dina Speed - Patrik Andersson

Lopp 7. V5-5. Counts Dream - Björn Goop

Lopp 8. Vethe Elden - Björn Goop

Lopp 9. Domino Dancing - Mikael J Andersson

*****************************************************
 

Victory Tilly mot Steinlager i Forus
STOCKHOLM

På söndag avgörs Forus Open i Stavanger.
Det norska storloppet kommer att bli en duell mellan Victory Tilly och Steinlager.
Vinnaren i spårlottningen blev Victory Tilly som fick spår invändigt om norrmannen.


Förstapriset i loppet är 600.000 norska kronor. Och på förhand ser det ut att stå mellan Victory Tilly och Steinlager. Victory Tilly förlorade senast mot Hot Shot Knick på Romme. Men Erik Adielsson var ändå mycket nöjd med hästen som travade 1.11,1.
- Han var mycket bra och försökte kriga sig tillbaka sista 50 metrarna. Avslutningen var i 1.10-tempo och det var starkt gjort i andra starten för året, säger Adielsson.
Även Stig H Johansson var tillfreds med Victory Tillys insats. Han har även hunnit känna på elvaåringen i ett jobb efteråt.
- I fredags körde jag ett lugnt jobb i 1.30-tempo på rundbanan. Han kändes helt okej och det ser fortsatt bra ut, säger Stig H.
Det stora norska hemmahoppet är alltså Steinlager. Fjolårets elitloppsvinnare har gjort två starter i år och vunnit lätt båda gångerna. Först i årsdebuten hemma på Momarken och senast i Klosterskogen på Påskaftonen. Steinlager har sett mycket bra ut och torde nu vara ännu vassare med två lopp i kroppen. Per-Oleg Midtfjelds stjärna stod över Olympiatravet för att inrikta sig på Forus Open. Därefter är det Oslo Grand Prix som gäller för den norske travidolen.
Övriga svenska deltagare i Forus Open är Alexia Ås, Lill Adolf och Gazza Degato.

Forus Open, 1609 meter bilstart:
1) Brave Man - Rune Wiig
2) Alexia Ås - Örjan Kihlström
3) Lill Adolf - Lutfi Kolgjini
4) Gazza Degato - Tom Horpestad
5) Joker Barbes - Christian Bigeon
6) Mon Bellouet - Jos Verbeeck
7) Victory Tilly - Erik Adielsson
8) Steinlager - Per-Oleg Midtfjeld

Michael Carlsson

 ******************************************************

Drömläge för Hot Shot Knick i Finland
STOCKHOLM

Hot Shot Knick fick bästa tänkbara läge i Finlandia-Ajo.
Han lottades till spår ett och blir favorit till förstapriset på drygt en miljon kronor.
- Det ser väldigt bra ut, säger tränaren Kari Lähdekorpi.


Finlands Elitlopp, Finlandia-Ajo, körs på lördag i Helsingfors. Nio deltagare gör upp över den engelska milen och favoriten kommer från Halmstad. Hot Shot Knick har tagit sju segrar på åtta starter sedan han kom till Kari Lähdekorpi. Senast imponerade hästen stort då han krossade självaste Victory Tilly från "dödens". Hot Shot Knick har hittills tjänat 1,5 miljon i Lähdekorpis regi. På lördag är det mycket som talar för att det blir ytterligare en miljon in på bankkontot.
- Det ser väldigt bra ut. Innerspår är bästa tänkbara då han är snabb ut. Jag tror inte att någon tar en längd på honom i starten, säger Kari Lähdekorpi.
- När man nu har en så här bra häst går man omkring och är orolig att något ska hända. Men allt är bra med honom i träningen. Han känns fin i lugna jobb och har tagit senaste loppet i Romme på ett bra sätt.

"Springer under 1.10 i Elitloppet"
Hot Shot Knick fick på lördagen en officiell inbjudan till Elitloppet. Och kretsen kring hästen har förstås tackat ja.
- Han har varit i form länge men det känns inte som att den ska ge vika. Faktum är att hästen bara känns bättre och bättre.
- I Elitloppet tänker jag köra honom barfota runt om för första gången. På en snabb bana och i ett bra väder springer Hot Shot Knick under 1.10. Sedan hur långt det räcker återstår att se, säger Lähdekorpi.
Men på lördag väntar först Finlandia-Ajo. Hot Shot Knick körs som vanligt av Thomas Uhrberg och förstapriset är 110.000 euro.

Startlista Finlandia-Ajo, 1609 meter bilstart:
1) Hot Shot Knick - Thomas Uhrberg
2) Kool du Caux - Jos Verbeeck
3) Passionate Kemp - Markku Nieminen
4) Nuage de Lait - J-E Dubois
5) Cold Hard Wind - Antti Teivanen
6) Justice Hall - Andrea Guzzinati
7) Classico Merett - Pekka Korpi
8) Jasoda - Geert Lannoo
9) Magnificent Rodney - Ulf Nordin

Michael Carlsson

 

Lördag 22 april -1,2 Sol

Thai Tanic störtdök invändigt till knapp seger.
Foto: Thomas Blomqvist.

Guld-Goop vann Olympiatravet
MÖLNDAL

Travets egen "Golden boy" blev Olympiatravets stora vinnare.
Björn Goop segrade med hästen som fått Norge att storma - Thai Tanic.
- Otroligt skönt att få vinna ett så stort lopp på hemmaplan, sa Sveriges bäste kusk.


Fyra hästar på linje. En magisk upploppsduell där kuskarna, tränarna, skötarna, publiken, och kanske till och med hästarna kastades mellan hopp och förtvivlan. Luckan på slutet avgjorde allt. Björn Goop lyckades tråckla sig förbi franske Kito du Vivier och när mållinjen passerades hette inte vinnaren av Olympiatravet 2006 Order By Fax eller Dumle Loss som de flesta hade trott. Vinnaren hette Thai Tanic.
- Jag chansade invändigt och hoppades att det skulle lösa sig, vilket det gjorde i sista stund. Väldigt strongt gjort av hästen att hinna med att växla tempo på så kort tid, sa Björn Goop.

Orsakade norsk folkstorm
Thai Tanic är hästen som hela Norge hoppades skulle bli deras nästa superstjärna. Därför blev uppståndelsen enorm när ägarna i höstas bestämde sig för att flytta hästen till Sverige - och stall Goop.
- Vi kände att Thai Tanic behövde ses på med andra ögon och därför tog vi det drastiska steget. Många i Norge blev förbannade att vi flyttade till en svensk tränare, så därför var den här segern en väldig lättnad, sa Espen Hartvig, som är en av två ägare till Thai Tanic.
- Pressuppbådet från Norge har varit enormt och ägarna har fått mycket kritik. Vi har därmed känt ett stort ansvar och det här var en väldigt kul känsla, sa Björn Goop.

"Jag kom ingenstans"
Starten blev inte lika dramatisk som de flesta hade förutspått. Dumle Loss kunde inte vara med från sitt innerspår, i stället var det Erik Adielsson och Improve Ås som var allra snabbast. I rygg satt Thai Tanic, medan favoritduon Dumle Loss och Order By Fax hamnade i andra respektive femte par utvändigt. På den sista bortre långsidan började attackerna komma i tredjespår när Kito du Vivier och Jos Verbeeck såg ut att ha det jobbigt i dödens.
- Jos tog upp sin häst 900 meter kvar, men när jag skulle runda honom hände ingenting. Jag kom ingenstans. Varken Dumle Loss eller hans kusk hade sin bästa dag, sa Joakim Wallin självkritiskt efter att Dumle Loss slutat oplacerad.
Upploppet blev i stället en kamp mellan Kito du Vivier, Super Light, Order By Fax, och så Thai Tanic. Kito du Vivier bröt ut ett spår på upploppet, vilket innebar 10 000 kronor i böter för Jos Verbeeck - och fritt fram för Björn Goop. Då hjälpte det inte att både Super Light och Order By Fax avslutade vasst längre ut i banan.
- Björn vann eftersom en annan kusk öppnade för honom. Jag körde mot Order By Fax men kunde inte driva för fullt sista biten. Det är inte dåligt att bli tvåa men jag hade gärna velat göra segergest med Super Light, sa Jörgen Westholm.
- Spurten ebbade ut sista biten och Order By Fax var inte som bäst. Nu blev det inget optimalt lopp, med fjärdespår runt sista sväng, men jag tycker ändå att han borde ha kunnat gå bättre, sa Per Lennartsson om favoritspelade Order By Fax som blev trea.

Trippelt Goop
Som om det inte räckte med segern i Olympiatravet värd en miljon kronor, stora lass med ära, en inbjudan till Elitloppet för Thai Tanic, drygt 14 000 åskådare och strålande sol. Björn Goop var inte klar för dagen. Han inledde V75-omgången genom att tursamt vinna med Hamble Crown, som bara var trea i mål men där konkurrenterna diskvalificerades för galopp.
- Det var lite chockerande, men det krävs mycket tur för att vinna travlopp ibland, sa Björn, som även vann V75-4 med Eges Officer.

Tionde raka för "Fotbollshästen"

Across the Lines segerdefilerar efter sin tionde raka seger.
Foto: Lars Jakobsson

Across the Lines sprängde alla gränser och allt motstånd i V75-2 och tog sin tionde raka seger. Efter en stenhård öppning tvingades "Fotbollshästen", ägd av bland andra VM-spelarna Markus Allbäck och Tobias Linderoth, trava utvändigt om ledande Gentle Way. Ett lopp som hade knäckt de flesta - men inte Across the Lines. På upploppet kunde ingen hota Erik Adielssons superhäst.
- Han är ruggigt bra. Det blev ett kämpigt lopp men det är då de riktiga topphästarna kliver fram, sa Erik, som berättade att årets stora mål för Across the Lines är Derbyt i höst.
Övriga lopp vanns av Zoccer Wadd, Harmonic Silvio och Arras, vilket gjorde att utdelningen på sju rätt blev blygsamma 3 131 kronor.

Pär Andersson

 *************************************************
 

Jag de Bellouet tillbaka i vinnarcirkeln
MÖLNDAL

Prix de l'Atlantique blev kannibalens återkomst.
Jag de Bellouet tog en enkel seger på Enghien-banan efter ledning hela vägen.


Efter skandalen i Prix d'Amerique, där Jag de Bellouet i efterhand fråntogs segern på grund av dopning, och fiaskot i comebacken för två veckor sedan, var det nog en mycket lättad Christophe Gallier som passerade mållinjen. Jag de Bellouet såg bländande ut och besegrade enkelt topphästar som Kazire de Guez och Mara Bourbon. Segern i Prix de l'Atlantique var värd omkring 825 000 kronor och tiden blev 1.12,0/2150 meter. För det svenska hoppet Lass Drop gick det sämre. Den Stig H Johansson-tränade sjuåringen svarade visserligen för ett starkt lopp, men blev diskvalificerad för orent trav.

Pär Andersson

******************************************************
Skickat V75-system till ICA och Gran Canaria

Fredag 21 april -0,9 Halvklart

Besök i Ottebol - Doris JonssonBesök i Ottebol - Doris Jonsson
Sto föl fött på påskafton
E. Gazza Degato - Doc Lucky Way.... Givetvis försäkrat i AGRIA...

Dock Lucky You - Doris Jonsson
På väg hem ett besök i Ottebols --  Lanthandel som är inne på sitt 46:e år  hos travfantasten Jörgen - granne med Doris
***********************************************************

Martin Söderqvist tränar på med Lass Twist
************************************************************

Conny Nobell - Stellan Lundqvist

Conny Nobell till Kalmar?
Victory Tilly till Forus
STOCKHOLM

Forus i Stavanger eller Kalmartravet.
Björn Goop har inte bestämt nästa start för Conny Nobell.
- Det finns tre lopp att välja på, säger han.


Conny Nobells årsdebut slutade med galopp och diskvalificering. Därmed har femåringen ingen godkänd start på de senaste sex veckorna. Han får inte vara med i varken Finlandia-Ajo i Helsingfors, eller i gulddivisionen i Umeå kommande lördag. Var nästa start blir för Conny Nobell hade Björn Goop inte bestämt på fredagseftermiddagen.
- Jag ska prata med Veijo under kvällen och bestämmer mig på lördagen. Det finns tre olika alternativ just nu. Antingen åker vi till Forus i Stavanger och är med i Forus Open. Eller så blir det ett femåringslopp samma dag, berättar Björn Goop.
- Men det kan också bli så att vi startar i Kalmar på fredagen i ett vanligt snabblopp. Det är ju lite lång resa till Stavanger, även om de erbjuder flygresa. Vi får se hur det blir.

Jättefin i jobb
På fredag förmiddag körde Björn ett snabbjobb med Conny Nobell. Det var hemma på "Gooparnas" träningscamp Lökene utanför Kil.
- Jag körde 1.22,5 över 2000 meter i långvagn. Hästen kändes jättefin och jag var helt nöjd med honom, säger Björn.

