Välkommen


     
     
     
     
     
     
   


 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring ALN 08-366 480 när det gäller att beställa bilder
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTO i samarbete med ALNFoto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


OBS. All bilder i nedanstående "blogg" är skyddade av upphovsrätten och tillhör
Kihlmans/Foto och ALN

Fredag 17 november 2017

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.se
I kväll V5-Trav på Färjestad

Kihlmans V5 & V4-Tips -Färjestad

V5-Tipset - Färjestad

Bobbery Nr 9 V5-1 "Kan duga med klaff"

V5-1...1-2-6-9-10
V5-2...2-4
V5-3...2-3-7-8
V5-4...3-6-7-10-11
V5-5...1-6-12
600 rader = 600 kr

V4-Tipset - Färjestad

Tänkbar V4-Spik Global Unesco Nr 4 V4-4

V4-1...2-3-7-8
V4-2...1-3-6-7-9
V4-3...2-9-10
V4-4....2-4
120 rader = 240 kr

 

Inför V75: Antonsen spikar sig själv

 

Göran Antonsen med sin Lionel. Foto: Eirik Stenhaug, Equus Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2017-11-15 15:39 Senast ändrad: 2017-11-15 15:42

Det blir en ny vinter i världseliten för Prix d’Amerique-trean Lionel.
Ägaren Göran Antonsen gläder sig åt att köra hästen i det sista loppet innan man sätter kurs mot Frankrike.
- Jag har stor tro på att vi vinner lördagens lopp, säger Göran Antonsen inför V75 i Oslo.


V75 avgörs på norska huvudstadsbanan Bjerke på lördag där Daniel Redén-tränade Lionel blir stor favorit i Kai Eriksens Minneslopp (V75-3) för den högsta klassen.
Tidigare tränaren och ägaren Göran Antonsen väljer att spika sig själv i kusktipset Fem tippar V75. Antonsen vann Olympiatravet i våras med hästen och kör igen.
Lionel är rask från start och fick ett femtespår bakom bilen.
- Han kändes fin i comebacken senast och jag  förväntar mig att han är mycket förbättrad med det loppet i kroppen. Jag körde lite från start med Lionel på Jägersro och märkte då att han hade den rätta snärten i steget och kunde öppna. Nu kommer jag att vara på offensiven direkt och vill väldigt gärna till täten, säger en ovanligt optimistisk Göran Antonsen.

"Avslutade väldigt bra"
Lionel slutade fyra i sin lilla comeback senst i första starten på nästan tre månader.
- Jag hade bestämt mig för att köra sista varvet, och det gjorde jag. Han avslutade väldigt bra i det loppet, jag hade 1.10 på klockan den sista kilometern utan att jag egentligen körde för fullt förrän 250 meter från mål.

Nytt Frankrike-äventyr
Lionel gör på lördag sin sista start innan flytten till Solvallatränaren Daniel Redéns franska filial. Sjuåringen har så här långt vunnit 19 gånger, tagit tio andra- och sex tredjepris på 55 starter. I pengar har det blivit 13,5 miljoner kronor.
Söndagen 10 december är det meningen att Lionel ska göra vinterns första start i Frankrike. Björn Goop kommer att sitta bakom i Prix du Bourbonnais på Vincennes.
Enligt Pär Pergenius i Daniel Redéns stall blir det inga utrustningsändringar, barfota runt om och jänkarvagn.

Magne Engebretsen, Equus

 

Ny arena planeras på Jägersro

 

Jägersro kan inom kort säljas. Istället ska en ny stor arena byggas strax intill nuvarande tävlingsanläggning. Foto av THOMAS BLOMQVIST

Stockholm. Publicerad: 2017-11-16 17:45 Senast ändrad: 2017-11-16 17:51

Det finns planer på att sälja Jägersros nuvarande trav- och galoppanläggning för att istället bygga en ny arena – Jägersro/Malmö hästcenter – på det intilliggande träningsområdet, enligt Sydsvenskan samt information som gått ut till medlemmarna i Skånska Travsällskapet.

Redan för några år sedan fanns planer på att bygga om Jägersro men den processen stötte på patrull och fick avbrytas. Enligt information som nu har skickats ut till medlemmarna i Skånska Travsällskapet inför sällskapets höstmöte 21 november togs ny kontakt med Stadsbyggnadskontoret i Malmö under 2015. Sedan dess har Skånska Travsällskapet arbetat tillsammans med en konsultgrupp och ritningar på hur en ny arena kan komma att se ut har tagits fram. Enligt utskicket till medlemmarna förhandlar Skånska Travsällskapets styrelse med en ”stor och seriös intressent som är angelägen att göra affär” och styrelsens förslag är att höstmötet ska ge klartecken för att slutföra affären. Den nya anläggningen planeras rymma både trav och galopp samt ha plats även för andra hästevent.

Ola Johansson, Kanal 75

 

Inför V75: Christoffer återvänder till ”brottsplatsen”

 

Christoffer Eriksson går mot sitt mest framgångsrika år som kusk. Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2017-11-16 19:49 Senast ändrad: 2017-11-16 19:51

Succékusken, storseger-staplaren och VM-mästaren.
Christoffer Eriksson har tagit två av årets större segrar i grannlandet.
I helgen utmanar han åter norrmännen när V75 gästar Bjerke i Oslo.


I juni skrällde Christoffer Eriksson med Twister Bi i Oslo Grand Prix. Månaden efter satte ekipaget återigen Norge på plats när de tog hem segern i Ulf Thoresens Minneslopp.
Det var också med Twister Bi Christoffer Eriksson bärgade årets största seger i VM-loppet på Yonkers Raceway i New York.
Med 157 segrar och snart 26 miljoner kronor i inkörda pengar är Christoffer Eriksson på väg mot sitt absolut bästa år som kusk.
- Det blir svårt att slå det här nästa år men man får kämpa och ligga i. Man är också utlämnad till hur hästarna springer samtidigt som man måste ha en himla massa tur. Det är de två sakerna som krävs, bra hästar och mycket tur, säger den ödmjuke skåningen.
Även som tränare har det blivit fler inkörda kronor i år och den senaste tiden har stallet vuxit. På Jägersrotränarens lista finns nu 54 hästar, varav majoriteten är unghästar.
Det finns ett framgångsrecept för att både hinna, och orka, kuska runt som Christoffer Eriksson, som kör över tusen lopp per år.
- Det är klart att man behöver en bra organisation med bra personal som man kan lita på och som kan sköta en hel del av arbetet själv. Sedan krävs det att det går bra så man får energi och kraft att jobba ännu hårdare.

Förbud mot körspö
Till helgen går kuskturnén vidare till grannlandet i väst. Största skillnaden med att tävla i Norge, jämfört med på hemmaplan, är att det inte är tillåtet att använda körspö.
Christoffer Eriksson tycker inte att spelar någon större roll.
- Jag tror att den sortens hästar vi åker dit med är lika bra ändå, jag tycker att de näst intill går bättre utan körspö. Sedan använder jag inte körspöet så mycket hemma heller.

Obesegrat ekipage
Det blir fyra uppsittningar inom V75-spelet på Bjerke för Christoffer Eriksson.

På förhand ser det ut som Global Takeover (V75-4) är hans bästa chans, vilket han instämmer i.
- Jag tycker att han har fått väldigt bra förutsättningar med bra spår och över kort distans är han som vassast. Jag räknar med att hästen, om han är i bra form, ska ha en väldigt bra chans att vinna loppet.
Den numera Lars I Nilsson-tränade fyraåringen har sedan tränarskiftet i somras vunnit fyra av fem starter. På lördagen jagar valacken sin fjärde raka seger.
- Det är en startsnabb häst som har en fin teknik och de gånger jag har suttit bakom har jag kört honom i ledningen och båda gångerna har han vunnit, berättar Christoffer Eriksson.
Att Global Takeover nu har gått upp en klass, till klass I, tror inte kusken kommer påverka nämnvärt.
- Jag har dålig koll på de norska hästarna men tycker att han ska hävda sig bra i den klassen. Med tanke på de prestationer han har gjort tidigare borde han haft mer pengar på sig så jag tror inte att det har någon större betydelse för honom.

”En outsider”
Udessa Degli Dei (V75-7/DD-2) kommer närmast från seger tillsammans med Christoffer Eriksson.
- Hon satt rätt långt ner i fältet men loppet kördes i ett högt tempo som hon blev gynnad av. Men hon fick jobba rejält för att komma ifatt, det var en bra prestation. Nu är det annorlunda motstånd med bättre hästar men hon är van att möta rätt bra hästar också.
Vad tror du om chanserna på lördag?
- Det är klart att man är lite utlämnad från ett bakspår. Jag tror inte att hon är jättemissgynnad av att tävla bakifrån, det krävs att hon går i ryggar och att det blir ett högt tempo om hon ska komma till. Hon är väl en outsider och en av hästarna som ska ses med en bra chans.
Sylvester America (V75-3) är den andra hästen som Christoffer Eriksson kör åt Jerry Riordan. Även där handlar det om ett bakspår.
- Han var väldigt bra i Kalmar för två starter sedan när han blev slagen som tvåa av Day Or Night In. Det är ett tråkigt utgångsläge med nummer elva. Han kommer inte att slå Lionel men bakom honom tror jag säkert att han kan hävda sig, en pallplats är nog realistisk med tanke på hur han gick för två starter sedan, summerar kusken.

Svårt att slå en Ferrari
I Axel Jensens Minneslopp för fyraåriga hästar med 300 000 norska kronor till vinnaren kör Christoffer Eriksson Electric Light (V75-6/DD-1). Det blir första gången som ekipaget kamperar ihop.
Peter Untersteiner tränar den fyraåriga hingsten som förra året inledde karriären med sex raka segrar. Sedan dess har fullträffarna tyvärr uteblivit. På lördag möter han återigen tufft motstånd – bland annat världsrekordhållaren Ferrari B.R.
- Jag har sett Electric Light en hel del när han har tävlat. Han är startsnabb men nu fick han spår utanför den värsta konkurrenten, Ferrari B.R.. Det blir svårt att slå honom från det utgångsläget. Men om han kommer ner i rygg på Ferrari B.R. kan han säkert vara tvåa bakom men det krävs lite tur och att man får komma ner i ett vettigt slagläge. 

Gina Söderlund, Kanal 75

Torsdag 16 november 2017

V86: Lite tur behövdes också för Båth

 

Showman Brodde kliver förbi ledande Global Trader i de sista stegen. Foto: Lars Jakobsson Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-15 22:25 Senast ändrad: 2017-11-15 22:37

En bra tränare ska ha tur också.
Svante Båths seger på V86 med Showman Brodde får sättas på turkontot i ett lopp där Erik Adielsson var kall och körde på chans.
Detta under en kväll som inleddes med att Båths hästar knep fem av de sex återstående platserna till Svensk Uppfödningslöpning.


Under onsdagen kördes två uttagningslopp till landets största tvååringslopp på Solvalla. Svante Båth lyckades knipa fem av de sex finalplatserna som erbjöds i Svensk Uppfödningslöpning (se annan text) och formen höll i sig även när V86-spelet drog igång vid halv nio på kvällen.
Erik Adielsson hade varit delaktig i framgångarna i unghästkvalen och svarade för en kuskdelikatess i V86-2 med Showman Brodde.
Eller var det mest tur?
I vilket fall som helst överlät Erik Adielsson ledningen till värste motståndaren Global Trader efter 600 meter. Sedan kom då luckan på upploppet och Showman Brodde tackade för den snälla resan och tog sig förbi.
- Jag var inte säker men valde att släppa ifrån mig ledningen efter att ha fått trampa gasen i botten alldeles för fort första 300. Det fanns säkert de som tyckte att jag gjorde fel och det kunde ha blivit så också, sa en leende Erik Adielsson.

Revansch för Meilink 

Solvallatränaren Diederik Meilink tog sig för näsan när Quito Lane galopperade bort sig som stor favorit i ett V86-lopp under kvällen. Revanschen kom i loppet efter där Björn Goop spårade varje meter med Reverend Wine.
Peter Untersteiners favorit Arsenal närmade sig upploppet ner men Reverend Wine höll undan. Den fyraårige valacken börjar få en fin rad nu och Meilink testar elitserien igen.
- Vi har provat att anmäla till V75 men inte kommit med på grund av för lite poäng. Nu försöker vi nog igen, sa Diederik Meilink.

Treåriga stoet Global Unique fick bestämma en del i ledningen för Örjan Kihlström och tog en säker seger i första starten för Roger Walmann.

V86-8 var ett lopp för ston där Kaj Widell satte dit omgångens enda överraskning i form av April Love. Pasi Tikkala tränar det femåriga stoet som bara var spelad på fyra procent på V86.