Victory Tilly mot Forus Open
Nu återstår det att se om Conny Nobell åker till Forus och tar sig an Steinlager och Victory Tilly. Stig H Johansson har flaggat för att det kan bli start för Sveriges vinstrikaste travhäst just i Stavanger.
- Det lutar åt Forus Open. Men inget är helt hundra bestämt. Hästen var i alla fall fräsch och fin i ett 1.30-jobb på rundbanan under fredagen, säger Stig H Johansson.

Michael Carlsson


Skickat "lilla" V75-systemet till ICA

******************************

Ingen Gidde Palema i årets Olympiatrav. Enligt Åke Svanstedt blir det heller ingen "grön kusk" i vinnarcirkeln. Däremot vet han vem som blir Sveriges nästa storstjärna... Svanstedt har flera intressanta hästar i lördagens V75:a på Åby. Foto: Lars Jakobsson

Svanstedt vet vem som är nästa storstjärna
STOCKHOLM

Ingen Gidde Palema i årets Olympiatrav.
Enligt Åke Svanstedt blir det heller ingen "grön kusk" i vinnarcirkeln.
Däremot vet han vem som blir Sveriges nästa storstjärna...


De tre senaste åren har Gidde Palema vunnit Olympiatravet. Men efter gaffelbandskadan är det mycket som talar för att elvaåringen har gjort sin sista start.
- Han ska undersökas nästa torsdag och då vet vi definitivt hur svår skadan är. Men jag tror inte att hästen kommer att tävla mer. Jag har i alla fall ställt in mig på det, säger Åke Svanstedt.

För tufft för Hot Tub
I årets upplaga heter hans vapen Hot Tub. Den Marcus Öhman-tränade hästen har klättrat rakt igenom klasserna på ett år. Från klass III till gulddivisionen. Nu står han inför sin tuffaste uppgift hittills när det är dags för finalen i Olympiatravet. Hot Tub kvalade in via en andraplats i försöket på Hagmyren. Trots en galopp 300 meter kvar.
- Han snubblade till då och det måste ha berott på den dåliga banan. Hot Tub galopperar normalt sett aldrig annars, säger Svanstedt.
- Nu möter han för bra hästar för att ha med utgången att göra. Visserligen ska hästen gå barfota runt om för första gången, men det hjälper nog inte. Dåligt läge dessutom och vi får vara nöjda om han tjänar pengar.
Vem vinner Olympiatravet?
- Det gör Order By Fax. Han ser bara bättre och bättre ut och har gått framåt rejält sedan fjolåret. Jag tror att Order By Fax blir Sveriges nästa storstjärna. Dessutom tycker jag inte att Dumle Loss såg som allra bäst ut på Jägersro, säger Åke.

Förbättrad och barfota runt om
Axevallatränaren kör i samtliga V75-lopp på Åby. Så här säger han om sina chanser:
- Amarillo Ås (V75-1) gjorde en godkänd insats senast som tvåa. Han fick en liten paus efter det men känns bra i jobben nu. För hårt motstånd och dåligt spår gör att vi får vara nöjda med en matlapp här.
- Gentle Way (V75-2) har jag inte kört förrut men han var ju knappt slagen tvåa i V75 på Jägersro senast. Nu möter vi Across The Lines och den slår han nog inte.
- Zoccer Wadd (V75-3) kändes bra i årsdebuten och gjorde ett godkänt lopp trots att hon inte vann. Hon går framåt med loppet i kroppen och känns uppåt i träningen. Jag tror att hästen är förbättrad till den här starten och dessutom blir det barfota runt om. Det är några tuffa motståndare med i loppet men Zoccer Wadd är en av de som kan vinna.

"Vill fram i dödens till varje pris"
- Patsy Index (V75-4) gjorde ett mycket bra lopp senast. Hon fick gå i tredjespår i 900 meter och kämpade väl. Hästen har tagit loppet på rätt sätt och känns fin i träningen. Det blir barfota runt om även till den här starten. Jag tycker att hon ska räknas tidigt.
- Tobina Pazzione (V75-5) trivs bäst när hon får gå i "dödens" och vill fram dit till varje pris. Man får sitta och jaga hästen när hon är inne i fält, men när hon väl kommer fram utvändigt så blir hon genast piggare och springer och klipper med öronen. Innerspår nu och det lär inte bli någon ledning men jag tror heller inte att hon tappar så mycket. Det blir även barfota runt om som i de senaste starterna och allt var som det skulle i senaste jobbet. Formen är så bra som den kan bli och Tobina Pazzione ska räknas med vinstchans.
- Cementa Palema (V75-7) får smyga med och räcker inte till seger. Tjänar hon pengar får vi vara nöjda, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson

 *****************************************************

Gigant Neos framtid som tävlingshäst är oviss. Prix d'Amerique-vinnaren är tillbaka i Sverige men är fortfarande halt. - Det blir i alla fall inget Elitlopp, säger tränaren Stefan "Tarzan" Melander. Foto: Petri Johansson.

Inget Elitlopp för Gigant Neo
STOCKHOLM

Gigant Neos framtid som tävlingshäst är oviss.
Prix d'Amerique-vinnaren är tillbaka i Sverige men är fortfarande halt.
- Det blir i alla fall inget Elitlopp, säger tränaren Stefan "Tarzan" Melander.


Det var för drygt två månader sedan som stjärnhästen plötsligt blev halt. Efter en strålande vinter i Paris, med seger i Prix d'Amerique och en andraplats i Prix de France, hände något. Man trodde först att det var en hovböld och röntgade Gigant Neo. Men vad hältan beror på har ännu inte kunnat fastställas.
- Veterinärerna i Frankrike har röntgat hästen två gånger men inte kunnat hitta vad som är fel. "Giganten" har varit iväg en sväng till Italien för avelsarbete men kom hem till Sverige under onsdagen. Han finns nu på stuteri Staro i Småland där han ska verka som avelshingst, säger Stefan Melander.
- Meningen är att en svensk veterinär ska undersöka hästen nästa vecka. Jag hoppas att vi då kan få närmare svar på vad hältan beror på.

"Obrukad som tävlingshäst"
I dagsläget är det alltså tveksamt om, och i så fall när, Gigant Neo kommer tillbaka på tävlingsbanan.
- Jag hade ju tänkt att han skulle tävla samtidigt som han är avelshingst här hemma. Men nu vet vi ju inte hur det blir. Det blir i alla fall inget Elitlopp, säger Melander.
- Vi får kanske göra en "Åke Svanstedt" och bara släppa ut hästen i hagen och ha det bra en månad. Så får vi hoppas att hältan går över. I så fall har Gigant Neo mycket att hämta i sommar och höst, det tror jag. För hästen kändes så otroligt fin innan skadan kom. Jag har faktiskt aldrig känt honom finare och tycker att "Giganten" är nästintill obrukad som tävlingshäst.
Åttaårige Gigant Neo har hittills sprungit in 20,2 miljoner kronor.

Michael Carlsson

 

 

Torsdag 20 april +2,2 Regn

FBK betyder mycket även för lokala pressen
Se bildcollage längre ner på denna sida från torget - gårdagens hyllning till FBK

Onsdag 19 april -0,9 Solsken

Guldskriverier i lokaltidningarna
****************************************************
 

Solvalla 19 april
V64-1...3-6
V64-2...3-4-7-8-12
V64-3...2-3-8-11
V64-4...2-13
V64-5...1-2-11
V64-6...5-6
480 rader


Karlstadsägde (Stall Pieder) Caramello - Jorma Kontio avslutade V6-6


Nouveau Riche imponerade stort i comebacken för Erik Adielsson. Foto: Lars Jakobsson.

Nouveau Riche heroisk i comebacken
STOCKHOLM

Hon har ben som en porslinshäst.
Men ett hjärta och löphuvud av guld.
Nouveau Riche imponerade stort i comebacken på Solvalla.
- Hon är inte sämre än hästar som Suzanne eller Green Chili, sa Stig H Johansson.


Solvallatränaren har tidigare strött lovord om sitt lovande sto. Att Nouveau Riche är bland de bättre i sin kull har hon visat flera gånger. Dessvärre har hästens sköra ben stoppat henne från att nå den absoluta toppen.
- Jag sa redan när Nouveau Riche började vinna lopp att hon var bäst av mina ston, både som tre- och fyraåring. Tyvärr har hon haft bekymmer med sina framknän vilket har stoppat upp henne.
- Tidigare höll jag henne som bättre än både Suzanne och Green Chili. Nu har ju de hästarna tävlat betydligt mer, samtidigt som Nouveau Riche har varit skadad. Men jag tycker ändå att hon är fullt i klass med dem, sa Stig H Johansson.
Onsdagens start var den elfte i karriären, och det slutade med den sjunde segern. Erik Adielsson lämnade inget åt slumpen och avancerade tidigt. Redan 1300 meter kvar var Nouveau Riche framme utvändigt om ledande Hush Money. Hon såg sedan slagen ut in på upploppet, men tog sig samman på klasshästens vis. Kort före mål slog hon klorna i Hush Money och höll samtidigt undan för Newport Springs.

"Stark både fysiskt och mentalt"
Vinnartiden blev 1.15,0 vilket är starka papper efter fem månaders frånvaro. Det nu femåriga stoet såg dessutom kanske fräschare ut än någonsin tidigare.
- Det är en stark häst både fysiskt och mentalt. Man kan lägga en speed med henne på första långsidan och ändå krigar hon till slut. Idag kändes hon väldigt fin, sa Erik Adielsson.
- Jag tyckte nog att vi skulle slå Jim Fricks häst in på upploppet. Därför körde jag mest emot Jormas i det läget. Man kan aldrig vara helt säker men det kändes så just då. Hon visade sedan fin inställning den sista biten.

Även Stig H Johansson var imponerad över sin hästs insats.
- Ja, hon är ju så här bra vilket hon visat flera gånger tidigare. Vi får hoppas nu att hästen får vara fräsch och kan starta var 14:e dag ungefär, sa Stig H.

Dubbel Nurmos
Timo Nurmos har stallet i riktigt fin form för dagen. Solvalla-tränaren tog en dubbel på V64 med hästarna Ivy och Caramello. I båda fallen handlade det om ledning från start till mål. Ivy - som kördes av Björn Goop - stack enkelt undan den sista biten och vann med krafter kvar. Caramello - med Jorma Kontio i sulkyn - fick kämpa desto mer. Han blev tufft utmanad av Västerbo Webmaster den sista biten men sträckte på sig och höll undan knappt.
- Men det var väldigt nära galopp 300 meter kvar. Han tog ett felsteg då men ställde sig. Hästen var bra och har utvecklats på slutet, sa Jorma Kontio.

Galopp för Adams Hall
Åke Svanstedt var storfavorit i V64-inledningen med Adams Hall. Men den USA-födde femåringen slängde sig i galopp direkt i starten. Han gjorde sedan en bra upphämtning fram till fjärdeplatsen och visade att formen finns där.
- Han var för hetsig bakom bilen och det var han även senast i Mantorp. Då galopperade han inte men det gjorde han nu. Jag tycker annars att hästen kändes klart förbättrad gentemot årsdebuten. Han sprang 13,3 i 2000 meter efter galoppen, sa Åke Svanstedt.
Vann loppet gjorde istället Beryll W.G. Efter ett smörlopp i rygg på ledande Velvet Ås kom luckan perfekt in på upploppet. Beryll W.G. tackade för det genom att avgöra säkert den sista biten för Hans-Owe Sundberg.

Anna Svensson ser man inte så ofta i vinnarcirkeln. Men nu slog hon till bakom nyförvärvet Kain Zet. Efter en perfekt resa i rygg på ledaren kom luckan vid upploppets början. Kain Zet satte nosen först i en tät slutstrid före Lopez och favoriten Iffy, som fick chansen för sent.

Den fjärde V64-avdelningen vanns av Frosts Showtime och Örjan Kihlström. Det Roger Walmann-tränade stoet ledde hela vägen och vann mycket enkelt.

Sex rätt på V64 gav 10.585 kronor.

Michael Carlsson

 

 

 

***************************************
Bildcollage från FBK-Stora Torget Karstad kl. 16.00


Alla foton: Urban Kihlman


Max Flukt har inte startat på åtta månader. Men snart är Kent Knutssons stjärna redo för nya stordåd. Mycket talar för att det blir årsdebut i Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen. Foto: Thomas Blomqvist

Max Flukt direkt till Harper Hanovers

STOCKHOLM

Max Flukt har inte startat på åtta månader.
Men snart är Kent Knutssons stjärna redo för nya stordåd.
- Han kvalar den 11 maj och sedan blir det start direkt i Harper Hanovers, säger Kent Knutsson.


Max Flukt hade i fjol suveräna uppvisningar på travbanan. Undantagshästen tog tio segrar på elva starter men har nu inte tävlat sedan augusti i fjol. Årsdebuten har blivit kraftigt försenad av olika anledningar. Främst beroende på dåliga träningsförhållanden på grund av tjällossning. Men också på grund av att Max Flukt inte har varit helt hundra i träningen. Kent Knutsson har inte varit nöjd med hur hans stjärna har känts.
Nu är det dock positiva tongångar från amatörtränaren utanför Nässjö.
- Nu känns hästen grymt fin i jobben. Han behandlades i ett par ben för några veckor sedan, men vid återbesöket hos veterinären var han helt klockren.
- Nu kommer vi att finslipa det sista i träningen hemma på gården, varvat med några snabbjobb på Kalmartravet. Tar han sedan de här jobben på rätt sätt blir det kval på Åby den 11 maj, berättar Kent Knutsson.