Norman vann storloppet
Bergsåker delade på V86-omgången med Solvalla.
Solvallatränaren Peter G Norman valde att åka till Sundsvall med tre hästar och det blev full pott i det största loppet.
Favoriten Quantum Estelle och Olympia Gold galopperade bort sina möjligheter i finalen av Norrlands Elitserie för ston och segern gick i stället till Solvalla.

150 000 kronor in till Pastell Tilly som hade innerspår på startfållan och tog sig till ledningen.
- När hon får bestämma första 500 meterna som i dag klarar hon att gå i ledningen. Hon trivs annars bäst när hon får jaga bakifrån, sa Peter G Norman om det femåriga stoet.

Sloppy moralisk...
Solvallatränaren Normans seger med Pastell Tilly blev en bra tröst för en fadäs tidigare på kvällen. Sloppy Joe galopperade dubbelt och diskades i V86-5 men fullföljde som ett jehu upploppet ner.

Ingen skugga över Roger Walmanns Forecast som vann loppet tillsammans med Ulf Eriksson - men Sloppy Joe var hästen i loppet.
- Utan den andra galoppen på den sista bortre långsidan då en konkurrent körde upp i vagnen på oss vinner vi lätt. Det var surt, kommenterade Solvallatränaren.

Rostig men vann ändå

Ola Åsebö är en ny aktör på Bergsåker och mannen bakom Hard Times som vann norska kriteriet i september. Ulf Ohlsson körde hästen igen – kvällens största favorit spelad på 69 procent på V86.
Hard Times hade inte startat på ett tag och ringrosten lyste igenom. Faktum var att Harmon Boko uppvaktade tufft på utsidan och såg segerfarlig ut när galoppen kom 150 meter kvar.
- Han var nästan för lugn och avslappnad i dag men jag tror att vi vinner loppet oavsett trots att det så klart fattas i honom. Jag hade skygglapparna kvar att dra och hade extraväxlar kvar, sa Ulf Ohlsson.

Proffsige Östersundsamatören Oscar Berglunds Cobourg Hanover tog hem det inledande stayerloppet över tre varv tillsammans med Ulf Ohlsson.
Åtta rätt på V86 gav 24 899 kronor, sju rätt betalade 104 kronor och på sex lyste ordet jackpot. När Solvalla och Jägersro kör V86 på onsdag kan en ensam vinnare med åtta rätt kamma hem 13 miljoner kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

Onsdag 15 november 2017

I kväll V86-Xpress från Solvalla & Bergsåker


Kihlmans V86-Tips

En bra V86-Spik = Hard Times

V86-1...7-8-13
V86-2...2-4-6-7
V86-3...5 Hard Times
V86-4...3-8
V86-5...1-2-5-8
V86-6...1-5-7-10
V86-7...1-3-7-15
V86-8...6-7
3072 rader = 768 kr


 

Inför V86/jackpot: Heta chanser för Norman - "Är med för att vinna"

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-14 18:02

Peter G Norman selar ut två spännande hästar i V86-jackpoten.
Han tycker att båda ska räknas med bra chans.
- En av dem har toppform och ett perfekt läge. Den andra har bra form och dåligt läge, men kapacitet för gulddivisionen. Vi är med för att vinna, säger Norman.


Solvalla-tränaren reser till Bergsåker som är värd för onsdagens V86-omgång tillsammans med Solvalla. Den populära spelformen är kryddad med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 14 miljoner kronor enbart på åtta rätt.
Om man får tro Peter G Norman så åker han i angeläget ärende till Sundsvall. Med i transporten finns högkapable Sloppy Joe, samt Pastell Tilly som senast var tvåa i V75.
När det gäller Sloppy Joe är det en häst som alltid har legat Peter G Norman varmt om hjärtat. Han har visat hög kapacitet men också haft problem med sina sköra ben. Hästen var exempelvis med i E3-finalen som treåring och galopperade då under angrepp i sista kurvan och hade enligt Norman varit sämst tvåa utan den galoppen.
- Erik Adielsson har sagt att han har kapacitet för att gå till Gulddivisionen. Men i och med att hästen har så sköra ben blir det en längre väg att ta sig dit. Man får linda in honom i bomull hela tiden och inte träna så tufft, menar Peter G Norman.

”För taggad senast – slog ihop”

Sloppy Joe har vunnit sju lopp på 20 starter, bland annat i V75, och varit bland de tre främsta i tio av dem. Han har nu gjort tre starter efter ett uppehåll sedan i somras och körts försiktigt i två av dem. Näst senast satt hästen fast med krafter kvar och senast blev det galopp direkt i starten.
- Sloppy Joe (V86-5) var lite för taggad senast och börjar komma upp i riktigt bra form nu. Jag laddade lite med honom och han slog ihop i starten helt enkelt. Så var den dagen förstörd men han kändes väldigt fin efter galoppen. Det var någon som hade klockat honom till 1.13,5 i 150 meter och drog jag i princip allt jag kunde i hästen när vi väl kommit ifatt fältet.
- I starterna innan dess hade jag medvetet kört försiktigt och gett hästen snälla lopp. Han hade en hel del krafter kvar näst senast då han fick chansen för sent för att hinna få upp farten. Därför var det dags att köra offensivt senast och ge honom chansen men tyvärr blev det galopp.

”Är med i loppet för att vinna”

Sloppy Joe är tredjehandsfavorit i den femte V86-avdelningen. Den sexårige hingsten har dock ett tråkigt läge med spår åtta bakom startbilen över kort distans.
- Läget är visserligen ännu sämre än senast men vi får prova lite framåt från början. Det kan nog bli bra körning i det här loppet som det ser ut och kommer vi ner någonstans så kommer han att spurta ner många till slut.
- Hästen känns i alla fall väldigt bra, fräsch och fin. Han har som sagt hög kapacitet och det är dags att visa det nu. Blir det körning så gör det inte så mycket om vi hamnar en bit bak. Vi är med i loppet för att vinna och jag tror helt klart att han kan göra det om han kommer till från spår åtta. Det hade varit trevligt och det hade ägarna varit värda, säger Norman.
Några ändringar i balans och utrustning?
-Det blir samma balans och utrustning som senast. Det skulle eventuellt vara om vi måste köra med brodd bak i skorna. Han kräver mycket fäste bak men jag tror inte att det ska vara något jätteminus om vi får skruva dit broddar. Vi får se hur pass hård banan blir.

”Är i toppform – ser intressant ut på läget”
Peter G Normans andra häst på V86 är Pastell Tilly som senast var tvåa i V75 bakom Barbara L.Hanover men före segermaskinen Izzy.
- Pastell Tilly (V86-7) gjorde ett bra lopp senast och kändes fin hela vägen. Jag släppte ledningen varvet kvar eftersom både Örjan och Jorma kom med de mest betrodda hästarna. Det hade blivit för tufft att svara båda två och då tror jag inte att vi är tvåa. Nu blev det en maxplacering istället.
- Hästen är i toppform och den här uppgiften ser intressant ut med det fina läget. Hon är snabb ut och även om jag inte har bestämt taktiken helt ännu så vill jag nog helst köra i ledningen den här gången. Men då får det inte bli för tufft tempo inledningsvis. Hon har varit fin i jobben efter förra starten och är väldigt taggad. På form och läge ska hon absolut räknas tidigt. Skor runt om igen och inga ändringar, om vi nu inte blir tvungna att köra med hakar.
Vem är bästa chansen på V86?
- Jag tycker att det är två vettiga chanser. Pastell Tilly har toppform, kommer från fina resultat och ett perfekt läge. Sloppy Joe har bra form och kapacitet för att vinna loppet, men ett sämre spår. Så jag får säga Pastell Tilly då på läget, säger Peter G Norman.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

Tisdag 14 november 2017

Gladast i går på Färjestad Belinda Lindberg - Frisky Overlord

Inför V86/jackpot: "Det ser ut som en bra uppgift"

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-13 18:45

Han vann det norska Kriteriet i imponerande stil.
Nu är Hard Times den största favoriten i onsdagens jackpotomgång på V86.
- Det känns som en bra uppgift, även om jag är lite osäker på formen, säger ägaren och amatörtränaren Ola Åsebö.


Norrmannen flyttade till Kovland utanför Sundsvall sommaren 2014 då han köpte den tidigare proffstränaren Christer Nylanders gård. Ola Åsebö är amatör på papperet men jobbar på heltid med hästarna. Han har elva hästar i träning och därutöver en del andra uppdrag.
- Två dagar i veckan är jag hos Svante Båth och kör snabbjobb. Jag kör även lite hästbuss åt honom. I övrigt tar mina egna hästar all tid, säger Ola Åsebö som har hållit på med travhästar sedan 90-talet och haft flera hästar med i de stora unghästloppen både i Sverige och i Norge.
- Efter 90-talet var jag borta från travet ett tag då jag skaffade familj och barn och gjorde karriär i bilbranschen. Jag är utbildad fordonsingenjör och har hållit på med personbilar och lastbilar. Vi flyttade till Sverige 2010 och har tidigare hållit till på Runemo gård utanför Bollnäs, berättar han.

Blev snabbare i benen av barfotabalansen
Nu har Bergsåkers-amatören fått fram en riktigt bra häst i treårige Hard Times. Efter en halvdan inledning på karriären utvecklades han rejält under sommaren och höjde sig flera snäpp. I kvalet till det norska Kriteriet provades han barfota runt om för första gången och det gav ytterligare en växel när han vann lätt.

- Jag har haft hästen sedan han var ett år och han har alltid legat lågt i puls och har aldrig blivit trött. Men han har inte haft samma fart som de andra hästarna förrän vi ryckte skorna på honom. Då blev han snabbare i benen och nu kan han flytta på sig fort, menar Ola Åsebö.
- Jag satte även på honom en gomtryckare som gjorde att hästen slappnade av bättre i loppen. Men framförallt var det att han kunde gå skolös som gjorde honom bättre.

”Det mäktigaste lopp han har gjort”
Hard Times vann även finalen av det norska Kriteriet i övertygande stil för Ulf Ohlsson och har nu sprungit in drygt 1,7 miljoner kronor. I senaste starten var han ute i ett tufft gäng på Solvalla i EM för treåringar under kriteriehelgen. Då blev han oplacerad efter en tung resa utvändigt om ledaren. Tränare Åsebö var dock mer än nöjd.
- Det var nog det mäktigaste lopp han har gjort någon gång. Tidigare har han öppnat i 1.12-fart som bäst. Nu öppnade han 1.08,5 första femhundra metrarna och fick sedan dödens. Trots det så var han bara en och en halv längd efter tvåan i mål.

”Har bara tränat lugnt”
Hard Times har nu inte startat på en och en halv månad. Vad har han gjort efter senaste loppet?

- Han har tränat på och inte blivit åtgärdad för något. Däremot har vi haft lite dåliga träningsförhållanden sedan frosten kom och han har mest gått lugna jobb. Men han har gått 1.22 inne på Bergsåker ihop med tvååringarna i alla fall och det är det snabbaste jobb han har fått.
- Jag tycker att hästen känns lika fin som när han vann Kriteriet men om sedan formen är lika bra är lite svårbedömt att säga. Han har ju inte startat på en och en halv månad och skulle han vara lika bra som vid kriteriesegern är han nog ett unikum.

Möter enklare motstånd – ”Ska väl räcka ändå
Det är jackpot i onsdagens V86-omgång som delas mellan Bergsåker och Solvalla. En ensam vinnare kan ta hem 14 miljoner kronor enbart på åtta rätt. Hard Times blir omgångens största favorit där han går ut i den tredje avdelningen på hemmabanan med Ulf Ohlsson i sulkyn. Även om Ola Åsebö tror på bra chans slänger han ändå in en liten brasklapp.
- Det känns som en bra uppgift men man ska tänka på att han inte har startat på en och en halv månad och inte tränat i några snabbare farter. Så jag är lite osäker på formen. Men han möter lite enklare motstånd och stöter inte på samma hästar som han har gjort tidigare. Så det ska väl räcka ändå, säger Åsebö.
- Hästen är snabb ut och har ett bra spår men kusken får avgöra om han vill köra för ledningen eller bakifrån. Men man skulle väl tro att han blir släppt till ledningen.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Det blir barfota runt om igen om banan tillåter. Sedan blir det samma jänkarvagn som han gick med vid kriteriesegern och senast på Solvalla. Vi provade med ett norskt huvudlag senast, ett Can’t See Back som man kan dra ner, och det blir samma igen. Tidigare gick han med ett vanligt Can’t See Back-huvudlag.

Michael Carlsson, Kanal 75

Måndag 13 november 2017

I kväll V5-Trav på Färjestad

Dagens ALN-Häst = Mariluck
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 7 Free Fall Web - Michael Larsson


Lopp 2 Nr 4 Classic Joy - Tom Fromell


Lopp 3 V4-1 Nr 4 Frisky Overlord - Belinda Lindberg


Lopp 4 V4-2 Nr 7 Judys Sunrise - Rebecca Arnerlöf


Lopp 5 V4-3 V5-1 Nr 3 Metoria - Johan Sedström


Lopp 6 V4-4 V5-2 Nr 2 Mariluck - Tobias Modig


Lopp 7 V5-3 Nr 5 Adamo Dior - Henrik Rudqvist


Lopp 8 V5-4 Nr 7 Viktor På Knecken - Oskar Kylin-Blom


Lopp 9 V5-5 Nr 6 L.J`S Dreamcatcher - Kim Rokkan


Lopp 10 Nr 3 Vici Supreme - Kent P Gustavsson


Lopp 11 Nr 11 JUnilane - Peter Ådefors

 Kihlmans V5 & V4-Tips - Färjestad
V5-Tipset

Juvels Boy = Tänkbar V5-Spik Nr 11 V5-4

V5-1...4-5-6-7-10-11-12
V5-2...1-2-7
V5-3...5-6-7-9-10
V5-4...4-11
V5-5...5-12
420 rader = 420 krDoutje = Tänkbar V5-Spik Nr 5 V5-5

V4-Tipset
 

V4-1...1-3-5-7
V4-2...3-10-11
V4-3...4-5-7-10-12
V4-4...2-7
120 rader = 240 krVacanza = Tänkbar V4-Spik Nr 7 V4-4

Nuncio preliminäranmäld till Vincennes

 

Nuncio kan vara på väg mot sin första start i Frankrike. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-13 11:20 Senast ändrad: 2017-11-13 11:21

Prix d’Amerique eller inte för Nuncio?
Stefan Melander har i alla fall anmält sin stjärna till det första B-loppet Prix de Bretagne i Paris på söndag men har ännu inte bestämt sig om det ska bli någon start.


På måndagsmorgonen presenterades den första preliminära listan till Prix de Bretagne - det första av de fyra klassiska uppladdningsloppen inför Prix d'Amerique.
Bland de anmälda hästarna finns förutom Nuncio, även Johan Untersteiners Day Or Night In med på listan.
Prix de Bretagne - ett styrkeprov över 2 700 meter på Vincennes - spikas på torsdag. Det är först då det blir svart på vitt hur det blir med Nuncio.
Stefan Melanders bygger formen på Nuncio men segern i V75 på Bergsåker var i alla fall ett stort fall framåt. Solvallatränaren har tidigare sagt att det kan bli så att han tar ner Nuncio till sin franska filial redan under den här veckan.

Startskottet på söndag
Franske Bold Eagle jagar tredje raka segern i Prix d’Amerique och är anmäld till loppet.
Daniel Parling, svensk verksam i travets Paris, ser fram emot söndagens lopp.
- Det har körts fina unghästlopp hela hösten men det är först nu när de äldre hästarna börjar visa sig som det blir folk på Vincennes.
Daniel Parling berättar om kall fransk höst.
- Det är kallt och rått och det har regnat hemskt de senaste dagarna. Så nu går vi mot vintern. Bold Eagle är anmäld till Prix de Bretagne och jag är helt säker på att hästen körs för vinst. Sébastien Guarato är ingen tränare som brukar köra preparé. Om sedan hästen inte är i hundraprocentig form är en annan sak, säger Daniel Parling.

Anmälda hästar till Prix de Bretagne: Bold Eagle, Nuncio, Billie de Montfort, Bird Parker, Voltigeur de Myrt, Akim du Cap Vert, Anna Mix, Uhlan du Val, Valko Jenilat, Booster Winner, Ave Avis, Olmo Holz, Charly du Noyer, Best of Jets, Val Royal, Uza Josselyn, Ursa Major, Shadow Gar, Day Or Night In, Tomos d’Aghi, Duffy Dryme.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

 

Allsvenska kuskligan: Ohlsson passerade 300 segrar i år

 

Foto av LENNART KIHLMAN

Stockholm. Publicerad: 2017-11-13 16:16

Ulf Ohlsson slog till med tolv segrar förra veckan.
Han passerade därmed trehundra segrar under året och toppar nu den allsvenska kuskligan med 302 fullträffar.
Ohlsson leder med hela 107 segrar före Örjan Kihlström.


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 302-236-202
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 195-167-147
3. Jorma Kontio, Solvalla, 177-110-125
4. Björn Goop, Färjestad, 167-112-93
5. Peter Untersteiner, Halmstad, 160-129-123
6. Christoffer Eriksson, Jägersro, 146-117-94
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 138-78-82
8. Ulf Eriksson, Bollnäs, 128-104-101
9. Carl Johan Jepson, Färjestad, 114-123-116
10. Erik Adielsson, Solvalla, 112-108-67
11. Kim Eriksson, Mantorp, 107-80-81
12. Stefan Söderkvist, Åby, 106-104-91
13. Johnny Takter, Jägersro, 97-86-81
14. Claes Sjöström, Solvalla, 95-71-54
15. Kaj Widell, Solvalla, 93-94-77
Siffror till och med 12 november.

Kanal 75

Söndag 12 november 2017

 

V75: Hattrick för historisk Untersteiner i Breeders Crown

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-12 18:07 Senast ändrad: 2017-11-12 18:52

Johan Untersteiner blev unik när han vann tre Breeders Crown-finaler samma dag.
Derbyvinnaren Cyber Lane tog hem trekejsarslaget och imponerade vid en mycket lätt seger.
- Det var en av de enklaste segrar han har tagit i år. Helt fantastiskt, sa Johan Untersteiner.


Halmstadtränaren gjorde dundersuccé när finalerna i Breeders Crown avgjordes i Eskilstuna under söndagen. Johan Untersteiner blev historisk när han vann tre Breeders Crown-finaler samma dag, vilket ingen har lyckats med tidigare. Totalt körde han in drygt fyra miljoner kronor.
- Den här dagen blev lite bättre än man kunnat drömma om. En Breeders Crown-seger hade varit fantastiskt bra. Nu blev det tre, konstaterade Untersteiner, varav två av dem var med egentränade hästar.
Hans derbyvinnare Cyber Lane var fruktansvärt bra när han vann finalen för fyraåringarna i V75-avslutningen. Det var också något av trekejsarslaget då motståndarna var stjärnor som Diamanten och Rajesh Face som hårt betrodda. Men Rajesh Face hade inte någon bra dag och galopperade kort efter start och sedan ytterligare två gånger under loppet. Cyber Lane öppnade kvickt från innerspåret och höll enkelt ledningen. Han fick sedan köra i ett behagligt tempo med Diamanten på utsidan. Över sista bortre långsidan skruvades farten upp ordentligt samtidigt som Global Trustworthy attackerade från kön. In på upploppet ryckte Johan Untersteiner det norska huvudlag och Cyber Lane stack ifrån till en mycket lätt seger. Tvåa blev en våldsamt bra spurtande Makethemark.


- Han kändes ruskigt stark och vann med tussarna kvar. Det var en av de enklaste segrar han har tagit i år, sa Johan Untersteiner.
- Det kändes som att han joggade runt och hästen är bättre än någonsin. Efter derbyt har han varit ännu bättre och han känns fräschare och rejälare. Jag ryckte norsken in på upploppet för att han inte skulle somna till och det var full fart över mål. Han imponerar varje gång.
- Eventuellt blir det en start till i år i Solvalla Grand Prix-finalen för fyraåringar och sedan vinterpaus.

Candy La Marc tände om


Innan Cyber Lane vunnit och Johan Untersteiner tagit sitt hattrick i Breeders Crown-finalerna hade han styrt in både Unrestricted och Candy La Marc till segrar.
Candy La Marc vann Svenskt TravOaks och nu slog hon till med en ny storseger när hon tog hem finalen av Breeders Crown för treåriga ston. Den jättefina märren tränas av Lars Marcussen i Danmark och kördes nu för andra gången av Johan Untersteiner. Hon öppnade snabbt och tog ledningen och när favoriten Vamp Kronos gjorde ett försök ut på första långsidan skakade bara Johan på huvudet och visade tydligt att han ville köra i täten. Candy La Marc fick dämpa tempot till 1.16 första varvet men sedan gick det undan värre ut på slutrundan. Vamp Kronos tryckte på stenhårt över den sista bortre långsidan och halvvarvet kvar såg Candy La Marc slagen ut. Samtidigt attackerade Dibaba ute i tredjespår när det gick som snabbast. Men in på upploppet hittade Candy La Marc nya krafter och stack ifrån till en imponerande seger. Tvåa blev en mycket bra avslutande Dibaba medan Vamp Kronos höll till tredjeplatsen.
- Jag hade feeling att kommer jag till ledningen är jag sugen på att prova där för hon har varit så bra och därmed få de tuffa konkurrenterna utvändigt. Hon började hänga i grejerna femhundra kvar och då tänkte jag att det blir tungt men när jag petade till henne en gång så var det en härlig känsla. Jag blev nästan lite chockad att hon ökade på upploppet då det kändes kallt tvåhundra meter tidigare. Det är en fantastiskt trevlig häst, berömde Johan Untersteiner.

Skrällde med Unrestricted

Det blev en överraskning i Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston genom Unrestricted och Johan Untersteiner. Hon öppnade snabbt bakom bilen och tog ledningen och svararde resolut upp den i första kurvan. Efter en snabb öppning fick hon dämpa tempot rejält till 1.16,5 första varvet och då kom favoriten Caddie Lisieux upp utvändigt inför slutrundan och tryckte upp farten. Men hon fick aldrig något grepp på Unrestricted som gled undan över upploppet till en säker seger.
- Det har varit mycket bekymmer med henne i år och jag tyckte inför säsongen att hon tillhörde de allra bästa i kullen. Men hon har haft problem med hältor och annat och det var skönt att vi kunde få revansch nu i sista sekunden, sa Johan Untersteiner.
- Hon har alltid haft lite problem från start och aldrig kunnat öppna någon gång men hon kändes så fin i provstarterna och jag tänkte att är det någon gång vi ska prova för ledningen så är det i dag. Vi fick köra lugnt på mellanvarvet och det kändes väldigt bra. När jag ryckte in på upploppet fick jag en längd.

Succé igen för familjehästen Lucifer Lane

Det blev återigen stor succé för familjehästen, Lucifer Lane, som vann Breeders Crown-finalen för treåriga hingstar och valacker. Hästen är ägd och uppfödd av Christine Larsson, tränas av Thomas L Nilsson i Örebro och kördes till seger av sonen Johan A Nilsson. Den sistnämnde satte proffsen på plats när Lucifer Lane svarade för en mycket stark slutrunda och spurtade ner konkurrenterna den sista biten. Tvåa blev Vainqueur R.P. som var strålande även han efter att ha tappat mycket mark på en galopp kort efter start.
- Jag är lite tagen, det är otroligt roligt för alla här runtomkring. För pappa och för Christine, sa Johan A Nilsson.
- Han öppnade lite sämre än jag hade trott. Vi gjorde en ändring och tog bort det helstängda huvudlaget till ett norskt huvudlag istället. Men jag var jättenöjd när jag fick Jockes rygg och en bra draghjälp. Han hängde lite mycket töm i dag men tog sig samman. Det gick fort i sista sväng och han avgjorde på ett väldigt bra sätt över upploppet. Det var en härlig känsla.

Dubbel för Melander och Ohlsson

Stefan Melander-tränade Rigel Face vann stayerloppet över 3100 meter genom att leda från start till mål för Ulf Ohlsson. Han höll ett jämnt tempo i täten och höll undan före Elliot Coger som närmade sig den sista biten.
- Hästen var bra för underlaget är sugande men han har inte någon toppform ännu eftersom han hade varit ifrån för en förkylning, sa Ulf Ohlsson om den kapable fyraåringen.

"Blev lite orolig"

Konstellationen Melander och Ohlsson (samt ägaren Stall Courant) slog till även i V75-5 där omgångens största favorit Disco Volante gjorde sin plikt. Han susade direkt till ledningen och fick efter en snabb öppning dämpa tempot. Över upploppet hade hästen inga problem att glida undan till en lätt seger. Bra spurt till andraplatsen av Global Trust efter en invändig resa.
- Man blev kanske lite orolig när jag fick göra en extra provstart i snabbare tempo men det kändes ändå relativt säkert att det skulle gå vägen. Han fick ju dämpa farten men blev lite pigg, men det var ingen större fara, sa Ulf Ohlsson.