Ska blåsas ur i kvalet
Anledningen till kvalloppet är att Max Flukt inte har startat sedan V75 i Örebro den 20 augusti. Och har hästar varit ifrån tävlingsbanan i åtta månader måste de prestera ett godkänt kvalificeringslopp för att få starta igen.
- Jag kommer att ta kvalet som ett riktigt lopp och blåsa ur hästen ordentligt. I fjol årsdebuterade han på 1.13,6, okörd. Jag hoppas och tror att han ska vara i liknande författning i år. I så fall duger han långt.

Årsdebut elitloppshelgen
Och efter kvalet har Kent Knutsson stora planer direkt för sin stjärna. Det blir årsdebut under självaste elitloppshelgen.
- Känns han lysande i kvalet går vi ut direkt i Harper Hanovers lopp. Då ska vi försöka försvara titeln från i fjol. Det finns inga andra passande lopp innan dess, utan jag räknar med att hästen i så fall är så pass bra att han duger direkt.
- Elitloppet däremot är inte aktuellt. Då skulle han behövt två, tre genomkörare i sig och även ett par lopp över sprinterdistans. Så Elitloppet har vi tappat på grund av att hästen har fått stå över och inte kunnat förberedas i tid, säger Knutsson.
Sjuårige Max Flukt har hittills tjänat drygt 1,2 miljoner kronor. Förra året vann han bland annat styrkeprovet Harper Hanovers lopp på Solvalla.

Michael Carlsson

 

 

Tisdag 18 april +1,2 Solsken

Redan (17 april) rekord för besökare/månad - Ökningen fortsätter
****************************************************************

Sargasso imponerade i fjol. Kommer årets första seger i V64-1? Foto: Thomas Blomqvist.

Ny femling för Örjan?
STOCKHOLM

Förra veckan tog Örjan Kihlström en femling på Solvalla.
På onsdag kör han i samtliga sex V64-lopp.
- Jag får hoppas på en eller ett par segrar. Att vinna fem lopp igen blir nog för tufft.


Det spelade ingen roll om hästarna hette Jaded, Pampino, Matrix Reloaded, Urfa Boko eller Officer Ås. Örjan Kihlström vann med allt och alla förra onsdagen på Solvalla. En trippel inom V64-spelet kompletterades med ytterligare två triumfer i ramloppen.
- Att vinna fem lopp på Valla hör inte till vanligheterna så det är klart att det var något extra. Självförtroendet påverkades ju också positivt, säger Örjan.
I takt med att stortränarna Roger Walmann och Stefan Hultman börjar starta igång sina hästar efter vintern, stiger segerprocenten för catchdriver Kihlström.
- Visst är det så. Det är viktigt för mig att deras hästar funkar, annars blir det färre framgångar för mig.
Hur mycket pratar du med Stefan eller Roger inför en tävlingskväll?
- Vi känner varandra så väl, och jag känner till de flesta av deras hästar, så vi behöver inte prata särskilt mycket. De säger mest något om formen och om allt är väl med hästen.

Kör i samtliga V64-lopp
På onsdagens V64 kör Örjan Kihlström fem hästar åt Roger Walmann och en åt Stefan Hultman.
- Det ser väl inte ut som om jag har någon direkt toppchans den här gången. Den av mina hästar som har bäst flyt med positionerna blir nog farligast, säger Örjan.
Sargasso i V64-1?
- Han kändes fin i comebacken då han mötte tuffa hästar. Senast slutade det med galopp, men det känns att det finns fart i hästen. Bakspår är väl inget vidare.
Decisive Dust i V64-2?
- Hon gick hyggligt senast på Eskilstuna. Det är en rätt allround häst men det känns inte som någon riktigt klar vinstchans.
Just About Enough i V64-3?
- Hon har rätt så bra styrka och hygglig kapacitet men är lite osäker. Bakspåret gör inte så mycket eftersom hästen ändå inte är så snabb ut.
Frosts Showtime i V64-4?
- Gick hyggligt i sin senaste start när hon vann i Örebro. Hon bör ha hyfsad chans här från ett bra läge.
Aggas Jazzy i V64-5?
- Hon har gått bra den senaste tiden och stämmer det är hon säkert med där framme.
Mireille Ås i V64-6?
- Har bra form men inget riktigt flyt i loppen. Hon gick riktigt bra senast och jag tycker att hon står på tur för att vinna.

Pär Andersson

 Lutfi Kolgjini vinner med allt för tillfället. Foto: Lars Jakobsson

Kolgjini glödhet
STOCKHOLM

Sveriges hetaste kusk just nu är utan tvekan Lutfi Kolgjini. Under de senaste veckorna har det blivit 23 segrar till stallet och inget talar för att segertåget ska ta slut. I nuläget är "Ludde" på elfte plats i den allsvenska körsvensligan.

1) Björn Goop Åby 131 74 73
2) Åke Svanstedt Axevalla 75 64 40
3) Erik Adielsson Jägersro 61 56 55
4) Ulf Ohlsson Bergsåker 58 55 53
5) Thomas Uhrberg Jägersro 52 40 32
6) Örjan Kihlström Solvalla 47 40 34
7) Jorma Kontio Solvalla 46 35 41
8) Jörgen Sjunnesson Jägersro 32 29 43
9) Carl-Erik Lindblom Örebro 30 22 24
10) Sören Eriksson Gävle 29 24 20
11) Lutfi Kolgjini Jägersro 28 14 11
12) Daniel Olsson Romme 27 32 22
13) Stefan Söderkvist Åby 27 25 24
14) Ove A Lindqvist Umåker 26 28 20
15) Per Lennartsson Solvalla 25 15 21

 **********************************************************


Fransk seger för Bergh

STOCKHOLM

Robert Bergh fick en trevlig avslutning på påskhelgen.

Hans häst Lover Boy Index vann, med Pierre Vercruysse i sulkyn, Grand Prix de Pasques på Cholet-banan.
Åttaårige Lover Boy Index skrällvann till 13 gånger pengarna efter ett smyglopp i tredje par invändigt och en vass spurt på upploppet. Segern var hästens andra på fransk mark och var värd omkring 150 000 kronor.

Pär Andersson

Måndag 17 april +1,4 Solsken

Justice Hall flyger på torsdag över Atlanten för flera nordiska storlopp. Foto: Thomas Blomqvist.

Justice Hall på nordisk turné
STOCKHOLM

Amerikanske topptravaren Justice Hall slutade fyra i lördagens storlopp på Meadowlands.
På torsdag flygs hästen till Norden för Finlandia-Ajo, Oslo Grand Prix, och eventuellt - Elitloppet.


Efter nästan två månaders tävlingsuppehåll räckte inte Justice Hall till seger i sin comeback. Loppet vanns i stället av Lhasa Muscles, och femårige Justice Hall kom i mål som fyra på tiden 1.11,1. Nu väntar en resa över Atlanten för hästen som kan komma att bli USA:s bidrag till årets elitlopp på Solvalla.
- På torsdag flyger Justice Hall till Göteborg där han ska stå uppstallad på Åby och även gå ett jobb där på lördag. Sedan väntar en start i Finlandia-Ajo den 29 april, säger Steve Katz, som finns med i kretsen runt Justice Hall, till Meadowlands hemsida.

Sågar Europas stjärnor
Efter ett förväntat möte med Passionate Kemp på Vermo, och med Steinlager i Oslo Grand Prix på Bjerke, kan det bli Solvalla den sista söndagen i maj. Där tror Steve Katz att Justice Hall har goda möjligheter att lyckas.
- Även om jag inte har full koll på europeiskt trav så verkar det som om konkurrensen inte är den tuffaste i år. Det finns några lovande hästar som är på väg upp, men undantaget Steinlager har ingen ännu klivit fram ordentligt. Det ser ut som om motståndet blir lättare i European Grand Circuit än i storloppen för äldre hästar på amerikansk mark, säger han.
Även Hellava Hush finns fortfarande med i diskussionerna inför Elitloppet. Tränaren Bill Gallagher säger till Meadowlands hemsida att han inte har uteslutit en start.
- Dörren är fortfarande öppen. Om hästen fortsätter att prestera bra så finns möjligheten att vi åker till Sverige enbart för att starta i Elitloppet.

Pär AnderssonFama Currit var ovanligt blek i sin årsdebut i Halmstad och slutade bara femma. Foto: Lars B Persson.

Bakslag för Fama Currit
STOCKHOLM

Stjärnstoet Fama Currit var tidigt slagen i sin årsdebut.
Ändå var inte kusken Peter Ingves särskilt bekymrad.
- I efterhand är jag ändå rätt nöjd. Vi kommer igen, sa han.


Under 2005 dominerade Fama Currit sin fyraåringskull totalt. Hon var oftast förkrossande överlägsen, och kusken Peter Ingves fick många tillfällen att segerdefilera med ena benet i luften. På hemmabanan Halmstad mötte Fama Currit ett gäng äldre ston - och misslyckades.
- Hon hoppade lite i starten och sedan fick jag lägga en speed mitt i loppet. Sista varvet körde jag 1.14 och hon var full av mjölksyra i mål. Nu är i alla fall årsdebuten borta, sa Peter Ingves till TV4.
Lärlingen Ingves valde att köra fram till dödens från sitt tillägg dryga varvet från mål. Men när de flesta i publiken trodde att Fama Currit skulle ta ner ledande Stenåsens Winny, vek hon i stället ner sig i sista sväng. I mål var Fama Currit klart slagen som femma.
- Som det kändes är det ingen infektion i henne utan det berodde nog på att hon inte har fått så mycket tempoträning. Vi ska kolla upp henne och sedan kommer vi igen, sa Peter Ingves.

Pär Andersson

Olympiatravet lottat
STOCKHOLM

Finalen av Olympiatravet blir en kamp mellan nio svensktränade hästar - och en fransman.

Kito du Vivier, som kommer att köras av skandalkusken Jos Verbeeck, är det enda helt utländska ekipaget i årets final av Olympiatravet på lördag. Efter återbud från bland andra Jag de Bellouet och Hellava Hush gick det sista wild card som Åbys sportchef Per Wetterholm hade att utdela till Stefan Hultmans General du Lupin. Förhandsfavoriterna Dumle Loss och Order By Fax lottades till spår ett och spår nio.

Startlista Olympiatravet, 2140 meter auto:
1. Dumle Loss - Joakim Wallin
2. Kito du Vivier - Jos Verbeeck
3.
Lassiter - Conrad Lugauer
4. Super Light - Jörgen Westholm
5. Thai Tanic - Björn Goop
6.
Improve Ås - Erik Adielsson
7. Hot Tub - Åke Svanstedt
8. General du Lupin - Örjan Kihlström
9.
Order By Fax - Per Lennartsson
10. Born At Last - Lutfi Kolgjini

Pär Andersson

 

 

Söndag 16 april +3,3C Mulet

 

Erik kör Improve Ås i Olympiatravet
OSKARSHAMN

Improve Ås blir den åttonde hästen i Olympiatravet.
Han kommer att köras av Erik Adielsson.
- Jag vill vara lojal mot Stig och Hasse. Det är deras hästar jag kör i loppen i första hand, säger Erik Adielsson.


Därmed får Dumle Loss klara sig utan Erik i finalen. Vem som kör Mantorps-hästen är inte klart i dagsläget.
- Det känns i alla fall skönt att Jocke Wallin och Dumle Loss ägare har förståelse för mitt beslut, menar Adielsson.
Impove Ås kvalade i onsdags för sin tränare Stig H Johansson. Han såg då mycket fin ut och travade 1.15,1 över 2140 meter med 1.11 sista 500 metrarna.
Följande hästar är klara för finalen den 22 april.
Order By Fax - Thai Tanic - Super Light - Hot Tub - Dumle Loss - Lassiter - Kito du Vivier - Improve Ås.
Förstapriset är en miljon kronor och två platser återstår i dagsläget. Den amerikanska hästen Hellava Hush kommer troligen inte till Åby nästa lördag.

Michael Carlsson

Lördag 15 april +4,6C Strålande sol

Glad Påsk med denna Påskgumma från Långfredagstravet på Färjestad.Hot Shot Knick vann gulddivisionen på Romme efter en imponerade uppvisning. Foto: Micke Gustafsson/ALN.

Hot Shot Knick mot Elitloppet
ROMME

Redan tidigt i vintras började tränare Lähdekorpi att snacka om Elitloppet för Hot Shot Knick.
Efter gulddivisionssegern på Romme är målet nära.
- Kari visste inte hur rätt han hade då. Hot Shot Knick ska absolut vara med i Elitloppet, sa kusken Thomas Uhrberg.