Erica, tränad av Li Hanné, var ruskigt bra när hon vann V75-inledningen för Kaj Widell. Efter attack från femte par utvändigt 1300 meter kvar rundade hon hela fältet och svepte till ledningen i sista sväng. Sedan stack stoet ifrån till en överlägsen seger och imponerade.
- Ibland är det skrattretande enkelt, sa Kaj Widell och log.
Sju rätt på V75 gav 171 534 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75Kihlmans V75-Tips - Eskilstuna

En bra V75-Spik = Disco Volante

V75-1...1-6-13-14
V75-2...1-2-3-4-10
V75-3...2-3-7-8-9-10-13
V75-4...2-4
V75-5...4 Disco Volante
V75-6...1-2-3-4-5
V75-7...3 Diamanten
1400 rader = 700 kr


En bra V75-Spik = Diamanten

Inför V75 (söndag): Drottningarna kan göra Walmann till kung

 

Roger Walmann. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2017-11-09 16:54 Senast ändrad: 2017-11-09 17:04

Båda imponerade i sina semifinaler och sköter träningen exemplariskt.
På söndag kan Roger Walmanns kulldrottningar Caddie Lisieux och Dibaba göra honom till Breeders’ Crown-kung.
- Jag har bra feeling, säger Solvallatränaren.

Att Roger Walmann är duktig på att träna fram ston är ingen nyhet. Han har skördat stora framgångar även med hingstar och valacker, segern i Elitloppet med Magic Tonight toppar listan, men att han har lyckats exceptionellt bra med sina ston är ett faktum. Det vittnar inte minst hans Breeders’ Crown-facit om. I det välfyllda prisskåpet på gården Mälsåker i Stallarholmen finns totalt sex finalbucklor från Breeders’ Crown. Fem av dem kommer ifrån stoavdelningarna. På söndag kan den samlingen växa.
- Jag har två hästar som jag tror kommer göra väldigt bra prestationer och då är de med där framme. Om de sedan är trea eller etta beror på löpningsförlopp, säger Roger Walmann.

Tillbaka på topp
Det är Sundbyholmstravet i Eskilstuna som traditionsenligt arrangerar den stora finaldagen och samtliga Breeders’ Crown-lopp går inom V75-spelet. Först att äntra banan ur Roger Walmanns vassa duo är Caddie Lisieux (V75-2). Fyraåringen visade skyhög kapacitet redan i fjol och ansågs bäst i kullen, men hon galopperade bort sig flera gånger när det gällde som mest och största prischecken hämtade hon hem som tvåa i Breeders’ Crown. I somras vann hon Stosprintern men den där riktigt stora titeln saknas fortfarande.
- Hennes insats i semifinalen var väldigt fin tycker jag. Det var väl lite av den Caddie Lisieux som vi såg i fjol och som vi trodde att vi skulle få se i år också, men som vi har misslyckats med att få fram tidigare, säger Roger Walmann.

Såg man Caddie Lisieux i semifinalen är det svårt att ranka någon annan häst före henne i finalen. Körande Kenneth Haugstad avancerade från fjärde par utvändigt i andra sväng och sedan Caddie Lisieux kommit fram som första häst i andraspår krossade hon ledande storfavoriten Mulligan.
- Jag blev lite överraskad när hon tog ner Mulligan så lätt, jag ska inte säga något annat, men jag hade på känn att jag hade hästen på g.

”Ska absolut inte gå på speed”
Hur tränar hon efter det?

- Peppar, peppar, det ser ut som att senaste loppet har satt sig bra i kroppen på hästen. Jag har kört fort två gånger efter semifinalen och varit fullt tillfreds med henne.
Hur ser du på finalen?
- Vi vann lottningen och hon sitter i spåret (2) där hon ska vara direkt. Hon kan inte vara med i någon spetskörning och i bästa fall blir det tredje par utvändigt eller något sådant. Sedan får dagsform och kusk bestämma när hon ska angripa.
- Det skulle nog vara till vår fördel om hon kommer fram i ett ganska tidigt skede för hon ska absolut inte gå på speed. Även om man har hennes speed i Stosprintern i bakhuvudet är inte det önskeupplägget. Men det kanske blir lite så ändå, att det går så fort att det inte går att angripa. Men det där får kusken avgöra.
Hur bra segerchans har hon?
- Jag har stor respekt för flera av motståndarna men jag tror helt klart att hon är med och gör upp om segern. Det känns som att hon är i det läge hon ska vara, så jag tror på min häst tills motsatsen är bevisad.
Några utrustningsändringar?
- Absolut inte.

”Exakt som vi vill ha henne”
Den andra halvan i Roger Walmanns duo är Dibaba (V75-4). Den oerhört begåvade treåringen har så här långt vunnit sju av elva lopp och intrycket hon gav när hon på lätta hovar vann sin semifinal lämnade inget övrigt att önska.
- Hon var väldigt, väldigt fin och avslutade rappt på en bra tid. Jag undrar nästan om hon inte var bättre än i oaksfinalen, och det lovar ju bra.
- Precis som Caddie Lisieux har hon gått två jobb efter det och hon känns exakt som vi vill ha henne, säger Walmann.
Hur höga tankar har du om Dibaba, du har ju lite att jämföra med liksom...
- Det är alltid svårt att jämföra hästar men hon är väldigt, väldigt, väldigt bra. Hon är minst lika bra och har kanske högra kapacitet än Caddie Lisieux. Hon är mycket speedigare och lättare att placera i loppen. Hon har stabiliserat sig och blivit lugnare för varje start och det gör att hon kommer att kunna öppna mer också. Som fyra-, och femåring tror jag att hon kommer bli en väldigt komplett häst.

Tror på seger

I Svenskt Travoaks i slutet av oktober fick Dibaba en svettig inledning till ledningen men såg ändå ut att gå mot seger när skuggande jätteskrällen Candy La Marc hittade loss och dök till seger. Även den här gången är ett sannolikt löpningsscenario att startsnabba Candy La Marc tar ledningen och släpper till Dibaba.
- Det är mycket möjligt, säger Walmann.
Hur revanschsugen är du på Candy La Marc?
- Jag vill vinna alla lopp men accepterar när vi blir ärligt slagna och det är några år sedan jag kände revanschsug på det sättet. Jag har respekt för alla motståndare på söndag men det finns två-tre stycken som utkristalliserar sig. Det blir inte lätt att vinna och det får inte häxa något, men jag känner som med Caddie Lisieux, att vi åker på trav och tror på seger.
Några ändringar beträffande skor och annat för Dibabas del?
- Nej. Det finns ingen orsak att börja kludda där heller.
Söndagen blir en riktig höjdare för att trav- och spelfrälsta. Det kan den även bli för Roger Walmann, som har goda förutsättningar att bli Breeders’ Crown-kung, om hans kulldrottningar får till det.

Ola Johansson, Kanal 75


 

Lördag 11 november 2017

 

Storvinst till Värmland - vann 71 558 kronor på Top 7

I dagens Top 7-omgång, 2017-11-11, på Eskilstuna blev det hög utdelning på 5 rätt. En kupong inlämnad på Willys I Karlstad gav hela 71 558 kronor.

Kupongen, som kostade 96 kronor lyckades pricka in 5 rätt.

Det vinnande systemet innehöll ingen så kallad spik - ogarderat lopp.

V75: Very Kronos glänste i höstrusket

 

Det pekar uppåt för Very Kronos tycker Erik Adielsson. Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2017-11-11 19:31 Senast ändrad: 2017-11-11 20:19

Årets stora uppgift var över innan den ens hade börjat.
På lördagen fick Very Kronos lite revansch i busvädret på Sundbyholmstravet.
- Det är en av de absolut bästa treåringarna jag har kört, sade Erik Adielsson sedan råtalangen fått visa sitt kunnande för V75-publiken.

Fyra miljoner kronor väntade i vinnarcirkeln i Svenskt Travkriterium på Solvalla 1 oktober.
Very Kronos var spelad till en av favoriterna efter en imponerande försöksvinst.
Men redan i uppkörningen bakom startbilen stod det klart att hästen inte skulle få mäta krafterna med sina främsta kullkamrater.
Very Kronos galopperade hejdlöst och var borta innan loppet ens startat.
På lördagen var hästen tillbaka på banan och Erik Adielsson visade med all önskvärd tydlighet vilken överlägsen häst han ansåg sig sitta bakom.
- Det var en hemsk upplevelse för alla inblandade förra gången, just då är man förkrossad, sade segerkusken innan han kommenterade segern:
- Han hade ett annat bett idag som gör att han inte bryr sig när man tar i honom. Problemet är att han inte bryr sig när man tar i honom…, förklarade Adielsson det faktum att ekipaget denna gång var nästan 50 meter bakom fältet i uppkörningen bakom bilen och gav åtminstone ett tillägg i förgåva till sina konkurrenter vid startlinjen.

”Ruskig kapacitet”
Men det spelade ingen roll. Dryga varvet från mål hade Very Kronos nått fram utanpå ledande Chianti och över upploppet syntes klasskillnaden gentemot konkurrenterna.
- Det är en av de absolut bästa treåringarna jag har kört. Jag vände upp pisken 700 kvar, pang sa det bara så hade han en halv längd på ledaren. Han har ruskig kapacitet, avslutade Adielsson medan tränaren Svante Båth fyllde i:
- Det blev kanske lite väl mycket tappstart, men det gick vägen ändå. Det är underbart att se hästen.
Lördagens 100 000 kronor var kanske inte mycket till plåster på såren, men även om det bara står 345 500 kronor på kontot får en av landets främsta treåringar i alla fall gå till vintervila med en seger i ryggen.

”Överlägsen i den här klassen”
Ett ihållande iskallt snöblandat regn ställde inte bara till det för startbilen som fick bytas ut utan även för ledarhästarna där ingen var i närheten av att hålla till mål.
Favoriten Springover såg ut att vika ner sig enkelt i V75-prologen, men faktum är att ingen spetshäst under dagen förmådde toppa hans fjärdepris.
Segern gick till Cab Hornline som parerade en startgalopp och sedan kontrollerade fältet från dödspositionen.
- Han bryr sig inte så mycket om var han sitter i loppen och ska man vinna får man köra på det här sättet. När jag begärde lite mer på upploppet så klev han bara ifrån, mös Per Lennartsson.

Övriga vinnare bidade sin tid i ryggar där ett extra plus ges till Morten Waages Track Angle som formligen brisade runt sina konkurrenter i fjärdespår.
- Det här var bland de enklaste segrar jag tagit på länge. Han är överlägsen i den här klassen, det är inget annat, berömde körande Kaj Widell.

Tangerat banrekord
Men höstrusket avskräckte inte kuskarna från att trycka på gaspedalen och allra snabbast gick det som sig bör i gulddivisionen.
En märklig omstart föranledde loppet där ledande Charrua Forlan tvingades varva på 1.10,6.

Det bäddade för Reijo Liljendahls spurtkanon Nadal Broline som såg tämligen obrukad ut då han tangerade banrekordet på 1.10,8/1 640 meter autostart i händerna på Ulf Ohlsson.
- Det här är en av mina absoluta favorithästar. Idag var det inte slutsålt i mål heller, förklarade landets blivande kuskchampion.


2000-talets segerrikaste kusk Björn Goop klev däremot segerlös ur sulkyn, men fick se Sandra Eriksson sätta dit stallets Glenn Boko i lärlingsloppet.

Timo Nurmos treåring Eelis var överlägsen sina mer rutinerade konkurrenter i lägsta klassen ....

medan Peter Untersteiner revanscherade sig för favoritförlusten i inledningen genom att sätta dit omgångens stora skräll Staro Ivy League.
Det hjälpte upp V75-värdet 40-falt vilken renderade i utdelning på 225 595 kronor för sju rätt.

Robin Johansson, Kanal 75

Grym montédebut av Reckless

 

Reckless och Sofia Adolfsson. Foto av Kanal 75

Stockholm.

Vad heter Sveriges bästa montéhäst?
Svaret kan vara Reckless.
Sjuåringen imponerade storligen i sadeldebuten inför lördagens V75-tävlingar.


För en månad sedan vann Candor Hall och Sofia Adolfsson Monté-SM i stor stil på Åbytravet.
Men efter lördagen kan man konstatera att det finns en tuff opponent om titeln bäst i landet inom stallets fyra väggar.
Reckless visade sig nämligen också trivas ypperligt med ryttare då han efter tappstart dundrade runt sina konkurrenter i 1.09-fart på Sundbyholm.
- Han var jätteläcker. Jag tror att han kommer att bli jättebra i monté. Vi hamnade sist och fick en bit fram, men han var inte det minsta trött i mål, berömde Sofia Adolfsson som inte ville jämföra de båda, men i alla fall ser ut att ha två spännande hästar att rida i Frankrike i vinter.
Tränaren Björn Goop bekräftade nämligen efter loppet att Reckless siktar mot ett nytt vintermeeting på Vincennes och att monté kan innebära ”en liten öppning” när det kommer till matchningen.
Segertiden för Reckless blev 1.12,1/1 640 meter autostart i hällande regn.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 

 


 Kihlmans V75-Tips - Eskilstuna

Hållihop = En luring i V75-5 Nr 5

V75-1...1-2-6
V75-2...2-5-11
V75-3...2-4-5-7-8-9
V75-4...2-7-9
V75-5...1-4-5
V75-6...5 I´M Just Sund
V75-7...1-6-11
1458 rader = 729 kr


 

Inför V75: Sundberg på jakt efter guldpositionen

 

Charrua Forlan och Hans-Owe Sundberg i favoritpositionen. Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2017-11-10 17:08 Senast ändrad: 2017-11-10 22:04

Ibland hymlar kuskar med sin taktik på förhand.
Ibland är det glasklara besked.
Hans-Owe Sundberg sällar sig till den senare skaran bakom stallets galjonsfigur Charrua Forlan i gulddivisionen på lördag.
- Får vi ledningen så provar jag att köra där.

Att ledningen är guld värd i trav är ingen hemlighet.
Den allmänna tumregeln brukar vara att ungefär fyra av tio svenska travlopp ser en ledare som inte släpper någon förbi sig över upploppet.
I databasen travfakta.se för man statistik över detta och den visar att tätpositionen är minst lika viktig i V75 som vanliga lopp.
Sedan 1 januari 2015 har man registrerat 266 V75-omgångar och av dessa lopp har 42 procent vunnits av hästen som suttit främst varvet från mål. Motsvarande procent för samtliga lopp (över 70 000) är 41.
På helgens V75-bana i Eskilstuna (tio omgångar) är procenten ännu ett snäpp högre, 43.
Att ledningen skulle vara mindre gynnsamt på hösten är däremot en myt, åtminstone på V75.
Istället stiger procenten till 44 under de 66 V75-omgångar som körts denna årstid.

”Förtjänt av att få vinna”
Med det som underlag är det inte konstigt att många spekulerar i spetsstriden till lördagens gulddivision.
En kandidat att nå dit är Charrua Forlan – som enligt travfakta.se haft ledningen varvet kvar vid 16 tillfällen i karriären, vilket resulterat i elva segrar.
Att Hans-Owe Sundberg har taktiken spikad är därför inte så konstigt.
- Nu har vi ett läge där vi får prova vad vi kan och får vi ledningen så provar jag att köra där. Han är tuff och tål ju oftast bra tempo hela vägen, säger Sundberg och utvecklar:
- Det är alltid viktigt i den här klassen att du kommer bra på det. Han har haft dåliga lägen och inte kommit till. Hästen har gjort det bra i skymundan, hänger med jättebra i guld tycker jag.
Förändrar du något i utrustningen?
- Nej. Han får gå barfota fram och med helstängt huvudlag. Det är den utrustning han brukar ha och som han fungerar väldigt bra på.
Tror du på segerchans?
- Han har väl gjort sig förtjänt av att få vinna ett guldlopp också. Han har ju visat att formen sitter där och gått jättebra under lång tid. Det är klart att vi hoppas.

Robin Johansson, Kanal 75

 

Inför V75: Stall Dencos trio jagar stolpe in

 

Admir Zukanovic har en BC-finalist i Stepping Spaceboy på söndag. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-09 18:16 Senast ändrad: 2017-11-09 18:21

En finalist, en outsider och en glänsande Travolta Treb.
Av sina tre V75-hästar tror Admir Zukanovic mest på den sistnämnda.
Den italienska valacken har två raka segrar bakom sig inför lördagens start i Eskilstuna.
- Det är en glänsputte som har ett skönt gung i steget, säger stall Dencos tränare.

Travolta Treb (V75-4) tog imponerande 13 segrar under den föregående säsongen nere vid medelhavet, men några större summor har han ännu inte sprungit in.
- Jag vet inte vilket motstånd han har mött tidigare och han har inte gått några märkvärdiga tider. Men under det halvår som han har varit i Sverige har han utvecklats ganska mycket, berättar Admir Zukanovic.
Den femåriga valacken har acklimatiserat sig väl och gjort sig hemmastadd på stall Dencos gård.
- Det är en görsnäll häst som älskar sin hagkompis, Insert Ecus, och han är jättemysig att köra. Det är en glänsputte som har ett skönt gung i steget och även om det inte syns, märks det när man sitter bakom att det är en häst som lägger mycket mark under sig.
Travolta Treb har hittills tagit fyra segrar på nio försök sedan han kom till Norden. På lördag väntar start på Sundbyholmstravet och precis som senast från sjundespår bakom startbilen.
- Han är så pass startsnabb att han är med i spetsstriden ändå, det visade han ju sist, meddelar en segerviss tränare.
- Det är en häst som har ganska bra hårdhet och lite pengar för sin klass. Blir det inte helt tokigt tror jag definitivt att han kan räcka till seger.

Nygammal proffstränare
I år firar Admir Zukanovic fem år hos Stall Denco. Men det var först förra året som han blev proffstränare på nytt. Sedan dess har det hunnit bli totalt 95 segrar och över åtta miljoner kronor i inkörda pengar.
Fjolårets största seger kom i E3-finalen med Donatello Sisu vars prischeck på en miljon kronor gav ordentligt klirr i kassan. I år har det blivit färre segrar men nästan dubbelt så många andraplatser.
- Vi saknar en stor seger i år, tar vi bort den miljonen ligger vi hyggligt på det. Vi har också haft lite stolpe ut och många målfoton som gått åt fel håll, förklarar Åbytränaren.

”En outsider”

Det här gestaltas i Valentino Strix (V75-1) uppradande av andra- och tredjeplatser sedan slutet på juli.
- Han har gjort det bra men från dåliga lägen och då blir det så att han ser ut som en ickevinnare. Men hans senaste prestation som tvåa var jättebra. Han fick ett fint lopp och spurtade bra när luckan kom. En kanoninsats, säger Admir Zukanovic som följt den sexåriga hingsten sedan han kom till gården som ettåring.
- Jag tror att formen är väldigt god. Han är pigg och glad, och utstrålar mer geist här hemma i körningen och i hagen. Enligt skötaren är han är väldigt busig för dagen.
Men lördagens femtespår innebär att det inte finns fog för att rycka skorna, enligt tränaren. Därför kommer hästen precis som senast att gå med lätta skor av plast.
- Han kommer ju tyvärr att tappa från start och tappar man 20 meter före start så är man lika långt bakom i mål. Förutsättningarna är inte på vår sida så är han trea eller fyra från det läget är jag jättenöjd, säger tränaren och förtydligar:
- Han är alla dagar i veckan bättre än vad papperet visar. Återigen, det här jäkla spåret. Men det är samma hästar som han mött den senaste tiden, på så sätt tycker jag att han ska vara en outsider.

”Hör hemma i kulltoppen”
Travets elitserie gästar denna helg Sundbyholmstravet i dagarna två. På söndagen är huvudakterna de fyra Breeders’ Crown-finalerna som avgörs inom V75-spelet.
I den sista startar Stepping Spaceboy (V75-7/DD-2) som kommer från en fjärdeplats i semifinalen.
- Prestationen var bra. Han fick dödens (position utvändigt ledaren) på en av Sveriges bästa fyraåringar. Han gjorde en rejäl insats, säger Admir Zukanovic.
Men precis som för Valentino Strix ligger spåret honom i fatet sedan han tilldelats bricka 11.
- Jag har en väldigt fin häst och han hör hemma i kulltoppen men det är ett dåligt spår. Vi får bara göra vad vi kan och hoppas på att de kör för fullt där framme och lämnar chansen åt de där bak istället.
För att maximera chanserna kan det bli aktuellt med en utrustningsförändring.
- Vi ska eventuellt mixtra med huvudlaget. Det blir antingen ett norskt eller helstängt huvudlag. Han har testat båda tidigare med bra effekt.
Framöver hoppas stall Dencos tränare få synas oftare i travets finrum.
- Kan jag få pusselbitarna att falla på plats har vi väldigt fina tävlingshästar att jobba med under vintern och våren, säger Admir Zukanovic och fortsätter:
- Jag vill försöka få hästarna att utvecklas och visas mer på V75. Det är fönstret utåt gentemot spelarna och den travintresserade svensken och det är vad jag och ägarna siktar mot, att vara med i elitserien.

Gina Söderlund, Kanal 75

 

Fredag 10 november 2017
 

Inför V75: Cruzado dela Noche tillbaka på banan

 

På lördag är topphästen Cruzado dela Noche tillbaka på banan efter två månaders tävlingsuppehåll. Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2017-11-06 16:10 Senast ändrad: 2017-11-06 16:21

I lördags visade Nuncio musklerna inför vinterns storlopp i Frankrike.
Till helgen är det stallkamraten Cruzado dela Noches tur.
- Han är jättefin i träningen men sjundespår är alltid svårt, säger tränaren Stefan Melander.

Det var många travälskare som drog en lättnadens suck när Nuncio i lördags dundrade hem högsta klassen i V75 från ledningen. Svensk travsports största stjärna var tillbaka som en vinnare efter genomklappningen gången innan och förhoppningarna steg inför vinterns clou i travvärlden - Prix d’Amerique i Frankrike.
- Han hade ganska mycket krafter kvar i mål också. Hur mycket är svårt att säga men det kändes som att han hade kunnat springa på en bra bit till, säger Stefan Melander.
Det råder ingen tvekan om att Solvallatränaren är väldigt nöjd med beskedet Nuncio gav.
- När vi åkte till Bergsåker visste jag att han hade bättre form än gången innan för han var riktigt fin i torsdagsjobbet och jag kände att han var uppåt, men ändå inte i superform. I Örebrostarten gången innan tror jag att han blev ömfotad. Det var lite stum bana och han blev nog lite sur för att jag körde honom barfota fram. Formen var definitivt låg den också men nu har jag valt det här upplägget att försöka stegra formen så att han blir bättre och bättre, om vi nu ska åka vidare till Frankrike.
Prix d’Amerique körs 28 januari. När Nuncio åker till Frankrike är inte spikat.
- Mycket beror på hur vädret blir, hur han känns i träningen och så vidare. I fjol blev vädret värdelöst här hemma och sedan blev han sjuk, så vi tänker väl försöka ge oss iväg tidigt i år. Men jag vet inte.
Prix de Bretagne 19 november?
- Jag vet inte när nästa start blir, det loppet är redan om två veckor, vi får se.

”Mycket fin i träningen”
Även Cruzado dela Noche (V75-3) är aktuell för en tripp till Frankrike i vinter. Han har till skillnad från sin stallkamrat redan provat den kuperade banan på Vincennes i Paris. Där gick han för två månader sedan i mål som sexa i Masters-finalen, en bra bit bakom de franska fenomenen Aubrion du Gers och Bold Eagle.
- Det var ett litet Frankriketest för honom men han hade en strulig resa dit, så det var torskkänsla redan innan loppet, och så blev banan värdelös, så något riktigt test blev det inte.
Vad har han haft för sig i två månader efter det?
- Han var inte alls på topp när han kom hem från Frankrike. Hela hästen var lite sliten och han var inte glad, det märkte man på honom. Så han fick återhämta sig och sedan träna på. Nu väljer vi att starta honom igen.
Hur ser du på loppet på lördag?
- Vi hade inte önskat oss spår sju. Det är svårt och gör att vi måste ligga lite lågt. Men han är en kanonhäst och mycket fin i träningen.
Magnus Jakobsson kör hästen för första gången. Får han några körorder?
- Han får köra efter hur hästen känns. Magnus är en bra kusk som nog inte heller gillar spår sju.
Hur ser Frankrikeplanerna ut för Cruzado dela Noche?

- Jag får passa på den frågan. Vädret styr och ställer och vi får se hur det verkar med hästen. Först tar vi det här loppet och något eller några lopp till. Axel Jensens Minneslopp i Oslo nästa helg finns med lite i planeringen, men vi får se.

Treårigt skrällbud
Stefan Melander har även Inertial (V75-2) till start i Eskilstuna på lördag. Treåringen är härdad mot tuffa hästar och kan vara ett skrällbud för V75-spelarna.
- Han är en jättefin liten häst som tappade formen där ett tag. Senast gick han i dödens och gången innan blev han tempotorsk. Jag vet inte hur långt han räcker nu men blir det bra tempo gynnas han. Han är stark och går nog inte att räkna bort helt.

Ola Johansson, Kanal 75

Torsdag 9 november 2017

V86: Jairo på väg mot guld

 

Joakim Lövgrens Jairo stod i en klass för sig när han på onsdagen startade hemma på Jägersro. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2017-11-08 22:16 Senast ändrad: 2017-11-08 22:34

Joakim Lövgren har format åtskilliga topphästar genom åren.
Snart har han tagit ytterligare en häst hela vägen upp i högsta klassen.
Jairo imponerade stort när han på onsdagen mosade sina konkurrenter hemma på Jägersro.
- Han kommer absolut gå upp i guld, sa Joakim Lövgren om sexåringen som i och med segern passerade miljonen insprunget.