Åttaårige Hot Shot Knick har haft ett fullkomligt lysande år hittills. Segrarna har radats upp och den ena triumfen har överträffat den andra. På ett Romme badandes i solsken och vårvärme visade Hot Shot Knick att allt snack om Elitloppet inte bara är just snack. Från positionen utvändigt om ledaren krigade Kari Lähdekorpis stjärna till sig segern på upploppet. Och ledaren var inte vem som helst utan Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna - Victory Tilly.
- Jag kopplade greppet tidigt på upploppet men när Victory Tilly närmade sig på slutet sträckte min häst på sig. Han är otroligt tuff häst mot häst och försöker alltid komma förbi sina motståndare, sa Thomas Uhrberg.

"Borde kört en sekund fortare"
Den förväntade spetsduellen uteblev när Ulf Ohlsson valde att inte försöka svara Victory Tilly med Bellman Töll. Erik Adielsson kunde därmed glida till ledningen relativt enkelt och fick sedan Hot Shot Knick på utsidan. Trots det bättre loppet kunde favoritspelade Victory Tilly inte ta sin andra raka seger i årets andra start.
- Så här i efterhand borde jag nog ha kört en sekund fortare på det första varvet. Men jag tycker att hästen svarade för en jättebra insats och han kändes helt okej, sa Erik Adielsson.
Hade Victory Tilly den rätta vinnarskallen i dag?
- Jag tycker att det är fullständigt idiotiskt att hålla på och spekulera i det. Han gick 1.11,1 i sin andra start för året och kämpade hela upploppet ner.
Hot Shot Knick vann på det nya banrekordet 1.11,0 och har nu på kort tid sprungit in nästan 1,5 miljoner kronor.
- I dag imponerade han på mig också. Vi körde barfota fram för första gången och det fungerade ju bra, sa Thomas Uhrberg.

Dubbla Ohlsson-missar
Bellman Tölls insats i gulddivisionen var en stor besvikelse. Han slutade oplacerad trots ett lopp i rygg på Victory Tilly.
- Jag vet inte vad som hände men han blåste en hel del efter loppet, sa Ulf Ohlsson, som hade en tung dag på Romme.
I V75-5 körde han fjolårets bäste treåring, Kung Lavec, som gjorde sitt första riktiga lopp för året efter galoppen för drygt en vecka sedan. Det slutade med en ny galopp, den här gången i utgången av sista sväng.
- Han drog höger bakben och det var därför han galopperade. Annars kändes han väldigt stark och hade vi bara kommit in på upploppsrakan så hade det säkert gått undan.
Kung Lavecs tränare, Svante Båth, såg orolig ut efter missen.
- Två galopper i rad är så klart inte kul. Men hittar vi inga allvarliga fel på hästen så siktar vi fortfarande på Kungapokalen.
Fyraåringsloppet vanns nu i stället av Jocose med Örjan Kihlström i sulkyn, efter en tät kamp sista biten med invändige Blue Chip Star.

Favoritbetonad omgång
Trots att streckfavoriter som Victory Tilly och Kung Lavec svek blev det en spelmässigt lätt omgång. Segrar för Dalshan As (Åsbjörn Tengsareid), Yankee Mic (Sören Eriksson), Troll Jokeren (Bo Eklöf), Hercules Laser (Daniel Redén) och Rite On Dirt (Jorma Kontio), gjorde att utdelningen för sju rätt stannade på 15 209 kronor.

Pär Andersson

 **************************************************

Steinlager och Per Oleg Midtfjeld tog sin andra raka seger. Foto: Stefan Olsson.

Lyckad påskpytt för Steinlager
ROMME

Både Thai Tanic och Gazza Degato galopperade bort sig.
Segern för Steinlager på Klosterskogen blev enkel.
- Nu har hästen fått två perfekta genomkörare inför Forus Open, Oslo Grand Prix, och Elitloppet, sa en mycket nöjd Per Oleg Midtfjeld.


Pytt og Panne Grand Prix blev aldrig det topplopp på Klosterskogen i Norge som publiken hade förväntat sig. I stället för en trekamp blev det en uppvisning - av Steinlager. Fjolårets elitloppsvinnare kunde utan besvär ta hand om ledningen när både Gazza Degato och Thai Tanic hoppade bort sig.
- Gazza Degato snubblade till kort efter start utan att jag riktigt vet varför. Men han hade bara plast på hovarna och kanske blev det för vasst. Det är det enda jag kan skylla på, sa Tom Horpestad.
Hur kändes Gazza Degato undantaget galoppen?
- Han kändes helt perfekt och jag är nöjd. Vi körde i kapp fältet och gick ut till attack på bortre långsidan, men efter en snabb slutkurva stumnade han lite 50-100 meter från mål och blev fyra.
Thai Tanic diskvalificerades för sin galopp i första sväng, vilket innebar enkel biljett till vinnarcirkeln och 250 000 norska kronor för Steinlager.
- Det blev tyvärr inte den sportsliga höjdpunkten som många hade hoppats på, men Steinlager är inne i en förberedelseperiod. Efter tempoökningen i sista sväng svarade han i alla fall med att speeda ifrån till lätt seger så jag är nöjd med hästen, sa Per Oleg Midtfjeld till norska Rikstoto.

Pär Andersson

 

Fredag 14 april +4,6C Dimma/mulet
Idag stortrav V65 på Färjestad

Conny Nobell galopperade bort sig direkt i årsdebuten och blev diskvalificerad. Foto: Kihlmans Foto.

Jetstile med Johnny Takter imponerade stort och är aktuell för Olympiatravet. Foto: Kihlmans Foto.

Trist långfredag för Conny Nobell
KARLSTAD

Conny Nobell fick ingen rolig inledning på säsongen.
Årsdebuten slutade med galopp kort efter start.
- Klart det känns surt, säger Björn Goop.


Nästan 6000 åskådare hade kommit till Färjestad för att se trekampen mellan Norges framtidshopp Jetstile, V75-vinnaren Jewish Banker, och hemmahästen Conny Nobell. Men redan efter 200 meter tog det roliga slut.
- Conny rullade lite omotiverat över i galopp i första sväng. Självklart känns det surt med galopp i årsdebuten, men jag tycker annars att han kändes fin och jag var nöjd med värmningen, säger Björn Goop.
Varför galopperade Conny Nobell?

- Han har gjort så i första sväng tidigare i sin karriär, bland annat som tvååring. Men lite har jag mig själv att skylla, jag borde ha kört med tyngre balans. Nu gick han med väldigt lätta skor.
I stället för ett rejält test väntar nu ytterligare en tids träning hemma på Lökene innan Conny Nobell får chans till revansch.
- Vi har inte bestämt när nästa start blir. Men det blir ingen start i Olympiatravet eftersom vi inte har kvalat och därmed inte är aktuell för någon inbjudan, säger Björn.

Uppvisning av Takter
När favoriten gjorde bort sig blev loppet en duell mellan ledande Jewish Banker och utvändige Jetstile. Mitt på upploppet kopplade norske Jetstile greppet och vann säkert på 1.12,1.
- Hästen var väldigt fin i dag och jag tyckte det var lika bra att köra fram när det blev lågt tempo. Det blev förvånansvärt lätt till slut och förmodligen är det här en utmanare till Steinlager, säger Johnny Takter, som körde två lopp på Färjestad och vann båda.
Jetstile är nu aktuell för den sista platsen, efter att Born At Last och Improve Ås fått varsitt wild card, till finalen av Olympiatravet på Åby nästa lördag.
- Han är högaktuell. Jag har pratat med ägarna efter loppet och de skulle kolla upp hästen och svara på söndag morgon, säger Åbys sportchef Per Wetterholm.

Pär Andersson
**************************************************
Fler bilder med målgångsbilder......

                               
    Jetstile = Dagens Häst

       Dagens kuskprestation = Johnny Takter 2 starter 2 segrar

Målgångsbilder m.m

Lopp 1. Andy S.G - Anna Rönning
Lopp 2. Sky Launcher - Olle Goop

Ponnyloppet Hults Chikita - Erika Persson

Lopp 3. V65-1. Twiks Kayo - Johnny Takter

Lopp 4. V65-2. Global Glow - Tom Horpestad

Lopp 5. V65-3. Venus Käll - Thomas Uhrberg

Lopp 6. V65-4. Vimseld - Björn Goop

Lopp 7. V65-5. Simb Soldier - Erik Berglöf


Lopp 8. V65-6. Jetstile - Johhny Takter

Lopp 9. Red Sun - Martina Lundin

Lopp 10. Kära Goliat - Dagfinn Aarum

Lopp 11. Ronaldo Fame - Åke Lindblom
******************************************************************V65-förslag till dagens tävlingar - Färjestad
Vi finns på plats.....och utser Dagens Häst samt dagens Kuskprestation...Finns under kvällen på denna sida

Vimseld - Björn Goop
Foto: Urban Kihlman 0706-879995
V65-förslag till Färjestads Fredagstävlingar nedan:

V65-1...1-3-4-6-7-8
V65-2...3-10
V65-3...4-5-6
V65-4...10 Vimseld - Björn Goop
V65-5...6-14
V65-6...3-4-8
216 rader


Vimseld med glada ägare
********************************
Skickat till ICA-Kristinehamn


Sweden Cup-vinnaren Bellman Töll möter bland annat Victory Tilly på lördag. Foto: Lars Jakobsson.

Ulf Ohlsson: Det krävs två streck i V75-3
STOCKHOLM
 
Att släppa ledningen eller inte släppa ledningen det är frågan alla ställer till Ulf Ohlsson.
Hans startkatapult Bellman Töll har bästa tänkbara läge i lördagens gulddivision.
Även motståndet är bästa tänkbara, världsstjärnan Victory Tilly och årets stjärnskott Hot Shot Knick.


Endast tre motståndare mötte Bellman Töll i årsdebuten förra veckan. Han vann, men fick inga pluspoäng av sin tränare och kusk Ulf Ohlsson.
- Han var ganska oinspirerad i debuten. Hästen brukar vara så i första starten efter vila så det var inget som bekymrade mig. Banan var inte heller i bästa skick plus att det gick ganska fort, säger Ulf Ohlsson.
Inför V75 har stallets stjärna fått motion, massage och ett snabbjobb. På lördag väntar fem kombattanter och två av dem är självaste Victory Tilly och Hot Shot Knick.

Frågan alla tippare ställer sig: släpper du ledningen?
- Jo, jag har fått den frågan några gånger den här veckan. Men det är inte värt att jag uttalar mig om det, då får jag bara kritik om jag gör tvärtom mot vad jag har sagt. Hur jag gör bestämmer jag i starten och självklart beror det också på hur banan blir. Men visst, han har ju vunnit de flesta loppen från ledningen och jag tycker att han utvecklades mycket i fjol när det gäller att tåla tuffa tempon i ledningen.

Två hemliga streck
Nioårige Bellman Töll har hittills 41 segrar på 110 starter och drygt 5,2 miljoner kronor på kontot. Hans hittills största seger kom förra året då han vann Sweden Cup under Elitloppshelgen.
- Snabbheten har han redan så håller han samma standard som förra året är jag mer än nöjd. Jag tror att det är mycket begärt att han ska utvecklas ytterligare, men det har jag å andra sidan sagt tidigare och då har han överraskat mig, säger Ulf Ohlsson som inte gör några förändringar inför lördagens start. Bellman Töll går med lätta skor runt om. Hovarna sparas till lopp längre fram i vår.
Blir du förvånad om ni vinner?
- Nej.
Hur många streck behövs det i avdelning tre?
- Två. Men vilka jag tänker på behåller jag för mig själv, säger Ulf Ohlsson och skrattar.

Ulf Ohlsson kör ytterligare fyra hästar inom V75:

8 New Grove Global (V75-1) - Har jag aldrig kört men det ser ut att vara en bra häst. Jag såg honom vid senaste segern och formen verkar vara på topp Synd på läget men han är nog med där framme ändå.

4 Leader Ås (V75-2) - Han galopperade på Hagmyrens hopplösa bana sist, vi hade nog varit trea eller fyra annars. Det är en stor häst och det finns galopprisk från det här snäva spåret. Om han sköter sig och vi inte hamnar på vingel är det realistiskt att tro att vi är bland de tre första i mål.

9 Snärtblixten (V75-4) - Har jag aldrig kört. Både jag och ägaren är nöjda med pengar i det här gänget.

6 Kung Lavec (V75-5) - Han var otroligt peppad i årsdebuten och felade bort sig direkt. Jag körde bara lätt med honom efter det och han kändes fin men det är svårt att veta var han befinner sig formmässigt. Jag tror att tränaren Svante Båth ska döva ned honom lite till den här starten och jag hoppas att han är lugnare nu. I det här lilla fältet lär han få göra mycket själv. Alla vet hur bra han kan vara och han är såklart given på kupongen, men inte som förstastreck.

Åsa Elmroth

************************************************************************

 

Torsdag 13 april +3C mulet (Skattkärr)

Ökningen med besökare på kihlmans travblogg ökat stadigt

Besök på ICA i Kristinehamn


Viola som är spelansvarig meddelar att de som köpt andelar i lilla V75-systemet från Kihlman från i höstas har en rejäl vinst....
**************************************************************


Order By Fax blev den snabbaste travaren hittills i år då han vann på 1.11,3. Foto: Lars Jakobsson.