Att Jairo fick ett tungt lopp som första häst i andraspår hade ingen betydelse. När upploppet kom kopplade han retfullt enkelt grepp på ledaren och de bakomvarande konkurrenternas försök att gå i klinch var fruktlösa.
- Jag satte mig lugn och väntade på attackerna bakifrån och när de kom talade jag om att det var allvar. Han är en otroligt flegmatiskt häst men i dag tyckte han att det var kul och då sprintade han undan på ett fantastiskt bra sätt, sa Joakim Lövgren.
Segern var värd 70 000 kronor och det gjorde att Jairo passerade en miljon kronor insprunget.
- Han kommer absolut gå upp i guld. Han har varit ute i silver i V75 ett par gånger men då har det inte klaffat med något. Så här bra är han och han kan bli ännu bättre.

Elfstrands hemmabygge visade klassen

Mimmi Elfstrand har en väldigt talangfull häst i fyraårige Super Grabben. När Johnny Takter lyckades med konststycket att ge honom ett lopp mestadels i andra par utvändigt från spår 12 hade han inga bekymmer att ro hem segern.
- Det här är nog den bästa häst jag har tränat, sa Mimmi Elfstrand som bättre än någon annan vet vad hästen brås på.
Tar man en titt på stammen ser man att hennes forne derbyfinalist Lovely Lidob är pappa och Axevallatränaren hade även fina framgångar med Super Grabbens mamma Good Capacity.
- Det var väl de två hästarna som mest hjälpte mig att komma igång som tränare, så det här är underbart!

Fina fyraåringar

Fyraårige Mitos Gold gjorde en svettig insats när han med Thomas Uhrberg i sulkyn bärgade segern efter ett tungt lopp på Jägersro.
- Det bubblar! Han gjorde en heroisk insats, konstaterade hästens tränare Tommy Strandqvist.
Jägersro delade på V86-omgången med Solvalla och även på huvudstadsbanan visade ett par fyraåringar framfötterna.

Roger Walmanns Valley Brodde tuggade ner motståndet från andra par utvändigt med Örjan Kihlström i vagnen och ...

Timo Nurmos-tränade Bugatti Brick var efter tre mindre lyckade insatser tillbaka i segertagen från ledningen.
- Hon var lite för pigg och låg på första varvet men hon var jättefin i travet och höll farten bra till slut, berömde kusken Jorma Kontio.

Ny jackpot nästa vecka

På Jägersro vann även Kash Brodda tillsammans med sin tränare Peter Untersteiner och på ...

Solvalla vann också Pasi Aikios Tentacles (Örjan Kihlström) ....

samt Flemming Jensens Stella Newmen (Jorma Kontio). På det jackpotkryddade V86-spelet orkade utdelningen för åtta rätt upp till 2 936 kronor och för sju rätt fick man 29 kronor. Även nästa vecka väntar jackpot då hela sexrättpotten på över 6,8 miljoner kronor gick vidare till följd av den låga utdelningen.

Ola Johansson, Kanal 75

Onsdag 8 november 2017


Kihlmans V86-Tips

Erik Adielsson kör en V86-Spik = Victory Kåsgård

V86-1...2-3-4-7-10
V86-2...2-6-7-9-12
V86-3...1-4-5-9-12
V86-4...5 Victory Kåsgård
V86-5...6 Stud Muffin
V86-6...2-3-6-9
V86-7...4-9
V86-8...2-3-4
3000 rader = 750 krPeter Untersteiner kör en V86-Spik = Sud Muffin
 

Inför V86/jackpot: Med kärlek och tålamod mot tredje raka

 

Sören Bertilsson har lagt ner mycket tid och omtanke för att få tillbaka Havbergs Viking till banan. På onsdagen jagar hästen sin tredje raka seger i V86. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-07 15:28 Senast ändrad: 2017-11-07 15:41

Lång boxvila, rehabilitering och 17 månaders tävlingsuppehåll.
Det har krävts mycket tålamod och kärlek för att få Havbergs Viking tillbaka på banan.
På onsdagen kan hästen ta sin tredje raka seger.
- Det klart att det värmer i hjärtat när man får det här tillbaka, säger femåringens uppfödare, ägare och tränare Sören Bertilsson

Det var i maj förra året som olyckan var framme. Havbergs Viking (V86-3) blev påkörd i ett lopp och skadade sig allvarligt.
- Det var frågan om vi skulle bli tvungna att ta bort honom. Han hade fått en spricka i kotbenet och det skruvades med fem skruvar. Han fick stå i box i 15 veckor och sedan var det rehabilitering i liten paddock och grejer innan han kunde börja röra sig, berättar Sören Bertilsson.
Problemen var inte heller över efter att skruvarna plockats bort och hästen friskförklarats i november förra året.
- Ansträngningen som blev när han fick skadan hade tagit kotan hårt, så vi fick behandla honom ett par gånger till. Det har varit en väldigt lång väg tillbaks och han har fått bygga upp muskulatur och allt från grunden.
Först i våras, tio månader efter skadetillfället, sattes Havbergs Viking för vagn igen och i mitten av oktober gjorde han sitt första tävlingsframträdande. Nu ståtar han med två raka segrar.
- Det är skönt att få det tillbaka när man har lagt ner så mycket tid, ork och intresse. Det har inte heller bara varit att jobba på. De första 15 veckorna när han stod i box gällde det att över huvud taget få honom att vilja vara med. Varje morgon före sju slog jag färskt gräs till honom. Han fick morötter och jag pratade med honom, för att hålla honom pigg och glad trots att han bara stod där. Det är rätt så fantastiskt att han inte gav upp själv.

”Kuskarna inte lyssnar”

Havbergs Viking har inte bara kommit tillbaka till tävlingsbanan. Han har kommit tillbaka som en bättre häst. Men anledningen till att han före skadan endast hade en seger på 24 starter, och efter skadan har vunnit två av två, beror inte bara på hästen enligt Sören Bertilsson.
- Hästen har höjt sig, absolut. Han har fått väldigt mycket grundträning och vuxit ut under den här skadeperioden. Men som jag ser det är den största förklaringen att kuskarna inte lyssnar på vad man säger till dem. De har kört passivt tidigare. Hästen är en sådan typ att man inte kan sitta still och sedan bara köra en speed till slut. Det går inte. Han håller sitt tempo men han ökar inte mycket. Han har kommit in med 80-82 i puls och det är inte ansträngt över huvud taget.

Bättre än storasyster
Den 73-årige Jägersroamatören är gammal i gemet och för de flesta V75-spelare klingar namnet Havbergs Mimi bekant. Havbergs Vikings storasyster, som var med i hetluften för några år sedan och tjänade över 1,1 miljoner kronor, går nu på gården i Skurup med ett hingstföl vid sin sida.
- När Havbergs Viking startade i Halmstad stack jag ut hakan och sa att jag håller honom högre än Mimi och det finns ingen anledning att revidera det efter förra starten. Loppet han gjorde då gav viss fingervisning. Han kom i mål och blåste inte ett dugg och återhämtade sig innan jag kom in i stallet, och då gick han i alla fall 1.11 sista 500 efter att ha öppnat 1.10 första 500, säger Sören Bertilsson och fortsätter:
- Sedan får vi se nu när det är 2 640 meter och bakspår. Frågan är om han har mognat så mycket så att han går bakifrån. Hans syskon hade ganska svårt att göra sig gällande bakifrån.

Uppåt efter genomblåsaren senast
Med tanke på hur du beskriver att hästen ska köras är det väl bara för kusken att satsa framåt?
- Ja, tar de upp tempot där framme så… Men det där får man se. Om det sitter två favoriter där framme, en i ledningen och en utvändigt, kan man hamna riktigt illa på det om man kör fram. Så det där får man bedöma lite. Men Christoffer (kusken Christoffer Eriksson) verkar ha blivit imponerad av hästen. Jag har inte pratat med honom sedan jag anmälde men han strök sig från tre eller fyra av de andra som hade satt honom som förstaalternativ, så han borde tro att hästen ska vara med i alla fall.
Planerar du några utrustningsändringar?
- Jag har inte en tanke på att ändra något men frågan är om det går att köra barfota för tredje gången i rad. Det får Christoffer bedöma utifrån hur banan är. Hovarna kan jag nog säga tål det.
Hur mycket påverkar det honom om han måste gå med skor?
- Ska han gå med skor ska han även ha skydd. Det blir en belastning viktmässigt och det kan ju inte vara positivt, men för hans rörelseschema tro jag inte att det spelar så stor roll bara han får fäste för sin aktion.
Skor eller ej. Med tanke på Havbergs Vikings prestationer efter skadeuppehållet och tonläget hos hans tränare lär vi få se en formstark häst i V86-spelets tredje avdelning.
- Han har varit positiv i träningen och flyttat fram lite formmässigt. En sådan genomblåsning han fick senast brukar lyfta fram dem om de inte går sig skittrötta, och det gjorde han inte, säger Sören Bertilsson avslutningsvis.

Ola Johansson, Kanal 75


Tisdag 7  november 2017


Troll Tundra (3 år) tangerade banrekordet 1.31,7

Inför V86/jackpot: Oskar behöver inte snitsa för att vinna

 

Oskar Kylin-Blom bakom Linda's Girl i Östersund i somras. Foto: Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2017-11-06 15:32 Senast ändrad: 2017-11-06 15:39

Oskar Kylin-Blom lägger ett rekordår bakom sig och kan på 2018 års första dag titulera sig proffstränare.
Linda's Girl har han tagit tre segrar med sedan i somras och med henne behöver han inte snitsa till taktiken så mycket i onsdagens V86.
- En av de bästa sakerna med den här hästen är att hon verkligen tål tuffa upplägg.


Efter flera lärlingsår på Solvalla hos Claes Sjöström, Fredrik B Larsson och nu senast Mattias Djuse är det dags att stå på egna ben.
1 januari kvitterar 25-årige Oskar Kylin-Blom ut proffslicensen på Gävletravet. Detta efter ett 2017 med rekordsiffror som kusk.
Han säger att han velat synas under sitt sista år som lärling och därför lagt ner extra arbete på löpkörningen.
40 segrar på 480 starter har det blivit. Ett rekord. Snart tre miljoner inkört är en gräns han inte varit i närheten av under någon av sina tidigare säsonger.
- Jag har satsat rätt hårt i år och försökt köra så mycket lopp som möjligt för att synas, och det har gett bra utslag. Samtidig har jag fått köra bättre och bättre hästar hela tiden och är mycket nöjd med året, säger Oskar Kylin-Blom.

Tål tuffa lopp
Med sexåriga fuxan Linda's Girl har det blivit tre segrar, bland annat den penningmässigt största under året i ett försök till Diamantstoet i Östersund i juli.
På onsdagen kan det bli ännu en seger i Diamantstoet. Linda's Girl lottades till ett sjättespår bakom bilen i V86-8 på Solvalla. Oskar Kylin-Blom menar att han sätter sig utvändigt ledaren om det skulle behövas.
- Skulle det bli dödens i det här loppet gör det inte så mycket. Hon tål verkligen att gå. Det blev ett bättre lopp än jag hade räknat med, men jag tycker ändå att jag har en så pass bra häst att det ska kunna gå vägen. Den jag är mest rädd för av motståndarna är den som får det bästa loppet, om man säger så.

”Det är en häftig häst”
Det var i juni han för första gången kom i kontakt med Linda's Girl. Amatören Lena Norin från Gävle gav rådet att köra för att nyttja stoets styrka.
- Det enda Lena egentligen sa till mig när jag skulle köra för första gången var att…när du väl börjar köra, då kör du bara. Jag fick veta att ”Linda” inte skulle tas upp eller hållas igen. Och det var ju visat sig stämma. Det är en häftig häst faktiskt, säger Oskar Kylin-Blom.
I förra veckan återkom fuxan efter två månaders tävlingsfrånvaro på grund av halsbekymmer. Linda's Girl hade bakspår och Oskar styrde på först i tredjespår under slutrundan och hästen avgjorde helt på egen hand.
- Hon hade tränat rejält men Lena kör inte så mycket rundbana med sina hästar utan mest intervaller och tuffa jobb på skogsslingan. Men att hästen skulle vara så pass bra som hon var direkt - nej, det hade jag inte räknat med.

Tuffare efter nyår
Lena Norin fick Linda's Girl i träning under hösten i fjol av ägargänget Stall Tösabiten HB. Oskar Kylin-Blom är bekant med ägarna men räknar inte med att få ta över Linda's Girl när han öppnar som proffs efter nyår.
Tillsammans med sambon Emilia Leo ska han hyra in sig på en hästgård i Hedesunda, tre-fyra mil från Gävle.
- De är väl en sex-sju stycken som äger Linda's Girl och med tanke på det grymma jobbet Lena gjort med henne lär det inte bli aktuellt med någon flytt. Däremot har de köpt en ettåring av mig så jag är nöjd ändå. Jag har fyra ettåringar och två äldre hästar klara nu. Och som det ser ut efter nyår ska det i alla fall kunna bli 10-13 hästar om allt blir som det är sagt. Det blir tuffare att konkurrera i de vanliga proffsloppen men det är en utmaning och både jag och Emilia tycker att det ska bli jäkligt roligt, slutar Oskar Kylin-Blom.

Mikael Wikner, Kanal 75

Inför V86/jackpot: Persson framåt på bred front

 

Fredrik Persson gör sitt bästa år som både kusk och tränare sedan 2012. Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-07 13:37 Senast ändrad: 2017-11-07 13:42

Över åtta miljoner kronor inkört.
Fredrik Persson har krossat förra årets tränarsiffror med nästan fem miljoner, och än är inte året slut.
- Det är ett kanonår för mig, både topprestationer och bra bredd, säger Kalmartränaren som har två hästar till start i onsdagens V86-omgång.

Ultra Brights seger i Stochampionatet och Monark Newmens andraplats i Svenskt Travderby markerar topprestationerna Fredrik Persson talar om. Tack vare att båda hästarna var med i premiechansen blev prischeckarna dubbelt så feta. Det betyder att de två placeringarna har inbringat över hälften av stallets dryga åtta miljoner kronor i inkörda pengar i år.
Fredrik Persson har även bättrat på kuskstatistiken, rejält. Siffran närmar sig åtta miljoner kronor vilket betyder lite drygt fem och en halv miljoner mer än i fjol. Ännu finns chansen att bärga större prischeckar.
- Den stora målsättningen nu är att försöka vinna Breeders’ Crown-finalen på söndag med Ultra Bright.

”Ett stort hjärta och bra vilja”
Men före söndagens sammandrabbning i Eskilstuna väntar tävlingar på närmare håll. V86-omgången delas mellan Solvalla och Jägersro och Fredrik Persson selar ut sin duo på Malmöbanan, ”bara” 19 mil bort. Han kör båda hästarna själv och sätter störst förhoppning till Earthquake Neo (V86-3), som senast vann via en kraftfull avslutning från tredje par utvändigt.
- Det var nästan det bästa loppet han har gjort i karriären. Travet flöt jättebra för honom och det var bra spänst över mållinjen. Den insatsen lovade gott, säger Fredrik Persson och fortsätter:
- Han har haft lite svårt med sin aktion men har ett stort hjärta och bra vilja. Jag har fått ha tålamod med honom.
Före den senaste starten hade den femåriga valacken också haft ett kortare uppehåll efter en mindre bra insats i början av september. Vila och behandling gav med andra ord önskad effekt och med spår 1 den här gången bör förutsättningarna vara maximala.
- Är han som han var sist i Mantorp kan han vara med i spetsstriden, innan har han varit ganska trög i starten.

Läget drar ned optimismen

Till start kommer även Britt Palema (V86-1). Det åttaåriga stoet som i hälften av sina lopp varit på pallen och i år passerat en miljon i insprungna pengar.
- Hon har en väldigt fin teknik, är väldigt startsnabb och får alltid bra positioner. Hon har vunnit mycket pengar på det, säger Fredrik Persson.
I det senaste loppet blev det en fjärdeplats från spår 6 och denna gång har ekipaget lottats till spår 8 längst ut på startbilsvingen.
- Hon gick ett jättebra lopp senast och hade hon fått ett bra spår hade jag varit väldigt optimistisk, men det är tufft i den här klassen och från det här läget blir det svårt att vinna. Är hon trea eller fyra är det bra.

Gina Söderlund, Kanal 75

 

Måndag 6 november 2017

I Kväll V5-Trav från Färjestad

Dagens ALN-Häst = Vollanfaks
Målgångsbilder

Lopp 1 Nr 2 Topspin - Björn Goop


Lopp 2 Nr 12 Elway Am- André Eklund


Lopp 3 V4-1 Nr 4 Vollanfaks - Per Ludvig Nilsen


Lopp 4 V4-2 Nr 6 The Patriot - Sofia Adolfsson


Lopp 5 V4-3 V5-1 Nr  Bound For Glory - Kent Knutson


Lopp 6 V4-4 V5-2 Nr 7 Kissmeonceagain - Per Nilsson


Lopp 7 V5-3 Nr 4 Ferrell - Johnny Stjärnström


Lopp 8 V5-4 Nr 4 Troll Tundra - Nelly Jernberg


Lopp 9 V5-5 Nr 11 Bravivivicimo - Kaj Widell


Lopp 10 Nr 9 Covered With Dust - Magnus Jakobsson

 Kihlmans V5 & V4-Tips Färjestad 

V5-Tipset

En bra V5-Spik = Quantanamera

V5-1... 8 Quantanamera
V5-2...10 Dream Of Winner
V5-3...2-4-5-7-8-9-12
V5-4...2-4-5-6-7-10
V5-5...2-3-4-8-11-12-14
294 rader = 294 krEn bra V5-Spik = Dream Of Winner

V4-Tipset - Färjestad

En bra V4-Spik = Pelle Prins

V4-1...8 Pelle Prins
V4-2...6  The Patriot
V4-3...8 Quantanamera
V4-4...10 Dream Of Winner
1 rad X 200 x 2 kr = 400 krNy seger för The Patriot ??

Allsvenska kuskligan: Nära tresiffrig ledning

 

Ulf Ohlsson fortsätter att domnera. Foto av OLA WESTERBERG

Stockholm. Publicerad: 2017-11-06 11:19

Ulf Ohlsson och Johan Untersteiner stod för vardera nio besök i vinnarcirkeln under den gångna veckan.
Ulf Ohlsson närmar sig därmed raskt årsseger 300 och har en nästan tresiffrig ledning ner till tvåan, Örjan Kihlström.
Vad gäller rörelse i tabellen är den enda noteringen att Erik Adielsson och Carl Johan Jepson denna vecka bytt plats med varandra, till Jepsons fördel.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 290-226-197
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 192-165-144
3. Jorma Kontio, Solvalla, 172-105-124
4. Björn Goop, Färjestad, 164-108-89
5. Peter Untersteiner, Halmstad, 156-127-120
6. Christoffer Eriksson, Jägersro, 142-114-88
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 135-78-78
8. Ulf Eriksson, Bollnäs, 126-100-93
9. Carl Johan Jepson, Färjestad, 113-117-114
10. Erik Adielsson, Solvalla, 111-108-66
11. Kim Eriksson, Mantorp, 105-77-80
12. Stefan Söderkvist, Åby, 104-102-89
13. Claes Sjöström, Solvalla, 94-69-53
14. Johnny Takter, Jägersro, 93-86-80
15. Ove A Lindqvist, Umåker, 91-95-94
Siffror till och med 5 november.

Gina Söderlund, Kanal 75

 

 

Söndag 5 november 2017

Inför GS75: Leker hem segrarna

 

Vinder har vind i seglen och kan på söndag ta tredje raka segern. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2017-11-02 14:44

Toppform och helknäpp.
Med två segrar i ryggen leker Vinder som bäst hemma i hagen.
Det får Katarina Aurell Laursen att tro på att tredje raka kan bli verklighet på söndag.
- Det får man hoppas på i förväg i alla fall. Han verkar väldigt välmående efter den senaste starten, säger Axevallatränaren som har två hästar till start inom GS75 på Solvalla.

Det är inte bara de senaste loppen Vinder (GS75-1) har kontrollerat. I hagen hemma på gården i Billinge är det också valacken som styr och ställer – med lek.

- Han är fruktansvärt lekfull. De går sex stycken ihop och han styr hela hagen och leker hela dagarna, berättar Katarina Aurell Laursen om den formstarka sexåringen.
- Ju mer han startar desto bättre form får han och desto mer leker han. I dag (onsdag) har varit helknäpp i hagen och hållit i gång hela dagen.
Hästens lek och vilda framfart är på både gott och ont. Han har fått stå över en del lopp på grund av mindre skador från upptågen, förklarar tränaren och understryker att antalet årssegrar hade kunnat varit fler om turen och flytet hade infunnit sig.
Vinders första årsseger kom alltså för två starter sedan och följdes upp för en vecka sedan när han tog karriärens sjunde seger.
- Han fick en vid sväng fram för att komma till ledningen och höll ju jättebra. Han hade kunnat gå en bit till också, om det hade behövts. En väldigt bra prestation.

”Inte dragit tussarna på honom ännu”
På söndag jagar Vinder, med äkta maken Jens Laursen i sulkyn, tredje raka segern. Den här gången har de lottats ett spår snäppet längre ner i banan jämfört med senast.
- Spår 6 är bättre än spår 7 men vi får se hur de lägger upp det. Det är en tuff klass med jämna hästar och inte många som gör bort sig. Det blir löpningsförloppet som avgör, säger Katarina Aurell Laursen om ekipagets chanser.
Några ändringar mot tidigare starter är inte planerade. Det kommer att bli barfota runt om, om banan tillåter. Men det finns ytterligare en sparad, oanvänd växel kvar.
- Vi har inte dragit tussarna på honom ännu, det får vi spara tills han blir äldre, meddelar tränaren och förtydligar:
- Det är inte aktuellt att rycka på söndag, vi måste öva hemma först.

Humöret styr

Imperial Valle
(GS75-2) gör sällskap på resan upp till Stockholm. Den sjuåriga valacken har i år sadlat om till monté och ridits av bland andra parets dotter, Saga Laursen som tävlar sitt första år på travbanorna men som sedan länge är väldigt engagerad i familjeföretaget.
Det är också i travridning som årets två segrar kommit, hästens första sedan 2015.
- Han har faktiskt trivts väldigt bra i monté och det kunde även där ha blivit någon mer seger, säger tränaren.
Även om framgångarna kommit i monté, senast en femteplats efter en tuff öppning på loppet, vill de växla med sulkylopp. På söndag väntar spår 3 från 40 meters tillägg och även här är det Jens Laursen som fattar tömmarna.
- Det är aldrig lätt att stå på tillägg, det måste vara lite flyt med att det blir körning där framme. Annars passar loppet honom bra och han fick ett bra spår, så han är inte helt borta. Men det är lite utav en humörshäst. Han är oftast glad men det ska passa honom för dagen, summerar Katarina Aurell Laursen.

Gina Söderlund, Kanal 75

Lördag 4 november 2017

 

Storvinst till Värmland - vann 669 706 kronor på V75

I dagens V75-omgång, 2017-11-04, på Bergsåker blev det hög utdelning på sju rätt. En kupong inlämnad på Hanssons Tobak gav hela 669 706 kronor.

Kupongen, som kostade över 2 000 kronor lyckades pricka in sju rätt. Kupongen innehöll förutom 10 rader med sju rätt, 200 rader med sex rätt. och 1500 rader med fem rätt.

Det vinnande systemet var sålt i 100 andelar, vilket innebär att varje andel är värd 6 697 kronor.

Det vinnande systemet innehöll två så kallade spikar - ogarderade lopp.

 

V75: Gruvlig revansch för Nuncio

 

Nuncio var tillbaka som en vinnare i lördagens gulddivision på Bergsåker. Foto Kanal75

Stockholm. Publicerad: 2017-11-04 19:53 Senast ändrad: 2017-11-04 20:43

Prix d’Amerique-drömmen lever.
Nuncio tog gruvlig revansch för fiaskot i sin senaste start när han på lördagen vann gulddivisionen på Bergsåker.
- Jag kan egentligen inte finna ord för en sådan underbar häst som han är, sa topptravarens ägare, tränare och kusk Stefan Melander.

Fixstjärnan Nuncio gjorde en med sina mått mätt mycket slät figur när han för två veckor sedan slutade femma i V75 på Örebrotravet. När han nu var tillbaka på banan i ett kylslaget Sundsvall visade han att han fortfarande är att räkna med, och att drömmen om seger i vinterns stora travdrabbning, Prix d’Amerique i Paris, lever.
- När Örjan kom i sista sväng behövde jag inte säga till utan Nuncio gjorde allt själv, bet tag i bettet ordentligt och upploppet ner var åkandes, sa Stefan Melander.
Solvallatränaren körde offensivt från spår sex bakom startbilen och via en inledande kurva i tredjespår och en långsida som första häst i andraspår kunde Nuncio glida till ledningen i den andra svängen. Kort senare sände Örjan Kihlström fram tuffaste utmanaren Tobin Kronos utvändigt och det var tätduon som gjorde upp under slutrundan. På den sista bortre långsidan blev det lucka ner till bakomvarande ekipage och Tobin Kronos såg kaxig ut utvändigt om Nuncio när hästarna dundrade in i slutkurvan. Men Nuncio hade läget under full kontroll och stegade enkelt undan till seger på 1.12,0 över 2 140 meter.