Order By Fax snabbast i år
STOCKHOLM
 
Örjan Kihlström och Order By Fax var Solvallas kungar på onsdagskvällen. Det blev fem segrar till Örjan och fem längders segermarginal för Order By Fax som dessutom vann på den snabbaste segertiden i Sverige i år: 1.11,3.
- Nu visade han verkligen att han är på väg att bli en av Sveriges bästa hästar, kanske till och med en av Europas bästa, sa en mycket nöjd tränare och kusk Per Lennartsson.


Order By Fax var förvånansvärt bra med från start från spår sex och hamnade i andra par utvändigt en bit bakom framförvarande häst, Istanbul. Första halvvarvet gick efter visslande 1.08,9. Istanbul pressade sig då till ledningen och Order By Fax hamnade utvändigt ledaren. Där satt Per Lennartsson lugn i det stentuffa tempot. Efter ett varv på 1.11,7 blev sluttiden alltså 1.11,3 över 1640 meter autostart. Nytt rekord för Order By Fax och den hittills snabbaste tiden i år.
- Jag ryckte inte tussarna och vek inte fram spöet. Jag tjoade bara till lite på upploppet då det kändes som att han sprang och väntade in de andra. Han sköter sig så bra själv, jag behöver bara hålla i. Idag klev han också iväg kvickare från start, det är bra. Det är ju viktigt att skaffa sig en fin position direkt i tuffare gäng framöver. Det fanns krafter kvar nu och det behövs till Olympiatravsfinalen, vi har allt fokus på det just nu, sa Per Lennartsson.
Kan Elitloppet vara av intresse?
- Nja, han har ju tidigare haft problem med startsnabbheten och i Elitloppet är det svårt att ta något om man sitter långt ned i fältet. Medeldistans är trots allt hans bästa distans, men visst, Elitloppet kan vara intressant om chansen bjuds, avslutade Per Lennartsson.

Femling till Örjan
Efter att ha varit segerlös i 30 starter slog Örjan Kihlström till med fem segrar under kvällen. Inom V64 vann han avdelning två och fyra via ledning från start till mål med Roger Walmann-tränade Urfa Boko och Matrix Reloaded I sista avdelningen var han först med Stig H Johanssons Pampino efter ett lopp utvändigt om ledaren. Utanför V64-spelet vann Örjan Kihlström även med Stefan Hultman-tränade Jaded som årsdebuterade samt Roger Walmanns treåring Officer Ås.

Glen Kronos tillbaka under Elitloppshelgen?
Lutfi Kolgjini och hans hästar gör allt rätt för dagen. Hans treåring Glen Kronos tog nu fjärde segern i det sjunde försöket. Från spår åtta satt Glen Kronos i ledningen redan i första sväng. Första 500 metrarna travades efter tuffa 1.10,7 och varvet efter 1.16,5. Trots det var Glen Kronos aldrig i närheten av förlust, han gick undan på upploppet och segertiden blev mycket fina 1.14,9.
- Som han gick idag! Han tågade undan med bomullen i öronen, sa tränaren och kusken i flytet Lutfi Kolgjini.
Glen Kronos ska göra en start till i Sverige innan han i början av maj tar sig an motståndarna i hemlandet Italien.
- Hittar jag en lucka i tävlingsschemat där så kommer jag gärna hit med honom under Elitloppshelgen, lovade Lutfi Kolgjini.
Glen Kronos är även anmäld till svenska E3 och kommer alltså tävla i två länder under året.

Avdelning fem blev ett struligt lopp. Leif Witasp lotsade Nilas Gene till ledningen mellan galopperande hästar och vann sedan enkelt. Favoriten Fergel felade i ledningen i första sväng och bröt därmed segerraden på fem raka.
Kvällens V64 var lättfunnen, sex rätt gav 1 268 kronor.

Åsa Elmroth

******************************************************************************

Conny Nobell - Björn Goop
Foto: Urban Kihlman
Kronprinsen årsdebuterar
Björn Goop jättenöjd med Conny Nobell

STOCKHOLM
 
Han kan vara hästen som tar över kungakronan i trav-Sverige.
På Långfredagen gör Conny Nobell en mycket intressant årsdebut på Färjestad.
- Han känns jättefin och det kommer inte att bli något preparélopp, säger Björn Goop.


Conny Nobell är hästen som många tror kan bli nummer ett framöver.
Han har sopat rent i storloppen både som tre- och fyraåring och tjänat 9,7 miljoner kronor. Hittills har det blivit 23 segrar på 27 starter och hästen har aldrig varit sämre än trea.
Senast Conny Nobell tävlade var den 2 oktober i fjol. Han vann då Europaderbyt och gick därefter till vintervila.
- Det har fungerat bra i vinter för Conny Nobell. Jag tycker att hästen har mognat och är mer samlad och koncentrerad i jobben. Tidigare var han lite stökig men nu är han klart lugnare, säger Björn Goop.
Efter semester i hagen och mycket mängdträning har Conny Nobell varit inne på Färjestad för en del snabbjobb.
- Som snabbast har jag kört 1.18 över 2100 meter. Då fick han sträcka ut med 1.14 sista varvet och 1.10,5 sista 500 metrarna. Hästen kändes kanonfin och jag är mycket nöjd med hans sätt att sköta träningen, säger Goop.
- I fredags körde Olle honom inne på Färjestad och då blev det ett lugnt jobb i 1.25-tempo. Och i tisdags var det skötaren Stellan Lundqvist som gav hästen ett lugnare pass.

Inte årets viktigaste lopp
På fredag är det alltså dags för årsdebut. Den sker på Färjestad i ett lopp med 150.000 kronor i förstapris. Conny Nobell fick sämsta läget i spår åtta och möter ett par tuffa konkurrenter. Främst V75-vinnaren Jewish Banker och den norske topphästen Jetstile.
- Det här loppet är inte det viktigaste i år för hästen. Det är ett led i matchningen men det kommer samtidigt inte att bli något preparélopp. Vi fick ett dåligt läge och möter några bra hästar som säkert kommer att göra allt för att slå oss.
Inför året har även Conny Nobell flyttats över från din till Olle Goops träningslista. Varför?
- Det har främst att göra med statistiken. Vi tränar våra hästar ihop och har egentligen samma rörelse. Nästan alla våra hästar står på Olle medan några få står på mig.
- För att kunna mäta oss med andra träningstall i landet blir det mera korrekt om vi gör så här. Då kan vi jämföras med andra tränare på ett rättvist sätt. Annars kan det se ut som att Olle kör in tjugofem miljoner och jag fem. Då är det bättre att Olles stall kör in trettio miljoner.

Hur ser matchningen ut efter årsdebuten?
- Det finns tre, fyra olika alternativ. Veijo är sugen att starta i Finlandia-Ajo i Helsingfors. Sedan kommer Oslo Grand Prix 14 dagar senare men det kanske blir så att vi går ut i båda loppen. Eller så blir det Rikstotons Europamatch på Bjerke under Oslo Grand Prix-dagen. Det finns även V75-lopp på Åby som kan bli aktuellt.
Den ständiga frågan om Elitloppet.
- Det skulle vara kul att vara med där. Men jag lägger faktiskt inte så stor vikt vid just Elitloppet. Då ska hästen vara så bra att en start verkligen är befogad.
- Allra först vill jag att Conny Nobell känns så bra i loppet på fredag som jag tror att han ska göra. Jag minns i fjol att han var rätt så ringrostig i årsdebuten. Men då vann han ändå på en 1.13-tid.
Olympiatravet?
- Jag har inte pratat med Åbys sportchef Per Wetterholm om det. Som sagt, först gäller starten på fredag och sedan får vi se. Jag har i alla fall inte stängt någon dörr för Olympiatravet, säger Björn Goop.

Michael Carlsson

 

 

 

Onsdag 12 april + 23C Sol


Taxi till flygplatsen

Flyg till Gardemon
 

Tisdag 11 april + 26C Sol

Papegojanblomman ser fin ut nu på morgonen

En kaffe och kanelbulle är inte helt fel

Ishockey via sportradion vid Lenas IT-Cafe i kväll

Kolla gärna Lenas IT-Cafesida>>>>>>>

Gidde Palema kan ha gjort sin sista start. Stjärnhästen har fått en blödning i ett gaffelband, vilket är en allvarlig skada. Foto: Lars Jakobsson

Gidde Palema allvarligt skadad
Karriären kan vara över för superhästen
STOCKHOLM

Gidde Palema kan ha gjort sin sista start.
Stjärnhästen har fått en blödning i ett gaffelband, vilket är en allvarlig skada.
- Det blir svårt att komma tillbaka. Om 14 dagar får vi avgöra om det är färdigtävlat, säger Åke Svanstedt.


I lördags blev Gidde Palema oplacerad i ett V75-lopp på Jägersro. Det var i ett försök till Olympiatravet, vars final han har vunnit de senaste tre åren.
Den 27-faldige miljonären agerade långt under normal standard och Svanstedt misstänkte en infektion.
Under måndagen kom svaret.
Vid en veterinärkontroll markerade Gidde Palema hälta. Då gjordes en ultraljudsundersökning som visade att det var mycket värre än man hade befarat.
- Han har fått en gaffelbandskada. Det är flera blödningar och vätskebildningar i vänster framben. Det känns väldigt tråkigt, säger Åke Svanstedt.
- Först måste de akuta blödningarna lägga sig och det ska göras en ny kontroll om 14 dagar. Då vet vi hur lång läkningsprocessen blir och då får vi också avgöra om vi ska fortsätta tävla. Men det blir i alla fall ingen start i Elitloppet.
Förstemannen i stall Svanstedt, Glenn H Persson, berättar vidare om gaffelbandskadan.
- Det här känns inte bra. Bara läkningsprocessen brukar vara tre till fyra månader i sådana här fall, säger han.
Med tanke på att Gidde Palema är elva år, hur stor är chansen att han kommer tillbaka?
- Det vill jag inte uttala mig om just nu. Det är upp till ägaren att ta det beslutet när hästen är frisk. Naturligtvis måste han först bli så bra att det kan bli tal om tävling igen.
- Först måste skadan läka ordentligt och det tar som sagt tre till fyra månader. Sedan ska han ju tränas upp igen och det tar ytterligare några månader. Då är vi inne i september, oktober.
Efter loppet i lördags misstänkte ni en infektion. Fanns det ingen förvarning om att det kunde vara något annat också?
- Åke tyckte att hästen kändes lite mystisk direkt efter mål. Men när han sedan joggades av på stallbacken märktes ingenting. Det var först under måndagen på kliniken som Gidde markerade hälta.
Klarar han av att betäcka och verka som avelshingst?
- Ja, det ska inte vara några problem. Men det känns väldigt tråkigt just nu. Gidde Palema har aldrig varit sjuk eller ens behandlad i sina ben under karriären. Det vore trist om det skulle sluta så här, säger Glenn H Persson.
Gidde Palema har för övrigt fått samma skada som Victory Tilly fick för några år sedan efter ett Elitlopp. Nu återstår att se om även han kan komma tillbaka.
Gidde Palema är en av världens bästa hästar och har tagit 44 segrar. I insprungna pengar har det blivit 27.080.000 kronor. Han är Sveriges näst vinstrikaste travhäst efter Victory Tilly.

Michael Carlsson

 ********************************************************

Gidde Palema med sin ägare Karl-Erik Bender och skötare Linda Björnholmen. Foto: Thomas Blomqvist.

Ägaren Karl-Erik Bender om gaffelbandskadan:
"Vi kanske kör igång Gidde igen"
STOCKHOLM

Gidde Palemas karriär kan ha fått ett hastigt slut.
Men ägaren Karl-Erik Bender har en gnutta hopp kvar.
- Är skadan läkt efter tre månader kör vi igång igen. Annars är det nog slut, säger han.


Chockbeskedet spreds som en löpeld genom trav-Sverige.
Gidde Palema hade fått flera blödningar i ett gaffelband i vänster framben. En allvarlig skada som oftast innebär en lång läkningsprocess. För elvaårige Gidde Palema torde det vara små chanser att komma tillbaka.
Ägaren Karl-Erik Bender har upplevt många glädjestunder med sin stjärna. På måndagen fick han karriärens mest bittra besked.
- Jag var med när Gidde undersöktes på kliniken. Vi såg direkt att han markerade hälta när han gick på cementgolvet. Ultraljudet visade ju också på flera blödningar, berättar Bender.
- Men som vi sagt tidigare måste det gå minst 14 dagar innan det går att göra en bedömning hur allvarlig skadan är. Det går visserligen att sätta in cortison för att skingra blödningen, och det hade man kunnat göra redan i går. Men då finns risken att hästens spermier försämras kraftigt och den risken går inte att ta. Gidde har över 100 ston bokade just nu.

Aldrig varit hos veterinären tidigare
Enligt veterinären är den första prognosen tre till fyra månaders vila. Sedan ska hästen tränas igång ett par månader. Vill det sig illa kan läkningstiden bli ännu längre. Fast har man all tur i världen kanske, kanske, det kan gå snabbare.
- Är skadan läkt efter tre månader kör vi igång igen. Men skulle det ta mer än ett halvår är det nog slut. Det skulle innebära att Gidde inte kan starta förrän nästa år. Då är han tolv år och då får hästen gå till avel på heltid, säger Bender.
Gidde Palema är annars känd som en mycket hållbar häst. Veterinärbesöken är få under hans livstid.
- Sedan hästen kom tillbaka till Åke har han inte besökt veterinären en enda gång. Han har varit väldigt sund och frisk under hela sin karriär.
Vad säger Åke Svanstedt om det som inträffat?
- Han tyckte att Gidde kändes helt "klar" i sista sväng på Jägersro. När det var femhundra meter kvar satt han bara och funderade på när Gidde skulle sticka ifrån. Han kändes helt överlägsen då men sedan hände det inget när han begärde lite in på upploppet.
- Det lät lite i halsen på Gidde och en teori är att han inte fick tillräckligt med luft. Samtidigt är hästen ärlig och ger alltid järnet, varpå han kanske trampade fel på något sätt. Åke tyckte att han var halt efter mål, men när hästen sedan skrittades av på stallbacken gick det över.
Och vad känner du nu?
- Det är jättetråkigt, naturligtvis. Samtidigt har vi haft många glädjestunder med hästen genom åren och vi får minnas dom istället.
- Hoppet är ju det sista som överger människan och vi får se hur det ser ut om 14 dagar. Då får vi ta ställning till hur det blir i framtiden, säger Karl-Erik Bender.

Michael CarlssonOrder By Fax genrepar inför Olympiatravet. Då ska hästen vara i absolut toppform. Han värmer upp i ett enklare gäng i V64 på Solvalla. - Normalt ska han ha en jättechans att vinna, säger Per Lennartsson. Foto: Lars Jakobsson.

Order By Fax genrepar på Solvalla
NORRTÄLJE

Order By Fax genrepar inför Olympiatravet.
Då ska hästen vara i absolut toppform.
Han värmer upp i ett enklare gäng i V64 på Solvalla.
- Normalt ska han ha en jättechans att vinna, säger Per Lennartsson.


Order By Fax var ruskigt imponerande när han vann ett försök till Olympiatravet i Eskilstuna.
Nu är Per Lennartssons fux en glödhet segerkandidat i finalen.
Men först ska han få en genomkörare på Solvalla. I V64-1 blir Order By Fax storfavorit, trots att det handlar om sprinterdistans. Det har nämligen femåringen bara provat tre gånger tidigare i sitt liv. Först i karriärens två inledande starter, på The Meadowlands i USA, och sedan förra sommaren då han med Björn Goop i sulkyn vann på 1.11,8.
- Det här är inte de bästa förutsättningarna för hästen. Men loppet ligger bra i tiden för att han ska komma i kanonform till Olympiatravet, säger Per Lennartsson.
- Order By Fax är ingen sprinter. Men han utvecklas hela tiden och kommer även att förbättra sin startsnabbhet. Tidigare gick det inte att köra det minsta lilla på hästen ifrån start. Då slog han ihop direkt och galopperade men det har han slutat med nu.
Kommer du att försöka öppna snabbare med honom på onsdag?
- Ja, jag ska försöka tänja lite på den där marginalen och få honom att öppna bättre.
Är det en bra V64-spik att börja med?
- Normalt sett ska hästen ha en jättechans att vinna. Han har visat sådana kvalitéer och vid hårt tempo har han en ruskig speed att tillgå. Alla lopp ska köras men det ser väldigt bra ut på förhand. Jag tycker att han är huvudet högre än sina konkurrenter här.
Vad har Order By Fax gjort i träningen efter senaste starten?
- Han har mest gått lugna intervaller och smällt det förra loppet. Annars går han mycket jobb över tretusen meter men nu har han fått det lite lugnare. Jag hoppas att loppet på onsdag ska sätta honom i kalasform till Olympiatravet.

Smällfin i sista jobbet
På måndagsförmiddagen gick Order By Fax det sista finslipande jobbet inför onsdagsstarten. Det var som vanligt hans skötare Ann Jansson som körde hästen på Lennartssons träningscamp Simlom utanför Norrtälje. Order By Fax såg smällfin ut när han sprang sex intervaller på rakbanan i 1.25-tempo. I den sista intervallen fick hästen sträcka ut lite extra, och skötaren hade fullt sjå att hålla igen sin stjärna.
- Han kändes jättefin och var pigg och laddad, säger Ann Jansson.

Tror på seger i Olympiatravet
Per Lennartsson är annars full av tillförsikt inför framtiden. Han menar att de loppen som Order By Fax gjorde i Frankrike har stärkt hästen rejält. Det blev två imponerande triumfer på fransk mark, samt en mersmakande tredjeplats i Olympialoppet i Turin.
- De loppen har fört fram hästen både mentalt och fysiskt. Det känns att han har oerhört bra form nu, samtidigt som de värsta konkurrenterna i Olympiatravet har lite diffus form. Värst emot i finalen blir nog Dumle Loss som krossade motståndet från "dödens" på Jägersro, säger Per.
- Jag tycker att Order By Fax ska ha en bra chans att vinna finalen. Det som har varit till hans fördel tidigare är när loppen körts i ett stenhårt tempo. Och Olympiatravet torde bli ett sådant lopp med bra fart hela vägen. Då har min häst en väldigt vass spurt att spela ut över Åbys långa upplopp.

En outsider på V64
Solvallatränaren har ytterligare en häst till start inom V64-tävlingarna.
- Cosy Susie (V64-4) är inte så tokig häst som börjar få till det efter att ha galopperat i några starter tidigare. Senast vann hon ett ganska billigt sprinterlopp i Gävle men vann enkelt och kändes väldigt fin.
- Jag tror att hästen är beroende av rätt typ av lopp för att vinna. Hon är värd ett streck tycker jag och är en liten outsider här. Fjärdespåret tror jag att hon klarar av. Det gjorde hon näst senast, men då blev det galopp på upploppet då vi krokade ihop med en annan häst. Så det var inte hennes fel.

Michael Carlsson

 *********************************************************


TV-profilen och travtränaren nders Lindqvist har drabbats av en ovanlig sjukdom. - Jag får bara lite kortare tid på mig att vinna de stora loppen jag inte vunnit, säger den obotlige optimisten Anders Lindqvist. Foto: Thomas Blomqvist

Lindqvist drabbad av ovanlig sjukdom
STOCKHOLM

Trav- och TV4-profilen Anders Lindqvist, 53, har fått ett tungt besked av sina läkare.
- Jag har Waldenströms sjukdom. En ovanlig sjukdom som kan beskrivas som cancer light, säger Lindqvist.


Anders Lindqvist har genom åren gjort sig ett namn i trav-Sverige - på olika sätt. Främst för sina framgångar, men också för sina tv-framträdanden och sina stundtals kontroversiella åsikter.
Sedan början av 90-talet är Lindqvist verksam i Frankrike och har därnere hållit den svenska fanan högt. Inte minst under Prix d´Amerique-veckan har Lindqvist borg på träningsanläggningen Grosbois fungerat som ett svenskt basläger.
Under årets vintermeeting har dock Lindqvist känt sig dålig.
- Jag har trott att det är åldern som börjar sätta sina spår, men det visade sig nu att jag förmodligen varit sjuk ett tag. Immunförsvaret fungerar inte som det ska och jag har ofta varit sjuk. Dessutom har jag haft ont i både nacke och rygg.

Ovanlig sjukdom
Waldenströms sjukdom kan beskrivas som en mildare form av blodcancer.
- Jag har pratat med en man i Umeå som har sjukdomen. Han känner bara till tre personer som har den i Sverige. Trots att det som namnet antyder var en svensk som upptäckte den, säger Lindqvist.
- Det ska gudarna veta. eller det vet de redan, att jag är en optimist. Jag har ju sagt att jag ska vinna både Elitloppet och Prix d´Amerique innan jag lägger av. Och det är målsättningen fortfarande, jag kanske bara har lite kortare tid på mig, säger Lindqvist.
- Men det är flera tränare som hört av sig som säger att de kan tänka sig att skriva över sina stjärnor på mig om det skulle börja krisa, säger Lindqvist och skrattar.
Under vintern har han pendlat till Sverige för att delta i TV4:s Vinnare V65 på söndagar. Nu blir det inga resor på ett tag.
- Nej, nu ska jag kurera. Läkarna har dessutom förbjudit mig att köra häst på ett tag.

Kört i 20 länder
Några planer på att helt lägga ned tränings- och tävlingskarriären inte Lindqvist.
- Jag har kört travlopp i 22 länder och jag tror att det är något slags rekord. Jag har tänkt avverka några länder till innan det är klart. Så att Jorma Kontio och grabbarna som flänger omkring mycket får det kämpigt at komma ikapp, säger Anders Lindqvist.
- Det här är bara som en startgalopp i ett travlopp. Jag får bara göra ett ännu bättre lopp för att kunna vinna. Svårare än så är det inte.

Johan Lindberg

 

 

 

Måndag 10 april + 25C Sol

Ny fin dag.....

Vägen till Lenas IT-Cafe uppför trappan vid "Snurrande bollen"...
Gazza Degato
 

Stjärnfylld påskafton
STOCKHOLM

Påskafton smäller det ordentligt på norska Klosterskogen.
Thai Tanic och Gazza Degato drabbar samman med fjolårets elitloppsvinnare Steinlager.


Björn Goop vann spårlottningen och fick ett perfekt innerspår, men måste nog vara förbättrad jämfört med senast i Eskilstuna för att klara av att stå emot Steinlager. Per Oleg Midtfjelds stjärnhäst årsdebuterade med seger på hemmaplan för knappt två veckor sedan. Tom Horpestads Gazza Degato var blek i sin årsdebut men klart på gång när han vann gulddivisionen i Norge förra helgen.

Startlista Klosterskogen 2100 meter auto:
1. Thai Tanic - Björn Goop
2. Mystical Dream - Vidar Hop
3. Lindy Tibur - Geir Vegard Gundersen
4. Hövding Lavec - Lutfi Kolgjini
5. Gazza Degato - Tom Horpestad
6. Elliot Frontline - Ove Wassberg
7. Steinlager - Per Oleg Midtfjeld
8. Giant Ferguson - Olav Mikkelborg
9. Larron du Bouffey - Frode Fladen
10. T.B.Winner - Eirik Höitomt

Pär Andersson


En plankstek på kvällen.....där vi satt vi samma bord som....

Emil Videgren (Dans pappa)....samt....

Åke som föder upp Nalan-hästarna

En kanonkväll i ljummet klimat
********************************************************

 

Söndag 9 april + 24C Sol

Ny fin dag med sol och värme
*************************************************************
Dumle Loss knäckte Gidde Palema trots ett lopp utvändigt om ledaren. Här ses han med sin tränare Joakim Wallin. Foto: Lars Jakobsson

Dumle Loss klädde av Gidde Palema
Olympiatravet i fara för Svanstedts stjärna
MALMÖ

Dumle Loss imponerade från "dödens".
Gidde Palema blev avklädd från ledningen.
Det tredje försöket till Olympiatravet bjöd på ett utropstecken och ett frågetecken.
Gidde Palemas medverkan i Olympiatravet är i farozonen.


Det kan ha varit ett tronskifte som utspelade sig på Jägersros V75-tävlingar. Dumle Loss - tränad av Joakim Wallin - knäckte självaste Gidde Palema. Och han gjorde det den tunga vägen utvändigt om ledaren. Kusken Erik Adielsson var full av beundran för sin häst efteråt.
- Det är en helt underbar travare som idag gjorde en femstjärnig insats. Han har ett löphuvud av guld, sa Adielsson.

"Kändes sådär i värmningen"
Lutfi Kolgjini hade på förhand lovat att köra i ledningen med Born At Last. Men mot Gidde Palema hade han inget att sätta emot. Vid ingången till första kurvan pressade sig Åke Svanstedts häst till fronten. Första 500 metrarna travades på 1.11,1 och strax därpå var Dumle Loss på utsidan om Gidde Palema. Runt sista sväng gick så Dumle Loss i ordentlig närkamp med den 27-faldige miljonären. Och direkt in på upploppet slog Dumle Loss klorna i de tre senaste årens vinnare av Olympiatravet. Dumle Loss försvarade sig sedan säkert mot bra avslutande Lassiter som blev tvåa, före trean Lill Adolf.
- Dumle Loss kändes bara sådär i värmningen men det har han gjort tidigare också. I loppet kändes han klart bättre och jag hade inte mycket att välja på än att köra fram utvändigt om ledaren. Speciellt när Gidde Palema fick ledningen och alla andra backade ner i kön, sa Erik Adielsson.
- Jag började massera Gidde redan varvet kvar och 200 meter kvar hade vi grepp på honom. Dumle Loss vann säkert till slut men jag tror att han kommer att vara ännu bättre till finalen. Idag gick Dumle med tyngre balans och till Olympiatravet blir det racerbalans, det vill säga barfota bak.