- Han är en fantastiskt häst, en grym häst, sa Stefan Melander, som siktar på att ha Nuncio på absolut topp sista söndagen i januari, när Prix d’Amerique avgörs på Vincennes.
- Det var jätteviktigt att han fungerade i dag, och framför allt att han hade så mycket krafter kvar i mål. Nu åker vi hem och tar det lite lugnt. Det vore jättebra om det inte blir någon vinter så att han kan träna på ett tag till hemma, men vi får se vad som händer med honom. För mig och Cattis är han i alla fall världens bästa häst, sa Stefan Melander innan han och sambon Catarina Lundström begav sig hem mot Enköping med sin ögonsten.

Segersviten bruten

Klass II spurtades hem av Henrik Larsson-tränade Global Trader och dennes kusk Örjan Kihlström såg också till att bryta segermaskinen Izzys åtta triumfer långa svit när .......

han sände Reijo Liljendahls Barbara L.Hanover till ledningen varvet från mål i stoloppet.
- Det kändes bra att ge sig iväg före Izzy och se vad som skulle hända sedan. Tryggt kändes det inte med Izzy på utsidan, hon är en jättebra häst, men det ökade chanserna för vår del att vi kom till ledningen, sa Solvallakusken sedan Barbara L.Hanover enkelt försvarat ledningen in i mål.

Även Björn Goop bokförde sig för en V75-dubbel. Han gästade Bergsåker med två egentränade hästar och först ut var Bryssel som tog en mycket enkelt seger i bronsdivisionen efter att Goop fått bestämma tempot i ledningen.
- Jag ville inte att det skulle bli någon speeduppgörelse så jag ökade undan för undan och han klarade det bra, sa Färjestadtränaren.

Joe Martini fullbordade sedan stalldubbeln när han vann klass I från positionen i rygg på ledaren.

Första V75-segern med favorithästen


I silverdivisionen visade Peter G Norman-tränade Valeur att han trivs utomordentligt med Sandra Nordemo i sulkyn när han trots större delen av loppet utvändigt om ledaren vann enkelt.
- Han är helt otrolig, jag är i chock! sa segerkusken efter karriärens första V75-seger.
Dubbelcupens final för kallbloden blev en galoppfylld historia där favoriten Gustav E. hade segern på gaffeln när även han var på vippen att straffa ut sig med galopp.
- När jag begärde lite sista biten tappade han travet och var nära att galoppera och det tappade han segern på, sa Henrik Svensson som skickligt lyckades hålla hästen i trav och rädda andraplatsen.

För Öystein Tjomsland-tränade Lome Annar flöt travet bättre och det resulterade i seger.
- Vi fick ett fint lopp i rygg på en bra häst och det blev ju helt perfekt, konstaterade körande Ulf Ohlsson.
På V75 landade sjurättsutdelningen på 49 446 kronor. Sex rätt gav 464 kronor och för fem rätt fick man 55 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


 Kihlmans V75-Tips - Bergsåker

En bra V75-Spik = Global Trackmaster

V75-1...1-3-5-9
V75-2...1 Global Trackmaster
V75-3...4-6-8-12-15
V75-4...6-8-10
V75-5...4-5-10
V75-6...4-6-7-11-12
V75-7...2-5
1800 rader = 900 krJoe Martini kan duga i V75-7 Nr 5

 I eftermiddag full fart vid Lenas IT-Café på Gran Canaria - San Agustin

Alex hälsar alla välkomna till Lenas IT-Café och Tre Hjärtan


Samarbete med Travstugan.se

 

Fredag 3 november 2017
 

Inför V75/jackpot: Obesegrade Izzy jagar nionde raka

 

Foto av LARS JAKOBSSON

Stockholm. Publicerad: 2017-11-02 13:45 Senast ändrad: 2017-11-02 16:08

Hon är obesegrad och jagar sin nionde raka seger.
Izzy är storfavorit när hon gör V75-debut i jackpotomgången på Bergsåker.
- Hästen har aldrig varit trött efter loppen, säger tränaren Timo Nurmos.


Hör talas om det fyraåriga stoet Izzy?
Trots åtta raka segrar så är hon kanske inte känd för den breda travpubliken ännu. Men på lördag kliver hon in i rampljuset när hästen gör sin första start i V75. Izzy började tävla först i mars i år som fyraåring och vet fortfarande inte hur det känns att förlora.

- Izzy (V75-4) har varit sen i utvecklingen och därför inte startat förrän i år. Hon har inte haft några skador men har vuxit mycket sent och har fått tid på sig. Det är en jättefin häst som har gjort allt rätt. Hon är stark, snabb och travsäker, säger Timo Nurmos.
- Hon har vunnit lätt från olika positioner varje gång. Ledningen, dödens och bakifrån. Hästen har aldrig varit trött efter loppen och haft propparna kvar i öronen. Det är inte lätt att ta åtta raka segrar i dagens travsport. Vinner man så många lopp i rad måste det vara en bra häst. Hon har heller inte haft bra spår varje gång.

Står perfekt inne i loppet

Lördagens V75-omgång kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 30 miljoner enbart på sju rätt. Izzy är omgångens största favorit i skrivande stund – trots spår åtta i den fjärde avdelningen.
- Läget behöver inte vara fel om det löser sig. Men det är nog det tuffaste loppet hon har varit ute i, även om hon står perfekt inne på pengarna. Hon har gått jobb i veckan och känts fin och gått framåt med senaste loppet. Hästen har bara gjort två lopp efter ett uppehåll och vi har siktat mot det här loppet.
- Självklart måste man vara optimist och tro på bra chans igen. Man kan inte göra annat med en häst som är obesegrad och som har haft krafter kvar varje gång, menar Nurmos.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Det blir skor eller barfota runt om, beroende på hur banan blir. Det är lite svårt att säga så här några dagar innan loppet. Men om banan är fin kan det bli barfota runt om, precis som senast.

It’s Showtime Zaz en outsider
Solvalla-tränaren har även med It’s Showtime Zaz i V75-avslutningen. Hästen har vunnit två V75-lopp tidigare i år och är nu en outsider från spår elva.
- It’s Showtime Zaz (V75-7) fick ett tufft lopp i dödens senast över lång distans. Jag tycker att han var bra där med tanke på resan. Gången innan galopperade han strax efter start från innerspåret bakom bilen. Hästen är fint i ordning och har tränat lika bra nu som han har gjort inför de senaste loppen. Han är stark och rejäl men det måste såklart stämma en hel del från spår elva i V75. Det blir barfota runt om eller skor beroende på hur banan blir.
- Båda mina hästar har bakspår men har chans att vinna om de kommer till, säger Timo Nurmos.
Du har strukit favoriten Araw Hoss i V75-inledningen. Varför?

- Han har blivit förkyld och har fått penicillin. Han är snart tillbaka igen.

”Lutar åt avel för Villiam”

Vi kollar också hur läget är med stallets världsstjärnor, de båda världsrekordhållarna Villiam och Readly Express. När det gäller Villiam så avelsvärderades han förra veckan och kriterievinnaren fick högsta poängen av samtliga hingstar som var med.
- Villiam fick högsta betyg och är på Menhammar nu för att göra lite tester. Han hoppar på bocken och man tar spermaprov för att kolla kvaliteten och även frysa in. Vi får se hur resultaten blir och vad testerna visar. Men det verkar bra så här långt i alla fall.
- Det är ett helt otroligt stort intresse att använda honom som avelshingst och det kommer bokningar varje dag. Det lutar åt att vi provar honom i avel redan nu men vi har inte bestämt priser eller någonting sådant. Vi måste fundera i lugn och ro hur många ston han kan ta emot först. Eftersom han ska tävla nästa år kan han inte ta emot alla, utan vi måste begränsa det, förklarar Nurmos.

Ingen avel för Readly Express i vinter

När det gäller Readly Express, som är obesegrad i år efter fem starter och som ståtar med tolv raka segrar, trimmas han nu inför ett Frankrike-äventyr i vinter med sikte på Prix d’Amerique.
- Allt är bra med Readly Express. Han tränar för fullt och känns fin efter SM. Vi har inte bestämt när och var nästa start blir. Det finns flera möjligheter, bland annat B-loppen i Paris i vinter. Vi har heller inte bestämt om hästen ska åka ner inför varje lopp och träna här hemma, eller om han ska stå på Grosbois.
- Däremot så blir det ingen avel för Readly Express nu i vinter eftersom han ska tävla i Frankrike. Man kan inte göra två jobb samtidigt, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75

Torsdag 2 november 2017

V86: Amoklöpare skrämde spelarna

 

Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2017-11-01 22:46 Senast ändrad: 2017-11-01 22:58

Passgång, galopp eller trav hela vägen?
Ett dramatiskt ögonblick avgjorde hur onsdagens jackpotpengar skulle fördelas.
- Vi tittade ett antal gånger och var eniga om att hästen aldrig var över i otillåten gångart, förklarar Solvallas bandomare Göran Andersson sedan kvällens största favorit Nobel Amok trasslat till det för sig på upploppet.

I solklar ledning med till synes allting klart trots svettig resa.
Då gav Nobel Amok sina många anhängare skrämselhicka när han plötsligt tappade travet 50 meter före mål.
Hästen miste i princip all fart, men hade tillräckligt försprång för att hålla undan sedan han återfunnit aktionen kort före mål.
Bandomarnämnden kikade en stund på situationen och fann ingen otillåten gångart, vilket skulle ha renderat i diskvalifikation.
- Vårt första intryck live var att hästen inte varit över i fel gångart, men vi tittade på filmen ett antal gånger för att vara säkra. Det närmaste var passgång, men han kom aldrig riktigt över i det. Det var ingen lätt situation att bedöma, säger Göran Andersson, bandomare på Solvalla.
Var ni eniga i bandomarnämnden?
- Ja.
Hur vanligt är det att ni får en så svårbedömd situation?
- Det är inte vanligt, säg att det händer fyra gånger per år. Men vi var som sagt väldigt eniga om att fria i det här fallet.
Huvudpersonen verkade ta det hela med ro.
- Man måste göra allt för spänningen, skojade Örjan Kihlström innan han gav sin syn på händelsen.
- Han slappnade nog av lite hästen när han blev själv och höll på att gå över i passgång. Det var nära att det gick åt pipan, men vi lyckades rädda upp det tillsammans.
På frågan om han var orolig när domarna tittade på filmen blev svaret:
- Man kan aldrig vara helt säker, men det kändes som att det skulle gå bra.

”Haft marginalerna på min sida”
Vad gäller prestationen i övrigt levde Nobel Amok mer än väl upp till förväntningarna.
Björn Goop svarade ledningen med Abano H. varför favoriten fick jobba först i andraspår i hårt tempo på sin väg till den omtalade situationen.
- Han är grymt i ordning nu, det var imponerande. Jag hade faktiskt tussarna kvar så det var inte slutsålt i mål, berömde Kihlström som i loppet efter fick se sig utsvarad bakom nästa favorit och då valde en annan taktik.
Stefan Öhman-tränade Titan Brodde fick krypa ner i rygg på Sebastian Journey och speedade förbi sedan luckan uppenbarat sig i början av upploppet.
- Hästen kändes fin hela vägen. Vi hamnade i en position där vi behövde en hel del tur, men idag har jag haft marginalerna på min sida.

I sista avdelningen fick emellertid Kihlström smaka på sin egen medicin. Efter att ha spetsat med Urban Kronos fick han se sig nerspurtad av skuggande Mactheman och Magnus Jakobsson.

Ny jackpot nästa vecka
Att vinna från ledarryggen är av naturliga skäl ännu vanligare på Åby.

Carl-Johan Jepson tog den vägen och utnyttjade open stretch då han sluggade Mellby Dashing förbi Annabelle Dimanche i en tät slutstrid.
Dessförinnan hade även Åby fått en dubbelsegrare i Johan Untersteiner.

Denne började med att spara Jerry Riordans Venere Lux’ speed till upploppet för varpå treåringen visade sig betydligt mer kvickfotad än sina äldre konkurrenter.

Egentränade Cantona America fick istället utnyttja styrkan och visade sig ha mest av den varan i ett svängigt lopp över tre varv.
Övriga två vinnare kom från ledningen.
Harrington och Jorma Kontio kämpade sig undan med säker marginal medan...

 Wilhelm Paals italienare Sciacallo O.M. stod i en klass för sig i ett kortlopp.
Utdelningen på V86 stannade på 4 913 kronor medan sex rätt understeg jackpotgränsen. Det innebär att över sju miljoner kronor flyttas vidare till kommande onsdag.

Robin Johansson, Kanal 75

Onsdag 1 november 2017


Kihlmans V86-Tips

En bra V86-Spik = Nobel Amok

V86-1...3-4-6-7-8-12
V86-2...2 NobelAmok
V86-3...3-6-7
V86-4...3-4-7
V86-5...1-2-6-9-11
V86-6...2-6-9-12
V86-7...1-2-6
V86-8...1 Urban Kronos
3240 rader = 810 krÖrjan Kihlström kör v86-Spik = Urban Kronos