Wallin tårögd över prestationen
Segertiden för Dumle Loss blev 1.13,9 över distansen 2140 meter med bilstart. Han travade sista varvet på 1.11,9 och tränare Joakim Wallin var rörd till tårar över sin hästs insats.
- Det känns helt underbart. Att vi skulle slå Gidde Palema från "dödens" hade jag aldrig kunnat tro. Han kommer också att vara ännu bättre till finalen. Hästen är nämligen bäst när han får starta med 14 dagars mellanrum, och nu är det ju två veckor till Olympiatravet. Idag gick Dumle Loss med aluminiumskor runt om, men då blir det barfota bak och plastskor fram. Dessutom plockar vi av alla skydden på hästens ben, sa Joakim Wallin.

Svanstedt bekymrad
En som däremot var nedåt efter loppet var Åke Svanstedt. Hans stjärnhäst Gidde Palema slutade oplacerad felfri. Det är en syn som sannerligen inte är vanlig när det gäller Gidde Palema.
- Jag misstänker att det är något fel på hästen. Det lät lite onormalt i halsen på honom efter loppet och det kan vara en infektion som spökar. Typiskt att det ska komma nu för Gidde har aldrig varit sjuk eller ens hostat under sin karriär. Däremot har jag halsinfektioner på flera av mina hästar i stallet just nu, sa en bekymrad Åke Svanstedt.
- Jag kände redan trehundra meter kvar att hästen var slagen. Det hände ingenting när jag begärde lite extra. I övrigt kändes allt normalt med Gidde men vi får givetvis kolla upp honom i början av nästa vecka. Just nu känns det som att Olympiatravet är i fara.

Trippel till Ludde
Annars var det Lutfi Kolgjini som stal showen denna lördag på Jägersro. Hemmatränaren dominerade fullständigt och tog hela fem segrar, varav tre på V75. Ludde hyllades inför en jublande hemmapublik och denna dag kommer han sent att glömma.
- En magisk dag som man inte får uppleva så ofta. Idag var det stolpe in istället för stolpe ut, kommenterade Ludde som har oerhört fina framgångar för dagen.
Efter att ha börjat det nya året lite tveksamt har det formligen rasat in segrar till stallet de senaste veckorna.
Kolgjinis segerhästar på V75 var Paul November, Joel James och Vamos.
Med Ina Scot-sonen Paul November gav han sin häst ett lopp i tredje par invändigt. Trots att han blev rejält störd 300 meter kvar kunde han hinna upp ledande Gentle Way på mållinjen. Och trots att det var knallhårt i mål gjorde Ludde segergest!
- Jag tyckte att jag vann och blev oerhört glad. Framförallt för att det har strulat så mycket för den här fina hästen tidigare. Och dessutom blev vi ju grovt störda i sista sväng då han galopperade kort. Sedan gjorde hästen en ruggig avslutning, sa Lutfi Kolgjini.

Joel James - bäst i långa loppet
Joel James var bara bäst i stayerloppet och vann hur enkelt som helst. Enligt Ludde hade hästen gott om krafter kvar i mål och dessutom det norska huvudlaget oryckt.
Kolgjini avslutade sedan sin V75-trippel med Vamos. Trots en inledning i stenhårt tempo kunde Vamos hålla undan den sista biten. En mycket stark prestation, även om det var snubblande nära galopp den sista biten. Precis efter mål rullade hästen över i fel gångart - snacka om att ha marginalerna på sin sida denna dag!
- Ja, helt plötsligt stämmer allt. Vamos låg på hårt under vägen och hängde dessutom på en töm. Han gjorde ett fantastiskt lopp som kunde vinna.
- Det här var första gången som jag vann tre segrar på V75-kupongen. En mycket bra dag på jobbet, sammanfattade Ludde och log med hela ansiktet.

Michael Carlsson

*********************************************

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson på väg mot en överlägsen seger i det finska Olympiatravet.
Foto: Seppo J.J. Sirkka/Eastpress

Finsk storseger för Järvsöfaks
STOCKHOLM

Järvsöfaks vann Olympiatravet för kallblod i överlägsen stil - och den blågula hjälten hyllades av den blåvita publiken i Lahtis.
- Han är populär här och vi fick ett fantastiskt mottagande, sa Jan-Olov Persson.


Tolvårige Järvsöfaks har inlett sin tionde tävlingssäsong på ett nästan osannolikt bra sätt. I det finska Olympiatravet tog han sin tionde seger på raken, och han gjorde det i suverän stil.
- Vi fick överta ledningen efter 600 meter och sedan lunkade han på i jämn fart. "Faksen" behövde inte ta ut sig och vi vann med en bra bit till godo, sa Jan-Olov Persson.
Hur togs Järvsöfaks emot av publiken?
- Han fick stort jubel både i värmningen och efter segern. Det var fullt med folk överallt och vi fick ett fantastiskt mottagande.
Segertiden blev 1.24,8 över lång distans och förstapriset var på över 200 000 kronor. Det stora hemmahoppet, Saran Salama, slutade trea och var rejält distanserad. Nästa start för Järvsöfaks kan bli redan på långfredagen i Norge.
- Men jag har inte bestämt ännu om vi åker dit. Vi ska få tillökning i familjen hemma under påskhelgen så vi får se hur det blir.

Pär Andersson

***********************************************************

 

Lördag 8 april + 23C Sol

Återigen en fin morgon och vi laddar för V75 från Jägersro

Systemet gav 5 femmor á 500:- = 2.500/varje systemMånga är spända på avslutningen av V75.....


Vi firade med Köttbullar & jordgubbsbakelse
****************************************************************

Lutfi Kolgjini är inställd på att göra livet svårt för storfavoriterna Dumle Loss och Gidde Palema på lördag.
Foto: Lars Jakobsson

Ludde dammar till ledningen
STOCKHOLM

Alla pratar om duellen mellan Dumle Loss och Gidde Palema i kvalet till Olympiatravet.
Ingen nämner Born At Last - ingen förutom en viss vinröd hemmakusk.
- Jag dammar till ledningen och sedan släpper jag inte, säger Lutfi Kolgjini.


I fjol gjorde Born At Last succé på V75. För sin tränare Tomas Johansson sprang han in 1,3 miljoner kronor och vann bland annat en V75-final på Solvalla. Sedan, i januari i år, såldes sexåringen efter ett jättebud till hästägare hos Lutfi Kolgjini. På lördag är det tänkt att grållen Born At Last ska visa att han var värd varenda krona.
- Det här kommer att bli en riktigt bra häst, han är både snabb och stark. Sedan får vi se de närmaste 3-4 loppen om det är en topphäst eller om vi måste sänka ribban en aning, säger "Ludde".

Fyra i årsdebuten
I årsdebuten för tio dagar sedan slutade Born At Last fyra efter en stenhård öppning. Den här gången hoppas Lutfi Kolgjini att hans häst ska orka hela vägen in i mål.
- Jag tror att han har gått framåt ordentligt av den genomköraren. Ända sedan Born At Last kom till mig så har han fått rejält med tuff träning, och jag tror att det ska ge en extra växel under året.
Är du orolig för att möta kanoner som Gidde Palema och Dumle Loss redan i årets andra start?
- Inte ett dugg. Men de ska nog vara oroliga. Tanken är att damma till ledningen, vilket jag är jäkligt säker på att jag kommer att lyckas med, och sedan prövar jag att köra där.
I fjol verkade Born At Last rätt ojämnt snabb från start - har du märkt av det?
- Nej, han har ju bara gjort en start för mig och då kunde han öppna hur bra som helst. Än så länge är det 1-0 till startsnabbheten i alla fall, säger "Ludde".
Vem fruktar du mest av Gidde Palema och Dumle Loss?
- Gidde har kört på i några år nu och är en fantastisk häst. Men jag tror att han är en bit från formen och jag tycker inte han var så imponerande i debuten. Dumle Loss såg fruktansvärt fin ut i senast, men det var ett riktigt skräplopp som egentligen inte sa någonting. Båda två är fantastiska hästar men än har de en del kvar att bevisa.
Hur är upplägget för Born At Last i år?
- Det får vi se. Men förhoppningen är givetvis att kvala in till finalen av Olympiatravet.

Lutfi Kolgjini om sina övriga V75-chanser...
Paul November (V75-1): - Han har hittat en växel till och gått väldigt bra på slutet. Åttondespår är aldrig kul, men vi får ta den position som bjuds och försöka gå till slut. En outsider.
Lill Adolf (V75-3): - Var mycket bra senast och det var synd att han blev rejält störd i sista sväng av "grön kusk". Att Svanstedt klarade sig undan gratis från det är en gåta. Lill Adolf är ingen Born At Last men han har jäkligt bra form.
Big City Gangster (V75-5): - Jag tror att han kommer att göra ett jättebra lopp. Senast fick han inte vara i fred någon gång på 3140 meter, och jag tycker inte alls att han var dålig.
Joel James (V75-5): - Han är hopplöst otursförföljd och i Halmstad hade han vunnit skitlätt om han inte hade slagit ihop och galopperat. Senast kändes han lite småstum hela vägen men jag tror det var för att han inte tål att starta två veckor i rad. Visserligen är det många tillägg nu, men han är ruggigt gynnad av distansen och jag tror det kan vara farligt att glömma bort honom.
Vamos (V75-6): - Var mycket bra i Halmstad senast och bör ha gått fram ytterligare nu. Det är en stentuff silverdivision men han kan lika gärna vinna som sluta oplacerad.

Pär Andersson

 
Amerikanske Sand Vic, tränad av norrmannen Trond Smedshammer, kan vara på väg mot Elitloppet. Här sitter David Miller i sulkyn. Foto: Thomas Blomqvist

 

Amerikansk stjärna till Elitloppet?
STOCKHOLM

Elitloppet kan bli en norsk-amerikansk fest.
Stjärntränaren Trond Smedshammer siktar mot Solvalla sista söndagen i maj.
- Jag har lust att prova Sand Vic i Elitloppet, säger han.


Femårige Sand Vic, som i fjol radade upp andraplatser bakom topphästar som Mr Muscleman och Hellava Hush och som sprang in nästan fyra miljoner kronor utan att vinna ett enda lopp, var en stjärna redan som tvååring. Numera tränas Sand Vic av den USA-baserade norrmannen Trond Smedshammer.
- Sand Vic var otroligt bra som fyraåring då han slogs i toppen av varenda lopp. I vinter verkar han ha växt till sig ytterligare och han känns rätt och slätt fantastisk bra i träningen, säger Trond Smedshammer till Trav og Galopp-Nytt.

Smedshammer jagar revansch
Senast norrmannen gästade Elitloppet var 2004 då H.P.Paque blev femma, utklassad av Gidde Palema. Nu kan Sand Vic komma att ge honom en efterlängtad revansch.
- Meningen är att han ska ut i ett kvallopp i påsk. Är han lika bra då som han känns i träning ska jag försöka övertala ägaren att starta i Elitloppet. I så fall flyger vi dit direkt efter AJ Cutler Memorial på Meadowlands den 20 maj. Sand Vic är en häst som jag tror kommer bättre till sin rätt på 1000-metersbanor än på mile-banor, säger Trond Smedshammer till Trav og Galopp-Nytt.

Pär Andersson

 

 

Fredag 7 april + 25C Sol

Strålande väder och vid polen hela dagen

Skickat "Stora" V75-systemet till ICA

Torsdag 6 april + 23C Sol

Promenad till Bahia Feliz - Bild över San Agustin

Vi mötte Ingela från Åmålstravet och.....

Göran från Årjängstravet

I väntan på Ishockey

Färjestad vann och  stor glädje bland fansen

Sture och Lena på bron

Finalen mellan Fannys lag och Lenas lag...


En fin sjötunga vid Mälaren

Inför V75 på lördag tre V75-system bokade 3 x 10 andelar

Skickat lilla V75-systemet till ICA-Kristineham

En stork vid havet.....

Vy upp mot lägenheterna

Onsdag 5 april + 26C Sol
V64-systemen inför kvällen vid Lenas IT-Café


 

Tisdag 4 april + 22C Halvklart

En hälsning från köket på Tre Hjärtan

Här kollar vi lunch-V4 från Åby på Gran Canaria...sedan.....

.........Hästägare från År1äng vid dansgolvet på Tre H1ärtan

En fin kväll med vänner - Restaurang Tre Hjärtan
Bilder på segrarna Färjestad måndagkväll

Lopp 1. Horgen Pia - Marcus Hultman

Lopp 2. Stonecreek - Erik Berglöf

Lopp 3. V5-1. Royal Will - Mikael J Andersson

Lopp 4. V5-2. Mackmody - Ola Samulesson

Lopp 5. V5-3. Ted Sandyman - Dagfinn Aarum

Lopp 6. V5-4. A Smash Hit - Dick S Jansson

Lopp 7. V5-5. Sir Henry - Göran E Johansson

Lopp 8. Mad Cap - Dagfinn Aarum

Lopp 9.  Staro Tweedy - Magnus Jakobsson

Lopp 10. Swift Hurricane - Mats Karlsson
 

Måndag 3 april + 28C Solsken
+ 5 i Karlstad
På plats idag Gran Canaria & Färjestadstravet


En ny hääärlig dag på Gran Canaria
Både tjej & "Gubb"-system på onsdag

Söndag 2 april + 30C Solsken
Vi finns på plats i Årjäng & Gran Canaria

Kanonväder.....

Tre generationer Kihlman i poolen

Årjängsbilder

Lopp 1. Jolin - Håkan Olsson

Lopp 2. Smasing Vision - Ingemar Holgersson

Lopp 3. V5-1. Global Fortune - Magnus Jakobsson

Lopp 4. V5-2. Shaqira Class - Erik Berglöf

Lopp 5. V5-3. Fraun Bron - Per Ludvig Nilsen

Lopp 6. V5-4. Run With The Devil - Hans Jörgen Eggen


Lopp 7. V5-5. Riva Del Sole - Tom Horpestad

Lopp 8. Spin Scorpion - Tom Horpestad

Lopp 9. Ino - Casrl Johan Jepson
 

Björn Goop vann en halv miljon i Italien
Italiensk storloppsseger med Smashing Victory
STOCKHOLM

Smashing Victory och Björn Goop vann storloppet Gran Premio Costa Azzurra som kördes i Turin på söndagen.
Segern blev mycket enkel och förstapriset var drygt en halv miljon kronor.


Smashing Victory verkar trivas bra i Italien. Han har haft fina framgångar där tidigare och i fjol blev det fyra segrar i pastalandet.
Nu var det dags för en ny triumf och det handlade om uppvisning från Smashing Victorys sida. Han var sin vana trogen mycket snabb från start och tog enkelt hand om ledningen. Efter ett drygt halvvarv kom Echo dei Veltri och Enrico Bellei upp på utsidan och gav en tryckare. Björn Goop försvarade dock resolut täten och därefter var det lugna gatan. In på upploppet ryckte Smashing Victory till sig ett par längders försprång som han sedan med lätthet höll in i mål.
- Han gjorde ett bra lopp och gick undan på ett fint sätt. Vi fick en rejäl tryckare och hästen öppnade första varvet på 1.13,0, sa Björn Goop.

Förbättrad efter årsdebuten
Segertiden blev 1.12,6 över distansen 1600 meter med bilstart.
I sin årsdebut för två veckor sedan slutade Smashing Victory fyra i ett lopp som vanns av Dumle Loss hemma på Åby. Då var hästen inte speciellt märkvärdig, även om han fick ett tungt lopp. Helt klart hade den genomköraren gjort susen för nu var det helt annat tryck i Smashing Victory. Dessutom är det italienska motståndet känt för att vara flera klasser sämre än hemma i Sverige.

Blir kvar i Italien
Ingen kan dock ta ifrån Smashing Victorys hans fina prestation som alltså belönades med drygt en halv miljon kronor. Vinnaroddset blev 2,74 och Smashing Victory stannar kvar i Italien för att tävla vidare.
- Nästa start blir i Modena om 14 dagar. Han kommer att stå uppstallad hos Jori Turja utanför Rom under tiden, sa Björn Goop.
Sjuårige Smashing Victory - som tränas av Olle Goop - har nu tjänat 5,3 miljoner kronor.

Michael Carlsson


 

Victory Tilly glänste i årsdebuten
V75 i Romme kan bli nästa uppgift
STOCKHOLM

Fullständigt lysande.
Victory Tilly såg ut som i fornstora dagar när han vann årsdebuten i Eskilstuna.
- Det bästa som finns i livet är att köra sådana här hästar, sa segerkusken Erik Adielsson.


Det var inte bara årsdebut för Victory Tilly utan även premiär för Erik Adielsson att köra världsstjärnan i lopp.
På frågan om Erik var spänd inför den delikata uppgiften, svarade han:
- Jag var aldrig orolig, utan mer fylld av förväntan.
Victory Tilly hade inte startat sedan han V75-finalerna annandag jul i fjol. Elva år gammal gjorde han nu sin 96:e start i karriären. Och det blev förstås seger - nummer 68 - för Sveriges vinstrikaste travhäst genom tiderna (36,2 miljoner kronor).
Victory Tilly öppnade som vanligt bra och kom dundrande ute i spåren genom första kurvan. Erik Adielsson körde resolut mot täten och Håkan Eriksson bakom Vip Stone släppte välvilligt efter femhundra meter. Men det gick undan och första halvvarvet travades på 1.09,5.
- Jag lät honom sköta sig själv första 100 metrarna. Sedan petade jag i överväxeln och då kände man direkt vilken fantastisk häst det är. Han tar väldigt, väldigt långa kliv, sa Erik Adielsson.

Körde aldrig för fullt
Över upploppet lämnade Victory Tilly sina konkurrenter. Han joggade ifrån med till synes gott om krafter i behåll. Segertiden blev 1.13,0 över distansen 1640 meter med bilstart.
- Jag körde aldrig för fullt sista 300 metrarna. Det var mer de andra hästarna som inte kunde hålla samma tempo som han, sa Adielsson.
- Victory Tilly kändes annars väldigt lugn och samlad idag. Han kändes så fin att jag aldrig behövde vara orolig. Man blir väldigt glad att få köra en sådan här häst. En stor ära faktiskt och det är det bästa som finns i livet.

Även Stig H nöjd
Tränaren Stig H Johansson fanns på plats i Eskilstuna. Men den här gången stod han vid sidan och var förstås nöjd med vad han fick se.
- Hästen gör ju en aldrig besviken och när han startar så är han som regel bra. Från sidan såg han ut ungefär som han känns när man sitter bakom. Victory drar vänster bakben lite grann, men det har han gjort i hela sitt liv, sa Stig H Johansson.
- Jag tycker att han gjorde en fin insats idag. Han var gåvillig och kunde gå ifrån de andra trots en tuff öppning. Med tanke på att hästen bara hade ett 1.20-jobb innanför västen var det riktig bra gjort.
Vad blir nästa uppgift?
- Det finns flera bra lopp åt honom framöver. Tar han den här starten på rätt sätt blir det nog V75 i Romme om 14 dagar.
Är Olympiatravet helt uteslutet?
- Ja, det blir ingen start där.
Och resten av säsongen?
- Håller bara benen på hästen kommer han att få en ny bra säsong. Han vill fortfarande springa men benen är lite slitna efter en lång och framgångsrik karriär. Men vi gör vad vi kan för att det ska fungera, sa Stig H.

Michael Carlsson

 

Lördag 1 april + 27C Solsken

Här väntas på lördagens V75....
Skickat "stora" V75-systemet till ICA + Gran Canaria

Lena har full fart under V75-sändningen..

Vi träffar på Årjängshästägare (Hot Dream). Vi får beskedet att "Gazza" vann på Drammen

Gazza Degato vann i Norge
STOCKHOLM

Årsdebuten blev en flopp.
Men på lördagen blev det seger för Gazza Degato i norska Drammen.


Den svenske derbyvinnaren vann enkelt på tiden 1.15,2 över distansen 2100 meter med bilstart. Förstapriset var 75.000 norska kronor, och det här var ett skönt besked för tränaren Tom Horpestad. Speciellt eftersom Gazza Degato gav ett segt intryck i årsdebuten där han sedermera galopperade.
- Gazza Degato var spänstig och fin. Vi fick öppna kring 1.12 första 500 för att få ledningen, sen var det lugna gatan under hela loppet, säger Tom Horpestad till travnet.se.
Han säger sig vidare inte vara intresserad av något Olympiatrav. Istället satsar Horpestad på ett lopp i V75 på Klosterskogen under påskhelgen som nästa uppgift för Gazza Degato. Därefter är siktet inställt på Forus Open, där för övrigt Steinlager ska starta.

***************************************************Super Light och Jörgen Westholm är klara för Olympiatravets final. De vann enkelt det andra uttagningsloppet som kördes på Hagmyren.
Foto: Tommy Andersson/ALN.

Super Light tillbaka som en vinnare
HUDIKSVALL

Han var tillbaka på svensk mark efter en framgångsrik vinter i Frankrike.
Super Light tog en lätt seger seger i Olympiatravets andra försök.
- De springer inte ifrån honom i finalen, sa Jörgen Westholm.


5.093 personer hade kommit till Hagmyrens V75-tävlingar. Dagsmejan hade gjort banunderlaget minst sagt lurigt och det blev ett av dagens stora samtalsämne. Det blev tjällossning på sina håll och i sista kurvan placerades koner ut för att det inte gick att köra på innerspåret.
Många hästar galopperade bort sig denna dag, men en som höll sig på benen var Super Light. Den Jörgen Westholm-tränade hästen har precis som i fjol haft fina framgångar i Paris under vintern. Super Light var bland annat fyra i Prix d'Amerique, och hade där varit ännu längre fram enligt Westholm om han fått luckan i tid.
Nu var Super Light tillbaka i Sverige och visade att han duger även här. Precis som Order By Fax (som vann Olympiatravs-försök förra veckan) var han stärkt och härdad av loppen i Frankrike. Den lille krigaren forcerades till ledningen ut ur första kurvan och fick sedan bestämma tempot.

Vann med krafter kvar
Över upploppet gled Super Light ifrån till en mycket lätt seger. Samtidigt gjorde tre av de värsta motbuden bort sig med galopp. Ebel galopperade i starten, Hot Tub under angrepp 300 meter kvar, och Improve Ås dubbla galopper (först kort i starten, och sedan i platsstriden 100 kvar). Ingen skugga dock över Super Light som presenterades i ett lysande skick. Räkna också med att han går framåt till nästa start med det här loppet i kroppen.
- Min häst kändes fantastiskt fin idag. Innerspåret var segt och framförallt på sista långsidan. Det var starkt gjort att kunna vinna på ett opassande underlag. Dessutom hade han krafter kvar i mål, sa Jörgen Westholm.
- Vi hade lite tur att Holmsten kom före Erik Adielsson och att han kunde få överta ledningen. Därför körde jag till och visst att jag skulle få ta över.
Hur går det i finalen?
- Får vi ett lopp i andra par utvändigt, i stenhårt tempo, är det ingen som springer ifrån honom.

Svanstedt berömde Super Light
Tvåa i mål blev Hot Tub som kom tillbaka efter galoppen 300 meter kvar. Därmed är även Hot Tub klar för Olympiatravets final. Den körs på Åbytravet den 22 april med en miljon kronor till vinnaren.
- Hot Tub snubblade till och det måste ha berott på banan. Han är nämligen travsäkerheten själv och brukar aldrig galoppera. Men jag tror ändå inte att vi hade slagit Jörgens häst utan galoppen. Super Light var riktigt bra, och man ska tänka på att han sprang på det tunga innerspåret hela tiden, sa Åke Svanstedt.

Ändå dubbelt Åke
Det blev ändå en dubbelseger för Åke Svanstedt på V75. Axevallatränaren provade Udon Håleryd barfota runt om för första gången, och det gav önskad effekt. Även om det blev stenhårt i mål mot Enough Bitter och Håkan Skoglund. Efter ett lopp i tredje par utvändigt kom Udon Håleryd med bra fart in på upploppet och skaffade sig ett klart grepp. Han tappade dock travet rejält den sista biten och höll sånär på att bli upphunnen.
- Det gick inte att köra ifrån start eftersom det låg minst en decimeter tjockt lager med skit på innerspåret. Därför blev det en långsam inledning, sa Åke Svanstedt.
- Hästen är lite skör och har tappat travet tidigare på upploppet. Det var riktigt nära galopp idag, speciellt tvåhundra meter kvar. Men Udon Håleryd visade bra löphuvud som höll sig på benen.

Svanstedt avslutade även omgången genom att vinna med Pottolo de Socoa. Han fick ett perfekt lopp, först i rygg på ledaren och sedan andra par utvändigt, och avgjorde enkelt över upploppet.
- Det löste sig bra men hästen var också riktigt fin idag, berömde Svanstedt.

I klass med Hot Shot Knick
Megafavoriten Jewish Banker hade inga problem att vinna V75-inledningen. När dessutom Green Chili och Present galopperade bort sig blev det rena söndagspromenaden. Jewish Banker tog ledningen i första kurvan och var sedan helt överlägsen.
- Det här är en riktig klippare och rent talangmässigt kan han mäta sig med de bästa i landet. Han är även i klass med en sådan som Hot Shot Knick, sa Thomas Uhrberg om den Kari Lähdekorpi-tränade hästen.

Åkre Lurifax svek som storfavorit i kallblodsloppet. Han agerade trögt för dagen och trivdes uppenbarligen inte på banunderlaget. En som däremot gjorde det var Nordgubben. Tolvåringen tog seger nummer 58 i sin karriär, och väl understödd av Bo Eklöf blev det mycket enkelt till slut. Efter en väl avvägd styrning växlade Nordgubben ner ledande Höiby Gnisten över upploppet.
- Han vann lätt och hästen var jättebra, berömde Bo Eklöf.
V75:an blev ganska favoritbetonad och gav 6.073 kronor för sju rätt.

Michael Carlsson

 


 


 Foto/text: Lennart Kihlman